Leonardo da Vinci Mobilitási Program 2012.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Leonardo da Vinci Mobilitási Program 2012."

Átírás

1 Leonardo da Vinci Mobilitási Program Készítette: Molnár Dávid Gábor Nagykáta, Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskola Munkahelyem logója.

2 Első nap. Reggeli ébredéskor az idő kellemes volt. Megreggeliztem, majd összepakoltam a maradék cuccomat, ami még nem volt a bőröndömben. Mikor ezzel kész voltam akkor elindultunk itthonról, és elbúcsúztam a barátoktól. A repülőtérre az út zökkenőmentes volt. Kiértünk a repülőtérre akkor találkoztunk a többiekkel. Egy kis idő múlva elbúcsúztam a családtól, és megkezdtük a becsekkolást a repülőhöz. Repülés nagyon jó volt, nem gondoltam volna, hogy ilyen jó lesz. Berlinbe érkezéskor az idő kellemes meleg volt. Schönefeldtől Berlinbe vonattal utaztunk, majd Berlinből Rostockba mentünk, ezután következett Sanitz. Az állomásra kijött elénk Dr.Edda Henze, akinél egy hetet fogunk eltölteni. Miután megérkeztünk Eddáékhoz akkor következett a bemutatkozás németül, majd ez után körbenéztünk a ház körül, megnéztük, hogy hol fogunk tanulni, aludni, stb. Amikor ennek vége lett, akkor egy közös vacsora következett, és ezután elmentünk lefeküdni.

3 Második nap Az ébresztő 7 órakor volt. Az idő olyan 10 fok körül volt, emellett napsütés. Majd ezt követően fél 8-kor jött a reggeli, ami Heiko hozott nekünk. Reggelit követően megkezdődött a német tanulás. 8:30tól 11:30-ig. Itt jobban megismerkedtünk a tanárnővel Eddával, és egymással úgyszintén. Az első órán először az alapszavakat vettük át Pl: Beruf - Szakma Lehrling - Szakmai tanuló Gärtner - Kertész Liebling - Kedvenc Blume - Virág Zierpflanze - Dísznövény Wie oft? - Milyen gyakran? Wie get es Dir? Hogy vagy Fahren - Utazni Jeden tag - Minden nap Miután vége volt a tanulásnak, elmentünk megebédelni, majd kimentünk a Sanitz-i állomásra majd Rostocknak vettük az irányt. Itt az első utunk a Hansa-sail-hez esett, ahol a legrégebbi hajóktól kezdve, a legmodernebb hajókig mindent láttunk. Megnéztük a régi hajógyárnak az emelőszerkezeteit is. Körbenézés után, hazaindultunk. Hazaértünk, majd megvacsoráztunk, és kezdődött a leckeírás. A házi feladat végeztével, megkezdődött a megérdemelt pihenés, és egy kis móka, a többiekkel.

4 Harmadik nap. Ma reggel napsütéses fok volt. Mai 4 órai németórának a témája a munkavédelem, növényvédelem, tisztítás, majd a közlekedés, és a legvégén a idő került megemlítésre. Der Schütz - Védelem Mittel - Szer Pflanzen - Ültetni Pflanzenschützmittel - Növény védőszer Brauchen - Szükséges Staubsauger - Porszívó Sauber machen - Takarítani/ Tisztítani Suchen - Keresni Finden - Találni Heute - Ma Morgen - Holnap Gesztern - Tegnap Früh - Reggel Nachmittag - Délután Óra után megebédeltünk, majd újra Rostocknak indultunk, az út során megtudtuk, hogy Németországnak több mint 5600 burgonyafajtát tartanak nyílván, de emellett rengeteg búzakísérletet is láthattunk. Rostockba érve nagy városnézésbe kezdtünk. Először megismerkedtünk a 7 kapu történetével, majd a hét kapu történeteivel is. Ez után meglátogattunk egy Evangélikus templomot, amely gótikus stílusban épült. Nagyon híres órája van ennek a templomnak, ami 1885-ben készült és még ma is pontosan működik. Meglátogattuk az Alpina céget, ahol Anna, Szandi, és Gabi fognak dolgozni. Itt megismerkedtünk a gépekkel, emberekkel. Ez után hazaindultunk, majd Sanitzba érve kettévált a csapat. A csapat egy része hazament, a másik fele pedig tanár úrral elment bevásárolni. Miután hazaértünk megcsináltuk a vacsorát, ettünk és megcsináltuk a leckét.

5 . Negyedik nap Ma napos időre ébredtünk, kissé harmatos volt a fű, olyan fok lehetett. Reggeli után átmentünk a többiekhez, majd felmentünk a tanterembe. Mai szavak egy része: Anbauen. - Termeszteni Pflegen. - Ápolni Pflege - Ápolás Teich - Kis tó Bauen - Építeni Die Baustelle - Építési terület Kaputt - Elromlik Helfen - Segíteni Benutzen - Használni Erde - Föld Shippe - Lapát Harke - Kapa Sparten - Ásó Geren - Öntözőkanna Az órák végeztével, ebédeltünk, majd elindultunk egy Sanitz-i városnézésre. Megtudhattuk, hogy évről-évre folyamatosan bizonyos mennyiségű, méretű kő feljön a talajfelszínre. Ezeket diákok szedik fel, mintegy hektáron. Sanitzban a temetők nagyon szépek. A temetőt kiültetések jellemzik. Teljesen más, mint Magyarországon. Sok az alacsony növény, ezek közül többségben a sövényeké a főszerep. Sok a borostyán, begónia. Temető után az iskola megnézése következett, így belecsöppentünk egy kis időre a német iskolai környezetbe. Meglátogattuk a Sanitz-i faiskolát is. Itt sok olyan növénnyel találkoztam, ami nálunk is megtalálható. Itt készült az első csoportkép Eddával, és a csapattal. Innen az utunk hazafelé vezetett, ahol már a kész vacsora fogadott minket, így meg is vacsoráztunk. Vacsorát követően, megírtuk házi feladatot, és utána egy kis kikapcsolódás következett.

6 A csapat..a fényképész én lennék..:) Ötödik nap. Szép napos időre ébredtünk ma is. A hőmérséklet olyan fok körül volt. Mai napon írtuk meg az első német dolgozatot, ami mindenkinek nagyon jól sikerült. Zeit - Idő Wie viel? - Mennyi? Klein - Kicsi Groß - Nagy Verboten - Tilos Missen - Muszáj Rasen macher Fűnyíró Bringen - Vinni Die hecke - Sövény Hauten - Domb Abfall - Hulladék Zeigen - Mutatni Schubbkare - Talicska Mülltonna - Szemetesláda Gyors ebéd következett, hogy elérjük a vonatot, mert késésben voltunk, de elértük. Rostockban megnéztük a szálláshelyünket ahol lakni fogunk. Ezután elmentünk az IGA Parkhoz, ahol találkoztunk a leendő munkaadónkkal, Jensen úrral. Az első találkozás nagyon jól sikerült, nagyon kedves a Jensen úr, és a munkafelügyelőnk Daniel is. Mikor itt végeztünk, elbúcsúztunk és elindultunk Warnemündébe a tengerpartra. Ahogy leszálltam a vonatról, már akkor elállt a lélegzetem is. Rengeteg hajó, csónak, és a legjobb Edda által mesélt történetek sokasága. Megismertette velünk a világító tornyot is. A tenger magáért beszélt, egyszerűen csodálatos volt. Rengeteg sport lehetőség pl: Strandröplabda, kosár, foci, amerikai foci, stb. Bementünk egy boltba ahol Homoktövisből készült dolgok voltak. Pl: lekvár, italok, krémek stb. Mikor itt végeztünk elindultunk hazafelé. Hazaértünk, amíg mi leckét írtunk tanár úr megfőzött, megvacsoráztunk és elmentünk kicsit kikapcsolódni, majd ezután jött az alvás.

7 Hatodik nap. A mai reggel a megszokottól eltérően, szeles felhős időre ébredtünk, olyan fok között volt a hőmérséklet. A reggelit követően már indultunk is az állomásra, és onnan Rostockba. Józsi és Anita munkahelyére mentünk, és ide villamossal, és busszal jutottunk el. Mikor itt végeztünk akkor elindultunk a sétáló utcához, ami egy nagy bevásárló utca, tele boltokkal. Itt először az állati preparátumba mentünk be ahol olyan élethűek voltak az állatok, mintha igaziak lettek volna. Megismertük az Átszúrt gólya történetét, aki egy lándzsával a mellkasában élt, és halt meg. Itt mindenki kapott egy óra szabadidőt, hogy körülnézzünk, mégis mik vannak itt ebben az utcában. Miután körbenéztünk találkoztunk az öröm kútjánál, és onnan mentünk a villamos megállóba, ez idő tájt elkezdett esni az eső, de ez nem tartott sokáig. Hazaérkezés után egy fél óra múlva nekiálltunk tanulni, és készülni a holnap dolgozatra. Tanulás után elmentünk vacsorázni, majd kicsit még átnéztük a holnapi dolgozatra a tudnivalókat. Ez után jött egy kis tévéjáték majd elmentünk lefeküdni. Der Strauch - Cserje Die Straucher - Cserjék Das Messer - Kés Die Stauden - Évelő Abmessen - Lemérni Das Maßband - Mérőszalag Das Unkraut - Gyomnövény Unkraut zieher - Gyomlálni Die Sense - Kasza Sensen - Kaszálni Der Zweig - Hajtás Transportieren - Szállítani

8 Hetedik nap. A mai reggel hűvös, ködös, és felhős volt, a hőmérséklet olyan fok között lehetett. Megreggeliztünk, majd elindultunk az utolsó napi tanulásra, melyen megbeszéltük a legfontosabb tudnivalókat. Az órán sokat ismételtünk, gyakoroltuk a szavakat, mondatokat. Freden - béke Das Tor - Kapu Die Stadt - Város Besheid Sagen Szólni Gucken - Nézni Gucken mal - Nézd csak Viel - Sok Fahren - Utazni Selten - Gyakran Voll - Tele Leer - Üres Mochte - Szeretni Az órák végeztével kaptunk egy óra felkészülési időt, hogy még egyszer átnézhessünk mindent. A dolgozat eleje könnyű volt, de ez fokozatosan nehezebb lett. Kijavítás után kiderült, hogy az én dolgozatom lett a legjobb, és büszke is voltam magamra. Ezek után megkaptuk az okleveleinket, ami azt tartalmazta, hogy itt voltunk, elvégeztük ezt a tanfolyamot. A mai program egy kis bicikli túrát találtunk ki a Józsival, és a többiek nagy része is jött velünk. Körbebicikliztük Sanitzot, de egyszer eltévedtünk, és most hasznosítottuk német tudásunkat és útbaigazítást kértünk. Aztán miután megérkeztünk oda ahova szerettünk volna készítettünk néhány képet, és mentünk tovább. Megnéztük a Darvak fészkelő helyét, a fenyves erdőket, a természetvédelem alatt álló tavakat. A megtett út kb.20-25km volt. Egy magyaros vacsora vette ma kezdetét, ahol elbúcsúztunk Eddáéktól magyarul és németül egyaránt, és egy szép befejezése volt ennek a szép napnak.

9 Nyolcadik nap. A ma reggeli ébredéskor az idő nagyon szép volt, egy felhő se az égen, 20 fok körül volt a hőmérséklet, kicsit fújt a szél. Utolsó reggeli után összepakoltunk, majd elköszöntünk Eddától. Heiko kivitt minket az állomásra, tőle ott búcsúztunk el. Beérve Rostockba, utána kb fél órát utaztunk villamossal a Warnowalle-ba a szálláshelyre. Itt bejelentkeztünk, és ezután mindenki elfoglalta a szobáját. Kipakoltunk egy kicsit, aztán elmentünk körülnézni a városban. Megnéztük a boltokat, a bevásárló központokat, majd elkezdődött a bevásárlás, mert úgy kellett vásárolni, hogy vasárnap nem lehet lemenni a boltba, mert ilyenkor nincsenek boltok. Hazaértünk utána egy kis pihenés után elindultunk a Magyar estre. Itt bemutattuk az iskola prezentációját, és megnéztük a többi iskoláét is. A sok bemutatkozás, prezentáció és beszélgetés után következett a borkóstolás, a pékek által készített sütemények megkóstolása. Itt végleges búcsút vettünk Eddáéktól, megköszöntünk mindent, amit eddig tettek értünk. Haza villamossal mentünk, majd miután hazaértünk megcsináltuk magunknak a vacsorát, és elmentünk lefeküdni, e fárasztó nap után.

10 Kilencedik nap. Ma gyönyörű napsütéses napra ébredtünk fok volt. A mai program a Warnemünde volt, megnézni tüzetesebben a tengert, és még sok mindent. Szandi, Józsi, és én mentünk le a tengerpartra, addig a tanár úr és a többiek pedig elmentek az állatkertbe. Vonattal mentünk le a tengerhez, és út közben láttunk rengeteg óceánjárót, Titanic féle hajókat is. Megérkeztünk először a boltokat néztük meg, rengeteg bolt volt. A ruhabolttól kezdve a csoki boltig mindent megtaláltunk. A tengernél szép meleg idő volt, a víz kicsit hideg volt, de a szép idő kárpótolt minket. A Tengernél rengeteg sirály van így a megmaradt kis kenyeret odaadtuk nekik, akik nagy lelkesedéssel követtek minket utána. A tenger hideg volt, de miután az ember hozzászokik a vízhez nincs gond, Józsival bementünk vagy 100 métert is, de csak derékig ért a víz, majd egyet oldalra léptem és teljesen elsüllyedtem a vízben. Mikor már mindenki úgy gondolta elindultunk hazafelé. Hazaértünk felérve a szobánkhoz rögtön elkezdtük csinálni a vacsorát, és holnapra a reggelit, amit a munkába viszünk.

11 Tizedik nap. Reggel borult idő volt. Előkészítettem a mai napra kellő dolgokat.(munkaruha, munkacipő, reggeli, üdítő, bérlet, stb.) hisz ma van az első munkanapom. A cég neve ahol dolgozni fogok az.: Jungjohann & Jensen..Garten- und Landschaftbau Gmbh, melynek az emblémája egy Ginko-biloba növény levele. 7 órakor érkeztünk meg a munkahelyre, ahol megismerkedtünk a többi dolgozókkal, akikkel együtt fogunk majd dolgozni. Első feladatom egy motoros fűkaszával, levágni a tó melletti nádas részt úgy 50cm-es szélességben. Mielőtt elkezdhettem volna, elmagyarázták a biztonsági feltételeket, és a kötelezően viselendő felszereléseket. Kaptam fülvédőt, szemüveget, kesztyűt is, a fűkasza márkája: Stihl, és típusa: Fs 350. Mikor elkezdtem a munkát már akkor is felhős volt az ég, de miután befejeztem a vágást, akkor hirtelen elkezdett esni az eső és bevonultunk egy kis faházikó alá. A következő feladat miután az eső elállt a levágott nád összeszedése és kocsira való felrakása volt. Miután ezzel végeztünk akkor következett a reggeli szünetünk. A reggeli szünet után elvittek minket egy másik helyre ahol kapával kellet megtisztítani a kaviccsal védett, egyben borított utakat. Pont akkor végeztünk mikor a munkaidőnk lejárt. Haza busszal mentünk. Mikor hazaértünk elmentünk fürdeni, ezt követően elmentünk bevásárolni a mai vacsorára, megfőztünk majd elkészítettük a holnapra a reggelit, a munkaruhát hogy ne reggel keljen. A munkahelyen az emberek nagyon kedvesek, barátságosak, és segítőkészek. Estére kitisztult az idő és szép idővel zártuk a mai napot.

12 Tizenegyedik nap A reggeli idő, kicsit felhős, de tisztuló volt, és ez nagyon jó hír, mert így elkerültük az esőt. Induláskor, megbeszéltük a napi teendőket. Ma a kavicsos talajtakarásos utak gyomtalanításával kezdtük a napot. Miután ezzel végeztünk, Daniel elvitt minket, és megmutatta azt a területet, ami a Jungjohann & Jensenhez tartozik. A rengeteg füves terület, ágyások, utak, mindez a fenntartható felület jegyében van kialakítva.. Megnézhettük a Miniland-et, a makett várost is. Visszamentünk ahol gyomtalanítottunk, és összegereblyéztük a kiszáradt gyomokat, majd ezt felpakoltuk a kocsira, és elszállítottuk a komposztáló konténerbe, ahol összeérik, és így újra kijuttatjuk a talajra, tápanyagpótlás szempontjából. Ezt követte az ebédszünet, itt megint körülnézhettünk a virágok, ösvények, sövények között. Ebéd után megjöttek a többiek, név szerint Szandra, Fritz, Thomas, akik máshol dolgoztak. Daniel, elhívott magával, és láttam, hogy a feladatom fűvágás lesz. A füvet most egy Sthil Fs 360-as géppel vágtam, aminek teljesítménye 2,2 lóerő és 37 cm3. Most is nagy figyelmet fektettek a munkavédelemre, megint kaptam kesztyűt, fül, illetve szemvédőt is, és amit észrevettem, hogy nekik nagyon fontos a munkavédelem. Mikor végeztünk a fűvágással akkor volt a Feierabend, vagyis a munka vége. Együtt mentünk haza busszal az Alpina cégnél dolgozó társaimmal. Hazaértünk, elmentük a szokásos fürdésre, majd bevásárlás követte. A vacsorakészítés végével, megírtuk a naplókat, és nyugovóra tértünk.

13 Tizenkettedik nap. Reggeli idő, enyhén felhős, de a nap már kezdett előbújni. Ma busszal indultunk a munkahelyre. Daniel ma Sandrával, és Thomassal, jött értünk. Ma a mini golfpálya kitakarítási volt az első feladatunk. Gyomlálás, és takarítás. Itt megfigyelhettük, hogy sok zöld mellet rengeteg színes növény is van. Ismert növények voltak pl.: Dália, levendula, büdöske, stb., Itt ismertem meg a következő növényeket: Szembetűnők voltak a különféle kiültetési módok, ágyások formái, rendezettsége is. A golfpálya végeztével, és az itt megszerzett tudás után elmentünk ebédelni. Ebéd közben kicsit beszélgettünk a többiekkel, de legfőképp Daniellel, és Thomassal. Nagyon kedvesek és viccesek, bár vannak, néha még nyelvi problémák, de ezeket minden gond nélkül megoldjuk. Ebéd után következett a gyomok, és a levágott kultúrnövénynek komposztba való szállítása, majd a raktárhoz mentünk ahol lepakoltuk a szerszámokat, és a kaszagépek vették át a szerepet. Egy domboldalt kellet lekaszálni, de mivel az én gépemnek a feje meghibásodott, ezt követően elvittem Danielhez, ketten megjavítottuk, mire megcsináltuk a többiek végeztek a munkával, és vége lett a mai napnak is. Alpinásokkal együtt jöttünk haza, és mikor beléptünk a kolesz ajtaján, akkor tanár úr, már várt minket. Felmentünk a szobánkba, majd következett a szokásos teendők elvégzése, plusz egy kis ajándékvásárlás a szobatársam számára, aki ma töltötte a 18. életévét. Miután átadtam az ajándékot beszélgettünk egy jót, megcsináltuk a holnapi reggelit, és aludni mentünk.

14 Tizenharmadik nap. A mai reggeli idő változatos, ingadózó volt hol 15 fok hol pedig 25 fok is volt. Ma is úgy kezdődött a nap, mint eddig. Reggel találkoztunk a Danielékkel, majd a raktárnál felpakoltuk a szükséges szerszámokat, eszközöket. Ma első dolgunk a komposztba szánt növényi nyesedékek eljutatása a komposztáló konténerbe. Míg felpakoltuk a kocsira a komposztba szánt növényeket, láttuk, hogy volt egy rész, ami finom tengeri homokkal volt leszórva, a növények alatt, ez azt a célt szolgálja, hogy így a növény alatt nem gyomosodik, mert nincs benne tápanyag, így a virágágyak fenntartása sokkal olcsóbb. Ezt elgereblyéztük, hogy szépen mutasson itt a park területén. Ez a nap sem maradhatott ki a fűvágás nélkül. Éreztem, hogy ez a nap az én napom, mert ma is vághatok azokkal a kitűnő gépekkel. Daniel adott egy külön területet nekem amit, csak én vághattam, mikor kész lettem, azt mondták, hogy nagyon jó lett, ennek nagyon örültem, majd össze kellet gereblyézni a levágott füvet, amiben segítséget kaptam Kittitől és Gyuritól is. Mikor már mindenki végzett akkor munka vége szó következett. Elindultunk hazafelé, úgy ahogy eddig az Alpina cég dolgozóival. Majd hazaérve megcsináltuk a nap hátralévő teendőit. Mosás, takarítás vacsorakészítés, stb. Mikor mindent elkészítettünk holnapra akkor, elmentünk lefeküdni.

15 Tizennegyedik nap. Reggeli idő nagyon borult volt, olyan fok körül. Mai nap szinte olyan, volt, mint egy csapatépítő tréning. Rengeteget beszélgettünk munka közben, közös témák rengetege jött elő. Sokat nevettünk, bolondoztunk, de ez nem ment a munka rovására. Ma kipróbálhattam egy új munkaeszközt, egy önjáró négykerekű fűnyíró gépet. Márkája: Iseki Fs 333. ezen a gépen a fűnyíró rész nem a gép alatt volt, mint általában a gépeken, hanem ennek a gépnek elöl volt a fűnyíró rész, hasonlított egy szárzúzóra. Egy kicsit nehéz volt irányítani, de se perc alatt belejöttem. A mai munkába beletartozott egy Nitrogén alapú műtrágya kijuttatása különböző területekre, de más részekre pedig már Ammónium-nitrát került kiszórásra. Ezt követően pedig ahol a fű hiányos, kitaposott, vagy ritka volt oda pedig új fűmagot vetettünk. Mikor ezekkel a teendőkkel végeztünk elkezdtük felpakolni a szerszámokat a kocsira. Volt egy gép, ami hasonlított a rotációs kapára, de ennek az elején volt egy mini szárzúzó. Ezzel a géppel dolgozott Thomas. Ezt a gépet megengedték, hogy én vezessem fel a kocsira egy két állvány segítségével, amit megjegyeznék, nem volt valami könnyű. Mikor mindennel végeztünk, elindulhattunk hazafelé. Elköszöntünk tőlük, jó hétvégét kívántunk nekik. Hazaérkezéskor elvégeztük a mai napi teendőinket, majd megírtuk a naplót, és egy hosszú pihenés kezdődött.

16 Tizenötödik nap. Mai ébredés nagyon jó volt. Az idő is kellemes volt fok között ingadozott. Igaz este esett az eső is, így felfrissült a levegő. Ma reggel én voltam a soros a reggelkészítésben, de ez abbamaradt a tükörtojásnál. Megreggeliztünk, majd összepakoltunk, felöltöztünk és elindultunk a mai programunkra. A mai program városnézés egybekötve egy kis vásárlással. Jöttek velünk a lányok is és így végül négyen mentünk. A sétálóutcára mentünk ki először, és ott tüzetesebben végignéztünk mindenféle boltot, a ruhaboltoktól kezdve a telefonboltokig mindent. Miután itt végeztünk a boltokkal, kimentünk a piactérre ahol rengeteg feketeruhás emberrel találkoztunk, valami összejövetel lehetett, de nagyon sok rendőr is kint volt. Rendőröknek a ruha teljesen mások, mint nálunk Magyarországon. Sokkal biztonságosabb. Elindultunk hazafelé, ahol a villamoson is találkoztunk ilyen emberekkel. Itt kis vita is volt, két tábor között, ami végül 2 ember villamosról való leszállítására került. Mi épségben hazaértünk, majd rögtön nekiálltunk megírni a naplót, hogy ezzel se keljen sokat bajlódni. Megfőztük a vacsoránkat, majd egy kis desszertet is készítettünk, palacsintát sütöttünk, ami nagyon jól sikerült. Este átjöttek Gabi-ék, és egy jóízűt beszélgettünk mind a 4 fiú.

17 Tizenhatodik nap. Reggel nagyon szép napos időre ébredtünk. Megreggeliztünk Józsival, majd kis pihenés után elindultunk egy vasárnapi városnézésre, hogy tényleg milyen a város mikor nincs nyitva semmi. Mikor elindultunk az eső már elkezdett csöpörögni, de elállt, de így füllett levegő volt. A villamosról figyeltük az embereket, az utcákat, és tényleg, itt vasárnap nincs élet. Rengeteg turista van ilyenkor a városban. Fényképeztünk ezzel is megörökítettünk valamit az ittlétünkből. Jobban megismerkedtünk a Mária templommal. Az első héten a tanárnő sok érdekes dolgot mesélt a történetéről. Akkor nem volt időnk tüzetesen megnézni, így most kerítettünk rá sort. Nagyon tetszett, az óraszerkezet, az orgona, mérete, sípjainak száma, amely 5600 db körüli. Minden szerdán koncertet adnak, a környéken elő orgonaművészek, amely 5 és 6 óra között ingyen meghallgatható, mellyel, a városba érkező turistáknak kedveznek. Mi is belehallgattunk, egy másik alkalommal, ahol tapasztaltuk a templom fantasztikus akusztikáját. Menedéket nyújtott a háborúk ideje alatt az itt élőknek. Hazainduláskor már esett az eső, de ahogy Warnowalle-ba értünk, már sütött a nap. Ma Rostockban változékony időjárás volt. Otthon elkészítettük a mai, meg a holnapi reggelit, és ebédet, hogy ezzel se keljen bajlódni. Ezt követően leültünk és hódoltunk egy kedvenc hobbinknak a kártyajátéknak. A mai napon egy kellemes kirándulást tudhattunk magunk mögött, melyet sok-sok fényképpel meg is örökítettünk, hogy az otthoniaknak legyen mit bemutatni, érzékeltetve, hogy Rostock városa hogyan is néz ki..

18 Tizenhetedik nap. Reggel borult időre ébredtünk. Az esőnek is már lógott a lába de hála istennek nem esett az eső. Mai nap is úgy indult mint a többi. Reggel találkoztunk, majd a munkahelyre érve bepakoltuk a mai napra szükséges szerszámokat. Ott kezdtük ma a munkát ahol pénteken abbahagytuk. Mikor itt végeztünk, elmentünk egy másik helyre ahol a kövek közül kellett kigyomlálni a füvet, majd a kövek körül kellett levágni a füvet, hogy Daniel a 4 kerekű önjáró fűnyíróval. Reggeli közben sokat beszélgettünk a többiekkel a szabadidőről, akkor a munkáról is. Reggeli után visszamentünk dolgozni, és ebédig szinte meg se álltunk. Ebédnél kicsit megpihentünk, ami jót tett mindenkinek. Az ebéd utáni idő nagyon hamar elment, és csak azt vettük észre hogy pillanatok alatt végeztünk, és mehettünk haza. A nap vége előtt kipróbálhattam egy levegőfúvó gépet. Ez egy Stihl márkájú gép volt. A munka végekor itt maradtunk, és körbenéztünk a parkban. Nagyon sok fűzfa, volt azért, mert itt nagyon sok a víz, és a fűzfa nagyon vízigényes fafajta. A fákon kívül rengeteg sövénnyel is találkoztam, pl: Buxus, Fagyal, Taxus. A nap végén megnéztük a rózsák hegyét, itt sok a talajtakaró és a parkrózsa.a talajtakaró rózsák előnye, hogy alatta nem tudnak a gyomnövények fejlődni, így nem igényli az ápolást.. Mikor itt végeztünk hazaindultunk. Hazaérkeztünk, majd elmentünk bevásárolni a vacsorára, majd ezzel végeztünk, elkészítettük a reggelit és aludni mentünk

19 Tizennyolcadik nap. Reggel egy felhő se volt az égen, a nap elő-elő bujt. A hőmérséklet olyan fok között volt. A mai nap úgy indult, hogy felpakoltuk a szerszámokat a kocsira és elindultunk a mai munkaterületre. Először a tegnap levágott füvet kellet összeszedni gereblyével, majd egy kupacba kellett pakolni. Mire ezzel végeztünk, elmentünk reggelizni. Az étkezés ugyan úgy zajlott, mint eddig. Beszélgettünk nevettünk egymás viccein. Amikor az étkezésnek vége lett elmentünk egy másik részre ahol a tegnapelőtti fűnyesedéket kellett összeszedni. Ennek a végére érve érkezett el az ebédidő. Ebédidő egy kis pihenéssel zajlott. Ezután Daniel elvitt minket magával, és egy négykerekű fűnyíróval elkezdte vágni a füvet. Mikor egy darabbal végzett, akkor meg kért, hogy segítsek neki feljebb tenni a fűvágó részt, mert így szebben lehet levágni a füvet, és nem ütközik bele annyi dologba a penge. Egy darabbal végzett a Daniel, átadta nekem a gépet, és én is vághattam vele. Miután levágtam egy kis részt, akkor Kitti következett a gépen. Itt végeztünk akkor Thomashoz mentünk, ahol az ő gépével is mehettünk füvet vágni. Ennek a márkája Iseki SXG22, a gépnek a fűvágó része nem elöl van mint a másiknak, hanem a gép alatt. Ezt egy kis hidraulika segítségével lehet fel- és lemozgatni. A nap végén megtanítottunk nekik pár magyar szót, ami nem is ment olyan nehezen. Viszlát Munka vége Jó reggelt Szia Reggeli

20 Tizenkilencedik nap. Reggel megint borult idő volt, eső sehol, olyan fok körül volt a hőmérséklet. Elsőként az utak gyomtalanításával kezdtük meg a napot, majd miután ezzel végeztünk a kapa helyét, a gereblye vette át, és összegereblyéztük a kikapált gyomot, melyet a kocsira nekem kellet felpakolni, egy lapát segítségével, majd eztán elvittük a komposztáló konténerhez, és itt is nekem kellett ledobálni. Itt mondták nekünk, hogy ezt elszállítják egy helyre, ahol összegyűjtik a zöldet, és miután összeérik, kijuttatják a természetbe, ezzel is azt a célt szolgálja, hogy természetes úton jutassuk vissza a tápanyagot a földbe, ne vegyszeres úton. Megreggeliztünk, ami az eddig megszokott módon telt el. Ezután, elindultunk a templomhoz, ahol a szegélyeket kellett levágni. Szép napos idő kezdett lenni így nap végére. Thomast megkértük hogy meséljen nekünk a Rostock környékén honos növényekről, és mutassa is meg azokat. Pár növény közülük: Hermerocallisok Bergenia crassi folia Yucca filamentosa Mikor befejeztük ezt a kis tanulást, akkor Daniel szólt, hogy vége van a mai napnak is. Hazaindultunk, és mikor otthon voltunk a nekiláttunk a maradék napi teendő elvégzésére, pl: kitakarítottunk, elmosogattunk, megfőztünk, stb. Mikor mindennel végeztünk akkor kis beszélgetés után elmentünk naplót írni, és lefeküdni.

21 Huszadik nap. Reggel ugyan úgy borult volt az idő, de nem esett ma se az eső. Ma mikor megérkeztünk a munkahelyi raktárhoz, felpakoltuk a fűnyírókat, a kapákat, a kézi kultivátorokat, és elindultunk a rózsák hegyéhez ahol a munkánk az ápolás volt. Itt a sövények közti füves utak levágása, akkor a rózsakert körüli gyomok kiszedése. Megfigyeltem, hogy szinte minden rózsa alatt a talajtakaró, fakéreg volt, úgynevezett mulcs, ezzel a talajt védik és megakadályozzák, hogy gyomosodjon a növény, és a párologtatást is javítja. Ráadásul még díszítő hatása is van. A füvet a sövények körül egy tolós fűnyíróval vágtuk le, aminek márkája, Viking 6. Ma sokan dolgoztunk olyanok voltunk méhek a méhkasban. Nyolcan voltunk összesen, mert jöttek új emberek is. Rambow, Willie bácsi, Felix, és így lettünk 8-an. A nap közepén bejött hozzánk a tanárnő, és megismerkedett a munkafelügyelőnkkel, Daniellel, és Thomassal. Itt egy közös kép is készült rólunk, és tanárnővel. Mikor végeztünk, összeszedtük a levágott növényeket, elvittük a komposztálóba, majd végeztünk is a munkával. Nap végén megkértem egy német turistát hogy készítsen rólunk egy csoportképet, és nagyon segítőkész volt. A kép jól sikerült, ami egy örök emlék marad.

22 Huszonnegyedik nap. Ma reggel is elég borult volt az idő, este esett is az eső. Munkahelyre érkezéskor is ilyen idő maradt, öt perc múlva már esett is az eső. Az első munka most a parknak egy másik részén volt, a Hallenhaus-nál, ahol egy étteremnél az ágyások közti utat kellett kikapálni, majd miután ezzel végeztünk, felgereblyéztük feldobáltuk a kocsira és elvittük a komposztkonténerbe. Mikor ezzel végeztünk elvittek minket három különböző helyre. Engem a magyarkerthez vittek. Nekem a feladatom itt az utak gyomtalanítása, és az ágyások kitakarítása. Itt levendula, dália, különböző fajtáival találkozhattam. A talajtakaró itt is fakéreg volt. Különböző gyümölcsfajok voltak körbeültetve pl: mini alma,- szilva,- körte. Az ágyások ahol dolgoztam szabálytalan alakúak voltak. Mellettem a kínai kert volt látható, ahol szép füvesített terület volt, pici patakok, de itt nem a növények, hanem az épületek domináltak. Az idő néha kibabrált velünk, mert hol esett, hol nem. A munka végéhez közeledve kezdett kisütni a nap, és egyre jobb idő lett. Munka végén elbúcsúztunk a Danieléktől, és megkezdődhetett a hétvége. Mikor hazaértünk elvégeztük a ház körüli teendőket, majd megírtuk a naplót, és aludni tértünk.

23 Huszonkettedik nap. A mai napon szép időre ébredtünk, kicsit a nap. A mai nap a bevásárlás napja és a kirándulások napja volt. A négyes csapat, reggeli után elindult a sétálóutcára, mikor ott végeztünk elmentünk Warnemündébe, villamossal, és vonattal. Miközben vártuk a vonatot, találkoztunk egy magyar emberrel, aki már több mint 40 éve kint él. Elmesélte, hogy milyen kint élni, és milyen lehetőségek vannak itt Rostockban. Sokat kérdezett, arról hogy mi a helyzet itthon. Mikor megéreztünk Warnemündébe, akkor megnéztük a boltokat, a hajókat, mindent, amire csak időnk volt, még egy kis hajóút is belefért. A tengerhez érve, hideg volt így nem mentünk bele, de azért készültek itt is képek, rengeteg sárkányeregető volt kint, mert nagyon fújt a szél. A sárkányok mindenféle alakúak, formájúak voltak, volt köztük kutya macska bohóc, malac, pálcikaember, és még sokféle forma. Elindultunk kifele a tengerpartról, akkor találkoztunk még egy magyar emberrel, aki egy utcabűvész volt. Beszélgettünk egy kicsit, majd hazaindultunk. Ahogy hazaértünk lepihentünk és nem is tettünk mást a beszélgetésen kívül.

24 Huszonharmadik nap. Ma napsütéses időre ébredtünk, fok között ingadozott a hőmérséklet. Reggel megcsináltuk a mai útra szükséges szendvicseket, majd a tengerpartnak vettük az irányt, mert ilyenkor más nincs nyitva csak a tengerpart. Itt találkoztunk egy másik magyar utcabűvésszel, aki ugyan olyan kedves volt, mint akivel tegnap találkoztunk. Ahogy a tengerhez kiértünk lefeküdtünk napoztunk, és körbejártuk az olyan helyeket ahol még nem voltunk. A kilátótornyot is megnéztük a dokkokat, és itt is rengeteg képet készítettünk. Hazafele menet bementünk az iga-parkba ahol egy istentisztelet volt rendezve, egy fűzfatemplomban. Mikor ennek vége lett elindultunk még tüzetesebben körülnézni, és olyan dolgokat láthatunk, amiket a munka folyamán, még nem ezért is megérte bejönni úgy, hogy nem dolgozni jövünk, hanem mint egy rendes turista. Láttunk a különféle játszóteret, ami nagy fákból volt kifaragva, és különböző formák voltak benne, pl: hangya pók stb. itt is elmentünk a dokkokhoz és itt volt egy régi hajó, amit meglehetett nézni, hogy milyen is egy nagy tengerjáró. Hazamentünk, meghívtuk a lányokat egy vacsorára, és együtt megvacsoráztunk, majd megírtuk a naplót, és aludni mentünk.

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során.

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Bocskor Bill Turner nov. 7 Péntek Utazás: Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Szállás: Komfortos,tiszta,kényelmes és nagyon bejövös

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31.

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Készítette: Puskás Péter 2013.08.11. (vasárnap) Reggel negyed öt és fél öt között gyülekeztünk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Készítette: Szakál Gyula 1. nap: Aug. 11. vasárnap: Indulás Békéscsabáról 2013. augusztus 11. hajnal 5:00 körül! Reggel 8:00-kor megérkeztünk

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien 1. nap (aug. 11.) Vasárnap hajnalban, 4:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Amikor az iskolához értünk már majdnem

Részletesebben

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében 2012. június 10-től 2012. július 21-ig 2012. június 10-én reggel fél 7-kor indultunk iskolabusszal, kb 15 óra utazás után megérkeztünk

Részletesebben

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin Erasmus+ pályázat Készítette : Hriazik Evelin Indulás Németországba 2014.08.03 Időjárás: délelőtt nagyon meleg volt Nagykőrösön, de ahogy mentünk a Liszt Ferenc repülőtérre úgy hűlt az idő. Délelőtt indultunk

Részletesebben

Hollandia (2010. márc máj. 03.)

Hollandia (2010. márc máj. 03.) Hollandia (2010. márc.29-2010. máj. 03.) Az első napunk utazással telt. Hajnal ötkor találkoztunk és indultunk útnak. Este kilenc és tíz között érkeztünk és foglaltuk el a szállást. Cees, aki kinti dolgainkat

Részletesebben

Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid

Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid 2010. június 3-án indultunk az iskola mikrobuszával. A 17 órás út után megérkeztünk Westerstede-be, ahol tiszta

Részletesebben

Finnországi beszámoló

Finnországi beszámoló Finnországi beszámoló 2011.10.24 hétfő Épségben megérkeztünk Helsinkibe. Az iskola kis mikrobuszával jöttek értünk a repülőtérre. Útközben megálltunk hideg élelmet vásárolni, a szállásra érkezés után megvacsoráztunk.

Részletesebben

Beszámoló Áfra Botond 2/14Pt/2 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti

Beszámoló Áfra Botond 2/14Pt/2 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Beszámoló Áfra Botond 2/14Pt/2 Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Drezda, 2013.08.11-31.

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Drezda, 2013.08.11-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Készítette: Pajkó Lajos 1. nap (Augusztus 11.) Hajnali 4:15-re volt tervezve az gyülekező, de csak 5 órakor tudtunk elindulni 3 kisbusszal. Drezdába

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Készítette: Ondrejcsik Ákos. Drezda, 2013.08.11.-31.

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés. Készítette: Ondrejcsik Ákos. Drezda, 2013.08.11.-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31. Készítette: Ondrejcsik Ákos 0. nap Augusztus 11. (vasárnap) Reggel 5órakkor indultunk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközép iskolából

Részletesebben

Első nap Körülbelül délután 1-re értünk jött egy kis busz, aminek örültem nagyon mert egyrészt milyen luxus már másrészt nem kellett cipelni a pont 15 kilogramm bőröndömet. Az út két óra volt Budapestre,

Részletesebben

2014 Bogács- Eger. Bogácson kirándultunk!

2014 Bogács- Eger. Bogácson kirándultunk! 2014 Bogács- Eger Bogácson kirándultunk! Bogácson kirándultunk! A Csanádpalotai lakásotthon gyermekeivel lehetőségünk volt a múlt héten egy háromnapos kirándulásra. A kirándulás úti célja az észak magyarországi

Részletesebben

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt (Ivó, Románia, 2015. július 25-31.) Gyere el, kérünk, légy a vendégünk! S lesz egy szép, közös emlékünk,

Részletesebben

Olaszországi szakmai gyakorlat 2011.03.21. -04.09 Együd Márk

Olaszországi szakmai gyakorlat 2011.03.21. -04.09 Együd Márk Olaszországi szakmai gyakorlat 2011.03.21. -04.09 Együd Márk 1. nap (hétfő) Ferihegyi felszállásunk után, alig egy óra elteltével már ott is voltunk Bariban, ahol elég rossz esős idő volt. Jó volt a repülés,

Részletesebben

Beszámoló Vörös Viktória 11.VKA Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti

Beszámoló Vörös Viktória 11.VKA Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Beszámoló Vörös Viktória 11.VKA Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

Dózsa Nikolett 11dk osztályos tanuló beszámolója Németországi tanulmányútjáról

Dózsa Nikolett 11dk osztályos tanuló beszámolója Németországi tanulmányútjáról 2010. Június 20. Vasárnap Délelőtt 11 órakor indult a vonatunk Nagykőrösről Ferihegyre. A becsekkolás után hosszas várakozás kezdődött! 15.40-kor kezdtünk felszállni a repülőgépre. 17 óra körül Berlinben

Részletesebben

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21.

Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Comenius II. Meeting - Málaga, Spanyolország 2014. február 17-21. Kiutazók: Kovács Györgyi pedagógus Kis Angéla 8.b osztályos tanuló Zakupszky Lili 8.b osztályos tanuló 1. nap II.17. hétfő Hajnali 3 óra

Részletesebben

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János 1. Nap, Péntek Utazás Münchenbe. 6-an indultunk neki Budapest Keleti-pályaudvarról vonattal a hosszú útnak, Münchenbe. Az utazásunk viszonylag kényelmes volt,

Részletesebben

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban Hegesztés nemzetközi gyakorlatban LdV-HU-13-IVT-1017 Négy hetes szlovákiai gyakorlat 2014.02.08.-2014.03.08. Készítette: Molnár József 1. nap Utazás 2014. február 08. Február 8.-án indultunk reggel 8-kor

Részletesebben

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7.

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Hétfı Hétfın reggel indultunk a Keleti pályaudvarról az erdei iskolába, melyet már nagyon vártam. Sok gyerek utazott együtt, mert nemcsak az én osztályom, hanem az

Részletesebben

A nagy utazás. Dánia 2013-04-06-2013-05-04

A nagy utazás. Dánia 2013-04-06-2013-05-04 A nagy utazás Dánia 2013-04-06-2013-05-04 Kezdetek - Az utazás 2013.04.06-án indultunk Szegedről transzferrel a bécsi repülőtérre éjfélkor. Nagyon izgatott voltam, mivel ez volt életem első repülő útja.

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

Útinapló Együtt Európában HAT

Útinapló Együtt Európában HAT Útinapló Együtt Európában HAT-15-07-0110 2016. május 27-én indultunk Felvidékre, Rimaszombatra, hogy a Kereskedelmi Magán Szakközépiskola diákjaival közösen megvalósítsuk projektünket. Az előkészítő foglalkozásokon

Részletesebben

Leonardo da Vinci Mobilitási projekt 2012. Készítette: Szóró Anna Nagykáta Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskola 12./A

Leonardo da Vinci Mobilitási projekt 2012. Készítette: Szóró Anna Nagykáta Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskola 12./A Leonardo da Vinci Mobilitási projekt 2012. Készítette: Szóró Anna Nagykáta Damjanich János Gimnázium és Szakközépiskola 12./A Munkanapló 2012. augusztus 11.- szeptember 7. Sanitz-Rostock 2012.augusztus

Részletesebben

FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11.

FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11. Járai Attila FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11. 1. nap: Reggel találkozunk a többiekkel Ferihegy 2-őn. Becsekkoltunk és 11:40-kor indult a gépünk Helsinkibe. Helsinkiben Marjo várt

Részletesebben

Határtalanul! Négyfalu

Határtalanul! Négyfalu Határtalanul! Négyfalu 2016.03.03 2016.03.06. A 2015/2016. tanévben a Határtalanul! program keretében sikeres pályázatot nyújtottunk be, így lehetőségünk nyílt az erdélyi testvériskolánkba ellátogatni

Részletesebben

Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg

Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg Túléltem az első hetet! Megtanultam a környéket, ahol lakom! És azt is, hogy Japán szigetország! De gond nélkül hazataláltam! A színéről ismertem meg a házat, mert utcanevek nincsenek Japánban! Megismerkedtem

Részletesebben

Spanyolországi beszámoló

Spanyolországi beszámoló Spanyolországi beszámoló Rettentően vártam már hogy végre eljöjjön a nap, hogy Spanyolországba utazzunk, mivel ez lett volna az első utam, amit repülővel tettem volna meg, ami már magában elég ok a nagy

Részletesebben

Csóka Boglárka beszámolója Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium 2014.11.22.-szombat Tallin

Csóka Boglárka beszámolója Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium 2014.11.22.-szombat Tallin Csóka Boglárka beszámolója Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium 2014.11.22.-szombat 11:30- kor indultunk a ferihegyi repülőtérről, Budapestről. Helsinkiben átszálltunk és kb, fél 7 kor

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában 2016. június elején került sor a Nagymágocsi Hunyadi János és a Vásárosnaményi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulmányi kirándulására a Határtalanul program

Részletesebben

Marcoussis, Franciaország Gyakorlati napló

Marcoussis, Franciaország Gyakorlati napló 2012.10.06 (szombat) Marcoussis, Franciaország Gyakorlati napló - Délelőtt 11:40-kor indulás a Liszt Ferenc reptérről, EasyJet géppel. 13:40-kor megérkeztünk Párizsba, a Roissy Charles de Gaulle repülőtérre.

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31.

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11.-31. Készítette: Bakos Zoltán 1. nap (Augusztus 11.) Hajnali 4:30-ra volt tervezve az indulás, de csak 5 órakor tudtunk elindulni 3 kisbusszal. Reggel

Részletesebben

Nyári gyakorlat beszámoló

Nyári gyakorlat beszámoló Nyári gyakorlat beszámoló Készítette: Vándor Lilla Mikor megtudtam az iskolában, hogy van lehetőségünk külföldön gyakorlatozni, nem is hezitáltam, ahogy lehetett jelentkeztem a programra. El sem hittem,

Részletesebben

Németországi gyakorlat

Németországi gyakorlat Németországi gyakorlat Egy Leonardo Da Vinci pályázat keretein belül utazhattunk ki Németországba, pontosabban Aschhauserbe. Aschhauser egy kis falu nem messze Bad Zwischenahntól. A pályázat időtartama

Részletesebben

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK

Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Belgium Antwerpen Karel de Grote Hogeschool - 2010 tavaszi félév Holobrádi Miklós, BGK Kiutazás Utazásra nagyjából négy lehetőség adódik. Autóval kimenni kényelmes, sok csomagot ki lehet vinni, egyedül

Részletesebben

Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.

Leonardo pályázat Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén!  Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február. Leonardo pályázat "Egy nyelven beszélünk, a divat nyelvén! " Beszámoló a szakmai gyakorlatról Finnország Hämeenlinna 2010.január.30-február.28 Készítette: Antal Szabina Emese 14.Ru Küldő intézmény: SzSzKSz

Részletesebben

NÉMETORSZÁG (Freising) 2010.04.12-2010-05.15

NÉMETORSZÁG (Freising) 2010.04.12-2010-05.15 2010. április 12-én 7.10-kor indult a vonatunk a Keleti pályaudvarról. Kísérő tanáraink Bagyinszki Anett és Elekné Ludányi Zsuzsanna voltak. Az utazás igencsak hosszú volt, délután kb. 15.00-ra értünk

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013. augusztus 11.-31. Készítette: Drenyovszki Dániel

Beszámoló. 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013. augusztus 11.-31. Készítette: Drenyovszki Dániel Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013. augusztus 11.-31. Készítette: Drenyovszki Dániel 1. nap (Augusztus 11.) Hajnali 4:15-re volt megrendelve a busz, elindultunk 3 kisbusszal. Reggel fél8-kor

Részletesebben

Beszámoló. Franciaország, Marcoussis. a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27.

Beszámoló. Franciaország, Marcoussis. a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27. Beszámoló Franciaország, Marcoussis a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27. Október 06. szombat: 13:40-re megérkeztünk az északi repülőtérre (Roissy Charles de Gaulle). Marcoussis 25 km-re

Részletesebben

Erasmus + Mobilitási Pályázat, Ausztria, Tulln

Erasmus + Mobilitási Pályázat, Ausztria, Tulln Erasmus + Mobilitási Pályázat, Ausztria, Tulln 2015. 08. 02.- 08.23. Az idei év nyarán egy három hetes szakmai gyakorlaton vehettünk részt kolleganőmmel együtt Ausztriában, Bécstől kb. 30 km-es távolságra,

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

2013. október 14-18. Mit rejt a Tihanyi-félsziget kincsesládája. Erdei Iskolai program beszámolója. Első nap beszámolója

2013. október 14-18. Mit rejt a Tihanyi-félsziget kincsesládája. Erdei Iskolai program beszámolója. Első nap beszámolója 2013. október 14-18. Mit rejt a Tihanyi-félsziget kincsesládája Erdei Iskolai program beszámolója Első nap beszámolója 2013. október 14-én reggel 8 órakor külön busszal indultunk Szántódra a kikötőbe,

Részletesebben

Dánia Nykobing Falster SOSU

Dánia Nykobing Falster SOSU Erasmus+K1 Mobilitasi Program Tanulói beszámoló Dánia Nykobing Falster SOSU 2015.10.26-2015.11.23 ORSZÁG KATA 14. gyakorló ápoló Beszámoló A Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézményének

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26.

HITTANOS TÁBOR. 2009. jún. 22-26. HITTANOS TÁBOR 2009. jún. 22-26. 2009. június 22-én, egy borús hétfői napon a templom udvarán gyülekeztünk, de az idő senkinek nem rontotta el a kedvét. Vártuk, hogy a névjegykártyánkat megkapjuk. Amint

Részletesebben

ERASMUS+ SZAKKÉPZÉSI TANULÓK MOBILITÁSA. WALDKIRCHEN ig

ERASMUS+ SZAKKÉPZÉSI TANULÓK MOBILITÁSA. WALDKIRCHEN ig ERASMUS+ SZAKKÉPZÉSI TANULÓK MOBILITÁSA WALDKIRCHEN 2015. 10. 25 12. 05-ig Hurrá! Megnyertük Megyünk Németországba! Vajon milyen lesz a gyakorlati hely? Hol fogunk lakni? Mit fogunk csinálni a hétvégén?

Részletesebben

Olaszország-beszámoló

Olaszország-beszámoló PPescara P Olaszország-beszámoló 2013.05.18-án 6:00kor indultunk Ferihegyről a tanárnővel és tanár úrral. 6:30-kor Barbit a Népligetnél vettük fel. Magyarországot Letenye határnál hagytuk el. Határlépés

Részletesebben

Erasmus+ : Olaszország: november

Erasmus+ : Olaszország: november Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta: Szabó Ágnes Fotókat készítette: Szabó Ágnes Szerkesztette: Szabó Ágnes Erasmus+ : Olaszország: 2016. november 20-26. 2016 novemberében 4 diák, Pék Bernadett (11.B),

Részletesebben

A Kossuth Szövetség arany okleveles díjazottja lettem

A Kossuth Szövetség arany okleveles díjazottja lettem A Kossuth Szövetség arany okleveles díjazottja lettem A Kossuth Szövetség az idén is pályázatot hirdetett, A szó az első, a tett a második címmel, melynek célja a hagyományok ápolása, a kossuthi emlékek

Részletesebben

Az első gyakorlatban tárgyakat tanulsz meg, valamint megtanulsz válaszolni a Mi ez? Mi az? kérdésekre. Megtanulod a számokat 1-16-ig.

Az első gyakorlatban tárgyakat tanulsz meg, valamint megtanulsz válaszolni a Mi ez? Mi az? kérdésekre. Megtanulod a számokat 1-16-ig. Tartalom p1 Drill01 Az első gyakorlatban tárgyakat tanulsz meg, valamint megtanulsz válaszolni a Mi ez? Mi az? kérdésekre. Megtanulod a számokat 1-16-ig. Drill02 A második gyakorlatban további tárgyakat

Részletesebben

Pole and Hungarian, Two good friends project

Pole and Hungarian, Two good friends project Pole and Hungarian, Two good friends project A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Önkéntesként

Részletesebben

Buszáki Kitti Olaszország 2014. április 16. Tavarnelle Val di Pesa

Buszáki Kitti Olaszország 2014. április 16. Tavarnelle Val di Pesa Buszáki Kitti Olaszország 2014. április 16. Tavarnelle Val di Pesa 2014.03.22. Indulás, a bepakolás nagyon mókás volt, mivel szinte alig fértünk be a két kocsiba. Az út hosszú volt, kimerülten érkeztünk

Részletesebben

Élménybeszámoló Juillé, 2011.

Élménybeszámoló Juillé, 2011. Élménybeszámoló Juillé, 2011. Augusztus elején négyen nekivágtunk a nagy útnak, elindultunk Franciaország felé. Párizsig repülővel utaztunk, de mivel Juillé nevű falu Poitou Charante régióban van, Közép

Részletesebben

Tartalom A TELEVÍZIÓSZOLGÁLTATÁS ALAPFOGALMAI A TELEVÍZIÓSZOLGÁLTATÁS MEGVALÓSÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ TECHNOLÓGIÁK. Előszó. Első rész.

Tartalom A TELEVÍZIÓSZOLGÁLTATÁS ALAPFOGALMAI A TELEVÍZIÓSZOLGÁLTATÁS MEGVALÓSÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ TECHNOLÓGIÁK. Előszó. Első rész. Tartalom Előszó Első rész A TELEVÍZIÓSZOLGÁLTATÁS ALAPFOGALMAI ELSŐ FEJEZET: Bevezetés MÁSODIK FEJEZET: A televíziózás története HARMADIK FEJEZET: A televíziószolgáltatás alapfogalmai A képátvitel technikai

Részletesebben

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker 194 1. Melléklet Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Ez itt a Dobbantó! Was is das? Ez nem gáz! Kriszbá az osztályfőnökünk Vele cool az egyéni fejlődési tervünk Edit nénit se felejtsük el hozzá fordulunk, ha

Részletesebben

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr

Szakmai gyakorlat. (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea. Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Szakmai gyakorlat (Erasmus) Készítette: Cseh Tímea Szak: Gyógy-és Sportmasszőr Minerva Érettségizettek Szakközépiskolájának köszönhetően a nyári szakmai gyakorlatomat otthonomtól távol egy másik országban,

Részletesebben

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység Projektnapló Előkészítő tevékenység A Kardos László Általános Iskola diákjaiként nagyon megörültünk, mikor tanév végén meghallottuk a jó hírt: pályázati munkánk sikeresnek bizonyult a Bethlen Gábor Alapkezelő

Részletesebben

Erasmus tudósítás Kölnből. Mészáros Brigitta. Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz

Erasmus tudósítás Kölnből. Mészáros Brigitta. Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz Erasmus tudósítás Kölnből Mészáros Brigitta Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz Békés Márta 2015. június 13. Köln 1 Mészáros Brigitta vagyok, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanulok,

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. augusztus 11-31. Készítette: Czékmán Szabolcs 1. nap (Augusztus 11.) Hajnali 4:30 körül indultunk Békéscsabáról három kisbusszal Pestre, ahol felszálltunk

Részletesebben

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára 2009/SZI/23 Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára Iskolánk, a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium sikeres Szakiskolai Mobilitási Program pályázata 11 diákunk

Részletesebben

Külföldi gyakorlat Olaszországban. (Kis Barbara)

Külföldi gyakorlat Olaszországban. (Kis Barbara) Külföldi gyakorlat Olaszországban (Kis Barbara) 2013. május 18. szombat Reggel 6:30-kor indultunk a Népligettől, út közben pihentünk a szlovén határ előtt, Szlovéniában és Olaszországban is, majd kiszálltunk

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

Munkanapló 2014.07.07

Munkanapló 2014.07.07 Munkanapló 2014.07.07 Felkeltünk reggel 07:00-kor, 08:00-ra elmentünk reggelizni. 09:00-kor elindultunk a kertbe dolgozni. A lányok lila, fehér és vörös hagymát szedtünk, majd kötöztük őket. A fiúk a kertben

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely

Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Tizenharmadik lecke Juszuf és Gergely Vendégek jönnek Te, Gergely, nem akarsz fölkelni? Tizenegy óra van! Mi van? Már tizenegy óra? És te már fönn vagy? Akkor nekem is föl kell kelnem. Mindjárt itt vannak

Részletesebben

Biberach Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata

Biberach Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata Biberach 2015.09.06-09.25. Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata Gyakorlat felépítése: A gyakorlat két hét tanműhelyi gyakorlatból és egy hét céges gyakorlatból állt. Résztvevők A Szegedi

Részletesebben

Leonardo mobilitási program

Leonardo mobilitási program Leonardo mobilitási program 2010.június 3.- 2010.július 17. Westersede-Bad Zwischenanh Király Regina Örömmel vettem tudomásul, hogy részt vehetek a pályázaton és 6 hetet tölthetek el Németországban, szakmai

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

Kelemen Nóra Kun Viktória

Kelemen Nóra Kun Viktória Kelemen Nóra Kun Viktória Svédországi beszámoló 2010. április 23.- május 14. Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy részt vehettünk a 3 hetes svédországi szakmai gyakorlaton. Kiutazásunkat megelőzően 3 napos

Részletesebben

Határtalanul. A program címe: "Székelyföldi kalandozások a hősök nyomán." A projekt száma: HA-13-01-10

Határtalanul. A program címe: Székelyföldi kalandozások a hősök nyomán. A projekt száma: HA-13-01-10 Határtalanul A program címe: "Székelyföldi kalandozások a hősök nyomán." A projekt száma: HA-13-01-10 Székelyföldi kalandozások a hősök nyomán Pályázatunk célja a határon túli magyarság kultúrájának, a

Részletesebben

Esslingeni élménybeszámoló 2016/2. félév

Esslingeni élménybeszámoló 2016/2. félév Esslingeni élménybeszámoló 2016/2. félév Azért esett a választásom Esslingenre, mert több éve tanulom a német nyelvet és úgy éreztem, hogy csak német nyelvi környezetben tudok tovább fejlődni. Mielőtt

Részletesebben

NÉMETORSZÁG, BERLIN, NYELVTANFOLYAM

NÉMETORSZÁG, BERLIN, NYELVTANFOLYAM NÉMETORSZÁG, BERLIN, NYELVTANFOLYAM Az 1984-ben alapított szervezet híres fiataloknak szervezett nyári táborairól, melyeket főleg Berlinben szervez. Az itt tanulók minimum korosztálya 8 év, de a különböző

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról Silvas János Beszámoló a svájci utazásról Az első nap, az indulás A Liszt Ferenc repülőtéren találkoztunk délután öt órakór. Megvártuk amíg mindenki megérkezik és közben kiosztották a jegyeket. Miután

Részletesebben

München Munkanapló

München Munkanapló 2015. 02. 05. 02. 26. München Munkanapló 02.05. Indulás 7:15-kor Érkezés Münchenbe 14:30-ra A müncheni diákok és Gregor Hanke vártak minket a pályaudvaron. Elkísértek minket a szállásunkra, majd este együtt

Részletesebben

Nagyvisnyói sporttábor 2014. augusztus 17.- Beszámoló

Nagyvisnyói sporttábor 2014. augusztus 17.- Beszámoló Nagyvisnyói sporttábor 2014. augusztus 17.- Beszámoló A nagyvisnyói táborban 170 diák vett részt, és 7 kisebb tábort foglalt magába. A mi táborunk a kézilabda lánytábor, amelynek 40 résztvevője volt. Ezen

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Kiss Renáta az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

Svajda Viktória Bernadett 12./b Leonardo-program, Svédország. Beszámoló

Svajda Viktória Bernadett 12./b Leonardo-program, Svédország. Beszámoló Beszámoló 2013.12.16. Hétfő 2013.12.16. 2013.12.22. Hétfőn 8:30-kor keltem, nem bírtam aludni, be voltam sózva a síelés miatt. :D Lementem megreggeliztem, és megbeszéltem az egyik kollégámmal, hogy megtanít

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM

FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM FRANCIAORSZÁGI ÚTINAPLÓM 2014. november 13. 2014. december 05. Készítette: Matus Kitti Diána az LdV-HU-09-TAN-1044-1073-1087-1088 2014 1 HU 01 KA 102 000149 számú Erasmus + Európai Mobilitási projekt keretében

Részletesebben

Beszámoló a finnországi gyakorlatról

Beszámoló a finnországi gyakorlatról Leonardo pályázat Beszámoló a finnországi gyakorlatról 2013. január 19 - február 16-ig Készítette: Mészáros Eszter Küldő intézmény: SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Szeged

Részletesebben

MUNKANAPLÓ. A 2014.07.31 2014.08.28 közötti. Portugália braga-i szakmai gyakorlatról. A szakképzés megnevezése:

MUNKANAPLÓ. A 2014.07.31 2014.08.28 közötti. Portugália braga-i szakmai gyakorlatról. A szakképzés megnevezése: MUNKANAPLÓ A 2014.07.31 2014.08.28 közötti Portugália braga-i szakmai gyakorlatról A tanuló neve: A szakképzés megnevezése: Szeverényi Nóra kereskedő A szakmai gyakorlat helye: Negrita so Café 1948 Címe:

Részletesebben

Összefoglaló a Nyári táborról

Összefoglaló a Nyári táborról TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0147 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat, Nagybajom Város Önkormányzata, Nagybajomi Általános Művelődési Központ Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23.

8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. 8. A TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2015.MÁJ 21-22-23. Kísérő tanárok: Lipcsei Anna Mária projektfelelős (osztályfőnök, pedagógia ) Buzás Klára tanító, gyógypedagógus) Rabóczki Ottó osztályfőnök ( testnevelés-biológia

Részletesebben

3. nap 2014. 05. 08.

3. nap 2014. 05. 08. 3. nap 2014. 05. 08. Újra korán kellett ébredni 6.00 órakor, ami Magyarországon 5 órának felel meg az időeltolódás miatt. Ma is sok érdekes hely vár ránk. Reggeli után Fehéregyházára vezetett az út. Szép

Részletesebben

Erasmus beszámoló Franciaország Caen

Erasmus beszámoló Franciaország Caen ERASMUS beszámoló Sashalmi Júliának hívnak, negyedéves turizmus vendéglátás szakos hallgató vagyok. 3 hónapot töltöttem Franciaországban, Caenban az Erasmus tanulmányi ösztöndíj által, 2 másik magyar hallgatóval

Részletesebben

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra...

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Tábori hírmondó 2012 Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Hétfő: Reggeli után megalakultak a csapatok; a Sárkányok, a Sárkányölők, a Lelkesek és a JC csapat. Komoly szabályok vannak, pontokat

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

BESZÁMOLÓ KÜLFÖLDI TAPASZTALATAIMRÓL, ÉLMÉNYEIMRŐL

BESZÁMOLÓ KÜLFÖLDI TAPASZTALATAIMRÓL, ÉLMÉNYEIMRŐL BESZÁMOLÓ KÜLFÖLDI TAPASZTALATAIMRÓL, ÉLMÉNYEIMRŐL Készítette: Sávolyi Sára Erlangen, 2016.01.15. Sávolyi Sára vagyok végzős mesterszakos mechatronikai mérnökhallgató. Jelenleg a Friedrich-Alexander Universität

Részletesebben

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára

Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára 2009/SZI/23 Dél-európai üzemi gyakorlat szakképzésben résztvevő tanulók számára Iskolánk, a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium sikeres Szakiskolai Mobilitási Program pályázata 11 diákunk

Részletesebben