PÉNZÜGYI TERV 30+ éveseknek. Készítette:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PÉNZÜGYI TERV 30+ éveseknek. Készítette:"

Átírás

1

2 PÉNZÜGYI TERV 30+ éveseknek Készítette:

3 A Magánpénzügyi Akadémia - vagyonteremtés önerőből - A Magánpénzügyi Akadémia küldetése: közérthetővé tenni a pénzügyeket, ezzel az évtized végére 10 ezer ember előtt megnyitva a vagyonteremtés útját. Ehhez ad ötleteket a következő területeken: 1) Hogyan teremtsd meg a kezdőtőkét? 2) Hogyan lesz a megtakarításból vagyon? 3) Hogyan tanítsd ezt meg gyermekednek? Ahogy meg lehet tanulni a történelmet, egy nyelvet vagy autót vezetni, ugyanúgy mindenki képes arra, hogy elsajátítsa a vagyonteremtés alapjait.

4 Kezdhetjük? Gratulálok és nagyon örülök, hogy itt vagy és szeretnél látni egy minta tervet, amelyet valójában mindenkinek meg kellene csinálnia kortól függetlenül. A tervnek nem kell túl bonyolultnak lennie, és nem kell hatalmas erőfeszítéseket tenni, hogy valaki megcsinálja. Egyszerű alapismeretek már elegendőek elkészítéséhez. Az alábbiakban bemutatott Pénzügyi terv a 30+, 40+, 50+, 60+ de, akár 70+ éveseknek szól.

5 Amikor egy 30+ éves elhatározza, hogy családot alapít, vagy egy 40+ éves egyre jobban elkezd gondolni a jövőre, vagy az 50+ éves érzi, hogy de kár, hogy eddig nem takarított meg, mert egyre közelebb érzi, hogy a nyugdíjas éveket, akkor egyre jobban középpontba helyeződik és felértékelődik a megtakarítás, és a megtakarítás gyarapításának a kérdése. Aranyszabály: Minél előbb kezded el, annál jobban jársz. Miért?

6 Nézzük mennyi bevételhez jutsz, attól függően, hogy hány éves vagy feltételezve, hogy 65 évesen mész nyugdíjba: Ha 30 éves vagy, akkor 35x12= 420 fizetés alkalmad van még aktív éveidből, Ha 40 éves vagy, akkor 25x12= 300 fizetés alkalmad van még aktív éveidből, Ha 50 éves vagy, akkor 15x12=180 fizetés alkalmad van még aktív éveidből, Ha 60 éves vagy, akkor 5x12=60 fizetés alkalmad van még aktív éveidből, feltételezve, hogy bevételeid csak a havi fizetésből származnak.

7 Ezekből a fizetés alkalmakból kell megoldani azt a feladatot, hogy meglegyen az a pénz, amire vágysz vagy amire szükséged van. Nem látszik könnyűnek, de van egy módszer, amellyel hadd mondjam így bankot robbanthat egy fiatal, ha betartja a megtakarításra vonatkozó legfontosabb alapelveket. Nézzük meg miért olyan kritikusan fontos, hogy már egész fiatalon elkezdj megtakarítani.

8 Nézzünk egy példát! Hadd mutassam be a Motely Fool híres példáját. David Vegyük két ifjú életét. Mind a ketten most lépnek ki az életbe. David dollárt keres vagyis fele annyit, mint Michael, aki dollárral indul. Tegyük fel hogy minden évben 2,5 % fizetésemelést kapnak 73 éves korukig. David 25 évesen elkezdi félretenni fizetése 10%-át. Michael Michael úgy dönt, hogy megvárja, amíg 40 éves lesz és dollárt keres majd és csak akkor kezd félretenni.

9 A különbség! Tehát David dollárt keres, Michael dollárt keres évente. David Minden évben 2,5 % fizetésemelést kapnak a munkahelyükön, egészen addig, amíg 73 évesek nem lesznek. A különbség közöttük, hogy David 10%-át elkezdi félretenni 25 évesen, de Mike úgy dönt, hogy megvárja, amíg 40 éves lesz és dollárt keres majd. Michael

10 Legyünk konzervatívak és tegyük fel, hogy pénzük 7%-kal nő minden évben, ami kevesebb, mint az az S&P 500-as index átlagos növekedése. Ez egy teljesen reális hozam, amely minden további nélkül elérhető az S&P500 indexkövető alapba való havi befektetéssel. Mire mindketten 50 évesek lesznek, a fizetésből félretett pénzük durván dollár. Mit tippelsz kinek lesz több pénze 73 éves korában? TIPP: Vanguard S&P500 indexkövető alap tapasztalat alapján, azok, akik költségátlagolás módszerét használva minden hónapba ugyanakkora összeget fektettek be az elmúlt évtizedekben a Vanguard S&P500 indexkövető alapba, 9-12%-os megtérülést értek el.

11 Annak ellenére, hogy David egy egész életen keresztül fele annyit keres, mint Michael, mégis Davidnak 10%-kal több pénze lesz durván, mint Michael. Davidnek 2,3 millió, míg Michaelnek 2,1 millió dollár Ami még figyelemreméltóbb, hogy Michael dollárt tett félre a pénzéből, szemben David dollárjával.

12 Előadásom mottója A fenti diagramból látszik, hogy HIÁBA keres David egész életében durván FELEANNYIT, mint Michael, Davidnek lesz TÖBB PÉNZE. (Forrás: Motely Fool)

13 Ha nem vagy annyira konzervatív és azt mondod, hogy a megtakarított pénzük 8,5 %-kal nőtt minden évben, akkor Davidnak 30%-kal több pénze lesz 3,7 millió dollárjával mint Michaelnek, akinek 2,7 millió dollárja lesz. Sokan azt gondolják, hogy várni kell valami nagy lehetőségre, amikor napok alatt megduplázódik a pénzük. Azonban ez a példa éppen azt mutatja, hogy ahhoz, hogy gazdag legyél a mától történő kitartó megtakarítás a kulcs, valamint annak a megértése, hogy a vagyon egy életen át halmozódik fel.

14 Életkezdési terv Hogyan gyarapítsd a pénzed kalkulátorral számolva Most, hogy látod, hogy a megtakarításnak milyen nagy ereje van, ha eddig nem tetted akkor azonnal kezdj el megtakarítani! A jó hír, hogy a piac a Brexit eseményével kezdődően egy igen jó alkalmat nyújt majd Neked arra, hogy pénzed az elkövetkezendő 10 évben szépen gyarapodhasson. Miért?

15 Életkezdési terv Hogyan gyarapítsd a pénzed kalkulátorral számolva Azért, mert a régen várt piaci esés a Brexit-tel talán előbb elkezdődik, és Neked nincs más dolgod, mint megvárni míg a piac esik %-ot és aztán elkezdeni vásárolni az Vanguard S&P500 indexkövető alapot vagy annak ETF-jét. Az esés nem tudjuk előre mennyi idő alatt következik be, de valószínűsíthető, hogy az ezév februárjában elért 1800-as szintre leesik az S&P500 index. De ekkor még nem biztos, hogy az esés véget ér.

16 Életkezdési terv Hogyan gyarapítsd a pénzed kalkulátorral számolva Azért, mert a régen várt piaci esés a Brexit-tel talán előbb elkezdődik, és Neked nincs más dolgod, mint megvárni míg a piac esik %-ot és aztán elkezdeni vásárolni az Vanguard S&P500 indexkövető alapot vagy annak ETF-jét. A befektetés, amelyet bárki alkalmazni tud a szuper egyszerű robotpilóta módszer, ami nem más, mint, hogy: A megtakarításaidat időről időre (havonta, két havonta, három havonta) az Vanguard S&P500 indexkövető alapba tenni. Ez a befektetés hosszú távon működik, tehát minimum 10 évben kell gondolkodni, de ahogy a fenti példából látszott, inkább évben.

17 Közben elkezdi tanulmányait egy felsőfokú intézményben. Az elmúlt 6 piaci krízis utáni eredménye egy 60% részvényből és 40% kötvényből álló normál portfóliónak 1 évvel, 3 évvel és 5 évvel a krízist követően. Az ábrából látható, hogy a krízist követően milyen szép növekedése volt a portfóliónak.

18 Életkezdési terv Hogyan gyarapítsd a pénzed kalkulátorral számolva Nézzünk néhány példát, ha a piaci esés után kezdesz el befektetni az S&P500 indexkövető alapba: PÉLDA #1 30 évesen Kezdőtőke: Ft (ennyi gyűlt össze az előző években) havi megtakarítás: Ft éves hozam a krízis utáni 5 évben: 11,5% Befizetett összeg összesen: Ft Összes kamat: Adó 15%: Ft 5 év múlva 35 évesen: forintod lesz.

19 Életkezdési terv Hogyan gyarapítsd a pénzed kalkulátorral számolva Nézzünk egy példát, ha a piaci esés után kezdesz el befektetni az S&P500 indexkövető alapba: PÉLDA #2 30 évesen Kezdőtőke: Ft havi megtakarítás: Ft éves hozam a krízis utáni 5 évben: 11,5% Befizetett összeg összesen: Ft Összes kamat: Adó 15%: Ft 5 év múlva 35 évesen: forintod lesz.

20 Életkezdési terv Nézzünk egy példát, ha a piaci esés után kezdesz el befektetni az S&P500 indexkövető alapba: Hogyan gyarapítsd a pénzed kalkulátorral számolva PÉLDA #3 30 évesen Kezdőtőke: Ft havi megtakarítás: Ft éves hozam a krízis utáni 5 évben: 11,5% Befizetett összeg összesen: Ft Összes kamat: Ft Adó 15%: Ft 5 év múlva 35 évesen: forintod lesz.

21 PÉLDA #1 - nézzük meg a rákövetkező 10 évet, ha a havi megtakarítás Ft marad végig 35 évesen tehát: Felhalmozott tőke: Ft havi megtakarítás: Ft éves hozam: 9,5% adó: 15% 10 év múlva 45 évesen: forintod lesz. Ha ezt így folytatod a következő 10 évben 55 évesen Ft-od lesz.

22 PÉLDA #2 - nézzük meg a rákövetkező 10 évet, ha a havi megtakarítás Ft marad végig 35 évesen tehát: Felhalmozott tőke: Ft havi megtakarítás: Ft éves hozam: 9,5% adó: 15% 10 év múlva 45 évesen: forintod lesz. Ha ezt így folytatod a következő 10 évben 55 évesen Ft-od lesz.

23 PÉLDA #3 - nézzük meg a rákövetkező 10 évet, ha a havi megtakarítás Ft marad végig. 35 évesen tehát: Felhalmozott tőke: Ft havi megtakarítás: Ft éves hozam: 9,5% adó: 15% 10 év múlva 45 évesen: forintod lesz. Ha ezt így folytatod a következő 10 évben 55 évesen Ft-od lesz.

24 A fenti példában lévő számokat a Befektetés Habbal oktatócsomag Hogyan gyarapítsd a pénzed kalkulátorral lett kiszámolva, amellyel te magad megtervezheted az elkövetkezendő éveid megtakarításait és befektetéseit. A példából is látható, hogy minél több pénzt takarítsz meg, annál több pénzed lehet ezzel az egyszerű robotpilóta befektetési rendszerrel. A jövőt persze senki nem látja. Ne tudjuk pontosan mi fog történni, csak azt látjuk, hogy az elmúlt kríziseket tekintve nagyon valószínű, hogy az következik be, ami eddig is. Ezért eljött a Te időd, és ha eddig nem fektettél be még, akkor most várd meg amíg 15-30%-ot esik a piac és kezdj el befektetni robotpilóta módszerrel a Vanguard S&P500 indexkövető alapba!

25 Életkezdési terv Persze bármikor dönthetsz úgy, hogy az évek alatt felhalmozott pénzből költesz, ekkor a pénzügyi tervezésnél vedd a tervezett költéseidet is figyelembe, és folytasd a számítást a költségeddel csökkentett tőkéddel. Ekkor azonban kevesebb pénzed lesz év múlva. Amerikában a milliomosok között végzett kutatás azt bizonyította, hogy azok, akik a nulláról indultak 57 éves korukra érték el az 1 millió dollárt (vagy többet), ezzel a módszerrel, amit itt leírtam. Azaz a milliomos házaspárok egyikőjük fizetését félretették és azt befektették. Ez ennyire egyszerű. A Vanguard S&P500 indexkövető befektetéshez egy brókercégnél kell számlát nyitni. Ez lehet akár magyar, akár külföldi brókercég.

26 JÁTÉK Tippeld meg! Kérdés #1 Van forintod. Így a kezdőtőke: Ft éves hozam: 9,5% havi megtakarítás: 0 adó: 15% Mennyi pénzed lesz 40 év múlva?

27 JÁTÉK Tippeld meg! Válasz #1 Van forintot. kezdőtőke: Ft éves hozam: 9,5% havi megtakarítás: 0 adó: 15% Mennyi pénzed lesz 40 év múlva? Ft

28 Életkezdési terv JÁTÉK Tippeld meg! Kérdés #2 Volt forintod, amit elköltöttél. AZONBAN úgy döntesz, hogy havi Ft-ot félreteszel éves hozam: 9,5% kezdőtőke: 0 adó: 15% Mennyi pénzed lesz 40 év múlva?

29 Életkezdési terv JÁTÉK Tippeld meg! Válasz #2 Volt forintod, amit elköltöttél, de havi Ft-ot félreteszel éves hozam: 9,5% kezdőtőke: 0 adó: 15% Mennyi pénzed lesz 40 év múlva? Ft

30 JÁTÉK Tippeld meg! Kérdés #3 Az forint sok, annyit nem akarsz megtakarítani. Csak havi Ft-ot teszel félre éves hozam: 9,5% kezdőtőke: 0 adó: 15% Mennyi pénzed lesz 40 év múlva?

31 Életkezdési JÁTÉK terv Tippeld meg! Tippeld meg! Válasz #3 Az forint sok, annyit nem akarsz megtakarítani. Csak havi Ft-ot teszel félre éves hozam: 9,5% kezdőtőke: 0 adó: 15% Mennyi pénzed lesz 40 év múlva? Ft

32 Életkezdési JÁTÉK terv Tippeld meg! Tippeld meg! Kérdés # forint személyi kölcsönt veszel fel karácsonykor, mert plazma tévét akarsz venni. A hitel kamata: évi 23% havi törlesztő részlet: Ft Hány hónap alatt fogod visszafizetni a pénzt?

33 JÁTÉK Tippeld meg! Válasz # forint személyi kölcsön kamat: évi 23% havi törlesztő részlet: Ft Hány hónap alatt fogod visszafizetni a pénzt? 9 év (108 hónap)

34 A fenti számítások a Befektetés Habbal 5 befektetés tervező kalkulátorai közül a Hogyan gyarapítsd a pénzed kalkulátorral lett elvégezve.

35 Töltsd be most te is a kalkulátort, és írd be a kezdőtőkédet, a havi megtakarításokat, a kamatot (amely az első 5 évben lehet 10-11% és azt következő években 9% - amely az S&P500 indexkövető alapba való fektetés esetén várható a krízis után. Az adó 15%. Jó tervezést és sok örömöt kívánok a befektetéshez!

36 Jó tervezést, sok megtakarítást, és sikeres befektetést kívánok!

37 Köszönjük figyelmed!

ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ. Készítette:

ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ. Készítette: ÉLETKEZDÉSI TERV GAZDAG NAGYBÁCSITÓL ÍZELÍTŐ Készítette: A Magánpénzügyi Akadémia - vagyonteremtés önerőből - A Magánpénzügyi Akadémia küldetése: közérthetővé tenni a pénzügyeket, ezzel az évtized végére

Részletesebben

A világ kedvenc befektetése. Készítette:

A világ kedvenc befektetése. Készítette: A világ kedvenc befektetése Készítette: A Magánpénzügyi Akadémiáról - Anyagi függetlenség önerőből - A Magánpénzügyi Akadémia küldetése felszámolni a pénzügyi tudatlanságot Magyarországon. Ehhez ad ötleteket

Részletesebben

I Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %?

I Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %? A pénz időértéke néhány feladat és megoldása 2019. február 21. I. 320.000 Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %? PV=320.000 m=3 r =0,06 n= 4 12 FV = 320.000 (1 +

Részletesebben

Hogyan legyek tudatos pénzügyi fogyasztó?

Hogyan legyek tudatos pénzügyi fogyasztó? Hogyan legyek tudatos pénzügyi fogyasztó? Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség A program a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával valósul meg. 2015. március Pénzügyi

Részletesebben

ANYABANK PAPABANK. Készítette:

ANYABANK PAPABANK. Készítette: ANYABANK PAPABANK Készítette: A Magánpénzügyi Akadémia - vagyonteremtés önerőből - A Magánpénzügyi Akadémia küldetése: közérthetővé tenni a pénzügyeket, ezzel az évtized végére 10 ezer ember előtt megnyitva

Részletesebben

Tartalom. Speciális pénzáramlások. Feladatmegoldás, jelenértékszámítások 2010.10.19. 8. hét. Speciális pénzáramlások. Örökjáradék:

Tartalom. Speciális pénzáramlások. Feladatmegoldás, jelenértékszámítások 2010.10.19. 8. hét. Speciális pénzáramlások. Örökjáradék: Feladatmegoldás, jelenértékszámítások 8. hét 2010.10.26. 1 Tartalom Speciális pénzáramlások Örökjáradék: Olyan végtelen számú tagból álló pénzáramlás, amelynek minden eleme megegyezik. Növekvő örökjáradék:

Részletesebben

HÁROM MODELL PORTFÓLIÓ. Készítette: Alkér Orsolya Dátum: MODELL PORTFÓLIÓ

HÁROM MODELL PORTFÓLIÓ. Készítette: Alkér Orsolya Dátum: MODELL PORTFÓLIÓ 3 MODELL PORTFÓLIÓ 1 Nézd végig ÉLŐBEN a vagyonépítést 3 különböző kockázatú portfólió épülésének végigkövetésével! 3 modell portfóliót indítottunk el 2019.06.25-én. 1) MR WILSON FÓKUSZÁLT ÉRTÉKALAPÚ PORTFÓLIÓJA

Részletesebben

Hogyan szabadulj meg az ADÓSSÁGTÓL 10 lépésben - ahogy Roberték csinálták

Hogyan szabadulj meg az ADÓSSÁGTÓL 10 lépésben - ahogy Roberték csinálták Hogyan szabadulj meg az ADÓSSÁGTÓL 10 lépésben - ahogy Roberték csinálták Fordította: Czimbalmos Árpád Magyar Gazdag Papa Klub www.richdadclub.hu www.magyargazdagpapaklub.hu Hogyan Szabadultunk Meg a Rossz

Részletesebben

PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK. I. Kamatos kamat számítása

PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK. I. Kamatos kamat számítása PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK I. Kamatos kamat számítása Kamat: a kölcsönök után az adós által időarányosan fizetendő pénzösszeg. Kamatláb: 100 pénzegység egy meghatározott időre, a kamatidőre vonatkozó kamata.

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ ÜZLETI JELENTÉSE 2015. év

ÉVES BESZÁMOLÓ ÜZLETI JELENTÉSE 2015. év ÉVES BESZÁMOLÓ ÜZLETI JELENTÉSE 2015. év 1) A GAZDASÁGI KÖRNYEZET 2015. ÉVI ALAKULÁSA, VÁRHATÓ 2016. ÉVI HATÁSOK Az egészségpénztárak működésére igen érzékenyen hatnak az egyes jogszabályváltozások, a

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések Vállalati pénzügyek alapjai 2.DF alapú döntések Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 2)A DF alapú döntsek Pénzügyi alapszámítások- Visszatekintés 1) Bevezetés. Vállalati pénzügyi

Részletesebben

HITELKONSTRUKCIÓK. Mekkora lesz a jelzáloghitel értéke a második évben, a második éves törlesztő-részlet kifizetését követően?

HITELKONSTRUKCIÓK. Mekkora lesz a jelzáloghitel értéke a második évben, a második éves törlesztő-részlet kifizetését követően? Hitelkonstrukciók HITELKONSTRUKCIÓK 1. FELADAT Ön 1 000 000 Ft évi 18%-os kamatozású kedvezményes jelzálogkölcsönt kap vállalatától, amit 15 év alatt kell visszafizetnie úgy, hogy minden évben ugyanakkora

Részletesebben

HVP gyakorló példák (2015-2016-1)

HVP gyakorló példák (2015-2016-1) HVP gyakorló példák (2015-2016-1) 1. Ön egy biztosítóval 12 éves járadékszerződést akar kötni. A biztosító ajánlata úgy szól, hogy 12 éven keresztül minden év végén egy meghatározott fix összeget kap,

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsönök esetén alkalmazott kondíciókról

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsönök esetén alkalmazott kondíciókról H I R D E T M É N Y Az hivatalos tájékoztatója a ök esetén alkalmazott kondíciókról Közzététel napja: 2015. december 30. Hatályos: 2016. január 1. napjától 1 Tartalomjegyzék 1. POSTA SZEMÉLYI KÖLCSÖN HITELAKCIÓ...

Részletesebben

A webkamera szerepe és a megfelelő típus kiválasztása

A webkamera szerepe és a megfelelő típus kiválasztása A webkamera szerepe és a megfelelő típus kiválasztása Oldal 1 / 5 Ennek a témának azért szentelünk egy külön anyagot, mert sok kezdő, de még akár tapasztaltabb modell is alábecsüli a kamera szerepét! Sokan

Részletesebben

Mire törekszünk szülőként?

Mire törekszünk szülőként? Gyermekeink jövője Mire törekszünk szülőként? A szülők legszebb és egyben legnehezebb feladata, hogy gyermekeiket felkészítsék az ÉLETRE, hogy olyan értékrendszert és tudást közvetítsenek feléjük, amelynek

Részletesebben

Ahány színre festheti otthonát, a Fundamenta lakásszámla annyi féle megoldást kínál lakáscéljaira!

Ahány színre festheti otthonát, a Fundamenta lakásszámla annyi féle megoldást kínál lakáscéljaira! Partnertájékoztató 1. Általános információk Megtakarítási- és hiteltermékek Ahány színre festheti otthonát, a Fundamenta lakásszámla annyi féle megoldást kínál lakáscéljaira! Életünk talán legnagyobb és

Részletesebben

Családi V A G Y O N T E R V E Z. készítette:

Családi V A G Y O N T E R V E Z. készítette: T E G Y Ü K O T T H O N O S A B B Á A P É N Z Ü G Y E I D E T Családi V A G Y O N T E R V E Z Ő készítette: www.iflgroup.hu HELLO Neked vannak pénzügyeid? Egyáltalán a Te kezeled a pénzedet, vagy a pénzed

Részletesebben

nyugdíjelőtakarékossági számla

nyugdíjelőtakarékossági számla Hosszú távú nyugdíjcélok nyugdíjelőtakarékossági számla Szeretné megalapozni jövője anyagi biztonságát? Kezdjen megtakarítani mielőbb, hogy a nyugdíjas évek alatt a pénzügyi kérdések ne okozhassanak problémát!

Részletesebben

nyugdíjelőtakarékossági számla

nyugdíjelőtakarékossági számla Hosszú távú nyugdíjcélok nyugdíjelőtakarékossági számla Szeretné megalapozni a nyugdíjas évek biztonságát? Kezdjen megtakarítani mielőbb, hogy a gondtalan évek alatt az anyagi kérdések se okozhassanak

Részletesebben

Gazdasági Információs Rendszerek

Gazdasági Információs Rendszerek Gazdasági Információs Rendszerek 1. előadás Bánhelyi Balázs Alkalmazott Informatika Tanszék, Szegedi Tudományegyetem 2009 A pénz időértéke Mit jelent a pénz időértéke? Egy forint (dollár, euró, stb.) ma

Részletesebben

Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat

Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat Pénzügy feladatok 1. feladat Egy vállalkozás devizaszámláján 25.000 GBP található, amelyet a vállalkozás USD-re szeretne átváltani. A vállalkozás számlavezető bankja az alábbi árfolyamokat jegyzi: 366,2495

Részletesebben

A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zártkörûen Mûködô Részvénytársaság 2015. február 1-tôl hatályos Általános Szerzôdési Feltételeinek

A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zártkörûen Mûködô Részvénytársaság 2015. február 1-tôl hatályos Általános Szerzôdési Feltételeinek A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zártkörûen Mûködô Részvénytársaság 2015. február 1-tôl hatályos Általános Szerzôdési Feltételeinek (Üzletszabályzat) 9-13. sz. mellékletei 28 9. sz. melléklet

Részletesebben

Higgy abban, kézbe veheted

Higgy abban, kézbe veheted Higgy abban, kézbe veheted hogy ajövőd. Nyugdíjbiztosítás Jövőkulcs 2 Higgy magadban. Nyugdíj? Ugyan, hol van az még! Talán még bele sem gondolt, vagy igyekszik elhessegetni a nyugdíjas lét anyagi kérdéseit.

Részletesebben

Megtakarítási program az Ön által választott célra. Regnum Életbiztosítás

Megtakarítási program az Ön által választott célra. Regnum Életbiztosítás Megtakarítási program az Ön által választott célra Regnum Életbiztosítás Akár évi 130 000 Ft értékű adókedvezménnyel! Rendszeres megtakarítással a biztos jövőért Céljaink megvalósítása jelentős kiadással

Részletesebben

CÁT ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS NYUGDÍJPÉNZTÁR

CÁT ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS NYUGDÍJPÉNZTÁR CÁT ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS NYUGDÍJPÉNZTÁR 2700 Cegléd, Bede 575. Éves beszámoló kiegészítő melléklete 2014. december 31. Cegléd, 2015. május 27. Dr Vargáné Barna Judit IT elnök CÁT Önkéntes Kölcsönös Nyugdíjpénztár

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Sorozatok II.

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Sorozatok II. Sorozatok II. DEFINÍCIÓ: (Mértani sorozat) Az (a n ) valós számsorozatot mértani sorozatnak nevezzük, ha van olyan valós szám, amellyel a sorozat bármely tagját megszorozva a következő tagot kapjuk. Jelöléssel:

Részletesebben

Nyugdíjas évek csak az orrunkig látunk? Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató

Nyugdíjas évek csak az orrunkig látunk? Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató Nyugdíjas évek csak az orrunkig látunk? Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató 1 Megtakarítás 2 Nem változik az arány ha kivesszük a nyugdíjasokat Szoktak Önök megtakarítani a rendszeres jövedelmükből?

Részletesebben

Céljaim 2014-re, hogy még sikeresebb legyek!

Céljaim 2014-re, hogy még sikeresebb legyek! Céljaim 2014-re, hogy még sikeresebb legyek! A mai dátum:... FONTOS! Szánj erre a gyakorlatra elég időt! Legalább fél órára, de lehet, hogy egy órára is szükséged lesz. Adj magadnak időt, hogy tényleg

Részletesebben

Finanszírozó partnerünk az: 1 Fiat Hitelcsere Program

Finanszírozó partnerünk az: 1 Fiat Hitelcsere Program A Fiat Magyarország úgy döntött, hogy pénzügyi erőforrásainak egy részét inkább arra fordítja, hogy segítsen azoknak, akik svájci frank hitellel vásároltak autót és a nem várt árfolyam növekedés miatt,

Részletesebben

Higgy abban, hogy kézbe veheted. jövőd. Jövôkulcs nyugdíjbiztosítások. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy kézbe veheted. jövőd. Jövôkulcs nyugdíjbiztosítások. Higgy magadban. Higgy abban, hogy kézbe veheted a jövőd. Jövôkulcs nyugdíjbiztosítások Higgy magadban. Jövőkulcs nyugdíjprogram Befektetési egységekhez kötött biztosítás, amiben a befektetés összetétele a nyugdíjba vonulás

Részletesebben

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés A takarékosságot eszköznek tekintsd arra, hogy mindig független légy az emberektől, ami tisztességed megóvásának nélkülözhetetlenebb feltétele, mintsem hinnéd.

Részletesebben

Pénzügyi számítások 1. ÁFA. 2015. december 2.

Pénzügyi számítások 1. ÁFA. 2015. december 2. Pénzügyi számítások 2015. december 2. 1. ÁFA Nettó ár= Tiszta ár, adót nem tartalmaz, Bruttó ár=fogyasztói ár=adóval terhelt érték= Nettó ár+ ÁFA A jelenlegi ÁFA a nettó ár 27%-a. Összefüggések: bruttó

Részletesebben

TAKARÉK CLASSIC ÉS CLASSIC PRÉMIUM SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNYE

TAKARÉK CLASSIC ÉS CLASSIC PRÉMIUM SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNYE Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet (a továbbiakban Hitelintézet) Új igénylés 2012. április 1-től nem fogadható be TAKARÉK CLASSIC ÉS CLASSIC PRÉMIUM SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNYE Hatálybalépés napja: 2012.

Részletesebben

Mozogj! De hogyan? Szalka Andival segítünk Neked!

Mozogj! De hogyan? Szalka Andival segítünk Neked! Mozogj! De hogyan? Szalka Andival segítünk Neked! Szalka Andihoz évek óta járok edzésre, így személyes tapasztalatom, hogy az egyik legjobb edző. A mozgással kapcsolatban így neki adlak át, és hidd el,

Részletesebben

Gyermekem támogatása. Novum Életbiztosítás

Gyermekem támogatása. Novum Életbiztosítás Gyermekem támogatása Novum Életbiztosítás Ma egy biztosítás, holnap gyermeke jövőjének záloga Minden szülő arra vágyik, hogy megadhassa gyerme - kének mindazt a támogatást, amellyel hozzásegítheti céljai

Részletesebben

Kamatos kamat II. Írta: dr. Majoros Mária

Kamatos kamat II. Írta: dr. Majoros Mária Oktassunk vagy buktassunk Majoros Mária 28. április Írta: dr. Majoros Mária A számítógépek tömeges elterjedése és az internet megváltoztatták az ismeretszerzés formáit. Az iskolai oktatás mindig rendelkezett

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció Vállalati pénzügyek alapjai Konzultáció Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 13. Példa.Nominális és reál kamatláb Mekkora reálkamatot realizálnak a befektetők, amennyiben az éves

Részletesebben

Gyermekem támogatása. Novum Életbiztosítás

Gyermekem támogatása. Novum Életbiztosítás Gyermekem támogatása Novum Életbiztosítás Ma egy biztosítás, holnap gyermeke jövőjének záloga Minden szülő arra vágyik, hogy megadhassa gyerme - kének mindazt a támogatást, amellyel hozzásegítheti céljai

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK 1. A pénz időértéke I. rész (megoldott) Fizetés egy év múlva

GYAKORLÓ FELADATOK 1. A pénz időértéke I. rész (megoldott) Fizetés egy év múlva . Jelenérték (PV, NPV), jövő érték (FV) Számítsa ki az alábbi pénzáramok jelen és jövőértékét. Az A,B,C ajánlatok három külön esetet jelentenek. 0% kamatlábat használjon minden lejáratra. Jövőértéket a.

Részletesebben

Megfelelési és alkalmassági teszt

Megfelelési és alkalmassági teszt Megfelelési és alkalmassági teszt Ajánlatszám: Tanácsadó neve, kódja: Szerződő neve: Anyja neve: Születési hely, idő: Tisztelt Ügyfelünk! Jogszabályi előírás alapján a biztosítási alapú befektetési termékek

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció Vállalati pénzügyek alapjai Konzultáció Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 13. Példa.Nominális és reál kamatláb Mekkora reálkamatot realizálnaka befektetők, amennyiben az éves

Részletesebben

Kereskedelmi bankok pénzteremtése Pethő Irén 2010

Kereskedelmi bankok pénzteremtése Pethő Irén 2010 Pénzpiac 12. évfolyam Kereskedelmi bankok pénzteremtése Pethő Irén 2010 Pénzteremtés A pénzteremtés alapvető módja a hitelnyújtás. Ha egy vállalat a termelését bővíteni akarja, akkor hitelt vesz fel. A

Részletesebben

Warren Buffett, értékalapú befektető. Vásárolj egy dollárt, de ne fizess érte 50 centnél többet. Warren Buffett

Warren Buffett, értékalapú befektető. Vásárolj egy dollárt, de ne fizess érte 50 centnél többet. Warren Buffett Warren Buffett, értékalapú befektető Vásárolj egy dollárt, de ne fizess érte 50 centnél többet. Warren Buffett 1. Mi az az értékalapú befektetés? Mi az értékalapú befektetés? Az értékalapú befektetés lényege,

Részletesebben

Mennyire vagy NAGY? Pont ennyire: Amekkora korlátokat odateszel magadnak! Igaz? Annyira vagy nagy... Akkora a tered. A hatalmad. Az erőd. Stb.

Mennyire vagy NAGY? Pont ennyire: Amekkora korlátokat odateszel magadnak! Igaz? Annyira vagy nagy... Akkora a tered. A hatalmad. Az erőd. Stb. Mennyire vagy NAGY? Pont ennyire: Amekkora korlátokat odateszel magadnak! Igaz? Annyira vagy nagy... Akkora a tered. A hatalmad. Az erőd. Stb. Oké. Játsszunk el ezzel kicsit! Lássuk csak. Hol vagy most?

Részletesebben

Újra eljön a magyar részvények ideje?

Újra eljön a magyar részvények ideje? Újra eljön a magyar részvények ideje? Cinkotai Norbert Vezető elemző 2 Mi változott április óta? Az infláció erősödik, velünk maradhat. Nem csak itthon. A volatilitás némileg csökkent, de a piacok alig

Részletesebben

Öngondoskodás kutatás. Allianz Hungária Zrt. 2017

Öngondoskodás kutatás. Allianz Hungária Zrt. 2017 Öngondoskodás kutatás Allianz Hungária Zrt. 2017 Tartalom 1 Összefoglaló 2 Kilátások és bizalom a piaci szereplőkben 3 Öngondoskodás tervezése 4 Öngondoskodás kezdete 5 Nyugdíjas évek 2 Összefoglaló A

Részletesebben

Hol vannak a bajok? Pénzügyi felmérés gyerekpénzügyekről

Hol vannak a bajok? Pénzügyi felmérés gyerekpénzügyekről Hol vannak a bajok? Pénzügyi felmérés gyerekpénzügyekről A felmérés készült: 2009. május. A felmérést kéréseire válaszadók száma: 5300 fő A felmérést készítette: Csodasuli Kft. www.csodasuli.hu A kérdőív

Részletesebben

nyugdíjbiztosítás Hosszú távú nyugdíjcélok,

nyugdíjbiztosítás Hosszú távú nyugdíjcélok, Hosszú távú nyugdíjcélok, nyugdíjbiztosítás Alapozza meg nyugdíjas éveit! Kezdjen megtakarítani mielőbb, hogy a gondtalan évek alatt az anyagi kérdések se okozhassanak problémát! ÖNGONDOSKODÁS 22 Milyen

Részletesebben

nyugdíjbiztosítás Hosszú távú nyugdíjcélok, Szeretné megalapozni jövője anyagi biztonságát?

nyugdíjbiztosítás Hosszú távú nyugdíjcélok, Szeretné megalapozni jövője anyagi biztonságát? Hosszú távú nyugdíjcélok, nyugdíjbiztosítás Szeretné megalapozni jövője anyagi biztonságát? Kezdjen megtakarítani mielőbb, hogy a nyugdíjas évek alatt a pénzügyi kérdések ne okozhassanak problémát! ÖNGONDOSKODÁS

Részletesebben

Ellenőrző kérdések és feladatok... 53

Ellenőrző kérdések és feladatok... 53 Tartalomjegyzék 6. A kötelezettségekkel kapcsolatos elszámolások............................. 9 6.1 A kötelezettségek fogalma............................................ 9 6.1.1 Hosszú lejáratú kötelezettségek.................................

Részletesebben

Nemzetközi Navigátor 2011. Common Purpose Nemzetközi Navigátor. Folyamatos leadership fejlődés a jövő vezetőinek

Nemzetközi Navigátor 2011. Common Purpose Nemzetközi Navigátor. Folyamatos leadership fejlődés a jövő vezetőinek Common Purpose Nemzetközi Navigátor Folyamatos leadership fejlődés a jövő vezetőinek A szakmai fejlődés során a gyorsan előléptetett vezetőknek gyakran már karrierjük elején specializálódniuk kell egy

Részletesebben

20% adóhoz kapcsolódó kedvezménnyel és további 10% bónusszal!

20% adóhoz kapcsolódó kedvezménnyel és további 10% bónusszal! UNION-Pezsgő Nyugdíjprogram 20% adóhoz kapcsolódó kedvezménnyel és további 10% bónusszal! NyUgdíjreNdszer A nyugdíjrendszer működőképességét nagymértékben az határozza meg, hogy az aktív és nyugdíjas lakosság

Részletesebben

Mi kell a tőzsdei sikerhez?

Mi kell a tőzsdei sikerhez? Mi kell a tőzsdei sikerhez? Sándor Dávid vezető elemző Cinkotai Norbert elemző 1 Nincs szent grál! Hosszú távú befektető Trader (kereskedő) Sokféleképpen lehet sikeresnek lenni 2 A kezdő befektető legfontosabb

Részletesebben

A helyi önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló kiegészítő támogatások

A helyi önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló kiegészítő támogatások 6. számú melléklet a 2005. évi. törvényhez A helyi önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló kiegészítő támogatások 1. Önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő helyi önkormányzatok támogatása

Részletesebben

Allianz Nyugdíjpénztár

Allianz Nyugdíjpénztár Allianz Nyugdíjpénztár Öngondoskodással, nyugdíjmegtakarításokkal kapcsolatos felmérés 2017. ősz 1 HVG Állásbörze 2017 Ősz kérdőív / 1 1. Milyen jövőképed, elképzeléseid vannak a nyugdíjaddal, nyugdíjas

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Modern vállalati pénzügyek tárgyból

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Modern vállalati pénzügyek tárgyból Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Modern vállalati pénzügyek tárgyból az alap levelező képzés Gazdasági agrármérnök V. évf. Pénzügy-számvitel

Részletesebben

Hosszú távú nyugdíjcélok, önkéntes nyugdíjpénztár. Öngondoskodással megalapozhatja nyugdíjas éveinek anyagi biztonságát!

Hosszú távú nyugdíjcélok, önkéntes nyugdíjpénztár. Öngondoskodással megalapozhatja nyugdíjas éveinek anyagi biztonságát! Hosszú távú nyugdíjcélok, önkéntes nyugdíjpénztár Öngondoskodással megalapozhatja nyugdíjas éveinek anyagi biztonságát! Tudjon meg többet az önkéntes nyugdíjpénztárakról! ÖNGONDOSKODÁS 26 Milyen kérdésekben

Részletesebben

Hosszú távú nyugdíjcélok, önkéntes nyugdíjpénztár. Öngondoskodással megalapozhatja nyugdíjas éveinek anyagi biztonságát!

Hosszú távú nyugdíjcélok, önkéntes nyugdíjpénztár. Öngondoskodással megalapozhatja nyugdíjas éveinek anyagi biztonságát! Hosszú távú nyugdíjcélok, önkéntes nyugdíjpénztár Öngondoskodással megalapozhatja nyugdíjas éveinek anyagi biztonságát! Tudjon meg többet az önkéntes nyugdíjpénztárakról! ÖNGONDOSKODÁS 26 Milyen kérdésekben

Részletesebben

ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ A KÖNYVELÉSI SORRENDRŐL és a kapcsolódó késedelmes napszámról

ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ A KÖNYVELÉSI SORRENDRŐL és a kapcsolódó késedelmes napszámról ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ A KÖNYVELÉSI SORRENDRŐL és a kapcsolódó késedelmes napszámról Felhívjuk figyelmét, hogy jelen tájékoztató általános információkat tartalmaz, mely teljes körűen, a jelzáloggal fedezett,

Részletesebben

Hirdetmény Akciók kondíciói

Hirdetmény Akciók kondíciói Hirdetmény Akciók kondíciói NET BETÉT Időtartama: 2010. október 4-től visszavonásig. Leköthető legkisebb összeg: 1.000.-Ft 1 Lakossági akciós betétek Napra lekötött, fix kamatozású kizárólag lakossági

Részletesebben

Mibe érdemes befektetni?

Mibe érdemes befektetni? Mibe érdemes befektetni? 2016. Február 24. 17:30 Sándor Dávid Vezető elemző facebook.com/kbcequitas twitter.com/kbcequitas www.kbcequitas.hu Miről is volt szó novemberben? facebook.com/kbcequitas twitter.com/kbcequitas

Részletesebben

PÉNZÜGYI TUDATOSSÁG HIDVÉGI ÁRON

PÉNZÜGYI TUDATOSSÁG HIDVÉGI ÁRON PÉNZÜGYI TUDATOSSÁG HIDVÉGI ÁRON KÖZVÉLEMÉNY- ÉS PIACKUTATÁSI IGAZGATÓ PÉNZÜGYI TUDATOSSÁG Biztosítottság hajlandóság és képesség Kutatás: Telefonos módszer Pénzügyi 10 fő, felnőtt lakosság tudatosság

Részletesebben

A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zártkörûen Mûködô Részvénytársaság július 1-jétôl hatályos Általános Szerzôdési Feltételeknek

A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zártkörûen Mûködô Részvénytársaság július 1-jétôl hatályos Általános Szerzôdési Feltételeknek A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zártkörûen Mûködô Részvénytársaság 2017. július 1-jétôl hatályos Általános Szerzôdési Feltételeknek (Üzletszabályzat) 6-13. sz. mellékletei 20 6. sz. melléklet

Részletesebben

most kezdek megtakarítani

most kezdek megtakarítani most kezdek megtakarítani 1 Általános tévhit, hogy csak nagy összegeket érdemes befektetni: gondos gazdálkodással, kisebb megtakarításokkal apránként is számottevő összeget gyűjthetünk össze. A rendszeres,

Részletesebben

MEGFELELÉSI TESZT. (jogi személy)

MEGFELELÉSI TESZT. (jogi személy) MEGFELELÉSI TESZT (jogi személy) A a Keretszerződés megkötése előtt a vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmében köteles feltárni Megfelelési teszt keretében az Ön által ismert szolgáltatásokat, ügyleteket

Részletesebben

Ingatlanfinanszírozás és befektetés

Ingatlanfinanszírozás és befektetés Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Ingatlanmenedzser 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakirányú Továbbképzési Szak Ingatlanfinanszírozás és befektetés 7. Példatár Összeállította: Harnos

Részletesebben

Független Könyvvizsgálói Jelentés

Független Könyvvizsgálói Jelentés Morál-Audit Kft. 5309. Berekfürdő, Búzavirág u. 24. 1075. Budapest, Wesselényi u. 12. II/1. Tel.: +36 30 2070 735 email: moral.audit@gmail.com Független Könyvvizsgálói Jelentés a MAHART-Szabadkikötő Zrt.

Részletesebben

SZEREPJÁTÉK/CSOPORT MUNKA. Tervezett idő: megbeszélt szituációktól függően változó

SZEREPJÁTÉK/CSOPORT MUNKA. Tervezett idő: megbeszélt szituációktól függően változó SZEREPJÁTÉK/CSOPORT MUNKA Tervezett idő: megbeszélt szituációktól függően változó A feladat rövid leírása Ebben a feladatban különböző szituációk segítségével gondolhatják végig a tanulók, hogy miként

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések Vállalati pénzügyek alapjai 2.DCF alapú döntések Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 2)A DCF alapú döntsek Pénzügyi alapszámítások- Visszatekintés 1) Bevezetés. Vállalati pénzügyi

Részletesebben

Itt vannak az óriási tartozásuktól megmenekült devizahitelesek

Itt vannak az óriási tartozásuktól megmenekült devizahitelesek Itt vannak az óriási tartozásuktól megmenekült devizahitelesek 2013.03.14. 05:27 Sokan uzsorakamatokat emlegetnek a devizahitelek kapcsán, pedig a kamatoknál sokkal inkább meghatározza a havi törlesztőrészleteket

Részletesebben

TAKARÉK CLASSIC ÉS CLASSIC PRÉMIUM SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNYE

TAKARÉK CLASSIC ÉS CLASSIC PRÉMIUM SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNYE Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet (a továbbiakban Hitelintézet) TAKARÉK CLASSIC ÉS CLASSIC PRÉMIUM SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNYE Hatálybalépés napja: 2011. október 1. 1. Takarék Classic Személyi Kölcsön

Részletesebben

12. szám 123. évfolyam 2008. május 2. TARTALOM

12. szám 123. évfolyam 2008. május 2. TARTALOM 12. szám 123. évfolyam 2008. május 2. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Utasítások 17/2008. (V. 2. MÁV Ért. 12.) VIG. sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV Zrt. Értékelési

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsönök esetén alkalmazott kondíciókról

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsönök esetén alkalmazott kondíciókról H I R D E T M É N Y Az hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsönök esetén alkalmazott kondíciókról Közzététel napja: 2016.03.31. Hatályos: 2016. április 01. napjától 1 Tartalomjegyzék 1. POSTA SZEMÉLYI

Részletesebben

Az első aranyszabály, hogy mindig magadra költs először.

Az első aranyszabály, hogy mindig magadra költs először. Oldal: a 8-ból Mi az a Prosperal? - Előnyt faragunk a gazdasági válságból A prosperal.hu egy közösen szerkesztett pénzügyi kérdés-válasz oldal, ahol pénzügyi, adózási, hitellel és befektetéssel kapcsolatos

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsönök esetén alkalmazott kondíciókról

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsönök esetén alkalmazott kondíciókról H I R D E T M É N Y Az hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsönök esetén alkalmazott kondíciókról Közzététel napja: 2016.09.05. Hatályos: 2016. szeptember 06. napjától 1 Tartalomjegyzék 1. POSTA

Részletesebben

SAJÓVÖLGYE TAKARÉKSZÖVETKEZET (A TOVÁBBIAKBAN HITELINTÉZET)

SAJÓVÖLGYE TAKARÉKSZÖVETKEZET (A TOVÁBBIAKBAN HITELINTÉZET) 1. sz. melléklet SAJÓVÖLGYE TAKARÉKSZÖVETKEZET (A TOVÁBBIAKBAN HITELINTÉZET) TAKARÉK CLASSIC ÉS CLASSIC PRÉMIUM SZEMÉLYI KÖLCSÖN HIRDETMÉNYE Hatálybalépés napja: 2011. január 01. 1 1. Takarék Classic Személyi

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

A céljaink valóra válhatnak, csak tennünk kell értük! Aegon Baba-Mama Program életbiztosítás. Aegon Relax nyugdíjbiztosítás

A céljaink valóra válhatnak, csak tennünk kell értük! Aegon Baba-Mama Program életbiztosítás. Aegon Relax nyugdíjbiztosítás A céljaink valóra válhatnak, csak tennünk kell értük! Aegon Baba-Mama Program életbiztosítás Aegon Relax nyugdíjbiztosítás Az Aegon Relax nyugdíjbiztosítással megalapozhatja kiegyensúlyozott, nyugodt jövőjét!

Részletesebben

A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zártkörûen Mûködô Részvénytársaság október 17-étôl hatályos Általános Szerzôdési Feltételeknek

A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zártkörûen Mûködô Részvénytársaság október 17-étôl hatályos Általános Szerzôdési Feltételeknek A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zártkörûen Mûködô Részvénytársaság 2016. október 17-étôl hatályos Általános Szerzôdési Feltételeknek (Üzletszabályzat) 9-13. sz. mellékletei 28 9. sz. melléklet

Részletesebben

KORÁBBAN ÉRTÉKESÍTETT SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS REFERENCIAKAMAT HIRDETMÉNY

KORÁBBAN ÉRTÉKESÍTETT SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS REFERENCIAKAMAT HIRDETMÉNY Lakossági Hitelek kondíciói Érvényes: 2018. május 10 -tól/től visszavonásig KORÁBBAN ÉRTÉKESÍTETT SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS REFERENCIAKAMAT HIRDETMÉNY A hitelező a Sberbank Magyarország Zrt. (1088 Budapest,

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója az FHB Személyi kölcsön esetén alkalmazott kondíciókról

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója az FHB Személyi kölcsön esetén alkalmazott kondíciókról H I R D E T M É N Y Az hivatalos tájékoztatója az FHB Személyi kölcsön esetén alkalmazott kondíciókról Közzététel napja: 2015.11.17. Hatályos: 2015. november 18. napjától Jelen Hirdetmény az (továbbiakban

Részletesebben

... függetlenül attól, hogy jelenleg milyen az anyagi helyzete.

... függetlenül attól, hogy jelenleg milyen az anyagi helyzete. Bérelj Magadtól! A következő oldalakon bemutatjuk Önnek, hogyan juthat lakáshoz, házhoz, tengerparti apartmanhoz, üzlethelyiséghez, autóhoz...... függetlenül attól, hogy jelenleg milyen az anyagi helyzete.

Részletesebben

Nemzetközi Navigátor 2010. Nemzetközi Navigátor

Nemzetközi Navigátor 2010. Nemzetközi Navigátor Nemzetközi Navigátor A legalaposabb tudásra tapasztalati úton tehetünk szert. Jobb vezetıvé úgy tudunk válni, ha gyakoroljuk a vezetést. Valódi inspirációt nem a szokványos, bejáratott helyekrıl kaphatunk,

Részletesebben

Év végi megtakarítási és befektetési ajánlatok ÖtletAdó

Év végi megtakarítási és befektetési ajánlatok ÖtletAdó Év végi megtakarítási és befektetési ajánlatok ÖtletAdó A jelen tájékoztatóban nyújtott adóügyi következményekre vonatkozó információk az idei évre szólnak, pontosan csak az ügyfél egyedi körülményei alapján

Részletesebben

Közgazdaságtan I. Számolási feladat-típusok a számonkérésekre 6. hét. 2018/2019/I. Kupcsik Réka

Közgazdaságtan I. Számolási feladat-típusok a számonkérésekre 6. hét. 2018/2019/I. Kupcsik Réka Közgazdaságtan I. Számolási feladat-típusok a számonkérésekre 6. hét 2018/2019/I. Témakörök I. Jelenérték-számítás 1. II. Jelenérték-számítás 2. III. Intertemporális választás 1. IV. Intertemporális választás

Részletesebben

SZEMÉLYI KÖLCSÖN. Lakossági ügyfelek részére. I. Alapkondíciók. Kölcsöncélok

SZEMÉLYI KÖLCSÖN. Lakossági ügyfelek részére. I. Alapkondíciók. Kölcsöncélok Lakossági Hitelek kondíciói Érvényes: 2015. november 16 -tól/től visszavonásig SZEMÉLYI KÖLCSÖN Lakossági ügyfelek részére I. Alapkondíciók Sberbank a munkahelyen programban igénylő munkavállalók részére

Részletesebben

Lakossági ügyfelek Befektetések. Gyümölcsöző befektetés! Adómentes megtakarítási lehetőségek

Lakossági ügyfelek Befektetések. Gyümölcsöző befektetés! Adómentes megtakarítási lehetőségek Lakossági ügyfelek Befektetések Gyümölcsöző befektetés! Adómentes megtakarítási lehetőségek Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ-R) A Nyugdíj-előtakarékossági Számla jelenleg az egyetlen olyan megtakarítási

Részletesebben

1 of 4 11/11/09 9:31 AM

1 of 4 11/11/09 9:31 AM Bombasikert futott be az arany - Van még benne kakaó? 2009.11.11 07:48 Hiába döntöget egyre magasabb csúcsokat az arany árfolyama, továbbra is van még tere az emelkedésnek Juhász Gergely, a Conclude Befektetési

Részletesebben

Az MSZP követelése: Fizetésemelés Korózs Lajos szociológus Országgyűlési képviselő

Az MSZP követelése: Fizetésemelés Korózs Lajos szociológus Országgyűlési képviselő Az MSZP követelése: Fizetésemelés 2015 Korózs Lajos szociológus Országgyűlési képviselő Mi a probléma a fizetések körül? Hat éve nem volt fizetésemelés a szociális ágazatban! Emlékezetem szerint akkor,

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

Milyen gyorsan, és milyen hatékonyan fogod elérni céljaidat, legyen szó akár. 1. előléptetésről, 2. saját vállalkozás indításáról, vagy

Milyen gyorsan, és milyen hatékonyan fogod elérni céljaidat, legyen szó akár. 1. előléptetésről, 2. saját vállalkozás indításáról, vagy Milyen gyorsan, és milyen hatékonyan fogod elérni céljaidat, legyen szó akár 1. előléptetésről, 2. saját vállalkozás indításáról, vagy 3. már létező vállalkozásod felfuttatásáról? Boér Tamás www.sikertervezes.com

Részletesebben

EgyOtthon hó. EBKM 1,00% számlanyitási díjjal. EBKM 100% számlanyitási díjkedvezménnyel. Min. értékszám ért. fordulónapon:

EgyOtthon hó. EBKM 1,00% számlanyitási díjjal. EBKM 100% számlanyitási díjkedvezménnyel. Min. értékszám ért. fordulónapon: I. Természetes személyek részére elérhető módozatok termékcsalád - 0149-es termékcsoport Termékcsoport: 0149 0149 48 hó 0149 57 hó 0149 72 hó 0149 96 hó 0149 120 hó Max. szerződéses összeg: 2 800 000 Ft

Részletesebben

Személyes évek. A Személyes Év kiszámításához három adat szükséges:

Személyes évek. A Személyes Év kiszámításához három adat szükséges: Személyes évek A Személyes Év kiszámításához három adat szükséges: 1. A születés hónapja 2. A születés napja 3. Az adott év naptári száma Nagyon fontos: a Személyes Évünk mindig a születés napjától, a

Részletesebben

I. RÉSZ / 1. FEJEZET IDŐBELI ELHATÁROLÁSOK 1

I. RÉSZ / 1. FEJEZET IDŐBELI ELHATÁROLÁSOK 1 I. RÉSZ / 1. FEJEZET IDŐBELI ELHATÁROLÁSOK 1 GYAKORLÓ FELADATOK 1. feladat megoldása a) eset a futamidő végén egy összegben van a törlesztés Kölcsön-ADÓ2 Zrt. 1/ 11.01. Kölcsön nyújtása elhatárolása (15

Részletesebben

Otthonteremtési kamattámogatásos használt lakásvásárlási hitel

Otthonteremtési kamattámogatásos használt lakásvásárlási hitel Rábaközi Takarékszövetkezet Otthonteremtési kamattámogatásos használt lakásvásárlási hitel Használt lakás vásárlásra 4,16% 4,16% 4,16% 4,34% adósok kamattámogatásra nem jogosultak. az első öt kamatperiódusban

Részletesebben

PÉNZÜGYI TIPPEK ÉLETKEZDÉSHEZ

PÉNZÜGYI TIPPEK ÉLETKEZDÉSHEZ PÉNZÜGYI TIPPEK ÉLETKEZDÉSHEZ Első felelős pénzügyi döntéseid előtt állsz? Kezdd el a tervezést már ma! Olvasd el tájékoztatónkat, hogy megismerj néhány fontos tippet a tudatos pénzügyi tervezésről! 33.

Részletesebben

KORÁBBAN ÉRTÉKESÍTETT SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS REFERENCIAKAMAT HIRDETMÉNY

KORÁBBAN ÉRTÉKESÍTETT SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS REFERENCIAKAMAT HIRDETMÉNY Lakossági Hitelek kondíciói Érvényes: 2018. október 10 -tól/től visszavonásig KORÁBBAN ÉRTÉKESÍTETT SZEMÉLYI KÖLCSÖN ÉS REFERENCIAKAMAT HIRDETMÉNY A hitelező a Sberbank Magyarország Zrt. (1088 Budapest,

Részletesebben

Év végi megtakarítási és befektetési ajánlatok ÖtletAdó

Év végi megtakarítási és befektetési ajánlatok ÖtletAdó Év végi megtakarítási és befektetési ajánlatok ÖtletAdó A jelen tájékoztatóban nyújtott adóügyi következményekre vonatkozó információk az idei évre szólnak, pontosan csak az ügyfél egyedi körülményei alapján

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsönök esetén alkalmazott kondíciókról

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója a Posta Személyi Kölcsönök esetén alkalmazott kondíciókról H I R D E T M É N Y Az hivatalos tájékoztatója a ök esetén alkalmazott kondíciókról Közzététel napja: 2016.02.18. Hatályos: 2016. február 19. napjától 1 Tartalomjegyzék 1. POSTA SZEMÉLYI KÖLCSÖN HITELAKCIÓ...

Részletesebben