Áramlástan Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Áramlástan Tanszék"

Átírás

1 Áramlástan Tanszék Mérés előkészítő óra I. Dr. Balczó Márton Dr. Benedek Tamás Dr. Istók Balázs Dr. Szente Vktor Összeállította: Nagy László Dr. Balczó Márton 8. ősz A mérés admnsztrácó felelőse: Dr. Istók Balázs stok@ara.bme.hu Áramlástan Tanszék H- Bertalan Lajos u AE éület

2 Általános smertetés A tanszék webla: A tantárgyak weblaja: (géész BSc) (terméktervező BSc) (új energetkus BSc) (rég energetkus BSc) Segédanyagok, nformácók, számítások ellenőrzése: A jegyzőkönyv, rezentácó feltöltése és értékelése: Facebook oldalak: A mérés zh a harmadk mérés órán (6. hét) lesz. (a zárhely a mérések megkezdésének feltétele, ótlás a 7.héten ) Méréselőkészítő.

3 Munkavédelm oktatás Méréselőkészítő 3.

4 Általános smertetés Menetrend:.alkalom: Általános nformácók, mérés bzonytalanság.alkalom: Mérő eszközök, mérés módszerek bemutatása 3.alkalom: Mérések bemutatása + Mérés zh (45 ) 4.alkalom: A mérés 5.alkalom: B mérés 6.alkalom: Elmaradt mérések ótlása 7.alkalom: A+B mérések rezentácója részletek a tantárgy leírásban találhatóak. A könyv 6. fejezet, 74. oldal (5.) + a mérés bzonytalanság (hbaszámítás) 8 5 Aktuáls, 5. kadás Műegyetem könyvesboltban kaható (E éület aula) Méréselőkészítő 4.

5 Általános smertetés A mérések elvégzéshez szükséges a 3. alkalommal írt mérés ZH legalább 5%-ra történő teljesítése! A mérőcsoortok feléítése: 4 fős mérőcsoortok Két-két mérésvezető a két mérés alkalomhoz (A, B), a másk két fő segítő (megjelenn mndenknek kötelező) A mérés vezetők készítk az adott méréshez tartozó jk.-t és a rez.-t (a ember egyet, a ontszám s közös) Mnden méréshez egyén feladat tartozk, a csoort beosztások és feladatok a a laborkurzusok honlaján megtalálhatóak Példa: S. Coola és P. Almodóvar az A alkalommal végezte az M3 mérés D jelű feladatát Méréselőkészítő 5.

6 Felkészülés a mérésre A a laborkurzusok weblaján meg kell nézne és le kell töltene a mérésvezetőknek a számukra kjelölt mérés feladatot. (l. M3/B). A mérőcsoort mnden tagja olvassa el a mérés útmutatót. Kézzel írott mérés tervet kell készítene a mérésvezetőnek a mérés kezdetére. A mérés tervnek a következő dolgokat kell tartalmazna:: A mérőcsoort tagjaról nformácók (nevek, NEPTUN kód) megfelelő rubrka a jelenlét ellenőrzésére Megfelelő hely mnden oldalon, ahol a mérésvezető oktató aláírhatja a dokumentumot. A mérés során felhasználn kívánt eszközök lstája, megfelelő hely az eszközök gyár számának/azonosítójának feltüntetésére. Táblázatok a mérés adatoknak, kemelt hely a környezet adatoknak (légkör nyomás, teremhőmérséklet) A kértékeléshez szükséges egyenletek, megfelelő hely az ellenőrző számítások elvégzéséhez. Mllméter aír egy jellemző mennység felrajzolásához.

7 A mérés során A mérés kezdetén a mérést segítő oktató ellenőrzn fogja a kézzel írott mérés vázlatot. A mérést segítő oktató kérdésekkel ellenőrz a mérőcsoort felkészültségét, a mérést csak ezután lehet elkezden. A felkészületlen mérőcsoortoknak a mérést meg kell smételne El kell végezn a mérés feladatot A mérőcsoortnak a mérés során egy Betz manométer segítségével ellenőrzne kell a dgtáls nyomásmérő működését A mérés során egy, a mérést segítő oktató által megjelölt mennységet mllméteraíron ábrázoln kell. A ábrát a mérést vezető oktató ellenőrzn fogja, amennyben az nem megfelelő, a mérést meg kell smételn.

8 A mérés adatok kértékelése és ellenőrzése I. A mérés adatok felhasználásával mérés jegyzőkönyvet kell készíten. A mérések esetén a tanszék honlaon elérhető egy ellenőrző felület, amn a számítások helyessége ellenőrzendő Használata kötelező (ha az adott méréshez elérhető lyen űrla) Csak a kértékelés helyességét ellenőrzzük. Ha a számítás helytelen: újra kell róbálkozn Nncs korlátozva a róbálkozások száma, de az összes hallgató tevékenységet nalózzuk. A javító oktató fgyelembe vehet a ontozásnál, hogy k hányszor róbálkozott. (Far use olcy) Az előző félévben mnden mérésnél volt olyan hallgató, ak már az első ktöltéskor skerrel járt. Ha a számítás elfogadható: a rogram egy ellenőrző kódot ad Az ellenőrző kódot jegyzőkönyv fedőlajára kell másoln! A ontozásnál fgyelembe vesszük a számítás hba mértékét [%] és a róbálkozások számát ezeket az ellenőrző kód tartalmazza!

9 A mérés adatok kértékelése és ellenőrzése II. Példa: Néhány (szürke) mezőt nem kötelező ktölten. Ha a számítás helytelen, érdemes ezeket s beírn ez segíthet megtaláln a számítás hba okát!

10 A mérés adatok kértékelése és ellenőrzése III. A mérés eredményekből készített mérés jegyzőkönyvet a Posedon hálózatba kell feltölten. A jegyzőkönyv feltöltés határdeje a mérést követő másodk vasárna éjfél. Lehetőség van a mérésekkel kacsolatban konzultácóra, ezt célszerű a mérés jegyzőkönyvet javító oktatóval akár már a mérés előtt, de jegyzőkönyv leadást megelőzően mndenké elvégezn. Az jegyzőkönyveket javító oktatók neve a laborkurzusok weblaján találhatóak. A mérések utolsó 5 ercében lehetőség nyílk a mérést felügyelő vezető oktatókkal konzultáln, amre a mérésen nem résztvevők s bejöhetnek.

11 A mérés jegyzőkönyv követelménye I. A jegyzőkönyv követelménye a megtalálhatóak a laborkurzusok honlaján A mérés jegyzőkönyvek első laja egy előírt (letölthető) fedla kell legyen Ezen kívül 8 oldalban kell az eredményeket összefoglaln. A mérés jegyzőkönyvnek tartalmazna kell: A fedlaon az ellenőrző kódot A mérés rövd smertetését, a mérőberendezés és eszközök adatat Az egyén mérés feladatot A felhasznált összefüggéseket A mért ll. számított adatokat táblázatosan Hbaszámítást A szükséges dagramokat hbasávokkal Az eredmények szöveges értékelését A felhasznált rodalmat Mellékletében a mérés során készített jegyzetet scannelt formában

12 v [m/s] A mérés jegyzőkönyv követelménye II. A jegyzőkönyv mellé csatoln kell a számításokhoz és a dagramok elkészítéséhez használt (Excel) táblázatot A dagramok tíusa ont dagram (Y lot), a vonaldagram tíus használata TILOS! (különben az tengelyen a távolságok nem lesznek arányosak) v [m/s] Sebesség a szabadsugár közévonalán v [m/s] Távolság [mm] Helytelen (és csúnya) Helyes (az tengely értéke csak felratként szereelnek) (az tengely értéke számként szereelnek)

13 A mérés jegyzőkönyv követelménye III. HIBÁS ÉS CSÚNYA DIAGAM A görbe feleslegesen színes fölösleges jelmagyarázat, így a dagram kcs Mnek a szürke háttér? ossz dagramtíus külső keret felesleges nncs hbasáv

14 A mérés jegyzőkönyv követelménye IV. EGY SZÉP DIAGAM Keret:.5- t, vezetőrácsok:.5 t. Tengely név és [mértékegység ] Jól olvasható betűméretek Hbasávok M3. mérés jegyzőkönyv 3 Dagramcím (nem feltétlenül szükséges, helyette használható alsó ábrafelrat) Mnmáls számú, kontrasztos szín Értelmes jelmagyarázat 3. ábra. A ladffúzor hatásfoka a két mért konfgurácóban a résméret függvényében. Az értéktengely -tól ndul (nem Görbék egyenes vonallal összekötve (nem nterolácót, csak a mérés ontok összetartozását jelöljük vele. Nem feltétlenül A dagram nem mnatűr, jól khasználja az oldalszélességet

15 A mérés jegyzőkönyv követelménye V. A jegyzőkönyv legyen logkus feléítésű A jegyzőkönyv legyen tetszetős: Sorkzárt formátum Az összefüggések egyenletszerkesztővel készülnek és nem kéként kerülnek bellesztésre A dagramok egységes formátummal rendelkeznek Kerüln kell a kézzel készített ábrákat (helyette: fényké, D/3D CAD szoftverek, ) A jegyzőkönyv formátuma: PDF A jegyzőkönyvet és a számítás táblázatot egy fle-ba tömörítve (lehetőleg z) kell feltölten A feltöltött fle neve a következő formátum legyen: Vezeteknev_NEPTUN_Vezeteknev_NEPTUN_Mx_leadashatardo.z Példa: Coola_ABC3_Almodovar_DEF456_M3D_63.z Nagyon fontos, hogy a jegyzőkönyvek önálló munkát tartalmazzanak, vagy másolás esetén megadott forrású elemeket. AKI NEM MEGENGEDETT FOÁSOKAT HASZNÁL FEL, SZÁMOLNIA KELL AZ ETIKAI ELJÁÁSSAL ÉS A FELFÜGGESZTÉSSEL!

16 A mérés jegyzőkönyvek értékelése A jegyzőkönyv feltöltés határdeje a mérést követő másodk vasárna éjfél A késést szankconáljuk: -%, és különeljárás díj! Az dőben feltöltött jegyzőkönyvek értékelését naon belül az adott mérésért felelős oktató értékel Az elsőre elfogadott jegyzőkönyv egyszer javítható a jobb ont érdekében, a javítás az értékelést követő vasárna éjfélg tölthető fel Amennyben a jegyzőkönyv elsőre nem elfogadható, a javítás az értékelést követő vasárna éjfélg tölthető fel. Amennyben a javított jegyzőkönyv még mndg nem elfogadható, a másodk javítás különeljárás díj ellenében a szorgalm dőszak utolsó éntekén 6:- g tölthető fel. A jegyzőkönyv akkor elfogadott, ha kaott ontszám a maxmáls ontszám legalább 4%-át elér Az elfogadott jegyzőkönyv a rezentácó tartás és az aláírás feltétele

17 Prezentácó Mntarezentácó letölthető a honlaról 8 erces előadás A mérés lényegének bemutatása A személyes mérés feladat smertetése Mérőberendezés és eszközök smertetése Hbaszámítás smertetése Kértékelés összefoglalása Eredmények megjelenítése A mérés összefoglalása / értékelés Szíves vesszük a mérésekre vonatkozó változtatás javítás javaslatokat!

18 Késés, ótlás lehetőségek A késés szankconálása: % és különeljárás díj A jegyzőkönyvet legkésőbb a 4. oktatás héten énteken 6:-g fel kell tölten mnden esetben. A jegyzőkönyv leadása a ótlás héten már nem lehetséges. A Mérés ZH ótlása: A ZH-t következő hét kedd, 8:5 Pót-ót ZH: szóban (jelentkezn kell, nem fogjuk keresn az embereket) A rezentácó ótlása: A ótlás héten (valószínűleg hétfőn) Különeljárás díjas és % ontlevonással büntetendő.

19 A mérés bzonytalanság meghatározása (hbaszámítás) - Az abszolút hba (mérés bzonytalanság): az a tartomány, amn belül a mért adat 95% valószínűséggel található (s). - Megadása, ha a mért adat : - A mért eredmények helyes megadása ebben az esetben: - A relatív hba: - Származtatott mennység () esetén a hba továbbterjed, ekkor a következő összefüggést használjuk: Méréselőkészítő 9.

20 A mérés bzonytalanság meghatározása (hbaszámítás) Példa: ferdecsöves manométer mérés hbája = ρ g L sn(α) δl = ±8mm δ Δ =? δ Δ = L δl a r=8 kg/m 3, a = 5 r g L sn(a) m δ Δ δ Δ Meredekség: L Méréselőkészítő δl δl.

21 . Méréselőkészítő A mérés bzonytalanság meghatározása (hbaszámítás) I. - Több, függetlenül mért adatból származtatott mennység esetén: n n,...,, Mért nem a hbák összegét vesszük? Mert a hbák véletlenszerűek, hol nagyobbak, hol ksebbek, mnt a valód érték, és a származtatott mennységet s hol növelk, hol csökkentk. Ezért a több, hbával terhelt változó okozta eredő hba ksebb lesz az egyes mennységek okozta hbák összegénél. n (helytelen)

22 A mérés bzonytalanság meghatározása (hbaszámítás) Példa: ferdecsöves manométer mérés hbája = ρ g L sn(α) δl = ±8mm δα = ±3 δ Δ =? r = 8 kg/m 3, L = mm a = 5 δ Δ = δl δl L δl + α δα Meredekség: L Meredekség: α Δ = f L, α δα δα Méréselőkészítő.

23 A mérés bzonytalanság meghatározása (hbaszámítás) Sebességmérés bzonytalansága Prandtl-csővel mért dnamkusnyomás: Δ d =486,Pa A labor kondícója: =hpa ; T= C (95K); Levegő gázállandója =87 J/kg/K v f T,, d,állandók v v r lev v 8, 55 d T m s d r r lev T kg, m lev 3 Hbával terhelt mennységek ( ): A légkör nyomás mérés hbája a leolvasás hbája δ =Pa A labor hőmérsékletének mérés hbája, δt=k A Prandtl-csöves nyomásmérés hbája (EMB-) δ(δ )=Pa Méréselőkészítő 3.

24 4. Méréselőkészítő 9. tavasz A mérés bzonytalanság meghatározása (hbaszámítás) II. Pl. a sebességmérés bzonytalansága Általánosan abszolút hba, T, d )) n Pa s m T v Pa s m T v K s m T T v d d d d ,,, d 3 ; T ; v n v v

25 5. Méréselőkészítő 9. tavasz A mérés bzonytalanság meghatározása (hbaszámítás) III. Pl. a térfogatáram bzonytalansága A sebességmérés abszolút hbája: A sebességmérés relatív hbája: A sebességmérés számeredménye: %,, 7 7 v v d d 3 d d T T T T v A jegyzőkönyvben s így kell dokumentáln! δv =,7739 m/s Az eredmény bzonytalan jegye! Max. bzonytalan jegyet adjunk meg. v = 8,55 ±,8 m/s am alaján: v = 8,5497 m/s

Áramlástan Tanszék Méréselőkészítő óra II.

Áramlástan Tanszék Méréselőkészítő óra II. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék Méréselőkészítő óra II. Előadók: Nagy László nagy@ara.bme.hu Balogh Miklós baloghm@ara.bme.hu M1 M2 Czáder Károly czader@ara.bme.hu M3

Részletesebben

Áramlástan Tanszék Méréselőkészítő óra II. Horváth Csaba & Nagy László

Áramlástan Tanszék Méréselőkészítő óra II. Horváth Csaba & Nagy László Áramlástan anszék www.ara.bme.hu Méréselőkészítő óra II. Horáth Csaba horath@ara.bme.hu & Nagy László nagy@ara.bme.hu M M Várhegyi Zsolt arhegyi@ara.bme.hu M3 Horáth Csaba horath@ara.bme.hu M4 M Bebekár

Részletesebben

NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS. Mérési feladatok

NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS. Mérési feladatok Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék Készítette:... kurzus Elfogadva: Dátum:...év...hó...nap NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS Mérési feladatok 1. Csővezetékben áramló levegő nyomásveszteségének mérése U-csöves

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Áramlástan Tanszék. Mérés előkészítő óra I. 2009.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Áramlástan Tanszék. Mérés előkészítő óra I. 2009. Budaesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék Mérés előkészítő óra I. 009. Balczó Márton Istók Balázs Lohász Máté Márton Nagy László Dr. Régert Tamás Suda Jenő Miklós Dr. Szabó K. Gábor

Részletesebben

Áramlástan Tanszék Méréselőkészítő óra I. Horváth Csaba & Nagy László

Áramlástan Tanszék Méréselőkészítő óra I. Horváth Csaba & Nagy László Áramlástan Tanszék www.ara.bme.hu óra I. Horáth Csaba horath@ara.bme.hu & Nagy László nagy@ara.bme.hu M1 M Várhegyi Zsolt arhegyi@ara.bme.hu M3 Horáth Csaba horath@ara.bme.hu M4 M10 Bebekár Éa berbekar@ara.bme.hu

Részletesebben

Ventilátor (Ve) [ ] 4 ahol Q: a térfogatáram [ m3. Nyomásszám:

Ventilátor (Ve) [ ] 4 ahol Q: a térfogatáram [ m3. Nyomásszám: Ventilátor (Ve) 1. Definiálja a következő dimenziótlan számokat és írja fel a képletekben szereplő mennyiségeket: φ (mennyiségi szám), Ψ (nyomásszám), σ (fordulatszám tényező), δ (átmérő tényező)! Mennyiségi

Részletesebben

Áramlástan Tanszék 2014. 02.13. Méréselőkészítő óra I. Nagy László nagy@ara.bme.hu Várhegyi Zsolt varhegyi@ara.bme.hu

Áramlástan Tanszék 2014. 02.13. Méréselőkészítő óra I. Nagy László nagy@ara.bme.hu Várhegyi Zsolt varhegyi@ara.bme.hu Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszék óra I. Nagy László nagy@ara.bme.hu Várhegyi Zsolt arhegyi@ara.bme.hu 014. 0.13. M1 M Várhegyi Zsolt arhegyi@ara.bme.hu M3 - M11 Istók Balázs

Részletesebben

Áramlástechnikai gépek BMEGEVGAG02 és BMEGEVGAE01 Tematika és követelmények

Áramlástechnikai gépek BMEGEVGAG02 és BMEGEVGAE01 Tematika és követelmények Áramlástechnikai gépek BMEGEVGAG02 és BMEGEVGAE01 Tematika és követelmények 2016. február 15. Tematika Tanszék: Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék (D épület 3. emelet), labor: L épület Tematika Tanszék:

Részletesebben

VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR

VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR ÍRÁSBELI VIZSGA FELADATSOR NINCS TESZT, PÉLDASOR (120 perc) Az áramlástan alapjai BMEGEÁTAKM1 Környezetmérnök BSc képzés VBK (ea.: Dr. Suda J.M.) VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR EREDMÉNYHIRDETÉS és SZÓBELI

Részletesebben

KS 404 220 TÍPUSÚ IZOKINETIKUS MINTAVEVŐ SZONDA SZÉLCSATORNA VIZSGÁLATA

KS 404 220 TÍPUSÚ IZOKINETIKUS MINTAVEVŐ SZONDA SZÉLCSATORNA VIZSGÁLATA KS 44 22 TÍPUSÚ IZOKINETIKUS MINTAVEVŐ SZONDA SZÉLCSATORNA VIZSGÁLATA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM 1782 27 MÁJUS A KÁLMÁN SYSTEM KÖRNYEZETVÉDELMI MŰSZER FEJLESZTŐ GYÁRTÓ KERESKEDELMI

Részletesebben

TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE. Mérési feladatok

TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE. Mérési feladatok Készítette:....kurzus Dátum:...év...hó...nap TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE Mérési feladatok 1. Csővezetékben áramló levegő térfogatáramának mérése mérőperemmel 2. Csővezetékben áramló levegő térfogatáramának mérése

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV M4. számú mérés Testek ellenállástényezőjének mérése NPL típusú szélcsatornában

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV M4. számú mérés Testek ellenállástényezőjének mérése NPL típusú szélcsatornában Tanév,félév 2010/2011 1. Tantárgy Áramlástan GEATAG01 Képzés egyetem x főiskola Mérés A B C Nap kedd 12-14 x Hét páros páratlan A mérés dátuma 2010.??.?? A MÉRÉSVEZETŐ OKTATÓ TÖLTI KI! DÁTUM PONTSZÁM MEGJEGYZÉS

Részletesebben

ORVOSI STATISZTIKA. Az orvosi statisztika helye. Egyéb példák. Példa: test hőmérséklet. Lehet kérdés? Statisztika. Élettan Anatómia Kémia. Kérdések!

ORVOSI STATISZTIKA. Az orvosi statisztika helye. Egyéb példák. Példa: test hőmérséklet. Lehet kérdés? Statisztika. Élettan Anatómia Kémia. Kérdések! ORVOSI STATISZTIKA Az orvos statsztka helye Élettan Anatóma Kéma Lehet kérdés?? Statsztka! Az orvos döntéseket hoz! Mkor jó egy döntés? Mennyre helyes egy döntés? Mekkora a tévedés lehetősége? Példa: test

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása

Modern Fizika Labor. 2. Elemi töltés meghatározása Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2011.09.27. A mérés száma és címe: 2. Elemi töltés meghatározása Értékelés: A beadás dátuma: 2011.10.11. A mérést végezte: Kalas György Benjámin Németh Gergely

Részletesebben

ÖRVÉNYSZIVATTYÚ JELLEGGÖRBÉINEK MÉRÉSE

ÖRVÉNYSZIVATTYÚ JELLEGGÖRBÉINEK MÉRÉSE 1. A mérés célja ÖRVÉNYSZIVATTYÚ JELLEGGÖRBÉINEK MÉRÉSE KÜLÖNBÖZŐ FORDULATSZÁMOKON (AFFINITÁSI TÖRVÉNYEK) A mérés célja egy egyfokozatú örvényszivattyú jelleggörbéinek felvétele különböző fordulatszámokon,

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben

Vegyipari Géptan labor munkafüzet

Vegyipari Géptan labor munkafüzet Budapesti Műszaki Egyetem Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék Vegyipari Géptan labor munkafüzet Készítette: Angyal István Epacher Péter Klemm Csaba Lukenics Jánosné Nagy Bence Szabó Mihály Szabó Júlia (ábrák)

Részletesebben

Tanult nem paraméteres próbák, és hogy milyen probléma megoldására szolgálnak.

Tanult nem paraméteres próbák, és hogy milyen probléma megoldására szolgálnak. 8. GYAKORLAT STATISZTIKAI PRÓBÁK ISMÉTLÉS: Tanult nem paraméteres próbák, és hogy mlyen probléma megoldására szolgálnak. Név Illeszkedésvzsgálat Χ próbával Illeszkedésvzsgálat grafkus úton Gauss papírral

Részletesebben

2. mérés Áramlási veszteségek mérése

2. mérés Áramlási veszteségek mérése . mérés Áramlási veszteségek mérése A mérésről készült rövid videó az itt látható QR-kód segítségével: vagy az alábbi linken érhető el: http://www.uni-miskolc.hu/gepelemek/tantargyaink/00b_gepeszmernoki_alapismeretek/.meres.mp4

Részletesebben

A hallgató neve Minta Elemér A NEPTUN kódja αβγδεζ A tantárgy neve Fizika I. vagy Fizika II. A képzés típusa Élelmiszermérnök BSc/Szőlész-borász

A hallgató neve Minta Elemér A NEPTUN kódja αβγδεζ A tantárgy neve Fizika I. vagy Fizika II. A képzés típusa Élelmiszermérnök BSc/Szőlész-borász A hallgató neve Minta Elemér A NEPTUN kódja αβγδεζ A tantárgy neve Fizika I. vagy Fizika II. A képzés típusa Élelmiszermérnök BSc/Szőlész-borász /Biomérnök A gyakorlat ideje pl. Hétfő 18-20 Ez egy fiú

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola A versenyző kódja:... VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Budapest, Thököly út 48-54. XV. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI

Részletesebben

ÖRVÉNYSZIVATTYÚ MÉRÉSE A berendezés

ÖRVÉNYSZIVATTYÚ MÉRÉSE A berendezés ÖRVÉNYSZIVATTYÚ MÉRÉSE A berendezés 1. A mérés célja A mérés célja egy egyfokozatú örvényszivattyú jelleggörbéinek felvétele. Az örvényszivattyú jellemzői a Q térfogatáram, a H szállítómagasság, a Pö bevezetett

Részletesebben

M5 RADIÁLIS SZABADSUGÁR VIZSGÁLATA

M5 RADIÁLIS SZABADSUGÁR VIZSGÁLATA M5 RADIÁLIS SZABADSUGÁR VIZSGÁLATA 1. A mérés célja Légtechna berendezéseben gyaran alalmazna radáls szabadsugaraat s sebességű levegő-bevezetés megvalósítására. Hasonlóan a hengeres szabadsugarahoz, a

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK MŰSZAKI MECHANIKA II. HÁZIFELADAT

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK MŰSZAKI MECHANIKA II. HÁZIFELADAT DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK MŰSZAKI MECHANIKA II. HÁZIFELADAT 2013 Feladat: Adott az ábrán látható kéttámaszú tartó, amely melegen hengerelt I idomacélokból és melegen hengerelt

Részletesebben

Mérési jegyzőkönyv. M1 számú mérés. Testek ellenállástényezőjének mérése

Mérési jegyzőkönyv. M1 számú mérés. Testek ellenállástényezőjének mérése Tanév, félév 2010-11 I. félév Tantárgy Áramlástan GEÁTAG01 Képzés főiskola (BSc) Mérés A Nap Hét A mérés dátuma 2010 Dátum Pontszám Megjegyzés Mérési jegyzőkönyv M1 számú mérés Testek ellenállástényezőjének

Részletesebben

MŰSZAKI HŐTAN I. 1. ZÁRTHELYI

MŰSZAKI HŐTAN I. 1. ZÁRTHELYI MŰSZAKI HŐAN I.. ZÁRHELYI Név: Kézési kód: _N_ Azonosító: Helyszám: Jelölje meg aláhúzással vagy keretezéssel a Gyakorlatvezetőjét! Both Ambrus Dr. Cséfalvay Edit Györke Gábor Lengyel Vivien Pa Máté Gábor

Részletesebben

Szabályozó áramlásmérővel

Szabályozó áramlásmérővel Méretek Ød Ødi l Leírás Alkalmazási terület Az áramlásmérő felhasználható szabályozásra és folyamatos áramlásmérésre is. Állandó beépítésre készült, így már a tervezési fázisban specifikálni kell. Szerelési,

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Összegzés a 92/2011.(XII.30.) NFM rendelet 9. melléklete alapján

Összegzés a 92/2011.(XII.30.) NFM rendelet 9. melléklete alapján NEMZETBIZTONSÁGI SZAKSZOLGÁLAT GAZDASÁGI VEZETŐ 1399 Budapest 62. Pf.: 710/4-2. Ikt.sz.: 30700/21293- /2015. 1. számú példány Összegzés a 92/2011.(XII.30.) NFM rendelet 9. melléklete alapján 1. Az ajánlatkérő

Részletesebben

Tanszéki Általános Formai Követelmények

Tanszéki Általános Formai Követelmények BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Tanszéki Általános Formai Követelmények (Érvényes: 2019. szeptember 1-től) 1. A tervezési feladat rajzaira vonatkozó

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika közészint ÉRETTSÉGI VIZSGA 0. május 7. FIZIKA KÖZÉPSZITŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMZETI ERŐFORRÁS MIISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint, jól köethetően

Részletesebben

HIBAJEGYZÉK az Alapvető fizikai kémiai mérések, és a kísérleti adatok feldolgozása

HIBAJEGYZÉK az Alapvető fizikai kémiai mérések, és a kísérleti adatok feldolgozása HIBAJEGYZÉK az Alapvető fzka kéma mérések, és a kísérlet adatk feldlgzása címü jegyzethez 2008-070 Általáns hba, hgy a ktevőben lévő negatív (-) előjelek mndenhnnan eltűntek a nymtatás srán!!! 2. Fejezet

Részletesebben

Áramlástechnikai rendszerek -1. házi feladat -

Áramlástechnikai rendszerek -1. házi feladat - Áramlástechnikai rendszerek -1. házi feladat - Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 2018. ősz 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.hu A feladat Stacionárius

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint ÉRETTSÉGI VIZSGA 0. október 7. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint,

Részletesebben

PONTSZÁM:S50p / p = 0. Név:. NEPTUN kód: ÜLŐHELY sorszám

PONTSZÁM:S50p / p = 0. Név:. NEPTUN kód: ÜLŐHELY sorszám Kérem, þ jellel jelölje be képzését! AKM1 VBK Környezetmérnök BSc AT01 Ipari termék- és formatervező BSc AM01 Mechatronikus BSc AM11 Mechatronikus BSc ÁRAMLÁSTAN 2. FAK.ZH - 2013.0.16. 18:1-19:4 KF81 Név:.

Részletesebben

Szárítás során kialakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval

Szárítás során kialakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval Szárítás során kalakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval Rajkó Róbert 1 Eszes Ferenc 2 Szabó Gábor 1 1 Szeged Tudományegyetem, Szeged Élelmszerpar Főskola Kar Élelmszerpar Műveletek és Környezettechnka

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. május 7. (hétfő délelőtti csoport) 1. Bevezetés Ebben a mérésben a szilárdtestek rugalmas tulajdonságait vizsgáljuk

Részletesebben

Abszolút és relatív aktivitás mérése

Abszolút és relatív aktivitás mérése Korszerű vizsgálati módszerek labor 8. mérés Abszolút és relatív aktivitás mérése Mérést végezte: Ugi Dávid B4VBAA Szak: Fizika Mérésvezető: Lökös Sándor Mérőtársak: Musza Alexandra Török Mátyás Mérés

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Matematikai geodéziai számítások 6. Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 6.: Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre

Részletesebben

Cellák. Sorok számozás Oszlop betű Cellák jelölése C5

Cellák. Sorok számozás Oszlop betű Cellák jelölése C5 Táblázatkezelés Cellák Sorok számozás Oszlop betű Cellák jelölése C5 Típusok Szám Különleges számok: Tudományos: 1E2, 5E-3 Szöveg Dátum Logikai Tört: kettedes, negyedes, stb. A cella értéke nem változik

Részletesebben

2. Rugalmas állandók mérése jegyzőkönyv javított. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma:

2. Rugalmas állandók mérése jegyzőkönyv javított. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma: 2. Rugalmas állandók mérése jegyzőkönyv javított Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 09. 17. Leadás dátuma: 2008. 10. 08. 1 1. Mérések ismertetése Az első részben egy téglalap keresztmetszetű

Részletesebben

Utoljára mentve: BME-MIT, :22:00, sorsz.: 3

Utoljára mentve: BME-MIT, :22:00, sorsz.: 3 Az útmutató célja Ezen útmutató célja, hogy rövid áttekintést adjon a mérési eredmények ábrázolásáról, értelmezéséről. A mérés nem csupán az elsődleges mérések elvégzéséből áll, hanem a mért eredmények

Részletesebben

Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése az oktatói weben

Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése az oktatói weben Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése az oktatói weben Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 2 2 Feladatok kiadása az oktatói weben manuálisan... 3 3 Feladatok eredményeinek bevitele a Neptunba... 5

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZET ISMERETEK

ÉPÜLETGÉPÉSZET ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. ÉPÜLETGÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Épületgépészet

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 5.

Matematikai geodéziai számítások 5. Matematikai geodéziai számítások 5 Hibaterjedési feladatok Dr Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 5: Hibaterjedési feladatok Dr Bácsatyai László Lektor: Dr Benedek Judit Ez a modul a TÁMOP

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 6. MGS6 modul Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi

Részletesebben

Tanszéki Általános Formai Követelmények

Tanszéki Általános Formai Követelmények BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Tanszéki Általános Formai Követelmények (Érvényes: 2014. szeptember 1-től) 1. A tervezési feladat rajzaira vonatkozó

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép. Értékelési skála:

Tájékoztató. Használható segédeszköz: számológép. Értékelési skála: A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 582 01 Épületgépész technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

Gravi-szell huzatfokozó jelleggörbe mérése

Gravi-szell huzatfokozó jelleggörbe mérése Gravi-szell huzatfokozó jelleggörbe mérése Jelen dokumentáció a CS&K Duna Kft. kizárólagos tulajdonát képezi, részben vagy egészben történő engedély nélküli másolása, felhasználása TILOS! 1. A huzatfokozó

Részletesebben

Minősítéses mérőrendszerek képességvizsgálata

Minősítéses mérőrendszerek képességvizsgálata Mnősítéses mérőrendszerek képességvzsgálata Vágó Emese, Dr. Kemény Sándor Budapest Műszak és Gazdaságtudomány Egyetem Kéma és Környezet Folyamatmérnök Tanszék Az előadás vázlata 1. Mnősítéses mérőrendszerek

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0309 ÚMFT Programiroda A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: FemKrmM//50/Ksz/Ált/b// Fém és kerámiaművészet szakképesítés-csoportban,

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

Csőhálózatok hidraulikája - házi feladat -

Csőhálózatok hidraulikája - házi feladat - Csőhálózatok hidraulikája - házi feladat - Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.hds.bme.hu A feladat Stacionárius hálózatszámítási

Részletesebben

Rugalmas állandók mérése

Rugalmas állandók mérése Rugalmas állandók mérése (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. április 23. (hétfő délelőtti csoport) 1. Young-modulus mérése behajlásból 1.1. A mérés menete A mérés elméleti háttere megtalálható a jegyzetben

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE 1

TÁJÉKOZTATÓ A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE 1 ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK TÁJÉKOZTATÓ A TERVEZÉSI, DIPLOMATERVEZÉSI, SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÉS PROJEKT TÁRGYAK KÖVETELMÉNYEIRŐL A 2013-14-2. FÉLÉVBEN ÉS AZ UTÁN FELVÉTELT NYERTEK RÉSZÉRE

Részletesebben

MAL és VM javítási útmutató

MAL és VM javítási útmutató MAL és VM javítási útmutató Megjegyzés: a javítási útmutató tájékoztató jellegű, a javításkor használt változata eltérhet ez előzetesen közzé tettől. E mellett csoportonként is különbözhet. A 100 %-nak

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Hogyan kell U csöves manométerrel nyomást mérni? A követelménymodul megnevezése: Fluidumszállítás

MUNKAANYAG. Szabó László. Hogyan kell U csöves manométerrel nyomást mérni? A követelménymodul megnevezése: Fluidumszállítás Szabó László Hogyan kell U csöves manométerrel nyomást mérni? A követelménymodul megnevezése: Fluidumszállítás A követelménymodul száma: 699-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-0

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára Szerelés útmutató FKC- síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára 604975.00-.SD 6 70649 HU (006/04) SD Tartalomjegyzék Általános..................................................

Részletesebben

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE 2007) 1. Írjuk a mérési adatokat az x-szel és y-nal jelzett oszlopokba. Ügyeljünk arra, hogy az első oszlopba a független, a második oszlopba a függő változó kerüljön! 2. Függvény

Részletesebben

Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió

Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió Korreláció, regresszió Két változó mennyiség közötti kapcsolatot vizsgálunk. Kérdés: van-e kapcsolat két, ugyanabban az egyénben, állatban, kísérleti mintában,

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP ÉS TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK Utoljára módosítva: szeptember 2. ÁRAMLÁSTAN

TANTÁRGY ADATLAP ÉS TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK Utoljára módosítva: szeptember 2. ÁRAMLÁSTAN Energetikai mérnök alapszak BSc 2N-AE0 kötelező tantárgy TANTÁRGY ADATLAP ÉS TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK Utoljára módosítva: 2014. szeptember 2. ÁRAMLÁSTAN 1. Tantárgy kódja Szemeszter Óraszám / Kredit Nyelv

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek középszint 101 ÉRETTSÉGI VIZSGA 011. május 13. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI

NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI A NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI 20-09-2 Terem: Munkaidő: 0 perc. A dolgozat megírásához íróeszközön kívül semmilyen segédeszköz nem használható! Csak és kizárólag tollal tölthető ki a feladatlap, a ceruzával

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. nappali tagozatos hallgatói, oktatói és kutatói részére. A PÁLYÁZAT KATEGÓRIÁI

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. nappali tagozatos hallgatói, oktatói és kutatói részére. A PÁLYÁZAT KATEGÓRIÁI PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Kereskedelmi Bank Rt. által 1988. december 17-én a volt Kossuth Lajos Tudományegyetem javára létesített UNIVERSITAS ALAPÍTVÁNY kuratóriuma az alapító dokumentum szellemében a 2016-os

Részletesebben

ÁRAMLÁSTAN MFKGT600443

ÁRAMLÁSTAN MFKGT600443 ÁRAMLÁSTAN MFKGT600443 Környezetmérnöki alapszak nappali munkarend TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ INTÉZET Miskolc, 2018/2019. II. félév TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

ÚTMUTATÓ ÉVI KIHÍVÁS NAPJA NEVEZÉSEK KITÖLTÉSÉHEZ ONLINE NEVEZÉS

ÚTMUTATÓ ÉVI KIHÍVÁS NAPJA NEVEZÉSEK KITÖLTÉSÉHEZ ONLINE NEVEZÉS ÚTMUTATÓ 2016. ÉVI KIHÍVÁS NAPJA NEVEZÉSEK KITÖLTÉSÉHEZ 1. REGISZTRÁCIÓ A HONLAPRA: ONLINE NEVEZÉS A Kihívás Napja eseményre történő nevezési lap kitöltéséhez először regisztrálnia kell a honlapra. http://www.kihivasnapja.hu/regisztracio

Részletesebben

NULLADIK MATEMATIKA szeptember 7.

NULLADIK MATEMATIKA szeptember 7. A NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI 0. szeptember Terem: Munkaidő: 0 perc. A dolgozat megírásához íróeszközön kívül semmilyen segédeszköz nem használható. Válaszait csak az üres mezőkbe írja! A javítók a szürke

Részletesebben

H01 TEHERAUTÓ ÉS BUSZMODELL SZÉLCSATORNA VIZSGÁLATA

H01 TEHERAUTÓ ÉS BUSZMODELL SZÉLCSATORNA VIZSGÁLATA H01 TEHERAUTÓ ÉS BUSZMODELL SZÉLCSATORNA VIZSGÁLATA 1. A mérés célja A mérési feladat moduláris felépítésű járműmodellen a c D ellenállástényező meghatározása különböző kialakítások esetén, szélcsatornában.

Részletesebben

FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 22. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint, jól

Részletesebben

4 205 044-2012/11 Változtatások joga fenntartva. Kezelési útmutató. UltraGas kondenzációs gázkazán. Az energia megőrzése környezetünk védelme

4 205 044-2012/11 Változtatások joga fenntartva. Kezelési útmutató. UltraGas kondenzációs gázkazán. Az energia megőrzése környezetünk védelme HU 4 205 044-2012/11 Változtatások joga fenntartva Kezelés útmutató UltraGas kondenzácós gázkazán Az energa megőrzése környezetünk védelme Tartalomjegyzék UltraGas 15-1000 4 205 044 1. Kezelés útmutató

Részletesebben

Készítette: Nagy Gábor (korábbi zh feladatok alapján) Kiadja: Nagy Gábor portál

Készítette: Nagy Gábor (korábbi zh feladatok alapján) Kiadja: Nagy Gábor portál Készítette: (korábbi zh felaatok alaján) Kiaja: ortál htt://vasutas.uw.hu. Ára: Ft Elıszó nnak okán készítettem ezt az összeállítást, hogy a jövıben kevesebben bukjanak. Olyan felaatokat tartalmaz, amely

Részletesebben

0,00 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 Q

0,00 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 Q 1. Az ábrában látható kapcsolási vázlat szerinti berendezés két üzemállapotban működhet. A maximális vízszint esetében a T jelű tolózár nyitott helyzetben van, míg a minimális vízszint esetén az automatikus

Részletesebben

Vízóra minıségellenırzés H4

Vízóra minıségellenırzés H4 Vízóra minıségellenırzés H4 1. A vízórák A háztartási vízfogyasztásmérık tulajdonképpen kis turbinák: a mérın átáramló víz egy lapátozással ellátott kereket forgat meg. A kerék által megtett fordulatok

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP ÉS TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK ÁRAMLÁSTAN

TANTÁRGY ADATLAP ÉS TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK ÁRAMLÁSTAN Energetikai mérnök alapszak BSc 2N-AE0 kötelező tantárgy TANTÁRGY ADATLAP ÉS TANTÁRGYKÖVETELMÉNYEK Utoljára módosítva: 2016. szeptember 5. ÁRAMLÁSTAN 1. Tantárgy kódja Szemeszter Óraszám / Kredit Nyelv

Részletesebben

TUDNIVALÓK AZ INFORMATIKA KURZUSRÓL

TUDNIVALÓK AZ INFORMATIKA KURZUSRÓL TUDNIVALÓK AZ INFORMATIKA KURZUSRÓL Előadó: Dr. Abonyi-Tóth Andor Egyetemi adjunktus 1117, Budapest XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/C, 2.404 Tel: (1) 372-2500/8466 http://abonyita.inf.elte.hu http://bioinf.elte.hu

Részletesebben

Általános környezetvédelmi technikusi feladatok

Általános környezetvédelmi technikusi feladatok Moduláris szakmai vizsgára felkészítés környezetvédelmi területre Általános környezetvédelmi technikusi feladatok II/14. évfolyam melléklet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Részletesebben

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében

KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 2013/2014. tanév 1. félévében KÖVETELMÉNYRENDSZER NÖVÉNYTERMESZTÉSTANBÓL 201/2014. tanév 1. félévében Oktatott tantárgyak: kredit SMKNZ201AN Takarmánynövény termesztés 2+ óra 5 BSc Állattenyésztő Mérnöki Szak II. SMKNZ202XN Növénytermesztéstani

Részletesebben

Térfogatáram mérő kés zülékek

Térfogatáram mérő kés zülékek ,1 X X testregistrierung Térfogatáram mérő kés zülékek típus Statikus nyomás különbség jeladó Térfogatáramok méréséhez légcsatornákban Négyszög keresztmetszetű térfogatáram mérő egységek, térfogatáram

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. április 20. A mérés száma és címe: 20. Folyadékáramlások 2D-ban Értékelés: A beadás dátuma: 2009. április 28. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI

NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI NULLADIK MATEMATIKA ZÁRTHELYI 08-09-07 Terem: Munkaidő: 0 perc. A dolgozat megírásához íróeszközön kívül semmilyen segédeszköz nem használható! A feladatlap kizárólag kék vagy fekete tollal tölthető ki.

Részletesebben

DIÓDÁS ÉS TIRISZTOROS KAPCSOLÁSOK MÉRÉSE

DIÓDÁS ÉS TIRISZTOROS KAPCSOLÁSOK MÉRÉSE M I S K O C I E G Y E T E M GÉPÉSZMÉNÖKI ÉS INFOMATIKAI KA EEKTOTECHNIKAI ÉS EEKTONIKAI INTÉZET Összeállította D. KOVÁCS ENŐ DIÓDÁS ÉS TIISZTOOS KAPCSOÁSOK MÉÉSE MECHATONIKAI MÉNÖKI BSc alapszak hallgatóinak

Részletesebben

Az α értékének változtatásakor tanulmányozzuk az y-x görbe alakját. 2 ahol K=10

Az α értékének változtatásakor tanulmányozzuk az y-x görbe alakját. 2 ahol K=10 9.4. Táblázatkezelés.. Folyadék gőz egyensúly kétkomponensű rendszerben Az illékonyabb komponens koncentrációja (móltörtje) nagyobb a gőzfázisban, mint a folyadékfázisban. Móltört a folyadékfázisban x;

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. november 7. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai

Részletesebben

Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával

Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. április 21. (hétfő délelőtti csoport) 1. A mérés elmélete A nehézségi gyorsulás mérésének egy klasszikus módja

Részletesebben

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Dr. Lovas László FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek III. tantárgyhoz Kézirat 2013 FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT 1. Adatválaszték p 2 [bar] V [cm3] s/d [-] λ [-] k f [%] k a

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 9.

Matematikai geodéziai számítások 9. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 9 MGS9 modul Szabad álláspont kiegyenlítése SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi terméket a szerzői

Részletesebben

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008.

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2008.10.30. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 11 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 9.

Matematikai geodéziai számítások 9. Matematikai geodéziai számítások 9 Szabad álláspont kiegyenlítése Dr Bácsatyai, László Created by XMLmind XSL-FO Converter Matematikai geodéziai számítások 9: Szabad álláspont kiegyenlítése Dr Bácsatyai,

Részletesebben

TÁRGYTEMATIKA RÖGZÍTÉSE A NEPTUN RENDSZERBEN

TÁRGYTEMATIKA RÖGZÍTÉSE A NEPTUN RENDSZERBEN TÁRGYTEMATIKA RÖGZÍTÉSE A NEPTUN RENDSZERBEN Elkészült a Neptun rendszerben az a fejlesztés, amely lehetővé teszi a tantárgyi tematikák berögzítését, illetve adott félévhez történő letárolását. Ennek a

Részletesebben

Tájékoztató a Szakmai gyakorlat 1. és 2. tantárgyak Neptunban történő jelentkezéséhez gyógyszerészhallgatók számára

Tájékoztató a Szakmai gyakorlat 1. és 2. tantárgyak Neptunban történő jelentkezéséhez gyógyszerészhallgatók számára Tájékoztató a Szakmai gyakorlat 1. és 2. tantárgyak Neptunban történő jelentkezéséhez gyógyszerészhallgatók számára Legfontosabb általános információk A Szakmai gyakorlat 1. és Szakmai gyakorlat 2. tantárgyak

Részletesebben

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ)

Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) Méréselmélet és mérőrendszerek 2. ELŐADÁS (1. RÉSZ) KÉSZÍTETTE: DR. FÜVESI VIKTOR 2016. 10. Mai témáink o A hiba fogalma o Méréshatár és mérési tartomány M é r é s i h i b a o A hiba megadása o A hiba

Részletesebben

SZABADSUGÁR VIZSGÁLATA

SZABADSUGÁR VIZSGÁLATA M2 SZABADSUGÁR VIZSGÁLATA 1. Szabadsugár jellemzőinek összefoglalása Szabadsugárnak nevezzük az olyan áramlást, amely valamely résen, nyíláson keresztül nyugvó térbe fúj be. A sugárban és a térben a közeg

Részletesebben

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE 2007) 1. Írjuk a mérési adatokat az x-szel és y-nal jelzett oszlopokba. Ügyeljünk arra, hogy az első oszlopba a független, a második oszlopba a függő változó kerüljön! 2. Függvény

Részletesebben

Modellkísérlet szivattyús tározós erőmű hatásfokának meghatározására

Modellkísérlet szivattyús tározós erőmű hatásfokának meghatározására Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Hallgatói laboratóriumi gyakorlat Modellkísérlet szivattyús tározós erőmű hatásfokának meghatározására Mintajegyzőkönyv Készítette:

Részletesebben

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája Oktatási Hivatal A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Pohár rezonanciája A mérőberendezés leírása: A mérőberendezés egy változtatható

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 5.

Matematikai geodéziai számítások 5. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 5 MGS5 modul Hibaterjedési feladatok SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi terméket a szerzői jogról

Részletesebben

Archivált tanulmányi adatok importálása. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Archivált tanulmányi adatok importálása. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Archivált tanulmányi adatok importálása Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.07.27. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 26 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Modern Fizika Labor. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: Értékelés: Infravörös spektroszkópia. A beadás dátuma: A mérést végezte:

Modern Fizika Labor. A mérés száma és címe: A mérés dátuma: Értékelés: Infravörös spektroszkópia. A beadás dátuma: A mérést végezte: Modern Fizika Labor A mérés dátuma: 2005.10.26. A mérés száma és címe: 12. Infravörös spektroszkópia Értékelés: A beadás dátuma: 2005.11.09. A mérést végezte: Orosz Katalin Tóth Bence 1 A mérés során egy

Részletesebben