Mindegyik esetben a képen egy új réteg jelenik meg, amit a Rétegek paletta is mutat.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mindegyik esetben a képen egy új réteg jelenik meg, amit a Rétegek paletta is mutat."

Átírás

1 48 IV. Rétegek A RÉTEG FOGALMA A rétegek a Photoshop talán leggyakrabban használt eszközei. A rétegeket úgy érdemes elképzelni, mintha a képre újabb képeket illesztenénk. Megadhatjuk, hogy ezek a rétegek hogyan hassanak egymásra, mennyire legyenek átlátszóak, hogyan színezõdjenek a képpontok. Amikor a Photoshopba egy átlagos képet olvasunk be (nem egy többrétegû PSD-t vagy PDD-t a Photoshop rétegeit csak ezek a fájlok tudják tárolni!), vagy egy új képet hozunk létre, ez a kép legtöbbször Háttérréteg lesz. Ehhez adhatunk új rétegeket (például másolással). A háttérréteg szerepe különleges: mögé nem helyezhetünk másik réteget, nem tehetjük átlátszóvá stb. Természetesen nem szükségszerû, hogy a képnek legyen háttere. A rétegek segítségével akár úgy is módosíthatjuk a kép egyes területeit, hogy a többi rész ne változzon. Rajzolhatunk, szerkeszthetünk, beilleszthetünk, megváltoztathatjuk a sorrendjüket, elhelyezkedésüket, átlátszóságukat, méretüket növelhetjük és csökkenthetjük, átszínezhetjük, forgathatjuk és tükrözhetjük õket, maszkokat (lásd késõbb) használhatunk, anélkül, hogy a kép többi rétegét módosítanánk. Ugyanígy több réteg esetében, akár egyszerre, együtt is módosíthatjuk õket (vagy a rétegek közül csak néhányat) egy különleges réteg segítségével (ez nevezik korrekciós rétegnek) ezzel az összes alatta levõ rétegen tónus és színkorrekciókat végezhetünk. Így szabadon kísérletezhetünk a grafikák, betûk, speciális hatások, átlátszóságok, és Keverési (Összhatás) módok bármely kombinációjával anélkül, hogy újra attól kellene félnünk, hogy elrontunk valamit. Szóval a rétegek használatával úgy összezagyválhatunk egy vagy több képet, hogy még! Tegyük fel, hogy egy kép valamelyik részletét ugyanazon vagy egy másik kép szerkesztéséhez szeretnénk felhasználni. Ebben az esetben is tanácsos a részletet egy rétegre tenni. Réteg létrehozása kijelöléssel és másolással Jelöljük ki a képnek azt a részét, amelybõl réteget akarunk készíteni. Hozzunk létre belõle egy új réteget. Másik képre: 4 húzzuk át a CTRL+egér vagy a Mozgató eszköz segítségével; 4 vagy másoljuk a vágólapon keresztül. Ugyanarra a képre: 4 kattintsunk a Réteg/Új/Réteg másolással (Réteg/Új/Rétegre másolás) menüpontra; 4 vagy kattintsunk a Réteg/Új/Réteg kivágással (Réteg/Új/Rétegre kivágás) menüpontra; 4 vagy másoljuk a vágólapon keresztül. Mindegyik esetben a képen egy új réteg jelenik meg, amit a Rétegek paletta is mutat.

2 Képszerkesztés 49 A Rétegek paletta jelölései A palettán annyi sor található, ahány rétegünk van. A palettán a sorok elejétõl kezdve a következõk találhatók: Szem jelzi, hogy ez a réteg látható. Ki- és bekapcsolása: kattintsunk a szemre vagy a szem helyére. Ecset ez az aktív réteg, éppen ezen a rétegen dolgozunk (egyidejûleg a neve sötét alapon fehér felirattal olvasható). Kikapcsolása: kattintsunk egy másik rétegnél a réteg nevére. Rétegmaszk a rétegen rétegmaszk található, és a maszk aktív, nem a réteg (lásd késõbb a Maszkok fejezetet!). Láncszem a réteget összekapcsoltuk az aktív réteggel, illetve a rétegmaszkot a rétegével. Ebben az esetben bizonyos mûveleteket (például mozgatás stb.) együtt végezhetünk el a kapcsolt rétegeken. Ki- és bekapcsolása: kattintsunk a láncszemre, illetve a láncszem helyére. Bélyegkép a réteg tartalma kicsinyítve. Csak a gép tulajdonságai korlátozzák a megjeleníthetõ rétegek számát, de csak egy lehet aktív! Ha az aktív réteget nem láthatóvá tesszük, nem lehet a képen dolgozni! A paletta alján három ikon található(ezek használatát a késõbbiekben ismertetjük!): Rétegmaszk hozzáadása; Új réteg létrehozása; Jelenlegi réteg törlése. A rétegek egymásra helyezésekor érvényesülnek a Színbeállítások és Átlátszóság, a kijelölés Lágy pereme és Finomított beállítása is (lásd a Rétegek egymáshoz viszonyított tulajdonságainak beállítása fejezetet). Általában az elõször létrehozott vagy behívott kép háttérréteg lesz, pedig esetenként jobb volna, ha azt is sima rétegként kezelhetnénk, mert például a háttér sohasem átlátszó, és semmit nem lehet alácsúsztatni. Erre több lehetõségünk van: a háttérrõl rétegmásolatot készítünk; a háttért réteggé alakítjuk. Rétegmásolat készítése Kattintsunk a Rétegek palettán a másolandó rétegre (lehet a háttér is). Kattintsunk a Réteg/Rétegmásolat menüpontra. Fogadjuk el a felkínált nevet vagy adjunk neki újat. Válasszuk ki a Dokumentum (Kép) lenyíló listájából, hogy a behívott képek közül melyiknek legyen új rétege, vagy adjuk meg, mi legyen a réteget tartalmazó új kép neve. Kattintsunk az OK-ra.

3 50 Háttér átalakítása réteggé Kattintsunk duplán a Rétegek palettán a hátteret tartalmazó rétegre. A megjelenõ ablakban fogadjuk el a felkínált nevet, vagy írjuk be a réteg új nevét. Állítsuk be a réteg tulajdonságait. Kattinsunk az OK-ra. Új réteg létrehozása Kattintsunk a Réteg/Új/Réteg menüpontra (a kinyíló ablak beállításai és a folytatás megegyezik az elõzõben leírtakkal); vagy a Rétegek paletta Új réteg létrehozása gombjára az új réteg minden kérdezés nélkül létrejön. Réteg aktívvá tétele Kattintsunk a Rétegek palettán annak a rétegnek a nevére, amelyikkel dolgozni szeretnénk. A felirat elõtt megjelenik az aktív réteget jelölõ ecset. Rétegek sorrendjének cseréje A rétegeket úgy képzeljük el, mint egymás elé helyezett képek sorozatát. A Rétegek palettán az egyre lejjebb lévõk egyre hátrébb helyezkednek el. Fogjuk meg egérrel a Rétegek palettán azt a réteget, amelyiket át szeretnénk helyezni, és mozgassuk a listába az új helyére. (Természetesen a Háttér réteg nem helyezhetõ át, csak ha már átalakítottuk normál réteggé.) Nyomtatáskor a papíron csak a látható rétegek jelennek meg! Rétegek egyesítése Ha több rétegünk van, a program mentéskor csak a.pdf,.pdd formátumot kínálja fel. Tehát ha más formátumban szeretnénk menteni, a rétegeket elõbb egyesíteni kell. Természetesen a mentett kép már csak egy réteget tartalmaz, és ha a képet újra megnyitjuk, az egyes rétegek már nem állíthatók vissza. Az egyesített rétegek csak az egyesítés visszavonásával választhatók szét. A látható rétegek egyesítése Kattintsunk a Réteg/Láthatók egyesítése menüpontra. A csatolt rétegek egyesítése Kattintsunk a Réteg/Csatoltak egybeolvasztása (Réteg/Kapcsolt rétegek egyesítése) menüpontra (a menüpont csak akkor létezik, ha vannak kapcsolt rétegek). Az összes rétege egyesítése Kattintsunk a Réteg/Rétegek összeolvasztása menüpontra.

4 Képszerkesztés 51 Rétegek egymáshoz viszonyított tulajdonságainak beállítása Kattintsunk duplán a Rétegek palettán arra a rétegre, melynek meg szeretnénk változtatni valamelyik tulajdonságát. A megjelenõ Réteg beállítások ablakban állítsuk be a réteg tulajdonságait: Nézõkép kapcsoló a módosítások eredményét azonnal láthatjuk; Áttetszõség (Átlátszóság); Mód; Keverés ha (Összhatás) itt állíthatjuk be, hogy az aktív és az alatta fekvõ réteg képpontjai milyen fényességûek legyenek a bal csúszkák a világosabbakat jelenítik meg, és a sötétebbeket teszi átlátszóvá, a jobb csúszkák pont fordítva. Ezt minden színcsatornára külön is beállíthatjuk! Ha lágy átmeneteket szeretnénk a rétegek között, az ALT billentyût lenyomva kattintsunk a csúszkára a háromszögek kettéválnak, mindegyik tag külön-külön mozgatható, és a kettõ közötti távolság szabja meg az átmenetet. A Csoportosítás az elõzõ réteggel (csak a Photoshop 4-ben!) kapcsolóval egy csoportba foglalhatjuk az aktív és az alatta lévõ réteget. Az egész befejeztével kattintsunk az OK-ra. Rétegek határvonalainak simítása Amikor az egyik képbõl kivágott réteget beillesztjük egy másikba, elõfordulhat, hogy a beszúrt kép széle csúnya lesz, sõt, ha lágy peremet használtunk, megjelenhetnek a széleken a háttérszín képpontjai is. Esetenként valamennyire ezen is lehet segíteni. Kattintsunk a Rétegek palettán arra a rétegre, amelyik széleinek illesztését javítani szeretnénk. Kattintsunk a Réteg/Belesimítás menüpontra, és válasszuk ki a felkínált lehetõségek közül a nekünk megfelelõt: Szegélyek elmosása (Beleolvasztás) eltávolítja a beillesztendõ réteg szélérõl a háttérszínt tartalmazó képpontokat, és olyanokkal helyettesíti, melyek a háttérszínt nem tartalmazzák. A Szélesség értékének a tapasztalat szerint elég 1-2 pixel. Fekete perem eltávolítása (Fekete perem kivétel) ha a lágy peremû kiválasztásba fekete került, eltávolítja. Fehér perem eltávolítása (Fehér perem kivétel) ha a lágy peremû kiválasztásba fehér került, eltávolítja.

5 52 Réteg törlése Kattintsunk a törlendõ rétegre. Kattintsunk a Réteg/Réteg törlése menüpontra; a réteg ezzel törlõdik; vagy a Rétegek paletta Jelenlegi réteg törlése (Törli a kijelölt réteget) gombjára a program a törlés elõtt megerõsítést kér; vagy kattintsunk a réteg nevére, fogjuk meg, és húzzuk a paletta alján található kuka ikonra. LÉPÉSRÕL LÉPÉSRE Réteg létrehozása és tulajdonságai 23. mintafeladat Hozzunk létre egy, levelet tartalmazó új réteget a MALLORCA.JPG képen. Töltsük be a MALLORCA.JPG és LEAF.PSD fájlokat. Növeljük meg a MALLORCA.JPG-t képernyõnyi méretre kattintsunk a Nagyító eszközre, majd jobb gombbal a képre, és válasszuk a Képernyõhöz igazítás (Képernyõnyi méret ) menüpontot. A réteg létrehozása kijelöléssel és másolással: Jelöljük ki a Varázspálcával a LEAF.PSD fájl levelét. (A Tûrés értékét válasszuk nagyra legalább 220-ra hogy egyetlen kattintás elég legyen a kijelöléshez.) A CTRL billentyût nyomva tartva húzzuk át a MALLORCA. JPG képre úgy, hogy a levél fát is, házat is, tengert is takarjon. Létrehoztunk egy új réteget a képen a Rétegek palettán 1. réteg lett a neve. A képet ne zárjuk be, mert a feladat folytatódik! Réteg láthatósága a 23. mintafeladat folytatása Jelenítsük meg a módosított MALLORCA.JPG képen az egyes rétegeket. Kattintsunk a Rétegek palettán az 1. réteg (Réteg 1.) elõtt látható szemre eltûnik, és vele együtt a réteg sem látható. Most kattintsunk a szem helyére megjelenik mind a szem, mind a levél. Ismételjük meg ezt a Háttérrel is. Réteg átlátszósága a 23. mintafeladat folytatása Változtassuk meg a módosított MALLORCA.JPG képen az egyes rétegek átlátszóságát. Kattintsunk a Réteg/Réteg beállítások menüpontra. Ha nincs bekapcsolva a Nézõkép kapcsoló, kattintsunk rá. Módosítsuk az Áttetszõség (Átlátszóság) értékét 50 %-ra a levél elhalványul. Állítsuk vissza 100 %-ra. A Keverés ha felsõ skáláján (Ez a réteg) a bal oldali csúszkát húzzuk be középre (kb. 120) a levél sötétebb részei elhalványulnak. Húzzuk vissza a szélére. A Keverés ha felsõ skáláján (Ez a réteg) a jobb oldali csúszkát húzzuk be középre (kb. 120) a levél világosabb részei halványulnak el. Húzzuk vissza a szélére. A Keverés ha alsó skáláján (Az alatta levõ) a bal oldali csúszkát húzzuk be középre (kb. 120) az alsó kép sötétebb részei lefedik a levelet (csak a levél változik!). Húzzuk vissza a szélére. A Keverés ha alsó skáláján (Az alatta levõ ) a jobb oldali csúszkát húzzuk be középre (kb. 120) az alsó kép világosabb részei lefedik a levelet (csak a levél változik!). Húzzuk vissza a szélére. Kattintsunk a Mégse gombra.

6 Képszerkesztés 53 Összhatás módok a 23. mintafeladat folytatása Vizsgáljuk meg a módosított MALLORCA.JPG képen a rétegek összhatását. Kattintsunk a Réteg/Réteg beállítások menüpontra. Ha nincs bekapcsolva a Nézõkép kapcsoló, kattintsunk rá. Gördítsük le a Mód listáját, és próbáljuk ki az összes lehetõséget. A Mégse gombbal lépjünk ki az ablakból. Háttér réteggé alakítása a 23. mintafeladat folytatása Alakítsuk át réteggé a módosított MALLORCA.JPG képen a hátteret. Kattintsunk duplán a Rétegek palettán a Háttér feliratra. A megjelenõ ablakban fogadjuk el a 0. réteg nevet és kattintsunk az OK-ra. Rétegek cseréje a 23. mintafeladat folytatása Cseréljük meg a módosított MALLORCA.JPG képen a rétegeket. Kattintsunk a Rétegek palettán valamelyik rétegre. A bal gombot lenyomva fogjuk meg a réteget az egérrel, és húzzuk a másik réteg fölé, majd egy kicsit tovább is a rétegek helyet cseréltek. A levél már nem látható, mert a 0. réteg takarja. Rétegek határvonalának simítása a 23. mintafeladat folytatása Simítsuk ki a módosított MALLORCA.JPG képen a levél határvonalát. Cseréljük meg a rétegsorrendet úgy, hogy a levél legyen felül ebben az esetben a Rétegek palettán is a levelet tartalmazó réteg a felsõ, és ha a réteg látható, látszik a levél. Nagyítsuk kb. 400%-ra a képet úgy, hogy a levél széle jól látszódjék válasszuk a Nagyító eszközt és kattintsunk négyszer a levélre. Tegyük aktívvá a levelet tartalmazó réteget kattintsunk a Rétegek palettán az 1.réteg szóra. Kattintsunk a Réteg/Belesimítás/Szegélyek elmosása (Réteg/Belesimítás/Beleolvasztás ) menüpontra. A Szélesség értéke legyen 5 pixel, majd OK. Vonjuk vissza kattintsunk a Szerkesztés/Visszavonás menüpontra. Kattintsunk a Réteg/Belesimítás/Fekete perem eltávolítása (Réteg/Beleolvasztás/Fekete perem kivétel ) menüpontra a változások alig láthatók. Vonjuk vissza kattintsunk a Szerkesztés/Visszavonás menüpontra. Kattintsunk a Réteg/Belesimítás/Fehér perem eltávolítása (Réteg/Beleolvasztás/Fehér perem kivétel ) menüpontra. Vonjuk vissza kattintsunk a Szerkesztés/Visszavonás menüpontra. Mentés nélkül zárjuk be a képeket. Látható rétegek egyesítése a 23. mintafeladat folytatása Egyesítsük a módosított MALLORCA.JPG képen a rétegeket. Ha nem a levél van felül, cseréljük meg a rétegsorrendet ebben az esetben a Rétegek palettán is a levelet tartalmazó réteg a felsõ, és ha a réteg látható, látszik a levél is.

7 54 Kattintsunk a Réteg/Láthatók egyesítése menüpontra most már csak egyetlen rétegünk van, és ez a 0. réteg (Réteg 0.) nevet viseli. Vonjuk vissza. Kattintsunk a Réteg/Rétegek összeolvasztása menüpontra most már csak egyetlen rétegünk van, és ez a Háttér nevet viseli. Mentés nélkül zárjuk be a képeket. Rétegmásolat készítése 24. mintafeladat Hozzuk létre a MALLORCA.JPG hátterének rétegmásolatát. Töltsük be a képet. Kattintsunk a Rétegek palettán a Háttér feliratra (csak ez van!). Kattintsunk a Réteg/Rétegmásolat menüpontra. Fogadjuk el a felkínált Háttér másolata nevet. Kattintsunk az OK-ra.

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Másolás és beillesztés lehetőségei. A rétegmaszk

Másolás és beillesztés lehetőségei. A rétegmaszk Másolás és beillesztés lehetőségei A rétegmaszk Feladat A festett paravánba vágott nyílásokba illesszük be a fiú és a lány arcképét! Többféle megoldást vizsgálunk. Ehhez a feladathoz nem mindegyik célszerű,

Részletesebben

A színkezelés alapjai a GIMP programban

A színkezelés alapjai a GIMP programban A színkezelés alapjai a GIMP programban Alapok.Előtér és háttér színek.klikk, hogy alapbeállítás legyen ( d és x használata).hozzunk létre egy 640x400 pixeles képet! 4.Ecset eszköz választása 5.Ecset kiválasztása

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Téglalap kijelölés opciói

Téglalap kijelölés opciói Kijelölés Téglalap kijelölés opciói Hozzunk létre egy új képet (méret: 640x400)!.Téglalap kijelölő eszköz kiválasztása. Kijelölés-szerkesztő megnyitása. Kijelölés megrajzolása Opciók: 4. Élsímítás 5. Lágy

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Számítógépes grafika

Számítógépes grafika Számítógépes grafika Táblázatok a 9. osztályos informatika-tankönyvhöz Nemzeti Tankönyvkiadó, 2005 (Rsz.:16172) Az alábbiakban táblázatos formában megadjuk az egyes leckékben említett tevékenységekhez

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt).

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt). Word VI. Lábjegyzet A számozást minden oldalon vagy minden szakaszban újrakezdhetjük. Mutassunk a Beszúrás menü Hivatkozás pontjára, majd kattintsunk a Lábjegyzet parancsra. Ebben a részben megadhatjuk,

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

Tartalom Képernyő részei... 2

Tartalom Képernyő részei... 2 Tartalom Képernyő részei... 2 Sötétszürke menü részei... 2 1. Menü kibontása... 2 2. Eszközök... 3 3. Műveletek... 3 Világosszürke menü részei... 4 Kijelölés... 4 Okos kijelölés... 5 Körülvágás... 6 Vegyes

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények Bevezető Mi is az a GeoGebra? dinamikus matematikai szoftver könnyen használható csomagolásban az oktatás minden szintjén alkalmazható tanításhoz és tanuláshoz egyaránt egyesíti az interaktív geometriát,

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon

Weboldal grafika készítés elméleti síkon Grafikából szabáványos CSS és XHTML sablon Az elméleti rész után jöhet a gyakorlati megvalósítás. A grafika nem lesz túl bonyolult, hogy egyszerűen reprodukálható legyen bárki számára. A megvalósítási szakasz inkább csak érzékeltetés, hogy mire

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Belépés a www.akademiai.hu-n vásárolt e-könyvek eléréséhez. 2. A könyvespolc. 3. Az olvasó nézet

Tartalomjegyzék. 1. Belépés a www.akademiai.hu-n vásárolt e-könyvek eléréséhez. 2. A könyvespolc. 3. Az olvasó nézet Tartalomjegyzék 1. Belépés a www.akademiai.hu-n vásárolt e-könyvek eléréséhez 2. A könyvespolc 3. Az olvasó nézet 3.1. A lapozás, a helyi menü megjelenítése 3.2. A helyi menü opciói 3.3. Hivatkozások és

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Kézikönyv. Felhasználói regiszter

Kézikönyv. Felhasználói regiszter Kézikönyv Felhasználói regiszter Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 AZ UTASÍTÁS TULAJDONSÁGA... 8 3 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 9 4 AZ UTASÍTÁS TULAJDONSÁGA... 15 5 ABAS-ERP UTASÍTÁS

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint I. Ablakok I.1. Ablak fogalma Windows = ablak, rövidítése: win Program indítás kinyílik az ablaka I.2. Ablak részei A programablak rendszerint az alábbi részekre

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések Dokumentáció IT Worx Web eszközök Hír box 1. Első lépések A szöveg melletti háromszögre kattintva rendezhetjük a hír boxokat abc szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe: Ha rákattintunk az egyik hír box

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. Adminisztrációs felület elérhetősége: http://www.bodrogkoz.com/wp-admin/ vagy http://www.bodrogkoz.com/wp-login.php A honlap tesztidőszak alatt az alábbi címen érhető

Részletesebben

Hogyan kezdjük a VUE-val

Hogyan kezdjük a VUE-val Hogyan kezdjük a VUE-val Új térkép készítése VUE indításához: 1. Válasszuk a Start -> Minden program -> VUE -> VUE pontot. VUE elindul. A VUE eszköztár, a térkép vászon, és a lebegő Formázás eszköztár

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja Képszerkesztés Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2 A modul célja Az ECDL Képszerkesztés alapfokú követelményrendszerben (Syllabus 1.0) a vizsgázónak értenie kell a digitális

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

A kollázs = technika, a montázs = alkotási elv (Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete)

A kollázs = technika, a montázs = alkotási elv (Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete) Montázs készítése + = A jobb oldali képhez hasonlót fogunk csinálni egy szerelmespár és egy levél fotójából. Az ötlet eredetije megtalálható a Digitális Fotó Magazin 2010. decemberi számában, ahol a Photoshop

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

A GIMP festő és rajzolóeszközei

A GIMP festő és rajzolóeszközei A GIMP festő és rajzolóeszközei Az eszközök felsorolása Menü: Eszközök/Festőeszközök, vagy eszköztár Kitöltési eszköz (Bucket fill) színnel vagy mintával tölti ki a hasonló egybefüggő területet Színátmenet

Részletesebben

é rtésí té sék szű ré sé

é rtésí té sék szű ré sé E-mail é rtésí té sék szű ré sé Szűrési beállítások 2019. 01. 03. Tartalom E-mail értesítések szűrése...2 Gyakorlati példák szűrési feltételek megadására...2 Szűrés beállítása a levelezőrendszerben...2

Részletesebben

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként ETA tárgyfelelős Munka az ETA-ban tárgyfelelősként Tartalomjegyzék Angol nyelvű tárgy létrehozása... 2 Saját tárgyak szerkesztése (idegen-nyelvű is)... 5 Nyelvi habilitáció jelölése... 8 Angol nyelvű tárgy

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Cellaműveletek. Egy táblázat szerkesztése folyamán bármikor előfordulhat, hogy új sorokat vagy oszlopokat kell beszúrnunk.

Cellaműveletek. Egy táblázat szerkesztése folyamán bármikor előfordulhat, hogy új sorokat vagy oszlopokat kell beszúrnunk. Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk azzal, hogy milyen lehetőségeink vannak egy táblázat adatainak kibővítéséhez, átrendezéséhez, valamint bizonyos részeinek eltávolításához. Tehát megtanuljuk,

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az alkalmazása megnyitása Hozzáférés a kiadványokhoz

Tartalomjegyzék. Az alkalmazása megnyitása Hozzáférés a kiadványokhoz Első lépések Tartalomjegyzék Az alkalmazása megnyitása Hozzáférés a kiadványokhoz Könyvespolc A könyvespolc elemei A könyvespolc funkciói Egy kiadvány letöltése Egy kiadvány megnyitása Olvasó modul Olvasás

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A bevezető gyakorlat célja a további munkához szükséges alaptevékenységek (pl. fájlok keresése, másolása) áttekintése. A gyakorlat anyagában szereplő feladatok többféleképpen

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Térkép megjelenítése

Térkép megjelenítése Térkép megjelenítése VUE-nek több eszköze is van, hogy rendszerezzen és megmutasson térkép tartalmat, képet és csomópontot. Zoom opció, térkép beállítások és metszés a következőekben lesz tárgyalva. Zoom

Részletesebben

KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE

KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE KÉPERNYŐKÉP KÉSZÍTÉSE Ez a segédlet azért készült, hogy segítséget nyújtson az ÉTDR hibabejelentés mellé csatolandó képernyőkép készítéséhez. Készült: 2015. 02. 25. Tartalom Bevezető... 3 Windows operációs

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához QualcoMAE jártassági vizsgálatok Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához Első lépések... 2 A jelentkezési lap kitöltése... 6 A minták megérkeztének visszaigazolása... 10 Eredmények rögzítése...

Részletesebben

Évváltási teendők

Évváltási teendők Évváltási teendők 2018-2019 Évváltási tájékoztató az Iratkezelő szakrendszerhez eddig csatlakozott, illetve az előrehozott csatlakozó nagyvárosok részére. Tisztelt Felhasználók! Jelen tájékoztatóban szereplő

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ Jelentkezési útmutató I. Bevezető A szakirányú továbbképzési szakokra történő jelentkezés a Probono rendszer felületén keresztül történik.

Részletesebben

Diagram készítése. Diagramok formázása

Diagram készítése. Diagramok formázása Diagram készítése Diagramok segítségével a táblázatban tárolt adatainkat különféle módon ábrázolhatjuk. 1. A diagram készítésének első lépése az adatok kijelölése a táblázatban, melyekhez diagramot szeretnénk

Részletesebben

Backup Premium Rövid útmutató

Backup Premium Rövid útmutató A programról A Memeo Backup Premium egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. Az értékes, érzékeny dokumentumokról automatikus biztonsági másolatot

Részletesebben

Ez a Pixteller nyitó oldala. Itt atalálod a regisztrációs felületet, illetve, ha az már megvan, akkor a bejelentkezést >> > Login

Ez a Pixteller nyitó oldala. Itt atalálod a regisztrációs felületet, illetve, ha az már megvan, akkor a bejelentkezést >> > Login Ez a Pixteller nyitó oldala Itt atalálod a regisztrációs felületet, >>> Sign Up illetve, ha az már megvan, akkor a bejelentkezést >> > Login Ez a Pixteller nyitó oldala A regisztráció nagyon egyszerű,

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Taszkok 1 és mérföldkövek

Taszkok 1 és mérföldkövek Taszkok 1 és mérföldkövek Mint korábban már tanultuk, a feladat megoldása során a fő, összetett tevékenységeket résztevékenységekre kell bontani (az átláthatóság, érthetőség miatt), majd ezekhez rendeljük

Részletesebben

Hossz- és keresztszelvények előállítása

Hossz- és keresztszelvények előállítása Hossz- és keresztszelvények előállítása Pontok betöltése Első lépésben, a három dimenzióban felmért pontokat kell betölteni egy új, üres állományba. Ehhez a Munka/Térképek ablakot nyissuk meg, itt a Térkép/Koordinátajegyzék

Részletesebben

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép 5. gyakorlat Egyéb 2D eszközök Kitöltés, Szöveg, Kép Kitöltés A kitöltés önálló 2D-s elemtípus, amely egy meghatározott felület sraffozására, vagy egyéb jellegű kitöltésére használható. Felület típusú

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N

FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N Ezek a cikkek Atom Manó rovattársam kérdésfeltevése alapján jöttek létre, és mivel Ő a fényképekkel végezhető műveletek kapcsán

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták A prezentáció elkészítésénél elsőként érdemes egy mintaoldalt készíteni, mert ennek tartalma és beállításai automatikusan rákerülnek minden új oldalra amit majd beillesztünk a bemutatónkba. A diaminta

Részletesebben

Segédanyag a WORD használatához

Segédanyag a WORD használatához Segédanyag a WORD használatához Tartalom Kezdőlap:... 2 Beszúrás... 3 Tervezés... 3 Lapelrendezés... 4 Hivatkozás... 4 Objektumok saját menüi... 5 Táblázat... 5 Képek... 5 Alakzatok... 5 Menün kívüli tudnivalók

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán A QGIS program GPS eszközök modulja segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk a navigációs GPS vevőnkkel.

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához

Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához Útmutató a 2014. évi szabadidősportos pályázatok elektronikus beadásához A pályázatokat a kategóriának megfelelő pályázati kiírásban és pályázati útmutatóban szereplő módon kell a www.masport.hu oldalon

Részletesebben

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés 1. Ablak A képernyő azon része, amelyben programok futhatnak. 2. Aláhúzott A karakter egyszeres vonallal történő aláhúzása a szövegben. 3. Algoritmus Egy feladat megoldását eredményező, véges számú lépések

Részletesebben

Sygic: Voucher Edition for Android telepítése

Sygic: Voucher Edition for Android telepítése Sygic: Voucher Edition for Android telepítése A mellékelt képernyőképek illusztrációként szolgálnak! 1. A szoftver letöltése és telepítése 1.1. Töltse le az alkalmazást készülékén keresztül a Google Play

Részletesebben

A fájlkezelés alapjai

A fájlkezelés alapjai Az adattárolás alapelemei Képzeljünk el egy nagy szekrényt, ami még teljesen üres. Ebbe a szekrénybe szeretnénk a ruháinkat bepakolni, de a szekrényben nincs egyetlen polc se. A polcok a ruháink rendszerezett

Részletesebben

Egzinet Partner Portál

Egzinet Partner Portál Egzinet Partner Portál Adminisztrációs felület Oktatási segédanyag 1 Készítsd el saját weboldalad! I. Bejelentkezés Minden Egzinet Partner Portál a http://admin.egzinet.hu adminisztrációs felületen keresztül

Részletesebben

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével:

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Alapvető szabályok Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Minden szöveges elem szövegdobozban, objektumban helyezkedik

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET 1. ÁBRA 1.Lépés Szakértői rendszer főbb paramétereinek megadása 0. Ellenőrzés bekapcsolása (Ha első alkalommal használja a rendszert ajánlott kipipálni). A rendszer a megadott paramétereket

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Területrendezési modul

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.05.07. v.1.2. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

Photofiltre használata KAP képek javításához

Photofiltre használata KAP képek javításához Photofiltre használata KAP képek javításához A program innen letölthető angol nyelven: http://www.photofiltre-studio.com/pf7-en.htm A magyarosított verziót felbővítettem maszkokkal, keretekkel, kijelölési

Részletesebben

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.1-11/1 XXI. századi közoktatás Technikai tudnivalók a jelentkezéshez Regisztráció A regisztráció az OFI honlapon elérhető A pályázók kizárólag elektronikusan úton jelentkezhetnek az innen elérhető

Részletesebben

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása Ha ezen elemeknek a betűtípusát, betűstílusát, betűméretét, betűszínét és az elem hátterét akarjuk formázni, akkor

Részletesebben