Az erjesztés technológiája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az erjesztés technológiája"

Átírás

1 Az erjesztés technológiája A borkészítés legfontosabb szakasza az alkoholos erjedés. Az alkoholos erjedést élesztők viszik végbe enzimek segítségével, bonyolult kémiai reakciók láncolatában. Az erjedési folyamat bomlás, amelynek során a nagyobb energiatartalmú vegyületekből kisebb energiatartalmúak képződnek. E disszimilációs folyamatban tehát energia szabadul fel, az erjedés hőtermelő folyamat.

2 Az erjesztő Az erjesztés színhelyéül szolgáló helyiség, üzemrész többféle kialakítású és rendeltetésű lehet. Kisüzemek: pincékben, hagyományos módon. Nagyüzemek: szabályozható tartályok, szén-dioxid gyors elvezetése.

3 Fehérmustok erjesztése A kívánt kezelésen és az esetleges javításon átvezetett mustot erjesztő tartályba szivattyúzzuk, és az erjesztést fajélesztős beoltással, vagy anélkül indítjuk. Minél hatékonyabb a musttisztítás és minél alacsonyabb a must erjedés előtti hőfoka, annál kevésbé nélkülözhető a fajélesztős beoltás. Az erjedést irányítani kell, hogy a megfelelően játszódjon le. Ehhez a normál környezeti paraméterek alakítása alapfeltétel. - Erjedési űr: (sosem töltjük tele a tartályt habzás, felületi kicsapódás- min. 10% üres térrész szabadon hagyása. -Erjedési hőmérséklet: Az erjedési hőmérséklet döntő hatással van a bor minőségére. Az erjedési technológia legsarkalatosabb eleme az erjedési hőmérséklet szabályozása. (alacsony hőmérsékletű erjesztés üde, friss jellegű bort eredményez). lehetőségek: 10 o C, majd 16 o C: tramini, muskotály; állandó o C: üde, reduktív borok; o C: illatos fajták pl: olaszrizling, furmint, leányka. - Szén-dioxid elvezetése: 1 hl 18 mustfokos mustból 9 kg CO 2 szabadul fel, ami kb 45. hl térfogatú. (4%-os CO 2 koncentráció halálos, 30 % felett azonnali halált okoz. A PINCÉBEN VÉGZETT ERJESZTÉS SORÁN GONDOSKODNI KELL A SZÉN-DIOXID ELEVEZETÉSÉRŐL!!!!

4 Rozé borok készítése Nem kevert (házasított) fehér és vörösbor, hanem kékszőlőből készült reduktív bor. Egyre nagyobb jelentőséget kapnak. Színük a hagymahéjtól a világos pirosig változhat. Készítésére bármilyen kékszőlő alkalmas lehet. Készítés: A beérkezett szőlőt bogyózás, zúzás után enyhén kénezzük (30-50 mg/kg kénessav), majd feldolgozzuk. 1, gyors feldolgozás (közvetlen préselés): világos színű must, halovány rózsaszín, könnyed bor. 2, rövid idejű héjon áztatás: óra: kékfrankos, zweigelt, cabernet óra: kadarka, egyéb gyengébb színű fajták. A kisajtolt mustot o C-ra hűtik, ülepítik, majd fajélesztős beoltással o C-on erjesztik. Frissen célszerű fogyasztani, enyhén szénsavas lehet.

5 Siller borok készítése Magyarországon(sajátos kategória): A rozébornál több színanyagot tartalmazó, mélyebb színű, teltebb és fanyarabb ízű bor. Jellege közel áll a vörösborhoz. (Más országokban ezt a kategóriát általában a rozék közé sorolják.) Az erjedés 2-3 nap után megszakítva, majd a rozéhoz hasonló technológia alkalmazása (reduktív jelleg). Figyelni kell az oxidációs folyamatok gátlására. A rozénál tovább tárolható.

6 Vörösborok A kékszőlő bogyóiból az összes kioldható anyag átkerül a mustba. A jó vörösbor színét meghatározza a gazdag antocianin tartalom, mely tannin- és leukoantocianin vegyületekkel komplexeket képez az idő függvényében, így a szín mélyül, az ízek teltebbek, fanyarabbak, bársonyosabbak lesznek. feldolgozási módok szerint a vörösbor lehet: - gyümölcsös jelleget őrző könnyed primőr - fiatalos, élénk jellegű, - nehéz, telt ászokolt, - barique hordóban érlelt, - hosszabb ideig palackban érlelt.

7 Vörösborok készítése héjon erjesztéssel A jellegzetes, főbb komponensek kioldódása eltérő időben megy végbe. - színintenzitás: 1-2 nap gyors növekedés, 8. naptól csökken. - polifenolok: folyamatos növekedés (túl sok káros) - tanninok: 2-3 napig intenzív növekedés, ezt követően lassú emelkedés. (túl sok nem jó)

8 Vörösborok készítése héjon erjesztéssel 2. A héjon erjesztés hatásfokának javításához használhatnak speciális enzimkészítményeket. Fontos a cefre szilárd és folyékony komponenseinek a lehető leghosszabb ideig tartó elegyedése. 3 alapvető körülmény, melyre figyelni kell: - Az erjedési hőmérséklet: - Fenolos anyagok kioldódása magasabb hőmérsékleten kedvező. optimális o C. A könnyedebb, gyümölcsös jellegű vörösboroknál o C. - A macerációs idő (cefre és szilád részek együtt tartózkodási ideje). Rövid idő alatt (6-10 nap) kevés a tannin- és antocianinok komplexképzéséhez. Megfelelő idő 2-4 hét. Alacsonyabb hőfokon (20-25 o C) és hosszabb ideig (3-4 hét) történő héjon erjesztés az optimális. - A törkölykalap bemerítése: Ezek többszöri, hatékony visszamerítés fontos. Manapság gépesített formában történik. 1. Statikus rendszerek (áramoltatott folyadék) 2. Dinamikus rendszerek (csömöszölő szerkezet, vagy körforgó csiga) 3. Törkölykalap bemerítése (mechanikus vagy gázbuborékoltatás).

9 Vörösborok készítése héjon erjesztéssel 3. Statikus rendszerű vörösbor erjesztő tartály: 1. szén-dioxid elvezető szelep 2. elosztólapát 3. mosórózsák 4. ürítőajtó 5. ürítőcsonkok 6. szivattyú

10 Vörösborok készítése héjon erjesztéssel 4. A héjon erjesztés befejeztével a színbort leengedik, a cefrét kipréselik. A szín és présborokat elválasztva (ritkán házasítva) kezelik a készülő bornak megfelelően. A héjon erjesztést általánosan almasavbontás követik. A malolitikus fermentáció egyetlen, hosszú folyamatban megy végbe az erjesztő tartályban. Kívánt hőfoka 20 o C. A folyamat spontán, vagy tejsavbaktérium starter hozzáadásával indítható be. Az almasav lebontása alakítja a bor jellemzőit. A keletkező tejsav mellett számos aromaanyag keletkezik.

11 Vörösborok készítése melegítéses technológiával. A hő fehérjedenaturáló hatását hasznosítjuk. A 60-as évek közepén elterjedt volt hazánkban. Ipari technológia, nagy mennyiségű bor előállítása lehetséges. A hőkezelés és 1-2 órás kioldási időt követően a kékszőlő cefréjéből mustot nyerünk, melyet a fehérmusthoz hasonlóan borrá erjesztünk. Problémák: - Magas energiaköltségek - renteabilitás nem biztosított - uniformizált vörösbor - a bor nehéz tisztíthatósága (zavarosodástól védő anyagok a hő hatására lebomlanak). Manapság rothadt szőlő feldolgozásánál ajánlatos leginkább. Esetleg hideg időben a héjon erjesztés kellő hőfokának biztosítására.

12 Vörösborok készítése szénsavatmoszférában A belső szöveti enzimek által termelt speciális fermentációs jelenségeken alapszik. Az alkoholos erjedésnek csak a folyamat legvégén, a szénsavatmoszférában lezajló anaerob metabolizmusok után kinyert szín-, és préslevek borrá erjesztésekor jut szerep. Kézimunka-igényes eljárás, azonban nagyon jó minőségű, különleges gyümölcsös karakterű borok előállítására ad módot. Nem elterjedt eljárás. Szakaszai: 1. fázis: ép bogyók betöltése szén-dioxiddal telt tartályba. 2. fázis: CO2 pótlás, a metabolikus folyamatok lezajlása. 3. fázis: préselés, fajélesztős beoltás, kierjesztés. 4. fázis: alkoholos és malolitikus fermentáció. Primőr borok: Átmenet a szénsavatmoszférás és hagyományos módon készített borok között (Beaujoalis). Ép bogyók tartályban erjesztése, almasav bontása. Gyors, néhány hetes készrekezelés után friss, rusztikus vörösbor keletkezik, melyet az adott évben forgalomba hoznak.

13 A bor kezelése A must kierjedése után keletkezett bor zavaros, illata, zamata fejletlen. Élvezeti értékét különféle anyagok rontják, melyek a mustból kerülnek át, vagy a bor fejlődése folyamán alakulnak ki. Az anyagok kiválása öntisztulással is végbemehet, ez azonban lassú folyamat. A gyors tisztítás manapság alapkövetelmény. A tisztaság biztosítása mellett az összetételi hiányosságokat is pótolni kell. Végül kellő ideig érleljük a bort.

14 A bor kezelése 2. A bor készítését különböző módon végezhetjük: - reduktív - mérsékelten reduktív - mérsékelten oxidatív - oxidatív technológiával. A bor kezelésének célja a bork keletkezésétől a forgalomba hozataláig (fogyasztásig) kettős technológiai folyamat teljesítése: - A bor fejlődésének irányítása az íz-, illat- és zamatanyagok kialakítása céljából. - A bor megtisztítása, továbbá üledék- és zavarosságmentességének szavatolása a fogyasztásig. A piaci szempontok figyelembe vétele nélkülözhetetlen tényező!!!

15 A bor öntisztulása, természetes stabilizációja A bor önmagában összetett, heterogén rendszer. Egyszerre valódi oldat, kolloid rendszer és diszperz rendszer. Ezek az állapotok egymásba folynak, egyikből a másikba való átmenetük állandó. Megtalálhatóak benne a stabilizációt elősegítő és gátló anyagok. Az egyes típusú borok összetételében nagy különbségek adódhatnak, melyet befolyásol a szőlőtermés minősége és a borkészítés módja. Az öntisztulás alapvetően a gravitációs hatásnak köszönhető, mely ingyen energia, ki kell használni. A stabilizációra is hatással van az öntisztulás. Természetes folyamatok kellő kontrollal erősíthetik egymást.

16 A bor tisztító kezelései Az újborok alsó részében keletkező sűrű anyag a SEPRŐ. Ezt el kell távolítani, lefejtik a bort (dekantálják) a seprőről. Ezen túl még mindig maradhatnak nemkívánatos anyagok a borban, melyeket az alábbi módokon távolítanak el (sorrend): - fejtés - szeparálás (manapság egyre több helyütt elmarad) - derítés - szűrés

17 A bor tisztító kezelései: Fejtés A bort az egyik tárolóedényből a másikba áramoltatjuk. Célja a dekantálás (a bor lefejtése a seprőről). Fejtési módok: nyílt: A bort köztes tartályba engedjük és onnan visszük tovább a hordóba. félig zárt: átmeneti tartályt (kármentő) nem használunk, egyből a hordóba engedjük (felülről). zárt: a 2 edény csapját kötjük össze, a bort lentről áramoltatjuk a hordóba, így kevés levegőt nyel el. (szén-dioxid, vagy nitrogén előzetes betöltése javítja a hatásfokot.) A fejtés ideje: -korai (kierjedéstől 2-6 hét): természetes szőlőillattal és zamattal rendelkező, reduktív, savszegény borok. -késői (1-3 hó): nagy cukortartalmú mustból nyert borok. Biológiai almasavbontás miatt a vörösborok és nagytestű fehérborok. Az 1. fejtést követően a további fejtések is lehetnek (kisüzemek). A 2. alkalom 3-4 hó, a hó múlva. Nagyüzemek esetén más tisztítási műveletek követik.

18 Fejtési eszközök 1. Borszivattyúk: Dugós, spirálcsavaros, centrifugális, oldalcsatornás, fejtőtömlők (gumicső-szívó és nyomó ág), állandó csővezetékek (nagyüzemek).

19 A bor tisztító kezelései: Szeparálás Nagyüzemi borászat művelete (manapság egyre ritkábban alkalmazzák). A must és a bor tisztításának leggyorsabb módja. Működési elv: centrifugális erő használata (a gravitációval szemben). Eredmény 2 fázis: szeparált must vagy bor és iszapszerű alj. Korábban tömegborok előállításánál alkalmazták, a derítést könnyítendő előműveletként. Mai alkalmazások: - must erjedés előtti megtisztítása (főként penészes szőlő esetén) - Kierjedt újborok kezelése (az első fejtéssel kombinálják legtöbb esetben a hatásfok növelése érdekében) - derített újborok szeparálása (derítési csapadék gyors elválasztására alkalmas. Ezt követően a bort azonnal szűrhetjük.) Szeparátorok: tányéros (legelterjedtebb), csigás, körkamrás

20 A bor tisztító kezelései: Derítés A borban lévő zavarosságok megszüntetésének leghatékonyabb módja. Lényege, hogy olyan anyagot adunk a borhoz, ami flokkulációra és leülepedésre képes, miközben magával ragadja a lebegő szennyezéseket. Szabályok: - Minden esetben próbaderítés kell, hogy a megfelelő derítőszert megtaláljuk. - A derítőszert alaposan kell elegyíteni bejuttatás előtt. - A keletkező csapadék sűrűsége nagyobb legyen, mint a boré. - Nyugalomban lévő borba juttassuk a derítőszert. - Megfelelő derítőszer megtalálása az adott ph-ra vonatkoztatva (izoelektromos ponttól távol). - Optimális hőmérséklet (pincehő) - Kellő időben történő elválasztása a csapadéknak a bortól. (6-14 nap) - Az üledék kevés és tömör legyen.

21 A bor tisztító kezelései: Derítés Derítőszerek: 1. Ásványi derítőszerek: Szilárd, porszerű, szervetlen anyagok. Felületvonzás az alapvető hatásuk. Bentonit: Vulkanikus agyagásvány, legelterjedtebb 2. Fehérjetartalmú derítőszerek: Pozitív töltésű részecskék, melyek a borban lévő negatív töltésű anyagokkal (tannin) csapadékot képez. Zselatin, vizahólyag, tojásfehérje, fölözött tehéntej, kazein 3. K-Fe(II)Cn (sárgavérlúgsó) K 4 (Fe(CN)) 6 * 3 H 2 O (vörösvérlúgsó) A borban lévő nehézfémekkel oldhatatlan csapadékot képez (komplex). Megszüntethető, vagy kiküszöbölhető a fémes íz. Berlinikék csapadékot ad, ami eltávolítható. Fontos a pontos mennyiség adagolása, ugyanis nagy mennyiségnél cián oldódhat a borba- IDEGMÉREG!! (törvényi szabályozás) 4. Egyéb derítőszerek - műanyagporok (polivinil-polipirrolidon- PVPP)

22 A bor tisztító kezelései: Szűrés A bor tisztításának legrégibb módja. Általában a derítést követi, de függetlenül is lehet alkalmazni. Frontális áramlásos: - kétdimenziós (adott mennyiségű szűrőanyag) - háromdimenziós (folyamatosan adagolt szűrőanyag) - segédanyag nélküli (membránokkal) Keresztirányú (Cross-Flow, tangenciális):

23 A bor tisztító kezelései: Szűrés

24 A bor tisztító kezelései: Szűrés Szűrőanyagok: Mechanikailag, kémiailag tiszta, szerkezete megfelelő, a borban nem oldódik, a bor összetételében hátrányos kémiai változást nem okoz. - azbeszt: cellulózmasszával kombinálják, nagy felület. Rákkeltő! - Azbesztmentes szűrőlapok: Cellulóz, kovaföld és műanyag keverékei. - perlit: Iparilag előállított bányászati termék. Szűrőmembránok: Műanyagból készült 0,1-2 mm vastagságú filmek. Lehet cellulóz-nitrát, polipropilén, nejlon, teflon pórusátmérőjük átlagosan 0,45 um. Szűrőgépek: lapszűrők (szűrőtartály nélküliek) kovaföldszűrők (folyamatos adagolás) - kamrás kovaföldszűrők - tartályos kovaföldszűrők membránszűrők (folyamatos)

A rozé borkészítés alapjai

A rozé borkészítés alapjai Rozéborok készítése A rozé borkészítés alapjai Kevesebb szabályozás vonatkozik az EU-ban a rozéborok készítésére Pontos definíció nem létezik Összes kénessav tartalom: fehér- és rozéborok: 210 mg/l, vörösborok:

Részletesebben

Kékszőlő feldolgozás technológiai folyamata

Kékszőlő feldolgozás technológiai folyamata Kékszőlő feldolgozás technológiai folyamata A kékszőlőből rozébort,sillerbort,és vörösbort készíthetünk,de készülhet belőle fehérbor is (fehér Kadarka) gyors feldolgozással. Vörösborok jellemzése: a vörösbor

Részletesebben

A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag

A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag ANTOCIÁNOK FLAVÁNOK TANNINOK TANNINOK monomerek < 7 monomer > 7 monomer HOSSZÚ ÉRLELÉSŐ BOROK KÖZÉPHOSSZÚ ÉRLELÉSŐ BOROK ÚJBOROK HÉJON ÁZTATÁS POLISZACHARIDOK

Részletesebben

Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban

Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban Egyes borvidékeken (Burgundia, Bordeaux. Tokaj) hagyományosan kisfahordóban erjesztették és érlelték a fehérborokat Hazánkban a fahordókat a használat előtt

Részletesebben

Borvizsgálatok a pincében és a laborban

Borvizsgálatok a pincében és a laborban Borvizsgálatok a pincében és a laborban Mit, miért és mikor mérjünk? Mit jelentenek az eredmények? Készítette: Dezsényi Ágnes Mi a bor? Élvezeti cikk élettani hatással - érzékszervi vizsgálat Szerves-szervetlen

Részletesebben

A szőlő feldolgozása

A szőlő feldolgozása A kocsány A zöld kocsányra jellemző; - A magas kötöttsav-tartalom, - különösen sok oldható polifenol, - viszonylag magas ph- érték. A szőlő feldolgozása A bogyóhéj A bogyó súlyának átlag 17%-a. - Színanyagok

Részletesebben

POLIFENOLOK A BORBAN. Dr. Sólyom-Leskó Annamária egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem, Borászati Tanszék, Budapest

POLIFENOLOK A BORBAN. Dr. Sólyom-Leskó Annamária egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem, Borászati Tanszék, Budapest POLIFENOLOK A BORBAN Dr. Sólyom-Leskó Annamária egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem, Borászati Tanszék, Budapest Általában a bor polifenoljairól Mik a polifenolok? több fenolos hidroxil-csoport (

Részletesebben

Fehér mustok erjesztése

Fehér mustok erjesztése Fehér mustok erjesztése Az erjesztőtartályok feltöltése Tisztított (ülepített) must töltése a tartályba (fahordóba) A tartályok hűtéséről és a szén-dioxid elvezetéséről kell gondoskodni Szabadtéri acéltartályok:

Részletesebben

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú BGy08 - Végezze el 100 liter borhoz segédanyagok számítását, majd kimérését! Borászati segédanyagok musthoz és borhoz (EZ ITT A SEGÉDANYAGOK FELSOROLÁSA, AMIK SZEREPLHETNEK A SZÁMÍTÁSI- KIMÉRÉSI FELADATOKBAN)

Részletesebben

A DRIFINE borászati alkalmazásának tapasztalatai

A DRIFINE borászati alkalmazásának tapasztalatai A DRIFINE borászati alkalmazásának tapasztalatai A borok készítése, kezelése évszázadok alatt kialakult és megszokott ritmusban történik. Az őszi szüretet követően régen a borok önstabilizálódását várták

Részletesebben

Borászati alapismeretek

Borászati alapismeretek Borászati alapismeretek A szőlő fejlődésének és érésének menete Fürttisztulás Gyors bogyónövekedés Zsendülés Teljes (fiziológiai) érettség Túlérés Technológiai érettség Fogyasztási érettség A szőlőbogyó

Részletesebben

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás Milyen terméket szeretnénk készíteni? Megszokott

Részletesebben

Musttisztítási módszerek

Musttisztítási módszerek Musttisztítási módszerek A mustüledék képződése és összetétele a léelválasztás-préselés során kinyert mustok többé-kevésbé zavarosok talaj, bogyóhéj- és kocsányfoszlányok, bogyóhús pektinanyagai, növényvédőszerek

Részletesebben

gyártásautomatizálás folyamatszabályozás, folyamatirányítás szűréstechnika

gyártásautomatizálás folyamatszabályozás, folyamatirányítás szűréstechnika gyártásautomatizálás folyamatszabályozás, folyamatirányítás szűréstechnika Újbor zavarosító anyagai nehezebb anyag leül a gravitáció miatt - sűrű seprő könnyebb anyag (elhalt élesztősejtek, fehérjék, kolloidok)

Részletesebben

Kékszılı feldolgozás. színintenzitás. Döntéseink: 1. döntés A kékszılıbıl készítendı bortípus. 2.döntés A kívánatos technológiai érettségi állapotok

Kékszılı feldolgozás. színintenzitás. Döntéseink: 1. döntés A kékszılıbıl készítendı bortípus. 2.döntés A kívánatos technológiai érettségi állapotok Kékszılı feldolgozás Dr. Pásti György CE-SZI Döntéseink:. döntés kékszılıbıl készítendı bortípus (rozé, siller, vörös) vörösborhoz: a választott technológia héjonerjesztés termomaceráció szénsavatmoszférás

Részletesebben

a borok finomításához

a borok finomításához a borok finomításához FINOMÍTÁS FINOMÍTŰS A kutatások mostanra sok, a borok fejlődésével kapcsolatos mechanizmusra derítettek fényt, különösen olyanokra, melyek a finomítás során végbemenő színstabilizálást

Részletesebben

A vörösborkészítés céljai, lehetőségei

A vörösborkészítés céljai, lehetőségei A vörösborkészítés céljai, lehetőségei A lehető legjobb összetétel kivonása a bogyóhéjból Antocianinok és tanninok kivonása Minden esetben macerációra van szükség (alkohol, sav, hő, CO 2, SO 2 ) Héjonerjesztés,

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

Fehér borszőlő feldolgozása. Dr. Pásti György

Fehér borszőlő feldolgozása. Dr. Pásti György Fehér borszőlő feldolgozása Dr. Pásti György A fehérbor-készítés technológiája A szőlőtermés betakarítása (= Szüret) A szőlő fogadása és feldolgozása Mustnyerés (=Sajtolás), a must kezelése irányított

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.1.31. C(2017) 403 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a 251/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek

Részletesebben

BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS. Az anyagot összeállította: Budai Lajos.

BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS. Az anyagot összeállította: Budai Lajos. BORKEZELÉS, BOR PALACKOZÁS Az anyagot összeállította: Budai Lajos. Felhasznált irodalom: Márkus Pál: Borászati és üdítőital-ipari technológia II. Borkezelés. A borkezelés célja a borok harmóniájának kialakítása.

Részletesebben

Védőgázok alkalmazása a borászatban

Védőgázok alkalmazása a borászatban Szakmai publikáció, 2007.05.02. Borinfo, 2007. május, 6-8. o. Védőgázok alkalmazása a borászatban A borászati technológiákban szerepet játszó gázokat alapvetően két csoportra oszthatjuk. Az inert gázok

Részletesebben

Alapismeretek. Szilárd és folyékony fázis elválasztása. Szitahatás vagy három dimenziós szűrés

Alapismeretek. Szilárd és folyékony fázis elválasztása. Szitahatás vagy három dimenziós szűrés A borok szűrése Alapismeretek Szilárd és folyékony fázis elválasztása Szűrőfelületen, vagy szűrőközegben történő megkötés Szitahatás vagy három dimenziós szűrés 3 dimenziós szűrés: egyre kisebb méretű

Részletesebben

A borok előkészítése a palackozásra

A borok előkészítése a palackozásra A borok előkészítése a palackozásra Házasítás- borharmónia kialakítása Közvetlen palackozás előtt a különböző tartályokban található borokat egalizáljuk Kémiai analízisek + érzékszervi bírálat Alkoholtartalom,

Részletesebben

ÉLESZTŐK, ENZIMEK, TÁPSÓK Ismertető csatolva a következő oldalon

ÉLESZTŐK, ENZIMEK, TÁPSÓK Ismertető csatolva a következő oldalon ÉLESZTŐK, ENZIMEK, TÁPSÓK Ismertető csatolva a következő oldalon KÖZVETLEN GYÁRTÓI BESZÁLLÍTÁS EURÓPA LEGJOBB ÁR-ÉRTÉK ARÁNYÚ TERMÉKEI ÉLESZTŐK VIN-O-FERM AROM /ajánlás és ismertető a következő oldalon/

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

Bevezetés. Pezsgő zárt rendszerben történő erjesztés a szén-dioxid megtartásával. Mesterséges CO 2. bejuttatás eltérő minőségű hab

Bevezetés. Pezsgő zárt rendszerben történő erjesztés a szén-dioxid megtartásával. Mesterséges CO 2. bejuttatás eltérő minőségű hab Bevezetés Pezsgő zárt rendszerben történő erjesztés a szén-dioxid megtartásával Mesterséges CO 2 bejuttatás eltérő minőségű hab Champagne legértékesebb pezsgők, védett eredetű termőhely Legtöbbször 2 lépcsős

Részletesebben

A borok öntisztulása

A borok öntisztulása Borkezelések A borok öntisztulása Tisztulási folyamat gravitációs úton (vagy flottáció) F 1 F 2 Stockes törvénye: v r = (ξr-ξf) D 2 g 18η Ahol: -ξr: a részecske fajsúlya (kg/m 3 ) -ξf: a folyadék fajsúlya

Részletesebben

Birkás István - Láng József A BORTURIZMUS ALAPJAI. Szombathely 2011

Birkás István - Láng József A BORTURIZMUS ALAPJAI. Szombathely 2011 1 Birkás István - Láng József A BORTURIZMUS ALAPJAI Szombathely 2011 2 1. TARTALOMJEGYZÉK 2. A TANKÖNYV CÉLJA... 6 3. ELŐSZÓ... 7 4. A BORKULTÚRA FOGALMA, ALKOTÓELEMEI ÉS MEGHATÁROZÁSA. 8 4.1. A bor kultúráját

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 1. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 1. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 1. (OR. en) 5845/17 ADD 1 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. január 31. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató

Részletesebben

A mustok összetételének változtatása

A mustok összetételének változtatása Mustjavítás A mustok összetételének változtatása Savtartalom növelése meghatározott régiókban és években alkalmazható az EU országaiban Száraz és meleg éghajlaton vagy évjáratokban válhat szükségessé lelágyulásra

Részletesebben

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012.

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Egy vizsgán feltett kérdések pontértéke: Összesen 60 pont >52 pont: jeles (5) 44-51 pont: jó (4) 38-43 pont: közepes (3) 30-37 pont: elégséges (2)

Részletesebben

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból:

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: Fordított ozmózis Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: A fordított ozmózis során ha egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál

Részletesebben

A Bianca borászati lehetőségei

A Bianca borászati lehetőségei A Bianca borászati lehetőségei Nyitrainé dr. Sárdy Diána egyetemi docens BCE SZBI Borászati Tanszék BIANCA KONFERECIA KISKŐRÖS 214. SZEPTEMBER 5. Bianca Kísérleti tematika Bogyózás, zúzás Mustot barna

Részletesebben

A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok)

A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok) A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok) Tisztasági problémák a borban Áttetszőség fogyasztói elvárás, különösen a fehérborok esetében Zavarosságok: 1. bor felületén (pl. hártya); 2. borban szétszórtan

Részletesebben

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2

Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2 Perpetuum mobile?!? Égéshő: Az a hőmennyiség, amely normál állapotú száraz gáz, levegő jelenlétében CO 2,- SO 2,-és H 2 O-vá történő tökéletes elégetésekor felszabadul, a víz cseppfolyós halmazállapotban

Részletesebben

VÉDŐGÁZOK alkalmazása a BORÁSZATBAN. Nagy Ákosné Dr. és az italtechnológiában. Budapesti Corvinus Egyetem SzBI Borászati Tsz.

VÉDŐGÁZOK alkalmazása a BORÁSZATBAN. Nagy Ákosné Dr. és az italtechnológiában. Budapesti Corvinus Egyetem SzBI Borászati Tsz. VÉDŐGÁZOK alkalmazása a BORÁSZATBAN és az italtechnológiában Budapesti Corvinus Egyetem SzBI Borászati Tsz. Nagy Ákosné Dr. egyetemi docens SZŐLŐ Bogyózás-zúzás CEFRE FEHÉRBOR (ENYHE HÉJONÁZTATÁS) SZIKKASZTÁS

Részletesebben

A bioborkészítés szabályrendszere

A bioborkészítés szabályrendszere A bioborkészítés szabályrendszere Kárpát-medencei biobor est Siku Szabolcs Gyöngyöspata vezető ellenőr 2017.08.25. Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Jogszabályi háttér I. A bor előállítását, jelölését

Részletesebben

Az érés fokozatai. Zsendülés: az érés kezdete színváltozás, puhulás, viaszréteg kialakulása

Az érés fokozatai. Zsendülés: az érés kezdete színváltozás, puhulás, viaszréteg kialakulása Az érés fokozatai Zsendülés: az érés kezdete színváltozás, puhulás, viaszréteg kialakulása Teljes érés: a cukorbeáramlás leáll. Ilyenkor a legmagasabb az abszolút cukortartalom A savtartalom még csökkenhet

Részletesebben

A kénezés szerepe a borászatban: A borbetegségek megelőzésének egyik legfontosabb anyaga a kén. Kénessav kémiai jelölése => H 2 SO 3

A kénezés szerepe a borászatban: A borbetegségek megelőzésének egyik legfontosabb anyaga a kén. Kénessav kémiai jelölése => H 2 SO 3 A kénezés szerepe a borászatban: A borbetegségek megelőzésének egyik legfontosabb anyaga a kén. Kénessav kémiai jelölése => H 2 SO 3 A kénessav hatásai a mustban és a borban: Antiszeptikus /antibakteriális/

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

A BENTONIT. Borok derítése. Extrudált anyagok kötőés töltőanyaga. Mustok és gyümölcslevek derítése

A BENTONIT. Borok derítése. Extrudált anyagok kötőés töltőanyaga. Mustok és gyümölcslevek derítése A BENTONIT A bentonit nagy fajlagos felületű, a főként montmorillonitból összetevődő, szmektitek csoportjába tartozó természetes agyag alapú ásványi anyag. Az agyagok olyan ásványi anyagok, melyek az endogén

Részletesebben

Bí-Bor-Ász Borászati Szaküzlet

Bí-Bor-Ász Borászati Szaküzlet Bí-Bor-Ász Borászati Szaküzlet 7773 Villány, Deák F. u. 2. /Oportó étterem mellett/ Mob.:30/680-7022, 30/663-7382 7800 Siklós, Széchenyi u. 23. /Temetővel átellenben/ Tel.:72/351-245, Mob.:30/663-7381

Részletesebben

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Karbantartás Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon Október 2014. október 15. Készítette: Kemény Béla Gestamp Hungária Kft

Részletesebben

CROSS-FLOW SZŰRŐ BORÁSZATI ALKALMAZÁSA

CROSS-FLOW SZŰRŐ BORÁSZATI ALKALMAZÁSA CROSS-FLOW SZŰRŐ BORÁSZATI ALKALMAZÁSA VF Automatika Kft. a korszerű automatika elemek szállítója Alkalmazások Must Fermentáció előtti mechanikai és mikrobiológiai szűrés,azaz a must pasztörizálás helyetti

Részletesebben

Élesztőgombák felhasználása fermentációs (erjesztési) folyamatokban

Élesztőgombák felhasználása fermentációs (erjesztési) folyamatokban Élesztőgombák felhasználása fermentációs (erjesztési) folyamatokban Erjesztés Oxigén-mentes környezetben történő cukor hasznosítás Saccharomyces cerevisiae Pékélesztő Energia forrás : cukor Anaerob (oxigén

Részletesebben

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23.

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Izsáki OEM Monori OEM Kunsági OEM Csongrádi OEM Duna OEM/OFJ Duna-Tisza

Részletesebben

A mikroorganizmusok szerepe a borászatban

A mikroorganizmusok szerepe a borászatban A mikroorganizmusok szerepe a borászatban Alkoholos erjedés Almasavbontás Borkezelések Borbetegségek kialakulása Az alkoholos erjedés legfontosabb hatásai. cukor Must Anaerobiózis Almasav Borkősav Aminosav,

Részletesebben

Iszapkezelés, biogáz előállítás és tisztítás

Iszapkezelés, biogáz előállítás és tisztítás Iszapkezelés, biogáz előállítás és tisztítás Települési szennyvíz tisztítás alapsémája A szennyvíziszap általános összetétele 1. Hasznosítható anyagok Iszapvíz Ásványi anyagok Szerves anyagok Tápanyagok

Részletesebben

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam

Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatokat írta: Kódszám: Harkai Jánosné, Szeged... Lektorálta: Kovács Lászlóné, Szolnok 2019. május 11. Curie Kémia Emlékverseny 2018/2019. Országos Döntő 7. évfolyam A feladatok megoldásához csak

Részletesebben

A szűrgépek feladata: A szilárd szennyeződések eltávolítása, technológiai tisztaságú folyadék előállítása

A szűrgépek feladata: A szilárd szennyeződések eltávolítása, technológiai tisztaságú folyadék előállítása A szűrgépek feladata: A szilárd szennyeződések eltávolítása, technológiai tisztaságú folyadék előállítása A szűrés elve: Szűréssel szilárd szennyeződések választunk ki a folyadékból valamilyen szűrőközeg

Részletesebben

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilád, folyékony vagy

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 1 1. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Az Országos Főállatorvos 2/2015. számú határozata --------------------------------

Részletesebben

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Készítette: Kisdi Benedek ELTE TTK Környezettan BSc Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens 2016 Bevezetés A borkészítés

Részletesebben

Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft.

Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft. Jegyzőkönyv Arundo biogáz termelő képességének vizsgálata Biobyte Kft. 2013.10.25. 2013.11.26. 1 Megrendelő 1. A vizsgálat célja Előzetes egyeztetés alapján az Arundo Cellulóz Farming Kft. megbízásából

Részletesebben

Mobil infrastruktúra A mobil palackozó / csomagoló / szűrő szolgáltatásai júliustól érhetőek el. A regisztráció márciusban kezdődik.

Mobil infrastruktúra A mobil palackozó / csomagoló / szűrő szolgáltatásai júliustól érhetőek el. A regisztráció márciusban kezdődik. Tokaji Szőlő-és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 3910 Tokaj, Dózsa György utca 2. Cégjegyzékszám: 05-09-028546 Adószám: 25460535-2-05 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

Borkészítés. A borkészítés a szürettel kezdődik, de mikor is kell szüretelni?

Borkészítés. A borkészítés a szürettel kezdődik, de mikor is kell szüretelni? Borkészítés A borkészítés a szürettel kezdődik, de mikor is kell szüretelni? A szüret idejének pontos kijelölése nem is hinnénk mennyire fontos az igazán jó minőségű bor előállítása érdekében. Borszőlők

Részletesebben

A SÖRCEFRE SZŰRÉSE. hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között. II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15.

A SÖRCEFRE SZŰRÉSE. hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között. II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15. A SÖRCEFRE SZŰRÉSE hasonlóságok és különbségek az ipari és házi módszer között II. házisörfőzők nemzetközi versenye Jenei Béla 2013. március 15. Cefreszűrés a sörfőzés folyamatában http://www.gevi.hu/leiras.html

Részletesebben

Kótai Lajos Emlékverseny 2017/2018 Komplex természettudományos csapatverseny 7-8.

Kótai Lajos Emlékverseny 2017/2018 Komplex természettudományos csapatverseny 7-8. Kótai Lajos Emlékverseny 2017/2018 Komplex természettudományos csapatverseny 7-8. 2. forduló Csapat neve: Iskola: Beküldési határidő: 2018. január 12. Postázási cím: Kótai Lajos Általános Iskola 7551 Lábod,

Részletesebben

Szűrés. Gyógyszertechnológiai alapműveletek. Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertechnológia és Biofarmáciai Intézet

Szűrés. Gyógyszertechnológiai alapműveletek. Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertechnológia és Biofarmáciai Intézet Szűrés Gyógyszertechnológiai alapműveletek Pécsi Tudományegyetem Gyógyszertechnológia és Biofarmáciai Intézet Szűrés Szűrésnek nevezzük azt a műveletet, amelynek során egy heterogén keverék, különböző

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai Hulladékgazdálkodás A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai "A múzeumok a múltat őrzik meg, a hulladék-feldolgozók a jövőt." (T. Ansons) 2015/2016. tanév

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 203/2012/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

A BIZOTTSÁG 203/2012/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE L 71/42 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2012.3.9. A BIZOTTSÁG 203/2012/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2012. március 8.) a 834/2007/EK tanácsi rendelet részletes végrehajtási szabályainak megállapításáról szóló

Részletesebben

6. A rozé-, siller-, vörösborok készítése

6. A rozé-, siller-, vörösborok készítése 6. A rozé-, siller-, vörösborok készítése A világpiacon forgalmazott borok összmennyiségét tekintve, több készül a kék szőlőfajtákból, mint a fehérekből. A tradicionális értelemben meghatározó Földközi-tenger

Részletesebben

AsMET víztisztító és technológiája

AsMET víztisztító és technológiája AsMET víztisztító és technológiája Horváth Dániel mérnök daniel.horvath@smet.hu S-Metalltech 98. Kft. Tartalom I. AsMET adszorbens - Tulajdonságok II. Alkalmazási példák III. Regenerálás Hulladék kezelése

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK Élelmiszer-ipari alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. május 2. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Környezetvédelmi műveletek és technológiák 5. Előadás

Környezetvédelmi műveletek és technológiák 5. Előadás Környezetvédelmi műveletek és technológiák 5. Előadás Szennyvíz keletkezése, fajtái és összetétele Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem RKK KMI 2010. SZENNYVÍZ Az emberi tevékenység hatására kémiailag,

Részletesebben

Élelmiszeripari gázok a borászatban

Élelmiszeripari gázok a borászatban Élelmiszeripari gázok a borászatban CO 2, szárazjég, nitrogén és argon az igazi csúcsborokhoz Védôgázok a borászatban A borászati technológiákban szerepet játszó gázokat alapvetôen két csoportra oszthatjuk.

Részletesebben

Új zöld ipari technológia alkalmazása és piaci bevezetése melléktermékekből. csontszén szilárd fermentációjával (HU A2-2016)

Új zöld ipari technológia alkalmazása és piaci bevezetése melléktermékekből. csontszén szilárd fermentációjával (HU A2-2016) Új zöld ipari technológia alkalmazása és piaci bevezetése melléktermékekből előállított magas foszfor tartalmú csontszén szilárd fermentációjával (HU09-0114-A2-2016) Edward Someus, Terra Humana Ltd. 2016.Szeptember

Részletesebben

OLDHATATLAN DERÍTŐANYAGOK

OLDHATATLAN DERÍTŐANYAGOK A derítés: A derítés célja a borban levő zavarosító és tisztátalanságot okozó anyagok mielőbbi eltávolítása, a bor tisztulásának gyorsítása. Ezért az előző fejtés után 1 2 héttel érdemes a borokat tisztító

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-702 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-702 számú irányelv (régi 2-96 számú irányelv) Sör Beer Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (3. kiadás) I. Általános rendelkezések

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK Élelmiszer-ipari alapismeretek középszint 11 ÉRETTSÉGI VIZSGA 01. május 5. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM KÉKSZŐLŐ-FELDOLGOZÁSI TECHNOLÓGIÁK ELEMZÉSE A MINŐSÉGI VÖRÖSBORKÉSZÍTÉS FÜGGVÉNYÉBEN. Doktori értekezés PÁSTI GYÖRGY

SZENT ISTVÁN EGYETEM KÉKSZŐLŐ-FELDOLGOZÁSI TECHNOLÓGIÁK ELEMZÉSE A MINŐSÉGI VÖRÖSBORKÉSZÍTÉS FÜGGVÉNYÉBEN. Doktori értekezés PÁSTI GYÖRGY SZENT ISTVÁN EGYETEM KÉKSZŐLŐ-FELDOLGOZÁSI TECHNOLÓGIÁK ELEMZÉSE A MINŐSÉGI VÖRÖSBORKÉSZÍTÉS FÜGGVÉNYÉBEN Doktori értekezés PÁSTI GYÖRGY Készült a Szent István Egyetem Borászati Tanszékén BUDAPEST, 2002

Részletesebben

A polifenol vegyületek rendszerezése

A polifenol vegyületek rendszerezése A polifenol vegyületek rendszerezése Nem flavonoid fenolok tulajdonságai: Kevésbé összehúzó ízűek Hidroxi-fahéjsav és származékai (kávésav, ferulasav, kumársav) Szabad állapotban és antocianinokkal acilezett

Részletesebben

Tanuljunk meg bort bírálni!

Tanuljunk meg bort bírálni! BOR kultúra Szabad EGYETEM SZEKSZÁRD Tanuljunk meg bort bírálni! A Borkultúra SzabadEgyetem 2013. januári programját Módos Ernő, a PTE Illyés Gyula Kar címzetes főiskolai docense moderálta. A borbírálás,

Részletesebben

A biológiai almasavbomlás alapjai és szerepe a borkészítésben

A biológiai almasavbomlás alapjai és szerepe a borkészítésben A biológiai almasavbomlás alapjai és szerepe a borkészítésben Dr. Magyar Ildikó Szent István Egyetem Borászati Tanszék Tejsavbaktériumok Gram pozitív, spórátlan baktériumok Levegőt nem igényelnek, de elviselik

Részletesebben

Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ

Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability Studies, HAZOP) MSZ-09-960614-87 Célja: a szisztematikus zavar-feltárás, nyomozás. A tervezett működési körülményektől eltérő állapotok azonosítása,

Részletesebben

Az alkoholos erjedés. Erjesztés és erjesztés irányítás. Irányított erjesztés MUSTKEZELÉS MUSTJAVÍTÁS FAJÉLESZTİS BEOLTÁS HİFOKSZABÁLYOZÁS

Az alkoholos erjedés. Erjesztés és erjesztés irányítás. Irányított erjesztés MUSTKEZELÉS MUSTJAVÍTÁS FAJÉLESZTİS BEOLTÁS HİFOKSZABÁLYOZÁS Erjesztés és erjesztés irányítás Dr. Pásti György Nagy Ákosné dr. (2010) Az alkoholos erjedés Reakcióegyenlet Gay Lussac szerint: C 6 H 12 O 6 Glikolízis Emden Meyerhoff Pasrnass (EMP) Reakció-út 2 CH

Részletesebben

BORTECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK ÉS KÉMIAI ALAPJAIK. Kállay Miklós Rácz László

BORTECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK ÉS KÉMIAI ALAPJAIK. Kállay Miklós Rácz László BORTECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK ÉS KÉMIAI ALAPJAIK Kállay Miklós Rácz László A BORKULTÚRA KÖZPONT KIADVÁNYAI BORTECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK ÉS KÉMIAI ALAPJAIK Kállay Miklós Rácz László Eger, 2012 Lektorálta: St.

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLLKOZÁSI NPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Szőlész - borász szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 541 06 Évfolyam: 3/11. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely

Részletesebben

LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2014. szeptember 26. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2014. szeptember 26. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2014. szeptember 26. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 9. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény A Felső-Magyarország oltalom alatt álló földrajzi jelzés

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Iszapkezelés Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Eleveniszapos szennyvíztisztítás Elvi kapcsolás A szennyvíziszap általános összetétele 1. Hasznosítható anyagok Iszapvíz Ásványi anyagok Szerves anyagok

Részletesebben

TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE

TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE TECHNOLÓGIA SZENNYVÍZISZAPOK TPH TARTALMÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE NAGY IMRE VEZÉRIGAZGATÓ CORAX-BIONER ZRT. 2018. JANUÁR 26. A probléma: a hazai szennyvízkezelőkben alkalmazott szennyvízkezelési technológiák

Részletesebben

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE,

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, ÖSSZETÉTELE, MEZŐGAZDASÁGI FELHASZNÁLÁSRA TÖRTÉNŐ ÁTADÁSA Magyar Károly E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. SZENNYVÍZ ÖSSZETEVŐI Szennyvíz: olyan emberi használatból származó hulladékvíz,

Részletesebben

KÉKSZŐLŐ FELDOLGOZÁSI TECHNOLÓGIÁK ELEMZÉSE A MINŐSÉGI VÖRÖSBORKÉSZÍTÉS FÜGGVÉNYÉBEN DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

KÉKSZŐLŐ FELDOLGOZÁSI TECHNOLÓGIÁK ELEMZÉSE A MINŐSÉGI VÖRÖSBORKÉSZÍTÉS FÜGGVÉNYÉBEN DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZENT ISTVÁN EGYETEM BUDAI CAMPUS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR BORÁSZATI TANSZÉK KÉKSZŐLŐ FELDOLGOZÁSI TECHNOLÓGIÁK ELEMZÉSE A MINŐSÉGI VÖRÖSBORKÉSZÍTÉS FÜGGVÉNYÉBEN DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI PÁSTI GYÖRGY 2002

Részletesebben

11.8. ALKOHOLOS ITALOK

11.8. ALKOHOLOS ITALOK 11.8. ALKOHOLOS ITALOK 1 ALKOHOLOS ITALOK Alapanyag Cukortartalmú folyadék Poliszacharidok (keményitő, dextrin) hidrolitikus hasítás cukrok - Bor és sör ősidők óta ismert folyamat. Alkoholos erjedés (élesztők)

Részletesebben

A MERLAN REZISZTENS SZŐLŐFAJTA BORÁSZATI ÉRTÉKELÉSE ENOLOGICAL EVALUATION OF MERLAN RESISTANT GRAPE VARIETY

A MERLAN REZISZTENS SZŐLŐFAJTA BORÁSZATI ÉRTÉKELÉSE ENOLOGICAL EVALUATION OF MERLAN RESISTANT GRAPE VARIETY Gradus Vol 4, No 2 (2017) 113-117 ISSN 2064-8014 A MERLAN REZISZTENS SZŐLŐFAJTA BORÁSZATI ÉRTÉKELÉSE ENOLOGICAL EVALUATION OF MERLAN RESISTANT GRAPE VARIETY Baglyas Ferenc Neumann János Egyetem, Kertészeti

Részletesebben

Név: Dátum: Oktató: 1.)

Név: Dátum: Oktató: 1.) 1.) Jelölje meg az egyetlen helyes választ (minden helyes válasz 1 pontot ér)! i). Redős szűrőpapírt akkor célszerű használni, ha a). növelni akarjuk a szűrés hatékonyságát; b). a csapadékra van szükségünk;

Részletesebben

A must (cefre) védelme az oxidációtól

A must (cefre) védelme az oxidációtól A must (cefre) védelme az oxidációtól Az oxidáció szerepe az oxigén a fehérborok ellensége a legtöbb fehérbor esetében a borkészítés során az oxigén felvétele kerülendő elsődleges aromaanyagok megőrzése,

Részletesebben

Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató. Javítva: 2014. december 7.

Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató. Javítva: 2014. december 7. Lifestraw Asztali Víztisztító Használati útmutató Javítva: 2014. december 7. Tartalomjegyzék Összeszerelés Működési elv Hogyan használjuk a Lifestraw asztali vízszűrőt? A asztali Műanyag fedő Előszűrő

Részletesebben

A kékszőlő-feldolgozó gépsorok

A kékszőlő-feldolgozó gépsorok 3/29/17 A fehérborszőlő-feldolgozó gépsorok A szőlőfeldolgozás géprendszerei előkészítés Vezérgépei: 2 db csigás szőlőfogadó medence 15 t/h 2 db zúzó bogyózógép, 30 t/h 2 db segédanyag-adagoló szivattyú

Részletesebben

Sörfőzés alapjai kezdőknek. Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán

Sörfőzés alapjai kezdőknek. Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán Sörfőzés alapjai kezdőknek Első Magyar Házisörfőző Egyesület Csontos Zoltán Sörfőzés alapanyagok Alapanyagok beszerzése Magyarország: http://olaszsped.com/ http://www.beerodalom.hu/ http://www.trudykft.hu/trudykft/eshop/11-1-hazi-sorfozes-otthon

Részletesebben

Mikrobiológiai borstabilizálás

Mikrobiológiai borstabilizálás Mikrobiológiai borstabilizálás Budapesti Corvinus Egyetem Dr. Magyar Ildikó Mikrobiológiai zavarosodások Oka: a borban maradt vagy a palackozásnál bekerült élesztők vagy baktériumok szaporodása Élesztők

Részletesebben

Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban.

Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban. Íz- és aromaanyagok Ízérzet: az oldatok ingerkeltő hatása az agyközpontban. Szagérzet: gázállapotú anyagok agyközpontban keletkező tudata; szaglás + ízérzet együttesen = zamat Zamatanyagok Ingerküszöb:

Részletesebben

Szolár technológia alkalmazása a szennyvíziszap kezelésben. Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető Kiskunhalas, 2018.December 07.

Szolár technológia alkalmazása a szennyvíziszap kezelésben. Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető Kiskunhalas, 2018.December 07. Szolár technológia alkalmazása a szennyvíziszap kezelésben Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető Kiskunhalas, 2018.December 07. A Kiskunhalasi Szennyvíztisztító telep tervezési alapadatai: A Kiskunhalasi

Részletesebben

Pirolízis a gyakorlatban

Pirolízis a gyakorlatban Pirolízis szakmai konferencia Pirolízis a gyakorlatban Bezzeg Zsolt Klaszter a Környezettudatos Fejlődésért Environ-Energie Kft. 2013. szeptember 26. 01. Előzmények Napjainkban világszerte és itthon is

Részletesebben