Pirolízis a gyakorlatban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pirolízis a gyakorlatban"

Átírás

1 Pirolízis szakmai konferencia Pirolízis a gyakorlatban Bezzeg Zsolt Klaszter a Környezettudatos Fejlődésért Environ-Energie Kft szeptember 26.

2 01. Előzmények Napjainkban világszerte és itthon is rendkívül nagy az érdeklődés a hőbontási technológiák iránt, az érdeklődés ráadásul többirányú. A kutatás fókuszát jelentő hőbontási eljárás mind a laboratóriumi kutatások, mind pedig a feltalálók, a szabadalmi tevékenység körében egyre inkább az érdeklődés középpontjában áll külföldön és idehaza egyaránt. Sőt, hazai szellemi kapacitásainknak köszönhetően számos magyar vonatkozású vizsgálat történt az elmúlt években. A hőbontási eljárás igen aktuális probléma, a hulladékok hasznosítással történő kezelésére kínálhat megoldást, alapvetően thermikus hasznosítási megoldások révén, de olyan végtermékek előállítására is alkalmas, amelyek esetében már anyagában történő újrahasznosításról beszélhetünk.

3 02. Fogalom meghatározás Thermolízis eljárás fogalma: A szerves anyagú hulladék megfelelően kialakított reaktorban, hő hatására és oxigénszegény vagy oxigénmentes közegben - esetleg inert gáz bevezetése közben - szabályozott körülmények között bekövetkező kémiai lebontása, hőbontása. Thermolízis során szerves hulladékból: Thermolízis gáz, Folyékony végtermék, Szilárd végtermék keletkezik. A keletkező anyagok aránya az egyes technológiai folyamatokban eltérő.

4 03. Keletkező anyagok Thermolízis során az alábbi halmazállapotok állíthatók elő: Folyékony: keletkező szénhidrogén-folyadék, jellegzetesen kőolaj szaga van, nyers és feldolgozatlan frakcióban. Ez az anyag lehet üzemanyag, vagy tüzelőanyag, de mint vegyipari alapanyag további feldolgozásra, frakcionálásra is alkalmas. Szilárd: carbon black: finom fekete por. Összetevője: 80% szén,15% hamu, 5% víz. Felhasználható nyersanyagként hőtermelésre, szűrőberendezések abszorbenseként, valamint talajjavításra. Gáznemű: thermolízis gáz. Saját hőtermelésre használható a thermikus bontás folyamán, valamint az olajos frakció desztillációval történő elválasztására. Másodlagos hulladékképződés nem lép fel.

5 04. Alapfeltételek Kémiai átalakulás, hőbontás reakciófeltételei: Hőmérséklet, Felfűtési idő, Reakció idő, Szemcsenagyság. Végtermék összetételének, arányának fő meghatározója a hőmérséklet. Keletkező végtermékek hasznosíthatók: Energiahordozóként, Vegyipari alapanyagként, Egyéb célokra (talajjavítás).

6 05. Alapanyagok Az újrahasznosító cégek nem tudnak nagy mennyiséget feldolgozni. A hulladék kezelői élénken érdeklődnek minden olyan megoldás iránt, mely amellett, hogy megoldja a hulladék kezelés kérdését, még gazdasági hasznot is hajt. Legfontosabb alapanyag a műanyag hulladék, műszaki és ipari gumi hulladék. A feldolgozás fő profilja a műanyag hulladék újrahasznosítása, nagyobb regionális hulladéklerakó telepekkel együttműködve biztosítható a jövő. Érdekeltek az Önkormányzatok, mint azok a döntéshozó szervek, akiknek feladatkörébe egyrészt bizonyos hulladékok (pl. települési szilárd hulladék, szennyvíziszap) megfelelő összegyűjtésének és elhelyezésének megoldása utalva van.

7 06. Folyamata I. Egy kettős falú reaktorban C hőmérséklet tartományban, keverés segítségével atmoszferikus nyomáson, oxigénmentes körülmények között, a beadagolt hulladékból hasznosítható folyékony, gáznemű és szilárd halmazállapotú végtermék keletkezik. Katalizátor alkalmazásával a szokásosnál alacsonyabb hőmérséklet is lehetséges. Az első lépés általánosságban arra szolgál, hogy a különféle hulladékokat termikusan kezeljék annak érdekében, hogy a különféle vegyületek megfelelően felbomoljanak, az inert anyagok eltávozzanak és a hasznosítható anyagokat vissza lehessen nyerni. A reaktorban végbemenő hőbontás során a feldolgozandó hulladék elgázosításra kerül, ennek a bontási fázisnak eredményeképpen létrejövő anyag részben olajgőzökből, részben éghető gázokból áll.

8 07. Folyamat II. A gőz-gáz keverékből vizes szeparátorban kerül leválasztásra a nehézolaj, majd több ezt követő technológiai fázison keresztül nyeri el végleges végtermék fázisát, könnyűolaj formájában. A zárt ciklusú technológiában a hőbontás során elgázosodó hulladék alkotórészeire bontása során keletkező gázok éghető része különféle elválasztó és tisztító eljárásokat követően visszavezetésre kerülnek a reaktor kazánjába. Így a kazán működtetéséhez szükséges gáz saját forrásból biztosítható. A gáz kénmentesítése szükséges, a hőbontáshoz technológiai víz biztosítása nem szükséges. A technológiához segédüzemek, valamint elő- és utókezelések is tartoznak, amely alatt pl. a hulladék előkészítését, a maradvány kezelését, a víztisztítást vagy a füstgázkezelést értjük.

9 08. Működési séma

10 09. Elrendezési séma

11 10. Térbeli nézet Technológia 3D átnézete:

12 11. Gyártás közbeni fotók

13 12. Szerelés közbeni fotók

14 13. Mérések I. A tesztüzemben különböző alapanyagok, illetve változó arányú és összetételű keverékeinek hőbontása történik a kísérleti terv alapján. A tesztüzemben felhasználásra kerülő különböző alapanyagok: Válogatott műanyag hulladékok, Különféle biohulladékok/zöldhulladékok, Biostabilizált települési szilárd hulladék Mechanikailag kezelt települési szilárd hulladék, Ömlesztett települési szilárd hulladék, Gumi hulladékok egyes fajtái, Ipari hulladékok egyes fajtái, Szennyvíziszap (papírral kiegészítve), Fáradt olaj, fekete szén, pirokoksz, stb.

15 14. Mérések II. A tesztüzemben kísérleti terv alapján változtatásra kerülnek: A különböző végtermékek egymáshoz képesti arányát megváltoztató paraméterek (pl. hőmérséklet, reakcióidő, nyomás). A végtermék minőségét, tisztaságát várhatóan befolyásoló paraméterek (pl. alapanyag előkészítettsége, aprítása, tulajdonságai pl. tisztaság vs. szennyező anyagok, nedvességtartalom, stb.). Optimalizált hőfokon és szemcseméretnél katalizátor anyagok alkalmazási lehetőségének vizsgálata. Megfelelő információk rendelkezésre állása esetén a mérési eredmények összehasonlító elemzésére is sor kerül a partnerüzemek eredményeivel.

16 15. Mérések III. A tesztüzemben kísérleti terv alapján rögzítésre kerülnek: Az egyes alapanyagok hőbontása során felhasznált és keletkező input és output anyagok mennyiségének vizsgálata különböző technológiai paraméterek mellett, ezen adatok helyszíni regisztrálása. A minőségi vizsgálatokhoz szükséges mintavételek beszerzése (alapanyagok, végtermékek, környezeti kibocsátások). Az egyes alapanyagok vizsgálati mennyiségéhez felhasznált összes anyag- és energiaráfordítás tételes kimutatása. A hőbontás reakció kinetikájának leírása az eltérő technológiai paraméterek mellett.

17 16. Tapasztalatok, célok A hőbontás, mint hulladékhasznosítási mód leginkább éppen a környezeti megítélése tekintetében vitatott. Az ellentétes vélemények valóságtartalmát, alátámasztottságát nagyon nehéz ellenőrizni, mivel a ténylegesen és sikeresen működő üzemek száma nagyon kevés, így az objektív mérési eredmények száma még nem elegendő ahhoz, hogy a kérdésekre egyértelmű választ lehessen kapni. Cél, hogy a hőbontásos hulladékhasznosítási (illetve energia- és alapanyag-előállítási) megoldások valós környezeti hatásainak feltérképezése és számszerűsítése valósuljon meg a tesztüzemben történő mérések segítségével. A tesztüzemi és a laboratóriumi modell körülmények által létrejövő vizsgálati eredmények felhasználhatók lesznek a jövőben más technológiák ilyen irányú elemzéséhez és értékeléséhez.

18 17. Záró KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! Bezzeg Zsolt Klaszter a Környezettudatos Fejlődésért Environ-Energie Kft. H-1093 Budapest, Lónyay utca 29.

ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia

ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia 9. Innováció, kísérleti fázisban lévő technológiák, a jövő útjai Készítők neve: Pálfy Miklós Unk Jánosné Hallgató Ferenc Nemes Kálmán Bujna Ferenc Készítette:

Részletesebben

Hőbontás a hulladékgazdálkodásban szabályozási koncepció

Hőbontás a hulladékgazdálkodásban szabályozási koncepció SZIE Konzorcium Alapkutatás fejlesztés a Szent István Egyetem Pirolízis Technológiai Kutatóközpontjában TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 Hőbontás a hulladékgazdálkodásban szabályozási koncepció 2014.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Wölfling Anna. A vegyipar egyes speciális területére vonatkozó környezetvédelem. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Wölfling Anna. A vegyipar egyes speciális területére vonatkozó környezetvédelem. A követelménymodul megnevezése: Wölfling Anna A vegyipar egyes speciális területére vonatkozó környezetvédelem A követelménymodul megnevezése: Vegyipari alapmodul feladatok A követelménymodul száma: 1228-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Üzemanyag gyártás szerves hulladékból

Üzemanyag gyártás szerves hulladékból (Cg. 08-09-022029, adóazonosító: 23400449-2-08) tel. 003696525617,-18, fax. 003696527748 Üzemanyag gyártás szerves hulladékból DI. Imre Sárközi, Mag. Edit Cervenova, DI. Eduard Buzetzki, Doc. DI. Ján Cvengroš,

Részletesebben

MI A VESZÉLYES HULLADÉK?

MI A VESZÉLYES HULLADÉK? Általános ismeretek mindennapjainkból MI A VESZÉLYES HULLADÉK? Sokat hallottunk, hallunk és fogunk hallani a veszélyes hulladékokról. Mindennapjainkat érintő helyeken bukkannak fel, sőt a korábban veszélyesnek

Részletesebben

TÖBB MINT KÖRNYEZETVÉDELEM. másodlagos tüzelőanyagok használata a cementgyártásban

TÖBB MINT KÖRNYEZETVÉDELEM. másodlagos tüzelőanyagok használata a cementgyártásban TÖBB MINT KÖRNYEZETVÉDELEM másodlagos tüzelőanyagok használata a cementgyártásban FELELŐSEN A KÖRNYEZETÉRT FELELŐSEN A KÖRNYEZETÉRT A LAFARGE Csoport a világ egyik vezető építőipari alapanyaggyártójaként

Részletesebben

SZILÁRD TELEPÜLÉSI HULLADÉK KOMPLEX KEZELÉSI ÉS HASZNOSÍTÁSI RENDSZERÉNEK KIFEJLESZTÉSE VASKÚTON

SZILÁRD TELEPÜLÉSI HULLADÉK KOMPLEX KEZELÉSI ÉS HASZNOSÍTÁSI RENDSZERÉNEK KIFEJLESZTÉSE VASKÚTON SZILÁRD TELEPÜLÉSI HULLADÉK KOMPLEX KEZELÉSI ÉS HASZNOSÍTÁSI RENDSZERÉNEK KIFEJLESZTÉSE VASKÚTON Prof. Dr. Csőke Barnabás 1 - Agatics Roland 2 - Dr. Alexa László 3 Dr. Bokányi Ljudmilla 4,1 Nagy Sándor

Részletesebben

Schuller Tibor Levelező fizika szakos hallgató. Szelektív hulladékgyűjtése Szakdolgozat. PTE, Fizikai Intézet 2008 Témavezető dr.

Schuller Tibor Levelező fizika szakos hallgató. Szelektív hulladékgyűjtése Szakdolgozat. PTE, Fizikai Intézet 2008 Témavezető dr. Schuller Tibor Levelező fizika szakos hallgató Szelektív hulladékgyűjtése Szakdolgozat PTE, Fizikai Intézet 2008 Témavezető dr. Német Béla I. Bevezetés A témaválasztás indoklása Mottó: Két ember alkotta

Részletesebben

Regionális fejlesztések fenntarthatósági tényezői. Fenntarthatósági vizsgálatokhoz alkalmazható indikátorok áttekintése

Regionális fejlesztések fenntarthatósági tényezői. Fenntarthatósági vizsgálatokhoz alkalmazható indikátorok áttekintése Regionális fejlesztések fenntarthatósági tényezői Fenntarthatósági vizsgálatokhoz alkalmazható indikátorok áttekintése Regionális települési és ipari hulladékgazdálkodás Buruzs Adrienn, Széchenyi István

Részletesebben

1.ábra A hazai települési hulladék mennyisége és átlagos összetétele

1.ábra A hazai települési hulladék mennyisége és átlagos összetétele 1 Települési szilárd hulladékok anaerob kezelése Oláh József * - Hódi János ** - Juhász János *** * - Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. ** - Mélyépterv Komplex Mérnöki RT. *** - ÉLINVEST Kft. Bevezetés

Részletesebben

Biogáz üzem energetikai értelmezése és életciklus elemzése

Biogáz üzem energetikai értelmezése és életciklus elemzése SZENT ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR LÉTESÍTMÉNYMÉRNÖK MESTERSZAK Biogáz üzem energetikai értelmezése és életciklus elemzése Készítette: Szabó Dávid István Konzulens: Prof. emeritus Dr. Barótfi István

Részletesebben

Hulladékanalízis és -kezelés

Hulladékanalízis és -kezelés Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok környezetvédelmi területre Hulladékanalízis és -kezelés II/14. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ELÉRHETŐ LEGJOBB TECHNIKA MEGHATÁROZÁSÁHOZ A HULLADÉKÉGETŐK ENGEDÉLYEZTETÉSE SORÁN

ÚTMUTATÓ AZ ELÉRHETŐ LEGJOBB TECHNIKA MEGHATÁROZÁSÁHOZ A HULLADÉKÉGETŐK ENGEDÉLYEZTETÉSE SORÁN ÚTMUTATÓ AZ ELÉRHETŐ LEGJOBB TECHNIKA MEGHATÁROZÁSÁHOZ A HULLADÉKÉGETŐK ENGEDÉLYEZTETÉSE SORÁN Budapest 2008 1 Ez az Útmutató a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) megbízásából készült a hulladékégetők

Részletesebben

A NAGY FŰTŐÉRTÉKŰ MBH TERMÉK TOVÁBBI NEMESÍTÉSÉNEK KÍSÉRLETI VIZSGÁLATA

A NAGY FŰTŐÉRTÉKŰ MBH TERMÉK TOVÁBBI NEMESÍTÉSÉNEK KÍSÉRLETI VIZSGÁLATA A NAGY FŰTŐÉRTÉKŰ MBH TERMÉK TOVÁBBI NEMESÍTÉSÉNEK KÍSÉRLETI VIZSGÁLATA Nagy Sándor 1, Cseppely Vivien 2 tanszéki mérnök MSc hallgató Miskolci Egyetem, Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL. ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2015. június 25-EI ÜLÉSÉRE

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL. ELŐTERJESZTÉS A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2015. június 25-EI ÜLÉSÉRE Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés ELNÖKÉTŐL 3525 MISKOLC, Városház tér 1. Telefon: (46) 517-700*, (46) 517-750, (46) 323-600 Telefax: (46) 320-601 http://www.baz.hu elnok@hivatal.baz.hu Iktatószám:

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI ÜZENETEK

FENNTARTHATÓSÁGI ÜZENETEK O r m á n s á g S z í v e A l a p í t v á n y K ieme lten K öz h as zn ú S zer vez et Székhely: 7838 Vajszló, Rákóczi u. 10.; Elnök: Gönczi Péter Adószám: 18329003-1-02; Számlaszám: 10402427-00013709-00000004

Részletesebben

Kiadó: Duna-Dráva Cement Kft.

Kiadó: Duna-Dráva Cement Kft. www.duna-drava.hu Kiadó: Duna-Dráva Cement Kft. 2600 Vác, Kôhídpart dûlô 2. 06 27 511 600 Felelôs kiadó: Szarkándi János, elnök-vezérigazgató Petrillák Mária, kommunikációs vezetô Szakmai konzulens: Bocskay

Részletesebben

Stratégia a magyarországi megújuló energiaforrások. felhasználásának növelésére 2008-2020

Stratégia a magyarországi megújuló energiaforrások. felhasználásának növelésére 2008-2020 Stratégia a magyarországi megújuló energiaforrások felhasználásának növelésére 2008-2020 Budapest, 2008. július 2 TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. ELŐZMÉNYEK...4 1.1.1. Indíttatás... 4 1.1.2. Mandátum...

Részletesebben

A szennyvíziszap-kezelés és hasznosítás jogi, gazdasági, műszaki, környezet-egészégügyi feltételrendszere

A szennyvíziszap-kezelés és hasznosítás jogi, gazdasági, műszaki, környezet-egészégügyi feltételrendszere EMLA Alapítvány a Környezeti Oktatás Támogatására A szennyvíziszap-kezelés és hasznosítás jogi, gazdasági, műszaki, környezet-egészégügyi feltételrendszere Tanulmány Támogatta a Környezetvédelmi és Vízügyi

Részletesebben

A megelőző környezetvédelmi szemlélet térnyerése a hazai vegyiparban

A megelőző környezetvédelmi szemlélet térnyerése a hazai vegyiparban Fonyó Zsolt Szépvölgyi János Harangozó Gábor A megelőző környezetvédelmi szemlélet térnyerése a hazai vegyiparban 15. szám Budapest, 2002. december ISBN 963 503 292 7 ISSN 1587-6586 A Budapesti Közgazdaságtudományi

Részletesebben

1/31 oldal TARTALOMJEGYZÉK

1/31 oldal TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános bevezető... 3 1.1. A beszámoló jogszabályi indoka... 3 1.2. A beszámoló célja... 3 1.3. A Helyi Hulladékgazdálkodási terv felülvizsgálatának szempontjai... 3 2. A tervkészítés

Részletesebben

A TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK TERMIKUS KEZELÉSE

A TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK TERMIKUS KEZELÉSE Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási és Technológiai Főosztály A TELEPÜLÉSI SZILÁRDHULLADÉK TERMIKUS KEZELÉSE Hulladékgazdálkodási Szakmai Füzetek 5. Készítette a Köztisztasági

Részletesebben

Közszolgáltatói hulladékgazdálkodási terv

Közszolgáltatói hulladékgazdálkodási terv Szelektív Hulladékhasznosító és Környezetvédelmi Kft. H-2194 Tura, Hrsz.: 0272/7, Pf.: 23 Tel.: 06-30-222-6305 Közszolgáltatói hulladékgazdálkodási terv Galgahévíz, Tura, Vácszentlászló és Zsámbok településeken

Részletesebben

Tartalomjegyzék...2 Előszó...3 A BÜCHL HUNGARIA Kft. bemutatása...5 Cégtörténet...5 Tevékenységi körök...6 Szervezeti felépítés...

Tartalomjegyzék...2 Előszó...3 A BÜCHL HUNGARIA Kft. bemutatása...5 Cégtörténet...5 Tevékenységi körök...6 Szervezeti felépítés... Környezetvédelmi nyilatkozat BÜCHL HUNGARIA Kft. 2007 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 Előszó...3 A BÜCHL HUNGARIA Kft. bemutatása...5 Cégtörténet...5 Tevékenységi körök...6 Szervezeti felépítés...8

Részletesebben

Energiaellátás, alternatív energiaforrások hasznosítása Ádám, Béla

Energiaellátás, alternatív energiaforrások hasznosítása Ádám, Béla Energiaellátás, alternatív energiaforrások hasznosítása Ádám, Béla Energiaellátás, alternatív energiaforrások hasznosítása Ádám, Béla Publication date 2011 Szerzői jog 2011 Szent István Egyetem Copyright

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás Kaszáné Dr. Kiss Magdolna

Hulladékgazdálkodás Kaszáné Dr. Kiss Magdolna Hulladékgazdálkodás Kaszáné Dr. Kiss Magdolna Hulladékgazdálkodás Kaszáné Dr. Kiss Magdolna Publication date 2013 Szerzői jog 2013 Debreceni Egyetem TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1 MSc Tananyagfejlesztés Interdiszciplináris

Részletesebben

1. melléklet. e-tudomány Zöld Különszám beérkezett és elfogadott cikkei (teljes terjedelemben)

1. melléklet. e-tudomány Zöld Különszám beérkezett és elfogadott cikkei (teljes terjedelemben) 1. melléklet e-tudomány Zöld Különszám beérkezett és elfogadott cikkei (teljes terjedelemben) Vavrik Antal - Ács Tibor - Kovács Gábor - Eörsi-Tóta Gábor 1 Szilárd biomassza gyakorlati energetikai hasznosítása

Részletesebben

A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS AZ INVERZ LOGISZTIKA

A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS AZ INVERZ LOGISZTIKA MOSONYINÉ ÁDÁM GIZELLA * A KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS AZ INVERZ LOGISZTIKA A környezetvédelem rendkívül összetett gazdasági és társadalmi terület. A környezetszennyezés az egész világon mindenhol jelentős problémákat

Részletesebben

A Nádas réti hulladéklerakó biogáz termelésének állapotfelmérése. 2. kötet

A Nádas réti hulladéklerakó biogáz termelésének állapotfelmérése. 2. kötet A miskolci távhőszolgáltatás kiterjesztésének és a tisztán földgáz alapú hőtermelés megújuló energiahordozókkal történő részbeni helyettesítésének vizsgálata A Nádas réti hulladéklerakó biogáz termelésének

Részletesebben

MUNKAANYAG. Benkő Gyöngyi. Hulladékkezelési előírások. A követelménymodul megnevezése: Építőipari közös feladatok I.

MUNKAANYAG. Benkő Gyöngyi. Hulladékkezelési előírások. A követelménymodul megnevezése: Építőipari közös feladatok I. Benkő Gyöngyi Hulladékkezelési előírások A követelménymodul megnevezése: Építőipari közös feladatok I. A követelménymodul száma: 0459-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-009-30 HULLADÉKKEZELÉSI

Részletesebben