Az új szabványra történő áttérés feladatai. tanúsítói oldalról. Bujtás Gyula. Budaörs, 2015.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az új szabványra történő áttérés feladatai. tanúsítói oldalról. Bujtás Gyula. Budaörs, 2015."

Átírás

1 Az új szabványra történő áttérés feladatai Bujtás Gyula tanúsítói oldalról Budaörs, 2015.

2 BEMUTATKOZÁS EMT Zrt./ NQA Hungary Alapítva: 2002 november től - Zrt. Cím: 2040 Budaörs, Muskátli u.3. 4 magánszemély részvényes Alaptőke: 26M Ft Több mint 50 fő minősített auditor Több mint 1870 kiadott tanúsítvány 2. ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

3 Mi is az a Folyamat ISO/FDIS 9001:2015 Folyamat - egymással kapcsolatban vagy kölcsönhatásban álló tevékenységek olyan sorozata, amely bemeneteket kimenetekké alakít át Egy folyamat bemenetei általában más folyamatok kimenetei Néhány folyamatban néhány bemenet kimenetté válik bármilyen átalakulás nélkül Egy szervezetben a folyamatokat általában szabályozott feltételek mellett tervezik és hajtják végre, hogy értéket hozzanak létre. Minden folyamatot, amelynek esetében a létrejött kimenet megfelelőségét nem lehet könnyen vagy gazdaságosan érvényesíteni, gyakran különleges folyamatnak nevezik Összefoglalva: Egy folyamat az egy tevékenység Vannak bemenetei és kimenetei Ez egy átalakulás 5. Előadás helye, július 29- június 30.

4 Mi nem egy folyamat? Egy folyamat az nem: egy részleg vagy működési terület (folyamatok több részleget is magukba foglalhatnak) a szabvány egyik szakasza egy bement vagy kimenet ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

5 Mi a folyamatszemléletű megközelítés? - ISO/FDIS 9001:2015 MIR és folyamatai - ISO 9001: szakasza tartalmazza azokat a konkrét követelményeket, amelyek lényegesek a folyamatszemléletű megközelítés alkalmazásához. Az ISO 9001:2015 elősegíti a folyamatszemléletű megközelítés elfogadását egy minőségirányítási rendszer eredményességének kidolgozásakor, bevezetésekor és fejlesztésekor, a vevői elégedettség növelése érdekében a vevői követelmények teljesítésével. A folyamatszemléletű megközelítés a folyamatok és kölcsönhatásuk meghatározását és irányítását alkalmazza, hogy a szervezet minőségpolitikájával és stratégiai irányával összhangban levő tervezett eredményeket érjen el. A folyamatok és a rendszer egészének irányítása megvalósítható egy általánosan a kockázatalapú gondolkodásmódra összpontosító Tervezés- Megvalósítás-Ellenőrzés-Intézkedés" ( Plan-Do-Check-Act", PDCA) módszer alkalmazásával, amelynek célja a nemkívánatos eredmények megelőzése. ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

6 Mi a folyamatszemléletű megközelítés? - ISO/FDIS 9001:2015 A folyamatszemléletű megközelítés Ha egy minőségirányítási rendszerben alkalmazzák, a folyamatszemléletű megközelítés biztosítja: a) a követelmények megértését és azok következetes teljesítését; b) a folyamatok átgondolását a hozzáadott érték szempontjából; c) az eredményes folyamat működésének elérését; d) a folyamatok fejlesztését az adatok és információk értékelése alapján e) kockázat figyelembevételét. KOCKÁZAT KOCKÁZAT Követelmény Bemenet Működés Kimenet Termékek & Szolgáltatások KOCKÁZAT KOCKÁZAT ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

7 Eljárás alapú auditálás vs. folyamat szemléletű auditálás Mi a fő különbség? Eljárás alapú auditálás: Ellenőrzi, hogy megfelel-e az eljárásoknak Folyamat alapú auditálás: A szervezet meghatározott folyamatainak TELJESÍTMÉNYÉRE összpontosít ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

8 Megfelelés / eljárás alapú audit a múlt Eljárás alapú audit Megerősíti, hogy a meghatározott feladatokat végzik Megerősíti, hogy ki teljesíti a feladatot Azonosítja a kapcsolódó eljárásokat Megállapítja, hogy az eljárásokat követik-e Ellenőrzi a megfelelő munkakörülményeket Ellenőrzi, hogy a jogosult személyzet megfelelő döntéseket hoz Ellenőrzi az eljárások feljegyzéseinek karbantartását Ellenőrzi a vonatkozó szabvány(ok)nak való megfelelőséget ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

9 Folyamat szemléletű audit a jövő!!! Folyamat alapú audit Azonosítja a szükséges célokat Igazolja az alkalmazott kockázati tényezőket Ellenőrzi, hogy a folyamat elérte a célokat Ellenőrzi a felkészültséget és a teljesítőképességet a szállítási folyamat kimeneteinek érdekében Ellenőrzi a felkészültség és a teljesítőképesség értékelésének hatékonyságát Ellenőrzi, hogy milyen eredményeket érhetnek el Meghatározza, hogy melyik kimeneteket fogja mérni Ellenőrzi az eredmények mérési módszerét Ellenőrzi, a teljesítmény, az eredményesség és a hatékonyság felülvizsgálatát Ellenőrzi, hogyan követik a teljesítmény, az eredményesség és a hatékonyság fejlesztését ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

10 Folyamat szemléletű audit előnyei Mik a folyamat alapú audit előnyei? TELJESÍTMÉNY orientált Bizonyítja, hogy elsőbbséget élvez: a szervezet folyamatainak azonosítása, azok sorrendje és kölcsönhatásai, valamint a meghatározott célokkal/ mérésekkel szembeni TELJESÍTMÉNY Először azokra a folyamatokra összpontosít, melyek közvetlenül befolyásolják a vevőt ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

11 Folyamat szemléletű audit előnyei Biztosítja a folyamatos ellenőrzés, verifikálását Azonosítja a szervezet célok/ előirányzatok kitűzésének folyamatában a gyengeségeket Azonosítja, hogy vannak-e tervek érvényben az előirányzatok elérésének biztosításához Azonosítja azon helyesbítő tevékenységek terveit, ahol a célok nem teljesültek ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

12 Folyamat szemléletű audit előnyei Hangsúlyozza annak fontosságát, hogy: megvizsgálják a folyamatokat a hozzáadott értékek szempontjából elérje a folyamat teljesítményének és eredményességének eredményeit a folyamatok folyamatos fejlesztése a célok mérésén alapul Először azokra a folyamatokra összpontosít, melyek közvetlenül befolyásolják a vevőt ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

13 Eljárás alapú audit Egy megfelelési / eljárás alapú audit megerősíti, hogy a rendszer megfelel a szabványnak és a cég eljárásainak. Nem mindig vesz számításba minden KÉRDÉST, amelyek megtörténhetnek: Például: A cég követi a saját eljárásait, és rendszeresen későn szállítja a termékeit. A kérdés az, miért? Nincsenek meghatározott KPI-k, valamint nem végeznek teljesítmény méréseket. ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

14 Eljárás alapú audit Eljárás alapú audit során, gyakran figyelmen kívül hagyják a következőket Ritkán emelnek NM-eket azon szakaszokkal szemben, melyek közvetlenül kapcsolódnak a folyamat audithoz, de ez most egyértelműen meghatározott FDIS szakaszában. A szervezetnek KELL:...folyamatosan fejlesztenie a MIR-t beleértve a szükséges folyamatokat és azok kölcsönhatásait.. meghatároznia a MIR-hez szükséges folyamatokat. meghatároznia a folyamatokhoz tartozó felelősségeket.. értékelnie a folyamatokat Hány auditor figyel oda ezekre? Pedig szükség lesz rájuk az áttérésnél!!! ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

15 4.4 MIR és a folyamatai teljes szöveg A szervezetnek létre kell hoznia, be kell vezetnie, fenn kell tartania és folyamatosan fejlesztenie kell egy minőségirányítási rendszert a szükséges folyamatokkal és kölcsönhatásaikkal együtt, összhangban ennek a nemzetközi szabványnak a követelményeivel. A szervezetnek meg kell határoznia a minőségirányítási rendszerhez szükséges folyamatokat és alkalmazásukat az egész szervezetben, és meg kell határoznia: a) a szükséges bemeneteket és az ezektől a folyamatoktól várt kimeneteket; b) ezeknek a folyamatoknak a sorrendjét és kölcsönhatásait; c) azokat a kritériumokat és módszereket, beleértve a méréseket és a vonatkozó teljesítménymutatókat, amelyek szükségesek ezen folyamatok eredményes működésének és felügyeletének biztosításához; d) a folyamatokhoz szükséges erőforrásokat, és biztosítania kell a rendelkezésre állásukat; e) az ezekre a folyamatokra vonatkozó felelősségi és hatáskörök kijelölését; f) a kockázatokat és a lehetőségeket összhangban a 6.1* szakasz követelményeivel, valamint megfelelő intézkedéseket kell megtervezni és alkalmazni ezek kezelésére; g) a folyamatok értékelését, és ha szükséges, a folyamatok változásait annak biztosítására, hogy azok elérik a tervezett eredményeket; h) a folyamatok és a minőségirányítási rendszer fejlesztési lehetőségeit Szükséges mértékig, a szervezetnek: a) dokumentált információt kell fenntartania a folyamatok működésének támogatásához; b) dokumentált információt kell megőriznie, hogy megbízzunk a folyamatok terv szerinti végrehajtásában *6.1 A kockázatokkal és lehetőségekkel kapcsolatos tevékenységek ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

16 Folyamat és kockázat Vegyük figyelembe, hogy a szabvány különböző helyeken, szorosan összekapcsolja a folyamatot és a kockázatot. Ez kifejezetten hangsúlyos f) szakaszban, ahol keresztbe utal a 6.1 (A kockázatokkal és lehetőségekkel kapcsolatos tevékenységek) szakaszra. A kockázatra más hivatkozások a következőképpen találhatóak meg: megfelel a környezetnek..stratégiai iránynak termékek megfelelőségére gyakorolt lehetséges hatás céloknak meg kell felelniük a termék megfelelőségnek meghibásodás lehetséges következményei annak biztosítása, hogy nincs káros hatással a követelmények megfelelésére. ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

17 Folyamat szemléletű audit Egy folyamataudit azonosítja: milyen célok szükségesek minden egyes folyamathoz milyen eredményeket fognak elérni milyen fejlesztéseket érnek el a teljesítményben, hatékonyságban és eredményességben Például Késői szállítások előirányzat 100% időben 90% elérése Egy eredménytelen folyamat. Valami, amit NM-nek hívhatunk! g) a folyamatok értékelése, és ha szükséges, a folyamatok változtatása annak biztosítására, hogy azok elérik a tervezett eredményeket

18 FOLYAMATOK KÜLÖNBÖZŰ KATEGÓRIÁI Folyamatok 3 csoportja: Irányítási /Üzleti Folyamatok környezet és érdekelt felek Vevő Orientált Folyamatok (FŐ) tartalmazza az érdekelt feleket Támogatás Orientált Folyamatok környezet által befolyásolt

19 Bemenetek Vevői követelmények Kimenetek Vevői elégedettség Folyamat kölcsönhatások- például Folyamat kölcsönhatások- például 6.1 Körny. 4.1 Politik. 5,2 Üzleti folyamatok Vev.elég Fejl Érdekelt felek 4.2 Célok Belső Audit9.2 Vez. Átv Stratégia b Tervezés Elemz./Ér ték.9.1 Vált.ir. 6.3 Fő Működési folyamatok Értékesít/ szerz.8.2 Terv. 8.3 Besz. 8.4 Gyártás 8.5 Kiadás Támogató folyamatok IT Megf./Mérés Környezet Dok. Info Szerv.ism 7.1.6

20 IRÁNYÍTÁSI FOLYAMATOK- MOP/ IOF A vezetőség tevékenységeinek és irányítási folyamatának eredményességét és fejlesztését a szervezeti tevékenységek kijelölésének és ellenőrzésének biztosítása által határozza meg, támogatja a stratégia és a célok megvalósítását Érdekelt felek Kockázat Tervezés Adatelemzés Fejlesztések Vevői visszajelzések Belső Auditok Vezetőségi átvizsgálás Ha ezt még egyszer megnézzük, akkor a V modell szemléletű auditálást láthatjuk.

21 VEVŐI FOLYAMATOK Vevő Orientált Folyamatok közvetlenül hatnak az ügyfélre követelmények és folyamat eredményesség teljesítésére, valamint a vevői elégedettség megszerzésére koncentrál például: Értékesítés Szerződés átvizsgálás Tervezés Gyártás Összeállítás és csomagolás Kiszállítás Reklamáció

22 Támogató folyamatok Támogatás Orientált Folyamat Erőforrás beszerzés, hozzájárul a kockázatkezeléshez Dokumentum kezelés Képzés Beszerzés Tervezés Kalibráció Karbantartás Informatika Helyesbítő tevékenység

23 Folyamat audit teknősbéka ? Mivel? Üzem és gépezet(7.1.3) Mérőeszköz (7.1.5) Szerszám(7.1.3) Karbantartás(7.1.3) Csomagolás/címkézés(8.5.4) Tisztálkodási helységek(7.1.4) Vevői tulajdon(8.5.3) Szállítás (7.1.3) Bemenetek Vevői ütemterv(8.2.1) Nyersanyagok(8.4.1) 6.1 Folyamat Gyártási folyamatok(8.5) 6.1 Kivel? Belépés/ Képzés/ Felkészültség feljegyzések(7.2) Ügynökség/szerződéses munkás (7.3/8.4) Munkafelelőségek/ hatáskörök(5.3) Képzés eredményessége(7.2) SPC tudatosság(7.2) Személyzeti biztonság(7.1.4) Politika/célok tudatossága(5.2.2) Kimenetek Megfelelő termék vevői ütemterv szerinti szállítása (8.6) 6.1 Checklist How? Hogyan? Ellenőrzési tervek(8.5.1) Munkautasítások(8.5.1) Megelőző karbantartás(7.1.3) SPC (9.1.3) NM termék eljárás (8.7) Elküldési folyamat (8.6) Készenléti terv(8.5.6/6.1) Dokumentum/feljegyzéskezelés(7.5.3) Változás ellenőrzés(8.5.6) 6.1 (Támogató folyamatok) IT (7.1.3) Emberi erőforrás(7.1.2) Logisztika (7.1.3) Értékesítés(7.4) Megelőző karbantartás(7.1.3) Kockázatok azonosítása(6.1) hat results? Mi az eredmény? Adatelemzés(9.1.3) Vevői elégedettség(9.1.2) Más szervezeti célok(6.2) Célok karbantartása(8.5) Gyenge minőség költsége(9.1.3) Folyamatképesség(9.1) Vezetőségi átvizsgálás(9.3) Folyamatos fejlesztés eredményei(10.3) Audit feljegyzések(9.2) Kérdéslista W

24 Felkészülés az auditra Először irányítási folyamatok Másodszor vevői folyamatok Következő támogató folyamatok a vevői folyamatokban megtalálható kockázatok alapján

25 Felkészülés az auditra Létrehozni a szervezet céljait a fontos folyamatokhoz Megnézni az irányítás folyamatokat és jelentéseket a gyenge területekről és kockázatokról, azok minőségivé tételéhez Mindegyik folyamat arra koncentráljon, amit el akar érni Megkérdezni, honnan tudják, hogy jól működik a folyamat megnézni a vezetőségi feljegyzéseket Fontossági sorrend felállítása a teljesítmény adatok és a nem teljesítő folyamatok alapján

26 Egy folyamat auditálása Elérte a kitűzött előirányzatot? Az előirányzat megfelel az azonosított kockázatnak Kérdés: szállításról, visszaérkezésről, utómunkákról, reklamációkról és hatékonyságról Kimenetek vizsgálata Van-e bizonyíték a fejlesztési stratégiára?

27 Folyamat szemléletű audit Egy folyamat szemléletű auditnak: - követnie kell az ügyfél által meghatározott folyamatokat, beleértve a sorrendet és a kölcsönhatásokat - elsőbbséget kell adjon a kockázat alapú auditnak, különösen az ügyfélre vonatkozó kérdésekben - teljesítmény eredményekre, vevői elégedettségre, folyamatos fejlesztési tevékenységekre kell koncentrálnia - meg kell határoznia a MIR szabvány követelményeivel és az alkalmazható vevő specifikus követelményekkel szembeni megfelelőségét

28 Szervezet auditálása Irányítás Kezdjük a cégvezető(k) interjújával annak érdekében, hogy megértsük: az üzleti stratégiai irányt az üzlet kockázatait, valamint azok kezelését az üzleti tervet, a következők bevezetésével kapcsolatban: Minőségcélok Minőségpolitika az eredményes bevezetés elkötelezettségét a belső kommunikációs folyamatokat a folyamat teljesítmény átvizsgálásának folyamatát a vevői követelmények megértését

29 Szervezet auditálása Irányítás Átvizsgálás dokumentált információ ISO 9001: (Teljesítményértékelés) szakaszára vonatkozóan Vezetőségi átvizsgálás Belső audit Vevői elégedettség Adat és információ elemzés és értékelés ez ideális esetben könnyen azonosítható a vezetőségi átvizsgálás dokumentációjából Ez a kiértékelési információ alapján, egyértelműen azonosíthatóak és eredményesek / hatékonyak e a folyamatok és a kockázatok?

30 Egy folyamat auditálása Folyamat auditálása Ki a folyamat tulajdonosa? Meghatározza a következőket: Ki a folyamat ügyfele és mik az elvárásai? Mik a célok / előirányzatok Megfelelnek-e a kockázatoknak? Mik a mérő- / teljesítmény mutatószámok? Mik a bemenetek Mik a szükséges kimenetek Mik az eredmények Mit tesznek a fejlesztés érdekében Személyzeti felkészültség igazolása (később) Honnan tudják, hogy jól működik Bemeneti feljegyzések a különböző folyamat kategóriákhoz Helyes és naprakész-e az információ

31 V Modell megközelítés a szervezeti irányítás életciklusának auditálásához 4.1 Szervezeti környezet 4.2 Érdekelt Felek 6.3 MIR változás Felső vezetés b Stratégia 5.2 Politika Célok 7.1/7.2 Erőforrás Döntések Információ átvizsgálás Felső vezetés Folyamat tulajdonosok 6.1 Kockáza telemzés Tevékenysé gek megtervezé se 9.1/ Fejlesztés Adatgyűjtés és elemzés Jelentés Folyamat tulajdonosok Résztvevők 8.0 Működés és feljegyzés készítés Résztvevők

32 Rendszerváltás!!! Az auditornak ellenőriznie kell, hogy minden kapcsolat és bemenet megfeleljen, amikor folyamatban van a rendszerváltás, mint egy probléma vagy fejlesztési projekt eredmény. Amire oda kell figyelni: Naprakésszé tették-e a kapcsolódó ellenőrző dokumentumokat? FMEA Ellenőrző terv Munkautasítások Van-e multidiszciplináris bemenet? Megfelel-e a vevői igény a változásnak? Tartottak-e oktatást? Eredményes volt-e a változtatás?

33 Folyamatkockázat elemzés Kockázat A legtöbb probléma / hiba akkor történik, amikor egy folyamat kölcsönhatásban van egy másikkal. Váltóverseny megfontolása folyamat kölcsönhatásakor történik a probléma a stafétabot átadása

34 Kockázatelemzés Kockázatelemzés Azonosított kockázatokat kell kezelni és vagy ellenőrizni a teljes folyamat irányítás érdekében Vannak-e azonosított kockázatok, pl. Üzleti terv - SWOT elemzés részvényesek Versenyzők Készség mátrix Kapacitás tervezés Képesség tanulmányok.

35 Összefoglaló Az auditoknak igazolniuk kell a szervezet folyamatainak eredményességét és hatékonyságát, beleértve a folyamatos fejlesztés bizonyítását Amire oda kell figyelni: Vevő információ: eredménymutatók, jelentések, panaszok KPI és célok: jelentőség, eredmények, irányok és folyamatos fejlesztés Más folyamatokkal való kapcsolat, és felületek ellenőrzése (bemenetek és kimenetek) Kockázatkezelés DE MINDENEKELŐTT: TELJESÍTMÉNY!!!

36 Kérdések Kérdések?

37 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

A folyamatszemlélet és PDCA elvek érvényesülése az új ISO 9001:2015 rendszerben. Bujtás Gyula. Elvárások és javaslatok a külső tanúsító szemszögéből

A folyamatszemlélet és PDCA elvek érvényesülése az új ISO 9001:2015 rendszerben. Bujtás Gyula. Elvárások és javaslatok a külső tanúsító szemszögéből A folyamatszemlélet és PDCA elvek érvényesülése az új ISO 9001:2015 rendszerben Elvárások és javaslatok a külső tanúsító szemszögéből Bujtás Gyula Budaörs, BEMUTATKOZÁS EMT Zrt./ NQA Hungary Alapítva:

Részletesebben

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17.

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17. AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE 2015. Szeptember 17. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: Ellenőrzés, vizsgálat és tanúsítás Szervezet: 80.000

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Bevezetés Az új fogalmak a TQM ből ismerősek? ISO 9001:2015 új fogalmainak az érdekelt felek általi értelmezése

Részletesebben

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT MŰHELYMUNKA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK ÁTALAKÍTÁSA AZ ISO 9001:2015 SZERINT GYAKORLATI FOGÁSOK. TOHL ANDRÁS TECHNIKAI VEZETŐ SGS HUNGÁRIA KFT. NAPIREND Bevezetés, problémák,

Részletesebben

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI S.sz. ISO 9001:2008 ISO 9001:2015 1) vevőközpontúság vevőközpontúság 2) vezetés vezetői szerepvállalás 3) a munkatársak bevonása a munkatársak elköteleződése 4) folyamatszemléletű

Részletesebben

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Az előadás témái Emlékeztetőül: összefoglaló a változásokról Alkalmazási

Részletesebben

Változások folyamata

Változások folyamata ISO 9001:2008 Változások az új szabványban Változások folyamata A változtatások nem csak a rendszer dokumentumait előállítókra vonatkozik, hanem: az ellenőrzéseket végzőkre, a belső auditot végzőkre, és

Részletesebben

Gyöngy István MS osztályvezető

Gyöngy István MS osztályvezető Gyöngy István MS osztályvezető www.emi-tuv.hu Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra?. 25 éve Magyarországon Tanúsítás / Hitelesítés: NAT akkreditáció

Részletesebben

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi Tartalom n Kockázat vs. megelőzés n A kockázat fogalma n Hol található a kockázat az új szabványban? n Kritikus megjegyzések n Körlevél n Megvalósítás

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez az MSZ EN ISO 9001,

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

Tapasztalatok és teendők a szabvány változások kapcsán

Tapasztalatok és teendők a szabvány változások kapcsán Tapasztalatok és teendők a szabvány változások kapcsán Előadó: Turi Tibor, vezetési tanácsadó 1 Az előadás témái Új irányítási rendszerszabványok A legfontosabb változások áttekintése Teendők 2 Új irányítási

Részletesebben

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE?

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO 14001 SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? Bárczi István a Fenntarthatósági Divízió vezetője 2014. szeptember 23. A KÖRNYEZETIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÚJABB KAPCSOLÓDÁSI

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium Alkalmazott standardok MSZ EN ISO 9000:2001 (EN ISO 9000: 2000) Minőségirányítási

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS

Részletesebben

A DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER

A DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER ISO 9000 FÓRUM A DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER A DOKUMENTÁLT INFORMÁCIÓK KIALAKÍTÁSÁNAK BUKTATÓI, FORTÉLYAI AZ AUDITOR SZEMÉVEL. AVAGY MIT KERES AZ AUDITOR AZ ÚJ TANÚSÍTÁS SORÁN? DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER LOGIKUS

Részletesebben

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István ÉMI-TÜV ÉMI-TÜV SÜD SÜD 2016.06.02.-03. ISO Fórum ISOFÓRUM Tavasz ÉMI-TÜV SÜD

Részletesebben

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képzettséget szerez az MSZ ISO/TS 16949 szabvány belső,

Részletesebben

Minőségirányítási Kézikönyv

Minőségirányítási Kézikönyv FVM MGI Oldal: 1/7 4. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER 4.1. Általános követelmények Olyan minőségirányítási rendszert hoztunk létre, dokumentáltunk és tartunk fenn, amely megfelelő eszköz arra, hogy tevékenységünk

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés ISO 9001:2015 revízió - áttekintés Tartalom n Ki az illetékes? n Milyen az ütemterv? n Hol tartunk most? n Hogyan fog ez folytatódni? n Mik képezik a kialakítás kereteit? n Mik képezik az alapvető képességeket?

Részletesebben

Klinikai kockázatelemzésre épülő folyamatfejlesztés. Katonai Zsolt

Klinikai kockázatelemzésre épülő folyamatfejlesztés. Katonai Zsolt Klinikai kockázatelemzésre épülő folyamatfejlesztés Katonai Zsolt A szabvány alapú MIR logikája mérhető célok meghatározása folyamatok azonosítása kölcsönhatások elemzése a kívánt eredmény elérése és kockázatok

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez az MSZ EN ISO 13485 szabvány

Részletesebben

Integrált irányítási rendszerek tanúsítási tapasztalatai

Integrált irányítási rendszerek tanúsítási tapasztalatai XXII. Magyar Minőség Hét Integrált irányítási rendszerek tanúsítási tapasztalatai Budapest, 2013. november 5. Kéki Zsuzsanna Az MSZT tanúsítási szolgáltatásai Minőségirányítási rendszerek tanúsítása MSZ

Részletesebben

ISO 9001 Útmutató. Bevezetés. Érvényességi terület és kizárások. Audit folyamat

ISO 9001 Útmutató. Bevezetés. Érvényességi terület és kizárások. Audit folyamat Bevezetés Ezt a dokumentumot azért állítottuk össze, hogy segítsen megismerni az Ön szervezetének szerepét és felelősségét a regisztrációs/tanúsító folyamatban és vázolja az EMT/NQA általános elvárásait,

Részletesebben

Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7. Szabados Éva. MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer

Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7. Szabados Éva. MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7 Megbízó szervezet neve: D-PACK Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Székhelye: 2371 Dabas-Sári, Szent János u. 1. Megbízó szervezet vezetőségének képviselője:

Részletesebben

AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL. 2013. Október 29.

AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL. 2013. Október 29. AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL 2013. Október 29. MENNYIRE KÖZPONTI KÉRDÉS HAZÁNKBAN AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG? (az import aránya a teljes energiafogyasztáson belül - nukleáris fűtőanyaggal

Részletesebben

A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont)

A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont) 18. A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont) 18.1 A folyamatok tervezése (ISO 9001 és 9004 7.1. pont) A szabványok 7. pontjainak szerkezete azonos. A 9001 szabvány 7.1. pontja a folyamattervezéssel

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Általános részek, tervezés

A szabványos minőségi rendszer elemei. Általános részek, tervezés 9. A szabványos minőségi rendszer elemei. Általános részek, tervezés 9.1 Az ISO 9001 szabvány előírásainak csoportosítása A szabvány 0., 1., 2., és 3. pontja bevezetésként szolgál és megadja a legfontosabb

Részletesebben

ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA (27/2012 EK) ÉS AZ ISO 50001:2012 SZABVÁNY KAPCSOLATA KOHL ZSUZSANNA ÜGYVEZETŐ FRAMEWORK HUNGARY KFT.

ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA (27/2012 EK) ÉS AZ ISO 50001:2012 SZABVÁNY KAPCSOLATA KOHL ZSUZSANNA ÜGYVEZETŐ FRAMEWORK HUNGARY KFT. ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA (27/2012 EK) ÉS AZ ISO 50001:2012 SZABVÁNY KAPCSOLATA KOHL ZSUZSANNA ÜGYVEZETŐ FRAMEWORK HUNGARY KFT. Előírások Ösztönző programok KKV-knak energetikai auditok végeztetésére.

Részletesebben

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4.

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. változások célja Előadás tartalma megváltozott fogalmak, filozófia mit jelentenek

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer

MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer Amiről szó lesz ma Választ adok a következőkre: Hogyan fejlődtek a minőségbiztosítási

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Folyamat auditor (VDA 6.3) Jelentkezés. Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Folyamat auditor (VDA 6.3) Jelentkezés. Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Folyamat auditor (VDA 6.3) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez a VDA 6.3 belső auditálására, - képes lesz auditálni

Részletesebben

Kockázatok az új minőségirányítási rendszerszabvány tervezetében

Kockázatok az új minőségirányítási rendszerszabvány tervezetében Kockázatok az új minőségirányítási rendszerszabvány tervezetében Dr. Horváth Zsolt 2014 A kockázat az új ISO 9001-ben MSZ/T ISO/DIS 9001:2014 (ISO/DIS 9001:2014): Bevezetés 05. Kockázatalapú gondolkodás

Részletesebben

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20.

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5 Megbízó szervezet megnevezése: Szentendrei Betonárugyár ZRt. Székhelye: 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Az audit során vizsgált illetve megtekintett telephelye(i):

Részletesebben

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK 1/6 oldal Tartalomjegyzék: 1/ Célmeghatározás 2/ Területi érvényesség 3/ Fogalom meghatározások 4/ Eljárás 5/ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6/ Dokumentálás Készítette: Szigeti Edit Jóváhagyta: Bálint

Részletesebben

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence MI AZ, AMI ÚJ AZ ISO 9001:2015-BEN ÉS AZ ISO 14001:2015-BEN? ÜZLETORIENTÁLTABB KULCSSZAVAK VEZETŐI KÉPESSÉG ÉS ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Rendszerszemlélet let az informáci cióbiztonsági rendszer bevezetésekor Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Informáci cióbiztonsági irány nyítási rendszer (IBIR) részeir Információs vagyon fenyegetettségeinek

Részletesebben

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Építési folyamat 1 J O G S Z A B Á LY O K N E M Z E T I S Z A B VÁ N Y O K SZAKMAI ÉS VÁLLALATI SZABVÁNYKIADVÁNYOK A műszaki szabályozás szintjei és hierarchiája HAZAI

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: IRIS szabványismertető Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: IRIS szabványismertető Jelentkezés Képzés megnevezése: IRIS szabványismertető Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A képzés célja az IRIS szabvány vasúti járműipari kiegészítő követelményeinek megismertetése a résztvevőkkel.

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

A TAM CERT tanúsítási eljárás leírása MSZ EN ISO 9001 szerint

A TAM CERT tanúsítási eljárás leírása MSZ EN ISO 9001 szerint Tartalomjegyzék 1. Kérelmezés átvizsgálása, audit előkészítése...2 1.1 Előaudit...2 1.2 Kérdéskatalógus...2 1.3 Auditmegbízott...2 2 A kezdeti (tanúsító) audit...2 2.1 A kezdeti audit 1. szakasza:...2

Részletesebben

Belső audit jegyzőkönyv, jelentés

Belső audit jegyzőkönyv, jelentés Belső audit jegyzőkönyv, jelentés Auditálás alatti szervezet: Cím: Audit azonosítója: Dátum: Auditkritériumok, scope: Auditprogramot irányító személy: Auditor: Megfigyelő: MSZ EN ISO 9001:2015 Minőségirányítási

Részletesebben

Amit a minőségről tudni kell Certified Process Quality Manager course 1 Az előadás tematikája: ISO 9001 minőségirányítási rendszer közérthetően Minőségirányítási rendszertanúsítások egy tapasztalt auditor

Részletesebben

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 A szervezet fenntartható (tartós) sikerének irányítása (menedzselése) Minőségirányítási megközelítés Managing the sustained success of an organization 1 1. Ez a nemzetközi

Részletesebben

ISO 9001 revízió A szervezet és környezetének megértése, vezetés

ISO 9001 revízió A szervezet és környezetének megértése, vezetés ISO 9001 revízió A szervezet és környezetének megértése, vezetés Az SL melléklet elemei környezet tervezés javítás vezetés támogatás üzemeltetés érdekelt felek a teljesítmény értékelése Anni Koubek 2.

Részletesebben

Tárgyszavak: minőségfejlesztés; auditálás, folyamat; folyamatauditálás; folyamatmenedzsment; szabvány; folyamatoptimalizálás.

Tárgyszavak: minőségfejlesztés; auditálás, folyamat; folyamatauditálás; folyamatmenedzsment; szabvány; folyamatoptimalizálás. A TERMELÉSI FOLYAMAT MINÕSÉGKÉRDÉSEI, VIZSGÁLATOK 2.1 1.8 1.5 A audiálás eljárásai Tárgyszavak: minőségfejlesztés; auditálás, ; auditálás; menedzsment; szabvány; optimalizálás. A auditálás nagy összpontosítást

Részletesebben

ISO/DIS MILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK?

ISO/DIS MILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK? ISO/DIS 45001 MILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK? MIÉRT KELL SZABVÁNYOS IRÁNYÍTÁSI RENDSZER? Minden 15 másodpercben meghal egy dolgozó Minden 15 másodpercben 135 dolgozó szenved balesetet 2,3 m halálos baleset

Részletesebben

A KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZER AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG 1836/1993/EK RENDELETE (EMAS 1) Európai Közösség Tanácsa

A KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZER AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG 1836/1993/EK RENDELETE (EMAS 1) Európai Közösség Tanácsa A KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZER a vállalat általános menedzsment rendszerének az az alrendszere, amely tartalmazza azokat a tervezési és ellenőrzési tevékenységeket, hatás- és felelősségi köröket, gyakorlati

Részletesebben

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-202-Ajánlat -MIR AJÁNLAT

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-202-Ajánlat -MIR AJÁNLAT AJÁNLAT a Mester Példány MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerének kialakítására. Készítette: BMS-Consulting Bt. Budapest, 2007. július 08. file: MF-202-Ajanlat-MIR 1 / 12 Fejezet

Részletesebben

ISO 9001 revízió Dokumentált információ

ISO 9001 revízió Dokumentált információ ISO 9001 revízió Dokumentált információ Dokumentumkezelés manapság dokumentált eljárás Minőségi kézikönyv DokumentUM feljegyzés Dokumentált eljárás feljegyzések kezeléséhez Dokumentált eljárás dokumentumok

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció 1081 Budapest, Népszínház u. 57. I/8. Hatálybaléptetés időpontja: Készítette:.... Ács Lajos cégvezető - minőségügyi vezető Ellenőrizte és Jóváhagyta:.... Ácsné Cseh Ildikó cégtulajdonos Figyelem! Az, a

Részletesebben

AZ ISO 50001 ÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA KAPCSOLATA

AZ ISO 50001 ÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA KAPCSOLATA AZ ISO 50001 ÉS AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA KAPCSOLATA BÁRCZI ISTVÁN A FENNTARTHATÓSÁGI DIVÍZIÓ VEZETŐJE XXII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT 2013.11.05-06. Világszerte Magyarországon AZ SGS Genfi központ 140

Részletesebben

Kockázatmenedzsment a vállalati sikeresség érdekében. ISOFÓRUM XXIII. NMK Balatonalmádi, Dr. Horváth Zsolt (INFOBIZ Kft.

Kockázatmenedzsment a vállalati sikeresség érdekében. ISOFÓRUM XXIII. NMK Balatonalmádi, Dr. Horváth Zsolt (INFOBIZ Kft. Kockázatmenedzsment a vállalati sikeresség érdekében ISOFÓRUM XXIII. NMK Balatonalmádi, 2016. 09. 15-16. Dr. Horváth Zsolt (INFOBIZ Kft.) CÉL és ESZKÖZ kérdése Vállalati sikeresség a CÉL támogatás iránya

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer dokumentumai előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

A minőségirányítási rendszer dokumentumai előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Műszaki Alapozó, Fizika és Gépgyártástechnológia Intézeti Tanszék Minőségirányítás alapjai A minőségirányítási rendszer dokumentumai előadó: Dr Szigeti Ferenc főiskolai tanár A minőségirányítási rendszer

Részletesebben

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus Ráckeve 2015. Október 08-09. Készítette: Bodrogi Sándorné minőségfejlesztési vezető 1 Újraélesztés

Részletesebben

Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció -

Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció - Minőségbiztosítás a laboratóriumi munkában - Akkreditáció - Kulcsszavak - Teljes dokumentáltság, szabályozottság - Visszavezethetőség - Rendszeres külső és belső ellenőrzés - Folyamatos fejlődés - Esetlegesség,

Részletesebben

EOQ MNB QMHC eü. specifikus tanfolyam ( 4x2 nap) (2016.október-november) EOQ QMHC tanfolyam

EOQ MNB QMHC eü. specifikus tanfolyam ( 4x2 nap) (2016.október-november) EOQ QMHC tanfolyam EOQ QMHC tanfolyam Minőségi vezetők az alapismereteket egyetemi / felsőfokú végzettség során szerzik meg és emellett legalább négy éves teljes munkaidős munkahelyi tapasztalata szükséges, melyből legalább

Részletesebben

MEGHÍVÓ. MSZ EN ISO 13485:2012 Belső auditor tréning NYÍLT KÉPZÉS 2014.10.07-09.

MEGHÍVÓ. MSZ EN ISO 13485:2012 Belső auditor tréning NYÍLT KÉPZÉS 2014.10.07-09. MEGHÍVÓ Jelentkezés www.saasco.hu MSZ EN ISO 13485:2012 NYÍLT KÉPZÉS 2014.10.07-09. Előadó: Helyszín: Juhász Attila divízióvezető, partner SAASCO Kft. Gyöngyösi Iroda 3200 Gyöngyös, Búza u. 1. I. em. 108.

Részletesebben

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzoltó készülék k tanúsítás s folyamata, tapasztalatai a vizsgáló intézet szemével Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzvédelmi Megfelelőségi gi Tanúsítv tvány szerepe

Részletesebben

Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam)

Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam) Minőségügyi Menedzser az Egészségügyben témájú szakmai tanfolyam (EOQ QMHC tanfolyam) Tanfolyam célja A tanfolyam célja a résztvevők számára olyan általános és egészségspecifikus minőségmenedzsmenti ismeretek

Részletesebben

Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai

Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai Bartek Lehel Zalaszám Informatika Kft. 2012. május 11. Az ISO 27000-es szabványsorozat az adatbiztonság a védelmi rendszer olyan, a védekező számára kielégítő

Részletesebben

2015-2018. Község Önkormányzata

2015-2018. Község Önkormányzata Ikt.szám:../2015 BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2015-2018. Község Önkormányzata A belső ellenőrzési feladat végrehajtására különböző szintű előírások vonatkoznak. Törvényi szinten az Államháztartási

Részletesebben

Egy lehetséges tartalomjegyzék TÜV 100

Egy lehetséges tartalomjegyzék TÜV 100 A TÜV 100 egy olyan fogalomgyûjtemény, amely a minõséget oktató felsõoktatási intézmények számára a TÜV Rheinland Akadémia által meghirdetett "Minõségügyi rendszerreferens" és "Minõségügyi rendszerfejlesztõ"

Részletesebben

A minőségirányítási rendszerek fejlesztési lehetősségei az egészségügyben. Dr. Szecsei Klára 2010.

A minőségirányítási rendszerek fejlesztési lehetősségei az egészségügyben. Dr. Szecsei Klára 2010. A minőségirányítási rendszerek fejlesztési lehetősségei az egészségügyben Dr. Szecsei Klára 2010. Helyzet bemutatása Az 1997 évi CLIV. törvény írja elő belső minőségirányítási rendszer (MIR) kötelező működtetését

Részletesebben

LPA Layered Process Audit

LPA Layered Process Audit LPA Layered Process Audit AIAG: CQI-8 LPA Guideline 2nd Edition 01/2014 Dózsa Zoltán - 2014.05.18 Daimler Chrysler Corp. General Motors Corp. Chrysler Group LLC Johnson Controls, Inc. Tenneco, Inc. The

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-04 BELSŐ AUDIT Átdolgozta és aktualizálta:... Tigerné Schuller Piroska minőségirányítási vezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző

Részletesebben

NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA

NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA NYOMONKÖVETÉSI RENDSZEREK TANÚSÍTÁSA Tanúsítás, hitelesítés és audit Bárczi István, SGS Hungária Kft. MIRŐL LESZ SZÓ? SGS-ről (nem sok) Fogalmakról Tanúsítható nyomon követési rendszerről Új lehetőség

Részletesebben

Gyöngy István MS osztályvezető

Gyöngy István MS osztályvezető Gyöngy István MS osztályvezető www.emi-tuv.hu Auditorok fejlesztése, Értékteremtő auditok. auditis (latin) - meghallgatás. auditentias (latin) - meghallgat..audite (latin) - hallgat.. audiens (latin) -

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. minőségbiztosítási. szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. minőségbiztosítási. szabályzata A Pécsi Tudományegyetem minőségbiztosítási szabályzata Pécs 2011. 2011. november 10. 1 A Pécsi Tudományegyetem (továbbiakban: Egyetem) Szenátusa a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 21. (2)

Részletesebben

Legjobb gyakorlati alkalmazások

Legjobb gyakorlati alkalmazások Legjobb gyakorlati alkalmazások Korszerű Elektronikus Minőségirányítás A minőségirányítás alapelvei Ahhoz, hogy egy szervezetet sikeresen vezessenek és működtessenek, szükséges, hogy a vezetés és a szabályozás

Részletesebben

Magyarországi kis és közepes IT vállalkozások költséghatékony lehetőségei ISO 20000 szabványcsaládnak megfelelő szolgáltatásirányítási rendszerek

Magyarországi kis és közepes IT vállalkozások költséghatékony lehetőségei ISO 20000 szabványcsaládnak megfelelő szolgáltatásirányítási rendszerek Magyarországi kis és közepes IT vállalkozások költséghatékony lehetőségei ISO 20000 szabványcsaládnak megfelelő szolgáltatásirányítási rendszerek tervezésére, bevezetésére és tanúsítvány megszerzésére

Részletesebben

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-219-Projekt terv - MIR.

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-219-Projekt terv - MIR. Projektterv a Mester Példány Kft. (1123 Budapest, Alkotás út 50.) MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerének kialakítására. Készítette: BMS-Consulting Bt. Ács Lajos cégvezető

Részletesebben

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Qualidat Kft. Együttműködésben az ÉMI TÜV SÜD-del Tartalomjegyzék Bevezetés A feladatok Projektmenedzsment

Részletesebben

Klinikai audit-rendszer helye a szervezetek irányításában, stratégiájában és a menedzsmenti tevékenységekben

Klinikai audit-rendszer helye a szervezetek irányításában, stratégiájában és a menedzsmenti tevékenységekben TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban Klinikai audit-rendszer helye a szervezetek irányításában,

Részletesebben

Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György

Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György Az előadási anyagot összeállította: dr. Váró György A VCA/SCC biztonsági, egészség- és környezetvédelmi ellenőrző listája a beszállítók és alvállalkozók SHE (safety, health, environment) értékelési és

Részletesebben

A minőségbiztosítás folyamata, szereplők

A minőségbiztosítás folyamata, szereplők 7. A minőségbiztosítás folyamata, szereplők 7.1 A minőségbiztosítás bevezetésének folyamata A bevezetés első lépése és feltétele a vezetők egyöntetű és egyértelmű szándékának és elkötelezettségének kialakítása.

Részletesebben

Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből

Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből Dr. Fekete István Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatárs SzigmaSzervíz Kft. ügyvezető XXIII. Magyar

Részletesebben

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Kockázatok és dilemmák az új ISO EN 9001:2015 szabvány szellemében

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Kockázatok és dilemmák az új ISO EN 9001:2015 szabvány szellemében ÉMI-TÜV SÜD Kft. Kockázatok és dilemmák az új ISO EN 9001:2015 szabvány szellemében XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia Előadó: Bolya Árpád ISO FORUM előadás, 2015.09.17. ÉMI-TÜV SÜD SÜD 2015.05.14.

Részletesebben

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁSKÖZI ÉS VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁSKÖZI ÉS VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (1.kiadás) A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁSKÖZI ÉS VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (2003. június) NATO/PFP NYILT ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL (NSA) NATO

Részletesebben

IRÁNYÍTÁSI ÉS KONTROLL RENDSZEREK SCHMIDT ZSÓFIA

IRÁNYÍTÁSI ÉS KONTROLL RENDSZEREK SCHMIDT ZSÓFIA IRÁNYÍTÁSI ÉS KONTROLL RENDSZEREK SCHMIDT ZSÓFIA AMIRŐL SZÓ LESZ Általános alapelvek A megosztott irányítási rendszer jelentése A rendszer felépítése A szereplők kijelölésének menete Szereplők és feladataik

Részletesebben

Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány

Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány Az ISO 10015 Minségirányítás A képzés irányelvei nemzetközi szabvány /ISO 10015:1999 (E) Quality Management - Guidelines for training/ Pappné Buzás Erika Az ISO 10015 fordítását végezte: Barabás Eszter

Részletesebben

Mai előadások. Két rendszer Alapelvek. Saját tapasztalatok és példák. interaktív tapasztalatcsere

Mai előadások. Két rendszer Alapelvek. Saját tapasztalatok és példák. interaktív tapasztalatcsere Dr. Kovács Erika Mai előadások Két rendszer Alapelvek Saját tapasztalatok és példák interaktív tapasztalatcsere KÖZÖS CÉLUNK KÖZÖS RENDSZER ISO szabványcsalád 9001: minőségirányítási rendszerek 9001:2008

Részletesebben

ISO 14000-es szabványrendszer

ISO 14000-es szabványrendszer ISO 14000-es szabványrendszer Szabvány Jele Hazai jelzet Szabvány címe ISO 14001 MSZ EN ISO 14001:2005 Környezetközpontú irányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási irányelvek ISO 14004 MSZ EN

Részletesebben

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI

A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (1.kiadás) A HADFELSZERELÉSEK GYÁRTÁS UTÁNI VÉGELLENŐRZÉSÉNEK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (2003. június) NATO/PFP NYILT ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL (NSA) NATO

Részletesebben

A HADFELSZERELÉSEK TERVEZÉSÉNEK, FEJLESZTÉSÉNEK ÉS GYÁRTÁSÁNAK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI

A HADFELSZERELÉSEK TERVEZÉSÉNEK, FEJLESZTÉSÉNEK ÉS GYÁRTÁSÁNAK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (1.kiadás) A HADFELSZERELÉSEK TERVEZÉSÉNEK, FEJLESZTÉSÉNEK ÉS GYÁRTÁSÁNAK NATO MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI ELŐÍRÁSAI (2003 június) NATO/PFP NYILT ÉSZAKATLANTI SZERZŐDÉS SZERVEZETE, NATO SZABVÁNYOSÍTÁSI HIVATAL

Részletesebben

MŰKÖDŐ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT

MŰKÖDŐ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT MŰKÖDŐ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT Pergéné Kiss Éva Hetényi Géza Kórház- RI, Szolnok Központi műtő/ fül-orr-gége és szájseb. műtő BSc ápoló, műtős szakasszisztens Balatonfüred,

Részletesebben

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft)

A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A fenntartható sikeresség irányítását szolgáló szervezeti önértékelési szoftver alkalmazása Katonai Zsolt (Q-Master Trust Tanácsadó Kft) A MSZ EN ISO 9004: 2010 szabvány a tartós siker megvalósítását támogatja

Részletesebben

AZ ISO ENERGIAIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (GONDOLATOK ÉS ÜZENET) Május 14.

AZ ISO ENERGIAIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (GONDOLATOK ÉS ÜZENET) Május 14. AZ ISO 50001 ENERGIAIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (GONDOLATOK ÉS ÜZENET) 2013. Május 14. MI IS AZ ENERGIA? Energia: Villamos energia, gáz, üzemanyag, gőz, hő, sűrített levegő vagy más hasonló energiahordozó. MEGJEGYZÉS

Részletesebben

ISO 9001 revízió Alkalmazási terület

ISO 9001 revízió Alkalmazási terület ISO 9001 revízió Alkalmazási terület 4.3 A minőségirányítási rendszer (MIR) alkalmazási területének meghatározása 1. fejezet A szervezetnek meg kell határoznia a minőségirányítási rendszer kereteit és

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette:... Dátum: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Jóváhagyta:... Dátum: Dr. Decsi Tamás egyetemi tanár, főigazgató 2014.05.06.

Részletesebben

9.6 A tanúsítvány felfüggesztése, visszavonása vagy alkalmazási területének szűkítése

9.6 A tanúsítvány felfüggesztése, visszavonása vagy alkalmazási területének szűkítése 9.6 A tanúsítvány felfüggesztése, visszavonása vagy alkalmazási területének szűkítése 9.6.1 Cégünk a tanúsítványok felfüggesztésére, visszavonására, vagy az alkalmazási terület szűkítésére vonatkozó politikája,

Részletesebben

A MINŐSÉGÜGY SZERVEZETI KITERJESZTÉSE ÉS A PROBLÉMÁK MEGOLDÁSA DOKUMENTUM MENEDZSMENT RENDSZER ÁLTAL

A MINŐSÉGÜGY SZERVEZETI KITERJESZTÉSE ÉS A PROBLÉMÁK MEGOLDÁSA DOKUMENTUM MENEDZSMENT RENDSZER ÁLTAL A MINŐSÉGÜGY SZERVEZETI KITERJESZTÉSE ÉS A PROBLÉMÁK MEGOLDÁSA DOKUMENTUM MENEDZSMENT RENDSZER ÁLTAL IdeSol Vezetési és Informa3kai Tanácsadó K: Wiandt László vezető tanácsadó The Ideal Solu3on www.idesol.hu

Részletesebben

Tartalom és mutatók 1/1

Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom és mutatók 1/1 1/1 Tartalom 1 Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom 1/2 Szerzôk 1/3 Ellenôrzô lap 2013. február 2 A vállalati stratégia, rendszer és folyamat minôségtudatos fejlesztése 2/1 Tartalom

Részletesebben

1 ÓBUDAI EGYETEM TÜV RHEINLAND REFERENS KÉPZÉSEK

1 ÓBUDAI EGYETEM TÜV RHEINLAND REFERENS KÉPZÉSEK 1 ÓBUDAI EGYETEM TÜV RHEINLAND REFERENS KÉPZÉSEK Minőségirányítási referens: A képzés ajánlott mindazon hallgatóknak, akik szeretnének megismerkedni a minőségirányítási ek kiépítésének alapjaival, i ismereteket

Részletesebben

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS A MINŐSÉGSZEMLÉLET TÜKRÉBEN

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS A MINŐSÉGSZEMLÉLET TÜKRÉBEN KOCKÁZATÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS A MINŐSÉGSZEMLÉLET TÜKRÉBEN Balatonalmádi, 2016. április 21. Rózsa András ISO, elnök 1 MEGALAKULÁS ÉS TAGSÁG Az Egyesület olyan szervezetek egyesülése, amelyek rendelkeznek

Részletesebben