VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ"

Átírás

1 Vendéglátóipar ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Tisztelt Javító Kolléga! Útmutató a vizsgázók teljesítményének értékeléséhez (az értékelő tanárok részére) 1. A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. a) Bizonyos feladatoknál példákat, jellemzőket kérünk, a pontszám ezek számával arányos. Többletpontszám nem adható akkor sem, ha az elvártnál többet sorolna fel a vizsgázó. b) A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalást talál. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. c) Teljes pontszám csak hibátlan feladatmegoldásért adható. d) A javítás során fel kell tüntetni a részpontszámokat és meg kell jelölni az előforduló hibákat. e) Bizonyos teszt jellegű feladatoknál csak az egyértelműen javított válasz fogadható el. 2. A számítási feladatoknál a vizsgázó számológépet használhat, de minden mellékszámításnál ki kell jelölnie: a számított adat vagy mutató megnevezését, a számítás módját (a matematikai művelet a rendelkezésre álló adatokkal felírva), a kapott eredményt a mértékegységével együtt. a) A számítási feladatokban a részeredményekért adható pont csak akkor jár, ha a vizsgázó megnevezte, hogy mit számol ki, helyes adatokat használt a számítás során, megfelelően alkalmazta a kerekítés szabályait, meghatározta a helyes eredményt és annak helyes mértékegységét is. b) A részpontszámok fele adható egész számra kerekítve, ha a vizsgázó a számítási módot helyesen jelölte ki, de korábban már rontott számítása miatt rossz számmal számolt, így adatai és a részeredmény nem helyes, vagy helytelenül kerekített, vagy nem használt, illetve helytelen mértékegységet használt. c) Amennyiben az előbb felsoroltak közül egynél több hibát ejtett, vagy nem nevezte meg, hogy mit számolt ki, vagy az eredménye rossz, a részpontszám nem jár. d) Az egyes részszámításokért járó pontokat akkor is meg kell adni, ha a vizsgázó összevont vagy szétválasztott lépéseket, vagy más módon számolt. A vizsgázó a részszámításokat más sorrendben is végezheti. e) Egyes feladatoknál többféle megoldás lehetséges. A javítási-értékelési útmutatótól eltérő más, helyes megoldásokat is el kell fogadni. Jó munkát kívánunk! 1711 írásbeli vizsga 2 / május 17.

3 1. feladat 6 pont Mit jelentenek az üzleti kínálat elemzésével kapcsolatos fogalmak? Írjon 1-1 példát a meghatározások után! A választék szélessége: hány féle ételcsoport/készítménycsoport szerepel az étlapon/az adott üzlet kínálatában. Példa: hideg előételek, meleg előételek, levesek, frissensültek, desszertek stb. A választék mélysége: egy adott/vizsgált ételcsoporton/készítménycsoporton belül hány féle választékelem található. Példa: 5-féle leves, 6-féle köret, 4-féle saláta, 8-féle készétel stb. A választék minősége: az egyes ételek vagy italok különböző árú (olcsóbb vagy drágább) elemeinek száma hogyan alakul. /Az egyes ételek/készítmények alapanyagainak minősége milyen színvonalú. Példa: kommersz és minőségi likőrök, minőségi és asztali borok stb./vagy: libamáj, csirkemáj, sertésmáj. Más, szakmailag helyes megoldások vagy rokon értelmű megfelelői is elfogadhatóak a javító tanár belátása szerint. A helyes fogalom meghatározása 1 pont, helyes példa beírása 1 pont. Erre a feladatra összesen 3 2 = 6 pont adható. 2. feladat 5 pont Válassza ki, melyik kiegészítéssel kapunk valós állítást! A helyes válasz betűjelét írja a válasz oszlopba! Állítás A gazdaság szektora, amelybe a feldolgozással foglalkozó gazdasági ágak tartoznak: A) primer szektor B) szekunder szektor C) tercier szektor Azok a szükségletek, amelyek nem anyagi jellegű szolgáltatásokra irányulnak: A) szellemi szükségletek B) eltérő szükségletek C) pozitív szükségletek A társadalom gazdasági alapegysége, amelynek elsődleges célja a profit elérése, de lehetnek társadalmi céljai is (pl. a szükségletek kielégítése): A) munkavállaló B) üzem C) vállalkozás Természetes vagy jogi személy, akinek az adót ténylegesen fizetnie kell: A) adóviselő B) adófizető C) adótanácsadó Válasz B A C B 1711 írásbeli vizsga 3 / május 17.

4 5. Tényezők, amelyek természetes formájukban alkalmasak a termelési célok teljesítésére: A) természeti tényezők B) termelési tényezők C) piaci tényezők A Csak ezek a megoldások fogadhatóak el. Helyes beírásonként 1 pont adható. Erre a feladatra összesen 5 1 = 5 pont adható. 3. feladat 4 pont Döntse el az alábbi állításokról, hogy igazak-e vagy hamisak! Igaz válasz esetén írja, az IGAZ, hamis válasz esetén pedig, a HAMIS szót a válasz oszlopba! a) b) c) d) Állítás A napi étlap díszes kivitelű, az esemény jellegét, idejét, az ott felszolgálandó ételek és italok nevét tartalmazó kártya. A jogi személyiség nélküliség azt jelenti, hogy a vállalkozás tulajdonosa magánemberként vonható felelősségre. A felelősségi kör a dolgozók döntési és irányítási lehetőségeinek a körét jelenti. A készletezés azt jelenti, hogy az elkészült ételeket, hidegkonyhai, cukrászati termékeket az értékesítés előtt a jellegüknek megfelelően, az előírások szerint készen (hűtve vagy melegen) kell tartani. Válasz HAMIS IGAZ HAMIS HAMIS Csak ezek a megoldások fogadhatóak el. Helyes beírásonként 1 pont adható. Erre a feladatra összesen 4 1 = 4 pont adható. 4. feladat 4 pont Soroljon fel négy szempontot, amelyet a vendéglátásban az árurendeléskor figyelembe kell venni! Az árurendelés szempontjai lehetnek: az üzlet raktározási kapacitása a raktárban található készletek mennyisége az elmúlt időszak forgalma a várható forgalom (pl. rendezvények, ünnepek) Elfogadható még: az üzlet alaptevékenysége, a piaci kínálat, az áruk minőségi mutatói, az árak nagysága, a szállítási feltételek, a fizetési feltételek, az áru-utánpótlási idő, a vállalkozás pénzügyi helyzete. Ezeken kívül más, szakmailag helyes megoldások is elfogadhatóak a javító tanár belátása szerint. Minden helyes megoldásért 1 pont jár. A részpontszámok tovább nem oszthatóak. Erre a feladatra összesen 4 1 = 4 pont adható írásbeli vizsga 4 / május 17.

5 5. feladat 4 pont Töltse ki az alábbi a táblázat hiányzó rovatait az odaillő fogalmakkal: az üzlettípusokkal vagy a jellemzőkkel! Üzlettípus megnevezése tejbár pub/sörbár fast food üzlet/gyorsétkezőhely drinkbár Jellemzői Főleg reggeli- és uzsonnaitalok (tej, kávé, kakaó, ízesített tejkészítmények stb.), valamint a reggeli ételek (pékáruk, szendvicsek, tojásételek stb.) árusítása a jellemző. Speciális hidegkonyhai termékek, cukrászkészítmények is megtalálhatók a kínálatában. Angol nyelvterületről származó üzlettípus. Kínálatára a minőségi csapolt sörök széles választéka és a pultkiszolgálás jellemző ülő és álló fogyasztással. Színvonalas berendezésű, dekoratív pultsorral rendelkezik. Egyéb italkínálata is széles, benne kiváló hazai és külföldi minőségi italokkal. Ételkínálata egyszerűbb, elsősorban szendvicsek, sörkorcsolyák jellemzik. Vendégköre főleg külföldiekből, illetve fiatal, magasabb jövedelmű emberekből áll. Zene- és játéklehetőség (például biliárd, darts stb.) is szerepelhet ebben az üzlettípusban (gyakori az élőzene, az akusztikus koncertek). Általában önkiszolgáló vagy pultkiszolgáló rendszerben működő üzlet, ahol egyszer használatos, eldobható tányérokban, dobozokban adják az ételeket, italokat a vendégnek, gyakran elvitelre is. Jellegzetes termékei: sült burgonya, hamburger, pizza, alkoholmentes italok, esetleg sör. Helyszínen készített báritalok, jó minőségi hazai és külföldi alkoholos és alkoholmentes italok széles választéka, presszókávé és annak különlegességei jellemzik. Az italokat a vendég előtt készítik, adagolják (elsősorban mixer által). Kulturált nappali italfogyasztásra alkalmas üzlet. Gyakran megtalálható a szállodák halljában is.. Helyes beírásonként 1 pont adható. Az alábbiakon kívül más, szakmailag helyes megoldások is elfogadhatóak. Erre a feladatra összesen 4 1 = 4 pont adható. 6. feladat 3 pont a) Melyik adóra ismer a felsorolt jellemzők alapján? 1. A megrendelőre, a vevőre áthárítható adó, végső soron mindig a fogyasztót terheli. 2. A termék, szolgáltatás árában nem halmozódik, mert a beszerzést terhelő adót a fizetendő adóból le kell vonni, vagy vissza lehet igényelni. 3. Közvetett adó, mert az adó alanya és fizetője nem ugyanaz. Az adó neve: általános forgalmi adó (áfa) 1711 írásbeli vizsga 5 / május 17.

6 b) Nevezze meg a fenti adó adóalapját! Az adó alapja: a termék vagy szolgáltatás adó nélküli eladási ára./a termék vagy szolgáltatás nettó eladási ára. Az a) pontban a helyes beírásért 1 pont adható, elfogadható a rövidítés is. A b) pontban más, szakmailag helyes megoldás is elfogadható, ha tartalmazza a fenti meghatározás lényegét. Erre a részfeladatra adható, hiányos válasz esetén 1 pont a javító tanár belátása szerint. Erre a feladatra összesen = 3 pont adható. 7. feladat 4 pont Párosítsa az alábbi tárolási módokat és a hozzájuk tartozó példákat! Írja a megfelelő betűt a tárolási mód után a táblázatba! a) göngyölegben történő tárolás (zsákok, ládák) b) csomagolt darabos áruk c) élő hal d) konzervek Tárolási módok halmazos vagy tömbtárolás polcos tárolás ömlesztett tárolás különleges tárolás A helyes válasz betűjele a d b c Csak ezek a megoldások fogadhatóak el. Helyes beírásonként 1 pont adható. Erre a feladatra összesen 4 1 = 4 pont adható. 8. feladat 6 pont Ismertessen a vendéglátó dolgozókra vonatkozó, a vendégekkel kapcsolatos általános etikettés protokollszabályok alapján a köszönésre vonatkozóak közül hármat, majd írjon a vendéglátásban leggyakrabban alkalmazható köszönési formák közül három példát! Köszönésre vonatkozó szabályok a vendéglátásban: Az üzletbe lépő vendégnek előre kell köszönni! Annak a dolgozónak kell köszöntenie a vendéget, aki a legközelebb áll hozzá! Napszaknak megfelelően kell köszönni! Elfogadható még: Hallhatóan hangos, érthető legyen a köszönés, esetleg kis fejbólintással kísérve! A köszönésnél az udvariasság általános szabályai érvényesülnek. Az üzleti, hivatali életre a magázódó köszönés jellemző. A tegező köszönés hivatalos kapcsolatokban idegenek között nem megengedett. Tegezhetünk kisgyereket, fiatal kamaszt. A protokolláris alkalmakon kívül a köszöntéshez még az udvariassági kitétel ( hölgyem, asszonyom, uram ) is hozzájárulhat, vagy a megszólítás névvel, ranggal is történhet. A vendéglátásban alkalmazható köszönési formák lehetnek: Jó napot kívánok!/jó reggelt kívánok!/jó estét kívánok! Kezét csókolom! Üdvözlöm! 1711 írásbeli vizsga 6 / május 17.

7 Elfogadható még: Szervusz! Viszontlátásra! Jó estét kívánok, Hölgyem/Uram stb.! Viszontlátásra doktor úr/ügyvéd úr stb.! Minden helyes megoldásért 1 pont jár, de többletpont nem adható akkor sem, ha a vizsgázó a kértnél több helyes megoldást írt. A megadottakon kívül más, szakmailag helyes megoldások is elfogadhatóak a javító tanár belátása szerint. Erre a feladatra összesen 6 1 = 6 pont adható. 9. feladat 6 pont Melyik a helyes az alábbi megállapításoknál? Választását húzza alá, majd ismertesse mindkét fogalom lényegét! a) Megállapítás: A piac megismerésének egyik eszköze a: piackutatás/standolás A fogalmak meghatározása: Piackutatás: célja a várható kereslet előrejelzése, a tényleges és potenciális vevőkör megállapítása, a várható piaci változások felderítése, a fogyasztói szokások vizsgálata, az esetleges plusz igények megállapítása stb. Standolás: az elszámoltatás egyik fajtája, műszakonkénti elszámoltatást jelent. Lényege, hogy a pultban elfogyott áruk értéke és a műszakonként leadott pénz (egyéb fizetőeszköz) ellenértéke egyező legyen. Más, szakmailag helyes megoldások vagy rokon értelmű megfelelői is elfogadhatóak a javító tanár belátása szerint. A helyes aláhúzásért 1 pont, a fogalmak meghatározásáért 1-1 pont adható. A választ nem szó szerint várjuk a vizsgázótól, de fedje a megoldókulcsban leírtakat. Erre a részfeladatra = 3 pont adható. b) Megállapítás: A mikrokörnyezet eleme: szállítók/demográfiai tényezők A fogalmak meghatározása: Szállítók: az árubeszerzést teljesítik, biztosítják az üzlet működéséhez szükséges árukat, eszközöket. Demográfiai tényezők: az üzlet makrokörnyezetéhez tartoznak, a keresletet befolyásolják, pl. a lakosság kora, neme, családnagyság stb. Más szakmailag helyes megoldások vagy rokon értelmű megfelelői is elfogadhatóak a javító tanár belátása szerint. A helyes aláhúzásért 1 pont, a fogalmak meghatározásáért 1-1 pont adható. Erre a részfeladatra = 3 pont adható írásbeli vizsga 7 / május 17.

8 10. feladat 8 pont Az alábbiakban néhány gyakran használt rövidítést, mozaikszót vagy szakmai idegen nyelvű fogalmat talál. Írja a megfelelő sorszámot a meghatározás utáni kipontozott részre! 1. Place 2. szlogen 3. VIP 4. Happy Hours 5. Promotion 6. 4P 7. SWOT 8. PR a.) A marketingmix elemei: 6. b.) A vállalat jelmondata, amelyben a cég legfontosabb üzenetét fogalmazza meg a fogyasztók számára: 2. c.) Értékesítési csatorna, értékesítési politika: 1. d.) Különlegesen fontos személyiség: 3. e.) Meghatározott időpontokban/órákban a vendég a megvásárolt termék mellé kap egy másikat ajándékba, vagy árkedvezményben részesül: 4. f.) Kommunikációs politika, piacbefolyásolás: 5. g.) Elemzés, analízis, amely az üzleti tervezés során szükséges: 7. h.) A vállalkozásról alkotott kedvező kép kialakítására irányuló tevékenység: 8. Helyes beírásonként 1 pont adható. Erre a feladatra összesen 8 1 = 8 pont adható. 11. feladat 6 pont A vendéglátásra jellemző hagyományos értékesítési forma a felszolgálás, amelynél az eladó/pincér és a vendég/vevő között kölcsönös kapcsolat alakul ki. A vendégek/vevők befolyásolása közvetlenül valósul meg. Írjon 2-2 példát ennek az értékesítési formának az előnyeire és hátrányaira! Írjon két példát arra is, milyen üzlettípusokban alkalmazná ezt az értékesítési formát a vendéglátásban, mérlegelve az előnyeit és a hátrányait! A közvetlen értékesítés előnyei: az eladó élhet a személyes meggyőzés eszközével (reagálhat az ellenérvekre, új érveket hozhat fel) az eladó a célpiacra (tényleges és potenciális vevők) koncentrálva elegendő mennyiségű és sokrétű információt közölve a leghatékonyabban fejti ki érveit a termék fogyasztónak nyújtott előnyeiről Elfogadható még: Az eladó speciális piackutatási feladatokat is elláthat (részletes, pontos információkat nyerhet a fogyasztók igényeiről). Személyes tapasztalatok átadására is mód van. A panaszok, észrevételek azonnal orvosolhatóak. Az eladó ajánlhat, segíthet a választásban. Az eladó tanácsot adhat (ezáltal a fogyasztó elégedettségét növelheti). A személyes eladás eredményeként (más eladási módhoz viszonyítva) nagyobb valószínűséggel jöhet létre eladás. A közvetlen értékesítés hátrányai: nagyon időigényes költségei (egy vendégre vetítve) magasabbak Elfogadható még: Az értékesítés folyamata lassabb, viszonylag drága, mert nagy eszköz- és munkaerőigénnyel jár, magasabban képzett dolgozókra van szükség, stb. Az előnyeit és a hátrányait mérlegelve a következő területeken alkalmaznám elsősorban: magasabb színvonalú éttermekben ahol több turista (külföldi, fizetőképesebb vendég) is megfordul 1711 írásbeli vizsga 8 / május 17.

9 Elfogadható még: Szállodák éttermi, bár- vagy kávéházi részlegeiben. Olyan helyeken, ahol a vendégek szívesen időznek az étkezés, italfogyasztás után. Éjszakai szórakozóhelyeken, pl. varieté típusú üzletekben. Csárda, vendéglő, színvonalas cukrászda típusú üzletekben stb. Más, szakmailag helyes megoldások vagy rokon értelmű megfelelői is elfogadhatóak a javító tanár belátása szerint. A választ nem szó szerint várjuk a vizsgázótól az adható 1-1 pontért. Erre a feladatra összesen 3 2 = 6 pont adható. 12. feladat 4 pont Milyen fogalomra ismer a következő meghatározások alapján? Írja be a fogalom nevét a meghatározás utáni kipontozott részre! Sajátos kereskedelmi tevékenység (jellemző a helyben készítés és fogyasztás), amely a lakosságot és a turizmusban résztvevőket látja el étellel, itallal, és egyéb szolgáltatásokat nyújt számukra. vendéglátás/vendéglátóipar Egy vállalkozásról, személyről, termékről a vásárlókban, illetve másokban kialakult szubjektív kép, amely a hozzájuk fűződő véleményekből, benyomásokból alakul ki. imázs/image/arculat/benyomás Helyes beírásonként adható. Más szakmailag helyes megoldások vagy rokon értelmű megfelelői is elfogadhatóak a javító belátása szerint. Erre a feladatra összesen 2 2 = 4 pont adható. 13. feladat 4 pont Hány kg uborkát kell vételezni, ha a konyhának 4 kg tisztított uborkára van szüksége a napi forgalom lebonyolításához és az elkészítés során a veszteség 0,8 kg volt? Számítsa ki azt is, hány % veszteség keletkezett a technológiai folyamat során! Minden kg és %-os adatot egy tizedesjegyre kerekítsen! Vételezendő uborka mennyisége (kg) = 4 + 0,8 = 4,8 kg Veszteség (%) = (0,8 4,8) 100 =16,7% (Vagy: (4 4,8) 100 = 83,3%, ,3 = 16,7%) 1711 írásbeli vizsga 9 / május 17.

10 14. feladat 8 pont Főnöke arra kéri Önt, hogy az alábbi készletadatok alapján számítsa ki a táblázat hiányzó adatait. A forgási sebesség mutatókat egy tizedesjegyre, az E Ft-adatokat egész számra kerekítse! A mellékszámításokat is írja le pontos jelöléssel! A készletadatok nettó beszerzési áron szerepelnek. Megnevezés Adatok Időszak (nap) 90 Elábé (E Ft) Átlagkészlet (E Ft) 743 Nyitókészlet (E Ft) 711 Zárókészlet (E Ft) 774 Beszerzés (E Ft) Forgási sebesség napokban (nap) 9,2 Forgási sebesség fordulatokban (fordulat/negyedév) 9,8 a) Átlagkészlet = ( ) 2 = 743 E Ft b) Elábé = = E Ft c) Fsn = (743 90) = 9,2 nap (Vagy: 90 9,8 = 9,2 nap) d) Fsf = 90 9,2 = 9,8 fordulat/negyedév (Vagy: = 9,8 fordulat/negyedév) 15. feladat 6 pont A Kiskakas vendéglő tervezett bérköltsége E Ft volt a vizsgált időszakban, amely 6%-os növekedést jelentett volna a bázisidőszak adatához képest. Ténylegesen a tervhez képest 2%-os lemaradás mutatkozott a bérköltség összegében. Számítsa ki: a bázisidőszak bérköltségét, a ténylegesen elért bérköltség nagyságát, a bérköltség dinamikáját (Vd)! A %-os adatot két tizedesjegy pontossággal, az E Ft-adatokat egész számra kerekítse! Bázis bérköltség = ( ,06) 100 = E Ft Tényleges bérköltség = ,98 = E Ft V d = ( ) 100 = 103,88% 103,9% Vagy: 1,06 0,98 = 103,88% 103,9% 1711 írásbeli vizsga 10 / május 17.

11 16. feladat 13 pont A cukrászdában (helyben fogyasztva) egy szelet Eszterházy-torta eladási ára 590 Ft. Az árrés összege 300 Ft. Az érvényes áfakulcs a cukrászdában az SZJ szám alapján helyben fogyasztás és elvitel esetén 18%. Számítsa ki: egy szelet torta nettó eladási árát, a vendégnek felszámított áfa összegét (értékesítési áfa), a szelet torta nyersanyagértékét (elábé, anyagfelhasználás), az elábé-szintet (Af%), az árrés-szintet (Ász%), az alkalmazott haszonkulcsot (HK%), a szelet torta bruttó eladási árát, ha a vendég elvitelre vásárolja és 5% engedményt kap a fogyasztói árból (bruttó eladási árból), valamint az elvitelre értékesített torta fogyasztói árának áfatartalmát is! A mellékszámításban a Ft-adatokat egész számra, a %-os mutatókat egy tizedesjegyre, a fogyasztói árat az 5 Ft-ra kerekítés szabálya szerint kerekítse! A számítások javasolt sorrendje: a) Nettó eladási ár = 590 1,18 = 500 Ft (Vagy: 590 0,8474 = 499, Ft) b) Vendégnek felszámított áfa (értékesítési áfa) = = 90 Ft (Vagy: 500 0,18 = 90 Ft / 590 0,1526 = 90 Ft) c) 1 szelet torta nyersanyagértéke (elábé) = = 200 Ft d) Elábé-szint (Af%) = ( ) 100 = 40% 1 pont e) Árrés-szint (Ász%) = = 60% 1 pont (Vagy: ( ) 100 = 60%) f) Haszonkulcs = (60 40) 100 = 150% 1 pont (Vagy: ( ) 100 = 150%) g) Bruttó eladási ár elvitel esetén = 590 0,95 = 560,5 Ft 560 Ft 1 pont h) Nettó eladási ár elvitel esetén = 560 1,18 = 474,58 Ft 475 Ft (Vagy: 560 0,8474 = 474, Ft) i) Vendégnek felszámított áfa (értékesítési áfa) = = 85 Ft 1 pont (Vagy: 475 0,18 = 85,5 86 Ft / 560 0,1526 = 85,46 Ft 85 Ft 1711 írásbeli vizsga 11 / május 17.

12 17. feladat 9 pont Önnek a munkája során záráskor standolnia kell. Egyik napon a málna pálinka (0,7 liter/palack kiszerelésben) nyitókészlete 2,24 liter volt, nap közben egy karton (6 palack) érkezett. Az esti zárókészlet az Ön mérése szerint 5,9 liter volt. A készletnyilvántartás alapján 11 adagot (0,04 liter/adag) értékesítettek. Selejtezés, átadás más részlegnek nem történt. Töltse ki a standív hiányzó adatait (a fejlécben is)! Számolja ki és írja le, hogy hiány vagy többlet keletkezett-e, illetve milyen mennyiségben (literre vetítve)! Megnevezés Málnapálinka Nyitókészlet (1 pont) Készletnövekedés (beszerzés, liter) Készletcsökkenés (selejt, átadás, liter) Zárókészlet (1 pont) Eladás (tényleges fogyás liter) 2,24 6 0,7 = 4, ,9 0,54 Készletnövekedés = 6 0,7 = 4,2 liter Eladás (tényleges fogyás) = 2,24 + 4,2 5,9 = 0,54 liter Elszámoltatás: 11 adag eladott málnapálinka mennyisége: 11 0,04 = 0,44 liter 1 pont Eredmény: Könyv szerinti fogyás Eladás (tényleges fogyás) = 0,44 0,54 = - 0,10 liter hiány Az utolsó feladatrésznél (hiány vagy többlet megállapítása) akkor kapja meg a vizsgázó a 2 pontot, ha megjelöli, hogy hiány vagy többlet keletkezett. Ha ezt nem teszi, és helyes az eredménye, 1 pontot kaphat írásbeli vizsga 12 / május 17.

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vendéglátóipar

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vendéglátóipar

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős 52 811 02 0100 31 02 Vendéglátó eladó Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése: 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%. A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése: 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a

Részletesebben

Vendéglátó üzletek elszámoltatása: A vendéglátásban az elszámoltatás munkaterületenként történik: RAKTÁR elszámoltatása

Vendéglátó üzletek elszámoltatása: A vendéglátásban az elszámoltatás munkaterületenként történik: RAKTÁR elszámoltatása Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

Cukrász Cukrász. Kedves Vizsgázó!

Cukrász Cukrász. Kedves Vizsgázó! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Vendéglátóipar

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat Összesen: 6 pont Melyik melegkonyhás vendéglátóhelyre jellemzőek a következő megállapítások? A megfelelő betűt írja a meghatározás

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő, de szakmailag helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 02 Kereskedelmi képviselő Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII.27.) NGM rendelet (a 25/2014. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése: 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Vendéglős Vendéglős Étkezdés Vendéglős Vendéglátó eladó Vendéglős

Vendéglős Vendéglős Étkezdés Vendéglős Vendéglátó eladó Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

b) Állapítsa meg a raktár leltáreredményét a következő adatok alapján, értékelje a kapott eredményt!

b) Állapítsa meg a raktár leltáreredményét a következő adatok alapján, értékelje a kapott eredményt! 1464-06 ELŐKÉSZÍTÉS 1464-06/1 GAZDÁLKODÁSI SZÁMÍTÁSOK, VESZTESÉGSZÁMÍTÁS, KAPACITÁSSZÁMÍTÁS 1. a) Ön egy vendéglő vezetője. Kérem, mutassa be, hogy üzletében az árubeszerzéskor milyen források állnak rendelkezésére,

Részletesebben

Szakács 4 Szakács Gyorséttermi- és ételeladó Szakács Vendéglős 4 Vendéglős 4 2/42

Szakács 4 Szakács Gyorséttermi- és ételeladó Szakács Vendéglős 4 Vendéglős 4 2/42 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Vendéglős Vendéglős

Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Élelmezésvezető Élelmezésvezető Szakács Szakács Vendéglős Vendéglős

Élelmezésvezető Élelmezésvezető Szakács Szakács Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladattípus: felsorolás a) A vendéglátás mikrokörnyezete jelentősen befolyásolja a szakma fejlődését. Soroljon fel a vállalat mikrokörnyezeti

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási adatainak

Részletesebben

Vendéglős Vendéglős

Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: Egy vendéglátó üzlet gazdálkodási

Részletesebben

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk!

Sikeres megoldást és jó munkát kívánunk! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Pincér Pincér

Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér

33 811 02 1000 00 00 Pincér Pincér A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Versenyző kódja: 21 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Versenyző kódja: 21 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny 33 811 02 1000 00 00-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 33 811 02 1000 00 00 SZVK rendelet száma: 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. NOVEMBER VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladat Összesen: 6 pont Melyik melegkonyhás vendéglátóhelyre

Részletesebben

Élelmezésvezető Élelmezésvezető Szakács Szakács Vendéglős Vendéglős

Élelmezésvezető Élelmezésvezető Szakács Szakács Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladattípus: felsorolás a) A vendéglátás mikrokörnyezete jelentősen befolyásolja a szakma fejlődését.

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező

Részletesebben

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KERESKEDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP

KERESKEDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP KERESKEDELMI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP Jövedelmezőség 1. Jövedelmezőség tervezése 19 pont Egy papír-írószerbolt 2018. évi árbevétele 85 000 ezer Ft. Az üzlet 24%-os

Részletesebben

Számológépet használhat, de minden mellékszámítást ki kell jelölnie

Számológépet használhat, de minden mellékszámítást ki kell jelölnie A 27/2012 (VIII. 27.) NGM-rendelet (29/2016 (VIII.26) NGM-rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése: 34 811 01 Cukrász Tájékoztató

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető 33 811 03 1000 00 00 Szakács Szakács 52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Versenyző kódja: 36 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 36 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 811 01-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 811 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Egy vendéglátó

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős 52 811 02 0100 31 01 Étkezdés Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek emelt szint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató

Részletesebben

Vendéglős Vendéglős Étkezdés Vendéglős Vendéglátó eladó Vendéglős

Vendéglős Vendéglős Étkezdés Vendéglős Vendéglátó eladó Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

6. feladat: Állapítsa,eg a vendéglátó üzlet leltáreredményét az alábbi adatok ismeretében:

6. feladat: Állapítsa,eg a vendéglátó üzlet leltáreredményét az alábbi adatok ismeretében: Feladatok az értékesítés elszámoltatására: A következő példáknál 20%-os ÁFA kulccsal számoljon! 1. feladat: Számoltassuk el az üzletet és állapítsuk meg a leltáreredményt az alábbi adatok alapján: 65 E

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Élelmezésvezető Vizsgafeladat megnevezése: Közétkeztetési ügyvitel Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama:

Részletesebben

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász

33 811 01 0000 00 00 Cukrász Cukrász A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 31 341 01 0010 31 03-2012 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 Modulok: 0004-06 Az áruforgalom lebonyolítása

Részletesebben

Versenyző kódja: 33 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 33 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 811 01-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 811 01 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Egy vendéglátó

Részletesebben

NYK + KN = ZK + KCS. 1. Leltárfelvétel. Leltározással kapcsolatos döntések:

NYK + KN = ZK + KCS. 1. Leltárfelvétel. Leltározással kapcsolatos döntések: Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Elszámoltatás. TÉMAKÖR TARTALMA - Az elszámoltatás általános menete - Raktár elszámoltatás - Termelés elszámoltatás - Értékesítés elszámoltatás

Elszámoltatás. TÉMAKÖR TARTALMA - Az elszámoltatás általános menete - Raktár elszámoltatás - Termelés elszámoltatás - Értékesítés elszámoltatás Elszámoltatás TÉMAKÖR TARTALMA - Az elszámoltatás általános menete - Raktár elszámoltatás - Termelés elszámoltatás - Értékesítés elszámoltatás Az elszámoltatás során a leltár szerinti és a könyv szerinti

Részletesebben

Készletek: Készletek jellemzői: 1. nagyrészük a raktárakban, az értékesítőhelyen, illetve kisebb részük a termelőhelyen található

Készletek: Készletek jellemzői: 1. nagyrészük a raktárakban, az értékesítőhelyen, illetve kisebb részük a termelőhelyen található Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERESKEDELEM ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kereskedelem ismeretek emelt szint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. KERESKEDELEM ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Leltár: Leltározás: Leltározás részei:

Leltár: Leltározás: Leltározás részei: Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kereskedelem ismeretek középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP

KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP KERESKEDELEMI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELADATLAP Jövedelmezőség 1. Jövedelmezőség tervezése 21 pont Egy kereskedő vállalkozó 2018-ban 308 600 ezer Ft forgalmat ért el 28%-os

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK

KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK Közgazdasági-marketing alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖZGAZDASÁGI- MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

A kalkuláció olyan gazdasági számítás, melynek során a termékkel kapcsolatos költségek számbavételével történik az eladási ár meghatározása.

A kalkuláció olyan gazdasági számítás, melynek során a termékkel kapcsolatos költségek számbavételével történik az eladási ár meghatározása. Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1464-06 Előkészítés Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1464-06/1 Gazdálkodási számítások, veszteségszámítás, kapacitásszámítás

Részletesebben

Leltárérték meghatározás, standolás

Leltárérték meghatározás, standolás Leltár meghatározás, standolás TÉMAKÖR TARTALMA - Leltár meghatározása - Standolás - LELTÁRÉRTÉK MEGHATÁROZÁSA A leltározás utolsó szakaszában történik meg a leltáreredmény meghatározása, amikor a mennyiségben

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kereskedelem ismeretek középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

A pontszámok odaítélésénél a következő elveket kell követni:

A pontszámok odaítélésénél a következő elveket kell követni: T 54 341 01//1/6T A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 01 Kereskedő A pontszámok odaítélésénél a következő elveket

Részletesebben

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős

52 811 02 0000 00 00 Vendéglős Vendéglős A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására.

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 01 Kereskedő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

Elméleti feladatok gyakorlás a munkaforma szerint. 1. Adminisztráció: 2 perc 2. Ismétlés: 20 perc

Elméleti feladatok gyakorlás a munkaforma szerint. 1. Adminisztráció: 2 perc 2. Ismétlés: 20 perc Osztály 10A. Tantárgy Üzleti tevékenység tervezése gyakorlat Téma: A készletek elemzésének tervezésének, valamint a leltáreredmény mutatószámai Tanítási egység Összefoglalás Az óra száma 18 Az óra típusa

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK

KERESKEDELEM ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBELI FELADATSOR MEGOLDÁSA MAGYAR KERESKEDELM ÉS PARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő KOMPLEX ÍRÁSBEL FELADATSOR MEGOLDÁSA Szakképesítés: SZVK rendelet száma: Komplex írásbeli: A kereskedelmi vállalkozás gazdálkodása

Részletesebben

Cukrász gyakorló feladat. SZVK szerinti követelmény. 2. feladatsor

Cukrász gyakorló feladat. SZVK szerinti követelmény. 2. feladatsor Cukrász gyakorló feladat SZVK szerinti követelmény 2. feladatsor Központi írásbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Cukrászati termékek technológiája, termeléshez kapcsolódó gazdasági számítások

Részletesebben

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kereskedelem ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KERESKEDELEM ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK KÖZGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK FELELETVÁLASZTÁS, EGYSZERŰ RÖVID VÁLASZT IGÉNYLŐ FELADATOK GAZDASÁGI ÉS JOGI ALAPISMERETEK 1. feladat (4 pont) Az 1-2. sorszámú tesztfeladatoknál

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Bevétel és összetétele

Bevétel és összetétele Bevétel és összetétele TÉMAKÖR TARTALMA - Bevétel és forrásai - Bevétel szerkezete - Nettó és bruttó - ÁFA, ÁFA befizetési kötelezettség - Elábé és árrés - Színvonalmutatók BEVÉTEL A az áruk és szolgáltatások

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Tájékoztató A vizsgázó

Részletesebben

Használható segédeszköz: számológép, vonalzó, képletgyűjtemény

Használható segédeszköz: számológép, vonalzó, képletgyűjtemény 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelmény alapján. Szakképesítés azonosító száma és megnevezése 54 725 01 Látszerész és fotócikk-kereskedő

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Vendéglátóipar ismeretek emelt szint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. VENDÉGLÁTÓIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek középszint 1223 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL

SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL FŐVÁROSI SZAKMAI TANULMÁNYI VERSENY SZAKKÖZÉPISKOLAI VERSENYEK SZAKMAI ALAPISMERETEK TÉTEL Rendelkezésre álló idő: 150 perc Elérhető pontszám: 100 pont 2007-2008. FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK Kereskedelmi és marketing alapismeretek emelt szint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPARi ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges adatok

Részletesebben