Leonardo da Vinci Mobilitási Program 2012.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Leonardo da Vinci Mobilitási Program 2012."

Átírás

1 Leonardo da Vinci Mobilitási Program Készítette: Molnár Dávid Gábor Nagykáta, Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskola Munkahelyem logója.

2 Első nap. Reggeli ébredéskor az idő kellemes volt. Megreggeliztem, majd összepakoltam a maradék cuccomat, ami még nem volt a bőröndömben. Mikor ezzel kész voltam akkor elindultunk itthonról, és elbúcsúztam a barátoktól. A repülőtérre az út zökkenőmentes volt. Kiértünk a repülőtérre akkor találkoztunk a többiekkel. Egy kis idő múlva elbúcsúztam a családtól, és megkezdtük a becsekkolást a repülőhöz. Repülés nagyon jó volt, nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz. Berlinbe érkezéskor az idő kellemes meleg volt. Schönefeldtől Berlinbe vonattal utaztunk, majd Berlinből Rostockba mentünk, ezután következett Sanitz. Az állomásra kijött elénk Dr.Edda Henze, akinél egy hetet fogunk eltölteni. Miután megérkeztünk Eddáékhoz akkor következett a bemutatkozás németül, majd ez után körbenéztünk a ház körül, megnéztük, hogy hol fogunk tanulni, aludni, stb. Amikor ennek vége lett, akkor egy közös vacsora következett, és ezután elmentünk lefeküdni.

3 Második nap Az ébresztő 7 órakor volt. Az idő olyan 10 fok körül volt, emellett napsütés. Majd ezt követően fél 8-kor jött a reggeli, ami Heiko hozott nekünk. Reggelit követően megkezdődött a német tanulás. 8:30tól 11:30-ig. Itt jobban megismerkedtünk a tanárnővel Eddával, és egymással úgyszintén. Az első órán először az alapszavakat vettük át Pl: Beruf - Szakma Lehrling - Szakmai tanuló Gärtner - Kertész Liebling - Kedvenc Blume - Virág Zierpflanze - Dísznövény Wie oft? - Milyen gyakran? Wie get es Dir? Hogy vagy Fahren - Utazni Jeden tag - Minden nap Miután vége volt a tanulásnak, elmentünk megebédelni, majd kimentünk a Sanitz-i állomásra majd Rostocknak vettük az irányt. Itt az első utunk a Hansa-sail-hez esett, ahol a legrégebbi hajóktól kezdve, a legmodernebb hajókig mindent láttunk. Megnéztük a régi hajógyárnak az emelőszerkezeteit is. Körbenézés után, hazaindultunk. Hazaértünk, majd megvacsoráztunk, és kezdődött a leckeírás. A házi feladat végeztével, megkezdődött a megérdemelt pihenés, és egy kis móka, a többiekkel.

4 Harmadik nap. Ma reggel napsütéses fok volt. Mai 4 órai németórának a témája a munkavédelem, növényvédelem, tisztítás, majd a közlekedés, és a legvégén a idő került megemlítésre. Der Schütz - Védelem Mittel - Szer Pflanzen - Ültetni Pflanzenschützmittel - Növény védőszer Brauchen - Szükséges Staubsauger - Porszívó Sauber machen - Takarítani/ Tisztítani Suchen - Keresni Finden - Találni Heute - Ma Morgen - Holnap Gesztern - Tegnap Früh - Reggel Nachmittag - Délután Óra után megebédeltünk, majd újra Rostocknak indultunk, az út során megtudtuk, hogy Németországnak több mint 5600 burgonyafajtát tartanak nyílván, de emellett rengeteg búzakísérletet is láthattunk. Rostockba érve nagy városnézésbe kezdtünk. Először megismerkedtünk a 7 kapu történetével, majd a hét kapu történeteivel is. Ez után meglátogattunk egy Evangélikus templomot, amely gótikus stílusban épült. Nagyon híres órája van ennek a templomnak, ami 1885-ben készült és még ma is pontosan működik. Meglátogattuk az Alpina céget, ahol Anna, Szandi, és Gabi fognak dolgozni. Itt megismerkedtünk a gépekkel, emberekkel. Ez után hazaindultunk, majd Sanitzba érve kettévált a csapat. A csapat egy része hazament, a másik fele pedig tanár úrral elment bevásárolni. Miután hazaértünk megcsináltuk a vacsorát, ettünk és megcsináltuk a leckét.

5 . Negyedik nap Ma napos időre ébredtünk, kissé harmatos volt a fű, olyan fok lehetett. Reggeli után átmentünk a többiekhez, majd felmentünk a tanterembe. Mai szavak egy része: Anbauen. - Termeszteni Pflegen. - Ápolni Pflege - Ápolás Teich - Kis tó Bauen - Építeni Die Baustelle - Építési terület Kaputt - Elromlik Helfen - Segíteni Benutzen - Használni Erde - Föld Shippe - Lapát Harke - Kapa Sparten - Ásó Geren - Öntözőkanna Az órák végeztével, ebédeltünk, majd elindultunk egy Sanitz-i városnézésre. Megtudhattuk, hogy évről-évre folyamatosan bizonyos mennyiségű, méretű kő feljön a talajfelszínre. Ezeket diákok szedik fel, mintegy hektáron. Sanitzban a temetők nagyon szépek. A temetőt kiültetések jellemzik. Teljesen más, mint Magyarországon. Sok az alacsony növény, ezek közül többségben a sövényeké a főszerep. Sok a borostyán, begónia. Temető után az iskola megnézése következett, így belecsöppentünk egy kis időre a német iskolai környezetbe. Meglátogattuk a Sanitz-i faiskolát is. Itt sok olyan növénnyel találkoztam, ami nálunk is megtalálható. Itt készült az első csoportkép Eddával, és a csapattal. Innen az utunk hazafelé vezetett, ahol már a kész vacsora fogadott minket, így meg is vacsoráztunk. Vacsorát követően, megírtuk házi feladatot, és utána egy kis kikapcsolódás következett.

6 A csapat..a fényképész én lennék..:) Ötödik nap. Szép napos időre ébredtünk ma is. A hőmérséklet olyan fok körül volt. Mai napon írtuk meg az első német dolgozatot, ami mindenkinek nagyon jól sikerült. Zeit - Idő Wie viel? - Mennyi? Klein - Kicsi Groß - Nagy Verboten - Tilos Missen - Muszáj Rasen macher Fűnyíró Bringen - Vinni Die hecke - Sövény Hauten - Domb Abfall - Hulladék Zeigen - Mutatni Schubbkare - Talicska Mülltonna - Szemetesláda Gyors ebéd következett, hogy elérjük a vonatot, mert késésben voltunk, de elértük. Rostockban megnéztük a szálláshelyünket ahol lakni fogunk. Ezután elmentünk az IGA Parkhoz, ahol találkoztunk a leendő munkaadónkkal, Jensen úrral. Az első találkozás nagyon jól sikerült, nagyon kedves a Jensen úr, és a munkafelügyelőnk Daniel is. Mikor itt végeztünk, elbúcsúztunk és elindultunk Warnemündébe a tengerpartra. Ahogy leszálltam a vonatról, már akkor elállt a lélegzetem is. Rengeteg hajó, csónak, és a legjobb Edda által mesélt történetek sokasága. Megismertette velünk a világító tornyot is. A tenger magáért beszélt, egyszerűen csodálatos volt. Rengeteg sport lehetőség pl: Strandröplabda, kosár, foci, amerikai foci, stb. Bementünk egy boltba ahol Homoktövisből készült dolgok voltak. Pl: lekvár, italok, krémek stb. Mikor itt végeztünk elindultunk hazafelé. Hazaértünk, amíg mi leckét írtunk tanár úr megfőzött, megvacsoráztunk és elmentünk kicsit kikapcsolódni, majd ezután jött az alvás.

7 Hatodik nap. A mai reggel a megszokottól eltérően, szeles felhős időre ébredtünk, olyan fok között volt a hőmérséklet. A reggelit követően már indultunk is az állomásra, és onnan Rostockba. Józsi és Anita munkahelyére mentünk, és ide villamossal, és busszal jutottunk el. Mikor itt végeztünk akkor elindultunk a sétáló utcához, ami egy nagy bevásárló utca, tele boltokkal. Itt először az állati preparátumba mentünk be ahol olyan élethűek voltak az állatok, mintha igaziak lettek volna. Megismertük az Átszúrt gólya történetét, aki egy lándzsával a mellkasában élt, és halt meg. Itt mindenki kapott egy óra szabadidőt, hogy körülnézzünk, mégis mik vannak itt ebben az utcában. Miután körbenéztünk találkoztunk az öröm kútjánál, és onnan mentünk a villamos megállóba, ez idő tájt elkezdett esni az eső, de ez nem tartott sokáig. Hazaérkezés után egy fél óra múlva nekiálltunk tanulni, és készülni a holnap dolgozatra. Tanulás után elmentünk vacsorázni, majd kicsit még átnéztük a holnapi dolgozatra a tudnivalókat. Ez után jött egy kis tévéjáték majd elmentünk lefeküdni. Der Strauch - Cserje Die Straucher - Cserjék Das Messer - Kés Die Stauden - Évelő Abmessen - Lemérni Das Maßband - Mérőszalag Das Unkraut - Gyomnövény Unkraut zieher - Gyomlálni Die Sense - Kasza Sensen - Kaszálni Der Zweig - Hajtás Transportieren - Szállítani

8 Hetedik nap. A mai reggel hűvös, ködös, és felhős volt, a hőmérséklet olyan fok között lehetett. Megreggeliztünk, majd elindultunk az utolsó napi tanulásra, melyen megbeszéltük a legfontosabb tudnivalókat. Az órán sokat ismételtünk, gyakoroltuk a szavakat, mondatokat. Freden - béke Das Tor - Kapu Die Stadt - Város Besheid Sagen Szólni Gucken - Nézni Gucken mal - Nézd csak Viel - Sok Fahren - Utazni Selten - Gyakran Voll - Tele Leer - Üres Mochte - Szeretni Az órák végeztével kaptunk egy óra felkészülési időt, hogy még egyszer átnézhessünk mindent. A dolgozat eleje könnyű volt, de ez fokozatosan nehezebb lett. Kijavítás után kiderült, hogy az én dolgozatom lett a legjobb, és büszke is voltam magamra. Ezek után megkaptuk az okleveleinket, ami azt tartalmazta, hogy itt voltunk, elvégeztük ezt a tanfolyamot. A mai program egy kis bicikli túrát találtunk ki a Józsival, és a többiek nagy része is jött velünk. Körbebicikliztük Sanitzot, de egyszer eltévedtünk, és most hasznosítottuk német tudásunkat és útbaigazítást kértünk. Aztán miután megérkeztünk oda ahova szerettünk volna készítettünk néhány képet, és mentünk tovább. Megnéztük a Darvak fészkelő helyét, a fenyves erdőket, a természetvédelem alatt álló tavakat. A megtett út kb.20-25km volt. Egy magyaros vacsora vette ma kezdetét, ahol elbúcsúztunk Eddáéktól magyarul és németül egyaránt, és egy szép befejezése volt ennek a szép napnak.

9 Nyolcadik nap. A ma reggeli ébredéskor az idő nagyon szép volt, egy felhő se az égen, 20 fok körül volt a hőmérséklet, kicsit fújt a szél. Utolsó reggeli után összepakoltunk, majd elköszöntünk Eddától. Heiko kivitt minket az állomásra, tőle ott búcsúztunk el. Beérve Rostockba, utána kb fél órát utaztunk villamossal a Warnowalle-ba a szálláshelyre. Itt bejelentkeztünk, és ezután mindenki elfoglalta a szobáját. Kipakoltunk egy kicsit, aztán elmentünk körülnézni a városban. Megnéztük a boltokat, a bevásárló központokat, majd elkezdődött a bevásárlás, mert úgy kellett vásárolni, hogy vasárnap nem lehet lemenni a boltba, mert ilyenkor nincsenek boltok. Hazaértünk utána egy kis pihenés után elindultunk a Magyar estre. Itt bemutattuk az iskola prezentációját, és megnéztük a többi iskoláét is. A sok bemutatkozás, prezentáció és beszélgetés után következett a borkóstolás, a pékek által készített sütemények megkóstolása. Itt végleges búcsút vettünk Eddáéktól, megköszöntünk mindent, amit eddig tettek értünk. Haza villamossal mentünk, majd miután hazaértünk megcsináltuk magunknak a vacsorát, és elmentünk lefeküdni, e fárasztó nap után.

10 Kilencedik nap. Ma gyönyörű napsütéses napra ébredtünk fok volt. A mai program a Warnemünde volt, megnézni tüzetesebben a tengert, és még sok mindent. Szandi, Józsi, és én mentünk le a tengerpartra, addig a tanár úr és a többiek pedig elmentek az állatkertbe. Vonattal mentünk le a tengerhez, és út közben láttunk rengeteg óceánjárót, Titanic féle hajókat is. Megérkeztünk először a boltokat néztük meg, rengeteg bolt volt. A ruhabolttól kezdve a csoki boltig mindent megtaláltunk. A tengernél szép meleg idő volt, a víz kicsit hideg volt, de a szép idő kárpótolt minket. A Tengernél rengeteg sirály van így a megmaradt kis kenyeret odaadtuk nekik, akik nagy lelkesedéssel követtek minket utána. A tenger hideg volt, de miután az ember hozzászokik a vízhez nincs gond, Józsival bementünk vagy 100 métert is, de csak derékig ért a víz, majd egyet oldalra léptem és teljesen elsüllyedtem a vízben. Mikor már mindenki úgy gondolta elindultunk hazafelé. Hazaértünk felérve a szobánkhoz rögtön elkezdtük csinálni a vacsorát, és holnapra a reggelit, amit a munkába viszünk.

11 Tizedik nap. Reggel borult idő volt. Előkészítettem a mai napra kellő dolgokat.(munkaruha, munkacipő, reggeli, üdítő, bérlet, stb.) hisz ma van az első munkanapom. A cég neve ahol dolgozni fogok az.: Jungjohann & Jensen..Garten- und Landschaftbau Gmbh, melynek az emblémája egy Ginko-biloba növény levele. 7 órakor érkeztünk meg a munkahelyre, ahol megismerkedtünk a többi dolgozókkal, akikkel együtt fogunk majd dolgozni. Első feladatom egy motoros fűkaszával, levágni a tó melletti nádas részt úgy 50cm-es szélességben. Mielőtt elkezdhettem volna, elmagyarázták a biztonsági feltételeket, és a kötelezően viselendő felszereléseket. Kaptam fülvédőt, szemüveget, kesztyűt is, a fűkasza márkája: Stihl, és típusa: Fs 350. Mikor elkezdtem a munkát már akkor is felhős volt az ég, de miután befejeztem a vágást, akkor hirtelen elkezdett esni az eső és bevonultunk egy kis faházikó alá. A következő feladat miután az eső elállt a levágott nád összeszedése és kocsira való felrakása volt. Miután ezzel végeztünk akkor következett a reggeli szünetünk. A reggeli szünet után elvittek minket egy másik helyre ahol kapával kellet megtisztítani a kaviccsal védett, egyben borított utakat. Pont akkor végeztünk mikor a munkaidőnk lejárt. Haza busszal mentünk. Mikor hazaértünk elmentünk fürdeni, ezt követően elmentünk bevásárolni a mai vacsorára, megfőztünk majd elkészítettük a holnapra a reggelit, a munkaruhát hogy ne reggel keljen. A munkahelyen az emberek nagyon kedvesek, barátságosak, és segítőkészek. Estére kitisztult az idő és szép idővel zártuk a mai napot.

12 Tizenegyedik nap A reggeli idő, kicsit felhős, de tisztuló volt, és ez nagyon jó hír, mert így elkerültük az esőt. Induláskor, megbeszéltük a napi teendőket. Ma a kavicsos talajtakarásos utak gyomtalanításával kezdtük a napot. Miután ezzel végeztünk, Daniel elvitt minket, és megmutatta azt a területet, ami a Jungjohann & Jensenhez tartozik. A rengeteg füves terület, ágyások, utak, mindez a fenntartható felület jegyében van kialakítva.. Megnézhettük a Miniland-et, a makett várost is. Visszamentünk ahol gyomtalanítottunk, és összegereblyéztük a kiszáradt gyomokat, majd ezt felpakoltuk a kocsira, és elszállítottuk a komposztáló konténerbe, ahol összeérik, és így újra kijuttatjuk a talajra, tápanyagpótlás szempontjából. Ezt követte az ebédszünet, itt megint körülnézhettünk a virágok, ösvények, sövények között. Ebéd után megjöttek a többiek, név szerint Szandra, Fritz, Thomas, akik máshol dolgoztak. Daniel, elhívott magával, és láttam, hogy a feladatom fűvágás lesz. A füvet most egy Sthil Fs 360-as géppel vágtam, aminek teljesítménye 2,2 lóerő és 37 cm3. Most is nagy figyelmet fektettek a munkavédelemre, megint kaptam kesztyűt, fül, illetve szemvédőt is, és amit észrevettem, hogy nekik nagyon fontos a munkavédelem. Mikor végeztünk a fűvágással akkor volt a Feierabend, vagyis a munka vége. Együtt mentünk haza busszal az Alpina cégnél dolgozó társaimmal. Hazaértünk, elmentük a szokásos fürdésre, majd bevásárlás követte. A vacsorakészítés végével, megírtuk a naplókat, és nyugovóra tértünk.

13 Tizenkettedik nap. Reggeli idő, enyhén felhős, de a nap már kezdett előbújni. Ma busszal indultunk a munkahelyre. Daniel ma Sandrával, és Thomassal, jött értünk. Ma a mini golfpálya kitakarítási volt az első feladatunk. Gyomlálás, és takarítás. Itt megfigyelhettük, hogy sok zöld mellet rengeteg színes növény is van. Ismert növények voltak pl.: Dália, levendula, büdöske, stb., Itt ismertem meg a következő növényeket: Szembetűnők voltak a különféle kiültetési módok, ágyások formái, rendezettsége is. A golfpálya végeztével, és az itt megszerzett tudás után elmentünk ebédelni. Ebéd közben kicsit beszélgettünk a többiekkel, de legfőképp Daniellel, és Thomassal. Nagyon kedvesek és viccesek, bár vannak, néha még nyelvi problémák, de ezeket minden gond nélkül megoldjuk. Ebéd után következett a gyomok, és a levágott kultúrnövénynek komposztba való szállítása, majd a raktárhoz mentünk ahol lepakoltuk a szerszámokat, és a kaszagépek vették át a szerepet. Egy domboldalt kellet lekaszálni, de mivel az én gépemnek a feje meghibásodott, ezt követően elvittem Danielhez, ketten megjavítottuk, mire megcsináltuk a többiek végeztek a munkával, és vége lett a mai napnak is. Alpinásokkal együtt jöttünk haza, és mikor beléptünk a kolesz ajtaján, akkor tanár úr, már várt minket. Felmentünk a szobánkba, majd következett a szokásos teendők elvégzése, plusz egy kis ajándékvásárlás a szobatársam számára, aki ma töltötte a 18. életévét. Miután átadtam az ajándékot beszélgettünk egy jót, megcsináltuk a holnapi reggelit, és aludni mentünk.

14 Tizenharmadik nap. A mai reggeli idő változatos, ingadózó volt hol 15 fok hol pedig 25 fok is volt. Ma is úgy kezdődött a nap, mint eddig. Reggel találkoztunk a Danielékkel, majd a raktárnál felpakoltuk a szükséges szerszámokat, eszközöket. Ma első dolgunk a komposztba szánt növényi nyesedékek eljutatása a komposztáló konténerbe. Míg felpakoltuk a kocsira a komposztba szánt növényeket, láttuk, hogy volt egy rész, ami finom tengeri homokkal volt leszórva, a növények alatt, ez azt a célt szolgálja, hogy így a növény alatt nem gyomosodik, mert nincs benne tápanyag, így a virágágyak fenntartása sokkal olcsóbb. Ezt elgereblyéztük, hogy szépen mutasson itt a park területén. Ez a nap sem maradhatott ki a fűvágás nélkül. Éreztem, hogy ez a nap az én napom, mert ma is vághatok azokkal a kitűnő gépekkel. Daniel adott egy külön területet nekem amit, csak én vághattam, mikor kész lettem, azt mondták, hogy nagyon jó lett, ennek nagyon örültem, majd össze kellet gereblyézni a levágott füvet, amiben segítséget kaptam Kittitől és Gyuritól is. Mikor már mindenki végzett akkor munka vége szó következett. Elindultunk hazafelé, úgy ahogy eddig az Alpina cég dolgozóival. Majd hazaérve megcsináltuk a nap hátralévő teendőit. Mosás, takarítás vacsorakészítés, stb. Mikor mindent elkészítettünk holnapra akkor, elmentünk lefeküdni.

15 Tizennegyedik nap. Reggeli idő nagyon borult volt, olyan fok körül. Mai nap szinte olyan, volt, mint egy csapatépítő tréning. Rengeteget beszélgettünk munka közben, közös témák rengetege jött elő. Sokat nevettünk, bolondoztunk, de ez nem ment a munka rovására. Ma kipróbálhattam egy új munkaeszközt, egy önjáró négykerekű fűnyíró gépet. Márkája: Iseki Fs 333. ezen a gépen a fűnyíró rész nem a gép alatt volt, mint általában a gépeken, hanem ennek a gépnek elöl volt a fűnyíró rész, hasonlított egy szárzúzóra. Egy kicsit nehéz volt irányítani, de se perc alatt belejöttem. A mai munkába beletartozott egy Nitrogén alapú műtrágya kijuttatása különböző területekre, de más részekre pedig már Ammónium-nitrát került kiszórásra. Ezt követően pedig ahol a fű hiányos, kitaposott, vagy ritka volt oda pedig új fűmagot vetettünk. Mikor ezekkel a teendőkkel végeztünk elkezdtük felpakolni a szerszámokat a kocsira. Volt egy gép, ami hasonlított a rotációs kapára, de ennek az elején volt egy mini szárzúzó. Ezzel a géppel dolgozott Thomas. Ezt a gépet megengedték, hogy én vezessem fel a kocsira egy két állvány segítségével, amit megjegyeznék, nem volt valami könnyű. Mikor mindennel végeztünk, elindulhattunk hazafelé. Elköszöntünk tőlük, jó hétvégét kívántunk nekik. Hazaérkezéskor elvégeztük a mai napi teendőinket, majd megírtuk a naplót, és egy hosszú pihenés kezdődött.

16 Tizenötödik nap. Mai ébredés nagyon jó volt. Az idő is kellemes volt fok között ingadozott. Igaz este esett az eső is, így felfrissült a levegő. Ma reggel én voltam a soros a reggelkészítésben, de ez abbamaradt a tükörtojásnál. Megreggeliztünk, majd összepakoltunk, felöltöztünk és elindultunk a mai programunkra. A mai program városnézés egybekötve egy kis vásárlással. Jöttek velünk a lányok is és így végül négyen mentünk. A sétálóutcára mentünk ki először, és ott tüzetesebben végignéztünk mindenféle boltot, a ruhaboltoktól kezdve a telefonboltokig mindent. Miután itt végeztünk a boltokkal, kimentünk a piactérre ahol rengeteg feketeruhás emberrel találkoztunk, valami összejövetel lehetett, de nagyon sok rendőr is kint volt. Rendőröknek a ruha teljesen mások, mint nálunk Magyarországon. Sokkal biztonságosabb. Elindultunk hazafelé, ahol a villamoson is találkoztunk ilyen emberekkel. Itt kis vita is volt, két tábor között, ami végül 2 ember villamosról való leszállítására került. Mi épségben hazaértünk, majd rögtön nekiálltunk megírni a naplót, hogy ezzel se keljen sokat bajlódni. Megfőztük a vacsoránkat, majd egy kis desszertet is készítettünk, palacsintát sütöttünk, ami nagyon jól sikerült. Este átjöttek Gabi-ék, és egy jóízűt beszélgettünk mind a 4 fiú.

17 Tizenhatodik nap. Reggel nagyon szép napos időre ébredtünk. Megreggeliztünk Józsival, majd kis pihenés után elindultunk egy vasárnapi városnézésre, hogy tényleg milyen a város mikor nincs nyitva semmi. Mikor elindultunk az eső már elkezdett csöpörögni, de elállt, de így füllett levegő volt. A villamosról figyeltük az embereket, az utcákat, és tényleg, itt vasárnap nincs élet. Rengeteg turista van ilyenkor a városban. Fényképeztünk ezzel is megörökítettünk valamit az ittlétünkből. Jobban megismerkedtünk a Mária templommal. Az első héten a tanárnő sok érdekes dolgot mesélt a történetéről. Akkor nem volt időnk tüzetesen megnézni, így most kerítettünk rá sort. Nagyon tetszett, az óraszerkezet, az orgona, mérete, sípjainak száma, amely 5600 db körüli. Minden szerdán koncertet adnak, a környéken elő orgonaművészek, amely 5 és 6 óra között ingyen meghallgatható, mellyel, a városba érkező turistáknak kedveznek. Mi is belehallgattunk, egy másik alkalommal, ahol tapasztaltuk a templom fantasztikus akusztikáját. Menedéket nyújtott a háborúk ideje alatt az itt élőknek. Hazainduláskor már esett az eső, de ahogy Warnowalle-ba értünk, már sütött a nap. Ma Rostockban változékony időjárás volt. Otthon elkészítettük a mai, meg a holnapi reggelit, és ebédet, hogy ezzel se keljen bajlódni. Ezt követően leültünk és hódoltunk egy kedvenc hobbinknak a kártyajátéknak. A mai napon egy kellemes kirándulást tudhattunk magunk mögött, melyet sok-sok fényképpel meg is örökítettünk, hogy az otthoniaknak legyen mit bemutatni, érzékeltetve, hogy Rostock városa hogyan is néz ki..

18 Tizenhetedik nap. Reggel borult időre ébredtünk. Az esőnek is már lógott a lába de hála istennek nem esett az eső. Mai nap is úgy indult mint a többi. Reggel találkoztunk, majd a munkahelyre érve bepakoltuk a mai napra szükséges szerszámokat. Ott kezdtük ma a munkát ahol pénteken abbahagytuk. Mikor itt végeztünk, elmentünk egy másik helyre ahol a kövek közül kellett kigyomlálni a füvet, majd a kövek körül kellett levágni a füvet, hogy Daniel a 4 kerekű önjáró fűnyíróval. Reggeli közben sokat beszélgettünk a többiekkel a szabadidőről, akkor a munkáról is. Reggeli után visszamentünk dolgozni, és ebédig szinte meg se álltunk. Ebédnél kicsit megpihentünk, ami jót tett mindenkinek. Az ebéd utáni idő nagyon hamar elment, és csak azt vettük észre hogy pillanatok alatt végeztünk, és mehettünk haza. A nap vége előtt kipróbálhattam egy levegőfúvó gépet. Ez egy Stihl márkájú gép volt. A munka végekor itt maradtunk, és körbenéztünk a parkban. Nagyon sok fűzfa, volt azért, mert itt nagyon sok a víz, és a fűzfa nagyon vízigényes fafajta. A fákon kívül rengeteg sövénnyel is találkoztam, pl: Buxus, Fagyal, Taxus. A nap végén megnéztük a rózsák hegyét, itt sok a talajtakaró és a parkrózsa.a talajtakaró rózsák előnye, hogy alatta nem tudnak a gyomnövények fejlődni, így nem igényli az ápolást.. Mikor itt végeztünk hazaindultunk. Hazaérkeztünk, majd elmentünk bevásárolni a vacsorára, majd ezzel végeztünk, elkészítettük a reggelit és aludni mentünk

19 Tizennyolcadik nap. Reggel egy felhő se volt az égen, a nap elő-elő bujt. A hőmérséklet olyan fok között volt. A mai nap úgy indult, hogy felpakoltuk a szerszámokat a kocsira és elindultunk a mai munkaterületre. Először a tegnap levágott füvet kellet összeszedni gereblyével, majd egy kupacba kellett pakolni. Mire ezzel végeztünk, elmentünk reggelizni. Az étkezés ugyan úgy zajlott, mint eddig. Beszélgettünk nevettünk egymás viccein. Amikor az étkezésnek vége lett elmentünk egy másik részre ahol a tegnapelőtti fűnyesedéket kellett összeszedni. Ennek a végére érve érkezett el az ebédidő. Ebédidő egy kis pihenéssel zajlott. Ezután Daniel elvitt minket magával, és egy négykerekű fűnyíróval elkezdte vágni a füvet. Mikor egy darabbal végzett, akkor meg kért, hogy segítsek neki feljebb tenni a fűvágó részt, mert így szebben lehet levágni a füvet, és nem ütközik bele annyi dologba a penge. Egy darabbal végzett a Daniel, átadta nekem a gépet, és én is vághattam vele. Miután levágtam egy kis részt, akkor Kitti következett a gépen. Itt végeztünk akkor Thomashoz mentünk, ahol az ő gépével is mehettünk füvet vágni. Ennek a márkája Iseki SXG22, a gépnek a fűvágó része nem elöl van mint a másiknak, hanem a gép alatt. Ezt egy kis hidraulika segítségével lehet fel- és lemozgatni. A nap végén megtanítottunk nekik pár magyar szót, ami nem is ment olyan nehezen. Viszlát Munka vége Jó reggelt Szia Reggeli

20 Tizenkilencedik nap. Reggel megint borult idő volt, eső sehol, olyan fok körül volt a hőmérséklet. Elsőként az utak gyomtalanításával kezdtük meg a napot, majd miután ezzel végeztünk a kapa helyét, a gereblye vette át, és összegereblyéztük a kikapált gyomot, melyet a kocsira nekem kellet felpakolni, egy lapát segítségével, majd eztán elvittük a komposztáló konténerhez, és itt is nekem kellett ledobálni. Itt mondták nekünk, hogy ezt elszállítják egy helyre, ahol összegyűjtik a zöldet, és miután összeérik, kijuttatják a természetbe, ezzel is azt a célt szolgálja, hogy természetes úton jutassuk vissza a tápanyagot a földbe, ne vegyszeres úton. Megreggeliztünk, ami az eddig megszokott módon telt el. Ezután, elindultunk a templomhoz, ahol a szegélyeket kellett levágni. Szép napos idő kezdett lenni így nap végére. Thomast megkértük hogy meséljen nekünk a Rostock környékén honos növényekről, és mutassa is meg azokat. Pár növény közülük: Hermerocallisok Bergenia crassi folia Yucca filamentosa Mikor befejeztük ezt a kis tanulást, akkor Daniel szólt, hogy vége van a mai napnak is. Hazaindultunk, és mikor otthon voltunk a nekiláttunk a maradék napi teendő elvégzésére, pl: kitakarítottunk, elmosogattunk, megfőztünk, stb. Mikor mindennel végeztünk akkor kis beszélgetés után elmentünk naplót írni, és lefeküdni.

21 Huszadik nap. Reggel ugyan úgy borult volt az idő, de nem esett ma se az eső. Ma mikor megérkeztünk a munkahelyi raktárhoz, felpakoltuk a fűnyírókat, a kapákat, a kézi kultivátorokat, és elindultunk a rózsák hegyéhez ahol a munkánk az ápolás volt. Itt a sövények közti füves utak levágása, akkor a rózsakert körüli gyomok kiszedése. Megfigyeltem, hogy szinte minden rózsa alatt a talajtakaró, fakéreg volt, úgynevezett mulcs, ezzel a talajt védik és megakadályozzák, hogy gyomosodjon a növény, és a párologtatást is javítja. Ráadásul még díszítő hatása is van. A füvet a sövények körül egy tolós fűnyíróval vágtuk le, aminek márkája, Viking 6. Ma sokan dolgoztunk olyanok voltunk méhek a méhkasban. Nyolcan voltunk összesen, mert jöttek új emberek is. Rambow, Willie bácsi, Felix, és így lettünk 8-an. A nap közepén bejött hozzánk a tanárnő, és megismerkedett a munkafelügyelőnkkel, Daniellel, és Thomassal. Itt egy közös kép is készült rólunk, és tanárnővel. Mikor végeztünk, összeszedtük a levágott növényeket, elvittük a komposztálóba, majd végeztünk is a munkával. Nap végén megkértem egy német turistát hogy készítsen rólunk egy csoportképet, és nagyon segítőkész volt. A kép jól sikerült, ami egy örök emlék marad.

22 Huszonnegyedik nap. Ma reggel is elég borult volt az idő, este esett is az eső. Munkahelyre érkezéskor is ilyen idő maradt, öt perc múlva már esett is az eső. Az első munka most a parknak egy másik részén volt, a Hallenhaus-nál, ahol egy étteremnél az ágyások közti utat kellett kikapálni, majd miután ezzel végeztünk, felgereblyéztük feldobáltuk a kocsira és elvittük a komposztkonténerbe. Mikor ezzel végeztünk elvittek minket három különböző helyre. Engem a magyarkerthez vittek. Nekem a feladatom itt az utak gyomtalanítása, és az ágyások kitakarítása. Itt levendula, dália, különböző fajtáival találkozhattam. A talajtakaró itt is fakéreg volt. Különböző gyümölcsfajok voltak körbeültetve pl: mini alma,- szilva,- körte. Az ágyások ahol dolgoztam szabálytalan alakúak voltak. Mellettem a kínai kert volt látható, ahol szép füvesített terület volt, pici patakok, de itt nem a növények, hanem az épületek domináltak. Az idő néha kibabrált velünk, mert hol esett, hol nem. A munka végéhez közeledve kezdett kisütni a nap, és egyre jobb idő lett. Munka végén elbúcsúztunk a Danieléktől, és megkezdődhetett a hétvége. Mikor hazaértünk elvégeztük a ház körüli teendőket, majd megírtuk a naplót, és aludni tértünk.

23 Huszonkettedik nap. A mai napon szép időre ébredtünk, kicsit a nap. A mai nap a bevásárlás napja és a kirándulások napja volt. A négyes csapat, reggeli után elindult a sétálóutcára, mikor ott végeztünk elmentünk Warnemündébe, villamossal, és vonattal. Miközben vártuk a vonatot, találkoztunk egy magyar emberrel, aki már több mint 40 éve kint él. Elmesélte, hogy milyen kint élni, és milyen lehetőségek vannak itt Rostockban. Sokat kérdezett, arról hogy mi a helyzet itthon. Mikor megéreztünk Warnemündébe, akkor megnéztük a boltokat, a hajókat, mindent, amire csak időnk volt, még egy kis hajóút is belefért. A tengerhez érve, hideg volt így nem mentünk bele, de azért készültek itt is képek, rengeteg sárkányeregető volt kint, mert nagyon fújt a szél. A sárkányok mindenféle alakúak, formájúak voltak, volt köztük kutya macska bohóc, malac, pálcikaember, és még sokféle forma. Elindultunk kifele a tengerpartról, akkor találkoztunk még egy magyar emberrel, aki egy utcabűvész volt. Beszélgettünk egy kicsit, majd hazaindultunk. Ahogy hazaértünk lepihentünk és nem is tettünk mást a beszélgetésen kívül.

24 Huszonharmadik nap. Ma napsütéses időre ébredtünk, fok között ingadozott a hőmérséklet. Reggel megcsináltuk a mai útra szükséges szendvicseket, majd a tengerpartnak vettük az irányt, mert ilyenkor más nincs nyitva csak a tengerpart. Itt találkoztunk egy másik magyar utcabűvésszel, aki ugyan olyan kedves volt, mint akivel tegnap találkoztunk. Ahogy a tengerhez kiértünk lefeküdtünk napoztunk, és körbejártuk az olyan helyeket ahol még nem voltunk. A kilátótornyot is megnéztük a dokkokat, és itt is rengeteg képet készítettünk. Hazafele menet bementünk az iga-parkba ahol egy istentisztelet volt rendezve, egy fűzfatemplomban. Mikor ennek vége lett elindultunk még tüzetesebben körülnézni, és olyan dolgokat láthatunk, amiket a munka folyamán, még nem ezért is megérte bejönni úgy, hogy nem dolgozni jövünk, hanem mint egy rendes turista. Láttunk a különféle játszóteret, ami nagy fákból volt kifaragva, és különböző formák voltak benne, pl: hangya pók stb. itt is elmentünk a dokkokhoz és itt volt egy régi hajó, amit meglehetett nézni, hogy milyen is egy nagy tengerjáró. Hazamentünk, meghívtuk a lányokat egy vacsorára, és együtt megvacsoráztunk, majd megírtuk a naplót, és aludni mentünk.

15. nap a magyar Caminón

15. nap a magyar Caminón 15. nap a magyar Caminón Esztergomtól-Máriagyüdig Zarándoklat itthon Ami elindított: 2011 őszén a budafoki könyvtárba meghallgattam dr.papp Lajos és Rumi Imre beszámolóját a Magyar Zarándokútról. Ahogyan

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola Tapolca Németországi szakmai gyakorlat 2012.november 11.-2012.december 1. Záró beszámoló

Széchenyi István Szakképző Iskola Tapolca Németországi szakmai gyakorlat 2012.november 11.-2012.december 1. Záró beszámoló Széchenyi István Szakképző Iskola Tapolca Németországi szakmai gyakorlat 2012.november 11.-2012.december 1. Záró beszámoló Készítette: Kekk Melitta 12./A osztályos tanuló Szakmai gyakorlat Németországban

Részletesebben

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély

Útinapló. Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája. 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából. Úti cél: Erdély 1 Útinapló Készült a Rumi Rajki István ÁMK Általános Iskolája 7. osztálya osztálykirándulása alkalmából Úti cél: Erdély A kirándulás időpontja: 2012.05.25.- 05.30. 1. nap 2012.05.24.-25. Csütörtök éjfélkor

Részletesebben

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október

KFG Hírlevél 4. szám - 2013. október Köszöntő Kedves Olvasók! A KFG Hírlevél második évfolyamának első számát ajánljuk figyelmükbe, melyben hírt adunk a nyár és a tanévből eddig eltelt két hónap eseményeiről. Bemutatjuk szeptembertől itt

Részletesebben

Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz

Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz A Farkasréti Általános Iskola diáklapja Nemes Nagy Ágnes: Nyári rajz 2012. április-május-június Hogy mit láttam? Elmondhatom. De legjobb, ha lerajzolom. Megláthatod te is velem, csak nézd, csak nézd a

Részletesebben

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak.

AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium EGYENLŐ SÉG. Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. AJKP ÚJSÁG - Vásárhelyi Cseresnyés Kollégium www.cseresnyes.hu EGYENLŐ SÉG Hagyaték az Osztálytól.az újaknak. Balról jobbra, felső sor: Balázs, Gyuri, Norbi, Imi, Tamás, Szandi, Kati, Lídia alsó sor: Szabolcs,

Részletesebben

(Folytatás az 4. oldalon)

(Folytatás az 4. oldalon) Szóval... A Pasaréti Gimnázium iskolaújsága 2010. ősz Kedves Olvasó! A nyári szünetet magunk mögött hagyva, de az élményekből merítve mindenki frissen, megújulva vetette bele magát az iskolai életbe és

Részletesebben

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21.

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Kiutazók: Kovács Györgyi pedagógus Kis Angéla 8.b osztályos tanuló Zakupszky Lili 8.b osztályos tanuló 1. nap II.17. hétfő Hajnali 3 óra

Részletesebben

Az ősz csodái. Ősz Hull a levél a fáról, fecske már nem csicsereg. Kitekintek a házból, csendes eső csepereg.

Az ősz csodái. Ősz Hull a levél a fáról, fecske már nem csicsereg. Kitekintek a házból, csendes eső csepereg. A Farkasréti Általános Iskola diáklapja 2012. szeptember-október Őszi vers Hullanak az őszi levelek, Vörös-sárgába öltözött a táj, Hamarosan elpihen a természet, szívem megdermed, s már semmi sem fáj.

Részletesebben

Táborok, csereutak, honismereti kirándulások

Táborok, csereutak, honismereti kirándulások Táborok, csereutak, honismereti kirándulások 91 IRODALOMTÁBOR Buszpályaudvar. ismeretlen. vegyes érzelmek. várok. senki. új. út. egyedül. zene. táj. félek. ismeretlen. messze. kihalt. megérkezés. a ház.

Részletesebben

Zelk Zoltán: Vakáció

Zelk Zoltán: Vakáció A Farkasréti Általános Iskola diáklapja 2011. május-június Zelk Zoltán: Vakáció Hova menjünk, milyen tájra? Hegyre talán vagy pusztára? Folyópartra vagy erdőre? Faluszéli zöld mezőre? Lepkét fogjunk vagy

Részletesebben

Barangolások a természetben és a történelemben. Erdélyi túra 2007. augusztus 11-17. Túravezető: Bikfalvi Tünde. Írta: Kesik László

Barangolások a természetben és a történelemben. Erdélyi túra 2007. augusztus 11-17. Túravezető: Bikfalvi Tünde. Írta: Kesik László -- Barangolások a természetben és a történelemben Erdélyi túra 2007. augusztus 11-17. Túravezető: Bikfalvi Tünde Írta: Kesik László Tartalomjegyzék Oldalszám Képek száma Címoldal 1 1 Tartalom jegyzék 2

Részletesebben

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal

VOLUNTAS. 10 perc. az öltözőben 20. oldal. exkluzív. parlamenti ifjúsági nap 2. oldal. a szerencsés 13 3. oldal exkluzív VOLUNTAS A KAPOsváRI TánCsICs mihály gimnázium lapja 7 Xl. ÉvfOlyAm, 2. szám 7 2009. november parlamenti ifjúsági nap 2. oldal a szerencsés 13 3. oldal 10 perc Kitüntették Dr. Miklós Endréné tanárnőt

Részletesebben

Munkanapló. (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.)

Munkanapló. (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.) Munkanapló (Tallinn, 2010. augusztus 23. szeptember 18.) Utazás: (1. nap: augusztus 23. /hétfő/) Az első nap utazással telt. Reggel 5 órakor indultunk az iskola elől a Ferihegyi repülőtérre. Budapestről

Részletesebben

Az izgalmak netovábbja

Az izgalmak netovábbja VI. évfolyam 1. szám 2006. ősz Ára: 100Ft Az izgalmak netovábbja Az érettségi minden ember életében jelentős esemény, egy olyan momentum, amit soha nem felejtünk el. Kinek jó, kinek rossz emlékek jutnak

Részletesebben

MUNKANAPLÓ. 1. Személyes adatok: Név: Cím: 2. Intézményi adatok

MUNKANAPLÓ. 1. Személyes adatok: Név: Cím: 2. Intézményi adatok 1. Személyes adatok: MUNKANAPLÓ Név: Cím: 2. Intézményi adatok Pályázó intézmény neve: WEXEdU Alapítvány Címe: 2000 Szentendre Mathiász u. 8/A. E-mail: fabian@wexedu.hu khim@wexedu.hu enekesrita@freemail.hu

Részletesebben

Szeretnék valami lenni. Hajléktalan emberek történetei életről, munkáról, tanulásról...

Szeretnék valami lenni. Hajléktalan emberek történetei életről, munkáról, tanulásról... Hajléktalan emberek történetei életről, munkáról, tanulásról... Szerkesztőbizottság: Breitner Péter Gurály Zoltán Győri Péter Kártyás Irén Mezei György Pelle József Virág Tamás Szerkesztette: Fehér Boróka

Részletesebben

a szüreti napokról a mágiáról a savanyú káposzta felfedezéséről amerika felfedezéséről Ifjúsági találkozóról dorozslón kirándulásról

a szüreti napokról a mágiáról a savanyú káposzta felfedezéséről amerika felfedezéséről Ifjúsági találkozóról dorozslón kirándulásról Sulisajtó A Negyedéves számunkban olvashattok: verseket a szüreti napokról álhírekről egy idős hölgyről amerika felfedezéséről Ifjúsági találkozóról dorozslón a szülőföldről a gyermekhétről a mágiáról

Részletesebben

VOLUNTAS. Így esküdtek! Szecskaavató: 2-3. oldal 16. T o v á b b á : AFS. Anna elszántan lapátol. Francia est 19.

VOLUNTAS. Így esküdtek! Szecskaavató: 2-3. oldal 16. T o v á b b á : AFS. Anna elszántan lapátol. Francia est 19. VOLUNTAS A KAPOSVÁRI TÁNCSICS MIHÁLY GIMNÁZIUM LAPJA 7 XL. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM 7 2008. szeptember október november Így esküdtek! Szecskaavató: 2-3. oldal T o v á b b á : AFS 6. Anna elszántan lapátol 16.

Részletesebben

India, Ladak 2005. Prazsák Gergő. Prazsák Gergő: India, Ladak 2005.

India, Ladak 2005. Prazsák Gergő. Prazsák Gergő: India, Ladak 2005. India, Ladak 2005. Prazsák Gergő 2005 tavaszán sokat gondolkodtunk barátnőmmel azon, hogy a tavaly meglátogatott Angkor után, idén hol töltsük szabadságunkat. Ahogy tavaly megtaláltuk Kambodzsában a csodálatra

Részletesebben

Hírlevél. Karinthy Frigyes Gimnázium

Hírlevél. Karinthy Frigyes Gimnázium Hírlevél Tanévkezdés Új tanáraink Jubileumi ünnepség - diákcserék 25 éve Lengyel-magyar diákcsere OLMUN Jugend debattiert international Nyár 2014 Évfolyam-kirándulás, Skócia Ösztöndíjasaink útjai A jövő

Részletesebben

Köszöntő. A Fehér Bot Alapítvány által működtetett Ifjúsági Iroda lapja 1. évfolyam 1. szám 2013. szeptember 25. Kedves Fiatalok!

Köszöntő. A Fehér Bot Alapítvány által működtetett Ifjúsági Iroda lapja 1. évfolyam 1. szám 2013. szeptember 25. Kedves Fiatalok! A Fehér Bot Alapítvány által működtetett Ifjúsági Iroda lapja 1. évfolyam 1. szám 2013. szeptember 25. Köszöntő Kedves Fiatalok! Egy idézettel kezdeném a köszöntést: A világ dolgait nem nehéz megcsinálni,

Részletesebben

Ferbruár Március hírei

Ferbruár Március hírei Jáki Nagy Márton Általános Iskola 9798 Ják, Szabadnép u. 29. Tel. / Fax: 06 94 556 156 E-mail: dmkatalin@freemail.hu Ják, 2014. február Ferbruár Március hírei Tartalom Matekguru Hangverseny Jákon Bp. Torna

Részletesebben

XXV. ÉVF. 2013. ÉV MIKULÁS. www.blg.sulinet.hu A TATABÁNYAI BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM ÉLMÉNY- MAGAZINJA. MEGJELENIK ÉVENTE ÖTSZÖR

XXV. ÉVF. 2013. ÉV MIKULÁS. www.blg.sulinet.hu A TATABÁNYAI BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM ÉLMÉNY- MAGAZINJA. MEGJELENIK ÉVENTE ÖTSZÖR XXV. ÉVF. 2013. ÉV MIKULÁS www.blg.sulinet.hu A TATABÁNYAI BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM ÉLMÉNY- MAGAZINJA. MEGJELENIK ÉVENTE ÖTSZÖR KÖZHÍRRÉ TÉTETIK Nagy hírek a kisvilágból Tantestületi kirándulás Amíg tanulóink

Részletesebben

Siker, élmény, EVS... 5. EVS Lépésről lépésre... 6 SIKER... 8. Drienyovszki Eszter... 10. Mikesy Álmos... 12. Preszeller Dóra... 16. Dóka Gábor...

Siker, élmény, EVS... 5. EVS Lépésről lépésre... 6 SIKER... 8. Drienyovszki Eszter... 10. Mikesy Álmos... 12. Preszeller Dóra... 16. Dóka Gábor... EVS élménygyűjtők EVS élménygyűjtők Tartalom Siker, élmény, EVS.... 5 EVS Lépésről lépésre.... 6 SIKER.... 8 Drienyovszki Eszter.... 10 Mikesy Álmos... 12 Preszeller Dóra... 16 Dóka Gábor.... 19 Tolnai

Részletesebben

Aranyeső Afrikában. XIII. évfolyam 2. szám n SZERVUSZ

Aranyeső Afrikában. XIII. évfolyam 2. szám n SZERVUSZ XIII. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM 2013. Október Aranyeső Afrikában XIII. évfolyam 2. szám n SZERVUSZ 1 DURBAN 2013 2 SZERVUSZ n XIII. évfolyam 2. szám Nyitás L A P U N K T A R T A L M Á B Ó L : Edzőtábor... 4 Lelki

Részletesebben

KOLESZTERIN. A Petőfi csoport kirándulása Balatonfűzfőn!!!!

KOLESZTERIN. A Petőfi csoport kirándulása Balatonfűzfőn!!!! A Petőfi csoport kirándulása Balatonfűzfőn!!!! A Petőfi csoport kirándulására 2002. 09.20-tól 22-ig került sor a megszokott balatonfűzfői üdülőben! Az első csoport Molnár tanár úr vezetésével és a mikrobusszal

Részletesebben

TAMÁS ESZTER Kolozsvártól Afrikáig

TAMÁS ESZTER Kolozsvártól Afrikáig TAMÁS ESZTER Kolozsvártól Afrikáig TAMÁS ESZTER Kolozsvártól Afrikáig Pallas-Akadémia Könyvkiadó Csíkszereda, 2007 Tamás Eszter, 2007 Pallas-Akadémia Könyvkiadó, 2007 Minden jog fenntartva, beleértve a

Részletesebben

2013. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft

2013. nov. AKG-s ma ga zin. 50 Ft 2013. nov. AKG-s ma ga zin 50 Ft 76 Kutatók éjszakája az AKG-ban 2 Szubjektívmagazin Kiadja az Al ter na tív K öz gaz da s á gi Gim ná zi um Sz ub jek tív Alkotóköre Felelősszerkesztő Ba ra nyai Ist ván

Részletesebben

Foce Varano, 2008. július 9, szerda, 79. nap

Foce Varano, 2008. július 9, szerda, 79. nap Foce Varano, 2008. július 9, szerda, 79. nap Éjjel megint lent aludtunk és mivel öt fokkal hűvösebb volt, tárva nyitott ablakok mellett egészen kellemesnek bizonyult az idő. Hajnaltájban még a flanel lepedő

Részletesebben