A szőlő feldolgozása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szőlő feldolgozása"

Átírás

1 A kocsány A zöld kocsányra jellemző; - A magas kötöttsav-tartalom, - különösen sok oldható polifenol, - viszonylag magas ph- érték. A szőlő feldolgozása A bogyóhéj A bogyó súlyának átlag 17%-a. - Színanyagok jelentős része, - kisebb mértékben vannak jelen a kötött savak, - kb. feleannyi polifenol található, - ph értéke csak pár tizeddel marad el a kocsányé mögött. A bogyóhús Sejtjei adják bogyó súlyának jelentős részét.(75-85%) Kémiai összetételére jellemzők: -cukorban leggazdagabb, -szabad savak túlsúlyban vannak a kötött savakkal szemben, -ph értéke viszonylag a legalacsonyabb, ami a borkészítés szempontjából kedvező. A jellemző kémiai alkotórészek közül legfontosabbak a polifenol vegyületek, mert a bor megjelenését és minőségét nagymértékben befolyásolják. Megtalálhatóak a fürt minden alkotórészében de előnyösnek a bogyó és a héj polifenol vegyületeit tartjuk. Ezek szín és íz anyagok, aromás vegyületek (cserzőanyagok, vanillin, kávésav stb.). Fő sajátosságaik: Összehúzó íz, keserű zamat, A szőlőmag kémiai összetevőire a viszonylag magas olaj és a fenoltartalom jellemző. A borba kerülő olaj kifejezetten ízrontó! Kíméletes szőlőfeldolgozással, ma már nem kell vele számolni. Manapság használatos szőlőfeldolgozás szinte kizárja a mag nemkívánatos összetevőinek hatását.(bogyózás)

2 Általános szabályok A szőlő törődésmentes beszállítása és fogadása (káros folyamatok kizárása) A feltárás során a lehető legkisebb roncsoló, pépesítő hatás elérése. A szőlő és a cefre hűtése a feldolgozáshoz (illatanyagok megőrzése, polifenolok túlzott mennyiségének elkerülése). Alacsony présnyomás (max. 2 bar) összkolloidtartalom elkerülése végett. Fémes szennyeződések kizárása (vas beoldódás)- saválló acél eszközök Gyors és zárt rendszerű szőlőfeldolgozás. A must osztályozása a felhasználásnak megfelelően. Frakciók szétválasztása Kénezés (oxidáció, mikróbák gátlása). Tisztasági és higiéniai szabályok fokozott figyelemmel kísérése (hulladékok rendszeres eltávolítása, fertőtlenítés, eszközök tisztán tartása).

3 Szőlőfeldolgozó üzem Feladata a beérkező szőlő átvétele és feldolgozása. Működése évente 1-2 hónap. Telepítésnél fontos szempont a közlekedés, víz-, és energia igény figyelembe vétele. Gravitációs viszonyok figyelembe vétele (kisebb energia).

4 A szőlőfeldolgozás általános technológiája Meghatározza, hogy fehér-, vagy vörösbort készítünk. Technikailag 2 mód: - szakaszos (kisüzemek és nagyüzemek), - folyamatos (csak nagyüzemi) feldolgozás.

5 Szakaszos rendszerű fehérborszőlő feldolgozás folyamata: 1. a szőlő átvétele, 2. a szőlő fogadása és továbbítása, 3. kocsányelválasztás és a szőlőbogyók feltárása, 4. a törkölyös must továbbítása, 5. a törkölyös must kezelése, 6. mustelválasztás, 7. sajtolás, 8. a must osztályozása és gyűjtése, 9. a sajtó ürítése és a törköly elszállítása A Folyamatos rendszerű fehérborszőlő feldolgozás annyiban különbözik a szakaszostól, hogy a szilárd fázis elválasztása folyamatosan, megszakítás nélkül történik.

6 Héjon erjesztéses vörösborkészítés Az 1-5 pontokban megegyezik a fehérborszőlőével. Ezt követően: 6. a cefre erjesztése, 7. a színbor elválasztása, 8. az elkülönített, kierjedt cefre továbbítása, 9. sajtolás, 10. présborok gyűjtése, 11. a sajtoló ürítése és a törköly elszállítása. Melegítéses vörösborkészítésnél a szakaszos fehérbor készítés technológia jellemző, azonban 1 órán át hevítjük a cefrét a színanyagok kioldódása végett.

7 Szőlőfeldolgozási munkafolyamatok 1. Átvétel (mérlegelés, minősítés-cukortartalom). 2. Feldolgozás és továbbítás: 3. A szőlőbogyók feltárása (cél a bogyók leválasztása a kocsányról, és törkölyös musttá (cefre) alakítása. - bogyózás (kézzel, gépekkel-motolla) - zúzás (zúzóelemekkel) 4. Törkölyös must szállítása (cefreszivattyúkkal- dugattyús, forgólapátos, gördülőcsigás, centrifugális) 5. A törkölyös must kezelése (cefrekénezés, hőmérséklet szabályozás, cefreáztatás). 6. Mustelválasztás (színmust és présmust elkülönítése sajtolás előtt) - Statikus (cefreáztatás, lételenítés, pufferolás) - Dinamikus (a cefrét peforált hengerben forgócsiga emelkedő pályán folyamatosan szállítja) - Pneumatikus (membránon át nyomja a cefrét) 7. Sajtolás (préselés) - szakaszos üzemű; -folyamatos (csigaprés); - pneumatikus (tankprés)

8 A must kezelése, javítása, tartósítása - kezelés: előkészítés erjedésre, - javítás: összetételi hiányosságok megszüntetése, - tartósítás: erjedés megakadályozása. Héjon erjesztés során a vörösborok készítésekor mindezen folyamatok jelentősen módosulnak, mivel az erjesztés alapanyaga a cefre és nem a must.

9 A must kezelése az erjedés előtt 1. A must tisztítása (kolloidok és szennyezők eltávolítása, összes üledék általában 30-50g/l) - Egyszerű ülepítés (sűrűségkülönbség alapján). - Kénessavas nyálkázás (Botrytis által termelt laktáz bont- több lebegő anyag- kénessavval inaktiváljuk az enzimet, ülepítés). - Enzimes kezelés (enzimekkel a lassan ülepedő -pl:pektinanyagok bontása enzimekkel. - Hűtés (10 o C alatt az erjedés korlátozott. A hűtés az ülepítéssel és a nyálkázással kombinálva jobb hatásfokot eredményez). - Bentonitos kezelés (Nagy felületű ásvány. Derítésnél és a bor stabilizálásánál fontos). 6-8 óra - Flotálás ( a szuszpenzióban lévő részecskék gázbuborékokkal gáz-szilárd komplexet alkotnak és a felszínre emelkednek). - Mustszeparálás (kis hatásfok, drága a beszerzés és fenntartás)

10 A must kezelése az erjedés előtt 2 2. A must levegőztetése (Hiperoxidáció) A mustot oxigéngázzal túltelítik, hatására a polifenolok oxidálódnak, polimerizálódnak, majd kicsapódnak. A must barnul, de később a többi anyaggal eltávolítható- leülepedik. 3. A must hevítése: Enzimek inaktiválása és mikróbák elpusztítása a mustban o C, 2 perc. (drága, nem elterjedt)

11 A must összetételének javítása Minden jelentős változtatás bejelentési kötelezettség alá tartozik!!!! 1. A cukortartalom növelése évi CVIII. Törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló évi XVIII. törvény módosításáról. (20. bek: sűrített must, töményített must, répacukor vagy nádcukor. Max 19 tömeg%- ig és max 3 %-os emelés). 2. Savtratalom növelése (törvényi kötelezettségek) - csökkentés 10g/l felett (tiszta CaCO 3 -mal) - növelés borkősav 2,5 g/l-rel, savtartalma 1,5 g/l-rel növelhető

12 A must összetételének javítása 3. Színhibák javítása: A hibás szín javítása cefreállapotban a legjobb hatásfokú. (színmentesítés aktív szénnel, de ízt és illatot is köt.) 24 óra múlva dekantálni az üledékről a bort. 4. A présmustok különleges kezelése: Nagyon zavaros, kezelni kell. Először pektinbontás enzimekkel, majd derítés és a fenolos részek eltávolítása.

13 A must tartósítása Az erjedésmentes állapot megteremtése és a szükséges ideig való fenntartása a cél. 1. Fizikai eljárások: - Hőkezelés (pasztőrözés, aszeptikus körülmények, visszahűtés 20 o C-ra, légmentesen zárjuk. - Hőelvonás (alacsony hőm., mikróba aktivitás csökken) a, hűtve tárolás (0-2 o C, néhány hét) b, fagyasztás - CO 2 nyomás alatti tárolás - Membránszűrés (0,22 um-es szűrőn)

14 A must tartósítása 2. Kémiai tartósítás: a, kénessavas tartósítás Előtisztított mustot kénessavval kezeljük ( mg/l). Felhasználás előtt kénmentesítjük az alapanyagot. b, Szeszezett must (misztella) készítése Legalább 14,2 mustfokos, erjedésben vagy továbberjedésben magas fokú borpárlat hozzáadásával megakadályozott termék. Kizárólag likőrborok alapanyagaként használható fel.

A rozé borkészítés alapjai

A rozé borkészítés alapjai Rozéborok készítése A rozé borkészítés alapjai Kevesebb szabályozás vonatkozik az EU-ban a rozéborok készítésére Pontos definíció nem létezik Összes kénessav tartalom: fehér- és rozéborok: 210 mg/l, vörösborok:

Részletesebben

Fehér borszőlő feldolgozása. Dr. Pásti György

Fehér borszőlő feldolgozása. Dr. Pásti György Fehér borszőlő feldolgozása Dr. Pásti György A fehérbor-készítés technológiája A szőlőtermés betakarítása (= Szüret) A szőlő fogadása és feldolgozása Mustnyerés (=Sajtolás), a must kezelése irányított

Részletesebben

POLIFENOLOK A BORBAN. Dr. Sólyom-Leskó Annamária egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem, Borászati Tanszék, Budapest

POLIFENOLOK A BORBAN. Dr. Sólyom-Leskó Annamária egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem, Borászati Tanszék, Budapest POLIFENOLOK A BORBAN Dr. Sólyom-Leskó Annamária egyetemi adjunktus, Szent István Egyetem, Borászati Tanszék, Budapest Általában a bor polifenoljairól Mik a polifenolok? több fenolos hidroxil-csoport (

Részletesebben

Musttisztítási módszerek

Musttisztítási módszerek Musttisztítási módszerek A mustüledék képződése és összetétele a léelválasztás-préselés során kinyert mustok többé-kevésbé zavarosok talaj, bogyóhéj- és kocsányfoszlányok, bogyóhús pektinanyagai, növényvédőszerek

Részletesebben

Borvizsgálatok a pincében és a laborban

Borvizsgálatok a pincében és a laborban Borvizsgálatok a pincében és a laborban Mit, miért és mikor mérjünk? Mit jelentenek az eredmények? Készítette: Dezsényi Ágnes Mi a bor? Élvezeti cikk élettani hatással - érzékszervi vizsgálat Szerves-szervetlen

Részletesebben

Az érés fokozatai. Zsendülés: az érés kezdete színváltozás, puhulás, viaszréteg kialakulása

Az érés fokozatai. Zsendülés: az érés kezdete színváltozás, puhulás, viaszréteg kialakulása Az érés fokozatai Zsendülés: az érés kezdete színváltozás, puhulás, viaszréteg kialakulása Teljes érés: a cukorbeáramlás leáll. Ilyenkor a legmagasabb az abszolút cukortartalom A savtartalom még csökkenhet

Részletesebben

Borászati alapismeretek

Borászati alapismeretek Borászati alapismeretek A szőlő fejlődésének és érésének menete Fürttisztulás Gyors bogyónövekedés Zsendülés Teljes (fiziológiai) érettség Túlérés Technológiai érettség Fogyasztási érettség A szőlőbogyó

Részletesebben

A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag

A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag ANTOCIÁNOK FLAVÁNOK TANNINOK TANNINOK monomerek < 7 monomer > 7 monomer HOSSZÚ ÉRLELÉSŐ BOROK KÖZÉPHOSSZÚ ÉRLELÉSŐ BOROK ÚJBOROK HÉJON ÁZTATÁS POLISZACHARIDOK

Részletesebben

Kékszőlő feldolgozás technológiai folyamata

Kékszőlő feldolgozás technológiai folyamata Kékszőlő feldolgozás technológiai folyamata A kékszőlőből rozébort,sillerbort,és vörösbort készíthetünk,de készülhet belőle fehérbor is (fehér Kadarka) gyors feldolgozással. Vörösborok jellemzése: a vörösbor

Részletesebben

A vörösborkészítés céljai, lehetőségei

A vörösborkészítés céljai, lehetőségei A vörösborkészítés céljai, lehetőségei A lehető legjobb összetétel kivonása a bogyóhéjból Antocianinok és tanninok kivonása Minden esetben macerációra van szükség (alkohol, sav, hő, CO 2, SO 2 ) Héjonerjesztés,

Részletesebben

5. A must kezelése 1. A must tisztítása a) Egyszerű ülepítés

5. A must kezelése 1. A must tisztítása a) Egyszerű ülepítés 5. A must kezelése A szőlőfeldolgozás során nyert mustok fizikai és biológiai állapota, kémiai finomösszetétele a technológiai színvonaltól függően nagyon különböző lehet. Ez megmutatkozik a borok minőség-

Részletesebben

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens

Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban. Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás és borászat, alkalmazkodás a mindennapi gyakorlatban Nyitrainé dr. Sárdy Diána SZIE, Borászati Tanszék Tanszékvezető, egyetemi docens Klímaváltozás Milyen terméket szeretnénk készíteni? Megszokott

Részletesebben

Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban

Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban Száraz fehérborok készítése barrique-hordóban Egyes borvidékeken (Burgundia, Bordeaux. Tokaj) hagyományosan kisfahordóban erjesztették és érlelték a fehérborokat Hazánkban a fahordókat a használat előtt

Részletesebben

A mustok összetételének változtatása

A mustok összetételének változtatása Mustjavítás A mustok összetételének változtatása Savtartalom növelése meghatározott régiókban és években alkalmazható az EU országaiban Száraz és meleg éghajlaton vagy évjáratokban válhat szükségessé lelágyulásra

Részletesebben

A must (cefre) védelme az oxidációtól

A must (cefre) védelme az oxidációtól A must (cefre) védelme az oxidációtól Az oxidáció szerepe az oxigén a fehérborok ellensége a legtöbb fehérbor esetében a borkészítés során az oxigén felvétele kerülendő elsődleges aromaanyagok megőrzése,

Részletesebben

Fehér mustok erjesztése

Fehér mustok erjesztése Fehér mustok erjesztése Az erjesztőtartályok feltöltése Tisztított (ülepített) must töltése a tartályba (fahordóba) A tartályok hűtéséről és a szén-dioxid elvezetéséről kell gondoskodni Szabadtéri acéltartályok:

Részletesebben

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv

Codex Alimentarius Hungaricus. 2-703 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2013. május (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv az

Részletesebben

Védőgázok alkalmazása a borászatban

Védőgázok alkalmazása a borászatban Szakmai publikáció, 2007.05.02. Borinfo, 2007. május, 6-8. o. Védőgázok alkalmazása a borászatban A borászati technológiákban szerepet játszó gázokat alapvetően két csoportra oszthatjuk. Az inert gázok

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú

40/1977. (XI.29.) MÉM rendelet - 6. számú BGy08 - Végezze el 100 liter borhoz segédanyagok számítását, majd kimérését! Borászati segédanyagok musthoz és borhoz (EZ ITT A SEGÉDANYAGOK FELSOROLÁSA, AMIK SZEREPLHETNEK A SZÁMÍTÁSI- KIMÉRÉSI FELADATOKBAN)

Részletesebben

A borok előkészítése a palackozásra

A borok előkészítése a palackozásra A borok előkészítése a palackozásra Házasítás- borharmónia kialakítása Közvetlen palackozás előtt a különböző tartályokban található borokat egalizáljuk Kémiai analízisek + érzékszervi bírálat Alkoholtartalom,

Részletesebben

A mintavétel során a mustfok és a várható alkoholtartalom is meghatározott. A mért adatok fotocellás írószerkezettel rögzíthetők.

A mintavétel során a mustfok és a várható alkoholtartalom is meghatározott. A mért adatok fotocellás írószerkezettel rögzíthetők. 1.A borszőlő minőségi és mennyiségi átvétel:a szőlő átvétele a szőlőszállítmány mennyiségének megállapítását, minőségi vizsgálatát, és az átvételhez kapcsolódó nyilvántartási és jelentési kötelezettségek

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus /1 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703/1 számú irányelv Almabor Apple wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLLKOZÁSI NPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Szőlész - borász szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 541 06 Évfolyam: 3/11. évfolyam (közismereti oktatással) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 2-107 számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-107 számú irányelv Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott gyümölcsbor Fruit wine with distinctive quality indication Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv

Részletesebben

Az erjesztés technológiája

Az erjesztés technológiája Az erjesztés technológiája A borkészítés legfontosabb szakasza az alkoholos erjedés. Az alkoholos erjedést élesztők viszik végbe enzimek segítségével, bonyolult kémiai reakciók láncolatában. Az erjedési

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus számú irányelv MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 2-703 számú irányelv Gyümölcsbor Fruit wine Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság 2016. (1. kiadás) 2 I. Általános előírások 1. Ez az irányelv

Részletesebben

Mikrobiológiai borstabilizálás

Mikrobiológiai borstabilizálás Mikrobiológiai borstabilizálás Budapesti Corvinus Egyetem Dr. Magyar Ildikó Mikrobiológiai zavarosodások Oka: a borban maradt vagy a palackozásnál bekerült élesztők vagy baktériumok szaporodása Élesztők

Részletesebben

A bioborkészítés szabályrendszere

A bioborkészítés szabályrendszere A bioborkészítés szabályrendszere Kárpát-medencei biobor est Siku Szabolcs Gyöngyöspata vezető ellenőr 2017.08.25. Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Jogszabályi háttér I. A bor előállítását, jelölését

Részletesebben

A polifenol vegyületek rendszerezése

A polifenol vegyületek rendszerezése A polifenol vegyületek rendszerezése Nem flavonoid fenolok tulajdonságai: Kevésbé összehúzó ízűek Hidroxi-fahéjsav és származékai (kávésav, ferulasav, kumársav) Szabad állapotban és antocianinokkal acilezett

Részletesebben

Mobil infrastruktúra A mobil palackozó / csomagoló / szűrő szolgáltatásai júliustól érhetőek el. A regisztráció márciusban kezdődik.

Mobil infrastruktúra A mobil palackozó / csomagoló / szűrő szolgáltatásai júliustól érhetőek el. A regisztráció márciusban kezdődik. Tokaji Szőlő-és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 3910 Tokaj, Dózsa György utca 2. Cégjegyzékszám: 05-09-028546 Adószám: 25460535-2-05 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Készítette: Kisdi Benedek ELTE TTK Környezettan BSc Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens 2016 Bevezetés A borkészítés

Részletesebben

a borok finomításához

a borok finomításához a borok finomításához FINOMÍTÁS FINOMÍTŰS A kutatások mostanra sok, a borok fejlődésével kapcsolatos mechanizmusra derítettek fényt, különösen olyanokra, melyek a finomítás során végbemenő színstabilizálást

Részletesebben

A bogyó és a fürt beltartalma

A bogyó és a fürt beltartalma A bogyó és a fürt beltartalma Kocsány: a fürt tömegének 3-7%-a, gazdag szerves sókban, kationokban, polifenolokban Mag: a bogyó tömegének 0-6%-a, gazdag szénhidrátokban, nitrogéntartalmú vegyületekben,

Részletesebben

4. A szőlőfeldolgozás munkafolyamatai, eszközei A szőlő átvétele Mérőcellás fogadógarat:

4. A szőlőfeldolgozás munkafolyamatai, eszközei A szőlő átvétele Mérőcellás fogadógarat: 4. A szőlőfeldolgozás munkafolyamatai, eszközei A szőlőfeldolgozás munkafolyamatát, a technológiai változatokat és a megvalósításhoz szükséges eszközöket, gépeket, berendezéseket műveleti sorrendben ismertetjük.

Részletesebben

A borminőséget a must cukortartalmán túl a savtartalom, az extrakttartalom, valamint az íz- és illatanyagok mennyisége is nagymértékben befolyásolja

A borminőséget a must cukortartalmán túl a savtartalom, az extrakttartalom, valamint az íz- és illatanyagok mennyisége is nagymértékben befolyásolja A minőség fogalma A minőség valaminek az értékelést is magában foglaló jellege (Magyar Értelmező Kéziszótár) A szőlő (bor) összetétele, érzékszervi értéke megfelel-e a vele szemben támasztott követelményeknek

Részletesebben

MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFOM

MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFOM MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MA RKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARKETINFO MARK ETINFO MARKETINFO MARKETINFO

Részletesebben

Borkészítés. A borkészítés a szürettel kezdődik, de mikor is kell szüretelni?

Borkészítés. A borkészítés a szürettel kezdődik, de mikor is kell szüretelni? Borkészítés A borkészítés a szürettel kezdődik, de mikor is kell szüretelni? A szüret idejének pontos kijelölése nem is hinnénk mennyire fontos az igazán jó minőségű bor előállítása érdekében. Borszőlők

Részletesebben

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. A csemege és borszőlő szüret módjai. A szüret és a feldolgozás alatt betartandó szabályok.

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. A csemege és borszőlő szüret módjai. A szüret és a feldolgozás alatt betartandó szabályok. Petesné Horváth Anna A csemege és borszőlő szüret módjai. A szüret és a feldolgozás alatt betartandó szabályok. A követelménymodul megnevezése: Szőlőtermesztés A követelménymodul száma: 2229-06 A tartalomelem

Részletesebben

Édes borok és az aszú

Édes borok és az aszú Édes borok és az aszú Bevezetés Édes borok főként fehérborok Félszáraz, félédes, édes borok, borkülönlegességek A félszáraz és félédes borok magas mustfok + erjesztés leáll(ít)ása (spontán vagy fizikai-kémiai

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, az 56/2016 (VIII.19.) FM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

BORTECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK ÉS KÉMIAI ALAPJAIK. Kállay Miklós Rácz László

BORTECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK ÉS KÉMIAI ALAPJAIK. Kállay Miklós Rácz László BORTECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK ÉS KÉMIAI ALAPJAIK Kállay Miklós Rácz László A BORKULTÚRA KÖZPONT KIADVÁNYAI BORTECHNOLÓGIAI FOLYAMATOK ÉS KÉMIAI ALAPJAIK Kállay Miklós Rácz László Eger, 2012 Lektorálta: St.

Részletesebben

Élelmiszeripari gázok a borászatban

Élelmiszeripari gázok a borászatban Élelmiszeripari gázok a borászatban CO 2, szárazjég, nitrogén és argon az igazi csúcsborokhoz Védôgázok a borászatban A borászati technológiákban szerepet játszó gázokat alapvetôen két csoportra oszthatjuk.

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET. 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10044-12 Élelmiszer, fogyasztóvédelem modul általános élelmiszerismeretek, fogyasztóvédelem tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

Felülettisztítás kíméletesen, szén-dioxiddal. Felülettisztítás kíméletesen, szén-dioxiddal

Felülettisztítás kíméletesen, szén-dioxiddal. Felülettisztítás kíméletesen, szén-dioxiddal Felülettisztítás kíméletesen, szén-dioxiddal 2 A technológia lényege: A szárazjég-szóró berendezés a -79 C-os szárazjeget kb. 300 m/s sebességgel a tisztítandó felületre fújja, amit sokkszerűen lehűt.

Részletesebben

94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet

94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a szőlő és bor származási bizonyítványok kiadásának rendjéről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. (1) bekezdésének

Részletesebben

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012.

Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Borászati mikrobiológia és kémia vizsgakérdések 2012. Egy vizsgán feltett kérdések pontértéke: Összesen 60 pont >52 pont: jeles (5) 44-51 pont: jó (4) 38-43 pont: közepes (3) 30-37 pont: elégséges (2)

Részletesebben

Az alkoholos erjedés. Erjesztés és erjesztés irányítás. Irányított erjesztés MUSTKEZELÉS MUSTJAVÍTÁS FAJÉLESZTİS BEOLTÁS HİFOKSZABÁLYOZÁS

Az alkoholos erjedés. Erjesztés és erjesztés irányítás. Irányított erjesztés MUSTKEZELÉS MUSTJAVÍTÁS FAJÉLESZTİS BEOLTÁS HİFOKSZABÁLYOZÁS Erjesztés és erjesztés irányítás Dr. Pásti György Nagy Ákosné dr. (2010) Az alkoholos erjedés Reakcióegyenlet Gay Lussac szerint: C 6 H 12 O 6 Glikolízis Emden Meyerhoff Pasrnass (EMP) Reakció-út 2 CH

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

A Bianca borászati lehetőségei

A Bianca borászati lehetőségei A Bianca borászati lehetőségei Nyitrainé dr. Sárdy Diána egyetemi docens BCE SZBI Borászati Tanszék BIANCA KONFERECIA KISKŐRÖS 214. SZEPTEMBER 5. Bianca Kísérleti tematika Bogyózás, zúzás Mustot barna

Részletesebben

CROSS-FLOW SZŰRŐ BORÁSZATI ALKALMAZÁSA

CROSS-FLOW SZŰRŐ BORÁSZATI ALKALMAZÁSA CROSS-FLOW SZŰRŐ BORÁSZATI ALKALMAZÁSA VF Automatika Kft. a korszerű automatika elemek szállítója Alkalmazások Must Fermentáció előtti mechanikai és mikrobiológiai szűrés,azaz a must pasztörizálás helyetti

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLLKOZÁSI NPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Szőlész - borász szakma i képzéséhez OKJ szám: 34 541 06 Évfolyam: 2. évfolyam (közismereti oktatás nélkül) Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.1.31. C(2017) 403 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a 251/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek

Részletesebben

IPARI ÉS KOMMUNÁLIS SZENNYVIZEK TISZTÍTÁSA

IPARI ÉS KOMMUNÁLIS SZENNYVIZEK TISZTÍTÁSA IPARI ÉS KOMMUNÁLIS SZENNYVIZEK TISZTÍTÁSA A kommunális szennyvíztisztító telepek a következő általában a következő technológiai lépcsőket alkalmazzák: - Elsődleges, vagy mechanikai tisztítás: a szennyvízben

Részletesebben

VÉDŐGÁZOK alkalmazása a BORÁSZATBAN. Nagy Ákosné Dr. és az italtechnológiában. Budapesti Corvinus Egyetem SzBI Borászati Tsz.

VÉDŐGÁZOK alkalmazása a BORÁSZATBAN. Nagy Ákosné Dr. és az italtechnológiában. Budapesti Corvinus Egyetem SzBI Borászati Tsz. VÉDŐGÁZOK alkalmazása a BORÁSZATBAN és az italtechnológiában Budapesti Corvinus Egyetem SzBI Borászati Tsz. Nagy Ákosné Dr. egyetemi docens SZŐLŐ Bogyózás-zúzás CEFRE FEHÉRBOR (ENYHE HÉJONÁZTATÁS) SZIKKASZTÁS

Részletesebben

Almalé és -sűrítmény gyártástechnológiája. Szerző: Stégerné Máté Mónika

Almalé és -sűrítmény gyártástechnológiája. Szerző: Stégerné Máté Mónika Almalé és -sűrítmény gyártástechnológiája Szerző: Stégerné Máté Mónika Almafeldolgozás lehetőségei Nyersanyag fogadás Lé Püré/velő Darabos Darabolás Préselés Előfőzés Passzírozás Válogatás, magozás Tisztítás,

Részletesebben

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Gyakorlat áttekintése Tej és tejtermékek előállításának jó higiéniai gyakorlata Vonatkozó jogszabályok

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 8. Szétszerelési folyamatok logisztikája

Újrahasznosítási logisztika. 8. Szétszerelési folyamatok logisztikája Újrahasznosítási logisztika 8. Szétszerelési folyamatok logisztikája Szétszerelési folyamat logisztikai modellje KT KT RSS MT MT RSS KT KT BT O KT SBT SBT KT KT KT RSS MT MT MT SS MT SS MT MT RSS MT MT

Részletesebben

ELEKTRO-KÉMIAI VÍZTISZTITÓ RENDSZEREK KOMMUNÁLIS SZENNYVIZEK KEZELÉSÉRE, SZENNYVÍZ ISZAPOT HASZNASÍTÓ REAKTOR MODULLAL ENERGIANYALÁBOK ALKALMAZÁSÁVAL

ELEKTRO-KÉMIAI VÍZTISZTITÓ RENDSZEREK KOMMUNÁLIS SZENNYVIZEK KEZELÉSÉRE, SZENNYVÍZ ISZAPOT HASZNASÍTÓ REAKTOR MODULLAL ENERGIANYALÁBOK ALKALMAZÁSÁVAL ELEKTRO-KÉMIAI VÍZTISZTITÓ RENDSZEREK KOMMUNÁLIS SZENNYVIZEK KEZELÉSÉRE, SZENNYVÍZ ISZAPOT HASZNASÍTÓ REAKTOR MODULLAL ENERGIANYALÁBOK ALKALMAZÁSÁVAL Küldetés Az elektro-kémiai kommunális szennyvíztisztító

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK Élelmiszer-ipari alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. május 2. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

PhD értekezés Csomós Elemér 2003

PhD értekezés Csomós Elemér 2003 PhD értekezés Csomós Elemér 2003 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biokémiai és Élelmiszertechnológiai Tanszék Magyar fehér- és vörösborok összehasonlító vizsgálata a szabad aminosav és a

Részletesebben

A kénezés szerepe a borászatban: A borbetegségek megelőzésének egyik legfontosabb anyaga a kén. Kénessav kémiai jelölése => H 2 SO 3

A kénezés szerepe a borászatban: A borbetegségek megelőzésének egyik legfontosabb anyaga a kén. Kénessav kémiai jelölése => H 2 SO 3 A kénezés szerepe a borászatban: A borbetegségek megelőzésének egyik legfontosabb anyaga a kén. Kénessav kémiai jelölése => H 2 SO 3 A kénessav hatásai a mustban és a borban: Antiszeptikus /antibakteriális/

Részletesebben

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Iszapkezelés Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Eleveniszapos szennyvíztisztítás Elvi kapcsolás A szennyvíziszap általános összetétele 1. Hasznosítható anyagok Iszapvíz Ásványi anyagok Szerves anyagok

Részletesebben

Zeparo G-Force. Automata légtelenítők és leválasztók Iszap és a magnetit leválasztó, Cyclone technológiával

Zeparo G-Force. Automata légtelenítők és leválasztók Iszap és a magnetit leválasztó, Cyclone technológiával Zeparo G-Force Automata légtelenítők és leválasztók Iszap és a magnetit leválasztó, Cyclone technológiával IMI PNEUMATEX / Vízminőség / Zeparo G-Force Zeparo G-Force Átfogó termékválaszték az iszap és

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 1. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 1. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 1. (OR. en) 5845/17 ADD 1 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. január 31. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató

Részletesebben

1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez 1. melléklet a 12/2016.(VI.28.) önkormányzati rendelethez FBH-NP Közszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Nyilvántartó cégbíróság: Kecskeméti Törvényszék Cg.: 03-09-126039 Adószám: 24290054-2-03

Részletesebben

A DRIFINE borászati alkalmazásának tapasztalatai

A DRIFINE borászati alkalmazásának tapasztalatai A DRIFINE borászati alkalmazásának tapasztalatai A borok készítése, kezelése évszázadok alatt kialakult és megszokott ritmusban történik. Az őszi szüretet követően régen a borok önstabilizálódását várták

Részletesebben

A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok)

A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok) A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok) Tisztasági problémák a borban Áttetszőség fogyasztói elvárás, különösen a fehérborok esetében Zavarosságok: 1. bor felületén (pl. hártya); 2. borban szétszórtan

Részletesebben

Hőkezelés az élelmiszeriparban

Hőkezelés az élelmiszeriparban Hőkezelés az élelmiszeriparban A HŐKEZELÉS CÉLJAI A sejtközi gázok eltávolítása, gyümölcsök és zöldségek húzatása Fagyasztás előtt, kellemes íz kialakítása, főtt állomány, enzim bénítás, előfőzés Gyümölcs

Részletesebben

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból:

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: Fordított ozmózis Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: A fordított ozmózis során ha egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál

Részletesebben

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE modul címe: Világörökségünk (Tokaj-hegyalja történelmi borvidék - kultúrtáj) Táj és életmód, 3. félév Szak: tanító, óvodapedagógus az óracsoport témaköri megnevezése: A szőlő

Részletesebben

Technológiai fejezet

Technológiai fejezet Technológiai fejezet 1.1. FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK 1. BOROK ELŐÁLLÍTÁSA 1.1.1. A szőlőtermesztéshez kapcsolódó fogalmak Magyarország szőlőtermesztési övezetbe sorolása Magyarország egész területe a C.I.b.

Részletesebben

ÜZEMELTETŐI GONDOLATOK A HATÁRÉRTÉKEK FELÜLVIZSGÁLATÁHOZ november szeptember 30.

ÜZEMELTETŐI GONDOLATOK A HATÁRÉRTÉKEK FELÜLVIZSGÁLATÁHOZ november szeptember 30. ÜZEMELTETŐI GONDOLATOK A HATÁRÉRTÉKEK FELÜLVIZSGÁLATÁHOZ ÁGAZATI KEREKASZTAL MASZESZ 2018. november 29. 2016. szeptember 30. Oszoly Tamás HATÁÉRTÉK BETARTÁSÁNAK FELTÉTELEI -legyen műszaki létesítmény,

Részletesebben

Iszapkezelés, biogáz előállítás és tisztítás

Iszapkezelés, biogáz előállítás és tisztítás Iszapkezelés, biogáz előállítás és tisztítás Települési szennyvíz tisztítás alapsémája A szennyvíziszap általános összetétele 1. Hasznosítható anyagok Iszapvíz Ásványi anyagok Szerves anyagok Tápanyagok

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával.

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz Programajánlatok április 1. 16:00 ELTE Kémiai Intézet 065-ös terem Észontogató (www.chem.elte.hu/pr)

Részletesebben

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája

Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Iszapkezelés Települési szennyvíz tisztítás alapsémája Eleveniszapos szennyvíztisztítás Elvi kapcsolás A szennyvíziszap általános összetétele 1. Hasznosítható anyagok Iszapvíz Ásványi anyagok Szerves anyagok

Részletesebben

Anyagismeret tételek

Anyagismeret tételek Anyagismeret tételek 1. Iparban használatos anyagok csoportosítása - Anyagok: - fémek: - vas - nem vas: könnyű fémek, nehéz fémek - nemesfémek - nem fémek: - műanyagok: - hőre lágyuló - hőre keményedő

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1296/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Nyugat dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség Mintavételi és Zajmérõ Csoport

Részletesebben

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. A csemege és borszőlő szüret módjai. A szüret és a feldolgozás alatt betartandó szabályok.

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. A csemege és borszőlő szüret módjai. A szüret és a feldolgozás alatt betartandó szabályok. Petesné Horváth Anna A csemege és borszőlő szüret módjai. A szüret és a feldolgozás alatt betartandó szabályok. A követelménymodul megnevezése: Szőlőtermesztés A követelménymodul száma: 2229-06 A tartalomelem

Részletesebben

Húsipari technológiai, termékfejlesztési, tartósítási újdonságok, nemzetközi trendek, a nagynyomású technika lehetőségei

Húsipari technológiai, termékfejlesztési, tartósítási újdonságok, nemzetközi trendek, a nagynyomású technika lehetőségei Húsipari technológiai, termékfejlesztési, tartósítási újdonságok, nemzetközi trendek, a nagynyomású technika lehetőségei Dr. Friedrich László Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Hűtő- és Állatitermék

Részletesebben

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE,

SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, SZENNYVÍZ ISZAP KELETKEZÉSE, ÖSSZETÉTELE, MEZŐGAZDASÁGI FELHASZNÁLÁSRA TÖRTÉNŐ ÁTADÁSA Magyar Károly E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. SZENNYVÍZ ÖSSZETEVŐI Szennyvíz: olyan emberi használatból származó hulladékvíz,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1773/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Laboratórium (7634 Pécs, Pázmány

Részletesebben

INTENZIFIKÁLÓ MŰVELETEK HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA BIOMASSZA ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSA SORÁN

INTENZIFIKÁLÓ MŰVELETEK HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA BIOMASSZA ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSA SORÁN INTENZIFIKÁLÓ MŰVELETEK HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA BIOMASSZA ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSA SORÁN SZTE Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézet 6725 Szeged Moszkvai krt. 5-7. Szegedi Energiagazdálkodási és Megújuló Energetikai

Részletesebben

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén

Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2. Javítóvizsga tematika 2016./17. Nagyné Erős Irén Általános élelmiszerismeret 9.g cukrász 2 Javítóvizsga tematika 2016./17. 1. Élelmiszer alkotók 2. Víz 3. Fehérjék 4. Szénhidrátok 5. Zsírok 6. Vitaminok 7. Ásványi anyagok 8. Járulékos agyagok 9. Ballasztanyagok

Részletesebben

EGYSEJTŰ REAKTOROK BIOKATALÍZIS:

EGYSEJTŰ REAKTOROK BIOKATALÍZIS: EGYSEJTŰ REAKTOROK BIOKATALÍZIS: A GÉNMÓDOSÍTÁSTÓL AZ IPARI FERMENTÁCIÓIG SZAMECZ BÉLA BIOKATALÍZIS - DEFINÍCIÓ szerves vegyületek átalakítása biológiai rendszer a katalizátor Enzim: élő sejt vagy tisztított

Részletesebben

Vízgépkezelő Vízműkezelő

Vízgépkezelő Vízműkezelő A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hulladékfogadás, együttes rothasztás, biogáz hasznosítás hatékonyságának növelése a DÉL-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN

Hulladékfogadás, együttes rothasztás, biogáz hasznosítás hatékonyságának növelése a DÉL-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN Hulladékfogadás, együttes rothasztás, biogáz hasznosítás hatékonyságának növelése a DÉL-PESTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPEN SZERVES HULLADÉK FELDOLGOZÁS Az EU-s jogszabályok nem teszik lehetővé bizonyos magas

Részletesebben

Radioaktív hulladékok kezelése az atomerőműben

Radioaktív hulladékok kezelése az atomerőműben Radioaktív kezelése az atomerőműben 1 Elter Enikő, Feil Ferenc MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Tartalom Célok, feladatmegosztás Hulladékkezelési koncepciók Koncepció megvalósítás folyamata A kis és közepes aktivitású

Részletesebben

MEGOLDÁSOK ÉS ÜZEMELTETÉSI TAPASZTALATOK

MEGOLDÁSOK ÉS ÜZEMELTETÉSI TAPASZTALATOK SBR és BIOCOS szennyvíztisztítási technológiák MEGOLDÁSOK ÉS ÜZEMELTETÉSI TAPASZTALATOK Bereczki Anikó, Pureco Kft. SBR - szakaszos üzemű szennyvíztisztítási technológia Kisszállás 220 m 3 /nap, kommunális

Részletesebben

Dr. Janky Ferenc Rácz Kinga

Dr. Janky Ferenc Rácz Kinga Dr. Janky Ferenc Rácz Kinga Szőlészeti-Borászati és Marketing Konferencia Lakitelek, 2012. február 20.-24. Bevezetés Európa meghatározó mind a termelésben, mind a fogyasztásban Itt a fogyasztás csökken

Részletesebben

AQUAFILTER EXCITO-B ÁSVÁNYI ANYAGOT MEGTARTÓ VÍZTISZTÍTÓ HELYEZÉSI SEGÉDLET V2. 1.oldal

AQUAFILTER EXCITO-B ÁSVÁNYI ANYAGOT MEGTARTÓ VÍZTISZTÍTÓ HELYEZÉSI SEGÉDLET V2. 1.oldal AQUAFILTER EXCITO-B ÁSVÁNYI ANYAGOT MEGTARTÓ VÍZTISZTÍTÓ ÜZEMBE HELYEZÉSI SEGÉDLET WWW.KRIMMLER.HU 2014 V2 1.oldal Biztonsági előírások: FIGYELEM! A rendszer nem használható mikrobiológiailag szennyezett

Részletesebben

III. évfolyam 5. szám SZŐLŐ-LEVÉL. és az aszúbor előállítása. Must- és borkezelés. Szepsy Istvánnal. Tokajban

III. évfolyam 5. szám SZŐLŐ-LEVÉL. és az aszúbor előállítása. Must- és borkezelés. Szepsy Istvánnal. Tokajban III. évfolyam 5. szám SZŐLŐ-LEVÉL A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Elektronikus Folyóiratának május Havi száma Az aszú szedése, kezelése, feldolgozása és az aszúbor előállítása Must-

Részletesebben

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27

Az egyensúly. Általános Kémia: Az egyensúly Slide 1 of 27 Az egyensúly 6'-1 6'-2 6'-3 6'-4 6'-5 Dinamikus egyensúly Az egyensúlyi állandó Az egyensúlyi állandókkal kapcsolatos összefüggések Az egyensúlyi állandó számértékének jelentősége A reakció hányados, Q:

Részletesebben

Az emberi tápcsatorna felépítése. Az egészséges táplálkozás. A tápcsatorna betegségei.

Az emberi tápcsatorna felépítése. Az egészséges táplálkozás. A tápcsatorna betegségei. Kedves Érdeklődő Nyolcadikos Tanulók, Kedves Szülők! A biológia és kémia szóbeli felvételi meghallgatás témaköreit a Bővebben-re kattintva olvashatják. Biológia 1. Az emberi test felépítése, működése és

Részletesebben

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei

A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A tisztítandó szennyvíz jellemző paraméterei A Debreceni Szennyvíztisztító telep a kommunális szennyvizeken kívül, időszakosan jelentős mennyiségű, ipari eredetű vizet is fogad. A magas szervesanyag koncentrációjú

Részletesebben

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2

Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 Felülvizsgálat: 2010. 11. 13. Változatszám: 2 Kiadás: 2010. 11. 07. Oldalszám: 1/5 1. A keverék és a társaság azonosítása 1.1. A keverék azonosítása: égetett alumíniumoxid kerámiák 1.2. A keverék felhasználása: szigetelőcső, gyújtógyertya szigetelő,

Részletesebben

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE

1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06 BIZTONSÁGVÉDELMI ÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI FELADATOK VÉGZÉSE 1428-06/1 AZ ÉLELMEZÉSI ÜZEMRE VONATKOZÓ MUNKAVÉDELMI, ÉRINTÉSVÉDELMI, BALESET- ÉS TŰZVÉDELMI, VALAMINT A MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSRA VONATKOZÓ

Részletesebben

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS

MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS MŰANYAG HULLADÉK HASZNOSÍTÓ BERENDEZÉS HÍDFŐ-PLUSSZ IPARI,KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. Székhely:2112.Veresegyház Ráday u.132/a Tel./Fax: 00 36 28/384-040 E-mail: laszlofulop@vnet.hu Cg.:13-09-091574

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Részszakképesítés száma és megnevezése: 31 853 04 Vízműkezelő Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama:

Részletesebben

A HACCP minőségbiztosítási rendszer

A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP minőségbiztosítási rendszer A HACCP története Kialakulásának okai A HACCP koncepció, bár egyes elemei a racionális technológiai irányításban mindig is megvoltak, az 1970-es évekre alakult ki, nem

Részletesebben