A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi. (IV.30.) EMMI rendelettel kapcsolatos

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi. (IV.30.) EMMI rendelettel kapcsolatos"

Átírás

1 A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi előírásokról szól 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelettel kapcsolatos Gyakori kérdések és válaszok Veszprém, január 1.

2 1. Mely élelmiszer tartozik a sütemény kategóriába? Az édesipari, a cukrászipari és a sütőipari cukrásztermékek tartoznak a sütemények közé.

3 2. Édességnek számítanak-e: a finompékáruk, a kalács, a kuglóf, a briós, stb.; a házi készítésű sütemények; a zabpehelykeksz, a korpovit, a háztartási keksz, stb.? Édesség: valamennyi édesipari termék és cukrászati termék. A finom pékárukról a Rendelet 6. számú mellékletének 14. sora rendelkezik, mely szerint édesség, finom pékáru (a legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazókat kivéve), legfeljebb négy alkalommal, napi egyszeri étkeztetés esetén legfeljebb két alkalommal adható 10 élelmezési napot figyelembe véve. Az ízkialakítás céljából hozzáadott cukrot tartalmazó, jellegében édes ízű, házi készítésű sütemény az édességek kategóriájába tartozik. A korpovit, a zabpehelykeksz, valamint a háztartási keksz nem tartozik az édességek kategóriájába. (1. számú melléklet 40. sor) Édesség kategóriába az ízkialakítás céljából hozzáadott cukrot tartalmazó, jellegében édes ízű kekszek tartoznak.

4 3. A 60% liszt (ennek 50%-a teljes kiőrlésű) tartalmú kenyér elfogadható-e teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszernek? A Rendelet 2. -nak 20. pontja választ ad a kérdésre, mivel a gabonaszemből készült alkotórész 50%-ának kell teljes kiőrlésűnek lennie, melyből adódóan a 60% liszt melynek 50%-a teljes kiőrlésű tartalmú kenyér teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszer.

5 4. Amennyiben leves és főétel kerül kiosztásra, ezt követően adható harmadik fogásként édesség? A Rendelet az édesség adását kizárólag Önállóan ebédként amely azt jelenti, hogy kizárólag édesség kerülne ebédként az asztalra korlátozza. Amennyiben leves és főétel után kerül édesség felszolgálásra, már nem értelmezhető önálló ebédként, ezáltal adható. Fel kell hívni a figyelmet azonban arra, hogy édességek 10 élelmezési nap vonatkozásában történő biztosítása esetén a Rendelet 6. számú mellékletének 14. sora az irányadó. Továbbá figyelembe kell venni a Rendelet a 11. (2) bekezdését, mely szerint a tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki.

6 5. Iskolatej és iskolagyümölcs program mellett a közétkeztetőnek kell biztosítani a napi tej és gyümölcs mennyiséget? Igen, az iskolatej és az iskolagyümölcs programoktól függetlenül a közétkeztető köteles a szóban forgó élelmiszereket a Rendeletben előírt mennyiségben biztosítani: Az iskolagyümölcs és iskolatej program az EU, a magyar állam, a nevelési-oktatási intézmény és a termelő közötti jogviszony, melynek a közétkeztető nem részese. A Rendeletben előírtakat a közétkeztetőnek kell teljesíteni. Az iskolagyümölcs és az iskolatej program termékeinek közétkeztetés keretében történő kiosztását a vonatkozó EU rendeletek sem engedélyezik. (1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet, 657/2008/EK és 2009/288/EK bizottsági rendelet)

7 6. Uzsonnára (kisétkezésre) adható-e tej mellé (tehát nem önállóan) 1/3 rész gyümölcsöt ill. 1/3 rész tejet nem tartalmazó édesség? A Rendelet 14. (3) bekezdése szerint Édesség önállóan ebédként nem adható. Egyéb étkezésként kizárólag a legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazó édesség adható. Így kisétkezésre nem adható 1/3 rész gyümölcsöt ill. 1/3 rész tejet nem tartalmazó édesség.

8 7. Szolgáltathat-e a közétkeztető saját maga által készített tejalapú italokat (pl.: kakaó, vaníliás tej, stb.)? Igen. Ugyanakkor a közétkeztető által készített tejalapú italok olyan mértékben tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, hogy az élelmezési nap során biztosított összcukortartalom ne haladja meg a 8%-ot 10 élelmezési nap átlagában.

9 8. Az egyes korcsoportok és étkeztetés típusok szerint (a Rendelet 7. (2)-(4) a) pontok szerint) konkrétan hány mg kalciumot kell biztosítani? gész napos étkeztetés esetén egy főre biztosítandó legalább 0,5 liter tej, vagy nnek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék. ölcsődei étkeztetés esetén egy főre biztosítandó legalább 0,4 liter tej, vagy nnek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék. api háromszori étkezés szolgáltatása esetén egy főre biztosítandó legalább,3 liter tej, vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék. 00 ml tej kalciumtartalma 120 mg, tehát a fél liter tejnek megfelelő kalcium 5x120) 600 mg. (4 dl tejnek 480 mg a kalciumtartalma, stb.). savanyított tejtermékek (joghurt, kefír, tejföl) kalcium-tartalma megegyezik a ejével, azaz pl. 100 ml joghurt kalciumtartalma 120 mg. sajt kalciumtartalma 100 grammra vonatkoztatva átlagosan 800 mg. 00 gramm túró kalciumtartalma igen széles határok között változhat, 80 mg-ot ekinthetünk átlagosnak. zen adatok, valamint a változatosság igényének, az egyes tejtermékekre onatkozó gyakorisági korlátozások és a korcsoportos adagnagyság igyelembevételével biztosítható a rendeleti előírás.

10 9. A túrós-tejfölös tészta esetén a túró és tejföl utólagos tésztához adása ételkészítési technológiának minősül, az étel részeként kell értelmezni és ezáltal adható? Igen, az étel részeként értelmezendő, az 1. számú melléklet 25. sora az irányadó. 25. túró ételkészít éshez: g túró ételkészít éshez: g túró ételkészít éshez: g túró ételkészít éshez: g túró ételkészít éshez: g

11 10. Amennyiben tejföl az étel jellegének kialakítása érdekében kerül az ételbe, el lehet térni az 1. számú melléklet korcsoportonkénti szükséges mennyiségtől? Amennyiben a tejföl az ételben ízesítő anyagként szerepel és az adott étel jellegének kialakításában vesz részt, abban az esetben a receptúrában meghatározott mennyiség az irányadó. Azonban felhívjuk a figyelmet, hogy a Rendelet 1. mellékletének 26. sorában meghatározott maximális mennyiségek nem léphetők túl. 26. Tejföl g g g g g

12 11. Helyes-e az az értelmezés, mely szerint a tejföl kizárólag ételkészítéshez használható fel, azonban felhasználási gyakorisága nincs korlátozva? Igen, az értelmezés helyes, nincs érvényben korlátozás a tejföl ételkészítés során felhasználható gyakoriságára vonatkozóan, azonban a tejföl zsír és kalcium tartalma beszámítandó, valamint figyelembe kell venni a Rendelet 1. számú mellékletének 26. sorában meghatározott korcsoportonkénti maximum mennyiséget. 26. Tejföl g g g g g

13 12. Amennyiben az étel megnevezésében szerepel a tejföl (pl.: tejfölös karfiolleves), úgy ebben az ételben kell biztosítani a napi szükségleti mennyiséget belőle? Nem. A tejfölös karfiolleves vonatkozásában ízesítő anyagként van jelen a tejföl, az étel jellegének kialakításában vesz részt. Ebben az esetben a zöldség mennyisége a Rendelet 1. számú melléklet 46. sora szerint az irányadó. 46. levesekhez: g levesekhez: g levesekhez: g levesekhez: g levesekhez: g

14 13. Egyéb termékek esetében az alacsony zsírtartalmú készítményeket kell előnyben részesíteni. A tejföl esetében használható a 20 %-os? Igen felhasználható, de előnyben kell részesíteni az alacsonyabb zsírtartalmú termékeket, illetve különös tekintettel kell lenni a Rendelet 11. (1) bekezdésben foglaltakra. 11. (1) Tíz élelmezési nap átlagában a napi összes energiamennyiség legfeljebb 30%-a, bölcsődei étkeztetés esetén 35%-a származhat zsiradékból.

15 14. A tejfölhöz hasonló módon a jogszabály vonatkozik-e arra, hogy tálalásnál az édes jellegű ételek nem adhatók cukorszórattal (pl. nudli, sütemények stb.)? Az édes jellegű ételek készítésekor a cukor a rá vonatkozó, a Rendelet 11. (2) bekezdésének betartása mellett adható, azonban a kiszabatban szerepelnie kell a felhasználandó cukor mennyiségének. 11. (2) Tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%- át teheti ki. 12. (3) A tálalókonyhán az ételhez só, illetve cukor nem adható. (4) A só vagy cukor kihelyezési, illetve átadási helyén jól olvashatóan fel kell tüntetni az A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet! szövegű figyelmeztető feliratot. A felirat az étkeztetettek életkori sajátosságainak megfelelően képi megjelenítéssel helyettesíthető.

16 15. Helyes az a gyakorlat, amikor az ételek sótartalmát a Na mennyiség 2.5-szeres szorzatával számolják? 16. A Rendelet az ételek NaCl tartalmát érti só alatt? 15. Igen, helyes. Az 1169/2011 EU rendelet szerint a sótartalom meghatározása az össz-nátriumtartalom x 2, Igen, a Rendelet a konyhasó tartalmat értelmezi.

17 Só és Na átszámítása 2 g/nap Na = 5 g/nap NaCl Tápanyag-táblázat szerint Eu rendeletszerinti átszámítás - számított össz- Nátriumtartalom x 2,5 4-6 éves korosztálynak = 3,6 g/nap NaCl előírás szerinti maximális sómennyiség Ha az általunk számított Na érték: 6,19 g/nap 6,19 g/nap Na X 2,5 g/nap NaCl = 15,475 g/nap NaCl/3,6NaCl 15,475 g/nap NaCl = 4,29 4-szerese 3,6 g/nap NaCl

18 17. Minden egyes összetevő Na tartalmával számolni kell a só meghatározásánál? Tekintettel arra, hogy a Rendelet célja a lakossági sófogyasztás csökkentése, melynek jelentős része a feldolgozott élelmiszerek NaCl tartalmából valamint az ételkészítés során hozzáadott étkezési sóból származik mint az az OÉTI vonatkozó felmérései igazolták így ezek elsődleges csökkentése a fő feladat. Laboratóriumi vizsgálat során Na mérés esetén az étel összes Na tartalma meghatározásra kerül (pl. az élelmiszer összetevők természetes Na tartalma, Na glutamát, stb.), ezáltal az étel sótartalmánál ezekkel is számolni kell.

19 18. Sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket elsősorban ételízesítésre használják, és mivel ilyen célú felhasználásra a jogszabály lehetőséget ad, várható-e ezek használatának mellőzése? A jogszabály lehetőséget ad a fenti kényelmi termékek ételízesítőként történő alkalmazására. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet a fenti kényelmi termékek használatát nem javasolja, illetve ezeknek a csökkentett vagy sómentes változatát ajánlja valamint a friss és szárított fűszerek széleskörű felhasználását részesíti előnyben. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013-as Óvodai-Iskolai Táplálkozás-egészségügyi Környezet felméréséből jól látszik, hogy a közétkeztetésben megjelentek a sómentes ételízesítők.

20 19. Milyen követelményrendszert kell figyelembe venni kollégiumi étkeztetés során, amikor az egésznapos étkeztetés helyett napi háromszori étkezést biztosítanak? A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló Rendelet hatálya (1. (1) bekezdés b) pont) a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény szerinti nevelési-oktatási intézményre is kiterjed. Ebbe a körbe a kollégium is beletartozik. A kollégiumi ellátásban részt vevő gyermekek részére (a Rendelet 5. (2) bekezdés a) pontja szerint) a Közétkeztető köteles egész napos ellátás esetén a korcsoportonkénti előírt energiaszükséglet 100%-át napi három főétkezéssel és két kisétkezéssel biztosítani.

21 20. Mi a kötelezettsége a közétkeztetést biztosítónak, ha a fekvőbeteg ellátást nyújtó intézmény csak napi háromszori étkezést rendel meg? A Rendelet hatálya a fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményre is kiterjed (1. (1) bekezdés b) pont) és a fekvőbeteg ellátást nyújtó intézménynek az Szmfr. alapján napi háromszori főétkezést és naponta egy alkalommal kisétkezést kell biztosítani. Ez alapján a korcsoportonként előírt napi energiaszükséglet 100%- át napi háromszori főétkezés és egy kisétkezés adásával kell biztosítani. A közétkeztetőnek amennyiben nem az Szmfr. szerinti étkezésszám kerül megrendelésre célszerű a megrendelő figyelmét felhívnia a meghatározott három fő és egy kisétkezés előírására, melyet minden fekvőbeteg gyógyintézményben biztosítani kell.

22 21. A betegélelmezésben nyújtott közétkeztetési szolgáltatás esetén az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESZCSM rendelet (a továbbiakban: Szmfr.) értelmében a betegélelmezésben napi háromszori főétkezést és egy kisétkezést kell biztosítani. Ennek megfelelően minden egész napos ellátást nyújtó intézménynél ezt kell követni? Egész napos ellátás esetén a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban a korcsoportonkénti előírt napi energia-szükséglet 100%-a biztosítandó. Az Szmfr. 4. (1) bekezdés e) és f) pontja alapján minden 24 óránál hosszabb folyamatos ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál a betegek számára biztosítani kell napi háromszori főétkezést és naponta egy alkalommal kisétkezést, valamint az igény szerinti mennyiségű folyadékfogyasztás lehetőségét folyamatosan. A nem fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás keretében nyújtott egésznapos ellátás során a korcsoportonkénti előírt energiaszükséglet 100%-át háromszori főétkezéssel és napi kétszeri kisétkezéssel kell biztosítani.

23 22. A fekvőbeteg gyógyintézet esetén kötelező-e az élelmezésvezetőnek dietetikus végzettséggel rendelkeznie? A Rendelet 16. (4) bekezdésének előírása, mely szerint a fekvőbeteggyógyintézeti étkeztetés esetén az élelmezésvezetőnek dietetikus szakképesítéssel kell rendelkeznie, összhangban áll az Szmfr. 3. számú mellékletének azon előírásával, amely a fekvőbeteg intézményeket ellátó élelmezési vállalkozásokat 1 fő főállású dietetikus alkalmazására kötelezi. A fekvőbeteg-gyógyintézetekben a páciensek több mint fele valamilyen diétás ellátásra szorul. A diéta legtöbb esetben a terápia része. Ezért a kórházakban a közétkeztetésen belül kiemelt jelentősége van a diétás étkeztetésnek, így olyan szakemberre van szükség, aki végzettségénél fogva nemcsak az élelmezés gazdasági, hanem terápiás részét is ismeri. Ilyen ismeretekkel kizárólag a dietetikus szakképzettségű személyek rendelkeznek. A megfelelő betegellátás érdekében ezért a fekvőbeteggyógyintézeti élelmezésben az élelmezésvezetőnek dietetikusnak kell lennie. Az élelmezési csoport, osztály vezetését ellátó személynek amennyiben biztosított dieteikus végzettségű élelmezésvezető más végzettség is elfogadható

24 23. Lehet-e nem államilag elfogadott végzettséggel rendelkező személyt diétás szakácsként alkalmazni? Amennyiben a képzés nem államilag elfogadott, úgy nem tesz eleget a Rendelet elvárásainak. Amennyiben nem áll alkalmazásban diétás szakács képzettséggel rendelkező személy, abban az esetben a Rendelet 16. (6) bekezdése szerint dietetikus végzettségű személynek kell felügyelni a diétás étel készítését. A Diétás szakács szakképesítés Dietetikus szakács elnevezéssel ismét államilag elismert szakképesítés lett és naptól 494. sorszám alatt már az OKJ-ben [150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről] is megtalálható.

25 24. Idősek otthonában próbálunk a reformtáplálkozásnak megfelelő új ízeket, ételeket kínálni, de ezektől legtöbbször idegenkednek, megkóstolni is nehezen akarják. Ami viszont sikert arat (pl. gyros csirkemell zöldsalátával, csalafinta csirkefalatok), azt rendszeresen szerepeltetjük az étlapon. Természetesen törekszünk arra, hogy minél egészségesebben táplálkozzanak, télen is friss zöldségekből készítjük ételeinket. Két menüből választhatnak ebédre és vacsorára. Szembetűnő, hogy a hagyományos, magyaros ételek népszerűbbek, mint a friss saláták, zöldséges ételek. Gyakran gondot okoz a személyre szabott diéta betartatása is, mivel az általuk kedvelt ételeket nem hajlandóak nélkülözni, még egészségügyi probléma esetén sem. Mindenképpen támogatandó és a továbbiakban is fontos eleme a közétkeztetési Rendelet megvalósításának az új és egészséges ételek, ízek megismertetése minden korosztállyal. Javasoljuk továbbra is a már megkedvelt reform fogások szerepeltetését az étlapon, további újdonságok fokozatos bevezetésével. A hagyományos magyaros ételek felszolgálására a továbbiakban is lehetőség van, hiszen ezekben sem kell, hogy a só és a zsiradék domináljon, például a zöld- és szárazfűszerek alkalmazásával, valamint zöldségek ízesítőanyagként történő használatával kiváltható a túlzott mértékű sózás. A szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotához alkalmazkodó étrend biztosítása minden esetben prioritást kell, hogy kapjon, a Rendelet 15. -ának megfelelően.

26 25. Az idősek otthonában a rendelet nem teszi lehetővé a reggeli cukros tejeskávé-kakaó elkészítését sem, (csak kevés lakó issza meg a tejet ízesítés nélkül) amelyhez eddigi életük során napi szinten hozzászoktak. A Rendelet 8. (2) és 8. (4) bekezdése alapján, az italként kínált tej és a fogyasztásra kész élelmiszerként beszerzett ízesített tejkészítmény nem cukrozható tovább. Amennyiben a konyhán készítenek tejeskávét vagy kakaót, az ízesíthető cukorral, de a 11. (2) bekezdése szerint a tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki. Tehát a későbbiekben sem kell lemondani az ízesített tejkészítmények adásáról.

27 26. Az idősek otthonában a tejes italokhoz szívesen fogyasztanak édes péksüteményeket, amit könnyebben elrágnak, mint a korpás - teljes kiőrlésű - magvas termékeket, mely a régi nehéz időkre emlékezteti őket és fogazatuk miatt is elutasítják azokat. Az egész napos ellátás során fontos, hogy jól lakottan, elégedetten álljanak fel az asztaltól. Eddigi munkánk során is ez vezérelt bennünket, de félő, hogy a Rendelet hatályba lépését követően sok, számukra nagyon kedvelt étel nem, vagy jóval ritkábban kerülhet az asztalra (pl. tócsni tejföllel, bukta, ízes palacsinta, pozsonyi kocka). A Rendelet 14. (3) bekezdése szerint lehetőség van olyan édes péksütemények, egyéb édességek adására, melyek legalább 1/3 rész tejet vagy 1/3 rész gyümölcsöt tartalmaznak. Egyéb édességek és finom pékáruk 10 élelmezési nap vonatkozásában legfeljebb négy alkalommal adhatóak (6. melléklet 14. sor). Minden felszolgálásra kerülő édesség cukortartalmánál figyelembe kell venni, hogy a tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki. Ebédre egy tartalmas leves után adható édesség, a 6. melléklet 14. sorának megfelelően. A Rendelet 7. (2) bekezdés c) pontja alapján egész napos étkeztetés esetén egy főre biztosítani kell legalább három adag gabona alapú élelmiszert, melyből legalább egy adagnak teljes kiőrlésűnek kell lennie. 14. Édesség, finom pékáru a legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazókat kivéve legfeljebb négy alkalommal legfeljebb négy alkalommal legfeljebb négy alkalommal legfeljebb két alkalommal

28 27. Próbálunk só és fűszerszegényen főzni, de a só és cukortartók idősek otthonában történő beszedése korlátozást jelentene számukra. fűszerszegénység nem követelmény, a különböző zöld- és szárazfűszerek áltozatos alkalmazásával elfedhető a sótlanság és ízletes ételek készíthetőek. ovábbi lehetőség például a húsok zöldségekkel, gyümölcsökkel történő tűzdelése, a ácolás, az ízek eltolása édesebb vagy savanyúbb ízvilág felé. Rendelet értelmében az étkezőasztalon és annak közvetlen környezetében az étel tólagos ízesítése céljából só, cukor, valamint az étel só- vagy cukortartalmát növelő gyéb élelmiszer (a továbbiakban: só vagy cukor) nem helyezhető el. Az étel utólagos zesítése céljából só vagy cukor csak az étkezőasztaloktól elkülönített helyre elyezhető ki, vagy csak a fogyasztó kifejezett kérésére adható át. só, vagy cukor kihelyezési, illetve átadási helyén jól olvashatóan fel kell tüntetni A úlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és ukorbetegséghez vezethet! szövegű figyelmeztető feliratot. A felirat az étkeztetettek letkori sajátosságainak megfelelően képi megjelenítéssel helyettesíthető.

29 28. Az idősek otthonában a húsok és húskészítmények tekintetében nem szívesen választják a száraz (csirkemell, pulykamell) húsokat, mivel életkorukból adódóan sokan nem tudják elrágni azokat. Ebben az esetben javasolható ezen húsfélék nem szelethúsként történő felszolgálása, hanem azok raguként, felfújtként, vagdaltként való elkészítése, vagy valamilyen zöldséges, gyümölcsös mártással történő kiegészítése.

30 29. A Rendelet értelmezésében mely húsok tekintendők ragu kategóriának (pl. ragura vágott apróhúsok, vagy zöldséges (apró)húsok)? Ragunak tekintjük azokat a bő párolólevű ételeket, melyekben valamely más nyersanyag (zöldség, gyümölcs, tejtermék, gomba) szerepel a hús mellett, a húsmennyiség 1/3 részének megfelelően. Azon ételek, melyek elkészítése során a húst ragura vágjuk, de más, az előbbiekben említett nyersanyagot nem tartalmaznak, nem tekinthetők ragunak. Az anyagkiszabás során az 1. számú melléklet 7. pontja irányadó. Ragura vágott hús esetében az 1. számú melléklet 4. sorában meghatározott színhús mennyiséget kell alkalmazni. 7. raguhoz: g raguhoz: g raguhoz: g raguhoz: g raguhoz: g 4. színhús: g színhús: g színhús: g színhús: g színhús: g

31 30. Mely élelmiszerek tartoznak (ill. nem tartoznak) a savanyúság kategóriájába? A Magyar Élelmiszerkönyv számú irányelvében meghatározott készítmények tartoznak a savanyúság kategóriába. 1. Savanyított zöldség és gyümölcs Élelmiszer kategória (1129/2011/EU rendelet szerint): A termék meghatározása Hőkezeléssel, természetes vagy mesterséges savanyítással, vagy ezek kombinációjával tartósított termékek, amelyek alapanyaga a zöldségfélék termése és gumója, különböző gombafélék és a gyümölcsfélék savanyításra alkalmas részei.

32 31. Adható a közétkeztetésben limonádé? Igen, de csak olyan mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot, hogy az élelmezési nap során biztosított össz-cukortartalom ne haladja meg a 8%-ot 10 élelmezési nap átlagában. Célszerű azonban a cukor és az édesítőszerek mellőzése annak érdekében, hogy az ellátottak, kiváltképp a gyerekek, a természetes ízeket élvezhessék. Továbbá édesítőszer a Rendelet 14. (4) bekezdése szerint három év alatti korcsoportnak a diétás étkezést igénylő szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők kivételével nem adható.

33 32. A jogszabály nem tartalmaz előírást a teakészítés módjára, ebben az esetben milyen erősségű teát lehet koffeintartalmú italnak minősíteni? Javasoljuk a korábban az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által kiadott A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlás közétkeztetők számára megnevezésű dokumentumban meghatározott mennyiség 2 g mennyiségű teafű, vagy egy tea filter 1.5 liter vízhez figyelembe vételét.

34 33. Tápértékjelöléssel el nem látott élelmiszerek esetében hogyan lehet megállapítani azok tápanyag összetételét? A Rendelet előírásait a közétkeztető köteles betartani. Ennek érdekében azon élelmiszerek esetében, melyek tápanyag-összetétele jelölésük, vagy az élelmiszerre vonatkozó minőségi előírás (pl.: MÉ előírás), vagy a tápanyagtáblázat Új tápanyagtáblázat. Szerk. Rodler I., Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, alapján nem állapítható meg, az élelmiszer összetevőinek mennyiségére vagy tápanyag-összetételére vonatkozóan gyártói tanúsítványt kell beszereznie.

35 34. Hova sorolandók azon bolti élelmiszerek, melyekről gyártmánylap hiányában nem tud biztonsággal nyilatkozni a felhasználó (pl. zabpehely-keksz, készen vásárolt kenyér)? Javasoljuk, hogy a közétkeztető olyan élelmiszert használjon fel, aminek be tudja szerezni a beszállítói nyilatkozatát.

36 35. Milyen módon kell jelölni az ételbe nem kerülő nyersanyagokat (pl. a húsvágó tőke sózására felhasznált sót, a tészta, burgonya főző vizébe kerülő sót valamint bő zsiradékban történő sütés esetén az ételbe kerülő, illetve a sütéshez felhasznált zsiradékot)? Külön kell a nyersanyag-kiszabatban feltüntetni vagy felhasználási hányaddal kell számolni? A húsvágó tőke sózására felhasznált sót nem a nyersanyag-kiszabatban kell szerepeltetni, mivel nem az ételkészítés része. A burgonya és a tészta főzővízébe kerülő só mennyiségének a 10%-át kell beszámítani. A hagyományosan bő zsiradékban történő sütés esetén a sütéshez felhasznált zsiradék mennyiség 30%-át kell adagonként a nyersanyag-kiszabatban energia és tápanyagtartalomba beszámítani.

37 36. Milyen gyakran indokolt ellenőrizni a konyhákat? A főzőkonyhákat és a tálalókonyhákat a megyei népegészségügyi intézetek, valamint a járási népegészségügyi intézetek munkaterveiben meghatározott számban kell ellenőrizni, melyre vonatkozóan a szakmai irányítást ellátó Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai eljárásrend keretében ad iránymutatást. Az ellenőrzések számánál azonban minden esetben figyelembe kell venni az intézmények kockázati besorolását, a munkaterven felüli felméréseket, melyek ismeretében az ellenőrzés gyakorisága nőhet.

38 37. Milyen programot használjunk az ellenőrzéshez? Akkreditált szoftver ismereteink szerint nincs. A számítógépes programmal kapott adatok alapján észlelt eltérést szankcionálni nem lehet. Amennyiben a felhasznált élelmiszer beazonosíthatóan szerepel a használt tápanyagszámító szoftverben és a gyártó garantálja annak hitelességét annak adatai figyelembe vehetőek. Ennek hiányában szükséges a felhasznált élelmiszer mennyiségi összetételére vonatkozóan a részletes gyártmánylap ill. a gyártó nyilatkozata a precíz nyersanyag-kiszabathoz. Az OÉTI szakértői állásfoglalásának figyelembe vételével a Nutricomp program adatbázisának frissítése megtörtént a 4.0 verzióra, amely az NSZSZ-ek és JNI-k számára szeptember 30-tól elérhető.

39 38. Az ellenőrzést követően nem megfelelőség esetén mi legyen az eljárás menete? Eljárást indítunk? Kötelezünk? Milyen határidőt szabunk? Az egységes ellenőrzés érdekében a Rendelet előírásaihoz igazodó eljárásrend kiadása várható.

40 Kalcium az alábbi élelmiszerekben található Mikro tápanyagok II.

41 Mikro tápanyagok III. A só = NaCl (Na mikro tápanyag) A felnőttkori só fogyasztást meghatározóan befolyásolja: a kisgyermekkorban kialakult ízérzet ezért fontos, só helyett zöld fűszerek használata.

42

43 Köszönöm a figyelmet!

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen!

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 VI. Népegészségügyi Konferencia Budapest, 2015. február 25. Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Dr. med.habil Martos Éva

Részletesebben

54/2014. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

54/2014. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 54/204. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról hatályos: 204.2.3-205.0.03 Az egészségügyről szóló 997. évi CLIV. törvény 247. (2) ekezdés sz) pontjáan kapott

Részletesebben

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás - egészségügyi előírásokról

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás - egészségügyi előírásokról 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás - egészségügyi előírásokról Miskolc 2015. március 24. Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN CÍMŰ KONFERENCIA

VÁLTOZÁSOK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN CÍMŰ KONFERENCIA Közétkeztetési rendelet kapcsán felmerülő táplálkozás-egészségügyi feladatok Barnáné Susa Éva dietetikus okleveles táplálkozástudományi szakember Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi

Részletesebben

A B C D E F 1. Nyersanyag Korcsoportok év 4 6 év 7 10 év év 15. évtől

A B C D E F 1. Nyersanyag Korcsoportok év 4 6 év 7 10 év év 15. évtől melléklet a 37/014. (IV. 30.) EMMI rendelethez Nyersanyag-kiszabati előírás egy adagra/fő Nyersanyag Korcsoportok. 1 3 év 4 6 év 7 10 év 11 14 év évtől 3. 1 g 0 30 g 40 0 g 4. színhús: színhús: 60 80 g

Részletesebben

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21.

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21. A menza-rendelet Ruis Zsuzsanna dietetikus 2015. május 21. 37/2014. (IV. 30.)EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó ajánlásokról Érvénybe lépés: 2015. január 1. Hatályba lépés: 2015. szeptember 1. A

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elıírásokról rendelettervezet

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Bölcsıdés korcsoport közétkeztetése Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi

Részletesebben

37/2014. (IV.30.) EMMI. rendelet A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

37/2014. (IV.30.) EMMI. rendelet A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 37/2014. (IV.30.) EMMI. rendelet A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Dreska Erzsébet közegészségügyi felügyelő Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási

Részletesebben

Új irányok az étkeztetésben

Új irányok az étkeztetésben Új irányok az étkeztetésben Szabó Zsuzsanna, dietetikus, élelmezésvezető Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 50. -ának (3) bekezdése előírja, hogy "A közétkeztetésben különösen a gyermekintézményekben

Részletesebben

37/2014. (IV. 30.) EMMI

37/2014. (IV. 30.) EMMI Az emberi erőforrások minisztere 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 61. szám Az egészségügyről szóló

Részletesebben

Az emberi erőforrások minisztere 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

Az emberi erőforrások minisztere 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Az emberi erőforrások minisztere 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés sz)

Részletesebben

Budapest, 2011. augusztus 01.

Budapest, 2011. augusztus 01. Országos Tisztifőorvosi Hivatal ikt. szám: A RENDSZERES ÉTKEZÉST BIZTOSÍTÓ, SZERVEZETT ÉLELMEZÉSI ELLÁTÁSRA VONATKOZÓ TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI AJÁNLÁS KÖZÉTKEZTETŐK SZÁMÁRA Az egészségügyről szóló 1997.

Részletesebben

A leggyakoribb kérdések és válaszok a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet kapcsán

A leggyakoribb kérdések és válaszok a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet kapcsán A leggyakoribb kérdések és válaszok a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet kapcsán Az alábbiakban azokat a kérdéseket gyűjtöttük össze,

Részletesebben

Az emberi erőforrások minisztere../2013. (.) EMMI rendelete. a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

Az emberi erőforrások minisztere../2013. (.) EMMI rendelete. a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Az emberi erőforrások minisztere./2013. (.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés sz) pontjában

Részletesebben

Közétkeztetési körkép 2016.

Közétkeztetési körkép 2016. Közétkeztetési körkép 2016. Kosztovics Ottóné élelmezés-egészségügyi szakügyintéző Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium 2017. május 23. Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közétkeztetési

Részletesebben

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet. a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 1. 1. Általános rendelkezések

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet. a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 1. 1. Általános rendelkezések Hatály: 2015.XI.1. - 2017.IV.12. 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 1 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés sz)

Részletesebben

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés sz) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Részletesebben

Bölcsődei élelmezés. Tej, tejtermékek

Bölcsődei élelmezés. Tej, tejtermékek Bölcsődei élelmezés Bölcsődéi élelmezésünk napi 4x étkeztetéssel /Reggeli, Tízórai, Ebéd, Uzsonna/ biztosítja a 6 hónap -3 éves korosztályú bölcsődések a napi energiaszükséglet 75%-át. Célunk a gyermekek

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám:../2015. 14. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez a közétkeztetésben

Részletesebben

Fogalom-meghatározások. 2. (1) 4. Édesség fogalmának pontosítására szükség lehet a számítások miatt:

Fogalom-meghatározások. 2. (1) 4. Édesség fogalmának pontosítására szükség lehet a számítások miatt: Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos részére Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6. Tárgy: A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet-re vonatkozó állásfoglalás kérése

Részletesebben

Szerzők: Belláné Apostol Mária, Vereckei Katalin, Dr. Müller Cecília, Dr. Gömöri Gábor Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási

Szerzők: Belláné Apostol Mária, Vereckei Katalin, Dr. Müller Cecília, Dr. Gömöri Gábor Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerzők: Belláné Apostol Mária, Vereckei Katalin, Dr. Müller Cecília, Dr. Gömöri Gábor Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Az egészség megőrzésének, a betegségek megelőzésnek

Részletesebben

(Kód Megnevezés Melyik HBCS-be sorolódik) 959E Rosszindulatú daganat kemoterápiája E 7698* Kemoterápia, sc. HER+TXT 3 heti dózis protokoll szerint

(Kód Megnevezés Melyik HBCS-be sorolódik) 959E Rosszindulatú daganat kemoterápiája E 7698* Kemoterápia, sc. HER+TXT 3 heti dózis protokoll szerint M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 61. szám 8915 15. melléklet a 36/2014. (IV. 30.) EMMI rendelethez Az R4. 4. mellékletében foglalt táblázat C50 Az emlő rosszindulatú daganata megjelölésű része a 7704

Részletesebben

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet. a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 1

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet. a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 1 Magyar joganyagok - 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet - a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előí 1. oldal 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 61. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 61. szám MAGYAR KÖZLÖNY 61. szám M A G YA R O R S Z Á G H I VATA L O S L A PJ A 2014. április 30., szerda Tartalomjegyzék 138/2014. (IV. 30.) Korm. rendelet Az árva mű felhasználásának részletes szabályairól 8815

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 193. szám 79459

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 193. szám 79459 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 016. évi 193. szám 7949 Az emberi erőforrások minisztere 36/016. (XII. 8.) EMMI rendelete a közre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/014. (IV. 30.) EMMI

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Tárgy: Szociális, valamint gyermekjóléti rendeletek módosítása Mell.: 2 db rendelet-tervezet

Tárgy: Szociális, valamint gyermekjóléti rendeletek módosítása Mell.: 2 db rendelet-tervezet Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U- 9683-6/2014. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 email: lencsene@szentes.hu Tárgy: Szociális, valamint gyermekjóléti rendeletek módosítása

Részletesebben

Valamennyi konyha értékelését elvégeztük

Valamennyi konyha értékelését elvégeztük A 2009. évi Óvodai Táplálkozás-egészségügyi Felmérés tapasztalatai a tápanyagkiszabatok és óvodavezetői kérdőívek alapján a dél-alföldi régióban A felmérés tapasztalatai és utóélete Békés megyében Dr.

Részletesebben

Dr. SZABÓ ENIKŐ helyettes országos tisztifőorvos SCHMIDT RICHÁRD közegészségügyi felügyelő OTH. 2015. Október 15.

Dr. SZABÓ ENIKŐ helyettes országos tisztifőorvos SCHMIDT RICHÁRD közegészségügyi felügyelő OTH. 2015. Október 15. Dr. SZABÓ ENIKŐ helyettes országos tisztifőorvos SCHMIDT RICHÁRD közegészségügyi felügyelő OTH 2015. Október 15. Forrás: OÉTI GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK? https://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajeko

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. november 19-i soron kívüli ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. november 19-i soron kívüli ülésére Tárgy: Közétkeztetés versenyeztetése Sorszám: IV/3. Előkészítette: Gál András osztályvezető Műszaki Osztály Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Döntéshozatal módja: Egyszerű szótöbbség Tárgyalás

Részletesebben

A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi

A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi ajánlás közétkeztetık számára jelentıs változásokat hoz A közétkeztetésrıl, az OÉTI által végzett országos

Részletesebben

Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005.

Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005. Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005. 2 A táplálkozástudomány miközben folyamatosan kutatja az egészséget

Részletesebben

Tárgy: Központi Gyermekélelmezési Konyha 2015. évi szolgáltatási díjának megállapítása Mell.: 1 db

Tárgy: Központi Gyermekélelmezési Konyha 2015. évi szolgáltatási díjának megállapítása Mell.: 1 db Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt.sz.: Témafelelős: Kovács Györgyné Tárgy: Központi Gyermekélelmezési Konyha 2015. évi szolgáltatási díjának megállapítása Mell.: 1 db Szentes

Részletesebben

Mayar joanyaok - 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet - a közre vonatkozó t 2. oldal 3. A 37/2014. EMMI rendelet 4. -a a következő (1a) bekezdéssel eészül

Mayar joanyaok - 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet - a közre vonatkozó t 2. oldal 3. A 37/2014. EMMI rendelet 4. -a a következő (1a) bekezdéssel eészül Mayar joanyaok - 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet - a közre vonatkozó t 1. oldal 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet a közre vonatkozó táplálkozás-eészséüyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet

Részletesebben

DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN

DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN A magasvérnyomás-betegség ( hipertonia ) kezelésében a diétának fontos, meghatározó szerepe van. A nem gyógyszeres kezelés a következ beavatkozásokból áll: Elhízás esetén

Részletesebben

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag. RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette és előterjeszti: Vargáné Fodor Rita bízott

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Útmutató a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Készült a TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 jel, Egészséges alapanyagok

Részletesebben

A KÓRHÁZI FELMÉRÉS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA

A KÓRHÁZI FELMÉRÉS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA A KÓRHÁZI FELMÉRÉS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA FAO / IAEA KUTATÁSI PROGRAM Lőrinczné Táborfi Julianna, Dr. Kovács Viktória Anna Budapest, 20. VI. 2. VÁZLAT A vizsgálat célja A legyengült immunrendszerű betegek

Részletesebben

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2 Javítóvizsga tematika 2016./17. 1. Élelmiszer alkotók 2. Víz 3. Fehérjék 4. Szénhidrátok 5. Zsírok 6. Vitaminok 7. Ásványi anyagok 8. Járulékos agyagok 9. Ballasztanyagok

Részletesebben

Mintamenza Szakmai nap augusztus 9. VEMKH NSzSz Veszprém,József A. u. 36.

Mintamenza Szakmai nap augusztus 9. VEMKH NSzSz Veszprém,József A. u. 36. Mintamenza Szakmai nap 2013. augusztus 9. VEMKH NSzSz Veszprém,József A. u. 36. A szakmai megbeszélés előtt sajtótájékoztatást (Veszprém TV, Napló) tartott Dr. Andrásofszky Enikő megyei tisztifőorvos és

Részletesebben

Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozásegészségügyi

Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozásegészségügyi Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Hajdúböszörményi, Polgári Kistérségi Népegészségügyi Intézete Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozásegészségügyi helyzetéről 0. évben Hajdúböszörmény,

Részletesebben

Közétkeztetés a Nemzeti Táplálkozáspolitika Cselekvési Tervben. Dr. Biró Krisztina osztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Közétkeztetés a Nemzeti Táplálkozáspolitika Cselekvési Tervben. Dr. Biró Krisztina osztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közétkeztetés a Nemzeti Táplálkozáspolitika Cselekvési Tervben Dr. Biró Krisztina osztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium Nemzetközi előzmények (WHO, EU) Európai Elhízás-ellenes Charta WHO Európai

Részletesebben

6. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 30-i rendes ülésére

6. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 30-i rendes ülésére 6. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 30-i rendes ülésére Tárgy: Óvodai étkeztetés struktúrájának átalakítása Előterjesztő:

Részletesebben

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén 9. i, c Termelés elmélet 1. Vendéglátás feladatai 2. Vendéglátás jelentősége 3. A vendéglátás tevékenységi körei: főfolyamatok: árubeszerzés, áruszállítás 4. Főfolyamatok: áruátvétel, raktározás 5. Főfolyamatok:

Részletesebben

NAP TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA

NAP TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA ÉTLAP 2016. junius 6-10 Eredeti NAP TÍZÓRAI EBÉD UZSONNA Hétfő Gyümölcs tea Zeller leves Nutella Tojás rántotta Csirkemell gyümölcs mártással Félbarna kenyér Korpás zsemle Rizs Lilahagyma Bölcsi: Tej Csirkemell

Részletesebben

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK

KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK KÉZMŰVES TEJTERMÉKEK Szlanyinka Edina Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete titkára Vidékfejlesztési Minisztérium, Budapest, 2014. április 1. HIÁNYZIK A POLCOKRÓL! Az össz. sajtfogyasztásunkban

Részletesebben

2015. évi költségvetés előkészítése. ELŐTERJESZTÉS a képviselő testület 2015. január 23 i ülésére

2015. évi költségvetés előkészítése. ELŐTERJESZTÉS a képviselő testület 2015. január 23 i ülésére RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Előterjesztő: Hegedűs Ferenc

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétsá, Rákóczi út 20 Telefon: 35/550-100 wwwretsahu Email: hivatal@retsahu Előterjesztést készítette és előterjesztő: Fodor Rita jeyző általános helyettese

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

33 811 03 0001 33 01 Diétás szakács Szakács

33 811 03 0001 33 01 Diétás szakács Szakács A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A közétkeztetés helyzete Komárom- Esztergom megyében

A közétkeztetés helyzete Komárom- Esztergom megyében A közétkeztetés helyzete Komárom- Esztergom megyében Kéri Istvánné közegészségügyi-járványügyi felügyelő Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Változások a közétkeztetésben

Részletesebben

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŐLÉS 2015. ÁPRILIS 30-I ÜLÉSÉRE

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŐLÉS 2015. ÁPRILIS 30-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŐLÉS 2015. ÁPRILIS 30-I ÜLÉSÉRE 4. IKTATÓSZÁM: 33-2/2015. MELLÉKLET: - TÁRGY: Tájékoztató az Új koncepció a közétkeztetésben ELİTERJESZTİ: Dr. Müller Cecília megyei tisztifıorvos

Részletesebben

Nyírábrányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől 4264 Nyírábrány, Ábrányi Kornél tér 6. : 52/ /11 : 52/

Nyírábrányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől 4264 Nyírábrány, Ábrányi Kornél tér 6. : 52/ /11 : 52/ Nyírábrányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől 4264 Nyírábrány, Ábrányi Kornél tér 6. : 52/208-001/11 : 52/208-009 e-mail: jegyzo@nyirabrany.hu 4. Napirend Az előterjesztés törvényes. E L Ő T E R

Részletesebben

A Közös Kincsünk a Gyermek Nemzeti Csecsemő és Gyermekegészségügyi Program keretében. A bölcsődei étkeztetés felmérése, pilot vizsgálat 2010.

A Közös Kincsünk a Gyermek Nemzeti Csecsemő és Gyermekegészségügyi Program keretében. A bölcsődei étkeztetés felmérése, pilot vizsgálat 2010. A Közös Kincsünk a Gyermek Nemzeti Csecsemő és Gyermekegészségügyi Program keretében A bölcsődei étkeztetés felmérése, pilot vizsgálat 2010. 1 Információk a bölcsődei étkeztetéshez Tartalom A KÖZÖS KINCSÜNK

Részletesebben

Iskolabüfé. Ajánlás az iskolabüfék kínálatának kialakításához. Élelmiszerek szerinti csoportosítás

Iskolabüfé. Ajánlás az iskolabüfék kínálatának kialakításához. Élelmiszerek szerinti csoportosítás 1 / 5 2017. 08. 11. 11:53 Iskolabüfé Fontos nagy hangsúlyt fektetni a gyermekek egészséges táplálkozására, hiszen egy gondosan összeállított étrend hozzájárul a gyermekek megfelelő szellemi és fizikai

Részletesebben

egészségére és adja tovább! Váljék Étkezési kisokos Egészséges gondolatok az étkezésrôl Cukorbetegeknek

egészségére és adja tovább! Váljék Étkezési kisokos Egészséges gondolatok az étkezésrôl Cukorbetegeknek Étkezési kisokos ököl = 1 pohár (2.5 dl) Az Ön esetében = 2 adag tészta vagy zabpehely hüvelykujj Az Ön esetében = 1 adag sajt marék Az Ön esetében 3 6 dkg mag egészségére Váljék és adja tovább! tenyér

Részletesebben

II. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk?

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? CUkorBETEgEk étrendje = EgészségEs TáPlálkozás KICSÁK MARIAN, NAGY KRISZTINA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes TársAság vezetôsége MEgBízásáBÓl, A sanofi TáMogATásávAl készült

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ, KÖZÉTKEZTETÉSBEN ÉTKEZŐK ÉS CSALÁDJUK KÖRÉBEN VÉGZETT REPREZENTATÍV FELMÉRÉS EREDMÉNYEI

AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ, KÖZÉTKEZTETÉSBEN ÉTKEZŐK ÉS CSALÁDJUK KÖRÉBEN VÉGZETT REPREZENTATÍV FELMÉRÉS EREDMÉNYEI AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ, KÖZÉTKEZTETÉSBEN ÉTKEZŐK ÉS CSALÁDJUK KÖRÉBEN VÉGZETT REPREZENTATÍV FELMÉRÉS EREDMÉNYEI Dr. Polereczki Zsolt Prof. Dr. Szakály Zoltán Jasák Helga Debreceni

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

Laktózérzékenyek táplálkozási szokásainak hatása a testösszetételre

Laktózérzékenyek táplálkozási szokásainak hatása a testösszetételre Laktózérzékenyek táplálkozási szokásainak hatása a testösszetételre DR. PÁLFI ERZSÉBET 1, DAKÓ SAROLTA 2, MOLNÁR RÉKA 3, DR. MIHELLER PÁL 2 1 SEMMELWEIS EGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR DIETETIKAI ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI

Részletesebben

Étlap ( ) Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Óvodás 4-6 Étel név Korcsoport: Óvodás 4-6 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2016.11.07. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Õszi zöldségleves Hentes tokány Párolt rizs Nutella Félbarna kenyér 2016.11.08. KEDD Kakaó Fahéjas

Részletesebben

A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET)

A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET) A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET) SZALAYNÉ KÓNYA ZSUZSA Debreceni Egyetem Klinikai Központ Vezető Dietetikus és Élelmiszeripari mérnök Egészséges alapanyagok egészséges

Részletesebben

<-35. számú előterjesztés

<-35. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je

Részletesebben

Dr. med. habil. Martos Éva főigazgató főorvos

Dr. med. habil. Martos Éva főigazgató főorvos Köszönetnyilvánítás Ko szo nju k az egyu ttmu ko de st az Orsza gos Tisztifo orvosi Hivatalnak, a Megyei e s Fo va rosi Korma nyhivatalok Ne pege szse gu gyi Szakigazgata si Szervei, a Ja ra si e s Fo

Részletesebben

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyókúrák Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Sztárok Sztárok fogyókúra után http://www.rtlklub.hu/bulvar/video/54598 Fatorexia Az újabb testkép zavar Míg a legtöbb ember tisztában van a súlyfeleslegével,

Részletesebben

E G V E Nyugat-Dunántúli Régió Régióülés

E G V E Nyugat-Dunántúli Régió Régióülés E G V E Nyugat-Dunántúli Régió Régióülés 2014. szeptember 18. (csütörtök) 10,00 Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet, Farkasgyepű Házigazdáink köszöntője: 10,00-10,10 Előadó: Dr. Medgyasszay Balázs főigazgató

Részletesebben

Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 29.

Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES. Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály november 29. Tápérték jelölés SZEGEDYNÉ FRICZ ÁGNES Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. november 29. 1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1169/2011/EU RENDELETE a fogyasztók élelmiszerekkel

Részletesebben

Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari termékekről

Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari termékekről Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari termékekről Szegedyné Fricz Ágnes Élelmiszer-feldolgozási Főosztály 2016. Május 16. Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírása a sütőipari

Részletesebben

Minőségvezérelt közétkeztetés

Minőségvezérelt közétkeztetés Minőségvezérelt közétkeztetés Zoltai Anna osztályvezető FM 2017.07.26. Probléma térkép Rossz alapanyag Közbeszerzések és szolgáltatók árversenye, elszámolási árak Rossz ételkészítés Elavult technológia,

Részletesebben

Iskolai étkeztetés rendelet és valóság

Iskolai étkeztetés rendelet és valóság Iskolai étkeztetés rendelet és valóság Varga Anita Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Iskolások Egészségéért XII. Országos Továbbképző Konferencia, Budapest, 2016. október 14. Az

Részletesebben

Kakaó Sajtos pogácsa. Zöldbab főzelék Bundás mackó. Kenyér rozs Felvágott pizza sonka Vajkrém natúr Retek jégcsap

Kakaó Sajtos pogácsa. Zöldbab főzelék Bundás mackó. Kenyér rozs Felvágott pizza sonka Vajkrém natúr Retek jégcsap Heti étlap: 2016.11.01. - 2016.11.07. A / Bölcsődei étkeztetés / 1-3 év Szeghalom Város Önkormányzat Intézményműködtető Központja, 5520 Szeghalom, Tildy út 19-21. / II.sz. Konyha 2016.11.01. kedd 2016.11.02.

Részletesebben

A Nestlé, mint felelős élelmiszeripari vállalat

A Nestlé, mint felelős élelmiszeripari vállalat SÓS kisokos A Nestlé, mint felelős élelmiszeripari vállalat A Nestlé Magyarországon a helyi igényekre és kihívásokra reagálva 10 konkrét vállalást tett a táplálkozás terén, amelyek termékfejlesztési, tájékoztatási

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.01.02. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magyaros karfiol leves Paprikás pulyka csíkok Fõtt tészta Kockasajt Félbarna kenyér 2017.01.03. KEDD

Részletesebben

Táplálkozáspolitika, Táplálkozás és politika

Táplálkozáspolitika, Táplálkozás és politika Táplálkozáspolitika, Táplálkozás és politika Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos Országos Tisztifőorvosi Hivatal Balatonfüred, 2012. szeptember 14. Helyzetkép Magyarország lakosságának (gyerekek)

Részletesebben

Fókuszban a tejtermékek!

Fókuszban a tejtermékek! Fókuszban a tejtermékek! Fogyasztói igények és szokások változása napjainkban V. Tejágazati Konferencia 2015. november 26 Csillag-Vella Rita GfK 1 Magyarország vásárlóerejének Európa átlagához viszonyított,

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U-15807-4/2011. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 e-mail: lencsene@szentes.

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U-15807-4/2011. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 e-mail: lencsene@szentes. Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U-15807-4/2011. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 e-mail: lencsene@szentes.hu Tárgy: Gyermekjóléti rendelet módosítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Bartyik Tünde Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Bejelentésköteles Élelmiszer-előállítás Felügyeleti Osztály Budapest, 2014. február 18. Tejtermékek

Részletesebben

Szakmai beszámoló Generációs-híd program Jeles napok tevékenység

Szakmai beszámoló Generációs-híd program Jeles napok tevékenység Szakmai beszámoló Generációs-híd program Jeles napok tevékenység Előzmények Projekt adatai: Kedvezményezett Projekt címe Projekt azonosítója Alsómocsolád Község Önkormányzata Mintaprogram a minőségi időskorért

Részletesebben

Folytatódik az élelmiszerek reformulációja- Uniós cukorcsökkentő program

Folytatódik az élelmiszerek reformulációja- Uniós cukorcsökkentő program Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 VIII. Népegészségügyi Konferencia Budapest, 2017. február 23. Folytatódik az élelmiszerek reformulációja- Uniós cukorcsökkentő program Prof.

Részletesebben

MERT-CERT Tanúsító Kft.

MERT-CERT Tanúsító Kft. MERT-CERT Tanúsító Kft. Lechner Noémi Tipikus hibák a jelölésben és beltartalomban 2012. május 23. Áttekintés Előszó - címkézés/jelölés - biztonság Hibák a jelölésben - példák Hibák a beltartalomban -

Részletesebben

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Helyben, Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2019.01.02. SZERDA Kakaó Kifli Jókai bableves Sajtos pogácsa Narancs Pulykasonka Retek 2019.01.03. CSÜTÖRTÖK Gyümölcs tea Sajtmester sajtkrém Grízgaluska leves Zöldbab fõzelék Vagdalthús : 360,160 kcal

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható!

A tételekhez segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység tételsora a következő témaköröket tartalmazza: Táplálkozás-élettan és epidemiológia, Életkorok táplálkozási igényei, Alapdiéták általános ismeretei,

Részletesebben

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről

Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Hatósági tapasztalatok a tejtermékek ellenőrzéséről Bartyik Tünde Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Bejelentésköteles Élelmiszer-előállítás Felügyeleti Osztály Budapest, 2013. október 15. Tej

Részletesebben

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14.

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14. Legfontosabb változások a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről

Részletesebben

A HAZAI ZÖLDSÉGFOGYASZTÁS ELEMZÉSE AZ OLEF FELMÉRÉS ALAPJÁN

A HAZAI ZÖLDSÉGFOGYASZTÁS ELEMZÉSE AZ OLEF FELMÉRÉS ALAPJÁN A HAZAI ZÖLDSÉGFOGYASZTÁS ELEMZÉSE AZ OLEF FELMÉRÉS ALAPJÁN Gilingerné dr Pankotai Mária Dr Bíró Lajos Munkánkban a hazai zöldségfogyasztást, ezen belül a hajtatott zöldségek fogyasztását próbáljuk felmérni.

Részletesebben

A azonosító számú Élelmiszer, fogyasztóvédelem megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Élelmiszerek csoportjai tantárgy

A azonosító számú Élelmiszer, fogyasztóvédelem megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Élelmiszerek csoportjai tantárgy A 10044-12 azonosító számú Élelmiszer, fogyasztóvédelem megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Élelmiszerek csoportjai tantárgy 1 1. A 10044-12 azonosító számú, Élelmiszer, fogyasztóvédelem megnevezésű

Részletesebben

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Alsó tagozatos 7-10 Étel név Korcsoport: Alsó tagozatos 7-10 Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.03.06. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magos zsemle Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Fõtt burgonya Vegyes savanyúság Kockasajt Lilahagyma

Részletesebben

kedvező adottságok, de csökkenő termelés kemény korlátok között: időjárás, import, botrányok, feketegazdaság, A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés

kedvező adottságok, de csökkenő termelés kemény korlátok között: időjárás, import, botrányok, feketegazdaság, A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés GfK Custom Research A friss zöldség, gyümölcs vásárlások GfK Hungária / Sánta Zoltán OMÉK 2011 A zöldség- és gyümölcsszektor - Termelés kedvező adottságok, de csökkenő termelés 2 kemény korlátok között:

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

Nemzetközi együttműködés a helyi termékek közétkeztetésben betöltött szerepének népszerűsítéséért

Nemzetközi együttműködés a helyi termékek közétkeztetésben betöltött szerepének népszerűsítéséért Nemzetközi együttműködés a helyi termékek közétkeztetésben betöltött szerepének népszerűsítéséért Felmérés és elemzés az általános iskolák közétkeztetésének helyzetéről Budapest, 2014. július 30. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ AZ ELTE ÁLTAL KIÍRT, ÉTKEZTETÉSI SZOLGÁLTATÁS BIZTOSÍTÁSA AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYES INTÉZMÉNYEIBEN TÁRGYÚ KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSBAN

Részletesebben

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan!

Étlap ( ) Felsõ tagozatos Étel név Korcsoport: Felsõ tagozatos Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! Étel név Korcsoport: Összetevõk: 1 adagra vonatkozóan! 2017.03.06. HÉTFÕ Gyümölcs tea Zalai felvágott Magos zsemle Vágottborsó leves Pirított csirkemáj Fõtt burgonya Vegyes savanyúság Kockasajt Lilahagyma

Részletesebben

Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés. táplálkozás-egészségügyi helyzetérıl

Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés. táplálkozás-egészségügyi helyzetérıl Hajdúböszörményi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi helyzetérıl 4220 Hajdúböszörmény, Rákóczi Ferenc u. 22. Telefon: (36 52)

Részletesebben

KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL SZÜLŐK

KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL SZÜLŐK KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL SZÜLŐK Fail Ágnes és Szombathelyi Szilvia Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet KÖZÉTKEZTETÉS KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉG A NEMZETI CSALÁD ÉS SZOCIÁLPOLITIKAI INTÉZET

Részletesebben

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz 2007. Életmód és terápia 2007. június 2., szombat Papp Rita, dietetikus tudományos főmunkatárs Fresenius Kabi Hungary Kft., Budapest Megelőzés Törekvés

Részletesebben