dr. Orbán Zoltán, Balogh Tamás PTE-PMMIK Szerkezetek Diagnosztikája és Analízise Kutatócsoport (

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "dr. Orbán Zoltán, Balogh Tamás PTE-PMMIK Szerkezetek Diagnosztikája és Analízise Kutatócsoport (www.structuraldiagnostics.eu)"

Átírás

1 TÖRTÉNETI ÉPÍTMÉNYEK TARTÓSZERKEZETEINEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATA DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREKKEL dr. Orbán Zoltán, Balogh Tamás PTE-PMMIK Szerkezetek Diagnosztikája és Analízise Kutatócsoport ( ÖSSZEFOGLALÁS A történeti építmények tartószerkezeteinek állapot értékelése, várható maradék élettartamának megállapítása, valamint élettartamának meghosszabbítása hatékony megerősítési, felújítási és karbantartási módszerekkel, egyre nagyobb jelentőséggel bír világszerte. Kutatócsoportunk témához kapcsolódó fő tevékenységei: történeti tartószerkezetek károsodási folyamatainak vizsgálata, különféle diagnosztikai módszerek hatékonyságának elemzése a szerkezeti károsodások típusának és mértékének felkutatásában, a szerkezetek állapotának és élettartamának értékelésére alkalmas módszerek kidolgozása, valamint a numerikus modellezési módszerek alkalmazása a szerkezetek megbízhatóságának valamint a maradék élettartamának megállapításához. KULCSSZAVAK/KEYWORDS Történeti építmények, diagnosztika, rehabilitáció Historical structures, diagnostics, rehabilitation BEVEZETŐ Meglévő építmények aktuális állapotának megfelelő ismeretéhez diagnosztikai vizsgálatok elvégzése szükséges. A vizsgálati eredmények ismeretében a szerkezetek állapot-értékelése elvégezhető, majd a szükséges beavatkozás (felújítás, megerősítés, stb.) módja és időpontja tervezhető, ezáltal optimális költségráfordítás érhető el. A rendszeres időközönként elvégzett állapotfelméréssel jól követhetővé válik a szerkezetek romlási folyamata, valamint a szerkezet várható élettartama is prognosztizálható. Ez különösen fontos teherviselő tartószerkezeti elemek esetében. A történeti építmények esetében gyakori, hogy a roncsolásos vizsgálatok nem megengedhetők, mivel a szerkezet és az építőanyagok egyaránt értékesek, egyediek. Az ilyen esetekben kizárólag roncsolás-mentes, vagy nagyon minimális roncsolással járó

2 vizsgálatokkal kell a szerkezet aktuális állapotát - sőt sok esetben a teherviselő elemek típusát, méreteit, egyéb jellemzőit is - meghatározni. A roncsolás-mentes vizsgálati módszerek egyik nagy előnye, hogy általában gyorsan végrehajthatók és egyes eljárások nem igényelnek közvetlen kontaktot a szerkezettel. Minden esetben figyelembe kell azonban venni, hogy a legtöbb esetben több eljárás kombinációjára van szükség annak érdekében, hogy a szerkezet állapotáról megfelelő biztonsággal lehessen véleményt alkotni. Kutatócsoportunk számos olyan hazai és nemzetközi kutatási projektben vett részt az elmúlt időszakban amelynek fő célkitűzése történeti építmények tartószerkezeteinek vizsgálata volt. A kutatási projektek legfontosabb eredményeinek ismertetésén túl az előadásban esettanulmányokon keresztül mutatjuk be a szerkezetdiagnosztikai módszerek hatékony alkalmazását történeti építmények állapotának vizsgálatára valamint felújításának előkészítésére. TÖRTÉNETI ÉPÍTMÉNYEK VIZSGÁLATA IPA PROJEKT A Magyarország Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési program keretében a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem Építőmérnöki Kar közös részvételével egy nemzetközi kutatási projekt indult szeptemberében (1. ábra). 1. ábra: IPA Határon Átnyúló Együttműködési program A kutatási projekt során történeti építmények statikai állapotának vizsgálatára és a romlási folyamatok elemzése révén az építmények tartószerkezeteinek várható élettartamának meghatározására dolgoztunk ki diagnosztikai és analitikus módszereket. A kutatás keretében egy olyan többlépcsős állapot értékelési eljárás került kifejlesztésre tipikus kialakítású, kő-és tégla anyagú építmények megbízhatóságának megállapítására, amely magában foglalja a teherbírás és a használhatóság értékelését, valamint segítséget nyújt a várható élettartam meghatározására.

3 Az eljárás elemeinek kidolgozásához statisztikai elemzést hajtottunk végre a kijelölt szerkezettípusokon, numerikus vizsgálatokat hajtottunk végre az építmények szerkezeti viselkedésének elemzésére, új közelítő eljárásokat dolgoztunk ki a szerkezetek megbízhatóságának és használhatóságának értékelésére, a károsodási folyamatok elemzésére, valamint roncsolásmentes diagnosztikai eljárásokat használtunk fel a számításokhoz szükséges bemenő paraméterek meghatározására. A kutatás keretében áttekintettük és értékeltük a rendelkezésre álló (elsősorban roncsolásmentes) vizsgálati módszereket régi kő-és tégla falazatú építmények belső állapotának, és kívülről nem mérhető geometriai jellemzőinek felmérésére. A vizsgálatban elsősorban az intézményünk által rendelkezésre álló illetve a projekt során beszerzésre került eszközök hatékonyságának elemzésére fókuszáltunk. A diagnosztikai vizsgálatok végrehajtásában a két partner intézmény közösen vett részt (2. és 3. ábra). 2. ábra: Vizsgálatok végrehajtása az eszéki vár falazatán 3. ábra: Vizsgálatok a pécsi régió falazott szerkezetű műtárgyán

4 TÉGLA- ÉS KŐ ANYAGÚ HIDAK VIZSGÁLATA NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉS A Nemzetközi Vasútegylet 2003-ban a cikk szerzőjének kezdeményezésére és vezetésével indította el kutatási projektjét "Tégla,- és kő boltozatú hidak teherbírás értékelési módszereinek fejlesztése, felújításának optimalizálása és adatbázisának létrehozása" címmel. A projekt munkaprogramja az alábbi fő témakörökkel foglalkozott: 1. munkacsomag: Boltozott hidak teherbírás értékelési módszereinek fejlesztése. 2. munkacsomag: Boltozott hidak vizsgálati módszereinek fejlesztése (ajánlások roncsolásos és roncsolásmentes vizsgálatokra, boltozott hidak hibakatalógusa, ajánlások boltozatok próbaterhelésére). 3. munkacsomag: Boltozott hidak felújítási módszereinek elemzése és fejlesztése (ajánlások boltozott hidak felújítására és megerősítésére, új megerősítési módszerek értékelése). 4. ábra: Kőboltozatú híd diagosztikai vizsgálata A 2008-ban lezáruló projekt során kidolgozott ajánlások a boltozott hidak területén a tudomány jelenlegi állásának megfelelő ismeretanyagot foglalták össze. Intézményünk a szerkezetek roncsolásmentes diagnosztikai módszereinek alkalmazására dolgozott ki gyakorlati útmutatót. A nemzetközi munka során bebizonyosodott az is, hogy számos olyan terület van, ahol további kutatásokra lenne szükség, mint például a boltozott hidak viselkedése sokszor ismétlődő forgalmi terhek hatására, károsodásokkal rendelkező boltozatok teherbírásának meghatározása és romlási folyamatainak leírása időtől függő paraméterekkel, a hidak használhatósági kritériumainak meghatározása.

5 Az említett problémák megoldására 2011-ben egy új projekt fázis indult, többek között Kutatócsoportunk részvételével. Ennek eredményei 2014 végére várhatóak. ESETTANULMÁNYOK Az alábbi esettanulmányok a kutatási eredményeink gyakorlatban történő alkalmazásáról mutatnak be példákat. Az itt bemutatott példákon túl az előadás során további 1. ESETTANULMÁNY: KŐBOLTOZATÚ ALAGÚT DIAGNOSZTIKÁJA A Budapest Széchenyi rakparton található, 1860-as években épült kőboltozatú alagutak teherbíró képességével kapcsolatban kételyek merültek fel. A Duna folyamon levonuló júniusi rekord magasságú árvíz a közút illetve a villamos pálya alatt húzódó alagutakat, a 2-es villamos vasúti pályája Duna felőli vágánya alatt több helyen kiüregelte. Vizsgálataink célja a villamos pálya alatt húzódó boltozott alagutak meglétének, kitöltöttségének és állapotának felmérése volt roncsolásmentes illetve minimális roncsolással járó diagnosztikai módszerekkel. Mivel a rakpart felől az alagutak kőfallal le vannak zárva ezért a vizsgálatot csak kívülről, az alagutak feltárása nélkül lehetett elvégezni. Az egyik alagút jelenleg befalazott bejáratát és eredeti tervrajzát mutatja be az 5. ábra. 5. ábra: Kőboltozatú alagút a Széchenyi rakparton A diagnosztikai vizsgálatokat duálfrekvenciás georadarral (6. ábra) és nagy felbontású videoendoszkóppal (7. ábra) végeztük a felszínen megjelenő károsodások elemzése mellett.

6 6. ábra: Radarvizsgálatok végrehajtása a kőfalon és a járda felületén keresztül 7. ábra: Videoendoszkópos vizsgálatok végrehajtása a kőfalon és a járda felületén keresztül A különböző roncsolásmentes módszerekkel végrehajtott vizsgálatok összevetése (8. ábra) igazolta, hogy a radarvizsgálatok alkalmasak voltak az alagutak elhelyezkedésének és rejtett geometriai jellemzőinek közelítő meghatározására. Az endoszkópos vizsgálatok segítséget nyújtottak a radarképek mélység szerinti kalibrációjához és a radarképen látható reflexiók és egyéb anomáliák magyarázatához. A módszer segítségével a boltozat feletti útpálya rétegrendje is megállapítható volt, így a szerkezeti analízishez szükséges alapvető bemenő paramétereket meg lehetett határozni. Merev-blokk módszerrel végrehajtott szerkezeti analízissel az alagutak terhelhetősége és szerkezeti biztonsága megállapítható volt (9. ábra). A számításokhoz szükséges bemenő paraméterek bizonytalanságát valószínűségelméleti alapon vettük figyelembe. További vizsgálatok lehetőséget nyújtanának a bemenő adatok pontosítására, így a szerkezet kimutatható megbízhatósága is növekedne.

7 8. ábra: Az eredeti tervek összevetése a roncsolásmentes diagnosztikai vizsgálatok eredményeivel 9. ábra: A kőboltozat törési mechanizmusa villamos terhelés és B jelű közút teher hatására 2. ESETTANULMÁNY: TÉGLAÉPÜLET FALAZATAINAK ÉS FÖDÉMEINEK VIZSGÁLATA Egy 19. században épült épület statikai ellenőrzéséhez kapcsolódóan roncsolásos és roncsolásmentes vizsgálatokat hajtottuk végre az épület teherhordó falain és födémein. A roncsolásos vizsgálatok a falazatok mechanikai jellemzőinek meghatározására irányultak. Ennek keretében különböző átmérőjű fúrt mintákat vettünk a szerkezetből. A minták egyik csoportjánál a falazatot alkotó anyagok jellemzőit külön-külön vizsgáltuk,

8 és a falazatra jellemző kompozit szilárdságot ezek ismeretében számítási összefüggések segítségével határoztuk meg. A másik csoport esetében a szilárdságot a tégla és habarcs alkotóelemeket egyaránt tartalmazó fúrt mintákon mértük (10. ábra). Ez a módszer alkalmas a falazat alakváltozási jellemzőinek mérésére is elmozdulás vezérelt terheléssel. A falak és födémek belső szerkezetét, belső anomáliáit és rétegrendjét duálfrekvenciás radarral és videoendoszkóppal történő mérések kombinációja alapján határoztuk meg (11. ábra). 10. ábra: A falazatból kifúrt minták szilárdsági és alakváltozási jellemzőinek vizsgálata laboratóriumban 11. ábra: Poroszsüveg födém szerkezetének és rétegrendjének vizsgálata roncsolásmentes diagnosztikával

9 IRODALOMJEGYZÉK Déry A: Öt könyv a régi építészetről. Gyakorlati műemlékvédelem. TERC Kft Orbán, Z., Gutermann, M.: Assessment of masonry arch railway bridges using non-destructive in-situ testing methods, Engineering Structures, Vol. 31, pp , Orbán, Z., Balogh, T., Examination of existing structures and preparation of their rehabilitation helped by in-situ testing methods, 6th PhD & DLA Symposium, Pécs, October Orbán, Z., Balogh, T., "Assessment of masonry arch bridges using nondestructive testing methods", ARCH 13-7th International Conference on Arch Bridges, Trogir-Split, 2-4 October, 2013.

SZERKEZETEK REHABILITÁCIÓJÁT MEGELŐZŐ DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK

SZERKEZETEK REHABILITÁCIÓJÁT MEGELŐZŐ DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK SZERKEZETEK REHABILITÁCIÓJÁT MEGELŐZŐ DIAGNOSZTIKAI VIZSGÁLATOK Dr. Orbán Zoltán 1 Gelencsér Ivett 2 Dormány András 2 Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Szerkezetek Diagnosztikája és Analízise

Részletesebben

Hidak állapotvizsgálata kombinált szerkezetdiagnosztikai

Hidak állapotvizsgálata kombinált szerkezetdiagnosztikai Hidak állapotvizsgálata kombinált szerkezetdiagnosztikai módszerekkel Dr. Orbán Zoltán, Török Brigitta, Dormány András Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék A diagnosztika

Részletesebben

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése

Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Korai vasbeton építmények tartószerkezeti biztonságának megítélése Dr. Orbán Zoltán, Dormány András, Juhász Tamás Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék A megbízhatóság értelmezése

Részletesebben

dr. Orbán Zoltán, Balogh Tamás, dr. Orbán József PTE-PMMIK Szerkezetek Diagnosztikája és Analízise Kutatócsoport (www.structuraldiagnostics.

dr. Orbán Zoltán, Balogh Tamás, dr. Orbán József PTE-PMMIK Szerkezetek Diagnosztikája és Analízise Kutatócsoport (www.structuraldiagnostics. HIDAK ÁLLAPOTROMLÁSA ÉS SPECIÁLIS DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSAI dr. Orbán Zoltán, Balogh Tamás, dr. Orbán József PTE-PMMIK Szerkezetek Diagnosztikája és Analízise Kutatócsoport (www.structuraldiagnostics.eu)

Részletesebben

BOLTOZATOS VASÚTI HIDAK REHABILITÁCIÓJA REHABILITATION OF RAILWAY ARCH BRIDGES

BOLTOZATOS VASÚTI HIDAK REHABILITÁCIÓJA REHABILITATION OF RAILWAY ARCH BRIDGES BOLTOZATOS VASÚTI HIDAK REHABILITÁCIÓJA REHABILITATION OF RAILWAY ARCH BRIDGES Papp Miklós műszaki igazgató Vertikor-Alpin Kft. ÖSSZEFOGLALÁS A boltozatos hidak fontos részét képezik az európai közlekedési

Részletesebben

Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet

Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet Hatvani Jenő Boltozott vasúti hidak élettartamának meghosszabbítása Rail System típusú vasbeton teherelosztó szerkezet Fejér Megyei Mérnöki Kamara 2018. november 09. Az előadás témái Bemutatom a tégla-

Részletesebben

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 11. Meglévő épületek átalakításának, felújításának tartószerkezeti kérdései TERVEZÉSE II. Dr. Szép János Egyetemi docens

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 11. Meglévő épületek átalakításának, felújításának tartószerkezeti kérdései TERVEZÉSE II. Dr. Szép János Egyetemi docens TARTÓ(SZERKEZETE)K TERVEZÉSE II. 11. Meglévő épületek átalakításának, felújításának tartószerkezeti kérdései Dr. Szép János Egyetemi docens 2018. 11. 01. Az előadás tartalma Erőtani követelmények A szerkezetek

Részletesebben

Korrodált acélszerkezetek vizsgálata

Korrodált acélszerkezetek vizsgálata Korrodált acélszerkezetek vizsgálata 1. Szerkezeti példák és laboratóriumi alapkutatás Oszvald Katalin Témavezető : Dr. Dunai László Budapest, 2009.12.08. 1 Általános célkitűzések Korrózió miatt károsodott

Részletesebben

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint

Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Tartószerkezetek tervezése tűzhatásra - az Eurocode szerint Dr. Horváth László egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszék Tartalom Mire ad választ az Eurocode?

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve SZERKEZETEK MEGERŐSÍTÉSE 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOHSMT63 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok (heti/féléves)

Részletesebben

Tartószerkezetek Megerısítése

Tartószerkezetek Megerısítése Tartószerkezetek Megerısítése Tartalom Az épületdiagnosztika fogalma Épületdiagnosztikai vizsgálatok lépései Erıtani követelmények és azok igazolása Anyagvizsgálatok A szerkezet megerısítés fogalmai Üllıi

Részletesebben

AZ ACÉLSZERKEZETEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATA

AZ ACÉLSZERKEZETEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATA ACÉLSZERKEZETEK MEGERŐSÍTÉSE AZ ACÉLSZERKEZETEK ÁLLAPOTVIZSGÁLATA FERNEZELYI SÁNDOR EGYETEMI TANÁR KORÁBBI ELŐADÁSÁNAK KIEGÉSZÍTETT BŐVÍTETT VÁLTOZATA AZ ACÉLSZERKEZETEK ÁLLAPOTA ANYAGMINŐSÉG (MECHANIKAI

Részletesebben

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS

DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST RESULTS Műszaki Földtudományi Közlemények, 83. kötet, 1. szám (2012), pp. 271 276. HULLADÉKOK TEHERBÍRÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA CPT-EREDMÉNYEK ALAPJÁN DETERMINATION OF SHEAR STRENGTH OF SOLID WASTES BASED ON CPT TEST

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

Kiválósági ösztöndíjjal támogatott kutatások az Építőmérnöki Karon c. előadóülés

Kiválósági ösztöndíjjal támogatott kutatások az Építőmérnöki Karon c. előadóülés Kiválósági ösztöndíjjal támogatott kutatások az Építőmérnöki Karon c. előadóülés Hazay Máté hazay.mate@epito.bme.hu PhD hallgató Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Tartószerkezetek Mechanikája

Részletesebben

Mérnöki faszerkezetek korszerű statikai méretezése

Mérnöki faszerkezetek korszerű statikai méretezése Mérnöki faszerkezetek korszerű statikai méretezése okl. faip. mérnök - szerkezettervező Előadásvázlat Bevezetés, a statikai tervezés alapjai, eszközei Az EuroCode szabványok rendszere Bemutató számítás

Részletesebben

HÁLÓZATI SZINTŰ DINAMIKUS BEHAJLÁSMÉRÉS MÚLTJA JELENE II.

HÁLÓZATI SZINTŰ DINAMIKUS BEHAJLÁSMÉRÉS MÚLTJA JELENE II. HÁLÓZATI SZINTŰ DINAMIKUS BEHAJLÁSMÉRÉS MÚLTJA JELENE II. MÉTA-Q Kft. Baksay János 2007. 06. 12. MAÚT ÚTÉPÍTÉSI AKADÉMIA 11. 1. FOGALOM: Teherbírás. Teherbíráson általában határ-igénybevételt értünk 2.

Részletesebben

A MODELLALKOTÁS ELVEI ÉS MÓDSZEREI

A MODELLALKOTÁS ELVEI ÉS MÓDSZEREI SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ MECHANIKAI ÉS GÉPTANI INTÉZET A MODELLALKOTÁS ELVEI ÉS MÓDSZEREI Dr. M. Csizmadia Béla egyetemi tanár, az MMK Gépészeti Tagozatának elnöke Budapest 2013. október. 25. BPMK

Részletesebben

KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA

KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA Budapesti i Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem KOMPLEX RONCSOLÁSMENTES HELYSZÍNI SZIGETELÉS- DIAGNOSZTIKA MEE VÁNDORGYŰLÉS 2010. Tamus Zoltán Ádám, Cselkó Richárd tamus.adam@vet.bme.hu, cselko.richard@vet.bme.hu

Részletesebben

KUTATÁSI ZÁRÓJELENTÉS

KUTATÁSI ZÁRÓJELENTÉS KUTATÁSI ZÁRÓJELENTÉS A T46691 azonosító számú OTKA projekt eredményeiről Számítási modellek és diagnosztikai eljárások fejlesztése műemlék jellegű, falazott hídszerkezetek teherbírásának megállapítására

Részletesebben

Tartószerkezetek modellezése

Tartószerkezetek modellezése Tartószerkezetek modellezése 16.,18. elıadás Repedések falazott falakban 1 Tartalom A falazott szerkezetek méretezési módja A falazat viselkedése, repedései Repedések falazott szerkezetekben Falazatok

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 1. Bevezetés Falazott szerkezetek Tartalom Megnevezések, fal típusok Anyagok Mechanikai jellemzők 1 Falazott szerkezetek alkalmazási területei: 20. század: alacsony és középmagas épületek kb. 100 évvel

Részletesebben

Dr. Fenyvesi Olivér Dr. Görög Péter Megyeri Tamás. Budapest, 2015.

Dr. Fenyvesi Olivér Dr. Görög Péter Megyeri Tamás. Budapest, 2015. BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR ÉPÍTŐANYAGOK ÉS MAGASÉPÍTÉS TANSZÉK GEOTECHNIKA ÉS MÉRNÖKGEOLÓGIA TANSZÉK Készítette: Konzulensek: Csanády Dániel Dr. Lublóy Éva Dr. Fenyvesi

Részletesebben

XVII. econ Konferencia és ANSYS Felhasználói Találkozó

XVII. econ Konferencia és ANSYS Felhasználói Találkozó XVII. econ Konferencia és ANSYS Felhasználói Találkozó Hazay Máté, Bakos Bernadett, Bojtár Imre hazay.mate@epito.bme.hu PhD hallgató Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Tartószerkezetek Mechanikája

Részletesebben

A MÁV Zrt. együttműködései a V4 országok pályahálózat működtetőivel. HUNGRAIL Magyar Vasút konferencia október 3.

A MÁV Zrt. együttműködései a V4 országok pályahálózat működtetőivel. HUNGRAIL Magyar Vasút konferencia október 3. A MÁV Zrt. együttműködései a V4 országok pályahálózat működtetőivel Veszprémi László üzemeltetési vezérigazgató-helyettes MÁV Zrt. HUNGRAIL Magyar Vasút 2017. konferencia 2017. október 3. 1 Tartalom Együttműködés

Részletesebben

PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT.

PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT. PANNON ARCHIKON Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi KFT. Szombathely, Szövő u. 3. / Kőszeg, Alsó krt. 39. TEL: 06-70-3350-548 bukits.zoltan@gmail.com Perenyei Aranyhíd Óvoda felújítása és bővítése Szerkezeti

Részletesebben

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve STATIKAI SZÁMÍTÁSOK Tervezők: Róth Ernő, okl. építőmérnök TT-08-0105

Részletesebben

Taksony Nagyközség Önkormányzata Taksony, Fő u. 85.

Taksony Nagyközség Önkormányzata Taksony, Fő u. 85. Szomorjai Ferenc MÉRNÖKI IRODA 1214.Bp.II.Rákóczi F. út 195-197. STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY Készült: a Taksony, Fő u. 52. sz. alatti lakóépület állékonysági felülvizsgálatáról Hrsz: 208. Megbízó: Taksony Nagyközség

Részletesebben

Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására

Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására FÓDI ANITA Témavezető: Dr. Bódi István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki kar Hidak és Szerkezetek

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 3. Brutt Saver spirálok kőszerkezetekben - megerősítések A kő, mint tömeges építőanyag felhasználása egyre ritkább, értéke, szépsége miatt inkább díszítésre használják. Régi és új épületeinken is fontos

Részletesebben

FÉLMEREV KAPCSOLATOK NUMERIKUS SZIMULÁCIÓJA

FÉLMEREV KAPCSOLATOK NUMERIKUS SZIMULÁCIÓJA FÉLMEREV KAPCSOLATOK NUMERIKUS SZIMULÁCIÓJA Vértes Katalin * - Iványi Miklós ** RÖVID KIVONAT Acélszerkezeti kapcsolatok jellemzőinek (szilárdság, merevség, elfordulási képesség) meghatározása lehetséges

Részletesebben

A hálózati szintű dinamikus teherbírásmérés múltja és jelene

A hálózati szintű dinamikus teherbírásmérés múltja és jelene A hálózati szintű dinamikus teherbírásmérés múltja és jelene SZARKA ISTVÁN osztályvezető Országos Közúti Adatbank Magyar Közút Kht. MAÚT ÚTÉPÍTÉSI AKADÉMIA 11. A legfrissebb... 1 Statikus teherbírásmérés

Részletesebben

Általános elvek. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Falazott szerkezetek megerősítése

Általános elvek. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Falazott szerkezetek megerősítése Gyufa skatulya címke; 1896 New York Palota; Budapest Általános elvek Falazott szerkezetek megerősítése LOGO A mérnöki tevékenység 1. MEGISMERÉS: KORABELI: - ÉPÍTŐANYAGOK - ÉPÍTÉSTECHNIKÁK - TRÜKKÖK (rejtett

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ ÉPÍTÉS TÁRGYA: RADÓ KÚRIA FELÚJÍTÁSA ÉPÍTÉSI HELY: RÉPCELAK, BARTÓK B. U. 51. HRSZ: 300 ÉPÍTTETŐ: TERVEZŐ: RÉPCELAK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA RÉPCELAK, BARTÓK B. U.

Részletesebben

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA Előadó: Szentesi Fekete

Részletesebben

UTÓFESZÍTETT SZERKEZETEK TERVEZÉSI MÓDSZEREI

UTÓFESZÍTETT SZERKEZETEK TERVEZÉSI MÓDSZEREI UTÓFESZÍTETT SZERKEZETEK TERVEZÉSI MÓDSZEREI DR. FARKAS GYÖRGY Professor emeritus BME Hidak és Szerkezetek Tanszék MMK Tartószerkezeti Tagozat Szakmai továbbképzés 2017 október 2. KÁBELVEZETÉS EGYENES

Részletesebben

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés SÍKALAPOK TERVEZÉSE SÍKALAPOK TERVEZÉSE síkalap mélyalap mélyített síkalap Síkalap, ha: - megfelelő teherbírású és vastagságú talajréteg van a felszín közelében; - a térszín közeli talajréteg teherbírása

Részletesebben

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS

SZERKEZETI MŰSZAKI LEÍRÁS + STATIKAI SZÁMÍTÁS 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz: 16/8 Iváncsa Faluház felújítás 454 Iváncsa, Arany János utca Hrsz.: 16/8 Építtető: Iváncsa Község Önkormányzata Iváncsa, Fő utca 61/b. Fedélszék ellenőrző számítása

Részletesebben

Új felállás a MAVIR diagnosztika területén. VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok

Új felállás a MAVIR diagnosztika területén. VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok Új felállás a MAVIR diagnosztika területén VII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia 2007 Siófok Állapotfelmérés, -ismeret 1 Célja: Karbantartási, felújítási, rekonstrukciós döntések megalapozása, Üzem

Részletesebben

Kiöntött síncsatornás felépítmény kialakításának egyes elméleti kérdései

Kiöntött síncsatornás felépítmény kialakításának egyes elméleti kérdései Kiöntött síncsatornás felépítmény kialakításának egyes elméleti kérdései VII. Városi Villamos Vasúti Pálya Napra Budapest, 2014. április 17. Major Zoltán egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr

Részletesebben

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint Tartószerkezeti Eurocode-ok EN 1990 EC-0 A tartószerkezeti tervezés alapjai EN 1991 EC-1: A tartószerkezeteket érő hatások EN 1992 EC-2: Betonszerkezetek

Részletesebben

KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ

KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY TARTÓSZERKEZETI FELADATRÉSZ KOMPLEX TERVEZÉS 1. FÉLÉV TERVEZÉSI SZAKIRÁNY engedélyezési terv szintű dokumentáció tartószerkezeti munkarészének elkészítése folyamatos konzultáció, az első konzultációnak a vázlattarv beadás előtt meg

Részletesebben

A FERIHEGYI IRÁNYÍTÓTORONY ÚJ RADARKUPOLÁJA LEERÕSÍTÉSÉNEK STATIKAI VIZSGÁLATA TARTALOM

A FERIHEGYI IRÁNYÍTÓTORONY ÚJ RADARKUPOLÁJA LEERÕSÍTÉSÉNEK STATIKAI VIZSGÁLATA TARTALOM A FERIHEGYI IRÁYÍTÓTOROY ÚJ RADARKUPOLÁJA LEERÕSÍTÉSÉEK STATIKAI VIZSGÁLATA TARTALOM 1. KIIDULÁSI ADATOK 3. 2. TERHEK 6. 3. A teherbírás igazolása 9. 2 / 23 A ferihegyi irányítótorony tetején elhelyezett

Részletesebben

DINAMIKUS CÖLÖP PRÓBATERHELÉS 25 ÉV TAPASZTALATAI. Berzi Péter. Dynatest Group Kft.

DINAMIKUS CÖLÖP PRÓBATERHELÉS 25 ÉV TAPASZTALATAI. Berzi Péter. Dynatest Group Kft. ÖSSZEFOGLALÁS DINAMIKUS CÖLÖP PRÓBATERHELÉS 25 ÉV TAPASZTALATAI Berzi Péter Dynatest Group Kft. 1991 őszén, 25 éve végeztük el az első dinamikus cölöp próbaterhelést Magyarországon a tiszaújvárosi római

Részletesebben

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe:

Építtetô neve: Tervezô neve: telefonszáma: címe: Építtetô neve: Tervezô neve: Építési engedély szám: Kivitelezés megnevezése: (*) családi ház / sorház / ikerház Kivitelezés helyszíne (címe): Kivitelezést végzô cég neve: Kivitelezést végzô cég címe: telefonszáma:

Részletesebben

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági 1. - Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági vizsgálatát. - Jellemezze a vasbeton három feszültségi

Részletesebben

IT biztonsági keretek és követelmények. Budapesti Műszaki és. Informatikai Központ. Szigeti Szabolcs. Networkshop 2009

IT biztonsági keretek és követelmények. Budapesti Műszaki és. Informatikai Központ. Szigeti Szabolcs. Networkshop 2009 IT biztonsági keretek és követelmények Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Központ Szigeti Szabolcs Networkshop 2009 Tartalom Az EK3 projektről Problémafelvetés l é Célkitűzések

Részletesebben

Nagyszilárdságú acélhidak Innovatív méretezési eljárások fejlesztése

Nagyszilárdságú acélhidak Innovatív méretezési eljárások fejlesztése Nagyszilárdságú acélhidak Innovatív méretezési eljárások fejlesztése Dr. Kövesdi Balázs egyetemi docens Bevezetés - célkitűzés Különösen nagyszilárdságú acélok (S500 S960) - járműiparban, hajógyártásban

Részletesebben

Végeselemes analízisen alapuló méretezési elvek az Eurocode 3 alapján. Dr. Dunai László egyetemi tanár BME, Hidak és Szerkezetek Tanszéke

Végeselemes analízisen alapuló méretezési elvek az Eurocode 3 alapján. Dr. Dunai László egyetemi tanár BME, Hidak és Szerkezetek Tanszéke Végeselemes analízisen alapuló méretezési elvek az Eurocode 3 alapján Dr. Dunai László egyetemi tanár BME, Hidak és Szerkezetek Tanszéke 1 Tartalom Méretezési alapelvek Numerikus modellezés Analízis és

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 1. Előadás Bevezetés Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Okt. Hét 1. Téma Bevezetés acélszerkezetek méretezésébe, elhelyezés a tananyagban Acélszerkezetek használati területei

Részletesebben

Teherfelvétel. Húzott rudak számítása. 2. gyakorlat

Teherfelvétel. Húzott rudak számítása. 2. gyakorlat Teherfelvétel. Húzott rudak számítása 2. gyakorlat Az Eurocode 1. részei: (Terhek és hatások) Sűrűségek, önsúly és az épületek hasznos terhei (MSZ EN 1991-1-1) Tűznek kitett tartószerkezeteket érő hatások

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai

TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: 1. A tartószerkezeti tervezés kiindulási adatai TARTÓSZERKEZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ a Újtikos, Széchenyi tér 12-14. sz. ( Hrsz.: 135/1 ) alatt lévő rendelő átalakításának, bővítésének építéséhez TARTÓSZERKEZETI TERVEZŐ, SZAKÉRTŐ: Soós Ferenc okl.

Részletesebben

Andó János Hálózatfejlesztés vezető MÁV Zrt. Fejlesztési és Beruházási Főigazgatóság. VAMAV Kft. Évnyitó rendezvény Budapest 2014.01.23.

Andó János Hálózatfejlesztés vezető MÁV Zrt. Fejlesztési és Beruházási Főigazgatóság. VAMAV Kft. Évnyitó rendezvény Budapest 2014.01.23. Andó János Hálózatfejlesztés vezető MÁV Zrt. Fejlesztési és Beruházási Főigazgatóság VAMAV Kft. Évnyitó rendezvény Budapest 2014.01.23. Állandó és ideiglenes sebességkorlátozások alakulása A pályafelügyeleti

Részletesebben

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54.

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54. K21 Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató KFT 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ Bencs Villa átalakítás és felújítás (Építtető: Nyíregyháza MJV Önkormányzata,

Részletesebben

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László

II. rész: a rendszer felülvizsgálati stratégia kidolgozását támogató funkciói. Tóth László, Lenkeyné Biró Gyöngyvér, Kuczogi László A kockázat alapú felülvizsgálati és karbantartási stratégia alkalmazása a MOL Rt.-nél megvalósuló Statikus Készülékek Állapot-felügyeleti Rendszerének kialakításában II. rész: a rendszer felülvizsgálati

Részletesebben

A Magyar Közút NZrt. hídfelújításai

A Magyar Közút NZrt. hídfelújításai A Magyar Közút NZrt. hídfelújításai Hidász Napok Visegrád, 2014. november 26-27. Hesz Gábor osztályvezető Magyar Közút Nonprofit Zrt. 1 TARTALOM Beavatkozás típusok Karbantartás Felújítás Korszerűsítés

Részletesebben

ÁTÉPÍTETT VÁGÁNYOK ÁLLAPOTÁNAK ELEMZÉSE

ÁTÉPÍTETT VÁGÁNYOK ÁLLAPOTÁNAK ELEMZÉSE BÉLI JÁNOS ÜGYVEZETŐ, MÁV KÖZPONTI FELÉPÍTMÉNYVIZSGÁLÓ KFT. ÁTÉPÍTETT VÁGÁNYOK ÁLLAPOTÁNAK ELEMZÉSE AZ ELŐADÁS TARTALMA Infrastruktúra működésével kapcsolatos alapelvek Vasúti pálya életciklus költségeinek

Részletesebben

Vízépítési Nagyműtárgyak felújításával kapcsolatos betontechnológiai kérdések I.

Vízépítési Nagyműtárgyak felújításával kapcsolatos betontechnológiai kérdések I. MMK Vízgazdálkodás és vízépítés, 2018 Vízépítési Nagyműtárgyak felújításával kapcsolatos betontechnológiai kérdések I. Almássy Piroska Techno-Wato Kereskedőház Kft. ügyvezető, szakértő A 2018-ban kezdődő

Részletesebben

Hosszú távon működőképes kerékpárforgalmi létesítmény üzemeltetési és fenntartási rendszerének kidolgozása

Hosszú távon működőképes kerékpárforgalmi létesítmény üzemeltetési és fenntartási rendszerének kidolgozása Hosszú távon működőképes kerékpárforgalmi létesítmény üzemeltetési és fenntartási rendszerének kidolgozása Előadó: Pej Kálmán okl. építőmérnök TANDEM MÉRNÖKIRODA Kft. pej.kalman@tandemkft.hu A fogalom

Részletesebben

Földi lézerszkennelés mérnökgeodéziai célú alkalmazása PhD értekezés tézisei

Földi lézerszkennelés mérnökgeodéziai célú alkalmazása PhD értekezés tézisei Földi lézerszkennelés mérnökgeodéziai célú alkalmazása PhD értekezés tézisei Berényi Attila Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Témavezető:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Képviselő-testület május 25-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. A Képviselő-testület május 25-i ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2017. május 25-i ülésére Tárgy: Javaslat a Gödöllői Mesék Háza Óvoda II. sz. épületének 2017. évi felújítására (kiviteli tervezés és kivitelezés),

Részletesebben

VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS

VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS Betontechnológiai Szakirányú Továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS VASBETON ÉPÍTMÉNYEK SZERKEZETI OSZTÁLYA ÉS BETONFEDÉS SZERKEZETI OSZTÁLYOK Nem kiemelt Minőségellenőrzés szintje Kiemelt Szerkezet alakja Szerkezet

Részletesebben

A MÉRNÖK SZEREPE AZ M0 ÉSZAKI DUNA-HÍD MEGVALÓSÍTÁSÁBAN

A MÉRNÖK SZEREPE AZ M0 ÉSZAKI DUNA-HÍD MEGVALÓSÍTÁSÁBAN A MÉRNÖK SZEREPE AZ M0 ÉSZAKI DUNA-HÍD MEGVALÓSÍTÁSÁBAN AZ M0 KÖRGYŰRŰ ÉSZAKI SZAKASZÁNAK LEBONYOLÍTÓI M0 Beruházási Főmérnökség 2007. október ELŐKÉSZÍTÉS IDŐSZAKA: Általában tendertervek, jelen esetben

Részletesebben

Nemzetközi témák, projektek. Daczi László fımérnök MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág PLF TEO

Nemzetközi témák, projektek. Daczi László fımérnök MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág PLF TEO Nemzetközi témák, projektek Daczi László fımérnök MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág PLF TEO 2009.11.28. Tartalom: UIC Nemzetközi Vasútegylet UIC-s Projektek: - InnoTrack projekt - Pálya és ERTMS/ETCS projekt

Részletesebben

Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi

Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi Távvezetéki szigetelők, szerelvények és sodronyok diagnosztikai módszerei és fejlesztések a KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú pályázat keretében Fogarasi Tiborné - Dr. Varga László VILLENKI VEIKI VEIKI-VNL

Részletesebben

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL

SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL SZIMULÁCIÓ ÉS MODELLEZÉS AZ ANSYS ALKALMAZÁSÁVAL MAGYAR TUDOMÁNY NAPJA KONFERENCIA 2010 GÁBOR DÉNES FŐISKOLA CSUKA ANTAL TARTALOM A KÍSÉRLET ÉS MÉRÉS JELENTŐSÉGE A MÉRNÖKI GYAKORLATBAN, MECHANIKAI FESZÜLTSÉG

Részletesebben

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági

- Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági 1. - Elemezze a mellékelt szerkezetet, készítse el a háromcsuklós fa fedélszék igénybevételi ábráit, ismertesse a rácsostartó rúdelemeinek szilárdsági vizsgálatát. - Jellemezze a vasbeton három feszültségi

Részletesebben

Közlekedési létesítmények víztelenítése geoműanyagokkal

Közlekedési létesítmények víztelenítése geoműanyagokkal geoműanyagokkal Vízelvezető geokompozitok Szatmári Tamás alkalmazás mérnök Bonar Geosynthetics Kft. XVII. KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI ÉS BERUHÁZÁSI KONFERENCIA 2016. 04. 20-22. BÜKFÜRDŐ Tartalom Az előadás tartalma

Részletesebben

Utak tervezése, építése és fenntartása

Utak tervezése, építése és fenntartása BSc. - KÖZLEKEDÉSTERVEZÉS I. Utak tervezése, építése és fenntartása Dr. Timár András professor emeritus Pécsi Tudományegyetem - Műszaki és Informatikai Kar Építőmérnök Tanszék Pécs, 2016 9. Előadás HAJLÉKONY

Részletesebben

TERVEZÉSI SEGÉDLET BRUTT SAVER ÉPÜLETSZERKEZETMEGERŐSÍTŐ RENDSZER ALKALMAZÁSA. P A N N O N A R C H I K O N Kft.

TERVEZÉSI SEGÉDLET BRUTT SAVER ÉPÜLETSZERKEZETMEGERŐSÍTŐ RENDSZER ALKALMAZÁSA. P A N N O N A R C H I K O N Kft. TERVEZÉSI SEGÉDLET BRUTT SAVER ÉPÜLETSZERKEZETMEGERŐSÍTŐ RENDSZER ALKALMAZÁSA ÍRTA: Bukits Zoltán okl. építőmérnök, szerkezettervező P A N N O N A R C H I K O N Kft. KŐSZEG, ALSÓ KRT. 39./ SZOMBATHELY,

Részletesebben

Dermesztett teherhordó homokbeton szerkezetek roncsolásmentes szilárdságbecslővizsgálatai

Dermesztett teherhordó homokbeton szerkezetek roncsolásmentes szilárdságbecslővizsgálatai Dermesztett teherhordó homokbeton szerkezetek roncsolásmentes szilárdságbecslővizsgálatai Nondestructive testing (NDT) and compressive strength estimation of gypsum board and cured, thin, no-coarses concrete

Részletesebben

MEGÉPÜLT SZERKEZETEK ERŐTANI VIZSGÁLATA TSZ

MEGÉPÜLT SZERKEZETEK ERŐTANI VIZSGÁLATA TSZ MEGÉPÜLT SZERKEZETEK ERŐTANI VIZSGÁLATA TSZ 01 2013 M Ű S Z A K I S Z A B Á L Y Z A T D R. K Ö R M Ö C Z I E R N Ő 2 0 1 7. 1 2. 0 1. TARTALOM Előzmények, rövid történeti visszatekintés Eltérések a még

Részletesebben

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve ACÉLHIDAK 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOHSA-B1 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám előadás (elmélet)

Részletesebben

Előadás tartalma 1. Projekt, probléma bemutatása 2. Lehetőségek ismertetése 3. Változatok költségszámítása 4. Eredmények összehasonlítása 5. Összefoglaló 1. Projekt, probléma bemutatása Sióagárd, Sió-híd

Részletesebben

Együttműködés a MIDAS IT és a BME között

Együttműködés a MIDAS IT és a BME között Együttműködés a MIDAS IT és a BME között A MIDAS Information Technology vállalat 8 licencet adományozott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének melyek teljes

Részletesebben

Építőmérnöki Kft. A SPECIÁLTERV KFT. HÍD TERVEZÉSI MUNKÁI A KÖZELMÚLTBAN. 49. HÍDMÉRNÖKI KONFERENCIA Balatonfüred, 2008. október 8.

Építőmérnöki Kft. A SPECIÁLTERV KFT. HÍD TERVEZÉSI MUNKÁI A KÖZELMÚLTBAN. 49. HÍDMÉRNÖKI KONFERENCIA Balatonfüred, 2008. október 8. Építőmérnöki Kft. 49. HÍDMÉRNÖKI KONFERENCIA Balatonfüred, 2008. október 8. ALAPÍTVA: 1999 ALKALMAZOTTAK: 25 TEVÉKENYSÉG: HÍD- ÉS SZERKEZET-TERVEZÉS FELÚJÍTÁSOK, ERŐSÍTÉSEK TERVEZÉSE HIDAK, SZERKEZETEK

Részletesebben

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal. Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.hu. 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 3 1.1 Architektúra (terv) felülvizsgálat...

Részletesebben

Szerkezetek numerikus modellezése az építőmérnöki gyakorlatban

Szerkezetek numerikus modellezése az építőmérnöki gyakorlatban Szerkezetek numerikus modellezése az építőmérnöki gyakorlatban tanszékvezető, főiskolai docens a Magyar Építész Kamara tagja a Magyar Mérnöki Kamara tagja a fib Magyar Tagozatának tagja az ÉTE Debreceni

Részletesebben

Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel

Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel Információbiztonság fejlesztése önértékeléssel Fábián Zoltán Dr. Horváth Zsolt, 2011 Kiindulás SZTE SZAKK információ információ adatvédelmi szabályozás napi gyakorlat információ Milyen az összhang? belső

Részletesebben

El hormigón estructural y el transcurso del tiempo Structural concrete and time A szerkezeti beton és az idő

El hormigón estructural y el transcurso del tiempo Structural concrete and time A szerkezeti beton és az idő El hormigón estructural y el transcurso del tiempo Structural concrete and time A szerkezeti beton és az idő fib Szimpózium La Plata, Argentina, 2005. Szeptember 28.-30. 1 El hormigón estructural y el

Részletesebben

Lövedékálló védőmellény megfelelőségének elemzése lenyomatmélységek (traumahatás) alapján

Lövedékálló védőmellény megfelelőségének elemzése lenyomatmélységek (traumahatás) alapján Lövedékálló védőmellény megfelelőségének elemzése lenyomatmélységek (traumahatás) alapján Eur.Ing. Frank György c. docens az SzVMSzK Szakmai Kollégium elnöke SzVMSzK mérnök szakértő (B5) A lövedékálló

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témakörök mindegyikét tartalmazza. A tételekhez segédeszköz

Részletesebben

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez

Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Erőtani számítás Szombathely Markusovszky utcai Gyöngyös-patak hídjának ellenőrzéséhez Pécs, 2015. június . - 2 - Tartalomjegyzék 1. Felhasznált irodalom... 3 2. Feltételezések... 3 3. Anyagminőség...

Részletesebben

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében

A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében A szendvics szerkezetek felhasználásának új lehetőségei az ÉMI minősítés fényében Kiss Attila Kingspan-Hoesch Dél-Európai Műszaki vezető 2018.03.08 Új lehetőségek? Hőszigetelt szendvicspanelek 305/2011

Részletesebben

Építési projektek kockázatmenedzsmentje

Építési projektek kockázatmenedzsmentje Építési projektek kockázatmenedzsmentje Dr. Fekete István Budapesti Corvinus Egyetem tudományos főmunkatárs SzigmaSzervíz Kft. ügyvezető Nagyberuházások sikeres megvalósítása Projektmenedzsment Fórum 2016

Részletesebben

A vasbetonszerkezetek tervezésének jelene és jövője

A vasbetonszerkezetek tervezésének jelene és jövője A vasbetonszerkezetek tervezésének jelene és jövője Teljesítőképesség-alapú tervezés, Tervezési eljárások Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara szakmai továbbképzés Tatabánya, 2019. márc. 28. Dr. Kovács

Részletesebben

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok

időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok időpont? ütemterv számonkérés segédanyagok 1. Bevezetés Végeselem-módszer Számítógépek alkalmazása a szerkezettervezésben: 1. a geometria megadása, tervkészítés, 2. műszaki számítások: - analitikus számítások

Részletesebben

Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n

Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n Budapesti i Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kábeldiagnosztikai vizsgálatok a BME-n Tamus Zoltán Ádám tamus.adam@vet.bme.hu TARTALOM Szigetelőanyagok öregedése Kábelek öregedése Szigetelésdiagnosztika

Részletesebben

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 05. Méretezéselméleti kérdések TERVEZÉSE II. Dr. Szép János Egyetemi docens

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 05. Méretezéselméleti kérdések TERVEZÉSE II. Dr. Szép János Egyetemi docens TARTÓ(SZERKEZETE)K TERVEZÉSE II. 05. Méretezéselméleti kérdések Dr. Szép János Egyetemi docens 2018. 10. 15. Az előadás tartalma Az igénybevételek jellege A támaszköz szerepe Igénybevételek változása A

Részletesebben

állapot felügyelete állapot rendelkezésre

állapot felügyelete állapot rendelkezésre Forgógépek állapot felügyelete állapot megbízhat zhatóság rendelkezésre állás A forgógépek állapot felügyelete jelenti az aktuális állapot vizsgálatát, a további üzemeltetés engedélyezését ill. korlátozását,

Részletesebben

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező)

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező) TERVEZŐI NYILATKOZAT 1 Építtető: Balatonboglár Városi Önkormányzat 8630 Balatonboglár, Erzsébet u.11. Építés helye: 8630 Balatonboglár, Attila u. Hrsz 423 Tervezett szerkezet: Ravatalozó épület Vezető

Részletesebben

A XIX. század második fele és a XX. század első évtizedei közötti időszak épületeinek tartószerkezetei, vizsgálata, felújítása, megerősítése

A XIX. század második fele és a XX. század első évtizedei közötti időszak épületeinek tartószerkezetei, vizsgálata, felújítása, megerősítése A XIX. század második fele és a XX. század első évtizedei közötti időszak épületeinek tartószerkezetei, vizsgálata, felújítása, megerősítése 1. Bevezetés - témaválasztás: - az épületállomány értéke, jelentősége

Részletesebben

Vízgazdálkodási Tudásközpont és Kutatási Centrum - Szennyvíztisztítási Kutatóközpont

Vízgazdálkodási Tudásközpont és Kutatási Centrum - Szennyvíztisztítási Kutatóközpont Vízgazdálkodási Tudásközpont és Kutatási Centrum - Szennyvíztisztítási Kutatóközpont Pannon Egyetem Előadó: dr. Rasztovits Zsolt Edgár dr. Domokos Endre Thury Péter ELŐZMÉNYEK Környezetmérnöki Intézet

Részletesebben

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János VASBETON SZERKEZETEK TERVEZÉSE 2 Szabvány A tartószerkezetek tervezése jelenleg Magyarországon és az EU államaiban az Euronorm szabványsorozat alapján

Részletesebben

Tervezés földrengés hatásra: bevezetés az Eurocode 8 alapú tervezésbe

Tervezés földrengés hatásra: bevezetés az Eurocode 8 alapú tervezésbe artószerkezetek IV. 204/205 I. félév Előadás /9 204. október 3., péntek, 9 50-30, B- terem ervezés földrengés hatásra: bevezetés az Eurocode 8 alapú tervezésbe Alapvető fogalmak Földrengés hatás ervezési

Részletesebben

Kahr Csaba ügyvezető igazgató dr. Bánhelyi Balázs egyetemi adjunktus

Kahr Csaba ügyvezető igazgató dr. Bánhelyi Balázs egyetemi adjunktus Kahr Csaba ügyvezető igazgató dr. Bánhelyi Balázs egyetemi adjunktus 3. oldal Kahr Csaba ügyvezető igazgató 4. oldal Döntéstámogató, optimalizáló rendszerfelügyelet kifejlesztése a légkezelő és hűtéstechnikai

Részletesebben

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS ÉRTÉKELÉS

ELŐREHALADÁSI JELENTÉS ÉRTÉKELÉS Közúti Építő és Szolgáltató Kft. 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 10. Tel./Fax: 74/512-312, 512-313 www.kozuti.epito.hu E-mail: kozuti.epito@t-online.hu ISO 9001/2000 Tanúsítvány r. száma: CERT-5192-2007-AQ-BUD-RvA

Részletesebben