Szükséges a játékhoz egy műanyagtábla, melybe belecsúsztathatóak a különböző készségek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szükséges a játékhoz egy műanyagtábla, melybe belecsúsztathatóak a különböző készségek"

Átírás

1 Karácsony közeledtével szeretnék önöknek ötleteket adni igazán jó és okos játékokhoz, hiszen sokszor csak becsomagolva látjuk a boltokban az egyes játékokat, jó esetben pedig az ismerősök tapasztalataira hagyatkozhatunk. Nos az alábbi játékokat jól ismerem és bátran ajánlom mindenkinek. Az egyes játékok elérését szándékosan nem írom le, mert egyrészt nem szeretném reklámozni egyik boltot sem, másrészt pedig úgy gondolom, hogy érdemes több helyen körülnézni, hiszen az árak néha 1-2 ezer forinttal is eltérhetnek a különböző boltokban. Ajánlom mindenesetre, hogy a játékok címét írják be a keresőbe és így válogassanak a sok elérhetőség között. Az ajánlott játékok főként társasjátékok, kártyajátékok, melyek között vannak 1-2 ezer forintért is már nagyon jól használható okosító játékok is. Érdemes körülnézni, válogatni. Méltán népszerű egyszemélyes készségfejlesztő játék a Logico sorozat, melynek a 3-6 éves korosztály számára készült fajtája a Primo, ezt én inkább kis- és középső csoportos gyermekeknek javasolnám. Szükséges a játékhoz egy műanyagtábla, melybe belecsúsztathatóak a különböző készségek (figyelem, emlékezet, téri irányok, formaészelés, stb.) fejlesztésére szolgáló lapok. Ezeket a lapokat kisebb csomagokban (16db/csomag) lehet megvenni, így a játék folyamatosan bővíthető.

2 A Piccolo már nehezebb, ezért inkább a 6-9 éves korosztálynak ajánlott. Nagycsoportosoknak, iskolaelőkészítésre remekül használható. Később az olvasáshoz, számoláshoz (összeadás, kivonás,szorzás, osztás,) de akár még az idegennyelv tanuláshoz is használható a 16 db-os bővítő csomagok segítségével. A keret kb. 3000Ft, a csomagok pedig ft körül vannak. Minden kártya hátulján megtalálható a megoldás, így a gyerekek le tudják ellenőrizni a saját eredményeiket. Szintén hasonló egyszemélyes játék a LÜK. (Logika, Ügyesség, Kitartás)

3 A LÜK kirakó készletek különböző korosztálynak és a külön is bővíthető hozzájuk tartozó feladatos füzetek, Ugyancsak van kisebbeknek való változata a Bambino (3-6 éveseknek) és a Mini a betűkkel éppen csak barátkozó óvodások és a már olvasni tanuló kisiskolásoknak. Itt az alapkészlet kb Ft, a füzetek hozzá pedig 500 Ft körüli áron kaphatóak. Pocket LÜK A LÜK játékok legújabb tagja. Magyarországon nemrégen kapható kiadvány, amit elsősorban az óvodás és kisiskolás korosztály számára készítették. Az új, gondolkodás és koncentrációs képesség fejlesztő játékunk hasonlóan a többi LÜK játékhoz, az önellenőrzésen alapul. Ezek a színes, spirálozott füzetek valóban akkorák, hogy az ellenőrző táblával együtt elférnek a zsebünkben. Ezért alkalmasak arra, hogy akár utazás közben a buszon, villamoson, metrón is játszhasson vele a gyerek, vagy játékos kedvű felnőtt. Kialakítása miatt nem esik szét, nem apró darabokból van, hanem egységet képez a feladatokat tartalmazó füzet és a műanyag tábla.

4 Talán az egyik legnagyobb kedvencünk volt a Csupa csupasz tyúkeszű nevű memóriát remekül fejlesztő, több nemzetközi díjat is megnyert családi társasjáték mely 4 éves kortól ajánlható és 2-4 játékos tudja játszani. A játék célja az, hogy mások tyúkeszén túljárva megszerezzük az összes tyúktollat az ellenfelektől. A győztes tyúk büszkén, tollakkal díszítve, míg társai csupaszon, toll fosztva fejezik be a játékot. Ezt Ft közötti árakon láttam a neten.

5 Ez a szintén díjnyertes játék a Camelot Junior, mely fejleszti a forma felismerést, a differenciálást, a logikus gondolkodást, a szem-kéz koordinációt, a kombinációs készséget és a finommotorikát. 4 éves kortól ajánlott, de a 48 különböző nehézségi fokot tartalmazó könyv nem csak a gyerekek számára, hanem a felnőtteknek is élményt nyújt. Ára 5000 ft körül van. A Minimatch, a Sardines és az Zanimatch egyaránt nagyon jó figyelem- és emlékezet fejlesztő kártyajátékok a Djeco-tól, a Minimatch 3 éves kortól, a Sardines és a Zanimatch pedig 5 éves kortól ajánlott ft között kaphatóak. A Dejco egyedi, minőségi játék minden korosztály számára készültek, látványos, eredeti tervek alapján. A Djeco az egyik legismertebb francia játékmárka. Kiváló minőségű, egyedi tervezésű, különleges színvilág jellemzi a játékokat, készleteket egyaránt, amelyek minden korosztály számára készültek. A látványos, eredeti tervek kellemes francia hangulatot tükröznek. Érdemes ezt a márkát keresni, sok kártya és társasjátékuk van.

6 Ez a Színkód nevű játék 5 éves kortól való egyszemélyes játék, mely fejleszti a színek észlelését, a térlátást, a térérzékelést, a formák felismerését és a differenciálásukat, a logikai gondolkodást, a kombinációs készséget, figyelmet, analizáló-szintetizáló készséget. A hozzá tartozó könyvecskében 100 egyre nehezedő feladatot találunk, melyeket a különböző színeket és formákat tartalmazó 18 lapocskából tudjuk kirakni a tartójába a megfelelő sorrendben. Az ára ft.

7 A kártyajáték neve: Gyümölcsjáték, 6 éves kortól ajánlják. A játékkártyákon eltérô mennyiségben vannak a gyümölcsök. Van e nálad valamelyikbôl eggyel több? Ha igen, lerakhatod. A Gyümölcsjáték fejleszti a gyermekek megfigyelôképességét, és játékosan gyakoroltatja a számolást, a több-kevesebb-ugyanannyi fogalmát. Ez a Pippo nevű kártyajáték is az egyik nagy kedvencünk a gyerekekkel. A játékosok középre tesznek egy kártyát, amin négy különböző fajtájú és színű állat van. Az ötödik, hiányzó állat, az előző négy állattól eltérő fajtájú és színű. Ezt az állatot kell megtalálni. Remek szórakozás és figyelem, emlékezet, vizuális észlelés, differenciálás, gyors reakció képesség, kombinációs készség fejlesztő játék az 5 éven felüli gyermekek számára. A Halli Galli Junior és Extrém nagyon jól szórakoztató figyelem, koncentráció, vizuális észlelés és rövidtávú emlékezet, alak- és forma felismerés, gyors reakciókészség fejlesztő kártyajáték. A különbség közöttük az, hogy a junior kisebbeknek való (4 éves kortól), míg az extrém pedig nagyobbaknak (6 éves kortól). Az áruk 2800 ft-tól vannak.

8 A Digit nevű kártyajátékban a kártyákon található ábrákat kell kirakni egy pálcika áthelyezésével, miközben a kézben lévő lapokat el kell fogyasztani. Az nyeri a játékot, akinek először fogynak el a kártyái. Kiválóan fejleszti a nagyobb gyermekek figyelmét, koncentrációját, vizuális észlelését, forma felismerését, térészlelését,kombinációs készségét. Ugyan 8 éves kortól ajánlják, de én már a nagycsoportosokkal szoktam használni. A Zoologic szintén egyszemélyes, kis füzetes és kirakós logikai játék, ahol a játékos feladata az, hogy többféle állatlapot - kutya, macska, egér - többféle étellapot - hal, csont, sajt - helyezzen el a játéktéren, de különféle megkötésekkel. A játékot 5 éves kortól ajánlják, ugyanakkor a nehezebb feladatok már a felnőtteknek is kihívást jelentenek. Ára 5000ft-tól.

9 A Smart Games játékgyártó cég Gogetter nevű játéksorozata szintén egyszemélyes logikai játék fejlesztőfüzettel, viszont ezek a játékok gondolkodási rutint alakítanak ki a velük való foglalkozás során, amiben természetesen előnyös, ha van segítőtárs, de ez a későbbiekben már nem feltétel. Találd meg az utat Macska és egér, Herceg és sárkány, Föld és víz, Múmia rejtélyei az egyes játékok címei, a képen a Macska egér látható, mindegyiket 5 éves kortól ajánlják,de még a felnőtteknek sem könnyűek. Ára 4200 ft-tól.

10 A Hands Up nevű játék során lehetőséget teremtünk a gyerekeknek a téri irányok, a testséma, a keresztezett mozdulatok gyakorlására, a figyelem fejlesztésére. 6 éves kortól ajánlják, a felcsapott kártyán lévő kéztartást kell mielőbb bemutatni, aki a leggyorsabb, azé lesz a kártya. De vigyázz, van, hogy két bal vagy két jobb kéz szerepel a kártyán. Nehogy bedőlj neki. Garantáltan jó szórakozás az egész család részére! Ára 2000ft-tól elérhető. Ezenkívül igazán igényes és egyedi kivitelezésű magyar játékok a Marbushka manufaktúra játékai: Bújócska a városban, Az elveszett nyakék, Békaherceg, Világítótorony, Kalóz sziget. A Swish egy különleges, átlátszó kártya, ami nagyon jól fejleszti a figyelem koncentrációt, a vizuális észlelést, kombinációs készséget, térbeli gondolkodást. A játék lényege, hogy minél több kártyát egymásra tudj rakni úgy, hogy a megfelelő színű körökbe a megfelelő pontok kerüljenek. Játszható egyszemélyes vagy akár társas játékként is. Ezt 8 éves kortól ajánlják, ára 4000 ft körül. megérthető szabályokkal, gyors pörgős játék. Ára 3400 forinttól. A Nagyi almája kimondottan számolást gyakorló egyszerűen

11 A Djeco francia játékai (ajánlom figyelmükbe, mert igényes, ötletes játékokat készít) közül ezt a számolóst is ajánlom, mely az összeadás-kivonás műveletét gyakoroltatja a nagycsoportos vagy kisiskolás gyermekekkel. A tíz kicsi zöld üveg nevű társasjáték kimondottan a környezettudatos újrahasznosítással ismerteti meg a gyermekeket. A játék során szórakoztatóan gyakorolhatják a szám-mennyiség egyeztetést, a sorrendiséget, és a visszaszámlálást ebben a kedves grafikájú játékban, melyet 5 éves kortól ajánlanak és az ára 5400 ft-tól van.

12 Szintén a Djecotól egy új játéksorozat. A mini játékok sorozatban válogatott fejtörőket találunk, amik igen csak megdolgoztatják az elmét. Mindegyik csomag 30 db kártyát tartalmaz, különböző feladványokkal. Ideális útitárs, mert csak egy pakli kártya helyét foglalja el. Ezek a fantasztikus utazójátékok garantált kikapcsolódást és szórakozást nyújtanak. A sorozat darabjai: Hiányzó részletek, Eltérések, Különbségek, Megegyezőek, Azonosak, Nyomkereső, Jelkereső, Labirintusok. Áruk 1890ft/db. Addictaball Az Addictaball első ránézésre egy labdába zárt különleges hullámvasútra hasonlít, és ez nem is áll távol a valóságtól. A leghosszabb pálya akár 138 lépésből is állhat, amely rengetegkanyarral, hurokkal, szakadékkal, és egyéb kihívást jelentő akadállyal van megfűszerezve. A labirintus szerkezete, formája és mérete arra késztet, hogy addig forgasd 360 fokban, görgesd fel és le a kis golyót boltíveken, apró lyukakon és egérutakon keresztül, ameddig végre el nem éred a célt, és be nem fejezed a pályát. Kiváló szórakozás az egész családnak! A termék nagyszerűen fejleszti a szem-kéz koordinációt a finom motorikus készséget és a türelmet.

13 Ott vagyunk már? Kiváló úti játék kis bőrönddel. Rendkívül szórakoztató, autós vagy buszos utazás közben játszható társasjáték, praktikus fémdobozkában. A készlet sok színes, mókás kártyát tartalmaz, melyek pontot érnek. A játék és utazás közben a feladat, figyelni a tájat, az embereket, épületeket, a többi járművet, megtalálni, felfedezni az ábrán található tárgyat, eseményt. A Quercetti cég izgalmas ügyességi és logikai játéka. A számítástechnikában alaklmazott bináris számrendszerrel szórakoztató módon ismerteti meg a 3-7 éves gyermekeket, a kis karok segítségével kell a színes golyókat a megfelelő színű rekeszbe eljuttatni, segít a számok tanulásában is, fejleszti a szem-kéz koordinációt, finommotorikát. Csak egy helyen láttam: a Kreatív Játék üzletben a oldalon, ez a játékbolt a Bécsi úton található, igen nagy a kínálata. A játék ára: 7200 ft. Összegzés Higgyék el, hogy a sok éppen aktuális divatjáték amiket gyakran a gyerekek kívánságára vásárolnak meg csak pillanatnyi elfoglaltságot, néhány napos vagy hetes érdeklődést váltanak ki a

14 gyerekekben, míg ezekkel az "okos" játékokkal hosszú hónapokig, évekig is tudnak játszani, sőt értékállóak és időtállóak egyben, hiszen ha már "kinőtte" a gyermekük, akkor tovább ajándékozhatják, esetleg eladhatják, vagy eltehetik a gyermekeik gyermekeinek is. (Én is sok hasznos jó játékot eltettem amikor már kinőtték a gyerekeim, ezek közül többet most is használok az oviban.)

Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Paksi Tagintézménye. Kölcsönözhető eszközeink

Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Paksi Tagintézménye. Kölcsönözhető eszközeink Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Paksi Tagintézménye Kölcsönözhető eszközeink 1 Audible 12-inch Time Timer (hallható időzítőóra) 98/2012 óvoda, iskola A Time Timer Használható tantermi csoportos aktivitásokhoz.

Részletesebben

SNI tanulók matematika oktatását segítő csomag

SNI tanulók matematika oktatását segítő csomag SNI tanulók matematika oktatását segítő csomag Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka

Részletesebben

MUNKAANYAG. Schmehl Júlia. A különböző fejlesztési területekre. irányuló gyakorló foglalkozások céljai, feladatai, módjai, lehetőségei

MUNKAANYAG. Schmehl Júlia. A különböző fejlesztési területekre. irányuló gyakorló foglalkozások céljai, feladatai, módjai, lehetőségei Schmehl Júlia A különböző fejlesztési területekre irányuló gyakorló foglalkozások céljai, feladatai, módjai, lehetőségei A követelménymodul megnevezése: Munkavállalással és a vállalkozással kapcsolatos

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLAT A LOGOPÉDIÁBAN

SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLAT A LOGOPÉDIÁBAN 8 Fejlesztô Pedagógia 2006/2. szám SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLAT A LOGOPÉDIÁBAN DR. BALOGH PÉTERNÉ 1. A SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLAT MEGÍTÉLÉSE A SZAKIRODALOMBAN Ma, amikor a kommunikációs és információs forradalom uralja

Részletesebben

Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK ELSŐ FÉLÉV

Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK ELSŐ FÉLÉV Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK ELSŐ FÉLÉV Módszertani ajánlások Tankönyv első kötet Összehasonlítások Kompetenciák, fejlesztési feladatok:

Részletesebben

BAKOS ANITA 1 ZENETANULÁS SZÍNESEN - A SZÍNES KOTTA MÓDSZER MAGYAR NYELVŰ KIADVÁNYAI

BAKOS ANITA 1 ZENETANULÁS SZÍNESEN - A SZÍNES KOTTA MÓDSZER MAGYAR NYELVŰ KIADVÁNYAI BAKOS ANITA 1 ZENETANULÁS SZÍNESEN - A SZÍNES KOTTA MÓDSZER MAGYAR NYELVŰ KIADVÁNYAI Absztrakt A tanulmány témája az Ulwila zeneoktatási és zeneterápiás módszer, vagyis a színes kotta módszer. Fő célja,

Részletesebben

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez Kedves Kolléga! Resseau szerint a játék maga a tanulás, ahol ez nem uralkodó elem, ott a tanulás nehezített, akadályozott. Fontos, hogy sokféle játékot tanítsunk meg a gyerekeknek. Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Részletesebben

Akadálymentes környezet. Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása

Akadálymentes környezet. Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása Akadálymentes környezet Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., Budapest 2011 Írta Rácz Zsuzsanna A fotókat a szerző készítette. Szakmai lektor Őszi

Részletesebben

ARÁNY, ARÁNYOSSÁG, ARÁNYOS OSZTÁS

ARÁNY, ARÁNYOSSÁG, ARÁNYOS OSZTÁS 073. MODUL ARÁNY, ARÁNYOSSÁG, ARÁNYOS OSZTÁS Az arány fogalmának ismétlése és mélyítése KÉSZÍTETTE: HARSÁNYI ZSUZSA 073. Arány, arányosság, arányos osztás Az arány fogalmának ismétlése és mélyítése Tanári

Részletesebben

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel.

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel. A feladatok egy-egy témakör (pl. ciklus, eljárás) köré összpontosulnak. Nem egy-egy foglalkozásra készültek. Feldolgozásuk rugalmasan kezelhető. Az első két témakör gyorsan feldolgozható. A nehezebb problémákra

Részletesebben

A RÉSZ ÉS EGÉSZ. modul adaptációja látássérült tanulók együttneveléséhez SZÖVEGÉRTÉS- SZÖVEGALKOTÁS. A modult készítette: Papp Zita, Szendrődi Szilvia

A RÉSZ ÉS EGÉSZ. modul adaptációja látássérült tanulók együttneveléséhez SZÖVEGÉRTÉS- SZÖVEGALKOTÁS. A modult készítette: Papp Zita, Szendrődi Szilvia A RÉSZ ÉS EGÉSZ AKADÁLY NÉLKÜL modul adaptációja látássérült tanulók együttneveléséhez SZÖVEGÉRTÉS- SZÖVEGALKOTÁS Alap VII.3 AdGY A modult készítette: Papp Zita, Szendrődi Szilvia Az adaptációt készítette:

Részletesebben

zeinek és s feladatainak gyűjtem sné Autizmus Alapítv 2009.

zeinek és s feladatainak gyűjtem sné Autizmus Alapítv 2009. Autizmussal élő tanulók adaptált taneszközeinek zeinek és s feladatainak gyűjtem jteménye Készítette: Nagy Emma, Őszi Tamásn sné Autizmus Alapítv tvány 2009. Ez a gyűjtemény olyan egyedi taneszközöket

Részletesebben

KÖRNYEZETI NEVELÉS AZ EGYESÍTETT ÓVODA TAGÓVODÁIBAN

KÖRNYEZETI NEVELÉS AZ EGYESÍTETT ÓVODA TAGÓVODÁIBAN XIX. évfolyam 2014. őszi szám KÖRNYEZETI NEVELÉS AZ EGYESÍTETT ÓVODA TAGÓVODÁIBAN ARIZONA PROGRAM A CSATÁBAN A KOVÁCS MÓDSZER ESZKÖZAJÁNLÓ KÖRNYEZETI NEVELÉS AZ EGYESÍTETT ÓVODA TAGÓVODÁIBAN Az ipari forradalom

Részletesebben

JÁTÉKOS MATEMATIKA - MATEMATIKAI JÁTÉKOK

JÁTÉKOS MATEMATIKA - MATEMATIKAI JÁTÉKOK 1037 Budapest, Laborc u 2. /b OM: 201037 Tel: 436 0118, Fax: 436 0119 Email: laborc.suli@gmail.com Web: www.laborciskola.t-online.hu JÁTÉKOS MATEMATIKA - MATEMATIKAI JÁTÉKOK Készítette: Kántorné Nagy Éva

Részletesebben

Több egyenlő rész 35. modul feldolgozása a tanulói személyiségfejlesztés tükrében (3. osztály, teljes lefedettség)

Több egyenlő rész 35. modul feldolgozása a tanulói személyiségfejlesztés tükrében (3. osztály, teljes lefedettség) Több egyenlő rész 35. modul feldolgozása a tanulói személyiségfejlesztés tükrében (3. osztály, teljes lefedettség) Nekem először nem tetszett a kompetencia matek, de márciusban már belejöttem. Nagyon tetszett

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009.

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás Játékgyűjtemény pedagógusoknak Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. A Dobbantó program a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprész

Részletesebben

Sérülésspecifikus eszköztár vak és aliglátó gyermekek, tanulók együttneveléséhez

Sérülésspecifikus eszköztár vak és aliglátó gyermekek, tanulók együttneveléséhez Inkluzív nevelés Sérülésspecifikus eszköztár vak és aliglátó gyermekek, tanulók együttneveléséhez Írta Báthori Adél Ruff Ágota Somorjai Ágnes Székelyné Kárpáti Ildikó Szűcsné Göblyös Erika Vincze Gábor

Részletesebben

2015. július 28. Attila Carnac MammuZ CO 2. Magyar nyelvű kártyák

2015. július 28. Attila Carnac MammuZ CO 2. Magyar nyelvű kártyák 28. 2015. július Attila Carnac MammuZ CO 2 Magyar nyelvű kártyák Bevezető Kedves Játékosok! Ha egy kicsit előrelapoztok, és ránéztek a JEM magazin mostani tartalomjegyzékére, meg tudjátok-e mondani, hogy

Részletesebben

Számok valóságtartalma a 100-as számkörben

Számok valóságtartalma a 100-as számkörben Matematika A 3. évfolyam Számok valóságtartalma a 100-as számkörben 1. modul Készítette: zsinkó erzsébet (Wéber Anikó ötleteinek felhasználásával) matematika A 3. ÉVFOLYAM 1. modul SZÁMOK VALÓSÁGTARTALMA

Részletesebben

GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK

GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK 0611. MODUL GONDOLKODÁSI MÓDSZEREK Hány eset van? KÉSZÍTETTE: PINTÉR KLÁRA 0611. Gondolkodási módszerek Hány eset van? Tanári útmutató 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

31. Harhai Hilda: Didaktikus eszközök bemutatása egy alternatív módszer tükrében

31. Harhai Hilda: Didaktikus eszközök bemutatása egy alternatív módszer tükrében 31. Harhai Hilda: Didaktikus eszközök bemutatása egy alternatív módszer tükrében Mária Montessori a reformpedagógia kiemelkedő alakja. 1870-ben született az olaszországi Chiaravelléban, nemesi származású

Részletesebben

A HULLADÉK ÚJ ÉLETE ÖTLETTÁR. Játékok, fejlesztő eszközök újra hasznosítható hulladékokból

A HULLADÉK ÚJ ÉLETE ÖTLETTÁR. Játékok, fejlesztő eszközök újra hasznosítható hulladékokból A HULLADÉK ÚJ ÉLETE ÖTLETTÁR Játékok, fejlesztő eszközök újra hasznosítható hulladékokból Készítette: Korcsmárosné Tóth Tünde Így kezdődött! A környezetvédelem, a környezet szeretetére nevelés elkezdése

Részletesebben

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára

Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára LÉT-Kérdés Lehetőségek, Értékek, Támogatások nyújtása komplex szolgáltatásokkal családok átmeneti otthonaiban élő családok számára TÁMOP-5.2.5/A-10/2-2010-0011 2011. szeptember 30. 2013. szeptember 29.

Részletesebben

Drámamodellek Kaposi László

Drámamodellek Kaposi László 2 Drámamodellek Kaposi László Bevezető A következőkben a tanítási dráma modelljeinek felvázolásával próbálkozom. 1 Az alábbi modellek kapcsán nincs általam ismert és érvényesnek tartott szakirodalom: ha

Részletesebben

2. számú melléklet a 2/2005. (III. 1.) OM rendelethez. A Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve. 1.

2. számú melléklet a 2/2005. (III. 1.) OM rendelethez. A Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve. 1. A sajátos nevelési igény meghatározása 121. (1) 29. sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a gyermek, tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján a) testi, érzékszervi,

Részletesebben

Esettanulmány: Dániel története

Esettanulmány: Dániel története Tapasztalatok a Picture Exchange Communication System (PECS, a képkártya-csere módszer) alkalmazásával kapcsolatban az Autizmus Kutatócsoport Általános Iskola és Szolgáltató Központban Havasi Ágnes Õszi

Részletesebben

I. HATÉKONY TANULÁSSZERVEZÉSI MÓDOK

I. HATÉKONY TANULÁSSZERVEZÉSI MÓDOK 1. Hagyományos tanulásszervezés 1.1. Frontális osztálymunka A mai magyar oktatásban az egyik leggyakrabban előforduló módszer. Leginkább új fogalmak bevezetésénél, új anyagközlő óráknál alkalmazható. Az

Részletesebben

CARCASSONNE MR. JACK SAMURAI STONE AGE PUERTO RICO. 7.oldal. www.tabulamagazin.hu. A játékok története. 24. oldal. 15. oldal. 21. oldal. 29.

CARCASSONNE MR. JACK SAMURAI STONE AGE PUERTO RICO. 7.oldal. www.tabulamagazin.hu. A játékok története. 24. oldal. 15. oldal. 21. oldal. 29. I. évfolyam 2. szám 2008. július online kiadás ISSN 2060-6206 FREE A játékok története ókor, második rész A játékválasztásról általános ismertető A doboz mögött Klaus-Jürgen Wrede 38 3 36 www.tabulamagazin.hu

Részletesebben

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia,

Részletesebben