Dr. med. habil. Martos Éva főigazgató főorvos

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. med. habil. Martos Éva főigazgató főorvos"

Átírás

1

2 Köszönetnyilvánítás Ko szo nju k az egyu ttmu ko de st az Orsza gos Tisztifo orvosi Hivatalnak, a Megyei e s Fo va rosi Korma nyhivatalok Ne pege szse gu gyi Szakigazgata si Szervei, a Ja ra si e s Fo va rosi Keru leti Ne pege szse gu gyi Inte zetek munkata rsainak, az o vodavezeto k- nek, az e lelmeze svezeto knek, valamint a szu lo knek.

3 TARTALOM 1 BEVEZETŐ KIEMELT MEGÁLLAPÍTÁSOK MÓDSZEREK TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖRNYEZET AZ ÉTKEZTETÉS JELLEMZŐI AZ ÓVODÁKBAN AZ ÉTLAPTERVEZÉS, AZ ÉTELKÉSZÍTÉS JELLEMZŐI AZ ÉTKEZTETÉS SZEMÉLYI ÉS TÁRGYI FELTÉTELEI DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS A KÖZÉTKEZTETÉS ÁLTAL BIZTOSÍTOTT ÉTELEK MINŐSÉGE FŐBB ÉLELMISZEREK FELHASZNÁLÁSA LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK AZ ELFOGYASZTOTT ÉTELEK MENNYISÉGE SZÜLŐK VÉLEMÉNYE ÖSSZEFOGLALÁS JAVASLATOK... 31

4 1 BEVEZETŐ 2 Gyermekeink szokásait családjuk mellett környezetük is komolyan befolyásolja. Ezért is fontos, hogy a nevelési, oktatási intézmények ismerjék az egészséges életmód kialakításához szükséges tudást, s megteremtsék annak feltételeit. Amikor a gyerekek óvodába kezdenek járni, új korszak kezdődik életükben. Napi életritmusuk megváltozik. Új tudást sajátítanak el sok más mellett az étkezésben is. Új szokásaik közé kell tartoznia az egészséges táplálkozásnak is. Ehhez elengedhetetlen, hogy a közétkeztetés a korosztály élettani igényeinek megfelelő ételekről gondoskodjék. A rendszeres és az ajánlásoknak megfelelő étkezés fenntartja a gyerekek aktivitását, biztosítja a tanuláshoz szükséges koncentrációt, hosszú távon az egészséges táplálkozási szokások kialakításával segíti az egészség megőrzését. Kulcskérdés az egészséges táplálkozás már gyermekkorban is! Sokszor elmondtuk már: az összes betegség 80%-a (!) összefügg a táplálkozással. A só, a cukor, az állati zsiradék túlzott, a zöldségek, gyümölcsök csekély fogyasztása kiemelt táplálkozási kockázati tényező. Felelős a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magasvérnyomás, az elhízás, a daganatos betegségek kialakulásáért is. És mivel a közétkeztetés egy gyermeknek bölcsődétől az iskola befejezéséig akár 12 ezer étkezését is biztosíthatja, a kockázatoktól mentes egészséges táplálkozás szempontjából meghatározó a közétkeztetés szerepe ben az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) átfogó felmérése kapcsán derült ki: az óvodai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felelt meg az akkori előírásoknak. Kevés zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tejterméket kaptak a gyerekek. Az ételsorokat magas energiatartalom és alacsony tápérték jellemezte. A közétkeztetők kevesebb mint fele tudott diétás ételeket biztosítani. Az alacsony összegű nyersanyagnorma sem tette lehetővé, hogy érvényesüljenek a korszerű és egészséges táplálkozás elvei. A 2009-es felmérés eredményei egyértelműen abba az irányba mutattak: a közétkeztetés területének szabályozására önálló rendelet megalkotása szükséges. Előkészítése 2010-ben elkezdődött. A 2011 augusztusában hatályát veszített 67/2007. (VII.10) GKM-EüM-FVM-SzMM együttes rendelet helyett megjelent az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ajánlása a rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátást nyújtó közétkeztetők számára.

5 Az országos tisztifőorvos 1/2011. sz. Normatív Utasításában az ajánlás szempontjait követő ellenőrzéseket a területileg illetékes Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei számára jelölte ki. A jogszabály létrehozása mindvégig széles szakmai és társadalmi nyilvánosságot kapott. Az érintettek többször is véleményezhették azt, javaslataiknak érdemi befolyásuk volt végére elnyerte végleges formáját a rendelet, melyet 2014 januárjában bocsátottak uniós notifikációs eljárásra (Notifikációs szám: 2014/11/HU). A rendeletalkotáson túl helyi kezdeményezések is indultak a közétkeztetés javítására ben, az OÉTI óvodai felmérését követően, Békés megyében a Tisztiorvosi Szolgálat kezdeményezésére életre hívták a Menzaminta=Mintamenza programot. Ennek célja a közétkeztetésbe bevont nyersanyagok körének bővítése, új ételsorok kialakítása, egészséges alapanyagok alkalmazása, a helyi kistermelők, vállalkozások által termelt és előállított nyersanyagok bevonása és az étkezési kultúra, a közétkeztetés tárgyi feltételeinek javítása volt a közétkeztetés valamennyi szereplőjének részvételével. A programhoz országszerte eddig 250 főzőkonyha csatlakozott. Időközben más felmérések is készültek, például a bölcsődei és a szociális intézmények közétkeztetéséről. Az ombudsman több átfogó vizsgálatot is indított megállapítva a közétkeztetés szabályozásának hiányosságait. 3 A 2009-ben végzett óvodai felmérés óta a rendeletalkotással párhuzamosan már egyértelműen láthatók a közétkeztetésben zajló változások. Ezért is találtuk időszerűnek a felmérés megismétlését. Jelen gyorsjelentés az Óvodai Táplálkozás-egészségügyi Felmérés (OTEF2013) legfontosabb eredményeit és az eddigi változásokat mutatja. Dr. med. habil. Martos Éva főigazgató főorvos

6 2 KIEMELT MEGÁLLAPÍTÁSOK Az óvodai közétkeztetés számos területén kedvezőek a változások: 4 Nyers gyümölcsöt, zöldséget naponta átlagosan legalább egyszer kaptak a gyerekek. Halételekről az óvodák felében legalább egyszer gondoskodtak a tíz napban. Csaknem minden óvodában volt teljes kiőrlésű pékáru a tíz nap alatt. Az egészséges táplálkozáshoz illeszkedő új ételeket vezettek be, új nyersanyagokat használtak. A kényelmi termékek felhasználása átlagosan a felére csökkent. A napi nettó nyersanyagnorma átlagosan 16%-kal nőtt, 300 Ft-ra. A diétás igényeket a közétkeztetés már az óvodák 70%-ában kielégíti. Nem változtak vagy kedvezőtlen irányba változtak az óvodai közétkeztetésben: A folyadékpótlásra az óvodák egyharmadában továbbra sem a megfelelő italokat kapják a gyerekek. Az ételek sótartalma nem változott: háromszorosa a korcsoportos ajánlásnak. A tej és tejtermékek korábbi elégtelen mennyisége további 15%-kal csökkent. Az étrendeknek a laboratóriumban mért és az úgynevezett nyersanyag kiszabat szerinti tápanyagtartalma közti eltérés jelentős. A kedvező változások fenntartásával, a kedvezőtlen irányú változások megfordításával érhetjük el, hogy minden egyes gyermeknek adott legyen az egészséges közétkeztetés. Ennek egyetlen garanciája a közétkeztetésre vonatkozó rendelet hatályba lépése lehet.

7 3 MÓDSZEREK A FELMÉRÉS CÉLJA. Országos helyzetképet adunk az óvodai közétkeztetés jellemzőiről és az előző, 2009-es felmérés óta bekövetkezett változásokról. A FELMÉRÉSBEN RÉSZTVEVŐ ÓVODÁK. A felmérés országosan reprezentatív volt: 251 intézményt vontunk be a Magyarországon 2013 márciusában nyilvántartott óvodák közül (1. ábra). A mintavételnél egylépcsős rétegzett, véletlen mintavételi eljárást alkalmaztunk. A megvalósulási arány 100%-os volt. A felmérés különböző elemeinek tervezésekor lényeges szempont volt, hogy az eredményeket összevethessük a 2009-es országos felmérés eredményeivel ábra: A felmérésben résztvevő óvodák és főzőkonyhák száma régiók szerint, 2013 KÉRDŐÍVES FELMÉRÉSEK. A felméréshez alapot jelentett az óvodavezetők és a közétkeztetést biztosító főzőkonyhák élelmezésvezetői számára összeállított kérdőív személyes kikérdezéssel. Ebben a 2009-es vizsgálat kérdőívéből átvett szempontok, illetve új elemek is szerepeltek. Egy kisebb almintán 1, 35 óvodában, egy-egy véletlenszerűen kiválasztott óvodai csoportban önkitöltős kérdőívvel mértük fel a szülők véleményét az óvodai közétkeztetésről. 1 Az előre meghatározott számú alminta összetételének kialakításakor figyelembe vettük a megyében lévő óvodák számát, ezzel arányosan, véletlenszerűen választottuk ki az alminta óvodáit. Minden megyéből legalább egy intézmény került az almintába.

8 ÉLELMISZERKÉMIAI VIZSGÁLATOK. Az almintába került 35 óvodában 3 nap teljes ételsorán laboratóriumi mérésekkel határoztuk meg a makrotápanyagokon kívül az étrendek só-, kalcium- és vastartalmát. Amely étrendnél feltételezhető volt az ipari eredetű transz-zsírsavak használata, ott ennek a meghatározását is elvégeztük. Mintegy 2100 laboratóriumi vizsgálatot végeztünk. 6 ÉTRENDEK ÉRTÉKELÉSE. Az alminta 35 óvodáját ellátó főzőkonyháknak a felmérés idejére eső, 10 napos étrendjének az értékelését végeztük el az élelmezésvezetők által szolgáltatott étlapok és nyersanyag kiszabatok alapján. Az adatokat a NutriComp Étrend 3.0 szoftver segítségével rögzítettük. ÉTELFOTÓK ÉRTÉKELÉSE. Az almintába került 35 óvodában az ételminta-vétellel egyidejűleg a kitálalt ételsorról digitális kép készült 3 3 véletlenül kiválasztott gyermeknél az étkezés előtt és az étkezés után. Ennek az volt a célja, hogy pontosabb képet kapjunk a kitálalt ételek, illetve a maradék mennyiségéről. A képek értékelését az OÉTI három munkatársa egymástól függetlenül végezte, megbecsülve azt, a kitálalt ételnek hány százalékát fogyaszthatták el a gyerekek. A három értékelő eredményeit először összehasonlítottuk: ahol 20%-nál nagyobb volt az értékelők közti különbség, ott megismételtettük a becslést. Ezt követően a három értékelő által becsült százalékok átlagával jellemeztük a napi étrendből megmaradt mennyiséget. LEBONYOLÍTÁS. A felmérés előkészítését, lebonyolítását, a laboratóriumi vizsgálatokat, az adatok rögzítését, ellenőrzését és elemzéseit meghatározott szempontrendszer szerint az OÉTI 2013 januárjától decemberéig végezte. A kérdőívek véleményezését, kérdőívfelvételt, az ételminták gyűjtését és az ételfotók elkészítését a Megyei és Fővárosi Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei és a Járási, Fővárosi Kerületi Népegészségügyi Intézetek munkatársai egynapos képzést követően végezték. A területi munka 2013 áprilisa és júniusa között zajlott. STATISZTIKAI ELEMZÉS. A vizsgálati elrendezéshez igazodó statisztikai elemzéseket az OÉTI készítette. A 2009-es vizsgálat óta bekövetkezett változások értékelése céljából országos és régiós becsléseket készítettünk, melyek közül a jelentősebbeket külön kiemeljük.

9 4 TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖRNYEZET 4.1 AZ ÉTKEZTETÉS JELLEMZŐI AZ ÓVODÁKBAN ÓVODAI FŐZŐ-, TÁLALÓKONYHÁK. Az óvodák 81%-ában tálalókonyha, 19%-ában helyben működő főzőkonyha van jelentős regionális különbségekkel. Az Észak-Magyarország régióban minden harmadik óvodában főznek helyben, míg a Dél-Alföld és a Közép-Magyarország régióban az óvodák 14, illetve 4%-ában (2. ábra) óta (24%) valamelyest csökkent azon óvodák aránya, ahol helyben főzik az ételt ábra: A helyben főző konyhák aránya az óvodákban, % 35% Országos átlag 30% Gyakoriság 25% 20% 15% 10% 5% 0% FŐZŐKONYHÁK ÜZEMELTETŐI. Országosan az óvodások étkeztetését biztosító főzőkonyhák majdnem felét önkormányzatok, másik felét gazdasági társaságok üzemeltetik. Négy régióban Észak- és Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon az önkormányzati fenntartású főzőkonyhák vannak többségben. E régiókban az egyházak is szerepet vállalnak közétkeztetőként. Az ország középső régióiban és Nyugat-Dunántúlon ezzel szemben többségben vannak a gazdasági társaságok által működtetett konyhák (3. ábra) ben az önkormányzati fenntartású főzőkonyhák aránya 54% volt, ami 2013-ra 49%-ra csökkent.

10 3. ábra: A főzőkonyhák üzemeltető szerinti megoszlása, % 90% 80% 8 Gyakoriság 70% 60% 50% 40% 30% 20% Egyház Gazdasági társaság Önkormányzat 10% 0% KÖZÉTKEZTETÉS IGÉNYBEVÉTELE. Az óvodákban az étkeztetés igénybevétele csaknem teljes körű: a gyerekek 98%-a ott étkezik. Az óvodák jelentős többsége (92%) az előírásoknak megfelelően a közétkeztetés keretében napi háromszori étkezést, tízórait, ebédet és uzsonnát biztosít, 7%-uk negyedik étkezésként reggelit is ad a gyerekeknek. Van olyan óvoda is (1%), ahol a közétkeztetéssel csak az ebédet biztosítják, a két kisétkezést az óvoda saját maga oldja meg. Átlagosan minden tizedik óvodára jellemző: az étkezéseket az óvoda saját maga, vagy a szülők, cégek kiegészítik. AZ ÉTKEZÉS KÖRÜLMÉNYEI. Minden óvoda gondoskodott az étkezés előtti kézmosásról, az étkezésnél a szalvétahasználatról. Az óvodák 1 3%-ában nem volt lehetőség az étkezésekhez szükséges ivóvíz vételére, nem volt az étkezőasztalon terítő vagy tányéralátét, s nem volt az életkornak megfelelő étkészlet. Sajnálatosan vannak olyan óvodák is, ahol az étkezéseknél a cukorszórót (3%) vagy a sótartót (4%) is kirakták a gyerekek étkezőasztalára. ÉLETMÓDPROGRAMOK. Az egészséges életmódot támogató programokban a 2012/2013-as nevelési évben az óvodák 90%-a részt vett, korábban csak 40%-uk. Az óvodák 65%-ában folytatnak a gyerekek olyan tevékenységet, melynek kifejezetten célja az egészséges táplálkozás elsajátítása. Ugyanakkor minden második óvodában az óvodavezető szükségesnek tartja, hogy az óvónők többet tudjanak az egészséges táplálkozásról. Minden óvodában rendszeres tornafoglalkozásokat tartanak a gyerekeknek; az óvodák 56%-ában naponta.

11 4.2 AZ ÉTLAPTERVEZÉS, AZ ÉTELKÉSZÍTÉS JELLEMZŐI ÉTLAPTERVEZÉS. A konyhák többségében (89%) az élelmezésvezető tervezi az étlapot, az esetek 68%-ában mások (szakács, dietetikus, óvodavezető vagy az óvónők, a gyerekorvos vagy a főzőkonyhát üzemeltető cég vezetője) bevonásával. A Dél-Alföld és a Közép-Dunántúl régióban csaknem minden esetben (96%) az élelmezésvezető tervezi az étlapot. Az óvodai étrend összeállításakor a legtöbb főzőkonyha ügyel a változatosságra (96%), az idényszerűségre (93%) és az anyagi lehetőségekre (89%). A konyhák csaknem háromnegyedében (74%) a tervezéskor figyelembe veszik az energia-, tápanyagtartalom és a nyersanyag felhasználását. 9 Előremutató változás: 2013-ban a konyhák 33%-ában az étlaptervezéskor mindig végeztek tápanyagszámítást. Ez 2009-ben kevesebb főzőkonyhára (22%) volt jellemző. JOGSZABÁLY-ALKALMAZÁS. A menü összeállításakor a konyhák 78%-a igyekszik érvényesíteni a 2011-es ajánlásban 2 foglaltakat is. A dél-alföldi konyhák 90%-ában, Dél-Dunántúlon a főzőkonyhák 70%-ában is ezt tekintik iránymutatásnak (4. ábra). A főzőkonyhák 30%-a azonban még a hatályon kívül helyezett, 67/2007. rendelet 3 iránymutatásait követi. 4. ábra: A 2011-es közétkeztetési ajánlást figyelembe vevő főzőkonyhák aránya, 2013 Gyakoriság 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Országos átlag 2 A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozás-egészségügyi ajánlás közétkeztetők számára. Országos Tisztifőorvosi Hivatal, /2007. (VII.10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet a vendéglátótermékek előállításának feltételeiről

12 10 NYERSANYAGOK BESZERZÉSE. Az 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet lehetőséget biztosít a helyi kistermelői termékek beszerzésére. Ezt a főzőkonyhák 53%-a tudta kihasználni. A dél-alföldi konyhák csaknem 80%-a, míg a középmagyarországi és a közép-dunántúli konyhák kevesebb mint harmada, negyede tud élni e lehetőséggel (5. ábra). E főzőkonyhák nagy többsége zöldséget (94%), illetve gyümölcsöt (80%) tud beszerezni helyi kistermelőktől. Elterjedtebb még a savanyúságok (34%), a tojás (26%), a méz (24%) és az olajos magvak (18%) beszerzése. Kevésbé terjed ki a beszerzés a tejre (13%), a kenyér és pékárukra (10%) vagy a nyers húsra (10%). 5. ábra: A helyi kistermelők bevonásával történő nyersanyagbeszerzést megvalósító főzőkonyhák aránya, 2013 Gyakoriság 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Országos átlag A legtöbb élelmezésvezető véleménye szerint a nyersanyagbeszerzést a helyi kistermelőktől hátráltatja, hogy ők nem tudnak időben/rendszeresen megfelelő mennyiségű terméket biztosítani (59%), nehéz előre, hosszú távra tervezni (51%) vagy nincsenek a főzőkonyha közelében megfelelő helyi kistermelői partnerek (38%). További nehézség a főzőkonyhák 34%-ának, hogy az alapanyagok beszerzésére meghatározott időszakra szól a beszállítói szerződés, és a kistermelők nem minden esetben biztosítanak megfelelő minőségű terméket (28%). NYERSANYAG KISZABAT. Az óvodákat ellátó főzőkonyhák 98%-a más korosztályok számára is kínál étkezést. Ezek csaknem háromnegyede (74%) külön nyersanyag kiszabatot készít a 4 6 éveseknek, ami lehetővé teszi a differenciált tervezést az életkori szükségletek alapján (6. ábra). A legnagyobb

13 arányban (82%) Közép-Magyarországon, a legkisebb arányban (60-58%) Dél- Dunántúlon és Észak-Alföldön vannak olyan konyhák, melyek figyelembe veszik az élelmiszer-felhasználásnál az eltérő életkori szükségleteket. Fontosnak tartjuk kiemelni: országosan 20%-kal nőtt azon főzőkonyhák aránya, amelyek az óvodásoknak külön kiszabatot készítenek. 100% 90% 80% 6. ábra: Az óvodás korcsoport számára külön nyersanyag kiszabatot készítő főzőkonyhák aránya, 2013 Országos átlag 11 Gyakoriság 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% AZ ÉTELKÉSZÍTÉS JELLEMZŐI. A konyhák többsége a kérdőívek válaszai alapján kevesebb cukrot, zsiradékot, sót használ az ételkészítésnél, alacsony zsírtartalmú alapanyagokkal dolgozik. Szinte mindenhol használnak zöldfűszereket. A főzőkonyhák 58%-a igyekszik magasabb rosttartalmú étrendet összeállítani; 64%-uk rántás helyett habarással sűríti az ételeket. Főzéskor kizárólag jódozott sót használ a konyhák 72%-a. A teljes kiőrlésű gabonák felhasználása csak minden harmadik (36%) konyhára jellemző. Halat heti rendszerességgel minden ötödik (22%) közétkeztető szerepeltet az étlapján. A főzőkonyhák több mint fele használ ételízesítőket, 45%-uk sóval együtt. 28%-ra jellemző a kész, félkész termékek, 12%-ukra az édesítőszer használata. A konyhák 4%-ában megesett, hogy levest kizárólag levesporból készítettek. A kész, félkész termékeket, édesítőszert használó főzőkonyhák aránya lényegileg nem változott.

14 Az ételízesítőket használó konyhák aránya 77%-ról 54%-ra csökkent. Ez igen kedvező változás. Különösen, ha figyelembe vesszük: már vannak só nélküli ételízesítők. 12 ZSIRADÉKHASZNÁLAT. A főzőkonyhák 83%-a a rántott ételeket hagyományosan bő zsiradékban sütve készíti (7. ábra). Míg Nyugat-Dunántúlon a konyhák 70%-a, addig Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon tízből kilenc konyha alkalmazza ezt a konyhatechnikai eljárást. Ehhez csaknem mindenhol növényi olajat használnak. A konyháknak csupán 1 5%-a jelezte egyéb zsiradékok pl. sütő- vagy állati zsírok használatát. Előbbiek használatakor volt, hogy a transz-zsírsav rendelet 4 szerinti határérték hatszorosát meghaladta a zsiradék! 7. ábra: Bő zsírban sütést alkalmazó főzőkonyhák aránya, 2013 Gyakoriság 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Országos átlag A zöldségek elkészítésére jellemző volt, hogy valamennyi konyha kínálatában szerepeltek a főtt zöldségek, a főzőkonyhák 98%-a nyersen, 90%-a párolva és 32%-uk már gőzben főzve is készítette. A konyhák 22%-a bő zsírban sütve is készíti a zöldségeket még mindig. 4 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet az élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről, a transz-zsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazásának feltételeiről és hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transz-zsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokról

15 VÁLTOZATOSSÁG, ÚJ ÉTEL BEVEZETÉSE. A kérdezést megelőző egy hónapban a konyhák 13%-ában az óvodások étlapján ebédre (a levest és a főfogást külön számolva) kevesebb, mint 30 féle étel szerepelt. A főzőkonyhák 87%-a ennél változatosabb étrendet tudott összeállítani. 53%-uk féle, 21%-uk több mint 40 féle főételt tálalt a négyhetes periódusban. A közép-magyarországi konyhák többségében megfelelő volt az ételek változatossága (8. ábra). Dél- Alföldön és Észak-Alföldön a főzőkonyhák 20%-a kevesebb, mint 30 féle főételt készített egy hónap alatt ábra: Az ételek változatossága az elmúlt egy hónapban az ebédre készített főételek száma alapján, 2013 > 40 étel étel 30 étel Gyakoriság 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% A főzőkonyhák 70%-a a kérdezést megelőző fél évben vezetett be új ételt, felhasznált új alapanyagokat (9. ábra), nagy arányban zöldségkrémleveseket, friss salátákat. De megjelentek az új ételek, élelmiszerek között a zöldségkrémek, halételek, teljes kiőrlésű, magvas, barna kenyerek, pékáruk, avokádó, kivi, és olyan alapanyagok is, mint a köles, a barnarizs, a hajdina, a zabpehely, a csicseriborsó, az amaránt, a kukoricadara vagy a rebarbara is. Többen új fűszerek például a tárkony, gyömbér, kapor, medvehagyma vagy a sómentes ételízesítők használatát említették. Nyugat-Dunántúlon a konyhák 80%-ára, Dél-Dunántúlon a konyhák felére volt jellemző az új ételek bevezetése.

16 9. ábra: Az elmúlt fél évben új ételt bevezető főzőkonyhák aránya, Gyakoriság 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Országos átlag Az óvodák többségében kedvezően fogadták az új ételeket: 55%-ukban ízlett, s csupán az óvodák 5%-ában nem ízlett a gyerekeknek az új étel. Az óvodai dolgozók 77%-a szintén kedvezően fogadta az új ételeket az óvodai kérdőívek alapján. Az óvodákban mindenhol megoldott az étkezésen kívüli folyadékpótlás: 90%- ban kézenfekvő a csapvíz. Ám az esetek egyharmadában nemcsak az egészséges táplálkozási ajánlásoknak megfelelő italokat, hanem szörpöt, cukros teát, alacsony gyümölcstartalmú italokat is kapnak a gyerekek. Észak-Alföldön tízből négy óvodára, Nyugat-Dunántúlon csupán tízből kettőre jellemző ez (10. ábra). 10. ábra: Folyadékpótlásra nem megfelelő italokat biztosító óvodák aránya, % Országos átlag 50% Gyakoriság 40% 30% 20% 10% 0%

17 ADAGOLÁSI ÚTMUTATÓ, TÁLALÁS, ÉTLAP KIHELYEZÉSE. A 3 6 éves korosztály számára ajánlott adagok nagyságát rögzíti az adagolási útmutató, mely az óvodák 62%-ában volt kifüggesztve, korábban csak 37%-uk tette ki. Négy régióban csak minden második óvodában, a Dél-Alföldön az óvodák csaknem 90%-ában segíti az ételek adagolását a kifüggesztett útmutató (11. ábra). Az ételek kiosztását leggyakrabban a dajkák (93%) és az óvónők (84%) végzik, csaknem minden harmadik óvodában a gyerekeket is bevonják az ételek tálalásába. Gyakorlatilag most is minden óvoda olyan helyre teszi az étlapokat, hogy a szülők is láthassák ábra: Adagolási útmutatóval rendelkező óvodák aránya, 2013 Gyakoriság 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Országos átlag

18 4.3 AZ ÉTKEZTETÉS SZEMÉLYI ÉS TÁRGYI FELTÉTELEI 16 AZ ÉLELMEZÉSVEZETŐ KÉPZETTSÉGE. A főzőkonyhák élelmezésvezetői többségének (85%) van szakirányú végzettsége (dietetikus, egyéb szakirányú felsőfokú végzettség, élelmezésvezetői tanfolyam, szakirányú érettségi); 20%-uk főiskolát, egyetemet végzett. Ennél kisebb azoknak az aránya (15%), akiknek nincs szakirányú végzettségük, illetve alapfokú iskolai végzettségük van. Nyugat-Dunántúlon az országos átlagtól jelentősen alacsonyabb (67%) a szakirányú végzettségű élelmezésvezetőt foglalkoztató konyhák aránya (12. ábra). Gyakoriság 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 12. ábra: Szakirányú végzettséggel rendelkező élelmezésvezetőket foglalkoztató főzőkonyhák aránya, 2013 Országos átlag KMR KDR DDR NYDR ÉAR ÉMR DAR Az élelmezésvezetők csaknem 50%-ának van valamilyen lehetősége dietetikussal konzultálni. Többségüknek az étkeztető cég központjában vagy más intézményben (bölcsőde, kórház) dolgozó dietetikus nyújt segítséget. Ez is előrelépés, hiszen 2009-ben még csak az élelmezésvezetők 27%-ának nyílt lehetősége dietetikus szakemberrel konzultálni. ÉLELMEZÉSI NORMA. Az élelmezésvezetők válaszai alapján a napi nettó nyersanyagnorma a háromszori étkezésre átlagosan 300 Ft volt (13. ábra). Lényeges különbség nem volt a régiós átlagok között: Közép-Magyarországon volt a legmagasabb, 323 Ft, Dél-Dunántúlon 270 Ft, a legalacsonyabb. A legkisebb (168 Ft) és a legnagyobb összegű (780 Ft) norma között országosan több mint 4,5-szeres a különbség. A régiók közül Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon voltak kiugróan magas normából gazdálkodó főzőkonyhák.

19 2009-hez képest (259 Ft) átlagosan 16%-kal nőtt a napi nyersanyagnorma. Volt olyan régió (Nyugat-Dunántúl és Közép-Magyarország), ahol több mint 20%-os, míg Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön 7% illetve 10% a norma emelkedése. 13. ábra: A napi nettó nyersanyagnorma átlaga és terjedelme, 2013 Napi nettó nyersanyagnorma 800 Ft 700 Ft 600 Ft 500 Ft 400 Ft 300 Ft 200 Ft Országos átlag: 300 Ft Ft Ha az átlagos nyersanyagnormát forinttal számoljuk, látható (14. ábra), hogy ennél kevesebb a norma a dél-dunántúli főzőkonyhák csaknem felében (45%), míg a Dél-Alföldön csupán a főzőkonyhák 7%-ában. A magasabb összegű (>350 Ft) normából gazdálkodó főzőkonyhák aránya Nyugat- Dunántúlon volt a legnagyobb (41%). 14. ábra: A főzőkonyhák napi nettó nyersanyagnorma kategóriák szerinti megoszlása, % 90% 80% 70% Gyakoriság 60% 50% 40% 30% > 350 Ft Ft < 250 Ft 20% 10% 0%

20 4.4 DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS 18 A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS IGÉNYE ban is hasonlóan a 2009-es felmérés eredményeihez az óvodák 42%-ában volt legalább egy olyan gyermek, aki orvos által diagnosztizált betegség miatt diétás étrendre szorult. Jelentős régiós különbségekkel szembesültünk. Közép-Magyarországon az óvodák csaknem háromnegyedében (72%), Dél-Alföldön több mint felében (57%) van diétát igénylő gyermek, ugyanakkor Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon az óvodáknak csak valamivel több mint ötödében (22%). A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS BIZTOSÍTÁSA. A diétás étkeztetésben komoly az előrelépés ban már az óvodák 69%-ában megoldották a beteg gyermekek diétás közétkeztetését (15. ábra) ben csupán 48%-ukban. Legkedvezőbb a helyzet Nyugat-Dunántúlon (80%), legkedvezőtlenebb Észak-Magyarországon (56%). A diétás étkezést az óvodák 23%-ában azonban még a szülők biztosítják a rászorulóknak. 15. ábra: Az orvos által előírt diétás étkeztetés igény szerinti biztosításának aránya, 2013 Gyakoriság 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Országos átlag Ahol a főzőkonyhák nem készítenek diétás ételeket, ott ezt elsősorban a személyi (85%) és tárgyi (70%) feltételek hiányával indokolták; 43%-uk az anyagi, 18%-uk az alapanyagok beszerzésének nehézségeit is említette.

21 5 A KÖZÉTKEZTETÉS ÁLTAL BIZTOSÍTOTT ÉTELEK MINŐSÉGE 5.1 FŐBB ÉLELMISZEREK FELHASZNÁLÁSA Az élelmiszerek felhasználását összegző adatok a 35 óvodát ellátó főzőkonyha élelmezésvezetői által szolgáltatott, 10 napos étrendek nyersanyag kiszabatai és az étlapok alapján készültek. 19 HÚS, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK. A 35 óvodában a 10 élelmezési nap alatt átlagosan 8 alkalommal biztosítottak húst a gyerekeknek. Kiemelendő: míg 2009-ben volt olyan óvoda, ahol csupán háromszor adtak húst, addig 2013-ban nem volt olyan óvoda, ahol hatnál kevesebbszer kínáltak volna húst. A fehér és vörös húsok arányában nincs változás: 41% és 59% volt 2013-ban is. A vörös húsok közül a sertés húsból készült ételek domináltak. Csupán 6 óvodában kaptak a gyerekek marhahúst, egy helyen nyúlhúst. Minden óvodában adtak, átlagosan 7,5-szer a 10 napban, húskészítményeket. Az óvodák ötödében hatnál többször kapták a gyerekek, volt ahol 16-szor. Ezek 46%-a zsíros felvágott, 12%-a füstölt kolbász, szalámi, 17%-a párizsi, 10%-a virsli volt. Csupán 15% volt alacsony zsírtartalmú sonka. HAL. Az óvodáknak valamivel több, mint a felében (54%) kaptak a gyerekek halat legalább egyszer a 10 napban. Jelentős eredmény: hét óvodában már heti rendszerességgel be tudták iktatni a halat az étrendbe. Ez legtöbbször rántott hal volt. Viszont natúr hal, halkrém is feltűnt a közétkeztetésben. TEJ, TEJTERMÉKEK. A közétkeztetés a gyerekek egészséges fejlődéséhez szükséges tejnek, tejtermékeknek (ízesített tejkészítmények, joghurt, kefir, sajt, túró, tejföl, tejszín, egyéb tejtermék) átlagosan mindössze 60%-át biztosította. Csak 3 óvodában volt megfelelő mennyiségű tej és tejtermék a 10 napos átlagot tekintve. A gyakoriságot vizsgálva 10 nap alatt a gyermekek átlagosan csak kétszer kaptak tejet, egy alkalommal savanyított tejterméket. Az ízesített tejek előfordulási gyakorisága a 10 napban átlagosan 3 volt. Egy óvodában tej, savanyított tejtermék, ízesített tej egyszer sem volt a 10 nap alatt. KENYÉRFÉLÉK, PÉKSÜTEMÉNYEK. A vizsgált óvodákban a 10 nap során átlagosan 20-szor (naponta kétszer) kaptak kenyeret, péksüteményt a gyerekek. Egy

22 20 óvodában csak 15-ször. Egy intézményben pedig 25-ször szerepelt az étlapon kenyér vagy péksütemény. Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint a fehér, finomított pékárukkal szemben előnyben kell részesíteni a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket. Figyelemre méltó, pozitív változás: míg 2009-ben a vizsgált óvodák kétharmadában, addig 2013-ban a 35 óvodából 32-ben (91%) adtak a gyerekeknek a 10 nap alatt legalább egyszer teljes kiőrlésű, barna vagy magvas kenyeret, pékárut. Fehér kenyeret, péksüteményt átlagosan 16-szor kaptak az óvodás gyerekek, 2009-ben 15-ször. Kenyérfélék, péksütemények még gyakrabban szerepeltek az étlapon, mint 2009-ben. Három óvoda volt, ahol a 10 napban több teljes kiőrlésű, barna, magvas kenyérfélét adtak, mint fehéret. SZÁRAZTÉSZTA. Átlagosan 2,5-szer volt száraztészta főételként vagy köretként a 10 nap alatt a 35 óvodában. Legtöbb helyen kétszer. Ugyanakkor két óvodában is 5-ször (minden másnap) szerepelt a kínálatban a főtt tészta. ZÖLDSÉGFÉLÉK. Összességében zöldséget vagy ilyet tartalmazó ételeket a 10 napban 24-szer biztosított a közétkeztetés: a legkevesebb 17, a legtöbb 36 alkalom volt. Nyers zöldséget a főzőkonyhák átlagosan 9-szer adtak a gyerekeknek 10 nap alatt. Hét óvodában csupán 3 5 alkalommal. De kilenc óvodában naponta már akár többször is került a gyerekek tányérjára nyers zöldség. Lényegesen kedvező változás: nyers zöldségeket csaknem kétszer olyan gyakran kaptak a gyerekek 2013-ban, mint 2009-ben. GYÜMÖLCSÖK. Ételek részeként és nyersen, illetve feldolgozottan gyümölcsöket a 10 napban átlagosan hatszor kaptak a gyerekek. Nyers gyümölcsöt átlagosan négyszer. Ez megegyezik az előző vizsgálat eredményeivel. Kedvező változás: nem volt olyan óvoda, ahol egyszer sem adtak nyers gyümölcsöt a gyerekeknek, ugyanakkor egy óvodában 11-szer kaptak. Összességében a nyers gyümölcs vagy zöldség biztosítása jelentősen javult: a korábbi 9-ről 13 alkalomra nőtt átlagosan a 10 nap alatt. Csaknem minden ötödik óvodában naponta kétszer vagy többször is volt nyers zöldség, gyümölcs. Az óvodák egyharmadában azonban nem jelent meg a kínálatban naponta. KÉNYELMI TERMÉKEK. Igen széles körű a kényelmi termékek használata, a közétkeztetők 60%-ára jellemző. Ugyanakkor kedvező a trend a felhasználási gyakoriságban, ami az előző vizsgálathoz képest átlagosan a felére csökkent

23 (2,5/10 nap). Már csak egy óvoda volt, ahol minden nap használtak kényelmi termékeket. ÉTELÍZESÍTŐ ÉS SÓ EGYÜTTES ALKALMAZÁSA. A vizsgált 35 óvoda közül 28-ban legalább egyszer előfordult a 10 napban, hogy ételízesítőt és sót is használtak egy étel elkészítésénél. Volt olyan óvoda, ahol 16-szor is ilyen módon ízesítették az ételeket. Kedvező változás: az óvodák egyötöde már nem követte ezt a gyakorlatot. ZSÍROS, TEPERTŐS, VAJAS, MARGARINOS KENYÉR. A 35 óvodából 11-ben (31%) adtak megkent kenyeret, péksüteményt kisétkezésre, önálló ételként. Jelentős javulás 2009-hez képest, hogy ezek már jóval kevesebb óvodában szerepelnek az étlapon (korábban 23 óvodában), és a 10 nap alatt kettőnél többször egyik óvodában sem került a gyerekek tányérjára. 21 ÉDESSÉGEK. Idesoroltuk a lekváros, mogyorókrémes kenyeret, a kekszeket, nápolyit, illetve az édes pék- és cukrászsüteményeket. Hasonlóan a 2009-es eredményekhez: ezen ételek 2013-ban is csaknem minden óvodában feltűntek a kínálatban, ugyanakkor már nem 5 alkalommal, hanem átlagosan csak háromszor a 10 nap alatt. Két óvoda volt, ahol 8 alkalommal kaptak édességet a gyerekek.

24 5.2 LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK Az OÉTI laboratóriumi vizsgálata 3 nap teljes étrendsorát elemezte. 22 NAPI ÉTKEZÉS MENNYISÉGE. A napi étrend (tízórai, ebéd, uzsonna) átlagos össztömege 986 g, a legkevesebb 521 g, a legtöbb 1493 g volt, ami csaknem háromszoros különbség. Az észak-magyarországi és a dél-alföldi óvodákra volt jellemző, hogy nagyobb mennyiségű étel került a gyerekek tányérjára (16. ábra). Régiós összehasonlításban a napi étrendek tömege között több mint kétszeres eltérés is adódhatott, mint a Közép-Magyarország régióban, ahol ez 2,6-szoros volt. De akár még egy óvodán belül is jelentős ingadozást mutatott a napi étkezések tömege. Az óvodák csaknem 30%-ában az is előfordult: a legkisebb és a legnagyobb tömegű étrendek közt 30 40%-os volt az eltérés. 16. ábra: A három nap során felszolgált étrendek össztömege óvodánként, 2013 Össztömeg (g/3 nap étrendje) nap 2. nap 3. nap Átlag: 986 (±199,7) g/nap ENERGIATARTALOM. A laboratóriumi mérések alapján az étrendek átlagos energiatartalma 879 kcal, 19 óvodában ennél is kevesebb volt, szemben a nyersanyag kiszabatok alapján számított 1269 kcal-val (17. ábra). A különbség 44%. Átlagosan a legnagyobb eltéréseket (70%) az Észak-Magyarország régió, a legkisebbeket (24%) a Dél-Alföld régió óvodáiban mutattak a mért és a számított értékek.

25 17. ábra: Az étrendek átlagos energiatartalma a laboratóriumi mérés (színes oszlop) és a nyersanyag kiszabat (szürke oszlop) alapján óvodánként, 2013 Energia (kcal/étrend) Labor átlag: 879 (±143,8) kcal Kiszabat átlag: 1275 (±206,1) kcal 23 SÓTARTALOM. A három nap étrendjének átlagos sótartalma igen magas volt, 6,7 g/nap (18. ábra). A legalacsonyabb átlagérték 4,7 g, a legmagasabb 9,3 g volt. Az egyes napi étrendek sótartalmát vizsgálva sem találtunk olyat, amely csupán az ajánlott 2 gramm bevitelt biztosította. Sőt a legnagyobb napi érték 10,8 g volt, ami több mint ötszöröse a korcsoportos vonatkozó ajánlásnak. Bár az országos átlagot tekintve úgy tűnik, nincs érdemi változás az étrendek sótartalmában, említésre méltó: a dél-alföldi és a dél-dunántúli óvodákban átlagosan több mint 16%-kal kevesebb, ugyanakkor Észak-Magyarországon 20%-kal több sót tartalmaztak az étrendek, mint 2009-ben. 18. ábra: Az étrendek átlagos sótartalma óvodánként, Átlag: 6,7 (±1,6) g/nap Ajánlott érték Só (g/étrend)

26 24 KALCIUMTARTALOM. Az étrendek átlagos kalciumtartalma 270 mg volt, amely alig több mint 50%-a annak, ami az óvodás korcsoport számára ajánlott a közétkeztetésben (19. ábra). A 35 közül csak egy dél-alföldi óvodában érte el az étrendek átlagos kalciumtartalma az 520 mg-ot. Sajnálatos, hogy a már 2009-ben is alacsony (352 mg) értékhez képest tovább romlott a gyerekek kalciumellátása. A régiós átlagértékekben a Közép-Magyarország, a Dél- Dunántúl és az Észak-Magyarország régió óvodai étrendjének kalciumtartalma jelentősen, harmadával, felével csökkent. 19. ábra: Az étrendek átlagos kalciumtartalma óvodánként, 2013 Kalcium (mg/étrend) Átlag: 270 (±135,2) mg/nap Ajánlott érték VASTARTALOM. A három nap étrendjének átlagos vastartalma 2,6 mg volt (20. ábra). A régiós átlagértékek igen hasonlóak. De az esetek többségében a régión belül, az egyes óvodák között jelentős az eltérés. Kétségtelen, a közétkeztetési ajánlás élelmiszeralapú, vagyis a napi étrend vastartalmára nem tesz számszerű ajánlást. Figyelembe véve azonban az óvodás korcsoport napi vasszükségletét és annak jelentőségét a gyermekek egészséges élettani funkciójának fenntartásában, a közétkeztetésben adott ételek vastartalma kifejezetten alacsony. Ráadásul az előző vizsgálathoz képest további csökkenés figyelhető meg.

27 20. ábra: Az étrendek átlagos vastartalma óvodánként, Átlag: 2,6 (±1,0) mg/nap Ajánlott érték 5 Vas (mg/étrend) TRANSZ-ZSÍRSAV TARTALOM. Az előző felméréstől eltérően azoknak az élelmiszereknek a transz-zsírsavtartalmát mértük meg, melyek feltételezhetően ipari zsiradékot tartalmazhattak (ezek kiválasztásához támpontként szolgált a több mint 800 mintát tartalmazó adatbázisunk). A vizsgált minták közül három, a kisétkezéshez adott finom pékárunál vetődött fel táplálkozási kockázat, azonban nem haladta meg a transz-zsírsavtartalom a rendeletben amely időközben hatályba lépett előírt határértéket. AZ ÉTRENDEK ÉRTÉKELÉSE. A napi étrendek tápanyagtartalmának minősítésére kidolgozott pontozási rendszer szerint egy-egy pontot kapott az az étrend, amely megfelelt a következő feltételeknek: kevesebb, mint 2 g sót, 30 E%-nál kevesebb zsírt és 520 mg vagy annál több kalciumot tartalmazott. A 35 óvodából származó 105 étrend több mint egyharmada 0 pontot szerzett, vagyis nagy zsír-energia arány, magas só- és alacsony kalciumtartalom jellemezte azokat (21. ábra). Az étrendek több mint fele 1 pontot kapott, többségük a zsírenergia aránynak felelt meg. A 105 étrendből csupán 5 volt, amely két pontot szerzett a megfelelő zsír E% és kalciumtartalom miatt. A vizsgált étrendek között egy sem volt, amely egyidejűleg megfelelt volna mindhárom feltételnek és 3 pontot kapott volna. Ennek oka: valamennyi étrend sótartalma jelentősen meghaladta a 2 grammot. Sajnos e téren nincs kedvező változás. Hasonló volt az étrendek minősítése 2009-ben is.

28 21. ábra: A 105 óvodai étrend összpontszámának százalékos megoszlása, % 0% 0 pont 37% 1 pont 26 2 pont 3 pont 58% 5.3 AZ ELFOGYASZTOTT ÉTELEK MENNYISÉGE A vizsgált 35 óvodában a kiadagolt ebédről és a maradékról készített fényképek alapján becsléseink szerint az ebéd 80%-át elfogyasztották a gyerekek a három étkezési napon (22. ábra). Ennél nagyobb arányban, az ebéd majdnem 90%-át ették meg a gyerekek a Dél-Alföld régióban, míg Közép- Magyarországon átlagosan 73%-át. 22. ábra: Az elfogyasztott ételek arányának, az ételfotók alapján készített becslése az óvodákban, 2013 Az elfogyasztott ételek aránya 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Országos átlag Becsléseinket megerősítik a helyszíni megfigyelések eredményei. A maradék ételek arányát valamennyi óvodában a Népegészségügy Szakigazgatási Szervek munkatársai jellemezték a kérdőív felvételekor. Az óvodák ötödében mindent

29 megettek a gyerekek, az ebéd kisebb része maradt meg az óvodák 74%-ában. Az ételek több mint fele az óvodák 6%-ában került a maradékba. A Dél- Dunántúl és Észak-Magyarország régióban az óvodák egyharmadában nem volt maradék (23. ábra). A Nyugat-Dunántúl régióban az óvodák 15%-ában az ételek több mint felét nem ették meg a gyerekek. 23. ábra: A maradék ételek arányának helyszíni becslése valamennyi óvodában, 2013 Gyakoriság 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% több mint fele kisebb része nem volt maradék SZÜLŐK VÉLEMÉNYE A kérdőívet a 35 óvodából 721 szülő töltötte ki. Kiderült, tudják főleg a kitett étlap alapján, mit eszik gyermekük az óvodában. Többségük (70%) véleménye szerint egészséges a közétkeztetés. Mégis a szülők majdnem egyötöde panaszkodott az óvodai étkezésre, elsősorban annak minőségére (egyforma levesek, sok a fehér kenyér, sok a tészta, rossz minőségű felvágott, vizes kakaó, erős fűszerek, cukros, zsíros vagy sós). Az ételek mennyiségét a szülők harmada kifogásolta (kevés az uzsonna, kicsik az adagok). A korábbi vizsgálathoz képest 10%-kal kevesebb azon szülők aránya, akik úgy gondolják: az óvodai közétkeztetés egészséges. A panaszok aránya mindkét felmérésben megegyezett. De míg a minőséggel kapcsolatos panaszok gyakorisága nőtt, a mennyiségre vonatkozóké felére csökkent. Egyharmaduk úgy vélte: nincs lehetőségük az étkeztetéssel kapcsolatos panaszok, észrevételek, javaslatok jelzésére. Míg a szülők 59%-a az óvónőkkel megbeszéli ezeket. A szülők több mint a fele (57%) a közétkeztetés térítési díján felül rendszeresen hozzájárul gyermeke óvodai étkeztetéséhez. Legtöbben (87%) friss zöldséget, gyümölcsöt visznek az óvodába (24. ábra).

30 24. ábra: Szülői hozzájárulás az óvodások étkeztetéséhez, Friss gyümölcs, zöldség Sós/édes rágcsálnivalók Szörp 12-25%-os gyümölcslé Lekvár 100%-os gyümölcslé Tej Ásványvíz Müzli, gabonapehely 15% 8% 7% 6% 6% 6% 6% 4% 87% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Gyakoriság Hasonlóan a szülők válaszaihoz, az óvodavezetők szerint is az óvodák több mint felében (54%) a szülők rendszeresen hozzájárultak a gyerekek napi ellátásához zöldséggel, gyümölccsel (25. ábra). A szülői hozzájárulás Közép- Magyarországon (74%) és Nyugat-Dunántúlon (70%) volt a legmagasabb arányú. Észak-Magyarországon az óvodák csaknem 80%-ában a közétkeztetés keretében tudtak naponta zöldséget, gyümölcsöt adni. A dél-dunántúli és az észak-alföldi óvodákban hasonlóan a 2009-es eredményekhez a szülői hozzájárulás ellenére sem volt biztosított valamennyi óvodában a napi zöldség, gyümölcs. 25. ábra: A napi friss zöldség- és gyümölcsellátást a közétkeztetés keretében, illetve szülői hozzájárulással biztosító óvodák aránya, 2013 Gyakoriság 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Szülők Közétkeztetés Országos átlag: szülők Országos átlag: közétkeztetés

31 6 ÖSSZEFOGLALÁS Az óvodai közétkeztetésről 2013-ban másodszorra végzett országos felmérést az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal és a Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveivel közösen. A felmérés követte a 2009-es vizsgálat módszertanát. Így lehetőség volt a változások monitorozására az eltelt négy évhez képest. Országosan az óvodák egyötödében főznek csak helyben: többségükben tálalókonyha van. A főzőkonyhák más korosztályoknak is főznek, de már háromnegyedük külön nyersanyag kiszabatot készít az óvodások számára. A konyhák többségében de nem mindegyikben élelmezésvezető tervezi az étlapot; e folyamat során csak harmaduk végez mindig tápanyagszámítást. A konyhák csaknem háromnegyede bevezetett új ételeket, eddig még nem használt nyersanyagokat, amelyek összhangban vannak az egészséges táplálkozás irányelveivel a változatosság növelésén túl. Ugyanakkor a konyhák 13%-a 20 nap alatt csak féle ételt használt. A konyhák fele beszerzéseik során támaszkodik a helyi kistermelők által termelt nyersanyagokra; elsősorban a helyben megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket tudják felhasználni. A napi nettó nyersanyagnorma háromszori étkezésre átlagosan 300 Ft volt. Országosan a legalacsonyabb és legmagasabb összegű norma között több mint négy és félszeres a különbség. A 10 napos élelmiszer-felhasználás egyes területein kedvező változásokat tapasztaltunk. Nőtt a zöldség- és gyümölcsfelhasználás, ezen belül nyers zöldséget, gyümölcsöt az óvodák több mint 60%-ában naponta legalább egyszer biztosított a közétkeztetés. Ugyancsak az egészséges táplálkozás ajánlásainak elterjedését mutatja 2009-hez képest, hogy 2013-ban több óvoda 10 napos étlapjára került fel legalább egyszer hal. De volt, ahol ennél gyakrabban. Örvendetes, hogy kevesebbszer kaptak a gyerekek kisétkezésre önmagában zsírral, tepertőkrémmel, vajjal vagy margarinnal megkent kenyeret, illetve édességet. Teljes kiőrlésű, barna, magvas kenyeret, pékárut csaknem valamennyi óvodában kaptak a gyerekek, ám csak egyszer a 10 napban. Ezzel szemben voltak olyan közétkeztetők is, amelyek esetében a teljes kiőrlésű kenyerek felhasználása meghaladta a fehérét. Sajnálatos, hogy a húskészítményeknél a rosszabb minőségű és magasabb zsírtartalmú felvágottak felhasználása dominál. Tejet és tejterméket még a 2009-es vizsgálathoz képest is kevesebbet kaptak a gyerekek: alig haladta meg a korosztályos élettani szükséglet felét. Együtt használt ételízesítőt és sót a főzőkonyhák négyötöde. Fontosnak tartjuk kiemelni: az utóbbi időben már 29

32 30 kaphatók a csökkentett sótartalmú vagy teljesen sómentes ételízesítők, melyek széleskörű használata indokolt lenne a közétkeztetésben. A sómentes ételízesítők megjelenésével várható az ételek sótartalmának csökkenése. A kérdőívek és a nyersanyag kiszabatok alapján úgy tűnik, kevesebben használnak sót tartalmazó ételízesítőket, illetve kevesebb a sófelhasználás. Ugyanakkor a laboratóriumi mérések alapján az étrendek sótartalma még mindig a korcsoportos ajánlás több mint háromszorosa volt. A nyersanyag kiszabatok alapján számolt és a laboratóriumban mért tápanyagértékek között az eltérés igen jelentős volt: a számolt energiatartalom a laboratóriumi érték másfélszerese. A napi étrendek tömege nemcsak regionálisan, hanem óvodákon belül is jelentős ingadozásokat mutatott. Dacára annak, hogy az óvodák már csaknem kétharmadában volt adagolási útmutató. Az óvodások számára mindenhol biztosították az igény szerinti folyadékpótlást. Csakhogy hasonlóan a 2009-es eredményekhez egyharmaduk még cukortartalmú szörpöket, teát, gyümölcslevet is kapott rendszeresen, ami növeli az elhízás és a fogszuvasodás kockázatát. Átlagosan a kitálalt ebéd 80%-át megették a gyerekek; régión belül azonban jelentős volt a különbség. Komoly az előrelépés a diétás étkeztetésben. Míg 2009-ben csak a diétára szoruló gyermekek felének, addig 2013-ban már 69%-ának tudott a közétkeztetés megfelelő étkezést nyújtani. Az esetek 23%-ában a szülők, 7%-ában egyéb módon oldották meg az óvodában a diétát. Összességében megállapíthatjuk: a közétkeztetésben elindult az a folyamat, mely révén mindenkinek a szükségleteinek és az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelő minőségű és mennyiségű étel biztosítható. Hogy ezt minél előbb és minél többen élvezhessék az önkéntes kezdeményezéseken túl, ahhoz a közétkeztetés rendeleti szabályozása szükséges.

33 7 JAVASLATOK Az óvodai közétkeztetés minőségi és mennyiségi javítása érdekében javasoljuk: a legalább napi egyszeri nyers gyümölcs, zöldség teljes körű biztosítását. a tej és tejtermékek mennyiségének növelését o a tej és tejtermékek változatos felhasználásával (pl. tej-gyümölcs turmix, gyümölcsös túró, fűszeres túrókrém, joghurt müzlivel). a teljes kiőrlésű gabonafélék felhasználásának jelentős növelését. a cukrozott italok helyett a vizet. a közétkeztetésben felhasznált egészséges élelmiszerek választékának bővítését o a feldolgozott élelmiszerek reformulációjának felgyorsításával (cukor, zsír, só) o a feldolgozatlan élelmiszerek arányának növelésével o a helyi kistermelői termékek jobb kihasználásával. az ételek sótartalmának csökkentését o a sótartalmú kényelmi termékek használatának további csökkentésével o a sómentes ételízesítők szélesebb körű alkalmazásával, o az ételkészítés során hozzáadott só mennyiségének pontos mérésével (nem kóstolás) o só helyett fűszerek kreatív alkalmazásával. a közétkeztetésben országosan felhasznált élelmiszerek egyes tápanyag és allergén összetevőit tartalmazó központi adatbázis kifejlesztését. a közétkeztetők továbbképzését a táplálkozás-egészségügyi előírások egységes alkalmazása és a dokumentáció egységes vezetése érdekében. az óvónők egészséges táplálkozásra vonatkozó ismereteinek bővítését. a közétkeztetésben érintett valamennyi szereplő (fenntartó, közétkeztető, óvoda, szülő) rendszeres konzultációját az egészséges közétkeztetés megvalósításának közös támogatása érdekében. a Mintamenza program fenntartását és kiterjesztését. a táplálkozási kockázati tényezők csökkentését célzó programokban az óvodák részvételi arányának növelését o Iskolatej program o Iskolagyümölcs program o a HAPPY-hét program óvodai bevezetése. a közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi követelményeinek rendszeres, egységes szempontok szerinti ellenőrzését. 31

34 32

35 Országos helyzetkép az óvodai közétkeztetésről 2013 Óvodai Táplálkozás-egészségügyi Felmérés Impresszum Szerzők: Közreműködők: A kiadás dátuma: Kiadja: Bakacs Márta Dr. Martos Éva Schreiberné Molnár Erzsébet Zentai Andrea Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársai március Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Levelezési cím: 1097 Budapest, Albert Flórián út 3/A A kiadásért felel: Dr. Martos Éva, főigazgató főorvos ISSN: A dokumentum pdf formátumban letölthető: A címoldalon a vízfogyasztást népszerűsítő évi HAPPY-hét program keretében készített gyermekrajzok láthatók. A kiadvány adatainak másodlagos publikálása csak a forrás feltüntetésével történhet.

36 Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 1097 Budapest, Albert Flórián út 3/A 2014 ISSN

Szerzők: Belláné Apostol Mária, Vereckei Katalin, Dr. Müller Cecília, Dr. Gömöri Gábor Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási

Szerzők: Belláné Apostol Mária, Vereckei Katalin, Dr. Müller Cecília, Dr. Gömöri Gábor Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerzők: Belláné Apostol Mária, Vereckei Katalin, Dr. Müller Cecília, Dr. Gömöri Gábor Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Az egészség megőrzésének, a betegségek megelőzésnek

Részletesebben

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen!

Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 VI. Népegészségügyi Konferencia Budapest, 2015. február 25. Egészséges táplálkozás Közétkeztetés kockázatmentesen! Dr. med.habil Martos Éva

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN CÍMŰ KONFERENCIA

VÁLTOZÁSOK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN CÍMŰ KONFERENCIA Közétkeztetési rendelet kapcsán felmerülő táplálkozás-egészségügyi feladatok Barnáné Susa Éva dietetikus okleveles táplálkozástudományi szakember Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi

Részletesebben

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21.

A menza-rendelet. Ruis Zsuzsanna dietetikus. 2015. május 21. A menza-rendelet Ruis Zsuzsanna dietetikus 2015. május 21. 37/2014. (IV. 30.)EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó ajánlásokról Érvénybe lépés: 2015. január 1. Hatályba lépés: 2015. szeptember 1. A

Részletesebben

1 BEVEZETŐ KIEMELT MEGÁLLAPÍTÁSOK MÓDSZEREK TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖRNYEZET MENZA... 12

1 BEVEZETŐ KIEMELT MEGÁLLAPÍTÁSOK MÓDSZEREK TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖRNYEZET MENZA... 12 Köszönetnyilvánítás Ko szo nju k az egyu ttmu ko de st az Orsza gos Tisztifo orvosi Hivatalnak, a Megyei e s Fo va rosi Korma nyhivatalok Ne pege szse gu gyi Szakigazgata si Szervei, a Ja ra si e s Fo

Részletesebben

Valamennyi konyha értékelését elvégeztük

Valamennyi konyha értékelését elvégeztük A 2009. évi Óvodai Táplálkozás-egészségügyi Felmérés tapasztalatai a tápanyagkiszabatok és óvodavezetői kérdőívek alapján a dél-alföldi régióban A felmérés tapasztalatai és utóélete Békés megyében Dr.

Részletesebben

A közétkeztetés helyzete Komárom- Esztergom megyében

A közétkeztetés helyzete Komárom- Esztergom megyében A közétkeztetés helyzete Komárom- Esztergom megyében Kéri Istvánné közegészségügyi-járványügyi felügyelő Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Változások a közétkeztetésben

Részletesebben

A B C D E F 1. Nyersanyag Korcsoportok év 4 6 év 7 10 év év 15. évtől

A B C D E F 1. Nyersanyag Korcsoportok év 4 6 év 7 10 év év 15. évtől melléklet a 37/014. (IV. 30.) EMMI rendelethez Nyersanyag-kiszabati előírás egy adagra/fő Nyersanyag Korcsoportok. 1 3 év 4 6 év 7 10 év 11 14 év évtől 3. 1 g 0 30 g 40 0 g 4. színhús: színhús: 60 80 g

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elıírásokról rendelettervezet

Részletesebben

Közétkeztetési körkép 2016.

Közétkeztetési körkép 2016. Közétkeztetési körkép 2016. Kosztovics Ottóné élelmezés-egészségügyi szakügyintéző Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium 2017. május 23. Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közétkeztetési

Részletesebben

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma

Az ellátás során biztosítandó étkezések energiatartalma és száma Bölcsıdés korcsoport közétkeztetése Jelen anyag az OÉTI munkatársai által készített A rendszeres étkezést biztosító, szervezett élelmezési ellátás keretében szolgáltatott élelmiszerekre vonatkozó táplálkozásegészségügyi

Részletesebben

Új irányok az étkeztetésben

Új irányok az étkeztetésben Új irányok az étkeztetésben Szabó Zsuzsanna, dietetikus, élelmezésvezető Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 50. -ának (3) bekezdése előírja, hogy "A közétkeztetésben különösen a gyermekintézményekben

Részletesebben

Balogh Miklós ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT AZ INTÉZMÉNYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN. Lektorálta:

Balogh Miklós ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT AZ INTÉZMÉNYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN. Lektorálta: Balogh Miklós ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS HELYES HIGIÉNIAI GYAKORLAT AZ INTÉZMÉNYI KÖZÉTKEZTETÉSBEN Lektorálta: 1 TARTALOMJEGYZÉK Fejezet száma Fejezet címe Oldal 1. Bevezetés, a téma indokoltsága, jogszabályi

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

54/2014. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

54/2014. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 54/204. (XII. 29.) EMMI rendelet egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról hatályos: 204.2.3-205.0.03 Az egészségügyről szóló 997. évi CLIV. törvény 247. (2) ekezdés sz) pontjáan kapott

Részletesebben

A Közös Kincsünk a Gyermek Nemzeti Csecsemő és Gyermekegészségügyi Program keretében. A bölcsődei étkeztetés felmérése, pilot vizsgálat 2010.

A Közös Kincsünk a Gyermek Nemzeti Csecsemő és Gyermekegészségügyi Program keretében. A bölcsődei étkeztetés felmérése, pilot vizsgálat 2010. A Közös Kincsünk a Gyermek Nemzeti Csecsemő és Gyermekegészségügyi Program keretében A bölcsődei étkeztetés felmérése, pilot vizsgálat 2010. 1 Információk a bölcsődei étkeztetéshez Tartalom A KÖZÖS KINCSÜNK

Részletesebben

KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL SZÜLŐK

KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL SZÜLŐK KÖZÉTKEZTETÉS AZ ÉRINTETTEK SZEMÉVEL SZÜLŐK Fail Ágnes és Szombathelyi Szilvia Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet KÖZÉTKEZTETÉS KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉG A NEMZETI CSALÁD ÉS SZOCIÁLPOLITIKAI INTÉZET

Részletesebben

37/2014. (IV.30.) EMMI. rendelet A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

37/2014. (IV.30.) EMMI. rendelet A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 37/2014. (IV.30.) EMMI. rendelet A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Dreska Erzsébet közegészségügyi felügyelő Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási

Részletesebben

A KÓRHÁZI FELMÉRÉS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA

A KÓRHÁZI FELMÉRÉS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA A KÓRHÁZI FELMÉRÉS EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA FAO / IAEA KUTATÁSI PROGRAM Lőrinczné Táborfi Julianna, Dr. Kovács Viktória Anna Budapest, 20. VI. 2. VÁZLAT A vizsgálat célja A legyengült immunrendszerű betegek

Részletesebben

Közétkeztetés a Nemzeti Táplálkozáspolitika Cselekvési Tervben. Dr. Biró Krisztina osztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Közétkeztetés a Nemzeti Táplálkozáspolitika Cselekvési Tervben. Dr. Biró Krisztina osztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közétkeztetés a Nemzeti Táplálkozáspolitika Cselekvési Tervben Dr. Biró Krisztina osztályvezető Nemzeti Erőforrás Minisztérium Nemzetközi előzmények (WHO, EU) Európai Elhízás-ellenes Charta WHO Európai

Részletesebben

Mintamenza Szakmai nap augusztus 9. VEMKH NSzSz Veszprém,József A. u. 36.

Mintamenza Szakmai nap augusztus 9. VEMKH NSzSz Veszprém,József A. u. 36. Mintamenza Szakmai nap 2013. augusztus 9. VEMKH NSzSz Veszprém,József A. u. 36. A szakmai megbeszélés előtt sajtótájékoztatást (Veszprém TV, Napló) tartott Dr. Andrásofszky Enikő megyei tisztifőorvos és

Részletesebben

A magyar lakosság vitaminbevitelének. Schreiberné Molnár Erzsébet, Bakacs Márta

A magyar lakosság vitaminbevitelének. Schreiberné Molnár Erzsébet, Bakacs Márta A magyar lakosság vitaminbevitelének vizsgálata az OTÁP2014 felmérés alapján Schreiberné Molnár Erzsébet, Bakacs Márta OTÁP felmérés A Központi Statisztikai Hivatal által szervezett Európai Lakossági Egészségfelmérés

Részletesebben

Budapest, 2011. augusztus 01.

Budapest, 2011. augusztus 01. Országos Tisztifőorvosi Hivatal ikt. szám: A RENDSZERES ÉTKEZÉST BIZTOSÍTÓ, SZERVEZETT ÉLELMEZÉSI ELLÁTÁSRA VONATKOZÓ TÁPLÁLKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI AJÁNLÁS KÖZÉTKEZTETŐK SZÁMÁRA Az egészségügyről szóló 1997.

Részletesebben

Dr. SZABÓ ENIKŐ helyettes országos tisztifőorvos SCHMIDT RICHÁRD közegészségügyi felügyelő OTH. 2015. Október 15.

Dr. SZABÓ ENIKŐ helyettes országos tisztifőorvos SCHMIDT RICHÁRD közegészségügyi felügyelő OTH. 2015. Október 15. Dr. SZABÓ ENIKŐ helyettes országos tisztifőorvos SCHMIDT RICHÁRD közegészségügyi felügyelő OTH 2015. Október 15. Forrás: OÉTI GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK? https://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajeko

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet. a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 1. 1. Általános rendelkezések

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet. a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 1. 1. Általános rendelkezések Hatály: 2015.XI.1. - 2017.IV.12. 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 1 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés sz)

Részletesebben

37/2014. (IV. 30.) EMMI

37/2014. (IV. 30.) EMMI Az emberi erőforrások minisztere 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 61. szám Az egészségügyről szóló

Részletesebben

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés sz) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Részletesebben

A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi

A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi A rendszeres étkeztetést biztosító, szervezett élelmezési ellátásra vonatkozó táplálkozásegészségügyi ajánlás közétkeztetık számára jelentıs változásokat hoz A közétkeztetésrıl, az OÉTI által végzett országos

Részletesebben

Bölcsődei élelmezés. Tej, tejtermékek

Bölcsődei élelmezés. Tej, tejtermékek Bölcsődei élelmezés Bölcsődéi élelmezésünk napi 4x étkeztetéssel /Reggeli, Tízórai, Ebéd, Uzsonna/ biztosítja a 6 hónap -3 éves korosztályú bölcsődések a napi energiaszükséglet 75%-át. Célunk a gyermekek

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám:../2015. 14. T Á J É K O Z T A T Ó a Képviselő-testülethez a közétkeztetésben

Részletesebben

Tárgy: Szociális, valamint gyermekjóléti rendeletek módosítása Mell.: 2 db rendelet-tervezet

Tárgy: Szociális, valamint gyermekjóléti rendeletek módosítása Mell.: 2 db rendelet-tervezet Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U- 9683-6/2014. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 email: lencsene@szentes.hu Tárgy: Szociális, valamint gyermekjóléti rendeletek módosítása

Részletesebben

Az emberi erőforrások minisztere 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

Az emberi erőforrások minisztere 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Az emberi erőforrások minisztere 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés sz)

Részletesebben

(Kód Megnevezés Melyik HBCS-be sorolódik) 959E Rosszindulatú daganat kemoterápiája E 7698* Kemoterápia, sc. HER+TXT 3 heti dózis protokoll szerint

(Kód Megnevezés Melyik HBCS-be sorolódik) 959E Rosszindulatú daganat kemoterápiája E 7698* Kemoterápia, sc. HER+TXT 3 heti dózis protokoll szerint M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 61. szám 8915 15. melléklet a 36/2014. (IV. 30.) EMMI rendelethez Az R4. 4. mellékletében foglalt táblázat C50 Az emlő rosszindulatú daganata megjelölésű része a 7704

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. november 19-i soron kívüli ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. november 19-i soron kívüli ülésére Tárgy: Közétkeztetés versenyeztetése Sorszám: IV/3. Előkészítette: Gál András osztályvezető Műszaki Osztály Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Döntéshozatal módja: Egyszerű szótöbbség Tárgyalás

Részletesebben

A tanulmány megírását az MTA Bolyai Ösztöndíj támogatta. A szerző az MTA BTK Néprajztudományi

A tanulmány megírását az MTA Bolyai Ösztöndíj támogatta. A szerző az MTA BTK Néprajztudományi Bá t i An i k ó Paradicsomlevestől a fürjtojásig A gyermekétkeztetés néprajzi vizsgálata budapesti példa nyomán A nemzetközi és a hazai médiában is ma a legnagyobb érdeklődést kiváltó és egyben leginkább

Részletesebben

Laktózérzékenyek táplálkozási szokásainak hatása a testösszetételre

Laktózérzékenyek táplálkozási szokásainak hatása a testösszetételre Laktózérzékenyek táplálkozási szokásainak hatása a testösszetételre DR. PÁLFI ERZSÉBET 1, DAKÓ SAROLTA 2, MOLNÁR RÉKA 3, DR. MIHELLER PÁL 2 1 SEMMELWEIS EGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR DIETETIKAI ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI

Részletesebben

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet. a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 1

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet. a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 1 Magyar joganyagok - 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet - a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előí 1. oldal 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 193. szám 79459

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 193. szám 79459 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 016. évi 193. szám 7949 Az emberi erőforrások minisztere 36/016. (XII. 8.) EMMI rendelete a közre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/014. (IV. 30.) EMMI

Részletesebben

Szakmai beszámoló Generációs-híd program Jeles napok tevékenység

Szakmai beszámoló Generációs-híd program Jeles napok tevékenység Szakmai beszámoló Generációs-híd program Jeles napok tevékenység Előzmények Projekt adatai: Kedvezményezett Projekt címe Projekt azonosítója Alsómocsolád Község Önkormányzata Mintaprogram a minőségi időskorért

Részletesebben

Az emberi erőforrások minisztere../2013. (.) EMMI rendelete. a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

Az emberi erőforrások minisztere../2013. (.) EMMI rendelete. a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Az emberi erőforrások minisztere./2013. (.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés sz) pontjában

Részletesebben

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag. RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette és előterjeszti: Vargáné Fodor Rita bízott

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 61. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 61. szám MAGYAR KÖZLÖNY 61. szám M A G YA R O R S Z Á G H I VATA L O S L A PJ A 2014. április 30., szerda Tartalomjegyzék 138/2014. (IV. 30.) Korm. rendelet Az árva mű felhasználásának részletes szabályairól 8815

Részletesebben

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez

szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Útmutató a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi elírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet hatósági ellenrzéséhez Készült a TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 jel, Egészséges alapanyagok

Részletesebben

6. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 30-i rendes ülésére

6. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 30-i rendes ülésére 6. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 30-i rendes ülésére Tárgy: Óvodai étkeztetés struktúrájának átalakítása Előterjesztő:

Részletesebben

Háromnapos étkezési napló Kitöltési útmutató

Háromnapos étkezési napló Kitöltési útmutató Háromnapos i napló Kitöltési útmutató 1. Kérjük, adja meg általános i szokásait, melyek segítik a táplálkozási szakembereket az i napló pontosabb értékelésében! 2. A három nap közül két, nem egymást követő

Részletesebben

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŐLÉS 2015. ÁPRILIS 30-I ÜLÉSÉRE

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŐLÉS 2015. ÁPRILIS 30-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŐLÉS 2015. ÁPRILIS 30-I ÜLÉSÉRE 4. IKTATÓSZÁM: 33-2/2015. MELLÉKLET: - TÁRGY: Tájékoztató az Új koncepció a közétkeztetésben ELİTERJESZTİ: Dr. Müller Cecília megyei tisztifıorvos

Részletesebben

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk?

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? CUkorBETEgEk étrendje = EgészségEs TáPlálkozás KICSÁK MARIAN, NAGY KRISZTINA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes TársAság vezetôsége MEgBízásáBÓl, A sanofi TáMogATásávAl készült

Részletesebben

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása

Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos Sportágak Táplálkozása Súlycsoportos sportágak Gyorserő sportágak közé soroljuk - 50-60 % szénhidrát - 25-20 % fehérje - 15-20 % zsír Ezen arányok személyre szabottan, kor, nem, célok, súlycsoport

Részletesebben

A HAZAI ZÖLDSÉGFOGYASZTÁS ELEMZÉSE AZ OLEF FELMÉRÉS ALAPJÁN

A HAZAI ZÖLDSÉGFOGYASZTÁS ELEMZÉSE AZ OLEF FELMÉRÉS ALAPJÁN A HAZAI ZÖLDSÉGFOGYASZTÁS ELEMZÉSE AZ OLEF FELMÉRÉS ALAPJÁN Gilingerné dr Pankotai Mária Dr Bíró Lajos Munkánkban a hazai zöldségfogyasztást, ezen belül a hajtatott zöldségek fogyasztását próbáljuk felmérni.

Részletesebben

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat

Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz Életmód és terápia június 2., szombat Diabéteszes nefropátia étrendi kezelése Diabétesz 2007. Életmód és terápia 2007. június 2., szombat Papp Rita, dietetikus tudományos főmunkatárs Fresenius Kabi Hungary Kft., Budapest Megelőzés Törekvés

Részletesebben

II. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás - egészségügyi előírásokról

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás - egészségügyi előírásokról 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás - egészségügyi előírásokról Miskolc 2015. március 24. Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Helena projekt. A projekt célja 12/04/2011. Campden BRI 1

Helena projekt. A projekt célja 12/04/2011. Campden BRI 1 Helena projekt Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence A projekt célja A HELENA program EU FP 6-s kutatási program része volt, amely az európai fiatalok étkezési- és fogyasztási szokásainak

Részletesebben

Iskolabüfé. Ajánlás az iskolabüfék kínálatának kialakításához. Élelmiszerek szerinti csoportosítás

Iskolabüfé. Ajánlás az iskolabüfék kínálatának kialakításához. Élelmiszerek szerinti csoportosítás 1 / 5 2017. 08. 11. 11:53 Iskolabüfé Fontos nagy hangsúlyt fektetni a gyermekek egészséges táplálkozására, hiszen egy gondosan összeállított étrend hozzájárul a gyermekek megfelelő szellemi és fizikai

Részletesebben

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fogyókúrák. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fogyókúrák Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Sztárok Sztárok fogyókúra után http://www.rtlklub.hu/bulvar/video/54598 Fatorexia Az újabb testkép zavar Míg a legtöbb ember tisztában van a súlyfeleslegével,

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt. sz.: I.2-858/2010/III. Üi.: Csomor Ágnes/Szászné Rendelettervezet Tárgy: A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról és a térítési

Részletesebben

AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ, KÖZÉTKEZTETÉSBEN ÉTKEZŐK ÉS CSALÁDJUK KÖRÉBEN VÉGZETT REPREZENTATÍV FELMÉRÉS EREDMÉNYEI

AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ, KÖZÉTKEZTETÉSBEN ÉTKEZŐK ÉS CSALÁDJUK KÖRÉBEN VÉGZETT REPREZENTATÍV FELMÉRÉS EREDMÉNYEI AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSBAN RÉSZTVEVŐ, KÖZÉTKEZTETÉSBEN ÉTKEZŐK ÉS CSALÁDJUK KÖRÉBEN VÉGZETT REPREZENTATÍV FELMÉRÉS EREDMÉNYEI Dr. Polereczki Zsolt Prof. Dr. Szakály Zoltán Jasák Helga Debreceni

Részletesebben

DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN

DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN DIÉTA MAGASVÉRNYOMÁS BETEGSÉGBEN A magasvérnyomás-betegség ( hipertonia ) kezelésében a diétának fontos, meghatározó szerepe van. A nem gyógyszeres kezelés a következ beavatkozásokból áll: Elhízás esetén

Részletesebben

Nyírábrányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől 4264 Nyírábrány, Ábrányi Kornél tér 6. : 52/ /11 : 52/

Nyírábrányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől 4264 Nyírábrány, Ábrányi Kornél tér 6. : 52/ /11 : 52/ Nyírábrányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől 4264 Nyírábrány, Ábrányi Kornél tér 6. : 52/208-001/11 : 52/208-009 e-mail: jegyzo@nyirabrany.hu 4. Napirend Az előterjesztés törvényes. E L Ő T E R

Részletesebben

<-35. számú előterjesztés

<-35. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je

Részletesebben

Tárgy: Központi Gyermekélelmezési Konyha 2015. évi szolgáltatási díjának megállapítása Mell.: 1 db

Tárgy: Központi Gyermekélelmezési Konyha 2015. évi szolgáltatási díjának megállapítása Mell.: 1 db Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Ikt.sz.: Témafelelős: Kovács Györgyné Tárgy: Központi Gyermekélelmezési Konyha 2015. évi szolgáltatási díjának megállapítása Mell.: 1 db Szentes

Részletesebben

Háromnapos étkezési napló Kitöltési útmutató

Háromnapos étkezési napló Kitöltési útmutató Háromnapos i napló Kitöltési útmutató 1. Kérjük, adja meg általános i szokásait, melyek segítik a táplálkozási szakembereket az i napló pontosabb értékelésében! 2. A három nap közül két, nem egymást követő

Részletesebben

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén 9. i, c Termelés elmélet 1. Vendéglátás feladatai 2. Vendéglátás jelentősége 3. A vendéglátás tevékenységi körei: főfolyamatok: árubeszerzés, áruszállítás 4. Főfolyamatok: áruátvétel, raktározás 5. Főfolyamatok:

Részletesebben

Mayar joanyaok - 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet - a közre vonatkozó t 2. oldal 3. A 37/2014. EMMI rendelet 4. -a a következő (1a) bekezdéssel eészül

Mayar joanyaok - 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet - a közre vonatkozó t 2. oldal 3. A 37/2014. EMMI rendelet 4. -a a következő (1a) bekezdéssel eészül Mayar joanyaok - 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet - a közre vonatkozó t 1. oldal 36/2016. (XII. 8.) EMMI rendelet a közre vonatkozó táplálkozás-eészséüyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet

Részletesebben

OÉTI - Az egészséges táplálkozással a betegségek jelentõs része megelõzhetõ

OÉTI - Az egészséges táplálkozással a betegségek jelentõs része megelõzhetõ OÉTI - Az egészséges táplálkozással a betegségek jelentõs része megelõzhetõ Szerzõ Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda 2015. 03 25. Utolsó frissítés 2016. 12 22. Új kiíróként csatalkozott 2015-ben a

Részletesebben

Beszámoló az Oktatási Intézmények Központi Konyhájának évi munkájáról

Beszámoló az Oktatási Intézmények Központi Konyhájának évi munkájáról Beszámoló az Oktatási Intézmények Központi Konyhájának 216. évi munkájáról 1 Szeretném Önöket tájékoztatni a 216.1.1-től eltelt időszakról! Az Oktatási Intézmények Központi Konyhája a 216-os évet a volumenek

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK, TŐKEHÚSOK A FOGYASZTÓK KOSARÁBAN

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK, TŐKEHÚSOK A FOGYASZTÓK KOSARÁBAN HÚSKÉSZÍTMÉNYEK, TŐKEHÚSOK A FOGYASZTÓK KOSARÁBAN Magyar Húsiparosok Szövetsége Sajtótájékoztató Vella Rita, GfK Hungária Kft. 2013. Március 13. GfK 2012 Húskészítmények, tőkehúsok a fogyasztók kosarában

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétsá, Rákóczi út 20 Telefon: 35/550-100 wwwretsahu Email: hivatal@retsahu Előterjesztést készítette és előterjesztő: Fodor Rita jeyző általános helyettese

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U-15807-4/2011. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 e-mail: lencsene@szentes.

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U-15807-4/2011. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 e-mail: lencsene@szentes. Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U-15807-4/2011. Lencséné Szalontai Mária tel.: 63-510-323 e-mail: lencsene@szentes.hu Tárgy: Gyermekjóléti rendelet módosítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet

Részletesebben

Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005.

Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005. Az iskolai büfék illetve az ott elhelyezett automaták egészséges táplálkozásba illeszkedő élelmiszerkészítmények kritériumrendszere 2005. 2 A táplálkozástudomány miközben folyamatosan kutatja az egészséget

Részletesebben

Fókuszban a tejtermékek!

Fókuszban a tejtermékek! Fókuszban a tejtermékek! Fogyasztói igények és szokások változása napjainkban V. Tejágazati Konferencia 2015. november 26 Csillag-Vella Rita GfK 1 Magyarország vásárlóerejének Európa átlagához viszonyított,

Részletesebben

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető

52 811 01 0000 00 00 Élelmezésvezető Élelmezésvezető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB201220022 EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN Magas koleszterinszint Tudja e Ön, hogy mennyi az átlagos koleszterinbevitel a magyar lakosság körében? 500-600

Részletesebben

Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2016.(VI.22.)Ör a gyermekétkeztetés térítési díjának megállapításáról

Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2016.(VI.22.)Ör a gyermekétkeztetés térítési díjának megállapításáról Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2016.(VI.22.)Ör a gyermekétkeztetés térítési díjának megállapításáról Apátfalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM

FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK EGY INNOVÁCIÓS PROGRAM Dr. Professzor emeritus Szent István (korábban Budapesti Corvinus)Egyetem Élelmiszertudományi Kar 2016.szeptember 14 II. Big Food Konferencia, Budapest

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

Étlap. Szerda 2018/02/14. Grillcsirkemell. Párolt zöldségek. A:Glutén, Tojás, Tej, Zeller, Brokkoli krémleves

Étlap. Szerda 2018/02/14. Grillcsirkemell. Párolt zöldségek. A:Glutén, Tojás, Tej, Zeller, Brokkoli krémleves 2018.02.09 9:08 változtatás jogát fenntartjuk Menü: ÓVODA EBÉD Tárkonyos raguleves Májgombócleves Grillcsirkemell Csontleves Sóska leves 178 kcal 745 kj Tej, Zeller, Diófélék, 102 kcal Zeller, Diófélék,

Részletesebben

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi. (IV.30.) EMMI rendelettel kapcsolatos

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi. (IV.30.) EMMI rendelettel kapcsolatos A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi előírásokról szól 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelettel kapcsolatos Gyakori kérdések és válaszok Veszprém, 2015. január 1. 1. Mely élelmiszer tartozik a

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozásegészségügyi

Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozásegészségügyi Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Hajdúböszörményi, Polgári Kistérségi Népegészségügyi Intézete Tájékoztató a hajdúnánási közétkeztetés táplálkozásegészségügyi helyzetéről 0. évben Hajdúböszörmény,

Részletesebben

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok.

Kiegyensúlyozott táplálkozás. Energiát adó tápanyagok. Energia. Kiegyensúlyozott étrend. Energiát nem szolgáltató tápanyagok. Nem lehet elég korán kezdeni Kiegyensúlyozott táplálkozás Energia- és tápanyagszükséglet és a fogyasztás közötti egyensúly RENDSZERESSÉG+VÁLTOZATOSSÁG+MÉRTÉKLETESSÉG Életműködésekhez alapanyagcsere Növekedéshez

Részletesebben

A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel

A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel A magyar lakosság 40%-a ül kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel Friss országos adatok a kerékpárhasználatról 2010. tavaszától a Magyar Kerékpárosklub háromhavonta országos reprezentatív adatokat fog

Részletesebben

egészségére és adja tovább! Váljék Étkezési kisokos Egészséges gondolatok az étkezésrôl Cukorbetegeknek

egészségére és adja tovább! Váljék Étkezési kisokos Egészséges gondolatok az étkezésrôl Cukorbetegeknek Étkezési kisokos ököl = 1 pohár (2.5 dl) Az Ön esetében = 2 adag tészta vagy zabpehely hüvelykujj Az Ön esetében = 1 adag sajt marék Az Ön esetében 3 6 dkg mag egészségére Váljék és adja tovább! tenyér

Részletesebben

Közétkeztetés Szeged területén köznevelési intézmények, továbbá önkormányzati fenntartású bölcsődék ellátottjai és dolgozói részére

Közétkeztetés Szeged területén köznevelési intézmények, továbbá önkormányzati fenntartású bölcsődék ellátottjai és dolgozói részére Közétkeztetés Szeged területén köznevelési intézmények, továbbá önkormányzati fenntartású bölcsődék ellátottjai és dolgozói részére Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/23 Szeged Város közigazgatási területén

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS AZ ÓVODÁBAN KEZDŐDIK

AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS AZ ÓVODÁBAN KEZDŐDIK AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS AZ ÓVODÁBAN KEZDŐDIK A GAZDASÁGILAG FEJLETT ORSZÁGOK EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZEREIBEN KIVÉTEL NÉLKÜL MINDEN HOL KIEMELT CÉL A LAKOSSÁG SZÜLETÉSKOR VÁRHATÓ ÉLETTARTAMÁNAK A NÖVELÉSE, ILLETVE

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható!

A tételekhez segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység tételsora a következő témaköröket tartalmazza: Táplálkozás-élettan és epidemiológia, Életkorok táplálkozási igényei, Alapdiéták általános ismeretei,

Részletesebben

ADATLAP TERMÉKLEÍRÁSHOZ. A válaszadásra kihagyott pontozott rész szabadon bővíthető.

ADATLAP TERMÉKLEÍRÁSHOZ. A válaszadásra kihagyott pontozott rész szabadon bővíthető. A válaszadásra kihagyott pontozott rész szabadon bővíthető. 1. A termék bemutatása 1.1 Kérjük, adja meg azt az elnevezést, amellyel a terméke értékesítésre kerül:. 1.2 Amennyiben ismert más elnevezése

Részletesebben

Szakmai beszámoló XI.. cél 4. feladat Bölcsődei egészségnap - DVD. Szakmai felelős: Henter Izabella

Szakmai beszámoló XI.. cél 4. feladat Bölcsődei egészségnap - DVD. Szakmai felelős: Henter Izabella Szakmai beszámoló XI.. cél 4. feladat Bölcsődei egészségnap - DVD Szakmai felelős: Henter Izabella A Közös Kincsünk a Gyermek Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program részeként 2010-ben felmérést

Részletesebben

Fogalom-meghatározások. 2. (1) 4. Édesség fogalmának pontosítására szükség lehet a számítások miatt:

Fogalom-meghatározások. 2. (1) 4. Édesség fogalmának pontosítására szükség lehet a számítások miatt: Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos részére Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6. Tárgy: A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet-re vonatkozó állásfoglalás kérése

Részletesebben

Előterjesztés. az intézményi étkezés térítési díjainak megállapításához szükséges nyersanyagköltség és önköltség meghatározásáról

Előterjesztés. az intézményi étkezés térítési díjainak megállapításához szükséges nyersanyagköltség és önköltség meghatározásáról Előterjesztés az intézményi étkezés térítési díjainak megállapításához szükséges nyersanyagköltség és önköltség meghatározásáról 1. előterjesztés száma: 60/2019. 2. előterjesztést készítő személy neve:

Részletesebben

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND

Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Tihanyi András Tihanyi András WELLNESS ÉTREND Mindennapi útmutató a testi-lelki egészséghez * Diétás szakácskönyvek White Golden Book Budapest A könyv szerzője TIHANYI ANDRÁS dietetikus Lektorálta DR.

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS Mentes jelöléssel ellátott élelmiszerek laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenırzése e jelölések valóságtartalma tekintetében Budapest, 2014. június NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Tisztelettel meghívjuk Önt a Képviselő-testület 2014. november 13. napján 13:00 órakor tartandó ülésére, az alábbi helyszínen:

MEGHÍVÓ. Tisztelettel meghívjuk Önt a Képviselő-testület 2014. november 13. napján 13:00 órakor tartandó ülésére, az alábbi helyszínen: Csárdaszállás Község Önkormányzata 5621 Csárdaszállás, Petőfi utca 17. MEGHÍVÓ Tisztelettel meghívjuk Önt a Képviselő-testület 2014. november 13. napján 13:00 órakor tartandó ülésére, az alábbi helyszínen:

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt. sz.: 1/994-1/2013/I. Üi.: Csomor Ágnes/Szászné Rendelettervezet Tárgy: a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról és a térítési

Részletesebben