Foglalkozási bőrgyulladások gyakorisága a brit nyomdaiparban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Foglalkozási bőrgyulladások gyakorisága a brit nyomdaiparban"

Átírás

1 MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Foglalkozási bőrgyulladások gyakorisága a brit nyomdaiparban Tárgyszavak: foglalkozási betegség; bőrgyulladás; nyomdaipar; Nagy-Britannia. A nyomdaipar Nagy-Britannia egyik legnagyobb iparága, kb embert foglalkoztat, több mint vállalatnál. Számos nyomdász betegszik meg a munka következtében, az egészségügyi és biztonsági törvények ellenére. A bőrgyulladás a népesség 15 20%-át érinti Nagy-Britanniában. Becslések szerint mintegy 4 millió munkanap kiesést okoznak évente a bőrbetegségek. A nyomdaipar jelentős kockázatot képvisel a bőrgyulladások szempontjából. Megfigyelések szerint dolgozóra 85,8 bőrmegbetegedés jut évente a nyomdaiparban. Potenciális bőrizgatók az alkoholok, lúgok, előhívók, maratószerek, zsírok, viaszok és tinták, valamint a kontakt allergének mint a kálium-dikromát, a festékek, a formaldehid, a hidrokinon ragasztók és gumik. A vegyszerek dermatológiai hatásáról a nyomdaiparban sok tanulmány jelent meg, a litográfiás nyomásnál a dolgozók 67%-a allergiás kontakt dermatitiszban szenved, az UI-fénnyel térhálósított tintakomponensek pedig 29%-nál okoztak kontakt dermatitiszt. Az aziridin térhálósító is okozott bőrgyulladást, valamint a műanyag monomerek, a fényérzékeny akrilátok, a poliuretán. Mindezen ismeretek ellenére nincs olyan tanulmány, amely rendszeresen, mérhető módon meghatározta volna a foglalkozási bőrbetegségeket és azok típusait a nyomdaiparban. Vizsgálati módszerek Kérdőíveket küldtek ki postai úton, amelyek az alkalmazás történetére, a foglalkozásra, a bőrpanaszokra és allergiára vonatkoztak. A kérdőívet jelenleg alkalmazásban álló 2674 dolgozó kapta meg. Akik nem válaszoltak, még kétszer kaptak kérdőívet. A válaszadók aránya 47% volt. Azokhoz a vállalatokhoz, ahol legalább 10 nem válaszoló volt, a kérdőíveket személyesen kézbesítették, és gyűjtötték be a kitöltés után.

2 Eredmények Válaszok Összesen 1500 (62%) kérdőívet kaptak vissza, de csak 1495 érkezett időben. 121 kérdőív üresen érkezett, és 185 nem volt érintett a nyomdaiparban. A vizsgálatokat így 1189 kérdőív alapján végezték. 80% férfi volt, többségük év közötti (59%), 31% 50 év feletti, és csak 10% 30 év alatti. Foglalkozási jellemzők Az 1189 résztvevő 25%-a az előkészítésben vett részt, 47% a nyomtatásban és 42% a kikészítésben. A dolgozók kis része egynél több műveletben is tevékenykedett. A fenti három kategórián kívül létezik még az egyéb kategória, ahová a korrektorok, technikusok, raktári dolgozók és a menedzserek tartoznak. A válaszadók 81%-a (960) több mint három éve dolgozik a vállalatnál, és 59%-nak (700) az előző munkahelye is ebben az iparágban volt. Ebből 653 válaszadó akik előzőleg is a nyomdaiparban dolgoztak 25%-a (172) több mint 25 évet töltött az iparágban. A bőrpanaszok gyakorisága Az 1189 válaszadó 41%-a (490) állította, hogy bőrpanaszai voltak, a férfiak aránya nagyobb volt (43%), mint a nőké (30%). A év közöttiek érintettsége volt a legnagyobb, és nagyobb volt a nyomtatásnál (49%), mint az előnyomásnál vagy a kikészítésnél (38%). Mivel a dolgozók nagy része több műveletet is végzett, az előfordulási számok nem tükröznek csupán egyetlen műveletet. Pl. 30 dolgozó (47%), akik UI-fény hatására térhálósodó nyomdafestékkel vagy oldószert tartalmazó festékkel dolgoztak, bőrproblémákról számolt be. A kéz, arc vagy alsókar leginkább érintett részei az ujjak, vagy az ujjak közötti szövetek voltak, a 490 válaszadó közül több mint a fele (261) nyilatkozott így. Ezt közvetlenül követték a kézfejpanaszok (220). A könyök, a szemhéj és az arc ritkábban szerepelt az érintett testrészek között (54, 33, 55). A legjobban érintett testrész az ujj volt, különösen azoknál, akik izocianáttartalmú anyagot használtak (60%), és akik a vágásnál dolgoztak (59%). Kb. 40% kézfeje károsodott, különösen azoké, akik nyomdafestékpasztát használtak. Azok, akik naponta dolgoztak UI-fénnyel térhálósított festékkel, festékpasztákkal, vizes alapú festékekkel és a hengereket tisztították, kézfejproblémákról számoltak be. Vizsgálták a bőrproblémák előfordulási gyakoriságát, az első előfordulás időpontját, és azt, hogy a panaszok elmúltak-e, amikor nem dolgoztak.

3 A 490 válaszadó háromnegyed része (356) azt választolta, hogy a bőrprobléma megszűnt, amint nem dolgoztak. A legjobban érintett munkaterület a nyomtatás (57%) és a kikészítés (39%), az alkalmazott védőfelszerelés (kesztyű, munkaruha, bőrvédő termékek) ellenére. A tünetek általában 16 éves kor után jelentkeztek. A tünetek: viszketés (61%), érdes bőr vagy kiütés (58%), száraz bőr hámlással (56%), vörösség (55%), repedés vagy kérgesedés (51%). A 490 válaszoló közül 50% arra panaszkodott, hogy a meglévő bőrpanaszokat bizonyos anyagokkal való érintkezés súlyosbította (lemosó folyadékok, festékek, UV lakkok, előhívók stb.). A felsorolt anyagok száma több mint 50. A munkán kívül eltöltött idő, amely a panaszok megszűnéséig szükséges, széles skálán mozgott, 1 naptól 25 hétig terjedt. Az utolsó kérdés az allergiára vonatkozott. A 490 megkérdezett személy közül 47%-nak voltak bőrpanaszai és 29% jelentett szénanáthát és 20% asztmát. Az alkalmazott védőintézkedések Az 1189 válaszadó 67%-a viselt kesztyűt, és közel 60%-a védőruhát. Az 550 nyomdász 91%-a és a 281 előnyomó munkás 68%-a hordott kesztyűt, de a 497 kikészítőnek csak 44%-a. Bár a nyomó munkások viselték leggyakrabban a védőfelszerelést és a legtöbbször mostak kezet, mégis ebben a kategóriában volt a legtöbb probléma. A 129 jelenleg is problémával küzdő dolgozó 70%-a háromnál többször mosott kezet naponta, kesztyűt hordott (68%) és védőkrémet használt (38%). Sőt, annak a 356 dolgozónak közel háromnegyed része, akiknél a munka nélkül a problémák megszűntek, szintén gondosan jártak el, naponta háromszor mostak kezet, és több mint 50%-uk használt védőkrémet vagy üzemi tisztítószert. A válaszadók egyéb megjegyzései A kérdőív megjegyzések rovatára több mint 180-an válaszoltak. Ezek a bőrproblémákkal kapcsolatos egyéb részletek voltak, lehetséges okaik, egyéb, nem bőrpanaszok, általános munkakörülmények és a védőeszközök használata. Bár sokan hordták a védőkesztyűt, volt, aki a latex allergén hatásáról panaszkodott, vagy arról, hogy a kesztyű alatt a kéz nagyon melegszik és kényelmetlen, ill. hogy kesztyűben egyes feladatok nehezen végezhetők el. Egyes dolgozók a szellőzésről és a hőmérsékleti körülményekről panaszkodtak. A por és füst nem bőrpanaszokat okoztak (szem, orr, torok izgatás). Érdekes módon ketten a bőrpanaszok megelőzését célzó intézkedéseket dicsérték, különösen a megelőző és munka utáni krémeket, és az állandó ápolónőt, aki rendszeresen ellenőrizte bőrüket.

4 Klinikai vizsgálatok 45 olyan személyt vizsgáltak, akik bőrgyulladásukról nyilatkoztak, és 60 kontroll személyt, akik panaszmentesek voltak. A klinikai vizsgálatok a 45 esetben megerősítették a diagnózist, 20 esetben kontakt dermatitiszt állapítottak meg, amiből háromnak psoriasisa (pikkelysömör) is volt. Tíz esetben a betegség enyhe volt, és kilenc esetben mérsékelt. A 45 panaszostól a szakorvos 26 esetben állapította meg, hogy a betegség foglalkozási eredetű. A többi betegség enyhe bőrkiütés, rosacea, ekcéma, és poikiloderma (bőrfoltosság) volt, de ezeket nem lehetett összefüggésbe hozni a munkával. A kontrollszemélyeknél 21 esetben találtak bőrproblémákat, amit 17 esetben lehetett összefüggésbe hozni a foglalkozással, de mindegyik mérsékelten volt súlyos. Értékelés A vizsgálat sikeres volt, amennyiben megállapította a bőrgyulladás gyakoriságát a Nottinghamshire-i nyomdászok között. 51 személy számolt be bőrgyulladásról, amit a klinikai vizsgálatok is igazoltak, és 44%-uk foglalkozási eredetű volt. A vizsgálatba bevont személyeket a GPMU adatbázisából válogatták ki, mivel feltehetően a Nottinghamhire-i nyomdaipar az egész országra jellemző. A bőrgyulladás 11%-os előfordulása a kézen sokkal magasabb, mint az EPIDERM ellenőrző rendszer közlése, amely 85,8 esetet talált nyomdásznál. Az EPIDERM esetében meg kell jegyezni, hogy bár a bőrgyógyászok által becsült érték a második legnagyobb dolgozónként, a foglalkozás-egészségügyi orvosok besorolásában nem szerepel, ami a foglalkozásegészségügyi ellátás hiányosságát bizonyítja a nyomdaiparban. A vizsgálat során kiderült a klinikai ellenőrzés fontossága is, mivel a bőrpanaszosok 58%-ánál, a kontrollszemélyek 28%-nál diagnosztizáltak foglalkozási károsodást. A tanulmány szerint a védőkesztyűk elterjedt használata ellenére a kar hiányos védelme is okozhat problémákat, így erre fokozottan kell figyelni. A válaszadók felhívták a figyelmet arra, hogy a tisztítószerek maguk is okozhatnak bőrproblémákat, ugyanúgy, mint az állandó, vízzel való érintkezés. Sokan utaltak arra, hogy a védőkesztyűk is okozhatnak problémákat, amellett gátolhatják a munkát. Következtetések A tanulmány a bőrgyulladások nagy előfordulási arányát igazolta a nyomdászok között Nottinghamshire körzetében (kb.40%), a jelenleg is bőrpanaszokkal élők kb. 26%-ot tettek ki. A panaszok és a tevékenységek jól

5 fedték egymást az egész iparágban, és rávilágítottak arra, hogy a bőrproblémák jelentősek a nyomdaiparban. A tanulmány azt igazolta, hogy a bőrproblémák legnagyobb részét a nyomdaipari gépek tisztítása okozza. Figyelmet kell fordítani a nem kémiai tényezőkre, így a súrlódásra és irritációra, amit az ismételt kézmosás okoz. A cél a nedves munka csökkentése, mivel az sok dolgozót érint. A tanulmány azt is bebizonyította, hogy a témában rendelkezésre álló irodalom jelenleg nem kielégítő. Folyamatban van egy tanulmány, amelynek célja hatékony és elfogadható stratégia kidolgozása a nyomdaipari bőrgyulladások kockázatának csökkentésére. (Szobor Albertné) Livesley, E.; Rushton, L. stb.: The prevalence of occupational dermatitis in the UK printing industry. = Occupational and Environmental Medicine, 59. k. 7. sz p Meyer, J. D.; Chen, Y. stb.: Occupational contact dermatitis in the UK: a surveillance report from EPIDERM and OPRA. = Occupational and Environmental Medicine, 50. k. 3. sz p Füstgáz okozta életveszély HÍREK Az égetésnél a leggyakoribb baleseti ok a füstgázmérgezés (kb. 73%) egy Németországban nyilvánosságra hozott statisztika szerint, amely 2600 sajtójelentés alapján készült. A jelentés szerint a füstgázmérgezések nagyobb veszélyt képviselnek, mint a lángok. Az égési gázok okozta veszélyt rendszerint alábecsülik. Füstelvezetés nélkül a tűz kitörése után csak három perc áll a menekülők rendelkezésére, mivel a füst korlátozza a látást, és a növekvő szén-monoxidkoncentráció életveszélyt jelent. Tűz ellen a legjobb védelem a korai felismerés, és a füstgázok célzott elvezetése, a személyek, az épületek, az értékek és a környezet számára. (Technische Überwachung, 43. k. 9. sz p. 6.) Zajcsökkentett építkezés A brémai Szent József kórház területén egy II. világháborús, föld feletti bunkert újjáépítettek. A betontömb csak 10 méterre van a klinika épületeitől, és a környező villákat csak egy utca választja el az építési területtől. A város ezért pályázatot írt ki a terület leárnyékolására, hogy a betonmarást a környe

6 zetben ne lehessen hallani. Az STE-BA cég 20 db-es zajvédelmet tudott vállalni védőkazettákkal, amelyek zajcsökkentése kb. 75%-os, és ezenfelül a bunker körül U alakú, 12 m magas állványt épített, amelyre 800 m 2 védőkazettát szerelt. A zajvédelem elérte célját, a klinika dolgozói, betegei és a környék lakói nyugodtan élnek, mialatt az építkezés folyik. (Technische Überwachung, 43. k. 9. sz p. 9.) EGYÉB IRODALOM Mathur, V.; Bhatnagar, P. stb.: Breast cancer incidence and exposure to pesticides among women originating from Jaipur. (Jaipuri asszonyok között a mellrák-előfordulás és a növényvédőszer-expozíció kapcsolata.) = Environmental International, 28. k. 5. sz. nov p Tátrai E.: Az azbeszt pótlására szolgáló anyagok pulmonális toxicitása. = Foglalkozásegészségügy, 6. k. 3. sz p Berényi M.; Kiss B.: Dohányzási szokások foglalkoztatottak körében Baranya megye, = Foglalkozás-egészségügy, 6. k. 3. sz p Soós T.: A munkáltató munkavédelmi kötelességei a képernyős munkahelyek kialakításában. = Foglalkozás-egészségügy, 6. k. 3. sz p

Dolgozók ismeretei a kémiai kockázatokról galvánüzemekben

Dolgozók ismeretei a kémiai kockázatokról galvánüzemekben FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 Dolgozók ismeretei a kémiai kockázatokról galvánüzemekben Tárgyszavak: kémiai kockázat; króm; nikkel; fémbevonás; galvanizálás; rákkeltő anyag. Bár a krómozók tisztában vannak

Részletesebben

Fluazinam és klórthalonil gombaölő szerek okozta foglalkozási asztma

Fluazinam és klórthalonil gombaölő szerek okozta foglalkozási asztma MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Fluazinam és klórthalonil gombaölő szerek okozta foglalkozási asztma Tárgyszavak: gombaölő szer; asztma; foglalkozási betegség. A tanulmány két foglalkozási

Részletesebben

A poliuretán-gyártás alapanyagainak és melléktermékének potenciális rákkeltő és légúti ingerlő hatásainak vizsgálata

A poliuretán-gyártás alapanyagainak és melléktermékének potenciális rákkeltő és légúti ingerlő hatásainak vizsgálata MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 A poliuretán-gyártás alapanyagainak és melléktermékének potenciális rákkeltő és légúti ingerlő hatásainak vizsgálata Tárgyszavak: poliuretán; gyártás;

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

Foglalkozás-egészségtan I.

Foglalkozás-egészségtan I. Foglalkozás-egészségtan I. A foglalkozás-egészségügy fogalma, felépítése. A foglalkozási betegségek és fokozott expozíció fogalma. Munkavédelem. Munkahelyi balesetek. 2015 A magyar munkavédelem története

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ. a mikro-, kis- és közép vállalkozások munkavédelmi helyzetképének (profiljának) felmérése tárgyban végzett tájékozódásról

ÖSSZEFOGLALÓ. a mikro-, kis- és közép vállalkozások munkavédelmi helyzetképének (profiljának) felmérése tárgyban végzett tájékozódásról ÖSSZEFOGLALÓ a mikro-, kis- és közép vállalkozások munkavédelmi helyzetképének (profiljának) felmérése tárgyban végzett tájékozódásról amely az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Munkavédelmi

Részletesebben

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Munkaegészségügy Munkabiztonság Munkahigiéne Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Szervezett munkavégzésre vonatkozó munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelmények, törvénykezési, szervezési,

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan

Felelősen, egészségesen, biztonságosan Felelősen, egészségesen, biztonságosan Előadó: Dr. Brunner Péter főosztályvezető főorvos helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Egészség a legnagyobb gazdagság,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek biztonságtechnikai eszközeinek beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek biztonságtechnikai eszközeinek beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai Tóth György Gyalugépek biztonságtechnikai eszközeinek beállítása A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai A követelménymodul száma: 2273-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Elosalic kenőcs BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Elosalic

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Környezetvédelemmel, biztonságtechnikával, tűzvédelemmel, egészségvédelemmel, kel kapcsolatos legfontosabb jogszabályok, utasítások alapfogalmak, dokumentációk és eljárások

Részletesebben

Összefoglaló jelentés

Összefoglaló jelentés MUNKAFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Összefoglaló jelentés a faipari tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról (2015. május 11. június 30.) Összeállította: Földházi Ákos Nédó Ferenc 2 I. A vizsgálat elrendelésének

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Dulcolax 10 mg végbélkúp biszakodil

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Dulcolax 10 mg végbélkúp biszakodil Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Dulcolax 10 mg végbélkúp biszakodil Olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

BABAÁPOLÁS. Oilatum Bõrápolási tanácsadó kicsiknek és nagyoknak! Komplex bôrlágyító kezelés

BABAÁPOLÁS. Oilatum Bõrápolási tanácsadó kicsiknek és nagyoknak! Komplex bôrlágyító kezelés BABAÁPOLÁS Oilatum Bõrápolási tanácsadó kicsiknek és nagyoknak! Tartalom Ekcémás kisbabák és gyermekek bôrápolásáról Ekcémás kisbabák és gyermekek bôrápolásáról 3 A lényeg a bôrlágyítás 4 Trükkök, hogy

Részletesebben

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban Kiss Irén Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban A követelménymodul megnevezése: Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése A követelménymodul száma: 1428-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

1 / 6 2012.05.30. 16:48

1 / 6 2012.05.30. 16:48 1 / 6 2012.05.30. 16:48 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet a munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről A munkavédelemről szóló

Részletesebben

Földmunkagépek munkabiztonsági kérdései

Földmunkagépek munkabiztonsági kérdései MUNKABIZTONSÁG 2.1 4.1 Földmunkagépek munkabiztonsági kérdései Tárgyszavak: munkabiztonság; földmunkagép; szabályozás; kockázatelemzés; statisztika; balesetvizsgálat; kérdőív. Földmunkagépek mint veszélyforrások

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés... 4. Munkavédelmi felügyeleti rendszer változása... 5. A mezőgazdaság főbb egészségkárosító kockázatai...

Tartalomjegyzék. Bevezetés... 4. Munkavédelmi felügyeleti rendszer változása... 5. A mezőgazdaság főbb egészségkárosító kockázatai... 2 Tartalomjegyzék Bevezetés... 4 Munkavédelmi felügyeleti rendszer változása... 5 A mezőgazdaság főbb egészségkárosító kockázatai... 8 Bejelentett foglalkozási megbetegedések és fokozott expozíciós esetek...

Részletesebben

Újonnan kialakuló nyakfájdalom előrejelzése a fizikai megterhelés és pszichoszociális tényezők alapján

Újonnan kialakuló nyakfájdalom előrejelzése a fizikai megterhelés és pszichoszociális tényezők alapján MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Újonnan kialakuló nyakfájdalom előrejelzése a fizikai megterhelés és pszichoszociális tényezők alapján Tárgyszavak: foglalkozási ártalom; nyakfájdalom;

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE VPRIV 200 egység por oldatos infúzióhoz. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy injekciós üveg 200 egység* velagluceráz-alfát tartalmaz.

Részletesebben

Stressz az ember és a profit értéke

Stressz az ember és a profit értéke ERGONÓMIA 5.6 Stressz az ember és a profit értéke Tárgyszavak: stressz; foglalkozási betegség; költség; teljesítmény; munkaszervezés, vezetés. Mindnyájan érezzük azt életünkben, hogy nyomás alatt vagyunk.

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Blau-szindróma Verzió 2016 1. MI A BLAU-SZINDRÓMA/FIATALKORI SZARKOIDÓZIS 1.1 Mi ez? A Blau-szindróma genetikai betegség. A betegeknél egyszerre lép fel bőrkiütés,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A MUNKABALESETEK ALAKULÁSÁRÓL A FELDOLGOZOTT MUNKABALESETI JEGYZŐKÖNYVEK ALAPJÁN 2014. I-IV. NEGYEDÉV

TÁJÉKOZTATÓ A MUNKABALESETEK ALAKULÁSÁRÓL A FELDOLGOZOTT MUNKABALESETI JEGYZŐKÖNYVEK ALAPJÁN 2014. I-IV. NEGYEDÉV TÁJÉKOZTATÓ A MUNKABALESETEK ALAKULÁSÁRÓL A FELDOLGOZOTT MUNKABALESETI JEGYZŐKÖNYVEK ALAPJÁN 2014. I-IV. NEGYEDÉV 2 / 19 A tájékoztató a 2015. január 8-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti

Részletesebben

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről Veszélyes anyagok és kockázatértékelés Európai kampány a kockázatértékelésről Mik a veszélyes anyagok? Veszélyes anyagok: Bármely olyan folyadék, gáz vagy szilárd anyag, amely kockázatot jelent a munkavállalók

Részletesebben

Az ipari termelés visszaszorulása és a halálos üzem balesetek csökkenése közti kapcsolat az USA-ban

Az ipari termelés visszaszorulása és a halálos üzem balesetek csökkenése közti kapcsolat az USA-ban MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Az ipari termelés visszaszorulása és a halálos üzem balesetek csökkenése közti kapcsolat az USA-ban Tárgyszavak: munkabaleset; statisztika; ipartalanítás.

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Betegtájékoztató CUTIVATE 0,05 MG/G KENÕCS. Cutivate kenõcs flutikazon-propionát

Betegtájékoztató CUTIVATE 0,05 MG/G KENÕCS. Cutivate kenõcs flutikazon-propionát CUTIVATE 0,05 MG/G KENÕCS Cutivate kenõcs flutikazon-propionát HATÓANYAG: Flutikazon-proprionát. 1 gramm kenõcsben 0,05 mg flutikazon-propionát (mikronizált) van (0,005 %). 15 g kenõcsben 0,75 mg flutikazon-propionát

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bactroban 20 mg/g kenőcs mupirocin

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bactroban 20 mg/g kenőcs mupirocin Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Bactroban 20 mg/g kenőcs mupirocin Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

Betegtájékoztató CUTIVATE 0,5 MG/G KRÉM. Cutivate krém flutikazon-propionát

Betegtájékoztató CUTIVATE 0,5 MG/G KRÉM. Cutivate krém flutikazon-propionát CUTIVATE 0,5 MG/G KRÉM Cutivate krém flutikazon-propionát HATÓANYAG: Flutikazon-propionát. 1 gramm krémben 0,5 mg flutikazon-propionát (mikronizált) van (0,05%). SEGÉDANYAG: Folyékony paraffin, cetil-sztearil-alkohol,

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS MUNKAFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a biológiai kóroki tényezők okozta fertőzések és megbetegedések megelőzésére irányuló munkavédelmi célvizsgálatról (2015. augusztus 31. szeptember 30.)

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése

Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése ERGONÓMIA 5.2 4.2 Vibrációs ártalmak vizsgálata és megelőzése Tárgyszavak: ergonómia; rezgésvédelem; vibráció; foglalkozási ártalom; egészségvédelem; megelőzés; mérés. A kézre és karra ható vibrációs ártalmak

Részletesebben

A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására

A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 5.6 A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására Tárgyszavak: traktorvezetés; csípőfájdalom;

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a biológiai kóroki tényezők kockázatával járó tevékenységek célvizsgálatáról (2013. május 06. - június 30.) Budapest, 2013. július 29. I. A célvizsgálat elrendelésének előzménye A

Részletesebben

Targoncavezető tanfolyam. Segédanyag

Targoncavezető tanfolyam. Segédanyag Targoncavezető tanfolyam Segédanyag 1 Tétel Fogalmazza meg a munkavédelem célját, fogalmát és feladatát! Sorolja fel területeit! Kulcsszavak, fogalmak: 1, A munkavédelem célja A balesetek, foglalkozási

Részletesebben

Lyme-kór (lyme-artritisz)

Lyme-kór (lyme-artritisz) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Lyme-kór (lyme-artritisz) Verzió 2016 1. MI A LYME-KÓR 1.1 Mi ez? A Lyme-artritisz (Lyme-borreliózis) egyike a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott

Részletesebben

Öntödei dolgozók egészségvédelme és biztonsága

Öntödei dolgozók egészségvédelme és biztonsága FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 Öntödei dolgozók egészségvédelme és biztonsága Tárgyszavak: egészségvédelem; káros hatás; öntöde; levegőtisztaság; személyi védőfelszerelés; szemvédelem. A környezet- és egészségvédelemmel,

Részletesebben

Familiáris mediterrán láz

Familiáris mediterrán láz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Familiáris mediterrán láz Verzió 2016 1. MI AZ FMF 1.1 Mi ez? A familiáris mediterrán láz (Familial Mediterranean Fever, FMF) egy genetikailag öröklődő betegség.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. fehér és színtelen

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. fehér és színtelen 1/6 Supralux Portal MIX vakolatalapozó verziószám: 1-2-HU Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

ISMERTETÔ AZ EURÓPAI UNIÓRÓL

ISMERTETÔ AZ EURÓPAI UNIÓRÓL Készült a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége kiadásában a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium irányításával mûködô Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Programja keretében meghirdetett Az európai

Részletesebben

JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Iktató szám: NGM/8952-60/2015. Munkafelügyeleti Főosztály

JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Iktató szám: NGM/8952-60/2015. Munkafelügyeleti Főosztály Iktató szám: NGM/8952-60/2015 JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Összeállította: Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztály Melléklet: Minisztériumok és önálló szervezetek

Részletesebben

KELMEFESTŐ- ÉS TISZTÍTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

KELMEFESTŐ- ÉS TISZTÍTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés KELMEFESTŐ- ÉS TISZTÍTÓ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése KELMEFESTŐ- ÉS TISZTÍTÓ Feladatok

Részletesebben

Elektromos kerti porszívó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Elektromos kerti porszívó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FZF 4010 E EN Tartalom 51 HU Elektromos kerti porszívó Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a kerti porszívót. Mielőtt használni kezdi, figyelmesen olvassa el ezt a használati útmutatót és őrizze meg a későbbiekre.

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat. A Drégelyvár Gimnázium Esti Tagozat Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzat. A Drégelyvár Gimnázium Esti Tagozat Szervezeti és Működési Szabályzata Szervezeti és Működési Szabályzat A Drégelyvár Gimnázium Esti Tagozat Szervezeti és Működési Szabályzata A közoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény, valamint a végrehajtására kiadott,

Részletesebben

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye?

Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 4.2 Miért fenyeget sok dolgozót ma is a szilícium-dioxid veszélye? Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; káros hatás; egészségvédelem; szilikózis; megelőzés; védekezés; foglalkozási

Részletesebben

A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül

A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül I. A tényeket többé senki sem hagyhatja figyelmen kívül A rák legyőzése - 1. kötet: Az elképzelhetetlen megvalósítható 1. tény: Az iparosodott világban a harmadik leggyakoribb halálozási ok a rák A 21.

Részletesebben

A KULLANCS TERJESZTETTE AGYVELÕ- AGYHÁRTYAGYULLADÁS

A KULLANCS TERJESZTETTE AGYVELÕ- AGYHÁRTYAGYULLADÁS A KULLANCS TERJESZTETTE AGYVELÕ- AGYHÁRTYAGYULLADÁS (kullancsenkefalitisz) A kórokozó és a fertõzés útja Akullancsok számos, emberre veszélyes vírust terjesztenek, ezek vagy agyvelõgyulladást, vagy úgynevezett

Részletesebben

A KOCKÁZÁTÉRTÉKELÉS rendkívüli országos célvizsgálata

A KOCKÁZÁTÉRTÉKELÉS rendkívüli országos célvizsgálata Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség A KOCKÁZÁTÉRTÉKELÉS rendkívüli országos célvizsgálata 2003 február 1 - március 10. CÉL A rendkívüli országos vizsgálat célja annak felmérése volt, hogy

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Dermovate kenőcs klobetazol-propionát

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Dermovate kenőcs klobetazol-propionát Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Dermovate kenőcs klobetazol-propionát Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, amely az Ön

Részletesebben

életeket ment Ideje, hogy önmagára is gondoljon.

életeket ment Ideje, hogy önmagára is gondoljon. életeket ment 1 Ideje, hogy önmagára is gondoljon. A vastag és végbél rák a lappangó gyilkos Szlovéniában évente vastag és végbélrákban kb. 1600 ember betegszik meg. Sajnos sokan közülük a rák miatt elhaláloznak

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás Szóróautomata készülék M-10. T-Dok-213-HU-Rev.1 200-0142 Az eredeti üzemeltetési útmutató fordítása

Üzemeltetési utasítás Szóróautomata készülék M-10. T-Dok-213-HU-Rev.1 200-0142 Az eredeti üzemeltetési útmutató fordítása HU Üzemeltetési utasítás Szóróautomata készülék M-10 T-Dok-213-HU-Rev.1 200-0142 Az eredeti üzemeltetési útmutató fordítása Köszönjük, hogy Ön a Krautzberger termékének megvásárlása mellett döntött. Ezt

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A skizofrénia A skizofrénia A skizofrénia kifejezést szinte mindenki hallotta már valahol. Az emberek zöme azonban mégsem tudja biztosan, mi is ez, mi az oka, és hogyan gyógyítható. Mit jelent a skizofrénia

Részletesebben

A motorkerékpár átadása, átadás előtti átvizsgálás. Jótállási okmány P.H. Motorkerékpár adatok. Modell:...

A motorkerékpár átadása, átadás előtti átvizsgálás. Jótállási okmány P.H. Motorkerékpár adatok. Modell:... A motorkerékpár átadása, átadás előtti átvizsgálás A motorkerékpárja átadása előtt, a járművet alaposan átvizsgáltuk annak érdekében, hogy az kifogástalan, és a gyári minőségi előírásoknak megfelelő állapotban

Részletesebben

Hydrocortison-Wagner

Hydrocortison-Wagner Nyilvános Értékelő Jelentés Gyógyszernév: (hidokortizon-acetát) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Wagner-Pharma Gyógyszerfejlesztő, Gyártó és Forgalmazó Kft. Kelt: 2015. december

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország Biztonsági adatlap Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy készítmény azonosítása

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/6 Supralux Konvert rozsdaátalakító alapozó verziószám: 3-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 28.4.2005 COM(2005) 171 végleges 2005/0062 (CNS) 2005/0063 (CNS) Javaslat: A TANÁCS IRÁNYELVE a madárinfluenza (klasszikus baromfipestis) elleni védekezésre

Részletesebben

Tárgyszavak: munkabaleset; statisztika; betegállomány; költség; elemzés; baleset-megelőzés; kockázatkezelés.

Tárgyszavak: munkabaleset; statisztika; betegállomány; költség; elemzés; baleset-megelőzés; kockázatkezelés. MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Javuló baleseti statisztikák Németországban Tárgyszavak: munkabaleset; statisztika; betegállomány; költség; elemzés; baleset-megelőzés; kockázatkezelés.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Carvedilol Grindeks 6,25 mg tabletta Carvedilol Grindeks 12,5 mg tabletta Carvedilol Grindeks 25 mg tabletta karvedilol Mielott elkezdené szedni ezt

Részletesebben

VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE

VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE *9B GERZSENYI KATALIN DR. SKULTÉTY REZSŐ DR. SZÁSZ TIBOR DR. YERBAY JÓZSEF VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE Az 1076 Sü-iij folytatott kutatás során a szerzők olyan

Részletesebben

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

Fürdőszoba festék fehér

Fürdőszoba festék fehér 1/7Supralux Penészgátló Konyha & Fürdőszoba festék verziószám: 1-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése:

Részletesebben

Biztonsági Adatlap. Készült az 1907/2006/EK, 31. cikk alapján. Kiadás dátuma: 2006. 04. 03. Verzió száma: 1 Felülvizsgálva: 2009. 05. 21.

Biztonsági Adatlap. Készült az 1907/2006/EK, 31. cikk alapján. Kiadás dátuma: 2006. 04. 03. Verzió száma: 1 Felülvizsgálva: 2009. 05. 21. Oldal: 1 / 10 1. Az anyag / készítmény és a társaság / vállalkozás azonosítója - 1.1. Az anyag / készítmény azonosítása - Kereskedelmi megnevezés: Mzone elektromos kerékpár akkumulátor - Kémiai megnevezés:

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Hot-dog készítő használati útmutató HD-01 / HD-02 / HD-03 / HD-03N/K / HD-04 / HD-04N/K

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Hot-dog készítő használati útmutató HD-01 / HD-02 / HD-03 / HD-03N/K / HD-04 / HD-04N/K . HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Hot-dog készítő használati útmutató HD-01 / HD-02 / HD-03 / HD-03N/K / HD-04 / HD-04N/K Hot-dog készítő Mielőtt a készüléket üzembe helyezné, figyelmesen olvassa el jelen használati

Részletesebben

Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi kérdései. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára

Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi kérdései. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Az építőipar és az építőanyag ipar főbb munkaegészségügyi kérdései A Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Részletesebben

KEZELÉSI UTASÍTÁS. 3 W-650 Benzinmotoros háti permetező Az eredeti kezelési utasítás fordítása 3W-650

KEZELÉSI UTASÍTÁS. 3 W-650 Benzinmotoros háti permetező Az eredeti kezelési utasítás fordítása 3W-650 KEZELÉSI UTASÍTÁS 3 W-650 Benzinmotoros háti permetező Az eredeti kezelési utasítás fordítása 3W-650 TARTALOM MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ... 3 BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK... 3 LEGFONTOSABB ALKALMAZÁSOK... 6 A SZERKEZET

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAPOT

BIZTONSÁGI ADATLAPOT Oldal 1 -től 7 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállakozás azonosítása Anyag-csoport : Az anyag vagy a készítmény azonosítása Motorolaj Motor Oil SAE 15W-40 (S-SDB) Engine oil SAE 15W-40 (S-SDB) Huile

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

ADENGO 1/11 Verzió 1 / H Felülvizsgálat dátuma: 30.11.2012 102000016311 Nyomtatás Dátuma: 30.11.2012

ADENGO 1/11 Verzió 1 / H Felülvizsgálat dátuma: 30.11.2012 102000016311 Nyomtatás Dátuma: 30.11.2012 ADENGO 1/11 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Márkanév ADENGO Termék kódja (UVP) 79021534 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

1995-ben kormányrendeletben szabályozták újra a munkaegészségügyi,üzemorvosi tevékenységet.

1995-ben kormányrendeletben szabályozták újra a munkaegészségügyi,üzemorvosi tevékenységet. 1995-ben kormányrendeletben szabályozták újra a munkaegészségügyi,üzemorvosi tevékenységet. Azóta foglalkozás-egészségügy a hivatalos neve. Lényegváltozás,hogy a fenti szolgáltatás finanszírozása kikerült

Részletesebben

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Egészséghét homokpusztai 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Homokpusztai Egészséghét megnyitása Helyszín: Homokpusztai Közösségi Ház Sándorfalva, Kéri dűlő 25. A rendezvényt megnyitja: Gajdosné

Részletesebben

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Cím:1139 Budapest Teve u. 4-6. 1903 Bp. Pf.: 314/15 Tel: 443-5573/33104 Fax: 443-5733/33133 E-mail: orfktitkarsag@orfk.police.hu Szám: 105/502- /2013.RP. Tárgy: panasz elbírálása

Részletesebben

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei Farkas Róbert SZIE ÁOTK Parazitológiai és Állattani Tanszék, 1078 Budapest, István u. 2. Farkas.Robert@aotk.szie.hu Az utóbbi

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.10.30. COM(2013) 748 final 2013/0363 (NLE) Javaslat A TANÁCS VÉGREHAJTÁSI RENDELETE az Argentínából és Indonéziából származó biodízel behozatalára vonatkozó végleges dömpingellenes

Részletesebben

LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS 2007. ASZÓD KISTÉRSÉG

LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS 2007. ASZÓD KISTÉRSÉG LAKOSSÁGI EGÉSZSÉGFELMÉRÉS 7. ASZÓD KISTÉRSÉG A MikroLEF 7 keresztmetszeti vizsgálat, amely a lakosság pillanatnyi egészségi állapotáról, az egészséghez, mint értékhez való viszonyról ad tájékoztatást.

Részletesebben

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV TÁLCAHEGESZTŐ, TÁLCAZÁRÓ GÉP XYZ MODELLEK. Nyilvántartási szám: 777

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV TÁLCAHEGESZTŐ, TÁLCAZÁRÓ GÉP XYZ MODELLEK. Nyilvántartási szám: 777 Nyilvántartási szám: 777 KEZELÉSI KÉZIKÖNYV TÁLCAHEGESZTŐ, TÁLCAZÁRÓ GÉP XYZ MODELLEK Forgalmazó: KONYHA Kft. 1111 Vendéglátó utca 99. Tel.: +36 1 123 4567, Fax: + 36 1 765 4321 Weboldal: www.konyha.hu,

Részletesebben

A HELYES FÜRDŐ- ÉS USZODAHASZNÁLAT. A vízminőség rajtunk is múlik!

A HELYES FÜRDŐ- ÉS USZODAHASZNÁLAT. A vízminőség rajtunk is múlik! Va s Megy ei Kormányhivatal Népegészséggyi Szakigazgatási Szerve T Á J É K O Z T A T Á S A HELYES FÜRDŐ- ÉS USZODAHASZNÁLAT A vízminőség rajtunk is múlik! F I G Y E L E M F E L H Í V Á S Magyarország a

Részletesebben

Mit tud a lakosság a hőség és az UV sugárzás kockázatairól? egy felmérés eredményei

Mit tud a lakosság a hőség és az UV sugárzás kockázatairól? egy felmérés eredményei Mit tud a lakosság a hőség és az UV sugárzás kockázatairól? egy felmérés eredményei Páldy Anna*, Vörös Krisztina*, Antal Z. László** *Országos Közegészségügyi Központ **MTA Szociológiai Intézet Korábbi,

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK

ICS BISON TISZTÍTÓSZEREK Kiállítás kelte: 2009-10-01. Felülvizsgálat dátuma: 2012.09.03. Készült a 1907/2006/EK RENDELET (REACH) és 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint Utolsó frissítés: 2013-01-02. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az

Részletesebben

GMP EHS képzés 2015. Hat vegyértékű króm a veszély ismerete

GMP EHS képzés 2015. Hat vegyértékű króm a veszély ismerete Hat vegyértékű króm GMP EHS képzés 2015 Hat vegyértékű króm a veszély ismerete A tanfolyam célkitűzései Mi a hat vegyértékű króm. A hat vegyértékű krómmal kapcsolatos egészségügyi veszélyek. Milyenhatásailehetneka

Részletesebben

CSEPP BETÉTI TÁRSASÁG 1462 BUDAPEST, Pf. 545

CSEPP BETÉTI TÁRSASÁG 1462 BUDAPEST, Pf. 545 Kiállítás kelte: 2012-08-16 Biztonsági adatlap A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint GHS / CLP Módosítva: 2012-08-16 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító: REACH

Részletesebben

A KÉZHIGIÉNE GYAKORLATI KIVITELEZÉSE

A KÉZHIGIÉNE GYAKORLATI KIVITELEZÉSE A KÉZHIGIÉNE GYAKORLATI KIVITELEZÉSE Kézhigiénés compliance javítását szolgáló multimodális intervenció Dr Molnár Kornélia, Pesti Zoltánné Nagykőrös Város Rehabilitációs Szakkórháza és Rendelőintézete

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Azalia 75 mikrogramm

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Aktil Duo 400 mg/57mg/5 ml por belsoleges szuszpenzióhoz. amoxicillin/klavulánsav

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Aktil Duo 400 mg/57mg/5 ml por belsoleges szuszpenzióhoz. amoxicillin/klavulánsav Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Aktil Duo 400 mg/57mg/5 ml por belsoleges szuszpenzióhoz amoxicillin/klavulánsav

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Infanrix IPV szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben Kombinált diftéria, tetanusz, acelluláris pertusszisz, inaktivált poliomielitisz adszorbeált

Részletesebben

Egészségügyi és szociális tevékenység felelősségbiztosításának különös feltételei (ETSZF)

Egészségügyi és szociális tevékenység felelősségbiztosításának különös feltételei (ETSZF) Egészségügyi és szociális tevékenység felelősségbiztosításának különös feltételei (ETSZF) Hatályos: 2010. június 1-jétől Nysz.: 14196 Tartalomjegyzék Ügyféltájékoztató... 3 Egészségügyi és szociális tevékenység

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

Beszívódások és sorja a fröccsöntött termékeken

Beszívódások és sorja a fröccsöntött termékeken A MÛANYAGOK ELÕÁLLÍTÁSA ÉS FELDOLGOZÁSA Beszívódások és sorja a fröccsöntött termékeken Tárgyszavak: műanyag-feldolgozás; fröccsöntés; beszívódás; sorjaképződés; szerszámmódosítás; hőelvezetés; gázzal

Részletesebben

Összhangban van a 453/2010 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével

Összhangban van a 453/2010 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével Összhangban van a 453/2010 (EU) Rendelettel módosított 1907/2006/EK Rendelet (REACH) II. Mellékletével BIZTONSÁGI ADATLAP RUBBOL WM 274 WHITE 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

Részletesebben

Munkaügyi Központja 2014. I. NEGYEDÉV

Munkaügyi Központja 2014. I. NEGYEDÉV Munkaügyi Központja A MUNKAERİ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ÖSSZEFOGLALÓJA 2014. I. NEGYEDÉV Pápa Zirc Devecser Ajka Veszprém Várpalota Sümeg Balatonalmádi Tapolca Balatonfüred Veszprém megye 8200 Veszprém, Megyeház

Részletesebben

2. MELLÉKLET ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK, MUNKAVÉDELEM

2. MELLÉKLET ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK, MUNKAVÉDELEM 2. MELLÉKLET ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK, MUNKAVÉDELEM Általános intézkedések 1. A kijárat felé vezető utak, folyósók mindig legyenek szabadok, ne torlaszoljuk el őket! 2. A laboratóriumban hozzáférhető

Részletesebben

A munkavédelmi kultúra gyors ütemű átalakítása egy globális vállalatnál

A munkavédelmi kultúra gyors ütemű átalakítása egy globális vállalatnál MUNKAVÉDELEM 1.1 A munkavédelmi kultúra gyors ütemű átalakítása egy globális vállalatnál Tárgyszavak: munkavédelem; vállalati kultúra; vállalatirányítás; munkaszervezés; munkabiztonság. A General Electric

Részletesebben

Összefoglaló jelentés Az építőipari kivitelezési munkák célvizsgálatáról

Összefoglaló jelentés Az építőipari kivitelezési munkák célvizsgálatáról Összefoglaló jelentés Az építőipari kivitelezési munkák célvizsgálatáról Összeállította: Horváth Béla Nédó Ferenc 2 I. A vizsgálat elrendelésének előzménye A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi

Részletesebben

Egy munkahigiénikus pályafutása

Egy munkahigiénikus pályafutása FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.2 Egy munkahigiénikus pályafutása Tárgyszavak: foglalkozás-egészségügy; felelős; munkahigiénikus. Az alábbiakban egy munkahigiénikus számol be pályafutásáról és beszél azokról

Részletesebben

Készült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából az Országos Szakképzési Tanács támogatásával

Készült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából az Országos Szakképzési Tanács támogatásával Készült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából az Országos Szakképzési Tanács támogatásával A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara köszönetét fejezi ki az Országos Szakképzési Tanácsnak a munkához

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI A TAGOKKAL VALÓ ELSZÁMOLÁS SZABÁLYZATA. VASAS Önsegélyező Pénztár

SZOLGÁLTATÁSI A TAGOKKAL VALÓ ELSZÁMOLÁS SZABÁLYZATA. VASAS Önsegélyező Pénztár SZOLGÁLTATÁSI ÉS A TAGOKKAL VALÓ ELSZÁMOLÁS SZABÁLYZATA VASAS Önsegélyező Pénztár 2013 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 3 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK... 3 1.1. SZOLGÁLTATÁSOK... 3 1.2. SZOLGÁLTATÁSOK ELSZÁMOLÁSA...

Részletesebben

Zádveřice 165 76312 Vizovice Cseh köztársaság. www.sheron.eu dfpartner@dfpartner.cz. BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Turtle Wax ZÁROLAJOZÓ JÉGOLDÓ 50 ML

Zádveřice 165 76312 Vizovice Cseh köztársaság. www.sheron.eu dfpartner@dfpartner.cz. BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Turtle Wax ZÁROLAJOZÓ JÉGOLDÓ 50 ML BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Turtle Wax ZÁROLAJOZÓ JÉGOLDÓ 50 ML Az (EC) No 1907/2006 szabálynak megfelelően REVIZIÓ DÁTUMA: 2011.10.21. 1. AZ ANYAG/KEVERÉK, TERMÉK ÉS A GYÁRTÓ/FORGALMAZÓ AZONOSÍTÁSA 1.1.TERMÉK

Részletesebben