Menedzsment rendszerek. Az MSZ EN ISO 9001:2009-es szabvány felépítése és követelményei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Menedzsment rendszerek. Az MSZ EN ISO 9001:2009-es szabvány felépítése és követelményei"

Átírás

1 Műszaki Alapozó, Fizika és Gépgyártástechnológiai Tanszék Minőségirányítás alapjai Menedzsment rendszerek Az MSZ EN ISO 9001:2009-es szabvány felépítése és követelményei előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

2 Menedzsmentrendszerek csoportosítása céljuk szerint Minőségirányítási rendszerek Környezetközpontú irányítási rendszerek (ISO 14001:20004) Munkahelyi egészségvédelem és biztonsági irányítási rendszere, MSZ 28001:2008 (OHSAS 18001:2007) Információ és adatvédelmi rendszerek (BS 7799, ISO 17799)

3 Az élet szabályozása Ember OHSAS Környezet ISO Információ ISO Termék ISO 9001

4 A környezet ISO Lehetőség arra nézve, hogy: megvalósuljon a hatékony vállalati környezetkezelés; meg lehessen előzni a szigorodó környezeti jogszabályokat; ne hátráltassa a céget a változó tendereztetési politika; bizonyítani tudják, hogy termékeik, folyamataik kevésbé környezetkárosítók; jobb legyen a külső, belső megítélés.

5 A ISO és az ISO ISO Tanúsítható/ szerződéscélú Követelményei a környezetirányítási rendszerben vannak rögzítve Folyamatos teljesítmény javítás ISO Útmutatást ad a KIR megvalósításához. Azoknak a vállalatoknak ajánlott útmutató, akik az ISO követelményein túlmenően kívánnak teljesíteni.

6 Elvek A vállalatnak azonosítania kell a tényezőket a jelentős hatások meghatározása érdekében programokat kell létrehoznia a célok megvalósulásáért, ezeket értékelni kell azonosítania kell a jogszabályi követelményeket megfelelő kapcsolatot kell tartania az érdekelt felekkel környezetközpontú termék- és folyamattervezést kell végeznie keresnie kell a környezeti teljesítés javítási lehetőségeit

7 Információ ISO Szervezési, szabályozási szempontrendszert ad meg; Szervezeti szintű informatikai biztonságmenedzsment rendszert ír le; A biztonsági intézkedéseket a szervezet üzleti céljaiból kell levezetni.

8 Az informatikai és a biztonsági szervezet integrációja A biztonságmenedzsment rendszer alkotóelemei:

9 I. Szakmai sajátosságokból levezethető rendszermodellek: Szakmaspecifikus sajátosságok meghatározhatják a menedzsmentcélok elsődlegességét, a folyamat célját. Ilyen rendszerek működnek: az autóipari beszállítók tevékenységére (ISO/TS 16949:2002, korábban: QS 9000, VDA) a gyógyszeriparban (GMP, GLP, GCP, stb.) az élelmiszergyártók és felhasználók részére (HACCP) a légiforgalmi területekre (JAR-IPS, AS 9000) az informatikai szolgáltatókra /TL 9000, távközlés) a hadiipari beszállítókra (AQAP 110, 120)

10 Integrált menedzsment rendszerek Az eltérő célokkal létrehozott irányítási rendszerek értékeit kapcsolják össze. Jellemzői: kidolgozása és működtetése összességében fajlagosan kisebb erőforrás- lekötést igényel; A működés során gyakran egymást erősítő kölcsönhatások alakulnak ki. Az integrált irányítási rendszerek előnyei: - csökken a bevezetéshez szükséges idő, valamint a kiépítés költsége, - az integrált rendszer áttekinthetőbb lesz, - egyszerűsödik az auditálási, tanúsítási folyamat (kombinált audit hajtható végre), - egyszerűbbé válik a belső ellenőrzés rendszere, nő megbízhatósága, mivel az integrált rendszer közös elemeket, folyamatokat tartalmaz, - a szabványok együttes alkalmazásával a problémákat azonos módon és értelmezéssel lehet megközelíteni és kezelni.

11 Integrált rendszerek

12 Az ISO 9000-es szabványsorozat jellemzői felülről építkező, a vezetők által szervezetfejlesztés útján bevezetett minőségirányítási rendszer; a minőség létrehozásának folyamataihoz kapcsolódóan szabványba foglalt követelményeket támaszt a szervezet működésével kapcsolatban; nemcsak a rendszerek építésére vonatkozó, hanem a szabványnak megfelelő rendszerek független, harmadik fél által történő tanúsításával összefüggő elvárásokat is tartalmazza-nemzetközi elfogadtatása és elterjedése ennak is köszönhető; a tevékenységek szabványosításán alapszik, a minőség megvalósításának folyamatában meghatározott pontokon írja elő a követelmények rögzítését.

13 Az ISO 9000 története Minőségirányítási rendszerek elsőként a katonaság (1968-as NATOszabvány a hadiipari beszállítók számára), az atomenergia és a repülés területén alakultak ki; Katonai szabványok alapján 1979-ben elkészült a BS 5750-es szabvány, amely a minőségszabályozást a gyártás minden műveletére és kiegészítő folyamatára kiterjesztette, valamint gondoskodott a feladatok és a mért eredmények dokumentálásáról; EN 29000:1987 (CEN, BS 5750 alapján) ISO 9001,9002,9003:1994 (első felülvizsgálat után) ISO 9001:2000 sorozat (második felülvizsgálat után) ISO 9001:2008 sorozat (harmadik felülvizsgálat után)

14 Az ISO 9000:2000-es szabványsorozat jellemzői A legfontosabb tartalmi változások a következők: - Az új szabvány a szolgáltató szervezetekre és intézményekre is jól alkalmazható (a régivel szemben, amely gyártásközpontú volt és főként a termelő üzemek működése alapján határozta meg a követelményeket). - A korszerűsített szabvány vevőközpontú, a felsővezetőség feladatkörébe sorolja a gondoskodást arról, hogy a vevői igényeket követelményekké alakítsák és teljesítsék a vevő elégedettségének elnyerése érdekében. Ezzel a szabvány az eddigi minőségbiztosítási rendszer helyett a minőségirányítási rendszer követelményeit foglalja össze. - Az új szabvány a teljeskörű minőségirányítás (TQM) alapelveit érvényesíti: a folyamat- és rendszerközpontúságot valamint a folyamatos fejlesztés követelményét. - A minőségirányítási rendszer követelményeit úgy alakították ki, hogy lehetővé tegyék integrált vállalatirányítási rendszer létrehozását

15 Termék az ISO 9001-es szabványcsalád ISO 9000:2005 Minőségirányítási rendszerek Alapok és szótár ISO 9001:2008 Minőségirányítási rendszerek - Követelmények (ISO 9004:2000 Minőségirányítási rendszerek Útmutató a működés fejlesztéséhez) ISO 9004:2009 A fenntartható siker irányítása ISO 19011:2011 Vezérfonal minőségirányítási rendszerek és/vagy környezetirányítási rendszerek auditálásához

16 Mikor mire van szükségünk? ISO 9000 ISO 9001 ISO ISO 9004

17 ISO 9001 a folyamatmodell A minőségirányítási rendszer folyamatos fejlesztése Vevői K Ö V E T E L M É N Y E K Bemenet Gazdálkodás az erőforrásokkal A vezetőség felelősségi köre ACT DO A termék előállítása Mérés, elemzés és fejlesztés Termék Kimenet M E G E L É G E D E T T S É Vevői Jelmagyarázat: G értéknövelő tevékenységek információ áramlás

18 ISO 9001 a nyolc alapelv Vevőközpontúság; vezetés; a munkatársak bevonása; folyamatszemléletű megközelítés; rendszerszemlélet az irányításban; folyamatos fejlesztés; tényeken alapuló döntéshozatal; kölcsönösen előnyös kapcsolat a (be)szállítókkal. MSZ EN ISO 9000:2005

19 ISO 9000:2005 (MSZ EN ISO 9000:2005) A szabvány ismerteti a MIR alapelveit, valamint a MIR alaptételeit, melyek a következők: - A vevők és más érdekelt felek igényeinek meghatározása; - A szervezet minőségpolitikájának és minőségcéljainak megfogalmazása; - A minőségcélok eléréséhez szükséges folyamatok és felelősségek rögzítése; - A minőségcélokhoz szükséges erőforrások biztosítása; - Mérőszámok bevezetése és alkalmazása a folyamatok eredményességének méréséhez; - Eszközök meghatározása az eltérések kijavítására és megelőzésére; - MIR kiértékelése, folyamatos fejlesztése; - A dokumentálás követelményeinek teljesítése.

20 ISO 9004:2000 (MSZ EN ISO 9004:2001) A MIR fejlesztéséhez az ISO 9004-es a következő eszközökkel járul hozzá: - bővíti a követelményekhez kapcsolódó megoldandó feladatok körét, - megadja a folyamatos továbbfejlesztés eszközeit és módszereit, - figyelembe veszi az érdekelt felek követelményeit, - kiterjeszti a folyamatokat a vállalat teljes működésére a minőség területén, - önértékelés bevezetésével lehetővé teszi a MIR értékelését.

21 ISO 9004:2009 (MSZ ISO 9004:2010) A szabvány célja: 1.Útmutatást nyújt minden szervezet számára a tartós siker megvalósításának támogatásához; 2.Támogatja az önértékelést, mint fontos eszközt a szervezet vezetését, stratégiáját, irányítási rendszerét, erőforrásait és folyamatait magában foglaló érettségi szint átvizsgálására. 3.Foglalkozik minden érdekelt fél igényeivel és elvárásaival, és útmutatást ad a szervezet teljes működésének módszeres és folyamatos fejlesztésére. A szabvány alkalmazási területe: Irányelvek és eszközök nyújtása arra, hogy hogyan hasznosíthatók a minőségirányítási alapelvei a tartós siker elérésére!

22 Az MSZ EN ISO 9001:2009-es szabvány felépítése és követelményei A szabvány célja: megadja a minőségirányítási rendszer követelményeit egy olyan szervezet számára, amely bizonyítani kívánja alkalmasságát a vevői igények kielégítésére. A szabványt annak értékelésére is használják, hogy képes-e a szervezet teljesíteni a vevők, a jogszabályok és a szervezet saját követelményeit

23 Az ISO 9001:2009,,Minőségirányítási rendszerek. Követelmények c. szabvány felépítése 0. Bevezetés 0.1 A szabvány általános alkalmazási céljai 0.2 Folyamatszemléletű megközelítés 0.3 Kapcsolat az ISO 9004-essel 0.4 Más irányítási rendszerekkel való kompatibilitás (kapcsolat) 1. Alkalmazási terület 2. Rendelkező hivatkozások 3. Szakkifejezések és meghatározások 4. Minőségirányítási rendszer 5. A vezetőség felelőssége 6. Az erőforrások irányítása (gazdálkodás az erőforrásokkal) 7. A termék megvalósítása (előállítása) 8. Mérés, elemzés és továbbfejlesztés

24 Az 1. fejezet: a szabvány alkalmazási területéről rendelkezik. A MIR követelményeit a szabvány arra az esetre határozza meg, amikor a szervezetnek: - bizonyítania kell, hogy képes folyamatosan olyan terméket előállítani, amely megfelel a vevői és jogszabályi követelményeknek; - a vevői megelégedettség növelése és a folyamatos továbbfejlesztés a célja a rendszer eredményes alkalmazásával. Ez a fejezet tartalmaz előírásokat a megengedett kizárásokra, melyek az alkalmazási terület csökkentésére,,testre szabásra vonatkoznak.

25 A 2. fejezet: utal az MSZ EN ISO 9000:2005-ös és az MSZ EN ISO 9001:2009-es kapcsolatára. A 3. fejezet: rögzíti, hogy az MSZ EN ISO 9001:2009-esben alkalmazott szakkifejezések és meghatározások az új MSZ EN ISO 9000:2005-ösön alapulnak. A szállítói lánc korábban: alvállalkozó szállító vevő. Az MSZ EN ISO 9000:2005-ös szerint: szállító szervezet vevő kifejezéseket használja. A szabvány szövegében mindenütt, ahol a,,termék előfordul, ez szolgáltatást is jelenthet. szó

26 4. Minőségirányítási rendszer 4.1. Általános követelmények - Olyan minőségirányítási rendszert kell létrehozni, dokumentálni, bevezetni, fenntartani és folyamatosan tökéletesíteni amely eszközül szolgál annak biztosítására, hogy a termék megfeleljen az előírt követelményeknek. - Minőségirányítási kézikönyvet kell készíteni amely kiterjed e szabvány valamennyi követelményére.

27 4.1. Általános követelmények A szervezet fő feladatai: - a folyamatok azonosítása és alkalmazása, - a folyamatok sorrendjének és kölcsönhatásának meghatározása, - a folyamatok működtetéséhez és szabályozásához szükséges kritériumok és módszerek meghatározása, - erő- és információforrások biztosítása a folyamatok működéséhez és méréséhez, - a folyamatok megfigyelése, mérése, elemzése, - intézkedések megtétele, folyamatos fejlesztés. (A folyamatokat valamilyen formában kötelező bemutatni és ahol lehetséges mérni, elemezni kell a folyamatokat. Meg kell határozni a kiszervezett folyamatokat és ezek felügyeletének a módját, mértékét is. A kiszervezett folyamatok szabályozásának biztosítása nem menti fel a szervezetet azon felelőssége alól, hogy teljesítse a vevői, törvényi és hatósági követelményeket.)

28

29 4.2. Dokumentálás követelményei Általános útmutatás szerint a rendszer dokumentációjának tartalmaznia kell: - minőségpolitikát, minőségcélokat, - minőségirányítási kézikönyvet, - a szabvány által előírt dokumentált eljárásokat, - a szervezet által szükségesnek tartott eljárásokat és egyéb dokumentumokat, - feljegyzéseket. A rendszer dokumentációit a szervezet nagyságának és típusának, folyamatai jellegének és kiterjedésének megfelelően kell elkészíteni. A dokumentációs rendszert tehát a szervezet folyamataihoz kell igazítani és nem a szabványhoz. Megjegyzés: Egyetlen dokumentum tartalmazhatja egy vagy több folyamat követelményrendszerét, illetve egy dokumentált folyamat követelményeit több dokumentum is lefedheti.

30 Minőségirányítási kézikönyv - Minőségirányítási kézikönyvet kell készíteni és fenntartani, mely tartalmazza - a minőségirányítási rendszer alkalmazási területét, - a dokumentált eljárásokat, vagy hivatkozást azokra, - a rendszerhez tartozó folyamatok sorrendjének és kölcsönhatásának leírását. A minőségirányítási kézikönyvet ellenőrzés alatt kell tartani.

31 A dokumentumok kezelése - Dokumentált eljárást kell bevezetni: - a dokumentumok megfelelőség szempontjából való jóváhagyására kiadás előtt; - az érvényes kiadási állapot azonosítására; - megfelelő változatok biztosítására az alkalmazáshoz; - gondoskodásra az olvashatóság, könnyű azonosítás, kikereshetőség biztosítására; - külső eredetű dokumentumok ellenőrzött elosztására; - elavult dokumentumok véletlen felhasználásának megakadályozására. (A külső dokumentumokban most már csak egyértelműen azokat kell felügyelni amelyek a rendszer szempontjából szükségesek)

32 A minőségirányítási feljegyzések - Dokumentált eljárást kell bevezetni a feljegyzések: - azonosítására, - tárolására, - kikeresésére, - védelmére, - megőrzési idejére, - selejtezésére. - A feljegyzések bármilyen adathordozón készülhetnek. A feljegyzésekkel bizonyítható: -a követelményeknek való megfelelés és a - rendszer eredményessége.

33 A szabvány további követelményei a folyamatszemlélethez igazodó modell szerint négy főfolyamathoz kapcsolódnak: - a vezetőség felelőssége, - az erőforrások irányítása, - a termék előállítása, - mérés, elemzés, fejlesztés. A minőségirányítás folyamatának modellje

34 5. A vezetőség felelősségi köre 5.1. Elkötelezettség - A felső vezetőségnek bizonyítania kell elkötelezettségét a minőségirányítási rendszer létrehozása és tökéletesítése iránt: - tudatosítja a szervezettel a vevői és jogszabályi követelmények teljesítésének fontosságát, - meghatározza a minőségpolitikát és minőségcélokat, - vezetőségi átvizsgálást végez, - biztosítja a szükséges erőforrásokat.

35 5.2. Vevőközpontúság - A felső vezetőségnek gondoskodnia kell arról, hogy - a vevői igényeket és elvárásokat meghatározzák, - követelményekké alakítsák át, - teljesítsék. - Figyelembe kell venni a termékkel kapcsolatos egyéb kötelezettségeket is (pl. jogszabályok).

36 5.3. Minőségpolitika - A vezetőségnek gondoskodnia kell arról, hogy a minőségpolitika: - megfeleljen a szervezet céljainak, - tartalmazzon a követelmények teljesítése és a folyamatos tökéletesítés iránti elkötelezettséget, - keretet adjon a minőségcélok meghatározásához, - közzé legyen téve, megértsék, alkalmazzák, - át legyen vizsgálva a folyamatos alkalmasság fenntartására.

37 5.4. Tervezés Minőségcélok A felső vezetőségnek biztosítania kell: - a minőségcélokat a szervezet minden szintjén kitűzzék ( a termékre és a MIR működésére vonatkozóan is) - a céloknak mérhetőeknek kell lenniük és a minőségpolitikán kell alapulniuk. A minőségcélok és a tervezés jelentik a kapcsolatot a minőségpolitika és a termék előállítása fejezet között Minőségirányítási rendszer tervezése - A rendszer tervezésekor teljesíteni kell az általános követelményeket és a minőségcélokat. - A MIR-nek működőképesnek kell lennie akkor is, ha módosításokat terveznek és vezetnek be.

38 5.5. Felelősségi kör, hatáskör, kommunikáció Felelősségi körök és hatáskörök - Meg kell határozni és dokumentálni kell a minőségre kiható tevékenységet - irányító, - végző és - ellenőrző személyzet: - felelősségét, - hatáskörét és - kölcsönös kapcsolatát.

39 A vezetőség képviselője Ki kell jelölni a vezetőség egy tagját, akinek egyéb felelősségeitől függetlenül meghatározott hatásköre van, hogy: - a minőségirányítási rendszer folyamatait bevezesse, és fenntartsa, - beszámoljon a vezetőségnek a minőségirányítási rendszer működéséről, fejlesztési igényeiről, - előmozdítsa a vevői követelményekre vonatkozó tudatosságot. (Egyértelműen kizárja a külső MIR vezető alkalmazását.)

40 Belső kommunikáció A felső vezetésnek olyan kommunikációs folyamatokat kell létrehozni, amelyek biztosítják a szervezet folyamataira vonatkozó belső kommunikáció megvalósulását, hatásos működtetését. Eszközei: - horizontális kommunikáció, - vertikális kommunikáció, - szervezetre szabott kommunikációs csatornák.

41 5.6. Vezetőségi átvizsgálás - A felelős vezetőségnek át kell vizsgálnia a minőségirányítási rendszert tervszerű időközönként, hogy ezúton gondoskodjon a rendszer folyamatos alkalmasságáról és hatékonyságáról. - Az átvizsgálás értékelje ki a rendszerben eszközlendő változások szükségességét. - Az átvizsgálás eredményeit fel kell jegyezni.

42 A vezetőségi átvizsgálás folyamata A folyamat bemenetei - A belső és külső auditok eredményei - A vevői visszajelzések - A folyamatteljesítmény - A termék megfelelőssége - A helyesbítő és a megelőző tevékenységek helyzete - A korábbi vezetőségi átvizsgálásokat követő tevékenységek A vezetőségi átvizsgálás folyamata - A rendszer átvizsgálása - A szükséges változások értékelése - A minőségpolitika és a minőségcélok módosítása A folyamat kimenetei - A minőségirányítási rendszer és folyamatainak továbbfejlesztése - A termék továbbfejlesztése a vevői követelmények szerint - Erőforrásigények - A minőségirányítási rendszert befolyásoló változások

43 6. Gazdálkodás az erőforrásokkal 6.1. Gondoskodás az erőforrásokról A szervezetnek meg kell határoznia és kellő időben rendelkezésre kell bocsátania az erőforrásokat a rendszer fenntartásához és a vevők megelégedettségének biztosításához. Emberi erőforrások (személyzet, képzés, tudatosság) Feltételrendszer (munkahely, berendezés, szoftver) Munkakörnyezet (emberi és fizikai tényezők).

44 6.2. Emberi erőforrások A személyzet kiválasztása Felkészültség, képzés és tudatosság Meg kell határozni a személyzet felkészültségével kapcsolatos szükségletet. Gondoskodni kell a szükségletek kielégítésére szolgáló képzésről, ki kell értékelni a megvalósított képzés hatékonyságát. Gondoskodni kell arról, hogy az alkalmazottak tudtában legyenek tevékenységük szerepének és fontosságának. Feljegyzéseket kell készíteni az oktatásról. (b.) pont enyhíti a képzési követelményt azzal, hogy ahol alkalmazható)

45 6.3. Feltételrendszer(infrasruktúra) Gondoskodni kell arról a feltételrendszerről, mely a termékek megfelelőségének biztosításához szükséges. Ilyenek: - épületek, munkahely és a hozzá tartozó feltételrendszer, - gépi berendezés, hardver, szoftver, - ezekkel kapcsolatos szolgáltatások(szállítás, kommunikáció). (Az infrastrutúrának egyértelműen része lett az információs rendszer, ebből következhet, hogy az informatikai szabályozás, amit eddig általában a 4. fejezetben szabályoztunk itt most megtalálta a helyét)

46 6.4. Munkakörnyezet A szervezetnek meg kell határoznia, és meg kell valósítania a munkakörnyezetnek azon: -emberi (dolgozók oktatása, fejlődése, motiválása, stb.) és -fizikai (tisztaság, hőmérséklet, megvilágítás, stb.) tényezőit, melyek a termék megfelelőségének eléréséhez szükségesek. MEGJEGYZÉS: A munkakörnyezet kifejezés a munkavégzés körülményeire vonatkozik, beleértve a fizikai, környezeti és más tényezőket (zaj, hőmérséklet, páratartalom, látási viszonyok vagy időjárás).

47 7. A termék előállítása 7.1. Az előállítási folyamatok tervezése A folyamat tervezése során meg kell határozni a következőket (ha értelmezhető): - a termékre, projektre megállapított minőségcélokat, - a folyamatok és a dokumentáció kialakításának szükségességét a konkrét erőforrások megteremtését, - igazoló és jóváhagyó ellenőrzést, - az elfogadási kritériumokat, - a szükséges feljegyzéseket.

48 7.2. A vevővel kapcsolatos folyamatok A vevők követelményeinek megállapítása Meg kell állapítani a vevők követelményeit: - amelyeket a vevő a termékre meghatározott, - amelyeket a vevő nem határozott meg, de szükségesek a termék használatához, - a termékkel kapcsolatos kötelezettségeket, beleértve a szabályzatok és törvények által előírt követelményeket. (A megjegyzés pontosítja a kiszállítás utáni tevékenységeket,azaz szabályozandó: a garanciális tevékenység, a karbantartás, a kiegészítő szolgáltatások, pl.:újrahasznosítás is)

49 A vevői elvárások szintjei

50 A termékre vonatkozó követelmények átvizsgálása Át kell vizsgálni a termékre vonatkozó követelményeket és gondoskodni kell arról, hogy: - A termékre vonatkozó követelmények meg legyenek határozva; - Ha vevő nem nyilatkozott, követelményeiről megerősítést kell kapni a rendelés elfogadása előtt; - A szervezet legyen képes a meghatározott követelmények teljesítésére. Az átvizsgálásról feljegyzéseket kell vezetni.

51 Kapcsolattartás a vevővel Meg kell határozni és meg kell valósítani a vevővel való kommunikáció módozatait: - a termékre vonatkozó információra; - érdeklődésekre, szerződések vagy megrendelések kezelésére, módosításokra; - a vevőktől érkező visszacsatolásokra, beleértve a vevők panaszait.

52 Vevőinformációk gyűjtési módszerei

53 7.3. Műszaki tervezés, fejlesztés A szervezet tervezze meg a műszaki tervezést és/vagy fejlesztést, meghatározva: - a műszaki tervezés és/vagy fejlesztés szakaszait, - az átvizsgálási, igazolási és az érvényesítési tevékenységeket az egyes szakaszokban, - a műszaki tervezési és/vagy fejlesztési tevékenységekkel kapcsolatos felelősségi köröket és hatásköröket. Hatásos kommunikációt kell megvalósítani a műszaki tervezési és/vagy fejlesztés résztvevői között.

54 A műszaki tervezés, fejlesztés tervezése A műszaki tervezés és fejlesztés során meg kell határozni a következőket: - a műszaki tervezés és fejlesztés folyamatának szakaszait, - az átvizsgálási, az igazolási, az érvényesítési tevékenységeket, - a felelősségi köröket és hatásköröket. A tervezés, fejlesztés során az abban résztvevő csoportok között megfelelő kommunikációt kell megvalósítani, és a tervezés kimenő adatait naprakész állapotban kell tartani. (Megjegyzés: A tervezés és fejlesztés átvizsgálása, igazolása (verifikálása) és érvényesítése (validálása) külön célokat szolgálnak. Ezeket külön - külön, vagy bármely kombinációban el lehet végezni, ahogy az a termék és a szervezet számára megfelel.)

55 A műszaki tervezés, fejlesztés bemenő adatai Ezek öleljék fel a következőket: - a funkcionális és alkalmassági követelményeket, - a tárgyra vonatkozó szabályzatok és törvények követelményeit, - régebbi, hasonló műszaki tervekből leszármaztatott információt, - minden olyan követelményt, ami a tervezés, fejlesztés során lényeges. A nem teljes, egymásnak ellentmondó adatokat tisztázni kell.

56 A műszaki tervezés, fejlesztés kimenő adatai A műszaki tervezés, fejlesztés kimenő adatait úgy kell dokumentálni, hogy ez lehetővé tegye a tervezés/fejlesztés bemenő adataival való összehasonlítást. A kimenő adatok: - elégítsék ki a bemenő követelményeket, - szolgáltassanak megfelelő információt az előállítási és szolgáltatási műveletekhez, (az informálási kötelezettség kiterjed a termék megóvására is) - tartalmazzák a termék elfogadási kritériumait, - határozzák meg azon termékjellemzőket, melyek a termék biztonságos működtetése szempontjából lényegesek. A műszaki tervezés és fejlesztés kimenő dokumentumait jóvá kell hagyni, mielőtt ezeket kiadnák. (Megjegyzés: A termelés és szolgáltatás nyújtásához szükséges információk tartalmazhatják a termékállapot-megőrzésének részleteit. (pl. egy csomagolási terv is része lehet a fejlesztés adatainak)

57 A műszaki tervezés, fejlesztés átvizsgálása A műszaki tervezés, fejlesztés átvizsgálását a munka megfelelő szakaszaiban el kell végezni, hogy: - kiértékeljék a követelmények teljesítésének képességét, - felfedjék a problémákat, és intézkedéseket javasoljanak ezek megoldására. A résztvevők között szerepeljenek a műszaki tervezés és fejlesztés során érintett részleg vezetői. Az átvizsgálás és az intézkedések eredményeit fel kell jegyezni.

58 A műszaki tervezés, fejlesztés igazolása(verifikálás) A műszaki tervezés és fejlesztés igazolását azért kell elvégezni, hogy meggyőződhessenek róla: - a kimenet teljesíti a műszaki tervezés fejlesztés bemenő követelményeit.

59 A műszaki tervezés, fejlesztés érvényesítése(validálás) Célja annak megerősítése, hogy az előállított termék képes kielégíteni a rendeltetésszerű használat követelményeit. Amennyiben lehetséges, az érvényesítést a termék kiszállítása előtt el kell végezni, amennyiben nem, részleges érvényesítést kell végezni akkora mélységig, amilyen mértékig az lehetséges. Az érvényesítést, az intézkedések eredményeit fel kell jegyezni.

60 A műszaki tervezésben, fejlesztésben eszközölt változtatások kezelése A változtatásokat ki kell mutatni, dokumentálni kell, és ellenőrzés alatt kell tartani. Ez felöleli a változtatások alkarészre, termékre való hatásának kiértékelését. A változtatásokat alá kell vetni igazolásnak, valamint érvényesítésnek, ha ez szükséges, jóvá kell hagyni. A változtatások átvizsgálását, az intézkedések eredményeit dokumentálni kell.

61 7.4. Beszerzés A beszerzés folyamata A szervezet szabályozza beszerzési folyamatait, és ezzel gondoskodjon arról, hogy a beszerzett termékek megfeleljenek a követelményeknek. A szervezet értékelje ki és válassza ki beszállítóit azon az alapon, hogy mennyire képesek a követelményeknek megfelelő terméket szállítani. Meg kell határozni a kiválasztás és értékelés kritériumait. A kiértékelés és ennek alapján tett intézkedések eredményeit fel kell jegyezni.

62 A beszerzési információ A beszerzési információnak tartalmazni kell a beszerzendő termék leírását: - az elfogadásra vonatkozó követelményeket (termék, eljárás, folyamat, berendezés esetében), - a munkatársak képzettségével kapcsolatos követelményeket, - a MIR követelményeit. A beszerzési információ megfelelőségét biztosítani kell, mielőtt azt közlik a szállítóval.

63 A beszerzett termék igazolása (verifikálása) A szervezetnek olyan ellenőrzési vagy más tevékenységet kell kialakítania, amellyel a beszerzett termék követelményeknek való megfelelősége biztosítható. A vevő a beszállítónál is végezhet igazoló ellenőrzést, ha ezt a beszerzési dokumentumokban rögzítették.

64 7.5. Előállítási és szolgáltatási műveletek Műveletek szabályozása Álljon rendelkezésre a termék jellemzőit előíró információ; Ha szükséges, álljanak rendelkezésre munkautasítások; A műveletekhez legyenek megfelelő berendezések; Álljanak rendelkezésre mérő- és megfigyelő készülékek, és ezeket alkalmazzák; Vezessenek be megfigyelő tevékenységeket; Vezessenek be meghatározott folyamatokat a kiszállítás (átadás) engedélyezésére és a kiszállítás (átadás) utáni tevékenységekre.

65 A folyamatok érvényesítése Érvényesítést kell végezni minden olyan folyamatra nézve, amelynek kimenete utólag nem ellenőrizhető. Az érvényesítésnek igazolnia kell, hogy a folyamat képes a tervezett eredmények elérésére. Az érvényesítés tartalmazza (ha értelmezhető): - a folyamatok minősítését, - a berendezések és személyzet minősítését, - meghatározott módszerek és eljárások használatát, - a feljegyzésekre vonatkozó követelményeket, - az ismételt érvényesítést. (A folyamat érvényesítés tisztázása: minden esetben folyamat érvényesítés szükséges, ha a termék ellenőrzés nem lehetséges, és ez felhasználói problémához vezethet).

66 Azonosítás és nyomonkövethetőség Ahol erre szükség van, a szervezet azonosítsa a terméket megfelelő eszközökkel, az összes előállítási és szolgáltatási művelet során. Azonosítania kell a termék állapotát a mérés és a figyelemmel kísérés követelményeinek teljesülése szempontjából. Ha a nyomonkövethetőség előírt követelmény, ellenőrzés alatt kell tartani és fel kell jegyezni a termék egyedi azonosítását. (Egyértelmű lett, hogy ahol helyénvaló, a terméket az előállítási folyamat teljes vertikumában azonosítani kell.)

67 A vevő tulajdona Gondosan kell kezelni a vevő tulajdonát, mialatt az a szervezet ellenőrzése alatt áll. Azonosítani, ellenőrizni és védeni kell a vevő által használatra vagy beépítésre átadott tulajdonát. Minden vevői tulajdont, mely elveszett, megsérült stb. fel kell jegyezni és jelenteni kell a vevőnek. (A megjegyzés a személyes adatokat is vevői tulajdonként értelmezi. Azaz ADATVÉDELEM a személyes adatokra is.)

68 A termék állagának megőrzése Termékek és alkatrészek esetén: - azonosítás, - anyagmozgatás, - csomagolás, - tárolás. (A termék - tárolás módosult, miszerint ha megoldható, a tárolásnak tartalmaznia kell az azonosítást, kezelést, csomagolást, raktározást, és védelmet.)

69 7.6. A mérő- és megfigyelőeszközök kezelése Meg kell határozni, milyen méréseket kell végezni, és milyen mérő- és megfigyelőeszközökre van szükség annak biztosítására, hogy a termék megfeleljen a követelményeknek. (a megjegyzés kitér a számítógépes szoftvere hitelesítésére, ill. a konfiguráció kezelésre, ez mindenképpen új szabályozás szükségességét is jelentheti, pl.: az informatikai szabályzatban.)

70 A vállalati mérő-, ellenőrző és vizsgáló eszközök, berendezések csoportosítása

71 8. Mérés, elemzés és fejlesztés 8.1. Általános útmutatás A szervezetnek megfigyelési, mérési, elemzési és fejlesztési folyamatokat kell tervezni és végrehajtani annak érdekében, hogy: - a termék és a MIR megfelelősége bizonyítható legyen, valamint, - a MIR eredményességének a folyamatos növelése megvalósuljon. A kialakítandó folyamatokban a módszereket is meg kell határozni, beleértve a statisztikai módszereket és alkalmazásuk mértékét.

72 8.2. Mérés és figyelemmel kísérés A vevő megelégedettsége A szervezetnek figyelnie kell a vevő megelégedettségére vonatkozó információkat. Meg kell határozni az ilyen információ gyűjtésének és felhasználásának módszereit. (A megjegyzésben jelentősen kitágítja a vevő elégedettség mérés lehetőségeit: A vevői elégedettség vizsgálata magában foglalhatja: - a ráfordításokat a felhasznált erőforrások tekintetében, - a leszállított termék minőségét, - a felhasználó véleményét, - az üzleti veszteségek elemzését, - garanciális igényeket, - pozitív véleményeket, -forgalmazói jelentéseket.)

73 Belső audit Időszakonként belső auditokat kell végezni annak megállapítására, hogy a minőségirányítási rendszer: - megfelel-e a nemzetközi szabvány követelményeinek, - bevezetése és fenntartása hatásos-e. Legyen olyan dokumentált eljárás, amely tartalmazza: - az audit végzésének felelőségi körét, követelményeit, - az eredmények feljegyzését, a vezetőségnek átadandó jelentést.

74 A folyamatok mérése és figyelemmel kísérése A szervezetnek megfelelő módszereket kell alkalmaznia azon folyamatok megvalósításának mérésére és figyelemmel kísérésére, amelyek a vevő követelményeinek teljesítéséhez szükségesek. (A megjegyzés pontosítja a mérendő paramétereket: a megfelelő módszerek meghatározásánál a szervezet vegye figyelembe az összes folyamathoz tartozó vizsgálatok és mérések típusát és mértékét, annak függvényében, hogy az adott folyamat mekkora hatással bír a termékkövetelményekre és a minőségirányítási rendszer hatékonyságára.)

75 A termék mérése és figyelemmel kísérése Mérni és felügyelni kell a termék jellemzőit, annak igazolása céljából, hogy a termékkel szemben támasztott követelmények teljesülnek. Az elfogadás kritériumainak való megfelelőség bizonyítékait dokumentálni kell. A feljegyzések jelöljék meg, hogy ki az illetékes a termék továbbításának engedélyezésére. A termék továbbítása és a szolgáltatás teljesítése nem történhet meg addig, amíg a meghatározott tevékenységek kielégítő módon nem fejeződtek be. (Egyértelmű követelmény azon személyeknek a megjelölése akik a termék kibocsátását engedélyezhetik. A vevő általi engedélyezés megjelenik.)

76 8.3. Az eltérések kezelése Dokumentált eljárást kell bevezetni és fenntartani a követelményeknek meg nem felelő termék azonosítására, és ellenőrzés alatt tartására, hogy megelőzzék annak véletlen felhasználását. A kijavított nem megfelelő terméket ismételt igazolásnak kell alávetni.

77 8.4. Az adatok elemzése Gyűjteni és elemezni kell a minőségirányítási rendszer megfelelőségének és hatásosságának meghatározására alkalmas adatokat, pl.: - a vevők megelégedettségéről (reklamációkról), - a vevők követelményeinek való megfelelőségről, - a folyamatok és a termékek jellemzőiről, ezek trendjéről, - a beszállítókról.

78 8.5. Fejlesztés Folyamatos fejlesztés tervezése A rendszer folyamatos fejlesztéséhez szükséges folyamatokat meg kell tervezni és irányítani kell. A fejlesztés eszközei: - minőségpolitika, minőségcélok, - auditok eredményei, - adatok elemzése, - helyesbítő, megelőző tevékenységek, - vezetőségi átvizsgálás.

79 Helyesbítő tevékenységek Dokumentált eljárást kell bevezetni a helyesbítő tevékenységre az eltérések okának kiküszöbölésére. Az eljárás tartalmazzon követelményeket: - az eltérések felfedésére, okának megállapítására, - a szükséges helyesbítő intézkedés meghatározására, - a helyesbítő intézkedés bevezetésére, - az elvégzett helyesbítő tevékenység átvizsgálására. (A helyesbítő tevékenységnél egyértelművé vált az okok elemzésének, illetve a helyesbítések eredményének a vizsgálata, mint követelmény.)

80 Megelőző tevékenységek Dokumentált eljárást kell bevezetni a megelőző tevékenységekre a lehetséges eltérések okainak kiküszöbölésére. Az eljárás tartalmazzon követelményeket: - a lehetséges eltérések és ezek okának megállapítására, - a szükséges megelőző intézkedés meghatározására, - az intézkedés bevezetésére, - az elvégzett megelőző tevékenység átvizsgálására.

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI S.sz. ISO 9001:2008 ISO 9001:2015 1) vevőközpontúság vevőközpontúság 2) vezetés vezetői szerepvállalás 3) a munkatársak bevonása a munkatársak elköteleződése 4) folyamatszemléletű

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

Változások folyamata

Változások folyamata ISO 9001:2008 Változások az új szabványban Változások folyamata A változtatások nem csak a rendszer dokumentumait előállítókra vonatkozik, hanem: az ellenőrzéseket végzőkre, a belső auditot végzőkre, és

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium Alkalmazott standardok MSZ EN ISO 9000:2001 (EN ISO 9000: 2000) Minőségirányítási

Részletesebben

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont)

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont) 16. A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és 9004 5. pont) 16.1 A vezetőség elkötelezettsége (ISO 9001 és 9004 5.1. pont) A vezetőség felelősségi körére vonatkozó fejezet a két szabványban szinte azonos

Részletesebben

Minőség és minőségirányítás. 3. ISO 9000:2015 és ISO 9001:2015

Minőség és minőségirányítás. 3. ISO 9000:2015 és ISO 9001:2015 3. ISO 9000:2015 és ISO 9001:2015 1 ZH jegyzetek 2 2 3. ISO 9000:2015 ISO 9000 Minőségirányítási rendszerek. Alapok és szótár alapvető fontosságú hátteret biztosít a nemzetközi szabványnak a megfelelő

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez az MSZ EN ISO 9001,

Részletesebben

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Építési folyamat 1 J O G S Z A B Á LY O K N E M Z E T I S Z A B VÁ N Y O K SZAKMAI ÉS VÁLLALATI SZABVÁNYKIADVÁNYOK A műszaki szabályozás szintjei és hierarchiája HAZAI

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10. A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10.1 Beszerzés (ISO 9001, 4.6.) A termelési folyamatok közül a szabvány elsőként a beszerzést szabályozza. Az előírások a beszállító értékelésével,

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR MIR a projektben 30 MB KÁLMÁN MIKLÓS ÉS RÁCZ JÓZSEF PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK 2017. 02. 24. MMK-Informatikai projektellenőr képzés 1 MIR Tartalom: 2-12

Részletesebben

PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK

PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK Adat és Információvédelmi Mesteriskola MIR a projektben 30 MB KÁLMÁN MIKLÓS ÉS RÁCZ JÓZSEF PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK 2018.10.19. Adat és Információvédelmi Mesteriskola 1 MIR Tartalom:

Részletesebben

A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont)

A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont) 18. A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont) 18.1 A folyamatok tervezése (ISO 9001 és 9004 7.1. pont) A szabványok 7. pontjainak szerkezete azonos. A 9001 szabvány 7.1. pontja a folyamattervezéssel

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS

Részletesebben

Minőségirányítási Kézikönyv

Minőségirányítási Kézikönyv FVM MGI Oldal: 1/7 4. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER 4.1. Általános követelmények Olyan minőségirányítási rendszert hoztunk létre, dokumentáltunk és tartunk fenn, amely megfelelő eszköz arra, hogy tevékenységünk

Részletesebben

MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer

MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer Amiről szó lesz ma Választ adok a következőkre: Hogyan fejlődtek a minőségbiztosítási

Részletesebben

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT MŰHELYMUNKA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK ÁTALAKÍTÁSA AZ ISO 9001:2015 SZERINT GYAKORLATI FOGÁSOK. TOHL ANDRÁS TECHNIKAI VEZETŐ SGS HUNGÁRIA KFT. NAPIREND Bevezetés, problémák,

Részletesebben

Gyöngy István MS osztályvezető

Gyöngy István MS osztályvezető Gyöngy István MS osztályvezető www.emi-tuv.hu Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra?. 25 éve Magyarországon Tanúsítás / Hitelesítés: NAT akkreditáció

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Bevezetés Az új fogalmak a TQM ből ismerősek? ISO 9001:2015 új fogalmainak az érdekelt felek általi értelmezése

Részletesebben

ISO 9001:2015 Változások Fókuszban a kockázatelemzés

ISO 9001:2015 Változások Fókuszban a kockázatelemzés ISO 9001:2015 Változások Fókuszban a kockázatelemzés Avagy hogy gondolkodjuk a saját cégünkről? Kőrösi György, ISO TS/9001 Vezető auditor Új Követelmények ÚJ! Kockázatalapú gondolkodás A szabvány egészére

Részletesebben

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez 2 a folyamatszemléletű megközelítés alkalmazását segíti elő az érdekelt felek megelégedettségének növelése céljából kiemeli a következő szempontok

Részletesebben

ISO 9001 revízió Dokumentált információ

ISO 9001 revízió Dokumentált információ ISO 9001 revízió Dokumentált információ Dokumentumkezelés manapság dokumentált eljárás Minőségi kézikönyv DokumentUM feljegyzés Dokumentált eljárás feljegyzések kezeléséhez Dokumentált eljárás dokumentumok

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer dokumentumai előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

A minőségirányítási rendszer dokumentumai előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Műszaki Alapozó, Fizika és Gépgyártástechnológia Intézeti Tanszék Minőségirányítás alapjai A minőségirányítási rendszer dokumentumai előadó: Dr Szigeti Ferenc főiskolai tanár A minőségirányítási rendszer

Részletesebben

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István ÉMI-TÜV ÉMI-TÜV SÜD SÜD 2016.06.02.-03. ISO Fórum ISOFÓRUM Tavasz ÉMI-TÜV SÜD

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Általános részek, tervezés

A szabványos minőségi rendszer elemei. Általános részek, tervezés 9. A szabványos minőségi rendszer elemei. Általános részek, tervezés 9.1 Az ISO 9001 szabvány előírásainak csoportosítása A szabvány 0., 1., 2., és 3. pontja bevezetésként szolgál és megadja a legfontosabb

Részletesebben

Integrált ISO 9001 ISO ISO Vezető auditor képzés

Integrált ISO 9001 ISO ISO Vezető auditor képzés Integrált ISO 9001 ISO 14001 ISO 45001 Vezető auditor képzés képzés (Kihelyezett) A KÉPZÉS IDŐPONTJA ÉS HELYE: dátum: időtartam: helyszín: A KÉPZÉS KÖLTSÉGEI*: kedvezményes ár: normál ár: 341 000 Ft (partner

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képzettséget szerez az MSZ ISO/TS 16949 szabvány belső,

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Az előadás témái Emlékeztetőül: összefoglaló a változásokról Alkalmazási

Részletesebben

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 A szervezet fenntartható (tartós) sikerének irányítása (menedzselése) Minőségirányítási megközelítés Managing the sustained success of an organization 1 1. Ez a nemzetközi

Részletesebben

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17.

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17. AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE 2015. Szeptember 17. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: Ellenőrzés, vizsgálat és tanúsítás Szervezet: 80.000

Részletesebben

Tapasztalatok és teendők a szabvány változások kapcsán

Tapasztalatok és teendők a szabvány változások kapcsán Tapasztalatok és teendők a szabvány változások kapcsán Előadó: Turi Tibor, vezetési tanácsadó 1 Az előadás témái Új irányítási rendszerszabványok A legfontosabb változások áttekintése Teendők 2 Új irányítási

Részletesebben

A HADFELSZERELÉSEK TERVEZÉSÉNEK, FEJLESZTÉSÉNEK ÉS GYÁRTÁSÁNAK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI

A HADFELSZERELÉSEK TERVEZÉSÉNEK, FEJLESZTÉSÉNEK ÉS GYÁRTÁSÁNAK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (1.kiadás) A HADFELSZERELÉSEK TERVEZÉSÉNEK, FEJLESZTÉSÉNEK ÉS GYÁRTÁSÁNAK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (2003 június) NATO/PFP NYILT ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL

Részletesebben

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁSKÖZI ÉS VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁSKÖZI ÉS VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (1.kiadás) A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁSKÖZI ÉS VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (2003. június) NATO/PFP NYILT ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL (NSA) NATO

Részletesebben

Tracon Budapest Kft ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszere

Tracon Budapest Kft ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszere Tracon Budapest Kft ISO 9001 szerinti minőségbiztosítási rendszere Vitvera László 2013.március Tracon Electric 1 Tanúsító cég, audit Folyamatosan bizonyítani kell, hogy a cég jól működik Tanúsító audit

Részletesebben

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (1.kiadás) A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (2003. június) NATO/PFP NYILT ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL (NSA) NATO

Részletesebben

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20.

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5 Megbízó szervezet megnevezése: Szentendrei Betonárugyár ZRt. Székhelye: 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Az audit során vizsgált illetve megtekintett telephelye(i):

Részletesebben

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata

Részletesebben

ÉMI TÜV SÜD. ISO feldolgozása, elvárások. Kakas István KIR-MIR-MEBIR vezető auditor

ÉMI TÜV SÜD. ISO feldolgozása, elvárások. Kakas István KIR-MIR-MEBIR vezető auditor ÉMI TÜV SÜD Az EMI-TÜV SUD Magyarország egyik piacvezető vizsgáló és tanúsító cége, amely magas színvonalú műszaki, minőségügyi és biztonságtechnikai megoldásokat nyújt ügyfeleinek a vizsgálat, ellenőrzés,

Részletesebben

Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7. Szabados Éva. MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer

Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7. Szabados Éva. MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7 Megbízó szervezet neve: D-PACK Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Székhelye: 2371 Dabas-Sári, Szent János u. 1. Megbízó szervezet vezetőségének képviselője:

Részletesebben

Menedzsment rendszerek

Menedzsment rendszerek Menedzsment rendszerek Anyagmérnök mesterképzés (MsC) Tantárgyi kommunikációs dosszié MISKOLCI EGYETEM Műszaki Anyagtudományi Kar Energia- és Minőségügyi Intézet Minőségügyi Intézeti Kihelyezett Tanszék

Részletesebben

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció 1081 Budapest, Népszínház u. 57. I/8. Hatálybaléptetés időpontja: Készítette:.... Ács Lajos cégvezető - minőségügyi vezető Ellenőrizte és Jóváhagyta:.... Ácsné Cseh Ildikó cégtulajdonos Figyelem! Az, a

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. minőségbiztosítási. szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. minőségbiztosítási. szabályzata A Pécsi Tudományegyetem minőségbiztosítási szabályzata Pécs 2011. 2011. november 10. 1 A Pécsi Tudományegyetem (továbbiakban: Egyetem) Szenátusa a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 21. (2)

Részletesebben

Amit a minőségről tudni kell Certified Process Quality Manager course 1 Az előadás tematikája: ISO 9001 minőségirányítási rendszer közérthetően Minőségirányítási rendszertanúsítások egy tapasztalt auditor

Részletesebben

Belső audit jegyzőkönyv, jelentés

Belső audit jegyzőkönyv, jelentés Belső audit jegyzőkönyv, jelentés Auditálás alatti szervezet: Cím: Audit azonosítója: Dátum: Auditkritériumok, scope: Auditprogramot irányító személy: Auditor: Megfigyelő: MSZ EN ISO 9001:2015 Minőségirányítási

Részletesebben

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Rendszerszemlélet let az informáci cióbiztonsági rendszer bevezetésekor Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Informáci cióbiztonsági irány nyítási rendszer (IBIR) részeir Információs vagyon fenyegetettségeinek

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: IRIS szabványismertető Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: IRIS szabványismertető Jelentkezés Képzés megnevezése: IRIS szabványismertető Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A képzés célja az IRIS szabvány vasúti járműipari kiegészítő követelményeinek megismertetése a résztvevőkkel.

Részletesebben

Minőségügyi Eljárásleírás Vezetőségi átvizsgálás

Minőségügyi Eljárásleírás Vezetőségi átvizsgálás Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Minőségügyi Eljárásleírás Vezetőségi átvizsgálás Dokumentum adatai Azonosító kód/fájlnév Verziószám Mellékletek száma ME03_ÁOK 1.0 3 Készítették Minőségügyi

Részletesebben

A minőségügyi szabványrendszer fejlődése, az új szabványok

A minőségügyi szabványrendszer fejlődése, az új szabványok 14. A minőségügyi szabványrendszer fejlődése, az új szabványok 14.1 Az ISO 9000:2000 szabványok 1987. évi első megjelenésük után 1994-ben módosították a szabványokat. A 2000-ben megjelent harmadik kiadás

Részletesebben

ISO HOGYAN ÉPÜL FEL A MIR RENDELÉSRE KÉSZÜLT ESZKÖZÖK GYÁRTÓI ESETÉN? előadó Juhász Attila SAASCO Kft.

ISO HOGYAN ÉPÜL FEL A MIR RENDELÉSRE KÉSZÜLT ESZKÖZÖK GYÁRTÓI ESETÉN? előadó Juhász Attila SAASCO Kft. ISO 13485 HOGYAN ÉPÜL FEL A MIR RENDELÉSRE KÉSZÜLT ESZKÖZÖK GYÁRTÓI ESETÉN? előadó Juhász Attila SAASCO Kft. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS Miről és kinek szól az előadás? 3. AZ ÚTITERV Bevezetési stratégia

Részletesebben

evosoft Hungary Kft.

evosoft Hungary Kft. Intelligens eszközök fejlesztése az ipari automatizálásban 9. fejezet: Minőség menedzsment Előadó: Harrer Ágnes Krisztina minőségügyi megbízott menedzser ELŐADÓ: HARRER ÁGNES KRISZTINA Minőségügyi megbízott

Részletesebben

Új dokumentálandó folyamatok, azok minimális tartalmi elvárásai

Új dokumentálandó folyamatok, azok minimális tartalmi elvárásai Új dokumentálandó folyamatok, azok minimális tartalmi elvárásai Dokumentált folyamattal való rendelkezés ISO/TS 16949:2009 IATF 16949:2015 Dokumentumok kezelése, Feljegyzések kezelése, Nem megfelelő termék

Részletesebben

Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai 3.2 Az ISO 9000 szabványsorozat elemei

Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai 3.2 Az ISO 9000 szabványsorozat elemei 3. Az ISO-szabványok 3.1 Az ISO minőségügyi szabványai A minőségügyi szabványokat az ISO egyik bizottsága, az ISO/TC 176 alkotta, ez a bizottság végzi, a továbbfejlesztés munkáját is. A szabványsorozat

Részletesebben

Az ISO 9001:2000 és az ISO 9004:2000 bevezető részei, általános követelmények

Az ISO 9001:2000 és az ISO 9004:2000 bevezető részei, általános követelmények 15. Az ISO 9001:2000 és az ISO 9004:2000 bevezető részei, általános követelmények 15.1 ISO 9001:2000 Minőségirányítási rendszerek. Követelmények Ez az új szabvány helyettesíti a korábbi 9001, 9002 és 9003

Részletesebben

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN BMEKOGJA154 BMEKOGJA113 Ászity Sándor BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL

Részletesebben

TÁMOGATOTT LAKHATÁS PROTOKOLLJA

TÁMOGATOTT LAKHATÁS PROTOKOLLJA Készítette: Varsányi Nóra Bársony Zsolt közreműködésével TÁMOGATOTT LAKHATÁS PROTOKOLLJA LAKHATÁSI TÁMOGATÁS BELSŐ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI (ÉRTÉKELÉSI) RENDSZERE Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci

Részletesebben

ISO 14000-es szabványrendszer

ISO 14000-es szabványrendszer ISO 14000-es szabványrendszer Szabvány Jele Hazai jelzet Szabvány címe ISO 14001 MSZ EN ISO 14001:2005 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási irányelvek ISO 14004 MSZ EN

Részletesebben

(HL L 384., , 75. o.)

(HL L 384., , 75. o.) 2006R2023 HU 17.04.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 2023/2006/EK RENDELETE (2006. december 22.)

Részletesebben

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi Tartalom n Kockázat vs. megelőzés n A kockázat fogalma n Hol található a kockázat az új szabványban? n Kritikus megjegyzések n Körlevél n Megvalósítás

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez az MSZ EN ISO 13485 szabvány

Részletesebben

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/42-01 eljárás készítése 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

4. Az ISO Energiairányítási rendszer

4. Az ISO Energiairányítási rendszer 4. Az ISO 50001 - Energiairányítási rendszer 4.1 Általános ismertetés Az ISO 50001 Energiairányítási rendszer (a továbbiakban: energiairányítási rendszer, rövidítve: EIR) logikája megegyezik a többi minőségbiztosítással

Részletesebben

Tartalom és mutatók 1/1

Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom és mutatók 1/1 1/1 Tartalom 1 Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom 1/2 Szerzôk 1/3 Ellenôrzô lap 2013. február 2 A vállalati stratégia, rendszer és folyamat minôségtudatos fejlesztése 2/1 Tartalom

Részletesebben

A KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZER AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG 1836/1993/EK RENDELETE (EMAS 1) Európai Közösség Tanácsa

A KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZER AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG 1836/1993/EK RENDELETE (EMAS 1) Európai Közösség Tanácsa A KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZER a vállalat általános menedzsment rendszerének az az alrendszere, amely tartalmazza azokat a tervezési és ellenőrzési tevékenységeket, hatás- és felelősségi köröket, gyakorlati

Részletesebben

MENEDZSMENT RENDSZEREK

MENEDZSMENT RENDSZEREK MENEDZSMENT RENDSZEREK ANYAGMÉRNÖK/KOHÓMÉRNÖK MSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (levelező munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA- ÉS MINŐSÉGÜGYI INTÉZET

Részletesebben

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Sződi Sándor minőség szakértő IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Kérdések várakozások Mit várhatunk az új

Részletesebben

MENEDZSMENT RENDSZEREK

MENEDZSMENT RENDSZEREK MENEDZSMENT RENDSZEREK ANYAGMÉRNÖK/KOHÓMÉRNÖK MSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR ENERGIA- ÉS MINŐSÉGÜGYI INTÉZET

Részletesebben

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK 1/6 oldal Tartalomjegyzék: 1/ Célmeghatározás 2/ Területi érvényesség 3/ Fogalom meghatározások 4/ Eljárás 5/ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6/ Dokumentálás Készítette: Szigeti Edit Jóváhagyta: Bálint

Részletesebben

AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL. 2013. Október 29.

AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL. 2013. Október 29. AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL 2013. Október 29. MENNYIRE KÖZPONTI KÉRDÉS HAZÁNKBAN AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG? (az import aránya a teljes energiafogyasztáson belül - nukleáris fűtőanyaggal

Részletesebben

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO 50001 EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR AZ SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás és vizsgálat Szervezet:

Részletesebben

AJÁNLÁS az ISO 9001:2000 alkalmazásához egészségügyi szolgáltató szervezetekben

AJÁNLÁS az ISO 9001:2000 alkalmazásához egészségügyi szolgáltató szervezetekben AJÁNLÁS az ISO 9001:2000 alkalmazásához egészségügyi szolgáltató szervezetekben BEVEZETÉS ALKALMAZÁSI TERÜLET RENDELKEZŐ HIVATKOZÁSOK SZAKKIFEJEZÉSEK ÉS MEGHATÁROZÁSOK MINŐSÉGMENEDZSMENT RENDSZER AZ EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÖVETELMÉNYEK A TERVEZÉSRE, FEJLESZTÉSRE ÉS GYÁRTÁSRA

NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÖVETELMÉNYEK A TERVEZÉSRE, FEJLESZTÉSRE ÉS GYÁRTÁSRA (1.kiadás) NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÖVETELMÉNYEK A TERVEZÉSRE, FEJLESZTÉSRE ÉS GYÁRTÁSRA (2003 június) I EREDETI Üres oldal II EREDETI ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL (NSA)

Részletesebben

Kockázatok az új minőségirányítási rendszerszabvány tervezetében

Kockázatok az új minőségirányítási rendszerszabvány tervezetében Kockázatok az új minőségirányítási rendszerszabvány tervezetében Dr. Horváth Zsolt 2014 A kockázat az új ISO 9001-ben MSZ/T ISO/DIS 9001:2014 (ISO/DIS 9001:2014): Bevezetés 05. Kockázatalapú gondolkodás

Részletesebben

SZEMLÉLETBELI VÁLTOZÁSOK AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK MŰKÖDÉSÉBEN ÉS TANÚSÍTÁSÁBAN: KÉT ÉVTIZED HAZAI KRÓNIKÁJA

SZEMLÉLETBELI VÁLTOZÁSOK AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK MŰKÖDÉSÉBEN ÉS TANÚSÍTÁSÁBAN: KÉT ÉVTIZED HAZAI KRÓNIKÁJA SZEMLÉLETBELI VÁLTOZÁSOK AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK MŰKÖDÉSÉBEN ÉS TANÚSÍTÁSÁBAN: KÉT ÉVTIZED HAZAI KRÓNIKÁJA Tohl András SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás

Részletesebben

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4.

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. változások célja Előadás tartalma megváltozott fogalmak, filozófia mit jelentenek

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Aktuális VDA kiadványok és képzések

Aktuális VDA kiadványok és képzések Tisztelt Partnerünk! Az autóipari, elektronikai ipari beszállítók munkatársainak a vevői igényeknek, előírásoknak való megfelelés magas szakmai ismereteket követel meg. Egy jól felkészült szakembernek

Részletesebben

Minőségirányítás A minőségügy alapjai

Minőségirányítás A minőségügy alapjai Minőségirányítás A minőségügy alapjai Előadó:Földessyné Nagy Márta okleveles építőmérnök 2013. Minőségirányítás / Minőségmenedszment Az előadások célja a minőségirányítási ismeretek átadása, és segíteni

Részletesebben

Integrált irányítási rendszerek tanúsítási tapasztalatai

Integrált irányítási rendszerek tanúsítási tapasztalatai XXII. Magyar Minőség Hét Integrált irányítási rendszerek tanúsítási tapasztalatai Budapest, 2013. november 5. Kéki Zsuzsanna Az MSZT tanúsítási szolgáltatásai Minőségirányítási rendszerek tanúsítása MSZ

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA

NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA Tanúsítás, hitelesítés és audit Bárczi István, SGS Hungária Kft. MIRŐL LESZ SZÓ? SGS-ről (nem sok) Fogalmakról Tanúsítható nyomon követési rendszerről Új lehetőség

Részletesebben

Belső audit- jegyzőkönyv -MIR... BMS - regisztrációs szám: BMS-000

Belső audit- jegyzőkönyv -MIR... BMS - regisztrációs szám: BMS-000 BMSConsulting Bt. MF006Belső audit jegyzőkönyv MIR Audit azonosítója: BMSxxxBelső audit2007.xx.xx. Audit azonosító: BMSxxxBelső audit2007.xx.xx. Belső audit jegyzőkönyv MIR... BMS regisztrációs szám: BMS000

Részletesebben

Az új szabványra történő áttérés feladatai. tanúsítói oldalról. Bujtás Gyula. Budaörs, 2015.

Az új szabványra történő áttérés feladatai. tanúsítói oldalról. Bujtás Gyula. Budaörs, 2015. Az új szabványra történő áttérés feladatai Bujtás Gyula tanúsítói oldalról Budaörs, 2015. BEMUTATKOZÁS EMT Zrt./ NQA Hungary Alapítva: 2002 november 28. 2008.09.19.-től - Zrt. Cím: 2040 Budaörs, Muskátli

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-04 BELSŐ AUDIT Átdolgozta és aktualizálta:... Tigerné Schuller Piroska minőségirányítási vezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző

Részletesebben

Minőségügyi alapok A minőség:

Minőségügyi alapok A minőség: Minőségügyi alapok A minőség: Az egyformaság és a megbízhatóság előre látható szintje alacsony költségek mellett és a piacnak megfelelően:" - Deming Ami megfelelően használható." - Juran Megfelelés a követelményeknek."

Részletesebben

Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes. Jóváhagyta: Sződyné Nagy Eszter, főosztályvezető. Készítésért felelős: Szabályzat kódja: NAR IRT_SZT_k04

Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes. Jóváhagyta: Sződyné Nagy Eszter, főosztályvezető. Készítésért felelős: Szabályzat kódja: NAR IRT_SZT_k04 4. számú melléklet Irányítási rendszereket tanúsító szervezetek és személytanúsító szervezetek akkreditálásában részt vevő minősítők, szakértők számára szükséges ismeretek, kompetenciák 4. kiadás Jóváhagyta:

Részletesebben

A folyamatszemlélet és PDCA elvek érvényesülése az új ISO 9001:2015 rendszerben. Bujtás Gyula. Elvárások és javaslatok a külső tanúsító szemszögéből

A folyamatszemlélet és PDCA elvek érvényesülése az új ISO 9001:2015 rendszerben. Bujtás Gyula. Elvárások és javaslatok a külső tanúsító szemszögéből A folyamatszemlélet és PDCA elvek érvényesülése az új ISO 9001:2015 rendszerben Elvárások és javaslatok a külső tanúsító szemszögéből Bujtás Gyula Budaörs, BEMUTATKOZÁS EMT Zrt./ NQA Hungary Alapítva:

Részletesebben

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE?

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO 14001 SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? Bárczi István a Fenntarthatósági Divízió vezetője 2014. szeptember 23. A KÖRNYEZETIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÚJABB KAPCSOLÓDÁSI

Részletesebben

(Minőségirányítási eljárás) 4. sz. verzió. A kiadás dátuma: február 27. Prof. Dr. Rudas Imre rektor

(Minőségirányítási eljárás) 4. sz. verzió. A kiadás dátuma: február 27. Prof. Dr. Rudas Imre rektor BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA ME 02 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (Minőségirányítási eljárás) 4. sz. verzió A kiadás dátuma: 2007. február 27. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Dr. Koczor Zoltán minőségirányítási

Részletesebben

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-202-Ajánlat -MIR AJÁNLAT

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-202-Ajánlat -MIR AJÁNLAT AJÁNLAT a Mester Példány MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerének kialakítására. Készítette: BMS-Consulting Bt. Budapest, 2007. július 08. file: MF-202-Ajanlat-MIR 1 / 12 Fejezet

Részletesebben

Legjobb gyakorlati alkalmazások

Legjobb gyakorlati alkalmazások Legjobb gyakorlati alkalmazások Korszerű Elektronikus Minőségirányítás A minőségirányítás alapelvei Ahhoz, hogy egy szervezetet sikeresen vezessenek és működtessenek, szükséges, hogy a vezetés és a szabályozás

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer bevezetése

A minőségirányítási rendszer bevezetése A minőségirányítási rendszer bevezetése ISO 9001 rendszermodell alkalmazása Minőségirányítás Bsc Földessyné Nagy Márta 1 A vezetőség stratégiai döntése Miért akarjuk bevezetni a minőségirányítási rendszert?

Részletesebben

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft)

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A MSZ EN ISO 9004: 2010 szabvány a tartós siker megvalósítását támogatja

Részletesebben

NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÖVETELMÉNYEK AZ ELLENŐRZÉSRE ÉS VIZSGÁLATRA. AQAP 2130 (1. kiadás) (2003 június)

NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÖVETELMÉNYEK AZ ELLENŐRZÉSRE ÉS VIZSGÁLATRA. AQAP 2130 (1. kiadás) (2003 június) (1.kiadás) NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÖVETELMÉNYEK AZ ELLENŐRZÉSRE ÉS VIZSGÁLATRA (2003 június) I EREDETI Üres oldal II EREDETI ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL (NSA) NATO

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

ISO 50001:2011 (MSZ EN ISO 50001:2012) Energiairányítási rendszerek bevezetése

ISO 50001:2011 (MSZ EN ISO 50001:2012) Energiairányítási rendszerek bevezetése ISO 50001:2011 (MSZ EN ISO 50001:2012) Energiairányítási rendszerek bevezetése Vonatkozó szabványok ISO 50001:2011 (MSZ EN ISO 50001:2012) Energiairányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási útmutató

Részletesebben

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan Minőségmenedzsment Bedzsula Bálint BME MVT bedzsula@mvt.bme.hu 2013.04.03. Bedzsula Bálint 1 Témakörök 4 előadás Minőség fogalma, minőségrendszerek fejlődése Szektor

Részletesebben

Dr. Topár József (BME)

Dr. Topár József (BME) (BME) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem XXII. Magyar Minőség Hét 2013. november 6. 1 Projekt minőségbiztosítás?? minőségmenedzsment??? Projekt K+F+I Mit várunk e rendszerektől? Összehangolás-

Részletesebben