Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ"

Átírás

1

2 A Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ saját fejlesztésű értékelési modellekkel, vizsgálati- és mérőeszközökkel, mérőeszköztárral, valamint ezek alkalmazásához kapcsolódó képzéssel és tanácsadással támogatja az iskolák értékelési, mérési tevékenységét. Ismertetőnkben ezen termékeink közül most az alábbiakat mutatjuk be röviden: Értékelési modellek o Intézményértékelés o Vezetőértékelés o Pedagógus értékelés o Tanulóértékelés o IMIP értékelés o Tantárgyi értékelés TOTEM kémia Mérőeszköztár Feladatgyűjtemények o Komplex természettudományos feladatok o Történelem tanulásfejlesztő feladatok o Kompetenciaméréshez alapszint alatti tanulók fejlesztéséhez Tanulmányi versenyek feladatsorai A kémia tantárgy fejlesztő-értékelő modellje Statisztikai elemzők: o az Országos kompetenciaméréshez o iskolai mérésekhez, dolgozatokhoz

3 ÉRTÉKELÉSI MODELLEK Modelljeink az iskola intézmény-, vezető-, pedagógusés tanuló értékelési kötelezettségét támogatják. Adaptív alkalmazással az iskola felépítheti értékelési rendszerét, szakszerűen végezheti az értékelést. A modellek az alkalmazójukat végig vezetik az értékelés folyamatán a tervezéstől a mennyiségi és tartalmi elemzésen át az értékítélet (értéklet) megfogalmazásáig. Egy-egy modell, az értékeltet legyen az intézmény, vezető, pedagógus, vagy tanuló háromdimenziós értékelési térbe, struktúrába helyezi. intézmény értékelési tér Az intézménynek törvényesen működve úgy kell elérnie a kitűzött céljait, hogy alapelveit érvényesítve vívja ki a partnerek elégedettségét. Ennek megfelelően az intézmény értékelése a törvényességre, a dokumentumok és az iskolaműködés koherenciájára, valamint a partnerek elégedettségére irányul.

4 vezető értékelési tér Modellünk a vezetői teljesítményt a jogszerűen végzett, elégedettséget kiváltó vezetés-tervezés-irányítás függvényeként definiálja. pedagógus értékelési tér Modellünk a pedagógus teljesítményét a befektetett/elvégzett munka, a munka produktuma, valamint a partnerek ehhez kapcsolódó elégedettségének függvényeként definiálja.

5 Az értékelés folyamata feltárja az elvárásoknak való megfelelést, a változások irányát és mértékét, valamint a normához ( középértékhez ) viszonyítható helyzetet. A modellek vizsgálati- és mérőeszközöket is adnak az adatgyűjtéshez, az adatelemzéshez. Modelljeink legfőbb jellemzői: a törvényi szabályozásnak való megfelelés, a szakmai kritériumoknak való megfelelés, a fejlesztő értékelés elveire történő építkezés, a gyakorlatorientáltság, a minimalizált adaptáció és időráfordítás, melynek eredményeként o egy-egy iskola értékelési alrendszerét alkothatják, o szakszerű értékelésekhez vezetnek, az azonos felépítés. Modelljeink tartalmazzák: az értékelés metodikáját fogalomkészletét alapelveit céljait az értékelés algoritmusát, az értékelés folyamattervét, intézkedési tervét az értékelési-, vizsgálati eszközöket kérdőíveket adatlapokat az egyedi (kérdőívek, adatlapok elemzéséhez szükséges) EXCEL elemző állományokat az értékelés szövegezésére egy mintát. A modelleket CD formátumban jelentetjük meg, ezzel csökkentve az árat, növelve a felhasználhatóságot.

6 MÉRŐESZKÖZTÁR (ORTOTÉKA) - ISKOLAI MÉRÉSI RENDSZERHEZ A mérőeszköztárat egyrészt az iskola értékelési és mérési rendszerének - egy lehetséges eszköztáraként, másrészt az országos kompetenciamérés komplementereként definiáljuk. Az ortotéka az általános iskola 2. évfolyamától a középiskola 10. (11.) évfolyamáig kínál bemeneti, formatív és kimeneti mérőeszközöket, melyek egy része a tantervi követelményekhez, másik része kompetenciákhoz kapcsolódik. Fejlesztése nem lezárt, jelenleg az alábbi táblázatban megjelölt évfolyamokra és területekre tartalmaz mérőeszközöket. TANTÁRGYI MÉRŐESZKÖZ SPECIÁLIS MÉRŐESZKÖZ MÉRŐESZKÖZTÁR TÉRKÉP Általáos iskola Középiskola évfolyam: Matematika o o o o o Fizika o Kémia o o o o Biológia o o Informatika o Magyar irodalom o Magyar nyelvtan o o o o Történelem o o o o Német szövegértés o Német nyelvtan o Angol o Technika o o Mozgóképkultúra o Szövegértés o o o o o Matematikai eszköztudás a t.tudományos o o o tantárgyakhoz Szövegértés a természettudományos tantárgyakhoz o o o o o Szövegértés a humán tantárgyakhoz o o o o Természettudományos ismeretek o o o o o Humán ismeretek o o o o o A mérőeszközöket szakértők, szaktanácsadók, szaktanárok, mérésmetodikusok alkotta munkacsoportok fejlesztették.

7 A szummatív tantárgyi mérőeszközeink a munkacsoportok által prioritást kapott tantervi követelmények teljesítésének mérésére irányulnak. A 4. és a 8. évfolyamra fejlesztett ilyen mérőeszközök a kimenet mérésével a következő képzési szint (felső tagozat, középiskola) pedagógusai számára is releváns adatokat szolgáltatnak. Az ortotékában több olyan mérőeszköz is található, mely egy-egy tantárgy, vagy tantárgycsoport taníthatóságához, tanulhatóságához kapcsolódó eszköz jellegű ismeretet, képességet mér. Az eszköz jellegű ismeretre példa a Matematikai eszköztudás a természettudományos tantárgyakhoz című mérőeszköz, amely fizika, kémia, biológia, földrajz (és matematika) szakos pedagógusok igényeinek, elvárásainak metszete alapján készült. A mérőeszköztár (mintaként) bemutat olyan mérőeszköz-párt, melynek egyik változata a tanterv tananyagtartalmának ismeretét, másik változata ugyanezen ismeretek alkalmazni tudását mérik. A mérőeszköztárban szerepelnek általunk érettségi típusúnak definiált mérőeszközök. Ezek egyrészt az általános iskola 8. évfolyamára, másrészt a tantárgy középiskolai tanításának félidejére készültek. Ezen mérőeszközök az írásbeli érettségi feladatlapok mintáját követik, tananyag és követelménytartalmuk azonban az adott évfolyam tantervi előírásaihoz igazodnak. Az ortotéka legfőbb jellemzői: a szakmai kritériumoknak való megfelelés, az iskola mérési rendszerébe való beilleszthetőség, az iskola normál munkarendjéhez történő illeszthetőség, a tankönyv-függetlenség, a gyakorlatorientáltság, a mérőeszköz-csomagok azonos felépítettsége, adatlap mérési útmutató mérőeszköz javítókulcs, javítási útmutató mérőeszközönként egyedi Excel-elemző A mérőeszköztárat CD formátumban jelentetjük meg, ezzel csökkentve az árat, növelve a felhasználhatóságot.

8 Feladatgyűjteményeink támogatják a különböző tantárgyak ismereteinek az integrálását, a képességeknek és az ismereteknek az integrált fejlesztését. Lehetőséget teremtenek az együttműködési technikák tanulásban, problémamegoldásban történő alkalmazására. A feladatok egy része adaptálható digitális táblára. KOMPLEX TERMÉSZETTUDOMÁNYOS FELADATOK GYŰJTEMÉNYE A feladatgyűjteményben egy-egy feladat olyan kérdéseket, problémákat tartalmaz, melyek megválaszolása, megoldása egyszerre mozgósítja a tanulók matematikai, kémiai, biológiai, fizika ismereteit, tudását, fejleszti a problémamegoldó képességét. Így a természettudományos tantárgyakat tanító kollégák multifunkcionálisan alkalmazhatják a feladatokat.

9 TÖRTÉNELEM TANULÁSFEJLESZTŐ FELADATOK GYŰJTEMÉNYE A feladatgyűjteményben egy-egy feladat olyan kérdéseket, problémákat fogalmaz meg, amelyek megválaszolása, megoldása azokat a képességeket aktivizálja, - például a nyelvi, a vizuális, a formális kommunikációs képesség, a konvertáló-, képesség -, amelyek jelentős hatással vannak a tantárgy tanulásának eredményességére. A feladatok alkalmazásával pozitív tantárgyi-, tanulási attitűdöt, motivációs bázis építhető. Ókori versenyszámok korabeli ábrázolásokon Az elsô játékokat a hagyomány szerint ie ban tartották, de ekkor még csak egyetlen versenyszám szerepelt a 200 méteres futás. A játékok klasszikus formája csak a hatszázas évekre alakult ki. A klasszikus korban a kocsiversennyel kezdôdtek a játékok. A lovasversenyt a kocsiverseny után tartották, azon a terepen, amelyet nem sokkal elôbb a kocsik alaposan felszántottak. A harmadik napon a pentatlon (az öttusa) számaival folytatódott a verseny: a diszkoszvetéssel, gerelyhajítással, távolugrással, 200 méteres futással és birkózással. Az utolsó nap délelőttjén a három futószám szerepelt, a 200, 400, 48oo méteres hosszútávfutás. Délután rendezték a legkedveltebb versenyszámokat, a birkózást, az ökölvívást és a pankrationt. 3. A képek betűjelével válaszolj! a) a pentatlon versenyszámai: A B C D E F G H b) az öttusa önállóan is megrendezett versenyszámai: ( A feladatgyűjteményeket CD formátumban jelentetjük meg, ezzel csökkentve az árat, növelve a felhasználhatóságot.

10 OKM FEJLESZTŐ FELADATBANK SZOFTVER - KOMPETENCIAFEJLESZTŐ FELADATBANK MATEMATIKÁBÓL 5-9. ÉS 11. OSZTÁLYOSOK SZÁMÁRA A mért eredményekre alapozott fejlesztéshez alkalmazható az a feladatbank, melynek célja az alapszint alatt teljesítő tanulók fejlesztése. Az egyéni fejlesztési profil készítő szoftver minden tanulóra vonatkozóan bemutatja a mérés tartalmi keretében a fejlesztendő területeket. A fejlesztést pedig többek között a mérés tartalmi keretét lefedő fejlesztő feladatbank feladataival lehetséges. A fejlesztő munkát támogatja rendszerünkben a komplex természettudományos feladatbank, illetve a tanulásfejlesztő történelem feladatok bankja. A fejlesztő feladatbank szoftver a fejlesztő munka során alkalmazandó feladatok kiválasztását és kivetítését, vagy kinyomtatását támogatja. Tartalmát az ábra mutatja be.

11 A szövegértés feladatinak kiválasztása.

12 A matematikai eszköztudás feladatinak kiválasztása.

13 TANULMÁNYI VERSENYEKFELADATSOROK Fejlesztő munkánkban kiemelt figyelmet és jelentős erőforrást fordítunk a tanulmányi versenyek feladatsorainak kimunkálására. A több évnyi fejlesztő munka eredményét összegyűjtve adjuk közre, ezzel is támogatva az iskolák tehetségkiválasztó és tehetségfejlesztő tevékenységét. A gyűjtemény több mint száz, iskolai-, területi-, megyei- és országos fordulóra fejlesztett feladatsort tartalmaz. Az alábbi táblázat az iskolafokok és a tantárgyak szerint mutatja be a tanulmányi verseny feladatsorok fejlesztését. Általáos iskola Középiskola TANTÁRGY alsó tagozat felső tagozat Anyanyelv o Matematika o o o Fizika o o Kémia o o Biológia o Földrajz o Informatika o Magyar nyelv és irodalom o Történelem o o Angol nyelv o Német nyelv o Könyvtár o o A versenyfeladatok gyűjteményét is CD formátumban jelentetjük meg, ezzel csökkentve az árat, növelve a felhasználhatóságot. Egy-egy verseny mappája tartalmazza a verseny útmutatóját, feladatlapját, javítókulcsát.

14 TOTEM = Tanítás-tanulásfejlesztésre Orientált Tantárgyi Értékelési mérési Modell. Az alkotók a évi kémiatanári konferencián mutatták be egy tantárgy értékelési rendszerének modelljét. A következő években dolgozták ki a modell működésének, alkalmazásának metodikáját, fejlesztették ki az alkalmazáshoz szükséges vizsgálati eszközöket, mérőeszköz-csomagokat. Az iskolai alkalmazásban is tesztelt modellt TOTEM néven ismertették 2004-ben a pécsi kémiatanári konferencián. A modell műfaját és felhasználhatóságát tekintve (legalább) kettős. Egyrészt tanári kézikönyv és eszköztár egy tantárgy, másrészt iskolavezetői segédlet az intézmény minőségfejlesztési programjának, értékelési-mérési rendszerének fejlesztéséhez, működtetéséhez. Tartalma szerint olyan mérési-értékelési modell, valamint módszer- és eszköztár, mely lefedi egy tantárgy tanítási-tanulási útját a bemenettől, vagyis a tantárgy tanításának megkezdésétől a kimenetig, azaz tanításának végéig. A vizsgálati- és mérőeszközök diagnózist adnak a bemenetnél arról, hogy milyen igényekkel, törekvésekkel, attitűddel, mely meglévő képességekkel és ismeretekkel kezdődik a tanítás-tanulás. Ez támogatja az alkalmazó pedagógust a tanítási-tanulási út, a tanári program (tanmenet), tervezésében. A kimeneti vizsgálatok, mérések összevetve a bemenettel a változásokat, a hozzáadott értéket, vagyis a tanítás-tanulás eredményét, eredményességét mutatják meg. Mindez érvényesíthető az egyes tanuló(k)ra és az osztály (évfolyam) egészére. A modellt gyakorló pedagógusok fejlesztették gyakorló pedagógusoknak. Az alkalmazhatóságot támogatja a CD formátum.. Mit tartalmaz a TOTEM-CD? a modell leírását: a pedagógiai alapelvektől az alkalmazásig, adaptációjának, működtetésének algoritmusát, a tantárgy: tanári programját (tanmenetét), mérési rendszerét, benne: a bemenet és a kimenet vizsgálati- és mérőeszközeit: tantárgyi helyzetfelmérő adatlapot kérdőíveket szocio-emocionális vizsgálathoz tanulói kérdőív bemenetre, tanulói kérdőív kimenetre szülői kérdőív bemenetre, szülői kérdőív kimenetre képességmérő eszközöket természettudományos tartalmú szövegen szövegértés gondolkodási képesség ismeretmérő feladatlapokat természettudományos ismeretek és szemlélet, a tantárgy tanulásához szükséges eszköz jellegű matematikai ismeretek, a kémia tantárgy ismeretei minden vizsgálati- és mérőeszközhöz (kérdőívekhez és feladatlapokhoz) a statisztikai elemzést támogató, szolgáltató egyedi EXCEL állományt, a modell szótárát. sokszorosítható..

15 Mire használható a TOTEM? Alkalmazható a kémia tantárgy fejlesztési mérési értékelési rendszerének adaptív iskolai működtetésére. Felhasználható modellként (mintaként) más tantárgyak fejlesztési mérési értékelési rendszerének kialakításához. Építőköve lehet egy iskola teljes mérési-értékelési rendszerének. Rendszerelemként beilleszthető az iskola minőségirányítási programjába. Ki lehet a TOTEM felhasználója? Alkalmazhatja a modellt egyetlen tanár a saját tanítási praxisában. Felhasználója lehet az iskola egy tanárcsoportja (mint pl. munkaközösség, minőségfejlesztői team, iskolavezetés, stb.) Bevonódhat a felhasználásba, alkalmazásba a tantestület egésze. A TOTEM-CD a modell, a módszer, az eszköztár egységét adja a kollégák kezébe úgy, hogy a leendő felhasználók pedagógiai szabadságát, alkotó munkáját segíti.

16 A tanárok elemző munkáját támogatja három, egyszerűen használható, minimális alkalmazói ismereteket igénylő Excel állomány.

17 FELADAT-ITEMELEMZÉS munkalap A munkalapon a feladatok, feladatelemek fontosabb jellemzőiről kap információt a felhasználó. ITEMNEHÉZSÉG Minél közelebb van az értéke az 1-hez, annál többen adtak helyes megoldást, azaz annál könnyebb az item. Minél közelebb van az értéke a 0-hoz, annál többen adtak rossz megoldást, azaz annál nehezebb az item. A normaorientált értékelés szempontjából a 0 és 1 nehézségű itemek csak a helyet foglalják a tesztben, mert nem járulnak hozzá a tanulók közötti különbségek megállapításához. A normaorientált értékelés szempontjából az 50% körüli megoldottságú (vagyis 0,5-es nehézségű) itemek a legjobbak. Ám a validitás (=érvényesség) sérülhet, ha csak a várhatóan 50% körüli megoldottságú itemeket tartalmaz a teszt. A gyengébb és jobb képességű tanulók pontosabb megkülönböztetésére különféle nehézségű itemeket célszerű alkalmazni. ELKÜLÖNÍTÉSMUTATÓ Jelentése: Az item azt méri-e, amit a teszt egésze, vagyis a teszttel azonos módon különíti-e el egymástól a különböző tudású tanulókat. Megmutatja, hogy az adott item menynyire hasonlóan differenciál, mint a teljes teszt. A kapcsolat annál szorosabb, minél közelebb áll az elkülönítés-mutató abszolút értéke az egyhez. A negatív értékek azt jelzik, hogy az item a teszttel ellentétesen differenciál, szélsőségesen negatív értékek azonban ritkán fordulnak elő. Nulla korrelációs együttható esetén azt mondjuk, hogy a korrelációszámítás módszerével nem tudjuk a kapcsolatot kimutatni, pedig lehetséges, hogy van összefüggés az adatsorok között.

18 FELADAT-ITEMELEMZÉS munkalap A munkalapon a feladatok, feladatelemek fontosabb jellemzőiről kap információt a felhasználó. Amit a DOLGOZATELEMZŐ közöl: ITEMDETERMINÁCIÓ A mutatószám azt jelzi, hogy az adott itemnek mekkora befolyása van az összpontszám alakulására, azaz milyen a differenciáló ereje, mekkora a determinációs hatása. TESZT MEGBÍZHATÓSÁGA A teszt megbízhatóságának számszerű jellemzése. A megbízhatóság alapgondolata szerint ha a teszt jól mér, akkor ismételt alkalmazása ugyanazt az eredményt adja. MÉRÉSI HIBA Az a pontszám, amely két ITEM-RELIABILITÁS A mutatószám azt jelzi, hogy az adott item mennyire méri azt, amit a teszt/dolgozat egésze mér. Az item reliabilitása (megbízhatósága) tehát az item és a teszt összpontszámának kapcsolatát fejezi ki. Magas érték esetén akik a feladatelemet megoldják, azok az egész dolgozaton/teszten jól teljesítenek. Ha az érték alacsony, akkor a feladatelem nem azt méri, amit a dolgozat/teszt egésze.

19 FELADAT-ITEMELEMZÉS-GRAF munkalap Ez a munkalap az előző - FELADAT-ITEMELEMZÉS - munkalap adatait rendezi táblázatba, illetve jeleníti meg grafikusan. Pl.: Táblázatba rendezte az ITEMNEHÉZSÉG szerint a nehéz, könnyű és közepesen nehéz itemek/feladatok darabszámát, valamint azok arányát a dolgozatban. Ezeket az adatokat kördiagramon jeleníti meg.

20 OSZTÁLY-ÉVFOLYAM-ELEMZÉS-1 munkalap A munkalap az osztály/évfolyam által elért eredmény leíró statisztikai mutatóit tartalmazza, vagyis középértékeket és szóródás-mutatókat ad meg a pontszámra és a %-pontra. A leíró statisztika mutatóinak jelentését a STATISZTIKAI-ABC munkalap tartalmazza. Amit a DOLGOZAT- ELEMZŐ közöl: A Z-pont azt mutatja meg, hogy az adott pontszám hány szórásnyira van az átlagtól. Amennyiben a tanár a feladatokat besorolta a BLOOM-, illetve KÉPESSÉG - taxonómiába, úgy adatokat kap ezek megoldottságáról. Pl.: Az osztály az ismeretet mérő feladatokban elérhető pontszám 63%-át érte el. Az ismeretet mérő feladatok megoldásában érte el a legjobb eredményt.

21 OSZTÁLY-ÉVFOLYAM-ELEMZÉS-2 munkalap A munkalapon táblázatban és kördiagramon jelennek meg az osztályra jellemző eloszlások. Abszolút és relatív gyakoriság mutatja meg, hogy hány tanuló, az osztály hányad része (hány %-a) került be egy-egy kategóriába. Pl.: hány tanuló ért el átlag fölötti pontszámot, ők az osztály hányad részét, hány %-át teszik ki.

22 OSZTÁLY-ÉVFOLYAM-ELEMZÉS-3 munkalap Amennyiben az alkalmazó az ADATFELVÉTEL-1 munkalapon besorolta a dolgozat feladatait a BLOM, illetve a KÉPESSÉG taxonómiába, úgy ezen az oldalon adatokat kap azok megoldottságáról. Amennyiben a tanár a feladatokat besorolta a BLOOM-, illetve KÉPESSÉG - taxonómiába, úgy adatokat kap ezek megoldottságáról. Pl.: Az osztály a megértést mérő feladatokat 3%-kal jobb eredménnyel oldotta meg, mint a dolgozat egészét. Pl.: Az osztály az ismeretet mérő feladatokban elérhető pontszám 64%-át érte el. Az ismeretet mérő feladatok megoldásában érte el a legjobb eredményt.

23 ÖSSZEVETÉS-MEGADOTT-SZEMPONT munkalap Ha az alkalmazó valamely szempont pl. nemek szerint kategóriákba, csoportokba sorolta a tanulókat, akkor ez a munkalap összehasonlítja az egyes csoportok, például a fiúk és a lányok teljesítményét. Példánkban a tanár megadta a tanulók nemét. Ez a grafikon megmutatja a fiúk illetve a lányok által elért legmagasabb, legalacsonyabb pontszámot, ezek különbségét, valamint a két csoport által elért átlagpontszámot. Amit a DOLGOZATELEMZŐ közöl: A grafikon azt mutatja, hogy a fiúk csoportján belül lényegesen nagyobb az eredmények különbsége, szóródása, mint a lányokéban. Példánkban a tanár megadta a tanulók nemét. Ezért ez a táblázat (T-próba alkalmazásával) kimutatja, hogy a két csoport átlaga közötti eltérés szignifikáns (jelentékeny, jelentős, meghatározó), vagy nem. Példánk szerint NEM szignifikáns a két csoport átlaga közötti különbség.

24 ÖSSZEVETÉS-OSZTÁLYOK munkalap Ha az alkalmazó több osztályban/csoportban íratta meg a dolgozatot, akkor ez a munkalap összehasonlítja az egyes osztályok/csoportok teljesítményét. Példánkban a tanár két osztályban íratta meg a dolgozatot. Ez a grafikon megmutatja az A és a B osztály által elért legmagasabb, legalacsonyabb pontszámot, ezek különbségét, valamint a két csoport által elért átlagpontszámot. A grafikon bemutatja az A és a B osztály által elért megoldottságot.

25 TANULÓELEMZŐ-SZŰRÉSRE munkalap A munkalap minden tanulóra vonatkozóan tartalmazza a tanár által rögzített, valamint a DOLGOZAT- ELEMZŐ által számolt adatokat. Így a SZŰRŐ funkció alkalmazásával lehetővé válik, hogy a tanár valamely szempont, vagy szempontok alapján tanulói csoportokat képezzen, szűrjön ki. Ez a funkció támogatja differenciáláshoz, vagy az együttműködési kooperatív technikák alkalmazásához szükséges a tudatos, egy, vagy több szempontú csoportalakítást. Példánkban az átlag alatt teljesítő tanulókat szűrtük ki.

26 TANULÓLEKÉRDEZŐ-ÉRTÉKELÉS-TOTÁL munkalap A munkalapon egy kiválasztott tanulóról kap elemzést a felhasználó. A tanuló kiválasztás A tanuló teljesítményének viszonyítási listája. A tanuló teljesítményének elhelyezkedése az átlagövezethez viszonyítva. A tanuló teljesítménye a KÉPES- SÉG taxonómiában.

27 TANULÓLEKÉRDEZŐ-ÉRTÉKELÉS-PONT munkalap A munkalap a TANULÓLEKÉRDEZŐ-ÉRTÉKELÉS-TOTÁL munkalapon kiválasztott tanuló teljesítményének jellemzőit pontszámának és %-pontszámának elemzése alapján mutatja be. Az adatok értelmezését oszlop diagramos megjelenítés támogatja. Amit a DOLGOZAT- ELEMZŐ közöl: A tanuló teljesítményének viszonyítási listája. A tanuló teljesítményének grafikus viszonyítási listája. A tanuló teljesítménye a BLOOM és a KÉPESSÉG taxonómiában.

28 TANULÓLEKÉRDEZŐ-ÉRTÉKELÉS-ITEM munkalap A munkalap a TANULÓLEKÉRDEZŐ-ÉRTÉKELÉS-TOTÁL munkalapon kiválasztott tanuló teljesítményének jellemzőit a faladat, illetve feladatelemek megoldottsága szerint mutatja be. Tehát, amíg a TANU- LÓLEKÉRDEZŐ-ÉRTÉKELÉS-PONT munkalapon az elért pontszámok, ezen a munkalapon a megoldott feladatok száma szerinti elemzést kapja az alkalmazó. Az adatok értelmezését itt is oszlop diagramos megjelenítés támogatja.

29 TANULÓLEKÉRDEZŐ-ELTÉRÉSEK munkalap A munkalap a TANULÓLEKÉRDEZŐ-ÉRTÉKELÉS-TOTÁL munkalapon kiválasztott tanuló teljesítményének a viszonyítási pontoktól való eltérését mutatja be táblázatba rendezve és grafikusan. Pl.: A tanuló eredménye ennyi %-kal kevesebb az elérhető pontszámnál. Pl.: A tanuló eredménye ennyi %-kal több, mint amit a tanára várt tőle.

30 TANULÓNAK_NY munkalap A munkalap a tanuló számára közöl szöveges elemzést.

31 DOLGOZATOK-ELEMZŐJE A Dolgozatok-elemző Excel állomány az egyéni (tanulói), a csoport (osztály) mérési eredményeinek elemzését támogatja egy tanévben, egy-egy tantárgyban írt összes dolgozatra vonatkoztatva. Az alábbi ábra a szoftver szolgáltatásait mutatja be.

32 A szoftver alkalmazása négy lépésben történik. 1. lépés Írja be a tanulók számát! Eredménye: Megnyílik a beírt létszámnak megfelelő számú sor.

33 2. lépés Jelölje be, hogy az aktuális dolgozat adatait kitölti! Eredménye Megnyílnak azok a cellák, amelyekbe az elérhető maximális pontszámot, illetve a mérés célját (diagnosztikus, formatív, szummatív) írhatja.

34 3. lépés Írja be az aktuális dolgozat elérhető maximális pontszámát és adja meg a mérés célját! Eredménye Megnyílik az az oszlop, amelybe a tanulók által elért pontszámot írhatja.

35 4. lépés Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ Töltse ki az adatokat! Eredménye Az állomány minden további oldala elemzési eredményeket tartalmaz. AZ ELEMZETT ADATOKNAK ADJON PEDAGÓGIA JELENTÉST, TER- VEZZEN PEDAGÓGIAI CSELEKVÉST!

36 OKM EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROFILKÉSZÍTŐ SZOFTVER OKM-ELEMZÖ_ nevő Excel állomány lehetıvé teszi, hogy - a évi kompetenciamérés jelentéseit felhasználva a tanítványairól egyéni fejlesztési profilt készítsen a mérés tartalmi keretében. Az egyéni fejlesztési profil nem azt közli, hogy kit hogyan kell fejleszteni, hanem azt, hogy a mérés tartalmi keretén belül egy-egy tanulót mibıl, mely területen, részterületen kell, vagy javasolt fejleszteni. Az alábbi ábrák az egyéni fejlesztési profilt tartalmát szemléltetik. Az alkalmazás lépéseit a szoftver ALKALMAZÁS-LÉPÉSEI nevű munkalapján találhatók. A lépések: 1. Mentse el a most megnyitott állományt más néven! 2. Tanulmányozza a munkalapon található leírást! 3. Végezze el az interneten elérhető FIT elemzőböl az adatrögzítést. 3.1 Töltse ki a következő munkalapon a kért adatokat:

37 3.2 Másolja be a FIT-M és a FIT-S munkalapokra a matematika, illetve a szövegértés tanulói adatait tartalmazó táblázatot a FIT elemzőből. Ez az eljárás körülbelül 5-10 percet vesz igénybe. Az adatrögzítés után a szoftver adatokat szolgáltat. Példák: A kiválasztott tanulóra vonatkozóan kijelöli a mérés tartalmi keretének azon elemeit, amejek fejlesztése javasolt. Ezeket a pirosas színű cellák jelölik.

38 Szövegesen is leírja a szoftver azt, amire nem képes a tanuló, tehát fejlesztése javasolt. Szövegesen is leírja a szoftver azt, amire képes a tanuló, tehát fejlesztése nem szükséges..

39 A szoftver támogatja a csoport képzést a differenciált fejlesztéshez. Kigyűjti például az alapszint alatt teljesítő tanulókat.

40 értékelési modellek mérőeszköztár feladat-bankok A megrendelő személy neve: Elérhetősége: Telefon/Fax: Az intézmény neve: Az intézmény címe: Számlázási cím: Az intézmény adószáma: Szállítási cím: AZ ALÁBBI TERMÉKEK KÖZÜL A KÖVETKEZŐKET RENDELJÜK MEG (JELÖLJE MEG ÍGY : ) IMIP és IMIPÉRTÉKELÉSI MODELL Ft INTÉZMÉNYÉRTÉKELÉSI MODELL Ft VEZETŐ ÉRTÉKELÉSI MODELL Ft PEDAGÓGUS ÉRTÉKELÉSI MODELL Ft TANULÓ ÉRTÉKELÉSI MODELL Ft TOTEM - KÉMIA TANTÁRGY FEJLESZTÉSI ÉS ÉRTÉKELÉSI MODELLJE 5000 Ft TELJES MODELLTÁR KEDVEZMÉNYESEN: Ft MÉRŐESZKÖZTÁR CSAK ALSÓ TAGOZATRA 5000 Ft MÉRŐESZKÖZTÁR CSAK FELSŐ TAGOZATRA Ft MÉRŐESZKÖZTÁR ÁLTALÁNOS ISKOLÁRA (alsó és felső tagozat) Ft MÉRŐESZKÖZTÁR CSAK KÖZÉPISKOLÁRA Ft TELJES MÉRŐESZKÖZTÁR (ÁLTALÁNOS- ÉS KÖZÉPISKOLÁRA) KEDVEZMÉNYE- SEN: Ft KOMPLEX TERMÉSZETTUDOMÁNYOS FELADATOK (7-10. évfolyam) 2500 Ft TÖRTÉNELEM FELADATBANK (5-10. évfolyamra) 4500 Ft FELADATBANK A KOMPETENCIAMÉRÉSBEN ALAPSZINT ALATT TELJE- SÍTŐ TANULÓK FEJLESZTÉSE 9500 Ft versenylapok TANULMÁNYI VERSENYEK FELADATLAPJAINAK GYŰJTEMÉNYE (Komplexen: alsó- felső tagozat és középiskola) 4000 Ft ELEMZŐ TANULÓI SZINTŰ ELEMZŐ ÉS EGYÉNI FEJLESZTÉSI PROFILT KÉSZÍTŐ SZOFTVER AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSHEZ 9500 Ft TANULÓ, OSZTÁLY, ÉVFOLYAM SZINTŰ DOLGOZATELEMZŐ SZOFTVER 9500 Ft TANULÓ, OSZTÁLY, ÉVFOLYAM SZINTŰ DOLGOZATOK ELEMZŐ SZOFT- VERE 8500 Ft A MEGRENDELÉS TELJES ÖSSZEGE: Ft A megrendelt termékeket CD-n küldjük meg a számlával és a felhasználói szerződéssel. Fizetés számla ellenében, átutalással történik. Dátum: Cégszerű aláírás:

41

ELEMZŐ SZOFTVEREK. A tanárok elemző munkáját támogatja három, egyszerűen használható, minimális alkalmazói ismereteket igénylő Excel állomány.

ELEMZŐ SZOFTVEREK. A tanárok elemző munkáját támogatja három, egyszerűen használható, minimális alkalmazói ismereteket igénylő Excel állomány. ELEMZŐ SZOFTVEREK A tanárok elemző munkáját támogatja három, egyszerűen használható, minimális alkalmazói ismereteket igénylő Excel állomány. FELADAT-ITEMELEMZÉS munkalap A munkalapon a feladatok, feladatelemek

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ

Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ A Nyugat-magyarországi Egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ saját fejlesztésű értékelési modellekkel, vizsgálati- és mérőeszközökkel, mérőeszköztárral, valamint ezek alkalmazásához

Részletesebben

FELADATGYŐJTEMÉNYEK KOMPLEX T.TUDOMÁNYOS TÖRTÉNELEM TANULÁSFEJLESZTİ TANULMÁNYI VERSENYEK FELADATSORAI

FELADATGYŐJTEMÉNYEK KOMPLEX T.TUDOMÁNYOS TÖRTÉNELEM TANULÁSFEJLESZTİ TANULMÁNYI VERSENYEK FELADATSORAI ÉRTÉKELÉSI MODELLEK INTÉZMÉNY ÉRTÉKELÉS VEZETİ ÉRTÉKELÉS PEDAGÓGUS ÉRTÉKELÉS TANULÓ ÉRTÉKELÉS MÉRİESZKÖZTÁR - ORTOTÉKA TANTERVI KÖVETELMÉNY ESZKÖZ JELLEGŐ ISMERET KÉPESSÉG FELADATGYŐJTEMÉNYEK KOMPLEX T.TUDOMÁNYOS

Részletesebben

ISMERTETŐ. TANULÓMEGISMERÉSI MODELL A tanulómegismerés módszer, eszköz és elemző tára

ISMERTETŐ. TANULÓMEGISMERÉSI MODELL A tanulómegismerés módszer, eszköz és elemző tára ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ 9700 Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. Tel: 94/504-495 Fax: 94/504-496 e-mail: fejlesztes@srpszkk.elte.hu ISMERTETŐ Az ELTE SRPSZKK (Savaria

Részletesebben

A mérőeszközöket szakértők, szaktanácsadók, szaktanárok, mérésmetodikusok alkotta munkacsoportok fejlesztették.

A mérőeszközöket szakértők, szaktanácsadók, szaktanárok, mérésmetodikusok alkotta munkacsoportok fejlesztették. Nyugat-magyarrszági Egyetem Reginális Pedagógiai Szlgáltató és Kutató Közpnt 9700 Szmbathely, Kárlyi Gáspár tér 4. MÉRŐESZKÖZTÁR (ORTOTÉKA) - ISKOLAI MÉRÉSI RENDSZERHEZ A mérőeszköztárat egyrészt az iskla

Részletesebben

OKM ISKOLAI EREDMÉNYEK

OKM ISKOLAI EREDMÉNYEK OKM ISKOLAI EREDMÉNYEK Statisztikai alapfogalmak Item Statisztikai alapfogalmak Átlag Leggyakrabban: számtani átlag Egyetlen számadat jól jellemzi az eredményeket Óvatosan: elfed Statisztikai alapfogalmak

Részletesebben

OSZTÁLYTERMI FIT(t)SÉG

OSZTÁLYTERMI FIT(t)SÉG OSZTÁLYTERMI FIT(t)SÉG 1960 KÓSA ANDRÁS Egy paraszt elad egy zsák krumplit 1000 pezetáért. Termelési költsége 4/5-e az eladási árnak. Mennyi a nyeresége? 1970 Egy paraszt elad egy zsák krumplit 1000 pezetáért.

Részletesebben

Weöres Sándor Általános Iskola és AZTI mérés-értékelési rendszere

Weöres Sándor Általános Iskola és AZTI mérés-értékelési rendszere Weöres Sándor Általános Iskola és AZTI mérés-értékelési rendszere A nevelő-oktató munka iskolánkra vonatkozó mérés-értékelési és minőségirányítási rendszerének kialakítása, amely hatékonyan segíti a nevelési-oktatási

Részletesebben

Matematika feladatbank I. Statisztika. és feladatgyűjtemény középiskolásoknak

Matematika feladatbank I. Statisztika. és feladatgyűjtemény középiskolásoknak Matematika feladatbank I. Statisztika Elméleti összefoglaló és feladatgyűjtemény középiskolásoknak ÍRTA ÉS ÖSSZEÁLLÍTOTTA: Dugasz János 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Dugasz János Tartalom Bevezető 7 Adatok

Részletesebben

STATISZTIKA. András hármas. Éva ötös. Nóri négyes. 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 ANNA BÉLA CILI 0,5 MAGY. MAT. TÖRT. KÉM.

STATISZTIKA. András hármas. Éva ötös. Nóri négyes. 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 ANNA BÉLA CILI 0,5 MAGY. MAT. TÖRT. KÉM. STATISZTIKA 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 MAGY. MAT. TÖRT. KÉM. ANNA BÉLA CILI András hármas. Béla Az átlag 3,5! kettes. Éva ötös. Nóri négyes. 1 mérés: dolgokhoz valamely szabály alapján szám rendelése

Részletesebben

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN

HELYZETELEMZÉS A TELEPHELYI KÉRDŐÍV KÉRDÉSEIRE ADOTT VÁLASZOK ALAPJÁN 2017/2018 Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS INTÉZMÉNYI EREDMÉNYEINEK ELEMZÉSE tanév

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS INTÉZMÉNYI EREDMÉNYEINEK ELEMZÉSE tanév AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS INTÉZMÉNYI EREDMÉNYEINEK ELEMZÉSE 2015-2016. tanév Ányos Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Nagyesztergár A kompetenciamérésről A 6., a 8. és a 10. évfolyamos

Részletesebben

Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás

Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Tanító Közoktatás vezetői szak Közoktatási

Részletesebben

A SIOK Beszédes József Általános Iskola évi kompetenciamérés eredményeinek elemzése és hasznosítása

A SIOK Beszédes József Általános Iskola évi kompetenciamérés eredményeinek elemzése és hasznosítása A SIOK Beszédes József Általános Iskola 2011. évi kompetenciamérés eredményeinek elemzése és hasznosítása A jelentésben szereplő tanulók száma 2011. évi méréskor 6. a osztály: 24 fő 6. b osztály: 32 fő

Részletesebben

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények HELYI TANTERV Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények A különböző tantervek bevezetési ütemezése Az osítása

Részletesebben

Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény. végrehajtásáról

Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény. végrehajtásáról Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény végrehajtásáról 10. A tájékoztató rendszer és a köznevelési intézmények közzétételi listája 23. (1) A nevelési-oktatási

Részletesebben

Követő vizsgálat a Sólyom 8.b Naspolya. A tanévet vizsgálva (9. évfolyam)

Követő vizsgálat a Sólyom 8.b Naspolya. A tanévet vizsgálva (9. évfolyam) Követő vizsgálat 6. 8.a Sólyom 8.b Naspolya A. tanévet vizsgálva (9. évfolyam) Visszaérkezett kérdőívek száma: 7 db Százalékos visszajelzés: Osztály Létszám Visszaküldött adatlap Tanulótól kért adat Százalék

Részletesebben

Az Országos Kompetenciamérés intézményi eredményeinek értékelése és a tanulói teljesítmények növelésének lehetőségei

Az Országos Kompetenciamérés intézményi eredményeinek értékelése és a tanulói teljesítmények növelésének lehetőségei Az Országos Kompetenciamérés intézményi eredményeinek értékelése és a tanulói teljesítmények növelésének lehetőségei 1. Az Országos Kompetenciamérés eredményeinek értékelése (2014-2017) Iskolánk tanulói

Részletesebben

JA45 Cserkeszőlői Petőfi Sándor Általános Iskola (OM: ) 5465 Cserkeszőlő, Ady Endre utca 1.

JA45 Cserkeszőlői Petőfi Sándor Általános Iskola (OM: ) 5465 Cserkeszőlő, Ady Endre utca 1. ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEINEK ÉRTÉKELÉSE LÉTSZÁMADATOK Intézményi, telephelyi jelentések elemzése SZÖVEGÉRTÉS 2016 6. a 6. b osztály 1. ÁTLAGEREDMÉNYEK A tanulók átlageredménye és az átlag megbízhatósági

Részletesebben

Követő vizsgálat 9. évfolyam a Vidra 8.b Levendula 8.c Borostyán. A tanévet vizsgálva (9. évfolyam)

Követő vizsgálat 9. évfolyam a Vidra 8.b Levendula 8.c Borostyán. A tanévet vizsgálva (9. évfolyam) Követő vizsgálat 9. évfolyam 7. 8.a Vidra 8.b Levendula 8.c Borostyán A 6 7. tanévet vizsgálva (9. évfolyam) - - Visszaérkezett kérdőívek száma: 6 db Osztály Létszám Visszaküldött adatlap Tanulótól kért

Részletesebben

Közzétételi lista. Szakképzettségek

Közzétételi lista. Szakképzettségek Közzétételi lista I. Felvételi lehetőségekről szóló tájékoztató Lásd: Pedagógiai program 1.11 Az iskolába jelentkező tanulók felvételének és átvételének elvei + Nkt. 50, 51. II. III. IV. Beiratkozásra

Részletesebben

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére Szilvási Nevelési-Oktatási Központ Szilvási Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre, iskolai végzettsége

Részletesebben

Kompetenciamérések eredményei a Mátyás Király Általános Iskolában. Kompetenciamérés

Kompetenciamérések eredményei a Mátyás Király Általános Iskolában. Kompetenciamérés Kompetenciamérések eredményei a Mátyás Király Általános Iskolában 2010-2017 1656 1581 1618 1628 1573 1476 1568 1587 1544 1592 1495 1418 1520 1532 1561 1529 1645 1595 1705 1721 1608 1596 1604 1635 1502

Részletesebben

Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény. végrehajtásáról

Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény. végrehajtásáról Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény végrehajtásáról 10. A tájékoztató rendszer és a köznevelési intézmények közzétételi listája 23. (1) A nevelési-oktatási

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 11/1994. (VI. 8.) MKM r. 8. (6) bekezdés kötelezi az intézményeket az ún. különös közzétételi lista megjelentetésére. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége

Részletesebben

Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény. végrehajtásáról

Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény. végrehajtásáról Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény végrehajtásáról 10. A tájékoztató rendszer és a köznevelési intézmények közzétételi listája 23. (1) A nevelési-oktatási

Részletesebben

Kompetenciamérés eredményei 2011 tanév - 6. és 8. osztály. Szövegértés, matematika. SIOK Balatonendrédi Általános Iskola

Kompetenciamérés eredményei 2011 tanév - 6. és 8. osztály. Szövegértés, matematika. SIOK Balatonendrédi Általános Iskola Kompetenciamérés eredményei 2011 tanév - 6. és 8. osztály Szövegértés, matematika SIOK Balatonendrédi Általános Iskola 1 Fit jelentés 2011-es tanév, 6-8. osztály (matematika, szövegértés) A 2011-es mérés

Részletesebben

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 1. Pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tantárgyfelosztás 1. Tanító Közoktatás vezetői szak Közoktatási

Részletesebben

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére. Szilvási Általános Iskola

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére. Szilvási Általános Iskola Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére Szilvási Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához A nevelő

Részletesebben

Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény. végrehajtásáról

Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény. végrehajtásáról Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény végrehajtásáról 10. A tájékoztató rendszer és a köznevelési intézmények közzétételi listája 23. (1) A nevelési-oktatási

Részletesebben

A Szerencsi Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda és Bölcsőde különös közzétételi listája

A Szerencsi Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda és Bölcsőde különös közzétételi listája A Szerencsi Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Óvoda és Bölcsőde különös közzétételi listája Az iskola pedagógusainak végzettsége, szakképzettsége: Sorszám végzettség Tantárgyfelosztás

Részletesebben

Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények részére 10.sz. melléklet 11/1994.(06.08.)MKM rendelethez

Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények részére 10.sz. melléklet 11/1994.(06.08.)MKM rendelethez D Ó Z S A G Y Ö R G Y Á L T A L Á N O S I S K O L A 2400 DUNAÚJVÁROS, KÖZTÁRSASÁG U. 14. TELEFON: 25/413-035, 411-035, 410-021, FAX:25/410-021 www.dozsa-duj.sulinet.hu dozsaduj@freemail.hu Különös közzétételi

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV

AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEI 2016/2017-ES TANÉV Iskolánkban a hagyományos alapképzés mellett emelt óraszámú képzést folytatunk angolból. Idegen nyelvet és informatikát első osztálytól oktatunk. Elnyertük a Digitális iskola címet. Évek óta Ökoiskola

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1.

KÖZZÉTÉTELI LISTA OKTÓBER 1. KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018. OKTÓBER 1. Aktív pedagógusok munkakör szakképzettség létszám tanító tanító 11 angol műveltségi terület 1 ember- és társadalom műveltségi terület 1 ének műveltségi terület 6 fejlesztő

Részletesebben

SEGÉDLET A 2010/2011. TANÉVI BEMENETI MÉRÉS ISKOLAJELENTÉS ÉRTELMEZÉSÉHEZ

SEGÉDLET A 2010/2011. TANÉVI BEMENETI MÉRÉS ISKOLAJELENTÉS ÉRTELMEZÉSÉHEZ Ú T M U T A T Ó SEGÉDLET A 2010/2011. TANÉVI BEMENETI MÉRÉS ISKOLAJELENTÉS ÉRTELMEZÉSÉHEZ 2011. január A 2010/2011. tanévi bemeneti mérés eredményeiről egyetlen Iskolajelentést kap az iskola. Ez egy több

Részletesebben

A pedagógusok iskolai végzettsége, szakképzettsége és továbbképzései

A pedagógusok iskolai végzettsége, szakképzettsége és továbbképzései A pedagógusok iskolai végzettsége, szakképzettsége és továbbképzései SÁRBOGÁRDI MÉSZÖLY GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA Sorszám: Tanított tantárgy: Végzettség: Továbbképzés: 1 tanító, rajz tanító, rajz szak 2 angol

Részletesebben

Országos kompetencia mérés 2017

Országos kompetencia mérés 2017 Országos kompetencia mérés 2017 Átlageredmények Iskolánk átlageredményét az országos átlaghoz, a megyeszékhelyeken működő általános iskolák átlagához és a megyeszékhelyeken működő nagy általános iskolák

Részletesebben

Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja adatai és mutatói

Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja adatai és mutatói Baranyai Pedagógiai Szakszolgálatok és Szakmai Szolgáltatások Központja adatai és mutatói Szakszolgálati feladatellátásunk a számadatok tükrében Baranya Megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és

Részletesebben

SEGÉDLET A 2009/2010. TANÉVI 10. ÉVFOLYAMOS ISKOLAJELENTÉSÉNEK ÉRTELMEZÉSÉHEZ KÖVETŐ TÖRTÉNELEM- ÉS IDEGENNYELV-MÉRÉS

SEGÉDLET A 2009/2010. TANÉVI 10. ÉVFOLYAMOS ISKOLAJELENTÉSÉNEK ÉRTELMEZÉSÉHEZ KÖVETŐ TÖRTÉNELEM- ÉS IDEGENNYELV-MÉRÉS Ú T M U T A T Ó SEGÉDLET A 2009/2010. TANÉVI 10. ÉVFOLYAMOS KÖVETŐ TÖRTÉNELEM- ÉS IDEGENNYELV-MÉRÉS ISKOLAJELENTÉSÉNEK ÉRTELMEZÉSÉHEZ 2010. október A 2009/2010. tanévi követő mérés eredményeiről egyetlen

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

KÖTELEZŐ KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018/2019

KÖTELEZŐ KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018/2019 KÖTELEZŐ KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018/2019 Az intézmények sségéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó legfontosabb információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Lévay József Tagiskola

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Lévay József Tagiskola A 146/2011.(VI.23.) KT határozat melléklete SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA Lévay József Tagiskola A 2010. évi országos kompetenciamérés eredményeihez viszonyítva a Lévay József Tagiskola eredményei

Részletesebben

Matematika írásbeli érettségi vizsga eredményessége Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium

Matematika írásbeli érettségi vizsga eredményessége Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium Matematika írásbeli érettségi vizsga eredményessége Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium Előzetes megjegyzések: A kétszintű érettségi vizsga szoftvere a matematika írásbeli vizsgadolgozatokról csak az I.

Részletesebben

Kognitív játékok, feladatsorok és kompetenciamérések eredményeinek kapcsolatai

Kognitív játékok, feladatsorok és kompetenciamérések eredményeinek kapcsolatai Pilot kutatás 2016 Kognitív játékok, feladatsorok és kompetenciamérések eredményeinek kapcsolatai Faragó Boglárka Kovács Kristóf Sarkadi-Nagy Szilvia 2016. június 14. Az előadás céljai A Kognitos Kft.

Részletesebben

Matematika írásbeli érettségi vizsga eredményessége Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium

Matematika írásbeli érettségi vizsga eredményessége Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium Matematika írásbeli érettségi vizsga eredményessége Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium Előzetes megjegyzések: A kétszintű érettségi vizsga szoftvere a matematika írásbeli vizsgadolgozatokról csak az I.

Részletesebben

Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és AMI

Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és AMI 2015. évi OKM Gyöngyössolymosi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskola és AMI Intézményi összefoglaló jelentés 2015. évi Országos Kompetenciamérés eredményeiről Gyöngyössolymos, 2016. április 2015. évi OKM

Részletesebben

Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium OM azonosító száma:

Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium OM azonosító száma: Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium OM azonosító száma: 029743 Cím: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 6-8. Telefonszám: 62/548-936 Fax: 62/548-936 E-mail: rmgszeged@gmail.com Honlap: www.radnoti-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

Társadalomismeret. Hogyan tanítsunk az új NAT szerint? Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. Králik Tibor fejlesztő

Társadalomismeret. Hogyan tanítsunk az új NAT szerint? Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. Králik Tibor fejlesztő Nem az számít, hány könyved van, hanem az, hogy milyen jók a könyvek. SENECA Hogyan tanítsunk az új NAT szerint? Társadalomismeret Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. Králik Tibor fejlesztő 1

Részletesebben

ÉRETTSÉGI EREDMÉNYEK MÁJUS-JÚNIUS

ÉRETTSÉGI EREDMÉNYEK MÁJUS-JÚNIUS ÉRETTSÉGI EREDMÉNYEK 2017. MÁJUS-JÚNIUS OSZTÁLYOK ÉRETTSÉGI EREDMÉNYE 12.A 12.B 12.C 12.D 12.E Közép % 73,59 8,55 7,23 77,24 82,4 Emelt % 64,85 73,96 66,17 78,84 73,91 eltérés 8,74 6,59 4,6-1,6 8,49 Tanév

Részletesebben

SEGÉDLET A 2009/2010. TANÉVI BEMENETI MÉRÉS ISKOLAJELENTÉS ÉRTELMEZÉSÉHEZ

SEGÉDLET A 2009/2010. TANÉVI BEMENETI MÉRÉS ISKOLAJELENTÉS ÉRTELMEZÉSÉHEZ Ú T M U T A T Ó SEGÉDLET A 2009/2010. TANÉVI BEMENETI MÉRÉS ISKOLAJELENTÉS ÉRTELMEZÉSÉHEZ 2009. december A 2009/2010. tanévi bemeneti mérés eredményeiről egyetlen Iskolajelentést kap az iskola. Ez egy

Részletesebben

Matematika írásbeli érettségi vizsga eredményessége Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium

Matematika írásbeli érettségi vizsga eredményessége Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium Matematika írásbeli érettségi vizsga eredményessége Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium Előzetes megjegyzések: A kétű érettségi vizsga szoftvere a matematika írásbeli vizsgadolgozatokról csak az I. és a

Részletesebben

MATEMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2013-2014 TANÉV

MATEMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2013-2014 TANÉV MATEMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2013-2014 TANÉV A Természet nagy könyve csak azok el tt áll nyitva, akik ismerik a nyelvet, amelyen írva van: a matematika nyelvét. Galileo Galilei Zalaszentgrót, 2013.

Részletesebben

18. modul: STATISZTIKA

18. modul: STATISZTIKA MATEMATIK A 9. évfolyam 18. modul: STATISZTIKA KÉSZÍTETTE: LÖVEY ÉVA, GIDÓFALVI ZSUZSA MODULJÁNAK FELHASZNÁLÁSÁVAL Matematika A 9. évfolyam. 18. modul: STATISZTIKA Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

ÉRETTSÉGI EREDMÉNYEK MÁJUS-JÚNIUS

ÉRETTSÉGI EREDMÉNYEK MÁJUS-JÚNIUS ÉRETTSÉGI EREDMÉNYEK 2018. MÁJUS-JÚNIUS OSZTÁLYOK ÉRETTSÉGI EREDMÉNYE I. százalék 12.A 12.B 12.C 12.D 12.E Emelt 66,28 72,29 70,62 75,88 78,04 Közép 73,97 81,51 73,81 82,53 83,55 Együtt 72,62 78,83 73,16

Részletesebben

A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. számú mellékletének értelmében a nevelési-oktatási intézmények az alábbi adatokat, információkat

A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. számú mellékletének értelmében a nevelési-oktatási intézmények az alábbi adatokat, információkat Közzétételi lista A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. számú mellékletének értelmében a nevelési-oktatási intézmények az alábbi adatokat, információkat kötelesek honlapjukon (is) közzé tenni: 1. A pedagógusok

Részletesebben

A Mozaik Kiadó kiadványai 4., 8. és 12. évfolyam (2018/2019) 4. ÉVFOLYAM

A Mozaik Kiadó kiadványai 4., 8. és 12. évfolyam (2018/2019) 4. ÉVFOLYAM A Mozaik Kiadó kiadványai 4., 8. és 12. évfolyam (2018/2019) A meglévő iskolai könyvtári állomány további használhatósága A 2014-ben életbe lépett jogszabályi változások miatt a 4., 8. és 12. évfolyamos

Részletesebben

A 2014.évi országos kompetenciamérés értékelése Kecskeméti Bolyai János Gimnázium

A 2014.évi országos kompetenciamérés értékelése Kecskeméti Bolyai János Gimnázium A 2014.évi országos kompetenciamérés értékelése Kecskeméti Bolyai János Gimnázium Iskolánkban a 10 évfolyamban mérik a szövegértés és a matematikai logika kompetenciákat. Minden évben azonos korosztályt

Részletesebben

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2009/2010

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2009/2010 SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2009/2010 Összeállította: Dr. Sipos Ibolya igazgató A TANÉV RENDJE A 2009/2010. tanévben 183 tanítási nap van. Első tanítási nap: 2009. szeptember

Részletesebben

Pécs, május 10. Dr. Klincsikné Toma Zsuzsanna munkaközösség-vezető

Pécs, május 10. Dr. Klincsikné Toma Zsuzsanna munkaközösség-vezető Pécs, 2016. május 10. Dr. Klincsikné Toma Zsuzsanna munkaközösség-vezető Intézményi eink: Matematika 6. Matematika 8. Szövegértés 6. Szövegértés 8. Intézmény 1635 (1613;1658) 1702 (1685;1717) 1623 (1600;1650)

Részletesebben

Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium OM azonosító száma:

Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium OM azonosító száma: Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium OM azonosító száma: 029743 Cím: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 6-8. Telefonszám: 62/548-936 Fax: 62/548-936 E-mail: rmgszeged@gmail.com Honlap: www.radnoti-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

A 2014 ÉVI ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEINEK ELEMZÉSE, INTÉZMÉNYI HASZNOSÍTÁSA

A 2014 ÉVI ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEINEK ELEMZÉSE, INTÉZMÉNYI HASZNOSÍTÁSA A 2014 ÉVI ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEINEK ELEMZÉSE, INTÉZMÉNYI HASZNOSÍTÁSA BARCSI ÁLTALÁNOS ISKOLA DEÁK FERENC TAGISKOLÁJA OM: 200908 TELEPHELYI JELENTÉS ELEMZÉSE TELEPHELY KÓDJAI: 013, 016 Tartalom

Részletesebben

A 2015-2016-os TANÉV RENDJE, FELADATAI

A 2015-2016-os TANÉV RENDJE, FELADATAI A 2015-2016-os TANÉV RENDJE, FELADATAI A 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelet a 2015/2016. tanév rendjéről alapján. 1. A TANÉV A tanítási év első tanítási napja 2015. szeptember 1. A tanítási év első féléve

Részletesebben

Feladat Felelős Határidő Partner 1. A pedagógusok tájékoztatása a PISA mérés hátteréről, A PISA mérés

Feladat Felelős Határidő Partner 1. A pedagógusok tájékoztatása a PISA mérés hátteréről, A PISA mérés 4. MEGVALÓSÍTÁSI TERV 4.1. OKM matematika 6. és 8. évfolyam Feltárt probléma A 6. és 8. évfolyamos tanulók OKM matematika teljesítménye szignifikánsan az országos átlag alatt van. Elérendő cél Az Országos

Részletesebben

Intézkedési terv a es tanévre vonatkozóan, a es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján

Intézkedési terv a es tanévre vonatkozóan, a es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján Intézkedési terv a 2011-2012-es tanévre vonatkozóan, a 2010-2011-es tanév minőségirányítási programjának értékelése alapján Dobó István Gimnázium 3300. Eger, Széchenyi út 19. Készült: 2011. június 30.

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2014/15-ös tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Mérési eredmények adatai, elemzése (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg):

Mérési eredmények adatai, elemzése (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg): Mérési eredmények adatai, elemzése (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg): Országos kompetenciamérés: A Telephelyi jelentésből megállapítható, hogy az épület közepes állagú,

Részletesebben

KÖTELEZŐ KÖZZÉTÉTELI LISTA 2017/2018

KÖTELEZŐ KÖZZÉTÉTELI LISTA 2017/2018 KÖTELEZŐ KÖZZÉTÉTELI LISTA 2017/2018 Az intézmények sségéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó legfontosabb információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

MINŐSÉGÜGYI BESZÁMOLÓ 2011/2012. TANÉV

MINŐSÉGÜGYI BESZÁMOLÓ 2011/2012. TANÉV 1. PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA MINŐSÉGÜGYI BESZÁMOLÓ 2011/2012. TANÉV Atkár, 2012. június 15. Készítette: Tősér Gyuláné minőségügyi csop. vezető Minőségügyi beszámoló Intézményünkben minden kolléga

Részletesebben

Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények részére

Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények részére Különös közzétételi lista a nevelési-oktatási intézmények részére 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Iskolai végzettség További

Részletesebben

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze.

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

es országos kompetenciamérés eredményeinek összehasonlítása intézményünkben

es országos kompetenciamérés eredményeinek összehasonlítása intézményünkben 2010-2011-2012-2013-2014-es országos kompetenciamérés eredményeinek összehasonlítása intézményünkben Az országos kompetenciamérés azt a célt szolgálja, hogy információkat nyújtson az oktatásirányítók és

Részletesebben

Nyilatkozat idegen nyelvi OKTV-hez

Nyilatkozat idegen nyelvi OKTV-hez (Az OKTV első fordulójából továbbjutott tanuló hozza magával a következő fordulóba.) 1. sz. melléklet Nyilatkozat idegen nyelvi OKTV-hez... Az élő idegen nyelvek versenyén a szlovén nemzetiségi nyelv kivételével

Részletesebben

SIOK Széchenyi István Általános Iskola FIT jelentés 2011 Kompetenciamérés

SIOK Széchenyi István Általános Iskola FIT jelentés 2011 Kompetenciamérés FIT jelentés 2011 Kompetenciamérés Készítette: Gáthy Péterné Siófok, 2012. április 9. minőségügyi vezető 1 1. Tanulási környezet A telephelyi kérdőív kérdéseire adott válaszok alapján az épületünk jó állagú.

Részletesebben

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr.

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr. A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN Dr. Iker János A pedagógusképzés alapvetı problémái közül kettı Hiányzik: kutatásra,

Részletesebben

IPR AKCIÓTERV. IPR alkalmazása tanév. Bárna, szeptember 1. Bárnai Általános Iskola 3126 Bárna, Petőfi út 15. Iksz: 149/130/2015.

IPR AKCIÓTERV. IPR alkalmazása tanév. Bárna, szeptember 1. Bárnai Általános Iskola 3126 Bárna, Petőfi út 15. Iksz: 149/130/2015. Bárnai Általános Iskola 3126 Bárna, Petőfi út 15. Iksz: 149/130/2015. Tárgy : Megrendelés IPR AKCIÓTERV 2015-2016. tanév IPR alkalmazása Bárna, 2015. szeptember 1. I.Helyzetelemzés Gyermekek/tanulók és

Részletesebben

Személyi feltételek Pedagógusok által ellátott tantárgyak, szolgáltatások Tanítók

Személyi feltételek Pedagógusok által ellátott tantárgyak, szolgáltatások Tanítók A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 10. számú melléklete Különös közzétételi listát határoz meg a nevelési - oktatási intézmények részére. A fenti rendelkezésnek az alábbi a dokumentummal kívánunk eleget

Részletesebben

Kulcskompetenciák fejlesztése. Körzeti Általános Iskola Bükkábrány

Kulcskompetenciák fejlesztése. Körzeti Általános Iskola Bükkábrány Kulcskompetenciák fejlesztése Körzeti Általános Iskola Bükkábrány Iskolánkról Három (évfolyamonként 1-1 osztályos) kisiskola 2005-ben társult Tagintézményenként merőben eltérő szülői háttér Tagintézményeink

Részletesebben

Elemzés és intézkedési terv - kompetenciamérés

Elemzés és intézkedési terv - kompetenciamérés Elemzés és intézkedési terv - kompetenciamérés Jedlik Ányos Gimnázium 2018. június 29. 1 A KOMPETENCIAMÉRÉS ELEMZÉSE, INTÉZKEDÉSI TERV Tartalom A KOMPETENCIAMÉRÉS ELEMZÉSE, INTÉZKEDÉSI TERV... 2 TÖRVÉNYI

Részletesebben

Közzétételi lista 2015/2016. A 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet 23. alapján. Az iskola neve: ÚJPESTI HOMOKTÖVIS ÁLTALÁNOS ISKOLA 189011

Közzétételi lista 2015/2016. A 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet 23. alapján. Az iskola neve: ÚJPESTI HOMOKTÖVIS ÁLTALÁNOS ISKOLA 189011 Közzétételi lista 2015/2016. A 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet 23. alapján AZ ISKOLA ADATAI Az iskola neve: ÚJPESTI HOMOKTÖVIS ÁLTALÁNOS ISKOLA 189011 Az iskola címe:1048 Budapest Homoktövis utca 100.

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE JUHÁSZ GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 2600 Vác Báthori u. 17-19 KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE A 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet és a 32/2008 (XI.24.) OKM rendelet alapján JUHÁSZ

Részletesebben

6 évfolyamos képzés Induló osztályok száma: 2

6 évfolyamos képzés Induló osztályok száma: 2 2018/2019. tanévre 6 évfolyamos képzés Induló osztályok száma: 2 Tanulmányi terület kódja (Tagozatkód ): 0001 Egy osztály 6 évfolyamos, kerettantervre épülő helyi tanterv, angol nyelvből emelt szintű (TAGOZAT)

Részletesebben

Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának tájékoztatója

Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának tájékoztatója Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának tájékoztatója Pap Judit Oktatási Hivatal Szakmai Szolgáltatások Osztálya osztályvezető Vázlat Gyorsjelentés a szaktanácsadásról - elégedettségmérés,

Részletesebben

Kérdőívek és tesztek elektronikus felvételét támogató szoftver fejlesztése és alkalmazása Pap-Szigeti Róbert Török Erika Tánczikné Varga Szilvia

Kérdőívek és tesztek elektronikus felvételét támogató szoftver fejlesztése és alkalmazása Pap-Szigeti Róbert Török Erika Tánczikné Varga Szilvia Kérdőívek és tesztek elektronikus felvételét támogató szoftver fejlesztése és alkalmazása Pap-Szigeti Róbert Török Erika Tánczikné Varga Szilvia Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Vázlat

Részletesebben

BEVEZETŐ. Grúber György igazgató

BEVEZETŐ. Grúber György igazgató BEVEZETŐ 2015. május 25-én került sor az Országos Kompetenciamérésre a 10. évfolyamos tanulók csoportjának körén. A felmérés célja a tanulók szövegértési képességének és matematikai eszköztudásának felmérése

Részletesebben

Műszaki Könyvkiadó Kft. A 2014/15-ös tanév tankönyvjegyzékére kérvényezett közismereti tankönyvek listája

Műszaki Könyvkiadó Kft. A 2014/15-ös tanév tankönyvjegyzékére kérvényezett közismereti tankönyvek listája A 2014/15-ös tanév tankönyvjegyzékére kérvényezett közismereti tankönyvek listája Cikkszám Cím CA 0230 MATEMATIKA 2. TANKÖNYV, elsõ kötet CA 0231 MATEMATIKA 2. TANKÖNYV; második kötet CA 0501B-K MATEMATIKA

Részletesebben

Az intézmény eredményei, lemorzsolódási, évismétlési mutatói

Az intézmény eredményei, lemorzsolódási, évismétlési mutatói Az intézmény eredményei, lemorzsolódási, évismétlési mutatói A 2016 / 2017-es tanévben 1 (egy) fő ismétel évfolyamot. Osztály Magatartás Szorgalom ALSÓ TAGOZAT Év végi statisztikai adatok

Részletesebben

Közoktatás-értékelési programok. Pongrácz László Oktatási Hivatal Közoktatás-értékelési Programok Főosztálya főosztályvezető

Közoktatás-értékelési programok. Pongrácz László Oktatási Hivatal Közoktatás-értékelési Programok Főosztálya főosztályvezető Közoktatás-értékelési programok Pongrácz László Oktatási Hivatal Közoktatás-értékelési Programok Főosztálya főosztályvezető Közoktatás-értékelési programok PIRLS (szövegértés (5)) TIMSS (matematika, természettudomány

Részletesebben

OKTATÁSUNK EREDMÉNYESSÉGE

OKTATÁSUNK EREDMÉNYESSÉGE OKTATÁSUNK EREDMÉNYESSÉGE 2016-2017 1 TARTALOM Kompetenciamérés 2016 Érettségik 2017 Továbbtanulás 2017 Versenyeredmények a 2016-2017. tanévben Iskolai átlagok a 2016-2017. tanévben 2 KOMPETENCIAMÉRÉS

Részletesebben

A pedagógiai értékelés Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 A prezentációt összeállította: Marton Eszter

A pedagógiai értékelés Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 A prezentációt összeállította: Marton Eszter A pedagógiai értékelés Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 A prezentációt összeállította: Marton Eszter Fogalma a pedagógiai értékelés nem más, mint a pedagógiai információk szervezett

Részletesebben

Polgár Judit Sakk Alapítvány SAKKPALOTA Program: Tehetségfejlesztő Sakk kerettanterv - NAT

Polgár Judit Sakk Alapítvány SAKKPALOTA Program: Tehetségfejlesztő Sakk kerettanterv - NAT Pedagógiai program módosítása Helyi tanterv 63. oldal 1. 2. 64.oldal 3. Az alábbiakkal egészül ki ( kiegészítés aláhúzással különül el ) 1. Iskolánk helyi tanterve az emberi erőforrások minisztere által

Részletesebben

Kompetencia mérés eredményei a 2015/2016- os tanévről. (6. és 8. osztály)

Kompetencia mérés eredményei a 2015/2016- os tanévről. (6. és 8. osztály) Kompetencia eredményei a 2015/2016- os tanévről (6. és 8. osztály) Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szekszárdi Tankerülete OM azonosító: 036336 Intézmény neve: Bátai Hunyadi János Általános Iskola

Részletesebben

sorszám végzettség végzettség szintje tanított tantárgy 1. horvát, orosz főiskola horvát 2. horvát, orosz főiskola horvát

sorszám végzettség végzettség szintje tanított tantárgy 1. horvát, orosz főiskola horvát 2. horvát, orosz főiskola horvát A pedagógusok iskolai végzettsége és az általuk tanított tantárgyak a 2016/2017-es tanévben: sorszám végzettség végzettség szintje tanított tantárgy 1. horvát, orosz horvát 2. horvát, orosz horvát 3. tanító

Részletesebben

Tájékoztató a. munkájáról. Református Tananyagfejlesztő Csoport. Pompor Zoltán. szakmai vezető

Tájékoztató a. munkájáról. Református Tananyagfejlesztő Csoport. Pompor Zoltán. szakmai vezető Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról Pompor Zoltán szakmai vezető Megvan az ideje az ültetésnek (Préd 3,2) Pénz Szakember Új tartalmi keretek 21. századi tanulási környezet Létezik

Részletesebben

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! 1 Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Az Országos kompetenciamérés elemzésében komoly kiegészítő adatokat jelentenek az iskolák különböző jellemzőiről szerzett információk. Az alábbi kérdésekre adott válaszai

Részletesebben

A kormány 229/2012. (VIII.28) Korm. r. 23. (1) és (3) bekezdése alapján

A kormány 229/2012. (VIII.28) Korm. r. 23. (1) és (3) bekezdése alapján KÖZZÉTÉTELI LISTA A kormány 229/2012. (VIII.28) Korm. r. 23. (1) és (3) bekezdése alapján 1. Felvételi lehetőségekről szóló tájékoztató 2. Beiratkozás ideje, a fenntartó által engedélyezett osztályok száma

Részletesebben

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre

A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre A Tatabányai Árpád Gimnázium beiskolázási tájékoztatója a 2015/16-os tanévre OM azonosító: 031936 Székhely/telephely kódja: 001 Igazgató: Kovács Miklós Pályaválasztási felelős: Polyóka Tamás igazgatóhelyettes

Részletesebben

Soproni Széchenyi István Gimnázium

Soproni Széchenyi István Gimnázium Soproni Széchenyi István Gimnázium AZ ISKOLA EGYES ÉVFOLYAMAIN TANÍTOTT TANTÁRGYAK ÉS EZEK ÓRASZÁMAI A Soproni Széchenyi István Gimnázium Pedagógiai Programjának 5. sz. melléklete Elfogadta a Soproni Széchenyi

Részletesebben

Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat

Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Statisztika I. Matematika érettségi feladatok vizsgálata egyéni elemző dolgozat Boros Daniella OIPGB9 Kereskedelem és marketing I. évfolyam BA,

Részletesebben

Császári Zrínyi Ilona Általános Iskola KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

Császári Zrínyi Ilona Általános Iskola KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Császári Zrínyi Ilona Általános Iskola KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A pedagógusok iskolai végzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség Tanított tárgyak

Részletesebben