- kötőelemek, kötések; rugók és lengéscsillapítók; csövek, csőszerelvények; tengelyek, csapágyazások; tengelykapcsolók és fékek; hajtások; hajtóművek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "- kötőelemek, kötések; rugók és lengéscsillapítók; csövek, csőszerelvények; tengelyek, csapágyazások; tengelykapcsolók és fékek; hajtások; hajtóművek"

Átírás

1 3.1. A tananyag elemzése. A gépszerkezettani tantárgyak tananyagának tartalma Néhány szerkezettani tantárgy főbb témakörei: Műszaki ábrázolás - Ábrázoló geoetriai alapismeretek ( síkmértani-, térmértani alapok; vetületi ábrázolás; axonometrikus ábrázolás; síkmetszés, áthatások, metszeti ábrázolás) - Géprajzi alapismeretek [felvételi vázlatkészítés; mérethálózat; méret-,alak- és helyzettűrések; felületminőség; jelképes ábrázolások, munkadarab rajz készítése ( szabadkézi és CAD)] Mechanika - Merev testek statikája (statikai alapfogalmak; síkbeli egyensúlyi szerkezetek; tartók statikája) - Szilárdságtan (igénybevételek; méretezés egyszerű igénybevételre; méretezés összetett igénybevételre) Gépelemek - kötőelemek, kötések; rugók és lengéscsillapítók; csövek, csőszerelvények; tengelyek, csapágyazások; tengelykapcsolók és fékek; hajtások; hajtóművek A termelési vagy szolgáltatási folyamatok elemzése eredményeképpen kiemelhetőek a gépszerkezettani tartalmak különböző típusú tananyagai: - Technikai termékek - Speciális munkafunkciók munkamódszerei - Általános munkafunkciók munkamódszerei A technikai termékek, mint a gépszerkezettani tantárgyak ill. témakörök alapvető összetevői, az alábbi fő csoportba osztható: - Munkaeszközök, alkatrészek, készülékek kézi szerszámok, ( pl. villáskulcs, csapágyak, stb.) - Mechanizmusok: a gépszerkezetekben a mozgás átalakítására ill. a teljesítmény átadására szolgáló, gépelemekből álló szerkezetek( pl. forgattyús hajtómű, tengelykapcsolók, stb.)

2 - Gépek: energia átalakítására, munkavégzésre szolgáló mechanizmusokból álló technikai eszközök (pl. hőerőgépek, szivattyúk, stb.) - Berendezések: a termék kémiai, fizikai tulajdonságainak megváltoztatására szolgálnak (pl. vegyipari berendezések, stb.) - Műtárgyak: közvetve vesznek részt a gyártási ill. szolgáltatási folyamatokban.( pl. hidak) - Műszerek: adatok ill. információk mennyiségi és minőségi viszonyokról jelzéseket adnak ( pl. mérőeszközök, mérőműszerek ) - Segédberendezések: kisegítő szerepet töltenek be a termelési vagy szolgáltatási folyamatokban (pl. raktárak, szűrőberendezések, stb.). - Mechatronikai elemek: szenzorok, vezérlések, beavatkozók, stb. A technikai termék (eszköz) tananyagának összetevői: - Funkciója, felhasználási területe - Működési elve, folyamata - Kialakítása, részei, szerkezete - Technikai termékkel kapcsolatos tevékenységeket (munkamódszereket) A technikai termékekkel /eszközökkel kapcsolatos tevékenységek (munkamódszerek) két fő csoportra oszthatók: 1. A termék működtetésének, üzemeltetésének tevékenységei: - az üzemeltetés előkészítése (beállítás, ellenőrzés) - az állapot, helyes és mérési és ellenőrzési tevékenységei - a működtetés konkrét eljárásai - karbantartás, javítás módszerei 2. a termék tervezésével kapcsolatos tevékenységek_ - a tájékozódás, a feladattal való megismerkedés tevékenységei - konkrét tervezési- számítási tevékenységek - a formatervezés tevékenységei ( számított adatok, célszerű technológia és az esztétikai szempontok összhangjának megteremtése) - a tervezés és a termék ellenőrzésének tevékenységei Tananyag elemzése

3 A tematikus tervezés ill. óratervek készítése során szükség van az elsajátítandó szerkezettani tartalmak tananyaggá, azaz eredményesen tanítható és tanulható művelődési anyaggá alakítása során annak ismeret ( tudás) és tevékenység ( készségek) rendszerének feltárására. A tananyagelemek (fogalmak, képzetek, leírások, tevékenységi algoritmusok, stb.) számbavétele, az un. mennyiségi elemzés, amelyet a tananyag szerkezetének feltárása az un. strukturális elemzés követ. A tananyagelemzés részeként meg szokták említeni az un. minőségi elemzést is, amely viszont már átvezet a követelmények (tartalmi elemek és melléjül rendelt értelmi vagy operatív műveletek szintjei) területére, azt fejezi ki, hogy mit várunk el a tanulótól az adott tartalommal kapcsolatban a tanulási szakasz végén. Az alábbi ábra a tananyag összetevőinek típusait és szerkezetét mutatja be. Az ábra egyúttal bármelyik témakör (szerkezettani) tananyagának logikai felépítését, a strukturális elemzés eredménye ábrázolási módjának szemléletes példája lehet! A TUDÁS (TANANYAG) SZERKEZETE LÉTEZÉS HELYE I. JELZŐRENDSZER II. JELZŐRENDSZER TÜKRÖZÖTT VALÓSÁGELEMEK KÉPZET FOGALOM DEFINÍCIÓ ISMERET KIJELENTÉS TÖRVÉNY LEÍRÁS TARTALOM ELV IGAZOLT ELMÉLET VERIFIKÁCIÓ HIPOTETIKUS SZABÁLY PSZICHIKUS EXTERIORIZÁCIÓ RÁISMERÉS TUDÁS JELLEMZŐK REPRODUKÁLÁS TUDOMÁNYOS ALKALMAZÁS TANULÁS FUNKCIÓ KONITIV OPERATIV ISMERET JELLEGE PRODUKTUM VÁLTOZÓ LÉTREHOZÓ MŰVELET TEVÉKENYSÉG SZERKEZET FELADAT PROBLÉMA KÍVÜLRŐL KAPOTT ALGORITMUS GYAKORLOTTSÁG BELSŐVÉ VÁLT ALGORITMUS MAXIMÁLIS GYAKORLOTTSÁG Az elsajátított ismeretek exteriorizációja, azaz a külsővé válás elvárt szintjét pedig a tanulási eredmények, kompetenciák, követelmények határozzák meg. Ismeretek:

4 Képzet Tükrözött valóságelemek szerint Fogalom Kijelentés Leírás Tartalom Definíció Törvény Elv Elmélet Szabály Mennyiségi elemzés A tananyagelemzés során fel kell tárniuk, hogy melyek a megtanulandó új fogalmak (pl.: hajtóművek, kéttámaszú tartó, stb.), melyek a kialakítandó képzetek (pl.:tengelykapcsolók, megoszló terhelés, stb.), amelyhez a bemutatásnak kell kapcsolódnia és mit tartalmaznak a leírások. A leírások tartalmuk szerint lehetnek definíciók (pl.:nyomaték fogalma) törvények, elméletek, elvek (pl.:impulzus megmaradás törvénye, termodinamika fő tételei, nyomatéki tétel, stb.) amelyek magyarázatot adnak a tanult technikai eszközök működési folyamataira (pl.: örvényszivattyúk), a velük kapcsolatos tevékenységekre (szilárdságtani számítások, karbantartási eljárások, stb.) A szabályok tulajdonképpen a tevékenységek leírásaként (algoritmusai) értelmezhetőek, amelyek átvezetnek a tananyag másik fő csoportjához. Amikor meghatározzuk a tananyag tanítási- tanulási folyamatában feldolgozandó tartalmát, mérlegelnünk kell a mennyiséget (melyek tartoznak a törzsanyaghoz, melyek és mennyire gazdagok a kiegészítő anyagok, stb.), hogy elkerüljük a túlterhelés veszélyét. Strukturális elemzés A tananyag strukturális elemzése során a kialakítandó fogalmak logikai kapcsolatainak, egymásra épülésének feltárása a legfontosabb feladat. Így alapozhatjuk meg a tanítás-tanulás folyamatának logikus felépítését, akár induktív akár deduktív tananyag feldolgozásról van szó. Ez pedig elősegíti a megértést és a felidézést a kialakuló asszociatív kapcsolatok révén, amely végeredményben a tanítási-tanulási folyamat eredményességéhez vezet. Tevékenységek (szerkezet szerint)

5 A tananyag tartalmát jelentő tevékenységeket (számítási-, szerkesztési eljárások, üzemeltetési, szerelési, karbantartási tevékenységek, stb.) szerkezetük szerint három csoportra oszthatjuk: - Műveletek: olyan tevékenységek, amelyek (szabálya) lineáris algoritmussal írhatók le (pl. kötélerő ábra szerkesztése) - Feladat: olyan tevékenységek, amelyek (szabálya) elágazásos algoritmussal írhatók le (kéttámaszú tartó vizsgálata) - Probléma: olyan tevékenység, amelyek (szabálya) hiányos algoritmussal írhatók le A gondolkodási képességek fejlesztése megkívánja a problémamegoldás lehetőségének és igényének beépítését a tananyag feldolgozás folyamatába. Példák a tananyagelemzésre 1. Kéttámaszú tartók statikai vizsgálata tematikus terv feldolgozása során használt (már tanult és kialakítandó új) fogalmakat láthatjuk az alábbiakban. Mechanikai alapfogalmak: A mechanika tanítási folyamatának tervezése és megvalósítása előtt elengedhetetlennek látszik a következő alapfogalmak, definíciók meghatározása: Merev test: az olyan test, amely, amelyben bármely két pont távolsága állandó és ez a távolság terhelés hatására sem változik meg. Szilárd test: az olyan test, amely alakváltozásra képes, továbbá a testen belüli pontok távolsága terhelés hatására megváltozik. Geometriai modell: olyan modell, amely a vizsgált test alakjára vonatkozóan ad feltételezéseket. Anyagi pont: anyagi tulajdonságokkal rendelkező pont. A számítások során szokásos anyagi pontnak tekinteni az olyan testet is, amely helyzete vagy mozgása annak egyetlen pontjával leírható. Erő: egymással kapcsolatban lévő testek mechanikai kölcsönhatásának mértéke. A mechanikában az erőt vektornak tekintjük, amely hatásvonalával, irányával és nagyságával jellemezhető.

6 Erő hatásvonala: az az egyenes, amely mentén az erő kifejti hatását. Erő támadáspontja: a testnek az a pontja, amelyre az erő hat. Erőrendszer: egymással kapcsolatban lévő erők összessége. Mechanikai rendszer: azon testek összessége, amelyekre a kérdéses mechanikai vizsgálat vonatkozik. Terhelés: a rendszerhez nem tartozó testeknek a rendszeren belüli testekre kifejtett hatása; ismert nagyságú és irányú erőhatások összessége. Koncentrált terhelés: két pontszerű test érintkezésénél átadódó erőhatás. Megoszló erőrendszer / terhelés: olyan terhelés, amely esetén az erők támadáspontjai folytonos pontsokaságot alkotnak. Nyomaték egy pontra: egy erő nyomatékát egy vektor, amelyet úgy számíthatunk, hogy a pontból helyvektort indítunk az erő hatásvonalán lévő tetszőleges pontba, és ezt vektoriálisan összeszorozzuk az erővektorral. Nyomaték egy tengelyre: az erő nyomatékát egy tengelyre megkapjuk, ha a tengely egy tetszőleges pontjára számítjuk a nyomatékát, majd vesszük a nyomatékvektor tengelyirányú vetületét, vagyis a nyomatékvektort skalárisan szorozzuk az egységvektorral. Kényszerek: a test és környezete, valamint a rendszert alkotó testek közti kapcsolatok, melyek a vizsgált test mozgását megakadályozzák. Kényszererők: olyan hatások, amelyek a kényszerekről adódnak át a rendszerre. A statikában leggyakrabban előforduló kényszerek: 1. Görgő: a test egy pontjának adott irányú elmozdulását akadályozza meg. 2. Csukló: a test adott pontjának minden irányú elmozdulását akadályozza meg. 3. Befogás: a test adott pontjának minden irányú elmozdulását és a test adott pontbeli síkmetszetének elfordulását akadályozza meg. 4. Rudas megtámasztás, felfüggesztés kötéllel: a test egy pontjának adott irányú elmozdulását akadályozza meg. Statika alaptörvénye: egy merev test egyensúlyi, ha a rá ható erőrendszer egyensúlyi.

7 Erőpár: az azonos nagyságú, ellentétes irányú, párhuzamos hatásvonalú két erőből álló erőrendszer. Tulajdonságai: az erőpár nagysága a hatásvonalak merőleges távolságának és az erő nagyságának szorzata az erőpár nyomatéka a tér bármelyik pontjára ugyanannyi az erőpár az erők hatásvonalai által meghatározott síkra merőleges irányú az erőpár irányát az erők jobb kéz szabály szerinti forgató hatása adja meg Szabadságfok: azon koordináták száma, amelyek egy adott test helyzetét egyértelműen meghatározzák. Lássunk példát néhány tipikus szerkezettani tananyag fogalmi rendszerének logikai strukturájára: 1. Hajtások dörzshajtások surlódásos laposszíjhajtások Hajtások kényszer kapcsolatú ékszíjhajtások lánchajtások lánckerék fogaskerék csigahajtás hengeres kupkerék 2. Kötések

8 csavarkötések reteszkötések Hpusai méretezése oldható ékkötés csapszeg és szegk. kötések bordástengely k. nem oldható szegecs k. hegesztej forrasztoj k. zsugor k. lágy kemény 3. Tengelykapcsolók

9 tárcsás merev tokos héjas bőr- és gumidugó rugasmas acéltűs Tengelykapcsolók kiegyenlítő acélszalagos oldham súrlódó tárcsás lemezes kúpos önműködő biztonsági indító szabadonfutó Ezek tanítási feladataihoz, tananyagaihoz hozzá tartoznak : az egyes fogalmak kialakítása a képzeteinek kialakítása legfontosabb működési jellemzők megismerése - nyomatékátvivő, erőátadó, rögzítő stb. szerkezeti elemek méretezése ( szilárdsági ) - fő szerkezeti kialakításuk bemutatása, megfigyelése - a működésben közvetlenül résztvevő elemek ( fékdob, fékpofa, fékszalag, sík- ill. kúpos tárcsa, fékkarok, fogaskerekek, kötőelemek ) kialakítása ( vázolni ) - egyéb működési, szerkezeti jellegzetességeik

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Preisz Csaba mérnök-tanár Műszaki mechanika Statikai alapfogalmak - Erőrendszer fogalma - Vektorokkal végezhető alapműveleteket (erők felbontása,

Részletesebben

HELYI TANTERV. Gépelemek-géptan

HELYI TANTERV. Gépelemek-géptan HELYI TANTERV Gépelemek-géptan 14. évfolyam 72 óra 1.1. A tantárgy tanításának célja A gépelemek-géptan tantárgy tanításának célja, a közlekedéstechnikai gyakorlatban szükséges készségek megszerzése, a

Részletesebben

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam

Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő évi kerettanterve alapján. 10. évfolyam Gépelemek-géptan, Osztályozó vizsga témakörök, az Autószerelő 2018. évi kerettanterve alapján 10. évfolyam Számonkérés: feladatlap megoldása, szóbeli tétel húzása Szükséges eszközök: toll Bevezetés, kötőgépelemek,

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK HELYI TANTERV

MŰSZAKI ISMERETEK HELYI TANTERV MŰSZAKI ISMERETEK HELYI TANTERV a Ciszterci Szent István Gimnázium 11 12. évfolyama számára (kötelezően választható tantárgy) A helyi tanterv a szakképzési kerettantervekről szóló 14/2013. (IV. 5.) NGM

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. HELYI TANTERV a IX. GÉPÉSZET ÁGAZAT kötelezően választható tantárgyaihoz a 11-on (DUÁLIS KÉPZÉSI

Részletesebben

MECHANIKA I. /Statika/ 1. előadás SZIE-YMM 1. Bevezetés épületek, építmények fizikai hatások, köztük erőhatások részleges vagy teljes tönkremenetel használhatatlanná válás anyagi kár, emberáldozat 1 Cél:

Részletesebben

31 521 10 1000 00 00 Géplakatos Géplakatos 31 521 10 0100 31 01 Gépbeállító Géplakatos

31 521 10 1000 00 00 Géplakatos Géplakatos 31 521 10 0100 31 01 Gépbeállító Géplakatos Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek ágazaton belüli

Részletesebben

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam: TANMENET Tanév: 2014/2015 Szakképesítés megnevezése: Gépi forgácsoló Szakképesítés száma: 34 521 03 Követelménymodul: Marós feladatok Követelménymodul száma: 10176-12 Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

Részletesebben

Mechanika. I. előadás február 25. Mechanika I. előadás február / 31

Mechanika. I. előadás február 25. Mechanika I. előadás február / 31 Mechanika I. előadás 2019. február 25. Mechanika I. előadás 2019. február 25. 1 / 31 Elérhetőségek, információk Tantárgy: Mechanika (GEMET266-ZD-B) Előadó: Dr. Lengyel Ákos József Elérhetőségek: Iroda:

Részletesebben

HELYI TANTERV. Szakmai Ismeretek I.

HELYI TANTERV. Szakmai Ismeretek I. HELYI TANTERV Szakmai Ismeretek I. Szakmai ismeretek I. tantárgy 72 óra Az ágazati szakmai kompetenciák erősítése a mellék-szakképesítésre meghatározott 72 óra/év időkeretben történik. Tanításának célja

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Elektromechanikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS-

A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS- A K É T V É G É N A L Á T Á M A S Z T O T T T A R T Ó S T A T I K A I V IZS- Forgatónyomaték meghatározása G Á L A T A Egy erő forgatónyomatékkal hat egy pontra, ha az az erővel össze van kötve. Például

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

2. E L Ő A D Á S D R. H U S I G É Z A

2. E L Ő A D Á S D R. H U S I G É Z A Mechatronika alapjai 2. E L Ő A D Á S D R. H U S I G É Z A elmozdulás erő nyomaték elmozdulás erő nyomaték Mechanizmusok Mechanizmus: általánosságban: A gép mechanikus elven működő részei Definíció: A

Részletesebben

Foglalkozási napló. Elektromechanikai műszerész

Foglalkozási napló. Elektromechanikai műszerész Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Elektromechanikai műszerész (OKJ száma: 34 522 01) szakma gyakorlati oktatásához 10. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma:

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A mezőgazdasági és erdészeti gépésztechnikai ismeretek

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei: GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

1. Gépelemek minimum rajzjegyzék

1. Gépelemek minimum rajzjegyzék 1. Gépelemek minimum rajzjegyzék MECHATRONIKAI MÉRNÖK BSC SZAK, LOGISZTIKAI MÉRNÖK BSC SZAK Rajzi beugró ábrák választéka (Kovács Gáborné Mezei Gizella, Rácz Péter, Szalai Péter, Törőcsik Dávid elektronikus

Részletesebben

Tengelykapcsoló. 2018/2019 tavasz

Tengelykapcsoló. 2018/2019 tavasz Jármű és s hajtáselemek I. Tengelykapcsoló Török k István 2018/2019 tavasz TENGELYKAPCSOL KAPCSOLÓK 2 1. Besorolás Nyomatékátvivő elemek tengelyek; tengelykapcsolók; vonóelemes hajtások; gördülőelemes

Részletesebben

Az M A vektor tehát a három vektori szorzat előjelhelyes összege:

Az M A vektor tehát a három vektori szorzat előjelhelyes összege: 1. feladat Határozza meg a T i támadáspontú F i erőrendszer nyomatékát az A pontra. T 1 ( 3, 0, 5 ) T 1 ( 0, 4, 5 ) T 1 ( 3, 4, 2 ) F 1 = 0 i + 300 j + 0 k F 2 = 0 i 100 j 400 k F 3 = 100 i 100 j + 500

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2017/2018. tanév, II. félév Tantárgy kód: AMB1401 Kollokvium, kredit: 3

FOGLALKOZÁSI TERV. MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2017/2018. tanév, II. félév Tantárgy kód: AMB1401 Kollokvium, kredit: 3 FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI EGYETEM Gépelemek II. tantárgy MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 017/018. tanév, II. félév TANSZÉK Tantárgy kód: AMB1401 Kollokvium, kredit: 3 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb

A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb Dr. Kadocsa László A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb munkafunkciójának megtanítása. A technikai

Részletesebben

A síkbeli Statika egyensúlyi egyenleteiről

A síkbeli Statika egyensúlyi egyenleteiről 1 A síkbeli Statika egyensúlyi egyenleteiről Statikai tanulmányaink egyik mérföldköve az egyensúlyi egyenletek belátása és sikeres alkalmazása. Most egy erre vonatkozó lehetséges tanulási / tanítási útvonalat

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA GÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA GÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK GÉPÉSZET ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. tétel A. Ismertesse az anyagok tűzveszélyességi, valamint az építmények kockázati osztályba sorolását! B. Ismertesse a szerelési

Részletesebben

2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje.

2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje. 2.1. Az oktatási folyamat tervezésének rendszerszemléletű modellje. Az oktatási folyamat tervezése a központi kerettanterv alapján a helyi tanterv elkészítésével kezdődik. A szakmai munkaközösség tagjai

Részletesebben

GÉPELEMEK I-II. Témakörök, ajánlott irodalom és ellenőrző kérdések

GÉPELEMEK I-II. Témakörök, ajánlott irodalom és ellenőrző kérdések GÉPELEMEK I-II. Témakörök, ajánlott irodalom és ellenőrző kérdések Gépészeti szerkezetek szilárdságtani vizsgálata A biztonság fogalma, a biztonsági tényező Szerkezeteket érő terhelések meghatározása,

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó

Részletesebben

AUTÓ- ÉS REPÜLŐGÉP-SZERELÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

AUTÓ- ÉS REPÜLŐGÉP-SZERELÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA AUTÓ- ÉS REPÜLŐGÉP-SZERELÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont

Részletesebben

KOHÁSZAT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

KOHÁSZAT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP KOHÁSZAT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP Az 1-6-ig feladatokban a kérdésre adott válaszok közül egy helyes. Húzza alá a helyes választ! 1. Melyik a roncsolás nélkül

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2018/2019. tanév, II. félév Tantárgy kód: BAI0082 Kollokvium, kredit: 5

FOGLALKOZÁSI TERV. MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 2018/2019. tanév, II. félév Tantárgy kód: BAI0082 Kollokvium, kredit: 5 FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI EGYETEM Gépelemek II. tantárgy MŰSZAKI ALAPOZÓ, FIZIKA ÉS GÉPGYÁRTTECHN. 018/019. tanév, II. félév TANSZÉK Tantárgy kód: BAI008 Kollokvium, kredit: 5 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék TANTÁRGYPROGRAM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék TANTÁRGYPROGRAM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék TANTÁRGYPROGRAM GÉPÉSZMÉRNÖKI BSC SZAK, JÁRMŰMÉRNÖKI BSC SZAK, MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI

Részletesebben

A gépszerkezettan tantárgyak oktatásának célja, a fejlesztendő kompetenciák

A gépszerkezettan tantárgyak oktatásának célja, a fejlesztendő kompetenciák Példa a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok tantárgy: 9. évf.:90 ó; 10. évf.:108 ó; 11.évf.:144ó; 12.évf.:128 óra - Műszaki mechanika (témakör): 11. évf.: 36óra - Gépelemek (témakör): 12. évf.:32óra -

Részletesebben

Kiegészítés a három erő egyensúlyához

Kiegészítés a három erő egyensúlyához 1 Kiegészítés a három erő egyensúlyához Egy régebbi dolgozatunkban melynek jele és címe : RD: Három erő egyensúlya ~ kéttámaszú tartó már sok mindent elmondtunk a címbeli témáról. Ez ugyanis egy megkerülhetetlen

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Dr. Égert János Dr. Molnár Zoltán Dr. Nagy Zoltán ALKALMAZOTT MECHANIKA

Dr. Égert János Dr. Molnár Zoltán Dr. Nagy Zoltán ALKALMAZOTT MECHANIKA Dr. Égert János Dr. Molnár Zoltán Dr. Nagy Zoltán ALKALMAZOTT MECHANIKA UNIVERSITAS-GYŐR Nonprofit Kft. Győr, 2010 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR ALKALMAZOTT MECHANIKA TANSZÉK ALKALMAZOTT

Részletesebben

MŰSZAKI ALAPISMERETEK 10.EV osztály Szabvány fogalma, rajztechnikai szabványok, előírások, méretarány, rajzlapok mérete.

MŰSZAKI ALAPISMERETEK 10.EV osztály Szabvány fogalma, rajztechnikai szabványok, előírások, méretarány, rajzlapok mérete. Szabvány fogalma, rajztechnikai szabványok, előírások, méretarány, rajzlapok mérete. Rajzkészítés alapszabályai, felszerelések, szabadkézi és szerkesztett rajzok. Síkmértani szerkesztések, a műszaki életben

Részletesebben

6. Előadás. Mechanikai jellegű gépelemek

6. Előadás. Mechanikai jellegű gépelemek 6. Előadás Mechanikai jellegű gépelemek 1 funkció: két tengely összekapcsolása + helyzethibák kiegyenlítése + nyomatéklökések kiegyenlítése + oldhatóság + szabályozhatóság 1 2 1 hm 2 2 kapcsolható állandó

Részletesebben

OKJ Erdészeti gépésztechnikus

OKJ Erdészeti gépésztechnikus SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdaság szakmacsoport XXXI. Agrár gépész ágazat OKJ 54 521 02 Erdészeti gépésztechnikus Hatályos: 2016. szeptember 1-től ASZK PP16 SZP SZAKGIMNÁZIUM - ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKUS A szakképesítés

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK + É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. október 24., 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

IMPULZUS MOMENTUM. Impulzusnyomaték, perdület, jele: N

IMPULZUS MOMENTUM. Impulzusnyomaték, perdület, jele: N IPULZUS OENTU Impulzusnyomaték, perdület, jele: N Definíció: Az (I) impulzussal rendelkező test impulzusmomentuma egy tetszőleges O pontra vonatkoztatva: O I r m Az impulzus momentum vektormennyiség: két

Részletesebben

Műszaki ábrázolás alapjai

Műszaki ábrázolás alapjai Műszaki ábrázolás alapjai Basic Engineering Drawing Rövid címe: Műábra alapjai Félévközi jegy 4 KOJHA171 Dr. Lovas László egyetemi docens Kötelező előkövetelmény: - Ajánlott előkövetelmény: - A mérnöki

Részletesebben

Géprajz - Gépelemek. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG Ózd (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Géprajz - Gépelemek. ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG Ózd (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ Géprajz - Gépelemek ANYAGMÉRNÖK BSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG Ózd (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR GÉP- ÉS TERMÉKTERVEZÉSI INTÉZET

Részletesebben

Energetikai Szakgimnázium és Kollégium 7030 Paks, Dózsa György út 95.

Energetikai Szakgimnázium és Kollégium 7030 Paks, Dózsa György út 95. GÉPÉSZET ISMERETEK TANTÁRGY ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. A Bevezető A Gépészeti ismeretek, mint szakmai tantárgy az érettségi vizsgán, a kötelező vizsgatárgyak körét bővíti.

Részletesebben

HELYI TANTERV. Mechanika

HELYI TANTERV. Mechanika HELYI TANTERV Mechanika Bevezető A mechanika tantárgy tanításának célja, hogy fejlessze a tanulók logikai készségét, alapozza meg a szakmai tantárgyak feldolgozását. A tanulók tanulási folyamata fejlessze

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Autógyártó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

MECHANIKA I. rész: Szilárd testek mechanikája

MECHANIKA I. rész: Szilárd testek mechanikája Egészségügyi mérnökképzés MECHNIK I. rész: Szilárd testek mechanikája készítette: Németh Róbert Igénybevételek térben I. z alapelv ugyanaz, mint síkban: a keresztmetszet egyik oldalán levő szerkezetrészre

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Műszaki rajz osztályozóvizsga témakörök 09. évfolyam

Műszaki rajz osztályozóvizsga témakörök 09. évfolyam Műszaki rajz osztályozóvizsga témakörök 09. évfolyam 1. Síkmértani szerkesztések és vetületi ábrázolás A műszaki ábrázolás eszközei: rajzlapméretek ismertetése, feliratmezők fajtái és kialakításuk, darabjegyzék,

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

TANTÁRGYPROGRAM. Dátum: 2015. június

TANTÁRGYPROGRAM. Dátum: 2015. június SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK 1 TANTÁRGYPROGRAM JÁRMŰMÉRNÖK SZAK MINDEN SZAKIRÁNY A tantárgy tantervi címe: GÉPELEMEK A tantárgy kód: NGB_ag017_1

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás ZÉHENYI ITVÁN EGYETE GÉPZERKEZETTN É EHNIK TNZÉK 6. EHNIK-TTIK GYKORLT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa Egy létrát egy verembe letámasztunk

Részletesebben

TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ STATIKA

TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ STATIKA TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ STATIKA GEMET001-B Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Műszaki Mechanikai Intézet MM/37/2018. Miskolc, 2018. február 5. HIRDETMÉNY Statika(GEMET201NB és GEMET001-B)

Részletesebben

Szakmai ismeretek. Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint!

Szakmai ismeretek. Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint! 2 Szakmai ismeretek 1.a., Ismertesse a homlokbuktató főbb részeit működési sorrendje szerint! b. Ismertesse az oldható és nem oldható kötések fogalmát, fajtáit! Beszéljen az ék, retesz, csavar kötésekről,

Részletesebben

Az igénybevételi ábrák témakörhöz az alábbi előjelszabályokat használjuk valamennyi feladat esetén.

Az igénybevételi ábrák témakörhöz az alábbi előjelszabályokat használjuk valamennyi feladat esetén. Alkalmazott előjelszabályok Az igénybevételi ábrák témakörhöz az alábbi előjelszabályokat használjuk valamennyi feladat esetén. A kényszererők számításánál a következő a szabály: Az erők iránya a pozitív

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. GÉPÉSZETI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10.

SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. GÉPÉSZETI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10. 2003/43/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 157 SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,B változat 9. évfolyam Gépészeti szakmai alapozó ismeretek 111 óra Gépészeti szakmai alapozó gyakorlatok 74 óra

Részletesebben

Műszaki ábrázolás alapjai

Műszaki ábrázolás alapjai Műszaki ábrázolás alapjai Basic Engineering Drawing Rövid címe: Műábra alapjai Félévközi jegy 4 KOJHA171 Dr. Lovas László egyetemi docens Kötelező előkövetelmény: - Ajánlott előkövetelmény: - A mérnöki

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Mechatronika/Mechatronikus mérnök Végzettség

TANTÁRGYI ADATLAP. Mechatronika/Mechatronikus mérnök Végzettség TANTÁRGYI ADATLAP 1. A tanulmányi program jellemzői 1.1 A felsőoktatási intézmény Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 1.2 Kar Marosvásárhelyi Műszaki és Humán Tudományok Kar 1.3 Tanszék Gépészmérnöki

Részletesebben

A ferde tartó megoszló terheléseiről

A ferde tartó megoszló terheléseiről A ferde tartó megoszló terheléseiről Úgy vettem észre az idők során, hogy nem nagyon magyarázták agyon azt a kérdést, amivel itt fogunk foglalkozni. Biztos azt mondják majd megint, hogy De hisz ezt mindenki

Részletesebben

Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros

Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros Aktuátorok Az ábrán a mechatronikát alkotó tudományos területek egymás közötti viszonya látható. A szenzorok és aktuátorok a mechanika és elektrotechnika szoros kapcsolatára utalnak. mért nagyság A fizikai

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN MEZŐGAZDASÁGI GÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 15 perc A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

KERESZTMETSZETI JELLEMZŐK

KERESZTMETSZETI JELLEMZŐK web-lap : www.hild.gor.hu DEME FERENC okl. építőmérnök, mérnöktanár e-mail : deme.ferenc1@gmail.com STATIKA 50. KERESZTMETSZETI JELLEMZŐK A TARTÓK MÉRETEZÉSE SORÁN SZÁMOS ESETBEN SZÜKSÉGÜNK VAN OLYAN ADATOKRA,

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár)

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár) SZÉHNYI ISTVÁN GYT LKLZOTT HNIK TNSZÉK 6. HNIK-STTIK GYKORLT (kidolgozta: Triesz Péter egy. ts.; Tarnai Gábor mérnöktanár) Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa gy létrát egy

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 6363-11 Gépelemek szerelési feladatai Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 6363-11/3 Szerkezeti

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Elektromechanikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Versenyző kódja: 15 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 15 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 521 04-2016 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 521 04 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Géplakatos szakmai

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autóelektronikai műszerész szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 525 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens

Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens Az R 3 tér geometriája Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens 2008.09.08. 1 Vektorok Vektor: irányított szakasz Jel.: a, a, a, AB, Jellemzői: irány, hosszúság, (abszolút érték) jel.: a Speciális

Részletesebben

GÉPELEMEK EGYSZERÜSÍTETT ÁBRÁZOLÁSA

GÉPELEMEK EGYSZERÜSÍTETT ÁBRÁZOLÁSA GÉPELEMEK EGYSZERÜSÍTETT ÁBRÁZOLÁSA CSAVAROK ÉS CSAVARKÖTÉSEK ÁBRÁZOLÁSA A csavarok gépészeti jellemzése A csavarok funkciói Alkatrészek rögzítése Alkatrészek mozgatása (forgó mozgás átalakítása haladó

Részletesebben

BÁNYÁSZAT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK

BÁNYÁSZAT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK BÁNYÁSZAT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A bányászat ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi vizsgakövetelményei a VII.

Részletesebben

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13.

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13. Szakmai követelmény- modul A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként Tantárgyak, témakörök Ágazati szakközépiskolai képzés óraszáma a közismereti oktatással

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS GÉPELEMEK KÁROSODÁSA 1 Üzemképesség Működésre, a funkció betöltésére való alkalmasság. Az adott gépelem maradéktalanul megfelel azoknak a követelményeknek, amelyek teljesítésére

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Gépészeti alapismeretek

Részletesebben

ERŐRENDSZEREK EREDŐJÉNEK MEGHATÁROZÁSA

ERŐRENDSZEREK EREDŐJÉNEK MEGHATÁROZÁSA ALAPOGALMAK ERŐRENDSZEREK EREDŐJÉNEK MEGHATÁROZÁSA Egy testre általában nem egy erő hat, hanem több. Legalább két erőnek kell hatni a testre, ha az erő- ellenerő alaptétel alapján járunk el. A testek vizsgálatához

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

A mechanika alapjai. A pontszerű testek dinamikája

A mechanika alapjai. A pontszerű testek dinamikája A mechanika alapjai A pontszerű testek dinamikája Horváth András SZE, Fizika Tsz. v 0.6 1 / 26 alapi Bevezetés Newton I. Newton II. Newton III. Newton IV. alapi 2 / 26 Bevezetés alapi Bevezetés Newton

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autószerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 525 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MECHANIKA. Anyagmérnök BSc Szak Évfolyamszintű tárgy. Miskolci Egyetem. Gépészmérnöki és Informatikai Kar

KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MECHANIKA. Anyagmérnök BSc Szak Évfolyamszintű tárgy. Miskolci Egyetem. Gépészmérnöki és Informatikai Kar KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MECHANIKA Anyagmérnök BSc Szak Évfolyamszintű tárgy Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Műszaki Mechanikai Intézet 1. Tantárgyleírás Tantárgy neve: Mechanika Tantárgy

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK TANTÁRGYPROGRAM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK TANTÁRGYPROGRAM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI KAR MECHATRONIKA ÉS GÉPSZERKEZETTAN TANSZÉK 1 TANTÁRGYPROGRAM GÉPÉSZMÉRNÖKI BSC SZAK, JÁRMŰMÉRNÖKI BSC SZAK, MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI

Részletesebben

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló 2/42

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló 2/42 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Az igénybevételi függvényekről és ábrákról

Az igénybevételi függvényekről és ábrákról 1 Az igénybevételi függvényekről és ábrákról Úgy tűnik, hogy a technikusi minősítő vizsgára való felkészítő tanulási / tanítási feladatok egyik legnehezebb része a tartók igénybevételeivel kapcsolatos.

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

GÁZIPARI ÉS FLUIDUMKITERMELÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

GÁZIPARI ÉS FLUIDUMKITERMELÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK GÁZIPARI ÉS FLUIDUMKITERMELÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A gázipari és fluidumkitermelési ismeretek ágazaton belüli specializáció

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: mechatronikai mérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépészeti alapismeretek emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

TANMENET. Tanév: 2015/2016. Szakképesítés száma: Követelménymodul: Követelménymodul száma: Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

TANMENET. Tanév: 2015/2016. Szakképesítés száma: Követelménymodul: Követelménymodul száma: Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam: TANMENET Tanév: 2015/2016 Szakképesítés megnevezése: Gépi forgácsoló Szakképesítés száma: 34 521 03 Követelménymodul: Köszörűs feladatok Követelménymodul száma: 10175-12 Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

Részletesebben

JÁRMŰRENDSZEREK TERVEZÉSE (Tervezési útmutató) Oktatási segédlet

JÁRMŰRENDSZEREK TERVEZÉSE (Tervezési útmutató) Oktatási segédlet JÁRMŰRENDSZEREK TERVEZÉSE (Tervezési útmutató) Oktatási segédlet 1 Tengelykapcsoló 1. Konstrukciós főméretek, befoglaló méretek 2. A nyomatékfelesleg tényező felvétele 3. A tárcsaszám, súrlódási tényező

Részletesebben

EGYSZERŰ GÉPEK. Azok az eszközök, amelyekkel kedvezőbbé lehet tenni az erőhatás nagyságát, irányát, támadáspontjának helyét.

EGYSZERŰ GÉPEK. Azok az eszközök, amelyekkel kedvezőbbé lehet tenni az erőhatás nagyságát, irányát, támadáspontjának helyét. EGYSZERŰ GÉPEK Azok az eszközök, amelyekkel kedvezőbbé lehet tenni az erőhatás nagyságát, irányát, támadáspontjának helyét. Az egyszerű gépekkel munkát nem takaríthatunk meg, de ugyanazt a munkát kisebb

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 17. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

X i = 0 F x + B x = 0. Y i = 0 A y F y + B y = 0. M A = 0 F y 3 + B y 7 = 0. B x = 200 N. B y =

X i = 0 F x + B x = 0. Y i = 0 A y F y + B y = 0. M A = 0 F y 3 + B y 7 = 0. B x = 200 N. B y = 1. feladat a = 3 m b = 4 m F = 400 N φ = 60 fok Első lépésként alkossuk meg a számítási modellt. A kényszereket helyettesítsük a bennük ébredő lehetséges erőkkel (második ábra). Az F erő felbontásával

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben