HÍRLEVÉL ősz KEDVES CSALÁDOK!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HÍRLEVÉL ősz KEDVES CSALÁDOK!"

Átírás

1 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz I. BEKÖSZÖNTŐ KEDVES CSALÁDOK! Ismét eltelt egy év, melyben tovább bővült csapatunk, és sok érdekes vizsgálattal és eredménnyel lettünk gazdagabbak. Köszönjük, hogy továbbra is változatlan lelkesedéssel látogattok bennünket. Tudós babáitok nélkül nem valósulhattak volna meg az idei hírlevélben bemutatott vizsgálatok sem. Szeretnénk megosztani Veletek idei évünk és közös munkánk termését.

2 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 2 II. AZ IDEI HÍRLEVÉLBEN I. BEKÖSZÖNTŐ... 1 II. AZ IDEI HÍRLEVÉLBEN... 2 III. AZ ELMÚLT ÉVBEN... 3 Életképek... 4 IV. KUTATÁSI EREDMÉNYEINK... 5 Kifordítom Befordítom FB_number KAMPIS Dorka... 5 Mit kedvel a zöld téglatest? II. rész Agency KAMPIS Dorka... 5 Maci és Labda Identity KAMPIS Dorka... 6 Melyik a szefó? Sefo KAMPIS Dorka... 7 Hány tárgyat vársz? Sortals Rubeena SHAMSUDHEEN... 7 Ha keresem, megtalálom Kitalálós TÉGLÁS Ernő... 8 Varázslat KindMagic Rubeena SHAMSUDHEEN... 9 Mi a neve? Mutex MARNO Hanna Magyar lámpakapcsolás Lámpás Nazli ALTINOK Pingvin és barátai Interakciók TÉGLÁS Ernő Névmemória FF_mem TAUZIN Tibor Társas kapcsolatok Indiv Barbara POMIECHOWSKA Hány tárgy van a dobozban? Monti BRÓDY Gábor A tollat vagy a macskát kéred? Unidel Frances BUTTELMANN Mutass és taníts II. Point_Name Barbara POMIECHOWSKA Kanál, pohár, bitye, tacok II. WordCat Barbara POMIECHOWSKA Teleport Conti BRÓDY Gábor Hogyan értik meg a babák a neveket? Naming Johannes MAHR Melyik az eleje? Front_Back Mikołaj HERNIK Szószeletelés Nyelvi LADÁNYI Enikő Vajon melyikre gondolt: erre itt vagy arra ott? Yoon Mikołaj HERNIK Hova néz? Senju Mikołaj HERNIK Amikor valami nincsen Sípos vizsgálat SZABÓ Eszter Nincs cica, van cica Kind absence SZABÓ Eszter Hogyan tanulunk? Opteach Katarina BEGUS Kis nyomozók a bölcsőben D-goal Nicoló Cesana ARLOTTI Osztozzunk vagy ne? Chase Liza VOROBYOVA V. HÍREK A LABORBAN VI. ELKÖSZÖNŐ... 28

3 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 3 III. AZ ELMÚLT ÉVBEN Az elmúlt év egyik legfontosabb eseménye laborunk életben, hogy Kampis Dóra kolléganőnk leadta doktori disszertációját, ő laborunk első diákja, aki fokozatot szerez. Gratulálunk! A költözés után új lendülettel folytatódtak nálunk a vizsgálatok, a os tanévben összesen 2237 vizsgálatunk volt. A legkisebbek 4,5 hónaposak, a legidősebbek pedig 36 hónaposak, három évesek voltak nálunk idén őszén megnyitjuk kutatólaborunkat a Fővárosi Állatkertben. Ebben az együttműködésben összehasonlító kognitív kutatásokat tudunk majd végezni, melyek az állatvilág tudósait hasonlítják a humán kognitív fejlődéshez. A Varázshegy első emeletén várjuk az érdeklődő családokat, kicsiket és kicsit nagyobbakat játékos vizsgálatainkra. Sok cikk és könyfejezet jelent meg a babalabor munkatársaitól az elmúlt tanévben. 16 cikk látott napvilágot nemzetközi folyóiratokban, melyek nagyrésze a laborban végzett vizsgálatokon alapult. Publikációink a kutatók személyes oldalain elérhetők év végén ünnepeltük Kampis Dóra kolláganőnk korábbi, 8 hónapos babákkal végzett tudatelméleti EEG vizsgálatának megjelenését, és Katarina Begus kolléganőnk legújabb cikkét mely a Brain and Cognition lapban jelent meg a közelmúltban. Kovács Ágnes kutatónak is ebben az évben jelent meg cikke, melyről a Kategorizáció, tanítás és tanulás 12 hónapos babáknál című írásban olvashattok a 2010-es, első hírlevelünkben. Mikolaj Hernik kutatónak alkalma volt az idei évben összehasonlító vizsgálatokat végezni Vanuatu egyik szigetén, melyről bővebben a Hova néz? című leírásban olvashattok. Laborunk több új munkatárssal gazdagodott, róluk a Hírek a laborban fejezetben olvashattok.

4 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 4 Életképek

5 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 5 IV. KUTATÁSI EREDMÉNYEINK Kifordítom Befordítom FB_number KAMPIS Dorka Ez a vizsgálat egy korábban futott sorozat folytatása. A kutatás előzetes eredményeiről a tavalyi Hírlevélben számoltunk be. Ebben a kutatássorozatban azt vizsgáljuk, hogy követik-e a babák azt, hogy valaki más mit tud arról, hogy mi van elrejtve egy dobozban. Az új változatban olyan különleges tárgyakat használunk, amik két különböző alakot is tudnak ölteni, és az egyikből a másikba át tudnak alakulni. A vizsgálat során megmutatunk egy dobozt a babának, amibe nem lehet belelátni, de kibe lehet tenni tárgyakat egy eltakart nyíláson. Képzeljük el, hogy egy ilyen dobozba látjuk, ahogy betesz valaki egy madarat, majd picivel később kivesz egy sünit. Mire gondolhatunk ekkor? Feltehetően arra, hogy a madár még benne van a dobozban. Ha azonban megmutatja az illető, hogy a madár át tud alakulni sünivé, akkor nem meglepő, ha más alakban jön ki, mint ahogy bement, hiszen tudjuk, hogy ez ugyanaz a tárgy lehet. Ebben a kutatásban azt vizsgáljuk, hogy a babák meghozzák-e ezt a következtetést, és ha igen, más szemszögéből is tudnak-e követni hasonló eseményeket. A vizsgálat folytatása megerősítette a tavalyi beszámolónkat: 14 hónaposan a babák figyelemmel követik ezeket az eseményeket, és még arra is emlékeznek, hogy egy másik személy mit tud (helyesen, vagy tévesen) az éppen elrejtett tárgyakról. Mit kedvel a zöld téglatest? II. rész Agency KAMPIS Dorka Tavaly írtunk már arról a kutatásunkról, amelyben azt vizsgálatuk, hogy ha látnak a babák egy ágenst amely alatt valamilyen célirányosan mozgó lényt értünk, aki egy bizonyos tárgyat kedvel, majd utána kapnak további információt erről az ágensről, továbbra is célirányosként értelmezik a viselkedését? Illetve, ha ez az új információ arra utal, hogy nem is magától mozog, felülírják korábbi értelmezésüket? A kutatás újabb szakaszában kapott eredmények alapján úgy tűnik, a babák képesek az új információt felhasználni, hogy módosítsák, amit az adott lényről gondolnak: ha kiderül, nem is magától mozog, akkor nem tulajdonítanak neki célirányos viselkedést, és nincs különösebb elvárásuk azt illetően, hogy merre fog mozogni.

6 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 6 Maci és Labda Identity KAMPIS Dorka Ebben a vizsgálatban arra vagyunk kíváncsiak, hogy a babák hogyan tanulnak mások preferenciáiról, vélekedéseiről, és cselekvéséről. Egy videó sorozatban először megmutatjuk, hogy egy személy többször egymás után a macit választja, és nem a labdát, amely szintén jelen van. A választás előtt mindig felvillan egy kis fény, amit egy hang kísér. Ezután megmutatjuk, hogy a személy látja, ahogy a maci bekerül egy kis tartóba, ami pedig egy nagy dobozba. Utána azt is látja, hogy a kis tartó átkerül egy másik nagy dobozba. Azt viszont nem mindig tudja, hogy mi van a kis tartóban: néha eltakarja őt egy függöny, amikor a tartó kinyílik és megmutatja a tartalmát. Ez nem lenne gond, hiszen gondolhatja, hogy a maci van a tartóban, mert látta, ahogy bekerült oda. Az esetek felében valóban így van. De a másik felében valamilyen trükk folytán a labda van a tartóban! Így feltételezhető, hogy valójában két kis tartó is van, és az, amelyikben a maci van, ott maradt az első dobozban. Tehát ha a személy a macit szeretné (márpedig megtanultuk, hogy mindig azt választja), akkor az első dobozban kell keresse. De mivel ő nem tudja, hogy nem a maci került át, ezért feltehetően tévesen az új dobozban fogja keresni. Ebben kutatásunkban 2 éves gyerekek vesznek részt. A fent leírt jelentek alatt figyeljük, hogy hova esik a babák tekintete, amikor tudják, a személy mindjárt választani fog (amit a fény és hang jelez). Így még mielőtt cselekedne valaki, meg tudjuk figyelni, hogy mit várnak a babák, mit fog tenni. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a babák képesek e bonyolult jelenetek megértésére, és legtöbbször azt várják, hogy a személy az ő (olykor téves) vélekedése alapján cselekedjen.

7 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 7 Melyik a szefó? Sefo KAMPIS Dorka Az első néhány évben rengeteg dolgot kell megtanulni a babáknak: többek között az anyanyelvüket. A szótanulás nem könnyű dolog, és az egyik legnagyobb kihívás kitalálni, hogy egy elhangzott szó mire vonatkozik. Honnan tudják a babák, mire gondol a beszélő, amikor mond egy szót? A tárgyra való mutatás segítségükre lehet. De sokszor nem egyértelmű, mire mutat az illető, és olyankor azt is figyelni kell, hogy ő mit gondolhat arról, hogy mi van a mutatása célpontjában. Azt vizsgáljuk 13 és 18 hónaposoknál, hogy ha valaki megnevez egy tárgyat, hogyan értelmezik a babák, hogy melyik tárgyra vonatkozik az adott szó. Rövid videó jeleneteket mutatunk, amelyben egy személy álszavakkal (amik hasonlítanak a magyar szavakhoz, de igazából nem léteznek pl. szefó ) nevez meg különböző tárgyakat, és mutatással jelzi, hogy mire vonatkozik a szó. Utána egy hang megkérdezi: Hol van a szefó?. Szemmozgás követő kamerával nézzük, hogy a babák melyik tárgyra néznek. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a mutatást jól követik a babák, és azt is értik, ha egy dobozba elrejtett tárgyra vonatkozik a mutatás. Azonban úgy tűnik, ebben a korban még kihívást jelent a másik téves vélekedését figyelembe venni, ha az nem egyezik a babák saját tudásával. Ennek fejlődése feltehetően a második életév során felgyorsul, és szerves része lesz a társas interakcióknak és tanulásnak. Hány tárgyat vársz? Sortals Rubeena SHAMSUDHEEN Ebben a vizsgálatunkban arra voltunk kíváncsiak, mikor és hogyan tanulják meg a babák, hogyan különböztessenek meg egy tárgyat a másiktól, illetve kövessék, hogy hány tárgy szerepel egy eseményben. Kilenc hónaposoknak megmutattunk egy tárgyat, ami aztán eltűnt egy paraván mögött. Ezután egy másik tárgyat mutattunk nekik, ami szintén eltűnik. Amikor a paraván felemelkedett, a babák egy, illetve két tárgyat találtak ott. Ha a babák meg tudták különböztetni, és követni tudták a tárgyakat, akkor két tárgyat várnak el, tehát meglepetésre (hosszabb nézési időre) számíthatunk, ha csak egy tárgyat mutatunk nekik. Korábbi vizsgálatokból tudjuk, hogy a 9 hónapos babák tudják ilyen módon követni és azonosítani a tárgyakat, de csak akkor, ha két különböző típusú tárgy szerepel (pl. egy cipő és egy labda), és hogyha megnevezik a látott tárgyakat ( Nézd csak, egy cipő! ). Egy általunk végzett korábbi vizsgálat arra utal, hogy nem feltétlenül kell megnevezni a tárgyakat, elég, hogyha a babához szólunk, és kommunikatív

8 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 8 gesztusokat alkalmazunk. (Tehát nem a megnevezés, hanem maga a kommunikáció segíti a babákat a tárgyak azonosításában.) A jelenlegi vizsgálatban azt mértük fel, hogy a kommunikatív bemutatás képessé teszi-e a babákat arra is, hogy ugyanazon kategóriába tartozó tárgyak között is különbséget tudjanak tenni, és követni őket. (Pl. mindkét tárgy egy-egy cipő.) Eredményeink arra utalnak, hogy 9 hónapos babák még nehézségekbe ütköznek ezen feladat során akkor is, ha az ismeretlen tárgyakat számukra ismerős szavakkal jelöljük meg. Ha keresem, megtalálom Kitalálós TÉGLÁS Ernő Tavaly indított projektünk a kisbabák keresési stratégiáit hivatott feltárni. Azt szerettük volna kideríteni, hogy amikor a kicsik keresgélnek (pl. egy elveszettnek hitt tárgyat) véletlenszerűen járnak el vagy használnak valamilyen szisztematikus elírást mellyel keresés sikerét optimalizálják (vagyis megtalálják a hiányzó tárgyat). Vizsgálatunkban újszerű technikához folyamodtunk. A babák - miután olyan animációkat néztek melyekben egy kéz elrejt egy tárgyat 3 pohár egyikébe - tekintetük segítségével deríthették ki a tárgy tényleges helyét. Ha elég hosszan fixáltak az éppen kiválasztott pohárra az felfedte tartalmát. Azt találtuk, hogy a keresés előre haladásával, a kizárt alternatívák számának növekedésével a babák egyre lassúbbak lettek, egyre több időre volt szükségük hogy új, eddig még nem vizsgált lehetséges helyet is leellenőrizzenek. Ebben eltértek óvodás korú társaiknál, akik a lehetséges helyek kizárásával sikeresen növelték keresési sebességüket. Az ovisok teljesítménye arra utal, hogy a keresési folyamatot kizárásos logika segítségével koordinálják. Ha a keresett tárgy három lehetséges hely egyikén, A-ban, B-ben vagy C-ben lehet, az A és B kizárása után arra a következtetésre jutnak, hogy csakis a C rejtheti a tárgyat. Ezzel szemben - bár végül a babák is sikerrel jártak, és a keresett tárgyat megtalálták - az esetek nagy hányadában többször is visszatértek arra a helyre, amit korábban már leellenőriztek és üresnek találtak.

9 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 9 Varázslat KindMagic Rubeena SHAMSUDHEEN Jelen kutatásunk célja az volt, hogy feltárjuk, egy kommunikatív helyzet hogyan befolyásolja azt, ahogya a gyermekek megtanulják különböző tárgyak neveit - akár olyan esetben is, amikor egy új tárgy nem látható a név elhangzása alatt. A gyermekek kétféle helyzetben találkoztak 2-2 korábban ismeretlen tárggyal és elnevezéssel. A kommunikatív helyzetben a kísérletvezető a jelenetsor elején a kamerába nézve üdvözölte a résztvevő gyereket, illetve végig mosolyogva és a szemkontaktust fel-felvéve beszélt hozzá. Az üdvözlést követően bemutatott egy tárgyat, amelyet belehelyezett egy üres vödörbe. Ezt követően belenézett a vödörbe, és megnevezte a tárgyat ( egy szemó ). Ezután kisétált a jelenetből, majd megérkezett egy második kísérletvezető, aki elővett egy tárgyat a vödörből, amely azonban nem ugyanaz a tárgy, mint, amint az előző felnőtt korábban belehelyzett. Ezt követően megváltozott a kép: a gyermek egymás mellett látta mindkét tárgyat azt, amelyiket az első kísérletvezető belehelyezett, illetve, amit a második kísérletvezető kivett onnan. Mindeközben elhangzik a kérdés: melyik a szemó? Egy következő képen a résztvevő szintén az előző két tárgyat látta, ám a kérdésben egy teljesen új nevet hallott (pota). A kommunikáció nélküli helyzetben minden ugyanígy zajlott, az első kísérletvezető azonban nem mosolygott, nem vette fel a szemkontaktust a gyermekkel, és nem is beszélt hozzá sem a tárgy bemutatása előtt, sem közben. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy kommunikatív helyzetben a gyerekek az első kérdést követően arra a tárgyra néztek először, amelyet az első kísérletvezető mutatott be nekik a jelenetsor elején. Az új név elhangzását követően viszont az új tárgyra néztek. Ez egybevág más kutatások eredményeivel, amelyek szerint, ha a gyermekek látnak egy tárgyat, amelynek ismerik a nevét (például egy labdát), illetve látnak egy új tárgyat, miközben találkoznak egy korábban ismeretlen elnevezéssel, akkor ezt az új elnevezést az új tárgy nevének vélik.

10 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 10 Mi a neve? Mutex MARNO Hanna A mindennapi életben a kisbabák folyamatosan körül vannak véve számukra új, ismeretlen tárgyakkal, melyeknek a nevét fokozatosan sajátítják el nyelvfejlődésük során. De vajon milyen stratégiákat használnak, amikor egy ismeretlen tárgyat összekapcsolnak egy új névvel? Erre a kérdésre kerestük a választ kísérletünkben, két éves kisgyermekek viselkedéses vizsgálatával. A kísérletvezetőnk először egy rövid játékos epizódba vonta bele a gyermeket, azzal a céllal, hogy megszokja az új környezetet. Ezután egy, a gyermek számára ismeretlen tárgyat hozott be a szobába, és a gyermek aktív bevonás-ával közös játékot kezdeményezett, melynek során az új tárggyal közelebbről megismerkedhettek. Pár perces játék után a kísérletvezető elhagyta a szobát, és egy másik személy jött be, aki három új tárgyat helyezett a gyermek elé, ezután ő is kiment a szobából. Ekkor pár percig hagytuk, hogy a gyermek maga ismerkedjen ezekkel az új tárgyakkal. Mikor már az összes tárgyat megvizsgálta, a kísérletvezető újra belépett a szobába, és miután az összes játék visszakerült a tálcára, a kísérletvezető egy ismeretlen szót használva megkérte a gyermeket, hogy az egyik tárgyat vegyék le a tálcáról, és tegyék vissza az asztalra. A kérdésünk az, hogy a kisgyerekek vajon melyik tárgyat fogják kiválasztani, mikor ezt az ismeretlen nevet hallják? A feltételezésünk az volt, hogy habár az összes tárgy ismeretlen volt a számukra, de mégis egy tárggyal játszottak közösen a kísérletvezetővel, így valószínűleg azt a következtetést fogják levonni, hogy az ismeretlen szó arra a tárgyra utalhat, amivel kapcsolatban közös élményük volt a kísérletvezetővel. Ez a fajta stratégia ugyanis segítheti őket abban, hogy a mindennapi életben helyesen kapcsoljanak össze új neveket új tárgyakkal, azt figyelembe véve, hogy a tárgyat megnevező személy vajon milyen szándékkal nevezheti meg az adott tárgyat. Mivel a vizsgálat a tesztelése még folyamatban van, egyelőre nem tudunk az eredményekre következtetni, de reméljük, hogy a következő hírlevélben már pontos adataink lesznek.

11 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 11 Magyar lámpakapcsolás Lámpás Nazli ALTINOK Tavalyi hírlevelünkben írtunk már arról a kutatásról, mely a különböző kulturális csoportok által előidézett tanítási helyzetek sajátosságait vizsgálta. Akkor 14 hónapos babák nézési idejét mértük, és azt találtuk, hogy a számukra ismerős helyzetet hosszabb ideig nézték, mint a meglepő, újszerű eseményt. Elképzelhető, hogy ez azért volt, mert ez a korosztály a komplex helyzetekben az ismerősséget preferálja az újszerűvel szemben. 18 hónaposokkal folytattuk a kutatást. Ugyanazokat a videókat láthatták ők is, amelyben a tanító magyarul beszélt. Azt vártuk, hogy hosszabb ideig nézik majd a rosszul utánzó jelenetet (a fejmozdulat helyett könyökmozdulatot végző személyt), de azt találtuk, egyenlő ideig nézték mindkét mozdulatsort. A kérdés továbbra is nyitott marad, vajon a 14 hónaposok miért nézték a fejmozdulatot hosszabb ideig? A videóról levágtuk a kezdeti, tanítási részt, és csak a könyök, illetve fejmozdulatot mutattuk, vajon ezek önmagukban mennyire érdekes számukra. A megoldást ez a vizsgálat jelentette: a fejmozdulat önmagában meglepőbbnek bizonyult, mint a könyökmozdulat. Ez arra utal, hogy a kezdeti eredmények mögött olyan alapvető folyamatok vannak, mint a feltűnőség (száliencia): a fejmozdulat során több mozgást lát a baba, sőt a szereplő arcát is megvilágítja a lámpa, miközben a könyökmozdulatnál nem. A kérdés továbbra is foglalkoztat bennünket: vajon értik-e a babák, hogy a különböző kulturális csoportok különböző módon viselkedhetnek, és a cselekedeteink nem minden esetben instrumentálisak (vagyis nem minden esetben azzal a céllal hajtjuk őket végre, hogy változást okozzanak a környezetünkben), hanem lehetnek konvencionálisak is, mellyel arról informáljuk a minket megfigyelőket, hogy mely szociokulturális csoporthoz tartozunk.

12 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 12 Pingvin és barátai Interakciók TÉGLÁS Ernő A babák társas világát bizonyára nagymértékben meghatározza, hogy milyen sikeresen kezdeményeznek interakciókat. A jövőbeli interakciók sikerességét azonban jelentősen növelheti, hogy képesek-e felismerni azokat a szereplőket akik korábban jól reagáltak kezdeményezéseikre és megbízhatóak voltak interaktív helyzetekben. Ehhez azonban arra van szükség, hogy minél több részletet megjegyezzenek az interakcióban résztvevő személyekről. Tizenkét hónap körüli babák azonban egy sor nehézséget mutatnak, amikor tárgyak tulajdonságait kell megjegyezniük. Gyakran megfigyelhető, hogy első életévük előtt a kisbabák nem adják jelét annak, hogy emlékeznének, hogy például egy dobozba bekerülő játék pontosan hogyan nézett ki, milyen volt a színe, textúrája, mérete stb. Sokszor csak arra emlékeznek, hogy milyen fajta játék az éppen szóban forgó tárgy. Vizsgálatunkkal azt szeretnénk kideríteni, hogy javít-e ezen a teljesítményen, ha nem tárgyakat, hanem interakcióra képes karaktereteket kell megjegyezniük. Tizenkét hónapos babáknak egyszerű interaktív helyzeteket tartalmazó animációkat mutattunk, ahol egy pingvin jelzéseire egy addig nem látott, új figura reagált. Feltételeztük, hogy a kommunikatív interakciók jelenléte különlegessé teszi a babák számára ezt a helyzetet, s hogy a különleges helyzetek különleges figyelmet igényelnek. A vizsgálat későbbi fázisában az új karaktert szín és forma szempontjából alig különböző figurákkal kevertük össze. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a babák képesek-e felismerni az interakcióban résztvevő karaktert. A sikeres felismerést szemmozgásukból tervezzük leolvasni. Azt várjuk, hogy a pingvin jelzését követően a babák szemmozgása jelezni fogja melyik karaktertől várnak válaszokat. Az adatfelvétel és az adatfeldolgozás egyaránt folyamatban van. Névmemória FF_mem TAUZIN Tibor Korábbi vizsgálataink alapján megtudtuk, hogy a hónapos csecsemők képesek kikövetkeztetni a beszéd tartalmát még azokban a helyzetekben is melyekben teljesen ismeretlen animációs figurákat látnak, amik pusztán csipogó hangokat adnak ki. A jelen vizsgálatban ezekre a korábbi eredményekre építve arra vagyunk kíváncsiak, hogy a babák ezt a tudást mire tudják felhasználni. Elsősorban az érdekelt bennünket, hogy a csecsemők hogyan tanulják meg az új tárgyak nevét, ha azokat nem nekik mondják el, pusztán szemtanúi lehetnek a tárgy megnevezésének. Ennek megállapításához a babáknak olyan videókat mutattunk, amelyben két figura beszélget, majd az egyikük megnevez egy tárgyat. A tárgy nevének többszöri bemutatása után a babák tudását is megvizsgáltuk. Ennek során szemmozgáskövetővel elemeztük, hogy a baba a tárgy nevének elhangzása után arra a tárgyra néz-e a képernyőn, aminek a nevét hallhatta. Hipotézisünk szerint a csecsemők valószínűleg képesek megtanulni egy új kifejezés jelentését még ilyen absztrakt és kevésbé természetes helyzetben is. Adatfelvételünk nyara közt zajlott és az első, bíztató eredmények arra utalnak, hogy a csecsemők képesek megérteni és megjegyezni egy új tárgy szokatlan nevét. Későbbi vizsgálatainkban arra is kíváncsiak leszünk, hogy az új szavak elsajátítását milyen tényezők korlátozzák hasonló helyzetekben.

13 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 13 Társas kapcsolatok Indiv Barbara POMIECHOWSKA Igen sok kutatás foglalkozik napjainkban azzal, hogy azok a csecsemők, akik még nem tudnak beszélni milyen kifinomult módon tudják már értelmezni a körülöttük lévő társas világot. Például két éves korukra értik, ki a domináns egyén bizonyos helyzetekben és igyekeznek elkerülni a rosszalkodók társaságát. Jelen kutatásunk szeretné tovább vizsgálni a babák értelmezését a társas világról, különösképp az egyes egyének közötti kapcsolatokat. Képzeljük el, mennyire meglepődnénk, ha a barátunk, aki meghívott magához vacsorára azt kérné, hogy vacsora végeztével fizessük azt ki. Azért lepődnénk meg, mert ez a viselkedés eltérne attól, amit egy barátságban általában megszokottnak tekintünk. A kérdésünk az, hogy vajon hasonlóan értelmezik-e a társas kapcsolatokat 12 hónapos korú babák, mint a felnőttek, két szereplő közötti kapcsolatban következetességet várva. Eddigi eredményeink azt mutatják, hogy a 12 hónapos babák egyes társas helyzeteket kizárólagosnak értelmeznek és meglepődnek, ha a szereplők viselkedése nem következetes (ha valaki adó volt az eddig látott társas helyzetekben, majd elvesz, akkor a babáknak megnő a nézési ideje, azaz meglepődnek). Hány tárgy van a dobozban? Monti BRÓDY Gábor Ebben a vizsgalatban arra vagyunk kíváncsiak, hogy meg tudják-e jegyezni 10 hónapos csecsemők, hogy hány tárgyat rejtettünk valahol. Rövid bemelegítés után elrejtünk egy tárgyat egy dobozban, majd amikor a résztvevő megtalálta, hagyjuk, hogy tovább keressen, és mérjük mennyi ideig kutakodik egy dobozban, amelyről azt hiszi, hogy üres. Ezt hasonlítjuk össze azzal a keresési idővel, amikor a következő próbában két tárgyat rejtünk el, de még csak egyet talált meg a baba. Ha emlékszik, hogy itt még volt egy másik is, kitartóbban kellene, hogy keressen, mint amikor a doboz üres volt. Később arra is kíváncsiak leszünk, hogy ebben a memória feladatban segít-e vagy árt, ha a csecsemők tudják, hogyan hívják ezeket a tárgyakat, azaz adunk nekik valamilyen absztraktabb információt róluk.

14 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 14 A tollat vagy a macskát kéred? Unidel Frances BUTTELMANN Kutatásunk a tavalyi A tollat vagy a macskát kéred? című kutatás folytatása. Arra keresi a választ, hogy a babák mikor és hogyan értik meg, hogy egy dolog nem mindig az, aminek látszik azaz valaki másnak téves elképzelései lehetnek arról, hogy mi is egy tárgy valójában. A 18, majd egy későbbi verzióban 14 hónapos babák többször egymás után azt látták, hogy a főszereplő benyúl egy szerkezet két ajtajának valamelyikén, hogy elvegyen onnan egy tárgyat. Ezután a babák azt látták, amint egy második személy (asszisztens) megmutat egy tárgyat a főszereplőnek. Ezek a tárgyak megtévesztőek, például egy játék macska, ami toll alakú. Ezután az asszisztens bemutatja a tárgy valódi használatát (pl. írás), eközben a főszereplő pedig vagy jelen van ( helyes vélekedés helyzet, 3. kép), vagy nincs jelen ( hamis vélekedés helyzet, 4. kép). Ezután a főszereplő a tárgy után nyúl, de nem éri el (5. kép). Az asszisztens ezt követően az egyik nyílás elé egy macskát helyez, a másik elé pedig egy tollat (6. kép). A kérdés a következő: melyik tárgy után nyúl majd az első személy? Feltételezésünk szerint mivel a helyes vélekedéses helyzetben a főszereplő tudja, hogy a tárgy valójában egy toll, a toll után nyúl majd, míg a hamis vélekedéses helyzetben a macskáért, mivel nem ismeri a tárgy rejtett funkcióját. A kérdés az, értik-e ezt a babák. Szemmozgáskövetővel végzett méréseink alapján a babák inkább a tollra néznek az igaz vélekedéses helyzetekben, és inkább a macskára a hamis vélekedéses helyzetekben. Nézési idős méréseink szerint pedig tovább nézik azokat a képsorokat (vagyis jobban meglepődnek), amikor a hamisan vélekedő mégis a tollért nyúl, illetve, amikor a helyesen vélekedő a macskáért nyúl. Ez arra utal, hogy a másfél évesek értik, hogy valaki más mit hisz egy tárgyról, illetve mit gondolnak, mi is az valójában.

15 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 15 Mutass és taníts II. Point_Name Barbara POMIECHOWSKA A babák már sokkal előbb elkezdik elsajátítani az anyanyelvüket, mint azt a szüleik észrevehetnék. Az 1 évesek már észreveszik és megjegyzik az új szavakat, és elraktározzák a passzív szókincsükbe. Ez a kutatásunk a tavalyi hírlevélben olvasható Mutass és taníts kutatásra épít, azzal foglalkozik, hogy milyen módon lehet elősegíteni ezt a folyamatot. A rámutatás például elősegíti a tárgy fontos jegyeinek az észrevételét és megjegyzését ( Nézd csak, erről beszélek, ez az, ami fontos ). Más gesztusok azonban nem hordoznak jelentést, például egy tárgy megragadása. Ezek a gesztusok nem kommunikatívak, hanem inkább csak egy cél elérését szolgálják (pl. hogy megfogjunk egy almát és megegyük). Azt vizsgáltuk, hogy a babák jobban odafigyelneke, és jobban megjegyzik-e az új szavakat, hogyha azt mutatás előzi meg, szemben az egyszerű megragadással. A videóban a babák egyik fele azt látja, amint egy kéz rámutat egy ismeretlen tárgyra, majd elhangzik a név ( kabó ). A babák másik fele pedig egy benyúló kezet lát, amely megragadja a tárgyat, majd ugyanúgy elhangzik a név. Ezután szemmozgáskövetővel mérjük, hogy a babák mennyi ideig fixálnak a tárgyra. A hosszabb fixáció arra utal, hogy a babák megtanulták az új szót. Eredményeink szerint a babák csak akkor ismerik fel és tanulják meg az újonnan elhangzó neveket, ha azokat mutatás előzi meg, ha megragadás, akkor nem. Az eredményekből látható, hogy a babák igen korán megértik környezetük kommunikatív helyzeteit. Sőt, tudják, hogy a mutatás egy olyan kommunikációs jel, mellyel új információt szerezhetnek környezetükről. A megragadás ezzel szemben nem alkalmas ilyen jellegű értelmezésre, mert azt más helyzetekben is használjuk, melyek nem kommunikatívak. Kanál, pohár, bitye, tacok II. WordCat Barbara POMIECHOWSKA Kutatásunk egy korábbi vizsgálat replikációja (2012-es hírlevél Kanál, pohár, bitye, tacok vizsgálat). Ebben a vizsgálatban arra kerestük a választ, hogy a 9 hónapos babák vajon 1) tudják-e már, hogy a tárgyak különböző kategóriákba tartoznak, és 2) mikor ismeretlen tárgyak látnak, formálnak- e új kategóriákat. Az első vizsgálatban a képernyőn ismerős tárgyakat láttak: kanalakat és poharakat. A kétféle tárgy közül az egyik fajtát gyakrabban látták, mint a másikat (pl. 3x annyi kanalat, mint poharat).

16 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 16 A második vizsgálatsorozatban a babák először élő bemutatót láttak. A vizsgálatvezető egymás után 6 ismeretlen tárgyat mutatott be nekik, amiből háromra azt mondta bitye, háromra pedig azt, tacok. Ez két ún. álszó volt, amelyek a magyar nyelvben nem léteznek. Ezt követően a babák a képernyőn a hatból négy tárgyat láttak, három egy kategóriába esett, egy pedig különbözőbe (pl. egy tacok, három bitye). Mindkét vizsgálat alatt egy baba EEG*-vel mertük az agy reakcióit. Ha az agy észlel egy kevésbé gyakori dolgot, sajátos módon reagál: az idegsejtek működésében megjelenik az ún. alfa-hullámok deszinkronizációja. Ez annak a jele, hogy a figyelem a ritkán látott dologra irányul. Mindkét vizsgálat eredményeként erősebb reakciót talált a babáknál a ritka kategóriára. Tehát a babák mindkét esetben észlelték, hogy bizonyos fajta tárgyak ritkábban fordulnak elő, mint mások. Ez csak akkor fordulhatott elő, ha a gyerekek fejében már tiszta kategóriák léteznek az ismert tárgyakról (1. vizsgálat), sőt ha ők maguk is képesek az új kategóriák kialakítására, tetszőleges új szavak alapján. Ezeket az eredményeket megerősítette a vizsgálat felnőttekkel végzett változata is, ahol hasonló eredményeket kaptunk, sőt az idei év kísérletsorozata is, melyben ugyanezen vizsgálatokat sikeresen meg tudtuk ismételni. Teleport Conti BRÓDY Gábor Ebben a vizsgálatban arra vagyunk kíváncsiak, hogy 10 hónapos csecsemők megértik-e, hogy az őket körülvevő tárgyak térben és időben folytonosak, azaz nem képesek a tér egyik pontjából hirtelen átkerülni a tér egy másik pontjába anélkül, hogy a két pont közötti útvonalat megtennék. Ezt úgy vizsgáljuk, hogy videókat mutatunk, amelyben két egymástól távol lévő paraván mögül egymás után egy-egy tárgy emelkedik elő, majd megy vissza ugyanazon paraván takarásába. Hiába, egyszerre mindig csak az egyik tárgy látható, a gyermekek ki tudják találni, hogy kettő van, de csak akkor, ha feltételezik, hogy a tárgyak nem tudnak láthatatlanul átugrani egy másik paraván mögé. A videók végén leesnek a paravánok és előbukkan a kétféle befejezés egyike: vagy csak egy vagy mindkét tárgy látható. Melyiket találják a gyermekek meglepőbbnek? Amennyiben azt a befejezést nézik tovább ahol csak egy tárgy van, feltehetően az meglepőbb is volt, azaz meg kell, hogy értsék a tárgyak téri folytonosságát. A vizsgálat még korai fázisban van, és nincsenek egyértelmű eredményeink, bár korábbi kutatások alapján azt feltételezzük, ideális körülmények között megértik a téri folytonosságot.

17 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 17 Hogyan értik meg a babák a neveket? Naming Johannes MAHR Vizsgálatunkban arra voltunk kíváncsiak, hogy a babák hogyan értik meg a környezetükben lévő különböző tárgyak és lények neveit. A hétköznapok során a babák leggyakrabban tárgyak neveit hallják, ezenbelül főként nem egyes tárgyakra, hanem nagyobb csoportokra, típusokra utaló szavakkal találkoznak. Például a szék szavunkat nem csak az előttünk lévő székre, hanem az összes székre használjuk. Vannak azonban olyan kifejezéseink, amelyeket csak egyes tárgyakra alkalmazunk: ezek a tárgyak egyedi nevei. Vajon a babák hogyan értik meg azt a különbséget, hogy bizonyos szavakat csak egyes tárgyakra, míg más szavakat tárgyak egész csoportjára alkalmazunk? A megnevezett tárgy mibenléte segíthet a babáknak megérteni, hogy egy-egy szó egy kategóriára vagy egy egyedre vonatkozik. Az egyedi neveket általában személyek esetén használjuk, míg egyéb, a környezetükben lévő dolgokra gyakrabban utalunk kategórianevekkel. Azt feltételeztük, hogyha a babák értik a különbséget az egyedi nevek és a kategórianevek között, akkor arra számítanak, hogy a személyek esetében inkább egyedi nevek, míg a tárgyak esetében inkább kategórianevek jelennek meg. Ez a várakozás megjelenhet olyan formában, hogy a babák meglepődnek, ha két személyre ugyanaz a név utal. Mivel az egyedi nevek egyénekre vonatkoznak, két különböző személyhez két különböző név illik. Tárgyaknál ez pont fordítva van: nem meglepő a babáknak, ha két tárgyra ugyanaz a név vonatkozik, mivel a tárgyak esetén gyakori a kategórianevek használata. Vizsgálatunkban a babák rövid videókat néztek, amelyek során két személy, vagy két tárgy egymással megegyező, vagy különböző elnevezést kapott. A videókat követően mértük, hogy a babák mennyi ideig figyelték a képernyőt, amely jelzi, hogy a babák számára mennyire meglepő a korábban látott jelenet. Érdekes eredményeket kaptunk: a babák azokban a helyzetekben lepődtek meg, amikor akár két tárgy, akár két személy eltérő elnevezést kapott. Előkészítés alatt áll egy újabb kutatás, amelyben megpróbáljuk feltárni a babák meglepődésének okait.

18 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 18 Melyik az eleje? Front_Back Mikołaj HERNIK Ebben a vizsgálatban 6 és 12 hónapos babák új állatokkal kapcsolatos megismerésének egy szűk szeletét terveztük feltárni: amikor a babák egy számukra új fajta mozgó állat viselkedését látják például, ahogyan egy labdát üldöz vajon el tudják-e azonnal dönteni, hogy melyik az eleje és melyik a vége? Ezt vajon olyan esetekben is meg tudják állapítani, amikor az új figurának nincsenek arc szerű vonásai, sőt, egyáltalán nem emlékeztet sem állatra, sem emberre? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ két rövid animáció segítségével, amelyek főszereplője egy labdát kergető kis sárga doboz, amelynek elejét mindössze egy piros pötty jelezte. Az eredmények azt mutatják, hogy a babák valóban villámgyorsan megtanulják, hogy egy új figurának melyik az eleje. Sőt, még ennél többet is tudnak! Úgy tűnik, hogy azt is megértik, hogy a figura elejét jelző piros pötty segítségével a haladásának irányát is előre lehet jelezni. Ezt úgy próbáltuk feltárni, hogy a vizsgálatok során rögzítettük, a babák mennyi ideig várnak rá, hogy egy figura megmozduljon, mielőtt a szemükkel izgalmasabb dolgokat kezdenek keresni. Az animáció során először bemutattuk a figuránkat miközben egy kis labdát kergetett, ezt követően pedig egy állóképet mutattunk, amelyen az előbbi labda vagy szemből érkezett, vagy a figuránk háta mögül. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy, amikor a labda a figura háta mögül érkezett, a babák hamarabb elvesztették az érdeklődésüket, ahhoz képest, mint, amikor a labda szemből érkezett. Ez utóbbi esetben, tehát, amikor a doboz nem mozdult, pedig pont szemből érkezik a labda, hosszabban néztek a babák, mintha azon tűnődnének, mikor fog már megmozdulni. Érdekes módon a 12 hónapos babák már a fent leírt módon viselkedtek egy elöl piros pöttyel ellátott dobozzal kapcsolatban. Abban az esetben, ha a pötty a doboz hátulját jelölte például egy farkincához hasonlóan úgy tűnik, hogy a babák nem tudták egyértelműen eldönteni, hogy a doboz mikor néz a labda felé, és mikor néz el felőle. 6 hónapos babákkal még továbbra is folynak a vizsgálatok, és nincsenek még eredményeink. Ezek az eredmények szépen igazolják, hogy az apró gyerekek könnyedén megtanulják, hogy egy lénynek melyik az eleje, és ez milyen hatással van a mozgására. Ez is segíti őket abban, hogy már nagyon korán megértsék a körülöttük lévő emberek és állatok mozgását és cselekményeit.

19 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 19 Szószeletelés Nyelvi LADÁNYI Enikő Az anyanyelv elsajátítás egy fontos lépéseként a csecsemőknek a folyamatos beszédből ki kell vonniuk a lehetséges szóalakokat. Ez a feladat egyszerűbbnek tűnik olyan nyelvekben, amelyekben a szavak többnyire változatlan formában jelennek meg, mint például az angolban. A magyarban azonban gyakran járulnak különféle toldalékok a szavakhoz, amelyek megváltoztatják azok alakját. Például a kutya szó kutyák, kutyában, kutyának, kutyáké, kutyáinknak stb alakokban is előfordulhat. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy mikor és milyen információk felhasználásával kezdik el a babák szótőre és toldalékra bontani ezeket a komplex alakokat. Ehhez egy a csecsemőkutatásokban gyakran használt módszert alkalmaztunk, amely során a baba előtt egy képernyőn rövid videók jelentek meg különféle mondatokkal vagy szavakkal párosítva. A feladat első részében egy kétperces, egyszerű magyar mondatokból álló szöveget hallottak a babák, miközben a képernyőn színes körök jelentek meg, hogy a babák figyelmét fenntartsák. Minden mondatban elhangzott egy kitalált szó toldalékolt formában (pl.: birhez). Ezután a feladat második részében vagy a szövegben megjelent szótő, azaz a bir, vagy egy új, ismeretlen szótő volt hallható a korábban látott színes körök kíséretében. Eredményeink szerint a 15 hónapos babák hosszabb ideig nézték a színes köröket miközben a szövegben korábban megjelent szótő volt hallható, mint amikor az új, ismeretlen szótő jelent meg. Ez arra utal, hogy 15 hónapos korban már sikeresen le tudják választani a babák a toldalékot a szótőről, és emiatt képesek felismerni a szótőt akkor is, ha az önállóan jelenik meg. A kutatás következő lépésében azt vizsgáljuk majd, hogy vajon már fiatalabb, 11 hónapos babák is képesek-e ugyanígy részeikre bontani az összetett szóalakokat.

20 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 20 Vajon melyikre gondolt: erre itt vagy arra ott? Yoon Mikołaj HERNIK 9 hónapos és idősebb babáknak is nehézséget okoz emlékezni új, ismeretlen tárgyak apró részleteire. Korábbi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a babák jobban emlékeznek egy tárgy külsejére, hogyha egy kommunikatív helyzetben találkoznak vele. Ilyen helyzet lehet például, ha egy személy mutatással jelzi, hogy egy tárgyról valamit szeretne a babának közvetíteni. Ám ennek a gesztusnak lehetnek hátrányai is: úgy tűnik, hogy a mutatást követően a 9 hónapos babák nem emlékeznek a tárgy pontos helyére. Ezzel ellentétben viszont, ha egy személy egy tárgy után nyúl, emlékeznek a tárgy pontos helyére, ám nehezen idézik fel a tárgy külsejének részleteit. Jelen vizsgálatunkban azt szeretnénk feltárni, hogy a tanulási helyzet segíthet-e a babáknak felfigyelni és emlékezni egy tárgy pontos helyére, amelyre egy felnőtt rámutat. Ez az információ fontos lehet abban az esetben, ha a felnőtt több, ugyanolyan külsejű tárgy közül mutat az egyikre -, amelyek bár hasonlóan néznek ki, ám mégis máshol lehet őket megtalálni. A babák rövid filmeket látnak, amelyben egy személy 3 megegyező külsejű tárgy közül az egyikre vagy rámutat, vagy nyúl érte. Ezt követően mindegyik tárgy takarásba kerül. Amikor a baba újra látja a tárgyakat, egyes esetekben meglepő változások történnek a képernyőn: a kiemelt tárgy külseje, vagy elhelyezése varázslatos módon megváltozik. A filmek alatt rögzítjük, hogy a babák mennyire figyelnek a különböző helyzetekben így szeretnénk feltárni, hogy valóban meglepőnek találják-e a varázslatos átalakulásokat.

21 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 21 Hova néz? Senju Mikołaj HERNIK Felnőttként nagyon egyszerű feladat mások tekintetének követése, ám e fontos társas készség kialakulása a babák esetén több hónapos folyamatot igényel. Azon keresztül, hogy a babák mely helyzetekben követik mások tekintetét, illetve mely helyzetekben nem teszik ezt, feltárható e készség kialakulásának folyamata. Korábbi kutatások alapján úgy tűnik, hogy a babák egy másik személy tekintetére kommunikatív gesztusként tekintenek. Szemmozgáskövető technikáknak köszönhetően elég pontosan tudjuk rögzíteni a babák tekintetének mozgását (a képeken a piros pont ábrázolja). Ilyen technikát alkalmazó vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy már 6 hónapos babák is tudják követni mások tekintetét - ez pontosabban azt jelenti, hogy ők is arra a tárgyra néznek, amelyre egy másik személy. Az ilyen fiatal babák akkor követik egy személy tekintetét, hogyha a másik egyértelműen kifejezi feléjük kommunikatív szándékát: például, ha azt hallják, hogy Szia baba! a babákkal gyakran használt, jellegzetes hanghordozással, ugyanarra a tárgyra néznek, mint az általuk látott felnőtt. Érdekes módon ugyanez a hatás nem jelenik meg abban az esetben, ha halott szövegben nincs jelen ez a jellegzetes intonáció. Saját laborunk vizsgálati eredményei alapján, amely kutatás 2016 nyarán a kanadai dr. Tanya Broesch által vezetett labor közreműködésével jöhetett létre úgy tűnik, hogy ez a hatás univerzális, és nagyon különböző kultúrákban is megjelenik. A csendes-óceáni Vanuatu államban élő 5-7 hónapos babák hasonló helyzetben ugyanúgy viselkednek, mint 6 hónapos európai társaik. Ezeken felül az látszik kirajzolódni 9 és 12 hónapos magyar babák viselkedése alapján, hogy az első életév második felében a babák már a kommunikatív szándék jeleinek megjelenése nélkül, spontán tudják követni a felnőttek tekintetét.

22 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 22 Amikor valami nincsen Sípos vizsgálat SZABÓ Eszter A nincsen egy gyakori szó és a gyerekek is hamar elkezdik használni. Látszólagos hétköznapisága ellenére a kutatók számára ez egy talányos terület. Egyrészt, míg arról egészen sokat tudunk, hogyan gondolkodunk arról, hogy mi van (mind a fejlődéslélektani, mind a neurológiai hátterét), az nem világos, hogyan dolgozunk fel olyan információkat, mint hogy nincsen, semmi vagy nulla. Másrészt, például a maci szó esetén könnyebben elképzelhető, hogy a babák azt a látott specifikus tárgyakkal de a nincsen esetében valami másról lehet szó. Kutatásaim során arra vagyok kíváncsi, mikor jelenik meg a nincsen fogalma a babáknál, mikortól értik az erre vonatkozó szavakat és pontosan mit is értenek alatta. Ebben a játékos feladatban sípokat rejtettem el a baba szeme láttára egy átlátszatlan dobozba és az volt a játék, hogy megkeressük a sípokat. Ezután az egyik helyzetben azt mondtam a babának, hogy Nincsen. A másik helyzetben nem mondtam semmit a doboz tartalmáról. Majd azt mértem meg, mennyi ideig keresgélnek még a babák a dobozban. Azt vártam, hogy ha a 2 évesek értik a nincsen szó jelentését, akkor kevésbé fognak a dobozban keresgélni, ha azt hallották, hogy nincsen benne semmi, ahhoz képest, amikor nem kapnak specifikus információt róla. A vizsgálatom eredményei nem ezt mutatják. A résztvevő babák mindkét feltételben ugyanannyit keresgélnek. Bár nem kaptam különbséget a két helyzet között, ez valószínűleg nem abból ered, hogy ne értenék a nincsen szó jelentését. Hogy ezt miből gondolom? Hát abból, hogy nagyon sok résztvevő már egészen szofisztikáltan kifejezte, hogy azt gondolja, nincs semmi a dobozban. Itt idéznék néhány babát Nincsen. Nincsen benne semmi. vagy Nem van. Nem van a dobozban. A gyerekek többsége valójában nem azért nyúlt a dobozba, mert kerestek, hanem azért, mert azt játszották, hogy keresnek. Az, hogy a 2 éves babák egy mintha játékként értelmezték a feladatot, arra utalhat, hogy követték a dobozban elrejtett sípok számát és azt is, hogy mennyi került már elő es pontosan tudták, hogy nincsen semmi a dobozban. A vizsgálat következő verziójában úgy módosítjuk a feladatot, hogy ne tudják követni a babák a sípok számát, így bizonytalanok legyenek abban, mi is van a dobozban.

23 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 23 Nincs cica, van cica Kind absence SZABÓ Eszter Több korábbi kutatás eredménye utal arra, hogy már 6 hónaposak is képesek fenntartani egy tárgy emlékét, ha azt elrejtjük. Bár eldugott tárgyakra emlékeznek, és ki is tudják számolni, hogy mennyi tárgynak kell lennie (maximum 3-ig), úgy tűnik, ha a számítás eredménye nulla, akkor azzal kapcsolatban nincsenek elvárásaik. Tehát, ha van két süti a dobozban és abból megeszünk kettőt, akkor nem tartják meglepőnek, ha előkerül még egy süti. Ebben a vizsgálatban arra voltam kíváncsi, hogyan emlékeznek arra a 9 hónaposak, hogy mi van, vagy hogy mi nincs egy paraván mögött. A vizsgálatomban rövid jeleneteket mutattam arról, ahogyan egy cicát betesznek egy paraván mögé, majd mágikus módon eltűnik. A másik vizsgálatban ugyanazt a cicát kiveszik a paraván mögül, és a cica mágikusan mégis megjelenik. A korábbiakhoz képest ebben a vizsgalatban az volt az újdonság, hogy a résztvevőket megszólította a szereplő és megnevezte a cicát. Az volt a hipotézisem, hogy ha pontosan emlékeznek, mi van vagy mi nincs a paraván mögött, akkor mindkét mágikus esemény meglepő lesz számukra. Vizsgálatom eredményei arra utalnak, hogy egyik mágikus végkifejleten (mágikus eltűnés vagy mágikus megjelenés) sem lepődtek meg a vizsgálatban résztvevő babák. Mivel más külföldi babakutatók többféle feladatban is azt találták, hogy a 9 hónaposak emlékeznek arra, mi van a paraván mögött, valószínű az a következtetés, hogy egy újabb kísérletsorozattal ezt a jelenséget mi is ki fogjuk tudni mutatni.

24 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 24 Hogyan tanulunk? Opteach Katarina BEGUS Sok kutatás kimutatta, hogy a babák inkább olyan személyekre figyelnek, olyanoktól fogadnak el inkább játékot és olyan személyeket utánoznak inkább, akik ugyanolyan nyelven beszélnek, mint ők (szemben az idegen nyelvet beszélőkkel). Ezt az anyanyelvet beszélők iránti preferenciát általában úgy magyarázták, mint annak a tendenciának a korai megnyilvánulását, hogy a társas világot csoportokba soroljuk, melyben a személy a saját csoportját preferálja a többivel szemben. Mi egy másik alternatívát tesztelünk, mely szerint a csecsemők preferenciája azon vágyukon alapszik, hogy tanuljanak másoktól, ez pedig ahhoz vezet, hogy jobban kedvelik azon személyeket, akik jobb tanulási lehetőségeket biztosítanak számukra. Ebből a hipotézisből és abból az információból kiindulva, hogy a baba adott nyelvi közege jobb tanulást tesz lehetővé, az következik, hogy a babák tanulásra való motivációja a saját csoportjuk tagjai iránti preferenciát eredményez. Ezzel együtt, ha a babák fő motivációja a tanulás, akkor az anyanyelvüket beszélők iránti preferenciának el kell tűnnie, amennyiben minden személy egyenlően elsajátítható információt közöl velük. Hogy ezt leteszteljük, a babáknak videón egy magyarul és egy németül beszélő személyt mutattunk, akik egy néhány mondatos szöveg után újszerű tárgyak funkcióit mutatták be - ezt azonban már beszéd nélkül tették. Eközben az EEG-sapka segítségével rögzítettük a babák agyi aktivitását, melynek egy adott mutatója (theta-aktivitás) az érdeklődésüket és az új információ elsajátítását is tükrözi. Anyanyelvi beszélő Idegen nyelvi beszélő A babák EEG-aktivációja nem mutatott különbséget, amikor a saját és az idegen nyelvet beszélő személyektől tanultak, ami arra utal, hogy amikor az információ nonverbális, a csecsemők ugyanannyira hajlandóak tanulni a saját és az idegen csoport tagjaitól. Mindez további bizonyítékot szolgáltat arra nézve, ahelyett, hogy a környező társas világ tagjait csoportba osztanák, a babák társas preferenciáját a tanulásra való motivációjuk irányítja.

25 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 25 Kis nyomozók a bölcsőben D-goal Nicoló Cesana ARLOTTI Vajon képesek-e a babák arra, hogy kizárásos alapon kitalálják mások rejtett céljait? A hétköznapokban sokszor találkozunk olyan bizonytalan helyzetekkel, mint például: a telefonom nincs a kabátom zsebében, vajon valahol otthon lehet, vagy bent hagytam a munkahelyemen? Ezekben a helyzetekben sokszor nincs elég információnk, vagy a lehetséges alternatívák mind valószínűnek tűnnek. A valós helyzetet sokszor csak úgy tudjuk felderíteni, ha elegendő alternatívát zárunk ki a lehetőségek közül (pl.: a telefont otthon sehol nem találom, csak a munkahelyemen hagyhattam), mint ahogy teszik azt a nyomozók is, mikor felderítenek egy ügyet. Korábbi kutatásukból tudjuk, hogy a babák már igen összetetten képesek gondolkodni más személyek célokra irányuló viselkedésével kapcsolatban. Jelen kutatásunkban ennek egy aspektusát szeretnénk feltárni: pontosabban arra vagyunk kíváncsiak, hogy a babák képesek-e kizárásos logikát alkalmazva következtetni mások céljaira. Az általunk készített videókban két tárgyat mutatunk be a babáknak (egy játékesernyőt és egy babafigurát), melyeket aztán eltérő helyekre rejtünk olyan módon, hogy nem lehet tudni, melyik tárgy melyik rejtekhely mögé került. Ezután felfedjük az egyik tárgy hollétét (pl.: megmutatjuk, hogy melyik takarás mögött van a játékesernyő), és bemutatjuk, amint egy kéz nyúl a másik, még takarásban levő tárgy felé (ez esetben ez a babafigura). Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a babák kizárásos logikát alkalmazva rájönnek-e, hogy a kéz a bábu után nyúlt, annak ellenére, hogy ezt közvetlenül nem látták, illetve, hogy erre az információra alapozva tudnak-e arra következtetni, hogy a kéz a bábut részesíti előnyben az esernyővel szemben. A kutatás eredményeként többet megtudhatunk az absztrakt gondolkodás csecsemőkorban és kisgyermekkorban zajló fejlődéséről, illetve összetettebb tudásunk lehet arról, hogy a babák hogyan értik meg mások viselkedését. Kutatásunk során gazdagodhat a tudásunk arról, hogy a babák milyen módon értelmezik a másoktól látott cselekedeteket, illetve első lépések ahhoz, hogy feltárjuk az absztrakt gondolkodás fejlődését gyermek- és csecsemőkorban.

26 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 26 Osztozzunk vagy ne? Chase Liza VOROBYOVA Az emberek rendkívül társas lények. Már egész fiatal korunkban alaposan megfigyeljük az embereket, a tekintetüket, a beszédjüket és a köztük levő interakciókat. Ebben az egyszerű vizsgálatban arra voltunk kíváncsiak, mennyire jól tudnak elkülöníteni a gyerekek két alapvető interakciót az együttműködést és a versengést. Az együttműködés során az emberek segítik egymást a célok elérésében és megosztják a közösen szerzett javakat. Versengés során azonban annak ellenére, hogy a két (vagy több) szereplőnek ugyanaz a célja, versengenek érte, megakadályozzák a másikat abban, hogy ő érje el először a célt, és ha egyik nyer, a másikkal nem osztozik a nyereményen. Kíváncsiak voltunk, vajon a babák megértik-e ezeket az összetett interakciókat, ezért 13 hónapos babáknak rövid animációkat mutattunk, melyben két labda egy harmadik, kisebb labdát kerget. Minden gyermek egy típusú interakciót látott: a kergetők együttműködve kergettek (vártak egymásra, segítettek egymásnak elkapni a harmadik labdát), vagy versengve (akadályozva, ellökve egymást, nem várva egymásra). A jelenet végén elkapták a harmadik labdát, és döntöttek: vagy megosztoznak a szerzeményen, és együtt eszik meg, vagy csupán egyik labda élvezi annak előnyeit. Az eredmények azt mutatják, hogy a babák valóban megértik a két féle interakciót, és tudják, hogy annak milyen következményei vannak. Az együttműködés után a babák azt várták, hogy a labdák osztozzanak a zsákmányban, miközben a versengő labdáknál a várakozásuk inkább az volt, hogy az egyik labdáé a jutalom egyedül. Az eredmények mutatják, milyen érzékenyek a babák ezekre a társas helyzetekre, sőt, következtetéseket vonnak le arra vonatkozóan is, hogy azok hogyan fognak egymással a jövőben viselkedni. Láthatjuk, hogy a babák már fejlődésük igen korai szakaszában képesek a körülöttük levő társas világ és szereplőinek viselkedésének értelmezésére.

27 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 27 V. HÍREK A LABORBAN Ebben az évben két új doktori diákkal gazdagodott a laborunk: Fischer Paula (balról) Skóciában végzett magyar diákunk, aki a tudatelméletben felhasznált logikai képességeket vizsgálja. Otávio Mattos (jobbról) brazil származású diákunk, aki a babák kommunikációs képességével és nyelvi fejlődésével foglalkozik. Egy gyakornokunk volt az idén: Ladányi Enikő (jobbról), aki jelenleg Párizsban folytatja tanulmányait, és a kisbabák nyelvelsajátításával foglalkozik ben három új kutató érkezett hozzánk külföldről, akik frissen végeztek doktori tanulmányaikkal. Katarina Begus (balról) szlovén kutató, 2016 elején érkezett hozzánk és a kisbabák információ-keresésével és aktív társas tanulással foglalkozik. Nicoló Arlotti (jobbról) olasz származású kutatónk, aki a csecsemők logikai gondolkodásával és racionalitásával foglalkozik. Hanna Marno (balról) régi-új kollegánk, aki néhány éves olaszországi tartózkodása után tért most vissza hozzánk. Hanna a babák nyelv-elsajátításával, társas tanulásával foglalkozik. Két új asszisztens csatlakozott hozzánk: Andrási Krisztina (jobbról) 2016 nyarán érkezett csapatunkba. Az ELTE pszichológia tanszékén végezte tanulmányait, szakdolgozatát óvodás korú gyermekek kognitív fejlődéséről írja. Iulia Savos (balról) az ELTE babalaborból érkezett hozzánk, főképp az állatkerti laborunkban találkozhattok majd vele. Távozó kolleganőnk, Andrea feladatait Illés Katalin (jobbról) vette át, és segíti azóta is csapatunk koordinációját. Sokatok által ismert, szeretett kolléganőnk Takács Szilvia (balról) ezév őszétől tanácsadó szakpszichológusként folytatja munkáját. Köszönjük ötletgazdag és odaadó munkáját, kívánunk sikerekben és élményekben gazdag folytatást! Olivier Mascaro (jobbról), aki laborunk kutatója volt 8 éven keresztül Franciaországban nyitotta meg saját babakutató laborját. Sok sikert és örömet kívánunk munkájához! Kedves kolleganőnk Schrök Andrea (balról) 8 év közös munka után, 2016 nyarán új kihívások elé nézett, ezúton is kívánunk neki sikerekben gazdag folytatást!

28 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL ősz 28 BABAKUTATÓ HÍRLEVÉ L VI. ELKÖSZÖNŐ Kedves Szülők! Reméljük, örömmel olvastátok beszámolónkat az elmúlt év eseményeiről. Nagyon köszönjük, hogy részvételetekkel segítettétek kutatásainkat! Babakutatásaink továbbra is folytatódnak a már megszokott helyszínen. Nagy szeretettel várunk minden érdeklődő anyukát, apukát, nagyszülőt és természetesen kúszó-mászó-járó babáitokat vizsgálatainkra. Ha bármi kérdésetek van a vizsgálatainkkal vagy a kutatóközponttal kapcsolatban, továbbra is megtaláltok minket a megújult babakutato.hu webcímen, ben a babakutato@ceu.edu címen vagy telefonon a telefonszámon. KÖSZÖNJÜK RÉSZVÉTELETEKET KUTATÁSAINKBAN!

BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL. Köszönjük EBBEN A SZÁMBAN. Nagy-nagy örömünkre szolgált, hogy. ellátogattatok babakutató laborunkba

BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL. Köszönjük EBBEN A SZÁMBAN. Nagy-nagy örömünkre szolgált, hogy. ellátogattatok babakutató laborunkba !!!!!!!!!!!! 2010 ősz Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont Köszönjük Nagy-nagy örömünkre szolgált, hogy ellátogattatok babakutató laborunkba az elmúlt évben. Köszönjük a vállalkozókedvet

Részletesebben

HÍRLEVÉL ősz BEKÖSZÖNTŐ KEDVES CSALÁDOK!

HÍRLEVÉL ősz BEKÖSZÖNTŐ KEDVES CSALÁDOK! BABAKUTATÓ 0670367 HÍRLEVÉL 2017. ősz BEKÖSZÖNTŐ KEDVES CSALÁDOK! Ismét eltelt egy mozgalmas és termékeny év a laborunk életében. Kutatásaink továbbra sem tudnának megvalósulni a segítségetek nélkül. Hálásan

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont

HÍRLEVÉL. Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont 2015 ősz Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont BEKÖSZÖNTŐ KEDVES CSALÁDOK Az elmúlt évben nagy változás történt a Babalabor életében: a Hattyúházat elhagyva a belváros szívébe

Részletesebben

BABAKUTATÓ BEKÖSZÖNTŐ KEDVES CSALÁDOK!

BABAKUTATÓ BEKÖSZÖNTŐ KEDVES CSALÁDOK! BABAKUTATÓ 060367 H Í RLEVÉ L 2018. ősz BEKÖSZÖNTŐ KEDVES CSALÁDOK! Ismét eltelt egy újabb év a laborunk életében, amely során közreműködéseteknek hála ismét sok mindent megtudhattunk a babák gondolkodásának

Részletesebben

A szelektív utánzás mint a kulturális tanulás eszköze

A szelektív utánzás mint a kulturális tanulás eszköze A szelektív utánzás mint a kulturális tanulás eszköze A kultúra megjelenése és átörökítése a szociális tanulás formáira támaszkodik. A kultúra lényegi jellemzője az ismeretek felhalmozása, melyhez találmányokra,

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont

HÍRLEVÉL. Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont !!!!!!!!!!!! 2012 ősz Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont Beköszöntő Kedves apró tudós babáink, tesók, anyukák és apukák! Idén a harmadik év, hogy hírlevéllel jelentkezünk, és

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Egy TITOK az idegen nyelv tanulásával kapcsolatban Amire senki nem gondol Nagy Erika, 2014 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Mi van a Lajtner Machine hátterében?

Mi van a Lajtner Machine hátterében? 1 Mi van a Lajtner Machine hátterében? Ma egyeduralkodó álláspont, hogy a gondolat nem más, mint az agy elektromos (elektromágneses) jele. Ezek az elektromágneses jelek képesek elhagyni az agyat, kilépnek

Részletesebben

Kamatos kamat II. Írta: dr. Majoros Mária

Kamatos kamat II. Írta: dr. Majoros Mária Oktassunk vagy buktassunk Majoros Mária 28. április Írta: dr. Majoros Mária A számítógépek tömeges elterjedése és az internet megváltoztatták az ismeretszerzés formáit. Az iskolai oktatás mindig rendelkezett

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Óvodás és kisiskolás gyermekek interpretált beszédének vizsgálata

Óvodás és kisiskolás gyermekek interpretált beszédének vizsgálata X. Alkalmazott Nyelvészeti Doktoranduszkonferencia 2016. február 5.. Óvodás és kisiskolás gyermekek interpretált beszédének vizsgálata Vakula Tímea ELTE BTK NyDI, III. évf. Bevezetés a beszélt nyelv feldolgozásának

Részletesebben

A kutatási program keretében a következő empirikus adatfelvételeket bonyolítottuk le

A kutatási program keretében a következő empirikus adatfelvételeket bonyolítottuk le NYELVTANULÁSI MOTIVÁCIÓ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOK KÖRÉBEN: KIHÍVÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ VALÓ CSATLAKOZÁS ELŐTT ÉS UTÁN (T47111) A kutatási program keretében a következő empirikus adatfelvételeket bonyolítottuk

Részletesebben

Autizmusba zárt világ

Autizmusba zárt világ Autizmusba zárt világ Az autizmus története Egyidős az emberiséggel! A szindróma első leírása: Leo Kanner-1943 autisztikus magány Hans Asperger 1944 autisztikus pszichopátia A reciprok kommunikáció minőségi

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont

HÍRLEVÉL. Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont !!!!!!!!!!! 2013 ősz Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont BEKÖSZÖNTŐ Kedves kutató Családjaink! Eljött az ideje a híradásnak a sok közös munkáról, ami a Ti segítségetekkel valósult

Részletesebben

és a két kvantoros mondatok: válaszidő és

és a két kvantoros mondatok: válaszidő és Óvodások és a két kvantoros mondatok: válaszidő és szemmozgás. Zétényi Tamás Gerőcs Mátyás É.Kiss Katalin (BME, MTA) II. Magyar Szemmozgáskutatás Konferencia, Kecskemét, 2016 Június 10. kvantoros? két?

Részletesebben

Idegen nyelvi mérés 2018/19

Idegen nyelvi mérés 2018/19 Idegen nyelvi mérés 2018/19 A feladatlap Évfolyam Feladatszám Itemszám Összes megszerezhető pont 6. Olvasott szövegértés: 3 Hallott szövegértés: 3 5+5+5 5+5+5 15 15 8. Olvasott szövegértés: 3 Hallott szövegértés:

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet.

Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. 1. Mi a véleményed? kártyák Szerintem ez igaz. Teljesen egyetértek. Ezt én is így gondolom. Ez így van. Fogalmam sincs. Nincs véleményem. Talán így van. Lehet. Szerintem ez nem igaz. Nem értek egyet. Én

Részletesebben

Olvasás-szövegértés fejlesztése. Ötletek saját gyakorlatból, az OFI újgenerációs olvasókönyvéhez kapcsolódva (1.osztály)

Olvasás-szövegértés fejlesztése. Ötletek saját gyakorlatból, az OFI újgenerációs olvasókönyvéhez kapcsolódva (1.osztály) Olvasás-szövegértés fejlesztése Ötletek saját gyakorlatból, az OFI újgenerációs olvasókönyvéhez kapcsolódva (1.osztály) Feladataink szókincs gyarapítása a használt szavak jelentésrétegeinek, stílusértékének

Részletesebben

FIGYELMEZTETÉS! Fulladásveszély! Apró alkatrészeket tartalmaz, ezért 3 éves kor alatt tilos! 5 éves kortól ajánlott 2-6 játékos számára

FIGYELMEZTETÉS! Fulladásveszély! Apró alkatrészeket tartalmaz, ezért 3 éves kor alatt tilos! 5 éves kortól ajánlott 2-6 játékos számára Zingo játékszabály és használati útmutató FIGYELMEZTETÉS! Fulladásveszély! Apró alkatrészeket tartalmaz, ezért 3 éves kor alatt tilos! 5+ 5 éves kortól ajánlott 2-6 játékos számára Játssz a kedvenc Zingo

Részletesebben

A digitális témahét program-tervezete

A digitális témahét program-tervezete A digitális témahét program-tervezete 1. LEGO Mindstorms robotikai bemutató Helyszín: 113. tanterem Vezeti: Deák Csaba 2. Elektronikai bemutató Helyszín: V3 tanterem Vezeti: Sándor Péter 3. Kiterjesztett

Részletesebben

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 1. A filozófiának, a nyelvészetnek és a pszichológiának évszázadok óta visszatérô kérdése, hogy milyen a kapcsolat gondolkodás vagy általában a megismerési folyamatok és nyelv,

Részletesebben

BABY KOCKÁK. Minden Baby kockák játékunkhoz tartozik egy szülőknek szóló, játékötleteket tartalmazó inspirációs füzet.

BABY KOCKÁK. Minden Baby kockák játékunkhoz tartozik egy szülőknek szóló, játékötleteket tartalmazó inspirációs füzet. BABY KOCKÁK Fejlődjünk a Baby kockákkal! A Baby kockákat a kisgyerekek motorikus képességeinek fejlesztésére tervezték. A kockák egymásra helyezésével fejlődik a kézügyesség, a kezek koordinációja és egyben

Részletesebben

SET. Például: SET mert: Szín: 3 egyforma. Alak: 3 egyforma. Darab: 3 egyforma. Telítettség: 3 különböző

SET. Például: SET mert: Szín: 3 egyforma. Alak: 3 egyforma. Darab: 3 egyforma. Telítettség: 3 különböző 1 SET A SET játékszabályairól röviden, már ha valaki nem ismerné: Hogy néznek ki a kártyalapok? Minden kártyán van egy ábra, aminek 4 jellemzője van. Minden kategória további három különböző lehetőséget

Részletesebben

A családi háttér és az iskolai utak eltérései

A családi háttér és az iskolai utak eltérései 13 Szanyi-F. Eleonóra A családi háttér és az iskolai utak eltérései Az alábbi cikk első része egy, e folyóiratban korábban megjelent írás (Hiányszakmát tanuló végzős szakiskolások; ÚPSz 211/6) folytatása.

Részletesebben

MagyarOK B1+ munkalapok 6

MagyarOK B1+ munkalapok 6 1. Egyetértek. Nem értek egyet. munkalap Egyetért? Nem ért egyet? Írja le az érveit! Lassan az lesz a furcsa, ha az emberek egymással beszélgetnek, és nem a telefonjukat bámulják.... Soha nem fogok szótlanul

Részletesebben

BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL. Köszönjük AZ IDEI HÍRLEVÉLBEN. Nagy-nagy örömünkre szolgált, hogy. ellátogattatok babakutató laborunkba

BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL. Köszönjük AZ IDEI HÍRLEVÉLBEN. Nagy-nagy örömünkre szolgált, hogy. ellátogattatok babakutató laborunkba !!!!!!!!!!!! 2011 ősz Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont Köszönjük Nagy-nagy örömünkre szolgált, hogy ellátogattatok babakutató laborunkba az elmúlt évben. Köszönjük a vállalkozókedvet

Részletesebben

JÁTÉK KÖZÖSSÉG ÖNISMERET

JÁTÉK KÖZÖSSÉG ÖNISMERET É N É S M Á S I K JÁTÉK KÖZÖSSÉG ÖNISMERET modul szerzôje: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM SZKB_103_13 124 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK TNÁRI

Részletesebben

Berlitz 1. szint KER szint A 1

Berlitz 1. szint KER szint A 1 Társalgási Berlitz 1. szint KER szint A 1 A tanuló képes általános kifejezéseket és egész egyszerű mondatokat használni és megérteni. Képes személyes adatokra vonatkozó kérdések megfogalmazására illetve

Részletesebben

RÉV Alapítvány. Interjú, mint a munkaerő-kiválasztás Legfontosabb eleme

RÉV Alapítvány. Interjú, mint a munkaerő-kiválasztás Legfontosabb eleme RÉV Alapítvány Interjú, mint a munkaerő-kiválasztás Legfontosabb eleme Készítette: Kabainé Ujj Gyöngyi andragógus Interjú típusai Strukturált interjú az előre megfogalmazott, célzott kérdések minimális

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

ISKOLA. Órakeret Témakör iskolám, osztálytermem

ISKOLA. Órakeret Témakör iskolám, osztálytermem 2. évfolyam A 2. évfolyam megkezdésekor a tanulók már rendelkeznek idegen nyelvi tapasztalatokkal így az általános célkitűzések az alábbiak szerint fogalmazhatók meg: 1. az idegen nyelv tanulása iránti

Részletesebben

Óvodás szülők tájékoztatása a TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.

Óvodás szülők tájékoztatása a TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben. Óvodás szülők tájékoztatása a TÁMOP 3.1.4 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben című pályázatról Dr.Karácsonyiné Handl Mária projektmenedzser Kecskéd, 2009. augusztus 27.

Részletesebben

Módszertani sokféleség

Módszertani sokféleség Módszertani sokféleség Egyéni anyanyelvi fejlesztés a Hallássérültek Tanintézetében A gyermeki személyiség egyénre szabott fejlesztése a korszerű pedagógia egyik legfontosabb követelménye. Fel kell mérni,

Részletesebben

HU01-KA

HU01-KA 2016-1-HU01-KA202-022981 Tapasztalatok a Weiss-ben Beszámoló az alkalmazásról és a fejlesztésről Iskolánk Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Részletesebben

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció. BEMUTATÁS Képességeinek legnagyobb részét az ember sohasem realizálja, s ezek mindaddig ki sem bontakozhatnak, amíg jobban meg nem értjük természetüket.

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz

Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz Szilágyi N. Sándor Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 10. rész Hányféle lehetőségünk van

Részletesebben

Hírlevél. Hírek: 2010. október. Családi Kutya Program. Szonda Tudományos magazin. Tudományos Diákköri Konferencia. Kutyaviselkedés-terápia szimpózium

Hírlevél. Hírek: 2010. október. Családi Kutya Program. Szonda Tudományos magazin. Tudományos Diákköri Konferencia. Kutyaviselkedés-terápia szimpózium Hírlevél 2010. október ELTE Etológia Tanszék Családi Kutya Program Szerkeszti: Turcsán Borbála és Kis Anna Hírek: Szonda Tudományos magazin A nemrégiben A kutya viselkedése, evolúciója és kogníciója címen

Részletesebben

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16

Tartalom. BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 Tartalom BEVEZETÉS 13 A szerzô megjegyzése 16 1. fejezet AZ ISKOLAFÓBIÁRÓL 19 Iskolakerülésrôl van-e szó? 19 Az iskolafóbia típusai 20 Az iskolafóbia szempontjából fontos három korcsoport 21 Szorongásos

Részletesebben

Többségi nyelvű iskolaválasztás székelyföldi magyar nemzetiségű diákok körében

Többségi nyelvű iskolaválasztás székelyföldi magyar nemzetiségű diákok körében Márton János Többségi nyelvű iskolaválasztás székelyföldi magyar nemzetiségű diákok körében 1. Bevezető, előzmények A kisebbségi iskolaválasztás kérdéskörét egy 2012-ben készült kutatás keretében már vizsgáltuk:

Részletesebben

Hírlevél. Hírek: 2012. november. Családi Kutya Program. Tudományos Diákköri Konferencia. Magyar Etológiai Társaság XIV.

Hírlevél. Hírek: 2012. november. Családi Kutya Program. Tudományos Diákköri Konferencia. Magyar Etológiai Társaság XIV. Hírlevél 2012. november ELTE Etológia Tanszék Családi Kutya Program Szerkeszti: Turcsán Borbála és Kis Anna Hírek: Tudományos Diákköri Konferencia November 24-én került sor az ELTE Biológus Tudományos

Részletesebben

The project is funded by the European Commission. Az értő olvasás fejlesztése gyenge olvasási teljesítményt nyújtó fiatalokkal

The project is funded by the European Commission. Az értő olvasás fejlesztése gyenge olvasási teljesítményt nyújtó fiatalokkal Az értő olvasás fejlesztése gyenge olvasási teljesítményt nyújtó fiatalokkal Az értő olvasás tanítása felnőttkorban és olvasni tanuló bevándorlóknak Bögrés feladatok (Munkacím) A feladatok elolvasása előtt

Részletesebben

Középpontban az adatok 1. jelentés A romák EU-MIDIS. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA)

Középpontban az adatok 1. jelentés A romák EU-MIDIS. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) Középpontban az adatok 1. jelentés: A romák 01 EU-MIDIS Az Európai Unió felmérése a kisebbségekről és a hátrányos megkülönböztetésről Magyar 2009 Középpontban az adatok 1. jelentés A romák Az Európai Unió

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

Naiv szociológia tanulás társas közegben. Király Ildikó

Naiv szociológia tanulás társas közegben. Király Ildikó Naiv szociológia tanulás társas közegben Király Ildikó Elemi értelmezési keret https://www.youtube.com/watch? v=vtnmlt7qx8e Naiv Pszichológia Általános tendecia, hogy bármilyen megfigyelt ágenst személyes,

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL BEKÖSZÖNTŐ KEDVES CSALÁDOK! AZ IDEI HÍRLEVÉLBEN. !!!!!!!!!!! 2014 ősz!

BABAKUTATÓ HÍRLEVÉL BEKÖSZÖNTŐ KEDVES CSALÁDOK! AZ IDEI HÍRLEVÉLBEN. !!!!!!!!!!! 2014 ősz! 2014 ősz Közép-európai Egyetem Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközpont BEKÖSZÖNTŐ KEDVES CSALÁDOK Segítségetekkel az elmúlt évben újra sok érdekes kutatás valósult meg a Babakutató Laborban négy hónapos

Részletesebben

ÚJ VILÁG Alapítvány Pitvaros, 6914 Rákóczi u. 9. Mobil:+36-70-203-2962 Számlaszám: 11535067-20058373 IBAN:HU12 1173 5067 20058373 0000 0000

ÚJ VILÁG Alapítvány Pitvaros, 6914 Rákóczi u. 9. Mobil:+36-70-203-2962 Számlaszám: 11535067-20058373 IBAN:HU12 1173 5067 20058373 0000 0000 A pályázat beszámolója és pénzügyi elszámolása 2015. április -június 1 Tartalom A programsorozat megvalósításáról... 3 Terápiás kutyák az oktatásban... 3 Fejlődés a kutyákkal... 3 Segítő kutyák munkájának

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgási feladat: - három témakör

Részletesebben

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés

Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához. Angol nyelv. Általános jellemzők. Nincs értékelés Értékelési útmutató a középszintű szóbeli vizsgához Angol nyelv Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés 1. Társalgás - interakció kezdeményezés

Részletesebben

A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában.

A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában. A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában. Miért jó a babaúszás? A babaúszás nem csupán egy nagyon

Részletesebben

Egy cipőben járunk? Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban

Egy cipőben járunk? Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban Egy cipőben járunk? Kutatási terv bemutatása: diszkriminációtesztelés a gyakorlatban Hamupipőke csoport: Gazsó István Gosztonyi Márton Herman Dolóresz Havas Kinga Harmati Katalin 2009. december Kutatási

Részletesebben

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2.

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. 2. Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. Mikor forduljunk Bowen alkalmazóhoz? Az élet kezdetét fizikális értelemben a fogantatástól számítjuk. Ha már itt akadállyal szembesülünk, a holisztikus

Részletesebben

Az információs és kommunikációs technológia rendkivül gyors fejlődése

Az információs és kommunikációs technológia rendkivül gyors fejlődése Az információs és kommunikációs technológia rendkivül gyors fejlődése Fontos tudni: Minden emberi kapcsolat alapja a kommunikáció. Mondanivalónkat, gondolatainkat, érzéseinket, a szavak mellett egész lényünkkel

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

A nyelv valóságfelidéző szerepe az elvonatkoztatásra képes gondolkodáson

A nyelv valóságfelidéző szerepe az elvonatkoztatásra képes gondolkodáson A nyelv és gondolkodás viszonya A nyelv fogalma: a legegyetemesebb jelrendszer. Egy nagyobb közösség, általában egy nemzet tulajdona. A külső és a belső valóságot minden más jelrendszernél pontosabban

Részletesebben

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése DEREK PRINCE Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése Bevezető - A Derek Prince Ministries ismertetője Az 1930-as években, a történet szerint, megcsörrent a telefon az igazgatói irodában, abban a washingtoni

Részletesebben

A kommunikáció mindennapi nehézségei és ezek keresztény megoldási lehetőségei. elégedettségi kérdőíve

A kommunikáció mindennapi nehézségei és ezek keresztény megoldási lehetőségei. elégedettségi kérdőíve A kommunikáció mindennapi nehézségei és ezek keresztény megoldási lehetőségei című 30 órás, a 277/1997. (XII.22.) Korm. rendelet szerint akkreditált pedagógus-továbbképzés (alapítási engedély száma: 575/76/2017)

Részletesebben

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga ELŐSZÓ Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik,

Részletesebben

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax: +4-0266-207703, info@hargitamegye, www.hargitamegye.ro FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL A román nyelv és

Részletesebben

Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival J á t é k s z a b á l y

Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival J á t é k s z a b á l y Adam Kałuża játéka Piotr Socha rajzaival Játékszabály A JÁTÉK ELŐKÉSZÍTÉSE Az első játék előtt le kell választani a sablonról a zsetonokat és a játékos jelölőket. TÁRSASJÁTÉK 2 4 FŐ RÉSZÉRE JÁTÉKIDŐ KB.

Részletesebben

Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n?

Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n? Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n? A tanári pálya iránt érdeklődő felvételizőként valószínűleg gondoltál már arra, hogy ehhez a hivatáshoz nemcsak a tudás közvetítése, hanem

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

III. Az állati kommunikáció

III. Az állati kommunikáció III. Az állati kommunikáció I. Kommunikáció a fajtestvérekkel I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés beszélgető állatok? I. Kommunikáció a fajtestvérekkel

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Tárgy: [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer, avagy siker 8 lépésben... Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]!

Részletesebben

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM

AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM AZ ISKOLAI ELFOGADÁS PROGRAM TÁJÉKOZTATÓ ETIKUS ISKOLA, ETIKUS OSZTÁLY PROGRAM Az iskolai viselkedési nehézségek gyökere leginkább a tolerancia hiánya, egymás elfogadásának valamilyen mértékű képtelensége.

Részletesebben

II. Gyermeknyelv, anyanyelvelsajátítás

II. Gyermeknyelv, anyanyelvelsajátítás II. Gyermeknyelv, anyanyelvelsajátítás 1. Általános kérdések 1. Általános kérdések általános ütem 1. Általános kérdések általános ütem univerzális jellegű 1. Általános kérdések általános ütem univerzális

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ Második esély típusú intézmények és programjaik Az Equal program keretén belül szervezett Fiatalok Tematikus Hálózat megbízásából a tanulmány szerzői arra vállalkoztak, hogy átfogó

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Jelszavak Biometria. Adatbiztonság II. Buday Gergely. 2010. november 24.

Jelszavak Biometria. Adatbiztonság II. Buday Gergely. 2010. november 24. 2010. november 24. 1 Jelszavak 2 Jelszavak Nyilvánvaló jelszavak: Windows jelszó, bankkártya PIN kódja (Personal Identification Number) Nem annyira nyilvánvalók: TAJ szám, anyánk neve Példa: AT&T vezetéknélküli

Részletesebben

IDEGEN NYELVI MÉRÉS EREDMÉNYEI 2017

IDEGEN NYELVI MÉRÉS EREDMÉNYEI 2017 IDEGEN NYELVI MÉRÉS EREDMÉNYEI 17 Az idegen nyelvi mérés azt méri, hogy az angol vagy német nyelvet első idegen nyelvként tanuló 6. és 8. évfolyamos tanulók nyelvtudása megfelel-e a tantervi követelményekben

Részletesebben

Az álláspályázat szóbeli része

Az álláspályázat szóbeli része Az álláspályázat szóbeli része Az állásinterjú Az állásinterjúra való meghívással döntő ponthoz érkezett a jövőbeli munkahely megszerzésének útján. Fontos mérföldkövet ért el. Ekkor már tudhatja, hogy

Részletesebben

S A M U R A I. by Reiner Knizia

S A M U R A I. by Reiner Knizia S A M U R A I 2-4 játékos számára 10 év felett by Reiner Knizia Tartozékok: 3 x 13 db figura - Sisak, Buddha, Rizsmező 80 db jelzőlapka 20 db mind a négy színben 4 db japán karakteres paraván Játéktábla

Részletesebben

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI IDEGEN NYELV ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI Az idegen nyelv érettségi vizsga célja Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó

Részletesebben

A Tisza-parti Általános Iskola. angol szintmérőinek. értékelése. (Quick Placement Tests)

A Tisza-parti Általános Iskola. angol szintmérőinek. értékelése. (Quick Placement Tests) A Tisza-parti Általános Iskola angol szintmérőinek értékelése (Quick Placement Tests) Készítette: Hajdú Erzsébet Tóth Márta 2009/2010 Ismertető a szintmérésről Mért tanulók: 8. évfolyam és 6. évfolyam,

Részletesebben

A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2016

A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2016 A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2016 Az elemzés a Szakiskolai férőhelyek meghatározása 2016, a megyei fejlesztési és képzési bizottságok (MFKB-k) részére című kutatási program keretében

Részletesebben

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra

Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra Érvelési és meggyőzési készségek 4. óra BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Tartalom Keretezés Kognitív és emotív jelentés Átminősítés Keretezés 3 Keretezés 4 Keretezés

Részletesebben

Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései. Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete

Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései. Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete Beszédfeldolgozási zavarok és a tanulási nehézségek összefüggései Gósy Mária MTA Nyelvtudományi Intézete Kutatás, alkalmazás, gyakorlat A tudományos kutatás célja: kérdések megfogalmazása és válaszok keresése

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora Kovács Anita (felvezető női hang): Az Irhás árok Budapest egyik szép kirándulóhelye, de azoknak, akik ott laknak, bizony okoz bizonyos problémákat

Részletesebben

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv

Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója. Olasz nyelv Középszintű szóbeli érettségi vizsga értékelési útmutatója Olasz nyelv FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör interakció kezdeményezés

Részletesebben

A párkapcsolat-formálódás és -felbomlás néhány társadalmi meghatározója

A párkapcsolat-formálódás és -felbomlás néhány társadalmi meghatározója Szerepváltozások A párkapcsolat-formálódás és -felbomlás néhány társadalmi meghatározója Bukodi Erzsébet Az utóbbi néhány évtizedben a modern társadalmak legtöbbjében a házasság nélküli együttélés deviáns

Részletesebben

MATEMATIKA C 9. évfolyam

MATEMATIKA C 9. évfolyam MATEMATIKA C 9. évfolyam 6. modul GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYOK Készítette: Kovács Károlyné MATEMATIKA C 9. ÉVFOLYAM 6. MODUL: GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

Kódelméleti elemi feladatgyűjtemény Összállította: Hraskó András és Szőnyi Tamás

Kódelméleti elemi feladatgyűjtemény Összállította: Hraskó András és Szőnyi Tamás Kódelméleti elemi feladatgyűjtemény Összállította: Hraskó András és Szőnyi Tamás 1. Mérlegelés 1.1 Egy cég 10 szériában gyártott egész kg-os súlyokat. Az első szériában 1, a másodikban 2, a harmadikban

Részletesebben

Siket diákok egyéni különbségeinek vizsgálata az idegennyelv-tanulásban: Egy kérdőíves kutatás néhány eredménye

Siket diákok egyéni különbségeinek vizsgálata az idegennyelv-tanulásban: Egy kérdőíves kutatás néhány eredménye Siket diákok egyéni különbségeinek vizsgálata az idegennyelv-tanulásban: Egy kérdőíves kutatás néhány eredménye Csizér Kata, Kontra Edit és Piniel Katalin ELTE OTKA K105095 Egyéni különbségek az idegennyelv-tanulásban

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

Szöveg címe: Az ázsiai elefánt Forrás: és Kép forrása: szabadon használható fotók.

Szöveg címe: Az ázsiai elefánt Forrás:  és  Kép forrása:  szabadon használható fotók. Szöveg címe: Az ázsiai elefánt Forrás: http://hu.wikipedia.org/ és http://www.sulinet.hu/ Kép forrása: http://www.sxc.hu, szabadon használható fotók. Szövegtípus: magyarázó szöveg Szöveg olvashatósága:

Részletesebben

Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel

Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel 2014.11.18 14:17 Árgyelán Ágnes A jelenlegi hozamsivatagban különösen felértékelődik egy-egy jó befektetési lehetőség. A pénzpiaci- és kötvényalapok

Részletesebben

FEJSZÁMOLÁS A TÍZEZRES SZÁMKÖRBEN A KÉTJEGYŰEKKEL ANALÓG ESETEKBEN. AZ ÖSSZEADÁS ÉS KIVONÁS MONOTONITÁSA. 5. modul

FEJSZÁMOLÁS A TÍZEZRES SZÁMKÖRBEN A KÉTJEGYŰEKKEL ANALÓG ESETEKBEN. AZ ÖSSZEADÁS ÉS KIVONÁS MONOTONITÁSA. 5. modul Matematika A 4. évfolyam FEJSZÁMOLÁS A TÍZEZRES SZÁMKÖRBEN A KÉTJEGYŰEKKEL ANALÓG ESETEKBEN. AZ ÖSSZEADÁS ÉS KIVONÁS MONOTONITÁSA 5. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 4. ÉVFOLYAM 5. modul FEJSZÁMOLÁS

Részletesebben

3. A PAJTÁSOK RAJZOLNAK

3. A PAJTÁSOK RAJZOLNAK 3. A PAJTÁSOK RAJZOLNAK Kockapaci egyszer csak meglátott a polcon egy doboz színes ceruzát. Ezek a te ceruzáid? kérdezte. Az én ceruzáim válaszolt Pipacska. Én szeretek rajzolni mondta Kockapaci. És mit

Részletesebben

I.4. BALATONI NYARALÁS. A feladatsor jellemzői

I.4. BALATONI NYARALÁS. A feladatsor jellemzői I.4. BALATONI NYARALÁS Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Logikai fogalmak: logikai kijelentés; minden; van olyan; ha, akkor; és; vagy kifejezések jelentése. Egyszerű logikai kapcsolatok mondatok között.

Részletesebben

Hadd mutassam be mindenkinek az új barátomat, PÁLCIKAKUTYÁT!

Hadd mutassam be mindenkinek az új barátomat, PÁLCIKAKUTYÁT! ténet r ö t Ó J n a b ó l a v Egy kal k o jz a r A S C R U F n valóba Hadd mutassam be mindenkinek az új barátomat, PÁLCIKAKUTYÁT! részlet 1. fejezet fj NEM TUDOK RAJZOLNI, OKÉ? Ez itt Pálcikakutya. Nem

Részletesebben

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács Ifjúsági érdekérvényesítési csatornák vizsgálata Veszprémben - kutatási beszámoló - A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács A kutatási

Részletesebben