EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK"

Átírás

1 EPIDEMIOLÓGIA II.

2 EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK Céljuk a populáció egészségi állapotával kapcsolatos információk gyűjtése, feldolgozása felhasználása a lakosság egészségének javítására. Tervezésük általános szempontjai: szakmai (orvos-szakmai, epidemiológiai, orvos-etikai) adminisztratív gazdasági

3 EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK TÍPUSAI Megfigyeléses (obszervációs) vizsgálatok Kísérletes (intervenciós) vizsgálatok A megfigyeléses epidemiológia az eseményeket, állapotokat, folyamatokat a maguk természetes elıfordulásában, beavatkozás nélkül vizsgálja. A kísérletes vizsgálatok körébe tartoznak a randomizált kontrollált eljárások, a területi vizsgálatok és a populációs kísérletek, amelyeknek különösen szigorú etikai elıírásoknak kell megfelelniük.

4 Epidemiológiai vizsgálatok Obszervációs (megfigyeléses) Experimentális (kísérletes) Deskriptív (leíró) Analitikus (elemzı) Összevont adatok Egyéni adatok Ökológiai vizsgálat Eset-kontroll vizsgálat (retrospektív) Keresztmetszeti vizsgálat (adott idıpont) Kohorsz vizsgálat (prospektív)

5 AZ EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK MENETE Jelentős számú egyéni tapasztalat, más vizsgálat mellékeredménye Deskriptív vizsgálatok Előzetes hipotézis Analitikus vizsgálatok Experimentális vizsgálatok experimentális vizsgálatokat összegző elemzések (pl. metaanalízis)

6 EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK HIERARCHIÁJA RCT-k összefoglaló, szisztematikus elemzései Kettős vak RCT-k Egyszeres vak RCT-k Randomizált, kontrollált kísérletes vizsgálatok Egyszerű kísérletes vizsgálatok Kohorszvizsgálatok Historikus kohorszvizsgálatok Eset-kontroll vizsgálatok Ökológiai vizsgálatok Keresztmetszeti vizsgálatok Szakértői vélemények, esetleírások

7 Az evidencia piramisa

8 REPREZENTATIVITÁS A gyakorlatban sokszor elıfordul, hogy egy sokaság valamely paraméterére vonatkozóan van egy feltételezett érték, és csak azt szeretnénk eldönteni, hogy ez megfelel-e a valóságnak. Ha a sokaság teljes körő megfigyelésére nincs módunk, akkor a mintavétel módszeréhez folyamodhatunk. Ilyenkor egy véletlen minta alapján azt fogjuk megvizsgálni, hogy a mintánk támogatja-e a hipotézisünket, vagy szignifikánsan ellentmond neki. Így bizonyos megbízhatósággal állíthatjuk majd, hogy hipotézisünk teljesül vagy sem. A felállított hipotézisek helyességének véletlen mintákra alapozott vizsgálatát hipotézisvizsgálatnak nevezzük. Az ennek során alkalmazott eljárások a statisztikai próbák vagy tesztek.

9 BECSLÉS HIPOTÉZIS A statisztikai becslés során úgy járunk el, hogy az alapsokaságból vett véletlen minta adataiból következtetünk a sokaság bizonyos jellemzıire. A hipotézisvizsgálat abban különbözik a becsléstıl, hogy itt az alapsokaságról eleve feltételezünk valamit- és azt vizsgáljuk meg, hogy a mintánk adatai vajon alátámasztják-e ezt az állítást. Ezt az állítást hipotézisnek nevezzük. A hipotézis helyességének megállapítása a hipotézisvizsgálat. A vizsgálat eszközei a statisztikai próbák.

10 HILL oksági kritériumrendszere Összefüggés erőssége(pl.: RK, EH) Összefüggés konzisztenciája(különböző hely, idő, módszer...) Összefüggés specificitása(egy-az egyhez jellegű kapcsolat) Összefüggés időbenisége(okozat előtt ok) Összefüggés dózis-hatás jellege(erősebb ok, nagyobb okozat) Összefüggés biológiai plauzibilitása(jelenlegi tudásunk alapján elképzelhető-e egyáltalán?) Összefüggés koherenciája(összefér-e más elfogadott, specifikus törvényszerűségekkel?) Összefüggés kísérletes bizonyítékai Összefüggés analógiái(van-e hasonló jellegű, ismert kapcsolat?)

11 AZ EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK CÉLJA A Deszkriptív vizsgálatok célja: Az epidemiológiai jelenség elıfordulásának leírása személyi jellemzık valamint hely és idı szerint. Az Analitikus vizsgálatok célja: A vizsgált jelenség elıfordulását befolyásoló (kockázati valamint preventív) tényezık azonosítása. Az Intervenciós epidemiológia : az analitikus epidemiológia eredményei alapján hipotéziseket dolgoz ki, illetve intézkedési tervet készít, majd populációs méretekben alkalmazza is.

12 DESZKRIPTÍV EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A vizsgált esemény/jelenség: kik körében (személyek) hol (hely) mikor (idı) leíró jellemzıi Elsısorban a gyógyító-megelızı ellátás számára (az ellátás tervezéséhez, szervezéséhez) szolgáltat információkat.

13 PLD.: A ÉVES FÉRFIAK ÉS NİK ROSSZINDULATÚ DAGANATOK OKOZTA HALÁLOZÁSÁNAK ALAKULÁSA MAGYARORSZÁGON ÉS EURÓPA RÉGIÓIBAN

14

15 ANALITIKUS EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK Egyének megfigyelése alapján tanulmányozzák a jelenség és az azt elıidézı, befolyásoló tényezık közötti összefüggéseket. Elsısorban a miért típusú kérdésekre keresik a választ. Vizsgálják és tesztelik a hipotetikus összefüggéseket, Azonosítják a befolyásoló (kockázati vagy preventív) tényezıket, Mérik a kockázati tényezık szerepét a jelenség kialakulásában.

16 ANALITIKUS EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK Ökológiai vizsgálatok - aggregált adatok Keresztmetszeti vizsgálat Kohorsz vizsgálat egyéni adatok Eset-kontroll vizsgálat

17 ÖKOLÓGIAI VIZSGÁLATOK Az epidemiológiai vizsgálatok egyik jellegzetes típusát alkotják az ökológiai vizsgálatok, amelyek a jelenségek populációs szintő összefüggéseit aggregált adatok alapján, jellemzıen korrelációs mutatókkal mérik, ezért szokás az ökológiai vizsgálatokat korrelációs vizsgálatoknak is nevezni. Az összefüggés tanulmányozása nem individuális adatokra épül. Az összefüggés erısségét és irányát korrelációs együtthatókkal vagy regressziós egyenletekkel fejezik ki. Ökológiai hiba: az ökológiai összefüggésbıl egyéni kockázatra következtetni. Ábrázolása: pontdiagram

18 ÖKOLÓGIAI VIZSGÁLAT Pld.: Az ISZB okozta halálozás egyenlıtlenségei igen szoros területi összefüggést mutatnak férfiak és nık vonatkozásában egyaránt. Torzítások és zavaró hatások terhelhetik, elıtte korrigálni kell. A populációs szintő összefüggés egyéni szintre történı kiterjesztését nevezi az epidemiológia ökológiai hibának.

19 PLD.: SZÜLETÉSKOR VÁRHATÓ ÁTLAGOS ÉLETTARTAM ÉS AZ EGY FİRE JUTÓ EGÉSZSÉGÜGYI KIADÁSOK ÖSSZEFÜGGÉSE

20 KERESZTMETSZETI VIZSGÁLAT (CROSS-SECTIONAL STUDY / PREVALENCE STUDY) Átmenetet képez a deszkriptív és az analitikus epidemiológiai vizsgálatok között. Egyének megfigyelésére épül, A populáció egy meghatározott idıpontbeli állapotáról ad keresztmetszeti képet, Prevalencia adatokat határoz meg, Etiológiai kérdések vizsgálatára a keresztmetszeti vizsgálatok nem alkalmasak! Elsısorban az egyén állandó tulajdonságainak (pl. vércsoport) kockázati tényezıként való vizsgálatára alkalmas.

21 KERESZTMETSZETI VIZSGÁLAT Megbetegedés igen nem Exponált a b Nem exponált c d P = a a + b vs. P = c c + d P = a a + c vs. P = b b + d

22 KOHORSZVIZSGÁLAT (COHORT STUDY/FOLLOW-UP STUDY/INCIDENCE STUDY) A feltételezett kockázati tényezı szerepét vizsgálja a betegség kialakulásában, a betegségtıl mentes egyének exponált és nem exponált csoportjaiból kiindulva. A vizsgálat idıben elıremenı, vagyis egészséges személyekkel indul, Hátránya, hogy a betegség jóval az expozíció után is bekövetkezhet, így hosszú követési idıtartamra is szükség lehet.

23 KOHORSZ VIZSGÁLATOK Ahhoz, hogy az exponáltság és a megbetegedés közötti összefüggés elemzéséhez elegendı számú adat győljön össze, a vizsgálatba bevont egyének hosszú ideig (évekig) tartó, rendszeres megfigyelése követése szükséges. Jelentıs korlátai a kohorsz vizsgálatoknak, hogy általában igen nagy munkaés anyagi ráfordítást igényelnek. A kohorsz vizsgálatok ritka betegségek és hosszú indukciós periódusú betegségek (pl. daganatok) etiológiai vizsgálatára általában nem alkalmasak.

24 Kohorszvizsgálat

25 KOHORSZ VIZSGÁLAT igen Megbetegedés nem Exponált a b Nem exponált c d A vizsgálat iránya

26 KOCKÁZATI MUTATÓK A kohorszvizsgálatokban az incidencia akár a kumulatív incidencia, akár a személy-idı incidencia közvetlenül mérhetı, ezért a kockázati mutatók: a relatív kockázat és a járulékos kockázat is közvetlenül számíthatók. Abszolút kockázat (AK): a betegség (eset) elıfordulásának abszolút valószínősége egy populációban (incidencia) Expozíció: valamilyen kockázati vagy védıhatású tényezınek való kitettség (pl.: dohányzás, védıoltás) Exponált és nem exponált csoport: a kitettség alapján elkülönített csoportok

27 KÉT CSOPORT ÖSSZEHASONLÍTÁSA Relatív kockázat (RK): AK exp /AK nemexp Hányszor nagyobb az exponáltak megbetegedési kockázata dimenzió nélküli szám Járulékos kockázat (JK): AK exp -AK nemexp Az incidencia többletet mutatja az exponáltak körében a nem exponáltakkal szemben.

28 TOVÁBBSZÁMÍTOTT KOCKÁZATI MUTATÓK Járulékos kockázati hányad: Azt mutatja, hogy az exponáltak incidenciájának hány százaléka tulajdonítható az expozíciónak. Populációs járulékos kockázati hányad: A populációban észlelhetı megbetegedésnek hány százaléka tulajdonítható az expozíciónak.

29 KÉPLETEK I exp = a a+b I nem exp = c c+d Relatív kockázat (RK) = I exp I nem exp Járulékos kockázat (JK) = I exp I nem exp Járulékos kockázati hányad (%) = I exp I nem exp I exp X 100 Populációs járulékos kockázati hányad(%) = I össz I nem exp I össz X 100

30 RELATÍV KOCKÁZAT SZÁMÍTÁS PÉLDA

31 FRAMINGHAM STUDY Klasszikus tanulmány ebben a vizsgálattípusban a Framingham Study (1949tıl napjainkig) Az ischaemiás szívbetegségek kialakulásának vizsgálatát tőzték ki célul.

32

33

34 RETROSPEKTÍV KOHORSZVIZSGÁLAT/ RETROSPECTIVE COHORT STUDY Az a vizsgálattípus, amikor az expozícióra és a megbetegedésre vonatkozó adatok győjtése már az aktuális vizsgálat kezdete elıtt megtörtént.

35 Eset -kontroll vizsgálat

36 ESET-KONTROLL VIZSGÁLAT (CASE-CONTROL STUDY) A feltételezett kockázati tényezı és a betegség kialakulása közötti összefüggést vizsgálja egy betegekbıl ( eset ) és egy betegségtıl mentes egyénekbıl (kontroll) álló csoport összehasonlítása alapján. A vizsgálat idıben visszafelé nézı, Egyéneket figyel meg, kiindulva egy eset (megbetegedett egyének) és egy kontroll (nem beteg) csoportból, és vizsgálja a feltételezett kockázati tényezı jelenlétét minden egyes egyén esetében, a két csoportban különkülön.

37 A VIZSGÁLAT JELLEMZİI A kockázati tényezınek kitett (exponált) és a kockázati tényezıtıl mentes (nem exponált) egyének azonosítása. Például: a tüdırák és a dohányzás kapcsolatát vizsgálva a régmúltra vonatkozó dohányzási szokások vizsgálata A csoportokban esély számítható, abból esélyhányados Több és különbözı szintő expozíciót képes vizsgálni Relatíve olcsó és gyors (hatékony) Ritka betegségeknél jól közelíthetı a relatív kockázat az esélyhányadossal Hosszú idıszak is feldolgozható Kezelés biztonságosságának vizsgálatában hasznos

38 ESET-KONTROLL VIZSGÁLAT Eset (beteg csoport) Megbetegedés Kontroll csoport Exponáltság az előzményben Nincs exponáltság az előzményben a c b d A vizsgálat iránya

39 KOCKÁZATI MUTATÓK Esély: expozíció prevalenciája (1- expozíció prevalenciája) Az esély mind az esetekben, mind a kontrollokban meghatározható (a/c, b/d) Esélyhányados (EH, OR): expozícióesélyeesetekben expozíció esélye kontollokban Egyszerősítve: (a/c)/(b/d) = (axd)/(bxc)

40 ESÉLYHÁNYADOS Az esélyhányados az eset és a kontroll csoportokban megfigyelt, a 2 2-es kontingencia táblában feltüntetett adatokból származtatott exponáltsági esélyekre épül. Ha a vizsgált betegség és a kockázati tényezık között nincs kapcsolat, akkor az esélyhányados értéke 1,0.

41 HIBALEHETİSÉGEK Kiválasztási hiba Visszaemlékezési torzítás Megfigyelıi hiba Gyakori betegségeknél a RK és az OR jelentısen eltérhet Torzító tényezı lehet az expozícióra való visszaemlékezés szelektív pontossága

42 KÜLÖNBÖZİ VIZSGÁLATI TÍPUSOK ALKALMAZÁSA Ökológiai Keresztmetszeti Eset-kontroll Kohorsz Ritka betegségek Ritka expozíciók Többféle kimenetel Többféle expozíció együttes vizsgálata Az összefüggés időbeni alakulásának mérése Incidencia direkt meghatározása Hosszú latencia periódus

43 KÜLÖNBÖZİ VIZSGÁLATTÍPUSOK ELİNYEI ÉS HÁTRÁNYAI Ökológiai Keresztmetszeti Esetkontroll Kohorsz Kiválasztásos torzítás --- közepes magas alacsony Visszaemlékezéses torzítás * --- magas magas alacsony Lemorzsolódás magas Zavaró tényezők szerepe magas közepes közepes alacsony Időigényesség alacsony közepes közepes magas Költség alacsony közepes közepes magas * szelektív visszaemlékezésből származó torzítás

44 Összefoglalás Vizsgálat típusa Példa Meghatározható Ökológiai Keresztmetszeti vizsgálat (prevalencia vizsgálat) pillanatfelvétel Populációs szintő adatok összehasonlítása Adott populáció pillanatnyi állapota (OLEF, labor paraméter, testsúlymérés) Korrelációs, regressziós együtthatók Pontprevalencia Kohorsz vizsgálat (prospektív) Expozíciónak kitett kohorsz követése (a dohányzók között gyakrabban fog kialakulni tüdırák?) Abszolút kockázat (incidencia) Relatív és járulékos kockázat Kockázati hányad Eset-kontroll vizsgálat (retrospektív) életmódi vagy környezeti tényezık hatása (pl. vetélés gyakrabban fordult-e elı képernyı elıtti munkát végzı nıknél?; kórlapos utófeldolgozás) Esély, esélyhányados

45 Intervenciós epidemiológia Klinikai < Területi < Populációs egyének eü. ellátásban ált. terápiás egyének területen inkább preventív csoportok területen preventív

46 INTERVENCIÓS VIZSGÁLATOK TÍPUSAI Randomizált kontrollált vizsgálatok Populációs vizsgálatok

47 RANDOMIZÁLT KONTROLLÁLT VIZSGÁLATOK Az egyének besorolása a kezelt és a kontroll csoportba véletlen besorolással történik. A vizsgálat indításakor a csoportok között az alkalmazott kezelést kivéve semmilyen különbség nincs. A legalkalmasabb epidemiológiai eljárás oksági kapcsolatok kimutatására.

48 RANDOMIZÁLT KONTROLLÁLT ELJÁRÁSOK FELÉPÍTÉSE Hipotézisek megfogalmazása, Referencia populáció Tanulmányozandó minta - részletes tájékoztatás, alapvizsgálatok - önkéntes részvétel Randomizált besorolás, követés - követési idıtartam - lemorzsolódás - megfigyelési, jelentési hibák Kimenetel - a hatás becslése/mérése - elemzés - az eredmények kiértékelése

49 CONSORT 2010 (Consolidated Standardsof ReportingTrials2010) alapján

50

51 KETTİS VAK VIZSGÁLAT Abban az esetben, ha sem a vizsgálatba bevont személyek, sem a megfigyelık nem tudják, hogy ki melyik csoportba tartozik. Hármas vak vizsgálat: Ha a statisztikai elemzést végzık sem rendelkeznek információval, akkor hármas vakvizsgálatról beszélünk.

52 METAANALÍZIS A vizsgálatok feletti szisztematikus elemzés. A metaanalízis több, hasonló célú és hasonló kérdésre választ keresı vizsgálat adataiból készült összevont, összegzı elemzés. Eredetileg a kontrollált, randomizált vizsgálatok összegzésére fejlesztették ki. Elınye: a hipotézis vizsgálata nagy mintán végezhetı el, Hátránya: publikációs torzítás lehetısége, Célja: statisztikai megbízhatóság növelése.

53

54

55 FELADATOK 2016-ban egy kohorsz vizsgálatot végeztünk a Semmelweis Egyetemen és azt szeretnénk megállapítani hogy van-e összefüggés a dohányzás abbahagyása és a súlygyarapodás között. Adataink alapján: 164 dohányos közül 46 fı elhízott, valamint 114 dohányzásról leszokott közül 67 fı nem hízott el. Kérlek számold ki a vizsgálat megfelelı mutatóit.

56 FELADATOK A tüdı tbc elıfordulását tanulmányozták Kistarcsán, melynek eredményei a táblázatban olvashatóak. A település minden lakóját megvizsgálták és követték két egymást követı évben. (expozíció) Személyek száma az első Új esetek száma vizsgálatnál van tbc-s a háztartásban nincs tbc-s a háztartásban Mennyi a tbc incidenciája 1000 személy-évre vonatkoztatva azokban a háztartásokban ahol az elsı kutatás tbc-s személyt talált, 2. Mennyi a tbc incidenciája 1000 személy-évre vonatkoztatva azokban a háztartásokban ahol az elsı kutatás tbc-s személyt nem talált, 3. Mennyi a relatív kockázata a tbc megbetegedésnek azokban a háztartásokban ahol van tbc-s összehasonlítva azokkal ahol nincs?

57 FELADATOK Egy petefészekrákot vizsgáló eset kontroll vizsgálatban 253 nı bizonyult esetnek, és 493 fı kontrollnak. Az esetek közül 51 fı esetében, a kontrollok közül pedig 132 fınél találtak orális fogamzásgátló használatot az anamnézisben. Számold ki és értelmezd az esélyhányadost!

58 FELADATOK Nagymintás tüdőrák kohorsz vizsgálat eredményeit tartalmazó táblázat alapján számold ki a különböző kockázati csoportokba tartozók relatív kockázatát. Cigaretták száma / nap kockázatnak kitett személy-év tüdőrák esetek száma > RK

59 FELADATOK Egy fıs falu teljes lakosságának bevonásával végeztek kohorsz studyt egy járványos betegség ellen védı, választható vakcina hatásosságának vizsgálatára. A populáció átoltottsága 90%-os volt, a lezajlott járvány során 200-an betegedtek meg és a megbetegedettek fele oltott személy volt. A járványról a Kistérségi Hírek c. újságnak nyilatkozó Bio-Natur István ezoterikus gyógyító szerint a vizsgálat eredménye is az oltások hatástalanságát igazolja, mivel ugyanannyian betegedtek meg az oltottak, mint a nem oltottak közül. Igaza van-e Bio-Natur Istvánnak? (számítással indokold!)

60 Tervezzünk epidemiológiai vizsgálatot a következı összefüggések bizonyítására: Alkoholfogyasztás és szívinfarktus Munkahelyi stressz és depresszió Rágógumi fogyasztás és ajakherpesz Rendszeres testmozgás és bokaízületi sérülések Teafogyasztás és gyomorrák Akupunktúrás kezelés és C típusú vírusos hepatitis

61 A vizsgálattervezés során a következı szempontokat tartsuk szem elıtt Mi a kiindulási hipotézisünk? Pontosan mi az expozíció és a kimenetel és ezeket hogyan mérjük? Milyen típusú vizsgálatot célszerő választani és miért? Honnan és kiket választanánk vizsgálati alanyoknak? Milyen tényezık befolyásolhatják vizsgálatunk eredményeit? Mik a választott vizsgálattípus hátrányai? Milyen etikai megfontolásokat vennénk figyelembe?

62 Etikai kérdések Minden mintavétellel járó (invazív és non-invazív)vizsgálathoz engedély kell. Minden személyes adatot kezelı vizsgálathoz engedély kell. kutatásetikai bizottságok (SE, ETT, NSZSZ) tájékozott beleegyezés elve a placebo alkalmazhatósága adatbiztonság diszkrimináció / stigmatizáció

63 Semmelweis 1846-ban került a Bécsi Szülészeti Klinikára orvosgyakornokként Egy véletlen haláleset alapján felmerült benne a gyanú, hogy a gyermekágyi lázat a boncterembıl közvetlenül a szülıszobába jövı orvosok által közvetített bomló szerves anyag okozza. Feltevését elıször longitudinális mortalitási adatokkal erısítette meg, majd májusától bevezette a klórmész oldatos kézmosást a szüléslevezetés elıtt. Ettıl kezdve a gyermekágyi láz elıfordulása jelentısen lecsökkent.

64 Goldberger Pellagra: B 3 vitamin (niacin/nikotinsavamid) hiány gasztrointesztinális, bır, nyálkahártya, és idegrendszeri tünetekkel XX. század elején etiológiai elképzelés: romlott kukorica, fertızés Goldberger megfigyelte, hogy a jólétben élık között gyakorlatilag nem fordul elı, és úgy gondolta a táplálékbevitel közötti különbség lehet a mögöttes ok szeptember 1. két árvaházban és egy szanatórium két osztályán kiegészítik az étrendet hússal, tejtermékkel, tojással és zöldségekkel, amire a pellagra drámai módon megszőnik.

65 SZEMPONTOK EPIDEMIOLÓGIAI TANULMÁNYOK ELEMZÉSÉHEZ 1. Mi a tanulmány elsıdleges célkitőzése? 2. Mi a kiindulási hipotézis? Létezik esetleg alternatív hipotézis? 3. Hogyan néz ki a szerzı által felvetett ok-okozati modell? 4. Milyen típusú epidemiológiai vizsgálattal van dolgunk? Mit gondolsz, a szerzı miért éppen ezt választotta? Mik az ilyen típusú vizsgálatok általános erısségei / gyengéi? Milyen erısségeket / gyenge pontokat tudsz megnevezni ebben a bizonyos vizsgálatban? 5. Milyen mutatókat választottak a szerzık a felvetett kérdés(ek) megválaszolására? 6. Hogyan határozták meg az expozíciót? Milyen kritériumrendszert használtak (diagnosztika)? Hogyan mérték az expozíciót? Mit mondhatunk a mérési módszer pontosságáról?

66 SZEMPONTOK EPIDEMIOLÓGIAI TANULMÁNYOK ELEMZÉSÉHEZ 7. Mik a lehetséges hibaforrások? Véletlen hiba? Szisztematikus hiba (torzítás)? Zavaró tényezık? 8. Az általad felvetett hibaforrások milyen hatással lehettek az eredményekre? 9. Sikerült-e a vizsgálatban kimutatni valamiféle kapcsolatot az egyes tényezık között? Hogyan foglalnád össze / értelmeznéd az eredményeket? 10. Mennyiben válaszolják meg az eredmények a feltett kérdéseket, illetve térnek el azoktól? 11. Milyen valószínőséggel mondható ki oksági kapcsolat a vizsgált tényezık között? 12. Mik a tanulmány általános közegészségügyi vonatkozásai, van-e komolyabb jelentısége? 13. A kapott eredmények fontosak-e tudományos szempontból, adtak-e új információt?

67 FAKULTATÍV GYAKORLATI FELADATOK A következıkben három rövid esettanulmány összefoglalóját mutatjuk be. Ezek mindegyikével kapcsolatban válaszoljunk a következı kérdésekre: 1. Mi a tanulmány célkitőzése? 2. Mi az expozíció? 3. Mi az elsıdleges kimenetel? 4. Mi a szerzık kiindulási hipotézise? 5. Milyen típusú vizsgálatról van szó? 6. Miért választhatták ezt a típusú vizsgálatot a szerzık? 7. Milyen elınyei és hátrányai vannak az adott vizsgálattípusnak? 8. Milyen zavaró tényezık fordulhattak elı a vizsgálat során?

68 Szoptatás és emlırák A vizsgálatba az Egyesült Királyság 11 egészségügyi körzetébıl bevontak valamennyi nıbeteget, akinél mellrákot diagnosztizáltak 1982-és 1985 között, ha a mellrákot 36. születésnapjuk elıtt diagnosztizálták. Minden egyes esethez egy kontrollt választottak, gyakorlatilag véletlenszerően az eset körzeti orvosának betegnyilvántartásából. A kontrollok születési dátumát 6 hónapnyi pontossággal illesztették az esetéhez. A kontroll hamarabb kellett megjelenjen az orvos nyilvántartásában mint ahogyan az esetnél felállították a diagnózist. Az eseteknél és a kontrolloknál egyaránt a vizsgálat csak olyan fehérbırő nıkre korlátozódott, akiknek nem volt korábban egyéb rosszindulatú daganatos diagnózisuk, nem állt fenn náluk súlyos szellemi visszamaradottság vagy pszichiátriai kórkép. A vizsgálati alanyokat otthonukban keresték fel képzett kérdezıbiztosok 1984 januárja és 1988 februárja között. Az összetartozó eset-kontroll párt mindig ugyanaz a kérdezıbiztos interjúvolta. Összesen 1049 a vizsgálati kritériumoknak (eset-definíciónak) megfelelı esetbıl 755 (72%) nıt sikerült kikérdezni. Az ezekhez elsıdlegesen illesztett 755 kontrollból 675 (89%) adott interjút; a fennmaradó 80 kontrollból 68-at második, 12-t pedig további kontrollokkal kellett helyettesíteni.

69 Kardiovaszkuláris rizikó pre- és posztmenopauzában Hatvan klimaktériumban lévı (életkor: 53,0 ± 5,6 év) és húsz fertilis korú (32,7 ± 5,3 év) nı ardiovaszkuláris megbetegedésekre jellemzı kockázati tényezıit tanulmányozták, különös ekintettel a lipidanyagcserére, és az antioxidáns státuszra. Kérdıíves módszerrel felmérték a izsgálatban résztvevık életmódi és táplálkozási szokásait. Túlsúlyos, illetve elhízott volt a változás korában lévı nık 2/3-a, a fertilis korúak 1/3-a. A deréksípı hányados 0,8 felett volt a klimaktériumban lévı nık 3/4-énél, a fertilis korúak 1/5-énél. a áltozás korában lévı nık 59 %-a hipertóniás volt, a fertilis korúak között nem találtak magas érnyomást. Mindkét csoportban a nık 1/3-a dohányzott. A klimaktériumban lévı nık zérumában szignifikánsan nagyobb volt a triglicerid, az összkoleszterin, LDL-koleszterin, Apo B oncentrációja, mint a fertilis korú nıkben. A lipidperoxidáció indikátora, a malondialdehid (MDA) oncentrációja és a glutationperoxidáz (GPx) aktivitása szignifikánsan nagyobb volt enopauzában. Rizikó tényezık együttesen a klimaktériumban lévı nık több, mint felénél, míg a ertilis korúak alig 1/6-ánál fordult elı. Ezt követıen hormonkészítményt szedett a klimaktériumban lévı nık 30 %-a. A hat hónapos ormonpótlás hatására szignifikánsan csökkent a magas összkoleszterin és LDL-koleszterin oncentráció, a GPx aktivitása megközelítette a fertilis korúak értékét, a hormonkiegészítésben em részesülık szérum MDA koncentrációja és szuperoxid-dizmutáz (SOD) aktivitása a hat hónap latt szignifikánsan megnıtt.

70 Tinédzserek, szexuális élet, és kockázat vállalás 1991 tavaszán 1025 harmadéves középiskolás (15-16 éves) töltött ki kérdıívet az iskolai szexedukációval kapcsolatosan 9 állami és magániskolában dél-nyugat Angliában. A kérdıívek kitöltését követıen közülük jelentkezı önkénteseket arra kértek, hogy vegyenek részt egy vizsgálatban a következı év folyamán. A csoportból 429 önkéntes jelentkezett, akik egy elıkészítı levelet kaptak 1992 tavaszán. Akkor 350en vállalkoztak egy újabb kérdıív kitöltésére, végül 315 (90%) kitöltött kérdıívet kaptak vissza. A vizsgálati személyek követését szolgáló második kérdıíven rákérdeztek a szexuálisan terjedı betegségekkel kapcsolatos ismereteikre; volt-e és ha igen, akkor hány éves korban történt az elsı szexuális együttlét a válaszolónál, volt-e szexuális együttlét óvszer-védelem nélkül, volt-e szexuális kapcsolatuk elsı látásra" vagy egy pár napig tartó kapcsolatból, és volt-e olyan barátjuk aki szexuálisan terjedı betegséggel fertızıdött. Relatív kockázatot és 95%-os megbízhatósági tartományt (CI 95%) számoltak az ezekre a kérdésekre adott válaszokra, megkülönböztetve a 16 éves kor elıtt és után kezdett szexuális aktivitást.

71 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

72 FORRÁSOK _524_Megelozo_orvostan_nepegeszsegtan/ch04s05.html Megelozo_orvostan_es_nepegeszsegtan/ch06.html

Epidemiológia II. Epidemiológiai vizsgálatok

Epidemiológia II. Epidemiológiai vizsgálatok Epidemiológia II. Epidemiológiai vizsgálatok Epidemiológiai vizsgálatok A szakirodalomban elsősorban analitikus, illetve experimentális vizsgálatokat találunk, melyek okokozati összefüggést keresnek Különböző

Részletesebben

Epidemiológia II. Epidemiológiai vizsgálatok

Epidemiológia II. Epidemiológiai vizsgálatok Epidemiológia II. Epidemiológiai vizsgálatok Epidemiológiai vizsgálatok A szakirodalomban elsősorban analitikus, illetve experimentális vizsgálatokat találunk, melyek okokozati összefüggést keresnek Különböző

Részletesebben

Epidemiológia II. Epidemiológiai vizsgálatok

Epidemiológia II. Epidemiológiai vizsgálatok Epidemiológia II. Epidemiológiai vizsgálatok Epidemiológiai vizsgálatok A szakirodalomban elsısorban analitikus, illetve experimentális vizsgálatokat találunk, melyek okokozati összefüggést keresnek Különbözı

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége lesz rá

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége lesz rá

Részletesebben

Epidemiológiai vizsgálatok és szűrővizsgálatok

Epidemiológiai vizsgálatok és szűrővizsgálatok Epidemiológiai vizsgálatok és szűrővizsgálatok EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A szakirodalomban elsősorban analitikus, illetve experimentális vizsgálatokat találunk, melyek okokozati összefüggést keresnek

Részletesebben

Epidemiológiai vizsgálatok és szűrővizsgálatok

Epidemiológiai vizsgálatok és szűrővizsgálatok Epidemiológiai vizsgálatok és szűrővizsgálatok EPIDEMIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK A szakirodalomban elsősorban analitikus, illetve experimentális vizsgálatokat találunk, melyek okokozati összefüggést keresnek

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIAI ALAPFOGALMAK ÉS STANDARDIZÁLÁS

EPIDEMIOLÓGIAI ALAPFOGALMAK ÉS STANDARDIZÁLÁS EPIDEMIOLÓGIAI ALAPFOGALMAK ÉS STANDARDIZÁLÁS TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége

Részletesebben

11.Négymezős táblázatok. Egyezés mérése: kappa statisztika Kockázat becslés: esélyhányados (OR) Kockázat becslés: relatív kockázat (RR)

11.Négymezős táblázatok. Egyezés mérése: kappa statisztika Kockázat becslés: esélyhányados (OR) Kockázat becslés: relatív kockázat (RR) .Négymezős táblázatok Egyezés mérése: kappa statisztika Kockázat becslés: esélyhányados (OR) Kockázat becslés: relatív kockázat (RR) Az egyezés mérése:cohen s Kappa Kappa: az egyezés mérése két nominális

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA. Fogalma:

EPIDEMIOLÓGIA. Fogalma: EPIDEMIOLÓGIA I. Fogalma: EPIDEMIOLÓGIA Az egészséggel kapcsolatos állapotok, jelenségek megoszlásának és az elıfordulásukat befolyásoló tényezıknek a tanulmányozása egy meghatározott populációban azzal

Részletesebben

FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) Kutatási terv október 20.

FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) Kutatási terv október 20. FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) 2010. október 20. A kutatási terv fogalmának, a különbözı kutatási módszerek osztályozása, a feltáró és a következtetı kutatási módszerek közötti különbségtétel

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben

A populáció meghatározása

A populáció meghatározása A mintavétel Mi a minta? Minden kutatásban alapvetı lépés annak eldöntése, hogy hány személyt vonjunk be a vizsgálatba, és hogyan válasszuk ki ıket ezek a mintavétellel kapcsolatos alapvetı problémák.

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége lesz rá

Részletesebben

Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései

Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései Dr. Rudnai Péter Országos Környezetegészségügyi Intézet Horváth Amanda: A környezet arzéntartalma és hatása az emberre. (Referáló közlemény) Egészségtudomány

Részletesebben

Tartalomjegyzék I. RÉSZ: KÍSÉRLETEK MEGTERVEZÉSE

Tartalomjegyzék I. RÉSZ: KÍSÉRLETEK MEGTERVEZÉSE Tartalomjegyzék 5 Tartalomjegyzék Előszó I. RÉSZ: KÍSÉRLETEK MEGTERVEZÉSE 1. fejezet: Kontrollált kísérletek 21 1. A Salk-oltás kipróbálása 21 2. A porta-cava sönt 25 3. Történeti kontrollok 27 4. Összefoglalás

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Valószínőségi eloszlások Binomiális eloszlás

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Valószínőségi eloszlások Binomiális eloszlás Matematikai alapok és valószínőségszámítás Valószínőségi eloszlások Binomiális eloszlás Bevezetés A tudományos életben megfigyeléseket teszünk, kísérleteket végzünk. Ezek többféle különbözı eredményre

Részletesebben

Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban. Molnár Zsolt PTE, AITI

Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban. Molnár Zsolt PTE, AITI Statisztikai alapfogalmak a klinikai kutatásban Molnár Zsolt PTE, AITI Bevezetés Research vs. Science Kutatás Tudomány Szerkezeti háttér hiánya Önkéntesek (lelkes kisebbség) Beosztottak (parancsot teljesítő

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Statisztikai változók Adatok megtekintése

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Statisztikai változók Adatok megtekintése Matematikai alapok és valószínőségszámítás Statisztikai változók Adatok megtekintése Statisztikai változók A statisztikai elemzések során a vizsgálati, vagy megfigyelési egységeket különbözı jellemzık

Részletesebben

Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia. Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI

Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia. Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI Az ionizáló sugárzás biológiai hatásai Determinisztikus hatás Sztochasztikus hatás Sugársérülések

Részletesebben

Biometria gyakorló feladatok BsC hallgatók számára

Biometria gyakorló feladatok BsC hallgatók számára Biometria gyakorló feladatok BsC hallgatók számára 1. Egy üzem alkalmazottainak megoszlása az elért teljesítmény %-a szerint a következı: Norma teljesítmény % Dolgozók száma 60-80 30 81-90 70 91-100 90

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON DR. PAKSY ANDRÁS A lakosság egészségi állapotát jellemző morbiditási és mortalitási mutatók közül a halandósági tábla alapján

Részletesebben

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 11. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 11. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Összefüggés vizsgálatok A társadalmi gazdasági élet jelenségei kölcsönhatásban állnak, összefüggnek egymással. Statisztika alapvető feladata: - tényszerűségek

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

Szisztematikus elemzés 1. Szisztematikus elemzés -2. Az evidenciákon alapuló klinikai vizsgálattípusok

Szisztematikus elemzés 1. Szisztematikus elemzés -2. Az evidenciákon alapuló klinikai vizsgálattípusok A tudományos tények, bizonyítékok típusai Az evidenciákon alapuló klinikai vizsgálattípusok 2009. November. 9. Minőségi kategóriák I. II-1. II-2. II-3. III. IV. Tudományos bizonyítékok Erős tudományos

Részletesebben

A metabolikus szindróma genetikai háttere. Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu)

A metabolikus szindróma genetikai háttere. Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu) A metabolikus szindróma genetikai háttere Kappelmayer János, Balogh István (www.kbmpi.hu) Definíció WHO, 1999 EGIR, 1999 ATP III, 2001 Ha három vagy több komponens jelen van a betegben: Vérnyomás: > 135/85

Részletesebben

Hipotézis, sejtés STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Tudományos hipotézis. Munkahipotézis (H a ) Nullhipotézis (H 0 ) 11. Előadás

Hipotézis, sejtés STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Tudományos hipotézis. Munkahipotézis (H a ) Nullhipotézis (H 0 ) 11. Előadás STATISZTIKA Hipotézis, sejtés 11. Előadás Hipotézisvizsgálatok, nem paraméteres próbák Tudományos hipotézis Nullhipotézis felállítása (H 0 ): Kétmintás hipotézisek Munkahipotézis (H a ) Nullhipotézis (H

Részletesebben

Az ápolási folyamat. Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával

Az ápolási folyamat. Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával Az ápolási folyamat Gál Lászlóné - Perger Csaba diáinak felhasználásával Ápolási folyamat fogalma A humanisztikus ellátás olyan rendszeres módszere, mely költséghatékony módon összpontosít a kívánt eredmények

Részletesebben

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető!

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető! BGF KKK Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály Budapest, 2012.. Név:... Neptun kód:... Érdemjegy:..... STATISZTIKA II. VIZSGADOLGOZAT Feladatok 1. 2. 3. 4. 5. 6. Összesen Szerezhető pontszám 21 20 7 22

Részletesebben

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása HIPOTÉZIS VIZSGÁLAT A hipotézis feltételezés egy vagy több populációról. (pl. egy gyógyszer az esetek 90%-ában hatásos; egy kezelés jelentősen megnöveli a rákos betegek túlélését). A hipotézis vizsgálat

Részletesebben

Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA)

Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA) Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszék Biomatematika 13. Varianciaanaĺızis (ANOVA) Fodor János Copyright c Fodor.Janos@aotk.szie.hu Last Revision Date:

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI INDIKÁTOROK

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI INDIKÁTOROK III. Egészségstatisztikai Fórum, 2003. NÉPEGÉSZSÉGÜGYI INDIKÁTOROK Zsámbokiné Bakacs Márta, Vitrai József Országos Epidemiológiai Központ AZ EU EGÉSZSÉG ECHI ECHI EUROPEAN COMMUNITY HEALTH INDICATORS ECHI-projekt

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Statisztikai becslés Statisztikák eloszlása

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Statisztikai becslés Statisztikák eloszlása Matematikai alapok és valószínőségszámítás Statisztikai becslés Statisztikák eloszlása Mintavétel A statisztikában a cél, hogy az érdeklõdés tárgyát képezõ populáció bizonyos paramétereit a populációból

Részletesebben

Egészségpszichológia 3. óra tanév 1. félév

Egészségpszichológia 3. óra tanév 1. félév Egészségpszichológia 3. óra 2010-2011. tanév 1. félév 1 2 3 4 5 6 7 A narkomániások Problémáikhoz érdemi megoldásokat nem találnak. Társas kapcsolataikat fenn tartani nem képesek. Tehetetlenségük tényét

Részletesebben

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS)

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS). FŐBB PONTOK A kutatási terv fogalmának meghatározása, a különböző kutatási módszerek osztályozása, a feltáró és a következtető kutatási módszerek közötti különbségtétel

Részletesebben

biometria II. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Matematikai-statisztikai adatfeldolgozás

biometria II. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Matematikai-statisztikai adatfeldolgozás Kísérlettervezés - biometria II. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Matematikai-statisztikai adatfeldolgozás A matematikai-statisztika feladata tapasztalati adatok feldolgozásával segítséget nyújtani

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria 2016.02.29. A statisztika típusai Leíró jellegű statisztika: összegzi egy adathalmaz jellemzőit. A középértéket jelemzi (medián, módus, átlag) Az adatok változékonyságát

Részletesebben

Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása

Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása Hipertónia regiszter, mint lehetséges eredmény indikátorok forrása Vincze Ferenc, Bárdos-Csenteri Orsolya, Kovács Nóra, Nagy Attila, Poráczkiné Pálinkás Anita, Szőllősi Gergő József, Vinczéné Sipos Valéria,

Részletesebben

A 2-es típusú diabetes háziorvosi ellátására vonatkozó minőségi indikátorok gyakorlati értéke

A 2-es típusú diabetes háziorvosi ellátására vonatkozó minőségi indikátorok gyakorlati értéke A 2-es típusú diabetes háziorvosi ellátására vonatkozó minőségi indikátorok gyakorlati értéke dr. Nagy Attila, Csenteri Orsolya, Szabó Edit, Ungvári Tímea, dr. Sándor János DE OEC Népegészségügyi Kar DEBRECENI

Részletesebben

Mintavételi eljárások

Mintavételi eljárások Mintavételi eljárások Daróczi Gergely, PPKE BTK 2008. X.6. Óravázlat A mintavétel célja Alapfogalmak Alapsokaság, mintavételi keret, megfigyelési egység, mintavételi egység... Nem valószínűségi mintavételezési

Részletesebben

Radon a környezetünkben. Somlai János Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökológiai Intézet H-8201 Veszprém, Pf. 158.

Radon a környezetünkben. Somlai János Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökológiai Intézet H-8201 Veszprém, Pf. 158. Radon a környezetünkben Somlai János Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökológiai Intézet H-8201 Veszprém, Pf. 158. Természetes eredetőnek, a természetben eredetileg elıforduló formában lévı sugárzástól

Részletesebben

A pont-prevalencia vizsgálat epidemiológiája

A pont-prevalencia vizsgálat epidemiológiája A pont-prevalencia vizsgálat epidemiológiája Mi a prevalencia? Adott jelleg vagy jelenség (pl. betegség) által aktuálisan érintett egyének száma a populációban egy bizonyos időpontban. Kifejezése: százalék

Részletesebben

Mi is az az Evidence Based Medicine?

Mi is az az Evidence Based Medicine? Mi is az az Evidence Based Medicine? Lőke János Gyermektüdőgyógyász Továbbképzés - 2003 Mi a legvalószínűbb diagnózis a következő betegnél? Nyolc éves fiúbeteg, 130 cm, 25 kg. Három napja megfázott, köhög,

Részletesebben

3/29/12. Biomatematika 2. előadás. Biostatisztika = Biometria = Orvosi statisztika. Néhány egyszerű definíció:

3/29/12. Biomatematika 2. előadás. Biostatisztika = Biometria = Orvosi statisztika. Néhány egyszerű definíció: Biostatisztika = Biometria = Orvosi statisztika Biomatematika 2. előadás Néhány egyszerű definíció: A statisztika olyan tudomány, amely a tömegjelenségekkel kapcsolatos tapasztalati törvényeket megfigyelések

Részletesebben

Biometria az orvosi gyakorlatban. Korrelációszámítás, regresszió

Biometria az orvosi gyakorlatban. Korrelációszámítás, regresszió SZDT-08 p. 1/31 Biometria az orvosi gyakorlatban Korrelációszámítás, regresszió Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu Korrelációszámítás

Részletesebben

Kapcsolat vizsgálat : kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR.

Kapcsolat vizsgálat : kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR. Kapcsolat vizsgálat : kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR. Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika

Részletesebben

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II.

Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Az egészség fogalma, az egészségi állapotot meghatározó tényezık. A holisztikus egészségszemlélet dimenziói és ezek jellemzıi. /II. Tétel/ Ihász Ferenc PhD. Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János

Részletesebben

Pszichometria Szemináriumi dolgozat

Pszichometria Szemináriumi dolgozat Pszichometria Szemináriumi dolgozat 2007-2008. tanév szi félév Temperamentum and Personality Questionnaire pszichometriai mutatóinak vizsgálata Készítette: XXX 1 Reliabilitás és validitás A kérd ívek vizsgálatának

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 8. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Minták alapján történő értékelések A statisztika foglalkozik. a tömegjelenségek vizsgálatával Bizonyos esetekben lehetetlen illetve célszerűtlen a teljes

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók Matematikai alapok és valószínőségszámítás Középértékek és szóródási mutatók Középértékek A leíró statisztikák talán leggyakrabban használt csoportját a középértékek jelentik. Legkönnyebben mint az adathalmaz

Részletesebben

Kapcsolat vizsgálat II: kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR.

Kapcsolat vizsgálat II: kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR. Kapcsolat vizsgálat II: kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR. Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika

Részletesebben

Biomatematika 2 Orvosi biometria

Biomatematika 2 Orvosi biometria Biomatematika 2 Orvosi biometria 2017.02.05. Orvosi biometria (orvosi biostatisztika) Statisztika: tömegjelenségeket számadatokkal leíró tudomány. A statisztika elkészítésének menete: tanulmányok (kísérletek)

Részletesebben

Elemszám becslés. Kaszaki József Ph.D. SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet

Elemszám becslés. Kaszaki József Ph.D. SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet Elemszám becslés Kaszaki József Ph.D. SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézet Miért fontos? Gazdasági okok: Túl kevés elem esetén nem tudjuk kimutatni a kívánt hatást Túl kevés elem esetén olyan eredmény

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria Bódis Emőke 2016. 04. 25. J J 9 Korrelációanalízis Regresszióanalízis: hogyan változik egy vizsgált változó értéke egy másik változó változásának függvényében. Korrelációs

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

Metaanalízisek. Ferenci Tamás május 16. Ferenci Tamás Metaanalízisek május 16.

Metaanalízisek. Ferenci Tamás május 16. Ferenci Tamás Metaanalízisek május 16. Metaanalízisek Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu 2018. május 16. Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu Metaanalízisek 2018. május 16. 1 / 18 A metaanalízis fogalma Több, ugyanarra a kérdésre vonatkozó

Részletesebben

Ismétlı áttekintés. Statisztika II., 1. alkalom

Ismétlı áttekintés. Statisztika II., 1. alkalom Ismétlı áttekintés Statisztika II., 1. alkalom Hipotézisek Milyen a jó null hipotézis?? H0: Léteznek kitőnı tanuló diszlexiások. Sokkal inkább: H0: Nincs diszlexiás kitőnı tanuló általános iskolában Mo-on.

Részletesebben

A praxisközösségi működés eredményei Romák körében

A praxisközösségi működés eredményei Romák körében A praxisközösségi működés eredményei Romák körében Bárdos-Csenteri Orsolya, Földvári Anett, Kovács Nóra, oráczkiné álinkás Anita, Szabó Edit, Szőllősi Gergő József, Vinczéné Sipos Valéria, Vincze Ferenc

Részletesebben

ŐRLAP ÖSSZEFONÓDÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ

ŐRLAP ÖSSZEFONÓDÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Gazdasági Versenyhivatal ŐRLAP ÖSSZEFONÓDÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ Őrlap a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló többször módosított 1996. évi LVII.

Részletesebben

Hipotézis vizsgálatok

Hipotézis vizsgálatok Hipotézis vizsgálatok Hipotézisvizsgálat Hipotézis: az alapsokaság paramétereire vagy az alapsokaság eloszlására vonatkozó feltevés. Hipotézis ellenőrzés: az a statisztikai módszer, amelynek segítségével

Részletesebben

A confounding megoldásai: megfigyelés és kísérlet

A confounding megoldásai: megfigyelés és kísérlet A confounding megoldásai: megfigyelés és kísérlet Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu 2018. szeptember 24. Ferenci Tamás tamas.ferenci@medstat.hu A confounding megoldásai: megfigyelés és kísérlet 2018.

Részletesebben

Fenntarthatóság és nem fenntarthatóság a számok tükrében

Fenntarthatóság és nem fenntarthatóság a számok tükrében Fenntarthatóság és nem fenntarthatóság a számok tükrében Fenntartható fejlıdés: a XXI. Század globális kihívásai vitasorozat 2007. október 18. Dr. Laczka Éva 1 Elızmények 1996 az ENSZ egy 134 mutatóból

Részletesebben

Felhasználói tulajdonú főtési rendszerek korszerősítésének tapasztalatai az Öko Plusz Programban

Felhasználói tulajdonú főtési rendszerek korszerősítésének tapasztalatai az Öko Plusz Programban Felhasználói tulajdonú főtési rendszerek korszerősítésének tapasztalatai az Öko Plusz Programban Várt és elért megtakarítások Némethi Balázs Fıtáv Zrt. 2009. szeptember 15. 1 Elızmények A Fıtáv az Öko

Részletesebben

1. Átoltottság szerepe: a nyájimmunitás egy egyszerű modellje

1. Átoltottság szerepe: a nyájimmunitás egy egyszerű modellje Tartalom Tartalomjegyzék 1. Átoltottság szerepe: a nyájimmunitás egy egyszerű modellje 1 2. Átoltottság és kérdései 3 2.1. Az átoltottság mérése................................. 3 2.2. Eredmények.......................................

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL 2015. november 2. Tartalomjegyzék Fogalmak... 4 Demográfia népesség, népmozgalom, foglalkoztatottság... 6 Halálozás (mortalitás)

Részletesebben

A modellprogram prevenciós szolgáltatásainak értékelése

A modellprogram prevenciós szolgáltatásainak értékelése A modellprogram prevenciós szolgáltatásainak értékelése Bárdos-Csenteri Orsolya, Földvári Anett, Kovács Nóra, Poráczkiné Pálinkás Anita, Szabó Edit, Szőllősi Gergő József, Vinczéné Sipos Valéria, Vincze

Részletesebben

Statisztika I. 12. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 12. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 1. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Regresszió analízis A korrelációs együttható megmutatja a kapcsolat irányát és szorosságát. A kapcsolat vizsgálata során a gyakorlatban ennél messzebb

Részletesebben

Hipotézis vizsgálatok

Hipotézis vizsgálatok Hipotézis vizsgálatok Hipotézisvizsgálat Hipotézis: az alapsokaság paramétereire vagy az alapsokaság eloszlására vonatkozó feltevés. Hipotézis ellenőrzés: az a statisztikai módszer, amelynek segítségével

Részletesebben

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely

A klinikai vizsgálatokról. Dr Kriván Gergely A klinikai vizsgálatokról Dr Kriván Gergely Mi a klinikai vizsgálat? Olyan emberen végzett orvostudományi kutatás, amely egy vagy több vizsgálati készítmény klinikai, farmakológiai, illetőleg más farmakodinámiás

Részletesebben

Függetlenségvizsgálat, Illeszkedésvizsgálat

Függetlenségvizsgálat, Illeszkedésvizsgálat Varga Beatrix, Horváthné Csolák Erika Függetlenségvizsgálat, Illeszkedésvizsgálat 4. előadás Üzleti statisztika A sokaság/minta több ismérv szerinti vizsgálata A statisztikai elemzés egyik ontos eladata

Részletesebben

4/24/12. Regresszióanalízis. Legkisebb négyzetek elve. Regresszióanalízis

4/24/12. Regresszióanalízis. Legkisebb négyzetek elve. Regresszióanalízis 1. feladat Regresszióanalízis. Legkisebb négyzetek elve 2. feladat Az iskola egy évfolyamába tartozó diákok átlagéletkora 15,8 év, standard deviációja 0,6 év. A 625 fős évfolyamból hány diák fiatalabb

Részletesebben

Vizsgálattervezés, power analízis; a biostatisztikiai munka folyamata általában

Vizsgálattervezés, power analízis; a biostatisztikiai munka folyamata általában Vizsgálattervezés, power analízis; a biostatisztikiai munka folyamata általában Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika 2009-02-12 prohoz@kut.sote.hu Vizsgálattervezés

Részletesebben

A terápiaeredményesség kockázatának átvétele, megosztása

A terápiaeredményesség kockázatának átvétele, megosztása A terápiaeredményesség kockázatának átvétele, megosztása Dr. Bidló Judit Főosztályvezető Döntéshozói dilemma Klinikai vizsgálatok eredményei Hatásosság Biztonság Tolrálhatóság Életminőség Gazdasági kérdések

Részletesebben

A dizájner drogok megjelenésének sajátosságai Szekszárdon. Készítette: Schatz Enikı

A dizájner drogok megjelenésének sajátosságai Szekszárdon. Készítette: Schatz Enikı A dizájner drogok megjelenésének sajátosságai Szekszárdon Készítette: Schatz Enikı Kutatásom célja, hogy betekintést nyerjek a serdülıkori devianciák legaggasztóbb szegmensébe, a drogfogyasztásba. Célom

Részletesebben

1. oldal, összesen: /1997. (X. 6.) Korm. rendelet

1. oldal, összesen: /1997. (X. 6.) Korm. rendelet 1. oldal, összesen: 5 A jogszabály mai napon hatályos állapota 170/1997. (X. 6.) Korm. rendelet a magánnyugdíjpénztárak tevékenységéhez kapcsolódó biztosításmatematikai és pénzügyi tervezési szabályokról,

Részletesebben

Az Allianz Hungária Zrt. dolgozói egészségmegırzı programja

Az Allianz Hungária Zrt. dolgozói egészségmegırzı programja Az Allianz Hungária Zrt. dolgozói egészségmegırzı programja ADEP 2003-2009 / Kántor Emília, Dr. Sonkodi Balázs 2009.02.27.Dátum 1 Összegzés 6 fıs munkacsoport koordinálja a projektet a menedzsment saját

Részletesebben

Túlélés analízis. Probléma:

Túlélés analízis. Probléma: 1 Probléma: Túlélés analízis - Túlélési idő vizsgálata speciális vizsgálati módszereket igényel (pl. két csoport között az idők átlagait nem lehet direkt módon összehasonlítani) - A túlélési idő nem normális

Részletesebben

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

Kettőnél több csoport vizsgálata. Makara B. Gábor MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Kettőnél több csoport vizsgálata Makara B. Gábor MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Gyógytápszerek (kilokalória/adag) Három gyógytápszer A B C 30 5 00 10 05 08 40 45 03 50 35 190 Kérdések: 1. Van-e

Részletesebben

A gyakorló feladatok számozása a bevezetı órát követı órán, azaz a második órán indul. Gyakorló feladatok megoldásai 1

A gyakorló feladatok számozása a bevezetı órát követı órán, azaz a második órán indul. Gyakorló feladatok megoldásai 1 A gyakorló feladatok számozása a bevezetı órát követı órán, azaz a második órán indul. Gyakorló feladatok megoldásai 1 1. A populációt a számunkra érdekes egységek (személyek, csalások, iskolák stb.) alkotják,

Részletesebben

A kutatási eredmények nyilvánossá tétele

A kutatási eredmények nyilvánossá tétele A kutatási eredmények nyilvánossá tétele A kutatási beszámoló megírása Mivel az empirikus munka logikája és lépései meglehetısen kötöttek, az empirikus kutatási beszámoló mőfaja is kötött. A kutatási beszámoló

Részletesebben

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium 1/48/ Részjelentés: November december 31.

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium 1/48/ Részjelentés: November december 31. Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program 1. Főirány: Életminőség javítása Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére 1/48/2001 3. Részjelentés: 2003. November

Részletesebben

Statisztikai alapismeretek (folytatás) 4. elıadás (7-8. lecke) Becslések, Hipotézis vizsgálat

Statisztikai alapismeretek (folytatás) 4. elıadás (7-8. lecke) Becslések, Hipotézis vizsgálat Statisztikai alapismeretek (folytatás) 4. elıadás (7-8. lecke) Becslések, Hipotézis vizsgálat 7. lecke Paraméter becslés Konfidencia intervallum Hipotézis vizsgálat feladata Paraméter becslés és konfidencia

Részletesebben

Az első számjegyek Benford törvénye

Az első számjegyek Benford törvénye Az első számjegyek Benford törvénye Frank Benford (1883-1948) A General Electric fizikusa Simon Newcomb (1835 1909) asztronómus 1. oldal 2. oldal A híres arizonai csekk sikkasztási eset http://www.aicpa.org/pubs/jofa/may1999/nigrini.htm

Részletesebben

Hipotézis STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Munkahipotézis (H a ) Tematika. Tudományos hipotézis. 1. Előadás. Hipotézisvizsgálatok

Hipotézis STATISZTIKA. Kétmintás hipotézisek. Munkahipotézis (H a ) Tematika. Tudományos hipotézis. 1. Előadás. Hipotézisvizsgálatok STATISZTIKA 1. Előadás Hipotézisvizsgálatok Tematika 1. Hipotézis vizsgálatok 2. t-próbák 3. Variancia-analízis 4. A variancia-analízis validálása, erőfüggvény 5. Korreláció számítás 6. Kétváltozós lineáris

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak Vállalkozási VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Illés B. Csaba Előadó: Dr. Gyenge Balázs Az ökonómiai döntés fogalma Vállalat Környezet Döntések sorozata Jövő jövőre vonatkozik törekszik

Részletesebben

A páneurópai felmérésre az Unió hat különbözı piacán került sor UK, Franciaország, Németország, Svédország, Lengyelország és Magyarország.

A páneurópai felmérésre az Unió hat különbözı piacán került sor UK, Franciaország, Németország, Svédország, Lengyelország és Magyarország. Az európai fogyasztók táplálkozási ismereteit és bolti magatartását, illetve az élelmiszercímkéken a tápértékre vonatkozóan közölt tájékoztatás megértését és felhasználását vizsgáló páneurópai fogyasztói

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 9 IX. ROBUsZTUs statisztika 1. ROBUsZTUssÁG Az eddig kidolgozott módszerek főleg olyanok voltak, amelyek valamilyen értelemben optimálisak,

Részletesebben

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből

Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Gyógyszerbiztonság a klinikai farmakológus szemszögéből Prof. dr. Kovács Péter Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Belgyógyászati Intézet, Klinikai Farmakológiai Részleg BIZONYÍTÉKON ALAPULÓ ORVOSLÁS (EBM=

Részletesebben

SZÍV- ÉS AGYI ESEMÉNYEK ELŐFORDULÁSA A NEMZETKÖZI MONICA VIZSGÁLAT BUDAPESTI KÖZPONTJÁBAN

SZÍV- ÉS AGYI ESEMÉNYEK ELŐFORDULÁSA A NEMZETKÖZI MONICA VIZSGÁLAT BUDAPESTI KÖZPONTJÁBAN SZÍV- ÉS AGYI ESEMÉNYEK ELŐFORDULÁSA A NEMZETKÖZI MONICA VIZSGÁLAT BUDAPESTI KÖZPONTJÁBAN DR. DUBA JENŐ Az utóbbi évtizedekben a szív- és érrendszeri megbetegedések az egész magyar népesség egészségi állapotát

Részletesebben

FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) Kutatási terv. 2012. Március 13.

FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) Kutatási terv. 2012. Március 13. FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) 2012. Március 13. A kutatási terv fogalmának, a különbözı kutatási módszerek osztályozása, a feltáró és a következtetı kutatási módszerek közötti különbségtétel

Részletesebben

A BELSİ ELLENİRZÉS KIALAKÍTÁSA ÉS MŐKÖDTETÉSE A GYİR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZATNÁL

A BELSİ ELLENİRZÉS KIALAKÍTÁSA ÉS MŐKÖDTETÉSE A GYİR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZATNÁL A BELSİ ELLENİRZÉS KIALAKÍTÁSA ÉS MŐKÖDTETÉSE A GYİR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZATNÁL Az Áht. 120. szerint a belsı ellenırzés a belsı kontrollrendszer része, független, tárgyilagos, bizonyosságot adó

Részletesebben

Statisztikai csalások és paradoxonok. Matematikai statisztika Gazdaságinformatikus MSc november 26. 1/31

Statisztikai csalások és paradoxonok. Matematikai statisztika Gazdaságinformatikus MSc november 26. 1/31 Matematikai statisztika Gazdaságinformatikus MSc 11. előadás 2018. november 26. 1/31 A tojást rakó kutya - a könyv Hans Peter Beck-Bernholdt, Hans-Hermann Dubben: A tojást rakó kutya c. könyve alapján

Részletesebben

EBM elvei, a gyógyszeres és kiegészítő terápiák helye. Kőszegi Tamás PTE KK Laboratóriumi riumi Medicina Intézet 2011

EBM elvei, a gyógyszeres és kiegészítő terápiák helye. Kőszegi Tamás PTE KK Laboratóriumi riumi Medicina Intézet 2011 EBM elvei, a gyógyszeres és kiegészítő terápiák helye Kőszegi Tamás PTE KK Laboratóriumi riumi Medicina Intézet 2011 Alapfogalmak Evidence-based medicine (EBM) Tényeken alapuló orvoslás Tudományos alapú

Részletesebben

Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban. Dr. Balogh Sándor

Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban. Dr. Balogh Sándor Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban Dr. Balogh Sándor A betegségfőcsoportokra jutó halálozás alakulása Magyarországon KSH 2004 Általános prevenciós útmutató az összes átlagos kockázatú

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. április 20. A mérés száma és címe: 20. Folyadékáramlások 2D-ban Értékelés: A beadás dátuma: 2009. április 28. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák

Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Egészséggel kapcsolatos nézetek, hiedelmek, modellek, egészségvédő magatartásformák Orvosi pszichológia előadás 2. hét Merza Katalin merza.katalin@sph.unideb.hu Egészségmagatartás fogalma Minden olyan

Részletesebben

Szitó Imre pedagógiai szakpszichológus EDUCATIO nkft szakmai tanácsadó

Szitó Imre pedagógiai szakpszichológus EDUCATIO nkft szakmai tanácsadó TÉNYEKEN ALAPULÓ (EVIDENCE-BASED) FEJLESZTŐ ELJÁRÁSOKKAL VÉGZETT SZAKMAI TEVÉKENYSÉG A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATOKBAN Szitó Imre pedagógiai szakpszichológus EDUCATIO nkft szakmai tanácsadó NEM KVANTIFIKÁLHATÓ

Részletesebben

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Herjavecz Irén Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Epidemiológia I. Prevalencia: - nagy helyi reakció: felnőtt 10-15 % - szisztémás reakció: gyerek 0.4-0.8

Részletesebben

A Statisztika alapjai

A Statisztika alapjai A Statisztika alapjai BME A3c Magyar Róbert 2016.05.12. Mi az a Statisztika? A statisztika a valóság számszerű információinak megfigyelésére, összegzésére, elemzésére és modellezésére irányuló gyakorlati

Részletesebben