Fokozott hasnyálmirigyrák-kockázattal járó foglalkozások Svédországban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fokozott hasnyálmirigyrák-kockázattal járó foglalkozások Svédországban"

Átírás

1 MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Fokozott hasnyálmirigyrák-kockázattal járó foglalkozások Svédországban Tárgyszavak: hasnyálmirigyrák; kockázatelemzés; foglalkozási betegség. A hasnyálmirigyrák (HR) többnyire halálos, rosszindulatú betegség, amelynek kóroktana jórészt ismeretlen. Az egyedüli megalapozott és módosítható rizikófaktor a dohányzás, de ez az eseteknek csak egy töredékét magyarázza. Mérsékelten kockázatnövelő feltételezett tényezők: cukorbaj, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás és egyes étrendi komponensek. A foglalkozási expozíciók és a HR összefüggése ellentmondásos. A foglalkozás és a HR metaanalízise arra utal, hogy néhány foglalkozási expozíció króm, nikkel, szilícium-dioxid, szerves oldószerek, policiklikus aromás szénhidrogének, szerves klórt tartalmazó rovarirtó szerek növelheti ennek a daganattípusnak a kockázatát. Más, kockázatnövelő, specifikus anyagok lehetnek az azbeszt, ionizáló sugárzások és egyes anilinek. Néhány speciális foglalkozás valószínűleg összefügg a HR-rel (száraztisztítók, bőrcserzők, farmerek, gépészek, kohászok, valamint a gumi-, kőolaj- és vegyiparok). Azonban a foglalkozási vizsgálatok gyakran negatívak és egyetlen foglalkozásról sem bizonyították be, hogy növeli a HR kockázatát. Kimutatták, hogy a HR gyakorisági és halálozási arányai a skandináv országokban következetesen nagyobbak, mint Európa többi részében. Ismeretlen, hogy ez a növekedés milyen mértékben függ össze a halotti bizonyítvány pontosságával, az életmódbeli eltérésekkel és más környezeti faktorokkal. A svéd ráknyilvántartás és az évi népszámlálás adatainak összekapcsolása információk a foglalkozásra és lakóhelyre vonatkozóan 1970-ben, továbbá foglalkozásra 190-ban és a halál időpontjára nézve lehetővé tette egy retrospektív csoport kialakítását, amelyet 19 éven át követtek. A jelenlegi vizsgálat célja az volt, hogy meghatározza a HR specifikus foglalkozási kockázatát ebben a populációban.

2 Eszközök és módszerek Az elvégzett vizsgálat alapját képező populáció az összes olyan svéd férfiból és nőből állt, akik: munkaviszonyban álltak az évi népszámlálás idején, az országban tartózkodtak az 190. évi összeíráskor és1971. január 1-jén életben voltak, továbbá 24 évesnél idősebbek voltak. Ez a csoport férfiból és nőből állt, akik a felmérés kezdetén 2 4 évesek voltak és 19 éven át, 1989 végéig, megfigyelés alatt álltak. Ezen időszak alatt férfiaknál személyévre újonnan diagnosztizáltak 20 HR-esetet; nőknél ez az eredmény személyév, ill. 27 eset volt. A kapott standardizált arányok: 18,4 és 13,8 eset személyévenként. Vonatkoztatási alapként a standardizált európai populációt használták férfiak, ill. nők esetében, míg a 2 79 éves korra vonatkozó kumulatív kockázat 1,4% (férfiak), ill. 1,1% (nők) volt. Az egyéb szövettani hasnyálmirigytumorok kizárása után a vizsgált populáció 4420 férfi és 2143 nő HR-es esetet tartalmazott. Az információkat két adatállományból svéd ráknyilvántartás és népszámlálási adatok gyűjtötték (esetenként az elhalálozás időpontját is figyelembe vették). A vizsgálati időszak folyamán egyedül a halál volt az az esemény, amelyet a követés végének tekintettek. Ez a személyévek enyhe túlbecsülését eredményezte, mert az emigránsokat nem hagyták ki. (Svédországban az évi kivándorlási arány kb. 1/1000). A személyévek pontos számát a Clayton-algoritmus alkalmazásával számították ki. A foglalkozásra vonatkozó életkori, standardizált gyakorisági arányokat (SIR) úgy számították ki, hogy standardként az európai népesség koreloszlását használták. Minden foglalkozás esetében külön meghatározták a SIR-t férfiaknál és nőknél. A lakóhelyeket három SIR-alapú kategóriába sorolták (<90, és >110). Azoknál a foglalkozásoknál, ahol a SIR legalább 10%-kal meghaladta az átlagos értéket, a relatív kockázatokat (RR) külön számították ki. Érvényesebb becslések elérése céljából az RR-értékek kiszámítása során a fontos zavaró vagy befolyásoló tényezőket (lakóhely, városnagyság) is figyelembe vették.

3 Eredmények A vizsgált csoportban a HR gyakorisága jelentősen különbözött az egyes svéd megyék között. A legmagasabb SIR-t (1,33 férfiaknál és 1,37 nőknél) Észak-Svédországban (Västerbotten), a legalacsonyabbakat (0,3 férfiaknál és 0,2 nőknél) Dél-Svédországban (Kristianstad) észlelték. Ugyanez érvényes a városi és vidéki területekre (gyakorisági arány 1,42, ill. 1,22). Ezek zavaró tényezők lehetnek, mivel néhány foglalkozás gyakoribb városban, mint vidéken és fordítva. Általában a Poissonmodellekből eredő RR-értékek figyelembe véve a földrajzi területet és a város nagyságát alacsonyabbak, mint a megfelelő SIR-ek. A 10 fő foglalkozási ágazat RR-értékei némi eltérést mutattak: 0,89- től férfiaknál (0,82 nőknél) igazgatási és vezetési személyzet 1,19- ig szolgáltatási és katonai dolgozók (1,17 termelésben dolgozó nőknél). A 279 különböző férfifoglalkozás közül 140 esetben észleltek legalább megbetegedést. 9 szakmánál észleltek 110-nél nagyobb SIR-t, közülük 3-nál mutattak ki 1,1 vagy nagyobb RR-t a HR-ra vonatkozólag. Statisztikailag szignifikáns RR-értéket figyeltek meg a következő szakmákban: műszaki asszisztens, kereskedelmi utazó, fémfeldolgozó munkás, pék és cukrász, dokkmunkás és tehermozgató, pincér. 1,-nél nagyobb RR-érték fordult elő a következő szakmákban: közúti forgalmi ellenőr, arany- és ezüstkovács, telefonkarbantartó, malomipari és olajsütő munkás, kő- és fafaragók, gépolajozók. Legtöbb esetben ha az elemzés év alattiakra korlátozódott a kockázatbecslések változatlanok maradtak. Néhány, feltételezetten fokozott HR-kockázatnak kitett foglalkozás csak kissé fokozott kockázatot mutatott (gépjárművezetők, kovácsok, órások, hentesek és húsfeldolgozók, vegyi laboratóriumi dolgozók, cipészek, gumiipari munkások, tisztítók, fodrászok). Nem észleltek kockázatnövekedést férfi farmerek, kertészek vagy vegytisztítók körében sem. Összesen 270 különböző női foglalkozást dolgoztak fel. Kb. egyharmaduknál (n = 77) legalább négy HR-esetet észleltek. Ezek közül 32 szakmának volt 110-nél nagyobb SIR-értéke és 2 esetben fordult elő 1,1 feletti RR. Ezek egyharmadánál a magasabb RR elérte a statisztikai szignifikanciát, bár zömében ezek kis esetszámmal bírtak (nevelésmódszertani tanácsadók, könyvtárosok, levéltárosok, múzeumvezetők, gépjárművezetők, tipográfusok, litográfusok, pénztárosok, utaskísérők, egyéb háztartási dolgozók, egyéb villamosipari és elektronikai dolgozók, valamint üveg-, kerámia-, és agyagipari munkások). Csak éven aluliakra korlátozva az elemzéseket a kockázatbecslések enyhe fokozódást

4 mutattak. Néhány foglalkozás, amelyről feltételezik, hogy fokozza a HR kockázatát, csak kis rizikót mutatott (fehérnemű- és vegytisztítók, textilipari munkások), sőt farmereknél nulla kockázatot észleltek. A SIR tekintetében legalább 10% kockázatnövekedést mutató foglalkozások esetében az 1. és 2. táblázat tartalmazza a férfiak és nők RRértékeit. Egyes foglalkozási ágakban mindkét nembeli dolgozóknál megszaporodott a HR-esetek száma (élelmiszeripar, vadászat, állattenyésztés, fémipar, elektronikai ipar). Férfiak körében a év alattiaknál néhány foglalkozás esetében jelentős emelkedés figyelhető meg (fémfeldolgozók, körfűrészelők, gumigyártók). A nők között a cipőipari munkásnők kivételével az RR-értékek csak kissé változtak. Értékelés A vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a foglalkozás csak kis szerepet játszik a HR kóroktanában a svéd populációban. Néhány szakmában a HR fokozott kockázata figyelhető meg mind férfiaknál, mind nőknél, a tapasztalt összefüggések egybevágnak a korábbi vizsgálatokkal. A férfiak között az arany- és ezüstművesek, valamint a mindkét nembeli elektronikai dolgozók esetében a HR kockázatának fokozódása észlelhető. Ezek a munkások az anyag tisztítása közben klórozott oldószereknek lehetnek kitéve. Újabb adatok szerint a poliklórozott bifenilek, a triklór-etilén, a metilén-klorid és a vinil-klorid expozíció összefügghet a HR-rel. Figyelni kell azonban ezen oldószerek és más hasnyálmirigy-rákkeltők közötti lehetséges kölcsönhatásra is. Mivel az ezeknek a vegyületeknek való expozíció nagyfokú korrelációt mutat, a specifikusan felelős ágens nehezen azonosítható. Egy kínai vizsgálat során fokozott kockázatot észleltek villamosipari és elektronikai munkások között, amit az elektromágneses térnek tulajdonítottak. Az utóbbi valószínűleg elnyomja a tobozmirigy melatonintermelését, ami elősegítheti a rák kialakulását. Egyes feltételezések szerint ilyenkor megváltozik a károsodott sejtek normális eltávolítása, a hormontermelés, valamint a sejtek növekedése és differenciálódása. Ilyen munkásoknál előfordulhat még hűtő kenő folyadékoknak és PCB-knek való expozíció is. Egy másik, fokozott kockázattal járó szakma a fémmunkások csoportja. Ez egybevág sok de nem az összes korábbi járványtani felmérés eredményeivel. A kockázat fokozódása a PAH-okkal magyarázható. A benz(a)pirén rákkeltő sajátosságai jól ismertek: jelenléte a dohányfüstben ami a HR egyetlen, jól meghatározott rizikófaktora valós veszélyt jelenthet.

5 1. táblázat Mindkét népszámláláskor azonos foglalkozású férfiak HR-kockázata (min. 4 eset és 10% kockázatnövekedés) Foglalkozási kód és munkakör Építész- és építőmérnök Orvos Igazgató, főművezető Zenei, művészeti vagy iparművészeti tanár Pap, lelkész Újságíró, szerkesztő Ügyvezető igazgató Bankhivatalnok Nagykereskedő Biztosítási képviselő és ügynök Kereskedelmi utazó Erdészeti felügyelő Vadászati és állattenyésztési dolgozó Útforgalmi felügyelő Küldönc Kovács Egyéb fémfeldolgozó szakmák Órás Fémlemezipari munkás Hegesztő és lángvágó Elektrotechnikai munkás Rádió- és tv-szerelő Egyéb villamosipari és elektronikai dolgozó Keretfűrészelő és gyalus Üvegező Élelmiszeripari dolgozó Pék és cukrász Hentes és húsfeldolgozó Gumiipari munkás Kőtörők és kőfaragó Építőgép-kezelő Dokkmunkás és tehermozgató Raktári és áruházi dolgozó Tűzoltó Pincér Tisztítóüzemi munkás Fodrászok, kozmetikus Vizsgált személy SIR 1 RR 2 9% CI 3 110,7 142,8 13,8 10,9 112,7 122, 103, 280,7 211,2 1,0 170,8 103,2 107,3 207,4 189,4 110,0 340,7 147,4 141,8 113,7 19,8 119, 222,7 10,0 187,3 12,2 133,7 1,0 184, 141,2 124,4 230, 13,3 13,2 221,1 23,4 134,1 1,17 1,49 1,44 1,1 1,22 1,2 1,23 2,24 1,97 1,38 1,0 1,21 1,31 1,84 1,3 1,10 3,92 1,41 1,3 1,12 1, 1,1 2,14 1, 1,77 1,24 1,29 1,48 1,79 1,1 1,29 2,20 1,30 1,12 1,7 1,87 1,12 (0,91 1,1) (0,94 2,3) (0,4 3,22) (0,89 2,92) (0,70 2,12) (0, 2,42) (0,82 1,84) (1,0 4,78) (1,0 3,70) (0,7 3,3) (1,07 2,40) (0,70 2,07) (0,8 2,3) (0,82 4,13) (0,72 3,) (0,9 2,0) (1,7 8,7) (0,9 3,40) (0,90 20,) (0,78 1,0) (0,88 2,7) (0,48 2,78) (0,80,71) (0,74 3,8) (0,79 3,94) (0,93 1,) (0,8 1,93) (0,89 2,4) (0,9 3,33) (0,7 4,04) (0,78 2,14) (1,38 3,0) (0,98 1,72) (0, 2,2) (0,74 3,78) (0,77 4,4) (0,9 1,84) 1 Életkori és periodikus standard gyakorisági arány (SIR), referencia a teljes csoport 2 Életkorhoz, periódushoz, földrajzi kategóriához és városnagysághoz igazított relatív kockázat (RR), referencia: azonos ágazatbeli egyéb szakmák 3 Megbízhatósági határok az RR-re vonatkozólag

6 2. táblázat Mindkét népszámláláskor azonos foglalkozású nők HR-kockázata (min. 4 eset és 10% kockázatnövekedés) Foglalkozási kód és munkakör Könyvtáros, levéltáros, gondnok Banktisztviselő Pénztáros, kiskereskedelmi és éttermi dolgozó Biztosítási kárbecslő Cipőipari munkás Egyéb gépészeti és fémipari dolgozó Elektronikai munkás Egyéb villamosipari és elektronikai dolgozó Nyomdai dolgozó Élelmezési felügyelő Szakács Vizsgált személy SIR 1 RR 2 9% CI 3 214,2 114, 14, 193,3 18,4 183,3 14,4 14,4 147,1 143,1 124,0 2,3 1,17 1,2 1,73 1,99 1,0 1,21 1,20 1,22 1,41 1,18 (0,97,70) (0,80 1,72) (0,77 3,43) (0,77 3,90) (0,74,3) (0, 3,87) (0,0 2,9) (0,49 2,93) (0,0 2,9) (0,81 2,44) (0,8 2,04) 1 Életkori és periodikus standard gyakorisági arány (SIR), referencia a teljes csoport 2 Életkorhoz, periódushoz, földrajzi kategóriához és városnagysághoz igazított relatív kockázat (RR), referencia: azonos ágazatbeli egyéb szakmák 3 Megbízhatósági határok az RR-re vonatkozólag Hasonlóképpen fokozott HR-kockázatot figyeltek meg ülő foglalkozást folytató munkásoknál is: ez a faktor aktiválhat egy olyan biológiai folyamatot, amely elhízással jár. A fizikai aktivitás hiánya magyarázhatja egyes foglalkozások (könyvtáros, levéltáros, gondnok, tanító, pénztáros, vállalatvezető, bankalkalmazott, irodai dolgozó) vizsgálati eredményeit. Más expozíció hiányában ezek az összefüggések arra utalhatnak, hogy a fizikai aktivitás hiánya szerepet játszhat a HR kialakulásában. A nyomdászok körében megfigyelt fokozott kockázatról más közlemények is beszámolnak. Az 1990-es évek elején megjelent közlemény szerint a mortalitás fokozódása észlelhető cukorbetegség és HR következtében a svéd cellulóz- és papírgyári munkások között. Azonban az észak-európai országokban végzett felmérések során nem mutattak ki ilyen összefüggést. A vizsgálat során nem észleltek kockázatfokozódást fodrásznők körében, de enyhén emelkedett a HR kockázata férfi fodrászoknál. Finnországi felmérések során mindkét nembeli fodrászoknál tapasztaltak kockázatfokozódást. A fodrászok által használt egyes festékek aromás aminok, amelyek állatkísérletekben HR-keltőknek bizonyultak. A HResetek szaporodását észlelték festékek és anilinszármazékok expozíciója következtében is.

7 Bár néhány újabb közlemény szerint összefüggés van a növényvédőszer-használat és a HR között, a jelenlegi vizsgálat ezt nem támasztja alá. Ez azzal magyarázható, hogy a permetezési időszakok rövidek és a toxikus peszticidek ellenőrzése a világon Svédországban a legszigorúbb. Míg más felmérések fokozott kockázatot észleltek textilmunkásoknál, svéd nők esetében nem találtak erre utaló jeleket. A HR-esetek szaporodása egyes csoportokban (pincérek, áruházi dolgozók, kereskedelmi utazók) az erős dohányzásra vezethető vissza. Az elvégzett vizsgálat további korlátai: az egyes munkakörökön belüli expozíció heterogenitása, és a HR jól ismert rizikófaktorainak torzító hatása (dohányzás, cukorbaj, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, testtömegindex). A legtöbb eredmény azonban így is egybevág a nemzetközi irodalom adataival. Mivel a referenciapopuláció csak dolgozó egyénekre terjedt ki, valószínűtlen, hogy zavaró hatású lenne a svéd dolgozó populáció és általános lakosság zavaró tényezői közötti eltérés. Svédországban a férfiak dohányzási gyakorisága kb. 3% volt az 1980-as években, amely 18%-ra csökkent a 21. század elejére. Nők esetében ez az arány 30%, ill ben 20% volt. Egy felmérés során jelenleg is dohányzó nők esetében 1,7-es RR-értéket észleltek a HR-ra vonatkozólag sosem dohányzókhoz viszonyítva, a napi dohányzás mértéke (cigarettaszám) és a dohányzás elkezdésének életkora azonban nem befolyásolta szignifikánsan az értékeket. Kimutatták, hogy a téves diagnosztikai besorolás lényegesen befolyásolja a HR kockázatbecslését. Sok más felméréssel szemben a jelenlegi vizsgálat során csak szövettanilag igazolt HR-eseteket értékeltek. Az itt alkalmazott modellekben az összes esetet minden foglalkozásnál szétosztották a megfelelő kategóriákba, így olyan rétegek keletkeztek, amelyek kevés esetet tartalmaztak. Azonban a megfigyelt és várt értékek alkalmazása lehetővé tette a különböző rétegek összevonását, így fokozódott az adatok stabilitása és hatékonyabb lett a regresszióanalízis. Bár a foglalkozás valószínűleg csak kis szerepet játszik a HR kialakulásában a svéd lakosságban, van néhány szakma, ahol fokozott a HR kockázata mind férfiaknál, mind nőknél. Azonban néhány foglalkozás, amely klórozott szénhidrogének és PAH-ok expozíciójával jár, további kutatást igényel az eddigi észrevételek megbízhatóságának tisztázása céljából. Összeállította: Dr. Pálfi Ágnes Alguacil, J.; Pollán, M.; Gustavsson, P.: Occupations with increased risk of pancreatic cancer in the Swedish population. = Occupational and Environmental Medicine, 0. k. 8. sz p

8 Ojajarvi, A.; Partanen, T. J. stb.: Occupational exposures and pancreatic cancer: a meta-analysis. = Occupational and Environmental Medicine, 7. k. 3. sz p Rafnsson, V.: Incidence of cancer among bookbinders, printers, photoengravers, and typessetters. = Occupational and Environmental Medicine, 8. k.. sz p EGYÉB IRODALOM Daraiseh, N.; Genadiy, A.M; Karwowoski, W.: Musculoskeletal outcomes in multiple body regions and work effects among nurses: the effects of stressful and stimulating working conditions. (A kórházi nővérek munkájának több testtájékra kiterjedő izomés csontrendszeri következményei: a munkahelyi stressz és a hajszolt munkakörülmények hatásai.) = Ergonomics, 4. k. 12. sz okt.10. p Sorahan, T.; Esmen, N. A.: Lung cancer mortality in UK nickel-cadmium battery workers, (Nikkel-kadmium akkumulátorokkal dolgozók tüdőrák-halálozása Angliában.) = Occupational and Environmental Medicine, 1. k. 2. sz p Kumar, S.; Moro, L.; Narayan, Y.: Perceived physical stress at work and musculoskeletal discomfort in X-ray technologists. (Röntgenasszisztenseknél észlelt munkahelyi fizikai igénybevétel, valamint csont- és izompanaszok.) = Ergonomics, 47. k. 2. sz p

Gyomorrák és foglalkozás összefüggése: svédországi vizsgálat

Gyomorrák és foglalkozás összefüggése: svédországi vizsgálat MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Gyomorrák és foglalkozás összefüggése: svédországi vizsgálat Tárgyszavak: gyomorrák; foglalkozás; relatív kockázat. A gyomorrák gyakorisági és halálozási

Részletesebben

Ellenállás-hegesztéssel foglalkozó svéd munkások körében a rákgyakoriság és a mágneses tér expozíciójának összefüggése

Ellenállás-hegesztéssel foglalkozó svéd munkások körében a rákgyakoriság és a mágneses tér expozíciójának összefüggése MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Ellenállás-hegesztéssel foglalkozó svéd munkások körében a rákgyakoriság és a mágneses tér expozíciójának összefüggése Tárgyszavak: rák; foglalkozási betegség;

Részletesebben

Tüdőrák kockázata PVC előállításával foglalkozó munkások körében

Tüdőrák kockázata PVC előállításával foglalkozó munkások körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK.2 Tüdőrák kockázata PVC előállításával foglalkozó munkások körében Tárgyszavak: PVC; por; porexpozíció; tüdőrák; foglalkozási betegség. A vinil-klorid monomer

Részletesebben

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011

BKM KH NSzSz Halálozási mutatók Bács-Kiskun megyében és a megye járásaiban 2007-2011 BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN 2007-2011 A Halálozási Mutatók Információs Rendszere (HaMIR) adatai

Részletesebben

Dohányzás és mortalitás kínai gépjárművezetők körében

Dohányzás és mortalitás kínai gépjárművezetők körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Dohányzás és mortalitás kínai gépjárművezetők körében Tárgyszavak: gépjárművezető; mortalitás; Kína; kipufogógáz; dohányzás. A gépkocsivezetők egészségével

Részletesebben

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium 1/48/ Részjelentés: November december 31.

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium 1/48/ Részjelentés: November december 31. Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program 1. Főirány: Életminőség javítása Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére 1/48/2001 3. Részjelentés: 2003. November

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / Központi vastagbéldaganat rizikó felmérési kérdőív 2012-2013-14. évi eredményei Dr.

Részletesebben

Születési hibák kockázata elekromágneses erőtérnek kitett szülők körében

Születési hibák kockázata elekromágneses erőtérnek kitett szülők körében FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 4.2 Születési hibák kockázata elekromágneses erőtérnek kitett szülők körében Tárgyszavak: születési ; szülők expozíciója; elektromágneses tér. Különböző felmérések foglalkoztak

Részletesebben

A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására

A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 5.6 A traktorvezetéssel töltött munkaórák hatása a hát alsó részén és a csípőben jelentkező megbetegedések kialakulására Tárgyszavak: traktorvezetés; csípőfájdalom;

Részletesebben

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei 1. A népegészségügyi ciklus A 2. A természeti és társadalmi környezet szerepe a populáció egészségi állapotának alakulásában 3. Primer, szekunder

Részletesebben

Összefüggés a több műszakban végzett munka és a metabolikus szindróma között

Összefüggés a több műszakban végzett munka és a metabolikus szindróma között MUNKAVÉDELEM 1.4 Összefüggés a több műszakban végzett munka és a metabolikus szindróma között Tárgyszavak: váltott műszakos munka; nappali műszak; metabolikus szindróma; szérumlipid; vércukor; elhízás;

Részletesebben

Elérte hazánkat az influenzajárvány

Elérte hazánkat az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 3. hét Elérte hazánkat az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN

HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY HALÁLOZÁSI MUTATÓK BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN ÉS A MEGYE JÁRÁSAIBAN 2010-2014 A Halálozási Mutatók Információs Rendszere (HaMIR) adatai alapján Készítette:

Részletesebben

A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai

A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai Foglakozás-egészségügyi Fórum 2010. május 12. Dr. Kardos Kálmán Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet A foglalkozási megbetegedések

Részletesebben

Tárgyszavak: asztma; foglalkozási betegség; fodrászok; dohányzás; allergiás túlérzékenység.

Tárgyszavak: asztma; foglalkozási betegség; fodrászok; dohányzás; allergiás túlérzékenység. MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 3.3 Asztma gyakorisága svéd fodrásznők körében Tárgyszavak: asztma; foglalkozási betegség; fodrászok; dohányzás; allergiás túlérzékenység. A fodrászok

Részletesebben

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért.

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 6. hét Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések

Részletesebben

Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban. Dr. Balogh Sándor

Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban. Dr. Balogh Sándor Kardiovaszkuláris betegek ellátása az alapellátásban Dr. Balogh Sándor A betegségfőcsoportokra jutó halálozás alakulása Magyarországon KSH 2004 Általános prevenciós útmutató az összes átlagos kockázatú

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL 2015. november 2. Tartalomjegyzék Fogalmak... 4 Demográfia népesség, népmozgalom, foglalkoztatottság... 6 Halálozás (mortalitás)

Részletesebben

A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken

A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 A közeljövő legfontosabb fizikai kockázatai a munkahelyeken Tárgyszavak: káros hatás; veszélyfelmérés; előrejelzés; kutatás; megelőzés; tájékoztatás. Emelkedő kockázatok kutatása

Részletesebben

Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia. Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI

Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia. Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI Sugárbiológiai ismeretek: LNT modell. Sztochasztikus hatások. Daganat epidemiológia Dr. Sáfrány Géza OKK - OSSKI Az ionizáló sugárzás biológiai hatásai Determinisztikus hatás Sztochasztikus hatás Sugársérülések

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége lesz rá

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

V. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia évi eredmények, összefüggések. Dr.habil Barna István MAESZ Programbizottság

V. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia évi eredmények, összefüggések. Dr.habil Barna István MAESZ Programbizottság V. Jubileumi Népegészségügyi Konferencia 2010-2011-2012-2013.évi eredmények, összefüggések Dr.habil Barna István MAESZ Programbizottság 2014.02.20. Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja (MÁESZ)

Részletesebben

A munkakörnyezet és a biztonsági tevékenység hatása a munkahelyi balesetek alakulására nyolc fafeldolgozó társaságnál

A munkakörnyezet és a biztonsági tevékenység hatása a munkahelyi balesetek alakulására nyolc fafeldolgozó társaságnál MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 1.2 A munkakörnyezet és a biztonsági tevékenység hatása a munkahelyi balesetek alakulására nyolc fafeldolgozó társaságnál Tárgyszavak: foglalkozási baleset;

Részletesebben

A halláskárosodás összefüggése a dohányzással és a foglalkozási zajártalmakkal

A halláskárosodás összefüggése a dohányzással és a foglalkozási zajártalmakkal MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 A halláskárosodás összefüggése a dohányzással és a foglalkozási zajártalmakkal Tárgyszavak: halláskárosodás; zajártalom; dohányzás; egészségvédelem; káros

Részletesebben

Dr. Páldy Anna, Málnási Tibor, Stier Ágnes Országos Közegészségügyi Intézet

Dr. Páldy Anna, Málnási Tibor, Stier Ágnes Országos Közegészségügyi Intézet Melanoma és nem melanoma (BNO-X C43, D03) megbetegedés és halálozás Magyarországon Dr. Páldy Anna, Málnási Tibor, Stier Ágnes Országos Közegészségügyi Intézet Az IPCC V. jelentése megállapítja Hogy a napsütés

Részletesebben

Mérsékelten nőtt az influenza miatt orvoshoz forduló betegek száma

Mérsékelten nőtt az influenza miatt orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 7. hét Mérsékelten nőtt az influenza miatt orvoshoz forduló betegek száma A figyelőszolgálatban

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 7. hét

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 7. hét Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 7. hét Országosan nem változott az influenzaaktivitás A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok

Részletesebben

Átalakul a társadalom, t. módosulnak nyezők. Bakai Judit. Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet

Átalakul a társadalom, t. módosulnak nyezők. Bakai Judit. Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Átalakul a társadalom, t módosulnak m a kockázati tényezt nyezők Bakai Judit Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet dr. Bucsányi Gyula Az elkényeztetett nyeztetett, agyonevett, önfegyelem nélkülili nép rövidéletű.

Részletesebben

Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban

Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban Dr. Simon Attila, Dr. Gelesz Éva, Dr. Szentendrei Teodóra, Dr. Körmendi Krisztina, Dr. Veress Gábor Újonnan felfedezett cukoranyagcsere eltérések előfordulása korai kardiológiai rehabilitációban Balatonfüredi

Részletesebben

Levonulóban az influenzajárvány

Levonulóban az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 9. hét Levonulóban az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek

Részletesebben

Az ipari munkások munkahelyi biztonsággal kapcsolatos viselkedését meghatározó tényezők

Az ipari munkások munkahelyi biztonsággal kapcsolatos viselkedését meghatározó tényezők MUNKAVÉDELEM 1.1 Az ipari munkások munkahelyi biztonsággal kapcsolatos viselkedését meghatározó tényezők Tárgyszavak: munkavédelem; munkahelyi légkör; munkahelyi viselkedés; vállalati kultúra; képzés;

Részletesebben

A poliuretán-gyártás alapanyagainak és melléktermékének potenciális rákkeltő és légúti ingerlő hatásainak vizsgálata

A poliuretán-gyártás alapanyagainak és melléktermékének potenciális rákkeltő és légúti ingerlő hatásainak vizsgálata MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 A poliuretán-gyártás alapanyagainak és melléktermékének potenciális rákkeltő és légúti ingerlő hatásainak vizsgálata Tárgyszavak: poliuretán; gyártás;

Részletesebben

Forrás Internet-helye: 3. A lakosság egészségi állapota

Forrás Internet-helye:   3. A lakosság egészségi állapota A svájci egészségügy statisztikai zsebkönyve 2017 egységes szerkezetben Gesundheit. Taschenstatistik 2017 Bundesamt für Statistik 14 Gesundheit, Neuchâtel 2018 (44 p.), megj. 2018. 01. 30. Forrás Internet-helye:

Részletesebben

A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek

A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek a jó munkahely a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu További

Részletesebben

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2010. 5. hét Változatlanul alacsony az influenza aktivitása 2010. év 5. hetében hasonló volt az influenzaszerű

Részletesebben

Szakmák egészségügyi tényezői. Egyes szakmákban egészségügyileg kizáró/korlátozó tényezők :

Szakmák egészségügyi tényezői. Egyes szakmákban egészségügyileg kizáró/korlátozó tényezők : Szakmák egészségügyi tényezői Egyes szakmákban egészségügyileg kizáró/korlátozó tényezők : 1. Ács : Magas vérnyomás,, Ájulás hajlam,,, Tér és mélységlátás zavara, Cukorbetegség, Allergia a szakmában használatos

Részletesebben

Hódmezővásárhely halálozási viszonyainak alakulása és főbb jellemzői 2000-2007 között

Hódmezővásárhely halálozási viszonyainak alakulása és főbb jellemzői 2000-2007 között Hódmezővásárhely halálozási viszonyainak alakulása és főbb jellemzői 2000-2007 között Az elemzést végezték: a Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar munkatársai 1 A

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. június 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. október 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 4. hét Intenzíven terjed az influenza A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024 CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET 3300 EGER, KERTÉSZ ÚT 3. TELEFON / FAX: 06-36/784-825 E-mail: csaladsegito.intezet@upcmail.hu Web: csskeger.hu EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Helyzetkép a szlovén lakosság egészségi állapotáról

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Helyzetkép a szlovén lakosság egészségi állapotáról HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Helyzetkép a szlovén lakosság egészségi állapotáról Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel

Részletesebben

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS Mi az öregedés? Egyrészről az idő múlásával definiálható, a születéstől eltelt idővel mérhető, kronológiai sajátosságú, Másrészről az idő múlásához köthető biológiai,

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország hét

Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország hét Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2011. 7. Csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma Az év első 6 hetében tapasztalt emelkedés után

Részletesebben

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 4. hét Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 8. hét Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma A figyelőszolgálatban résztvevő

Részletesebben

Projekt azonosítószáma: TÁMOP / vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik DOKUMENTUM 5.

Projekt azonosítószáma: TÁMOP / vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik DOKUMENTUM 5. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-4.1.1-08/1-2009-005 vagy, attól függően melyik projekthez kapcsolódik Projekt azonosítószáma: TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 DOKUMENTUM 5. Foglalkoztatottság és munkanélküliség

Részletesebben

összefüggése Szlovákiában

összefüggése Szlovákiában A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME 6.6 3.2 Ivóvíz nitráttartalma és a rákgyakoriság összefüggése Szlovákiában Tárgyszavak: ivóvíz; nitráttartalom; rákkockázat; Szlovákia. A talajvíz fokozódó nitrátszennyeződése

Részletesebben

Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései

Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései Dr. Rudnai Péter Országos Környezetegészségügyi Intézet Horváth Amanda: A környezet arzéntartalma és hatása az emberre. (Referáló közlemény) Egészségtudomány

Részletesebben

Munkaerőpiaci mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban

Munkaerőpiaci mutatók összehasonlítása székelyföldi viszonylatban HARGITA MEGYE TANÁCSA ELEMZŐ CSOPORT RO 530140, Csíkszereda, Szabadság Tér 5. szám Tel.: +4 0266 207700/1120, Fax.: +4 0266 207703 e-mail: elemzo@hargitamegye.ro web: elemzo.hargitamegye.ro Munkaerőpiaci

Részletesebben

A MUNKAKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉS FEJLESZTÉSE

A MUNKAKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉS FEJLESZTÉSE TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAKÉPESSÉG MEGŐRZÉSE ÉS Előadó: dr. Kudász Ferenc Szakorvos Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Részletesebben

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót?

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi Főosztály E-mail cím: madaraszgy@lab.hu Telefonszám: +36 1 299 9090 Megelőzéssel

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése 1. OKTATÁS ÉS BIZONYÍTVÁNY AZBESZTTEL DOLGOZÓ MUNKAVÁLLALÓK SZÁMÁRA 2. ÚJ JOGSZABÁLYOK BEVEZETÉSE

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

Dolgozók ismeretei a kémiai kockázatokról galvánüzemekben

Dolgozók ismeretei a kémiai kockázatokról galvánüzemekben FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY 3.3 Dolgozók ismeretei a kémiai kockázatokról galvánüzemekben Tárgyszavak: kémiai kockázat; króm; nikkel; fémbevonás; galvanizálás; rákkeltő anyag. Bár a krómozók tisztában vannak

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Munkaügyi Központja MUNKAERŐ-PIACI HELYZETKÉP BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN AUGUSZTUS. Kecskemét, 2011.

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Munkaügyi Központja MUNKAERŐ-PIACI HELYZETKÉP BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN AUGUSZTUS. Kecskemét, 2011. BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Munkaügyi Központja MUNKAERŐ-PIACI HELYZETKÉP BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 2011. AUGUSZTUS Kecskemét, 2011. szeptember 1. A munkanélküliség főbb jellemzői a megyében Bács-Kiskun

Részletesebben

A szabadban dolgozók és ennek egészségügyi kockázata

A szabadban dolgozók és ennek egészségügyi kockázata 2010/81 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu IV. évfolyam 81. szám 2010. július 16. A szabadban dolgozók és ennek egészségügyi kockázata A szabadban dolgozók számára nagy és növekvő

Részletesebben

2017/2018. tanév beiskolázási engedély. Érettségi végzettséghez kötött ágazati szakképesítés megnevezése

2017/2018. tanév beiskolázási engedély. Érettségi végzettséghez kötött ágazati szakképesítés megnevezése 2017/2018. tanév beiskolázási engedély Szakgimnázum 2017/2018. tanévben indítani engedélyezett SZAKGIMNÁZIUMI ÁGAZATI képzés 9. évfolyamon - ágazat Az érettségi vizsga keretében megszerezhető szakképesítés(ek)

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. július 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 2013/1

Statisztikai tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 2013/1 Statisztikai tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 2013/1 Központi Statisztikai Hivatal 2013. június Tartalom Összefoglaló... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 2 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás...

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország hét

Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország hét Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2011. 15. A 15. naptári en 24%-kal csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 8. hét Az elmúlt héten tetőzött az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok 2015.

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. július 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető!

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető! BGF KKK Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály Budapest, 2012.. Név:... Neptun kód:... Érdemjegy:..... STATISZTIKA II. VIZSGADOLGOZAT Feladatok 1. 2. 3. 4. 5. 6. Összesen Szerezhető pontszám 21 20 7 22

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE

HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján 2016. év július hónap Jóváhagyta: Tapolcai Zoltán főosztályvezető Foglalkoztatási Főosztály 4024 Debrecen, Piac

Részletesebben

1. ábra: Az agrárgazdaság hitelállományának megoszlása, IV. negyedévben. Agrárgazdaság hitelállománya. 1124,9 milliárd Ft

1. ábra: Az agrárgazdaság hitelállományának megoszlása, IV. negyedévben. Agrárgazdaság hitelállománya. 1124,9 milliárd Ft 441,2 458,3 508,8 563,3 605,0 622,5 644,7 610,7 580,4 601,9 625,3 623,0 Az agrárfinanszírozás aktuális helyzete az AM adatgyűjtése alapján (2018. IV. negyedév) Az agrárgazdaság egyéni és társas vállalkozásainak

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország hét

Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország hét Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2011. 9. Csökken az influenzaszerű megbetegedések száma A 9. naptári en folytatódott az influenzaszerű

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/3

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/3 Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/3 Központi Statisztikai Hivatal 2013. december Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 3 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás...

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. április 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 6. hét Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma 2017. február 612. között a figyelőszolgálatban

Részletesebben

11.Négymezős táblázatok. Egyezés mérése: kappa statisztika Kockázat becslés: esélyhányados (OR) Kockázat becslés: relatív kockázat (RR)

11.Négymezős táblázatok. Egyezés mérése: kappa statisztika Kockázat becslés: esélyhányados (OR) Kockázat becslés: relatív kockázat (RR) .Négymezős táblázatok Egyezés mérése: kappa statisztika Kockázat becslés: esélyhányados (OR) Kockázat becslés: relatív kockázat (RR) Az egyezés mérése:cohen s Kappa Kappa: az egyezés mérése két nominális

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége lesz rá

Részletesebben

A metabolikus szindróma epidemiológiája a felnőtt magyar lakosság körében

A metabolikus szindróma epidemiológiája a felnőtt magyar lakosság körében DEBRECENI EGYETEM ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KAR A metabolikus szindróma epidemiológiája a felnőtt magyar lakosság körében HMAP munkaértekezletek 2009 A METABOLIKUS SZINDRÓMA EPIDEMIOLÓGI

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. október 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

A SZIHALOM KÖZSÉGET ÉRINTŐ DAGANATOS HALMOZÓDÁS GYANÚ KIVIZSGÁLÁSÁNAK EREDMÉNYEI

A SZIHALOM KÖZSÉGET ÉRINTŐ DAGANATOS HALMOZÓDÁS GYANÚ KIVIZSGÁLÁSÁNAK EREDMÉNYEI HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyintéző szervezeti egység: Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Járványügyi Osztály Iktatószám: HE/058/00037-6/2016 Ügyintéző: dr. Papp Zoltán Telefonszám:

Részletesebben

DSD DSD. Az új Nemzeti Rákregiszter előnyei kutatói szempontból. Kovács László Szentirmay Zoltán Surján György Gaudi István Pallinger Péter

DSD DSD. Az új Nemzeti Rákregiszter előnyei kutatói szempontból. Kovács László Szentirmay Zoltán Surján György Gaudi István Pallinger Péter MTA SZTAKI Department of Distributed Systems Az új Nemzeti Rákregiszter előnyei kutatói szempontból Kovács László Szentirmay Zoltán Surján György Gaudi István Pallinger Péter Nemzeti regiszterek Európában

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON DR. PAKSY ANDRÁS A lakosság egészségi állapotát jellemző morbiditási és mortalitási mutatók közül a halandósági tábla alapján

Részletesebben

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10.

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. Dohányzás és leszokás Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. kóroki tényezője számos halálos megbetegedésnek kb. 5 millió ember hal meg évente 10 évvel kevesebbet él krónikus betegségekre fogékonyabb a felnőtt

Részletesebben

Az ország valamennyi területét érintő influenza-járvány bontakozott ki

Az ország valamennyi területét érintő influenza-járvány bontakozott ki Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2011. 4. Az ország valamennyi területét érintő influenza-járvány bontakozott ki A figyelőszolgálatra kijelölt

Részletesebben

A 2007. évi hőhullám expozíció, egészségi hatás és módosító tényezők összefüggésének kistérségi modellezése

A 2007. évi hőhullám expozíció, egészségi hatás és módosító tényezők összefüggésének kistérségi modellezése A 2007. évi hőhullám expozíció, egészségi hatás és módosító tényezők összefüggésének kistérségi modellezése Páldy Anna 1, Juhász Attila 2, Bobvos János 1, Nagy Csilla 2 1 Országos Környzetegészségügyi

Részletesebben

1. Halandósági arányok a rák előfordulási helye és foglalkozás szerint Fehér férfiak, VSA, 1950 Férfiak és nők, Anglia és Wales, 1959 63

1. Halandósági arányok a rák előfordulási helye és foglalkozás szerint Fehér férfiak, VSA, 1950 Férfiak és nők, Anglia és Wales, 1959 63 KÖZLEMÉNYEK 121 r á k h a l a n d ó s á g t á r s a d a l m i-g a z d a s á g i STÁTUSZ s z e r i n t * A társadalmi-gazdasági státusz szerinti halandósági vizsgálatok azt mutatták, hogy a legmagasabb

Részletesebben

1. ábra: Az egészségi állapot szubjektív jellemzése (%) 38,9 37,5 10,6 9,7. Nagyon rossz Rossz Elfogadható Jó Nagyon jó

1. ábra: Az egészségi állapot szubjektív jellemzése (%) 38,9 37,5 10,6 9,7. Nagyon rossz Rossz Elfogadható Jó Nagyon jó Fábián Gergely: Az egészségügyi állapot jellemzői - 8 A nyíregyházi lakosok egészségi állapotának feltérképezéséhez elsőként az egészségi állapot szubjektív megítélését vizsgáltuk, mivel ennek nemzetközi

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén

A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén A foglalkozás-egészségügyi és a háziorvos együttműködése a foglalkozási eredetű daganatos megbetegedések felderítése és gondozása területén Dr. Sárkány Csaba háziorvos, üzemorvos MIÉRT? TÉNYEK, SZÁMOK,

Részletesebben

Munkavégzés személyes feltételei

Munkavégzés személyes feltételei Munkavégzés személyes feltételei z A munkavégzéshez előírt szakmai végzettség, szakmai jártasság, munkaköri orvosi alkalmasság, munkaképes állapot, a munkavédelmi oktatáson való részvétel és a biztonsági

Részletesebben

Magyar joganyagok - NGM közlemény - a harmadik országbeli állampolgárok magyaro 2. oldal 7. Építőipari szakmunkás 8190 Egyéb, máshova nem sorolható fe

Magyar joganyagok - NGM közlemény - a harmadik országbeli állampolgárok magyaro 2. oldal 7. Építőipari szakmunkás 8190 Egyéb, máshova nem sorolható fe Magyar joganyagok - NGM közlemény - a harmadik országbeli állampolgárok magyaro 1. oldal NGM közlemény a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának nem összevont kérelmezési eljárás

Részletesebben

1. ábra: Az agrárgazdaság hitelállományának megoszlása, III. negyedévben. Agrárgazdaság hitelállománya. 1118,6 milliárd Ft

1. ábra: Az agrárgazdaság hitelállományának megoszlása, III. negyedévben. Agrárgazdaság hitelállománya. 1118,6 milliárd Ft Az agrárfinanszírozás aktuális helyzete az AM adatgyűjtése alapján (2018. III. negyedév) Az agrárgazdaság egyéni és társas vállalkozásainak (mezőgazdasági és élelmiszeripar összesen) 2018. III. negyedévének

Részletesebben

Munkaerő-piaci folyamatok (2007/2008)

Munkaerő-piaci folyamatok (2007/2008) Munkaerő-piaci folyamatok (2007/2008) Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus E-mail: teperics@puma.unideb.hu Foglalkoztatottság, gazdasági aktivitás 4. 208.700 fő van jelen a munkaerőpiacon (15-64) Aktivitási

Részletesebben

A halálozások haláloki jellemzői, elvesztett életévek

A halálozások haláloki jellemzői, elvesztett életévek II. évfolyam 176. szám 2008. december 17. 2008/176 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal A halálozások haláloki jellemzői, elvesztett életévek A tartalomból 1 Bevezető 1 A haláloki struktúra változásai

Részletesebben

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS SZAKELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAIRÓL

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS SZAKELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAIRÓL LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS SZAKELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAIRÓL A 2004. év őszén teljes körű felmérést végeztünk a szenvedélybetegek szociális szakosított ellátását

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE

HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján 2016. év december hónap Jóváhagyta: Foglalkoztatási Főosztály 4024 Debrecen, Piac u. 42-48. Telefon: (36 52)

Részletesebben

7.2. A készségek és az oktatás jövedelemben megtérülő hozama

7.2. A készségek és az oktatás jövedelemben megtérülő hozama 7.2. A készségek és az oktatás jövedelemben megtérülő hozama A neoklasszikus közgazdasági elmélet szerint a termelés végső értékéhez jobban hozzájáruló egyének számára elvárt a magasabb kereset. Sőt, mi

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. december 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE Győr 2006 Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatósága, 2006 ISBN-10: 963-235-050-2 ISBN-13: 978-963-235-050-9

Részletesebben

A szakiskolai tanulmányaid alatt vonzó ösztöndíjakkal várunk!

A szakiskolai tanulmányaid alatt vonzó ösztöndíjakkal várunk! Nálunk versenyképes szakmád és érettségid is lehet mindössze öt év alatt! A szakiskolai tanulmányaid alatt vonzó ösztöndíjakkal várunk! A szakmai tudás mellett élményekkel, gazdag programokkal, külföldi

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép Békés megye október

Munkaerő-piaci helyzetkép Békés megye október Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Munkaerő-piaci helyzetkép Békés megye Főbb Békés megyei adatok Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Békéscsaba, Árpád sor 2/6. http://bekes.munka.hu

Részletesebben

A Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolájában. Krämmer Erika

A Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolájában. Krämmer Erika A Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskolájában Krämmer Erika Minden technika művészetté nemesedik a tudás legmagasabb fokán. (Tápai Antal Móra Ferenchez) Szakközépiskolai

Részletesebben