Innovációs elemek az élelmiszertudomány területén

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Innovációs elemek az élelmiszertudomány területén"

Átírás

1 Innovációs elemek az élelmiszertudomány területén

2 A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program által támogatott, a Transnational Innovation Platform from Cropfield to Table című HUHR/1001/2.1.3/0001 projekt keretében készült oktatási e- learning tananyag A kötet szerzői Bitáné Bíró Boglárka egyetemi tanársegéd, Pécsi Tudományegyetem Dr. Molnárné Barna Katalin egyetemi docens, Pannon Egyetem Lektor: Dr. Nagy Mónika Zita- egyetemi adjunktus, Kaposvári Egyetem Kiadó: Kaposvári Egyetem H-7400, Kaposvár, Guba S. u

3 A Magyarország Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program bemutatása A Magyarország Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió as költségvetési időszakában kerül végrehajtásra. A Program keretében a hét évre uniós forrás áll rendelkezésre. A Program fő finanszírozási területei Forrás:

4 A programok felépítésének két fontos jellemzője Vezető Kedvezményezett elv alapvető követelmény, a szerv a projekt tagokat képviseli, közvetlen kapcsolatban van a Program közös végrehajtó szerveivel felelőssége, egy partnerségi megállapodáson alapuló, jól működő partneri együttműködés Határon átnyúló hatás A projektekbe a határ menti terület magyar és horvát oldaláról egyaránt be kell vonni partnereket. A projekteket az ún. közös együttműködési kritériumok szerint kell tervezni és végrehajtani, azaz közös projektfejlesztés, közös humánerőforrás, közös finanszírozás, illetve közös projektvégrehajtás feltételei szerint. A projektek eredményeinek hatást kell gyakorolniuk a határ mindkét oldalára.

5 A Program, támogatásra jogosult területe Magyarország dél-nyugati határán, valamint Horvátország észak-keleti határán fekszik. A magyar és horvát megyékkel a támogatásra jogosult terület kiterjedése összesen km 2. Támogatásra jogosult területek Forrás:

6 Támogatásra jogosult területek A horvát oldalon: határmenti megyék (Muraköz, Kapronca-Körös, Verőce-Drávamente és Eszék-Baranya), ezen túlmenően négy megye, mint kapcsolódó régiók (Varasd, Belovár-Bilogora, Pozsega- Szlavon és Vukovár-Szerémség) Magyarországon: Zala, Somogy és Baranya NUTS III szintű megyék

7 A program szervezeti felépítése Irányító Hatóság Igazoló Hatóság Ellenőrzési Hatóság Közös Technikai Titkárság (KTT) Információs Pont Ellenőrző szervek Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), Magyarországon Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), Magyarországon Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEH), Magyarország VÁTI Nonprofit Kft. keretein belül, Magyarországon a Területfejlesztési és EU alapok Minisztérium szerződteti Horvátországban VÁTI Nonprofit Kft. (Budapest, Pécs, Zalaegerszeg), Magyarországon a Területfejlesztési és EU alapok Minisztérium szerződteti Horvátországban Forrás:

8 A Program rövid bemutatása egy konkrét projekt alapján A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a Kaposvári Egyetem októberében sikeresen pályázott az Inno-CropFood című projekt megvalósítására. A projekt együttműködő partnerei: Eszéki J. J. Strossmayer Egyetem, Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, Horvát Élelmiszer Ügynökség (közreműködő partner)

9 A projekt célja 1. Egy közös kommunikációs platform létesítése az agrár-élelmiszeripari érdekviseletek, szereplők és kutatók között 2. Együttműködések a horvát-magyar határmenti régióban az agrár-élelmiszeripari érdekképviseletek, szereplők és kutatók a régió K+F+I kapacitásának bővítése érdekében.

10 A projekt fő tevékenységei Az élelmiszeriparral kapcsolódó együttműködésen alapuló horvát és magyar jó gyakorlatok megismerése Írásbeli anyagok elkészítése a jó gyakorlatok tapasztalatai alapján, amelyek megalapozzák a közös agrár-élelmiszer szektorhoz kötődő kutatási-fejlesztési és innovációs együttműködés potenciáljának feltárását, lehetséges fejlesztési irányait. Stratégiai javaslatként elkészítése. A projekteredményekből tananyagok készülnek szakközépiskolák és felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói számára.

11 A projekt lehetőségei A Magyarország Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásai nemcsak az európai uniós források igénybe vételére biztosítanak lehetőséget, hanem egyfajta előkészítésnek is tekinthető a szántóföldtől az asztalig szemlélet elterjedésének. Az emberek, a tudatos vásárlók ugyanis szeretnék megismerni a fogyasztott termékeik eredetét. A fogyasztók védelmét több Európai Uniós szabályozás védi, ezeknek a bemutatására a következő fejezetben kerül sor.

12 EU szabályozás és jogharmonizáció dióhéjban Igény a fogyasztók védelmére, az asztalunkra kerülő élelmiszerek biztonságossá tételére. Ez az igény törvényi szabályozásokban, rendeletekben (178/2002/EK) Magyarországon a csatlakozás után került bevezetésre. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt 2012-ben létrehozták. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló évi XLVI. törvény rendelkezik a nyomon követhetőség rendszeréről, az élelmiszerlánc szereplőiről, azok kötelezettségeiről, az állami felügyelet működéséről és a járványokról is.

13 Az élelmiszerlánc szereplői és a közöttük lehetséges kapcsolatok Forrás:

14 Egységes élelmiszerbiztonsági szervezet Szükségessé vált az élelmiszerlánc egészét átfogó szakmai jogszabályok egységesítése A szántóföldtől az asztalig elv szerint a talajvédelem, növényegészségügy, növényvédelem, takarmányozás, állat-egészségügy, állatgyógyászat, élelmiszerbiztonság, élelmiszer-minőség nem választhatók szét egymástól. Az élelmiszerbiztonság érdekében figyelembe kell venni az élelmiszertermelési folyamat minden lépését, hiszen a lánc minden elemének hatása lehet az élelmiszerbiztonságra.

15 Az élelmiszerláncról és annak hatósági felügyeletéről szóló törvény Három kiemelt szabályozási célt 1. Megerősíteni az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés és szankcionálás eszköztárát. 2. A hatósági jogköröket egységesen a teljes élelmiszerlánc tekintetében eljáró élelmiszerláncfelügyeleti hatóságra telepíteni. 3. Meghatározni az élelmiszer-biztonsági célból nyilvánosságra hozható és kötelezően nyilvánosságra hozandó adatok körét.

16 Ellenőrző kérdések 1. Miért jött létre az IPA program? 2. Mit jelent a Vezető kedvezményezett elv? 3. Mit jelent a határon átnyúló hatás? 4. Mutassa be az IPA szervezeti felépítését! 5. Miért jött létre az Egységes Élelmiszerbiztonsági Szervezet?

17 Innovációs elemek az élelmiszertudomány területén I. Az innováció alapjai

18 Miért fontos az innováció? Mert: szigorodnak a gazdálkodás külső és belső feltételei, folyamatosan változnak a vevői igények, gyorsan fejlődik a tudomány és a technika, erős a piaci verseny, Versenyképesség fenntartása=új fejlesztések, alacsonyabb önköltség INNOVÁCIÓ

19 Mit takar az innováció fogalma? A termelési tényezők új kombinációjára történő törekvés (Schumpeter, 1934). Az innováció bármely olyan eszköz, rendszer, folyamat, probléma, program, termék vagy szolgáltatás adaptációja, amely új a szervezet számára (Downs Mohr, 1976). Az innováció egy új termék vagy szolgáltatás koncepciójának megalkotása, fejlesztése, gyártásfejlesztése, gyártása, piacra dobása és folyamatos menedzselése (Dougherty, 1996). Az innováció új, vagy jelentősen javított termék (áru vagy szolgáltatás) vagy eljárás, új marketing-módszer, vagy új szervezési-szervezeti módszer bevezetését jelenti (OECD, Oslo kézikönyv, 2005).

20 OECD-Oslo Oslo kézikönyv fogalma alapján Termék innováció: új vagy jelentősen megújított áru vagy szolgáltatás bevezetése (pl: fejlesztésre vonatkozó részletes műszaki leírások, az összetevők, anyagok meghatározása) Eljárás-innováció: új, vagy jelentősen megújított termelési vagy szállítási módszer megvalósítása (pl. a technikában, a berendezésekben bekövetkező jelentős változások) Marketing-innováció: új bevezetett marketing-módszerek alkalmazása, amelyek a fogyasztói szükségletekre, a meglévő piacok növelésére, az új piacok megnyitására, vagy a termékek új célú piaci elhelyezésére fókuszálnak. Szervezési-szervezeti innováció: a cég üzleti gyakorlatában, a munka szervezésében vagy a külső kapcsolatokban megvalósuló új szervezési-szervezeti módszerek bevezetése

21 Mi a különbség a kutatás-fejlesztés és az innováció között? Kutatás- fejlesztés (K+F): rendszeresen végzett alkotó munka, célja az ismeretanyag bővítése, valamint annak az új alkalmazások kidolgozására történő felhasználása (Frascati Manual, 2002). Innováció: a tudás alkalmazásának folyamata, azaz a termékek és szolgáltatások, ezek piacainak megújítása és növelése, új eljárások alkalmazása (Oslo Manual, 2005).

22 Ellenőrző kérdések 1. Miért fontos az innováció? 2. Milyen megközelítéseit ismeri az innováció fogalmának? 3. Mi a különbség a termék és az eljárás innováció között? 4. Mi a különbség a kutatás-fejlesztés és az innováció között? 5. Milyen összetevői vannak az innovációs tevékenység folyamatának?

23 Az innovációs tevékenység folyamata Forrás: Gyimesi, 2012.

24 Az innováció típusai Hagyományos megközelítés: gyártmány- és gyártásfejlesztés Schumpeter (1980): termék-, folyamat-, piac-, beszerzési-, szervezeti-innováció Trott (2005): termék-, folyamat-, szervezeti-, vezetői, termelési-, kereskedelem/marketing-, szolgáltatásinnováció (lásd az innováció folyamata c. ábra)

25 Az innováció folyamata Forrás: Pakucs-Papanek, szerk

26 Az innováció típusai 2. Az innovációs folyamat jellegzetessége szerint: radikális (ugrásszerű) és folyamatos innováció (a termék egyes funkcióinak folyamatos fejlesztése) Eredetiség szempontjából: Invenció: eredeti találmány, amely újdonságnak számító még ki nem próbált termékek, szolgáltatások, vagy folyamatok elméleti megalkotása (pl. gőzgép, transzformátor).

27 Az innováció típusai 3. Továbbfejlesztés: egy már létező termék, szolgáltatás vagy folyamat eltérő formában történő alkalmazása egy másik területen (pl. McDonald s amely a gyors étkeztetést nemzetközi hálózattá fejlesztette). Utánzás: egy termék vagy szolgáltatás lemásolása úgy, hogy a továbbfejlesztés érdekében a vállalkozó ezt kiegészíti saját ötletével, így szerezve versenyelőnyt a piacon (pl. az IBM mellett megjelenő egyéb számítógépes cégek mint a Compact vagy a Dell Computer) (Hisrich Peters, 1991).

28 Ellenőrző kérdések 1. A hagyományos megközelítés szerint milyen típusai vannak az innovációnak? 2. Mi a különbség Schumpeter és Trott innováció fogalma között? 3. Mit jelent az innovációs folyamat jelllegzetessége? 4. Mit jelent az invenció fogalma? 5. Mit jelent egy termék utánzása?

29 Az innovációt befolyásoló tényezők Gazdasági környezet: Makrokörnyezet (országonként változó): gazdaságpolitika, monetáris politika, adótörvények, befektetések szabályozása, oktatási rendszerek, innovációs rendszerek, innováció-politika, stb. Mikrokörnyezet: a vállalaton belüli tényezőket, valamint a vállalaton kívüli üzleti környezetet foglalja magába.

30 Az innovációt befolyásoló tényezők 2. Társadalmi környezet: demográfiai viszonyok, munkaerő képzettsége, rendelkezésre állása, az innovációval kapcsolatos szemlélete Műszaki-technológiai környezet: a termelés, előállítás, másrészt pedig a kereslet oldaláról is elvárásokat támaszt egy termékkel és/vagy egy szolgáltatással szemben.

31 Az innovációt befolyásoló tényezők 3. Politikai környezet: jelentősen befolyásolja a gazdasági stabilitást Jogi környezet : az újítások szabadalmaztatási rendszerét szabályozza

32 Az innovációt folyamat és környezete Forrás: Babinszky,

33 Az innovációt hátráltató tényezők Gazdasági tényezők: makrogazdasági környezet kiszámíthatatlansága, túlzott adminisztráció, gyorsan változó jogi környezet, vállalaton belüli tőkehiány, szűkös külső finanszírozási lehetőségek, nem megfelelően képzett munkaerő Társadalmi problémák: vállalkozó kedv hiánya, irigységkultúra, mások sikereinek értékelése (negatív érzelmek), bizalmatlanság, kockázatkerülés, (in)tolerancia.

34 Az innovációt hátráltató tényezők 2. Az innováció természetéből származó tényezők: korszerűtlen non-profit kutatói hálózat (pl. öreg műszerek, hiányos infrastruktúra), elaprózott kutatói tevékenység, a piaccal szembeni nyitott szemlélet hiánya, az innovációs rendszer hiányosságai (pl. fejletlenek az innovációt támogató tőkepiaci eszközök).

35 Az innováció visszacsatolásos modellje Forrás: Némethné, 2012.

36 Ellenőrző kérdések 1. Milyen tényezők befolyásolják az innovációt? 2. Milyen szempontból befolyásolja az innovációt a politikai és jogi környezet? 3. Milyen elemei vannak a mikro-környezeti tényezőknek? 4. Milyen tényezők hátráltatják az innovációt? 5. Mit modellez az innováció visszacsatolási modellje?

37 Innovációs teljesítőképesség Magyarországon OECD innovációs stratégiájának fő prioritásai: képessé tenni az embereket és vállalkozásokat az innovációra, segíteni kell a tudás létrehozását és alkalmazását, az innováció alkalmazása a globális kihívásokra, valamint az innovációs politikai intézményrendszer fejlesztése. OECD innovációpolitikai tanulmány-magyarország: Elégtelen innovációs szint=gazdasági fejlődés visszaesése

38 Innovációs teljesítőképesség Magyarországon 2. Magyarország feladatai az innovációs teljesítőképesség növelése érdekében: Növelni a K+F intenzitást ráfordítást (különösen a KKV-k körében), Erősíteni kell a szabadalmi tevékenységet, Növelni kell a kutatási-fejlesztési tevékenységek számát, El kell érni, hogy az innovációs alaphoz az országban jelen lévő cég közül ne csak néhány járuljon hozzá,

39 Innovációs teljesítőképesség Magyarországon 3. Csökkenteni kell a K+F tevékenység nagyfokú regionális koncentrációját, ami erőteljesen Közép-Magyarországon koncentrálódik. Több szakembert kell képezni a tudomány és a technológia számára, (OECD, 2009)

40 Innovációs teljesítőképesség Magyarországon 4. Magyarország erősségei az innováció terén: a gazdaság nyitottsága, amelynek eredményeképpen jelentős mennyiségű külföldi működő tőke halmozódott fel Magyarországon, az alap- és inkább alkalmazott-jellegű kutatás némely területén (pl. a fizikai, matematikai, biológiai, kémiai, klinikai orvostudományi és a mérnöki tudományok területén) világszerte ismert és elismert eredményekkel rendelkezünk, amelyeket

41 Innovációs teljesítőképesség Magyarországon 5. változatos és sokféle támogatási programok segítenek, valamint a javuló innovációs intézményrendszer, keretfeltételek és jogszabályi alapok (OECD, 2009).

42 Innovációs teljesítőképesség az Európai Unióban Az innovációs teljesítmény javulásának lassulása általánosan jellemző az EU-ban, a tagországoknak nem sikerült behozniuk lemaradásukat a világ innovációs nagyhatalmaival, az USA-val, Japánnal és Dél-Koreával szemben: Forrás: MEMO/12/74, 2012.

43 Innovációs teljesítőképesség az A tagállamok innovációs ereje: Európai Unióban 2. Vezető innovátorok: Svédország, Dánia, Németország és Finnország. Követő innovátorok: Belgium, az Egyesült Királyság, Hollandia, Ausztria, Luxemburg, Írország, Franciaország, Szlovénia, Ciprus és Észtország, amelyek teljesítménye nagyjából megegyezik az EU-27 átlagával.

44 Innovációs teljesítőképesség az Európai Unióban 3. Mérsékelt innovátorok: Olaszország, Portugália, a Cseh Köztársaság, Spanyolország, Magyarország (20. hely), Görögország, Málta, Szlovákia és Lengyelország, amelyek teljesítménye az EU-27 átlaga alatt marad. Lemaradó innovátorok: Románia, Litvánia, Bulgária és Lettország, ők az EU-27 átlagánál jóval gyengébben teljesítettek (MEMO/12/74)

45 Innovációs teljesítőképesség az Európai Unióban 4. A tagállamok innovációs erejét mérő mutatószám: 24 mutatószám alapján, amelyeket 3 csoportba sorolnak Mutatószámok összehangolása 0 és 1 közötti értéket felvevő sorrend képzésre is alkalmas mutatószám.

46 Innovációs teljesítőképesség az A mutatószám csoportok: Európai Unióban 5. Potenciál: az innováció legfontosabb tényezői (emberi erőforrások, nyitott, kiváló és vonzó kutatási rendszerek, finanszírozás és támogatás), Vállalati tevékenységek: az európai vállalatok innovációs tevékenységeinek mértékét jelző mutatók (vállalati beruházások, kapcsolatépítés és vállalkozói szellem, szellemi tulajdon), valamint Eredmények: a gazdaság egészére gyakorolt hatásokat jelző mutatók (innovátorok és gazdasági hatások (MEMO/12/74).

47 Innovációs index (2012) Innovációs teljesítőképesség az Forrás: INSEAD WIPO, Európai Unióban 6. A rangsor alapját képező mutatószám értéke 0 és 100 pont közötti értéket vehet fel és a a politikai környezet, az infrastruktúra, az oktatás, a kutatás-fejlesztésre szánt összegek és a hozzájuk tartozó intézményrendszerek és egyéb faktorok (pl: az ország nyelvén íródott Wikipédia cikkek száma, vagy a Youtube feltöltések mennyisége) segítségével állítják össze (INSEAD WIPO, 2012).

48 Ellenőrző kérdések 1. Milyen innovációs stratégiai célokat tűzött ki az OECD? 2. Milyen feladatai vannak Magyarországnak az innovációs teljesítőképesség növelése érdekében? 3. Milyen erősségei vannak Magyarországnak az innováció terén? 4. Hogyan csoportosíthatjuk az EU tagállamait az innováció ereje alapján? 5. Az innováció erejének mérésekor milyen mutatószámokat kell figyelembe venni?

49 Innovációs elemek az élelmiszertudomány területén II. Innovációs feladatok és lehetőségek az agrár- és élelmiszer ágazatban

50 A XXI. század mezőgazdasági kihívásai növekvő népesség, növekvő életszínvonal, növekvő állati termék fogyasztás (különösen India, Kína), növekvő bioenergia-igény a klímaváltozás hatásainak csökkentésére (biodízel, bioetanol), bio jellegű csomagolóanyagok (keményítő) használata a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében,

51 A XXI. század mezőgazdasági kihívásai 2. csökkenő tengeri halállomány (a Világtenger nagy részén), csökkenő termőföld- és öntözővíz-készlet (a Világ majdnem minden részén), klímaváltozás, ami szükségessé teszi a biológiai sokféleség körültekintő hasznosítását, az ökoszisztémák helyreállítását; és a területek jellegzetességeinek, és a genetikai változatosság nyújtotta lehetőségek kihasználását a korlátozottan rendelkezésre álló források jobb elosztása és felhasználása érdekében. (Horn, 2008).

52 A XXI. század mezőgazdasági kihívásainak oka Az európai talajok 45 %-ának alacsony a szerves anyagok szintje, és közel negyedük mérsékelt vagy nagyfokú eróziónak van kitéve; nagyon sok értékes ökoszisztéma károsodott sőt vannak olyanok amelyek megsemmisültek; a mezőgazdasági területek közelében élő madárfajok állományai %-kal csökkentek, az elmúlt több mint 20 év során;

53 A XXI. század mezőgazdasági kihívásainak oka a füves területeken élő lepkék állományai pedig 70 %-kal csökkentek, 2. a beporzókat, mint a méh, súlyos veszély fenyegeti, a mezőgazdasági földterületek mintegy 40 %-a nitrátszennyezésnek kitett terület, ez pedig a vízkészleteink épségét fenyegeti, valamint az Unió üvegházhatást okozó gázkibocsátásának 9 %-áért a mezőgazdaság felel (Európai Bizottság, 2012).

54 Innováció a mezőgazdaságban A mezőgazdasági termelés fokozása és fenntarthatóvá tétele csak jelentős kutatási és innovációs erőfeszítések révén elérhető. Jellemző, hogy az újítások bevezetése a gyakorlatba túl sok időt vesz igénybe, és nincs megfelelő kommunikáció a kutatók és a termelők között, így a tudomány sok esetben nem értesül megfelelően a mezőgazdasági termelők igényeiről. Ezért fontos innovatív kezdeményezések nem kerülnek alkalmazásra, ugyanakkor több esetben a kapcsolódó kutatási területek nem kapnak kellő figyelmet (Európai Bizottság, 2012).

55 Az innováció erősítése a mezőgazdaságban Eszköze: Az állati termék előállítás (biológiai-, a technológiai- és ökonómiai) hatékonyságának növelése Biológiai hatékonyság javítása: ahol szükséges fajtaváltás kell, vagy a genetikai állomány megőrzése, korszerű állatnemesítési eljárásokat kell bevezetni és alkalmazni, javítani kell az állategészségügyi managementen,

56 Az innováció erősítése a mezőgazdaságban 2. javítani kell a takarmányozás hatékonyságán (pl: a takarmányadalékok és a melléktermékek okszerű és szakszerű felhasználása, a takarmányozás immunológia eredményeinek alkalmazása, stb.), szükséges a genetikusok és takarmányosok munkájának összehangolása, valamint a termelés matematikai modellezésének alkalmazása (Babinszky, 2012).

57 Az innováció erősítése a mezőgazdaságban 3. A technológiai hatékonyság javítása: a tartástechnológia, vágóhídi technológia fejlesztése a trágyakezelési technológia fejlesztése, a takarmányozási technológia fejlesztése, és a takarmánykezelési technológia színvonalának fejlesztése (Babinszky, 2012). Hatékonyság növelésének alapja: termőföld

58 Ellenőrző kérdések 1. Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a XXI. század mezőgazdaságának? 2. Milyen okokra vezethetők vissza a mezőgazdasági kihívások? 3. Hogyan erősíthető a mezőgazdaságban az innovációs tevékenység? 4. Hogyan lehet javítani a biológiai hatékonyságon? 5. Hogyan lehet javítani a technológiai hatékonyságon?

59 Precíziós mezőgazdaság = Válasz a mezőgazdasági kihívásokra: az infokommunikációs technológiák, az ökológiai gazdálkodás, a nanotechnológia és más fejlődőben lévő környezettudatos technológiák helyi körülmények között történő felhasználása nyújtanak lehetőségeket az erőforrásokban szegény termelők számára (IAASTD, 2008).

60 Precíziós mezőgazdaság 2. A precíziós mezőgazdaság magában foglalja a termőhelyhez alkalmazkodó termesztést, az input (vetőmag, műtrágya, növényvédőszer) pontosabbá tételét, a művelési táblán belül változó technológiát, az integrált növényvédelmet, a csúcstechnológiát, és azok vívmányainak alkalmazását,

61 a távérzékelést, Precíziós mezőgazdaság 3. a térinformatikát (adatbázis, térképek, légifotók), a geostatisztikát, a gépesítést, az automatizálást, az igények felméréséhez szükséges talajtani és agrokémiai, vízgazdálkodási, növénytermesztési, növényvédelmi, műszaki, automatizálási, információs technológiai és agrárgazdasági kutatásokat (Győrffy, 1999).

62 Precíziós mezőgazdaság 4. Takarmányozás Kérdések: A klasszikus takarmányozás tud alkalmazkodni a kihívásokhoz? Az innovációs tevékenység felhasználásával, hogyan lehet előállítani a kívánt minőségű termékeket (Babinszky Halas, 2009)? Feladatok: a klímaváltozás hatásának megismerése a gabonatermesztésre kutatási programokon keresztül, szükségessé válhat az eddigi takarmányozási rendszereken történő változtatás, fontos az olyan mezőgazdasági (állattenyésztési) kutatási ráfordítások növelése, amelyek végeredményeként termék, licence vagy know-how születik.

63 Precíziós mezőgazdaság 5. Takarmányozás Mindezen jelenségek hatására kialakult a klasszikus takarmányozásnak egy új ága az informatika valamint a természettudományi területekkel kibővített új takarmányozási ismeretek sajátos ötvözésével az ún. precíziós takarmányozás.

64 Precíziós takarmányozás Az állatok táplálóanyagszükségletét a lehető legpontosabban igyekszik kielégíteni a biztonságos, jó minőségű és a leghatékonyabb termelés érdekében úgy, hogy a termelés a környezetet a lehető legkisebb mértékben terhelje (Sifri, 2007). A takarmányok nagy változatossága miatt a takarmánykeverék folyamatos ellenőrzése elengedhetetlen.

65 Precíziós takarmányozás 2. A változékonyságot: a takarmány típusa és változata, a földrajzi viszonyok, a tenyészidőszak feltételei, a betakarítás feltételei, a tárolás gyakorlata, a tárolás alatti fermentáció, az időjárási viszonyok és a kezelési gyakorlat befolyásolja.

66 A precíziós takarmányozás elemei teljes körű, célirányos takarmányozás, total nutrition elvének alkalmazása feladata a takarmány, az állat egészségi állapota, a betegség és a környezet közötti összefüggések megértése és alkalmazása a takarmányozásban (Babinszky, 2012). a takarmány receptura készítés, a takarmány minőségének ellenőrzése. T a hő stressz káros hatásának csökkentése a nitrogén és foszfor ürítésének csökkentése takarmányozási módszerekkel valamint a genetikai profilra alapozott takarmányozás. Mindezeket a növekedés és a termelés matematikai modellezése és a takarmányozás technikai háttere segíti.

67 A precíziós takarmányozás elemei 2. Matematikai modellezés Ez a leghatékonyabb módja az állatok táplálóanyagszükségletének, és a táplálóanyag-felvétel növekedésre gyakorolt hatásának meghatározására egy adott időpontban vagy időszakban. A modellekben egyenletrendszerek segítségével jellemzik az állatok biológiai folyamatait (Babinszky, 2012).

68 A precíziós takarmányozás elemei 3. Matematikai modellezés A modellek kifejlesztésének alapelvei: a táplálóanyag-felvétel hatása az állat termelésére, a felvett táplálóanyagoknak a szervezetben történő átalakulása, az állat jellemzői (testsúly, ivar, takarmányfelvevő kapacitás, egészségi állapot, az állat fehérje- és színhústermelő kapacitása az etetett takarmány jellemzői (energia, fehérje, aminosav, ásványianyagtartalom, stb. ) (Babinszky Halas, 2009)

69 A matematikai modellek kialakításának elvi vázlata Forrás: Babinszky Halas, 2012.

70 Ellenőrző kérdések 1. Mit jelent a precíziós mezőgazdaság fogalma? 2. Mit jelent a precíziós takarmányozás fogalma? 3. Milyen elemei vannak a precíziós takarmányozásnak? 4. Mi az előnye annak, hogy matematikai modelleket használnak a takarmányozás előkészítésekor? 5. Milyen lépései vannak a takarmányozás modellezésének?

71 Innováció az élelmiszeriparban Az élelmiszeripar hazánkban és az EU-ban a feldolgozó ágazatok között a termelési értéket és a foglalkoztatottságot tekintve egyaránt a vezető ágazatok között van. Az élelmiszeriparnak fontos szerepe van a munkahely teremtésben hiszen erre az ágazatra különösen jellemző a kis- és középvállalkozások jelenléte a nemzeti kulturális értékek és a hagyományok megőrzésében, a vidék fejlődésében. A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban napjainkban 17 millió fő dolgozik (ami a teljes foglalkoztatottság 7,6 %-a) és a teljes bruttó hozzáadott értékének 3,5 %-át képviseli az Unió tagállamaiban.

72 Innováció az élelmiszeriparban 2.- Célok a teljes termékpályára kiterjedő technológiai- és termékinnovációt kell kifejleszteni, alternatív illetve speciális fogyasztói igényeket kielégítő termékeket, technológiákat kell kifejleszteni, az egészségtudatos étrend és életmód fontosságának a népszerűsítését kell megoldani, az életkor meghosszabbítását segítő technológiákat, termékeket kell kifejleszteni,

73 Innováció az élelmiszeriparban 3.- Célok a nemzeti hagyományoknak megfelelő élelmiszerek előállításának technológiai fejlesztését kell elmozdítani, biotechnológiai fejlesztéseket kell alkalmazni, regionális kutatási-fejlesztési, technológia bevezetési központokat kell létesíteni és működtetni, környezetvédő és energiatakarékos technológiákat kell kifejleszteni (Gyaraky, 2008).

74 Innováció az élelmiszeriparban 4. Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform (MNÉTP, 2005-ben alakult) Célja: tagjai tevékenységét összehangolva erősíti az innovációt az élelmiszeriparban. az élelmiszerlánchoz kapcsolódó területek kutatásifejlesztési eredményeit igyekeznek minél hamarabb átültetni a gyakorlatba,

75 Innováció az élelmiszeriparban 5. meghatározza a hazai élelmiszeripar legfontosabb kutatási és innovációs irányvonalait, az együttműködést hálózatfejlesztéssel erősíti, a nemzetközi tapasztalatok, az innovációs lehetőségek megismertetése a kis- és közép-vállalkozásokkal, nemzetközi piacra történő kilépés.

76 Innováció az élelmiszeriparban 6. Magyar Élelmiszeripar Egyeztetett Innovációs Stratégiai Terv ( ), alapja a hatékonyság növelés, és az árra kevésbé érzékeny termékek és szolgáltatások piacra juttatása, a nagy volumenű tömegtermékek versenyképességének javítása, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása az egészséges életmódról és az egészséges élelmiszerekről, a kutatás-fejlesztés hatékonyságának és gyakorlati alkalmazásának javítása, annak megfelelő kommunikációja a társadalom felé (MNÉTP, ÉFOSZ, 2010).

77 Innováció az élelmiszeriparban 7. A Stratégia megvalósulásában fontos szerepe van a KKV-knak, DE: a nagyvállalatokkal szemben a kisvállalkozások nem rendelkeznek saját kutatási központtal, szakember-gárdával, a források erősen korlátozottak és nehezen áttekinthetők, az elérhető forrásokhoz túl bonyolult és szigorú feltételek tartoznak, a vállalkozások az inkább az újabb élelmiszer-biztonsági és minőségirányítási rendszerek kiépítésére, tanúsítására fordítják,

78 Innováció az élelmiszeriparban 8. a nagyobb, külföldi vállalkozások külföldön fejlesztenek, a kutató szervezetek és az ipar szemlélete és céljai távol állnak egymástól, kevés (innovációs) kapcsolat az élelmiszerlánc szereplői között, hiányzik a technológia transzfer, valamint a magyar élelmiszeripar korlátozott erőforrásai és kapacitásaival árversenyben nem lehet előnyt szerezni.

79 Innováció az élelmiszeriparban 9.-Funkcionális élelmiszerek Az élelmiszer innováció egyik kiemelkedő területe a funkcionális élelmiszerek: a kedvező fogyasztói preferencia miatt nagy technológiai fejlesztési lehetőséget rejtenek magukban, A funkcionális élelmiszernek óvnia és javítania kell az egészségi állapotot, bizonságosnak kell lennie, ezért meglapozott és ellenőrízhető ajánlásokkal kell rendelkeznie és a funkcionális összetevő ami nem csökkenti a tápértéket az emberi egészségre jó hatással kell, hogy legyen.

80 Innováció az élelmiszeriparban 10.-Funkcionális élelmiszerek Lehetnek gyógyhatásúak (gyógyélelmiszerek), növényi eredetűek: nyersek gyümölcsök, zöldségek; feldolgozottak zöld tea, vörösbor; koncentrált kivonatok flavanoidok állati eredetűek: hal; ipari fejlesztésűek probiotikum; tejbázison kifejlesztettek

81 Partnerség a mezőgazdasági és az élelmiszer- innovációban Az EU 2020 kiemelt startégiai kezdeményezése az Innovatív Unió Célja a mező-, erdő- és élelmiszergazdaság hatékonyságának növelése a diverzifikált termékek és termelési módok megjelenése, a hosszú távú nyersanyag-ellátás az élelmiszerláncon belüli kiegyenlítettebb hozzáadottértékelosztást Az innovációs folyamatok olyan támogatása nélkül, mint amilyen a partnerség, az Unió mezőgazdasága nehezen fogja tudni növelni a termelését és egyúttal megvédeni környezete állapotát is.

82 Ellenőrző kérdések 1. Miért fontos az innováció az élelmiszeriparban? 2. Milyen céljai vannak az élelmiszeripari innovációknak? 3. Milyen akciótervek születtek az élelmiszeripari innováció területén? 4. Miért fontosak a funkcionális élelmiszerek? 5. Miért fontos a partnerség a mezőgazdasági és az élelmiszeripari innováció területén?

83 Együttműködési lehetőségek Klaszterek fogalma: Kölcsönösen együttműködő cégek, szakosodott beszállítók, szolgáltatók, kapcsolódó iparágak szervezeteinek és velük kapcsolatban álló intézmények (egyetemek, állami szervezetek, ügynökségek, szakmai egyesületek, kereskedelmi szövetségek) földrajzi koncentrációja, melyeket egy adott témában/területen hasonlóságaik és egymást kiegészítő jellemzőik kapcsolnak össze (9. ábra). (Porter, 1990)

84 Forrás: Jarjabka, 2013 Klaszterek szereplői

85 Klaszterek szerepe a versenyképesség esetében A klaszterek, olyan, alapvetően földrajzi közelségen alapuló szövetségek, amelyek a külső versennyel szemben egységesen lépnek fel, belső viszonyaikat azonban egyszerre konkurencia, valamint a közös érdekek. jellemzi a A klaszter tagjai jogilag függetlenek, ám informális kapcsolatok kötik össze őket, így a klasztert alkotó vállalkozások együtt nagyvállalati erővel rendelkező piaci szereplőkent tudnak megjelenni, ezért piaci jelenlétük így hatékonyabb lehet.

86 Klaszterek csoportjai EU Zöld Könyve alapján A statikus klaszterek jellemzői: Izolált vállalatok, a verseny hiánya Fejlett beszállítok hiánya Átlagos emberi erőforrás ellátottság Kapcsolatok es bizalom hiánya Kevés támogató intézmény A dinamikus klaszterek jellemzői: Helyi- és nemzetközi verseny Specializált, helyi ellátók Fejlett képzési és tudományos infrastruktúra Fejlett társadalmi tőke Fejlett intézmények az együttműködésre

87 Klaszterek alapításának főbb kihívásai A Klaszter hazai irányelveinek megfogalmazása (benchmark) Vezérprojekt kidolgozása A Klaszter informális hálózatának strukturálása Előre meghatározott koncepció szerint generált projektek végrehajtása A koncepció széleskörű megismertetése, kkv-k bevonása a projektekbe

88 A Klaszterek szervei, azok szerepe Közgyűlés: A tagok legfelsőbb képviseleti szerve Stratégiai Tanács: A klaszter hosszú távú célkitűzéseinek megfogalmazása, kiigazítása Bizottságok: Adott szempont szerint az operatív munka irányítása Munkacsoportok: Operatív végrehajtás

89 Klasztertagságból fakadó előnyök Közös, koordinált, piacorientált termékfejlesztés, kutatás Folyamatos belső kommunikáció/koordináció biztosítása a partnerek között, közös akciók Közös, koordinált piacra lépés, érdekérvényesítés Közös, csak klaszterek számára elérhető, források bevonása Nemzetközi színtéren történő koncentrált megjelenés

90 Az akkreditált klaszterek általános tulajdonságai Magas innovációs teljesítmény Magas export teljesítmény Hatékony együttműködési képesség Eredményeik valósak, Fejlődésük megalapozott, Együttműködésük a piac által visszaigazolt Későbbi projektjeik megvalósítása és fenntartása alacsony kockázatú Magyarországon 20 akkreditált klaszter van (a klaszterek 5-10% -a)

91 Képzések témái az Eu klaszterek esetében Forrás: Jarjabka, 2013

92 Hálózatos együttműködések a gyakorlatban Kutatás-fejlesztés és innováció a növénytermesztésben szoros együttműködés az agrártermelés és az agrárkutatás között az eszéki Egyetem Mezőgazdasági Karának kutatási témáit a horvát mezőgazdasági termelés során jelentkező problémák determinálják, a kutatások során elért eredmények közvetlenül a gyakorlatban hasznosulnak és a fenntartható mezőgazdasági termelést szolgálják Egyetem és Eszék városa, valamint a megyei önkormányzat között szoros kapcsolat a térség fejlesztése elképzelhetetlen az egyetem innovatív tevékenysége és az ott folyó kutatások támogatása nélkül két egyetem mezőgazdasági karainak kutatási tevékenységében egyértelműen megnyilvánul a két ország esetében fennálló klimatikus, edafikus és financiális adottságok, jellemzők különbözősége

93 Együttműködési lehetőségek (KE Eszék) kutatási területek részben lefedik egymás területeit a növény- és talajanalízisek, a növényi minták beltartalmi paraméterek meghatározása Ezenkívül - a több mint egy évtizedes talajvizsgálati kutatásaikra épülő tapasztalataik alapján - együttműködési partnereink lehetnek a környezetkímélő tápanyag utánpótlásra épülő szaktanácsadási tevékenység hazai kialakításában egyaránt. A szekvenáló készülék használata egyes növényi minták aminosav és nukleotid szekvenciájának meghatározására (biotechnológiai kutatások). Az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia L.) az egyik legveszélyesebb inváziós un. özöngyom. Biológiájával, ökológiájával, természetes és mesterséges ökoszisztémákban betöltött szerepével, valamint az ellene történő hatékony védekezési stratégiák kidolgozásával foglalkozni szintén közös feladatunk. Új kutatási feladatként jelentkezhet Tanszékünkön - együttműködésben horvát partnereinkkel - a biotermékek termesztésében és az élelmiszeripari feldolgozásában való bekapcsolódás.

94 Kutatás-fejlesztés és innováció az állati termék előállításban Monogarisztikus és kérődző állatok takarmányozása (Kaposvári Egyetem) humán táplálkozási igényeknek megfelelő állati termék előállítás takarmányozási kérdései: környezetkímélő takarmányozási módszerek kidolgozása (nitrogén és foszforkibocsátás csökkentése) Táplálóanyagszükséglet és termelés (sertések és baromfi) kérődzők bendőfermentációjának módosítása különböző takarmány- előkészítő eljárásokkal gazdasági haszonállatok immun-reakciókészségének befolyásolása takarmányozási eljárásokkal

95 Innováció az élelmiszerbiztonság javításáért és a minőségi élelmiszer előállításért Az élelmiszerbiztonság javítását szolgáló kutatások a Kaposvári Egyetemen a következők: Toxikus anyagok bejutásával foglalkoznak a táplálékláncba: A takarmányban és élelmiszerben előforduló mikotoxinok hatás- és hatásmechanizmus-vizsgálata. Takarmánybiztonság & élelmiszerbiztonság (az állati eredetű élelmiszer alapanyagok megítélése humán kockázat szempontjából). Infrastrukturális háttér: agrártudományok területén ma országosan egyedülálló, az állati eredetű élelmiszer alapanyag előállítás szinte teljes vertikumát átfogó infrastruktúra és szellemi bázis. Célja a termékek és tevékenységek laboratóriumi vizsgálatokkal való nyomonkövetése a megfelelő minőség és biztonság elérése érdekében.

96 Somogy megyei Kereskedelmi Iparkamara A vállalkozások hatékonyságának növelését célzó leggyakoribb (hálózatos) együttműködési területek: Közös beszerzések (pl. alapanyag, energia). Marketing eladás (pl. Prémium Hungarikum Egyesület, védjegy, kiállításokon-, rendezvényeken közös megjelenés). Nagyobb kapacitás nagyobb megrendelések teljesítése. Termékfejlesztés, innováció. Infrastruktúra kialakítása. Szolgáltatások igénybevétele (pl. humán erőforrás, szállítás). Pályázati aktivitás ösztönzése.

97 Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. A hálózat alapú együttműködések kulcstényezői a KFI tevékenység hatékonyságának javítása érdekében a következők: Mo.-i vállalkozások csupán 1/3-a folytat K+F tevékenységet. K+F ráfordítás csak a nettó árbevétel 1-2%-a. Mo.-i cégek 40%-a innovatívnak tekinthető. A cégek 50%-a teljesen passzívnak tekinthető. Az innovatív cégek száma ott jóval nagyobb, akik valamilyen együttműködésben (klaszter, konzorcium, stratégiai szövetség) részt vesznek. A vállalkozások 15%-a vallotta, hogy versenyelőnyt jelent számára a klaszterekben való részvétele. Az innovativitás és az együttműködésen alapuló lokális versenyelőnyök között pozitív kapcsolat mutatható ki.

98 Ellenőrző kérdések Mi a klaszter fogalma? Milyen előnyei vannak a klaszterktagoknak? Sorolja fel a klaszterek típusait! Miért fontos a tagok földrajzi közelsége? Soroljon fel néhány területet a gyakorlatból, ahol együttműködési lehetőségek vannak?

99 Köszönöm a figyelmet!

A magyar élelmiszeripar prioritások és kihívások: az Élelmiszer az életért Magyar Nemzeti Technológiai Platform. 1 A Magyar Nemzeti Élelmiszertechnológiai Platform Célja ipar igényeinek Rendszeres párbeszéd

Részletesebben

A feltárt közös KFI területek bemutatása

A feltárt közös KFI területek bemutatása Transnational Innovation Platforms from Cropfield to Table A feltárt közös KFI területek bemutatása HUHR/1001/2.1.3/1001 A közös agrár- és élelmiszer-innovációs kapacitások Zárórendezvény Célrendszer Tematikus

Részletesebben

A közös stratégia lehetséges aspektusai

A közös stratégia lehetséges aspektusai Transnational Innovation Platforms from Cropfield to Table A közös stratégia lehetséges aspektusai HUHR/1001/2.1.3/1001 A közös agrár- és élelmiszer-innovációs kapacitások Zárórendezvény Célrendszer Feltárni

Részletesebben

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia 2020-ig Stratégiai célkitűzések a vidéki munkahelyek

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN DR. CZOMBA SÁNDOR államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 76,3 74,1 72,9 71,4 71,0 Forrás: Eurostat TARTÓS LEMARADÁS

Részletesebben

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft. a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A LEADER kritériumok kiindulási pontjaként tekintett LEADER alapelvek: 1. Területalapú megközelítés

Részletesebben

Inno-CropFood IPA HUHR/1001/2.1.3/0001. 2013. január 17-18. Harkány, Magyarország

Inno-CropFood IPA HUHR/1001/2.1.3/0001. 2013. január 17-18. Harkány, Magyarország A hálózat alapú együttműködések kulcstényezői a KFI tevékenység hatékonyságának javítása érdekében 1. Identified driving factors of enhancing the effectiveness of network-based cooperations Inno-CropFood

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

Az EUREKA és a EUROSTARS program

Az EUREKA és a EUROSTARS program Az EUREKA és a EUROSTARS program Mészáros Gergely vezető-tanácsos 2014.03.13. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

Az EIP-AGRI lehetséges működése Magyarországon 2014-2020 között

Az EIP-AGRI lehetséges működése Magyarországon 2014-2020 között Az EIP-AGRI lehetséges működése Magyarországon 2014-2020 között Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2014. május 6. EU-s vidékfejlesztési

Részletesebben

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26.

Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései. Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Csongrád megyei vállalkozások innovációs fejlesztései Nemesi Pál CSMKIK elnök 2014. június 26. Innovációs tevékenység célja Magasabb hozzáadott érték Versenyelőny Piacbővítés CSOMIÉP Kft. Legrand Zrt.

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

2010. FEBRUÁR 11-12., SEVILLA A TANÁCSADÓ FÓRUM NYILATKOZATA AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉSRŐL

2010. FEBRUÁR 11-12., SEVILLA A TANÁCSADÓ FÓRUM NYILATKOZATA AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉSRŐL 2010. FEBRUÁR 11-12., SEVILLA A TANÁCSADÓ FÓRUM NYILATKOZATA AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉSRŐL MI SZEREPEL AZ ÉTLAPON EURÓPÁBAN? AZ ÉLELMISZER-FOGYASZTÁSRÓL SZÓLÓ PÁNEURÓPAI FELMÉRÉS

Részletesebben

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága

Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Egészség: a betegség vagy fogyatékosság hiánya, a szervezet funkcionális- és anyagcsere hatékonysága Kincses (2003): Az egészség az egyén biológiai működése, valamint a kora és neme szerint elérhető és/vagy

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (2011-2013) Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 1 Az AT részletes programozási dokumentum, mely feladata, hogy

Részletesebben

A K+F+I forrásai között

A K+F+I forrásai között Joint Venture Szövetség EU 2014-2020 Konferencia 2014. január 30. A K+F+I forrásai 2014-2020 között Pecze Tibor Csongor elnök Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal EU tematikus célok Kötelező illeszkedés OP-k

Részletesebben

Innovációs elemek az élelmiszertudomány területén

Innovációs elemek az élelmiszertudomány területén Innovációs elemek az élelmiszertudomány területén Bitáné Bíró Boglárka Dr. Molnárné Dr. Barna Katalin Innovációs elemek az élelmiszertudomány területén 2 A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

IPARI PARKOK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON

IPARI PARKOK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON IPARI PARKOK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI MAGYARORSZÁGON DÉL-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 2009. június 17. RAKUSZ LAJOS TISZTELETI ELNÖK IPE Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai

Részletesebben

KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok

KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok KÉSZÜL NÓGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Gazdasági helyzetkép, gazdaságfejlesztési prioritások és lehetséges programok TERVDOKUMENTUMOK HIERARCHIÁJA FELADATOK, ÜTEMTERV 2012 2013 társadalmasítás

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

A vállalati innováció támogatása és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal stratégiája Dr. Csopaki Gyula elnök

A vállalati innováció támogatása és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal stratégiája Dr. Csopaki Gyula elnök A vállalati innováció támogatása és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal stratégiája Dr. Csopaki Gyula elnök 2009. május 20. Heti Válasz konferencia K+F ráfordítás adatai A kutatás-fejlesztés ráfordítás

Részletesebben

A ZALA ZÖLD SZÍVE LEADER HACS által meghatározott LEADER kritériumok

A ZALA ZÖLD SZÍVE LEADER HACS által meghatározott LEADER kritériumok A ZALA ZÖLD SZÍVE LEADER HACS által meghatározott LEADER kritériumok A Zala Zöld Szíve HACS által meghatározott LEADER célterületek: A1 Helyi vállalkozások eszköz- és infrastrukturális fejlesztése A2 Helyi

Részletesebben

Techológiai Előretekintési Program Magyarországon TECHNOLÓGIAI ELŐRETEKINTÉSI PROGRAM

Techológiai Előretekintési Program Magyarországon TECHNOLÓGIAI ELŐRETEKINTÉSI PROGRAM Techológiai Előretekintési Program Magyarországon TECHNOLÓGIAI ELŐRETEKINTÉSI PROGRAM Technológiai Előretekintési Program (TEP): célok Gazdasági, kutató-fejlesztő és államigazgatási szakemberek együttműködésén

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

A fenntartható gazdasági növekedés dilemmái a magyar gazdaságban. Előadó: Pitti Zoltán tudományos kutató, egyetemi oktató

A fenntartható gazdasági növekedés dilemmái a magyar gazdaságban. Előadó: Pitti Zoltán tudományos kutató, egyetemi oktató A fenntartható gazdasági növekedés dilemmái a magyar gazdaságban Előadó: Pitti Zoltán tudományos kutató, egyetemi oktató A fenntartható gazdasági növekedés értelmezése (24) a.) Ellentmondásos megközelítésekkel

Részletesebben

I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata. Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03.

I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata. Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03. I 3 SME Kisvállalkozások innovációs technikáinak nemzetközi vizsgálata Borkovits Balázs DDRFÜ Nonprofit Kft. Pécs, 2010.03.03. I 3 SME projekt Introducing Innovation Inside SMEs Innovációs technikák ismertetése

Részletesebben

ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA

ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI STRATÉGIA Jordán László elnökhelyettes 2015. január 5. A növényvédelem helye az élelmiszerláncban Élelmiszer-biztonság egészség Élelmiszerlánc-biztonság Egészség gazdaság - környezet

Részletesebben

A KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOKBAN ÉS AZOK FONTOSSÁGA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉBEN

A KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOKBAN ÉS AZOK FONTOSSÁGA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉBEN A KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓS FOLYAMATOKBAN ÉS AZOK FONTOSSÁGA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉBEN Pitó Enikő, KFI igazgató SZTE KKV-K SZEREPE AZ INNOVÁCIÓBAN REGIONÁLIS SZINTEN -FÓKUSZBAN

Részletesebben

Kihívások és a lehetséges válaszok az élelmiszerpiac számára. Gyaraky Zoltán

Kihívások és a lehetséges válaszok az élelmiszerpiac számára. Gyaraky Zoltán Kihívások és a lehetséges válaszok az élelmiszerpiac számára 2008. november 6. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Az élelmiszeripar helye, helyzete Európában EU 25-ök termelési értéke 830 milliárd EURO feldolgozó

Részletesebben

A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli trendjei a Nyugat-dunántúli régióban

A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli trendjei a Nyugat-dunántúli régióban MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet A Nyugat-dunántúli technológiai régió jövőképe és operatív programja Győr, 2004. szeptember 30. A tudásipar, tudáshasználat helyzete és lehetséges jövőbeli

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Használt nyelv 2. Konzorciumépítés 3. Elérni kívánt hatás 4. Szemlélet A programok áttekintése 1. Közép-Európa

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 7. előadás A vetésszerkezet kialakítása, tervezésének módszerei A vetésszerkezet Fogalma:

Részletesebben

Miskolc, 2008. okt. 15. Dr. Petrás Ferenc A prezentáció tematikája Regionális Fejlesztési Programok a számok tükrében ROP gazdaságfejlesztés 2009-10 ROP Akcióterv gazdaságfejlesztés újdonságai Regionális

Részletesebben

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs

E E Pannonia. Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs E E Pannonia Nyitókonferencia Opening conference 2014. 01. 23, Pécs Izrada zajedničkog akcijskog plana energetske učinkovitosti za pograničnu regiju EE Pannonia EE Pannonia Elaboration of joint energy

Részletesebben

KIBONTAKOZÓ TENDENCIÁK AZ IPARI PARKOK TERÉN

KIBONTAKOZÓ TENDENCIÁK AZ IPARI PARKOK TERÉN KIBONTAKOZÓ TENDENCIÁK AZ IPARI PARKOK TERÉN REevolutio Regionális Fejlesztési Konferencia és Kerekasztal 2009. június 3. RAKUSZ LAJOS TISZTELETI ELNÖK IPE Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai

Részletesebben

Az iparfejlesztés jövőbeni tervezett irányai, elemei az akkreditálás jelentősége. Dr. Nagy Ádám főosztályvezető

Az iparfejlesztés jövőbeni tervezett irányai, elemei az akkreditálás jelentősége. Dr. Nagy Ádám főosztályvezető Az iparfejlesztés jövőbeni tervezett irányai, elemei az akkreditálás jelentősége Dr. Nagy Ádám főosztályvezető 2018.12.05. Tartalom Versenyképesség: hol állunk? Versenyképesség 2018 után: tovább a magyar

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉGEK ÉS FINANSZÍROZÁS

VIDÉKFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉGEK ÉS FINANSZÍROZÁS VIDÉKFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON LEHETŐSÉGEK ÉS FINANSZÍROZÁS UDVARDY Péter egyetemi docens ÓE AMK NVS A Nemzeti Vidékstratégia (NVS) célja, hogy a Magyarország vidéki térségeinek nagy részén érvényesülő

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN

PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN PÁLYÁZATI KIÍRÁSOK A KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓBAN VERSENYKÉPES KÖZÉP- MAGYARORSZÁG OPERATÍV PROGRAM KALOCSAI KORNÉL NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

várható fejlesztési területek

várható fejlesztési területek 2014-2020 várható fejlesztési területek EU támogatási prioritások A Bizottság által meghatározott 11 tematikus célkitűzéshez való kötelező illeszkedés 1.a kutatás, a technológiai fejlesztés és innováció

Részletesebben

A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatása

A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatása A Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. bemutatása Fekete Károly geográfus - kutató, kutatásszervező Siófok, 2017. május 24. Balaton Fejlesztési Tanács Balaton Kiemelt üdülőkörzet fejlesztéseinek

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök MSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök MSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához

A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához A HAKI szolgáltatásai az EHA fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához Békefi Emese és Dr. Váradi László Halászati és Öntözési Kutatóintézet SustainAqua Termelői Fórum Rétimajor, 2009. június 26. HAKI

Részletesebben

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN

ZÖLDINFRASTRUKTÚRA A TERMÉSZETVÉDELEM ORSZÁGOS PROGRAMJÁBAN KEHOP-4.3.0-15-2016-00001 A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását megalapozó stratégiai

Részletesebben

A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve

A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve X. Régiók a Kárpát-medencén innen és túl Nemzetközi tudományos konferencia Kaposvár, 2016. október 14. A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve Gazdaságtörténeti áttekintés a konvergencia szempontjából

Részletesebben

Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen.

Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen. Az operatív programok pályázati feltételeiről, annak megfeleléséről részletesen. Tematika Háttér és alapfogalmak Operatív programok GINOP Támogatás intenzitás Változások, tapasztalatok Háttér és alapfogalmak

Részletesebben

Új kihívások az uniós források felhasználásában

Új kihívások az uniós források felhasználásában Új kihívások az uniós források felhasználásában Tematika Háttér és alapfogalmak OP forráselosztás VEKOP, GINOP Pénzügyi eszközök Támogatás intenzitás Pályázatok Háttér és alapfogalmak Főbb dokumentumok:

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum

Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum Budapest, 2011. június 7. Dr. Bujáki Gábor ügyvezető igazgató Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Részletesebben

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020. NETWORKSHOP 2014 Pécs

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020. NETWORKSHOP 2014 Pécs FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020 NETWORKSHOP 2014 Pécs A FEJLESZTÉSPOLITIKA UNIÓS SZABÁLYRENDSZER 2014-2020 EU EU Koh. Pol. HU Koh. Pol. EU 2020 stratégia (2010-2020) 11 tematikus cél >> 7 zászlóshajó

Részletesebben

Lehetőségek az agrár- és vidékfejlesztési politikában

Lehetőségek az agrár- és vidékfejlesztési politikában Az állami költségvetési rendszer környezetvédelmi felülvizsgálata mint a gazdasági válságból való kilábalás eszköze Konferencia az Országgyűlési Biztosok Irodájában, Budapesten, 2009. június 11-én Lehetőségek

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk PRIORITÁSTENGELY 1. Térségi a foglalkoztatási helyzet javítása

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter, az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem, Győr egyetemi

Részletesebben

A magyar halászat helye az európai akvakultúrában

A magyar halászat helye az európai akvakultúrában II. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok, Szarvas, 2012. augusztus 3. A magyar halászat helye az európai akvakultúrában Dr. Váradi László Magyar Akvakultúra Szövetség Szarvas Magyarország az Európai

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2009. Dr. Szépvölgyi Ákos KDRIÜ Nonprofit Kft. 2009.05.14. A Közép-Dunántúl hosszú távú területfejlesztési koncepciója (1999)

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség. Kalcsú Zoltán Szombathely, 2013. május 30.

Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség. Kalcsú Zoltán Szombathely, 2013. május 30. Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség Kalcsú Zoltán Szombathely, 2013. május 30. Az innovációs ügynökség Győr Szombathely Zalaegerszeg - A Nyugat-dunántúli régióban 2008 óta - 3 megyei jogú városban,

Részletesebben

MTVSZ, 2013.10.01. Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Program bemutatása

MTVSZ, 2013.10.01. Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Program bemutatása MTVSZ, 2013.10.01 Versenyképes Közép- Magyarország Operatív Program bemutatása A közép-magyarországi régió és a VEKOP speciális helyzete A KMR és a régió fejlesztését célzó VEKOP speciális helyzete: Párhuzamosan

Részletesebben

Környezetipari és Megújuló Energetikai Kompetenciaés Innovációs Központ (KÖMEKIK)

Környezetipari és Megújuló Energetikai Kompetenciaés Innovációs Központ (KÖMEKIK) Környezetipari és Megújuló Energetikai Kompetenciaés Innovációs Központ (KÖMEKIK) tudományos tanácsadó Kapos ITK Kht. Kompetenciaközpont konzorciumi tagok és munkatársak Kapos ITK Kht. Görcs Nóra (okl.

Részletesebben

A EUROSTARS2 program. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes. H2020 ICT Információs nap

A EUROSTARS2 program. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes. H2020 ICT Információs nap A EUROSTARS2 program Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes H2020 ICT Információs nap 2014.02.20. A kezdetek - az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttmőködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének

Részletesebben

A Zala zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként:

A Zala zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként: A Zala zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként: A Zala Zöld Szíve HACS által meghatározott LEADER célterületek: A1 Helyi vállalkozások eszköz-

Részletesebben

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK

Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK Tartalomjegyzék HARMADIK RÉSZ ESETTANULMÁNYOK ÉS EMPIRIKUS FELMÉRÉSEK (I) A pénzügyi integráció hozadékai a világgazdaságban: Empirikus tapasztalatok, 1970 2002.................................... 13 (1)

Részletesebben

2015-re várható hazai pályázati lehetőségek Tájékoztatás új pályázati lehetőségekről 2015. Június 16. Kövy Katalin

2015-re várható hazai pályázati lehetőségek Tájékoztatás új pályázati lehetőségekről 2015. Június 16. Kövy Katalin 2015.06.17. 2015-re várható hazai pályázati lehetőségek Tájékoztatás új pályázati lehetőségekről 2015. Június 16. Kövy Katalin NORRIA Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI POLITIKA

VIDÉKFEJLESZTÉSI POLITIKA VIDÉKFEJLESZTÉSI POLITIKA 2014-2020 UDVARDY Péter egyetemi docens ÓE AMK NVS A Nemzeti Vidékstratégia (NVS) célja, hogy a Magyarország vidéki térségeinek nagy részén érvényesülő kedvezőtlen folyamatokat

Részletesebben

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika szerepe és kihívásai Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika célrendszere fenntarthatóság (gazdasági, társadalmi és környezeti) versenyképesség (közvetlen

Részletesebben

Élelmiszer terméklánc és az egymásrautaltság. Termelők, alapanyag beszállítók és a feldolgozóipar

Élelmiszer terméklánc és az egymásrautaltság. Termelők, alapanyag beszállítók és a feldolgozóipar Élelmiszer terméklánc és az egymásrautaltság. Termelők, alapanyag beszállítók és a feldolgozóipar 52. Közgazdász Vándorgyűlés, Nyíregyháza Dr. Losó József MIRELITE MIRSA Zrt. - Elnök A mezőgazdaság az

Részletesebben

Zöldenergia szerepe a gazdaságban

Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldakadémia Nádudvar 2009 május 8 dr.tóth József Összefüggések Zöld energiák Alternatív Energia Alternatív energia - a természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető

Részletesebben

Pannon Novum szolgáltatásai az innovatív vállalkozások számára. Angster Tamás 2013. Április 10. Győr, Széchenyi István Egyetem

Pannon Novum szolgáltatásai az innovatív vállalkozások számára. Angster Tamás 2013. Április 10. Győr, Széchenyi István Egyetem Pannon Novum szolgáltatásai az innovatív vállalkozások számára Angster Tamás 2013. Április 10. Győr, Széchenyi István Egyetem Az innovációs ügynökségről A Nyugat-dunántúli régióban 2008 óta (elődje 2005

Részletesebben

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak.

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Horizon 2020 Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Munkatársainkkal a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, érdekképviseleti

Részletesebben

Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben

Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben Tószegi-Faggyas Katalin vidékfejlesztési igazgató Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatóság Tudásmegosztó Nap - Székesfehérvár, 2014. november 27. A vidékfejlesztés

Részletesebben

A CAPINFOOD projekt adatai

A CAPINFOOD projekt adatai ACAPINFOODprojektről Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.(BZN) Tudásmenedzsment Központ Kurucz Katalin osztályvezető 2015. június 30. A CAPINFOOD projekt adatai A dél-kelet-európai

Részletesebben

Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató

Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban 2014-2020 Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató Budapest, 2014. március 26. Tartalom 1. Jövőkép 2. Gazdaságfejlesztési

Részletesebben

Nemzeti Klaszter Konferencia

Nemzeti Klaszter Konferencia Nemzeti Klaszter Konferencia 2012. Március 27. Pécs Tartalom DCCA rövid bemutatása Duna Stratégia rövid bemutatása A klasztertevékenységek kapcsolódása a Stratégiához / PA 8/ PA 8 terület projektpéldáinak

Részletesebben

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4.

OTP Consulting Romania OTP Bank Romania. Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, április 4. OTP Consulting Romania OTP Bank Romania Uniós források vállalkozásoknak Nagyvárad, 2008. április 4. A Nemzeti Stratégiai Referencia Kerethez kapcsolódó Operatív Programok Humánerőforrás-fejlesztési Operatív

Részletesebben

Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához Heves megye

Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához Heves megye Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához Heves megye Az alábbi statisztikai profil a megye általános, a Smart Specialisation Strategy (S3)-hoz kapcsolódó stratégiaalkotás

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás Az Európai Unióról dióhéjban Továbbtanulás, munkavállalás Dorka Áron EUROPE DIRECT - Pest Megyei Európai Információs Pont Cím: 1117 Budapest Karinthy F. utca 3. Telefon: (1) 785 46 09 E-mail: dorkaa@pmtkft.hu

Részletesebben

MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM MAHOP

MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM MAHOP MAGYAR HALGAZDÁLKODÁSI OPERATÍV PROGRAM MAHOP 2014-2020 dr. Viski József Helyettes államtitkár Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság Irányító Hatóság Európa

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Élelmiszer-szabályozás és fogyasztó védelem az Európai Unióban 148.lecke

Részletesebben

Innováció és stratégia. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Innováció és stratégia. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Innováció és stratégia Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripar kormányzati stratégiája KÖZPONTI PROBLÉMA: GYENGE VERSENYKÉPESSÉG, GYENGE JÖVEDELEMTERMELŐ KÉPESSÉG

Részletesebben

Cselekvési forgatókönyvek és a társadalmi gazdasági működés biztonsága - A jó kormányzás: új, intézményes megoldások -

Cselekvési forgatókönyvek és a társadalmi gazdasági működés biztonsága - A jó kormányzás: új, intézményes megoldások - Dr. Kovács Árpád egyetemi tanár, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke Cselekvési forgatókönyvek és a társadalmi gazdasági működés biztonsága - A jó kormányzás: új, intézményes megoldások - 1 Államhatalmi

Részletesebben

Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához Csongrád megye

Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához Csongrád megye Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához Csongrád megye Az alábbi statisztikai profil a megye általános, a Smart Specialisation Strategy (S3)-hoz kapcsolódó stratégiaalkotás

Részletesebben

Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához Jász-Nagykun-Szolnok megye

Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához Jász-Nagykun-Szolnok megye Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához Jász-Nagykun-Szolnok megye Az alábbi statisztikai profil a megye általános, a Smart Specialisation Strategy (S3)-hoz kapcsolódó

Részletesebben

Belső piaci eredménytábla

Belső piaci eredménytábla Belső piaci eredménytábla A tagállamok teljesítménye Magyarország (Vizsgált időszak: 2015) A jogszabályok nemzeti jogba történő átültetése Átültetési deficit: 0,4% (az előző jelentés idején: 0,8%) Magyarországnak

Részletesebben

EUREKA és EUROSTARS pályázati lehetőségek. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes 20 éves a magyar EUREKA

EUREKA és EUROSTARS pályázati lehetőségek. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes 20 éves a magyar EUREKA EUREKA és EUROSTARS pályázati lehetőségek Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes 20 éves a magyar EUREKA 2012.11.15. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttmőködés, Cél: Az európai ipar

Részletesebben

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

Az Európai Unió kohéziós politikája. Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Az Európai Unió kohéziós politikája Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kohéziós politika az elnevezés néhány év óta használatos korábban: regionális politika, strukturális politika

Részletesebben

INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. Uniós válasz a gazdasági válságra

INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. Uniós válasz a gazdasági válságra INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK Uniós válasz a gazdasági válságra INTELLIGENS SZAKOSODÁSI STRATÉGIÁK. MEGHATÁROZÁS 2014. évi 1303 sz. EU Rendelet

Részletesebben

A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni

A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni A HAKI innovációs tevékenységének jövőbeni fejlesztési lehetőségei Gál Dénes NAIK Halászati Kutatóintézet HAKI Halászati Kutatóintézet Több mint 100 éves kutatóintézet HAKI Halászati Kutatóintézet Több

Részletesebben

NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. 8. számú napirendi pont. 51-86/2014. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT

NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE. 8. számú napirendi pont. 51-86/2014. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8. számú napirendi pont 51-86/2014. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT a Szent István Egyetemmel történő stratégiai együttműködési

Részletesebben

A HORIZONT 2020 dióhéjban

A HORIZONT 2020 dióhéjban Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) projekt TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 A HORIZONT 2020 dióhéjban Hálózatépítő stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó konferencia

Részletesebben

K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv

K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló Nemzeti Technológiai Platform P L A T F O R M N A P K F I Egészségipari Stratégiai Fehér Könyv Dr. Oberfrank Ferenc MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

Részletesebben

ció Magyarországon gon 2009

ció Magyarországon gon 2009 Kutatás, a fejlesztés és s innováci ció Magyarországon gon 2009 Pálinkás József Kinőni Magyarországot Konferencia tudományról, kutatásról, innovációról 2009. május 20. 1 1. A Parlament feladatai: törvényi

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési eszközök

Gazdaságfejlesztési eszközök Gazdaságfejlesztési eszközök A 2014-20 tervezési időszakban Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye, Nyírbátor, 2013. 12. 11. Előadó: Szuhóczky Gábor, közgazdász TOP vállalkozói partnerségi munkacsoport vezetője

Részletesebben