ONLINE PÉNZTÁRGÉP A VENDÉGLÁTÓHELYEKEN. Lengyel Tibor 2017.Június 01.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ONLINE PÉNZTÁRGÉP A VENDÉGLÁTÓHELYEKEN. Lengyel Tibor 2017.Június 01."

Átírás

1 ONLINE PÉNZTÁRGÉP A VENDÉGLÁTÓHELYEKEN Lengyel Tibor 2017.Június 01.

2 Érintett témák HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSEK SORÁN VIZSGÁLT ADÓKÖTELEZETTSÉGEK ONLINE PÉNZTÁRGÉPPEL KAPCSOLATOS KÖTELEZETTSÉGEK ELLENŐRZÉS, TAPASZTALATOK

3 Az operatív ellenőrzések során vizsgált adókötelezettségek Telephely bejelentési, változás bejelentési kötelezettség vizsgálata. Bizonylat kiállítási kötelezettség vizsgálata szolgáltatás és/vagy termék értékesítés igénybevételével. Gazdasági eseményekről kiállított bizonylatok tartalmi követelménynek való megfelelőségének vizsgálata. Bizonylatok szigorú számadás alá vonásának vizsgálata. Pénztárgép üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek vizsgálata. Pénztár, házipénztár szabályos vezetésének vizsgálata. Áruk eredetére irányuló vizsgálat. Leltározási kötelezettséggel és raktárkészlet felméréssel összefüggő vizsgálat. Alkalmazottak bejelentésének vizsgálata.

4 Online pénztárgép rendelet A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI.15.) NGM rendelet.

5 A gépnapló A pénztárgép üzemeltetéséről és szervizeléséről, az üzembe helyezésétől pénztárgépnaplót kell vezetni. Egy pénztárgépről egy gépnapló vezethető. A pénztárgépnaplót szigorú számadás alá kell vonni, amely a pénztárgép üzemeltetőjének kötelezettsége. az üzemeltető köteles a pénztárgépnaplót az üzemeltetési helyen tartani és ellenőrzés során bemutatni.

6 Pénztárgép nyitás/zárás A pénztárgépen a napi nyitás és a napi zárás végrehajtása kötelező. A kötelezettség csak abban az esetben áll fenn, ha a pénztárgép értékesítési céllal ténylegesen használatban van ( ha az üzlet nyitva van, és a vevőket kiszolgálják) Készpénzállomány összegét rögzíteni kell a pénztárgép napi nyitásakor.

7 Pénztárgép üzemeltetése Napi forgalmi jelentés készítése záráskor Minden nyitvatartási nap végén (non-stop üzletnél 24 óránként) napi forgalmi jelentést kell készíteni. Éves felülvizsgálat A pénztárgépeket évente kötelező felülvizsgáltatni. A felülvizsgálatot első alkalommal az (első) üzembe helyezést követő 1 éven belül, majd mindig a legutóbbi éves szervizelést követő 1 éven belül kell elvégeztetni.

8 Pénztárgép meghibásodása Az üzemeltető haladéktalanul köteles bejegyezni a pénztárgépnaplóba, ha a pénztárgép meghibásodott. Ezt a bejegyzést ki kell egészítenie, amikor felvette a kapcsolatot a szervizzel és a pénztárgép javítását vagy másik pénztárgép üzembe helyezését kérte. A szerviz az elvállalt javítást egyedi sorszámmal nyilvántartásba veszi, és erről az üzemeltetőt is tájékoztatja. Ezt a sorszámot, illetve a sorszám közlésének időpontját az üzemeltető szintén köteles beírni a pénztárgépnaplóba.

9 Pénztárgép javítása A műszerész a javítás megkezdése előtt kötelezően igazolja magát (műszerész igazolvány, plombanyomó) és szervizelési jogosultságát. A műszerész a beavatkozás előtt köteles megvizsgálni a pénztárgép adatait, plombájának sérülésmentességét. Hiányosság, vagy rendellenesség esetén jegyzőkönyvet vesz fel. A javítást előtti és utáni állapotot a gépnaplóba bejegyzi. A szerviz a műszerész által végzett szervizelésről, továbbá azokról az eseményekről melyről jegyzőkönyvet kellett felvennie 3 napon belül adatot szolgáltat a NAV felé.

10 Pénztárgépi nyugtaadás alól mentesül Ha a pénztárgép: 1) Meghibásodik 2) Áramszünet esetén 3) A pénztárgép bevonásra került 4) Eltulajdonították 5) Megsemmisült 6) Elvesztették A 4) 6) pontokban felsorolt eseményekről adatszolgáltatást kell az adóhatóság felé teljesíteni.

11 Üzemeltetési hely változása A pénztárgép üzemeltetője köteles a pénztárgép üzemeltetési helyének megváltozását, az erre a célra rendszeresített PTGTAXUZ adatlapon, az üzemeltetési hely megváltoztatásának időpontját megelőző 5. napig az állami adóhatósághoz bejelenteni.

12 Számla vagy nyugta? ÁFA tv (2) bekezdése alapján az adóalany nyugta helyett számla kibocsátásáról is gondoskodhat, ebben az esetben pedig mentesül a külön jogszabályban előírt gépi kiállítású nyugta-kiállítási kötelezettség alól. Az online pénztárgép használatára kötelezett tevékenység esetén, amennyiben adóalany a nyugtaadás helyett, minden esetben számla kiállítását vállalja, a kiadott számlák esetében adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik. A kibocsátott számlák adatait naponkénti bontásban, havonta, a tárgyhónapot követő 15. napjáig elektronikus úton meg kell küldi az állami adóhatóságnak (PTGSZLAH) Ha az adóalany bizonylatadási kötelezettségének online pénztárgéppel tesz eleget, azonban vevő kérésére állítja ki a számlát, e számlák tekintetében nem kötelezett PTGSZLAH adatlap benyújtására.

13 Számlázó program A használatban lévő számlázó program adatait a használatba vételtől számított 30 napon belül be kell jelenteni az adóhatóságnak Adózó köteles biztosítani a helyszínen: A számla és nyugta olvashatósághoz szükséges technikai eszközt A technikai eszköz használatára vonatkozó dokumentációt és segítséget. Elektronikus kimenetet biztosítani az adóhatóság részére, az adatok külső adathordozóra történő archiválásához.

14 Számla adatainak rögzítése a pénztárgépben? Az ÁFA tv. szabályaiból következően, egy ügyletről egy bizonylatot kell kibocsátani! SZÁMLÁT VAGY NYUGTÁT

15 Pénztároló eszköz A pénztárgép rendelet április 2-án hatályba lépett változás alapján, a pénztárgéphez hozzárendelten pénztároló eszközt kell tartani. A pénztároló eszközzel kapcsolatosan a rendelet nem ír elő speciális követelményt. Ennek megfelelően a pénztároló lehet egy fiók, vagy akár egy pénztárca is, ha ez igazolhatóan ezt a pénztároló funkciót látja el.

16 Borravaló I. Amennyiben a szolgáltatás igénybevevője önként borravalót is ad, a borravaló nem minősül ellenértéknek. A borravalót elkülönítetten kell kezelni a napi forgalom összegétől, az a pénztárban/ házipénztárban nem jelenhet meg! Az elkülönített gyűjtőhelyre kell tenni, ahova a vendég saját elhatározásából, vagy a felszolgáló helyezi el a pénzösszeget. ( pl. TIP feliratú doboz)

17 Borravaló II. Amennyiben a borravaló nincs elkülönítve a házipénztárban lévő összegektől, akkor azt a vállalkozáshoz kapcsolódó olyan bevételnek kell tekinteni, amely során bizonylat kiállítási kötelezettség keletkezik! Bizonylat lehet: Nyugta, egyszerűsített számla, egyéb bizonylat. pénzmozgás

18 Pénzmozgás bizonylat Pénzmozgás bizonylattal kell kísérni minden olyan tranzakciót: Ami nem értékesítéshez, illetve sztornó vagy visszáru bizonylat kiállításához kötődik, de módosítja a fióktartalmat (ideértve a bankkártyás befizetéseket, illetve a bankszámlára utalással teljesített kifizetések egyenlegét is). Ha a korábban rögzített bizonylaton a fizetési eszközök téves rögzítése miatt, a fióktartalom összetételének módosítása szükséges.

19 Pénzmozgás bizonylat bejegyzések (PMN) PÉNZTÁRI BEFIZETÉSEK (pl.) Váltópénz bevitel Pénztáros pénzfelvétel Díjbeszedés Előleg Pénztárhiány Borravaló Egyéb befizetés PÉNZTÁRI KIFIZETÉSEK (Pl.) Fölözés Pénztáros levétel Utalvány kivét Ajándékkártya kivét Bérkifizetés Munkabér előleg Postaköltség Egyéb rezsi Áruvásárlás Egyéb kifizetés

20 ????Kérdések???? Mi a teendő, abban az esetben, ha a pénztárgép pénztárából történik egy szállító kifizetése, illetve esetleg később az üzlet házipénztárából viszont kiegyenlítik azt a pénztárgép pénztárának? Elfogadható-e az adóhatóság részéről, ha pénztárrovancskor a pénztár egyenlege legfeljebb +10% mértékig eltér a pénztárgép által nyilvántartott forgalomhoz képest?

21 Felszolgálási díj A felszolgálási díj az Áfa tv. 13. szerinti szolgáltatásnyújtás ellenértékének minősül és a szolgáltatásra irányadó adómértékkel adózik. A gépi nyugtán és a pénztár-jelentésben is elkülönítetten kerül feltüntetésre. A pénztárgépen biztosítani kell a felszolgálási díj havi szintű gyűjtését és listázását. (Éttermi pénztárgépek)

22 Szigorú számadás A vállalkozó a számvitelről szóló törvényben meghatározottak szerint, a bizonylatait szigorú számadás alá vonja. Ennek keretében olyan nyilvántartást vezet, amely nyomtatvány fajtánként külön-külön tartalmazza: a) a nyomtatvány sorszámtartományát, az első sorszám és az utolsó sorszám megjelölésével, b) a nyomtatvány beszerzését igazoló számla sorszámát, c) a nyomtatvány beszerzésének keltét, d) a nyomtatvány felhasználásának időtartamát, az első felhasználás keltétől az utolsó felhasználás keltéig, e) a nyomtatvány kiselejtezésének keltét.

23 Jogkövetkezmény Az adózás rendjéről szóló évi XCII. Törvény (továbbiakban : Art. ) 172. (20g) bekezdés b) pontja értelmében az állami adóhatóság a 176/F. szerinti ellenőrzés során a pénztárgép, taxaméter forgalmazásával, üzemeltetésével, szervizelésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott kötelezettségek egyéb módon történő megszegése esetén a magánszemély kötelezett (forgalmazót, üzemeltetőt, szervizt, műszerészt) 500 ezer forintig, nem magánszemély kötelezettet 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja. Az Art (1) bekezdésének d) pontja szerint az adóhatóság mulasztási bírság kiszabása mellett az adóköteles tevékenység célját szolgáló helyiséget 12 nyitvatartási napra lezárhatja, ha az adózó a pénztárgép üzemeltetésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott kötelezettségét megszegte.

24 Jogforrások A nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek üzemeltetésének, szervizelésének egyes, az adóügyi egységgel rendelkező pénztárgépekre való átállást elősegítő szabályokról szóló 48/2013 (XI. 15.) NGM rendelet és 50/2013. (XI.15.) NGM rendelet A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet Általános forgalmi adóról szóló évi CXXVII. törvény (ÁFA tv.) A számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI.30.) a nemzetgazdasági miniszter rendeletének A számvitelről szóló évi C. törvény Az adózás rendjéről szóló évi XCII törvény

25 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATOK. Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a mulasztási bírságot. 2014.December 1.

ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATOK. Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a mulasztási bírságot. 2014.December 1. ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATOK Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a mulasztási bírságot 2014.December 1. Helyszíni ellenőrzések során vizsgált adókötelezettségek. Telephely bejelentési, változás bejelentési kötelezettség

Részletesebben

Az online pénztárgépek bevezetésének ellenőrzési tapasztalatai. dr. Rusznák Ildikó

Az online pénztárgépek bevezetésének ellenőrzési tapasztalatai. dr. Rusznák Ildikó Az online pénztárgépek bevezetésének ellenőrzési tapasztalatai dr. Rusznák Ildikó Az informatikai háttérrendszerek kihasználása Előzmények Magyarországon a pénztárgépek használata 1990-re nyúlik vissza

Részletesebben

2013. május 1-től hatályba lépő változások:

2013. május 1-től hatályba lépő változások: Tisztelt Partnerük! A 3/2013. (II. 15.) NGM rendelet 71. (4) szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által 2013. március 19-ig kiadott szervizengedélyek, műszerészi igazolványok és plombanyomók 2013. április

Részletesebben

1. Adóigazgatási azonosításra való alkalmasság. 2. Értelmező rendelkezések. 3. Nyomtatvánnyal szembeni követelmények

1. Adóigazgatási azonosításra való alkalmasság. 2. Értelmező rendelkezések. 3. Nyomtatvánnyal szembeni követelmények 10816 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 89. szám A nemzetgazdasági miniszter 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelete a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött

Részletesebben

Online pénztárgépek. (technikai információk)

Online pénztárgépek. (technikai információk) Online pénztárgépek (technikai információk) Az online adatkapcsolat bevezetésének indoka Zárt rendszer: AEE NAV SZERVER tranzakciók, állapot adatok megszemélyesítés, frissítés Az adómemória manipulálása

Részletesebben

A helyszíni ellenőrzések során feltárt hiányosságok a vendéglátóipari tevékenységet végző vállalkozások esetében.

A helyszíni ellenőrzések során feltárt hiányosságok a vendéglátóipari tevékenységet végző vállalkozások esetében. A helyszíni ellenőrzések során feltárt hiányosságok a vendéglátóipari tevékenységet végző vállalkozások esetében. Kuhn Tünde főosztályvezető Operatív Ellenőrzési Főosztály Jellemző jogviszonyok Munkaviszony

Részletesebben

Online pénztárgépek. Készítette: Kádár Gábor főosztályvezető-helyettes Észak-budapesti Adóigazgatósága Operatív Ellenőrzési Főosztály

Online pénztárgépek. Készítette: Kádár Gábor főosztályvezető-helyettes Észak-budapesti Adóigazgatósága Operatív Ellenőrzési Főosztály Online pénztárgépek Készítette: 2014. november 26. Kádár Gábor főosztályvezető-helyettes Észak-budapesti Adóigazgatósága Operatív Ellenőrzési Főosztály Törvényi szintű jogszabályok Áfa tv. 178. (1a) Előírja

Részletesebben

Tájékoztató az online pénztárgéprendszerben használt csere pénztárgépekkel kapcsolatos egyes kérdésekről

Tájékoztató az online pénztárgéprendszerben használt csere pénztárgépekkel kapcsolatos egyes kérdésekről Tájékoztató az online pénztárgéprendszerben használt csere pénztárgépekkel kapcsolatos egyes kérdésekről Jogi háttér A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek

Részletesebben

Kitöltési útmutató a PTGSZLAH adatlaphoz

Kitöltési útmutató a PTGSZLAH adatlaphoz Kitöltési útmutató a PTGSZLAH adatlaphoz Jogszabályi háttér: az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a

Részletesebben

A pénzügyminiszter 47/2007. (XII. 29.) PM rendelete

A pénzügyminiszter 47/2007. (XII. 29.) PM rendelete A pénzügyminiszter 47/2007. (XII. 29.) PM rendelete a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló

Részletesebben

Kitöltési útmutató a PTGSZLAH adatlaphoz

Kitöltési útmutató a PTGSZLAH adatlaphoz Kitöltési útmutató a PTGSZLAH adatlaphoz Jogszabályi háttér: az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a

Részletesebben

Kitöltési útmutató pénztárgépnaplóhoz Online adatkapcsolatra képes pénztárgépek használata esetére

Kitöltési útmutató pénztárgépnaplóhoz Online adatkapcsolatra képes pénztárgépek használata esetére Kitöltési útmutató pénztárgépnaplóhoz Online adatkapcsolatra képes pénztárgépek használata esetére A pénztárgépek mőszaki követelményeirıl, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK Sike Olga. Nemzeti Adó- és Vámhivatal. SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv 1. 9.

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK Sike Olga. Nemzeti Adó- és Vámhivatal. SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv 1. 9. ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv 1. 9. ] Az ún. távolról nyújtható szolgáltatások

Részletesebben

Pénztárgépek. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó-és Vámigazgatósága június 15.

Pénztárgépek. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó-és Vámigazgatósága június 15. Pénztárgépek Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó-és Vámigazgatósága 2016. június 15. Témakörök A számlázásról általában Pénztárgép használatára kötelezettek Pénztárgép beszerzése, üzembe

Részletesebben

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015. Sike Olga. Nemzeti Adó- és Vámhivatal

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015. Sike Olga. Nemzeti Adó- és Vámhivatal ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv1. 9. ] Az ún. távolról nyújtható szolgáltatások

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE III. [Áfa tv. 45/A. (2) bek., Mód. tv1. 9. ]

SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE III. [Áfa tv. 45/A. (2) bek., Mód. tv1. 9. ] ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2015. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv1. 9. ] Az ún. távolról nyújthatószolgáltatások

Részletesebben

PÉNZTÁRGÉPNAPLÓ SORSZÁMA: AZ ÖN ÉRTÉKESÍTŐJE ÉS SZERVIZE: EZT A FÜZETET GONDOSAN ŐRIZZE MEG!

PÉNZTÁRGÉPNAPLÓ SORSZÁMA: AZ ÖN ÉRTÉKESÍTŐJE ÉS SZERVIZE: EZT A FÜZETET GONDOSAN ŐRIZZE MEG! PÉNZTÁRGÉPNLÓ SORSZÁMA: AZ ÖN ÉRTÉKESÍTŐJE ÉS SZERVIZE: EZT A FÜZETET GONDOSAN ŐRIZZE MEG! EZ A PÉNZTÁRGÉPNLÓ MEGFELEL A NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL 2013. DECEMBER 19-EI AJÁNLÁSÁNAK. PÉNZTÁRGÉPNLÓ TARTALOM

Részletesebben

2. lépés: az üzemeltető és a pénztárgép beazonosítása

2. lépés: az üzemeltető és a pénztárgép beazonosítása Közlemény az online pénztárgépek éves felülvizsgálatáról Az online pénztárgépeket az üzemeltetőknek évente felül kell vizsgáltatniuk a NAV nyilvántartásában szereplő szervizek valamelyikével.1 1 48/2013.

Részletesebben

Bevezetés. I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. Helyi kommunális jellegű adó fajtája

Bevezetés. I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. Helyi kommunális jellegű adó fajtája Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról (egységes szerkezetben 2017. január 1.) Bevezetés Eger Megyei Jogú Város képviselő-testülete

Részletesebben

Általános forgalmi adó (Áfa) számviteli elszámolása

Általános forgalmi adó (Áfa) számviteli elszámolása Mintacím szerkesztése Általános forgalmi adó (Áfa) számviteli elszámolása Általános szabályok szerint Az általános forgalmi adóra vonatkozó adókötelezettséget tartalmazó jogszabályok: 2007. évi CXXVII.

Részletesebben

ÁFA változások Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó november

ÁFA változások Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó november ÁFA változások 2018. Készítette: Vira Sándor Saldo Zrt. Igazgató helyettes Vincze Péter Saldo Zrt. Tanácsadó 2017. november Online számla adatszolgáltatási kötelezettség 2018. 2018. január 1. és 2018.

Részletesebben

Hibridlevél Tájékoztató számlázási szabályokról

Hibridlevél Tájékoztató számlázási szabályokról Hibridlevél Tájékoztató számlázási szabályokról Tartalomjegyzék 1. Alkalmazandó jogszabályok... 3 2. Számlákkal kapcsolatos előírások... 4 2.1. Számlaadási kötelezettség... 4 2.2. A számla kötelező adattartalma...

Részletesebben

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ]

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2016. Sike Olga főosztályvezető-helyettes Nemzeti Adó- és Vámhivatal FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA I. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] FŐSZABÁLY:

Részletesebben

Jótállási feltételek

Jótállási feltételek KSF0HU20 Jótállási feltételek 1. Jótállási igényt jelen gépnaplóval a forgalmazó által kijelölt szerviznél (a vásárlás helyén) lehet érvényesíteni. A forgalmazó NAV engedélyes szervizeinek listáját a

Részletesebben

SZÁMLÁZÓ. Bejelentés számlázó programok és online számlázó rendszerek használatba vételéről és használatból történő kivonásáról

SZÁMLÁZÓ. Bejelentés számlázó programok és online számlázó rendszerek használatba vételéről és használatból történő kivonásáról SZÁMLÁZÓ Bejelentés számlázó programok és online számlázó rendszerek használatba vételéről és használatból történő kivonásáról Számlázó és felvásárlási jegy programok (számítógépes szoftver) használatának

Részletesebben

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től ÁFA bevallási szabályok 2017. július 01-től változnak az áfa bevallás, összesítő jelentésére vonatkozó szabályai. Addig is, a következő feladatokat célszerű elvégezni, a felkészülés jegyében. 1. A számlázó

Részletesebben

ÁFA változások Online számla adatszolgáltatási kötelezettség július 1-től

ÁFA változások Online számla adatszolgáltatási kötelezettség július 1-től 2018. július 1.-től 2018. január 1. és 2018. június 30. között: ÁFA változások 2018. nincs változás, Áfa bevallásban változatlan adattartalommal a kibocsátott, befogadott számlák esetén : Adatszolgáltatás

Részletesebben

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról (egységes szerkezetben)

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról (egységes szerkezetben) Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2012. (III. 30.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról (egységes szerkezetben) Bevezetés Eger Megyei Jogú Város képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

Online pénztárgép használata

Online pénztárgép használata Online pénztárgépek Online pénztárgép használata A korábbi szabályokhoz képest nem írtak elő új eseteket, továbbra is abban a körben kell pénztárgépet használni, mint a korábbi rendelet szerint. Továbbra

Részletesebben

NAV pénztárgép köteles tevékenységek PTGSZLAH adatszolgáltatás

NAV pénztárgép köteles tevékenységek PTGSZLAH adatszolgáltatás NAV pénztárgép köteles tevékenységek PTGSZLAH adatszolgáltatás 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/10 Tartalomjegyzék 1. PTGSZLAH adatszolgáltatás DOAS programból...3

Részletesebben

AZ ONLINE PÉNZTÁRGÉPEK BEVEZETÉSÉRŐL. 2013. augusztus

AZ ONLINE PÉNZTÁRGÉPEK BEVEZETÉSÉRŐL. 2013. augusztus AZ ONLINE PÉNZTÁRGÉPEK BEVEZETÉSÉRŐL 2013. augusztus Az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésének ütemezése 1. 2013. 08. 31-ig üzemeltethetőek az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések a július 1-jétől teljesítendő online számla adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban

Gyakran ismételt kérdések a július 1-jétől teljesítendő online számla adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban Gyakran ismételt kérdések a 2018. július 1-jétől teljesítendő online számla adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban 1) 2018. július 1-jével megszűnik a számlákra vonatkozó tételes adatszolgáltatás

Részletesebben

Nyomtatható verzió Kedves Partnereink!

Nyomtatható verzió Kedves Partnereink! ÁFA II. Nyomtatható verzió Kedves Partnereink! Az általános forgalmi adó törvény elsősorban gazdasági társaságokat változásait a törvényszöveg, illetve a HVG különszám magyarázatai alapján ismertetjük

Részletesebben

(Egységes szerkezetben)

(Egységes szerkezetben) Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/203. (XI. 30.), 23/20. (XII. 6.) önkormányzati rendelettel módosított idegenforgalmi adóról szóló 40/2009. (XII. 8.) rendelete (Egységes szerkezetben)

Részletesebben

Közlemény az online pénztárgépek éves felülvizsgálatáról

Közlemény az online pénztárgépek éves felülvizsgálatáról Közlemény az online pénztárgépek éves felülvizsgálatáról Az online pénztárgépeket az üzemeltetőknek évente felül kell vizsgáltatniuk a NAV nyilvántartásában szereplő szervizek valamelyikével. 1 Az éves

Részletesebben

Kitöltési útmutató pénztárgépnaplóhoz Hagyományos (online adatkapcsolatra nem képes) pénztárgépek használata esetén

Kitöltési útmutató pénztárgépnaplóhoz Hagyományos (online adatkapcsolatra nem képes) pénztárgépek használata esetén Kitöltési útmutató pénztárgépnaplóhoz Hagyományos (online adatkapcsolatra nem képes) pénztárgépek használata esetén A pénztárgépek mőszaki követelményeirıl, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról,

Részletesebben

Tájékoztató az adatexporttal összefüggésben felmerült egyes kérdésekről [23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11/A. -a és 2-3.

Tájékoztató az adatexporttal összefüggésben felmerült egyes kérdésekről [23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11/A. -a és 2-3. Tájékoztató az adatexporttal összefüggésben felmerült egyes kérdésekről [23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11/A. -a és 2-3. mellékletei] A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus

Részletesebben

a helyi iparűzési adóról

a helyi iparűzési adóról Emőd Város**** Önkormányzat Képviselő-testületének 6/1998. (III. 26.), 15/1998. (XII. 18.), 15/2000. (XII. 21.), 17/2002. (XII. 12.), 20/2004. (VIII. 13.), 15/2007. (XII. 14.) rendeletével módosított 12/1997.

Részletesebben

A BIZONYLATOK FAJTÁI

A BIZONYLATOK FAJTÁI A BIZONYLATOK FAJTÁI Pénzügyi bizonylatok Tevékenységi bizonylatok Átvételi bizonylatok Keletkezési helyek szerinti bizonylatok A szigorú számadású nyomtatványok Állampolgársági, hatósági bizonyítványok

Részletesebben

Az Általános Forgalmi Adót érintő aktualitások. Dr. Lambertus József Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

Az Általános Forgalmi Adót érintő aktualitások. Dr. Lambertus József Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Az Általános Forgalmi Adót érintő aktualitások Dr. Lambertus József Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Jogszabályi háttér Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pont az adó mértéke 2018. január

Részletesebben

AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2015.

AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2015. AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2015. Kit terhel adókötelezettség? Új közlekedési eszköznek az Európai Közösség

Részletesebben

Tájékoztató az online pénztárgépek átszemélyesítéséről

Tájékoztató az online pénztárgépek átszemélyesítéséről Tájékoztató az online pénztárgépek átszemélyesítéséről Az online pénztárgépekre vonatkozó műszaki előírásokat 1 a 9/2016 (III.25.) NGM rendelet (a továbbiakban: NGM rendelet) megváltoztatta. Az új követelményeknek

Részletesebben

Aktualitások az adózásban november 27. dr. Funtek Zsolt KMRAFI Tájékoztatási Főosztály

Aktualitások az adózásban november 27. dr. Funtek Zsolt KMRAFI Tájékoztatási Főosztály Aktualitások az adózásban 2014. november 27. dr. Funtek Zsolt KMRAFI Tájékoztatási Főosztály A reklámadó szabályai Jogszabályi háttér A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény + a reklámadóról szóló

Részletesebben

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2010. (XII. 21.) rendelete a helyi idegenforgalmi adóról

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2010. (XII. 21.) rendelete a helyi idegenforgalmi adóról 1 Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2010. (XII. 21.) rendelete a helyi idegenforgalmi adóról Módosítás: a) 3/2011 (II. 3.) ör. b) 50/2011 (XI. 28.) ör. c) 15/2014.

Részletesebben

Online Számlaadat-szolgáltatás

Online Számlaadat-szolgáltatás Online Számlaadat-szolgáltatás Az Online Számla rendszere Cél: 1. A gazdaság további fehérítése (OPG, EKAER), a számla útjának figyelemmel kísérése, nagy mennyiségű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének november 4. napján tartandó nyilvános ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének november 4. napján tartandó nyilvános ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Veszprémfajsz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. november 4. napján tartandó nyilvános ülésére Előterjesztés tárgya: Egyes pénzügyi tárgyú szabályzatok módosítása

Részletesebben

2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások. Készítette: Szücs Imre

2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások. Készítette: Szücs Imre 2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások 2013 1. Az általános forgalmi adóról szóló2007. évi CXXVII. törvény módosítása Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII.

Részletesebben

Online számlaadatszolgáltatás. Babári Sándor

Online számlaadatszolgáltatás. Babári Sándor Online számlaadatszolgáltatás Babári Sándor Miről lesz szó? Jogszabályi háttér Online számla rendszer Online számlázó Regisztráció menete Gyakran felmerülő kérdések Jogszabályi háttér Áfa tv. 10. sz. melléklet

Részletesebben

Kötelező érvényű szabályzat sablonok. Pénzkezelési szabályzat

Kötelező érvényű szabályzat sablonok. Pénzkezelési szabályzat Kötelező érvényű szabályzat sablonok Pénzkezelési szabályzat Tartalomjegyzék: 1. A készpénzben történő pénzforgalom lebonyolítási rendje 1.1. A leggyakrabban előforduló pénztári pénzmozgások 2. Bankszámlán

Részletesebben

Az online számla adatszolgáltatással összefüggő feladatok. Dr. Funtek Zsolt NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

Az online számla adatszolgáltatással összefüggő feladatok. Dr. Funtek Zsolt NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Az online számla adatszolgáltatással összefüggő feladatok Dr. Funtek Zsolt NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Miről lesz szó? A szabályozás célja, jogszabályok A számlázó programot használók

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv1. 9. ]

SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv1. 9. ] ADÓTÖRVÉNYEK 2015. ÁFA 2015. január 21. Előadó: 10 40-12 10 Sike Olga főosztályvezető helyettes, NAV SZOLGÁLTATÁSOK TELJESÍTÉSI HELYE I. [Áfa tv. 45/A., Mód. tv1. 9. ] Az ún. távolról nyújtható szolgáltatások

Részletesebben

Általános forgalmi adó

Általános forgalmi adó Bejelentkezéskor eldöntve, de minden adóév végén megváltoztatható Mindenki áfa alany, aki saját nevében gazdasági tevékenységet folytat Tevékenység üzletszerűen, rendszeresen folytatva, bevétel elérése

Részletesebben

A Comarch ECOD Operator 2.0 WWW felhasználói kézikönyv UTOLSÓ MÓDOSÍTÁS DÁTUMA OLDALAK SZÁMA 15

A Comarch ECOD Operator 2.0 WWW felhasználói kézikönyv UTOLSÓ MÓDOSÍTÁS DÁTUMA OLDALAK SZÁMA 15 A Comarch ECOD Operator 2.0 WWW felhasználói kézikönyv UTOLSÓ MÓDOSÍTÁS DÁTUMA 2016-04-13 OLDALAK SZÁMA 15 STÁTUSZ BIZALMAS Tartalomjegyzék 1. Az adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkcióhoz kapcsolódó

Részletesebben

Naplófőkönyv zárása. A részletező nyilvántartások a következők (félkövér betűvel jelöltem, amit szakszervezet esetében el tudok képzelni):

Naplófőkönyv zárása. A részletező nyilvántartások a következők (félkövér betűvel jelöltem, amit szakszervezet esetében el tudok képzelni): Naplófőkönyv zárása Az egyszeres könyvvitel alap- és részletező nyilvántartásokból áll. (Kettős könyvvitel esetében a részletező nyilvántartásokat a főkönyvi számlák analitikája adja, így ezért nincs szükség

Részletesebben

Szigorú számadású nyomtatványok

Szigorú számadású nyomtatványok Szigorú számadású nyomtatványok Időállapot: 2015-01-01-2015-12-31 Szerző: Veresné Drótos Katalin, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2015-01-07 18:08:55 Tartalomjegyzék: 1. A szigorú számadású nyomtatványok

Részletesebben

A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2015.

A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2015. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai 2015. A számlázásra vonatkozó előírásokat meghatározóan az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.), valamint

Részletesebben

Csanytelek Község Önkormányzata. Képviselő-testülete. 26/2007.(XI. 29.) Ökt. rendelete AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL

Csanytelek Község Önkormányzata. Képviselő-testülete. 26/2007.(XI. 29.) Ökt. rendelete AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 26/2007.(XI. 29.) Ökt rendelete AZ IPARŰZÉSI ADÓRÓL Csanytelek Község Önkormányzata Képviselő-testülete 26/2007.(XI. 29.) Ökt rendelete az iparűzési

Részletesebben

Köszöntöm Önöket! Cserkeszőlő 2018 február 28.

Köszöntöm Önöket! Cserkeszőlő 2018 február 28. Köszöntöm Önöket! Cserkeszőlő 2018 február 28. Nézzünk a zsebünkbe...aztán az adókörnyezetünkbe ADÓ NÉLKÜL JOBBAN ÉREZZÜK MAGUNKAT... 5 LÉPÉS AMI SEGÍTHET... 1. Használják a Nav Szja adóelőlegnyilatkozatait

Részletesebben

NAV Online Számla KISOKOS

NAV Online Számla KISOKOS NAV Online Számla KISOKOS 2018. július 1. Online Számla adatszolgáltatás Vészesen közeledik a NAV legújabb csodafegyvereként emlegetett, Online Számla adatszolgáltatási kötelezettség bevezetésének időpontja.

Részletesebben

Az új közlekedési eszközöknek az Európai Közösség más tagállamából történő beszerzésének és értékesítésének alapvető szabályai 2019.

Az új közlekedési eszközöknek az Európai Közösség más tagállamából történő beszerzésének és értékesítésének alapvető szabályai 2019. Az új közlekedési eszközöknek az Európai Közösség más tagállamából történő beszerzésének és értékesítésének alapvető szabályai 2019. Kit terhel adókötelezettség? Új közlekedési eszköznek az Európai Közösség

Részletesebben

A pénztárgép használatának szabályai

A pénztárgép használatának szabályai A pénztárgép használatának szabályai Előadó: dr. Alexy Miklós 2015. október 29. Adótanácsadók Egyesülete jegyzet 1 1. Jogszabályi alapok ( ÁFA tv. ) - A) Számla kibocsátási kötelezettség ( ÁFA tv. 159..

Részletesebben

Számlázó programmal szembeni jogszabályi követelményeket érintő gyakori kérdésekválaszok

Számlázó programmal szembeni jogszabályi követelményeket érintő gyakori kérdésekválaszok Számlázó programmal szembeni jogszabályi követelményeket érintő gyakori kérdések-válaszok 2014.10.18. Számlázó programmal szembeni jogszabályi követelményeket érintő gyakori kérdésekválaszok [A számla

Részletesebben

Kitöltési útmutató a SZAMLAZO nyomtatványhoz

Kitöltési útmutató a SZAMLAZO nyomtatványhoz Kitöltési útmutató a SZAMLAZO nyomtatványhoz Jogszabályi háttér: - a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló

Részletesebben

Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei. Készítette: Beke Ibolya

Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei. Készítette: Beke Ibolya Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei Készítette: Beke Ibolya 1 Üzleti jellegű termékértékesítés adóköteles tevékenység A gazdasági tevékenység elemei: üzletszerűség;

Részletesebben

Számlázó programmal szembeni jogszabályi követelményeket érintő gyakori kérdésekválaszok

Számlázó programmal szembeni jogszabályi követelményeket érintő gyakori kérdésekválaszok Számlázó programmal szembeni jogszabályi követelményeket érintő gyakori kérdésekválaszok II. [A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági

Részletesebben

1. A helyi adók bevezetésének időtartama. 2. Az építményadó

1. A helyi adók bevezetésének időtartama. 2. Az építményadó Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. ( XI. 29. ) önkormányzati rendelete a helyi adókról (Egységes szerkezetben a 25/2015. (XI.25.)*, 31/2015. (XII.21.)** 6/2016. (II.12.)***30/2017.

Részletesebben

TATA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 32/2012.(XI. 29.) önkormányzati rendelete

TATA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 32/2012.(XI. 29.) önkormányzati rendelete TATA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 32/2012.(XI. 29.) önkormányzati rendelete az építményadóról szóló 28/2002.(XII. 20.) önkormányzati rendelete és az idegenforgalmi adóról szóló 30/2002. (XII.

Részletesebben

24/1995. (XI. 22.) PM rendelet Hatályos: 2011.01.01 -

24/1995. (XI. 22.) PM rendelet Hatályos: 2011.01.01 - 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet Hatályos: 2011.01.01 - Jogszabálykereső Szolgáltatja a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási

Részletesebben

Belföldi áfa összesítő jelentés

Belföldi áfa összesítő jelentés Belföldi áfa összesítő jelentés Készítette: Balogh Szabolcs NAV Kiemelt Adózók Adóigazgatása Kiutalás Előtti Ellenőrzési osztály 2. A belföldi áfa összesítő jelentésre vonatkozó jogszabályi háttér: Az

Részletesebben

Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége

Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége 1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 4-6. Számlaszám: OTP Bank 11705008-29902695 Tel: +36 (1) 361 4094, +36-(30) 640 4114 Közhasznú Szervezet Főv. Bíróság: 12.192

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI 2013 www.gittairodaja.hu 8. LECKE

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSÉNEK ALAPJAI 2013 www.gittairodaja.hu 8. LECKE 8. LECKE 31 5.6 VEVŐI, SZÁLLÍTÓI ANALITIKA A vevői követelésekről vagyis azokról az összegekről, amelyekkel a vevők tartoznak felénk valamint a szállítói tartozásokról vagyis amivel mi tartozunk beszállítóinknak

Részletesebben

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz

Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Kitöltési útmutató a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról szóló NY jelű Nyilatkozathoz Törvényi háttér Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) A társadalombiztosítás

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete*

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) A Közgyűlés a helyi adókról

Részletesebben

Kulcs Község Önkormányzat Képviselőtestületének 23/2012. (XI. 5.) Önkormányzati rendelete az Idegenforgalmi adóról

Kulcs Község Önkormányzat Képviselőtestületének 23/2012. (XI. 5.) Önkormányzati rendelete az Idegenforgalmi adóról Kulcs Község Önkormányzat Képviselőtestületének 23/2012. (XI. 5.) Önkormányzati rendelete az Idegenforgalmi adóról Kulcs Község Önkormányzat Képviselőtestülete a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1)

Részletesebben

Áfa 2015. Köztisztasági Egyesülés

Áfa 2015. Köztisztasági Egyesülés Áfa 2015. Köztisztasági Egyesülés Direktíva változásához kapcsolódó, kihirdetett Áfa tv. módosítás 2014. évi XXXIII. tv. Magyar Közlöny 94. szám, kihirdetve 2014. 07. 14. Hatályba lép 2015. január 1. Az

Részletesebben

Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének Kisgyőr Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2001. (XI.20.), 9/2004. (IV.20.), 21/2004. (XII. 07.) 7/2005. (IV.05.) és 16/2007. (XI.27.) rendeletével módosított 5/1999. (VI.29.) számú rendelet

Részletesebben

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai. dr. Horváth Gábor 2015. január

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai. dr. Horváth Gábor 2015. január Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai dr. Horváth Gábor 2015. január 2015. évi Art. módosítások I. A módosításokat a 2014. évi LXXIV. törvény tartalmazza! Alapelvek Az

Részletesebben

A pénzforgalom lebonyolítása (döntések és feladatok) I. A beszerzéshez kapcsolódó pénzforgalom lebonyolítása

A pénzforgalom lebonyolítása (döntések és feladatok) I. A beszerzéshez kapcsolódó pénzforgalom lebonyolítása A pénzforgalom kapcsolódhat: I. Beszerzéshez II. Értékesítéshez A pénzforgalom lebonyolítása (döntések és feladatok) I. A beszerzéshez kapcsolódó pénzforgalom lebonyolítása 1. Fizetési módok 2. Szervezeti,

Részletesebben

F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK

F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK F) EGYÉB PÉNZÜGYI NYOMTATVÁNYOK Sorszám Bizonylat megnevezése Bizonylat száma Azonosító 1. Bevételi előírások és bevételek analitikus nyilvántartó lapja C. 318-29. r.sz. F01. 2. Utalvány Saját készítésű

Részletesebben

Fókusz-Hírlevél Adózási Percek évi 3.szám, 2016.január 14. Kedves Vállalkozó!

Fókusz-Hírlevél Adózási Percek évi 3.szám, 2016.január 14. Kedves Vállalkozó! A tartalomból: Személyi jövedelemadó bevallás 2016. évi 3. szám, 2016.január 14. Iparűzési adó választási lehetőségek 2016. évi minimálbér Lakásvásárlás áfája Általános információ Egyéni vállalkozóknak

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2015. (IX.25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2015. (IX.25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE 1 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2015. (IX.25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 45/2007. (XII. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról Siófok

Részletesebben

Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE)

Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete (DÖKE) 7300 Komló, 48-as tér 1. Adószám: 18305898-1-02 KSH: 18305898949952902 PÉNZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 2013.. Cégszerű aláírás A pénzkezelési szabályzat a Név: Diák és

Részletesebben

Balatongyörök Község Önkormányzata Képvisekő-testületének 11/2011. (XII. 19.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Balatongyörök Község Önkormányzata Képvisekő-testületének 11/2011. (XII. 19.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Balatongyörök Község Önkormányzata Képvisekő-testületének 11/2011. (XII. 19.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Balatongyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat önálló gazdálkodásának

Részletesebben

KKV-AKADÉMIA 2015. Előadó: Szeip Zsolt Innovációs, Projektmenedzsment és Fiskalizációs üzletágigazgató, Laurel Kft.

KKV-AKADÉMIA 2015. Előadó: Szeip Zsolt Innovációs, Projektmenedzsment és Fiskalizációs üzletágigazgató, Laurel Kft. KKV-AKADÉMIA 2015 Az online kassza előnyei, az adminisztráció könnyítésére használható tulajdonságai. A NAV-felé adminisztrációs kötelezettség, a cég számára hasznos információhalmaz és a nyilvántartási

Részletesebben

Kérdés-válaszok a július 1-jétől teljesítendő online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban

Kérdés-válaszok a július 1-jétől teljesítendő online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban Kérdés-válaszok a 2018. július 1-jétől teljesítendő online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban 1. 2018. július 1-jével megszűnik a számlákra vonatkozó tételes adatszolgáltatás (összesítő

Részletesebben

Közlemény I. Bevezetés II. Támogatásra jogosultak

Közlemény I. Bevezetés II. Támogatásra jogosultak Közlemény a hagyományos pénztárgép online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgépre való 2013. évi cseréjéhez nyújtott támogatásról I. Bevezetés A Magyar Közlöny 2013/24.

Részletesebben

I. Általános rendelkezések 1.. /1/ Az önkormányzat helyi adót állapít meg az illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység gyakorlására.

I. Általános rendelkezések 1.. /1/ Az önkormányzat helyi adót állapít meg az illetékességi területén végzett vállalkozási tevékenység gyakorlására. Magyarszerdahely község Önkormányzata Képviselő-testülete 8/1995. (XII.22.) önkormányzati rendelete A 14/2012.( XI. 29.)önkormányzati rendelettel módosított A helyi iparűzési adóról Az Országgyűlés az

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E. a helyi iparűzési adóról

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E. a helyi iparűzési adóról MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben a 22/2011.(XII.30.) önkormányzati rendelettel) a helyi adókról szóló a

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 45/2007. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 45/2007. (XII. 14.) önkormányzati rendelete SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 45/2007. (XII. 14.) önkormányzati rendelete (Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva 2015. szeptember 26.

Részletesebben

Tájékoztató a lakossági betéti termékek kamatjövedelme után fizetendő kamatadóról és egészségügyi hozzájárulásról KAMATJÖVEDELMEK UTÁN FIZETENDŐ KAMATADÓ A Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII.

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ÍGY JÁR JÓL:

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ÍGY JÁR JÓL: EGYÉNI VÁLLALKOZÁS EGYÉNI VÁLLALKOZÁS Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel. Több tevékenységet folytathat, tevékenységét több telephelyen,

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 45/2007. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 45/2007. (XII. 14.) önkormányzati rendelete SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 45/2007. (XII. 14.) önkormányzati rendelete (Egységes szerkezetbe foglalva és lezárva 2017. április 29. napjával.)

Részletesebben

Az online pénztárgépre vonatkozó szabályozás rejtelmei - térkép a jogi útvesztőben való tájékozódáshoz írta: dr. Potháczki Dóra

Az online pénztárgépre vonatkozó szabályozás rejtelmei - térkép a jogi útvesztőben való tájékozódáshoz írta: dr. Potháczki Dóra Az online pénztárgépre vonatkozó szabályozás rejtelmei - térkép a jogi útvesztőben való tájékozódáshoz írta: dr. Potháczki Dóra Komárom, 2015. december 6. I. Bevezető Az adózó a tevékenysége folytatása

Részletesebben

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Vállalkozási forma A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Bejelentés köteles telepengedély köteles tevékenységek 57/2013 (II.27.) Korm. rendelet

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Halimba Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. szeptember 29-i ülésére. Tisztelt Képviselő testület!

ELŐTERJESZTÉS Halimba Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2014. szeptember 29-i ülésére. Tisztelt Képviselő testület! H ALIMB A K Ö ZS É G Ö N K O R MÁ N Y ZAT A P O L G Á R M E S T E R 8452 HALIMBA, Petőfi u. 16. (88) 503-420 fax:(88) 237-003 Ügyszám: 11/ 58-7/2014. Előterjesztő: Tóbel János polgármester Készítette:

Részletesebben

Ideiglenes iparőzési adó:

Ideiglenes iparőzési adó: Ideiglenes iparőzési adó: Az adókötelezettség (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység ( a továbbiakban iparőzési tevékenység)

Részletesebben

EKAER Kockázati biztosíték

EKAER Kockázati biztosíték EKAER _ A kockázati biztosíték EKAER Kockázati biztosíték Vörös Attila Szakmai Főigazgató-helyettes NAV KMRAFI Jogszabályi háttér Art 22/E. (5) Amennyiben az adózó az (1) bekezdés a) és c) alpontja szerinti

Részletesebben

Szociális Intézmények Országos Szövetsége BIZONYLATI REND

Szociális Intézmények Országos Szövetsége BIZONYLATI REND Szociális Intézmények Országos Szövetsége BIZONYLATI REND 1. A könyvvezetés módja A Szövetség egyszeres könyvvitelre kötelezett. Az egyszeres könyvvitelt keretében a Szövetség a kezelésében, a használatában,

Részletesebben

BELSŐ ELLENŐRZÉSI J E L E N T É S CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZKEZELÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉRŐL

BELSŐ ELLENŐRZÉSI J E L E N T É S CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZKEZELÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉRŐL JUHÁSZ LEJLA OKLEVELES PÉNZÜGYI REVIZOR H-6763 SZATYMAZ, KOSSUTH U.79/B. BELSŐ ELLENŐRZÉSI J E L E N T É S CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT PÉNZKEZELÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉRŐL Ellenőrzött szerv : Csanytelek Községi

Részletesebben

T/4124. számú. törvényjavaslat

T/4124. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/4124. számú törvényjavaslat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény jogharmonizációs célú módosításáról és az adó-visszaigénylés különös eljárási szabályairól

Részletesebben