Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica"

Átírás

1 Tisztelt Vendégeink! Borkínálatunk nagy részével csatlakoztunk ahhoz az új POLITIKAMENTES összefogáshoz, amit Magyarországon a Terra Hungarica közösség zászlaja alatt összegyűlt Borászok képviselnek. A Terra Hungarica: Hisszük, hogy a Kárpát-medence politikai határoktól független ökológiai egysége felbecsülhetetlen értékekkel bír, amelyek megőrzése és felélesztése mindennél fontosabb feladat. Kiragadva ezen értékek egyik legszebbikét, a szőlőt és a bort, létrehoztuk a Terra Hungarica márkát, hogy segítségével összefogjuk és támogassuk a régió természet- és tájhű gazdálkodásra törekvő borászait, és minél szélesebb körben népszerűsítsük autentikus, adalékanyagoktól mentes boraikat. Olvasatunkban az autentikus, azaz igaz bor a természetet kímélő gazdálkodásból származó szőlőből, minimális borászati beavatkozás mellett, adalékanyagok hozzáadása nélkül készül, és ennek köszönhetően hűen tükrözi termőhelyének sajátosságait. Az így készült borok izgalmasabbak, élettelibbek és egyedibbek, mint konvencionális társaik, fogyasztásuk pedig igazi öröm azok számára, akik felismerik a valódit. A Terra Hungaricát három magánszemély, Altschach László, Kató András és Nemes Richárd alapította 2011-ben. Logónk, a felfelé szálló kerecsensólyom a magyar és kárpát-medencei összetartozást és felemelkedést jelképezi az eredetiség, a tisztaság és a spirituális őrzés mágikus madaraként. Borlapunkon a Terra Hungarica közösség tagjainak borait, jelképükkel felfelé szálló kerecsensólyommal (nem összetévesztendő a turul madárral) jelöljük meg.

2 Eredetiség Forgalomba hozott borainkat csak és kizárólag a saját borvidéken termett szőlőből készítjük, és azokat a borvidéken kívül csak palackozott formában értékesítjük. Szőlőgazdálkodás Törekszünk a természet- és tájhű gazdálkodásra, ezért kerüljük az alábbiak használatát: Felszívódó gyom- és rovarírtó szerek, műtrágya, gépi szüretelő eszközök. Hozzáadott anyagok kerülése A borok természetességének és egyediségének megőrzése érdekében kerüljük a hozzáadott anyagokat, különös tekintettel az alábbiakra: Aromákat befolyásoló fajélesztők, enzimek, hozzáadott sav, tápsók, aszkorbinsav, stabilizáló adalékanyagok (pl. guar gumi), fa chips, hozzáadott cukor,hozzáadott tannin. Borászati beavatkozások kerülése A borok természetességének és egyediségének megőrzése érdekében tartózkodunk az alábbi eljárások használatától: Fordított ozmózis, vákuumos lepárlás, mesterséges szőlő fagyasztási eljárások. Hitelesség és közösség-vállalás Szabad betekintést adunk szőlőinkbe és pincéinkbe, az általunk készített borokat saját nevünkkel vállaljuk. Végezetül, a fentiek betartásán túl közösséget vállalunk a hasonlóan gondolkodó és cselekvő borásztársainkkal, tapasztalatainkat és tudásunkat megosztjuk egymással, ezzel is hozzájárulva a természethű és autentikus magyar borok sikeréhez és népszerűségéhez. Ezen túl Terra Hungarica borpontként is rendelkezésre állunk. Borkínálatunkat kiskereskedelmi áron haza lehet vinni.

3 Édes fehérborok: - Tokaj-Hegyalja: Királyudvar Cuvée Ilona 2003 (0,5 l) 0,05l/ ,5l/ Furmint, Hárslevelű Aszalt kajszi, aszalt citrusok, mangó, banán, sütőtök, méz. Mélyről jövő illat. Szájban telt korty, rendkívül intenzív ízek, színes gyümölcs kavalkád, zamathegyek. Jelentős édesség, de a lendületes citrusos savak. Királyudvar Patrcia Cuvée 2012 (0,5 l) Sárgamuskotály. A Napfény íze. Királyudvar Domain Aszú 6 puttonyos 2003 Furmint, Hárslevelű. Amit egy 6 puttonyos Aszúnak tudni kell Királyudvar Esszencia ,05l/ ,5l/ ,1l/ ,02l/ Furmint, Hárslevelű. Mézes aszúszem illat, ízben mindez kiegészül birssel, csokoládéval, dohánnyal. Finom savösszetétel, tömény, olajos szerkezet, nagy test. Zemplén Hegyhát Aszú 5 puttonyos ,1l/ Furmint, Hárslevelű. A bor a Királyudvar műhelyében készült, a Zemplén Hegyhát mintegy kistestvére a Tokaj legjobbjai közé sorolt birtoknak. Demeter Zoltán Főbor ,05l/ ,375l/ Furmint, Hárslevelű. Olajos, telt bor. Illatában és ízében aszalt gyümölcsök, kajszibarack és datolya, kevés dohány és fűszeresség. Játékos, gazdag savkészlet, sima felszín. Kimondottan kerek bor, tömör szerkezettel és mindezek mellett csodálatos eleganciával. Szépségét kinyitást követően hosszú napokig megtartja. Pelle Pince Zsófia Cuvée Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály. Világos citromsárga szín, érett fehér húsú gyümölcsök, finom diszkrét fűszeresség, közepesen intenzív illattal. - Somló: Takács Lajos Hollóvár Savignon Blanc (késői szüret) Savignon Blanc. A bor hihetetlenül koncentrált és hihetetlen értékeket is hordoz magában. A somlói terroir és a Sauvignon Blanc fajta egy soha nem látott egymásra találása. (A borászat a Terra Hungarica charta szerint gazdálkodik!) Édeskés illat, a háttérben enyhe animalítással, bőrösséggel, petrollal. Aranylóan sárga színű. Az íz pedig a trópusi gyümölcsök határtalan zamatorgiáját nyújtja, méghozzá egy kiváló karakterrel rendelkező desszertborban. Igazi unikum!

4 - Eger: Thummerer Egri Muskotály Muskotály. Édes bor. Nagyon illatos, alacsonyabb alkohollal, sok természetes 0,1l/600.- maradékcukorral. Vidám, üdítő, a szőlőfajta elsődleges jegyeivel. Száraz fehérborok: - Tokaj-Hegyalja: Demeter Zoltán Kakas Furmint. A bor illata több vetülettel bír, ahogy benne a barack, a körte és a mangó csábítása mellett újabb távlatot nyitnak a fűszerek, az ásványosság és olajos magvak. A kortyban a minerális aromákat a gyümölcsös jegyek húsossá, kedvessé, a savak zamatossá teszik. Arányos szerkezet támasztja alá a táj hű aromavilágot. Szepsy Úrágya Furmint. Az Úrágya 40 hektáros kerevetéből mindössze kispárnányit (5 ha) birtokol Szepsy. Ennek is legkövesebb 2, 3 hektárjáról gyűjtötte be az alapanyagot. A 46 éves tőkék érett férfikora, a talaj kemény riolitja-vörös agyaga és a mester gondolatai koncentrálódtak ebben a borban. Ásványisága szembeötlő, mellette jelzésszerűen a gyümölcsök is megjelennek. Fantasztikus bor. Bőrén sült malachús, báránysült mellett is megőrizte egzotikus vonásait. Oremus Mandolás Furmint Furmint. Tavaszi virágok illata, friss gyümölcsösség és a zempléni hordók finom tölgyessége. Sós ásványosság, mely mögött érett gyümölcshangsúly érezhető, főleg alma és körte. Szerkezete feszes, savai egyenesen tartják. Hosszú lecsengésű bor, nagy potenciállal. - Eger: St Andrea Napbor Chardonnay, Pinot Blanc, Hárslevelű és kevesebb Sauvignon Blanc, Tramini és Pinot Gris. Minden része kis fahordóban, spontán erjedt. Intenzív illat, gazdag, vibráló íz, császárkörte, citrusok. HegyiKaló Örökségül 2012 ( Ez igazi KALÓ ) Rizlingszilváni. Mély aranysárga megjelenés, a pohár falán gazdag-, olajos feltapadást mutat. Illatában aszalt gyümölcsök jegyei körte, őszibarack, narancs tűnnek fel. Kóstolva száraz, gömbölyű savak, húsos test, krémes felszín, zamatos gyümölcsaromák, hosszú-, vibráló utóíz jellemzi.

5 - Etyek-Buda: Nyakas Irsai Olivér Irsai Olivér. Szőlős, muskotályos, behízelgő irsai, friss vibráló savakkal, élénk, meszes korttyal. - Pannnonhalma: Apátsági Pincészet Sauvignon Blanc Sauvignon Blanc. Áradó, édeskés illat, újvilági közelítés. Virgonc savú, vágott füves, csalános, egzotikus gyümölcsökkel, halványan édes lecsengéssel, ami nagyon jól áll neki. - Somló: Takács Lajos Hollóvár Juhfark Juhfark. Erősebb, szépen bontakozó illat. A juhfark fűszeres aromái visszafogottan jönnek a sós, ásványos jegyek mellett. Igazán kiegyensúlyozott és elegáns bor. Meinklang Hárslevelű Hárslevelű. Ellenőrzött biodinamikus szemléletű birtok, Demeter védjegy birtokosa. Szőlős, traubis, golden almás és fehér virágos illat. Kóstolásra testes, elég érett hangulattal, birsalmás jegyekkel. A sav a közepesnél több, de a bor aromái szépen definiáltak és zamatosak, közepes lecsengéssel.. - Badacsony: Csobánci Bormanufaktúra Aspirato Isteni sugallatra Szürkebarát, Sárgamuskotály. Szürkebarát a társaival felvirágozva, és a vulkán tüzességével fűszerezve. Szászi Endre, Badacsony Lesencetomaji Chardonnay (Ellenőrzött organikus birtok, Biokontroll Hungária) Chardonnay. Közepes intenzitású aranysárga szín. Illatában szőlőre és érett fehérhúsú gyümölcsökre emlékeztető jegyeket fedezhetünk fel. Ízében ásványos és gyümölcsös aromák. - Felviék, Múzsla ( Jelenleg a 20 éves Szlovákiában található ) Bott Frigyes Tramini Tramini. Tiszta, virágos, rózsás illat. Szájban sima, kellemesen telt, lédús körte, rózsaolaj. A fajta elegáns arca, ahol a termőhely stílusa felülírja a fajtát.

6 - Délvidék, Vajdaság: ( Jelenleg Szerbia ) Maurer Oszkár Szerémi Szerelem Rajnai Rizling, Sárgamuskotály, Olaszrizling. NAGYBETŰS SZERELEM Termőhely: Tarcal-hegység. Újlak és Erdővég "Probus" dűlője. Egy nőies és egy férfias karakterű bor frigyre lépése. - Pfalz, Németország: Weingut Eymann Riesling Classic Riesling. Örökös "német rizling jóvétel" - bajnok. Fiatalos, zöldes citromszíne mellet illatban és ízben is a zöld gyümölcsök uralják a bort. Savai frissek, élénkek, jólesőek. Zöld alma és ásványok tobzódnak megint kellően markáns, összetett és közepesen hosszú ízében. Weingut Eymann Riesling Spatlese Trocken Riesling. Tökéletesen tiszta, fiatalos rizling illat. Hűvös, köves, minerális jegyek némi gyümölcsösséggel, zöldalmával, körtével és grapefruittal. Annyira friss hogy szinte már szénsavasnak tűnik a korty elején, de ez csak a bevezetője a szépen szétterülő almás/dinnyés/barackos, kényeztető szerkezetű kortynak. Egy hibátlan tartású és tartalmú bor, ami csak jobbá válhat az évek múlásával. - Ausztria, Neusiedlersee: Meinklang, Grüner Veltliner Zöldveltelini. Ellenőrzött biodinamikus szemléletű birtok, Demeter védjegy birtokosa. Szenzációs tiszta illat, trópusi gyümölcs-kavalkád, finom fűszeresség, könnyedség. WOW! Végre egy igazi Grüner Veltliner! - Chile, Central Valley Montes Limited Sauvignon Blanc Sauvignon Blanc. Szép, csillogó zöldessárga szín, pazar illat, erős fajtajelleg bodza, mangó, ropogós zöldpaprika. Ragyogóan tiszta, intenzív a hűvös termőhelynek és a gyors és reduktív feldolgozásnak köszönhetően.

7 Rozé borok - Szekszárd: Takler Rozé Pinot Noir. Nagyon illatozó, banán, málna, ananász. Friss élénk savú, sok gyümölccsel. Szájban egy kis kerekség. - Buda-Etyek: Etyeki Kúria Primőr Rosé Pinot Noir. Intenzív gyümölcsösség, kerekség és játékos savak harmonikus egység. Édes vörösbor: - Szekszárd: Pósta Borház, 37,8 gr Merlot (édes) Merlot. 37,8 gramm maradék cukorral, két éves fahordós érleléssel. Vörösborok - Eger St Andrea Áldás 2011 Bikavér Derítetlen Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, Kadarka és Cabernet Franc egy bikavérben. Illatában hűvös, fűszeres, ízben elegáns, közepesen testes és sokrétű. Pók Tamás, Bikavér Superior Pajdos vörös Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir. Van benne gyümölcs, fűszer, kellő báj, de még tolakodás nélkül. Közepesnél teltebb korty. Az érett tannin nem akar annyira lehengerlő lenni, de az ízek így is betelítik a szájat, a savak pedig tartják velük a lépést. Arányos harmonikus bor. Attila Pince Syrah Syrah. Az illatban kéksajt, édesfűszer, feketeribizli. A korty vastag és hosszú. A finisben is érdekes fűszeresség mutatkozik, hosszan megmarad a szájban. Attila Pince Turán Turán. A Turán egy magyar nemesítők által létrehozott szőlőfajta. Fűszeresebb, finoman parfümös illatokkal operáló éjfekete, vastag, rózsaolajos, puha bor. Egri savak, érintésnyi fahordó és simogató tanninok.

8 -Sopron: Ráspi Kopár Cuvée Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Zweigelt. Világos rubinvörös szín, lilás villanással a szélen. Illatát a Ráspitól megszokott ásványos karnevál nyitja, amit zamatos gyümölcsök és virágok jegyei ölelnek körül. Kóstolva száraz, eleven savak, selymes tannin, szilárd test, harmónia, mélység és magasság jellemzik. Ízében ásványos jegyek és érett meggy jelentkeznek. Ez egy olyan bor, amit finom árnyaltsága és nagysága okán, kivételesen nehéz szavakba önteni. Egyszerre komoly, s mégis könnyen megközelíthető, amit nagyon kevés bor hoz alapjáraton. Ráspi Kékfrankos Kékfrankos. Illata tiszta piros bogyós gyümölcsélmény, sós mineralitás, diszkrét hordófűszer. Szájban közepes testű kortyot kapunk. Korrekt teltségű ízek, érett meggyel és itt is sóssággal. Kevés tannin, jó tartású, de kellemes tapintatú érett savak. Kerek, finom bor, csiszolt részletekkel. Ráspi Kékfrankos Selection Kékfrankos. Közepesnél halványabb rubin színű. Közepesen intenzív illattal mutatkozik be: jó sok őszibarack, cseresznye, tejszínes eper kis ibolyával, érett meggyel, étcsokoládéval. Kitöltés után folyamatosan nyílik és válik egyre erőteljesebbé. Kóstolva közepes testű, húsosan gyümölcsös, sima felszínű remek struktúrájú bor. Ez a bor egyszerre tud kerek, édesen finom, veszélyesen csúszós és elképesztően tartalmas, vibrálóan sós lenni. Ráspi Mágus Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Zweigelt. A bíbor színhez élénk, lédús vörösbogyós gyümölcs illatok társulnak, finom fűszerekkel kísérve. A borra leginkább az egyensúly és a harmónia jellemző, az intenzív gyümölcsösséget tökéletes savak kísérik, a tannin bársonyos. Ráspi Máté Cuvée Kékfrankos, Zweigelt. Magyarország hírhedten legdrágább vörösbor remeke. Színe mély bíborvörös, lilás árnyalatokat is megjelenítő széli színnel. Illata gazdag, összetett, megrendítő koncentrációban közvetíti a termőhelyet, mindazt, amit gyűjtőnéven úgy hívunk Terroir. Kóstolva száraz, savai vibrálnak, tanninja fiatalosan viselkedik, de már most is ráillik a bársonyos jelző. Telt, kifejezetten izmos, kiemelkedő minőségű, várhatóan több mint egy évtizedre szóló érlelési potenciállal rendelkező kézműves bor. A "Máté 2006" nem más, mint évjárata tükörképe, a dűlő eszenciája. Egy megismételhetetlen boregyéniség, ami csakis "ott és akkor" születhetett meg...

9 Weninger Frettner % Merlot, 28% Syrah, 16% Kékfrankos. Biodinamikus borászat. Illatában málna és finom dohány. Szájban friss gyümölcsök, cseresznye, málna és érett kökény. Jó savgerinc, érett tannin, krémes textúra. Hosszú utóíze igazán cseresznyés. - Badacsony: Csobánci Bormanufaktúra Gilgames Syrah, Merlot Oltalom alatt álló, eredet megjelöléssel ellátott badacsonyi száraz vörösbor. Orientális íz- és illatvilágával Mezopotámia ősi eposzait idézi ez a különleges Merlot fajtára alapuló vörös házasítás, mely a vulkános ásványos tüzességével Csobánc-hegy méltó képviselője Csobánci Bormanufaktúra Pinot Noir Pinot Noir. A vörösborok királynője, aki makrancosságával a borász türelmét és tudását igényli, de gyümölcsös bársonyosságával elvarázsol. A Terroir legjobb vörös képviselője. Szászi Endre Szent György-hegyi Cabernet Sauvignon Cabernet Sauvignon. Illatában friss, roppanós piros bogyósgyümölcsök jelennek meg. Kóstolva száraz, savai elevenek, tanninja fiatalosan rakoncátlan. Ízében a gyümölcsök mellett a termőhely is megjelenik: sós ízjegy, valamint minerális aromák formájában. - Szekszárd: Heimann Barbár Cabernet Franc, Merlot, Tannat és Kékfrankos fajtánként, beoltva erjedt, új és használt hordóban másfél éven át érett. Mély, feketébe hajló szín, illatában fanyar gyümölcsök, édesség, frissesség, ami kóstolva is folytatódik. Érett bor, szépen egyben van, a gazdag tanninok hosszan kísérik a fanyar erdei gyümölcsarzenált. Posta Borház Noirkékmerfranlotpinotkos Pinot Noir, Kékfrankos, Merlot. Póstáék alap vörös házasítását már sokan várták a es sikere után. Igazi, természetes ízű veresbor a mindennapokra Posta Borház Kadarka Kadarka. Tömény, fajtajellegesen illat: erdei gyümölcsözön szederrel és eperrel. Ízben is a pincére jellemzően temérdek gyümölcs a meghatározó, emellett komoly a bel tartalom, némi fás mellékzöngével és szép hosszú, csokoládés, fűszeres utóízzel. Posta Borház Merlot Merlot. Mély rubinszín, illata mindenekelőtt vörös gyümölcsös, nagyon mély. Meggyes, karamelles. A hordót csak a háttérben érezni. Aszaltmeggyes zamat.

10 - Villány: Wassmann Pince Cabernet Franc Cabernet Franc. Finom feketeribizli illat, kávés jegyekkel a háttérben. Íze betölti a szájat, érett tanninjai simogatóak, sok vörös gyümölcs ad hozzá keretet, a földes ásványosság hűen tükrözi a terroirt, lecsengése igen zamatos. Sauska Cuvée Két Cabernet és Merlot klasszikus házasítása. Mélybordó, ribizli és füge illatú, érett fekete cseresznye ízű, fűszeres, mogyorós, gazdag tanninkarakterű tétel. Jó egyensúly, klassz struktúra. Mayer Kopár Cuvée Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot. Sötét rubinvörös szín, intenzív, invitáló szilva és szárított gyümölcsös aromák. Szájban érett, telt, gazdag, lédús fekete gyümölcs, finom füstösség, majd kellemesen rusztikus, fűszeres lecsengés. -Porto, Portugália: Graham's Six Grapes 0,1l/ A Graham's Six Grapes nevű portóija amolyan reserve Ruby, a legszebb - anno 6 szőlőfürttel jelzett - tételekből házasított, 3-4 éves hordós érlelést kapott, telt, ugyanakkor fiatalos portói. - Spanyolország, Montsant: Terra Personas, Terra Negra % Carignan, 30% Grenache Noir, 20% Syrah. Organikus birtok Merész és gyönyörű bor. Fűszeres, édes Grenache noir, elegáns Carignan, valamint Syrah házasítása. 8 hónapon keresztül kap francia tölgyfahordós érlelést. Erős színintenzitással rendelkezik. Komplex érzést nyújt a szaglószerveknek: vegyes gyümölcs, pirítós, csokoládé és bőr jegyek jellemzik. A szájban intenzív, minerális, meleg és még sok sok más érzetet kelt. Fogyaszthatjuk esti lustálkodáshoz, vacsorához, sakkozáshoz, jazz hallgatáshoz.

11 NAGY ÉVJÁRATOK VILLÁNYBÓL: Gere Attila Kopár Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc. Hihetetlen részletgazdagság, elegancia és csábosság, minden a helyén. Koncentrált és arányos, a szerkezet tökéletes, a tannin finom, de izmos. Rendkívüli bor, melyben a gyümölcsös, lekváros részletek is a helyükön vannak. Gere & Weninger Cabernet Franc Selection Cabernet Franc. Nagytestű, koncentrált íz. Egyensúlya tökéletes, gyümölcsössége kiugró. Malatinszky Kúria Cabernet Sauvignon 2003 szűretlen Cabernet Sauvignon. Intenzív fűszeres illat, feketebors, majoranna és eukaliptusz. Hűvös elegancia, sok de lecsiszolt tannin. Ornamentikájában a földes jegyek és az ázott avar dominálnak. Lecsengése hosszú és kellemes. Vylyan Syrah 2003 Mandolás dűlő Syrah. A Mandolás dűlő déli fekvése teljes érettséget biztosított a szőlőnek. A bor színe nagyon mély, intenzív, szinte fekete reflexekkel. Illata összetett: rózsasziromtól a fahéjig, az animális bőrös jegyektől a csokoládéig sok-sok réteg fedezhető fel benne. Nagytestű és koncentrált, hosszú lecsengéssel. Vylyan Duennium Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Érett, koncentrált, gyümölcsös, mégis markáns és erőteljes. Illatában az érett fekete bogyós erdei gyümölcsök mellett diós, csokoládés, mézeskalácsra emlékeztető meleg illatok bontakoznak ki. Kimért boraink: Sukorói Cuvée 2013 száraz fehérbor 0,1l/310.- Balatoni Rosé 2013 száraz rozébor 0,1l/ % Pinot Noir a Balaton mellől, szeptember végén, tisztán rozéra szüretelve, fehérboros technológiával feldolgozva. Gyümölcsös, élénk vonal. Ropogós, nagyon rozés. Szekszárdi Kékfrankos 2011 száraz vörösbor Termelte és palackozta: Baron von Twickel Szőlőbirtok őlőbirtok 0,1l/310.-

Hedvig Petróczki Sales manager

Hedvig Petróczki Sales manager BEMUTATKOZÁS A Hungary s Aurum Wine Trading company a magas minőségű magyar vörös és fehér borok kereskedelmével foglalkozó üzleti vállalkozás. Tulajdonosai, egy magyar-szlovák származású nemzetközi tapasztalatokkal

Részletesebben

a részletekre! Figyeljünk Újdonságok Caroline Gilby MW

a részletekre! Figyeljünk Újdonságok Caroline Gilby MW Caroline Gilby MW az Egyesült Királyságból közel két évtizede foglalkozik a közép-európai térség boraival, kezdetben borvásárlóként, majd borszakíróként. Rendszeresen bírál a Decanter World Wine Díjon,

Részletesebben

BOROZÓ. Pécsi. Teszt: CABERNET FRANC DUPLACSAVAR: BEMUTATJUK: PLUSZ: Hetényi Jánossal a Fabro Pincében

BOROZÓ. Pécsi. Teszt: CABERNET FRANC DUPLACSAVAR: BEMUTATJUK: PLUSZ: Hetényi Jánossal a Fabro Pincében Pécsi BOROZÓ A Pannon Borrégió ingyenes gasztronómiai és bormagazinja 2013. tél Teszt: CABERNET FRANC BEMUTATJUK: Lajvér Avantgarde Pincészet, Szekszárd Szabó Zoltán, Hosszúhetény Bölcskei és nagyharsányi

Részletesebben

hírlevél veritas A világfi, a borász és a zongorista Liszkay Mihály 1956-ban hagyta el Magyarországot és

hírlevél veritas A világfi, a borász és a zongorista Liszkay Mihály 1956-ban hagyta el Magyarországot és veritas hírlevél az in vino veritas borkereskedés havilapja 2014. viii. évfolyam február www..com Borász a zongoránál Egyedi zongoraestek, Privát borvacsorák Liszkay Pincészet és BorKúria 8273 Monoszló,

Részletesebben

Üzenet a múltból. Portóik és sherryk

Üzenet a múltból. Portóik és sherryk Üzenet a múltból Portóik és sherryk Palackba zárt üzenet minden egyes portói és sherry. A portugál és a délspanyol desszertborban az a közös, hogy évek, sokszor évtizedek érlelésének gyümölcse a pohárba

Részletesebben

Wine regions of Hungary

Wine regions of Hungary BORDAL Ha fáj, ha bánt az élet, Csak igyál, és elszáll a gond. Tiszteld, mint apád a hegy levét, Ameddig megy beléd. Hát csak igyál Ma este mindenki víg legyen, Koccints, hogy így legyen, Hát csak igyál,

Részletesebben

Hogyan készül a pálinka?

Hogyan készül a pálinka? Ej, te sokat dicsőített pálinka, Szerelem tüzével vagy átitatva. Ha iszom, kereshetem a lábamat, Mindent feje tetejére állítasz! Hogyan készül a pálinka?.a pálinka készítéséhez kizárólag Magyarországon

Részletesebben

VinCE Wineheart CSODÁLATOS ÉLETE

VinCE Wineheart CSODÁLATOS ÉLETE VinCE Wineheart CSODÁLATOS ÉLETE A BORESEMÉNY, AHOL MINDENKI OTT LESZ Emlékeznek Amélie-re? Franciaországban született, ahol a bor illata száll a levegőben. Szerette a kávészemek tapintását, és akkor volt

Részletesebben

Hírlap. Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok

Hírlap. Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok Bor 2015. nyár Hírlap VIII. /82. szám www.borhirlap.hu Bor, pálinka, gasztronómia, utazás, wellness, elit sportok Bor és Életmód A főváros új gasztrokülönlegessége, a Panificio Il Basilico kézműves olasz-magyar

Részletesebben

Szőlőbirtok és pincészet. Badacsonyi borvidék

Szőlőbirtok és pincészet. Badacsonyi borvidék Szőlőbirtok és pincészet Badacsonyi borvidék A kis hegy, ahol nagy élmények várnak A Káptalantóti határában emelkedő 217 méter magas Sabar-hegy, a Balaton-felvidék hegyeinek talán legkisebbike, adottságait

Részletesebben

Fehérborok / White Wines / Weissweine

Fehérborok / White Wines / Weissweine Fehérborok / White Wines / Weissweine Lisicza Sauvignon Blanc 2010 Pécs Halvány szín, tiszta illat, intenzív, fajtajelleges sauvignon blanc. Tartályban erjedt és érett, hogy friss, füves, csalános aromái

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 22 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége

Részletesebben

Magyarország borvidékei

Magyarország borvidékei Magyarország borvidékei 1. Ászár-Neszmély 2. Badacsony 12. Mátraalja 13. Mecsekalja 3. Balatonfüred-Csopak 14. Mór 4. Balaton-felvidék 5. Bükkalja 6. Csongrád 7. Dél-Balaton 8. Eger 9. Etyek-Buda 10. Hajós-Baja

Részletesebben

MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN

MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN MINŐSÉGI BORTURIZMUS A PÉCSI BORVIDÉKEN A KEDVES OLVASÓ! A Pécs-Mecseki Borút kiadványát tartja a kezében. A prospektusunk célja borútunk minősített szolgáltatóinak a bemutatása és annak elérése, hogy

Részletesebben

AZ ÉV PINCÉSZETE. Pályázat

AZ ÉV PINCÉSZETE. Pályázat AZ ÉV PINCÉSZETE Pályázat 2014 Tartalomjegyzék Gyökereink... 4 A susogó szőlő szerelme... 4 A terroir... 4 Alapok... 5 Helyünk a borvidéken... 6 A csapat... 8 Technológia... 9 A borotai pincészet... 10

Részletesebben

VÁLOGASS KEDVEDRE A TÖBB MINT 90-FÉLE KÜLÖNLEGES

VÁLOGASS KEDVEDRE A TÖBB MINT 90-FÉLE KÜLÖNLEGES ÜDVÖZLÜNK A KÁVÉZÓNKBAN! VÁLOGASS KEDVEDRE A TÖBB MINT 90-FÉLE KÜLÖNLEGES SZÁLAS- ÉS GYÜMÖLCSTEÁNKBÓL. BORAINKAT TÖBB BORVIDÉKRŐL VÁLOGATTUK, MIND FEHÉR-, MIND ROSÉ-, MIND VÖRÖSBORAINK MELLÉ A FRISSEN

Részletesebben

Magyarország borvidékei:

Magyarország borvidékei: Magyarország borvidékei: Badacsony Balaton-felvidék Balaton-melléke Balatonfüred-Csopak Bükkalja Csongrád Balatonboglár Eger Etyek-Buda Hajós-Baja Kunság Mecsekalja Mátraalja Mór Pannonhalma-Sokoróalja

Részletesebben

HÍRLAP. Kedves Olvasó! A főborász rovata. Csapatunk

HÍRLAP. Kedves Olvasó! A főborász rovata. Csapatunk HÍRLAP a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet hírlevele Alapító: Debreczeni Pál Kedves Olvasó! Talán az eddigi legnagyobb nemzetközi sikerünket értük el május végén: a londoni DECANTER borversenyen Közép és

Részletesebben

KIK VAGYUNK. Budapest egyik legnagyobb ital-, dohányáru kis- és nagykereskedése.

KIK VAGYUNK. Budapest egyik legnagyobb ital-, dohányáru kis- és nagykereskedése. www.raiker.hu KIK VAGYUNK Budapest egyik legnagyobb ital-, dohányáru kis- és nagykereskedése. Több mint 100 fős csapatunk célja, hogy Ön a megrendeléseit igényeitől függően a hét bármely napján, bármely

Részletesebben

Nyitott Pincék Szövetsége

Nyitott Pincék Szövetsége NYITOTT PINCÉK PINCEKALAUZ NYITOTT PINCE NAPOK 2011. JÚNIUS 11-13. Hétvége a bor jegyében A június 11-13.-i hétvége igazi ünnepnek ígérkezik a borbarátok számára, hiszen országszerte közel száz pincészet

Részletesebben

EGER. Az észak-magyarországi borrégió bemutatása: Magyarország borvidékei:

EGER. Az észak-magyarországi borrégió bemutatása: Magyarország borvidékei: EGER Az észak-magyarországi borrégió bemutatása: Magyarország borvidékei: 16. ábra: Hazánk borvidékei Forrás: http://borkurzus.szentignac.hu/wp-content/borok-as-borvidakek.ppt 1. Csongrádi 11. Somlói 2.

Részletesebben

Magazin CSŐRE GÁBOR ŐRIZZÜK MEG A NYÁR ÍZEIT! színművész Skandinávia és a horgászás szerelmese MEGNYÍLT A BUDAPEST, A FÜRDŐK FŐVÁROSA

Magazin CSŐRE GÁBOR ŐRIZZÜK MEG A NYÁR ÍZEIT! színművész Skandinávia és a horgászás szerelmese MEGNYÍLT A BUDAPEST, A FÜRDŐK FŐVÁROSA Magazin XIV. évfolyam, 8. szám 2015. augusztus ŐRIZZÜK MEG A NYÁR ÍZEIT! BUDAPEST, A FÜRDŐK FŐVÁROSA CSŐRE GÁBOR színművész Skandinávia és a horgászás szerelmese MEGNYÍLT A CBA a magyar üzletlánc Köszönjük,

Részletesebben

Borászati termékek jelölési útmutatója Tájékoztató anyag a borászati termékek jelölésére vonatkozó szabályokról

Borászati termékek jelölési útmutatója Tájékoztató anyag a borászati termékek jelölésére vonatkozó szabályokról Borászati termékek jelölési útmutatója Tájékoztató anyag a borászati termékek jelölésére vonatkozó szabályokról E dokumentum a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Borászati

Részletesebben

AZ ÉV PINCÉSZETE MAGYARORSZÁGON

AZ ÉV PINCÉSZETE MAGYARORSZÁGON Pályázat AZ ÉV PINCÉSZETE MAGYARORSZÁGON 2013-ban cím elnyerésére IKON BORÁSZAT Készítette: IKON Borászat, Rádpuszta Rád-Ikon Kft. 8638 Látrány, 087/1/A. hrsz. Adószám: 13218898-2-14 Honlap: www.ikonboraszat.hu

Részletesebben

A BELGA SÖRFESZTIVÁL HIVATALOS LAPJA. Először is néhány szó a belga sörkultúráról: Másodszor: A sörtípusok

A BELGA SÖRFESZTIVÁL HIVATALOS LAPJA. Először is néhány szó a belga sörkultúráról: Másodszor: A sörtípusok Kedves belga sör rajongók! Sok szeretettel köszöntünk Titeket a 6. Belga Sörfesztiválon! Jól tudjuk, hogy 196 féle sör közül nem könnyű választani Ez az információs újság azért született, hogy segítségével

Részletesebben

ENNI JÓT ÉS JÓL. Gasztrozófia: a táplálkozás bölcselete. Éljen egészségesen! HOGYAN. SZERETEK KÍSÉRLETEZNI... Interjú Hegyi Barbarával

ENNI JÓT ÉS JÓL. Gasztrozófia: a táplálkozás bölcselete. Éljen egészségesen! HOGYAN. SZERETEK KÍSÉRLETEZNI... Interjú Hegyi Barbarával 2010. augusztus Ingyenes szám www.spar.hu Éljen egészségesen! SZERETEK KÍSÉRLETEZNI... Interjú Hegyi Barbarával HOGYAN sportoljunk labdával, változatosan? óvjuk bőrünket nyáron is? HŰSÍTŐ GYÜMÖLCSVARÁZS

Részletesebben

Magazin NÉMETH KRISTÓF MEGÚJULT PRÍMA ÉRDEN GLUTÉNMENTES TÁPLÁLKOZÁS IRÁNY A VELENCEI-TÓ! CBA a magyar üzletlánc A KÖZÖSSÉGET ÉPÍTŐ SZÍNIDIREKTOR

Magazin NÉMETH KRISTÓF MEGÚJULT PRÍMA ÉRDEN GLUTÉNMENTES TÁPLÁLKOZÁS IRÁNY A VELENCEI-TÓ! CBA a magyar üzletlánc A KÖZÖSSÉGET ÉPÍTŐ SZÍNIDIREKTOR Magazin XIV. évfolyam, 6. szám 2015. június MEGÚJULT PRÍMA ÉRDEN IRÁNY A VELENCEI-TÓ! GLUTÉNMENTES TÁPLÁLKOZÁS NÉMETH KRISTÓF színművész A KÖZÖSSÉGET ÉPÍTŐ SZÍNIDIREKTOR CBA a magyar üzletlánc Kérjük,

Részletesebben

Helyi Termékeink. Hévíz és Zalaszentgrót térsége. www.helyitermek.zalatermalvolgye.hu

Helyi Termékeink. Hévíz és Zalaszentgrót térsége. www.helyitermek.zalatermalvolgye.hu Helyi Termékeink Hévíz és Zalaszentgrót térsége 2014 Vásároljon helyi terméket! Találkozzon a helyi termék előállítókkal 7 napon! 2014. év során 3 térségünkbeli nagyrendezvényen települünk ki helyi termék

Részletesebben

Pincelista. Szívedhez legközelebb

Pincelista. Szívedhez legközelebb Szívedhez legközelebb Hétvége a bor jegyében A május 26-28-i hétvége igazi ünnepnek ígérkezik a borbarátok számára, hiszen országszerte közel száz pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A

Részletesebben