A GYERMEKKORI KÖNYÖKTÁJI CSONTTÖRÉSEKET KIVÁLTÓ MECHANIZMUSOK JELENTŐSÉGE A MINDENNAPI GYAKORLATBAN II.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A GYERMEKKORI KÖNYÖKTÁJI CSONTTÖRÉSEKET KIVÁLTÓ MECHANIZMUSOK JELENTŐSÉGE A MINDENNAPI GYAKORLATBAN II."

Átírás

1 Egészségtudományi Közlemények, 3. kötet, 1. szám (2013), pp A GYERMEKKORI KÖNYÖKTÁJI CSONTTÖRÉSEKET KIVÁLTÓ MECHANIZMUSOK JELENTŐSÉGE A MINDENNAPI GYAKORLATBAN II. DR. LOMBAY BÉLA 1,2, NAGY ÁGNES 2, NEMESI ERIKA 2 Összefoglalás: Előző dolgozatunkban összegeztük a gyerekkori könyöktörések előfordulásának gyakoriságát, jellegzetességeit 237, éves gyermek sérüléseinél szerzett tapasztalatok alapján. Jelen közleményben beteganyagunkból kiválasztottuk a jellegzetes törési mechanizmusokat bemutató eseteket. Ezeket sorrendbe állítva igyekszünk a figyelmet ráirányítani a mechanizmus és a törési típus közötti összefüggésekre, azok fontosságára. A nyolc legfontosabb típus bemutatásával próbálunk segítséget nyújtani a törések pontos leírásához és az esetleges hibák kiküszöböléséhez. Kulcsszavak: gyermekkori könyöksérülés, törési mechanizmusok, törési típusok, trauma Törési mechanizmusok és típusok A töréseket kiváltó mechanizmusok ereje, jellege meghatározó lehet a törés megjelenési formájára, a törtvégek dislocatiójára, ezáltal a kezelési mód kijelölésére is. Gyermekkori sérüléseknél, mint az előző dolgozatban láttuk (1) vannak jellegzetes törési típusok, melyek létrejöttét általában a gyermek (serdülő)kori csontozat adottságaival, tulajdonságaival magyarázzák (növekedés, epiphysis végek, plasztikusabb szerkezet), a kiváltó mechanizmusokat, azok szerepét azonban ritkán említik. John S. D. és mtsai. (2) a könyöksérülés mechanizmusát részletesen taglaló közleményükben bemutatják azokat a mechanizmusokat, amik jellegzetes töréseket okozhatnak. Ezt felhasználva saját beteganyagunk képi dokumentációjának bemutatásával igyekszünk a figyelmet felhívni a töréseknél szerepet játszó mechanizmusok ismeretének jelentőségére. Ezek több szempontból is fontosak: [1] amennyiben rendelkezésre áll anamnesztikus adat (a beteg gyermek vagy szülő kikérdezése, pl. kerékpárral történő esés) gondolhatunk a régió várható törési típusára, ami már a röntgenfelvételek elkészítéséhez és az értékeléshez is segítséget jelent; [2] a mechanizmus ismeretében a vezető sérülés mellett számba vehetjük a társuló sérüléseket, azok kombinációját; 1 Miskolci Egyetem, Egészségügyi Kar 2 B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Képalkotó Diagnosztikai- Intervenciós Intézet

2 124 Lombay Nagy Nemesi [3] mivel a gyermeksérültek közül sokan nem emlékeznek vagy nem tudják pontosan elmondani a kar (könyök) pozícióját a sérülés pillanatában, így az anamnézisből a mechanizmusra nem mindig lehet következtetni, viszont a jellegzetes törések (dislocatiós) jellegéből visszakövetkeztethetünk a mechanizmusra. Ennek a sérülés közvetlen ellátása szempontjából nincs túl nagy jelentősége, viszont anamnesztikus, körülményeket tisztázó, alkalmanként igazságügyi (bántalmazás, gondatlanság) vonatkozások miatt fontos lehet. A felvételi technikák leírására, sugárvédelemre, fényképfelvételek jelentőségére az előző dolgozatban kitértünk, most tehát a különböző mechanizmusok okozta törési típusokra helyezzük a hangsúlyt. Gyakoribb mechanizmusok hyperextensiós könyökízület esetén (2) (1 8 ábra). a) b) 1. ábra. Supracondylaris, subperiostealis törés látható a humeruson. Minimális dorsalis irányú elmozdulás (a). Fordított Y alakú darabos törés látható a condylusok között. A törtvégek egymástól kissé elmozdultak. Oldalirányú felvételen mintegy fél csontszélességnyi dorsalis irányú elmozdulás (b)

3 A gyermekkori könyöktáji csonttöréseket kiváltó ábra. Subperiostealis supracondylaris törés látható a humeruson. Dorsalisan a periosteum elemelt, halvány ferde infractió látható a) b) 3. ábra. Subperiostealis törés látható a humeruson. A radius subluxalt helyzetben van, az ulna kissé lateralis irányba mozdult, az olecranonon halvány repedés látható. Monteggia abductios jellegű törés

4 126 Lombay Nagy Nemesi a) b) 4. ábra. Az olecranon ulnaen ferde törés látható, a radiusnyakon subperiostealis törés. Radius fejecs csontmagja még nem látható (a). Az ulnan törés nem látható. A radiuson II. típusú Salter Harris-epiphyseolysis látható (b)

5 A gyermekkori könyöktáji csonttöréseket kiváltó 127 b) a) 5. ábra. Az epicondylus medialis letörött, 2 3 mm-el medialis irányba mozdult (a) apophyseolysis. Az epicondylus medialis többszörös héj törése. 0,5 cm medialis elmozdulás (b) osteoapophyseolysis a) b) 6. ábra. Corticalis héj törés látható a humerus laterális condylusán. A radius subluxált helyzetben (a). A condylus lateralis letörött, kettős csontdarabként ábrázolódik. Laterális és dorsaslis irányú dislocatio. A radiuson és ulnán nem látható törés (b)

6 128 Lombay Nagy Nemesi 7. ábra. Ferde törés látható az olecranonon. A letört darab dorsalis irányba mozdult 8. ábra. Könyökízületi luxatio dorso-medialis irányba. A radius és ulna együttesen medialis irányba mozdult. A humerus lateralis condylusa letörött, medialis irányú elmozdu-

7 A gyermekkori könyöktáji csonttöréseket kiváltó 129 lás, tengely irányú elfordulás látható. Az olecranon kontúrja fölött egy csontmag ábrázolódik, mely lehet az olecranon csontmagja, de letört epicondylus medialis is lehet. (11 éves fiú magasból esés közben karját védekezően maga alá tette, arra esett, melyen egy fordulatot végzett). Extensiós, flexiós, supinatiós, pronatios mechanizmusok érvényesülhettek. A műtét során az epicondylus medialis sérülés nem igazolódott. Speciális törések (ficamok) A könyök luxatiók klasszifikációja (3, 4, 5, 6) általában a radioulnaris ízület állapota és az elmozdulás iránya szerint történik. I. Radioulnaris ízület intact: Posterior (posteriomedial, posterolateral) Anterior Medial Lateral II. Radioulnaris izület sérül Anteroposterior Medial lateral A hátsó könyökficam-sérülés mechanizmusánál mind adductiós, mind extensiós erőbehatás szóba jön. Egyesek hyperextensiós, mások enyhén flexiós helyzetet tételeznek fel (8. ábra). A posterolateralis sérülésnél lágyrész, izomsérülés súlyos formájával találkozunk. Röntgen AP felvételen a luxatio (subluxatio) mértékétől függően az ulna (radius) a humerusra vetül, a normál valgus szög növekedik. A medialis epicondylus apophyseolysise is bekövetkezhet. Nagyon ritkán (az irodalomban nem találtunk hasonló esetet) a capitulum humeri epiphyseolysise is társul, vagy a radius fej törése jöhet létre. A Monteggia-törésekkel előző két dolgozatunkban foglalkoztunk (1, 5). Differenciál diagnosztika A differenciál diagnosztikában, a gyermekradiológiában kevésbé gyakorlott leletező számára problémát jelenthet a csontmagok értékelése. Szükség szerint öszszehasonlító röntgenfelvételre kerülhet sor, melyen a két végtagot figyelembe véve az elváltozás normális vagy kóros jellege jobban megítélhető. A normál variációk általában (de nem mindig) szimmetrikusak. A kis elmozdulások, epi-, apophyseolysisek megítélésére segédvonalakat alkalmazhatunk (9. ábra).

8 130 Lombay Nagy Nemesi 9. ábra. Segédvonalak a kis dislocatió felismeréséhez. Oldalfelvételen az 1. vonal a humerus elülső felszínére húzott egyenes, mely tökéletes beállítás esetén függőleges az alapvonalra és középen metszi a capitulum humerit. 2. vonal a radius diaphysis közepére húzott egyenes, mely középen metszi a radius fejecsét és derékszöget alkot az 1. vonallal. A 3. vonal AP felvételen a radius diaphysisére húzott egyenes, középen metszi a capitulum humerit és radiit. Radiusfej vagy capitulum humeri epiphyseolysis a vonalak segítségével egyértelműen ábrázolhatók. Az epiphysis sérülések jellegét és mechanizmusát az életkor jobban befolyásolja. Csecsemőknél, kisgyermekeknél a physis vékony, végtag jobban pronálódik a nyíró, feszítő erők hatására (4). Idősebbeknél gyakoribb a nyíró, extrafeszítő erők kombinációja. A medialis epicondylus apophyseolysise széles variációt mutat. A medialis epicondylusra tapadó izmok relatíve védik a könyököt a valgus jellegű erőbehatás ellen, ennek ellenére az apophyseolysis a gyakoribb sérülési típusokhoz tartozik (7). Műtét különösen három esetben indokolt: a leszakadt csontmag ízületbe csípődése (10. ábra); a nervus ulnaris paresise és ha egy nagyobb fragmentum az ízületi vonal szintjén látható (8).

9 A gyermekkori könyöktáji csonttöréseket kiváltó ábra. Az epicondylus medialis letörött, oldalirányú felvételen az ízületi résben helyezkedik el. Konklúzió A könyöksérültek ellátása team munkát igényel. Jól átgondolt, korrektül elvégzett röntgenvizsgálat képezi alapját a pontos, részletes diagnózisnak. A törési mechanizmusok és a jellegzetes gyermekkori típusok ismerete elősegíti a törések jobb megértését, segíti a megfelelő kezelési módok megválasztását. Köszönetnyilvánítás A beszámoló a TÁMOP B-10/2/KONV jelű projekt részeként az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Irodalomjegyzék [1] Nagy Á., Nemesi E., Lombay B.: Könyöktáji csontízületi sérülések gyermekkori sajátosságai I. Borsod A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Képalkotó Diagnosztikai-Intervenciós Intézet, Kari kiadvány, [2] John S. D. et al.: Improving detection of pediatric elbow fractures by understanding their mechanics. Radiographics 1996, 16: [3] Rockwood, C. A., Wilkins, K. E., King, K. E.: Fractures in children. Lippincott Co. Philadelphia, 1984, [4] Iyer R.S. et al: Pediatric Bone Imaging: Imaging elbow trauma in children a review of acute and chronic injuries. AJR 2012,198:

10 132 Lombay Nagy Nemesi [5] Shoaib S., Lombay B., Kiss Á.: Monteggia-törés. Magyar Radiológia 2009; 83, [6] Hunter, T. B. et al.: Musculoskeletal eponyms: who are those guys. Radiographics 2000, 20: [7] Stevens, M. A. et al: Imaging features of avulsion unjuries. Radiographics 1999, 19: [8] Kiss Á., Vincze J.: Az epicondylus medialis humeri törései gyermekkorban. Magyar Traumatológia, 1981, 24:1 7.

KÖNYÖKTÁJI CSONTÍZÜLETI SÉRÜLÉSEK GYERMEKKORI SAJÁTOSSÁGAI I.

KÖNYÖKTÁJI CSONTÍZÜLETI SÉRÜLÉSEK GYERMEKKORI SAJÁTOSSÁGAI I. Egészségtudományi Közlemények, 3. kötet, 1. szám (2013), pp. 113 121. KÖNYÖKTÁJI CSONTÍZÜLETI SÉRÜLÉSEK GYERMEKKORI SAJÁTOSSÁGAI I. NAGY ÁGNES 1, NEMESI ERIKA 1, DR. LOMBAY BÉLA 1,2 Összefoglalás: A csontok

Részletesebben

A könyökízület és ráható izmok

A könyökízület és ráható izmok A könyökízület és ráható izmok Dr. Székely Andrea Dorottya Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Budapest VÉGTAGÍZÜLETEK ÁLTALÁNOS SORRENDJE 1. ART.

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A humerus gyermekkori supracondylaris törésének (BNO: S4240) kórismézéséhez és kezeléséhez

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A humerus gyermekkori supracondylaris törésének (BNO: S4240) kórismézéséhez és kezeléséhez Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A humerus gyermekkori supracondylaris törésének (BNO: S4240) kórismézéséhez és kezeléséhez I. Alapvető megfontolások Készítette: A Traumatológiai Szakmai

Részletesebben

3. FEJEZET - MANUÁLTERÁPIA 3/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS

3. FEJEZET - MANUÁLTERÁPIA 3/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 3. FEJEZET - MANUÁLTERÁPIA 3/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 1. A csúszó mozgás: A) forgó haladó mozgás, amikor az ízület egyik oldalán tractio, a másik oldalon compressio jön létre B) egyenes vonalú haladó

Részletesebben

Felső végtag sérülései

Felső végtag sérülései Felső végtag sérülései Fractura claviculae leggyakrabban indirekt erőbehatásra Konzervatív kezelés: lépcsőképződés, vállöv megrövidül, bőrt előemelő csontos callus, esztétikai, funkcionalis hátrány, vállfunkció

Részletesebben

Könyöktáji törések. dr. Szebeny Miklós márc

Könyöktáji törések. dr. Szebeny Miklós márc Könyöktáji törések dr. Szebeny Miklós Könyöktáji törések Distalis humerus Proximalis alkar: radius fej olecranon processus coronoideus Humerus distalis vég törése Felnőttkorban relative ritka : 2% Therapia

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyermekkori bokatörések (BNO: S8250, S8260) kórismézéséhez és kezeléséhez

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyermekkori bokatörések (BNO: S8250, S8260) kórismézéséhez és kezeléséhez Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyermekkori bokatörések (BNO: S8250, S8260) kórismézéséhez és kezeléséhez Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1.

Részletesebben

Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán.

Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán. KÖNYÖKÍZÜLET Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán Singcsont (ulna): pörgő bevágása (incisura trochlearis) koronanyúlvány

Részletesebben

Traumatológia. Vortex. Distalis humerus lemez ±15

Traumatológia. Vortex. Distalis humerus lemez ±15 Vortex Traumatológia Distalis humerus lemez ±5 Referenciák. Bevezetés 4-5 3.3.5 A lemez előzetes rögzítése Dr. Vámhidy László PhD. Egyetemi Docens, Klinikai Igazgató...3 Az implantátum A műszerkészlet

Részletesebben

A felső végtag sérülései. SE Traumatológia Tanszék

A felső végtag sérülései. SE Traumatológia Tanszék A felső végtag sérülései SE Traumatológia Tanszék A válltv lltól l a csuklóig azaz a sternoclavicularis izülett lettől l a carpalis izületig Lágyrész és csontsérülések sek Egon Schiele Sternoclavicularis

Részletesebben

Az ulna distalis epiphyseolysisének ritka esete

Az ulna distalis epiphyseolysisének ritka esete A gyermekkori csontsérülések számos életkor-specifikus megnyilvánulási formával járnak, mint például a torustörés, a zöldgallytörés, valamint az epiphyseolysisek (1). Az epiphysisfugát érintő törések osztályozása

Részletesebben

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék A LÁB SÉRÜLÉSEI. Prof. Dr.

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék A LÁB SÉRÜLÉSEI. Prof. Dr. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék A LÁB SÉRÜLÉSEI Prof. Dr. Záborszky Zoltán A lábszár distalis metaphysisének törései (Pilon-törés) Ok: magasból

Részletesebben

KAZUISZTIKÁK. Az olecranon és a radius fej egyidejű nagy elmozdulással járó törésének kezelése gyermekkorban

KAZUISZTIKÁK. Az olecranon és a radius fej egyidejű nagy elmozdulással járó törésének kezelése gyermekkorban KAZUISZTIKÁK A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Gyermekklinika, Gyermeksebészeti Osztály 1 és a Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ, Gyermek-traumatológiai Osztály 2 közleménye

Részletesebben

FELSŐ VÉGTAGI SÉRÜLÉSEK. Előadó: Dr. Nőt László Gergely, PhD

FELSŐ VÉGTAGI SÉRÜLÉSEK. Előadó: Dr. Nőt László Gergely, PhD FELSŐ VÉGTAGI SÉRÜLÉSEK Előadó: Dr. Nőt László Gergely, PhD Témák Clavicula, AC és SC-ízület sérülései Scapula-sérülések Vállficamok Humerus törések Könyöktáji ficamok és törések Alkar törések 2. dia A

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Könyökficam /S5310/ Luxatio cubiti. Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Könyökficam /S5310/ Luxatio cubiti. Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Könyökficam /S5310/ Luxatio cubiti Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. Érvényességi területe Traumatológia, ortopédia,

Részletesebben

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek A térd veleszületett rendellenességei összességében ritka kórképek, előfordulhatnak önálló elváltozásként, de időnként komplex fejlődési rendellenességek

Részletesebben

Dr.Szolnoki János. Klinikus állatorvos, az MKOE tagja. Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS,

Dr.Szolnoki János. Klinikus állatorvos, az MKOE tagja. Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS, Orthopédia ESETISMERTETÉS Könyökízületi arthrodesiszsömi kutya Dr.Szolnoki János Klinikus állatorvos, az MKOE tagja Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS, www.hegyvidekiklin.fw.hu

Részletesebben

A MALLEOLARIS TÖRÉSEK

A MALLEOLARIS TÖRÉSEK Boka törések Malleoláris törések. Anatómia: A MALLEOLARIS TÖRÉSEK A talus ízfelszíne csonka kúp formájú Plantarflexio esetén a ízületben berotatio, dorsalextensio esetén pedig kirotatio jön létre. Az anatomiai

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Humerus diaphysis törések kezelése (384E, 387C) Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Humerus diaphysis törések kezelése (384E, 387C) Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Humerus diaphysis törések kezelése (384E, 387C) Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium 1. A protokollok alkalmazási /

Részletesebben

A felső végtag csontjait 2 csoportra oszthatjuk:

A felső végtag csontjait 2 csoportra oszthatjuk: VÁLLÖV, VÁLL A felső végtag csontjait 2 csoportra oszthatjuk: I. a vállöv: kulcscsont (clavicula) lapocka (scapula) II. a szabad felső végtag részei: kar (brachium) karcsont (humerus) alkar (antebrachium)

Részletesebben

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák

Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TDK témák Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Klinikai Radiológiai Tanszék által a 2010/2011-es tanévre meghirdetésre leadott szakdolgozati és TK témák V Védőnő szakirány GY Gyógytornász szakirány Képalkotó iagnosztikai

Részletesebben

Labda okozta sportsérülések képalkotó vizsgálata a felső végtagon

Labda okozta sportsérülések képalkotó vizsgálata a felső végtagon MISKOLCI EGYETEM Egészségügyi kar Labda okozta sportsérülések képalkotó vizsgálata a felső végtagon Konzulens: Prof. Em. Dr. Lombay Béla Klinikai Radiológiai Tanszék Készítette: Zombor András Áron IV.

Részletesebben

Konzervatív töréskezelés. Urbán Ferenc

Konzervatív töréskezelés. Urbán Ferenc Konzervatív töréskezelés Urbán Ferenc Böhleri elvek Repozíció Retenció Rehabilitáció KONZERVATÍV KEZELÉS Nem minden konzervatív kezelés funkcionális, de a funkcionális töréskezelés konzervatív! KONZERVATÍV

Részletesebben

palmaris lejtés: o

palmaris lejtés: o A. 15. tétel Prof. Dr. emer. Simonka János Aurél A RADIUS DISTALIS ÍZÜLETI VÉG TÖRÉSEK (TÍPUSOS RADIUS TÖRÉS) (FRACTURA RADII IN LOCO TYPICO) Anatómia: Radio-ulnaris szög: 25 o palmaris lejtés: 10-14 o

Részletesebben

Új típusú moduláris radiusfej protézis Korai eredmények Előzetes közlemény

Új típusú moduláris radiusfej protézis Korai eredmények Előzetes közlemény A Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum, Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék Kenézy Gyula Kórház, Traumatológiai és Kézsebészeti Osztály közleménye Érkezett: 2013. június 17. Új típusú

Részletesebben

Növekedési zónák, kontrasztanyagok 1

Növekedési zónák, kontrasztanyagok 1 Fiatal állatok csontjainak radiológiája Arany Tóth Attila SZIE, ÁTOK, Sebészet EPIFÍZIS METAFÍZIS epif. fuga Fiatal állatok csontjainak radiológiája Csontosodás: velıőr DIAFÍZIS compacta 1. Primer: nem

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Kulcscsonttörés. A betegség leírása

Kulcscsonttörés. A betegség leírása Kulcscsonttörés A betegség leírása A kulcscsont a vállöv része, ez köti össze a kart a törzzsel. Alatta fontos erek és idegek futnak ezek mégis igen ritkán sérülnek, ha a kulcscsont eltörik. Általában

Részletesebben

MAGYAR GYERMEKPOPULÁCIÓ CSONTKOR VIZSGÁLATA HAGYOMÁNYOS ÉS ELEKTRONIKUS RADIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL

MAGYAR GYERMEKPOPULÁCIÓ CSONTKOR VIZSGÁLATA HAGYOMÁNYOS ÉS ELEKTRONIKUS RADIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL Egészségtudományi Közlemények, 3. kötet, 1. szám (2013), pp. 41 50. MAGYAR GYERMEKPOPULÁCIÓ CSONTKOR VIZSGÁLATA HAGYOMÁNYOS ÉS ELEKTRONIKUS RADIOLÓGIAI MÓDSZEREKKEL TÓTH FERENC JÁNOS 1, PUSZTAI SZABINA

Részletesebben

Új típusú radiusfej protézis

Új típusú radiusfej protézis A Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Markusovszky Kórháza, Baleseti, Helyreállító és Kézsebészeti Osztály közleménye Új típusú radiusfej protézis DR. VIDÓ SÁNDOR Érkezett: 2002. december 14. ÖSSZEFOGLALÁS

Részletesebben

IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK LEGGYAKORIBB OKA A TÚLTERHELÉS, ILLETVE EBBŐL ADÓDÓAN AZ IZOMLÁZ, IZOMGÖRCS ÉS IZOMKONTRAKTÚRA RÉVÉN KIALAKULÓ IZOMSZAKAD

IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK LEGGYAKORIBB OKA A TÚLTERHELÉS, ILLETVE EBBŐL ADÓDÓAN AZ IZOMLÁZ, IZOMGÖRCS ÉS IZOMKONTRAKTÚRA RÉVÉN KIALAKULÓ IZOMSZAKAD A SPORTOLÓK IZOMSÉRÜLÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK UH VIZSGÁLATTAL DR. KARDOS LÁSZLÓ, DR. BARTEK PÉTER PAMOK GYŐR, RADIOLÓGIA OSZTÁLY MRT XXVIII. KONGRESSZUS BUDAPEST, 2016.06.23-25 IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK

Részletesebben

Aszerzők közleményükben azokat a jeleket és mérési

Aszerzők közleményükben azokat a jeleket és mérési 18 OSTEOLOGIAI KÖZLEMÉNYEK 2013/1-2 Elülső térd fájdalmak radiológiai vonatkozásai Balogh Endre dr., Palotás Anikó dr., Kovács Hedvig, Róka Timea, Kéki Imre, László Csaba, Stefán Ágnes dr. és Viharos Krisztián*

Részletesebben

Gyermek és felnőttkori csuklótáji törések összehasonlító elemzése

Gyermek és felnőttkori csuklótáji törések összehasonlító elemzése MISKOLCI EGYETEM Egészségügyi kar Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai analitikus Képalkotó Diagnosztikai Analitika Specializáció Gyermek és felnőttkori csuklótáji törések összehasonlító elemzése

Részletesebben

FEMUR DIAPHYSIS, patella és tibia condylus TÖRÉSEK ELLÁTÁSA TRAUMA

FEMUR DIAPHYSIS, patella és tibia condylus TÖRÉSEK ELLÁTÁSA TRAUMA FEMUR DIAPHYSIS, patella és tibia condylus TÖRÉSEK ELLÁTÁSA A femur diaphysis törések An: Pm: Cl: Kl: Dg: Th: az emberi test legerősebb csontja, ventralis irányban doború nagy energiájú traumára törik,

Részletesebben

KÖZÉP- ÉS BELSŐFÜL TRAUMÁK

KÖZÉP- ÉS BELSŐFÜL TRAUMÁK KÖZÉP- ÉS BELSŐFÜL TRAUMÁK Karosi Tamás B-A-Z Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály, Miskolc Anatómia Dobhártya Dobhártya sérülések Általános jellemzők:

Részletesebben

REGIONES POSTERIORES membri superioris

REGIONES POSTERIORES membri superioris 11 REGIONES POSTERIORES membri superioris (felső végtag hátsó régiói) REGIONES 1. Regio scapularis (lapocka régiója) 2. Regio brachialis / brachii posterior (kar hátsó régiója) Határvonalak Sup. Inf. Med.

Részletesebben

6. FEJEZET - PNF 6/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS

6. FEJEZET - PNF 6/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 6. FEJEZET - PNF 6/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 1. Mivel tudunk a proprioceptorokra hatni? A) ellenállás adásával B) megfelelő fogástechnikával C) azzal, hogy diagonálban dolgozunk D) verbális utasítással

Részletesebben

Welcome Kávészünet október 27. péntek 10:00-10:30 Kristályterem. Megnyitó október 27. péntek 10:30-10:45 Kristályterem

Welcome Kávészünet október 27. péntek 10:00-10:30 Kristályterem. Megnyitó október 27. péntek 10:30-10:45 Kristályterem Welcome Kávészünet 2017. október 27. péntek 10:00-10:30 Kristályterem Megnyitó 2017. október 27. péntek 10:30-10:45 Kristályterem Lumniczer díj átadás és díszelőadás 2017. október 27. péntek 10:45-11:15

Részletesebben

Prenatalis MR vizsgálatok

Prenatalis MR vizsgálatok Prenatalis MR vizsgálatok Prof. Dr. Lombay Béla Borsod A.Z. Megyei Kórház és s Egyetemi Oktatókórház Miskolci Egyetem, Egészségtudományi gtudományi Kar, Képalkotó Diagnosztikai Tanszék Miskolc Múlt - jelen

Részletesebben

Tapasztalataink radiusfej protézisekkel

Tapasztalataink radiusfej protézisekkel Az Országos Traumatológiai Intézet közleménye Tapasztalataink radiusfej protézisekkel DR. FEKETE KÁROLY, DR. VARGA ISTVÁN, DR. FRENYÓ SÁNDOR ÖSSZEFOGLALÁS Szerzôk az izoelasztikus radiusfej protézis beültetésével

Részletesebben

Fogászati asszisztens feladatai extraorális röntgenfilmek készítésekor MP 020.ST

Fogászati asszisztens feladatai extraorális röntgenfilmek készítésekor MP 020.ST Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: Fogászati asszisztens feladatai extraorális röntgenfilmek készítésekor MP 020.ST Készítette: Kiss Tiborné fogászati

Részletesebben

Tillaux-törések kezelése DR. FLÓRIS ISTVÁN, DR. HARGITAI ERNÔ, DR. MARTSA BALÁZS, DR. RENNER ANTAL

Tillaux-törések kezelése DR. FLÓRIS ISTVÁN, DR. HARGITAI ERNÔ, DR. MARTSA BALÁZS, DR. RENNER ANTAL Országos Traumatológiai Intézet közleménye Tillaux-törések kezelése DR. FLÓRIS ISTVÁN, DR. HARGITAI ERNÔ, DR. MARTSA BALÁZS, DR. RENNER ANTAL Érkezett: 1995. november 30. ÖSSZEFOGLALÁS A szerzôk összefoglalják

Részletesebben

Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése. Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika

Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése. Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése traumás poroticus pathologias craniocervicalis, cervicalis,

Részletesebben

I./5. Fejezet: Az állás és járás vizsgálata

I./5. Fejezet: Az állás és járás vizsgálata I./5. Fejezet: Az állás és járás vizsgálata A következőkben az állás és járás nem műszeres vizsgálatát mutatjuk be. Megtanulható, hogy a fizikális betegvizsgálat részét képező ispekció során milyen általános

Részletesebben

A felső végtag funkcionális és klinikai anatómiája

A felső végtag funkcionális és klinikai anatómiája A felső végtag funkcionális és klinikai anatómiája Felszíni anatómia (látható, tapintható képletek a felső végtagon) Clavicula, acromion, processus coracoideus Epicondylus medialis, epicondylus lateralis,

Részletesebben

GYERMEKTRAUMATOLÓGIA. Dr.Molnár Diana, Heim Pál Gyermekkórház

GYERMEKTRAUMATOLÓGIA. Dr.Molnár Diana, Heim Pál Gyermekkórház GYERMEKTRAUMATOLÓGIA Dr.Molnár Diana, Heim Pál Gyermekkórház KOPONYASÉRÜLÉS Bántalmazott gyermek 2-6 hónapos korban a leggyakoribb. 17-25:100 000 évenkénti incidencia. Különböző idejű sérülések együttes

Részletesebben

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Kovács Éva 1,Várallyay György 2, Harkányi Zoltán 1, Rosdy Beáta 3, Móser Judit 3, Kollár Katalin 3, Barsi

Részletesebben

KAZUISZTIKÁK. Egyidejű bilateralis avulsiós tuberositas tibiae törés ellátása gyermekkorban DR. JÓZSA GERGŐ, DR. FARKAS ANDRÁS ÖSSZEFOGLALÁS

KAZUISZTIKÁK. Egyidejű bilateralis avulsiós tuberositas tibiae törés ellátása gyermekkorban DR. JÓZSA GERGŐ, DR. FARKAS ANDRÁS ÖSSZEFOGLALÁS KAZUISZTIKÁK A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Gyermekklinika, Gyermeksebészeti Osztály közleménye Egyidejű bilateralis avulsiós tuberositas tibiae törés ellátása gyermekkorban Érkezett: 2013.

Részletesebben

Dr. Arányi Zsuzsanna Neurológiai Klinika Semmelweis Egyetem

Dr. Arányi Zsuzsanna Neurológiai Klinika Semmelweis Egyetem Dr. Arányi Zsuzsanna Neurológiai Klinika Semmelweis Egyetem A peripheriás idegrendszer A peripheriás ideg Peripheriás idegek : Motoros rostok Sensoros rostok Autonóm rostok A peripheriás ideg anatómiája

Részletesebben

FELSŐ VÉGTAGI SÉRÜLÉSEK

FELSŐ VÉGTAGI SÉRÜLÉSEK FELSŐ VÉGTAGI SÉRÜLÉSEK Előadó: Dr. Nőt László Gergely, PhD TRAUMATOLÓGIAI ÉS KÉZSEBÉSZETI TANSZÉK MOZGÁSSZERVI SEBÉSZETI INTÉZET A FELSŐ VÉGTAGI SÉRÜLÉSEK JELLEMZŐI A sérülések akadályozzák a fogó -funkciót

Részletesebben

A FELSŐVÉGTAG CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI

A FELSŐVÉGTAG CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI 1 A FELSŐVÉGTAG CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI A, VÁLLÖV CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI B, A SZABAD FELSŐVÉGTAG CSONTJAINAK KAPCSOLATAI A, VÁLLÖV CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI 1, SZEGY- KULCSCSONTI ÍZÜLET 2, VÁLL-

Részletesebben

Amedencesérülések oka mintegy 60%-ban. A medencesérülések diagnosztikája. Németh Katalin A NATÓMIA, PATOLÓGIA

Amedencesérülések oka mintegy 60%-ban. A medencesérülések diagnosztikája. Németh Katalin A NATÓMIA, PATOLÓGIA ASSZISZTENSI FÓRUM Összefoglaló közlemény A medencesérülések diagnosztikája Németh Katalin Medencesérülések, -törések leggyakrabban közlekedési balesetek és magasból esés kapcsán keletkeznek. A súlyos,

Részletesebben

dr. Farkas Tamás, dr. Réti Gyula, dr. Kiss Ákos, dr. Bársony Péter, dr. Papp János

dr. Farkas Tamás, dr. Réti Gyula, dr. Kiss Ákos, dr. Bársony Péter, dr. Papp János A térdízületet alkotó csontok osteochondralis törése gyermekkorban A miskolci Gyermeksebészeti, Traumatológiai és Égési Osztály 10 éves beteganyagának retrospektiv vizsgálata. dr. Farkas Tamás, dr. Réti

Részletesebben

A felső végtag csontjai és összeköttetései

A felső végtag csontjai és összeköttetései 4. feladat Munkahelyén továbbképzést szerveznek anatómia és kórtan témakörben, amelynek keretében Önnek A felső végtag csontjai és összeköttetései és az Általános kórtani alapismeretek című előadásokat

Részletesebben

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll.

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. NS 1 Normális lábfej Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. Hossz: (Pternion-Akropodion): 24 cm. Magasság: 13 cm., Szélesség: 26 cm., Mélység: 10 cm., Súly: 450

Részletesebben

A GLENOHUMERALIS ÍZÜLET DEGENERATIV ELVÁLTOZÁSAI ÉS A CAVITAS GLENOIDALIS PROTETIZÁLÁSÁNAK PROBLEMATIKÁJA. PhD értekezés tézisei. Dr.

A GLENOHUMERALIS ÍZÜLET DEGENERATIV ELVÁLTOZÁSAI ÉS A CAVITAS GLENOIDALIS PROTETIZÁLÁSÁNAK PROBLEMATIKÁJA. PhD értekezés tézisei. Dr. A GLENOHUMERALIS ÍZÜLET DEGENERATIV ELVÁLTOZÁSAI ÉS A CAVITAS GLENOIDALIS PROTETIZÁLÁSÁNAK PROBLEMATIKÁJA PhD értekezés tézisei Dr. Szabó István Doktori Iskola vezetője: Prof. Dr Nagy Judit Programvezető:

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Bokatörés (S8250, S8260, S9300, S9320) Fractura malleoli

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Bokatörés (S8250, S8260, S9300, S9320) Fractura malleoli Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Bokatörés (S8250, S8260, S9300, S9320) Fractura malleoli Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. Érvényességi terület

Részletesebben

Izületi és lágyrész sérülések. Wiegand Norbert PTE ÁOK Trauma Centrum

Izületi és lágyrész sérülések. Wiegand Norbert PTE ÁOK Trauma Centrum Izületi és lágyrész sérülések. Wiegand Norbert PTE ÁOK Trauma Centrum Lágyrészek: Bőr Subcutis Fascia Izom Szalag Ín Lágyrész sérülések Izolált Töréssel társult Bőr sérülések Sebek Égés Kémiai sérülés

Részletesebben

Korai tapasztalatok a Calcaneo-stop módszer alkalmazásával a gyermekkori lúdtalp mûtéti kezelésében

Korai tapasztalatok a Calcaneo-stop módszer alkalmazásával a gyermekkori lúdtalp mûtéti kezelésében A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Klinikájának közleménye Korai tapasztalatok a Calcaneo-stop módszer alkalmazásával a gyermekkori lúdtalp mûtéti kezelésében DR. KRÁNICZ

Részletesebben

OSSA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag csontjai)

OSSA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag csontjai) 1 OSSA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag csontjai) Partes et ossa membri superioris (a felső végtag részei és csontjai) a. Cingulum membri superioris (felső függesztőöv v. vállöv) Clavicula (kulcscsont)

Részletesebben

A processus supracondyleus incidenciájának vizsgálata hagyományos röntgenfelvételeken

A processus supracondyleus incidenciájának vizsgálata hagyományos röntgenfelvételeken MOZGÁSSZERVI DIAGNOSZTIKA KLINIKORADIOLÓGIAI TANULMÁNY VARGA Orsolya, SIMON Ildikó, SZÉKELY András, BÁGYI Péter A processus supracondyleus incidenciájának vizsgálata hagyományos röntgenfelvételeken STUDY

Részletesebben

ORSZÁGOS SPORTORVOSI KONFERENCIA LENYÓ LUX és Fizioterápia kombinációja MÁV Kórház Ortopéd - Trauma Osztályán

ORSZÁGOS SPORTORVOSI KONFERENCIA LENYÓ LUX és Fizioterápia kombinációja MÁV Kórház Ortopéd - Trauma Osztályán ORSZÁGOS SPORTORVOSI KONFERENCIA 2007.05.30. LENYÓ LUX és Fizioterápia kombinációja MÁV Kórház Ortopéd - Trauma Osztályán LENYÓ LUX és Fizikoterápia kombinációja Extrém alacsony intenzitású elektromos

Részletesebben

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekrehabilitációs Osztály A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában Készítette: Magyarné Szabó Tímea 2013. Előadásom fő témája

Részletesebben

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei A fejezetben a lábat alkotó csontok számbeli többletét és hiányát, valamint méretbeli túl-, illetve alulnövekedését részletezzük. Az e fejezetben található

Részletesebben

I/2 CSONTTAN-ÍZÜLETTAN OSTEOLÓGIA-SYNDESMOLÓGIA. alapfogalmak, fej, törzs, végtagok JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/2 CSONTTAN-ÍZÜLETTAN OSTEOLÓGIA-SYNDESMOLÓGIA. alapfogalmak, fej, törzs, végtagok JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/2 CSONTTAN-ÍZÜLETTAN OSTEOLÓGIA-SYNDESMOLÓGIA alapfogalmak, fej, törzs, végtagok JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet ÁLTALÁNOS OSTEOLÓGIA Testünk szilárd állományát csontok alkotják (10% testtömeg).

Részletesebben

A csontvázrendszer radiológiája kisállatokon I.

A csontvázrendszer radiológiája kisállatokon I. Csontok felépítése A csontvázrendszer radiológiája kisállatokon I. dr. Arany Tóth Attila velıőr EPIFÍZIS METAFÍZIS DIAFÍZIS compacta epif. fuga Csontok felépítése A compacta felépítése erıs radiodenz árnyék

Részletesebben

Csontgyógyulás és annak zavarai. Wiegand Norbert

Csontgyógyulás és annak zavarai. Wiegand Norbert Csontgyógyulás és annak zavarai Wiegand Norbert A traumatológia 2/3-a a csonttörések gyógyítása Meg kell érteni: A csont szerkezetét Működését Gyógyulását A csont alkotó elemei Sejtek Osteocyták Osteoblastok

Részletesebben

Térdízület és mozgásai

Térdízület és mozgásai Térdízület és mozgásai dr. Ruttkay Tamás Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2016. Femur Patella Tibia Fibula Articulatio genus Mechanizmusa szerint trochoginglymus csuklóforgó ízület (Felépítése

Részletesebben

IZOMROST FELÉPÍTÉSE IZMOK MR DIAGNOSZTIKÁJA ÉP IZOM MORFOLÓGIA KÓROS IZOM MR MORFOLÓGIA KÓROS IZOM MR MORFOLÓGIA Ödéma - leggyakoribb!

IZOMROST FELÉPÍTÉSE IZMOK MR DIAGNOSZTIKÁJA ÉP IZOM MORFOLÓGIA KÓROS IZOM MR MORFOLÓGIA KÓROS IZOM MR MORFOLÓGIA Ödéma - leggyakoribb! IZOMROST FELÉPÍTÉSE IZMOK MR DIAGNOSZTIKÁJA Dr. Somogyi Rita Zala Megyei Szent Rafael Kórház, Radiológia ÉP IZOM MORFOLÓGIA Általában szimmetrikusak Külső kontúr éles, általában konvex T1 és T2 szekvencián

Részletesebben

Részesült-e fájdalomcsillapításban Igen / nem / nincs adat. Gyógyszer neve:..hatóanyag.. dózis (mg) beadásmódja..

Részesült-e fájdalomcsillapításban Igen / nem / nincs adat. Gyógyszer neve:..hatóanyag.. dózis (mg) beadásmódja.. I. Adminisztratív adatok Név: Születési idő: TAJ szám: Nem: férfi / nő Rassz: Fehér / Fekete / Indiai / Ázsiai / Egyéb: Sérülés és a kórházba érkezésig eltelt idő (óra): Mentővel érkezett a gyermek? Igen-nem

Részletesebben

PROGRAM. 08.30-12.00 Bemutató műtétek I. Arthroscopos Bankart és nyitott Latarjet műtét. 15.00-18.30 Workshop I. - Gyógytornászoknak

PROGRAM. 08.30-12.00 Bemutató műtétek I. Arthroscopos Bankart és nyitott Latarjet műtét. 15.00-18.30 Workshop I. - Gyógytornászoknak KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK I. Vállizületi instabilitás Kaposvár,2013. április 12-13. HELYSZÍNVÁLTOZÁS! (Kaposvári Egyetem Auditórium) HELYSZÍNVÁLTOZÁS! PROGRAM 2013. április 12. péntek 07.00-08.00 Regisztráció

Részletesebben

Bereczki Zsolt SZTE-TTIK. Design Lovász Gabi

Bereczki Zsolt SZTE-TTIK. Design Lovász Gabi Trauma Bereczki Zsolt SZTE-TTIK Embertani Tanszék Design Lovász Gabi Bevezetés Külsı hatásra bekövetkezı csontelváltozás Kultúrális különbségek Nık-férfiak Felnıttek-gyermekek Idısek-fiatalok Vadászógyőjtögetık

Részletesebben

Teniszkönyök miatt végzett mûtétek hosszú távú eredményei klinikánkon

Teniszkönyök miatt végzett mûtétek hosszú távú eredményei klinikánkon A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Ortopédiai Klinikájának közleménye Teniszkönyök miatt végzett mûtétek hosszú távú eredményei klinikánkon DR. DOMÁN ISTVÁN, DR. KOÓS ZOLTÁN, DR. BÁLINT

Részletesebben

Nyílt ízületi sérülések ellátása lovon. Nyílt ízületi sérülések ellátása lovon. Klinikai tünetek

Nyílt ízületi sérülések ellátása lovon. Nyílt ízületi sérülések ellátása lovon. Klinikai tünetek Nyílt ízületi sérülések ellátása lovon Klinikai tünetek Hígan folyó, mozgás során a sebzésben habbá verődő, vízszerűen áttetsző és folyó váladék (nem összetévesztendő a vérsavóval) Néha az ízületi felszín

Részletesebben

Sportolók vállízületi instabilitásának műtéti kezelése

Sportolók vállízületi instabilitásának műtéti kezelése Sportolók vállízületi instabilitásának műtéti kezelése Pavlik Attila, Hidas Péter Országos Sportegészségügyi Intézet, Budapest Sportsebészeti Osztály Változások az elmúlt 20 évben Diagnózis Indikáció Klasszifikáció

Részletesebben

Funkcionális töréskezelés a IV-V. metacarpus diaphysis töréseinek ellátásában

Funkcionális töréskezelés a IV-V. metacarpus diaphysis töréseinek ellátásában A Pécsi Orvostudományi Egyetem Balesetsebészeti és Kézsebészeti Klinikájának közleménye Funkcionális töréskezelés a IV-V. metacarpus diaphysis töréseinek ellátásában DR. TÓTH FERENC, DR. NYÁRÁDY JÓZSEF,

Részletesebben

Kovács Balázs és Magyar Péter. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika november 24.

Kovács Balázs és Magyar Péter. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika november 24. Kovács Balázs és Magyar Péter Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika 2009. november 24. 1 Olyan helyzet, amiben fennáll az életveszély, vagy maradandó károsodás azonnali esélye 2 3 óra

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat május 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat május 16. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

P R O G R A M F Ü Z E T

P R O G R A M F Ü Z E T P R O G R A M F Ü Z E T A Jubileumi Érem támogatói: Synthes Medical Kft. Sanofi-aventis Zrt. Medimetál Kft. Sanatmetal Kft. XVI. Gyermektraumatológiai Vándorgyűlés Köszöntő Debrecenbe kéne menni mindannyian

Részletesebben

Az összehasonlító CT vizsgálat értéke a sarokcsonttörések diagnosztikájában

Az összehasonlító CT vizsgálat értéke a sarokcsonttörések diagnosztikájában A Debreceni Orvostudományi Egyetem Traumatológiai Tanszék* és a Kenézy Gyula Kórház-Rendelôintézet, Radiológiai Osztály**, Debrecen közleménye Az összehasonlító CT vizsgálat értéke a sarokcsonttörések

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. augusztus 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. augusztus 08. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A talus és a calcaneus törései

A talus és a calcaneus törései A talus és a calcaneus törései ttila SZTE Traumatológiai Klinika A talus anatomiája: A talus kb. 60% át porc borítja, rajta sem inak, sem izmok nem tapadnak ill. erednek A talus test vérellátása főleg

Részletesebben

Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica. Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika

Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica. Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika Coxarthrosis Asepticus combfej necrosis Csípőízületi arthroplastica Dr. Győrfi Gyula DEOEC Ortopédiai Klinika Arthrosis Az ízületi porc szerkezete, integritása megváltozik A kollagén, proteoglikánok, víz

Részletesebben

KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK III. Kaposvár, 2015. május 8-9.

KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK III. Kaposvár, 2015. május 8-9. KAPOSI MÓR ORTOPÉDIAI NAPOK III. Kaposvár, 2015. május 8-9. A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Ortopédiai Osztályának, a Magyar Váll- és Könyöksebészek Egyesületének és a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták

Részletesebben

A KÖNYÖKÍZÜLET BIOMECHANIKÁJA

A KÖNYÖKÍZÜLET BIOMECHANIKÁJA I. Az ízület felépítése A KÖNYÖKÍZÜLET BIOMECHANIKÁJA A könyök ízületi komplexumát három csont ízesülése hozza létre: a karcsont (humerus), az orsócsont (radius) és a singcsont. A könyökízület a felsővégtag

Részletesebben

Lábszártörések. Bokasérülések. A calcaneus, talus és láb sérülései. Speciális vizsgálatok. Semmelweis Egyetem Traumatológia Tanszék Dr.

Lábszártörések. Bokasérülések. A calcaneus, talus és láb sérülései. Speciális vizsgálatok. Semmelweis Egyetem Traumatológia Tanszék Dr. Lábszártörések. Bokasérülések. A calcaneus, talus és láb sérülései. Speciális vizsgálatok. Semmelweis Egyetem Traumatológia Tanszék Dr. Gál Tamás Lábszártörések Anatómiai tulajdonságok: Anteromedialis

Részletesebben

TRIGGER- ÉS TENDERPONT

TRIGGER- ÉS TENDERPONT TRIGGER- ÉS TENDERPONT - SPECIÁLIS MANUÁLIS TERÁPIA - Írta: Kanyó Ildikó, gyógytornász, manuálterapeuta, sportfizioterapeuta Kanyó Ildikó - 2015.05.20. - Dornterápia - Speciális gerincterápia PhysioVit

Részletesebben

A KÉPALKOTÁS SZEREPE AZ MPS DIAGNOSZTIKÁJÁBAN ÉS KÖVETÉSÉBEN

A KÉPALKOTÁS SZEREPE AZ MPS DIAGNOSZTIKÁJÁBAN ÉS KÖVETÉSÉBEN A KÉPALKOTÁS SZEREPE AZ MPS DIAGNOSZTIKÁJÁBAN ÉS KÖVETÉSÉBEN Almássy Zsuzsanna Heim Pál Gyermekkórház, Toxikológia és Anyagcsere Osztály almassy.zsuzsa@t-online.hu MPS diagnózisának menete Fizikális vizsgálat

Részletesebben

A processus supracondyleus incidenciájának vizsgálata hagyományos röntgenfelvé

A processus supracondyleus incidenciájának vizsgálata hagyományos röntgenfelvé A processus supracondylaris humeri (névváltozatai: processus supracondyleus, processus supracondylicus) (1) egy ritka, atavisztikus, a supracondylaris foramen területén anteromedialisan előforduló, a könyökízület

Részletesebben

A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt

A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt A rehabilitáció elhúzódása a megfelelő utókezelés elmaradása, illetve késlekedése miatt aranyai Ágnes - éres Orsolya - Holitskáné S Mária - Dr Kricsfalusy Mihály Péterfy S u-i Kórház és aleseti Központ

Részletesebben

Gyermekkori calcaneus törések kezelése *

Gyermekkori calcaneus törések kezelése * Az Országos Baleseti és Sürgõsségi Intézet Gyermektraumatológia osztályának közleménye Gyermekkori calcaneus törések kezelése * DR. KASSAI TAMÁS, DR. HARGITAI ERNÕ, DR. KÕVÁRI TAMÁS, DR. NOVOTH BÉLA Érkezett:

Részletesebben

Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban

Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban Regionális onkológiai centrum fejlesztése TIOp-2.2.6-12/1a-2013-0002 A megvalósult Fejlesztés célja: olyan komprehenzív Regionális Onkológiai

Részletesebben

Recidív teniszkönyök kezelése denervatióval

Recidív teniszkönyök kezelése denervatióval A Borsod Abaúj Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Ortopéd-sebészet, Miskolc, közleménye Recidív teniszkönyök kezelése denervatióval DR. KÁROLYI ZOLTÁN, DR. PAPP MIKLÓS, DR. KAZAI SÁNDOR,

Részletesebben

Kis Éva A SÁNTITÓ GYERMEK

Kis Éva A SÁNTITÓ GYERMEK Kis Éva A SÁNTITÓ GYERMEK SÁNTÍTÓ GYERMEK Klinikai tünet: sántítás SÁNTÍTÁS: aszimmetrikus eltérés a normális járástól OKOK: életet veszélyeztető tumor kavics a cipőben Kortól függő differenciálás 0-4

Részletesebben

A Hypermobilitás. diagnosztikai problémái és prevenciós stratégiája

A Hypermobilitás. diagnosztikai problémái és prevenciós stratégiája A Hypermobilitás (M3570) diagnosztikai problémái és prevenciós stratégiája A Hypermobilitás(M3570) gyakorisága A magyar lakosság 5%-a érintett. A nők között kétszer gyakoribb 18 éves kor alatt bizonyos

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika. Mozgásszervi tumorok differenciál diagnosztikája az alapvető röntgen és UH vizsgálattal.

Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika. Mozgásszervi tumorok differenciál diagnosztikája az alapvető röntgen és UH vizsgálattal. Semmelweis Egyetem Budapest Ortopédiai Klinika Igazgató: Dr. Szendrői Miklós egyetemi tanár Mozgásszervi tumorok differenciál diagnosztikája az alapvető röntgen és UH vizsgálattal. K. Köllő Képalkotó diagnosztikánál

Részletesebben

A fizika törvényei szerint bántalmazás vagy baleset

A fizika törvényei szerint bántalmazás vagy baleset A fizika törvényei szerint bántalmazás vagy baleset Ferenczi Andrea, Czégeni Árpád Attila Gárdos László Zala Megyei Kórház Bántalmazás vagy baleset Csecsemőket és kisdedeket ért súlyos sérülések esetén

Részletesebben

Az Ön könny és szebb életért

Az Ön könny és szebb életért Implantátumok és összekötő műszerek NARCISSUS šrafovi, igle i klinovi 1 Az Ön könny és szebb életért T - tábla Jelzés: a Humerus-ra és a Tibia fejre Vastagság: 2 mm Szélesség: 16 mm 2. Kód Lyukak száma

Részletesebben

Életminőség-vizsgálat musculosceletalis daganatok miatt végzett vállövi. Dr. Kiss János

Életminőség-vizsgálat musculosceletalis daganatok miatt végzett vállövi. Dr. Kiss János SEMMELWEIS EGYETEM BUDAPEST ORTOPÉDIAI KLINIKA Igazgató: Prof.Dr. Szendrői Miklós Életminőség-vizsgálat musculosceletalis daganatok miatt végzett vállövi resectiók után Dr. Kiss János Végtagmegtartó műtétek

Részletesebben