Ellenállás-hegesztéssel foglalkozó svéd munkások körében a rákgyakoriság és a mágneses tér expozíciójának összefüggése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ellenállás-hegesztéssel foglalkozó svéd munkások körében a rákgyakoriság és a mágneses tér expozíciójának összefüggése"

Átírás

1 MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Ellenállás-hegesztéssel foglalkozó svéd munkások körében a rákgyakoriság és a mágneses tér expozíciójának összefüggése Tárgyszavak: rák; foglalkozási betegség; mágneses tér; expozíció; relatív kockázat; hegesztés. Az epidemiológiai felmérések szerint összefüggés van extrém kis frekvenciás (ELF; <300 Hz) mágneses tér (MF) foglalkozási expozíciója és bizonyos ráktípusok (leukémia, agytumorok) között. A megfigyelések ellentmondásosak, és az exponált egyének között csak kis kockázatnövekedésre utalnak. Ha az ELF-MF és a rák között oki összefüggés lenne, akkor a rák kialakulásának kockázata valószínűleg követné az expozíció válasz mintát, és nyilvánvaló lenne fokozott expozícióval járó foglalkozásokkal kapcsolatban. A hegesztők általában rendkívül erős ELF-MF-nek vannak kitéve, és az egy munkanapra vonatkozó átlagértékek 1,12 µt-re becsülhetők. Azonban az expozíció jelentősen változhat a munkafeladattól, különböző villamos berendezésektől stb. függően. A hegesztők vizsgálata nem hozott ellentmondásmentes eredményeket az ELF-MF-fel kapcsolatban leggyakrabban vitatott ráktípusok tekintetében. Egyesek vizsgálták az akut nyiroksejtes leukémia előfordulását hegesztők között, de nem találtak fokozott kockázatot. Mások 50 exponált eset vizsgálata során az agytumorok kissé fokozott kockázatát észlelték svéd hegesztők körében, de ezt az USA-ban végzett felmérés nem erősítette meg. Két másik svéd vizsgálat szerint összefüggés van a hegesztés és a glioma (agydaganat), valamint a glioblasztoma (központi idegrendszeri, rosszindulatú daganat) között. A tüdőrák esetében fokozott kockázatot mutattak ki hegesztőknél, akik rozsdamentes acéllal foglalkoztak. Egy korábbi populáció vizsgálatakor gyenge összefüggést észleltek különböző ráktípusok esetén. Férfiaknál kapcsolatot találtak a vastagbél, epeutak, máj, gége és tüdő, here, vese, húgyhólyag rákjára, rosszindulatú melanoma (festékes daganat), nem melanomás bőrrák és glioblasztoma esetére. Nőknél összefüggést figyeltek meg a tüdő, emlő, méhtest rákjára, rosszindulatú melanoma és krónikus nyiroksejtes leukémia esetére.

2 A jelenlegi vizsgálat célja a helyspecifikus rákelőfordulás vizsgálata az ELF-MF-expozícióval kapcsolatban, a rendkívül nagy ELF-MF-expozíciójú munkásokra korlátozva. Ellenőrizni akarták azt is, hogy a korábbi megfigyelések milyen mértékben igazolhatók, és hogyan változik az expozíció válasz összefüggés az expozíciótól függően. Olyan csoportot alakítottak, amely zömében ellenállás-hegeszőkből (sajtoló hegesztés) állt, akik rendkívül nagy mértékű ELF-MF-nek vannak kitéve. Az eljáráshoz A-es áram szükséges, amely a mttartományban eredményez maximális expozíciót. Az ellenállás-hegesztésnek öt fő típusa van: pont-, leolvasztó, tompa-, dudor- és varrathegesztés. Az eljárást különböző iparágakban alkalmazzák (autógyártás, rádió- és tv-adók előállítása, fém felszerelések, pl. konyhai mosogatók és hőpalackok gyártása). Anyagok és módszerek A vizsgálati csoport kialakításának első lépése azoknak az iparágaknak a kiválasztása, ahol az ellenállás-hegesztés előfordulhat. Erre a célra a svéd standard ágazati kódok alapján 40 ágazattípust választottak ki. A második lépésben ezeken az ágazatokon belül azonosítottak minden vállalatot és munkahelyet a vizsgálat folyamán a svéd statisztikai nyilvántartás (BASUN) alapján, az es évekre vonatkozólag. Harmadszor az évi jövedelemadóbevallás alapján azonosították a csoportot, amely végül is férfiből és nőből állt. A foglalkozási információk a népszámlálási (1980, 1985 és 1990) adatokból származtak. A foglalkozási kódszámok megfelelnek a nemzetközi szabványnak (ISCO). Ezenkívül felhasználták a résztvevők adóbevallásban szereplő munkaköri leírásokat is. A foglalkozással járó expozíció specifikus szintjét egy korábban kidolgozott munkaköri expozíciós mátrix (JEM) alapján határozták meg, amely tartalmazza a 100 leggyakoribb foglalkozást (férfiaknál) Svédországban. Az elemzésben résztvevő személyek és foglalkozások számának növelése céljából néhány ritka foglalkozás esetében további adatokat is felhasználtak. Az analízishez alkalmazott expozíciómérték egy átlagos munkanap középértékének a geometriai átlaga volt. Végül négy expozíciós csoportot alakítottak: alacsony (<0,1636 µt), közepes (0,1637 0,2500 µt), magas (0,2501 0,5300 µt) és igen magas (>0,5301) expozíció. Az utóbbi csoport kb. 75%-a hegesztő volt. A résztvevő nők számának növelésére három további a JEM-ben nem szereplő és a nők körében gyakori foglalkozásra is kiterjesztették a felmérést (háztartási munka, számítógép-kezelő, egyéb). A résztvevők 10%-ára vonatkozólag nem állt rendelkezésre foglalkozási információ (pl. akik az 1990-es népszámlálást követően kezdtek dolgozni, ill. az expozíciót nem lehetett pontosan meghatározni), így ezeket kizárták az elemzésből (1. táblázat).

3 A gépipari munkások csoportjának leírása 1. táblázat Expozíció Kis Közepes Nagy Igen nagy Összesen Expozíciós adatok nélküli személyek Személyek száma* Férfiak Első rákos folyamatok száma Személyévek Halálozások száma Személyek száma* Nők Első rákos folyamatok száma Személyévek Halálozások száma Végösszeg * A vizsgálati időszak alatt változhat az expozíció, a megadott számok a legmagasabb expozíciós értékeket mutatják. Ha a vizsgált személyt érő expozíció a felmérés folyamán csökkent, továbbra is a nagyobb expozíciót vették figyelembe. A mortalitási adatokat 1994-ig a halálokok nyilvántartásából vették. Öszszesen személynél fordult elő egy vagy több rákos folyamat és egyén halt meg a vizsgálati periódusban. A Cox-regresszió alapján kiszámították a relatív kockázat (RR) értékeit, a számítógépes feldolgozáshoz SAS szoftvert alkalmaztak. Alapvető idődimenzióként a naptári évet használták. Az életkort 10 éves csoportonként vitték be a modellbe (a követés kezdetére vonatkozó kort vették figyelembe). A társadalmi-gazdasági változó szempontjából két csoportot alakítottak: fizikai munkások és egyéb. Eredmények Mindenféle rák, az idegrendszer rákja és leukémia A rák gyakorisága (minden típus) ekvivalens volt minden expozíciós csoportban a férfiaknál (2. táblázat). Hasonló eredmény mutatkozott nőknél, de növekvő expozícióval az enyhe kockázatemelkedés p = 0,017-et eredményezett a trendvizsgálat során. Nem észleltek növekvő kockázatot nagymértékben exponált férfiak között idegrendszeri tumorokkal vagy glioblasztomával (III. és IV. típus) kapcsolatban. Azonban I. és II. típusú gliobalsztoma esetében összefüggés (p = 0,076) tapasztalható, főleg 30 év alatti férfiaknál. Nőknél fokozott agytumorkockázat jelentkezett az expozíció növekedésével (p = 0,004).

4

5 A nyiroksejtes és leukocitás leukémiák tekintetében nem fordult elő kockázatnövekedés férfiaknál a nagy expozíciós csoportokban. Nőknél fokozott relatív kockázat észlelhető a két legnagyobb expozíciós csoportban (p = 0,120). Egyéb ráktípusok (előzetesen feltételezett összefüggés) Férfiaknál összefüggést találtak az ELF-MF és a vesedaganatok között az igen exponált csoportban (3. táblázat), és az RR-érték expozíció válasz mintát mutatott (p = 0,044). Hasonlóképpen kapcsolat mutatkozott az epeutak, a máj és a hipofízis daganatai esetében. Nők körében a kórlefolyás némileg alátámasztotta a máj- és hipofízisdaganatokkal való összefüggést, míg veserák esetében nem. Összesen 12 férfinál fordult elő mellkasi rák, amely a kontrollcsoporthoz viszonyítva háromszoros kockázatnövekedést jelent. Nők között a mellrák kockázata alig növekedett az erősen exponált csoportokban. Nem észlelték a hererák kockázatának fokozódását, míg a méhrák kockázata enyhén növekedett az igen exponált csoportban (p = 0,150). A tüdőrák gyakorisága kissé fokozódott az erősen exponált férfiaknál, valamint a közepesen és erősen exponált nők csoportjában. A gégerák lefolyása eltérő volt, és fokozott kockázat csak az erősen exponált férfiaknál fordult elő. Ráktípusok (előzetesen nem feltételezett összefüggés) Néhány esetben az eredmények összefüggésre utaltak előzetes várakozás nélkül (4. táblázat). A középső garat és a hímivarszervek daganatai esetében a trend p = 0,142, ill. 0,135 értéket mutatott. Nőknél kapcsolat észlelhető a Hodgkin-kór (p = 0,136) és a mieloma multiplex csontvelődaganat esetében (p = 0,208). Értékelés Férfiak között a vese, epeutak és máj, agyalapi mirigy daganatai mutattak összefüggést az ELF-MF-expozícióval, amikor egyúttal kimutatható az expozíció válasz összefüggés. Nőknél nagyfokú és igen nagy fokú expozíció esetében fokozódott az agy- és méhtumorok, valamint a mieloma multiplex gyakorisága. Férfiak vastagbél- és kötőszöveti rákja esetében negatív összefüggést is találtak. Az eredmények részben egybevágtak egy 1999-ben végzett svéd felmérés adataival, férfiak vese- és epeúti rákja, valamint nők méhrákja tekintetében.

6

7 4. táblázat Rák RR-értékek a foglalkozási ELF-MF-expozíció függvényében, előzetesen nem feltételezett összefüggés esetében Ráktípus (ICD7)* Férfiak Garat középső része, 145 Nyelőcső, 150 Nemi szervek, 179 Vékonybél, 152 Hasnyálmirigy, 157 Kötőszövet, izom, 197 Nők Szem, 192 Mellékvese, 195,0 Hodgkin-kór, 201 Mieloma multiplex, 203 Expozíció, µt Kis <0,164 Közepes (0,164 0,250) Nagy (0,250 0,530) Igen nagy (>0,530) n n RR** (95% CI) n RR** (95% CI) n RR** (95% CI) ,1 (0,4 2,7) 1,0 (0,6 1,6) 1,2 (0,6 2,7) 0,3 (0,1 0,5) 0,7 (0,5 0,9) 0,6 (0,4 0,9) 0,5 (0,2 25,4) 2,6 (0,5 12,8) 2,7 (0,9 8,4) 2,9 (0,8 10,7) ,4 (0,4 4,2) 1,7 (0,9 0,3) 1,2 (0,4 3,6) 0,6 (0,3 1,4) 0,7 (0,4 1,1) 0,5 (0,3 1,0) 5,9 (0,6 61,0) 1,4 (0,2 10,5) 3,0 (0,8 10,9) 3,8 (0,9 15,6) ,0 (0,7 6,1) 1,1 (0,5 2,2) 2,3 (0,8 6,4) 0,5 (0,2 1,4) 1,2 (0,8 1,9) 0,4 (0,2 0,9) 3,3 (0,3 39,3) 2,5 (0,3 23,1) * besorolási kritériumok: RR > 2,0 a nagy vagy igen nagy expozíciós csoportban; vagy CI > 0,9, ill. RR < 0,5 alsó határérték a nagy vagy igen nagy expozíciós csoportban; vagy CI < 1,1 felső érték, ** életkor és társadalmi gazdasági státus figyelembevételével Az epeutak és a máj rákjával kapcsolatban kevés foglalkozási rizikófaktor ismeretes. Összefüggést állapítottak meg a máj érdaganata és vinil-kloridexpozíció között. Szórványos közlemények jelentek meg különböző foglalkozásokra és iparágakra vonatkozólag (pl. fokozódott az epeúti rák gyakorisága festők és textilmunkások körében). A svéd népességi adatok alapján fokozott gyakoriságot észleltek különböző iparokban (szénnemesítés, kőolaj-finomítás, papírgyártás, vegyi feldolgozás, arany- és ezüstbevonás), amelyeket a jelenlegi felmérés során nem vizsgáltak. A veserák leggyakoribb típusa a vesesejtek rákja nem tekinthető foglalkozással kapcsolatos tumornak. Különböző foglalkozási csoportokban kimutatták a veserákkockázat sporadikus fokozódását eltérő, potenciális rizikófaktor esetében (azbeszt-, kadmium-, ólom- és benzinexpozíció). Nem valószínű, hogy ezek a tényezők szignifikánsan befolyásolták volna a mostani eredményeket. Több, korábbi felmérés szerint összefüggés van az ELF-MF-expozíció és az idegrendszeri tumorok vagy a leukémia (különösen a nyiroksejtes típus) között. A jelenlegi felmérés ezeknek a ráktípusoknak heterogén lefolyását mutatta. Nem észleltek fokozott leukémiakockázatot férfiaknál, míg az exponált nőknél kockázatnövekedés mutatkozott.

8 A felmérésben viszonylag fiatal személyek vettek részt, induláskor 50%- uk 35 évnél fiatalabb volt. A maximálisan 10 évi követési idő alapján ez a megfigyelt esetek korfüggő szelekcióját jelenti, így a leginkább idős korban előforduló rákbetegségek kisebb mértékben fordultak elő. Feltételezhető, hogy ha az ELF-MF és a rák között észlelt összefüggések oksági kapcsolatot tükröznek, akkor e faktor nem kiváltóként, hanem aktivátorként működik. Ezért az expozíciós helyzetre való összpontosítás kevésbé jelentős, mint a betegség kezdetének és diagnosztizálásának idejében közelebb álló periódus. A mostani felmérés során rövidebb lappangási periódust vettek figyelembe, mint a korábbi vizsgálatok folyamán. Ezek a jellegzetességek hozzájárulhatnak az eredmények ellentmondásos jellegéhez. A vizsgálati csoportot úgy állították össze, hogy nagyobb legyen az erősen exponált személyek részaránya az általános populációhoz viszonyítva annak érdekében, hogy javítsák az expozíció válasz minták elemzésének lehetőségét, ami hozzájárulhat az okság értékeléséhez. Az igen nagymértékben exponált csoport nagy arányban tartalmazott hegesztőket és ellenálláshegesztőket. Azonban csak kb személyt tudtak azonosítani mint ellenállás-hegesztőt, a munkaköri leírás alapján. Az aktuális szám ennél nagyobb, mivel sok hegesztő nem határozza meg önmagát egyértelműen mint ellenállás-hegesztőt. Mégis ezeknek a munkásoknak a zöme a két legmagasabb expozíciós csoportban jelenik meg. Figyelembe kell venni az expozíció általános téves besorolásának kérdését. Az expozíciót egy munkaexpozíciós mátrix alapján, és nem egyedi expozíció alapján végezték, ami ideális, de irreális megközelítés. Az alkalmazott módszer főleg nem differenciáló, téves osztályozáshoz és az egységhez közelebbi kockázatbecsléshez vezetett, különösen az igen exponált csoportban. Az ellenállás-hegesztésre való összpontosítás másik oka egyéb foglalkozási expozíciók esetleges zavaró hatásának csökkentése volt. A vizsgálatban szereplő munkakörnyezetnek vagy olyan anyagoktól és fémportól mentesnek kellett lenni, amelyek előfordulnak a hagyományos hegesztési környezetben. Mégis néhány eredmény valószínűleg ilyen zavaró tényezőktől származik. Feltehetően a zavaró hatások lehetősége nagyobb az igen exponált csoportban, mint az erősen exponált személyeknél, mivel az utóbbiakhoz igen eltérő szakmák és munkafeladatok tartoztak, míg az előző csoport főleg hegesztőkből állt. Nem lehet kizárni olyan, nem foglalkozási tényezők zavaró hatását, amelyek magatartási vagy életmódbeli rizikófaktorokkal kapcsolatosak. Azonban nincs bizonyíték arra, hogy összefüggés van pl. a dohányzás és az ELF- MF expozíció között. Gyakran foglalkoznak azzal, hogy hormonális tényezők kapcsolatot képezhetnek az ELF-MF-expozíció és a rák kialakulása között. Egyesek szerint az ELF-MF befolyást gyakorolhat a tobozmirigy működésére, és így csökken a melantoninelválasztás, ami kihat az ösztrogénkoncentrációra. A vizsgált nők emlőrákkockázata alig fokozódott, de a méhrák esetében amely világosan hormonális eredetű az expozícióval való összefüggés észlelhető. A hormo

9 nok szerepét alátámasztotta, hogy nagymértékben exponált férfiaknál több hipofízistumor fordult elő. Ezt igazolják más foglalkozási csoportok mozdonyvezetők, kalauzok vizsgálati eredményei, amely szerint az ilyen tumorok fokozott gyakorisága is az igen nagyfokú ELF-MF-expozíciónak tulajdonítható. Az endokrin rendszerrel való kölcsönhatásra utal ezenkívül a mellékvesetumorok szaporodása nőknél (4. táblázat). A hipotalamusz-hipofízismellékvese tengely az endokrin rendszer igen fontos része, amelyeknek hormontermelése daganat esetében megváltozhat. A különböző ráktípusokra kiterjedő vizsgálat eredménye eltérő biológiai folyamatokkal magyarázható. Azonban a vese- és májrákkal kapcsolatos megfigyelések beilleszthetők egy a hormonokat is magában foglaló biológiai mechanizmusba. A legújabb kutatások szerint nemcsak a nemi szervek (méh, petefészek, here) vagy a hipofízis, hanem egyes szövetek is (mellékvese, vese, máj, epevezeték hámsejtjei, tüdő, agy, nyiroksejtek) rendelkeznek ösztrogén receptorokkal. Ezeket a megfigyeléseket is figyelembe kell venni a jelenlegi vizsgálat eredményeinek értelmezésekor. (Dr. Pálfi Ágnes) Hakansson, N.; Floderus, B. stb.: Cancer incidence and magnetic field exposure in industries using resistance welding in Sweden. = Occupational and Environmental Medicine, 59. k. 7. sz p Kheifets, L. I.; Afifi, A. A. stb.: Occupational electric and magnetic field exposure and leukemia. A meta-analysis. = Occupational and Environmental Medicine, 39. k. 11. sz p

Gyomorrák és foglalkozás összefüggése: svédországi vizsgálat

Gyomorrák és foglalkozás összefüggése: svédországi vizsgálat MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Gyomorrák és foglalkozás összefüggése: svédországi vizsgálat Tárgyszavak: gyomorrák; foglalkozás; relatív kockázat. A gyomorrák gyakorisági és halálozási

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Lokalizáció daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon 2009-20011. 2009 2010 2011 Férfi Nő Össz

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia. Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI

Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia. Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI Az ionizáló sugárzás biológiai hatásai Determinisztikus hatás Sztochasztikus hatás Sugársérülések

Részletesebben

Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései

Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései Dr. Rudnai Péter Országos Környezetegészségügyi Intézet Horváth Amanda: A környezet arzéntartalma és hatása az emberre. (Referáló közlemény) Egészségtudomány

Részletesebben

Születési hibák kockázata elekromágneses erőtérnek kitett szülők körében

Születési hibák kockázata elekromágneses erőtérnek kitett szülők körében FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 4.2 Születési hibák kockázata elekromágneses erőtérnek kitett szülők körében Tárgyszavak: születési ; szülők expozíciója; elektromágneses tér. Különböző felmérések foglalkoztak

Részletesebben

Tüdőrák kockázata PVC előállításával foglalkozó munkások körében

Tüdőrák kockázata PVC előállításával foglalkozó munkások körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK.2 Tüdőrák kockázata PVC előállításával foglalkozó munkások körében Tárgyszavak: PVC; por; porexpozíció; tüdőrák; foglalkozási betegség. A vinil-klorid monomer

Részletesebben

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011 BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN 2007-2011 A Halálozási Mutatók Információs Rendszere (HaMIR) adatai

Részletesebben

Dohányzás és mortalitás kínai gépjárművezetők körében

Dohányzás és mortalitás kínai gépjárművezetők körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Dohányzás és mortalitás kínai gépjárművezetők körében Tárgyszavak: gépjárművezető; mortalitás; Kína; kipufogógáz; dohányzás. A gépkocsivezetők egészségével

Részletesebben

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.08.13 BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.08.13 BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19 2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.08.13 C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 1 0 0 1 1 1 4 5 9 18 20 26 38 27 18 21 190 C00 C01

Részletesebben

Hódmezővásárhely halálozási viszonyainak alakulása és főbb jellemzői 2000-2007 között

Hódmezővásárhely halálozási viszonyainak alakulása és főbb jellemzői 2000-2007 között Hódmezővásárhely halálozási viszonyainak alakulása és főbb jellemzői 2000-2007 között Az elemzést végezték: a Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar munkatársai 1 A

Részletesebben

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium 1/48/ Részjelentés: November december 31.

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium 1/48/ Részjelentés: November december 31. Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program 1. Főirány: Életminőség javítása Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére 1/48/2001 3. Részjelentés: 2003. November

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége lesz rá

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL 2015. november 2. Tartalomjegyzék Fogalmak... 4 Demográfia népesség, népmozgalom, foglalkoztatottság... 6 Halálozás (mortalitás)

Részletesebben

Rákellenes Világnap Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása

Rákellenes Világnap Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása Rákellenes Világnap 2017.02..04. Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust.

Részletesebben

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre Dr. Kovács Attila 1 Elsődleges megelőzés /primer prevenció/: a betegség biológiai létrejöttének megakadályozását célozza meg

Részletesebben

A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája

A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája A D-Vitamin státusz korszerű diagnosztikája Dr. Orosz Enikő Országos Onkológiai Intézet Budapest 2013. Milyen szerepet tölt be szervezetünkben a D-Vitamin? Mi a D 1 -D 2 Vitamin és mit takar az aktív D-Vitamin

Részletesebben

összefüggése Szlovákiában

összefüggése Szlovákiában A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME 6.6 3.2 Ivóvíz nitráttartalma és a rákgyakoriság összefüggése Szlovákiában Tárgyszavak: ivóvíz; nitráttartalom; rákkockázat; Szlovákia. A talajvíz fokozódó nitrátszennyeződése

Részletesebben

Többes malignus tumoros eseteink elemzése. Mihály O, Szűcs I, Almási K KEMÖ Szent Borbála Kórháza Tatabánya

Többes malignus tumoros eseteink elemzése. Mihály O, Szűcs I, Almási K KEMÖ Szent Borbála Kórháza Tatabánya Többes malignus tumoros eseteink elemzése Mihály O, Szűcs I, Almási K KEMÖ Szent Borbála Kórháza Tatabánya Szövettanilag bizonyított tumoros betegség Különböző szövettani típus Azonos vagy különböző szervek

Részletesebben

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2.

A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. A tananyag tanulási egységei I. Általános elméleti onkológia I/1. Jelátviteli utak szerepe a daganatok kialakulásában I/2. Vírusok szerepe a daganatok kialakulásában I/3. A környezet hatása a daganatok

Részletesebben

Tumorprogresszió és előrejelzése. Statisztikák. Statisztika - USA Megbetegedés / 10 leggyakoribb (2012)

Tumorprogresszió és előrejelzése. Statisztikák. Statisztika - USA Megbetegedés / 10 leggyakoribb (2012) Tumorprogresszió és előrejelzése 1. Statisztikák 2. Kezelési protokollok 3. Jövő 4. Teszt írása Megbetegedés / 1 leggyakoribb (212) Statisztikák Forrás: CA Halálozás / 1 leggyakoribb (212) Statisztika

Részletesebben

ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI

ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI ÁLLATOK KLINIKAI VIZSGÁLATAI ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Állatokon végzett tanulmányok A CV247 két kutatásban képezte vizsgálat

Részletesebben

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint október 17.

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint október 17. 1 2006-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint 2011. október 17. C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 1 0 0 1 0 0 1 1 8 11 20 23 30 33 36 27

Részletesebben

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint október 17.

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint október 17. 1 2008-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Országos összesítés, Korcsoport szerint 2011. október 17. C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 0 0 0 1 0 4 2 1 10 20 18 31 34 23 26

Részletesebben

A rák, mint genetikai betegség

A rák, mint genetikai betegség A rák, mint genetikai betegség Diák: Ferencz Arnold-Béla la Felkész szítı tanár: József J Éva Bolyai Farkas Elméleti leti LíceumL Mi is a rák r tulajdonképpen? A rák r k egy olyan betegség g ahol sejt

Részletesebben

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Komárom-Esztergom, Korcsoport szerint október 17.

ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Komárom-Esztergom, Korcsoport szerint október 17. 1 2002-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok Férfiak, Komárom-Esztergom, Korcsoport szerint 2011. október 17. C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 1 0 1 0 0 0 2 5 C00

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON DR. PAKSY ANDRÁS A lakosság egészségi állapotát jellemző morbiditási és mortalitási mutatók közül a halandósági tábla alapján

Részletesebben

Dr. Páldy Anna, Málnási Tibor, Stier Ágnes Országos Közegészségügyi Intézet

Dr. Páldy Anna, Málnási Tibor, Stier Ágnes Országos Közegészségügyi Intézet Melanoma és nem melanoma (BNO-X C43, D03) megbetegedés és halálozás Magyarországon Dr. Páldy Anna, Málnási Tibor, Stier Ágnes Országos Közegészségügyi Intézet Az IPCC V. jelentése megállapítja Hogy a napsütés

Részletesebben

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet

Az emésztôrendszer károsodásai. Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz. 17. fejezet Az emésztôrendszer károsodásai Lonovics János id. Dubecz Sándor Erdôs László Juhász Ferenc Misz Irén Irisz 17. fejezet Általános rész A fejezet az emésztôrendszer tartós károsodásainak, a károsodások

Részletesebben

HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN

HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN 2010-2014 A Halálozási Mutatók Információs Rendszere (HaMIR) adatai alapján Készítette:

Részletesebben

Fokozott hasnyálmirigyrák-kockázattal járó foglalkozások Svédországban

Fokozott hasnyálmirigyrák-kockázattal járó foglalkozások Svédországban MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Fokozott hasnyálmirigyrák-kockázattal járó foglalkozások Svédországban Tárgyszavak: hasnyálmirigyrák; kockázatelemzés; foglalkozási betegség. A hasnyálmirigyrák

Részletesebben

Forrás Internet-helye: 3. A lakosság egészségi állapota

Forrás Internet-helye:   3. A lakosság egészségi állapota A svájci egészségügy statisztikai zsebkönyve 2017 egységes szerkezetben Gesundheit. Taschenstatistik 2017 Bundesamt für Statistik 14 Gesundheit, Neuchâtel 2018 (44 p.), megj. 2018. 01. 30. Forrás Internet-helye:

Részletesebben

(Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja)

(Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja) Népegészségügyi Szűrővizsgálatok (Az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programja) A téma indoklása, epidemiológiai megalapozottsága Bevezetés A magyar népesség lesújtó egészségi állapota ismert.

Részletesebben

A magyar lakosság egészségi állapota

A magyar lakosság egészségi állapota A -64 éves férfi és női népesség kor szerint standardizált halandóságának alakulása (Magyarország, 193/31-1999) A magyar lakosság egészségi állapota Ádány Róza, egyetemi tanár, Debreceni Egyetem OEC Népegészségügyi

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / Központi vastagbéldaganat rizikó felmérési kérdőív 2012-2013-14. évi eredményei Dr.

Részletesebben

Tárgyszavak: asztma; foglalkozási betegség; fodrászok; dohányzás; allergiás túlérzékenység.

Tárgyszavak: asztma; foglalkozási betegség; fodrászok; dohányzás; allergiás túlérzékenység. MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 3.3 Asztma gyakorisága svéd fodrásznők körében Tárgyszavak: asztma; foglalkozási betegség; fodrászok; dohányzás; allergiás túlérzékenység. A fodrászok

Részletesebben

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A TM vizsgálatok alapkérdései A vizsgálatok célja, információértéke? Az alkalmazás területei? Hogyan válasszuk ki az alkalmazott

Részletesebben

2011-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19

2011-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint BNO `00-04 `05-09 `10-14 `15-19 2011-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Országos összes, Korcsoport szerint 2013.04.18 C00 Az ajak rosszindulatú d. 1 1 0 0 2 0 2 1 5 4 5 14 15 21 35 40 19 11 176 C00 C01

Részletesebben

A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai

A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai Foglakozás-egészségügyi Fórum 2010. május 12. Dr. Kardos Kálmán Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet A foglalkozási megbetegedések

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Györ-Moson-Sopron megye, Korcsoport szerint BNO `00-04 `05-09

2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Györ-Moson-Sopron megye, Korcsoport szerint BNO `00-04 `05-09 2012-ben felfedezett és bejelentett új rosszindulatú daganatok: Férfi, Györ-Moson-Sopron megye, Korcsoport szerint 2013.08.13 C00 Az ajak rosszindulatú d. 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 1 0 0 0 2 C00 C01

Részletesebben

Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSS

Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSS Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság 2017. évi Kongresszusa AZ ALSÓVÉGTAGI PERIFÉRIÁS VERŐÉRBETEGSÉG ELŐFORDULÁSA HEVENY MYOCARDIALIS INFARCTUSSAL KÓRHÁZUNKBAN KEZELT BETEGEKBEN: A NEMZETI INFARKTUS

Részletesebben

Kalcium, D-vitamin és a daganatok

Kalcium, D-vitamin és a daganatok Kalcium, D-vitamin és a daganatok dr. Takács István SE ÁOK I.sz. Belgyógyászati Klinika Napi kalcium vesztés 200 mg (16% aktív transzport mellett ez 1000 mg bevitelnek felel meg) Emilianii huxley Immun

Részletesebben

A munkakörnyezet és a biztonsági tevékenység hatása a munkahelyi balesetek alakulására nyolc fafeldolgozó társaságnál

A munkakörnyezet és a biztonsági tevékenység hatása a munkahelyi balesetek alakulására nyolc fafeldolgozó társaságnál MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 1.2 A munkakörnyezet és a biztonsági tevékenység hatása a munkahelyi balesetek alakulására nyolc fafeldolgozó társaságnál Tárgyszavak: foglalkozási baleset;

Részletesebben

Az egészségügyi adatok kódolási hibáiról

Az egészségügyi adatok kódolási hibáiról Az egészségügyi adatok kódolási hibáiról Gaudi István VI. Egészséginformációs Fórum Lánc Szövetség Betegszervezetek ernyőszervezete 25 betegszervezet Civil vélemény a döntéselőkészítésben Pályázatokból

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

Invazív méhnyakrákos esetek az előzmények tükrében

Invazív méhnyakrákos esetek az előzmények tükrében Invazív méhnyakrákos esetek az előzmények tükrében Márton Béla DE-ÁOK PA III. évfolyamos hallgató Témavezető: Dr. Kovács Ilona PhD. DE Kenézy Gyula Kórház Patológia Epidemiológiai adatok Méhnyakrák epidemiológiai

Részletesebben

DSD DSD. Az új Nemzeti Rákregiszter előnyei kutatói szempontból. Kovács László Szentirmay Zoltán Surján György Gaudi István Pallinger Péter

DSD DSD. Az új Nemzeti Rákregiszter előnyei kutatói szempontból. Kovács László Szentirmay Zoltán Surján György Gaudi István Pallinger Péter MTA SZTAKI Department of Distributed Systems Az új Nemzeti Rákregiszter előnyei kutatói szempontból Kovács László Szentirmay Zoltán Surján György Gaudi István Pallinger Péter Nemzeti regiszterek Európában

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége lesz rá

Részletesebben

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért.

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 6. hét Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések

Részletesebben

Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében

Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében Tárgyszavak: számítógépes munka; izom- és csontrendszer; foglalkozási betegség; egérhasználat;

Részletesebben

34/2017. (XII. 12.) EMMI rendelet. egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

34/2017. (XII. 12.) EMMI rendelet. egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 34/2017. (XII. 12.) EMMI rendelet hatályos: 2017.12.13-2017.12.14 egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló

Részletesebben

11.Négymezős táblázatok. Egyezés mérése: kappa statisztika Kockázat becslés: esélyhányados (OR) Kockázat becslés: relatív kockázat (RR)

11.Négymezős táblázatok. Egyezés mérése: kappa statisztika Kockázat becslés: esélyhányados (OR) Kockázat becslés: relatív kockázat (RR) .Négymezős táblázatok Egyezés mérése: kappa statisztika Kockázat becslés: esélyhányados (OR) Kockázat becslés: relatív kockázat (RR) Az egyezés mérése:cohen s Kappa Kappa: az egyezés mérése két nominális

Részletesebben

Túlélés analízis. Probléma:

Túlélés analízis. Probléma: 1 Probléma: Túlélés analízis - Túlélési idő vizsgálata speciális vizsgálati módszereket igényel (pl. két csoport között az idők átlagait nem lehet direkt módon összehasonlítani) - A túlélési idő nem normális

Részletesebben

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS Mi az öregedés? Egyrészről az idő múlásával definiálható, a születéstől eltelt idővel mérhető, kronológiai sajátosságú, Másrészről az idő múlásához köthető biológiai,

Részletesebben

Közös stratégia kifejlesztése molekuláris módszerek alkalmazásával a rák kezelésére Magyarországon és Norvégiában

Közös stratégia kifejlesztése molekuláris módszerek alkalmazásával a rák kezelésére Magyarországon és Norvégiában Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt Közös stratégia kifejlesztése molekuláris módszerek alkalmazásával a rák kezelésére Magyarországon és Norvégiában Norvég Alap támogatással javul

Részletesebben

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL KÖZÖS STRATÉGIA KIFEJLESZTÉSE MOLEKULÁRIS MÓDSZEREK ALKALMAZÁSÁVAL

Részletesebben

Új szilikózis kockázatok. Dr. Kardos Kálmán

Új szilikózis kockázatok. Dr. Kardos Kálmán Új szilikózis kockázatok Dr. Kardos Kálmán A foglalkozási megbetegedések esetszáma főbb kórformák szerint 120 100 106 97 89 2009 2010 esetszám 80 60 40 20 61 38 31 9 19 18 15 4 9 11 8 7 6 0 A bejelentett

Részletesebben

Herend lakosságának egészségi állapota

Herend lakosságának egészségi állapota ÁLLAMI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TISZTIORVOSI SZOLGÁLAT KÖZÉP DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS INTÉZETE VESZPRÉM Herend lakosságának egészségi állapota 2010. 1 Demográfia Herend város lakosságszáma 2010. január 1-jén 3 447

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON

A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON A DOHÁNYZÁS TÁRSADALMI TERHEI MAGYARORSZÁGON Kiemelt megállapítások a dohányzás társadalmi terheinek új módszertannal történt elemzése valamint a felnőtt lakosság dohányzási szokásaira vonatkozó 2012.

Részletesebben

ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM Hallás

ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM Hallás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Felsőfokú munkavédelmi szakirányú továbbképzés ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELEM Hallás MÁRKUS MIKLÓS ZAJ ÉS REZGÉSVÉDELMI SZAKÉRTŐ

Részletesebben

MÓDOSULT KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK

MÓDOSULT KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK MÓDOSULT KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK (2011. január 1-től) 7515* Kemoterápia, bevacizumab+folfox4 protokoll szerint... 1 7518* Kemoterápia, bevacizumab+xeliri protokoll szerint... 3 (2011. július 1-től) 7271*

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal

Központi Statisztikai Hivatal Központi Statisztikai Hivatal Korunk pestise az Európai Unióban Míg az újonnan diagnosztizált AIDS-megbetegedések száma folyamatosan csökken az Európai Unióban, addig az EuroHIV 1 adatai szerint a nyilvántartott

Részletesebben

Foglalkozási bőrgyulladások gyakorisága a brit nyomdaiparban

Foglalkozási bőrgyulladások gyakorisága a brit nyomdaiparban MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Foglalkozási bőrgyulladások gyakorisága a brit nyomdaiparban Tárgyszavak: foglalkozási betegség; bőrgyulladás; nyomdaipar; Nagy-Britannia. A nyomdaipar

Részletesebben

Dr. habil. Czupy Imre

Dr. habil. Czupy Imre AZ ERDŐ- ÉS VADGAZDÁLKODÁSBAN ELŐFORDULÓ ERGONÓMIAI KOCKÁZATOK ÉS AZ ÁLTALUK OKOZOTT MOZGÁSSZERVI MEGBETEGEDÉSEK Dr. habil. Czupy Imre SOPRONI EGYETEM intézetigazgató egyetemi docens SZABADBAN VÉGZETT

Részletesebben

Iratjel kikmitakarnakasopsoprogrammal140905csatolmany1-12 MELLÉKLET Melléklet-1:

Iratjel kikmitakarnakasopsoprogrammal140905csatolmany1-12 MELLÉKLET Melléklet-1: Iratjel kikmitakarnakasopsoprogrammal140905csatolmany1-12 MELLÉKLET 1-11. Melléklet-1: A Biblia héber nyelvű szövege szerint a sózott takarmány egészséges 1/16. oldal, 2014-09-05, Iratjel: kikmitakarnakasopsoprogrammal140905csatolmany1-12

Részletesebben

Vezetői összefoglaló a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása (VRONY) évi adataiból készült jelentésről

Vezetői összefoglaló a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása (VRONY) évi adataiból készült jelentésről Vezetői összefoglaló a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása (VRONY) 2010. évi adataiból készült jelentésről Veleszületett Rendellenességek Országos Felügyeleti Osztálya Magyarországon

Részletesebben

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu)

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Immunológia I. 2. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Az immunválasz kialakulása A veleszületett és az adaptív immunválasz összefonódása A veleszületett immunválasz mechanizmusai A veleszületett

Részletesebben

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi ellenőrzésének kiemelt szempontjai Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény értelmében

Részletesebben

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót?

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi Főosztály E-mail cím: madaraszgy@lab.hu Telefonszám: +36 1 299 9090 Megelőzéssel

Részletesebben

A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására

A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 5.6 A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására Tárgyszavak: traktorvezetés; csípőfájdalom;

Részletesebben

A népegészségügyi célból végzett szűrővizsgálatok tapasztalatai és a jövő tervei

A népegészségügyi célból végzett szűrővizsgálatok tapasztalatai és a jövő tervei A népegészségügyi célból végzett szűrővizsgálatok tapasztalatai és a jövő tervei Dr. Budai András Országos Tisztifőorvosi Hivatal Budapest, 2010. június 14. Daganatok Rosszindulatú daganatos megbetegedés

Részletesebben

A túlórázás, a kevés alvás és a nem végzetes akut szívinfarktus összefüggése

A túlórázás, a kevés alvás és a nem végzetes akut szívinfarktus összefüggése ERGONÓMIA 5.6 1.4 A túlórázás, a kevés alvás és a nem végzetes akut szívinfarktus összefüggése Tárgyszavak: túlórázás; alváshiány; munkaterhelés; szabadnap; szívinfarktus. Már 1977-ben az amerikai halálozási

Részletesebben

EU kitekintés az azbeszt okozta egészségkárosodásokról

EU kitekintés az azbeszt okozta egészségkárosodásokról EU kitekintés az azbeszt okozta egészségkárosodásokról dr. Kudász Ferenc NMH-MMI-MFF tel: (1) 4593086 Foglalkozás-Egészségügyi Fórum 2014. május 28. Európai és nemzetközi események Epidemiológiai Társaságok

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól J E L E N T É S a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól Bevezetés A munkavédelmi hatóság 2014. évi ellenőrző tevékenységét a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi

Részletesebben

Véletlen besorolásos kontrollos klinikai vizsgálatok:

Véletlen besorolásos kontrollos klinikai vizsgálatok: A FLAVIN 7 szerepe a betegségek megelőzésében és gyógyításában A harmadik évezred kihívásai a tudományos természetgyógyászat kérdéseit, eredményeit sem hagyták érintetlenül. Őszinte büszkeséggel adunk

Részletesebben

VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE

VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE *9B GERZSENYI KATALIN DR. SKULTÉTY REZSŐ DR. SZÁSZ TIBOR DR. YERBAY JÓZSEF VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE Az 1076 Sü-iij folytatott kutatás során a szerzők olyan

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA

Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Nemekre szabott terápia: NOCDURNA Dr Jaczina Csaba, Ferring Magyarország Kft. Magyar Urológus Társaság XXI. Kongresszusa, Debrecen Régi és új megfigyelések a dezmopresszin kutatása során 65 év felett megnő

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Helyzetkép a szlovén lakosság egészségi állapotáról

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Helyzetkép a szlovén lakosság egészségi állapotáról HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Helyzetkép a szlovén lakosság egészségi állapotáról Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel

Részletesebben

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Kincses (2003): Az egészség az egyén biológiai működése, valamint a kora és neme szerint elérhető és/vagy

Részletesebben

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető!

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető! BGF KKK Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály Budapest, 2012.. Név:... Neptun kód:... Érdemjegy:..... STATISZTIKA II. VIZSGADOLGOZAT Feladatok 1. 2. 3. 4. 5. 6. Összesen Szerezhető pontszám 21 20 7 22

Részletesebben

NEMZETI KÖRNYEZET EGÉSZSÉGÜGYI AKCIÓPROGRAM. Egyes daganatos betegségek miatti halandóság területi eloszlása Magyarországon

NEMZETI KÖRNYEZET EGÉSZSÉGÜGYI AKCIÓPROGRAM. Egyes daganatos betegségek miatti halandóság területi eloszlása Magyarországon NEMZETI KÖRNYEZET EGÉSZSÉGÜGYI AKCIÓPROGRAM Egyes daganatos betegségek miatti halandóság területi eloszlása Magyarországon 1986 1997 NEMZETI KÖRNYEZET EGÉSZSÉGÜGYI AKCIÓPROGRAM Egyes daganatos betegségek

Részletesebben

Összefüggés a több műszakban végzett munka és a metabolikus szindróma között

Összefüggés a több műszakban végzett munka és a metabolikus szindróma között MUNKAVÉDELEM 1.4 Összefüggés a több műszakban végzett munka és a metabolikus szindróma között Tárgyszavak: váltott műszakos munka; nappali műszak; metabolikus szindróma; szérumlipid; vércukor; elhízás;

Részletesebben

Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból

Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból 17 December 2015 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Új kísérőirat szövegezés Kivonatok a PRAC szignálokkal kapcsolatos ajánlásaiból A PRAC 2015. november 30 december 3-i ülésén elfogadva

Részletesebben

Mintavétel fogalmai STATISZTIKA, BIOMETRIA. Mintavételi hiba. Statisztikai adatgyűjtés. Nem véletlenen alapuló kiválasztás

Mintavétel fogalmai STATISZTIKA, BIOMETRIA. Mintavételi hiba. Statisztikai adatgyűjtés. Nem véletlenen alapuló kiválasztás STATISZTIKA, BIOMETRIA. Előadás Mintavétel, mintavételi technikák, adatbázis Mintavétel fogalmai A mintavételt meg kell tervezni A sokaság elemei: X, X X N, lehet véges és végtelen Mintaelemek: x, x x

Részletesebben

Biomatematika 2 Orvosi biometria

Biomatematika 2 Orvosi biometria Biomatematika 2 Orvosi biometria 2017.02.05. Orvosi biometria (orvosi biostatisztika) Statisztika: tömegjelenségeket számadatokkal leíró tudomány. A statisztika elkészítésének menete: tanulmányok (kísérletek)

Részletesebben

A halálozások haláloki jellemzői, elvesztett életévek

A halálozások haláloki jellemzői, elvesztett életévek II. évfolyam 176. szám 2008. december 17. 2008/176 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal A halálozások haláloki jellemzői, elvesztett életévek A tartalomból 1 Bevezető 1 A haláloki struktúra változásai

Részletesebben

SZÍV- ÉS AGYI ESEMÉNYEK ELŐFORDULÁSA A NEMZETKÖZI MONICA VIZSGÁLAT BUDAPESTI KÖZPONTJÁBAN

SZÍV- ÉS AGYI ESEMÉNYEK ELŐFORDULÁSA A NEMZETKÖZI MONICA VIZSGÁLAT BUDAPESTI KÖZPONTJÁBAN SZÍV- ÉS AGYI ESEMÉNYEK ELŐFORDULÁSA A NEMZETKÖZI MONICA VIZSGÁLAT BUDAPESTI KÖZPONTJÁBAN DR. DUBA JENŐ Az utóbbi évtizedekben a szív- és érrendszeri megbetegedések az egész magyar népesség egészségi állapotát

Részletesebben

Forrás Internet-helye:

Forrás Internet-helye: A svájci egészségügy statisztikai zsebkönyve 2018 Taschenstatistik Gesundheit 2018 egységes szerkezetben Bundesamt für Statistik (BFS) 14. Gesundheit, Neuchâtel, 22. 02. 2019. (44 p.) Forrás Internet-helye:

Részletesebben

Kiszorítás idősek és fiatalok között? Empirikus eredmények EU aggregált adatok alapján

Kiszorítás idősek és fiatalok között? Empirikus eredmények EU aggregált adatok alapján Empirikus eredmények EU aggregált adatok alapján MTA Közgazdaságtudományi Intézet, CEU Középeurópai Egyetem How could Hungary increase labour force participation? - záró konferencia, 2008 június 19. Hotel

Részletesebben

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024 CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET 3300 EGER, KERTÉSZ ÚT 3. TELEFON / FAX: 06-36/784-825 E-mail: csaladsegito.intezet@upcmail.hu Web: csskeger.hu EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

Részletesebben

I. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedély(ek) feltételeit érintő módosítások indoklása

I. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedély(ek) feltételeit érintő módosítások indoklása I. melléklet Tudományos következtetések és a forgalomba hozatali engedély(ek) feltételeit érintő módosítások indoklása 1 Tudományos következtetések Figyelembe véve a Farmakovigilancia Kockázatértékelő

Részletesebben

A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken

A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken Tárgyszavak: káros hatás; veszélyfelmérés; előrejelzés; kutatás; megelőzés; tájékoztatás. Emelkedő kockázatok kutatása

Részletesebben

Biostatisztika VIII. Mátyus László. 19 October

Biostatisztika VIII. Mátyus László. 19 October Biostatisztika VIII Mátyus László 19 October 2010 1 Ha σ nem ismert A gyakorlatban ritkán ismerjük σ-t. Ha kiszámítjuk s-t a minta alapján, akkor becsülhetjük σ-t. Ez további bizonytalanságot okoz a becslésben.

Részletesebben