AUTONÓM MOBIL SZÁRAZFÖLDI ROBOTOK HELYZETE ÉS ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A 21. SZÁZADBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AUTONÓM MOBIL SZÁRAZFÖLDI ROBOTOK HELYZETE ÉS ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A 21. SZÁZADBAN"

Átírás

1 Kucsera Péter Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Katonai Műszaki Doktori Iskola, doktorandusz hallgató AUTONÓM MOBIL SZÁRAZFÖLDI ROBOTOK HELYZETE ÉS ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI A 21. SZÁZADBAN Hazánkban, napjainkban autonóm működésű robotok fejlesztéséről, alkalmazásáról beszélni első hallásra futurisztikusnak tűnhet. Azonban ha a robot szó alatt első megközelítésben egy olyan berendezést értünk, amely programjai, algoritmusai segítségével, emberi beavatkozás nélkül egy adott feladatban nyújt segítséget, már szép számmal találhatunk alkalmazásokat akár saját mindennapi életünkben is. Az új Citroen C5 felső-középkategóriás személygépkocsija már rendelkezik olyan véletlen sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel, amely akkor szólal meg, ha a sofőr irányjelzés nélkül elhagyja autójával a kijelölt ívet. A berendezés infraérzékelők segítségével működik, az útburkolati jeleket pásztázza. A biztos hatás kedvéért a rendszer a sávelhagyás irányának megfelelő üléspárnát is rezegteti. Az ilyen fedélzeti berendezések fejlesztése vezethet majd az autópályán GPS navigációs rendszerrel önállóan közlekedő gépjárművekhez, amelyek már autonóm működésű mobil robotoknak tekinthetők. A szárazföldi robotokat alkalmazási területük szerint két fő csoportba sorolhatjuk: katonai alkalmazású robotok; polgári alkalmazású robotok. Ember nélküli szárazföldi mobil robotok, UGV 1 -k katonai alkalmazása olyan környezetben különösen indokolt, amely ember számára valamilyen okból nem megközelíthető (például: harci gázzal vagy nukleáris sugárzással szennyezett), vagy nagyon kockázatosan megközelíthető, elaknásított vagy erősen őrzött terület. Nem háborús katonai békefenntartó, terrorellenes műveletekben UGV-k alkalmazásával az emberáldozatok száma szintén jelentősen lecsökkenthető. A szárazföldi mobil robotok polgári alkalmazásai is egyre elterjedtebbek és elfogadottabbak a világon. Kis méretű robotok alkalmazhatók a katasztrófa-elhárításban, túlélők keresésére összedőlt épületekben, robbanóanyagok hatástalanításában. UGV-ket használnak az űrkutatásban égitestek felszínének föltérképezésében-, régészetben például a piramisok ismeretlen kamráiba történő bejutásra és még sok speciális, ember által nem megközelíthető hely feltérképezésére. Egyre fontosabb szerepet játszanak a mezőgazdaság, az ipar egyes területein (pl. növényvédő szer kipermetezése UGV vel); és nem szabad megfeledkezni az emberek mindennapi életébe belopakodó háztartási autonóm mobil háztartási gépekről (porszívók, fűnyírók). A szárazföldi robotok méretük szerint öt fő csoportba sorolhatók [1]: Makró robotok (normál méretű robotok): sok esetben egy már emberi irányítással kifejlesztett közlekedési eszköz, vagy harci jármű beavatkozókkal, szenzorokkal, döntéshozó számítógépekkel történő kiegészítése. 1 UGV - Unmanned Ground Vehicles ember nélküli földi jármű.

2 midi robotok (kis méretű robotok): méteres nagyságrenden belüli méretekkel rendelkeznek; mini robotok: tíz centiméteres nagyságrendbe eső kiterjedéssel bírnak; mikró robotok: csupán néhány centiméteres kiterjedésűek; nano robotok: szabad szemmel nem látható robotikai alkalmazások. Az autonóm szárazföldi robotok leggyakrabban a makró és midi robotok csoportjába tartoznak, mivel a robot nem csupán a teleoperációhoz 2 szükséges vevőberendezést, az energiaellátást biztosító akkumulátort és a működtető mechanikát tartalmazza, hanem a döntéshozó számítógépet és a szenzorrendszert is. Szárazföldi autonóm működésű robotok konkrét típusai, alkalmazási lehetőségük Az Amerikai Egyesült Államokban több laboratórium foglakozik flexibilisen alkalmazható UGV-k fejlesztésével. Az irobot PackBot 3 robotcsaládja ipari és katonai alkalmazásokra kifejlesztett általános célú robot (1.ábra), melynek katonai változata több sikeres bevetésen vett rész az afganisztáni és iraki háborúban. A PackBot Scout (1. ábra) egy robotcsalád alapplatformjának tekinthető. Fedélzetén elhelyezett színes, fekete-fehér és infravörös kamerái segítségével alkalmas valós idejű kép továbbítására. 1. ábra: PackBot Teleszkópos karra rögzített fedélzeti kamerával felszerelve szintén valós idejű kép továbbítására alkalmas a PackBot Explorer, 4 amely a kamera kiemelésére, 360 fokos elforgatására is képes. A kiemelhető fejben a kamera mellett helyet kapott egy audió szenzor és egy lézer megvilágító, valamint egy hátsó színes kamera. A PackBot megfelelő aktuátorokkal, 5 manipulátorokkal, szenzorokkal felszerelve tűzszerészeti és robbanóanyag semlegesítési funkciók ellátására is alkalmazható. A PackBot EOD 6 három tagból álló teleszkópos karral van felszerelve, melynek végén az emberi kéz szorító- és 2 A teleoperáció valamely telekommunikációs eszközzel megvalósított távvezérlést, távbeavatkozást jelent Explorer: felderítő 5 Az aktuátor olyan beavatkozó szerv, amely az elektromos jelet mechanikai mozgássá alakítja. Ilyen eszköz lehet egy villanymotor vagy egy szervórendszer. 6 EOD - Explosive Ordnance Disposal robbanóanyag hatástalanítás azaz tűzszerészet.

3 tartófunkcióit ellátó karom helyezkedik el. A kar 2 méteres hosszúságúra nyújtható, így ember által nem megközelíthető helyeket is képes elérni. A PackBot család minden tagjának kis mérete és súlya lehetővé teszi a hátizsákos vagy kézi hordozhatóságot. A fejlettebb mobilitás érdekében a hagyományos lánctalpas struktúrát kiegészítették egy, a robot frontoldalán lévő állítható szögű segéd- vagy kapaszkodó lánctalppal, így a kis méret adta mobilitási problémák javíthatók. Az 1. táblázat a PackBot Explorer néhány technikai paraméterét tartalmazza. [2] 1. táblázat: PackBot Explorer paraméterei. Meghajtás: Maximális sebesség: Hatótávolság: Irányítási mód: Súly: Hossz: Szélesség: Magasság: Elektromos 13 km/h 366 m Vezeték nélküli távirányítás (RF) 18 kg 69 cm 41 cm 18 cm A kis méretű UGV-k képesek bejutni üregekbe, szűk helyekre, de geometriai méreteikből adódóan nem képesek nagyobb akadályok áthidalására. A szabadsági fok növelésével azonban a robot geometriai méretei flexibilisebben konfigurálhatók, így a terepjáró tulajdonságok jelentősen javíthatók. Ilyen megoldások keresésével foglakozik többek közt a SPAWAR System Center San Diego. Az általuk kifejlesztett robot (NUGV 7 Novel Unmanned Ground Vehicle) egy központi testből (center pod) és a test két végén tetszőleges szögben elforgatható két lánctalpból áll, így a szabadsági fok hatra növelhető (2. ábra). A robot hossza 47 cm, szélessége 42 cm, magassága 22 cm, így kihajtott lánctalpállásban közel 130 cm-es hossz érhető el. A tápellátásról 18 darab 3.7 Voltos Li-ion 8 akkumulátor gondoskodik, melyekből hat a központi testben, hat-hat pedig a lánctalpakban helyezkedik el. A motorok mindegyike alkalmas az UGV teljes súlyának mozgatására, így az elakadás esélye jelentősen csökkenthető. 2. ábra: Novel Unmanned Ground Vehicle A Li-ion akkumulátor cellafeszültsége töltött állapotban mintegy 4V (szemben az Ni-Cd akkumlátorok 1.2V-os cellafszültségével), így a kívánt feszültség kevesebb cella összekötésével nyerhető. Az akkumulátor kis súlyú, alkalmazása egyszerű, karbantartást nem igényel. Hátránya a viszonylag magas ár és a speciális töltésigény.

4 Az NUGV központi testének geometriájából adódóan a robot nem tesz különbséget föld felőli alsó és felső oldal között, így a felborulás, elakadás veszélyét lecsökkentették. Az NUGV kísérleti célú robotot az energiaforrások kapacitása nem teszi lehetővé küldetések végrehajtására. Hasonló innovatív mechanikai kiképzéssel kívánják a mobilitást növelni az Autonomus Solutions Inc. (ASI) mérnökei a Chaos 9 fantázianevű robotnál. A robot a PackBot-hoz hasonlóan általános felhasználást tesz lehetővé. Az ajánlásban szélsőséges terepi viszonyokhoz (sivatag, hó, barlangi terep) alkalmazkodó felderítő robotként mutatják be a Chaost (3.ábra). A robot a PackBot Explorerhez hasonló méretekkel bír, és szintén a kamera-kiemeléses technikát alkalmazza. 3. ábra: Autonomus Solutions Inc. Chaos A földi robotrendszerek fontos elemét képezi a távvezérlő és a valós idejű kép fogadó egység, az OCU 10. A 4. ábrán az ASI többcélú control modulja látható 11. Az eszköz érintőképernyős kijelzővel rendelkezik melyen megjeleníthető az UGV-ről érkező valós idejű kép, valamint lehetőségünk van a megfelelő parancsok kiadására is. A teleoperáció az OCU két oldalán található botkormányokkal valósítható meg. A rendszerbe ágyazott számítógépen Tablet Windows XP operációs rendszer fut. A költségek csökkentésére az ASI egységesített irányító modult fejlesztett ki minden forgalmazott UGVjéhez. 4. ábra: Autonomus Solutions Inc. OCU OCU Operator Control Unit Kezelő vezérlő egység. 11

5 A PackBot, az NUGV és a Chaos csak néhány kiragadott termék a piacon található kis méretű, általános alkalmazhatóságú robotok közül. Innovatív megoldásokkal, a szabadsági fok növelésével, a legmagasabb szintű miniatürizálással e kis méretű robotok bámulatos akadály-áthidalási és hasznos teherhordási tulajdonságokkal rendelkeznek. Hatékonyan alkalmazhatók a katonai felderítésben, katasztrófa elhárításban, a terrorizmus elleni harcban, vagy különböző megfigyelési feladatok elvégzésében. Az Autonomus Solution Inc. speciálisan gépjárművek alvázára szerelt robbanóanyagok felderítésére kínál megoldást Spector 12 nevű termékével (5. ábra). 5. ábra: Autonomus Solutions Inc. Spector A Spector 11 cm magas és 40 cm átmérőjű, súlya 2.5 kg. Maximális sebessége 0.7 m/sec. Rendelkezik egy 10 cm x 11 cm x 6.5 cm-es hasznos teher elhelyezésére alkalmas rekesszel, amelyben a szériatartozék megfigyelő-kamerán kívül egyéb szenzorok is elhelyezhetők. Az UGV-k következő nagy csoportja a hagyományos gépjárműplatformokra épülő, de gépi látással, digitális szenzorokkal, elektromechanikus beavatkozókkal felszerelt robotok. Ezen eszközök fejlesztési költségei alacsonyabbak, mivel hordozó platformnak alkalmazható valamely kereskedelemben kapható gépjárműtípus. A már említett Autonomus Solutions Inc. tevékenységi körébe tartozik bármely, a kereskedelemben kapható gépjárműtípus ember nélküli gyakorló célpontnak UTV 13 -nek való átalakítása. Az UTV saját navigációs rendszerrel rendelkező autonóm robot, amely egy előre beprogramozott útvonalat jár be, célpontként szolgálva más hadászati eszköz tesztelésére UTV- Unmanned Target Vehicle - Ember nélküli célpont jármű

6 6. ábra: Autonomus Solutions Inc. UTV A Jaguár 14 fantázianevű, Bobcat Toolcat 5600 alapokra épülő robot szintén az ASI által kifejlesztett UGV. A computerrel vezérelt hajtás-, kormány- és fékrendszeren kívül fedélzeti felszerelésként tartalmaz valós idejű képtovábbító rendszert, GPS navigációs rendszert, 2D/3D lézer szkennert 15 és radart. Az UGV tömege 2157 kg, hossza 3.8 m szélessége 1.5 m, magassága 2.1 m. A meghajtás 46 lóerős dízel motorral történik, az üzemanyag tartály mérete 39.7 liter. A Jaguár utazó sebessége 16 km/h, maximális sebessége 29 km/h. A 7. ábrán egy cone penetrométerrel 16 felszerelt Jaguár látható, melyet geológiai mérésekhez használnak. 7. ábra: Autonomus Solutions Inc. Jaguar A technológia fejlődésével új, korszerű eszközök törnek be a személyszállítás piacára is. A néhány éve piacra dobott és már hazánkban is egyre többször látható Segway Human Transporter (HT) remek alapplatformként szolgálhat UGV-k fejlesztéséhez is. A Segway RMP 17 (Robotic Mobility Platform) a Segway HT alapjaira épült olcsó, remek terepjáró tulajdonságú, nagy teherbírású hordozó. Kedvező tulajdonságai közül csak néhányat kiemelve: maximális sebessége 13km/h, kültéri és beltéri használata egyaránt lehetséges, hasznos teherbírása megközelítőleg 100 kg, képes az egyhelyben történő A lézer scanner, egy lézer forrásból és egy tőle adott távolságban elhelyezkedő szenzorból (CCD kamerából) áll. Amennyiben az adott vektoron kibocsátott a lézersugár valamiről visszaverődik, ezt a kamera detektálja és egy vektorrá képezi le. A mért vektorokból a távolság háromszög módszerrel számítható. 16 Talajvizsgálati eszköz, amely a mélység függvényében méri és rögzíti egy szondacsúcs ellenállását, köpenysúrlódását és talajrétegben érvényes pórusvíznyomását. 17

7 megfordulásra, egy feltöltéssel képes 15 km-es út megtételére, szabványos CAN 18 rendelkezik, így egyszerű csatlakozó felületet biztosít robotikai fejlesztésekhez (8.ábra). interfésszel Az eddig említett UGV-k leginkább a hadi és katasztrófa-elhárítási, kutatási területeken alkalmazhatók. Nem szabad azonban megfeledkeznünk egyéb olyan polgári alkalmazásokról sem, ahol az UGV-k hathatós segítséget nyújthatnak. Ismét az Autonomus Solutions Inc. egy termékét véve alapul, a Predator 19 fantázianévre hallgató UGV egy mezőgazdasági alkalmazását láthatjuk a 9. ábrán. A Predator GPS navigációs és képfeldolgozó rendszerével képes egy adott terület legoptimálisabb bejárására és a kipermetezni kívánt vegyszer egyenletes eloszlásban történő kijuttatására. A Predator fedélzeti elektronikáját ütközésdetektorok, szonár és lézeres akadályfelismerők, fejlett autonóm működést biztosító fedélzeti elektronikai rendszerek képezik. 8. ábra: Segway RPM 9. ábra: ASI Predator 18 Controller Area Network RS485-ös soros fizikai rétegen alapuló ipari buszrenszer. Elterjedten alkalmazott az automatizálás és a gépjárműipar több területén. 19

8 Egy másik tipikusan civil alkalmazás az irobot Roomba 20 robotcsaládját. Az eddigi alkalmazásokkal szemben itt a háziasszonyok életének megkönnyítése a cél, mivel ez a robot a porszívózás megterhelő feladatát teljesíti. Az eszköz árában csak kis mértékben haladja meg egy hagyományos jobb minőségű porszívóét, de használatával, bár nem is gondolnánk, UGV-ket csempészünk a köznapi életbe, ezzel közelebb hozva a robotika világát a mindennapi emberhez. A Boomba előre programozható időszakokban folyamatosan járja be a tisztítani kívánt területet. Lehetőségünk van a bejárás algoritmusának megválasztására, valamint virtuális falak kihelyezésére. A virtuális fal egy adóberendezés, amely egy olyan vonalat jelöl ki a robot számára, amelyen nem szabad áthaladnia, azaz az adó által kijelölt vonal egy falként jelentkezik a robot útvonalában. Amennyiben a robot telepei lemerülés közeli állapotba kerülnek, a robot automatikusan egy dokkolóba megy és feltölti azokat. 10. ábra: irobot Roomba Ha azt gondolnánk, csupán egy cég foglalkozik robot porszívók gyártásával, akkor nagyot tévedünk. Az összes nagyobb háztartásieszköz-gyártó vállalat rendelkezik hasonló termékekkel és nem a takarítás az egyetlen funkció, amit autonóm robotokra lehet bízni. 11. ábra: Electrolux Automower A 11. ábrán az Electrolux Automower autonóm fűnyíróját láthatjuk. Ez a fűnyíró ütközésdetektálás hatására változtat irányt, de létezik olyan termék is, amely érzékeli a gyeptől eltérő összetételű növényzetet és ebben nem tesz kárt, így sértetlenül hagyja a virágoskertet és az egyéb dísznövényeket. 20

9 A legkülönlegesebb és kihívásokban leggazdagabb UGV alkalmazási terület az űrkutatás. Mindnyájan figyelemmel kísértük a Mars expedíció mozzanatait, csodáltuk a marsjárók ötletes konstrukcióját. A kutatók a marsjárókat azaz a Mars Exploration Rover-eket speciálisan a vörös bolygó sajátos környezeti viszonyaihoz alakították ki (12. ábra). A fejlesztés során fontos szempont volt, hogy a legmodernebb technológiával készülő érzékeny műszerek nagy biztonsággal működhessenek, függetlenül az extrém körülményektől. A mars-járók fedélzeti computerrel és önálló navigációs rendszerrel, valamint fedélzeti szenzorokkal rendelkeznek, ezek autonóm működést biztosítanak. Mivel a földi irányító központ nem képes napi 24 órás kommunikációs kapcsolatot fenntartani a mars-járóval, így annak alkalmasnak kell lennie bizonyos döntések, manőverek önálló meghozására. A robot fedélzeti rendszerei átkonfigurálhatók, így egyes egységek esetleges meghibásodása esetén, azok kiiktathatók és a feladathoz más erőforrások rendelhetők. Az energiaellátást napelemek és az ezekkel tölthető telepek biztosítják. 12. ábra: Mars Exploration Rover ÖSSZEFOGLALÁS KÖVETKEZTETÉSEK Ember nélküli autonóm robotok eredményesen alkalmazhatók a polgári élet sok területén. A bemutatott Spector, amely a gépjárművek alvázára rögzített robbanóanyagokat deríti fel, kis mérete, praktikus kialakítása folytán részét képezheti rendészeti alakulatok alapfelszerelésének. A PackBot EOD csak egy kiragadott példa a sikerrel alkalmazott robbanóanyag hatástalanító mobil robotok közül. A robbanóanyag hatástalanítása mobil robotok segítségével olyan környezetben is lehetséges, amely ember által egyáltalán nem megközelíthető (például: szűk barlangrendszerek, sugárzással, vegyi anyagokkal szennyezett területek). A Predator a mezőgazdaságban, a permetező anyag egyenletes kijuttatásában nyújt hathatós segítséget. Egy mezőgazdasági termőterület megfelelő permetezése nem egyszerű feladat. Túlzott permetszer kijuttatása a költségek növekedéséhez, egyes területek kihagyása pedig fertőzési gócok kialakulásához vezethet. Ember nélküli mobil robotok alkalmazásával ez a feladat sikerrel megoldható. Az emberek mindennapi életében nyújtanak segítséget különböző porszívózó, padlótisztító, fűnyíró mobil robotok. A bemutatott Roomba előre programozott időszakokban a lakás porszívózását végzi. Az eszköz teljesen önállóan működik, kikerüli az akadályokat, a legszűkebb helyekre is beférkőzik. Az akkumulátor lemerülése előtt automatikusan a feltöltő állomásra csatlakozik, majd feltöltés után folytatja a munkát. Polgári életben sikerrel alkalmaznak még mobil bobotokat régészetben, barlangok, sírkamrák, egyéb szűk helyek feltérképezésére is.

10 Ember nélküli katonai célú mobil robotok több sikeres bevetésben vettek részt az afganisztáni és iraki háborúban. Hathatós segítséget nyújtanak ellenséges területek felderítésében, mind sivatagi, mind városi körülmények között. A PackBot robotcsalád lánctalpkiképzésének köszönhetően rendkívül jó terepjáró tulajdonságokkal bír, így alkalmas épületek belső tereinek feltérképezésére, lépcsőn való feljutásra. UGV-k alkalmazásával a katonák olyan képi, hang, esetleg vegyi elemzésekhez juthatnak, amelyek megszerzése csak jelentős emberáldozatok árán volna lehetséges. Az ember nélküli mobil robotok fejlesztése során a méret csökkentése és a hatótávolság és mobilitás növelése a három legfontosabb cél. A méret csökkentésének a miniatürizálás és az akkumulátorok teljesítménye szab határt. Jobb energiatároló eszközök kifejlesztése, valamely megújuló energiaforrás használata a hatótávolság növekedéséhez, a méret esetleges csökkenéséhez vezethet. A hatótávolságot befolyásoló tényező még a kommunikációs kapcsolat minősége. Robotcsapatok alkalmazásával, a csapat egyes elemeihez relé funkciót rendelve, a kapcsolat sugara növelhető. A mobilitás növelése az élővilágból vett ötletek segítségével napról napra javul. Fejlesztő laboratóriumokban már léteznek lépegető a pókok mozgását modellező robotok, valamint emberi mozgást modellező kétlábú lépegetők is. A mobil robotok fejlesztése igen költséges vállalkozás, melynek megtérülésében sokak kételkednek, amennyiben azonban a robot emberéleteket ment, ilyen eszközök alkalmazása mindenképpen indokolt. A mobil robotok fejlesztésével az előállítási költségek csökkenthetők, így a közel jövőben már remélhetőleg bizonyos területekre költséghatékonysági szempontból is érdemes lesz UGV-ket alkalmazni. Például egy nagy kiterjedésű katonai, vagy ipari terület őrzése több emberből álló 24 órás ügyeletet igényel. Egy ilyen szolgáltatás évi költségét kikalkulálva már elképzelhető, hogy néhány éves megtérüléssel kifejleszthető lenne egy mobil robotokból álló területőrző rendszer. FELHASZNÁLT IRODALOM [1] Dr Várhegyi István: Robotok és az információs hadviselés. Hadtudományi Tájékoztató 2001/7. sz., II. rész, Budapest, [2] Gácser Zoltán mk. Őrnagy: Szárazföldi robotok. Robothadviselés 4. Nemzetközi tudományos konferencia kiadványa 61.oldal, Budapest, 2005 [3] Dr. Ványa László: Excepts from the history of unmanned ground vheicles development int he USA. AARMS 2003/2. ZMNE, Budapest, [4] [5] [6] [7] [8] [9]

Katonai Műszaki Doktori Iskola

Katonai Műszaki Doktori Iskola ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI KAR Katonai Műszaki Doktori Iskola Alapítva: 22 évben Kucsera Péter AUTONÓM MŰKÖDÉSŰ SZÁRAZFÖLDI ROBOTOK VÉDELMI CÉLÚ ALKALMAZÁSA Doktori

Részletesebben

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz A mobil robot vezérlőrendszerének feladatai Elvégzendő feladat Kommunikáció Vezérlő rendszer

Részletesebben

A ROBOTIKA ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A HAD- ÉS BIZTONSÁGTECHNIKAI MÉRNÖK KÉPZÉSBEN

A ROBOTIKA ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A HAD- ÉS BIZTONSÁGTECHNIKAI MÉRNÖK KÉPZÉSBEN IV. Évfolyam 1. szám - 2009. március Tibenszkyné Fórika Krisztina Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tibenszkyne.forika.krisztina@zmne.hu A ROBOTIKA ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A HAD- ÉS BIZTONSÁGTECHNIKAI

Részletesebben

GD Dollies Műszaki leírás

GD Dollies Műszaki leírás GD Dollies Műszaki leírás A szállítóeszköz elektromos működtetésű, rádiós távvezérlésű két kocsiból álló egység, mely páros és szóló üzemmódban egyaránt használható. Elsősorban beltéri ill. üzemi területen

Részletesebben

Geopanama, a vízidrón

Geopanama, a vízidrón Geopanama, a vízidrón Stenzel Sándor Geodézia Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földhivatala Földmérési Szakmai Nap Miskolc, 2014. November 05. mégis, mik azok a drónok? Elnevezés: Drone

Részletesebben

Űrtechnológia október 24. Műholdfedélzeti energiaellátás / 2 Műholdfedélzeti szolgálati rendszerek Felügyeleti, telemetria és telekommand rendsz

Űrtechnológia október 24. Műholdfedélzeti energiaellátás / 2 Műholdfedélzeti szolgálati rendszerek Felügyeleti, telemetria és telekommand rendsz Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoport Szabó József A fedélzeti energiaellátás kérdései: architektúrák, energiaegyensúly. Űrtechnológia Budapest, 2018. október 24. Űrtechnológia

Részletesebben

Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoport Szabó József A fedélzeti energiaellátás kérdései: architektúrák, energiaegyensúly. Űrtechnológia Budapest, 2014. március 19. Űrtechnológia

Részletesebben

pek a Magyar Honvéds

pek a Magyar Honvéds ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Bolyai János Katonai Műszaki Kar Információs Műveletek és Elektronikai Hadviselés Tanszék Szárazf razföldi robotok és pilóta nélkn lküli li repülőgépek pek a Magyar

Részletesebben

ROBOTHADVISELÉS 7. tudományos konferencia november 27.

ROBOTHADVISELÉS 7. tudományos konferencia november 27. ROBOTHADVISELÉS 7. tudományos konferencia 2007. november 27. Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Díszterem Budapest, X. Hungária krt. 9-11. A konferencia szervezőbizottsága: Dr. Haig Zsolt mk. alezredes

Részletesebben

AUTONÓM MŰKÖDÉSŰ SZÁRAZFÖLDI ROBOTOK VÉDELMI CÉLÚ ALKALMAZÁSA

AUTONÓM MŰKÖDÉSŰ SZÁRAZFÖLDI ROBOTOK VÉDELMI CÉLÚ ALKALMAZÁSA ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Doktori Tanácsa Kucsera Péter AUTONÓM MŰKÖDÉSŰ SZÁRAZFÖLDI ROBOTOK VÉDELMI CÉLÚ ALKALMAZÁSA című doktori (PhD) értekezés szerzői ismertetője és hivatalos bírálatai Tudományos

Részletesebben

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A KATONAI LÉGIJÁRMŰ

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A KATONAI LÉGIJÁRMŰ Seres György A KATONAI LÉGIJÁRMŰ RENDSZERMODELLJE A rendszerelmélet, mint új tudományos vizsgálati módszer, Angliában keletkezett, a második világháború idején, amikor a német légierő, a Luftwaffe támadásai

Részletesebben

A KONFERENCIA PROGRAMJA november 27.

A KONFERENCIA PROGRAMJA november 27. A KONFERENCIA PROGRAMJA 2008. november 27. 08.30-09.00 Regisztráció 09.00-09.05 09.05-09.10 Megnyitó Dr. Ujj András ezredes a ZMNE mb. tudományos rektorhelyettese Köszöntő Dr. Nagy László nyá. mk. ezredes

Részletesebben

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok

A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok A távérzékelés és fizikai alapjai 4. Technikai alapok Csornai Gábor László István Budapest Főváros Kormányhivatala Mezőgazdasági Távérzékelési és Helyszíni Ellenőrzési Osztály Az előadás 2011-es átdolgozott

Részletesebben

Útjelzések, akadályok felismerése valós időben

Útjelzések, akadályok felismerése valós időben Útjelzések, akadályok felismerése valós időben Dr. Hidvégi Timót Széchenyi István Egyetem Győr, 9026, Egyetem tér 1. hidvegi@sze.hu 1. Bevezető Sajnos a közúton a balesetek egy része abból adódik, hogy

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék ELSŐDLEGES ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK 2. Inerciális rendszerek Távérzékelés Rádiótelefonok Mobil

Részletesebben

ANYAGMOZGATÓ BERENDEZÉSEK

ANYAGMOZGATÓ BERENDEZÉSEK ANYAGMOZGATÓ BERENDEZÉSEK 265 Anyagmozgató berendezések Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A Pfaff-silberblau anyagmozgató berendezések kiválóan Kézi raklapemelők 270-281 Kézi raklapemelők mérleggel 282-283

Részletesebben

Vonalas közlekedési létesítmények mobil térképezésével kapcsolatos saját fejlesztések

Vonalas közlekedési létesítmények mobil térképezésével kapcsolatos saját fejlesztések www.geodezia.hu Geodézia Zrt. 31. Vándorgyűlés Szekszárd, 2017. július 6-8. Vonalas közlekedési létesítmények mobil térképezésével kapcsolatos saját fejlesztések Csörgits Péter Miről lesz szó? VONALAS

Részletesebben

Robotjárművek alkalmazhatósága az integrált határbiztonsági rendszerben

Robotjárművek alkalmazhatósága az integrált határbiztonsági rendszerben Robotjárművek alkalmazhatósága az integrált határbiztonsági rendszerben Lipics László r. őrnagy Kőszegi Rendőrkapitányság Határrendészeti Alosztályvezető 1 "We said why not get a jump start on the initiative

Részletesebben

DURMA SBT típusú billenőgerendás hidraulikus lemezolló

DURMA SBT típusú billenőgerendás hidraulikus lemezolló DURMA SBT típusú billenőgerendás hidraulikus lemezolló A DURMAZLAR CÉG BEMUTATÁSA A Durmazlar Machine Törökország vezető gépgyártó vállalata, mely éves termelését tekintve világelső a fémmegmunkáló gépek

Részletesebben

Intelligens Közlekedési Rendszerek 2

Intelligens Közlekedési Rendszerek 2 Intelligens Közlekedési Rendszerek 2 Máté Miklós 2016 Október 11 1 / 14 Szenzor (érzékelő): mérés, detektálás Mérés elmélet emlékeztető Jó mérőműszer tulajdonságai Érzékeny a mérendő tulajdonságra Érzéketlen

Részletesebben

Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához

Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához 1 Nemzeti Workshop Kísérleti üzemek az élelmiszeriparban alkalmazható fejlett gépgyártás-technológiai megoldások kifejlesztéséhez, kipróbálásához és oktatásához Berczeli Attila Campden BRI Magyarország

Részletesebben

MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára

MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára Multi Alarm Zrt. MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára MA-AgroGPS Teljeskörű megoldás minden gazdálkodó számára Az MA-AgroGPS a gazdálkodók igényei alapján kidolgozott, GPS járműkövetelésen

Részletesebben

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését Perifériák monitor Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését szolgálják. Segít kapcsolatot teremteni

Részletesebben

VTOL UAV. Moduláris fedélzeti elektronika fejlesztése pilóta nélküli repülőgépek számára. Árvai László, Doktorandusz, ZMNE ÁRVAI LÁSZLÓ, ZMNE

VTOL UAV. Moduláris fedélzeti elektronika fejlesztése pilóta nélküli repülőgépek számára. Árvai László, Doktorandusz, ZMNE ÁRVAI LÁSZLÓ, ZMNE Moduláris fedélzeti elektronika fejlesztése pilóta nélküli repülőgépek számára Árvai László, Doktorandusz, ZMNE Tartalom Fejezet Témakör 1. Fedélzeti elektronika tulajdonságai 2. Modularitás 3. Funkcionális

Részletesebben

UAV FEJLESZTÉSEK ÉS KUTATÁS AZ MTA SZTAKI-BAN

UAV FEJLESZTÉSEK ÉS KUTATÁS AZ MTA SZTAKI-BAN UAV FEJLESZTÉSEK ÉS KUTATÁS AZ MTA SZTAKI-BAN Bokor József (bokor@sztaki.hu), Vanek Bálint, Bauer Péter (bauer.peter@sztaki.hu ) MTA-SZTAKI, Rendszer- és Irányításelméleti Kutatólaboratórium Automatikus

Részletesebben

Beltéri autonóm négyrotoros helikopter szabályozó rendszerének kifejlesztése és hardware-in-the-loop tesztelése

Beltéri autonóm négyrotoros helikopter szabályozó rendszerének kifejlesztése és hardware-in-the-loop tesztelése Beltéri autonóm négyrotoros helikopter szabályozó rendszerének kifejlesztése és hardware-in-the-loop tesztelése Regula Gergely, Lantos Béla BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és

Részletesebben

DURMA VS CNC típusú állítható vágószögű hidraulikus lemezolló

DURMA VS CNC típusú állítható vágószögű hidraulikus lemezolló DURMA VS CNC típusú állítható vágószögű hidraulikus lemezolló A DURMAZLAR CÉG BEMUTATÁSA A Durmazlar Machine Törökország vezető gépgyártó vállalata, mely éves termelését tekintve világelső a fémmegmunkáló

Részletesebben

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0

Roger UT-2. Kommunikációs interfész V3.0 ROGER UT-2 1 Roger UT-2 Kommunikációs interfész V3.0 TELEPÍTŐI KÉZIKÖNYV ROGER UT-2 2 ÁLTALÁNOS LEÍRÁS Az UT-2 elektromos átalakítóként funkcionál az RS232 és az RS485 kommunikációs interfész-ek között.

Részletesebben

Rendszám felismerő rendszer általános működési leírás

Rendszám felismerő rendszer általános működési leírás Rendszám felismerő rendszer általános működési leírás Creativ Bartex Solution Kft. 2009. A rendszer funkciója A rendszer fő funkciója elsősorban parkolóházak gépkocsiforgalmának, ki és beléptetésének kényelmesebbé

Részletesebben

ember az első! SANO nekünk az elektromos lépcsőjárók

ember az első! SANO nekünk az elektromos lépcsőjárók elektromos lépcsőjárók ember SANO nekünk az az első! LIFTKAR PT LIFTKAR PT EGYSZERŰEN ÉS BIZTONSÁGOSAN A LÉPCSŐKÖN. AZ ÉLETMINŐSÉG, AZ ÉLET ÉLVEZETE ANNAK TELJESSÉGÉBEN, EMBERI KÖZÖSSÉGBEN. Sok oka lehet

Részletesebben

Távvezérelt anyagmozgató rendszer a Toyotától

Távvezérelt anyagmozgató rendszer a Toyotától www.toyota-forklifts.hu Távvezérelt anyagmozgató rendszer a Toyotától 2 TOYOTA MATERIAL HANDLING TÁVVEZÉRELT ANYAGMOZGATÓ RENDSZER 3 Fejleszteni kívánja komissiózási munkafolyamatát? Válassza t - mote

Részletesebben

F l e x C o m. Maximális rugalmasságot biztosító új koncepció

F l e x C o m. Maximális rugalmasságot biztosító új koncepció Kombinációs egység F l e x C o m Maximális rugalmasságot biztosító új koncepció Setting the standard 7,5 tonna össztömeg GVW jármű A hidraulikusan mozgatható válaszfal Nagyon felhasználóbarát Hidraulikus

Részletesebben

HIBRIDJÁRMŰ FEJLESZTÉS GYŐRBEN

HIBRIDJÁRMŰ FEJLESZTÉS GYŐRBEN HIBRIDJÁRMŰ FEJLESZTÉS GYŐRBEN KÍSÉRLETI CÉLÚ ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ EGYETEMI JÁRMŰVEK Szauter Ferenc - Dr. Varga Zoltán - Willisits Vilmos Széchenyi István Egyetem Willisits Mérnökiroda Kft. Járműipari

Részletesebben

Ember és robot együttműködése a gyártásban Ipar 4.0

Ember és robot együttműködése a gyártásban Ipar 4.0 Helyszín: MTA Székház, Felolvasóterem Időpont: 2017. November 7. Ember és robot együttműködése a gyártásban Ipar 4.0 Dr. Erdős Ferenc Gábor MTA SZTAKI Fejlett robotika ígérete A fejlett robotika és az

Részletesebben

Önállóan működő. gyommentesítő. mechanikailag. művelő robot

Önállóan működő. gyommentesítő. mechanikailag. művelő robot Zöldségekhez Önállóan működő gyommentesítő-művelő mechanikailag gyommentesítő művelő robot Az első, bárki számára elérhető Teljesen önállóan működő, elektromos mezőgazdasági robot Ágyásokban, sorban ültetett

Részletesebben

Önvezető autók. Gondos Bálint. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Beágyazott és mobil informatika szakirány

Önvezető autók. Gondos Bálint. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Beágyazott és mobil informatika szakirány Önvezető autók Név: Gondos Bálint Dátum: 2015-11-30 2015-11-30átu Gondos Bálint Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Beágyazott és mobil informatika szakirány A megoldott probléma: A teljesen

Részletesebben

Nagy pontosságú 3D szkenner

Nagy pontosságú 3D szkenner Tartalom T-model Komponensek Előzmények Know-how Fejlesztés Pilot projektek Felhasználási lehetőségek 1 T-model: nagy pontosságú aktív triangulációs 3D lézerszkenner A 3D szkennert valóságos tárgyak 3D

Részletesebben

Automatizált Térfigyelő Rendszer. Sensor Technologies Kft

Automatizált Térfigyelő Rendszer. Sensor Technologies Kft Automatizált Térfigyelő Rendszer 1 1. Általános ismertető A valósidejű kamera képfeldolgozó informatikai rendszereket fejleszt, budapesti székhellyel. A technológia felhasználási területei: közúti forgalomelemzés

Részletesebben

A Pick and Carry elektromos daruk üzemeltetési tapasztalatai. Előadó: Tarabiah Ádám

A Pick and Carry elektromos daruk üzemeltetési tapasztalatai. Előadó: Tarabiah Ádám A Pick and Carry elektromos daruk üzemeltetési tapasztalatai Előadó: Tarabiah Ádám 9 és 16 t teherbírású JMG gépek (Daru besorolás az UNI ISO 4301 1 szabvány szerint A3 (31500 üzemóra élettartam teljes

Részletesebben

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm

ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm ÁGAPRÍTÓ GÉPEK AY 400-10cm AY 600-16cm AY 900-21cm AY 1000-26cm A Volverini gépgyár több mint 20 éve kezdte meg működését. A családi vállalkozásként működő gyár mára a világ számos pontjára szállít mezőgazdasági

Részletesebben

Skil kerti szerszámok árlista 2014.01.27-től

Skil kerti szerszámok árlista 2014.01.27-től Akkumulátoros kerti gép szett F0150078AA 0078AA Feszültség: 10,8 V Akkumulátorkapacitás: 1,5 Ah Akkumulátorrendszer: Li-ion Töltési idő: 1 óra 0738 Vágási átmérő: 170 mm 0738 Vágórendszer: Műanyag kések

Részletesebben

Robotot vezérlő szoftverek fejlesztése Developing robot controller softwares

Robotot vezérlő szoftverek fejlesztése Developing robot controller softwares Robotot vezérlő szoftverek fejlesztése Developing robot controller softwares VARGA Máté 1, PÓGÁR István 2, VÉGH János 1 Programtervező informatikus BSc szakos hallgató 2 Programtervező informatikus MSc

Részletesebben

VIBA. mini-permetezõ Quadokra és kisméretõ mezõgazdasági gépekre. Halomszellõztetõk és Ventillátorok PRAKTIKUS ÉS GAZDASÁGOS PERMETEZÉS

VIBA. mini-permetezõ Quadokra és kisméretõ mezõgazdasági gépekre. Halomszellõztetõk és Ventillátorok PRAKTIKUS ÉS GAZDASÁGOS PERMETEZÉS Halomszellõztetõk és Ventillátorok - hordozhatók és gazdasgsak mini-permetezõ Quadokra és kisméretõ mezõgazdasági gépekre PRAKTIKUS ÉS GAZDASÁGOS PERMETEZÉS A mini-permetezõ egy sokoldalú gép, mely alkalmas

Részletesebben

Távoli irányítási rendszerek és fejlesztéseik

Távoli irányítási rendszerek és fejlesztéseik Szepessy Kornél CEO Távoli irányítási rendszerek és fejlesztéseik RepülésVilág konferencia 2018. március 28. 1 REKORD FORGALOM Magyarország Koszovó (KFOR) 906 147 légijármű 2017-ben 810 243 Magyarország

Részletesebben

A sínek tesztelése örvényáramos technológiákat használva

A sínek tesztelése örvényáramos technológiákat használva A sínek tesztelése örvényáramos technológiákat használva A DB Netz AG tapasztalatai DB Netz AG Richard Armbruster / Dr. Thomas Hempe/ Herbert Zück Fahrwegmessung / Fahrwegtechnik Békéscsaba, 2011.09.01.

Részletesebben

TERMÉK KÉP TERMÉK NÉV TERMÉK LEÍRÁS

TERMÉK KÉP TERMÉK NÉV TERMÉK LEÍRÁS Licota ATP-2047 kontroll lámpa Licota WT04093 Sztethoszkóp AT1142 gyújtószikra ellenőrző AT1198 szögmérő 1/2"-os csatlakozás Csavarok, anyák előre meghatározott szögben történő lehúzására alkalmazható.

Részletesebben

- HTTE - Hidrogéntermelı tároló egység (járművek meghajtásához) Szerzı:

- HTTE - Hidrogéntermelı tároló egység (járművek meghajtásához) Szerzı: - HTTE - Hidrogéntermelı tároló egység (járművek meghajtásához) Szerzı: Dr. Kulcsár Sándor Accusealed Kft. Az energiatermelés problémája a tárolás. A hidrogén alkalmazásánál két feladatot kell megoldani:

Részletesebben

SCOUT RX1 ROBOTPORSZÍVÓ

SCOUT RX1 ROBOTPORSZÍVÓ SCOUT RX1 ROBOTPORSZÍVÓ Intelligens. Gyors. Alapos. Az új Scout RX1 Képzelje el, hogy hazaérkezik, és a lakás már ki van takarítva. Akarja tudni, hogy mindez hogyan lehetséges? Az új Scout RX1 robotporszívónk

Részletesebben

Hlinka József. Hlinka József, jozsef.hlinka@gjt.bme.hu

Hlinka József. Hlinka József, jozsef.hlinka@gjt.bme.hu Endoszkóp gyakorlat Jármű fenntartás BMEKOJJA 2014. Hlinka József Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék 1111, Budapest,

Részletesebben

B Biology Biológiai mintára készített, E Electronics elektronikusan működtetett, A Aesthetics esztétikusan kivitelezett, M Mechanics mechanikák.

B Biology Biológiai mintára készített, E Electronics elektronikusan működtetett, A Aesthetics esztétikusan kivitelezett, M Mechanics mechanikák. Robotok B Biology Biológiai mintára készített, E Electronics elektronikusan működtetett, A Aesthetics esztétikusan kivitelezett, M Mechanics mechanikák. B Biology Biológiai mintára készített, E Electronics

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK INDÍTÁSRÁSEGITO KÉSZÜLÉKEK

TARTALOMJEGYZÉK INDÍTÁSRÁSEGITO KÉSZÜLÉKEK TARTALOMJEGYZÉK INDÍTÁSRÁSEGITO KÉSZÜLÉKEK Bull Starter 12V Bull Starter 12/24V Genesis EP16 Memory Saver P 3 Professional Inditökábel Személygépjármü, Inditökábel Tehergépkocsi BULL STARTER 12 V Banner

Részletesebben

HELYBŐL FELSZÁLLÓ PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI ABSZTRAKT

HELYBŐL FELSZÁLLÓ PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI ABSZTRAKT Árvai László HELYBŐL FELSZÁLLÓ PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEK ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEI ABSZTRAKT A pilóta vezette légijárművek között jelentős szerepet töltenek be a helyből felszállásra képes repülő eszközök.

Részletesebben

Gázelosztó rendszerek üzemeltetése V. rész

Gázelosztó rendszerek üzemeltetése V. rész Gázelosztó rendszerek üzemeltetése V. rész A gázelosztó vezetéket műszaki-biztonsági szempontból megfelelő állapotban kell tartani!!! RENDSZERESEN ELLENŐRIZNI KELL: tömörségét, elhelyezésére utaló jelzések

Részletesebben

DURMA AD-S típusú hidraulikus CNC élhajlító

DURMA AD-S típusú hidraulikus CNC élhajlító DURMA AD-S típusú hidraulikus CNC élhajlító A DURMA CÉG BEMUTATÁSA A Durmazlar Machine Törökország vezető gépgyártó vállalata, mely éves termelését tekintve világelső a fémmegmunkáló gépek gyártásában.

Részletesebben

Győr, az elektromos autók mintavárosa

Győr, az elektromos autók mintavárosa Hibrid és elektromos járművek fejlesztését megalapozó kutatások TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV- 2012-0012 Smarter Transport Kooperatív közlekedési rendszerek infokommunikációs támogatása TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-

Részletesebben

DURMA PBF típusú hidraulikus CNC élhajlító

DURMA PBF típusú hidraulikus CNC élhajlító DURMA PBF típusú hidraulikus CNC élhajlító A DURMAZLAR CÉG BEMUTATÁSA A Durmazlar Machine Törökország vezető gépgyártó vállalata, mely éves termelését tekintve világelső a fémmegmunkáló gépek gyártásában.

Részletesebben

A LEGJOBB TOVÁBBFEJLESZTVE. Az új DEUTZ-FAHR 6. széria Agrotron 6150.4-6160.4-6150-6160-6180-6190

A LEGJOBB TOVÁBBFEJLESZTVE. Az új DEUTZ-FAHR 6. széria Agrotron 6150.4-6160.4-6150-6160-6180-6190 A LEGJOBB TOVÁBBFEJLESZTVE Az új DEUTZ-FAHR 6. széria Agrotron 6150.4-6160.4-6150-6160-6180-6190 TELJESÍTMÉNY TOVÁBBFEJLESZTVE IntellIgencIától vezérelve A legújabb technológiák intelligens felhasználása

Részletesebben

ADR 8.rész. Veszélyes áruk szállítása alagútban HVESZ 1

ADR 8.rész. Veszélyes áruk szállítása alagútban HVESZ 1 ADR 8.rész Veszélyes áruk szállítása alagútban HVESZ 1 Alagút szabályozás - előzmények 1999.03.24 Mont Blanc tunnel Belga gkv. Hűtős kamion 9 tonna margarin 12 tonna liszt Füst megállás Rakomány kigyullad

Részletesebben

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás

3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 3D - geometriai modellezés, alakzatrekonstrukció, nyomtatás 15. Digitális Alakzatrekonstrukció Méréstechnológia, Ponthalmazok regisztrációja http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiiav54

Részletesebben

J A G A F R E E D O M C L I M A

J A G A F R E E D O M C L I M A J A G A F R E E D O M C L I M A Energiahatékonyság, fenntarthatóság és design! Szerény mérete ellenére a Freedom Clima egyben nagy teljesítményű fűtő- és hűtő, szabadon álló rendszer, mely csendesen és

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

Autonóm járműrendszerek kutatása a zalaegerszegi autonóm tesztpályához kapcsolódóan. Pályázati témák (3) Téma rövid tartalma

Autonóm járműrendszerek kutatása a zalaegerszegi autonóm tesztpályához kapcsolódóan. Pályázati témák (3) Téma rövid tartalma Pályázati témák (3) 1 Mesterséges intelligencia alapú döntési modellek fejlesztése és tesztelése valós autonóm járműves környezetben Szimulációs környezetben kifejlesztett döntési modellek vizsgálata valós

Részletesebben

BHE UAS rendszer bemutatása

BHE UAS rendszer bemutatása BHE UAS rendszer bemutatása Mikó Gyula Képfeldolgozás UAS technológiákhoz nyílt forráskódú és kis költségű szoftverekkel Földmérési és Távérzékelési Intézet 2013. május 14. BHE Bonn Hungary Elektronikai

Részletesebben

Navigáci. stervezés. Algoritmusok és alkalmazásaik. Osváth Róbert Sorbán Sámuel

Navigáci. stervezés. Algoritmusok és alkalmazásaik. Osváth Róbert Sorbán Sámuel Navigáci ció és s mozgástervez stervezés Algoritmusok és alkalmazásaik Osváth Róbert Sorbán Sámuel Feladat Adottak: pálya (C), játékos, játékos ismerethalmaza, kezdőpont, célpont. Pálya szerkezete: akadályokkal

Részletesebben

Piri Dávid. Mérőállomás célkövető üzemmódjának pontossági vizsgálata

Piri Dávid. Mérőállomás célkövető üzemmódjának pontossági vizsgálata Piri Dávid Mérőállomás célkövető üzemmódjának pontossági vizsgálata Feladat ismertetése Mozgásvizsgálat robot mérőállomásokkal Automatikus irányzás Célkövetés Pozíció folyamatos rögzítése Célkövető üzemmód

Részletesebben

VTOL UAV. Inerciális mérőrendszer kiválasztása vezetőnélküli repülőeszközök számára. Árvai László, Doktorandusz, ZMNE

VTOL UAV. Inerciális mérőrendszer kiválasztása vezetőnélküli repülőeszközök számára. Árvai László, Doktorandusz, ZMNE Inerciális mérőrendszer kiválasztása vezetőnélküli repülőeszközök számára Árvai László, Doktorandusz, ZMNE Tartalom Fejezet Témakör 1. Vezető nélküli repülőeszközök 2. Inerciális mérőrendszerek feladata

Részletesebben

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER. Seres György 2005

A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER. Seres György 2005 A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER Seres György 2005 A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER Seres György 2005 2003-ban ban,, a ROBOTHADVISELÉS 3 konferencián bemutattam a katonai rendszerek egy általános modelljét

Részletesebben

Robotok a háborús övezetekben Tapasztalatok, eredmények, tervek

Robotok a háborús övezetekben Tapasztalatok, eredmények, tervek Tapasztalatok, eredmények, tervek A nagy ütemő technikai és technológiai fejlıdés új lehetıségeket teremt a katonai élet szinte minden területén, így lehetıvé teszi, hogy egyre nagyobb mértékben jelenjenek

Részletesebben

DURMA AD-R típusú hidraulikus CNC élhajlító

DURMA AD-R típusú hidraulikus CNC élhajlító DURMA AD-R típusú hidraulikus CNC élhajlító A DURMA CÉG BEMUTATÁSA A Durmazlar Machine Törökország vezető gépgyártó vállalata, mely éves termelését tekintve világelső a fémmegmunkáló gépek gyártásában.

Részletesebben

A felelősség határai a tudásalapú társadalomban a közlekedés példáján. Palkovics László BME

A felelősség határai a tudásalapú társadalomban a közlekedés példáján. Palkovics László BME A felelősség határai a tudásalapú társadalomban a közlekedés példáján Palkovics László BME Az autonóm közúti közlekedési rendszerek (jármű + közlekedési környezet) fejlődésének indokai a humán vezető képességei

Részletesebben

KÉTFŐTARTÓS FUTÓDARUK

KÉTFŐTARTÓS FUTÓDARUK KÉPVISELET EMELŐ BERENDEZÉSEK KÉTFŐTARTÓS FUTÓDARUK Elmas kétfõtartós futódaru Demag rendszer Elektromos emelõmûvel és Demag vonszolókábeles áramellátással felszerelve Teherbírás 3,2 t Fesztáv 28,8 m Emelési

Részletesebben

A repülés világa a motoros repülőgépektől a drónokig.

A repülés világa a motoros repülőgépektől a drónokig. A repülés világa a motoros repülőgépektől a drónokig. 1903. a kezdet. tíznél alig több másodpercig a levegőben repült a REPÜLŐGÉP Néhány adat: Motor: 12 LE, vízhűtéses benzinmotor Fesztáv: 12.3 méter Hossz:

Részletesebben

A katonai légijármű rendszermodellje A katonai légijármű lehet: A katonai légijármű bemenetei: a környezetből A katonai légijármű kimenetei:

A katonai légijármű rendszermodellje A katonai légijármű lehet: A katonai légijármű bemenetei: a környezetből A katonai légijármű kimenetei: Seres György: A KATONAI LÉGIJÁRMŰ, MINT RENDSZER 2003-ban, a ROBOTHADVISELÉS 3 konferencián bemutattam a katonai rendszerek egy általános modelljét 1. Csak emlékeztetőül mutatom be az akkori előadás néhány

Részletesebben

Intelligens Rendszerek

Intelligens Rendszerek Intelligens Rendszerek Robotok http://mobil.nik.uni-obuda.hu http://mobil.nik.uni-obuda.hu/tantargyak/irg/segedanyagok/ B Biology Biológiai mintára készített, E Electronics elektronikusan működtetett,

Részletesebben

SYS700-PLM Power Line Monitor modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család

SYS700-PLM Power Line Monitor modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család DDC rendszerelemek, DIALOG-III család KIVITEL ALKALMAZÁS A az energiaellátás minőségi jellemzőinek mérésére szolgáló szabadon programozható készülék. Épületfelügyeleti rendszerben (BMS), valamint önállóan

Részletesebben

IoT alapú mezőgazdasági adatgyűjtő prototípus fejlesztési tapasztalatok

IoT alapú mezőgazdasági adatgyűjtő prototípus fejlesztési tapasztalatok IoT alapú mezőgazdasági adatgyűjtő prototípus fejlesztési tapasztalatok 2016.05.19. Szilágyi Róbert Tóth Mihály Debreceni Egyetem Az IoT Eszközök és más fizikai objektumok elektronikával, vezérléssel,

Részletesebben

MIKADO MIKROMÉRETŰ, TÁVIRÁNYÍTÁSÚ FELDERÍTŐ RENDSZER

MIKADO MIKROMÉRETŰ, TÁVIRÁNYÍTÁSÚ FELDERÍTŐ RENDSZER MIKADO MIKROMÉRETŰ, TÁVIRÁNYÍTÁSÚ FELDERÍTŐ RENDSZER Vincze Gyula 1 A Bundeswehr szakmai folyóirata a Strategie und Technik 2007. májusi számában bemutattak egy új, mikroméretű, távirányítású felderítő

Részletesebben

REPÜLŐTEREK VÉDELME MŰSZAKI ZÁRAKKAL

REPÜLŐTEREK VÉDELME MŰSZAKI ZÁRAKKAL Dr. Kovács Zoltán mk. őrnagy (PhD) REPÜLŐTEREK VÉDELME MŰSZAKI ZÁRAKKAL A NATO műszaki doktrínája alapján a manőver a harc sikeres megvívásának lényeges eleme. Ugyanannyira szükséges az ellenséges csapatok

Részletesebben

Speciális irányítási lehetőségek. az Ottobock kerekesszékekhez

Speciális irányítási lehetőségek. az Ottobock kerekesszékekhez Speciális irányítási lehetőségek az Ottobock kerekesszékekhez Mobilitás és független élet személyre szabott megoldásokkal Speciális irányítás Az egyéni képességeknek megfelelően Minden kerekesszék használó

Részletesebben

Megújuló energiaforrások

Megújuló energiaforrások Megújuló energiaforrások Energiatárolási módok Marcsa Dániel Széchenyi István Egyetem Automatizálási Tanszék 2015 tavaszi szemeszter Energiatárolók 1) Akkumulátorok: ólom-savas 2) Akkumulátorok: lítium-ion

Részletesebben

Használati útmutató 1/5. 1) Termékleírás. A termék részei:

Használati útmutató 1/5. 1) Termékleírás. A termék részei: 1/5 1) Termékleírás A beep&park /keeper egy olyan első és hátsó tolatóradar, amely egyben védi is parkoló járművét más autósok figyelmetlen parkolási manőverei ellen. A termék részei: Ellenőrző kijelző

Részletesebben

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 15. Digitális Alakzatrekonstrukció Méréstechnológia, Ponthalmazok regisztrációja http://cg.iit.bme.hu/portal/node/312 https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/viiima01

Részletesebben

KAPUK AUTOMATA AUTOMATION INDUSTRY INDUSTRY INDUSTRY

KAPUK AUTOMATA AUTOMATION INDUSTRY INDUSTRY INDUSTRY AUTOMATA KAPUK AUTOMATION INDUSTRY INDUSTRY INDUSTRY HU TOLÓKAPU MOTOROK TURBO ELEKTROMECHANIKUS IRREVERZIBILIS MOTOROK TOLÓ ÉS ÚSZÓKAPUKHOZ 1600KG-TÓL 4000 KG-IG Lassító funkcióval a kapuszerkezet védelméért.

Részletesebben

RUGALMAS GYÁRTÓRENDSZEREK LEMEZALAKÍTÁSHOZ

RUGALMAS GYÁRTÓRENDSZEREK LEMEZALAKÍTÁSHOZ SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) RUGALMAS GYÁRTÓRENDSZEREK LEMEZALAKÍTÁSHOZ ESETTANULMÁNYOK Alapfogalmak Rugalmas gyártórendszer Flexible Manufacturing System (FMS) A rendszer egy

Részletesebben

A PANNON VOLÁN ZRT. SZOLGÁLTATÁSI SZÍNVONALÁNAK FEJLESZTÉSE KOMPLEX KÖZLEKEDÉSINFORMATIKAI MEGOLDÁSOKKAL. Udvardi Péter

A PANNON VOLÁN ZRT. SZOLGÁLTATÁSI SZÍNVONALÁNAK FEJLESZTÉSE KOMPLEX KÖZLEKEDÉSINFORMATIKAI MEGOLDÁSOKKAL. Udvardi Péter A PANNON VOLÁN ZRT. SZOLGÁLTATÁSI SZÍNVONALÁNAK FEJLESZTÉSE KOMPLEX KÖZLEKEDÉSINFORMATIKAI MEGOLDÁSOKKAL Udvardi Péter DDOP-5.1.2/B-09-2009-0003 BEVEZETÉS Pályázati szakasz Rendszerkoncepció cél a szolgáltatási

Részletesebben

E1/50. 4W lm LALB4W LAL4W LALD4W. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK LED asztali világítótestek. 5 steps. LED asztali világítótestek

E1/50. 4W lm LALB4W LAL4W LALD4W. VILÁGÍTÁSTECHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK LED asztali világítótestek. 5 steps. LED asztali világítótestek VILÁGÍTÁSTEHNIKA - VILÁGÍTÓ- ÉS LÁMPATESTEK A LAL4W asztali világítótest család tagjai között megtalálható az egyszerű asztali világítótest (LAL4W), dátum / idő / hőmérséklet kijelzővel, beállítható ébresztéssel

Részletesebben

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

International GTE Conference MANUFACTURING 2012. 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary. Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*, International GTE Conference MANUFACTURING 2012 14-16 November, 2012 Budapest, Hungary MÉRŐGÉP FEJLESZTÉSE HENGERES MUNKADARABOK MÉRETELLENŐRZÉSÉRE Ákos György*, Bogár István**, Bánki Zsolt*, Báthor Miklós*,

Részletesebben

VÉDELMI ELEKTRONIKA, INFORMATIKA ÉS KOMMUNIKÁCIÓ TUDOMÁNYSZAK

VÉDELMI ELEKTRONIKA, INFORMATIKA ÉS KOMMUNIKÁCIÓ TUDOMÁNYSZAK VÉDELMI ELEKTRONIKA, INFORMATIKA ÉS KOMMUNIKÁCIÓ TUDOMÁNYSZAK http://www.zmne.hu/kmdi/index.html TUDOMÁNYSZAKVEZETŐ Dr. Haig Zsolt mk. alezredes, egyetemi docens 29-343 haig.zsolt@zmne.hu http://www.zmne.hu/tanszekek/ehc/indul.htm

Részletesebben

Evezős mentőkatamarán

Evezős mentőkatamarán Evezős mentőkatamarán 1. Előzmények Szervezetünk immáron több éve folytat, többek között strandi vízimentő (mentőőri) tevékenységet, melynek során vízimentőink (mentőőreink) a hatályos rendeletnek megfelelően

Részletesebben

Dömperek. Technikai adatok: TÍPUS: DP602RM. Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg

Dömperek. Technikai adatok: TÍPUS: DP602RM. Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg Dömperek TÍPUS: DP602RM Méretek: magasság: 2180mm hosszúság: 2370mm szélesség: 1520mm nettó súly: 900kg Motor: 2 hengeres diesel, 13,6LE, léghűtéses Erőátvitel: Mechanikus tárcsás Váltó: 4 előremenet és

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék ELSŐDLEGES ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK 1. Geodézia Fotogrammetria Mesterséges holdak GEOMETRIAI

Részletesebben

Tisvol standard=adr jármű

Tisvol standard=adr jármű Tisvol standard=adr jármű Minden járművünk 2S/SM fékrendszerrel van felszerelve. Ez alacsony ADR előírásnak felel meg, de az ügyfél kérésére további, magasabb szintnek megfelelő kiegészítőkkel is fel tudjuk

Részletesebben

Nehéz terepre, terjedelmes rakományokhoz. Ezek a gépek készen állnak az akadályok leküzdésére.

Nehéz terepre, terjedelmes rakományokhoz. Ezek a gépek készen állnak az akadályok leküzdésére. Nehéz terepre, terjedelmes rakományokhoz. Ezek a gépek készen állnak az akadályok leküzdésére. 183 Ezek a gépek, különlegesen erős és teherbíró felépítésüknek köszönhetően ideális gépek építőipari és mezőgazdasági

Részletesebben

zturbinák kompresszorának akusztikus

zturbinák kompresszorának akusztikus Mikro-gázturbin zturbinák kompresszorának akusztikus pompázs detektálása Koncz Miklós s Tamás, PhD ROBOTWARFARE 9 1 Gazdaságos egyensúlyozó gép tervezése pilóta nélküli repülőgépek gázturbinájához Koncz

Részletesebben

A hibrid hajóhajtás alkalmazási lehetősége a folyami közforgalmú közlekedésben

A hibrid hajóhajtás alkalmazási lehetősége a folyami közforgalmú közlekedésben Közlekedéstudományi Konferencia, Győr, 2017 A hibrid hajóhajtás alkalmazási lehetősége a folyami közforgalmú közlekedésben Dr. Simongáti Győző - Hargitai L. Csaba - Réder Tamás 2017. március 31. Tartalom

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszer alkalmazásokkal a közlekedésbiztonság javításáért

Intelligens közlekedési rendszer alkalmazásokkal a közlekedésbiztonság javításáért Új évtized, új kihívások a közlekedésbiztonságban közúti közlekedésbiztonsági konferencia Intelligens közlekedési rendszer alkalmazásokkal a közlekedésbiztonság javításáért Szűcs Lajos elnök ITS Hungary

Részletesebben

Irányítástechnikai alapok. Zalotay Péter főiskolai docens KKMF

Irányítástechnikai alapok. Zalotay Péter főiskolai docens KKMF Irányítástechnikai alapok Zalotay Péter főiskolai docens KKMF Az irányítás feladatai és fajtái: Alapfogalmak Irányítás: Műszaki berendezések ( gépek, gyártó sorok, szállító eszközök, vegyi-, hő-technikai

Részletesebben

Melléklet MŰSZAKI PARAMÉTEREK. MVD ibend B / SZAKMAI JELLEMZŐK. Hidraulikus CNC vezérlésű élhajlító

Melléklet MŰSZAKI PARAMÉTEREK. MVD ibend B / SZAKMAI JELLEMZŐK. Hidraulikus CNC vezérlésű élhajlító Atlanti-Szerszám Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Magyarország Tel.: +36 62 444 021 Fax: +36 62 440 753 E-mail: info@atlanti-szerszam.hu Web: www.atlanti-szerszam.hu Melléklet MŰSZAKI PARAMÉTEREK / SZAKMAI

Részletesebben

Nincs több félmegoldás: a gondozatlan területek, és a magas fű többé nem jelentenek gondot.

Nincs több félmegoldás: a gondozatlan területek, és a magas fű többé nem jelentenek gondot. Nincs több félmegoldás: a gondozatlan területek, és a magas fű többé nem jelentenek gondot. 115 Professzionális magas gazvágók, sűrű, vad bozót, gaz nyírásához, árkok és egyéb gondozatlan területek tisztításához.

Részletesebben