Leonardo da Vinci Mobilitási projekt Készítette: Szóró Anna Nagykáta Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskola 12./A

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Leonardo da Vinci Mobilitási projekt 2012. Készítette: Szóró Anna Nagykáta Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskola 12./A"

Átírás

1 Leonardo da Vinci Mobilitási projekt Készítette: Szóró Anna Nagykáta Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskola 12./A

2 Munkanapló augusztus 11.- szeptember 7. Sanitz-Rostock 2012.augusztus 11.- Szombat Itt a nagy nap, indulás otthonról a reptérre, délelőtt 11-kor. Az idő csodálatos, szépen süt a nap nagyjából 30 C van. Hatvani Ervin tanár úrral és a többi diákkal nagyjából dél és fél egy között találkoztunk a Liszt Ferenc repülőtér 2. termináljánál. Miután mindenki ott volt elkezdtünk feladni a csomagokat a repülőre, megkaptuk a repülő jegyeket majd következett egy kis várakozás az ellenőrzés előtt. A csomagokkal nem volt semmi gond és az átvizsgálásnál sem történt semmi probléma. Miután mindent elintéztünk felszálltunk egy buszra a reptéren, amely elvitt minket az easyjet Berlinbe menő járatához. A gép 15:10-kor indult, probléma nélkül érkeztünk meg Berlinbe nagyjából 17:00-kor egy kis késéssel. 20 perc várakozás után megkaptuk a csomagjainkat majd a reptérről elvonatoztunk a berlini főpályaudvarra ahonnan indult a vonatunk Rostockba. Sanitzban Dr. Edda Henze, aki későbbiekben a nyelvtanárnőnk és nagy segítségünk volt kint létünk alatt, és a férje Heiko várt minket plusz egy TAXI sofőr, akik elvittek minket Edda tanárnőék házához. Itt leraktuk a csomagjainkat és mindenki bemutatkozott-természetesen németül-, majd a következő napi program ismertetése után egy kis beszélgetésre került sor, aminek nyelve többnyire német volt, de sajnos még a magyar nyelvre is rászorultunk kissé hiányos tudásunk miatt. Éjfél körül kerültünk ágyba és az egész napos utazás miatt nagyon gyorsan elaludt mindenki.

3 Mivel Edda tanárnő este mondta, hogy másnap már kezdődik a tanulás és előtte fél 8-kor kapunk reggelit így felkeltünk reggel 7-kor gyorsan összeszedtük magunkat majd elmentünk reggelizni. Az idő kicsit hűvösebb volt, mint azt itthon megszoktunk, nagyjából 10 C, nincs felhőzet, napsütéses idő. A tanóra fél 9-kor kezdődött. Néhány szó a tanultakból: szeptember 12.- Vasárnap Pl.: der Azubi- Szakmai tanuló die Ausbildung- szakképzés die Zierpflanzengartnerei- dísznövénykertész Négy óránk volt délelőtt, melyeken mondatokban is meg tanultuk alkalmazni frissen szerzett tudásunkat. Majd kaptunk házi feladatot, amely abból állt, hogy 15 mondatot kellett írni az aznap tanult szavakkal. Délben megebédeltünk majd kisétáltunk a sanitzi vasútállomásra és bevonatoztunk Rostockba. Miközben vonatoztunk rengeteg szélmalmot láttunk, melyek energiát állítanak elő. Németországban különböző féle zöldségekkel is kísérleteznek, mi például egy 5600 féle burgonyából álló ültetvényt láttunk Rostockba menet a vonatról. A városban egy nagy rendezvény volt mely a Hansa Sail néven vált ismertté, ezt minden évben megrendezik és ekkor a világ minden pontjáról több 100 hajó találkozik a város kikötőjében. A rendezvényen nagyon sok ember volt, mi is alig tudtunk mozdulni, de az élmény, amit kaptunk nagyon csodálatos volt. Délután 4 körül elindultunk haza és nagyjából 1 óra múlva, meg is érkeztünk a szállásra. Ekkor következett a német lecke megírása és persze a munkanaplóba is beírtuk, hogy mi történt velünk. Olyan fél 7 körül megvacsoráztunk, a vacsorát Hatvani tanár úr jóvoltából nem magunknak kellett megcsinálni, majd még egy kicsit beszélgettünk és csináltuk a prezentációkat az augusztus 18-án tartott Magyar délután -ra. Ezután a fárasztó, de élmény dús nap után mindenki elment lezuhanyozni, majd este 10 körül lefeküdtünk aludni.

4 2012. augusztus 13.- Hétfő A mai napon ismét korán keltünk, de megérte hisz ma ismét új szavakat tanulhattunk. Reggeli után el is kezdődött a tanóra, mely ismét 4 órán át tartott és kaptunk egy kis szünetet közte. A tanóra a házi feladat ellenőrzésével kezdődött melyet mindenki felolvasott és közösen kijavítottuk a hibákat. Mikor valaki felolvasta a leckéjét kikérdeztük tőle a tegnap leírt szavakat majd újakat tanultunk. Ezen a napon az idővel kapcsolatos szavakat vettük. Pl.: vorgestern- tegnap előtt heute- ma morgen- holnap Vormiattag- délelőtt Nachmittag- délután diese Woche- ez a hét A tanóra után megebédeltünk és elindultunk a vasútállomásra, hogy ma is bevonatozzunk Rostockba, de ezúttal a fő cél az Alpina céggel való szerződés aláírása volt. A cég központjához, mely a Mariehe nevezető megállónál volt csak délután 3-ra kellett bemenni, ezért még volt egy kis időnk városnézésre. Először megnéztünk a városkaput (Stadt Tor) és a városfalat, mely egész Rostockot körbevette a középkor idején. A városkapunál volt a tölgy melyet az 1871-es német-francia béke emlékére ültettek. Megnéztük még a városháza épületét és a Házasságkötő termet, mely a legöregebb épület Rostockban. A piacteret is láttuk, ahol szombatonként szokott vásár lenni. A piactér mellett pedig ott volt a város Evangélikus temploma, melyben egy 5700 sípból álló orgonát láttunk és egy több mint 300 éves órát, mely a mai napig percre pontosan működik. Délután 3-ra bementünk az Alpina nevű céghez és aláírtuk a szerződést. Ekkor tudtuk meg, hogy minden nap reggel 7-re kell mennünk, dolgozni az IGA parkba és délután 4-ig tart a munkaidő, közte 2-szer 30 perces szünetet tartva. Miután mindent megbeszéltünk körbevezettek még minket a cég területén ahol különböző gépeket láttunk (fűnyírókat, kistraktort, markológépet, talajmarót és talajdöngölőt). Még megmutatták, hogy miket használnak talajtakarónak (mulcs, apró kövek, csiszolt üveg), majd a búcsúzás után elindultunk haza. Otthon este 8 körül megvacsoráztunk, a vacsorát ismét a tanár úr készítette el számunka, de mi i segítettünk neki egy kicsit. Evés után ismét német nyelvi foglalkozás volt. Megírtuk a leckét, írtunk az otthoniaknak, hogy mi van velünk, és megírtuk a munkanaplót, beszélgettünk egy kicsit majd este 10 körül lefeküdtünk aludni.

5 2012. augusztus 14.-Kedd Ezen a napon is szép reggelre ébredtünk, nagyjából 12 C volt, enyhe szél fújt és sütött a nap, felhőt nem láttunk az égen. A délelőttöt ezen a napon is tanulással töltöttük, óra elején leellenőriztük a leckét és kikérdeztük egymástól a szavakat és mondatokat alkottunk velük. A mai napon a fák neveit vettük át Pl.: der Erle- éger der Ahorn- juhar die Buche- bükk die Pappel- nyárfa Óra végén megkaptuk a házi feladatot, ami 15 mondtad megírásából állt. Délben megebédeltünk majd elindultunk Sanitzba, de ezúttal nem a vasútállomásra, hanem megnéztük a város temetőjét. Edda nénitől megtudtuk, hogy Németországban külön kertészeti ág foglalkozik a temetők rendben tartásával, hogy az itt található sövények mindig formára legyenek vágva, a virágok rendben legyenek tartva. A temetőnél található Evangélikus templomba is belátogattunk, ez jóval kisebb volt a rostocki templomnál, de nagyon szépen díszített kőépület. A templom és a temető megnézése után elsétáltunk a város gimnáziumába. Az oktatási rendszer teljesen más, mint nálunk és tablók sem találhatók a falon, az elballagott diákok csak egy emléktáblát helyeznek el az iskola udvarán, melyre vicces vagy bölcselkedő mondatokat írnak. Megtudtuk, hogy az országban nincsen egységes érettségi, sőt tartományonként más maga az oktatási rendszer is. Mecklenburg-Vorpommern tartományban, melyben Rostock és Sanitz is található, például a diákok 1-5-ig osztályig járnak, általános iskolába majd elkezdenek egy gimnáziumot, ezt 9. vagy 10. osztályig folytatják tanulmányuktól függően. A jobb tanulók 10.-től folytatják gimnáziumi tanulmányaikat, akik pedig nem olyan sikeres tanulók keresnek egy céget mellyel szerződést kötnek, majd elkezdenek szakmát tanulni a cég által keresett iskolában. A hazafelé vezető úton még benéztünk egy faiskolába melyben különféle gyümölcsfákat láthattunk. A fák mellett még kerti dísznövények (rózsák, díszfüvek és kerti tavi növények) is voltak. A boltban különféle kerti eszközöket is láttunk melyeknek Edda néni a német nevét is elmondta nekünk Pl.: der Spaten- ásó, die Schere- olló, die Hacke- kapa. Egy ilyen fárasztó nap után haza sétáltunk, megvacsoráztunk, dolgoztunk még egy kicsit a Magyar esten tartandó műsoron, elmentünk letusolni és olyan fél 11 magasságában lefeküdtünk aludni.

6 2012. augusztus 15.- Szerda A mai napon ismét egy csodás, szélmentes, napsütéses reggelre ébredtünk és nagyjából C volt. A németóra ma is fél 9-kor kezdődött előtte fél 8-kor kaptunk reggelit. Mivel tegnap a kertészeti boltban már tanultunk pár szerszámot, ezen a napon tovább bővítettük ezen a téren tudásunkat. A tanárnő nagyon sokféle szerszámot és egyéb, a munkával kapcsolatos szót tanított nekünk. Pl.: der Korb- kosár die Kiste- láda der Rasenmäher- fűnyíró der Boden- talaj der Müll- szemét Az órán az új szavakat gyakorolva, mondatokat képeztünk és kikérdeztük egymást, hogy mi mit jelent. Az órák után megebédeltünk és elindultunk a vasútállomásra, hogy ismét bevonatozzunk Rostockba. A rostocki vasútállomásról villamossal elmentünk a leendő kollégiumi szállásunkra és a tanárnő elintézte nekünk az ottani lakhatásunkat. Ezen fontos ügyek elintézése után kiment az IGA parkhoz, ahol a Jungjohann & Jensen céggel írták alá a többiek a szerződést. Mivel volt még szabadidőnk és az idő nagyjából C körül mozgott úgy döntöttünk, hogy lemegyünk a tengerparthoz. A tengervíz nem volt olyan meleg, de jó volt látni Warnemündét, nagyon szép hely, a kint létünk alatt még párszor meglátogattuk a tengert. A tengerparti sétálgatás után visszamentünk villamossal a vasútállomásra és este 6 körül elindultunk haza. Haza érkezésünkkor lepihentünk egy kicsit, a tanár úr megfőzte nekünk a vacsorát, melyben azért mi is segítettünk neki. Nagyjából este 8 körül megvacsoráztunk, beszélgettünk az otthoniakkal meg persze egymással, hogy kinek, hogy tetszett a mai nap. Elmentünk letusolni és lefeküdtünk aludni.

7 2012. augusztus 16.- Csütörtök Ma reggel az idő kicsit sem hasonlított az előző napokhoz, felhős volt az ég és fújt a szél, nagyjából 10 C. A mai délelőtt kivételesen nem a tanulással telt, hanem reggeli után egyből indultunk a vasútállomásra, hogy bevonatozzunk Rostockba. Délelőtt elmentünk a harmadik munkahelyre mely a Város Gazdálkodás volt, hogy még 2 társunk is aláírja a szerződését a munkaadójával. Miután megbeszéltünk a dolgokat ezzel a céggel is, elindultunk egy kis városnézésre. Megnéztük a várost körülvevő téglafalat és a védelmet szolgáló folyót majd az itt található téglatemplomot. Rostock városnak több egyeteme is van, mi meglátogattuk az egyik egyetem preparált állatokból álló kiállítását. A madaraktól kezdve a különböző emlősállatokig, nagyon sokféle állatot láttunk. A kiállításhoz tartoztak még különböző féle hüllők és vízi állatok, de még génhiba miatt eltorzult állatokat is láthattunk. A múzeum után kaptunk egy kis szabadidőt melyben felfedeztük a különbözőféle boltokat a sétálóutcában, páran ajándékokat is vásároltak az otthoniaknak. Sajnos a városnézésnek az eső vetett véget. Délután 4 körül értünk haza és Edda néni így délutántól estig tartott nekünk nyelvórákat melyben például a következő szavakat tanultuk: der Stamm- törzs das Blatt- levél das Beet- ágyás der Strauch- cserje Az óra végeztével még beszélgettünk egy kicsit majd megvacsoráztunk, elmentünk lezuhanyozni és 11 körül lefeküdtünk aludni.

8 2012. augusztus 17.- Péntek Ezen a nap ködös reggelre ébredtünk és nagyjából 10 C-ra, a nap nem sütött. A délelőtt nagy része tanulással telt, hisz délután írtunk egy dolgozatot, melyben eddig szerzett tudásunkat mértük fel. Kicsit pihentünk, meg elkezdtünk összepakolni hisz másnap költöztünk be Rostockba, a kollégiumba. Délben megebédeltünk majd folytatódott a tanulás. Megírtuk a dolgozatot mely 25 német majd 25 magyar szó lefordításából áll és még 15 mondatot kellett németről magyarra fordítani. A dolgozat megírása után, telefonszámot és címet cseréltünk a tanárnővel, ha esetleg valami baj történne, akkor neki tudjunk szólni. Megkaptuk még a munkaadó telefonszámát is ha, őt kéne felhívnunk valami miatt esetleg (szerencsére erre nem volt szükség). Majd következett a vacsora melynek keretein belül elbúcsúztunk Edda nénitől és férjétől Heiko bácsitól. Átadtuk nekik kicsi ajándékainkat és megköszöntük nekik a náluk töltött egy hetet és a sok segítséget, melyet tőlük kaptunk és persze a nyelvi fejlődést. A fiúknak vacsora előtt remek ötletet támadt és elmentek biciklizni. Ez a program annyira tetszett nekik és nekünk is mikor meséltek róla, hogy Szandi és én is csatlakoztunk hozzájuk vacsora után egy újabb túrára. Heiko bácsi tudott adni annyi biciklit ahányan voltunk. Így vacsora után elmentünk a környékre biciklizni. Ellátogattunk a közeli kis faluba Teutendorfba és megnéztünk egy tavat is útközben. Biciklizésünk során láttunk lovakat, kecskéket, birkákat, teheneket és egyéb más állatokat. Megnéztük a közeli szántásokat és a bálákba pakolt szénát is. Este 9 körül értünk haza kis túrázásunkról, itt már csak annyi energiánk volt, hogy lezuhanyozzunk, írjunk egy gyors üzenetet az itthoniaknak és ezt az élmény dús napot beleírjuk a naplóba majd lefeküdtünk aludni este 10 körül.

9 2012. augusztus 18.- Szombat A ma reggel volt utolsó, melyen Edda tanárnőéknél ébredtünk fel reggel. Gyors reggeli majd még egy kis pakolás után 9 körül elindultunk a vasút állomásra, hogy beköltözzünk Rostockba. Délelőtt 11 körül megérkeztünk a kollégiumhoz, elfoglaltuk a szobáinkat majd kimentünk a közeli boltokba megnézi, hogy mit és hol érdemes megvásárolni. Mivel szombaton költöztünk be így az elkövetkezendő 2 napra is be kellett vásárolni. Szerencsére nagyon gyorsan megtaláltunk mindent, ami kellett és a Magyar est előtt még volt időnk egy kicsit piheni is. Délután elindultunk a Magyar estere, ahol egy német-magyar csoport volt, nagyrészük Magyarországra járt egyetemre az 50 -es 60 -as években. Az ott lévők nagy részét még a kint lévő Toldi-s pék-cukrász csoport, az egriek fős csoportja és mi dísznövénykertészek adtuk. Az esti műsort Edda tanárnő kezdte, mesélt egy kicsit arról, hogy mi miért is vagyunk kint, mit csinálunk és, hogy mióta foglalkozik különböző csoportok német nyelvű oktatásával. Az est folytatásaként Turi Tibor tanár úr mesélt Edda tanárnő tolmácsolásával arról, hogy ez az egész projekt, hogy is kezdődött el. Majd a pékek mutatták be Nagykőröst, hogy hogyan nézett ki régen és, hogy néz ki most, az egyik diák pedig az iskoláról beszélt. Miután végeztek a pékek, mi meséltünk arról, hogy a Toldiban milyen szokások vannak évközben, Nagykőrös területén milyen növények találhatóak és, hogy milyen az iskola kertészete. A prezentációk végén még felolvastam egy részletet Bencze Imre: Édes, Ékes Apanyelvünk című verséből, mely a magyar név nehézségeiről és szépségéről szól. Ezek után következett egy kis szabad idő, itt tudtunk beszélgetni a magyarul tudó németekkel meg persze egymással is. A szünet után az egri csoport bemutatkozását hallhattuk. Tőlük különböző szakmákból jöttek diákok, például volt két eladó,két vadász, de pékeket is hoztak magukkal. Az egyik tanulójuk József Attila: Mama című versét olvasta fel. Az egriek tanárnője még egy kis magyar kvízzel is készült számunkra mely különböző magyar tájakkal, épületekkel és személyekkel kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. A bemutatók után még két magyar lány beszélt egy programról mely segítségével, egyikőjük egy évig a másik pedig 6 hónapig van kint Németországban. Ez idő alatt kötelező nyelvórákon kell részt venniük és mellette dolgoznak is. Miután megkaptuk a megfelelő tájékoztatást a két lánytól a programról mellyel kint élnek egy kis szabad program következett mellyel le is zártuk a Magyar estet. Ez idő alatt különböző pék termékeket (paprikás kifli, Oroszi banán stb.) kóstolhattunk meg. Az egri csoport jóvoltából még egy kis hazai bort is ihattak, akiknek ez már megengedett volt. Azt est után hazamentünk, gyorsan lezuhanyoztunk és mivel ez egy eléggé fárasztó nap volt gyorsan lefeküdtünk aludni.

10 2012. augusztus 19.- Vasárnap A munka kezdete előtti, utolsó nap. A nap ragyogóan sütött reggel, nagyjából 12 C lehetett kint és egy kicsit fújt a szél. Ma két féle program közül választhattunk, a csoport egyik fele lemenet a partra, én Ervin tanár úrral és még másik 4 társammal a rostocki Állatkertet látogattam meg. A kert több hektárnyi területen terül el és több 100 féle állatot foglal magába. Nagyjából 4 órán keresztül sétálgattunk az állatkertben. Ez idő alatt rengeteg féle vízi, szárazföldi és repülő állatott láttunk. Az Antarktisztól kezdve, Afrikán át az Északi-sarkig minden állatott láthattunk. Miközben sétálgattunk láthattuk, ahogy a jeges medvéket etették friss hússal és fagyasztott gyümölcsökkel. Az állatok etetés közben beugráltak a vízben majd kimásztak belőle, mi is és szerintem ők is élvezték ezt. A fókák játékos kedvét is láthattuk miközben oktatjuk tanította őket és ezért jutalmul halat kaptak, ha jól csinálták meg a megadott feladatot. Sajnos az állatok királya és királynője épp délutáni pihenőjét tartotta így belőlük csak nagyon keveset láthattunk, alvás közben. Volt egy szabadtéri madárház is ahova bemehettünk, ez csak annyiban volt szabadtéri, hogy közel mehettünk a madarakhoz, de egy nagy háló volt kifeszítve a terület fölé, hogy a madarak el ne repüljenek. Az állatkerti séta más szempontból is nagyon hasznos volt, hisz rengetek növényt láthattunk melyek itthon is honosak, Ervin tanár úr folyton kérdezgette, hogy melyiknek mi a magyar illetve latin neve. Miután majdnem minden állatott láttunk, kivéve a kígyókat melyek személy szerint nagy kedvenceim, elindultunk megkeresni a kígyóházat és nagy örömömre sikeresen megtaláltuk. Mikor épp elindultunk volna haza még pont láthattuk az elefánt etetését, közben persze őt is egy kicsit megmozgatták, de nagyon élvezetes volt látni, hogy mennyire leleményes ez az állat és mennyi mindenre képes felhasználni ormányát és agyarait. Mivel a délutánból volt még bőven időnk, hisz csak este 8-ra beszéltük meg, hogy haza kell menni és a tanár úr velünk volt, felszálltunk az S-Bahn-ra és elmentünk Warnemündébe. Elsétálgattunk a parton, mivel ez volt az év legmelegebb napja, nagyjából 30 C körül mozgott a hőmérséklet egy kicsit belelógattuk lábunkat a tengerbe, ami ilyen melegben még hidegebbnek tűnt. A parti séta után hazaindultunk. Otthon megfőztük a vacsorát, elkészítettük másnapra az ennivalót a munkahelyre és letusoltunk. Tanár úr vezetésével tartottunk még egy megbeszélést, hogy ki mikor indul, holnap hova kell mennünk és minden meg van-e ami szükséges lehet munka közben. Nagy izgalmak és fáradság közepette feküdtünk le aludni este 10 körül.

11 2012. augusztus 20.- Hétfő Elérkezett az első munkanap. Reggel mikor felkeltünk, kellemes hideg fogadott minket, nagyjából 10 C volt és nem fújt a szél. Az IGA parkhoz kellett menni itt reggel két munkatárs fogadott minket Birgit és Dorin. Először elvittek minket egy étteremhez melynek a kertjét kellett kigyomlálnunk, a talajt fellazítanunk majd be kellett volna locsolni, de ezt munka közben az eső megtette helyettünk, és így munka is félbe szakadt miatta. Miután megcsináltuk ezt a területet, elvittek minket pár geometrikus rózsaágyáshoz melyeket rendbe kellett tenni, itt semmiféle talajtakarót nem alkalmaztak. A gyomokat kellett kiszedni és az elvirágzott rózsákat lemetszeni majd a friss rózsahajtásokat is le kellett vágnunk. Az eső nem állt el munka közben így nagyon lassan tudtunk csak dolgozni és sokszor meg kellett állnunk. A rózsa ágyások befejeztével a munka egy MINILAND nevű területen folytatódott. Ez a kert azért volt különleges számomra, mert Mecklenburg-Vorpommern tartományban található híresebb épületek cm-es kicsinyített másai voltak itt elhelyezve makettként. A feladatunk itt továbbra is a rózsák és más elvirágzott virágok metszése és az ágyások gyomlálása volt. A munkát még délután félbeszakította egy ebédszünet melyben tudtunk beszélgetni főnökeinkkel, megtanulhattuk neveiket és mi is leírtuk nekik a miénket. Megtudtuk, hogy nekik is kell munkanaplót írni és mi is elmondtuk nekik, hogy nekünk is kell minden napról írni, hogy mit dolgoztunk és képet is kell hozzá tenni. Munka végén a kiszedett gyomokat egy nagy konténerbe pakoltuk át a kocsi platójáról, ezekből a gyomokból és levágott növényi részekből komposztot készítenek, melyet a következő évben juttatnak ki a talajba tápagyag pótlás céljával. A munkaidő délután 4-ig tartott, ekkor egyik főnökünk Birgit segítségével elmentünk a közeli buszmegállóhoz és megmutatta, hogy busszal is tudunk munkába járni és ő is ezzel jön. Mikor hazaértünk letusoltunk megfőztük a vacsorát és megvacsoráztunk. Lementünk netezni egy kicsit, írtunk az otthoniaknak, hogy mi van velünk majd elmentünk vásárolni, hogy másnap is tudjunk mit enni. Beszélgettünk, hogy kinek, hogy tetszett az első munkanap és ki mit dolgozott, pihentünk még egy kicsit megcsináltuk másnapra a szendvicseket és lefeküdtünk aludni.

12 2012. augusztus 21.- Kedd Ma reggel 10 C volt és a nap nem sütött, szél sem fújt. Reggel busszal elindultunk a munkába. A mai feladat a MINILAND befejezése volt először. Az elvirágzott egynyári virágokat kellett megtisztogatnunk, az ágyásokat kigyomlálni melyek mulccsal voltak befedve, ez azért jó, mert egyrészt védi a mulcs a talaj a gyomosodástól, nem hagyja, hogy a víz gyorsan elpárologjon a talajból és mivel elég sötét volt a mulcs így a talaj is gyorsabban melegedett fel és nem távozott olyan gyorsan a hő a talajból. A gyomlálás befejeztével következett a talajlazítás majd műtrágyát szórtunk ki a talajra és locsolással bejutattuk azt a földbe. A műtrágya a különböző tápagyagok pótlását szolgálta a talaj számára. A locsolás után következett a reggeli. Majd elmentünk egy nagyon hosszú szabálytalan alakú virágágyáshoz (nagyjából 20 m hosszú, szélessége 2-4 m közt változott). Nagyrészt díszfüvekkel volt teleültetve a közepe, szélén kisebb virágok díszítették. A munka, gyomlálással kezdődött, a talaj kis fehér kövekkel volt lefedve, ez jó vízelvezető, esztétikus és védi a talajt a gyors gyomosodástól. Meg kellett még metszenünk az elvirágzott évelő virágokat és az egy nyárikat pedig kiszedni a talajból. Kézi kultivátorral meglazítottuk a talajt majd elegyengettük azt. Az ágyásban még volt egy díszfa is melyről lemetszettük a kisebb felesleges gallyakat, a nagyobb elfásodott ágakat pedig ágvágóval vágtuk le, kitányéroztuk majd belocsoltuk. A gyomokat, lemetszett virágokat és kisebb gallyakat a komposztáló konténerhez vittük a nagyobb elfásodott faágakat pedig ágaprító segítségével kis darabokra vágtuk, ezt mulcsként kiszórtuk a tegnap kigyomlált rózsaágyásokra. Megfigyeltem azt. Hogy itt a tenger mellett, nagyon sok fűzfa és vízigényes díszfű található a parkban. Számomra, aki az Alföldön él, ez szokatlan volt. A munka délután 4-kor ért véget. Hazamentünk, letussoltunk megfőztük a vacsorát és megvacsoráztunk majd kimentünk vásárolni. Az egyik fiúnak másnap volt a szülinapja ezért a délutáni szabadidőt Szandi és én tortakészítésre fordítottuk. Még gyorsan lementünk netezni, hogy írjunk az otthoniaknak, hogy nincsen semmi baj és jól vagyunk. Majd lefeküdtünk aludni.

13 2012. augusztus 22.- Szerda Ezen a reggelen szeles időre ébredtünk, nagyjából 10 C volt és felhős volt az ég. A mai munka a tegnap elkezdett virágágyás befejezéséből állt. Le kellett metszeni az elvirágzott évelőket és kiszedni az elvirágzott egy nyári virágokat. Kézi kultivátor segítségével fellazítottuk a talajt majd elegyengettük azt. Az elburjánzott díszfüveket (pl.: pampafű) megmetszettük és egy részét kiástuk a talajból, hogy ne foglaljon nagyobb területet a kertből, mint amire szüksége van és a körülötte lévő virágoktól ne vegye el a napfényt. A nagyobb virágok megmetszése azért is volt fontos, mert egy ösvény vezetett át az ágyáson és a nagy virágok ránőttek már erre az utacskára így az emberek nem tudtak átmenni a területen. A díszfüvek és a különböző virágok magasság szerinti sorrendben voltak ültetve-rabatt ágyás-, a szélén a legkisebb virágok a közepén pedig a legnagyobb díszfüvek díszítették az ágyást. A gyomokat kihúztuk a talajból és miután végeztünk a területtel műtrágyát szórtunk a talajra majd ezt locsolással bejutattuk a földbe tápagyag pótlás végett. A gyomokat, virágokat ismét átpakoltuk a kocsiról a konténerbe, hogy ezekből is komposzt készülhessen. A szerszámokat letisztogattuk majd elpakoltuk. Az utat letakarítottuk és délután 4-kor befejeztük a munkát. Mikor hazaértünk gyorsan letusoltunk, megfőztük a vacsorát majd megettük azt. Elmentünk vásárolni és mikor hazaértünk megünnepeltük Joci szülinapját, hisz ma lett 18 éves és a tegnap készített torát is felvágtuk. Az ünneplés után megcsináltuk másnapra a szendvicseket, majd lefeküdtünk aludni.

14 2012. augusztus 23.- Csütörtök Ismét felhős, szeles időre ébredtünk és olyan 10 Cra. A mai napon a munkát egy több négyzetméteres rózsakertben kezdtük el és itt is fejeztük be. A feladat az volt, hogy az elvirágzott rózsákat metsszük meg és vágjuk még le róla a friss hajtásokat is. A rózsa ágyások szabálytalan alakúak voltak és sövénybokrok választották el őket egymástól. A sövények szabályos kocka alakra voltak alakítva és olyan cm magasak lehettek. Elsősorban Buxus sempervirens, Ligustrum ovalifolium volt a sövények anyaga. A rózsák között többféle, fajta is volt, többek között rengetek krumpli rózsabokrokkal is dolgoztunk. Ilyen rózsát még soha sem láttam. Mivel itt is sok gyom volt még a gyomokat is ki kellett szedni. Közebn gyomismeretet is tartottunk, megvizsgálva az uralkodó gyom fajokat. Parlagfűvel nem találkoztam. A munkát egy reggeli szünet szakította meg, mely közben nagy meglepetés volt számunkra, hogy Stefi a főnökasszonyunk meglátogatott bennünket. Ekkor tudtunk vele beszélgetni is egy kicsit, egy német-magyar szótár segítségével pedig megpróbált magyarul beszélni velünk, ez kisebb-nagyobb sikerekkel ment is neki. A félórás szünet után folytatódott a munka. Ha végeztünk egy adott ágyással, kézi kultivátorral fellazítottuk az egész területet, egyenesre gereblyéztük a talajt majd belocsoltuk azt. Egyes fáknál megfigyeltem, hogy dréncsöveket vezettek le a gyökérzónához és abba öntöttük a vizet, mondván ez víztakarékosabb megoldás, és biztos, hogy a víz a gyökerekhez jut. A területen található fákat még kitányéroztuk és létra segítségével, mert elég magasak voltak a fák, formára igazítottuk őket. Az elfásodott ágakat ágaprítóval ismét összedaraboltuk és a rózsaágyásokra kiszórtuk mulcsként. A puha növényi részeket pedig a komposztálóba pakoltuk bele. Munkatársaink elmagyarázták, hogy ebből hogyan készül náluk a komposzt. Mikor végeztünk a munkával, főnökünkkel Birgittel együtt hazaindult a csapat. Mikor hazaértünk jött a már szokásosnak mondható menet. Letusoltunk, megfőztük a vacsorát és megettük azt majd lementünk netezni. A mai napon szerencsére nem kellett bevásárolni, mert volt elég étel itthon. Beszélgettünk még egy kicsit a haverokkal-barátokkal majd lefeküdtünk aludni.

15 2012. augusztus 24.- Péntek Ma reggel szélmentes, de elég hűvös 12 C-ra ébredtünk. A munka a már megszokott rendben 7-kor kezdődött. Reggel nagy öröm volt számunkra, hogy kaptunk alpina feliratú pólót és pulcsit, ez büszkeséggel töltött el bennünket a cég iránt. Örömmel mutogathattuk, hogy mi ennél a nagy cégnél dolgozunk. Birgittel és Dennyvel nagyon jól haladt tegnap a munka, de a rózsa ágyások, amiket elkezdtünk tegnap, elég nagyok voltak ahhoz, hogy a mai napunkat is kitöltsék. Tehát a munka folytatódott az ágyások kigyomlálásával, a rózsák megmetszésével. Ha végeztünk egy kisebb vagy egy nagyobb ágyással fellazítottuk a talajt és belocsoltuk azt. Miután végeztünk az összes ágyással az itt található sövényeket kellett egy kicsit formára igazítani. Levágtuk a kiálló gallyakat és a sövénybokrok gyökérzeténél meglazítottuk a talajt majd belocsoltuk tápoldatos vízzel, hogy pótoljuk a tápanyagot a talajból. Munka végén a gyomokat és levágott virág részeket ismét a komposztba pakoltuk, a szerszámokat pedig a szerszámos konténerbe raktuk be. 4-kor volt vége a munkaidőnek, elköszöntünk egymástól és szép hétvégét kívántunk a másiknak (Schöne Wochenende). Mikor hazaértünk jött a zuhanyzás, főzés és a vásárlás megszokott rendje. Lementünk még netezni, hogy az otthoniak is megtudják, hogy mi van velünk. Közben megérkezett Éva néni, aki leváltotta a tanár urat. Este összeültünk egy kicsit beszélgetni és éjfél körül lefeküdtünk aludni.

16 2012. augusztus 25.- Szombat Ma reggel végre kipihenhettük magunkat és akkor keltünk, amikor éppen kedvünk tartotta. A nap sütött és nagyjából 15 C volt. Megcsináltuk magunknak a reggelit, ami nagyon jóra sikerült majd megreggeliztünk. Reggeli után elmosogattunk majd Szandi és én a fiúkkal (Dáviddal és Jocival) elmentünk villamossal a sétáló utcához, hogy ott vásároljunk magunknak és persze az otthoniaknak egy kis ajándékot. A délelőtt-kora délután nagyon jól telt el, délután 2 körül értünk haza és sikerült pár dolgot bevásárolni, amit szerettünk volna. Amikor hazaértünk neteztünk egy kicsit majd felmentünk a szobába és megcsináltuk az ebédet. Evés után elmosogattam majd Szandival megint lementünk netezni meg beszélgetni a már ismerős arcokkal. Délután az egyik srác kitalálta, hogy szeretne enni valamit és beálltam segíteni neki a krumpli pucolásban. Főzés közben nagyon jól elbeszélgettünk, és megismertük egymást. Amikor elkészült a kaja megvacsoráztunk és még a többieknek is vittünk az elkészült vacsorából. Vacsora után elmentünk lezuhanyozni és egy kicsit rendet raktunk a szobában. Utána a tanárnő csoportfoglalkozásra hívott minket össze, ahol mindenkit megkérdezett eddigi munkájáról, leellenőrizte munkanaplóinkat, és mindenkinek kiosztott egy felmérő-kérdőívet. Ezzel akarta leellenőrizni, hogy mennyire figyelünk a munkahelyünkön, mi az amit tudunk, mi az amit még szeretnénk jobban elsajátítani. Este, hogy ne csak elteljen az idő, hanem valami hasznosat is csináljunk, megnéztük közösen a Fogadom című filmet. A film után lefeküdtünk aludni.

17 2012. augusztus 26.- Vasárnap Ma reggel is kipihenten ébredtünk. A nap csodásan sütött és olyan 15 C volt. Reggelire tükörtojást ettünk és sült kolbászt csináltunk mellé, ez volt a legegyszerűbb étel, amit reggel meg tudtunk csinálni. Mivel a fiúk megkértek minket, hogy nekik is csináljunk reggelit ezért velük együtt reggeliztünk meg. Evés után elmosogattunk, rendet raktunk a szobában és kimostunk pár ruhát. Lementünk netezni, beszélgettünk az otthoniakkal és persze egymással. Felmentünk a szobába délután és megfőztük az ebédet. A reggeli napsütés ellenére, sajnos délután esett az eső így nem tudtunk sehova sem menni, bent ragadtunk a kollégium épületében. Este neki álltunk vacsorát főzni, de mivel a fiúk átjöttek hozzánk, a főzésből az lett, hogy ők megcsinálták meg helyettünk a kaját, ami számunkra nagyon jól jött, csak mosogatnunk kellett. Miután megvacsoráztunk elmentünk lezuhanyozni, beszélgettünk még egy kicsit, megcsináltuk másnapra a szendvicseket és lefeküdtünk aludni.

18 2012. augusztus 27.- Hétfő Ma reggel enyhén szeles, hűvös időre keltünk, nagyjából 10 C volt. A munkát ma is reggel 7-kor kezdtünk el Birgittel és Dennyvel. A munka a locsoló állványok kipakolásával majd összerakásával kezdődött. A múlthéten kigyomlált hosszú virágágyást kellett a délelőtt folyamán beöntözni. Itt szórófejes öntözést alkalmaztunk, hisz ez hasonlít legjobban a természetes esőzésre. A locsolás után több ágyáshoz vittek el bennünket melyek négyszögletűek voltak és leginkább levendulával voltak beültetve és még pár tő rózsa volt köztük. Az első munka az ágyások kigyomlálása volt, majd megmetszettük az elvirágzott levendula bokrokat. A rózsabokrokról is lemetszettük az elvirágzott virágokat és levágtuk a friss hajtásokat. A földet meglazítottuk kézi kultivátorral majd elgereblyéztük azt. Mivel nem volt semmiféle talajtakaró ezért munka után mulcsot szórtunk az ágyások területére. Az ágyások közepére díszfüvet ültettek, ezeket megritkítottuk, hogy ne árnyékozzák be a körülöttük lévő kisebb virágokat. A kiásott díszfüveket más ágyásokba ültettük át. Elültetés előtt egy megfelelő mélységű (30-40 cm) gödröt ástunk, műtrágyát szórtunk a gödörbe, hogy a növény minél gyorsabban felépüljön, belocsoltuk majd beleültettük a díszfüvet, a földet betömörítettük körülötte, majd még egyszer alaposan belocsoltuk azt. Miután végeztünk a gyomlálással, metszéssel és ültetéssel Szandi a munka végén lepakolta az autó platójáról a levágott és kiszedett növényeket a komposztáló konténerbe majd az út tisztítóval letakarítottuk az utat. Megtisztítottuk a szerszámokat majd elpakoltuk azokat. Délután 4-kor volt vége a munkának. Mikor hazaértünk letusoltunk, megfőztük a vacsorát és megvacsoráztunk, elmosogattunk. Volt még időnk ezért elmentünk vásárolni, vásárlás után pedig lementünk internetezni. Megcsináltuk másnapra a szendvicseket majd lefeküdtünk aludni.

19 2012. augusztus 28.- Kedd Ma reggel nagyjából 12 C-ra és hűvös szeles időre ébredtünk, felhőmentes volt az ég. A mai munkát reggel 7-kor azzal kezdtünk, hogy szétszedtek minket, Gabit elvitték gyomlálni, Szandi füvet nyírt én pedig Birgittel elmentem először is kitakarítani egy virágágyást a szeméttől, majd a gyomoktól tisztítottuk meg, meglazítottuk a talajt, mikor be akartuk locsolni el kezdett esni az eső így a munka félbe szakadt egy kis időre, locsolnunk nem kellett már. A virágágyás befejezése után a közeli sövénybokrokhoz vitt el Birgit, melyek tövétől kikapáltuk a gyomokat és meglazítottuk a gyökereknél lévő talajt. A sövényt sövénynyírógép segítségével négyzet alakúra formáltuk a szélét kicsit lejtősre vágtuk, hogy az eső jól lefolyjon róla. Az levágott ágakat még ágaprítóval összeaprítottuk, hogy egész aprók legyenek az ágak, majd a kigyomlált virágágyásokra szórtuk ki mulcsként. A sövénybokrok díszfákkal voltak elválasztva, ezekről a fákról még le kellett vágnunk a felesleges kisebb-nagyobb ágakat, ezeket is összeaprítottuk és a Gábor által kigyomlált virágágyásokra szórtuk ki. A Szandi által levágott füvet pedig összegereblyéztük és a komposztáló konténerbe pakoltuk be. Munka végén megint jött a lepakolás a platóról a konténerben és a szerszámok megtakarítása. A munka ma is remek hangulatban telt és 4-kor végeztünk. Otthon a szokásos rendben folytak a dolgok, tusolás, főzés, vacsorázás, vásárlás egy kis netezés meg beszélgetés az ismerősökkel és még másnapra megcsináltuk a szendvicseket majd lefeküdtünk aludni.

20 2012. augusztus 29.- Szerda Ma reggel ködre és elég hűvös időre ébredtünk, nagyjából C volt. Munka megkezdésekor a kert területén található egyik étteremhez vittek el minket, ahol az elszáradt virágokat kellett megmetszeni és formára igazítani a bokrokat. A vendéglő udvarát kisebb, hordó formájú dísztavak is díszítették. Ezek vizét kellett megtisztítanunk, mert el voltak már algásodva és a növények is elburjánoztak benne. A feladatunk volt még az is, hogy az elhalt vízi növényeket szedjük ki a vízből. A növények helyére újakat tettünk és a dísztavak vízébe algátlanító folyadékot öntöttük, hogy ne algásodjon be a víz olyan gyorsan. Miután itt végeztünk, különböző, a kertben található gyümölcsfákhoz (alma, cseresznye, meggy, barack) vittek minket. Ezeket a fákat kellett megmetszenünk, a lombkoronát formára igazítanunk. A lehullott gyümölcsöket összeszedtünk, ezeket később a komposztba pakoltuk. Metszés után a fákat kitányéroztuk és tápoldatos vízzel meglocsoltuk. A locsolás egy kis csővezetéken keresztül történt, hogy a víz egyből a gyökerekhez jusson el, ez gyorsabb és hatékonyabb is a növények számára. A levágott fás ágakból mulcs készült, a kisebb ágakat, melyek nem fásodtak még el a komposztba pakoltuk bele. Munka végén jött a szokásos lepakolás a platóról a konténerbe és a szerszámok megtisztogatása. Délután 4-kor végeztünk ezen a napon is a munkával. Otthon a megszokott rend következett, de csak addig, hogy letusoltunk és megfőztük a vacsorát majd megettük azt. Evés után úgy döntöttünk, hogy bemegyünk a központban található Evangélikus templomba és meghallgatjuk az itt található 5700 sípból álló orgonát, mert a templomban minden szerdán orgona versenyt tartanak. Az orgona gyönyörűen szólt, akik játszottak rajta remekül értetek eme remek hangszer megszólaltatásához. A hangverseny után hazamentünk, megcsináltuk másnapra a szendvicseket, lementünk egy kicsit internetezni és beszélgetni az itteni magyarokkal majd lefeküdtünk aludni.

21 2012. augusztus 30.- Csütörtök Ma reggel kellemes 15 C-ra ébredtünk, enyhén felhős volt az ég és sütött a nap. A munka reggel 7-kor a szokásos menetben elkezdődött. Négyzet és téglalap alapú virágágyásokhoz vittek minket majd metszőollót kaptunk és az elszáradt virágokat kellett tőből lemetszeni, majd az autóra pakolni. Több fajta virág volt itt, de leginkább Kanadai aranyvesszőfű és nyuszi fül. A virágok lemetszése után a talajlazítás következett, melyet kézi kultivátorral végeztünk el. A talaj fellazítása után kiszedtük az esetlegesen ott maradt gyomokat majd egyenletese gereblyéztük a területet. A talajra műtrágyát szórtunk majd összepakoltuk az öntöző szerkezet és esőszerű, szórófejes öntözési módszerrel bejuttattuk a talajba a műtrágyát. Az öntözés ideje alatt tartottunk egy ebédszünetet, majd ennek végeztével a tegnap mulcsként összedarabolt fát kiszórtuk a megtisztított talajra, ezzel meggátolva a víz gyors párolgását és a gyomosodást. Az ágyások között fasorok voltak, ezeket munka végén még belocsoltuk, a hosszabb ágakat levágtuk róluk a lehullott leveleket pedig összegereblyéztük. A levágott növényeket munka végén ismét a komposztba pakoltuk át és megtisztítottuk a szerszámokat. Ma már füvet is nyírtam egy Viking márkájú önjáró fűnyíró géppel. Előtte elmagyarázták a munkavédelmi szabályokat, a gép beüzemelését, használatát. Munka után fél 5 körül értünk haza. A dolgok a megszokott rendben zajlottak. Zuhanyzás, hajmosás, főzés és vacsorázás majd elmentünk vásárolni. Beszélgettünk a többiekkel, neteztünk egy kicsist és megcsináltuk másnapra a szendvicseket. A fárasztó munkanap után este 10 körül lefeküdtünk aludni.

22 2012. augusztus 31. Péntek Ma reggel 13 C-ra és borús-felhős időre ébredtünk. A munkát a tegnapi munkaterületen kezdtük, össze kellett gereblyézni a még ott maradt, idő közben lehullott faleveleket, épphogy csak befejeztünk a munkát és kezdtük volna a reggeli szünetet, el kezdett szakadni az eső. A reggeli szünet így fél óra helyett 1,5 óra lett. Mikor az eső elállt elmentem az egynyári virágokhoz. Ezek függesztőkosárban voltak felakasztva. Ami elszáradt, azt kipótoltam új növénnyel, ami megcsúnyult, azt felifjítottam, majd valamennyit tápoldatoztam és beöntöztem. A virágok zöme Petunia x hybrida és surfinia, valamint Verbena hybrida Temari voltak. Munka végén elpakoltunk hisz a hétvége következett. Ez volt az utolsó péntek, amikor dolgoztunk, a hangulat ismét remek volt napközben, sokat tudtam beszélgetni a főnökkel. Délután 4-kor elindultunk haza. Mikor hazaértünk elmentünk letusolni, majd megfőztük a vacsorát, a pékeknek ez volt az utolsó estéje kint, ezért velük még kimentünk egy kicsit sétálni a városba, vonatot néztünk neki a reggeli utazáshoz. Este sokáig beszélgettem velük majd elbúcsúztunk egymástól, utána pedig lefeküdtem aludni.

23 2012. szeptember 1.- Szombat Ma reggel kipihenten ébredtünk, hisz szombat volt. Az idő elég szeles és hűvös, nagyjából C volt. Szandi megcsinálta a reggeliket majd közösen a fiúkkal megreggeliztünk. Evés után elmosogattunk majd összepakoltuk a szükséges dolgokat és bementünk a városközpontba. Rengeteg kirakatot végig nézegettünk és nagyon sok ruhát próbáltunk fel a különböző üzletekben, párat meg is vettünk. A ruha boltok után benéztünk az ajándék boltokba és az itthoniaknak is vettünk pár apróságot. A vásárlás után hazamentünk, megfőztük az ebédet és megebédeltünk. A délután se teljen el otthon üléssel elmentünk Warnemündébe, ahol egy sárkányrepülő rendezvényt tartottak. Több féle állat és különböző figurákat láthattunk. Csőrikétől kezdve a kistehénen át a katicabogárig mindenféle és fajta sárkányrepülőt láttunk. Ez mindenkinek az érdeklődését felkeltett, sokat sétáltunk a parton, hogy ezeket láthassuk. Az idő sajnos nem engedte meg a fürdőzést a tengerben, de mi így is nagyon jól éreztük magunkat. A sétálgatás után hazamentünk, csináltunk magunknak vacsorát és megvacsoráztunk, hogy a következő programra legyen energiánk. Este 7 környékén a tanárnő vezetésével ismét elmentünk Warnemündébe, de ekkor már az egész csapat és felszálltunk egy hajóra mely kivitt minket a tengerre és így egy 3 órás hajótúrán vettünk részt. A látvány csodás volt, este láthattuk a kivilágított várost és a tengert egyszerre. A túra folyamán kicsit elfáradtunk, mikor hazaértünk gyorsan lezuhanyoztunk és lefeküdtünk aludni.

24 2012. szeptember 2.- Vasárnap Ma Reggel ismét kipihenve ébredtünk, C volt és sütött a nap. Reggel megreggeliztünk majd egy rövid megbeszélés után, melyet a tanárnő vezetésével tartottunk, úgy döntöttünk, hogy délután elmegyünk, az IGA parkba ahol minden vasárnap Isten tiszteletet tartanak az ott található, fából készült templomban. Az Isten tisztelet előtt még elmentünk a parthoz, hisz az idő jobb volt, mint tegnap és így egy kicsit bele is tudtunk menni a vízbe. A parti sétálás után elindultunk az Isten tiszteletre, melyet elég érdekes, de inkább furcsa volt számomra, hisz végig német nyelven beszélt az atya, melyből szinte semmit sem értettem. Az Isten tisztelet után Szandival és Dáviddal együtt, megmutattuk egyik társunknak az IGA parkot, mert ő nem itt dolgozik. Körbe vezettük őt, az általunk ismert területeken, melyeket hét közben, reggeli és ebédidőben mutattak be nekünk munkatársaink. Nagyon tetszett neki az itt található japán és magyar kert, a madárház és a játszóterek. Megmutattuk neki, hogy itt is le lehet menni a tengerpartra, de itt inkább a kikötőt, az ott lévő hajókat lehetett látni. Elmentünk azokhoz a játszóterekhez ahol dolgoztunk, de most nem munka, hanem játszás céljából. A park körbejárás után hazaindultunk. Egy ilyen fárasztó nap után, mikor hazaértünk elmentünk lezuhanyozni majd megvacsoráztunk. Megcsináltuk másnapra a szendvicseket, lementünk netezni még egy kicsit, beszélgettünk a többiekkel, majd visszamentünk a szobába és lefeküdtünk aludni.

25 2012. szeptember 3.- Hétfő Ma reggel kicsit borongós, szeles időre ébredtünk és nagyjából 12 C lehetett. Reggel munkánkat téglalap alapú ágyásoknál kezdtük melyek rózsákkal és levendulákkal voltak beültetve. Először is kézi kultivátorral fellazítottuk a talajt, ezzel a gyomokat is kiszedtük a talapból, majd összegyűjtöttük. A gyomok kiszedése után elegyengettük a talajt és mulcsot szórtunk ki rá. Az ágyások befejeztével ismét MINILAND-be vittek minket. Először is az itt található virágágyásokban az elvirágzott virágok megmetszése volt a feladatunk. Legnagyobbrészt itt is levendulabokrok és őszirózsák voltak. A lemetszett virágokat a megszokott módon a kocsi platójára pakoltuk. A virágágyásokban gyümölcsfák is voltak, ezeket formára vágtuk, a nagyobb elfásodott ágakból ágaprító segítségével mulcsot készítettünk és kiszórtuk a virágágyásokra. A kisebb ágakat pedig a kocsira pakoltuk. Mikor végeztünk a fák és a virágok metszésével elvittek minket a komposztáló konténerhez és ide a megszokott rendben átpakoltuk a levágott növényeket. A szerszámokat megtisztogattuk és elpakoltuk. Munka után hazamentünk és letusoltuk. Tartottunk egy közös megbeszélést a pénteki hazaúttal kapcsolatban, hogy mikor megyünk pontosan és mennyibe is fog kerülni majd az utazás. A megbeszélés után megfőztük a vacsorát közösen a fiúkkal és megvacsoráztunk. Beszélgettünk egy kicsit és lementünk még netezni, hogy az itthoniakkal közöljük, mikor is jövünk haza. Majd lefeküdtünk aludni.

26 2012. szeptember 4.- Kedd Ma reggel fátyolfelhős időre ébredtünk és kellemes C-ra. A munkát reggel 7- kor a megszokott időben elkezdtük. Reggel először össze kellett pakolni az öntözőberendezést és összerakni, hogy a közelben lévő négyzet alapú virágágyásokat beöntözzük szórófejes, esőszerű öntözéssel. Miután összeraktuk az öntözőberendezést a rózsa kerthez vittek minket. A munkánk az egész kert megmetszése volt, most már minden rózsa elvirágzott, ezért volt mit levágnunk. A friss hajtásokat is lemetszettük a rózsabokrokról és formára is igazítottuk őket, a túl hosszú szárakat kivágtuk és a gyomokat is kiszedtük a tövek közül. Azokat a bokrokat, amik már nagyon nagy területet foglalt el, jobban vissza kellett vágni, hogy ne nyomják el egymást a rózsák. Mikor itt végeztünk, még elvittek minket egy virágágyáshoz ahol, az elfásodott, megöregedett díszbokrokról kellett levágni az ágakat ágvágóval, majd ágaprítóval összeaprítani és zsákba pakolni, majd ezt a mulcs anyagot elvitték az Alpina központjába. A levágott, nem elfásodott növényi részeket pedig ismét a komposztáló konténerbe pakoltuk át. Délután 4-kor pedig elindultuk haza. Az otthoni dolgok a megszokott rendben történtek. Tusolás, főzés, vacsorázás majd elmentünk bevásárolni a pénteki hazaútra. Lementünk netezni egy kicsit, beszélgettünk a többiekkel, megcsináltuk másnapra a szendvicseket és lefeküdtünk aludni.

27 2012. augusztus 5.- Szerda Ma reggel szélmentes, napos időre ébredtünk, olyan 12 C volt. Reggel az első feladatom, Gabival együtt az volt, hogy a MINILAND-ben található ágyásokat kellett belocsolnunk, de előtte műtrágyát szórtunk ki a talajra, hogy pótoljuk a tápanyagot. Ez a munka az egész délelőttünket elvette, hisz a talaj mulccsal (fakéreggel) volt beszórva, ami elég nehezen engedte át magán a vizet, de nem engedte olyan gyorsan kipárologni azt. Mikor végeztünk a locsolással, amit szórófejes öntözéssel hajtottunk végre, összepakoltuk a slagokat és a szórófejeket, majd Kerstin jött értünk és elvitt, oda ahol ők dolgoztak. A Tegnapi rózsákhoz vitt vissza, nem a rózsákat kellett metszeni, hanem a rózsaágyások közti sövénybokrokat. Vízszintesre vágtuk a tetejét a szélét pedig kicsit ferdén a jó víz elvezetés végett. A gyökerüknél meglazítottuk a talajt és kiszedtük a gyomokat. A levágott növényi részekből komposzt agyag lesz, amit majd jövőre kiszórnak a talaj ásványi anyag pótlása végett, tehát megint a komposztáló konténerbe pakoltuk bele a növényeket. Ma is a megszokott rendben 4-ig tartott a munkaidő, ekkor hazaindultunk. Az otthoni dolgok ugyan úgy zajlottak, mint szoktak. Tusolás, főzés, netezés és beszélgetés a többiekkel majd megcsináltuk a szendvicseket az utolsó munkanapra. Pihentünk még egy kicsit majd lefeküdtünk aludni.

28 2012. augusztus 6.- Csütörtök Elérkezett az utolsó munkanap, kellemes napsütéses időre ébredtünk, enyhe széllel, olyan C volt. A mai munkánk virágültetés volt. A kertben található díszfák tövét ültettük tele virágokkal. Több félét is ültettünk pl.: százszorszépet és árvácskát. Először kitányéroztuk a fákat, majd belocsoltuk a talajt. A virágok elültetése előtt, műtrágyáztuk a földet, hogy a növények minél gyorsabban kiheverjék az átültetést. Beültetés után tömörítettük a talajt, majd még egyszer belocsoltuk azt. A fákat még megmetszettük egy kicsit, formára igazítottuk őket és a faleveleket is összegereblyéztük, majd ezeket munka végén a komposztba hordtuk át. A fák között a beültetés után levágtuk a füvet, majd azt is összegereblyéztük és a kocsira pakoltuk. A levágott füvet az összegereblyézett levelekkel együtt átpakoltuk a komposztáló konténerbe. Munka végén letakarítottuk a szerszámokat és elpakoltuk azokat, majd elköszöntünk Kerstintől és Dorintól, akikkel az utolsó héten dolgoztunk együtt. Mikor hazaértünk, letusoltunk és elkezdtük összepakolni a dolgokat a bőröndbe. Megfőztük a vacsorát, majd megvacsoráztunk és lementünk netezni. Utolsó este lévén, összegyűltünk a fiúkkal és rengeteget beszélgettünk, hogy milyen jó volt kint és sajnáltuk, hogy haza kell jönni. Az este nagyon elhúzódott, de azért utazás előtt aludtunk egy keveset még este.

29 2012. augusztus 7.- Péntek Az utolsó nap, hazaindulunk. Nagyon korán kellett kelnünk. Az állomásra való kimenetel előtt, még elmentünk az Alpina központjához és elbúcsúztunk a nagyfőnököktől. Visszaadtuk nekik a pulcsikat, a sapkákat és a pólókat. Búcsúzás után tovább indultunk a vasútállomásra majd felszálltunk a Berlinbe menő vonatra. Az utazás elég sok időt vett el a délelőttből, ekkor meg tudtunk reggelizni a vonaton és egy kicsit aludhattunk is. Mikor megérkeztünk a berlini főpályaudvarra kaptunk egy kis szabad időt, ez arra volt elég, hogy megnézzük a város néhány nevezetességét. Tanárnő megkövetelte tőlünk, hogy egy-egy nevesebb épület előtt lévő emléktáblát elolvassuk és utána magyarul néhány mondatban elmondjuk egymásnak, hogy mit tudtunk meg azokról. Az Alexanderplatzon is körbenéztünk egy kicsit. A rövid városnézés után tovább mentünk a repülőtérre. A reptéren leadtuk a csomagokat, szerencsére egyikkel sem volt probléma, majd jött az ellenőrzés, itt sem történt semmi. Miután mindenen átmentünk felszállhattunk a repülőre majd a gép 14:45-kor elindult a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre. A gép időben leszállt, repülés közben semmi probléma nem történt. Mikor leszálltunk a gépről, a csomagokra vártunk, melyeket meg is kaptunk. Engem személy szerint anyumák, nevelőapukám, mamám és az öcsém várt a repülőtéren, akik már nagyon hiányoztak, jó volt őket 4 hét után látni és megölelni. Az utazás csodás élményeket ajándékozott számomra.

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin Erasmus+ pályázat Készítette : Hriazik Evelin Indulás Németországba 2014.08.03 Időjárás: délelőtt nagyon meleg volt Nagykőrösön, de ahogy mentünk a Liszt Ferenc repülőtérre úgy hűlt az idő. Délelőtt indultunk

Részletesebben

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap 1. Nap Életem első repülése volt, nagyon élveztem. Este érkeztünk meg a szállásra, ami nagyon szép helyen van. Aztán elmentünk vacsorázni egy étterembe. 2. Nap Reggeliztünk a szállón. Reggelire zsömle

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián Beszámoló Szakmai gyakorlatról Lengyelország 2018. május Készítette: Nedreu Flórián Első hét Reggel 5-kor indultam Kétegyházáról, nagyon szép tájakon vezetett az utunk. Az első megálló egy benzinkútnál

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31.

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Készítette: Puskás Péter 2013.08.11. (vasárnap) Reggel negyed öt és fél öt között gyülekeztünk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien 1. nap (aug. 11.) Vasárnap hajnalban, 4:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Amikor az iskolához értünk már majdnem

Részletesebben

Hollandia (2010. márc máj. 03.)

Hollandia (2010. márc máj. 03.) Hollandia (2010. márc.29-2010. máj. 03.) Az első napunk utazással telt. Hajnal ötkor találkoztunk és indultunk útnak. Este kilenc és tíz között érkeztünk és foglaltuk el a szállást. Cees, aki kinti dolgainkat

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Készítette: Szakál Gyula 1. nap: Aug. 11. vasárnap: Indulás Békéscsabáról 2013. augusztus 11. hajnal 5:00 körül! Reggel 8:00-kor megérkeztünk

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

A programról az iskolában hallottam Túri Tibor tanár úrtól, aki szólt a lehetőségről mivel már korábban is helyt álltam Németországban.

A programról az iskolában hallottam Túri Tibor tanár úrtól, aki szólt a lehetőségről mivel már korábban is helyt álltam Németországban. 2017 évi Erasmus program Pálfi Ilona vagyok (1997.07.31.) a Toldi Miklós Él. iskola tanulója. A programról az iskolában hallottam Túri Tibor tanár úrtól, aki szólt a lehetőségről mivel már korábban is

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Készítette: Ondrejcsik Ákos. Drezda, 2013.08.11.-31.

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Készítette: Ondrejcsik Ákos. Drezda, 2013.08.11.-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31. Készítette: Ondrejcsik Ákos 0. nap Augusztus 11. (vasárnap) Reggel 5órakkor indultunk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközép iskolából

Részletesebben

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során.

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Bocskor Bill Turner nov. 7 Péntek Utazás: Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Szállás: Komfortos,tiszta,kényelmes és nagyon bejövös

Részletesebben

Beszámoló Áfra Botond 2/14Pt/2 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti

Beszámoló Áfra Botond 2/14Pt/2 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Beszámoló Áfra Botond 2/14Pt/2 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole

Részletesebben

Dózsa Nikolett 11dk osztályos tanuló beszámolója Németországi tanulmányútjáról

Dózsa Nikolett 11dk osztályos tanuló beszámolója Németországi tanulmányútjáról 2010. Június 20. Vasárnap Délelőtt 11 órakor indult a vonatunk Nagykőrösről Ferihegyre. A becsekkolás után hosszas várakozás kezdődött! 15.40-kor kezdtünk felszállni a repülőgépre. 17 óra körül Berlinben

Részletesebben

Finnországi beszámoló

Finnországi beszámoló Finnországi beszámoló 2011.10.24 hétfő Épségben megérkeztünk Helsinkibe. Az iskola kis mikrobuszával jöttek értünk a repülőtérre. Útközben megálltunk hideg élelmet vásárolni, a szállásra érkezés után megvacsoráztunk.

Részletesebben

Rodosz. Készítette: Horváth Erzsébet 2016.

Rodosz. Készítette: Horváth Erzsébet 2016. Rodosz Készítette: Horváth Erzsébet 2016. Az utazás elött pár nappal már elkezdtem minden szükséges dolgot beszerezni, ami az induláshoz kell. Nagyon vártam már az indulást, mert még sosem utaztam repülőgépen.

Részletesebben

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban Hegesztés nemzetközi gyakorlatban LdV-HU-13-IVT-1017 Négy hetes szlovákiai gyakorlat 2014.02.08.-2014.03.08. Készítette: Molnár József 1. nap Utazás 2014. február 08. Február 8.-án indultunk reggel 8-kor

Részletesebben

Végül az estet egy közös zenéléssel és énekléssel zártuk le a Tiszaparton.

Végül az estet egy közös zenéléssel és énekléssel zártuk le a Tiszaparton. 1.nap 2018. 05. 30.-án érkeztek Szolnokra a Nagyenyedi diákok. 14.00-kor vártuk őket a Pelikán Hotelnél, ahonnan elindultunk a szállásra. Miután megérkeztünk ők elfoglalták a szobájukat, kicsit lepihentek

Részletesebben

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében 2012. június 10-től 2012. július 21-ig 2012. június 10-én reggel fél 7-kor indultunk iskolabusszal, kb 15 óra utazás után megérkeztünk

Részletesebben

Németország ( )

Németország ( ) Németország (2018.11.18-2018.11.27.) A programról röviden: A Generation Europe által szervezett program olyan projekt, ahol velünk egykorú fiatalok tanulhatnak a demokráciáról, emberi jogokról és az aktív

Részletesebben

Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid

Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid 2010. június 3-án indultunk az iskola mikrobuszával. A 17 órás út után megérkeztünk Westerstede-be, ahol tiszta

Részletesebben

Beszámoló. Franciaország, Marcoussis. a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27.

Beszámoló. Franciaország, Marcoussis. a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27. Beszámoló Franciaország, Marcoussis a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27. Október 06. szombat: 13:40-re megérkeztünk az északi repülőtérre (Roissy Charles de Gaulle). Marcoussis 25 km-re

Részletesebben

Poroszlói kalandok

Poroszlói kalandok Poroszlói kalandok 2018.05.25-05.27 Ezúttal a bennmaradós hétvégén Poroszlóra utaztunk el. Kivételesen, most ez nem a megszokott bennmaradósok közé tartozott, hiszen sportosabb és kalandokban gazdagabb

Részletesebben

A Baross az Erasmus+ programjában

A Baross az Erasmus+ programjában A Baross az Erasmus+ programjában Mi is az Erasmus+ és hogyan kötődik az iskolánkhoz? Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja. Iskolánk

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Drezda, 2013.08.11-31.

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Drezda, 2013.08.11-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Készítette: Pajkó Lajos 1. nap (Augusztus 11.) Hajnali 4:15-re volt tervezve az gyülekező, de csak 5 órakor tudtunk elindulni 3 kisbusszal. Drezdába

Részletesebben

Németországi gyakorlat

Németországi gyakorlat Németországi gyakorlat Egy Leonardo Da Vinci pályázat keretein belül utazhattunk ki Németországba, pontosabban Aschhauserbe. Aschhauser egy kis falu nem messze Bad Zwischenahntól. A pályázat időtartama

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

Munkanapló 2014.07.07

Munkanapló 2014.07.07 Munkanapló 2014.07.07 Felkeltünk reggel 07:00-kor, 08:00-ra elmentünk reggelizni. 09:00-kor elindultunk a kertbe dolgozni. A lányok lila, fehér és vörös hagymát szedtünk, majd kötöztük őket. A fiúk a kertben

Részletesebben

Kelemen Szandra Hämeenlinna, Finnország

Kelemen Szandra Hämeenlinna, Finnország Kelemen Szandra Erasmus+ mobilitási program 2016. 04. 23.- 2016. 05. 21. Hämeenlinna, Finnország 1. hét: 2016. április 23-án szombat délután érkeztünk meg Helsinkibe, ahol már Marita várt minket és a suli

Részletesebben

Határtalanul program Erdély május 3-6.

Határtalanul program Erdély május 3-6. Határtalanul program Erdély 2017. május 3-6. Május harmadikától hatodikáig Erdélyben jártunk. Mindenki nagyon várta a kirándulást, amin a Határtalanul pályázat segítségével vehettünk részt. Szerdán korán

Részletesebben

Olaszországi szakmai gyakorlat 2011.03.21. -04.09 Együd Márk

Olaszországi szakmai gyakorlat 2011.03.21. -04.09 Együd Márk Olaszországi szakmai gyakorlat 2011.03.21. -04.09 Együd Márk 1. nap (hétfő) Ferihegyi felszállásunk után, alig egy óra elteltével már ott is voltunk Bariban, ahol elég rossz esős idő volt. Jó volt a repülés,

Részletesebben

A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba

A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba Szeptember 20-án, csütörtökön korán reggel indultunk busszal Szentendrére. Időben megérkeztünk a városba, kényelmesen sétálva bementünk a város központjába, a Czóbelmúzeumba.

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013. augusztus 11.-31. Készítette: Drenyovszki Dániel

Beszámoló. 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013. augusztus 11.-31. Készítette: Drenyovszki Dániel Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013. augusztus 11.-31. Készítette: Drenyovszki Dániel 1. nap (Augusztus 11.) Hajnali 4:15-re volt megrendelve a busz, elindultunk 3 kisbusszal. Reggel fél8-kor

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21.

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Kiutazók: Kovács Györgyi pedagógus Kis Angéla 8.b osztályos tanuló Zakupszky Lili 8.b osztályos tanuló 1. nap II.17. hétfő Hajnali 3 óra

Részletesebben

Első nap Körülbelül délután 1-re értünk jött egy kis busz, aminek örültem nagyon mert egyrészt milyen luxus már másrészt nem kellett cipelni a pont 15 kilogramm bőröndömet. Az út két óra volt Budapestre,

Részletesebben

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma:

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma: Munkanapló Külföldi szakmai gyakorlatról Projekt száma: Célország: 2017-1-HU01-KA102-035318 Törökország Mobilitás időpontja: 2018. március 18 április 7. Szakma: Szállítmányozási ügyintéző Résztvevő neve:

Részletesebben

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7.

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Hétfı Hétfın reggel indultunk a Keleti pályaudvarról az erdei iskolába, melyet már nagyon vártam. Sok gyerek utazott együtt, mert nemcsak az én osztályom, hanem az

Részletesebben

Ez volt életem legszebb, legjobb hat hete, amit soha nem fogok elfelejteni. Hálás vagyok, hogy az Erasmus + ilyen lehetőséggel ajándékozott meg

Ez volt életem legszebb, legjobb hat hete, amit soha nem fogok elfelejteni. Hálás vagyok, hogy az Erasmus + ilyen lehetőséggel ajándékozott meg Rodosz Rodosz egy kis sziget Görögországban, ahol 6-an voltunk 6 hétig szakmai gyakorlaton. Májusban, amikor jelentkeztünk még merni se gondoltam volna, hogy én oda kijutok valamikor is, túl szép volt,

Részletesebben

ERASMUS+ pályázat. Berkes Bettina. Alpina Garten Landschafts und Sportpltzbau

ERASMUS+ pályázat. Berkes Bettina. Alpina Garten Landschafts und Sportpltzbau ERASMUS+ pályázat 2014. Berkes Bettina Alpina Garten Landschafts und Sportpltzbau 2014.Augusztus 3. Vasárnap Kicsit hűvös és borús idő volt reggel, de nap közben szép napos időnk volt. Végre ez a nap is

Részletesebben

Marcoussis, Franciaország Gyakorlati napló

Marcoussis, Franciaország Gyakorlati napló 2012.10.06 (szombat) Marcoussis, Franciaország Gyakorlati napló - Délelőtt 11:40-kor indulás a Liszt Ferenc reptérről, EasyJet géppel. 13:40-kor megérkeztünk Párizsba, a Roissy Charles de Gaulle repülőtérre.

Részletesebben

2012. november 22 december 9.

2012. november 22 december 9. 2012. november 22 december 9. Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole du

Részletesebben

Erasmus+ : Lengyelország

Erasmus+ : Lengyelország Erasmus+ : Lengyelország 1.nap 2017 Reggel fél 6-ra házhoz jött az autó és miután mindenkit összeszedett, indultunk Budapestre. 2 órás autózás után a Keleti pályaudvarnál álltunk meg és már szálltunk is

Részletesebben

Biberach Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata

Biberach Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata Biberach 2015.09.06-09.25. Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata Gyakorlat felépítése: A gyakorlat két hét tanműhelyi gyakorlatból és egy hét céges gyakorlatból állt. Résztvevők A Szegedi

Részletesebben

Rodosz, Gennadi Írta: Horváth Vanessa 2016.

Rodosz, Gennadi Írta: Horváth Vanessa 2016. Rodosz, Gennadi 2016.07.18-2016.08.29 Írta: Horváth Vanessa 2016. Erasmus+ Gennadi 2016. június 18-án indultunk a Liszt Ferenc reptérről Rodoszra, hogy eltöltsünk ott 6 hét szakmai gyakorlatot. Későn délután

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31.

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31. Készítette: Bakos Zoltán 1. nap (Augusztus 11.) Hajnali 4:30-ra volt tervezve az indulás, de csak 5 órakor tudtunk elindulni 3 kisbusszal. Reggel

Részletesebben

FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11.

FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11. Járai Attila FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11. 1. nap: Reggel találkozunk a többiekkel Ferihegy 2-őn. Becsekkoltunk és 11:40-kor indult a gépünk Helsinkibe. Helsinkiben Marjo várt

Részletesebben

Svajda Viktória Bernadett 12./b Leonardo-program, Svédország. Beszámoló

Svajda Viktória Bernadett 12./b Leonardo-program, Svédország. Beszámoló Beszámoló 2013.12.16. Hétfő 2013.12.16. 2013.12.22. Hétfőn 8:30-kor keltem, nem bírtam aludni, be voltam sózva a síelés miatt. :D Lementem megreggeliztem, és megbeszéltem az egyik kollégámmal, hogy megtanít

Részletesebben

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László

Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 2012. április 21. Szombat Munkanapló Tampere, Finnország, 2012. április 21 május 11. Írta: Maróti László 10:00-kor találkoztuk a többiekkel Ferihegyen, a 2B terminálon. Az utunk zökkenőmentesnek ígérkezett

Részletesebben

NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM

NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM 2014 Iskolánk évek óta lehetőséget nyújt a nyelvgyakorlásra a német-magyar cserediákprogram segítségével. A Than Károly Ökoiskola a neumarkti Willibald-Gluck- Gymnasiummal

Részletesebben

1. Nap: Megérkeztünk a szállásra és elfoglaltuk a szobákat. Estefelé sétálni indultunk és megnéztük, hol van a környéken bolt, posta, stb.

1. Nap: Megérkeztünk a szállásra és elfoglaltuk a szobákat. Estefelé sétálni indultunk és megnéztük, hol van a környéken bolt, posta, stb. Munkanapló-Vécsi Dóra 1. Nap: Megérkeztünk a szállásra és elfoglaltuk a szobákat. Estefelé sétálni indultunk és megnéztük, hol van a környéken bolt, posta, stb. 2. Nap: Megbeszéltük a házirendet és beosztottuk,

Részletesebben

Beszámoló Vörös Viktória 11.VKA Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti

Beszámoló Vörös Viktória 11.VKA Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Beszámoló Vörös Viktória 11.VKA Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole

Részletesebben

Leonardo da Vinci Mobilitási Program 2012.

Leonardo da Vinci Mobilitási Program 2012. Leonardo da Vinci Mobilitási Program 2012. Készítette: Molnár Dávid Gábor Nagykáta, Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskola Munkahelyem logója. Első nap. Reggeli ébredéskor az idő kellemes volt. Megreggeliztem,

Részletesebben

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Szakmai gyakorlat (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Minerva Érettségizettek Szakközépiskolájának köszönhetően a nyári szakmai gyakorlatomat otthonomtól távol egy másik országban,

Részletesebben

Szombathely. Utazás. Vasárnap

Szombathely. Utazás. Vasárnap Szombathely Utazás Élmény ország kapuja megnyílt előttünk, amikor 2016.03.04-én elindultunk Szombathely fele. Mindenki hatalmas energiákkal és jó kedvel indult az útnak, akkor még senki sem számította

Részletesebben

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János 1. Nap, Péntek Utazás Münchenbe. 6-an indultunk neki Budapest Keleti-pályaudvarról vonattal a hosszú útnak, Münchenbe. Az utazásunk viszonylag kényelmes volt,

Részletesebben

Fotó és művészetterápiás tábor

Fotó és művészetterápiás tábor Fotó és művészetterápiás tábor Második alkalommal rendeztük meg Fotó és művészetterápiás kurzusunk lezáró eseményét egy hetes táborozás formájában. A hét elején hétfőtől szerdáig a felnőtt résztvevőkkel,

Részletesebben

Irány Délvidék! Tanulói beszámolók

Irány Délvidék! Tanulói beszámolók Irány Délvidék! Tanulói beszámolók A Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola 7. a osztálya, a Határtalanul országos program keretén belül, 2018. szeptember 13-14-15-én Szerbiába látogatott.

Részletesebben

Leonardo da Vinci mobilitási program

Leonardo da Vinci mobilitási program Leonardo da Vinci mobilitási program Nemeslaki Rita beszámolója Münster az Aa folyó partján helyezkedik el, a Vesztfáliai-alföld szórványtelepülésekkel és majorságokkal teli Münsterland elnevezésű részén.

Részletesebben

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26.

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26. HITTANOS TÁBOR 2009. jún. 22-26. 2009. június 22-én, egy borús hétfői napon a templom udvarán gyülekeztünk, de az idő senkinek nem rontotta el a kedvét. Vártuk, hogy a névjegykártyánkat megkapjuk. Amint

Részletesebben

Kubik Adrienn Beszámoló

Kubik Adrienn Beszámoló Kubik Adrienn Beszámoló A küldő iskola neve: BVHSZC Kanizsay Dorottya Szakképző iskolája A szakma neve: Szociális gondozó és ápoló A projekt neve: Erasmus+ program, M.I.T.O. - Mobilitá in Toscana - Ápoló

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. augusztus 11-31. Készítette: Czékmán Szabolcs 1. nap (Augusztus 11.) Hajnali 4:30 körül indultunk Békéscsabáról három kisbusszal Pestre, ahol felszálltunk

Részletesebben

Svajda Viktória Bernadett 12./b Leonardo-program, Svédország. Beszámolóm

Svajda Viktória Bernadett 12./b Leonardo-program, Svédország. Beszámolóm Beszámolóm 2013-11-11 Hétfő. 2013.11.11.- 2013.11.17. Hétfőn Heni is és Én is szabadok voltunk. Felkeltünk, megreggeliztünk, pihiztünk, skypoltunk, stb. Bementünk a városba, vásárlás céljából. Út közben

Részletesebben

Élménybeszámoló. Az üzlet bejárata

Élménybeszámoló. Az üzlet bejárata 2012.04.02-2012.07.13. Ausztria, Tulln, Praskac Élménybeszámoló Áprilisban érkeztünk Tullba a Praskac céghez, hogy ledolgozzuk a kötelező szakmai gyakorlatunkat. Ez a kertészet 1875 óta működik és Ausztria

Részletesebben

ERDÉLYBEN VOLTUNK 2017.

ERDÉLYBEN VOLTUNK 2017. ERDÉLYBEN VOLTUNK 2017. Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 7. évfolyamának beszámolója Erdély I. nap (Vingl Csenge, Szilágyi Zalán) Nagyon vártuk már az indulást, nagyon

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

MUNKANAPLÓ. Prága, Csehország március Kiss Gábor

MUNKANAPLÓ. Prága, Csehország március Kiss Gábor MUNKANAPLÓ Prága, Csehország 2019. március 02 24. A tanuló neve: Szilágyi Hédi Évfolyama, tanult szakmája: 9. D Turisztikai szervező, értékesítő Projekt címe: Cool-turizmus Prágában Fogadó hotel neve:

Részletesebben

NÉMETORSZÁG (Freising) 2010.04.12-2010-05.15

NÉMETORSZÁG (Freising) 2010.04.12-2010-05.15 2010. április 12-én 7.10-kor indult a vonatunk a Keleti pályaudvarról. Kísérő tanáraink Bagyinszki Anett és Elekné Ludányi Zsuzsanna voltak. Az utazás igencsak hosszú volt, délután kb. 15.00-ra értünk

Részletesebben

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL MAGYAR

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL MAGYAR Centre Number Vizsgaközpont száma.... Candidate No. Vizsgázó száma EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY MODERN NYELVEK ISMERETÉRŐL For Examiners'

Részletesebben

Összefoglaló a Nyári táborról

Összefoglaló a Nyári táborról TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0147 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat, Nagybajom Város Önkormányzata, Nagybajomi Általános Művelődési Központ Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység Projektnapló Előkészítő tevékenység A Kardos László Általános Iskola diákjaiként nagyon megörültünk, mikor tanév végén meghallottuk a jó hírt: pályázati munkánk sikeresnek bizonyult a Bethlen Gábor Alapkezelő

Részletesebben

2014 Bogács- Eger. Bogácson kirándultunk!

2014 Bogács- Eger. Bogácson kirándultunk! 2014 Bogács- Eger Bogácson kirándultunk! Bogácson kirándultunk! A Csanádpalotai lakásotthon gyermekeivel lehetőségünk volt a múlt héten egy háromnapos kirándulásra. A kirándulás úti célja az észak magyarországi

Részletesebben

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma: HU01-KA

Munkanapló. Külföldi szakmai gyakorlatról. Projekt száma: Célország: Mobilitás időpontja: március 18 április 7. Szakma: HU01-KA Munkanapló Külföldi szakmai gyakorlatról Projekt száma: 2017-1-HU01-KA102-035318 Célország: Törökország Mobilitás időpontja: 2018. március 18 április 7. Szakma: Faipari technikus Résztvevő neve: Juhász

Részletesebben

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA

TEST IZ MAĐARSKOG JEZIKA Student's name : E-mail: Test štampajte i skeniranog ga vratite na e-mail office@centarzaedukaciju.com U slučaju da nemate tehničke mogućnosti, prihvata se i da na datu e-mail adresu pošaljete odgovore

Részletesebben

Dánia magyar szemmel

Dánia magyar szemmel Dánia magyar szemmel Bandula Dominika 1.hét. 2017. november 5-én (vasárnap) indult a transzferünk a pesti reptérre. A repülés gondmentesen zajlott és miután a késő esti órákban megérkeztünk a koppenhágai

Részletesebben

Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg

Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg a házat, mert utcanevek nincsenek Japánban! Megismerkedtem

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

nap nap

nap nap 2017.10.03.-1.nap A repülőgép 15.30-kor indult Portugáliába. Ma repültem először, nagyon izgalmas volt. A gép Portóban szállt le, helyi idő szerint 19.00-kor. Leszállás után vártak minket, és egy kisbusszal

Részletesebben

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló Szántó Gerda Tabajdi Gábor Beszámoló Az Erasmus oldal hosszas böngészése után végre sikerült eldönteni, hogy melyik országokat is jelöljük meg. Miután már minden kitöltendő papíron és egy angol szóbeli

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Kiss Renáta az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

Kelemen Nóra Kun Viktória

Kelemen Nóra Kun Viktória Kelemen Nóra Kun Viktória Svédországi beszámoló 2010. április 23.- május 14. Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy részt vehettünk a 3 hetes svédországi szakmai gyakorlaton. Kiutazásunkat megelőzően 3 napos

Részletesebben

Görögországi beszámoló. 1. nap

Görögországi beszámoló. 1. nap 1. nap Az első napunk utazással telt. Délután 5 órakor találkoztunk a Liszt Ferenc Repülőtéren, a gépünk pedig 18:45- kor indult Thessaloniki felé. Este 22:30-kor (görög időszámítás szerint) szálltunk

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba.

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. PÁLYÁZAT Gömörországban jártunk Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. Izgatottan készültünk az utazásra. Két előkészítő

Részletesebben

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki válaszolt: Mika Ági néni 1. Mikor járt a sulinkba? 1976-tól 1984-ig. 2. Melyik teremben volt az osztálya? Az info. 3.

Részletesebben

Dánia Nykobing Falster SOSU

Dánia Nykobing Falster SOSU Erasmus+K1 Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia Nykobing Falster SOSU 2015.10.26-2015.11.23 ORSZÁG KATA 14. gyakorló ápoló Beszámoló A Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

München Munkanapló

München Munkanapló 2015. 02. 05. 02. 26. München Munkanapló 02.05. Indulás 7:15-kor Érkezés Münchenbe 14:30-ra A müncheni diákok és Gregor Hanke vártak minket a pályaudvaron. Elkísértek minket a szállásunkra, majd este együtt

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

Erasmus Németországban

Erasmus Németországban Menyhárt Petronella Erasmus Németországban Számomra a 2015-ös év sok új dolgot hozott az életemben. Olyan helyekre jutottam el, amire még gondolni sem mertem, csak reméltem, hogy majd egyszer 2015 tavaszán

Részletesebben

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés

V i c z i á n Á k o s. Halálos haszonszerzés V i c z i á n Á k o s Halálos haszonszerzés Nem is emlékszem, hogy mikor aludtam ilyen jót, igaz nem volt több hat óránál, de ennyit ritkán alszom. Nyújtózkodtam egy hatalmasat, majd felkeltem az ágyból,

Részletesebben

Szakmai gyakorlat, Hollandiában

Szakmai gyakorlat, Hollandiában Szakmai gyakorlat, Hollandiában (2012.10.27-2012.11.24) Varga Vanessza Ágnes (leendő) Gyógypedagógiai asszisztens Hol is kezdjem Olyan sok élményben volt részem ez alatt a négy hét alatt, hogy a hazaérkezésem

Részletesebben

Leonardo mobilitási program

Leonardo mobilitási program Leonardo mobilitási program 2010.június 3.- 2010.július 17. Westersede-Bad Zwischenanh Király Regina Örömmel vettem tudomásul, hogy részt vehetek a pályázaton és 6 hetet tölthetek el Németországban, szakmai

Részletesebben

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában 2016. június elején került sor a Nagymágocsi Hunyadi János és a Vásárosnaményi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulmányi kirándulására a Határtalanul program

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben