NAR - IAF MD 10:2013

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NAR - IAF MD 10:2013"

Átírás

1 NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer A tanúsító testületek kompetenciakezelésének értékelése összhangban az ISO/IEC 17021:2011 szabvánnyal NAR - IAF MD 10: kiadás február 11.

2 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 2/15 International Accreditation Forum, Inc. IAF Mandatory Document for Assessment of Certification Body Management of Competence in Accordance with ISO/IEC 17021:2011 Issue 1 (IAF MD 10:2013)

3 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 3/15 A Nemzetközi Akkreditációs Fórum (IAF) részletezi a feltételeket azon testületek akkreditálásához, amelyek megfelelőség-értékelési szolgáltatásokat nyújtanak, és az ilyen akkreditáció elősegíti a tevékenységet és csökkenti az igényt a többszörös tanúsítás iránt. Az akkreditáció csökkenti az üzleti kockázatot és biztosítja a vevők számára, hogy az akkreditált megfelelőség-értékelő testületek (Conformity Assessment Bodies, CAB) felkészültek az akkreditált alkalmazási területükön belüli munka elvégzésére. Az olyan akkreditáló testületektől (Accreditation Bodies, AB), amelyek az IAF tagjai és az akkreditált CAB-ektől megkövetelik, hogy betartsák a vonatkozó nemzetközi szabványokat és a szabványok következetes alkalmazására készült kötelező IAF dokumentumokat. Az IAF többoldalú elismerési megállapodást (MLA) aláíró Akkreditáló Testületeket rendszeresen értékelik egy kijelölt értékelő csapat által, hogy biztosítsák az akkreditálási programjaik bizalmasságát. Az IAF MLA felépítése és a területek az IAF PR 4-ben vannak részletezve - Az IAF MLA felépítése és jóváhagyott normatív dokumentumok. Az IAF MLA-t 5 szintre bontották le: az 1. szint meghatározza a kötelező kritériumokat, melyeket minden Akkreditáló Testületnek alkalmaznia kell (ISO/IEC 17011). A 2. szint tevékenységeinek és a 3. szint megfelelő normatív dokumentumainak kombinációját az MLA fő területeinek hívjuk, és a 4. szint (ha alkalmazható) és az 5. szint vonatkozó normatív dokumentumainak kombinációját az MLA al-területeinek hívjuk. Az MLA fő területei olyan tevékenységeket tartalmaznak, mint pl.: terméktanúsítás és kapcsolódó kötelező dokumentumok pl.: ISO/IEC A megfelelőség-értékelő testületek által kiállított tanúsítványok a fő területeken egyenértékűnek minősülnek. Az MLA al-területei megfelelőség értékelési követelményeket tartalmaznak, mint pl.: ISO 9001 és rendszer specifikus követelmények, ahol alkalmazható, pl.: ISO TS A megfelelőség-értékelő testületek által kiadott tanúsítványok az al-területeken egyenértékűnek minősülnek. Az IAF MLA a tanúsítás piaci elfogadásához szükséges bizalmat teremti meg. Egy bizonyos szabvány vagy séma szerinti tanúsítással rendelkező szervezetet vagy személyt, amelyet egy IAF MLA-t aláíró AB akkreditált, világszerte elismerik, ami elősegíti a nemzetközi tevékenységét. Kiadás száma: 1 Készítette: IAF Műszaki bizottsága Jóváhagyták: IAF tagok Kelt: október 15. Kiadás kelte: február 11. Alkalmazás kelte: február 11. Információt ad: Elva Nilsen, IAF titkárság Telefon:

4 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 4/15 Bevezetés az IAF kötelező dokumentumokhoz E dokumentumban a kell ( shall ) kifejezést ott használjuk, ahol a vonatkozó szabvány követelményei kötelezőek. Az ajánlott ( should ) kifejezést használjuk ebben a dokumentumban, hogy jelezzük, hogy az a szabvány követelményeknek való megfelelés elismert eszköze; a tanúsító testület (CAB) eleget tehet ezeknek a követelményeknek egyenértékű módon, feltéve, ha ezt az akkreditáló testület (AB) felé bizonyítani tudja.

5 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 5/15 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 6 2. Definíciók 6 3. Általános elvek 6 4. Szakterületek 9 5. Kompetencia kritériumok meghatározása Értékelési folyamatok 11 A melléklet tájékoztatás 13

6 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 6/15 A tanúsító szervezetek kompetenciakezelésének értékelése összhangban 1. Bevezetés Ezen dokumentum célja, hogy egy harmonizált megközelítést nyújtson ahhoz, hogy az Akkreditáló Testület hogyan értékelje a Tanúsító Testület kompetenciakezelését az ISO/IEC 17021:2011 szabvány szerint. 2. Definíciók E dokumentumban a következő meghatározások érvényesek: 2.1. Tanúsítási folyamat: a tanúsítással összefüggő funkciók teljessége a kérelem kézhezvételétől a tanúsítás megadásáig és a fenntartásig 2.2. Tanúsítási funkciók: a tanúsítási folyamat egy szakasza. Például, kérelem átvizsgálás, audit, tanúsítási döntés (ISO/IEC 17021:2011 Melléklet A) 2.3. Kívánt eredmények: egy tanúsítási funkció kimenetei, amik megfelelnek az ISO/IEC 17021:2011 követelményeinek és a Tanúsító Testület tanúsítási folyamata céljainak. 3. Általános elvek 3.1. Az Akkreditáló Testületnek ellenőrizni kell, hogy a Tanúsító Testület tudja-e igazolni, hogy a tanúsítási folyamatban részt vevő személyzet a kívánt kompetenciákkal rendelkezik-e Az Akkreditáló Területnek ellenőriznie kell, hogy a Tanúsító Testület meghatározta-e a tanúsítási folyamatait, és minden egyes tanúsítási funkcióra vonatkozóan az elérni kívánt

7 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 7/15 eredményeket. A Tanúsító Testületkompetencia értékelésének az Akkreditáló Testület által a következőkön kell alapulnia: (a) a Tanúsító Testület dokumentált folyamatai a kompetencia kritériumok meghatározására; (b) a kompetencia kritériumok meghatározását célzó folyamat eredményei/kimenetele ; (c) a Tanúsító Testület értékelése saját személyzetére vonatkozóan; és (d) figyelembe veszi-e minden egyes tanúsítási funkció kívánt eredményét és vajon ezeket elérik-e A tanúsítási funkciók, amelyeket az Akkreditáló Testületnek ellenőriznie kell, hogy a Tanúsító Testület meghatározta-e a rájuk vonatkozó kompetenciakritériumokat, nem kizárólagosan a következőket tartalmazzák: (a) A kérelem átvizsgálása (lásd a 3.5 pontban lévő példát); (b) Az auditprogram kidolgozása; (c) Az auditok megtervezése/beosztása; (d) Az audit csoport kijelölése; (e) Auditálás és jelentéskészítés; (f) A jelentések felülvizsgálata és a tanúsítási döntések és; (g) A tanúsítás fenntartása. Ezen dokumentum A Melléklete tájékoztató jellegű és példákat szolgáltat a kívánt eredményekre a fenti tanúsítási funkciókhoz. A Tanúsító Testület azonosíthat más kívánt eredményeket is ezekből a tanúsítási funkciókból Az Akkreditáló Testületnek ellenőrizni kell a Tanúsító Testület a kompetencia kritérium meghatározását az alábbiakra: (a) A vezetőségre, aki felügyeli a tanúsítási folyamatot; (b) A Pártatlansági Bizottsági tagokra; (c) Belső auditot végző személyzetre; és (d) Az értékelésért és monitoringért felelős személyzetre, aki figyelemmel kíséri a kompetenciákat és tanúsítási funkciókat végző személyzet teljesítményét.

8 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 8/ Az Akkreditáló Testületnek vizsgálni kell a Tanúsító Testület objektív bizonyítékait a kívánt célok elérése érdekében az összes tanúsítási funkcióra (lásd A Melléklet), ami egy jelzés a kompetencia meghatározási és értékelési folyamat eredményességére. Az Akkreditáló Testületnek vizsgálni kell a Tanúsító Testület objektív bizonyítékait, amik meghiúsítják a kívánt célok elérését az összes tanúsítási funkcióban, ami egy jelzés a kompetencia meghatározási és értékelési folyamat nem kellő eredményességére. Megjegyzés: Ha a Tanúsító Testület nem éri el a kívánt eredményeket egy adott tanúsítási funkcióra vonatkozóan, az jelzés lehet arra is, hogy a Tanúsító Testület eljárásai nem kellően eredményesek vagy nincsenek megvalósítva arra a funkcióra. Például, a kérelem átvizsgálása esetében annak meghatározására, hogy a Tanúsító Testületnek vannak-e kompetens auditcsoport tagjai, ki tudja-e osztani és meg tudja-e határozni az auditidőt, az Akkreditáló Testületnek ellenőriznie kell, hogy a Tanúsító Testület: a) meghatározta-e a kívánt eredményeket (lásd felül (d) pont) a tanúsítási folyamat ezen funkciójára; b) meghatározta-e az eredményes kompetencia kritériumokat ezen funkciót végző személyzetre vonatkozóan; c) objektív bizonyítékokat tud-e bemutatni, mellyel igazolja, hogy a személyzet, aki ezt a funkciót végzi, megfelel a kompetencia kritériumoknak; és d) hogy a tanúsítási folyamat funkciójából eredő kimenet eléri a kívánt eredményt, az által, hogy: i. bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a szervezet szakterülete(i), amit auditáltak, megfelelően voltak e meghatározva. ii. bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a kijelölt auditorok rendelkeznek a szükséges kompetenciákkal a megfelelő szakterület(ek)re, és iii. bizonyítékot szolgáltat arra, hogy elegendő audit időt határoztak meg a kérelmező / tanúsított ügyfél által szolgáltatott információk felülvizsgálatából, és a korábbi auditokból Az Akkreditáló Testületnek értékelnie kell a Tanúsító Testület által a kompetencia kritériumok meghatározására és a kompetencia kiértékelésére kialakított folyamatot és eljárásokat, annak érdekében, hogy igazolja/ellenőrizze,, hogy a kompetensnek értékelt személyzet következetesen eléri a kívánt eredményeket az összes tanúsítási funkcióra Az Akkreditáló Testületnek ellenőriznie kell, hogy a Tanúsító Testület rendelkezik-e megfelelő feljegyzésekkel a folyamatok megvalósítására, amik meghatározzák, és kiértékelik a kompetenciákat, valamint a Tanúsító Testület igazolni tudja-e, hogy az értékelés módszerei eredményesek és azok következetesen elérik a kitűzött célokat.

9 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 9/15 4. Szakterületek 4.1. Az Akkreditáló Testületnek ellenőrizni kell, hogy a Tanúsító Testület meghatározta azon szakterületeit, ahol akkreditált tanúsítást végez, és hogy ezek lefedik a Tanúsító Testület teljes akkreditált területét. A Tanúsító Testület felelőssége, hogy meghatározza a szakterületeket, ahol tevékenykedik, a folyamatok, környezeti hatások és tényezők, kockázat stb. közös vonásai alapján, (a) A szakterületeket nem szükségszerű az akkreditált területek felhasználásával definiálni.. Lehetséges, hogy egyetlen akkreditált terület egynél több szakterületet tartalmazhat, például: MIR 38 Egészségügyi és Szociális Munka tartalmazhatja: Állatorvosi szolgáltatások Kórházi szolgáltatások Orvosi és fogorvosi ellátás Ápolási/gondozási szolgáltatások Szociális munka Hasonlóan, a MIR 28 Építőipar esetén szükséges lehet figyelembe venni, hogy ez a terület a festéstől és a tapétázástól kezdve a magas és mélyépítési projektekig tartalmazhat tevékenységeket. Lásd IAF ID1:2010 Tájékoztató dokumentum a MIR akkreditálási területek meghatározására (b) Néhány esetben, egyetlen szakterület kapcsolódhat több mint egy akkreditált területhez. Például: a csomagolásra használt műanyag táskák gyártása egyaránt kapcsolódik a nyomdaipar területhez (MIR 9) és a kaucsuk és műanyag termékekhez is (MIR 14) Az Akkreditáló Testületnek ellenőrizni kell, hogy a Tanúsító Testület dokumentálta-e szakterületenként a kompetencia kritériumait: (a) megfogalmazták-e a kompetencia szempontokat (pl.: mely készség és képesség szükséges az adott szakterülethez)

10 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 10/15 Megjegyzés: Egyes esetekben, például: egy orvos esetében, figyelembe lehet venni a szakterület kompetenciájának bizonyításakor: a képesítésének bizonyítékait, a szakmai regisztrációt a vonatkozó nemzeti hatóságoknál. b) Lefedi-e az összes vonatkozó sajátosságát az adott szakterületnek. Például: az összes vonatkozó ismeretet (pl.: jogi követelmények, folyamatok, termékek, ellenőrzési technikák) azonosították-e a szakterülethez Az Akkreditáló Testületnek arra kell bizonyítékot találnia, hogy a Tanúsító Testület képes bizonyítani kompetenciáit az összes tanúsítási funkcióban a teljes szakterületen azáltal, hogy eléri a kívánt eredményeket minden egyes tanúsítási funkcióra. Az Akkreditáló Testületnek bizonyítékot kell találnia, hogy a Tanúsító Testület folyamataival biztosítja a következetes működését. 5. Kompetencia kritériumok meghatározása 5.1. Az Akkreditáló Testületnek ellenőrizni kell, hogy a Tanúsító Testületnek van-e dokumentációval alátámasztott szaktudással rendelkező személyzete, melyeket létrehoz és fenntart a kompetencia kritériumokhoz minden egyes szakterületnél. Ezt a szaktudást lehet külső forrásból biztosítani Az Akkreditáló Testületnek ellenőrizni kell, hogy a Tanúsító Testületnek a kompetencia kritériumok meghatározására létrehozott folyamata azonosítja-e minden tanúsítási tevékenységet/funkciót végző személy számára a szükséges ismereteket és készségeket minden egyes szakterületre és minden egyes irányítási rendszer szabványra vagy előírt követelményre vonatkozóan. (a) Néhány tanúsítási funkcióba be lehet vonni külső személyeket, akiknek kompetenciáit be lehet illeszteni a tervezési folyamatba. Például, a Tanúsító Testület IT rendszere tartalmazhat adatokat az értékelt auditorokról és a szakterületeikről, ahol kompetensek és kijelölhetők egy audit elvégzésére egy adott szervezetnél. Ebben az esetben az Akkreditáló Testületnek ellenőriznie kell, hogy a Tanúsító Testület folyamata megfelelően szabályozott és alkalmas a kívánt célok elérésére. Megjegyzés: A megfelelő szabályozások tartalmazhatnak meghatározott jogosultsági szinteket, jelszó védelmet, stb.

11 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 11/15 (b) Nem szükséges a résztvevő személyzetnek, (aki részt vesznek a kérelem átvizsgálásban, az audit csoport kiválasztásában, audit idő meghatározásában, felülvizsgálati jelentésekben és a tanúsítási döntés meghozatalában), hogy ugyanolyan mélységű kompetenciákkal rendelkezzenek az összes területre, mint az auditorok. Például, az ISO/IEC A Melléklete utal rá, hogy a személyzet, aki átvizsgálja a jelentéseket és meghozza a tanúsítási döntést, szükséges hogy az auditorokkal egyenértékűen ismerjék a Tanúsító Testület tanúsítási folyamait, de nem szükséges az ügyfelek üzleti szektorának vagy az audit alapelvek ismereteinek, gyakorlatoknak és technikáknak olyan mértékű ismerte. (c) Az egyes tanúsítási funkcióra kijelölt személyek esetében nem szükséges, hogy az összes kompetenciával rendelkezzenek. A Tanúsító Testületnek bizonyítani kell, hogy együttes kompetenciával rendelkezik adott funkciók elvégezésre. Például, a tanúsítási döntést meghozó nem biztos, hogy kompetens az ügyfél összes üzleti szektorában, de ha a jelentést egy független szakterületi szakértő átvizsgálta, az együttes kompetencia bizonyított lehet.. (d) Az audit területétől függően a kívánt kompetencia különböző lehet egy audit csoport esetében. Például egy felügyeleti audit területe szűkebb lehet a kezdeti értékeléshez képest. Az Akkreditáló Testületnek ellenőriznie kell, hogy a Tanúsító Testületnek vane folyamata, amellyel biztosítja az audit elvégzéséhez szükséges kollektív kompetenciáját az audit csoportnak. 6. Értékelési folyamatok 6.1. Az Akkreditáló Testületnek értékelnie kell, hogy a Tanúsító Testületnek van dokumentált folyamata az összes tanúsítási tevékenység irányításába és elvégzésébe bevont minden személy kompetenciájának kezdeti kiértékelésére és kompetenciájuk fenntartásának kiértékelésére. Az Akkreditáló Testületnek objektív bizonyítékot kell gyűjteni arra vonatkozóan, hogy a Tanúsító Testület értékelte a személyzetét, összhangban a saját dokumentált eljárásaival. (a) ISO/IEC B Melléklete (tájékoztató jellegű és nem előírás) néhány módszer esetében hasznos útmutatót ad, melyet egy Tanúsító Testület alkalmazhat a kompetencia értékélésnél. Azonban, a Tanúsító Testületnek lehetősége van más kompetenciaértékelési módszerek használatára. Bármelyik módszert használja a Tanúsító Testület a kompetenciaértékelésre, az Akkreditáló Testületnek ellenőriznie kell, hogy a Tanúsító Testület be tudja mutatni ezen módszerek eredményességét a kompetencia bizonyítására.

12 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 12/15 (b) A Tanúsító Testület figyelembe veheti, de nem kizárólagosan, hogy a személyzet korábban igazolt képességei, a célok elérése érdekében, megfelelőek a kijelölt feladatokra. Az Akkreditáló Testületnek ellenőriznie kell, hogy ezen igazolt képesség az értékelési folyamat kimenetelén alapul (például: nyilvántartások, jelentések, egyéb információk), melyek hozzájárulnak a bizonyításhoz, mely szerint a személyzet dokumentáltan rendelkezik kívánt készséggel és képességgel a kompetencia kritériumra Az Akkreditáló Testületnek ellenőriznie kell, hogy amikor a Tanúsító Testület külsős és új személyeket alkalmaz, (akiket lehet, hogy egy másik akkreditált Tanúsító Testület kompetensnek értékelt) elvégezte a saját kompetenciakritériumainak megfelelő értékelést. A Tanúsító Testület azonban, (amikor már a teljes értékelési jelentés rendelkezésre áll) figyelembe veheti egy másik akkreditált Tanúsító Testület értékelését a saját értékelése során, de nem hagyatkozhat kizárólagosan arra Az ISO/IEC szerinti akkreditált személyzettanúsítási alrendszer alapján végzett tanúsítás használható a személyek kompetenciájának bizonyítására, olyan mértékben, amennyire a személyzettanúsítási alrendszer területe ezt lefedi. Az Akkreditáló Testületnek bizonyítékot kell keresnie, hogy a Tanúsító Testület meghatározta, hogy mely kompetencia kritériumok nincsenek lefedve a személyzettanúsítási alrendszer területeivel, és hogy a Tanúsító Testület elvégezte a saját értékelését ezen kritériumokra vonatkozóan Ha a személyzettanúsítási alrendszer nem akkreditált, akkor csak annak jelzésére lehet használni, hogy a személyzet rendelkezik bizonyos ismeretekkel és készségekkel és az Akkreditáló Testületnek ellenőrizni kell, hogyan valósította meg a Tanúsító Testület a saját kompetencia értékelését az alrendszer által lefedett kritériumokra Az Akkreditáló Testületnek ellenőriznie kell, hogy a Tanúsító Testület képes azonosítani azt, ha egy személy távozik a személyzetből, akkor annak milyen befolyása van a szervezet teljes kompetenciájára. Például: lehetséges, hogy egy auditor távozása a (aki egy speciális szakterületen kompetens) azt eredményezheti, hogy a Tanúsító Testület egy sajátos szakterületet már nem tud lefedni a kompetenciáival. Ilyen körülmények között az Akkreditáló Testületnek bizonyítékot kell keresnie, hogy a Tanúsító Testület azonosította a korlátait a teljes kompetenciájára és a fennálló tanúsításaira való hatást. A tanúsító testületek kompetenciakezelésének értékelése összhangban az ISO/IEC 17021:2011 szabvánnyal című dokumentum vége.

13 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 13/15 A melléklet tájékoztatás Példák tanúsítási funkciók kívánt eredményeiről. Tanúsítási funkciók Kívánt eredmények Kérelem átvizsgálás a területek a Tanúsító Testület kompetenciájával lefedett területekbe esnek; a kérelmezett terület meghatározása összhangban a kérelmező termékeivel / szolgáltatásával és az irányítási rendszerével; az auditálandó szervezet szakterületei megfelelő azonosítása és elosztása; elengedő auditor van kijelölve; a kijelölt auditorok rendelkeznek a kívánt kompetenciákkal: i. Az audit funkciókra, amire kijelölték. Pl.: vezető auditor ii. Az adott folyamatokra és a működésekre iii. A vonatkozó irányítási rendszer szabvány(ok)ra. iv. A tanúsítási alrendszerekre (ahol szükséges) a szükséges auditor idő meghatározása, indoklása az IAF MD1 és az IAF MD5 (MIR és KIR)-nek megfelelően vagy egyéb speciális követelményekre a tanúsítási alrendszerekben, az tanúsított/kérelmező ügyfél által szolgáltatott információk alapján; a tanúsítás átszármaztatása az IAF MD2 követelményei szerint. Audit program tervezése A felügyeleti és az újratanúsítási auditok tervezése az ISO/IEC el összhangban; IAF MD1-nek megfelelő alkalmazása több telephely esetén. Auditok ütemezése az audit program megfelel az ISO/IEC nek; az audit időtartama és dátuma az ügyféllel egyeztetett. Audit csoport kijelölése az audit csoport együttes kompetenciája lefedi az ügyfél termékeit és szolgáltatásait. Audit terv az auditterv összhangban van a tervezett tanúsítási területtel, az audit típusával, és tükrözi az ügyfél szervezetét, folyamatait és működését; az auditterv elegendő időt tartalmaz az vizsgálatra; az audit csoport tagjai a kompetenciáikhoz mérten vannak kijelölve.

14 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 14/15 Auditálás és jelentéskészítés az eredményes audit végrehajtása: o nyitó és záró értekezlet megtartása o eredményes auditbizonyíték gyűjtési technikák o az auditcsoport tagjai elegendő feljegyzést készítenek a bizonyítékokról o mintavételi technikákat eredményesen alkalmazzák o az audit csoport tagjai az auditbizonyítékokkal összhangban álló következtetéseket állapítanak meg. az auditjelentés az ISO/IEC TS 17022:2012 követelményein alapul ; szükség esetén megismétlik az auditot; a tanúsításra vonatkozó javaslat megegyezik az audit megállapításaival, az audit területével és a tanúsítvány alkalmazási területével. Jelentés felülvizsgálata és tanúsítási döntés a kérelem átvizsgálást követő összes változás ellenőrzése; megerősítés, hogy az audit időtartama megfelelő volt; megerősítés, hogy az auditcsoport tagjai az audit feladatok ellátására a kompetenciáiknak megfelelően voltak kijelölve; megerősítés, hogy az auditjelentés kielégíti az ISO/IEC TS 17022:2012 követelményeit; megerősítés, hogy a tanúsítási ajánlás az audit megállapításain alapul; dokumentumokkal alátámasztott bizonyítékok állnak rendelkezésre, amivel a független átvizsgáló tisztázni tudja a jelentések tartalmát vagy a kapcsolódó ajánlásokat. Tanúsítás fenntartása követték az auditprogramot és a felügyeleti, újratanúsítási tevékenységeket kellő időben hajtották végre; felügyeleti tevékenység megfelelő mintavételei elegendőek a felülvizsgálathoz; minden egyes változást felülvizsgáltak és igazoltak, hogy nem befolyásolta hátrányosan a tanúsítást; tájékoztatást adnak a nem megfelelőségekről, amik felfüggesztéshez, vagy a tanúsítvány visszavonásához vezetnének; lejáratok előtti időszerű újratanúsítási auditok és újratanúsítási döntések.

15 IAF MD 10:2013 Nemzetközi Akkreditálási Fórum Oldal 15/15 Jelen vagy egyéb IAF dokumentumokról további információ esetén lépjen kapcsolatba az IAF tagjaival vagy az IAF titkársággal. Az IAF tagjaival való kapcsolat felvételhez tekintse meg az IAF weboldalát: Titkárság: Elva Nilsen, IAF Titkárság Telefon:

NAR - IAF MD 11:2013

NAR - IAF MD 11:2013 NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer IAF Kötelező Dokumentum az ISO/IEC 17021-es szabvány alkalmazása az integrált irányítási rendszerek auditjára vonatkozóan NAR - IAF MD 11:2013

Részletesebben

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Az előadás témái Emlékeztetőül: összefoglaló a változásokról Alkalmazási

Részletesebben

ISO 9001 Útmutató. Bevezetés. Érvényességi terület és kizárások. Audit folyamat

ISO 9001 Útmutató. Bevezetés. Érvényességi terület és kizárások. Audit folyamat Bevezetés Ezt a dokumentumot azért állítottuk össze, hogy segítsen megismerni az Ön szervezetének szerepét és felelősségét a regisztrációs/tanúsító folyamatban és vázolja az EMT/NQA általános elvárásait,

Részletesebben

A TAM CERT tanúsítási eljárás leírása MSZ EN ISO 9001 szerint

A TAM CERT tanúsítási eljárás leírása MSZ EN ISO 9001 szerint Tartalomjegyzék 1. Kérelmezés átvizsgálása, audit előkészítése...2 1.1 Előaudit...2 1.2 Kérdéskatalógus...2 1.3 Auditmegbízott...2 2 A kezdeti (tanúsító) audit...2 2.1 A kezdeti audit 1. szakasza:...2

Részletesebben

INTERCERT MINŐSÍTŐ ÉS TANÚSÍTÓ KFT.

INTERCERT MINŐSÍTŐ ÉS TANÚSÍTÓ KFT. INTERCERT MINŐSÍTŐ ÉS TANÚSÍTÓ KFT. InterCert-E01 szabvány szerinti minőségirányítási rendszer és/vagy MSZ EN ISO 14001:2005 a tanúsítvány regisztrálására és a tanúsítás Az eljárásban található valamennyi

Részletesebben

Az egészségügyi szolgáltatások minőségirányítási rendszere tanúsításának akkreditálása

Az egészségügyi szolgáltatások minőségirányítási rendszere tanúsításának akkreditálása Az egészségügyi szolgáltatások minőségirányítási rendszere tanúsításának akkreditálása Hete Gabriella (Nemzeti Akkreditáló Testület) Akkreditálásról Az akkreditálás harmadik fél által végzett tevékenység,

Részletesebben

Változások folyamata

Változások folyamata ISO 9001:2008 Változások az új szabványban Változások folyamata A változtatások nem csak a rendszer dokumentumait előállítókra vonatkozik, hanem: az ellenőrzéseket végzőkre, a belső auditot végzőkre, és

Részletesebben

AZ ISO 50001 ÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA KAPCSOLATA

AZ ISO 50001 ÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA KAPCSOLATA AZ ISO 50001 ÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA KAPCSOLATA BÁRCZI ISTVÁN A FENNTARTHATÓSÁGI DIVÍZIÓ VEZETŐJE XXII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT 2013.11.05-06. Világszerte Magyarországon AZ SGS Genfi központ 140

Részletesebben

INTERCERT MINŐSÍTŐ ÉS TANÚSÍTÓ KFT.

INTERCERT MINŐSÍTŐ ÉS TANÚSÍTÓ KFT. INTERCERT MINŐSÍTŐ ÉS TANÚSÍTÓ KFT. InterCert-E01 tanúsításra, a tanúsítvány regisztrálására és Az eljárásban található valamennyi információ az tulajdona, mely nem használható fel üzleti vagy más célra

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Bevezetés Az új fogalmak a TQM ből ismerősek? ISO 9001:2015 új fogalmainak az érdekelt felek általi értelmezése

Részletesebben

INTERCERT MINŐSÍTŐ ÉS TANÚSÍTÓ KFT.

INTERCERT MINŐSÍTŐ ÉS TANÚSÍTÓ KFT. INTERCERT MINŐSÍTŐ ÉS TANÚSÍTÓ KFT. InterCert-E01 tanúsításra, a tanúsítvány regisztrálására és Az eljárásban található valamennyi információ az tulajdona, mely nem használható fel üzleti vagy más célra

Részletesebben

KOCKÁZATSZEMLÉLETŰ AUDIT: MIÉRT ÉRDEKLI A TANÚSÍTÓT (IS) A BETEGKOCKÁZAT?

KOCKÁZATSZEMLÉLETŰ AUDIT: MIÉRT ÉRDEKLI A TANÚSÍTÓT (IS) A BETEGKOCKÁZAT? KOCKÁZATSZEMLÉLETŰ AUDIT: MIÉRT ÉRDEKLI A TANÚSÍTÓT (IS) A BETEGKOCKÁZAT? Becskeházi-Tar Judit, SGS Egészségügyi team Debreceni Egészségügyi Minőségügyi Napok, 2014. MÁJUS 21-23. Piac vezető és újító Ellenőrzés,

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. IAF kötelezõ dokumentum a MIR és KIR auditok NAR-IAF MD5. 2009. május. 1. kiadás

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. IAF kötelezõ dokumentum a MIR és KIR auditok NAR-IAF MD5. 2009. május. 1. kiadás NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer IAF kötelezõ dokumentum a MIR és KIR auditok idõtartamának NAR-IAF MD5 1. kiadás 2009. május IAF MD 5:2009 Nemzetközi Akkreditációs Fórum Oldal

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-04 BELSŐ AUDIT Átdolgozta és aktualizálta:... Tigerné Schuller Piroska minőségirányítási vezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző

Részletesebben

Tanúsítási és felügyeleti tevékenység Eljárás

Tanúsítási és felügyeleti tevékenység Eljárás E példány sorszáma: Eljárás Készítette: Dr. Lajos Attila Minőségirányítási vezető Jóváhagyta: Borszéki Péter Ügyvezető igazgató copyright (szerzői jog): Ezen dokumentum tartalma nem reprodukálható sem

Részletesebben

Tanúsítási és felügyeleti tevékenység Eljárás

Tanúsítási és felügyeleti tevékenység Eljárás E példány sorszáma: Eljárás Készítette: Dr. Lajos Attila Minőségirányítási vezető Jóváhagyta: Borszéki Péter Ügyvezető igazgató copyright (szerzői jog): Ezen dokumentum tartalma nem reprodukálható sem

Részletesebben

DEMIN XV. Hete Gabriella

DEMIN XV. Hete Gabriella Egészs szségügyi gyi szolgáltat ltatók k minőségir girányítási rendszer tanúsítás s akkreditálása DEMIN XV. Nemzeti Akkreditáló Testület Hete Gabriella minőségir girányítási vezető Előad adás s tartalma

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez az MSZ EN ISO 9001,

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez az MSZ EN ISO 13485 szabvány

Részletesebben

Nemzeti Akkreditálási Rendszer. Irányítási rendszereket tanúsító szervezetek megfigyelő helyszíni szemléi területének és számának meghatározása

Nemzeti Akkreditálási Rendszer. Irányítási rendszereket tanúsító szervezetek megfigyelő helyszíni szemléi területének és számának meghatározása Nemzeti Akkreditálási Rendszer Irányítási rendszereket tanúsító szervezetek megfigyelő helyszíni szemléi területének és számának meghatározása NAR-25 1. kiadás Hatályos: 2016. április 2/7 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium Alkalmazott standardok MSZ EN ISO 9000:2001 (EN ISO 9000: 2000) Minőségirányítási

Részletesebben

MIR és KIR auditidő meghatározása NAR-IAF MD 5: kiadás június

MIR és KIR auditidő meghatározása NAR-IAF MD 5: kiadás június MIR és KIR auditidő meghatározása NAR-IAF MD 5:2015 3. kiadás 2016. június IAF MD 5:2015 Nemzetközi Akkreditációs Fórum Oldal 2/23 International Accreditation Forum, Inc. IAF Mandatory Document Determination

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

Gyöngy István MS osztályvezető

Gyöngy István MS osztályvezető Gyöngy István MS osztályvezető www.emi-tuv.hu Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra?. 25 éve Magyarországon Tanúsítás / Hitelesítés: NAT akkreditáció

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7. Szabados Éva. MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer

Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7. Szabados Éva. MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7 Megbízó szervezet neve: D-PACK Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Székhelye: 2371 Dabas-Sári, Szent János u. 1. Megbízó szervezet vezetőségének képviselője:

Részletesebben

Az adatvédelmi irányítási rendszer bevezetésének és auditálásának tapasztalatai. Dr. Szádeczky Tamás

Az adatvédelmi irányítási rendszer bevezetésének és auditálásának tapasztalatai. Dr. Szádeczky Tamás Az adatvédelmi irányítási rendszer bevezetésének és auditálásának tapasztalatai Dr. Szádeczky Tamás Irányítási rendszerek ISO megközelítés Irányítási rendszer - Rendszer politika és célok megfogalmazásához,

Részletesebben

FELHÍVÁS A NEMZETI AKKREDITÁLÓ HATÓSÁG VÁRJA MINŐSÍTŐK, SZAKÉRTŐK JELENTKEZÉSÉT AZ ALÁBBI SZAKTERÜLETEKRE

FELHÍVÁS A NEMZETI AKKREDITÁLÓ HATÓSÁG VÁRJA MINŐSÍTŐK, SZAKÉRTŐK JELENTKEZÉSÉT AZ ALÁBBI SZAKTERÜLETEKRE FELHÍVÁS A NEMZETI AKKREDITÁLÓ HATÓSÁG VÁRJA MINŐSÍTŐK, SZAKÉRTŐK JELENTKEZÉSÉT AZ ALÁBBI SZAKTERÜLETEKRE Zaj, rezgés (vizsgálat, ellenőrzés és terméktanúsítás) terület Villamosság (vizsgálat, ellenőrzés

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. szervezetek megfigyelõ helyszíni NAR kiadás. Hatályos: április 21.

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. szervezetek megfigyelõ helyszíni NAR kiadás. Hatályos: április 21. NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer Irányítási rendszereket tanúsító szervezetek megfigyelõ helyszíni szemléi területének és számának meghatározása NAR-25 1. kiadás Hatályos: 2007.

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. Jogi megfelelés az akkreditált ISO 14001:2004 tanúsítás részeként NAR-EA-7/04. 1.

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. Jogi megfelelés az akkreditált ISO 14001:2004 tanúsítás részeként NAR-EA-7/04. 1. NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer Jogi megfelelés az akkreditált ISO 14001:2004 tanúsítás részeként NAR-EA-7/04 1. kiadás 2009. július EA Európai Akkreditálási Együttmûködés Kiadvány

Részletesebben

9.6 A tanúsítvány felfüggesztése, visszavonása vagy alkalmazási területének szűkítése

9.6 A tanúsítvány felfüggesztése, visszavonása vagy alkalmazási területének szűkítése 9.6 A tanúsítvány felfüggesztése, visszavonása vagy alkalmazási területének szűkítése 9.6.1 Cégünk a tanúsítványok felfüggesztésére, visszavonására, vagy az alkalmazási terület szűkítésére vonatkozó politikája,

Részletesebben

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20.

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5 Megbízó szervezet megnevezése: Szentendrei Betonárugyár ZRt. Székhelye: 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Az audit során vizsgált illetve megtekintett telephelye(i):

Részletesebben

Gyöngy István MS osztályvezető

Gyöngy István MS osztályvezető Gyöngy István MS osztályvezető www.emi-tuv.hu Auditorok fejlesztése, Értékteremtő auditok. auditis (latin) - meghallgatás. auditentias (latin) - meghallgat..audite (latin) - hallgat.. audiens (latin) -

Részletesebben

Az akkreditálási és felügyeleti

Az akkreditálási és felügyeleti NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer Az akkreditálási és felügyeleti vizsgálati eljárásban résztvevõ minõsítõk és szakértõk NAR-06 5. kiadás Hatályos: 2011. december 21. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Tanúsítási és felügyeleti tevékenység Eljárás

Tanúsítási és felügyeleti tevékenység Eljárás E példány sorszáma: Eljárás Készítette: Dr. Lajos Attila Minőségirányítási vezető Jóváhagyta: Borszéki Péter Ügyvezető igazgató copyright (szerzői jog): Ezen dokumentum tartalma nem reprodukálható sem

Részletesebben

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés ISO 9001:2015 revízió - áttekintés Tartalom n Ki az illetékes? n Milyen az ütemterv? n Hol tartunk most? n Hogyan fog ez folytatódni? n Mik képezik a kialakítás kereteit? n Mik képezik az alapvető képességeket?

Részletesebben

1. Az Általános Szerződési Feltételek hatálya

1. Az Általános Szerződési Feltételek hatálya 1. Az Általános Szerződési Feltételek hatálya 1.1. Az Általános Szerződési Feltételek az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 305/2011/EU RENDELETE (2011. március 9.) az építési termékek forgalmazására vonatkozó

Részletesebben

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4.

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. változások célja Előadás tartalma megváltozott fogalmak, filozófia mit jelentenek

Részletesebben

Tanúsítási és felügyeleti tevékenység Eljárás

Tanúsítási és felügyeleti tevékenység Eljárás E példány sorszáma: Eljárás Készítette: Dr. Lajos Attila Minőségirányítási vezető Jóváhagyta: Borszéki Péter Ügyvezető igazgató copyright (szerzői jog): Ezen dokumentum tartalma nem reprodukálható sem

Részletesebben

TÁJÉKOZATÓ T-1-03-04 Minőségirányítási rendszer értékelése és jóváhagyása

TÁJÉKOZATÓ T-1-03-04 Minőségirányítási rendszer értékelése és jóváhagyása KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951 TÁJÉKOZATÓ T-1-03-04 Minőségirányítási rendszer értékelése és jóváhagyása Hivatkozási

Részletesebben

Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György

Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György A VCA/SCC biztonsági, egészség- és környezetvédelmi ellenőrző listája a beszállítók és alvállalkozók SHE (safety, health, environment) értékelési és

Részletesebben

- képzési programok kidolgozásának, tervezésének eljárás tervezete (A)

- képzési programok kidolgozásának, tervezésének eljárás tervezete (A) A ZENFE PROJEKT KAPCSÁN KIALAKÍTANDÓ - képzési programok kidolgozásának, tervezésének eljárás tervezete (A) szakalapítási eljárás tervezete (B) A, A ZENFE konzorcium tagjai, a kialakításra kerülő VIR rendszerben,

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. Útmutató az ISO/IEC Guide 62 (EA-7/01) NAR-IAF GD2. 4. kiadás. 2006. augusztus

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. Útmutató az ISO/IEC Guide 62 (EA-7/01) NAR-IAF GD2. 4. kiadás. 2006. augusztus NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer Útmutató az ISO/IEC Guide 62 alkalmazásához (EA-7/01) NAR-IAF GD2 4. kiadás 2006. augusztus Európai Akkreditálási Együttmûködés Kiadvány Referencia

Részletesebben

Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011.

Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011. Gyártástechnológia alapjai Méréstechnika rész 2011. 1 Kalibrálás 2 Kalibrálás A visszavezethetőség alapvető eszköze. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyekkel meghatározott feltételek mellett megállapítható

Részletesebben

TÁJÉKOZATÓ T-1-03-06 Díjszabás

TÁJÉKOZATÓ T-1-03-06 Díjszabás KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951 TÁJÉKOZATÓ T-1-03-06 Díjszabás Hivatkozási szám: Kiadás száma: Dátum: Dokumentum típusa:

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. szervezetek minõsítési NAR-01M. Hatálybalépés: 2008. november 1. 3. kiadás

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. szervezetek minõsítési NAR-01M. Hatálybalépés: 2008. november 1. 3. kiadás NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer Vizsgáló, ellenõrzõ és tanúsító szervezetek minõsítési eljárása kijelöléshez NAR-01M 3. kiadás Hatálybalépés: 2008. november 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képzettséget szerez az MSZ ISO/TS 16949 szabvány belső,

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra Oldal: 1 / 5 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőségértékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területen. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV SÜD Kft. kijelölt területe.

Részletesebben

IRÁNYÍTÁSI ÉS KONTROLL RENDSZEREK SCHMIDT ZSÓFIA

IRÁNYÍTÁSI ÉS KONTROLL RENDSZEREK SCHMIDT ZSÓFIA IRÁNYÍTÁSI ÉS KONTROLL RENDSZEREK SCHMIDT ZSÓFIA AMIRŐL SZÓ LESZ Általános alapelvek A megosztott irányítási rendszer jelentése A rendszer felépítése A szereplők kijelölésének menete Szereplők és feladataik

Részletesebben

Belső felülvizsgálat MF 16

Belső felülvizsgálat MF 16 Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Belső felülvizsgálat MF 16 Készítette: Dr. Balatoni Ildikó folyamatgazda Átvizsgálta: Dr. Balatoni Ildikó mb. stratégiai

Részletesebben

A minőségirányítási rendszerek fejlesztési lehetősségei az egészségügyben. Dr. Szecsei Klára 2010.

A minőségirányítási rendszerek fejlesztési lehetősségei az egészségügyben. Dr. Szecsei Klára 2010. A minőségirányítási rendszerek fejlesztési lehetősségei az egészségügyben Dr. Szecsei Klára 2010. Helyzet bemutatása Az 1997 évi CLIV. törvény írja elő belső minőségirányítási rendszer (MIR) kötelező működtetését

Részletesebben

A folyamatszemlélet és PDCA elvek érvényesülése az új ISO 9001:2015 rendszerben. Bujtás Gyula. Elvárások és javaslatok a külső tanúsító szemszögéből

A folyamatszemlélet és PDCA elvek érvényesülése az új ISO 9001:2015 rendszerben. Bujtás Gyula. Elvárások és javaslatok a külső tanúsító szemszögéből A folyamatszemlélet és PDCA elvek érvényesülése az új ISO 9001:2015 rendszerben Elvárások és javaslatok a külső tanúsító szemszögéből Bujtás Gyula Budaörs, BEMUTATKOZÁS EMT Zrt./ NQA Hungary Alapítva:

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az akkreditálási és felügyeleti

Az akkreditálási és felügyeleti NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer Az akkreditálási és felügyeleti vizsgálati eljárásban résztvevõ minõsítõk és szakértõk NAR-06 7. kiadás Hatályos: 2012. december 18. Tartalomjegyzék

Részletesebben

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus Ráckeve 2015. Október 08-09. Készítette: Bodrogi Sándorné minőségfejlesztési vezető 1 Újraélesztés

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

Kérjük, amennyiben árajánlatunkkal kapcsolatban bármiféle kérdés felmerül, szíveskedjenek bennünket megkeresni. Készséggel állunk rendelkezésükre.

Kérjük, amennyiben árajánlatunkkal kapcsolatban bármiféle kérdés felmerül, szíveskedjenek bennünket megkeresni. Készséggel állunk rendelkezésükre. TÜV AUSTRIA CERT GMBH Kihelyezett Tanúsító Képviselete xxxxxxxxx Kft. xxxxxxxxxxxxxxxxxxx részére! Budapest Bánya u. 1. H-9999 Ügyintézőnk neve Tel./Mellék Ajánlat száma Iktatószám Dátum Kukkkk Gyulai

Részletesebben

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István ÉMI-TÜV ÉMI-TÜV SÜD SÜD 2016.06.02.-03. ISO Fórum ISOFÓRUM Tavasz ÉMI-TÜV SÜD

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 18. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 18. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. április 18. (OR. en) 8018/16 ADD 1 ENV 229 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. április 15. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.:

Részletesebben

TANÚSÍTÁSI ELJÁRÁSOK

TANÚSÍTÁSI ELJÁRÁSOK I. Gyártásellenőrzés TANÚSÍTÁSI ELJÁRÁSOK I. Gyártásellenőrzés a 99/5/EC (R&TTE) Directive, Annex III alapján (5/2004. (IV.13.) IHM rendelet 3.számú melléklete) II. Műszaki konstrukciós dokumentáció a

Részletesebben

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17.

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17. AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE 2015. Szeptember 17. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: Ellenőrzés, vizsgálat és tanúsítás Szervezet: 80.000

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat

Működési és eljárási szabályzat Oldal: 1 / 8 TARTALOMJEGYZÉK 1. A szabályzat célja 2/8 2. Alkalmazási terület 2/8 3. Hivatkozások 2/8 4. Eljárás 2/8 4.1. Alapelvek 2/8 4.2. Pártatlanság és függetlenség 2/8 4.3 Személyzet 3/8 4.4. Tájékoztatási

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

Minőségtanúsítás (megfelelőség-tanúsítás) Akkreditálás előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

Minőségtanúsítás (megfelelőség-tanúsítás) Akkreditálás előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Műszaki Alapozó és Gépgyártástechnológiai Tanszék Minőségirányítási alapjai GM MM KM szak Minőségtanúsítás (megfelelőség-tanúsítás) Akkreditálás előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Minőségtanúsítás

Részletesebben

4/2006. (II. 16.) GKM rendelet a Nemzeti Akkreditáló Testület eljárásaiért fizetendõ igazgatási szolgáltatási. (2013. április 7-tõl hatályos szöveg)

4/2006. (II. 16.) GKM rendelet a Nemzeti Akkreditáló Testület eljárásaiért fizetendõ igazgatási szolgáltatási. (2013. április 7-tõl hatályos szöveg) 4/2006. (II. 16.) GKM rendelet a Nemzeti Akkreditáló Testület eljárásaiért fizetendõ igazgatási szolgáltatási díjakról (2013. április 7-tõl hatályos szöveg) A Nemzeti Akkreditáló Testület szervezetérõl,

Részletesebben

A DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER

A DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER ISO 9000 FÓRUM A DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER A DOKUMENTÁLT INFORMÁCIÓK KIALAKÍTÁSÁNAK BUKTATÓI, FORTÉLYAI AZ AUDITOR SZEMÉVEL. AVAGY MIT KERES AZ AUDITOR AZ ÚJ TANÚSÍTÁS SORÁN? DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER LOGIKUS

Részletesebben

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI S.sz. ISO 9001:2008 ISO 9001:2015 1) vevőközpontúság vevőközpontúság 2) vezetés vezetői szerepvállalás 3) a munkatársak bevonása a munkatársak elköteleződése 4) folyamatszemléletű

Részletesebben

e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma: BKV Zrt. V-15/15 AJÁNLATI FELHÍVÁS Budapest, 2015.

e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma: BKV Zrt. V-15/15 AJÁNLATI FELHÍVÁS Budapest, 2015. K-NY Metró telephelyre ISO 14001:2004 szabvány szerint kialakított Környezetközpontú Irányítási Rendszer (KIR) megújító és két felügyeleti auditjának végrehajtása e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma:

Részletesebben

BELSŐ AUDIT 2. ELJÁRÁS LEÍRÁSA

BELSŐ AUDIT 2. ELJÁRÁS LEÍRÁSA BELSŐ AUDIT MINŐSÉGÜGYI ME 08 1. AZ CÉLJA Az eljárás célja a minőségirányítási rendszer belső auditálásának szabályozása. Jelen szabályozás rögzíti a belső audit megtervezésének, végrehajtásának folyamatát,

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. EA Útmutató az EN 45011 szabvány alkalmazásához NAR-EA-06/1. 1. kiadás. 2000.

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. EA Útmutató az EN 45011 szabvány alkalmazásához NAR-EA-06/1. 1. kiadás. 2000. NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer EA Útmutató az EN 45011 szabvány alkalmazásához NAR-EA-06/1 1. kiadás 2000. január 1/20 EA European co-operation for Accreditation Publikáció

Részletesebben

Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány

Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány /ISO 10015:1999 (E) Quality Management - Guidelines for training/ Pappné Buzás Erika Az ISO 10015 fordítását végezte: Barabás Eszter

Részletesebben

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata

Részletesebben

Az akkreditálási és felügyeleti vizsgálati eljárásban résztvevő minősítők és szakértők

Az akkreditálási és felügyeleti vizsgálati eljárásban résztvevő minősítők és szakértők NEMZETI AKKREDITÁLÓ HATÓSÁG Nemzeti Akkreditálási Rendszer Az akkreditálási és felügyeleti vizsgálati eljárásban résztvevő minősítők és szakértők NAR-06 1. kiadás Hatálybalépés: 2016. február 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat

Működési és eljárási szabályzat Működési és eljárási szabályzat 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőség-értékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területeken. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV

Részletesebben

Indoklás (a hiányosan teljesülő eredmények megjelölésével) Rangsorolás (N/P/L/F)

Indoklás (a hiányosan teljesülő eredmények megjelölésével) Rangsorolás (N/P/L/F) 1. szint Végrehajtott folyamat PA 1.1 Folyamat-végrehajtás Rangsorolás (N/P/L/F) Indoklás (a hiányosan teljesülő eredmények megjelölésével) Célmeghatározás: A vizsgálati eljárás a felelős vállalkozás irányítási

Részletesebben

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence MI AZ, AMI ÚJ AZ ISO 9001:2015-BEN ÉS AZ ISO 14001:2015-BEN? ÜZLETORIENTÁLTABB KULCSSZAVAK VEZETŐI KÉPESSÉG ÉS ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

Minőségbiztosítási auditor Ellenőrzési és minőségbiztosítási munkatárs

Minőségbiztosítási auditor Ellenőrzési és minőségbiztosítási munkatárs A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Belső audit jegyzőkönyv, jelentés

Belső audit jegyzőkönyv, jelentés Belső audit jegyzőkönyv, jelentés Auditálás alatti szervezet: Cím: Audit azonosítója: Dátum: Auditkritériumok, scope: Auditprogramot irányító személy: Auditor: Megfigyelő: MSZ EN ISO 9001:2015 Minőségirányítási

Részletesebben

Legjobb gyakorlati alkalmazások

Legjobb gyakorlati alkalmazások Legjobb gyakorlati alkalmazások Korszerű Elektronikus Minőségirányítás A minőségirányítás alapelvei Ahhoz, hogy egy szervezetet sikeresen vezessenek és működtessenek, szükséges, hogy a vezetés és a szabályozás

Részletesebben

4/1999. (II. 24.) GM rendelet. a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól

4/1999. (II. 24.) GM rendelet. a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól 4/1999. (II. 24.) GM rendelet a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól A műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és

Részletesebben

Megfelelőség szabályozás

Megfelelőség szabályozás Megfelelőség szabályozás Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet Minőségügyi Intézeti Kihelyezett Tanszék

Részletesebben

A TÜV Rheinland InterCert Kft. rendszertanúsítási szabályzata az orvostechnikai eszközök gyártói részére

A TÜV Rheinland InterCert Kft. rendszertanúsítási szabályzata az orvostechnikai eszközök gyártói részére 1. A szabályzat célja Jelen szabályzat (ORTSZ) rögzíti a TÜV Rheinland InterCert Kft. (TRI) Orvosi eszközök osztálya által az MSZ EN ISO 13485:2010 / ISO 13485:2003 szerint végzett rendszertanúsítási eljárását,

Részletesebben

EuCertPlast. Újrahasznosított műanyag eredetigazolási rendszer

EuCertPlast. Újrahasznosított műanyag eredetigazolási rendszer EuCertPlast Újrahasznosított műanyag eredetigazolási rendszer A tanúsítás célja Kék Angyal Környezetbarát védjegy 125 termékcsoport, 11700 termék RAL Német Minőségbiztosítási és Címkézési Intézet Műanyag

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Kockázatok és dilemmák az új ISO EN 9001:2015 szabvány szellemében

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Kockázatok és dilemmák az új ISO EN 9001:2015 szabvány szellemében ÉMI-TÜV SÜD Kft. Kockázatok és dilemmák az új ISO EN 9001:2015 szabvány szellemében XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia Előadó: Bolya Árpád ISO FORUM előadás, 2015.09.17. ÉMI-TÜV SÜD SÜD 2015.05.14.

Részletesebben

26/2001. (X. 4.) GM rendelet

26/2001. (X. 4.) GM rendelet - 1-26/2001. (X. 4.) GM rendelet a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól szóló 4/1999. (II. 24.) GM rendelet módosításáról A műszaki

Részletesebben

Vasúti biztosítóberendezések megfelelőségének tanúsítása. Tarnai Géza CERTUNIV Vasúti Tanúsító és Műszaki Szakértő Kft. Bükfürdő,

Vasúti biztosítóberendezések megfelelőségének tanúsítása. Tarnai Géza CERTUNIV Vasúti Tanúsító és Műszaki Szakértő Kft. Bükfürdő, Tarnai Géza CERTUNIV Vasúti Tanúsító és Műszaki Szakértő Kft. Bükfürdő, 2015. 04. 16. Igény a megfelelőség értékelésére és tanúsítására Az igény nem új keletű biztonságkritikus rendszerek esetén fokozott

Részletesebben

Tanúsító eljárás MEBIR / MSZ 28001 03-EU-02. 1. Rendeltetés 3. 2. Érvényességi terület 3. 3. Fogalommeghatározások 3

Tanúsító eljárás MEBIR / MSZ 28001 03-EU-02. 1. Rendeltetés 3. 2. Érvényességi terület 3. 3. Fogalommeghatározások 3 1/27 oldal Tartalomjegyzék 1. Rendeltetés 3 2. Érvényességi terület 3 3. Fogalommeghatározások 3 4. Feleősségek és illetékességek 5 4.1 A tanúsító szervezet vezetője (TH-V) 5 4.2 Tanúsítási Megbízott (TM)

Részletesebben

Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció -

Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció - Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció - Kulcsszavak - Teljes dokumentáltság, szabályozottság - Visszavezethetőség - Rendszeres külső és belső ellenőrzés - Folyamatos fejlődés - Esetlegesség,

Részletesebben

Információbiztonsági belső auditor

Információbiztonsági belső auditor jegyzet (V.02. / 2016-03-12) Készítette: Dr. Horváth Zsolt László Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 0 Bevezetés...4 0.1 A tárgy keretei...4 0.2 Miről lesz szó ebben a tárgyban?...4 1 Áttekintés az auditokról...5

Részletesebben

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon

A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi tanúsítási rendszer mőködése Magyarországon A tőzvédelmi törvény értelmében a Magyarországon forgalomba hozni csak olyan tőzoltótechnikai terméket, tőz- vagy robbanásveszélyes készüléket,

Részletesebben

ISO/DIS MILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK?

ISO/DIS MILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK? ISO/DIS 45001 MILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK? MIÉRT KELL SZABVÁNYOS IRÁNYÍTÁSI RENDSZER? Minden 15 másodpercben meghal egy dolgozó Minden 15 másodpercben 135 dolgozó szenved balesetet 2,3 m halálos baleset

Részletesebben

Az irányítási rendszerek tanúsítási folyamatának szabályzata

Az irányítási rendszerek tanúsítási folyamatának szabályzata Kiadás: 3 Változat: 14 Kiadás dátuma: 2014.07.14. QNY-13-00 Oldal : 1/6 1.Általános tájékoztató Egy szervezet irányítási rendszerének felülvizsgálatát az adott szakterületen jártas audit-team végzi. A

Részletesebben

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében

Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Az ÉMI Nonprofit Kft., mint vizsgáló és tanúsító szervezet szerepe a könnyűszerkezetes építési készletek tekintetében Országos Könnyűszerkezetes Konferencia 2013. szeptember 27. Pataki Erika Tanúsítási

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. EA Útmutató a környezetirányítási rendszereket tanúsító szervezetek NAR-EA-7/02. 2.

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. EA Útmutató a környezetirányítási rendszereket tanúsító szervezetek NAR-EA-7/02. 2. NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer EA Útmutató a környezetirányítási rendszereket tanúsító szervezetek akkreditálásához NAR-EA-7/02 2. kiadás Európai Akkreditálási Együttmûködés

Részletesebben

Éves felügyeleti audit Az éves felügyeleti audit során a következõ súlyponti tevékenységek ellenõrzésére ki kell térnie az auditcsoport vezetojének:

Éves felügyeleti audit Az éves felügyeleti audit során a következõ súlyponti tevékenységek ellenõrzésére ki kell térnie az auditcsoport vezetojének: A tanúsítvány érvényességi ideje A tanúsítási döntést az MHtE igazgatóhelyettese hozza. A kiadott tanúsítvány érvényességi ideje a tanúsítási döntés dátumától számított 3 év. Lejárati idõ 1 nappal a 3

Részletesebben

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (1.kiadás) A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (2003. június) NATO/PFP NYILT ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL (NSA) NATO

Részletesebben