Az új szabványra történő áttérés feladatai. tanúsítói oldalról. Bujtás Gyula. Budaörs, 2015.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az új szabványra történő áttérés feladatai. tanúsítói oldalról. Bujtás Gyula. Budaörs, 2015."

Átírás

1 Az új szabványra történő áttérés feladatai Bujtás Gyula tanúsítói oldalról Budaörs, 2015.

2 BEMUTATKOZÁS EMT Zrt./ NQA Hungary Alapítva: 2002 november től - Zrt. Cím: 2040 Budaörs, Muskátli u.3. 4 magánszemély részvényes Alaptőke: 26M Ft Több mint 50 fő minősített auditor Több mint 1870 kiadott tanúsítvány 2. ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

3 Mi is az a Folyamat ISO/FDIS 9001:2015 Folyamat - egymással kapcsolatban vagy kölcsönhatásban álló tevékenységek olyan sorozata, amely bemeneteket kimenetekké alakít át Egy folyamat bemenetei általában más folyamatok kimenetei Néhány folyamatban néhány bemenet kimenetté válik bármilyen átalakulás nélkül Egy szervezetben a folyamatokat általában szabályozott feltételek mellett tervezik és hajtják végre, hogy értéket hozzanak létre. Minden folyamatot, amelynek esetében a létrejött kimenet megfelelőségét nem lehet könnyen vagy gazdaságosan érvényesíteni, gyakran különleges folyamatnak nevezik Összefoglalva: Egy folyamat az egy tevékenység Vannak bemenetei és kimenetei Ez egy átalakulás 5. Előadás helye, július 29- június 30.

4 Mi nem egy folyamat? Egy folyamat az nem: egy részleg vagy működési terület (folyamatok több részleget is magukba foglalhatnak) a szabvány egyik szakasza egy bement vagy kimenet ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

5 Mi a folyamatszemléletű megközelítés? - ISO/FDIS 9001:2015 MIR és folyamatai - ISO 9001: szakasza tartalmazza azokat a konkrét követelményeket, amelyek lényegesek a folyamatszemléletű megközelítés alkalmazásához. Az ISO 9001:2015 elősegíti a folyamatszemléletű megközelítés elfogadását egy minőségirányítási rendszer eredményességének kidolgozásakor, bevezetésekor és fejlesztésekor, a vevői elégedettség növelése érdekében a vevői követelmények teljesítésével. A folyamatszemléletű megközelítés a folyamatok és kölcsönhatásuk meghatározását és irányítását alkalmazza, hogy a szervezet minőségpolitikájával és stratégiai irányával összhangban levő tervezett eredményeket érjen el. A folyamatok és a rendszer egészének irányítása megvalósítható egy általánosan a kockázatalapú gondolkodásmódra összpontosító Tervezés- Megvalósítás-Ellenőrzés-Intézkedés" ( Plan-Do-Check-Act", PDCA) módszer alkalmazásával, amelynek célja a nemkívánatos eredmények megelőzése. ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

6 Mi a folyamatszemléletű megközelítés? - ISO/FDIS 9001:2015 A folyamatszemléletű megközelítés Ha egy minőségirányítási rendszerben alkalmazzák, a folyamatszemléletű megközelítés biztosítja: a) a követelmények megértését és azok következetes teljesítését; b) a folyamatok átgondolását a hozzáadott érték szempontjából; c) az eredményes folyamat működésének elérését; d) a folyamatok fejlesztését az adatok és információk értékelése alapján e) kockázat figyelembevételét. KOCKÁZAT KOCKÁZAT Követelmény Bemenet Működés Kimenet Termékek & Szolgáltatások KOCKÁZAT KOCKÁZAT ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

7 Eljárás alapú auditálás vs. folyamat szemléletű auditálás Mi a fő különbség? Eljárás alapú auditálás: Ellenőrzi, hogy megfelel-e az eljárásoknak Folyamat alapú auditálás: A szervezet meghatározott folyamatainak TELJESÍTMÉNYÉRE összpontosít ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

8 Megfelelés / eljárás alapú audit a múlt Eljárás alapú audit Megerősíti, hogy a meghatározott feladatokat végzik Megerősíti, hogy ki teljesíti a feladatot Azonosítja a kapcsolódó eljárásokat Megállapítja, hogy az eljárásokat követik-e Ellenőrzi a megfelelő munkakörülményeket Ellenőrzi, hogy a jogosult személyzet megfelelő döntéseket hoz Ellenőrzi az eljárások feljegyzéseinek karbantartását Ellenőrzi a vonatkozó szabvány(ok)nak való megfelelőséget ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

9 Folyamat szemléletű audit a jövő!!! Folyamat alapú audit Azonosítja a szükséges célokat Igazolja az alkalmazott kockázati tényezőket Ellenőrzi, hogy a folyamat elérte a célokat Ellenőrzi a felkészültséget és a teljesítőképességet a szállítási folyamat kimeneteinek érdekében Ellenőrzi a felkészültség és a teljesítőképesség értékelésének hatékonyságát Ellenőrzi, hogy milyen eredményeket érhetnek el Meghatározza, hogy melyik kimeneteket fogja mérni Ellenőrzi az eredmények mérési módszerét Ellenőrzi, a teljesítmény, az eredményesség és a hatékonyság felülvizsgálatát Ellenőrzi, hogyan követik a teljesítmény, az eredményesség és a hatékonyság fejlesztését ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

10 Folyamat szemléletű audit előnyei Mik a folyamat alapú audit előnyei? TELJESÍTMÉNY orientált Bizonyítja, hogy elsőbbséget élvez: a szervezet folyamatainak azonosítása, azok sorrendje és kölcsönhatásai, valamint a meghatározott célokkal/ mérésekkel szembeni TELJESÍTMÉNY Először azokra a folyamatokra összpontosít, melyek közvetlenül befolyásolják a vevőt ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

11 Folyamat szemléletű audit előnyei Biztosítja a folyamatos ellenőrzés, verifikálását Azonosítja a szervezet célok/ előirányzatok kitűzésének folyamatában a gyengeségeket Azonosítja, hogy vannak-e tervek érvényben az előirányzatok elérésének biztosításához Azonosítja azon helyesbítő tevékenységek terveit, ahol a célok nem teljesültek ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

12 Folyamat szemléletű audit előnyei Hangsúlyozza annak fontosságát, hogy: megvizsgálják a folyamatokat a hozzáadott értékek szempontjából elérje a folyamat teljesítményének és eredményességének eredményeit a folyamatok folyamatos fejlesztése a célok mérésén alapul Először azokra a folyamatokra összpontosít, melyek közvetlenül befolyásolják a vevőt ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

13 Eljárás alapú audit Egy megfelelési / eljárás alapú audit megerősíti, hogy a rendszer megfelel a szabványnak és a cég eljárásainak. Nem mindig vesz számításba minden KÉRDÉST, amelyek megtörténhetnek: Például: A cég követi a saját eljárásait, és rendszeresen későn szállítja a termékeit. A kérdés az, miért? Nincsenek meghatározott KPI-k, valamint nem végeznek teljesítmény méréseket. ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

14 Eljárás alapú audit Eljárás alapú audit során, gyakran figyelmen kívül hagyják a következőket Ritkán emelnek NM-eket azon szakaszokkal szemben, melyek közvetlenül kapcsolódnak a folyamat audithoz, de ez most egyértelműen meghatározott FDIS szakaszában. A szervezetnek KELL:...folyamatosan fejlesztenie a MIR-t beleértve a szükséges folyamatokat és azok kölcsönhatásait.. meghatároznia a MIR-hez szükséges folyamatokat. meghatároznia a folyamatokhoz tartozó felelősségeket.. értékelnie a folyamatokat Hány auditor figyel oda ezekre? Pedig szükség lesz rájuk az áttérésnél!!! ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

15 4.4 MIR és a folyamatai teljes szöveg A szervezetnek létre kell hoznia, be kell vezetnie, fenn kell tartania és folyamatosan fejlesztenie kell egy minőségirányítási rendszert a szükséges folyamatokkal és kölcsönhatásaikkal együtt, összhangban ennek a nemzetközi szabványnak a követelményeivel. A szervezetnek meg kell határoznia a minőségirányítási rendszerhez szükséges folyamatokat és alkalmazásukat az egész szervezetben, és meg kell határoznia: a) a szükséges bemeneteket és az ezektől a folyamatoktól várt kimeneteket; b) ezeknek a folyamatoknak a sorrendjét és kölcsönhatásait; c) azokat a kritériumokat és módszereket, beleértve a méréseket és a vonatkozó teljesítménymutatókat, amelyek szükségesek ezen folyamatok eredményes működésének és felügyeletének biztosításához; d) a folyamatokhoz szükséges erőforrásokat, és biztosítania kell a rendelkezésre állásukat; e) az ezekre a folyamatokra vonatkozó felelősségi és hatáskörök kijelölését; f) a kockázatokat és a lehetőségeket összhangban a 6.1* szakasz követelményeivel, valamint megfelelő intézkedéseket kell megtervezni és alkalmazni ezek kezelésére; g) a folyamatok értékelését, és ha szükséges, a folyamatok változásait annak biztosítására, hogy azok elérik a tervezett eredményeket; h) a folyamatok és a minőségirányítási rendszer fejlesztési lehetőségeit Szükséges mértékig, a szervezetnek: a) dokumentált információt kell fenntartania a folyamatok működésének támogatásához; b) dokumentált információt kell megőriznie, hogy megbízzunk a folyamatok terv szerinti végrehajtásában *6.1 A kockázatokkal és lehetőségekkel kapcsolatos tevékenységek ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

16 Folyamat és kockázat Vegyük figyelembe, hogy a szabvány különböző helyeken, szorosan összekapcsolja a folyamatot és a kockázatot. Ez kifejezetten hangsúlyos f) szakaszban, ahol keresztbe utal a 6.1 (A kockázatokkal és lehetőségekkel kapcsolatos tevékenységek) szakaszra. A kockázatra más hivatkozások a következőképpen találhatóak meg: megfelel a környezetnek..stratégiai iránynak termékek megfelelőségére gyakorolt lehetséges hatás céloknak meg kell felelniük a termék megfelelőségnek meghibásodás lehetséges következményei annak biztosítása, hogy nincs káros hatással a követelmények megfelelésére. ISOFÓRUM XXII. NMK, 2015.

17 Folyamat szemléletű audit Egy folyamataudit azonosítja: milyen célok szükségesek minden egyes folyamathoz milyen eredményeket fognak elérni milyen fejlesztéseket érnek el a teljesítményben, hatékonyságban és eredményességben Például Késői szállítások előirányzat 100% időben 90% elérése Egy eredménytelen folyamat. Valami, amit NM-nek hívhatunk! g) a folyamatok értékelése, és ha szükséges, a folyamatok változtatása annak biztosítására, hogy azok elérik a tervezett eredményeket

18 FOLYAMATOK KÜLÖNBÖZŰ KATEGÓRIÁI Folyamatok 3 csoportja: Irányítási /Üzleti Folyamatok környezet és érdekelt felek Vevő Orientált Folyamatok (FŐ) tartalmazza az érdekelt feleket Támogatás Orientált Folyamatok környezet által befolyásolt

19 Bemenetek Vevői követelmények Kimenetek Vevői elégedettség Folyamat kölcsönhatások- például Folyamat kölcsönhatások- például 6.1 Körny. 4.1 Politik. 5,2 Üzleti folyamatok Vev.elég Fejl Érdekelt felek 4.2 Célok Belső Audit9.2 Vez. Átv Stratégia b Tervezés Elemz./Ér ték.9.1 Vált.ir. 6.3 Fő Működési folyamatok Értékesít/ szerz.8.2 Terv. 8.3 Besz. 8.4 Gyártás 8.5 Kiadás Támogató folyamatok IT Megf./Mérés Környezet Dok. Info Szerv.ism 7.1.6

20 IRÁNYÍTÁSI FOLYAMATOK- MOP/ IOF A vezetőség tevékenységeinek és irányítási folyamatának eredményességét és fejlesztését a szervezeti tevékenységek kijelölésének és ellenőrzésének biztosítása által határozza meg, támogatja a stratégia és a célok megvalósítását Érdekelt felek Kockázat Tervezés Adatelemzés Fejlesztések Vevői visszajelzések Belső Auditok Vezetőségi átvizsgálás Ha ezt még egyszer megnézzük, akkor a V modell szemléletű auditálást láthatjuk.

21 VEVŐI FOLYAMATOK Vevő Orientált Folyamatok közvetlenül hatnak az ügyfélre követelmények és folyamat eredményesség teljesítésére, valamint a vevői elégedettség megszerzésére koncentrál például: Értékesítés Szerződés átvizsgálás Tervezés Gyártás Összeállítás és csomagolás Kiszállítás Reklamáció

22 Támogató folyamatok Támogatás Orientált Folyamat Erőforrás beszerzés, hozzájárul a kockázatkezeléshez Dokumentum kezelés Képzés Beszerzés Tervezés Kalibráció Karbantartás Informatika Helyesbítő tevékenység

23 Folyamat audit teknősbéka ? Mivel? Üzem és gépezet(7.1.3) Mérőeszköz (7.1.5) Szerszám(7.1.3) Karbantartás(7.1.3) Csomagolás/címkézés(8.5.4) Tisztálkodási helységek(7.1.4) Vevői tulajdon(8.5.3) Szállítás (7.1.3) Bemenetek Vevői ütemterv(8.2.1) Nyersanyagok(8.4.1) 6.1 Folyamat Gyártási folyamatok(8.5) 6.1 Kivel? Belépés/ Képzés/ Felkészültség feljegyzések(7.2) Ügynökség/szerződéses munkás (7.3/8.4) Munkafelelőségek/ hatáskörök(5.3) Képzés eredményessége(7.2) SPC tudatosság(7.2) Személyzeti biztonság(7.1.4) Politika/célok tudatossága(5.2.2) Kimenetek Megfelelő termék vevői ütemterv szerinti szállítása (8.6) 6.1 Checklist How? Hogyan? Ellenőrzési tervek(8.5.1) Munkautasítások(8.5.1) Megelőző karbantartás(7.1.3) SPC (9.1.3) NM termék eljárás (8.7) Elküldési folyamat (8.6) Készenléti terv(8.5.6/6.1) Dokumentum/feljegyzéskezelés(7.5.3) Változás ellenőrzés(8.5.6) 6.1 (Támogató folyamatok) IT (7.1.3) Emberi erőforrás(7.1.2) Logisztika (7.1.3) Értékesítés(7.4) Megelőző karbantartás(7.1.3) Kockázatok azonosítása(6.1) hat results? Mi az eredmény? Adatelemzés(9.1.3) Vevői elégedettség(9.1.2) Más szervezeti célok(6.2) Célok karbantartása(8.5) Gyenge minőség költsége(9.1.3) Folyamatképesség(9.1) Vezetőségi átvizsgálás(9.3) Folyamatos fejlesztés eredményei(10.3) Audit feljegyzések(9.2) Kérdéslista W

24 Felkészülés az auditra Először irányítási folyamatok Másodszor vevői folyamatok Következő támogató folyamatok a vevői folyamatokban megtalálható kockázatok alapján

25 Felkészülés az auditra Létrehozni a szervezet céljait a fontos folyamatokhoz Megnézni az irányítás folyamatokat és jelentéseket a gyenge területekről és kockázatokról, azok minőségivé tételéhez Mindegyik folyamat arra koncentráljon, amit el akar érni Megkérdezni, honnan tudják, hogy jól működik a folyamat megnézni a vezetőségi feljegyzéseket Fontossági sorrend felállítása a teljesítmény adatok és a nem teljesítő folyamatok alapján

26 Egy folyamat auditálása Elérte a kitűzött előirányzatot? Az előirányzat megfelel az azonosított kockázatnak Kérdés: szállításról, visszaérkezésről, utómunkákról, reklamációkról és hatékonyságról Kimenetek vizsgálata Van-e bizonyíték a fejlesztési stratégiára?

27 Folyamat szemléletű audit Egy folyamat szemléletű auditnak: - követnie kell az ügyfél által meghatározott folyamatokat, beleértve a sorrendet és a kölcsönhatásokat - elsőbbséget kell adjon a kockázat alapú auditnak, különösen az ügyfélre vonatkozó kérdésekben - teljesítmény eredményekre, vevői elégedettségre, folyamatos fejlesztési tevékenységekre kell koncentrálnia - meg kell határoznia a MIR szabvány követelményeivel és az alkalmazható vevő specifikus követelményekkel szembeni megfelelőségét

28 Szervezet auditálása Irányítás Kezdjük a cégvezető(k) interjújával annak érdekében, hogy megértsük: az üzleti stratégiai irányt az üzlet kockázatait, valamint azok kezelését az üzleti tervet, a következők bevezetésével kapcsolatban: Minőségcélok Minőségpolitika az eredményes bevezetés elkötelezettségét a belső kommunikációs folyamatokat a folyamat teljesítmény átvizsgálásának folyamatát a vevői követelmények megértését

29 Szervezet auditálása Irányítás Átvizsgálás dokumentált információ ISO 9001: (Teljesítményértékelés) szakaszára vonatkozóan Vezetőségi átvizsgálás Belső audit Vevői elégedettség Adat és információ elemzés és értékelés ez ideális esetben könnyen azonosítható a vezetőségi átvizsgálás dokumentációjából Ez a kiértékelési információ alapján, egyértelműen azonosíthatóak és eredményesek / hatékonyak e a folyamatok és a kockázatok?

30 Egy folyamat auditálása Folyamat auditálása Ki a folyamat tulajdonosa? Meghatározza a következőket: Ki a folyamat ügyfele és mik az elvárásai? Mik a célok / előirányzatok Megfelelnek-e a kockázatoknak? Mik a mérő- / teljesítmény mutatószámok? Mik a bemenetek Mik a szükséges kimenetek Mik az eredmények Mit tesznek a fejlesztés érdekében Személyzeti felkészültség igazolása (később) Honnan tudják, hogy jól működik Bemeneti feljegyzések a különböző folyamat kategóriákhoz Helyes és naprakész-e az információ

31 V Modell megközelítés a szervezeti irányítás életciklusának auditálásához 4.1 Szervezeti környezet 4.2 Érdekelt Felek 6.3 MIR változás Felső vezetés b Stratégia 5.2 Politika Célok 7.1/7.2 Erőforrás Döntések Információ átvizsgálás Felső vezetés Folyamat tulajdonosok 6.1 Kockáza telemzés Tevékenysé gek megtervezé se 9.1/ Fejlesztés Adatgyűjtés és elemzés Jelentés Folyamat tulajdonosok Résztvevők 8.0 Működés és feljegyzés készítés Résztvevők

32 Rendszerváltás!!! Az auditornak ellenőriznie kell, hogy minden kapcsolat és bemenet megfeleljen, amikor folyamatban van a rendszerváltás, mint egy probléma vagy fejlesztési projekt eredmény. Amire oda kell figyelni: Naprakésszé tették-e a kapcsolódó ellenőrző dokumentumokat? FMEA Ellenőrző terv Munkautasítások Van-e multidiszciplináris bemenet? Megfelel-e a vevői igény a változásnak? Tartottak-e oktatást? Eredményes volt-e a változtatás?

33 Folyamatkockázat elemzés Kockázat A legtöbb probléma / hiba akkor történik, amikor egy folyamat kölcsönhatásban van egy másikkal. Váltóverseny megfontolása folyamat kölcsönhatásakor történik a probléma a stafétabot átadása

34 Kockázatelemzés Kockázatelemzés Azonosított kockázatokat kell kezelni és vagy ellenőrizni a teljes folyamat irányítás érdekében Vannak-e azonosított kockázatok, pl. Üzleti terv - SWOT elemzés részvényesek Versenyzők Készség mátrix Kapacitás tervezés Képesség tanulmányok.

35 Összefoglaló Az auditoknak igazolniuk kell a szervezet folyamatainak eredményességét és hatékonyságát, beleértve a folyamatos fejlesztés bizonyítását Amire oda kell figyelni: Vevő információ: eredménymutatók, jelentések, panaszok KPI és célok: jelentőség, eredmények, irányok és folyamatos fejlesztés Más folyamatokkal való kapcsolat, és felületek ellenőrzése (bemenetek és kimenetek) Kockázatkezelés DE MINDENEKELŐTT: TELJESÍTMÉNY!!!

36 Kérdések Kérdések?

37 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

A folyamatszemlélet és PDCA elvek érvényesülése az új ISO 9001:2015 rendszerben. Bujtás Gyula. Elvárások és javaslatok a külső tanúsító szemszögéből

A folyamatszemlélet és PDCA elvek érvényesülése az új ISO 9001:2015 rendszerben. Bujtás Gyula. Elvárások és javaslatok a külső tanúsító szemszögéből A folyamatszemlélet és PDCA elvek érvényesülése az új ISO 9001:2015 rendszerben Elvárások és javaslatok a külső tanúsító szemszögéből Bujtás Gyula Budaörs, BEMUTATKOZÁS EMT Zrt./ NQA Hungary Alapítva:

Részletesebben

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17.

AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE. XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2015. Szeptember 17. AZ ISO 9001:2015 LEHETŐSÉGEI AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSÉRE 2015. Szeptember 17. SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: Ellenőrzés, vizsgálat és tanúsítás Szervezet: 80.000

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Bevezetés Az új fogalmak a TQM ből ismerősek? ISO 9001:2015 új fogalmainak az érdekelt felek általi értelmezése

Részletesebben

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT

XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT XXIII. MAGYAR MINŐSÉG HÉT MŰHELYMUNKA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK ÁTALAKÍTÁSA AZ ISO 9001:2015 SZERINT GYAKORLATI FOGÁSOK. TOHL ANDRÁS TECHNIKAI VEZETŐ SGS HUNGÁRIA KFT. NAPIREND Bevezetés, problémák,

Részletesebben

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI

A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI A., ALAPELVEK VÁLTOZÁSAI S.sz. ISO 9001:2008 ISO 9001:2015 1) vevőközpontúság vevőközpontúság 2) vezetés vezetői szerepvállalás 3) a munkatársak bevonása a munkatársak elköteleződése 4) folyamatszemléletű

Részletesebben

Minőség és minőségirányítás. 3. ISO 9000:2015 és ISO 9001:2015

Minőség és minőségirányítás. 3. ISO 9000:2015 és ISO 9001:2015 3. ISO 9000:2015 és ISO 9001:2015 1 ZH jegyzetek 2 2 3. ISO 9000:2015 ISO 9000 Minőségirányítási rendszerek. Alapok és szótár alapvető fontosságú hátteret biztosít a nemzetközi szabványnak a megfelelő

Részletesebben

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Az előadás témái Emlékeztetőül: összefoglaló a változásokról Alkalmazási

Részletesebben

ISO 9001:2015 Változások Fókuszban a kockázatelemzés

ISO 9001:2015 Változások Fókuszban a kockázatelemzés ISO 9001:2015 Változások Fókuszban a kockázatelemzés Avagy hogy gondolkodjuk a saját cégünkről? Kőrösi György, ISO TS/9001 Vezető auditor Új Követelmények ÚJ! Kockázatalapú gondolkodás A szabvány egészére

Részletesebben

SZEMLÉLETBELI VÁLTOZÁSOK AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK MŰKÖDÉSÉBEN ÉS TANÚSÍTÁSÁBAN: KÉT ÉVTIZED HAZAI KRÓNIKÁJA

SZEMLÉLETBELI VÁLTOZÁSOK AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK MŰKÖDÉSÉBEN ÉS TANÚSÍTÁSÁBAN: KÉT ÉVTIZED HAZAI KRÓNIKÁJA SZEMLÉLETBELI VÁLTOZÁSOK AZ IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK MŰKÖDÉSÉBEN ÉS TANÚSÍTÁSÁBAN: KÉT ÉVTIZED HAZAI KRÓNIKÁJA Tohl András SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás

Részletesebben

Változások folyamata

Változások folyamata ISO 9001:2008 Változások az új szabványban Változások folyamata A változtatások nem csak a rendszer dokumentumait előállítókra vonatkozik, hanem: az ellenőrzéseket végzőkre, a belső auditot végzőkre, és

Részletesebben

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi Tartalom n Kockázat vs. megelőzés n A kockázat fogalma n Hol található a kockázat az új szabványban? n Kritikus megjegyzések n Körlevél n Megvalósítás

Részletesebben

Gyöngy István MS osztályvezető

Gyöngy István MS osztályvezető Gyöngy István MS osztályvezető www.emi-tuv.hu Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra?. 25 éve Magyarországon Tanúsítás / Hitelesítés: NAT akkreditáció

Részletesebben

SZERETETTEL ÜDVÖZÖLJÜK AZ ISOFÓRUM TAVASZ KONFERENCIA RÉSZTVEVŐIT!

SZERETETTEL ÜDVÖZÖLJÜK AZ ISOFÓRUM TAVASZ KONFERENCIA RÉSZTVEVŐIT! ISO EGYESÜLET SZERETETTEL ÜDVÖZÖLJÜK AZ ISO TAVASZ KONFERENCIA RÉSZTVEVŐIT! ISO Elnökség ISO Tavasz * 2018. ápr. 20. 1 ÉRTÉKRENDÜNK Közhasznú tevékenységet végző civil egyesület Jogszerűen és a tagság

Részletesebben

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont)

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont) 16. A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és 9004 5. pont) 16.1 A vezetőség elkötelezettsége (ISO 9001 és 9004 5.1. pont) A vezetőség felelősségi körére vonatkozó fejezet a két szabványban szinte azonos

Részletesebben

ÉMI TÜV SÜD. ISO feldolgozása, elvárások. Kakas István KIR-MIR-MEBIR vezető auditor

ÉMI TÜV SÜD. ISO feldolgozása, elvárások. Kakas István KIR-MIR-MEBIR vezető auditor ÉMI TÜV SÜD Az EMI-TÜV SUD Magyarország egyik piacvezető vizsgáló és tanúsító cége, amely magas színvonalú műszaki, minőségügyi és biztonságtechnikai megoldásokat nyújt ügyfeleinek a vizsgálat, ellenőrzés,

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez az MSZ EN ISO 9001,

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

Tapasztalatok és teendők a szabvány változások kapcsán

Tapasztalatok és teendők a szabvány változások kapcsán Tapasztalatok és teendők a szabvány változások kapcsán Előadó: Turi Tibor, vezetési tanácsadó 1 Az előadás témái Új irányítási rendszerszabványok A legfontosabb változások áttekintése Teendők 2 Új irányítási

Részletesebben

2011. ÓE BGK Galla Jánosné,

2011. ÓE BGK Galla Jánosné, 2011. 1 A mérési folyamatok irányítása Mérésirányítási rendszer (a mérés szabályozási rendszere) A mérési folyamat megvalósítása, metrológiai megerősítés (konfirmálás) Igazolás (verifikálás) 2 A mérési

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium

A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban. Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium A minőségirányítási rendszer auditálása laboratóriumunkban Nagy Erzsébet Budai Irgalmasrendi Kórház Központi Laboratórium Alkalmazott standardok MSZ EN ISO 9000:2001 (EN ISO 9000: 2000) Minőségirányítási

Részletesebben

A DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER

A DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER ISO 9000 FÓRUM A DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER A DOKUMENTÁLT INFORMÁCIÓK KIALAKÍTÁSÁNAK BUKTATÓI, FORTÉLYAI AZ AUDITOR SZEMÉVEL. AVAGY MIT KERES AZ AUDITOR AZ ÚJ TANÚSÍTÁS SORÁN? DOKUMENTÁCIÓS RENDSZER LOGIKUS

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés Képzés megnevezése: Integrált belső auditor (MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS 18001) Jelentkezés A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez MSZ EN ISO 9001, MSZ EN ISO 14001, OHSAS

Részletesebben

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE?

HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? HOGYAN FOGJA BEFOLYÁSOLNI A HULLADÉK SORSÁT AZ ÚJ ISO 14001 SZABVÁNY ÉLETCIKLUS SZEMLÉLETE? Bárczi István a Fenntarthatósági Divízió vezetője 2014. szeptember 23. A KÖRNYEZETIRÁNYÍTÁSI RENDSZER ÚJABB KAPCSOLÓDÁSI

Részletesebben

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István

ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István ÉMI-TÜV SÜD Kft. Hogyan készítsük el az új MIR dokumentációt, hogyan készüljünk fel a külső fél általi auditra? Gyöngy István ÉMI-TÜV ÉMI-TÜV SÜD SÜD 2016.06.02.-03. ISO Fórum ISOFÓRUM Tavasz ÉMI-TÜV SÜD

Részletesebben

Integrált ISO 9001 ISO ISO Vezető auditor képzés

Integrált ISO 9001 ISO ISO Vezető auditor képzés Integrált ISO 9001 ISO 14001 ISO 45001 Vezető auditor képzés képzés (Kihelyezett) A KÉPZÉS IDŐPONTJA ÉS HELYE: dátum: időtartam: helyszín: A KÉPZÉS KÖLTSÉGEI*: kedvezményes ár: normál ár: 341 000 Ft (partner

Részletesebben

ISO HOGYAN ÉPÜL FEL A MIR RENDELÉSRE KÉSZÜLT ESZKÖZÖK GYÁRTÓI ESETÉN? előadó Juhász Attila SAASCO Kft.

ISO HOGYAN ÉPÜL FEL A MIR RENDELÉSRE KÉSZÜLT ESZKÖZÖK GYÁRTÓI ESETÉN? előadó Juhász Attila SAASCO Kft. ISO 13485 HOGYAN ÉPÜL FEL A MIR RENDELÉSRE KÉSZÜLT ESZKÖZÖK GYÁRTÓI ESETÉN? előadó Juhász Attila SAASCO Kft. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS Miről és kinek szól az előadás? 3. AZ ÚTITERV Bevezetési stratégia

Részletesebben

Új dokumentálandó folyamatok, azok minimális tartalmi elvárásai

Új dokumentálandó folyamatok, azok minimális tartalmi elvárásai Új dokumentálandó folyamatok, azok minimális tartalmi elvárásai Dokumentált folyamattal való rendelkezés ISO/TS 16949:2009 IATF 16949:2015 Dokumentumok kezelése, Feljegyzések kezelése, Nem megfelelő termék

Részletesebben

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez 2 a folyamatszemléletű megközelítés alkalmazását segíti elő az érdekelt felek megelégedettségének növelése céljából kiemeli a következő szempontok

Részletesebben

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel

Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata a tanúsítható minőségirányítási rendszerekkel TÁMOP-6.2.5.A-12/1-2012-0001 Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban Az akkreditáció és a klinikai audit kapcsolata

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Autóipari belső auditor (MSZ ISO/TS 16949) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képzettséget szerez az MSZ ISO/TS 16949 szabvány belső,

Részletesebben

IATF - International Automotive Task Force IATF 16949:2016 Hivatalos értelmezés

IATF - International Automotive Task Force IATF 16949:2016 Hivatalos értelmezés :2016 Hivatalos értelmezés Az első kiadása 2016 októberben jelent meg, és 2017 január 1-től lépett érvénybe. Az IATF a következő hivatalos értelmezésről döntött (Sanctioned Interpretations - SI) és hagyta

Részletesebben

Minőségirányítási Kézikönyv

Minőségirányítási Kézikönyv FVM MGI Oldal: 1/7 4. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER 4.1. Általános követelmények Olyan minőségirányítási rendszert hoztunk létre, dokumentáltunk és tartunk fenn, amely megfelelő eszköz arra, hogy tevékenységünk

Részletesebben

ÁTÁLLÁS AZ OHSAS ÉS AZ ISO KÖZÖTTI HIÁNYELEMZÉS ÚTMUTATÓ.

ÁTÁLLÁS AZ OHSAS ÉS AZ ISO KÖZÖTTI HIÁNYELEMZÉS ÚTMUTATÓ. ÁTÁLLÁS AZ OHSAS 18001 ÉS AZ ISO 45001 KÖZÖTTI HIÁNYELEMZÉS ÚTMUTATÓ www.nqa.com/iso45001 ISO 45001:2018 SZABVÁNY Ez a dokumentum egy áttekintést nyújt az OHSAS 18001:2007 és ISO 45001 szabványok közötti

Részletesebben

ÁTÁLLÁS AZ OHSAS ÉS AZ ISO KÖZÖTTI HIÁNYELEMZÉS ÚTMUTATÓ.

ÁTÁLLÁS AZ OHSAS ÉS AZ ISO KÖZÖTTI HIÁNYELEMZÉS ÚTMUTATÓ. ÁTÁLLÁS AZ OHSAS 18001 ÉS AZ ISO 45001 KÖZÖTTI HIÁNYELEMZÉS ÚTMUTATÓ www.nqa.com/iso45001 ISO 45001:2018 SZABVÁNY Ez a dokumentum egy áttekintést nyújt az OHSAS 18001:2007 és ISO 45001 szabványok közötti

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Orvostechnikai eszköz belső auditor (MSZ EN ISO 13485) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez az MSZ EN ISO 13485 szabvány

Részletesebben

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése

ME/42-01 Minőségirányítási eljárás készítése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/42-01 eljárás készítése 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május

Részletesebben

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés

ISO 9001:2015 revízió - áttekintés ISO 9001:2015 revízió - áttekintés Tartalom n Ki az illetékes? n Milyen az ütemterv? n Hol tartunk most? n Hogyan fog ez folytatódni? n Mik képezik a kialakítás kereteit? n Mik képezik az alapvető képességeket?

Részletesebben

Integrált irányítási rendszerek tanúsítási tapasztalatai

Integrált irányítási rendszerek tanúsítási tapasztalatai XXII. Magyar Minőség Hét Integrált irányítási rendszerek tanúsítási tapasztalatai Budapest, 2013. november 5. Kéki Zsuzsanna Az MSZT tanúsítási szolgáltatásai Minőségirányítási rendszerek tanúsítása MSZ

Részletesebben

Klinikai kockázatelemzésre épülő folyamatfejlesztés. Katonai Zsolt

Klinikai kockázatelemzésre épülő folyamatfejlesztés. Katonai Zsolt Klinikai kockázatelemzésre épülő folyamatfejlesztés Katonai Zsolt A szabvány alapú MIR logikája mérhető célok meghatározása folyamatok azonosítása kölcsönhatások elemzése a kívánt eredmény elérése és kockázatok

Részletesebben

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO 50001 EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR AZ SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás és vizsgálat Szervezet:

Részletesebben

Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7. Szabados Éva. MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer

Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7. Szabados Éva. MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer Projektszám: HU16121/14 oldalszám: 1/7 Megbízó szervezet neve: D-PACK Gyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Székhelye: 2371 Dabas-Sári, Szent János u. 1. Megbízó szervezet vezetőségének képviselője:

Részletesebben

ISO 9001 Útmutató. Bevezetés. Érvényességi terület és kizárások. Audit folyamat

ISO 9001 Útmutató. Bevezetés. Érvényességi terület és kizárások. Audit folyamat Bevezetés Ezt a dokumentumot azért állítottuk össze, hogy segítsen megismerni az Ön szervezetének szerepét és felelősségét a regisztrációs/tanúsító folyamatban és vázolja az EMT/NQA általános elvárásait,

Részletesebben

Minőségügyi Eljárásleírás Vezetőségi átvizsgálás

Minőségügyi Eljárásleírás Vezetőségi átvizsgálás Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Minőségügyi Eljárásleírás Vezetőségi átvizsgálás Dokumentum adatai Azonosító kód/fájlnév Verziószám Mellékletek száma ME03_ÁOK 1.0 3 Készítették Minőségügyi

Részletesebben

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Sződi Sándor minőség szakértő IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Kérdések várakozások Mit várhatunk az új

Részletesebben

Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes. Jóváhagyta: Sződyné Nagy Eszter, főosztályvezető. Készítésért felelős: Szabályzat kódja: NAR IRT_SZT_k04

Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes. Jóváhagyta: Sződyné Nagy Eszter, főosztályvezető. Készítésért felelős: Szabályzat kódja: NAR IRT_SZT_k04 4. számú melléklet Irányítási rendszereket tanúsító szervezetek és személytanúsító szervezetek akkreditálásában részt vevő minősítők, szakértők számára szükséges ismeretek, kompetenciák 4. kiadás Jóváhagyta:

Részletesebben

ÁTÁLLÁS AZ ÚJ ISO 9001: 2015 SZABVÁNYRA GYAKORLATI PÉLDA. Hogyan, milyen lépésekben állt át az új szabványra az Industrieplan Kft?

ÁTÁLLÁS AZ ÚJ ISO 9001: 2015 SZABVÁNYRA GYAKORLATI PÉLDA. Hogyan, milyen lépésekben állt át az új szabványra az Industrieplan Kft? ÁTÁLLÁS AZ ÚJ ISO 9001: 2015 SZABVÁNYRA GYAKORLATI PÉLDA Hogyan, milyen lépésekben állt át az új szabványra az Industrieplan Kft? Industrieplan Kft. Műszaki tervező, forgalmazó és kivitelező cég 1997 óta

Részletesebben

Az új ISO 14001: 2015 szabvány változásai

Az új ISO 14001: 2015 szabvány változásai Az új ISO 14001: 2015 szabvány változásai Ivanova Galina vezető auditor www.emi-tuv.hu Mi a célja az ISO 14001-nek? Segítség a szervezetek számára, hogy képesek legyenek kezelni a rendszerek és folyamatok

Részletesebben

A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont)

A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont) 18. A termék előállítása, megvalósítása (ISO 9001 és 9004 7. pont) 18.1 A folyamatok tervezése (ISO 9001 és 9004 7.1. pont) A szabványok 7. pontjainak szerkezete azonos. A 9001 szabvány 7.1. pontja a folyamattervezéssel

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Általános részek, tervezés

A szabványos minőségi rendszer elemei. Általános részek, tervezés 9. A szabványos minőségi rendszer elemei. Általános részek, tervezés 9.1 Az ISO 9001 szabvány előírásainak csoportosítása A szabvány 0., 1., 2., és 3. pontja bevezetésként szolgál és megadja a legfontosabb

Részletesebben

Framework Konferencia

Framework Konferencia Miért és hogyan kerüljük el a vezetőségi átvizsgálás lepapírozását? Framework Konferencia NYÍRI ISTVÁN NECS Környezetvédelmi Tanácsadó Kft. 2017. február 3. Miért is vagyunk ilyen cinikusak a kérdés feltevéssel?

Részletesebben

AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL. 2013. Október 29.

AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL. 2013. Október 29. AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL 2013. Október 29. MENNYIRE KÖZPONTI KÉRDÉS HAZÁNKBAN AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG? (az import aránya a teljes energiafogyasztáson belül - nukleáris fűtőanyaggal

Részletesebben

Sodródunk vagy (minőség)irányítunk?

Sodródunk vagy (minőség)irányítunk? Az ISOFÓRUM felmérés következtetései Sodródunk vagy (minőség)irányítunk? dr. Béres Ágnes 2018 szeptember 13. Minőségirányítás vs Vezetési modellek Hány munkavállalót foglalkoztat az Önök vállalata (intézménye,

Részletesebben

ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA (27/2012 EK) ÉS AZ ISO 50001:2012 SZABVÁNY KAPCSOLATA KOHL ZSUZSANNA ÜGYVEZETŐ FRAMEWORK HUNGARY KFT.

ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA (27/2012 EK) ÉS AZ ISO 50001:2012 SZABVÁNY KAPCSOLATA KOHL ZSUZSANNA ÜGYVEZETŐ FRAMEWORK HUNGARY KFT. ENERGIAHATÉKONYSÁGI DIREKTÍVA (27/2012 EK) ÉS AZ ISO 50001:2012 SZABVÁNY KAPCSOLATA KOHL ZSUZSANNA ÜGYVEZETŐ FRAMEWORK HUNGARY KFT. Előírások Ösztönző programok KKV-knak energetikai auditok végeztetésére.

Részletesebben

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4.

XXXIII. Magyar Minőség Hét 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. 2014 Átállás az ISO/IEC 27001 új verziójára 2014. november 4. Móricz Pál ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. változások célja Előadás tartalma megváltozott fogalmak, filozófia mit jelentenek

Részletesebben

Aktualitások a minőségirányításban

Aktualitások a minőségirányításban BUSINESS ASSURANCE Aktualitások a minőségirányításban Auditok változásai ZRUPKÓ János 1 SAFER, SMARTER, GREENER Új távlatok Biztosítani, hogy a minőségirányítás többet jelentsen egy tanúsításnál és amely

Részletesebben

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban

Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőségtanúsítás a gyártási folyamatban Minőség fogalma (ISO 9000:2000 szabvány szerint): A minőség annak mértéke, hogy mennyire teljesíti a saját jellemzők egy csoportja a követelményeket". 1. Fogalom

Részletesebben

Minőségirányítási rendszer követelmények (ISO 9001:2015) Quality management system requirements

Minőségirányítási rendszer követelmények (ISO 9001:2015) Quality management system requirements Minőségirányítási rendszer követelmények (ISO 9001:2015) Quality management system requirements A. HALCZMAN Debreceni Egyetem Műszaki Kar, haat@eng.unideb.hu Absztrakt. A minőségirányítási rendszer szabvány

Részletesebben

IATF - International Automotive Task Force IATF 16949:2016 Hivatalos értelmezés

IATF - International Automotive Task Force IATF 16949:2016 Hivatalos értelmezés :2016 Hivatalos értelmezés Az első kiadása 2016 októberben jelent meg, és 2017 január 1-től lépett érvénybe. Az IATF a következő hivatalos értelmezésről döntött (Sanctioned Interpretations - SI) és hagyta

Részletesebben

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok

A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10. A szabványos minőségi rendszer elemei. Termelési folyamatok 10.1 Beszerzés (ISO 9001, 4.6.) A termelési folyamatok közül a szabvány elsőként a beszerzést szabályozza. Az előírások a beszállító értékelésével,

Részletesebben

HIÁNYELEMZÉS ÉS ÚTMUTATÓ ISO 50001:2018 ÁTTÉRÉSI ÚTMUTATÓ

HIÁNYELEMZÉS ÉS ÚTMUTATÓ ISO 50001:2018 ÁTTÉRÉSI ÚTMUTATÓ ISO 50001:2018 ÁTTÉRÉSI ÚTMUTATÓ BEVEZETŐSÉG Ez a dokumentum áttekintést nyújt az ISO 50001 szabvány 2011-es és 2018-as verzió közötti kulcsfontosságú változásokról a kulcsdefiníciók változásain kívül

Részletesebben

PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK

PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK Adat és Információvédelmi Mesteriskola MIR a projektben 30 MB KÁLMÁN MIKLÓS ÉS RÁCZ JÓZSEF PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK 2018.10.19. Adat és Információvédelmi Mesteriskola 1 MIR Tartalom:

Részletesebben

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR MIR a projektben 30 MB KÁLMÁN MIKLÓS ÉS RÁCZ JÓZSEF PROJEKTMENEDZSERI ÉS PROJEKTELLENŐRI FELADATOK 2017. 02. 24. MMK-Informatikai projektellenőr képzés 1 MIR Tartalom: 2-12

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Folyamat auditor (VDA 6.3) Jelentkezés. Mi a képzés célja és mik az előnyei?

Képzés leírása. Képzés megnevezése: Folyamat auditor (VDA 6.3) Jelentkezés. Mi a képzés célja és mik az előnyei? Képzés megnevezése: Folyamat auditor (VDA 6.3) Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A résztvevő a képzés után - megfelelő képesítést szerez a VDA 6.3 belső auditálására, - képes lesz auditálni

Részletesebben

MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer

MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer MINŐSÉGMENEDZSMENT (marketing mesterszak) 2. előadás Minőségbiztosítási rendszerek és ISO 9000-es szabványrendszer Amiről szó lesz ma Választ adok a következőkre: Hogyan fejlődtek a minőségbiztosítási

Részletesebben

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN

MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN MINŐSÉG ÉS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS MINŐSÉGÜGY A JÁRMŰTECHNIKÁBAN MINŐSÉGÜGY A KÖZLEKEDÉSBEN BMEKOGJA154 BMEKOGJA113 Ászity Sándor BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL

Részletesebben

Kockázatok az új minőségirányítási rendszerszabvány tervezetében

Kockázatok az új minőségirányítási rendszerszabvány tervezetében Kockázatok az új minőségirányítási rendszerszabvány tervezetében Dr. Horváth Zsolt 2014 A kockázat az új ISO 9001-ben MSZ/T ISO/DIS 9001:2014 (ISO/DIS 9001:2014): Bevezetés 05. Kockázatalapú gondolkodás

Részletesebben

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence MI AZ, AMI ÚJ AZ ISO 9001:2015-BEN ÉS AZ ISO 14001:2015-BEN? ÜZLETORIENTÁLTABB KULCSSZAVAK VEZETŐI KÉPESSÉG ÉS ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem

Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI

Részletesebben

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária

Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Minőségbiztosítás dr. Petőcz Mária Építési folyamat 1 J O G S Z A B Á LY O K N E M Z E T I S Z A B VÁ N Y O K SZAKMAI ÉS VÁLLALATI SZABVÁNYKIADVÁNYOK A műszaki szabályozás szintjei és hierarchiája HAZAI

Részletesebben

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu

Rendszerszemlélet let az informáci. cióbiztonsági rendszer bevezetésekor. Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Rendszerszemlélet let az informáci cióbiztonsági rendszer bevezetésekor Dr. Horváth Zsolt INFOBIZ Kft. www.infobiz.hu Informáci cióbiztonsági irány nyítási rendszer (IBIR) részeir Információs vagyon fenyegetettségeinek

Részletesebben

Képzés leírása. Képzés megnevezése: IRIS szabványismertető Jelentkezés

Képzés leírása. Képzés megnevezése: IRIS szabványismertető Jelentkezés Képzés megnevezése: IRIS szabványismertető Jelentkezés Mi a képzés célja és mik az előnyei? A képzés célja az IRIS szabvány vasúti járműipari kiegészítő követelményeinek megismertetése a résztvevőkkel.

Részletesebben

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK 1/6 oldal Tartalomjegyzék: 1/ Célmeghatározás 2/ Területi érvényesség 3/ Fogalom meghatározások 4/ Eljárás 5/ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6/ Dokumentálás Készítette: Szigeti Edit Jóváhagyta: Bálint

Részletesebben

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20.

Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5. 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Projektszám HU13210/11 oldalszám: 1/5 Megbízó szervezet megnevezése: Szentendrei Betonárugyár ZRt. Székhelye: 2000 Szentendre, Dózsa György út 20. Az audit során vizsgált illetve megtekintett telephelye(i):

Részletesebben

A folyamatok szabályozása ISO 9001:2015

A folyamatok szabályozása ISO 9001:2015 FCDC-TCM-WL-18-v.1.0. 1/6 Fehér Ottó kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ Az iszo kilencezeregy éjszaka meséi sorozat A folyamatok szabályozása ISO 9001:2015 Jelen dokumentált információ az

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

Amit az ISO szabványokról tudni kell

Amit az ISO szabványokról tudni kell Amit az ISO szabványokról tudni kell Quality Line Kft. 2094 Nagykovácsi, Nagykovácsi út 10. Tel: 06 26 898 326 Mobil: 06 30 9840 265 www.qlinekft.hu e-mail cím: qlinekft@t-email.hu Irányítási rendszerek

Részletesebben

Belső audit jegyzőkönyv, jelentés

Belső audit jegyzőkönyv, jelentés Belső audit jegyzőkönyv, jelentés Auditálás alatti szervezet: Cím: Audit azonosítója: Dátum: Auditkritériumok, scope: Auditprogramot irányító személy: Auditor: Megfigyelő: MSZ EN ISO 9001:2015 Minőségirányítási

Részletesebben

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 A szervezet fenntartható (tartós) sikerének irányítása (menedzselése) Minőségirányítási megközelítés Managing the sustained success of an organization 1 1. Ez a nemzetközi

Részletesebben

A TAM CERT tanúsítási eljárás leírása MSZ EN ISO 9001 szerint

A TAM CERT tanúsítási eljárás leírása MSZ EN ISO 9001 szerint Tartalomjegyzék 1. Kérelmezés átvizsgálása, audit előkészítése...2 1.1 Előaudit...2 1.2 Kérdéskatalógus...2 1.3 Auditmegbízott...2 2 A kezdeti (tanúsító) audit...2 2.1 A kezdeti audit 1. szakasza:...2

Részletesebben

Amit a minőségről tudni kell Certified Process Quality Manager course 1 Az előadás tematikája: ISO 9001 minőségirányítási rendszer közérthetően Minőségirányítási rendszertanúsítások egy tapasztalt auditor

Részletesebben

Tárgyszavak: minőségfejlesztés; auditálás, folyamat; folyamatauditálás; folyamatmenedzsment; szabvány; folyamatoptimalizálás.

Tárgyszavak: minőségfejlesztés; auditálás, folyamat; folyamatauditálás; folyamatmenedzsment; szabvány; folyamatoptimalizálás. A TERMELÉSI FOLYAMAT MINÕSÉGKÉRDÉSEI, VIZSGÁLATOK 2.1 1.8 1.5 A audiálás eljárásai Tárgyszavak: minőségfejlesztés; auditálás, ; auditálás; menedzsment; szabvány; optimalizálás. A auditálás nagy összpontosítást

Részletesebben

ISO/DIS MILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK?

ISO/DIS MILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK? ISO/DIS 45001 MILYEN VÁLTOZÁSOKRA SZÁMÍTHATUNK? MIÉRT KELL SZABVÁNYOS IRÁNYÍTÁSI RENDSZER? Minden 15 másodpercben meghal egy dolgozó Minden 15 másodpercben 135 dolgozó szenved balesetet 2,3 m halálos baleset

Részletesebben

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-202-Ajánlat -MIR AJÁNLAT

BMS-Consulting Bt. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció / IV. szint: Formanyomtatványok MF-202-Ajánlat -MIR AJÁNLAT AJÁNLAT a Mester Példány MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerének kialakítására. Készítette: BMS-Consulting Bt. Budapest, 2007. július 08. file: MF-202-Ajanlat-MIR 1 / 12 Fejezet

Részletesebben

ISO 9001 újratanúsítások tapasztalatai, ajánlás azoknak, akiknél még folyamatban van. Puskás László Minőségügyi szakmérnök Magyar Minőség Társaság

ISO 9001 újratanúsítások tapasztalatai, ajánlás azoknak, akiknél még folyamatban van. Puskás László Minőségügyi szakmérnök Magyar Minőség Társaság ISO 9001 újratanúsítások tapasztalatai, ajánlás azoknak, akiknél még folyamatban van Puskás László Minőségügyi szakmérnök Magyar Minőség Társaság Határidők Az ISO 9001:2008 és ISO 14001:2004 szabványok

Részletesebben

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

ISO 14001:2004. Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS. A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. ISO 14001:2004 Környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) és EMAS A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. 1 A környezetvédelem szükségessége Használat Termelés Hulladék Kivonás

Részletesebben

A HATÉKONY VÁLLALATI MŰKÖDÉS VEZETŐI ESZKÖZTÁRA

A HATÉKONY VÁLLALATI MŰKÖDÉS VEZETŐI ESZKÖZTÁRA A HATÉKONY VÁLLALATI MŰKÖDÉS VEZETŐI ESZKÖZTÁRA XXV. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2018. szeptember 13-14. Tóth Valéria Minőségmenedzsment osztályvezető Magyar Posta Zrt. MINŐSÉG - VERSENYKÉPESSÉG -

Részletesebben

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció

Mester Példány. Integrált Irányítási Rendszer Dokumentáció 1081 Budapest, Népszínház u. 57. I/8. Hatálybaléptetés időpontja: Készítette:.... Ács Lajos cégvezető - minőségügyi vezető Ellenőrizte és Jóváhagyta:.... Ácsné Cseh Ildikó cégtulajdonos Figyelem! Az, a

Részletesebben

ISO 9001 revízió A szervezet és környezetének megértése, vezetés

ISO 9001 revízió A szervezet és környezetének megértése, vezetés ISO 9001 revízió A szervezet és környezetének megértése, vezetés Az SL melléklet elemei környezet tervezés javítás vezetés támogatás üzemeltetés érdekelt felek a teljesítmény értékelése Anni Koubek 2.

Részletesebben

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között

A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között A minőségügyi munka múltja, jelene, jövője a MOHE CÉGCSOPORT tagjai között XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus Ráckeve 2015. Október 08-09. Készítette: Bodrogi Sándorné minőségfejlesztési vezető 1 Újraélesztés

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer dokumentumai előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

A minőségirányítási rendszer dokumentumai előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár Műszaki Alapozó, Fizika és Gépgyártástechnológia Intézeti Tanszék Minőségirányítás alapjai A minőségirányítási rendszer dokumentumai előadó: Dr Szigeti Ferenc főiskolai tanár A minőségirányítási rendszer

Részletesebben

A KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZER AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG 1836/1993/EK RENDELETE (EMAS 1) Európai Közösség Tanácsa

A KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZER AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG 1836/1993/EK RENDELETE (EMAS 1) Európai Közösség Tanácsa A KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZER a vállalat általános menedzsment rendszerének az az alrendszere, amely tartalmazza azokat a tervezési és ellenőrzési tevékenységeket, hatás- és felelősségi köröket, gyakorlati

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV. FŰTŐKER TRADE Gépészeti Berendezéseket Gyártó, Szerelő Kereskedelmi Kft.

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV. FŰTŐKER TRADE Gépészeti Berendezéseket Gyártó, Szerelő Kereskedelmi Kft. FŰTŐKER TRADE Gépészeti Berendezéseket Gyártó, Szerelő Kereskedelmi Kft. 4. Kiadás ELLENŐRZÖTT IRAT Sorszám Jóváhagyom, és bevezetését elrendelem. Budapest, 2017. július 1... Cím: 1144 Budapest Ügyvezető

Részletesebben

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Qualidat Kft. Együttműködésben az ÉMI TÜV SÜD-del Tartalomjegyzék Bevezetés A feladatok Projektmenedzsment

Részletesebben

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1

tapasztalatai Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzoltó készülék k tanúsítás s folyamata, tapasztalatai a vizsgáló intézet szemével Szabó Attila tű. alezredes Katasztrófavédelmi Kutatóintézet 12-06-11 1 Tűzvédelmi Megfelelőségi gi Tanúsítv tvány szerepe

Részletesebben

ISO 9001 revízió Dokumentált információ

ISO 9001 revízió Dokumentált információ ISO 9001 revízió Dokumentált információ Dokumentumkezelés manapság dokumentált eljárás Minőségi kézikönyv DokumentUM feljegyzés Dokumentált eljárás feljegyzések kezeléséhez Dokumentált eljárás dokumentumok

Részletesebben

Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai

Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai Az ISO 27001-es tanúsításunk tapasztalatai Bartek Lehel Zalaszám Informatika Kft. 2012. május 11. Az ISO 27000-es szabványsorozat az adatbiztonság a védelmi rendszer olyan, a védekező számára kielégítő

Részletesebben

2015-2018. Község Önkormányzata

2015-2018. Község Önkormányzata Ikt.szám:../2015 BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2015-2018. Község Önkormányzata A belső ellenőrzési feladat végrehajtására különböző szintű előírások vonatkoznak. Törvényi szinten az Államháztartási

Részletesebben

Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára

Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára Az út amin jár(hat)unk. Nagy István gyártási osztályvezető, MIR megbízott Vasúti Berendezések Kft. A hazai kötöttpályás közlekedés első

Részletesebben

Egy lehetséges tartalomjegyzék TÜV 100

Egy lehetséges tartalomjegyzék TÜV 100 A TÜV 100 egy olyan fogalomgyûjtemény, amely a minõséget oktató felsõoktatási intézmények számára a TÜV Rheinland Akadémia által meghirdetett "Minõségügyi rendszerreferens" és "Minõségügyi rendszerfejlesztõ"

Részletesebben