A 326/2013 Korm. rendelet 2016 júliusi változásai 1.0*

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A 326/2013 Korm. rendelet 2016 júliusi változásai 1.0*"

Átírás

1 A 326/2013 Korm. rendelet 2016 júliusi változásai 1.0* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől kezdve nem vállalok szakmai felelősséget! A weblapon mindig garantáltan a legfrissebb változat található.

2 Elöljáróban A ppt-ben nem mindenhol idéztem betű szerint a jogszabályt. Azokat a változásokat emeltem ki (témák szerint csoportosítva), amelyek a hétköznapi munkát közvetlenül érintik. Kisebb szövegpontosításokkal, értelemszerű javításokkal nem foglalkoztam. A ppt segítséget nyújt a változások megismeréséhez, de a jogszabály pontos ismeretét és tanulmányozását nem helyettesíti!

3 Minősítés

4 Az ideiglenesen PII-be soroltak helyzete A módosított 36. (4) bekezdés szerint az ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógusok besorolása minősítési eljárás nélkül véglegessé válik, a minősítési tervből törlik őket, további minősítési kötelezettségük megszűnik. Aki viszont ideiglenes PII-ben van, de volt egy sikertelen eljárása, nem kapja meg a véglegesítést, neki december 31-ig át kell esnie egy sikeres eljáráson, különben január 1-től visszasorolják PI-be. Az ideiglenes besorolás idejére kapott PII-es illetmény és a PI-es illetmény különbözetét nem kell visszafizetnie.

5 A nyugdíjhoz közelállók helyzete A 39/K. szerint azok a PI-be soroltak, akiknek szeptember 1-jén a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár eléréshez nem több, mint 7 évük volt hátra, január 1-től eljárás nélkül megkapják a PII besorolást. Minősítési kötelezettségük ezzel megszűnik. Ez sem vonatkozik azokra, akiknek volt már sikertelen minősítése.

6 Gyakornok besorolása A 2. (1) bekezdése kiterjed az előmeneteli rendszer hatálya alá eső nevelő-oktató munkát közvetlenül segítőkre (NOKS) is. A 2. (1) bekezdés szerint Gyakornok fokozatba sorolandó pedagógust nem kell gyakornokként besorolni, ha előzőleg már magasabb besorolásra jogot szerzett. Értelemszerűen módosult a (3) bekezdés is: Ha a 2 és 6 év közötti szakmai gyakorlattal rendelkező pedagógus sikeres minősítő vizsgát tett, akkor nem kell a jogviszony létesítésekor Gyakornok fokozatba sorolni.

7 Szakmai gyakorlati idő számítása Az eddigiek mellett beszámít a szakmai gyakorlati időbe az állami iskola 1-8. évfolyamán egyházi jogi személy által szervezett hitoktatás is, ha eléri a legalább heti 10 órát [6. (1) e)] A köznevelés országos irányításával összefüggő munkakör ideje nem csak közszolgálati, hanem állami szolgálati és kormányzati szolgálati jogviszony esetén is beszámít, és nem szükséges a miniszter igazolása. Az összes szakmai gyakorlati időként figyelembe vehető jogviszonyt figyelembe kell venni a pedagógus szakképzettséggel rendelkező NOKS körbe tartozók esetében is. [6. (4a)] A 6. (3) bekezdés szerint ha a pedagógusnak nincs 2 év szakmai gyakorlata, de van bármely jogviszonyban 6 éve, akkor PI-be kell sorolni. Ez eddig is csak pedagógus munkakörre vonatkozott, de az új (3a) bekezdés egyértelművé teszi, hogy a NOKS körbe tartozók esetében nem alkalmazható.

8 Minősítésre jelentkezés Változik a jelentkezés határideje: Már nem április 30-a, hanem március 31-e lesz a határidő. A keretszámok és feltételek meghirdetése továbbra is február végén történik, a jelentkezési időszak tehát egy hónappal rövidebb lesz. [10/A. (2)] (Véleményem szerint így is bőven elég.) A jelentkezést a védésig már nem csak keresőképtelenségre hivatkozva, hanem megfelelő igazolásokkal hozzátartozó otthoni ápolására hivatkozva is vissza lehet vonni. [10/A. (2c)] A 3. (2) bekezdés, mely legalább 2 év várakozási időt írt elő az eljárás folytatásához annak, akinek az eljárás közben szűnik meg a jogviszonya, majd újat létesít, ebbe a -ba került át mint új (2a) bekezdés. Ha 3 hónapon belül létesít új jogviszonyt, akkor 15 napon belül kérheti a megszűnt eljárás szerinti új eljárás megszervezését. [12/C. (5)] A rendelet újra külön hangsúlyozza, hogy az intézményvezető köteles rögzíteni a jelentkezést. [10/A. (2b)] A rögzítés határideje egyelőre maradt május 10-e, ami elég logikátlannak tűnik, de semmi gond, januártól április 15-re módosul egyéb apró változásokkal, de erről majd januárban... [10/A. (3)] Május 10-e azonban bennmaradt a naptárban, május 31-e helyett ez lett a rögzítés elmaradása esetén beadandó kérelem határideje. [10/B. (2) a)] Vagyis az egész jelentkezési procedúra rövidebb lesz. A kötelező minősítésre továbbra sem kell jelentkezni, viszont idejét hivatalból rögzíteni kell. Ha ez elmarad, ennek tudomására jutásától számított 10 napon belül lehet kérni. Ugyanez a helyzet jogviszonyváltás esetén. [10/B. (2) b)] A vizsga vagy eljárás felfüggesztésének okát illetve annak megszűntét haladéktalanul fel kell tüntetni az informatikai rendszerben. [10/A. (8)]

9 Portfólió A feltöltés határideje november 30-áról 25-ére módosult. Viszont azt is rögzíti a rendelet, hogy a felületet június 30-ig meg kell nyitni, illetve legalább 45 napot mindenképp biztosítani kell a feltöltésre. [11/A. ] Ez utóbbi azonban csak a 2018-as eljárásokra vonatkozik először. [39/N. ] Idén tehát majd valamikor nyílik a felület, de biztosan előbb zárul! A 11/A. (4) bekezdése szerint továbbra is lehetőség van a portfólió (sőt a pályázat!) módosítására a munkakör vagy a tantárgy változása miatt, de sokkal logikusabban már nem a portfólió feltöltése után, hanem a jelentkezés után bekövetkezett változás miatt lehet ezt kérni.

10 A fontosabb új határidők Minősítésre jelentkezés: március 31. Jelentkezés rögzítése: április 15.* Rögzítés elmaradása miatti kérelem: május 10. Portfólió-felület megnyitása: június 30. Portfólió elkészítésének határideje: november 25.** Az általános gyakorlat miatt minden napban meghatározott határidő napban és nem munkanapban kerül meghatározásra. Ez fontos változás! (Azért csúszott még be munkanap is [10/A. (7)], ez majd nyilván később módosul napra ) *A rendeletben ez csak januártól jelenik meg. ** Ez már a 2017-es eljárásokra is vonatkozik!

11 Kutatótanár és Mesterpedagógus pályázat 1. Az értelmező rendelkezések (1/A. ) bővültek a két pályázat definíciójával: 1a. Kutatótanár pályázat: a Kutatótanár fokozat megszerzéséhez benyújtott dokumentumgyűjtemény, amelyben a pedagógus bemutatja szakmai életútját és szakmai tevékenységének eredményeit, és ismerteti jövőbeli, a fokozat megszerzését vagy megújítását követő időszakra vonatkozó programját (Kutatóprogram) 1b. Mesterpedagógus pályázat: a Mesterpedagógus fokozat megszerzéséhez benyújtott dokumentumgyűjtemény, amelyben a pedagógus bemutatja szakmai életútját és szakmai tevékenységének eredményeit, és ismerteti jövőbeli, a fokozat megszerzését vagy megújítását követő időszakra vonatkozó programját (Mesterprogram) Ezzel világossá válik a pályázat és a program közti különbség is: A program a pályázat része. Mindkét pályázat tartalmát a 9/B. írja le. Ennek (4) bekezdés g) pontja szerint már nem együttműködési szándéknyilatkozat, hanem együttműködési megállapodás a pályázat része. Hogy ez miből áll, azt részletesen leírja az új (4a) bekezdés. A Kutatótanár esetében ennek bemutatása és bírálata (és nem védése!) az eljárás része. [Lásd a módosult 8. (3) bekezdés b) pontot és (4) bekezdést!] Hiánypótlásra a pályázatokban nincs lehetőség! [11/A. (1b)] Nem újdonság, és sok másból következik, de a 9/B. (4) bekezdésének módosított f) pontja egyértelművé teszi, hogy a szakértőként vagy szaktanácsadóként dolgozó mesterpedagógusnak nem kell Mesterprogramot készítenie. Az egészről részletes szabályok a 9/B. (6) bekezdés szerint az Útmutatóban lesznek majd.

12 Kutatótanár és Mesterpedagógus pályázat 2. A 2016-ban mesterpedagógusnak vagy kutatótanárnak jelentkezettek a 39/I. alapján augusztus 15-ig tölthették fel a pályázatukat. A határidő maradt, de kiegészült annyival, hogy legalább 45 nap áll rendelkezésükre ehhez A program annak végrehajtása közben is módosítható a 14. -ban leírtak szerint. A program meg nem újítása vagy végre nem hajtása visszasorolást von maga után. [14/A. ] Az új 1/A melléklet alapján is világossá válik, hogy a Mesterpedagógus és a Kutatótanár esetében nincs óra/foglalkozáslátogatás, csak a pályázat. Változott az MTA szerepe a Kutatótanár fokozat elérését célzó eljárásban. Nem bizottsági tagot delegál a védésre, hanem részt vesz az MTA delegáltja a Kutatóprogram bíráló bizottságában, ahol a másik két tagot a Magyar Rektori Konferencia és a Nemzeti Pedagógus Kar adja, és tanácskozási joggal jelen lehet a miniszter megbízottja is. [10/G. (2)] Részt vehet továbbá a Mester eljárásában a megállapodásban szereplő külső partner delegáltja (ha van külső partner). [10/D. (3) f)]

13 Mesterpedagógus fokozat feltételei Jelentősen kiegészült a Mesterpedagógus fokozat feltételeiről szóló 4. : Aki szakértői-szaktanácsadói feladatokkal akarja teljesíteni a Mesterpedagógus számára szükséges pluszfeladatokat, annak a pályázat elkészítésének határidejéig kell a továbbképzést elvégeznie. Aki vezetői vagy magasabb vezetői feladatokkal akarja teljesíteni (erről ír pályázatot), annak a jelentkezéskor és az eljárás teljes időtartama alatt rendelkeznie kell a megbízással. A besorolásnak a sikeres eljárás mellett a jelentkezéstől függően e kettő valamelyike is feltétele. Továbbá ha szakértő vagy szaktanácsadó lesz, akkor a megfelelő névjegyzékbe vétel is a besorolás feltétele.

14 Az eljárás lefolytatása Pontosabb lett a 11/B. (2) bekezdése, az intézményvezető köteles lehetővé tenni az eljárásban való részvételt a pedagógus számára, mégpedig a rendes munkaidő terhére. Vagyis világossá teszi a jogszabály, hogy az eljárás alatt a pedagógus dolgozik! PI és PII fokozatnál már nem elég a megfelelő % elérése (65, 75), az is szükséges, hogy a kompetenciák százalékos értéke egyenként is meghaladja a 25%-ot! [12/B. (3)] Az eljárást meg kell szüntetni akkor is, ha a szükséges vezetői megbízás nincs meg, vagy megszűnik, viszont az eddigiektől eltérően minősítő vizsga vagy kötelező eljárás esetén akkor sem kell megszüntetni, ha a jogviszony 6 hónapnál tovább szünetel. [12/C. (1) a) és c)] Megjelenik a pedagógus kérelmére történő felfüggesztés is: 15 napot meghaladó keresőképtelenség idejére, szülési szabadság vagy kötelezően biztosítandó fiz. nélk. szab. idejére és szakértői/szaktanácsadói képzés idejére (legf. 1 év) lehet kérni, és kell (!) megadni. [12/C. (3)] A 12/D. (2) bekezdése szerinti panasz elbírálása során az OH további szakértőt is bevonhat. Ez eddig akkor volt lehetséges, ha a panaszt a bizottság elutasította, de a pedagógus fenntartotta.

15 A minősítő vizsga NOKS körbe tartozók* esetén A 8. új (1b) bekezdése szerint két fő eleme van az eljárásnak: A helyi értékelési szabályzatban az adott munkakörre meghatározott feltételek teljesítése, A hospitálási napló elemzése. Ebből két dolog következik: A NOKS körbe tartozónak hospitálnia kel, és erről naplót kell vezetnie. Ezt az (1a) bekezdés írja elő, mégpedig félévenként legalább 5 órában. Ehhez kapcsolódik a 9/A. (3) bekezdése is. Kell lennie egy értékelési szabályzatnak. Ennek tartalmáról, és elfogadásának módjáról a 9. új (2)-(3)-(4) bekezdése rendelkezik, minta az 5. mellékletben található. A határidő a 39/L. (2) bekezdése alapján számítva október 1. Az eredményeket az informatikai rendszerbe kell feltölteni, a dokumentumokat meg kell őrizni. [10/A. (7)] A 10/G. (1) bekezdésből kiderül, hogy lényegében az intézmény saját hatáskörében zajlik az eljárás, fő felelőse természetesen az intézményvezető. *Pedagógus szakképzettséggel rendelkező, nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben alkalmazottak

16 Pedagógus munkaidő

17 Osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői és DÖK segítői feladatok a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőben A 17. (1) bekezdése sorolja fel azokat a feladatokat melyeknek végzése a kötött munkaidő neveléssel-oktatással le nem kötött részében elrendelhető. ( -hető, tehát nem kötelező!) Ebben továbbra is benne van a fent említett három feladat, de az új (1a) bekezdés kijelenti, hogy ezek összesen legfeljebb heti 4 órában beszámítanak a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőbe. Kijelenti, hogy beszámítanak, vagyis nem be lehet, hanem be kell számítani! Az (1) bekezdésből kiderül, hogy az osztályfőnökséget és a munkaközösség-vezetést heti 2, a harmadikat pedig heti 1 órában kell beszámítani, de az (1a) bekezdés szerint a három legfeljebb összesen 4 órában számítandó be. A kedvezmények ugyanakkor nem halmozhatók végtelenségig! A 17/A. (13) bekezdése szerint a 17/A. -ban foglaltakat azzal kell alkalmazni, hogy a pedagógus neveléssel-oktatással lekötött munkaideje nem lehet kevesebb, mint a rá vonatkozó neveléssel-oktatással lekötött munkaidő minimumának 75%-a, vezetőtanár esetében pedig 11 óra.

18 Megszűnt a 32 órában kötelező benntartózkodás! A 17. (3) bekezdés első fele, amely előírta, hogy a pedagógus köteles a kötött munkaidőben az intézményben tartózkodni, hatályát vesztette. Megmaradt viszont a második fele, mely szerint a kollektív szerződés, ennek hiányában pedig a munkáltató határozhatja meg azokat a feladatokat, amelyeket kötelező az intézményben elvégezni. A köznevelési törvény 61. (6) bekezdése alapján ezt a munkáltatói jogot az állami intézményekben is az intézményvezető gyakorolja!

19 A rendelet nem ír elő munkaidőnyilvántartást Hatályát vesztette a munkaidő-nyilvántartás vezetését előíró 17. (7) bekezdés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell nyilvántartást végezni, mert azt valójában eddig sem ez a rendelet, hanem a munka törvénykönyve írta elő! Méghozzá a törvény szerint a teljes munkaidőről pontos és naprakész nyilvántartást kell vezetni, a kezdés és befejezés pontos nyilvántartásával Viszont a rendelet már nem írja elő, hogy ezt az órarend és a munkaterv alapján kell vezetni, szóval lehet akárhogy.

20 Nem szakértő/szaktanácsadó mesterpedagógusok feladatai A 17/A. (8) bekezdésében az eddigi felsorolás strukturáltabb lett. A már meglévő lehetőségek közül némileg módosult az első, ami már nem pedagógusjelölt, hanem általában pedagógus szakmai segítése, és nem gyakornok felkészítése a vizsgára, hanem gyakornok mentorálása, ami lényegesen hosszabb folyamat. Új lehetőség az intézményvezetőként végzett intézményvezetéssel, fejlesztéssel kapcsolatos tanácsadási feladatok és fejlesztések. Várhatóan az Útmutató is pontosít majd ezeken.

21 Kutatótanár munkaidő-kedvezménye A 17/A. (10) bekezdése szerint a kutatótanárnak csak akkor járt volna munkaidő-kedvezmény, ha szakértői/szaktanácsadói tevékenységet végez. Ez most megváltozott, jár neki a kötött munkaidő neveléssel-oktatással le nem kötött részéből heti 2 óra munkaidő-kedvezmény a programjának végrehajtására. Vagyis az órája nem lesz kevesebb, ez tulajdonképpen a 17. (1) bekezdés felsorolásának kutatótanárra vonatkozó kiegészítése.

22 Egyebek

23 Pótlékok A 32. (5) bekezdése módosult. Eszerint a NOKS körbe tartozó alkalmazott nem akkor jogosult a gyógypedagógiai pótlékra, ha az intézményben az SNI tanulók száma eléri a 33%-ot, hanem akkor, ha a munkaköri feladatai ellátásával érintett gyermekek legalább 33%-a SNI. (És persze akkor is, ha kizárólag SNI gyermekekkel foglalkozik.)

24 Gyakorlati oktatásvezetők létszáma A 35. (1) bekezdés szerint a 3. melléklet már a gyakorlati oktatásvezetők létszámát is tartalmazza. Ez állami szakképző iskolában 200-nál több tanuló esetén 1 fő, illetve ugyanennyi állami szakképző iskola tagintézményében is, szintén 200 tanuló felett. Szakképzési centrum tagintézményében tagintézményenként ugyancsak 200 tanuló felett 1 fő.

25 Egyéb változások januártól A szaktanácsadói képzéseket az OFI helyett az Eszterházy Károly Egyetem szervezi majd. [36. (6) b); 36/A. (1) e)] A pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező NOKS körbe tartozók illetménye nem lehet majd kevesebb mint a Kjt. szerinti besorolásuk alapján járó garantált illetmény 110%-a.

A 326/2013 Korm. rendelet 2017 novemberi változásai 1.0*

A 326/2013 Korm. rendelet 2017 novemberi változásai 1.0* A 326/2013 Korm. rendelet 2017 novemberi változásai 1.0* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

A Kormány. /2017. (.) Korm. rendelete

A Kormány. /2017. (.) Korm. rendelete A Kormány /2017. (.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013.

Részletesebben

A 20/2012. EMMI rendelet változásai szeptember 1-től

A 20/2012. EMMI rendelet változásai szeptember 1-től A 20/2012. EMMI rendelet változásai 2016. szeptember 1-től Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról A Kormány

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2017*

Minősítésre jelentkezés 2017* Minősítésre jelentkezés 2017* 2.0** *Jelen ppt elolvasása nem helyettesíti a miniszteri közlemény, az OH hivatalos tájékoztatói és a vonatkozó jogszabályok pontos ismeretét! **A korábbi változatokban ma

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2019

Minősítésre jelentkezés 2019 Minősítésre jelentkezés 2019 1.1* *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől kezdve nem vállalok szakmai felelősséget!

Részletesebben

A köznevelési törvény változásai 2016 szeptemberétől

A köznevelési törvény változásai 2016 szeptemberétől A köznevelési törvény változásai 2016 szeptemberétől Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2017*

Minősítésre jelentkezés 2017* Minősítésre jelentkezés 2017* 1.2** *Jelen ppt elolvasása nem helyettesíti a miniszteri közlemény, az OH hivatalos tájékoztatói és a vonatkozó jogszabályok pontos ismeretét! **A korábbi változatokban ma

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2018*

Minősítésre jelentkezés 2018* Minősítésre jelentkezés 2018* 1.0** *Jelen ppt elolvasása nem helyettesíti a miniszteri közlemény, az OH hivatalos tájékoztatói és a vonatkozó jogszabályok pontos ismeretét! **A korábbi változatokban ma

Részletesebben

A 326/2013 Korm. rendelet legújabb módosítása (2015. szeptember 9.) Összeállította: Szakál Ferenc Pál

A 326/2013 Korm. rendelet legújabb módosítása (2015. szeptember 9.) Összeállította: Szakál Ferenc Pál A 326/2013 Korm. rendelet legújabb módosítása (2015. szeptember 9.) Összeállította: Szakál Ferenc Pál FIGYELEM! A továbbiakban igyekeztem röviden összefoglalni és némileg csoportosítani a változásokat.

Részletesebben

Minősítésre jelentkezés 2016

Minősítésre jelentkezés 2016 Minősítésre jelentkezés 2016 Mire jelentkezünk? A jogszabályok szerint mindig a következő évi minősítési eljárásokra jelentkezünk. Vagyis aki idén jelentkezik, annak valamikor 2017 folyamán lesz a minősítése.

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 2.1* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

8902 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 113. szám

8902 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 113. szám 8902 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 113. szám A Kormány 235/2016. (VII. 29.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

A pedagógus illetmény kiszámítása, besorolás 1.0

A pedagógus illetmény kiszámítása, besorolás 1.0 A pedagógus illetmény kiszámítása, besorolás 1.0 Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó. Negyedik rész. VII. A Mesterpedagógusokra vonatkozó új szabályozás

T á j é k o z t a t ó. Negyedik rész. VII. A Mesterpedagógusokra vonatkozó új szabályozás T á j é k o z t a t ó a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII.

Részletesebben

Az osztályfőnöki, munkaközösségvezetői és DÖK-segítői feladatok beszámításának kérdései 1.0*

Az osztályfőnöki, munkaközösségvezetői és DÖK-segítői feladatok beszámításának kérdései 1.0* Az osztályfőnöki, munkaközösségvezetői és DÖK-segítői feladatok beszámításának kérdései 1.0* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak

Részletesebben

melléklet a 39084/2015. számú kormány-előterjesztéshez

melléklet a 39084/2015. számú kormány-előterjesztéshez melléklet a 39084/2015. számú kormány-előterjesztéshez Formázott: Behúzás: Első sor: 0 cm A Kormány /2016. (.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

Reformáció az oktatásban Oktatás a reformációban Evangélikus tanévnyitó konferencia

Reformáció az oktatásban Oktatás a reformációban Evangélikus tanévnyitó konferencia Reformáció az oktatásban Oktatás a reformációban Evangélikus tanévnyitó konferencia A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI 2016. augusztus 27. Aszód Szikora Ágnes Jelenlegi életpálya

Részletesebben

Az osztályfőnöki, munkaközösségvezetői és DÖK-segítői feladatok beszámításának kérdései 1.1*

Az osztályfőnöki, munkaközösségvezetői és DÖK-segítői feladatok beszámításának kérdései 1.1* Az osztályfőnöki, munkaközösségvezetői és DÖK-segítői feladatok beszámításának kérdései 1.1* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak

Részletesebben

A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete

A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete 1 A Kormány /2014. ( ) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló

Részletesebben

2016. januári jogszabályváltozások. Összeállította: Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő

2016. januári jogszabályváltozások. Összeállította: Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő 2016. januári jogszabályváltozások Összeállította: Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő FIGYELEM! A továbbiakban igyekeztem röviden összefoglalni és némileg csoportosítani a változásokat. Az összefoglaló

Részletesebben

A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében

A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében A portfólió szerepe a pedagógusok minősítési rendszerében 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

Mesterpedagógusok a református köznevelési rendszerben

Mesterpedagógusok a református köznevelési rendszerben Református Köznevelési Szakértők III. Országos Találkozója Budapest, 2014. december 4. Mesterpedagógusok a református köznevelési rendszerben Kelemen Gabriella pedagógiai szakértő RPI kelemen.gabriella@reformatus.hu

Részletesebben

A pedagógus minősítési rendszer

A pedagógus minősítési rendszer TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA A pedagógus minősítési rendszer Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet Jogszabályi háttér Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

Részletesebben

Őszi Pedagógiai Napok Elnöki köszöntő

Őszi Pedagógiai Napok Elnöki köszöntő Őszi Pedagógiai Napok Elnöki köszöntő Budapest, 2016. november 14. Dr. Maruzsa Zoltán elnök Oktatási Hivatal Fontosabb feladataink a 2016/2017 tanév során Érettségi vizsga, középfokú felvételi eljárás

Részletesebben

ELŐMENETELI RENDSZER Gyakornoktól a Mesterpedagógus, Kutatótanár fokozatig Budapest, november 14.

ELŐMENETELI RENDSZER Gyakornoktól a Mesterpedagógus, Kutatótanár fokozatig Budapest, november 14. ELŐMENETELI RENDSZER Gyakornoktól a Mesterpedagógus, Kutatótanár fokozatig Budapest, 2015. november 14. TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA Látni, amit mindenki lát, és azt gondolni róla,

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó. Első rész

T á j é k o z t a t ó. Első rész T á j é k o z t a t ó a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII.

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 2.0* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet

20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet Szakál Ferenc Pál 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet A 145. (1) bekezdésben a tanfelügyeleti ellenőrzés alapvető szempontjai között megjelent az önértékelés. A további (2)-(4) bekezdések meghatározzák az

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK MUNKAIDEJÉNEK BEOSZTÁSA

A PEDAGÓGUSOK MUNKAIDEJÉNEK BEOSZTÁSA A PEDAGÓGUSOK MUNKAIDEJÉNEK BEOSZTÁSA 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 17. (1) Nevelési-oktatási intézményben a pedagógus számára a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében 1.

Részletesebben

VIII. ÉVFOLYAM, 17. SZÁM SZEPTEMBER 21.

VIII. ÉVFOLYAM, 17. SZÁM SZEPTEMBER 21. VIII. ÉVFOLYAM, 17. SZÁM 2016. SZEPTEMBER 21. Az Oktatási és Kulturális Közlöny 2016. évi 17. számának tartalmából: teljes tematikus összeállítás a köznevelés és a felsőoktatás, valamint a kulturális élet

Részletesebben

A Szervezeti és Működési Szabályzat és a Házirend kiegészítése. A pedagógus életpályamodell

A Szervezeti és Működési Szabályzat és a Házirend kiegészítése. A pedagógus életpályamodell A Szervezeti és Működési Szabályzat és a Házirend kiegészítése A pedagógus életpályamodell 1 A pedagógus életpályamodell 326/2013. (VIII. 30) Korm. rendelet alapján (a pedagógusok előmeneteli rendszeréről

Részletesebben

A pedagógusok előmeneteli rendszere. 2013. szeptember 1-jétől

A pedagógusok előmeneteli rendszere. 2013. szeptember 1-jétől A pedagógusok előmeneteli rendszere 2013. szeptember 1-jétől Budapest, 2013.12.02 dr. Gera Tibor Alkalmazott jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) A pedagógusok előmeneteli

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 1.2* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Dr. Kovácsné Sütő Irma mesterpedagógus szakértő:( pedagógiai-szakmai ellenőrzés és pedagógusminősítés)

Dr. Kovácsné Sütő Irma mesterpedagógus szakértő:( pedagógiai-szakmai ellenőrzés és pedagógusminősítés) A pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítés szakterületre vonatkozó, a szakértői feladatokhoz kapcsolódó jogszabályváltozások Dr. Kovácsné Sütő Irma mesterpedagógus szakértő:(

Részletesebben

A pedagógusok továbbképzési kötelezettsége

A pedagógusok továbbképzési kötelezettsége A pedagógusok továbbképzési kötelezettsége 1.0.* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől

Részletesebben

A pedagógus minősítési rendszer. Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet

A pedagógus minősítési rendszer. Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet A pedagógus minősítési rendszer Thaisz Miklós Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet Jogszabályi háttér Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 64-65.. A törvény kerettörvény, a részletszabályokról

Részletesebben

Magyar joganyagok - 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a pedagógusok előmenete 2. oldal (5) Az Európai Iskolák Statútumáról szóló, Luxemburgban, 1

Magyar joganyagok - 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a pedagógusok előmenete 2. oldal (5) Az Európai Iskolák Statútumáról szóló, Luxemburgban, 1 Magyar joganyagok - 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a pedagógusok előmenete 1. oldal 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

Hatályba lépés 2014.11.05.!

Hatályba lépés 2014.11.05.! A Kormány 268/2014. (XI. 3.) Korm. rendelete egyes köznevelési tárgyú kormányrendeletek módosításáról Intézményvezetői segédanyag A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII.

Részletesebben

Szakmai munkaközösségek szervezése, a munkaközösségek feladatai és jogai

Szakmai munkaközösségek szervezése, a munkaközösségek feladatai és jogai Szakmai munkaközösségek szervezése, a munkaközösségek feladatai és jogai 1.0.* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1.

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. SZABÁLYOZÁS a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 64. a nevelési-oktatási intézmények működéséről

Részletesebben

ÚTITÁRSAK. Pedagógusokat segítő szerepek

ÚTITÁRSAK. Pedagógusokat segítő szerepek ÚTITÁRSAK Pedagógusokat segítő szerepek TÉMACSOPORTOK Rövid, bevezető témák 1. Jogszabályi háttér 2. Életpálya szakaszai 3. A rendszer bevezetése 4. Értékelési rendszer 5. TÁMOP Segítő, értékelő szerepek

Részletesebben

Minősítő bizottság. gyakörlö kölle giuma nak legala bb Pedagö gus II. föközatba sörölt, felke szített alkalmazöttja. A minősítési eljárás menete

Minősítő bizottság. gyakörlö kölle giuma nak legala bb Pedagö gus II. föközatba sörölt, felke szített alkalmazöttja. A minősítési eljárás menete Jogszabályi háttér Nemzeti kö znevele srö l szö lö 2011. e vi CXC. tö rve ny 64-65.. A tö rve ny kerettö rve ny, a re szletszaba lyökat a 326/2013. (VIII. 30.) körma nyrendelet tartalmazza tö rve ny 94.

Részletesebben

Az Nkt. 65. változásai

Az Nkt. 65. változásai Az Nkt. 65. változásai 2017.09.01. 1.2* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől

Részletesebben

1. A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet módosítása

1. A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet módosítása 14756 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 149. szám III. Kormányrendeletek A Kormány 268/2014. (XI. 3.) Korm. rendelete egyes köznevelési tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Magyar joganyagok - 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a pedagógusok előmenete 2. oldal (5) Az Európai Iskolák Statútumáról szóló, Luxemburgban, 1

Magyar joganyagok - 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a pedagógusok előmenete 2. oldal (5) Az Európai Iskolák Statútumáról szóló, Luxemburgban, 1 Magyar joganyagok - 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet - a pedagógusok előmenete 1. oldal 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY. - kivonat. III. A pedagógus előmeneteli rendszerrel kapcsolatos fontosabb szabályok

TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY. - kivonat. III. A pedagógus előmeneteli rendszerrel kapcsolatos fontosabb szabályok TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságának tanévkezdést támogató szakmai anyaga a 2015/2016. tanévre - kivonat III. A pedagógus előmeneteli rendszerrel

Részletesebben

A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben. Emberi Erőforrások Minisztériuma

A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben. Emberi Erőforrások Minisztériuma A pedagógusok előmeneteli rendszere a 2014/2015-ös tanévben Emberi Erőforrások Minisztériuma EU-s ajánlások Európai Bizottság: A többi közalkalmazott és a magánszektorban dolgozók fizetéséhez viszonyított

Részletesebben

Pedagógusbér a 2016/2017.tanévben

Pedagógusbér a 2016/2017.tanévben Pedagógusbér a 2016/2017.tanévben a jelenlegi, (2016.05.06.) még hatályos jogszabályok alapján - VÁLTOZÁS VÁRHATÓ(differenciálás)!!! 326/2013.Korm.rendelet 38. (3) 2016. szeptember 1. és 2017. augusztus

Részletesebben

Tanévkezdés

Tanévkezdés Tanévkezdés 2016-2017 Az új tanév feladatai az általános és középfokú iskolákban RAABE VII. Országos Tanévindító Konferencia Budapest, 2016.08.24 dr. Gera Tibor Jogszabályváltozások, új jogszabályok A

Részletesebben

A szaktanácsadás szerepe ma

A szaktanácsadás szerepe ma A szaktanácsadás szerepe ma Az életpályamodell a pedagógusok folyamatos szakmai fejlődésére helyezi a hangsúlyt, és összekapcsolja a szaktanácsadást, az országos pedagógiaiszakmai ellenőrzést és a minősítési

Részletesebben

Köznevelési törvény. A hatályba lépés fontosabb dátumai

Köznevelési törvény. A hatályba lépés fontosabb dátumai Köznevelési törvény A hatályba lépés fontosabb dátumai 2012. szeptember 1. Ekkor lép hatályba a nemzeti köznevelésről szóló törvény, de legtöbb intézkedése késleltetve, illetve fokozatosan kerül bevezetésre.

Részletesebben

Budapest, 2013. október 25.

Budapest, 2013. október 25. Budapest, 2013. október 25. Kelemen Gabriella Pedagógiai szakértő RPI Az előadás tematikája A pedagógus portfólió, munkaportfólió Elkészítése elkerülhetetlen A minősítésben betöltött szerepe Hogyan készítsük

Részletesebben

326/2013. (VIII. 30.) Kormányrendelet 2015. április 17-én hatályba lépő előírásai hatályát vesztett szöveg módosított szöveg új szöveg 2. 5. 6.

326/2013. (VIII. 30.) Kormányrendelet 2015. április 17-én hatályba lépő előírásai hatályát vesztett szöveg módosított szöveg új szöveg 2. 5. 6. 326/2013. (VIII. 30.) Kormányrendelet 2015. április 17-én hatályba lépő előírásai Áthúzva: a 2015. március 16-án hatályát vesztett szöveg Aláhúzva: a 2015. március 17-én hatályba lépett módosított szöveg

Részletesebben

Dr. Zemplényi Adrienne, munkaügyi szakjogász

Dr. Zemplényi Adrienne, munkaügyi szakjogász Dr. Zemplényi Adrienne, munkaügyi szakjogász Munkajogi kérdések és válaszok KÉRDÉS: 2017 januárjában, 40 év munkaviszonnyal nyugdíjba mehetek óvodapedagógusként. A felmentési időmet középső csoportos gyermekekkel

Részletesebben

A köznevelési törvény változásai 2017 nyarán 1.2*

A köznevelési törvény változásai 2017 nyarán 1.2* A köznevelési törvény változásai 2017 nyarán 1.2* Szakál Ferenc Pál köznevelési szakértő *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat közzétételétől

Részletesebben

Barcsák Marianna igazgatói értekezlet

Barcsák Marianna igazgatói értekezlet Jogszabály módosítások a 2016/2017-es tanévben a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosítása 1/ Készségfejlesztő speciális szakiskola készségfejlesztő iskola 13/B o o o o a készségfejlesztő

Részletesebben

A Kormány 418/2015. (XII. 23.) Korm. rendelete egyes gyermekvédelmi és köznevelési tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A Kormány 418/2015. (XII. 23.) Korm. rendelete egyes gyermekvédelmi és köznevelési tárgyú kormányrendeletek módosításáról 27034 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 202. szám 5. melléklet a 417/2015. (XII. 23.) Korm. rendelethez 1. A kormányablakokról szóló 515/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet 3. melléklet 31. pontjában a Gyermekgondozási

Részletesebben

szervezetéhez és a betöltött munkakör követelményeihez kapcsolódó szakmai követelményrendszer

szervezetéhez és a betöltött munkakör követelményeihez kapcsolódó szakmai követelményrendszer Jelen szabályzat a Szabadságtelepi Óvoda és a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló, pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

DE MIT ADTAK NEKÜNK MÉG?

DE MIT ADTAK NEKÜNK MÉG? A TÁMOP-3.1.5 KIEMELT UNIÓS PROJEKT HATÁSA A KÖZNEVELÉSI RENDSZERRE AVAGY DE MIT ADTAK NEKÜNK MÉG? Kerekes Balázs projektigazgató Oktatási Hivatal Projektigazgatóság 2015. október 27. Az Oktatási Hivatal

Részletesebben

A szabályzat hatályban lépésének napja: október 1. Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató

A szabályzat hatályban lépésének napja: október 1. Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató A Soproni Szakképzési Centrum pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési Jóváhagyta: Králik Tibor főigazgató

Részletesebben

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet

326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról A Kormány

Részletesebben

Segítségnyújtás. d) az Európai Iskolákban pedagógus-munkakörben munkaviszonyban,

Segítségnyújtás. d) az Európai Iskolákban pedagógus-munkakörben munkaviszonyban, Aranyosiné Borsodi Éva Közokt.szakértő 06 30 847 33 73 Segítségnyújtás Felmerült kérdések? Az egy-két évet határozott idővel, vagy kinevezéssel foglalkoztatott pedagógusok esetében mi a jogszabályi háttér,hogyan

Részletesebben

Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban

Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban A PEDAGÓGIAI-SZAKMAI ELLENŐRZÉSRE ÉS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉSRE ÉPÜLŐ INTÉZMÉNYI MINŐSÉGFEJLESZTÉS Salgótarján, 2014, szeptember 29. 1 Köznevelés - fejlesztési projektek

Részletesebben

A pedagógusminősítési, tanfelügyeleti, szaktanácsadói rendszer a 2014/2015-ös tanévben

A pedagógusminősítési, tanfelügyeleti, szaktanácsadói rendszer a 2014/2015-ös tanévben A pedagógusminősítési, tanfelügyeleti, szaktanácsadói rendszer a 2014/2015-ös tanévben Pedagógusok előmeneteli rendszere 2015. január 1-jétől a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak

Részletesebben

Helyi értékelési szabályzat. 2016/2017. tanév

Helyi értékelési szabályzat. 2016/2017. tanév 2016/2017. tanév Tartalomjegyzék A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat... 2 1. A szabályzat

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 26-i rendes ülésére. Az önkormányzati fenntartású óvodákat érintő döntések

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 26-i rendes ülésére. Az önkormányzati fenntartású óvodákat érintő döntések 4. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 26-i rendes ülésére Tárgy: Az önkormányzati fenntartású óvodákat érintő döntések

Részletesebben

Minősítési folyamat és értékelés. Rapos Nóra ELTE PPK

Minősítési folyamat és értékelés. Rapos Nóra ELTE PPK Minősítési folyamat és értékelés Rapos Nóra ELTE PPK AZ MI? MESTERPEDAGÓGUS AKAROK LENNI! MIÉRT? HOGYAN? MILYEN ÚTON? TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Oktatási Hivatal Projektigazgatóság Cím: H 1055 Budapest,

Részletesebben

BETEKINTÉS AZ INTÉZMÉNYEKBE AZ ÓVODA

BETEKINTÉS AZ INTÉZMÉNYEKBE AZ ÓVODA BETEKINTÉS AZ INTÉZMÉNYEKBE AZ ÓVODA A FOGALMAK, AMELYEKET MEGJEGYZÜNK Szaktanácsadás Tanfelügyelet Pedagógus minősítés ÖSSZEHASONLÍTÁS 1. CÉLJA SZERINT Szaktanácsadás Tanfelügyelet Pedagógus minősítés

Részletesebben

Tanfelügyelet és minősítés Az Oktatási Hivatal szerepe és feladatai a köznevelési rendszer megújításában

Tanfelügyelet és minősítés Az Oktatási Hivatal szerepe és feladatai a köznevelési rendszer megújításában Tanfelügyelet és minősítés Az Oktatási Hivatal szerepe és feladatai a köznevelési rendszer megújításában 2013. augusztus 22. Pósfai Péter Oktatási Hivatal elnök Köznevelésfejlesztési projektek az Oktatási

Részletesebben

Aktualitások az óvodai intézményi működésben

Aktualitások az óvodai intézményi működésben Aktualitások az óvodai intézményi működésben 1 Európai kitekintés EU 2020 Stratégia 95% Hazai sikerek 95,2% Pályázatok 9200 Életkor Létszám arány 2010 Létszám arány 2016-2017 3 éves 74,1% 84% 2 Óvodai

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó értékelési szabályzata

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó értékelési szabályzata A soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó

Részletesebben

4434 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám

4434 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám 4434 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 43. szám A Kormány 99/2014. (III. 25.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény

Részletesebben

Minősítési Szabályzat

Minősítési Szabályzat 2016/2017 Minősítési Szabályzat Szentlőrinci Általános Iskola Székhely: Szentlőrinc, Ifjúság útja 5. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. június 26-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. június 26-i rendes ülésére 10. számú előterjesztés Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. június 26-i rendes ülésére Tárgy: A Dombóvári Gyermekvilág Óvoda igazgatói állásának betöltésére

Részletesebben

A pedagógus-előmeneteli rendszer tartalmi változásai

A pedagógus-előmeneteli rendszer tartalmi változásai FEJLŐDÜNK ÉS FEJLESZTÜNK A pedagógus-előmeneteli rendszer tartalmi változásai Zalaegerszeg, 2015. november 21. TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA Ne a változástól, az állandóságtól félj!

Részletesebben

TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. A pedagógusok minősítési rendszere szakértői szemmel

TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. A pedagógusok minősítési rendszere szakértői szemmel TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA A pedagógusok minősítési rendszere szakértői szemmel A minősítés céljai a pedagógusok szakmai fejlesztése a pedagógusok minőségi munkavégzésének elismerése

Részletesebben

Hatályos: év október hó 1. napjától

Hatályos: év október hó 1. napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Óbudai Almáskert Óvoda Hatályos: 2016. év október hó 1. napjától Az Óbudai Almáskert Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA. Selényiné Stier Márta sk. Budapest, 2013.09.30.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA. Selényiné Stier Márta sk. Budapest, 2013.09.30. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA GYAKORNOKI SZABÁLYZATA Selényiné Stier Márta sk. Budapest, 2013.09.30. 1 A szabályzat létrehozásának jogalapját a 2011. évi CXC. tv a köznevelésről, a 2013. évi CXXIX.

Részletesebben

Óvodai nevelő munkát érintő jogszabályok gyűjteménye

Óvodai nevelő munkát érintő jogszabályok gyűjteménye Óvodai nevelő munkát érintő jogszabályok gyűjteménye 2016.08.02-án MÓDOSÍTOTT Összeállította: Aranyosiné Borsodi Éva kistérségi tanügy-igazgatási szakértő http://aranyoskozszolg.ininet.hu segedanyag.aranyosine@gmail.com

Részletesebben

Nemzeti Pedagógus Kar Tanfelügyeleti és minősítő szakértői tagozatának szakmai napja Mesterpedagógus és Kutatótanár minősítési eljárás véleményezése

Nemzeti Pedagógus Kar Tanfelügyeleti és minősítő szakértői tagozatának szakmai napja Mesterpedagógus és Kutatótanár minősítési eljárás véleményezése Nemzeti Pedagógus Kar Tanfelügyeleti és minősítő szakértői tagozatának szakmai napja Mesterpedagógus és Kutatótanár minősítési eljárás véleményezése A minősítési eljárásokat szabályozó dokumentumok A 326/2013.

Részletesebben

4676 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 48. szám

4676 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 48. szám 4676 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 48. szám A Kormány 89/2015. (IV. 9.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési

Részletesebben

Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT [Év] Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT a pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra

Részletesebben

Pedagógus-előmeneteli rendszer BÁRTFAI JUDIT SZAKTANÁCSADÓ 1

Pedagógus-előmeneteli rendszer BÁRTFAI JUDIT SZAKTANÁCSADÓ 1 Pedagógus-előmeneteli rendszer 2016. 07. 03. BÁRTFAI JUDIT SZAKTANÁCSADÓ 1 A minősítés részei Portfólió Óra-, foglalkozáslátogatás Portfólió védése 2016. 07. 03. BÁRTFAI JUDIT SZAKTANÁCSADÓ 2 A 1 Az értékelés

Részletesebben

2014.október 22. Budapest

2014.október 22. Budapest 2014.október 22. Budapest A pedagógusminősítés jogszabályi háttere, és eljárásrendje 2011.évi CXC. tv. A nemzeti köznevelésről A 20./2012. EMMI-rendelet 326./2013. Korm.rend. Útmutató a pedagógusok minősítési

Részletesebben

Internátusvezetők és nevelők szakmai találkozója Miskolc,

Internátusvezetők és nevelők szakmai találkozója Miskolc, Internátusvezetők és nevelők szakmai találkozója Miskolc, 2015.11.20-21. A megújuló köznevelés elemei Szaktanácsadás Tanfelügyelet Pedagógus minősítés Intézményi önértékelés A megújuló köznevelés elemei

Részletesebben

TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. A pedagógusminősítés rendszere

TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. A pedagógusminősítés rendszere TÁMOP 3.1.5/12-2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA A pedagógusminősítés rendszere Jogszabályi háttér Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 64-65. A törvény kerettörvény, a részletszabályokról

Részletesebben

/2015. (...) Korm. rendelet

/2015. (...) Korm. rendelet Melléklet a 4338/2015. számú kormány-előterjesztéshez /2015. (....) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat. Budapest XIV. Kerületi Németh Imre Általános Iskola OM 035062 KLIK 199024

Gyakornoki szabályzat. Budapest XIV. Kerületi Németh Imre Általános Iskola OM 035062 KLIK 199024 Gyakornoki szabályzat Budapest XIV. Kerületi Németh Imre Általános Iskola OM 035062 KLIK 199024 Irányadó jogszabályi helyek 1992. évi XXXIII. törvény (Kjt.) 22. 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 2.,

Részletesebben

1. A köznevelési intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak fokozatokba történő besorolásához szükséges követelmények

1. A köznevelési intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak fokozatokba történő besorolásához szükséges követelmények 66438 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 203. évi 43. szám III. Kormányrendeletek A Kormány 326/203. (VIII. 30.) Korm. rendelete a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 992.

Részletesebben

A rendelet 2015. április 17. napjától hatályos szövege

A rendelet 2015. április 17. napjától hatályos szövege A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 2015.

Részletesebben

2016. Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

2016. Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2016. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és

Részletesebben

Városközponti Óvoda. Helyi Értékelési Szabályzata

Városközponti Óvoda. Helyi Értékelési Szabályzata Városközponti Óvoda Helyi Értékelési Szabályzata A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzat

Részletesebben

AZ ÉLETPÁLYA-RENDELET ÉVI ÁTFOGÓ MÓDOSÍTÁSA

AZ ÉLETPÁLYA-RENDELET ÉVI ÁTFOGÓ MÓDOSÍTÁSA AZ ÉLETPÁLYA-RENDELET 2016. ÉVI ÁTFOGÓ MÓDOSÍTÁSA Kommentár Kozák András köznevelési szakértő Tartalomjegyzék 1. A Mesterpedagógus és a Kutatótanár fokozat elérését célzó minősítési eljárás és az e fokozatokba

Részletesebben

TÓCÓSKERTI ÓVODA. Hatályos: év október hó 1. napjától

TÓCÓSKERTI ÓVODA. Hatályos: év október hó 1. napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT TÓCÓSKERTI ÓVODA Hatályos: 2016. év október hó 1. napjától A Tócóskerti Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

A PORTFÓLIÓ KÉSZÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK

A PORTFÓLIÓ KÉSZÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK SEGÉDLET A PEDAGÓGUSOK ELŐMENETELI RENDSZERÉRŐL ÉS A KÖZALKALMAZOTTAK JOGÁLLÁSÁRÓL SZÓLÓ 1992. ÉVI XXXIII. TÖRVÉNY KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN TÖRTÉNŐ VÉGREHAJTÁSÁRÓL SZÓLÓ 326/2013. (VIII. 30.) KORMÁNYRENDELET

Részletesebben

Készítette: Nagy Ilona intézményvezető. 1 A fenti szabályzat a 326/2013. (VIII.30) kormányrendelet 5. sz. melléklete alapján készült.

Készítette: Nagy Ilona intézményvezető. 1 A fenti szabályzat a 326/2013. (VIII.30) kormányrendelet 5. sz. melléklete alapján készült. A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó helyi értékelési szabályzata 1 Készítette: Nagy Ilona intézményvezető 1 A fenti

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 143. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 143. szám MAGYAR KÖZLÖNY 143. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. augusztus 30., péntek Tartalomjegyzék 2013. évi CXXXVII. törvény A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosításáról 66434 326/2013.

Részletesebben

Az Áttv. Kjt. Kttv. Mt. összehasonlítása. Dr. Tánczos Rita

Az Áttv. Kjt. Kttv. Mt. összehasonlítása. Dr. Tánczos Rita Az Áttv. Kjt. Kttv. Mt. összehasonlítása Dr. Tánczos Rita Kinevezési feltétel állampolgárság Áttv Kttv.: magyar állampolgárság Kjt.: Magyar állampolgárság, vagy külön jogszabály szerint a szabad mozgás

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra Oldal 1 Tartalomjegyzék Intézményi alapadatok... 3 Jogszabályi háttér... 3 1. Alkalmazási

Részletesebben