VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN AZ EKHO-BAN, A MAGÁNSZEMÉLYEK KÜLÖNADÓJÁBAN ÉS A. Dr. Andrási Jánosné NAV KI osztályvezető

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN AZ EKHO-BAN, A MAGÁNSZEMÉLYEK KÜLÖNADÓJÁBAN ÉS A. Dr. Andrási Jánosné NAV KI osztályvezető"

Átírás

1 VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN AZ EKHO-BAN, A MAGÁNSZEMÉLYEK KÜLÖNADÓJÁBAN ÉS A KISADÓZÓK TÉTELES ADÓJÁBAN Dr. Andrási Jánosné NAV KI osztályvezető

2 Külföldi előadóművészek adózása A Magyarországon ideiglenesen tartózkodó és a Tbj. szerint nem belföldi előadóművészek választhatják, hogy a nemzetközi szerződés alapján vagy annak hiányában belföldön adóztatható jövedelmük után a külön adózó jövedelmekhez tartozóan tegyenek eleget az adókötelezettségüknek. A belföldi tartózkodás akkor tekinthető ideiglenesnek, ha a magánszemély bármely 12 hónapos időszakban 183 napot meg nem haladóan tartózkodik itt. Filmalkotás esetén (ideértve az előkészítési időszakot is) nem változtat az ideiglenes tartózkodáson, ha az időtartam a 183 napot meghaladja. A feltételeknek megfelelő, a mozgóképről szóló törvény 31/B. (2) bekezdés d) pontja szerint bejelentett gyakornok is alkalmazhatja a kedvező szabályokat. Változás, hogy nem lesz része a bevételnek az utazás és a szállás értéke, vagyis költség levonására nincs lehetőség. A megváltozott rendelkezéseket a január 1-jétől kezdődő jogviszonyokból származó jövedelmekre lehet alkalmazni. Nem változik az a szabály, hogy a jövedelem után 14 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a 450 ezer forint felső határig.

3 A nem önálló tevékenységi kör bővülése A május 6-án hatályba lépett, az állami projektértékelői jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló évi XXXIII. törvény tartalmazza az állami projektértékelői jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseket. E jogviszony egy közfeladat ellátása céljából létrehozott, munkavégzésre irányuló különös jogviszony, amely olyan magánszeméllyel létesíthető, aki rendelkezik egy alapjogviszonnyal. Tekintettel a jogviszony speciális jellegére, június 16-ától a nem önálló tevékenységi kör kiegészült az állami projektértékelői jogviszonnyal.

4 A hivatali, üzleti utazás,kiküldetés új fogalma Hivatali, üzleti utazás: a magánszemély jövedelmének megszerzése, a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása érdekében szükséges utazás. Ide tartozik különösen a kiküldetés vagy a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében más munkáltatónál történő munkavégzés. Nem minősül hivatali üzleti utazásnak a munkahelyre, székhelyre vagy a telephelyre a lakóhelyről történő bejárás. Kiküldetés: a munkáltató által elrendelt, a munkáltató tevékenységével összefüggő utazás, így különösen a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében a munkaszerződéstől eltérő helyen történő munkavégzés. E rendelkezés alkalmazásában munkahelynek minősül a munkáltatónak az a telephelye, ahol a munkavállaló a munkáját szokás szerint végzi. Ilyen telephely hiányában vagy több ilyen telephely esetén a munkáltató székhelye minősül munkahelynek. Nem minősül kiküldetésnek a lakóhely és a munkahely közötti oda- és visszautazás. A módosított rendelkezések a augusztus 1-jétől keletkezett adókötelezettségre alkalmazhatók.

5 Sportrendezvény fogalma Az Szja alkalmazásában sportrendezvény alatt a sportszervezet vagy sportszövetség által versenyrendszerben vagy azon kívül, résztvevők jelenlétében megtartott verseny, mérkőzés értendő. A augusztus 1-jén hatályba lépő rendelkezés egyértelművé teszi, hogy a munkáltatók által a munkavállalóik részére szervezett, sportprogramot is magában foglaló zártkörű rendezvények nem minősülhetnek sportrendezvénynek. Az ilyen rendezvényeken nyújtott szolgáltatások egyes meghatározott juttatásként válnak adókötelessé.

6 Munkába járás január 1-jétől a munkában töltött napokra a lakóhely, tartózkodási hely és a munkahely közötti távolságot figyelembe véve kilométerenként 15 forint költségtérítést fizethet a munkáltató az eddigi kilométerenkénti 9 forinttal szemben.

7 Általános személygépkocsi normaköltség Január 1-jétől az általános személygépkocsi normaköltség az eddigi 9 forintról 15 forintra emelkedik.

8 Családi kedvezmény Ha a rokkantsági ellátásban vagy emelt összegű családi pótlékban részesülő személy mellett a családi pótlék összegének megállapításánál figyelembe vehető pl. egyetemi hallgató is van a családban, akkor az egyetemi hallgató is eltartottnak számít függetlenül attól, hogy az adott ellátások összegének a megállapításánál nem vehető figyelembe. A két eltartottas családokban a kedvezmény kedvezményezett eltartottanként és havonta 100 ezer forintra, adóban pedig 15 ezer forintra nő. Nem kell új nyilatkozatot tenni a gyermek megszületésekor, ha a magzatra tekintettel a várandósság időszakában már érvényesítettek családi kedvezményt. Családi kedvezmény érvényesítése esetén nem kell házastársának munkáltatójával az adóelőleg-nyilatkozatot. aláíratni a munkavállaló A saját jogú családi pótlékban részesülő kedvezményezett eltartottakra tekintettel nem csak a velük közös háztartásban élő hozzátartozók, hanem a gyermek szüleinek hozzátartozói is jogosultak lehetnek a családi kedvezményben. Ha a szülők egyenlő időszakban felváltva nevelik a gyermeküket és erről bírói döntés, egyezség van vagy erről nyilatkoznak, akkor a gyermekre tekintettel az őket megillető családi kedvezmény felét vehetik igénybe. Az előzőek január 1-jén lépnek hatályba.

9 Első házasok kedvezménye Az első házasokat megillető kedvezmény a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 24 hónapra vehető figyelembe. Megszűnik tehát az a szabály, miszerint a gyermek születése vagy a várandósság miatt megnyíló családi kedvezmény miatt az első házasok kedvezménye nem vehető igénybe. A módosított rendelkezés a december 31-ét követően megkötött, A módosított rendelkezés a december 31-ét követően megkötött, a törvényi feltételeknek megfelelő (legalább az egyik félnek ez az első házassága) házasság esetén is alkalmazható.

10 Kifizetői igazolás A levont adóelőlegről kiadott igazoláson a kifizetőnek szerepeltetnie kell június 16-ától az adóelőlegnél figyelembe vett első házasok kedvezményét is. Ugyancsak júniustól hatályos az a rendelkezés, hogy az összesített igazoláson nem kell az adónyilatkozatra vonatkozó tájékoztatót szerepeltetni. (A 2016-os évre adónyilatkozattal (söralátét) már nem lehet eleget tenni a bevallásadási kötelezettségnek.)

11 Adóbevallás A 2016-os évről a magánszemélyek a következő módokon teljesíthetik az adóbevallási kötelezettségüket: Munkáltatói adómegállapítás útján; Az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallással; Az adóhatóság által elkészített adóbevallási tervezet elfogadásával, kijavításával, kiegészítésével. Ha a magánszemély nem tekinti meg, nem hagyja jóvá a bevallási tervezetet és bevallást sem nyújt be, akkor a bevallási tervezet az Art. alapján a magánszemély bevallásának minősül. Nem készít az adóhatóság bevallási tervezetet az Egyéni vállalkozónak; Az őstermelőnek; Az általános forgalmi adó fizetésére kötelezettnek.

12 Az öngondoskodáshoz kapcsolódó rendelkezéseket érintő változások A magánszemély által rendelt összeget akkor utalja az adóhatóság az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári egyéni számlára, a nyugdíj-előtakarékossági számlára, a nyugdíjbiztosítási szerződésre, ha a magánszemélynek nincs 1000 forintot meghaladó tartozása és a bevallás szerinti adót megfizette, Tartozás esetén annak megfizetését követő 30 napon belül az adóhatóság az utalást a magánszemély külön kérelme nélkül teljesíti. Az adó feletti rendelkezésnek minősül, ha a magánszemély az adóbevallási tervezetben feltüntetett nyilatkozatot nem javítja ki, a bevallási kötelezettségét más módon nem teljesíti május 20-áig.

13 A nyugdíjbiztosítási szerződést érintő változások január 1-jétől az adóévben megfizetett díjnak minősül a magánszemély által szerződőként befizetett összegen túl az olyan, korábban rendelkezésre nem jogosító összeg is, amelyet az adóévben írt jóvá a szerződésen a biztosító. Továbbra is a rendelkezés alapjául szolgáló összeg a kifizetőnek nem minősülő más személy által fizetett adómentes, valamint az összevont adóalap részeként leadózott díj is. A kedvezmény marad az igazolt összeg 20 százaléka, de legfeljebb 130 ezer forint.

14 Tőkejövedelmeket érintő változások Ellenőrzött tőkepiaci ügyletek A befektetési szolgáltatónak az adóévet követő január 31-éig adatot kell szolgáltatnia az adóhatóságnak. Az adatszolgáltatásnak tartalmaznia kell a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, az ügyletben elért nyereséget, veszteséget, a bevétel összegét és az eredmény megállapításakor figyelembe nem vett járulékos költségek összegét. Figyelembe nem vett járulékos költségnek minősül a beszerzéshez és az értékesítéshez, illetve a pozíció nyitásához és zárásához közvetlenül nem kapcsolódó költség. Az adóhatóság az adóbevallási tervezetben jövedelemként az adatszolgáltatás összesített eredményének (nyereség, veszteség) az összegét úgy tünteti fel, hogy a nyereség összegét csökkenti, a veszteség összegét növeli a figyelembe nem vett járulékos költség.

15 Tőkejövedelmeket érintő változások Tartós befektetési szerződések január 1-jétől befizetésnek minősül Tartós befektetési szerződés alapján a nyugdíj-előtakarékossági számla megszüntetése azzal, hogy az értékpapírszámlán nyilvántartott pénzügyi eszközöket a befektetési szolgáltató nyilvántartásba helyezi a követelés lekötött pénzösszeggé alakításával; az átalakítás napjának a nyilvántartásba vétel napja minősül. A lekötési időszak megszűnésének napjáig újra megkötött tartós befektetési szerződés alapján nyilvántartásban tartott összeg, ide értve az a lekötési időszak utolsó napjára megállapított betéti kamatkövetelést, továbbá a pénzügyi eszköz tekintetében a lekötési időszak utolsó napján irányadó szokásos piaci értéke vagy a megszerzésre fordított összeg közül a magasabb. A befizetés éveként az ötéves lekötési időszak utolsó évét kell figyelembe venni. Az újrakötés során a magánszemély dönthet arról, hogy a befektetésének csak egy részét köti le, feltéve hogy a befizetésnek minősülő összeg eléri a 25 ezer forintot.

16 Tőkejövedelmeket érintő változások Kamat Január 1-jétől megszűnik a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulási kötelezettség a kamatjövedelem után.

17 Béren kívüli és egyes meghatározott juttatások változásai 2016-ra Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló évi XCIV. törvény12/a. -ának rendelkezései szerint célzott szolgáltatásra a munkáltató nem csak munkáltatói tagként, hanem támogatóként is teljesíthet befizetést. Béren kívüli juttatásnak minősül augusztus 1-jétől a munkáltatói tag vagy a munkáltató, mint támogató által célzott szolgáltatásra befizetett összegből az a rész, amely évente nem haladja meg a pénztártag alkalmazottak létszáma és a minimálbér szorzatát azzal, hogy befizetett összegnek az értékhatárt meghaladó része egyes meghatározott juttatásnak minősül, a béren kívüli juttatásnak az egy magánszemélyre jutó összegét az éves keretösszeg ( forint) számításánál figyelmen kívül kell hagyni, az alkalmazottak létszámaként a befizetéskor az adóéven belül több befizetés esetén az első befizetéskor pénztártag alkalmazottak létszáma vehető figyelembe. Az értékhatárt meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül.

18 A béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások adóalapja Január 1-jétől a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások után fizetendő 15 százalék személyi jövedelemadó, valamint a 14 és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás alapja a juttatás értékének 1,18-szorosa lesz.

19 Béren kívüli juttatások 2017 Béren kívüli juttatásnak minősül: A juttatott pénzösszegnek az éves keretösszeget (100 ezer forint) meg nem haladó része; A Széchenyi Pihenő Kártya szálláshely szolgáltatás alszámlájára utalt legfeljebb 225 ezer forint, vendéglátás alszámlájára utalt legfeljebb150 ezer forint, a szabadidő alszámlájára utalt legfeljebb 75 ezer forint. Több juttató esetén sem léphetők túl az egyes alszámlákra utalt összegek; Szakszervezet esetén üdülési szolgáltatás nyújtható a tagnak, nyugdíjas tagnak, az említettek és a nyugdíjas, valamint az elhunyt tag közeli hozzátartozójának a minimálbért meg nem haladó rész; A szövetkezet közösségi alapjából a magánszemély tag részére az alapszabály szerint juttatott, egyébként adóköteles jövedelem együttes értékéből a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó rész.

20 A december 31-éig béren kívülinek minősülő juttatások adójogi sorsa Azok a béren kívüli juttatások, amelyek január 1-jétől már nem minősülnek annak, egyes meghatározott juttatásként adhatók. A juttató továbbra is a munkáltató, személyesen közreműködő tag esetén a társas vállalkozó lehet. A feltételeknek meg kell felelni, ugyanakkor az egyedi értékhatárokat figyelmen kívül kell hagyni.

21 Az éves keretösszeget meghaladó rész adókötelezettsége Az éves keretösszeget (a pénzben adott juttatásnál az évi 100 ezer forintot) a juttatás meghaladja, a felettes rész a magánszemély jogviszony szerinti jövedelme lesz. Az adókötelezettséget a kifizetés hónapjára kell teljesíteni. Jogviszony évközi megszűnése esetén a keretösszeget (a Jogviszony évközi megszűnése esetén a keretösszeget (a 100 ezer forint időarányos részét) meghaladó rész a jogviszony megszűnésének hónapjában megszerzett jogviszony szerinti jövedelem lesz, a már megfizetett közterhek beszámíthatók az adókötelezettségbe.

22 A rekreációs keretösszeget meghaladó rész adókötelezettsége Az éves rekreációs keretösszeg a pénzben adott juttatás éves keretösszeget (100 ezer forint) meg nem haladó része, valamint a SZÉP Kártyára utalt összeg értékhatárt meg nem haladó része együttes összegéből költségvetési szerv munkáltató esetében 200 ezer, más munkáltatók esetén 450 ezer forint akkor, ha a juttatásra jogosító jogviszony az év egészében fennáll. Ha a jogviszony az év egészében nem áll fenn, akkor a jogviszonnyal arányos rész minősül keretösszegnek. A meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül, mely után az adókötelezettséget a juttatás, illetőleg a jogviszony megszűnésének hónapjára kell megállapítani.

23 Munkáltatói lakáscélú kölcsön és vissza nem térítendő támogatás A lakáscélú munkáltatói támogatásra vonatkozó szabályokat érinti, hogy a lakáscélú kölcsön minősítésénél háttérjogszabálynak számító, a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet egyes rendelkezései augusztus 1-jétől a Korm. rendeletből átemelésre kerülnek az Szja tv. 1. számú melléklet 9. pont 9.3. pontjába. A jogalkalmazás megkönnyítése érdekében tehát az Szja tv. is tartalmazza a korszerűsítés, akadálymentesítés fogalmára, a méltányolható lakásigény mértékére, illetve az együttköltöző, együttlakó családtagok körére vonatkozó szabályokat. Az új rendelkezések a kamatkedvezményből származó jövedelem (munkáltatói lakáscélú hitel) esetében is alkalmazhatók.

24 Közigazgatási kártérítés adómentessége január 1-jétől a Ket. 71/A. -a szerint a kérelemre indult eljárásban a hatóságnak a kérelem beérkezésétől számított nyolc napon belül függő hatályú döntést kell hoznia, amelyben rendelkeznie kell arról, hogy az eljárás lefolytatásáért fizetendő illetéknek vagy díjnak megfelelő összeget, ennek hiányában tízezer forintot meg kell fizetnie a kérelmező ügyfél részére. Ezen döntéshez joghatás akkor fűződik, ha a kérelem beérkezését követő két hónap elteltével a hatóság az ügy érdemében nem döntött és az eljárást nem szüntette meg. Az Szja tv. módosítása a függő hatályú döntés alapján teljesített kifizetés adómentességét biztosítja. Az új szabály június 16-ától hatályos.

25 Kutatók ösztöndíja Június 16-ától adómentes a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által a tudományos fokozattal rendelkező kutatók számára pályázatban meghatározott feltételekkel és módon folyósított ösztöndíj-támogatás. Ugyancsak június 16-ától adómentes a Kormány által alapított, kutató-, fejlesztő- és szellemi központ feladatait ellátó költségvetési szerv által folyósított ösztöndíj is.

26 További adómentes juttatások A helyi önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyesületek, (köz)alapítványok, egyházi jogi személyek által a lakosság, a közösség széles körét érintő rendezvényeken ingyenesen közreműködők részére biztosított étkezési szolgáltatás is adómentes bevételnek minősül június 16-ától. Adómentesnek minősül április 12-étől az a juttatás, amelyet a magánszemély az Erzsébet-programról szóló törvény szabályai szerint az Erzsébet-program forrásaiból kap, feltéve, hogy az nem minősül a tevékenység ellenértékének január 1-jétől a közfoglalkoztatásból a munkaerőpiacra visszatérő magánszemélyek adómentes elhelyezkedési támogatásban részesülhetnek, ha a közfoglalkoztatási jogviszony időtartamának lejártát megelőzően elhelyezkednek a versenyszférában. (Hatályos május 21-től, visszamenőleges.) január 1-jétől adómentes a bölcsődei, óvodai ellátás és szolgáltatás. Az úszó vb. Megrendezésével összefüggésben a FINA tisztségviselőknek, a versenybíróknak fizetett napidíj, szállás, utazás költsége, a sportoló részére fizetett pénzdíj, továbbá a résztvevőknek biztosított formaruhák, természetbeni ellátás, promóciós juttatások.

27 Lakhatási mobilitási támogatás január 1-től Az a munkavállaló részesülhet támogatásban, akivel határozatlan idejű, legalább 36 órás munkaviszonyt kötnek, akinek az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye közötti távolság legalább 60 km, vagy aki tömegközlekedéssel 3 óránál többet utazna oda-vissza a munkaviszony létrejöttét megelőző 12 hónapban nem volt és a támogatás nyújtásának időpontjában nincs saját lakása a munkavégzés helyén vagy a meghatározott távolságon, utazási időn belül elérhető helyen Ugyanazon munkáltató által nyújtott támogatás havi értékéből adómentes a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka második 24 hónapjában a minimálbér 25 százaléka 48. hónapját követő 12 hónapban a minimálbér 15 százaléka. A társasági adóban adóalap-csökkentő tételnek minősül.

28 Munkásszállás 2017-től A munkáltató (kifizető) tulajdonát képező vagy általa bérelt, több lakóhelyiséggel rendelkező ingatlan munkásszállásnak minősül akkor is, ha egy lakóhelyiségben csak egy munkavállalót helyeznek el. Egy lakóhelyiséges lakásban továbbra is legalább két munkavállalót kell elhelyezni. A munkáltató (kifizető) tulajdonát képező vagy általa bérelt, több lakóhelyiséggel rendelkező ingatlan munkásszállásnak minősül akkor is, ha egy lakóhelyiségben csak egy munkavállalót helyeznek el.

29 Egyéni vállalkozókat érintő változások Az engedéllyel végzett belföldi fuvarozás esetén az egyéni vállalkozó is elszámolhatja a belföldi kiküldetésről szóló korm.rend. szerinti összeget (3000 Ft) január 1-től. Szabad vállalkozási zónában (pontosítás a Tao. Tv-hez igazodva a hátrányos térség helyett) üzembe helyezett tárgyi eszköz értékcsökkenési leírásban érv. kedvezménye (2016. január 1-től) január 1-től Kisvállalkozói adókedvezmény korlátja, értékhatára megszűnik a dec. 31. után kötött hitelszerződések esetében. A kis- és középvállalkozások beruházásaihoz kapcsolódó adóalapkedvezmény 30 millió forintos értékhatára megszűnik.

30 Őstermelőket érintő változások július 1-től Őstermelői igazolványt csak az kaphat, aki belföldön rendelkezik saját gazdasággal. A törvény meghatározza, hogy az igazolványt kiállító Agrárkamara felé miről kell nyilatkozni és milyen adatokat kell igazolni szeptember 1-től Az őstermelői nyilvántartás adatai bárki számára lekérdezhetőek lesznek (weboldal, mobiltelefonos alkalmazás) január 1-től az őstermelőnek nem minősülő regisztrált termelő nem számolhat el a 11. mell. szerint értékcsökkenési leírást.

31 A fizetővendéglátók tételes átalányadóját érintő változás A tételes átalányadó évi összege szobánként forint, az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség megszűnik.

32 Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény változásai Ha a magánszemély nem élt azzal a nyilatkozattételi lehetőségével hogy nyugdíjas, vagy a nyugdíjjárulék fizetésére a Tbj. szerint nem kötelezett, az ekho nyugdíjjáruléknak minősülő 3,9 százalékát a személyi jövedelemadó bevallásban igényelheti vissza. A visszaigénylési lehetőség a magánszemély a 2016-os adóév tekintetében is megilleti.

33 Magánszemélyek különadója Nem képezi a különadó alapját a magánszemélyt megillető, felmondási időre járó juttatás és végkielégítés akkor, ha a munkavégzésre irányuló jogviszony csoportos létszámcsökkentés következtében szűnik meg. A módosított rendelkezést a január 1-jétől megszerzett jövedelmekre is alkalmazni kell. Amennyiben a munkáltató a rendelkezés hatályba lépése előtt az előző jogcímen kifizetett összegből a különadót levonta, a magánszemély a volt munkáltatójánál kezdeményezheti a közterhek közötti különbözet megállapítását. A munkáltató az általános szabályok szerinti közterheket megállapítja, azokat visszatartja a magánszemélynek visszajáró összegből. A 08-as bevallását önellenőrzéssel módosítja, a magánszemélynek új igazolást állít ki. A munkáltatót pótlékfizetési kötelezettség nem terheli, és az őt terhelő adókötelezettséget nem érinti.

34 Kisadózók tételes adója Nem kell bevételként figyelembe venni a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatást (visszamenőlegesen: január 1-től) január 1-től A kisadózó által kiállított bizonylat alapján az adóalanyiság megszűnésének napjáig be nem folyt bevétel a megszűnés napján bevételnek számít. Nem kell megfizetni a tételes adót azon hónapokra, amelyek egészében keresőképtelen a Tbj. szerint kiegészítő tevékenységet folytató kisadózó. A bevételi értékhatár 12 millió forintra emelkedik. A kisadózó az adóalanyiság megszűnését követően január 1-jétől a megszűnés évében és az azt követő 12 hónapban nem választhatja a kisadózók tételes adóját.

Külföldi előadóművészek adózása. A hivatali, üzleti utazás,kiküldetés új fogalma. A nem önálló tevékenységi kör bővülése

Külföldi előadóművészek adózása. A hivatali, üzleti utazás,kiküldetés új fogalma. A nem önálló tevékenységi kör bővülése Külföldi előadóművészek adózása VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN AZ EKHO-BAN, A MAGÁNSZEMÉLYEK KÜLÖNADÓJÁBAN ÉS A KISADÓZÓK TÉTELES ADÓJÁBAN Dr. Andrási Jánosné NAV KI osztályvezető A Magyarországon

Részletesebben

A személyi jövedelemadó és a kisadózó vállalkozások tételes adója változásai Dr. Funtek Zsolt NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

A személyi jövedelemadó és a kisadózó vállalkozások tételes adója változásai Dr. Funtek Zsolt NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály A személyi jövedelemadó és a kisadózó vállalkozások tételes adója változásai 2017 Dr. Funtek Zsolt NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Kiküldetés fogalma 2016. augusztus 1-jétől a munkáltató

Részletesebben

CAFETERIA Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető

CAFETERIA Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető CAFETERIA 2017 Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető A cafeteria szerepe a személyi jövedelemadóban A cafeteria adózás szempontjából nem önálló juttatási jogcím. Szerepe a személyi jövedelemadóban

Részletesebben

Adóváltozások Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály

Adóváltozások Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály Adóváltozások 2016-2017 Dr. Kiss Mariann Tájékoztatási Főosztály Személyi jövedelemadó, kisadózó vállalkozások tételes adója Nem önálló tevékenységi kör bővülése A 2016. május 6-án hatályba lépett, az

Részletesebben

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik.

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik. A személyi jövedelemadó változásai 2019-től Családi kedvezmény A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként: -egy eltartott

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal Nyugdíjbiztosítási szerződés utáni rendelkezési jogosultság A nyugdíjbiztosítási szerződés (fogalmát az Szja tv.

Részletesebben

SZJA, Cafeteria

SZJA, Cafeteria SZJA, Cafeteria 2016-2017 2016. évi változások A személyi jövedelemadó mértéke 16%-ról 15%-ra csökkent Családi adókedvezmény: 2016-tól 4 év alatt fokozatosan duplájára (10.000 Ftról 20.000 Ft-ra) nő Első

Részletesebben

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19.

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19. SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés Személyi jövedelemadó Szatmári László Főosztályvezető Családi kedvezmény Az első házasok kedvezménye Mértéke 2016-tól 4 év alatt a duplájára nő a két gyermekes

Részletesebben

Cafetéria Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla évente Ft-ig. - Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámla évente 225.

Cafetéria Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla évente Ft-ig. - Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámla évente 225. Cafetéria 2019 Adómentes juttatások: A 2018-ban használt az óvoda, bölcsődei szolgáltatás térítése marad az adómentes kategóriában. Ennél a juttatásnál újdonság lesz 2019-re, hogy nem csak a munkáltató,

Részletesebben

Béren kívüli juttatások (adó- és járulékteher összesen: 34,22%)

Béren kívüli juttatások (adó- és járulékteher összesen: 34,22%) Tisztelt Ügyfelünk! Az Országgyűlés elfogadta a 2017-re vonatkozó új cafeteria szabályokat. Az alábbiak szerint lehet tervezni a jövő évi juttatásokat. Cafeteria 2017. Adómentes juttatások( nincs adó-

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina

A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina Adómentes juttatások 2019- ben MEGSZŰNIK az adómentes juttatások közül: - munkáltatói lakáscélú támogatás, - mobilitási célú

Részletesebben

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I.

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I. A minimum járulék-alap I. A járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség várható változásai 2007. január 1-jétől 2006. december 15. A munkaviszonyban álló biztosított foglalkoztatója a társadalombiztosítási

Részletesebben

CAFETERIA 2016. Béren kívüli és más juttatások

CAFETERIA 2016. Béren kívüli és más juttatások CAFETERIA 2016 Béren kívüli és más juttatások A cafeteria szerepe a személyi jövedelemadóban A cafeteria nem önálló juttatási jogcím. Szerepe a személyi jövedelemadóban csak annyi, hogy nem nevesített

Részletesebben

Dr. Tillmann-Borók Andrea Tájékoztatási ügyintéző

Dr. Tillmann-Borók Andrea Tájékoztatási ügyintéző Adóváltozások 2016 Dr. Tillmann-Borók Andrea Tájékoztatási ügyintéző A személyi jövedelemadó változásai 2 Az adó mértéke 2016. január 1-től az adó mértéke 15 százalék. Az adó mértékének változása miatt

Részletesebben

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől EHO 2011: egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011-ben. Százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, kifizetőt az általa magánszemélynek juttatott

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2017. január 1-től Személyi jövedelem adókulcs: 15 % Minimálbér, bruttó: 127 500 forint Garantált bérminimum,

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, EKHÓ, 75%-OS KÜLÖNADÓ, KATA ÉVI VÁLTOZÁSAI

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, EKHÓ, 75%-OS KÜLÖNADÓ, KATA ÉVI VÁLTOZÁSAI KÜLFÖLDI ELŐADÓMŰVÉSZEK SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, EKHÓ, 75%-OS KÜLÖNADÓ, KATA 2017. ÉVI VÁLTOZÁSAI Szűcs Józsefné szakmai tanácsadó A filmalkotások elkészítésében nem előadóművészként közreműködő külföldi

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, EKHÓ, 75%-OS KÜLÖNADÓ, KATA ÉVI VÁLTOZÁSAI. Szűcs Józsefné szakmai tanácsadó

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, EKHÓ, 75%-OS KÜLÖNADÓ, KATA ÉVI VÁLTOZÁSAI. Szűcs Józsefné szakmai tanácsadó SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, EKHÓ, 75%-OS KÜLÖNADÓ, KATA 2017. ÉVI VÁLTOZÁSAI Szűcs Józsefné szakmai tanácsadó KÜLFÖLDI ELŐADÓMŰVÉSZEK A filmalkotások elkészítésében nem előadóművészként közreműködő külföldi

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

Szja bevallás a 2012-es évről

Szja bevallás a 2012-es évről Szja bevallás a 2012-es évről Önkéntes pénztári adójóváírás és önkéntes pénztári adóköteles kifizetés esetén 132. sor: Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba befizetett összeg utáni rendelkezési jogosultság

Részletesebben

Kafetéria juttatások változása január 01-től

Kafetéria juttatások változása január 01-től Kafetéria juttatások változása 2017. január 01-től Az előző évekhez hasonlóan megmaradt a három csoport, ebben nincs változás. A kedvezményesebben adózó csoport neve a béren kívüli juttatások, a magasabb

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Cafeteria 2015. Adómentes juttatások. Sportrendezvény

Cafeteria 2015. Adómentes juttatások. Sportrendezvény Cafeteria 2015 Adómentes juttatások Sportrendezvény 2015-től a sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet juttatása továbbra is korlátlan értékben lesz adómentes, amennyiben az adott sportrendezvény a

Részletesebben

DTM Hungary Tax Intelligence

DTM Hungary Tax Intelligence VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 2012. Kedves Ügyfelünk! Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és azzal összefüggő, egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Részletesebben

Személyi jövedelemadó 2013

Személyi jövedelemadó 2013 Összevont adóalap Személyi jövedelemadó 2013 Megszűnik az adóalap-kiegészítés, teljes egészében érvényesül a 16 százalékos adómérték. A kiszámított jövedelem 78 százaléka minősül adóalapnak akkor, ha a

Részletesebben

SZJA 2013 SZJA 2013 SZJA 2013 SZJA 2013 2013.10.02. Családi kedvezmény:

SZJA 2013 SZJA 2013 SZJA 2013 SZJA 2013 2013.10.02. Családi kedvezmény: Egykulcsos rendszer: Megszűnt az adóalap-kiegészítés: 2.424.000 Ft felett sem kell szuperbruttósítani. A 78 %-os szabály marad. Tényleges 16 %-os adókulcs. Egyszerűbb adóelőleg, adónyilatkozat. Családi

Részletesebben

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben - ADÓBEVALLÁS 2014 - Adó 2014 - Adó 1 sz EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben, EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség

Részletesebben

Adatlap Budapest, János utca 55. Budapest, Bíbor utca 22

Adatlap Budapest, János utca 55. Budapest, Bíbor utca 22 Adatlap 212 A munkáltatótól (társas vállalkozástól, polgári jogi társaságtól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Felhívjuk szíves figyelmét

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ CSALÁDI KEDVEZMÉNY 2015 A családi kedvezmény összege kedvezményezett eltartottanként és havonta Egy és két eltartott esetén 62 500 Ft Három és több eltartott esetén 206 250 Ft. 2015.

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor

Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 46. (5)

Részletesebben

Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy, aki az július 1-je 1 és december

Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy, aki az július 1-je 1 és december A járulékfizetési kötelezettséget érintő 2008. évi fontosabb változások Széll Zoltánné előadása Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy,

Részletesebben

Személyi jövedelemadó

Személyi jövedelemadó Adótörvény változások 2015-től Előadó: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna Adótanácsadók Egyesülete alelnök Személyi jövedelemadó SZJA 1 Alapelv az szja-ban A magánszemélynek bérként adott juttatás nem tartozhat

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése Szociális hozzájárulási adó változás 2019. 2018.évi LII. törvény Egészségügyi hozzájárulás megszűnése 2019. január 1-jétől kibővül a szociális hozzájárulási adó kötelezettség és megszűnik az egészségügyi

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ ADÓTÖRVÉNYEK 2015. SZJA 2015. január 21. Előadó: 14 50-16 20 Dr. Andrási Jánosné osztályvezető NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ CSALÁDI KEDVEZMÉNY 2015 A családi kedvezmény

Részletesebben

EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 2012.

EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 2012. EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 2012. Egyes juttatások adózásának szabályai 1. Az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról, XIII. fejezet Az adó a kifizetőt terheli. [69. ] Az adó alapja:

Részletesebben

A Személyi JövedelemadJ vedelemadó változásai 2013 Szatmári László Egykulcsos adórendszer Megszűnik az adóalap-kiegészítés Tényleges 16 %-os adókulcs Egyszerűbb adóelőleg, adónyilatkozat 2 Külföldiek ldiek

Részletesebben

Az egyéni vállalkozó átalányadózása

Az egyéni vállalkozó átalányadózása Átalányadó és szja 2012: az átalányadózás és adóbevallás új szabályai 2012-től. Az átalányadózásra vonatkozó szabályokat a személyi jövedelemadó törvény 50 56. -ai tartalmazzák. Az átalányadót a következő

Részletesebben

Járulékok, biztosítási kötelezettség

Járulékok, biztosítási kötelezettség Járulékok, biztosítási kötelezettség 1. Kérdés: Egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság beltagja - aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik - román állampolgár, Romániában van munkaviszonyból

Részletesebben

Tájékoztató a lakossági betéti termékek kamatjövedelme után fizetendő kamatadóról és egészségügyi hozzájárulásról KAMATJÖVEDELMEK UTÁN FIZETENDŐ KAMATADÓ A Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII.

Részletesebben

Adatlap 2012. A munkáltató (kifizető) neve:... címe: adószáma: A dolgozó (tag) neve:...

Adatlap 2012. A munkáltató (kifizető) neve:... címe: adószáma: A dolgozó (tag) neve:... Adatlap 2012 A munkáltatótól (társas vállalkozástól, polgári jogi társaságtól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Felhívjuk szíves figyelmét

Részletesebben

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban)

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban) SZJA 1.példa Egy munkaviszonyban lévő elvált nő, havi rendszeres keresete 180 000 Ft. A munkáltatójától havi 8 000 Ft értékben kap élelmiszervásárlásra jogosító Erzsébet utalványt. Más juttatása az adott

Részletesebben

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS 2014 2013. december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit Családi járulékkedvezmény Jogosultak: Az Szja tv. szerinti családi kedvezmény érvényesítésére jogosult biztosított, és a családi

Részletesebben

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása 2018.01.01-jétől Azon kockázati biztosításnak nem minősülő, határozatlan idejű, kizárólag halál esetére

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018.

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018. Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018. Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi

Részletesebben

Családi járulékkedvezmény 2014

Családi járulékkedvezmény 2014 Családi járulékkedvezmény 2014 NAV tájékoztató Ha Ön igényli, hogy a munkáltatója az Ön járandóságaiból a családi kedvezmény figyelembe vételével vonja le az adóelőleget, ezt a nyilatkozatot két példányban

Részletesebben

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel,

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel, A gazdasági társaságokról szóló 2006. IV szerint nek minősül a társaság irányításával összefüggésben szükséges mindazon döntések meghozatala, amelyek vagy a társasági szerződés alapján nem tartoznak a

Részletesebben

Változó cafetéria szabályok 2017-ben

Változó cafetéria szabályok 2017-ben H - 1 0 3 7 B u d a p e s t M o n t e v i d e o u. 3 / A T e l. : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 0 F a x : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 2 a b t @ a b t. h u w w w. a b t. h u Budapest, 2016. december 21. Változó cafetéria

Részletesebben

A cafetéria juttatások 2015. évi változásai

A cafetéria juttatások 2015. évi változásai H - 1 0 3 7 B u d a p e s t M o n t e v i d e o u. 3 / A T e l. : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 0 F a x : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 2 a b t @ a b t. h u w w w. a b t. h u Budapest, 2014. november 25. A cafetéria juttatások

Részletesebben

Őstermelők és egyéni vállalkozók mezőgazdasági tevékenysége. Lepsényi Mária adószakértő

Őstermelők és egyéni vállalkozók mezőgazdasági tevékenysége. Lepsényi Mária adószakértő Őstermelők és egyéni vállalkozók mezőgazdasági tevékenysége Lepsényi Mária adószakértő Választható adózási módok Szja tv. hatálya alatt tételes költségelszámolás, ide érteve a nyilatkozatot tévőt is, ha

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2016

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2016 SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2016 Dr. Andrási Jánosné NAV KH osztályvezető Az adó mértéke, az adó alapja 2016. január 1-jétől a személyi jövedelemadó mértéke 15 százalékra csökken. A tartós befektetéshez és a

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2016

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2016 Az adó mértéke, az adó alapja SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 2016 Dr. Andrási Jánosné NAV KH osztályvezető 2016. január 1-jétől a személyi jövedelemadó mértéke 15 százalékra csökken. A tartós befektetéshez és a

Részletesebben

VÁLTOZÁS A JÁRULÉK-, EHO-, SZOCHO KÖTELEZETTSÉGBEN

VÁLTOZÁS A JÁRULÉK-, EHO-, SZOCHO KÖTELEZETTSÉGBEN VÁLTOZÁS A JÁRULÉK-, EHO-, SZOCHO KÖTELEZETTSÉGBEN A BIZTOSÍTÁSI KÖTELEZETTSÉG ALÓL KIZÁRT SZEMÉLYI KÖR BŐVÜLÉSE 2015. január 1-jétől nem terjed ki a biztosítási kötelezettség az Szja tv. 1/B. hatálya

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I.

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I. Kedvezmények, külön adózó jövedelmek Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási kötelezettség A jövedelemadó általános sémája Jövedelmek csoportosítása Összevonás alá eső jövedelmek

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 38M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

dr. Rosenfeld Anita NAV KI ÜTF

dr. Rosenfeld Anita NAV KI ÜTF A személyi jövedelemadó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, a magánszemélyek különadója és a kisadózó vállalkozások tételes adója 2017. dr. Rosenfeld Anita NAV KI ÜTF A külföldi illetőségű

Részletesebben

kukta.hu Tbj Járulékalapot képező jövedelem: Tbj. 4. k) pont 2. alpont helyébe

kukta.hu Tbj Járulékalapot képező jövedelem: Tbj. 4. k) pont 2. alpont helyébe kukta.hu Tbj. 2015. 1. Járulékalapot képező jövedelem: Tbj. 4. k) pont 2. alpont helyébe 2014. 12. 31-ig az 1.) alpont szerinti jövedelem hiányában a munkaszerződésben meghatározott alapbér, ha a munkát

Részletesebben

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Matlné Kisari Erika A járulékfizetés feltételei Biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony Járulékalapot képező jövedelem

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ Ingatlan bérbeadás Amennyiben az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az egy millió forintot és így a bérbeadó magánszemély 14%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetésére

Részletesebben

SZJA VÁLTOZÁSOK 2015

SZJA VÁLTOZÁSOK 2015 SZJA VÁLTOZÁSOK 2015 CAFETERIA-RENDSZER Adómentes juttatások és azok értékhatára 1. Munkába járás költség kiegészítés: a bérlet árának 14 %-a 2. Sporteseményre szóló belép : nincs korlát 3. Kulturális

Részletesebben

KÜLFÖLDI ELŐADÓMŰVÉSZEK ÉS STÁBTAGOK VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 2017 NEM ÖNÁLLÓ TEVÉKENYSÉG KÖRÉNEK MÓDOSULÓ ÉS ÚJ FOGALMAK

KÜLFÖLDI ELŐADÓMŰVÉSZEK ÉS STÁBTAGOK VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 2017 NEM ÖNÁLLÓ TEVÉKENYSÉG KÖRÉNEK MÓDOSULÓ ÉS ÚJ FOGALMAK KÜLFÖLDI ELŐADÓMŰVÉSZEK ÉS STÁBTAGOK ADÓZÁSA VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 2017 dr. Asztalos Zsuzsa Az Szja tv. 1/B. egyszerű adózási módot biztosít a külföldi előadóművészek számára, mely akkor

Részletesebben

JÖVEDELEMADÓBAN dr. Asztalos Zsuzsa

JÖVEDELEMADÓBAN dr. Asztalos Zsuzsa VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 2017 dr. Asztalos Zsuzsa KÜLFÖLDI ELŐADÓMŰVÉSZEK ÉS STÁBTAGOK ADÓZÁSA Az Szja tv. 1/B. egyszerű adózási módot biztosít a külföldi előadóművészek számára, mely akkor

Részletesebben

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony Közalkalmazotti jogviszony Egyéni vállalkozás Társas vállalkozás Megbízási szerződés: 1. Alapjogszabály

Részletesebben

1. Általános szabályok

1. Általános szabályok 1 számú melléklet 2/2004. ügyviteli utasításhoz a természetbeni juttatások elszámolásával és nyilvántartásával kapcsolatos eljárások rendjéről 2009. évre Hatályos: 2009. 12. 31. napjáig Adómentesen adható

Részletesebben

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított 1/1999. (II. 01.) rendelete a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/625.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság MSZP frakcióhoz tartozó tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/625.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság MSZP frakcióhoz tartozó tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/625.) A bizottság MSZP frakcióhoz tartozó tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási

Részletesebben

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29.

Készítette: Nagypál Imre Pécs, november 29. A kisadózó vállalkozások tételes adója és a kisvállalati adó 2014. évi változásai Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. november 29. Jogszabályi hely A 2012. évi XCLVII. tv. a kisadózó vállalkozások tételes

Részletesebben

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I Összehasonlító példák Hol tartunk? Családi állapothoz igazodó kedvezmények Adójóváírások és hitelek Ki mennyit fizet? Kína Egyéni vállalkozók személyi jövedelemadózása Példa bér adójának kiszámítására

Részletesebben

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann Bővül a biztosítottak köre a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Részletesebben

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont]

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont] Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni - BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni. Ha Ön adószámos magánszemélyként végzi munkáját,

Részletesebben

2017. Évi adótörvény változások

2017. Évi adótörvény változások 2017. Évi adótörvény változások Készítette: Változások a Személyi jövedelemadóban Magánszemélyek különadójában Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásban Kisadózók tételes adójában Kissné Horváth

Részletesebben

2017. Évi adótörvény változások

2017. Évi adótörvény változások 2017. Évi adótörvény változások Változások a Személyi jövedelemadóban Magánszemélyek különadójában Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásban Kisadózók tételes adójában Készítette: Kissné Horváth

Részletesebben

I. Általános rendelkezések

I. Általános rendelkezések ELJÁRÁSREND A REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK ELSZÁMOLÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEMEN Az Eszterházy Károly Egyetem (továbbiakban: Egyetem) az Államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról

Részletesebben

Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália

Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália Egyszerűsített közteherviselési eljárás (EKHO) Dr. Bedőházi Zita-Rózália Az EKHO hatálya Az Szja és a Tb kötelezettségeket váltja ki, de az EHO-t nem A törvény hatálya kiterjed: a törvényben meghatározott

Részletesebben

és egyéb változások 2015

és egyéb változások 2015 és egyéb változások 2015 A béren kívüli juttatások köre: Erzsébet utalvány - 8.000 Ft/hó Munkahelyi étkeztetés 12.500 Ft/hó Helyi közlekedési bérlet bérlet árának összegéig Iskolakezdési támogatás min.

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/13268) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI. Készítette :Szalainé Somogyi Valéria

2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI. Készítette :Szalainé Somogyi Valéria 2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ 2017. ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria Bevételek Bármely jogcímen, bármely formában megszerzett

Részletesebben

KÉRELEM Gyermekétkeztetési kedvezmény megállapításához

KÉRELEM Gyermekétkeztetési kedvezmény megállapításához I. Személyi adatok KÉRELEM Gyermekétkeztetési kedvezmény megállapításához 1. A kérelmező személyre vonatkozó személyi adatok Neve:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési hely,év,hó,nap:... Állampolgársága:.....

Részletesebben

Változások a személyi jövedelemadóban (2008. január 1-jét követően)

Változások a személyi jövedelemadóban (2008. január 1-jét követően) Változások a személyi jövedelemadóban (2008. január 1-jét követően) 2008. január 1-jétől az étkeztetési szolgáltatások igénybevételére szóló utalványok havi adómentes értéke 10 000 forintról 12 000 forintra,

Részletesebben

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám :

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám : irornányszám : Or«Ággyülés Hivatala Érkezett : 2005 O KT 0 5. Országgyűlési Képviselő Módosító javaslat Dr. Szili Katalinnak az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A házszabály 94. (1)

Részletesebben

Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015.

Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015. Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015. Járulékalapot képező jövedelem Az Szja tv. szerint összevont adóalapba tartozó önálló és nem önálló tevékenységből származó bevételből

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1308A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú

Részletesebben

Személyi jövedelemadó változások 2015. Zahoránszki Szilvia

Személyi jövedelemadó változások 2015. Zahoránszki Szilvia Személyi jövedelemadó változások 2015. Zahoránszki Szilvia 3. 14. pont: Munkáltató Fogalmak Az iskolaszövetkezeti tagoknak közvetlen juttatott bevétel (pl. béren kívüli juttatás) esetében az iskolaszövetkezeti

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA Munkáltatói, kifizetői juttatások 2019-ben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA Munkáltatói, kifizetői juttatások 2019-ben ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA 2019 Munkáltatói, kifizetői juttatások 2019-ben Budapest, 2019 Cafeteria_2019_tana_tordelt.indd 1 2019.01.07. 17:25:38 Szerző: Surányi Imréné Sorozatszerkesztő: Kökényesiné

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :08. Parlex azonosító: WSTT3BRL0001

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :08. Parlex azonosító: WSTT3BRL0001 Iromány száma: T/17776. Benyújtás dátuma: 2017-10-10 16:08 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: WSTT3BRL0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

Vállalkozásokat érintő változások

Vállalkozásokat érintő változások Vállalkozásokat érintő változások 1 Személyi jövedelemadó Egyéni vállalkozás: Veszteség elszámolási korlátozása: a veszteség csak a következő 5 adóévben határolható el. Átmeneti szabályok. A minimum jövedelemre

Részletesebben

9. A nyilatkozatot tevő magánszemély aláírása: 8. Munkáltatóm, rendszeres bevételt juttató kifizetőm van: nincs:

9. A nyilatkozatot tevő magánszemély aláírása: 8. Munkáltatóm, rendszeres bevételt juttató kifizetőm van: nincs: Adóelőleg-nyilatkozat a 2015. évben a családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítéséről (Kérjük, olvassa el a nyilatkozat kitöltési útmutatóját!) I. A nyilatkozatot adó magánszemély neve:.. adóazonosító

Részletesebben

2014-től a családi adókedvezmény családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetővé válik.

2014-től a családi adókedvezmény családi járulékkedvezmény formájában az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékukból is érvényesíthetővé válik. Adóváltozások 2014: szja-t és tao-t érintő adóváltozások Az Országgyűlés 2013. november 18-án elfogadta az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Részletesebben

A munkáltató, kifizető összesített igazolása a évi személyi jövedelemadó bevallásához. utóneve

A munkáltató, kifizető összesített igazolása a évi személyi jövedelemadó bevallásához. utóneve 18M30 A munkáltató, kifizető összesített igazolása a 2018. i személyi jövedelemadó evallásához Munkáltató, kifizető neve Adószáma Címe MAGÁNSZEMÉLY ADATAI Adóazonosító jele Családi neve Születési családi

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Vállalkozási forma A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Bejelentés köteles telepengedély köteles tevékenységek 57/2013 (II.27.) Korm. rendelet

Részletesebben

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege január 1-jétől forintra módosul.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege január 1-jétől forintra módosul. Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatni szeretnénk a 2017.évi fontosabb adót és járulékokat érintő változásokról. Minimálbér, garantált bérminimum A 2017-es minimálbér 15%-kal (111.000 Ft-ról 127.500 Ft-ra),

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. Általános tájékoztató a családi kedvezmény érvényesítéséhez 1

ÚTMUTATÓ. Általános tájékoztató a családi kedvezmény érvényesítéséhez 1 ÚTMUTATÓ az NY29CSK jelű nyilatkozat mintához a 2014. évi személyi jövedelemadó munkáltató által történő megállapításához a családi adóalap érvényesítéséhez Felhívjuk figyelmét, hogy a nyomtatvány kitöltése

Részletesebben

Adónaptár 2006. 2006. január

Adónaptár 2006. 2006. január Adónaptár 2006 2006. január jan. 12. jan. 15. (jan. 16.) jan. 20. az igazoláson szereplő, a kifizető által le nem vont adó, adóelőleg megfizetése a magánszemély, az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő

Részletesebben

NYILATKOZAT. Postára adás dátuma 2 0. Beérkezés dátuma 2 0. Adózó adóazonosító jele. utóneve. jellege hsz. ép.

NYILATKOZAT. Postára adás dátuma 2 0. Beérkezés dátuma 2 0. Adózó adóazonosító jele. utóneve. jellege hsz. ép. az egyszerűsített bevallás (1353E) elkészítéséhez (személyi jövedelemadó,egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás és egészségügyi hozzájárulás) vonalkód helye Nemzeti Adóés Vámhivatal H I V A 1353NY

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 1308M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2010. január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2010. január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2010. január 1-től Adótábla: Új előírás: az adó alapját a munkából származó jövedelmeknél 27% adóalap

Részletesebben

2017. Évi adótörvény változások

2017. Évi adótörvény változások 2017. Évi adótörvény változások Változások a Személyi jövedelemadóban Magánszemélyek különadójában Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásban Kisadózók tételes adójában Készítette: Kissné Horváth

Részletesebben