Kompetencia mérés eredményei a 2015/2016- os tanévről. (6. és 8. osztály)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kompetencia mérés eredményei a 2015/2016- os tanévről. (6. és 8. osztály)"

Átírás

1 Kompetencia eredményei a 2015/2016- os tanévről (6. és 8. osztály)

2 Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szekszárdi Tankerülete OM azonosító: Intézmény neve: Bátai Hunyadi János Általános Iskola Címe: 7149 Báta Fő út 174. I. KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEINEK VIZSGÁLATA ORSZÁGOS MÉRÉS ALAPJÁN Az intézmény bemutatása Intézményünkben nappali tagozatos, általános iskolai képzés folyik. A frontális osztálymunkán kívül óráink szervezésénél 60 %-ban alkalmazzuk a kooperatív tanulásszervezési eljárásokat és módszereket. A hatékonyabb tanulás elősegítésére óráink nagy részében IKT eszközöket alkalmazunk, valamint a lehetőségekhez mérten a tananyagok egy részét és tanórán kívüli tevékenységeket projektként dolgozzuk fel. Tanulói összetételünk megkívánja a differenciálást, felzárkóztatást. A differenciálást tanórákon, a felzárkóztatást többnyire tanórán kívül a szociális háttér és a mulasztások miatti hiányok pótlására szolgál. Intézményünkben 12 pedagógus dolgozik teljes munkaidőben, 1 pedagógus GYED mellett részmunkaidőben (tanító, gyógypedagógus) 2 fő óraadóként (magyar, történelem). 1. A célcsoport bemutatása ( tanév) Év 2014/2015 évfolyam létszám SNI 4 2 -HHH 4 3 jelentésre jogosult összetétel:

3 6. évfolyam: A 6. évfolyamon 15 fő a tanulók létszáma. Mérés alóli mentességet 4 fő kapott. A jelentésben 11 fő szerepel. Matematika: a 6. évfolyamosok telephelyi eredménye az országos átlageredménytől, a községi általános iskolák átlageredményétől, a közepes községek általános iskoláinak átlageredményétől nem tér el. 1. szinten teljesített a tanulók 9,1 százaléka, 2. képességszintet ért el a tanulók 18,2 százaléka, 3. szinten teljesített 36, 4 %, 4. szinten ugyancsak 36, 4 % 4. szintnél magasabb szinten teljesítő tanuló nem volt. A 2013 és a 2014 évi eredményekhez a 2015 évi eredmény szignifikánsan magasabb. Ez a teljesítmény nem teszi szükségessé 2016/2017-os tanévre vonatkozóan intézkedési terv kidolgozását, azonban fontosnak tartjuk ennek az eredménynek a megtartását. Szövegértés: a 6. évfolyamosok telephelyi eredménye az országos átlageredménytől, a községi általános iskolák átlageredményétől, a közepes községek általános iskoláinak átlageredményétől nem tér el szinten teljesített a tanulók 9, 1%-9, 1 %, 3. szinten 36, 4 %, 4. szinten teljesített a tanulók 45, 5 %-a. A községi általános iskolákhoz viszonyítva telephelyünkön 1. szint alatt teljesítő tanuló nem volt, illetve 4. szint felett teljesítő tanuló sem volt. Alapszinten (3. képességszint) teljesített tanulók harmada, alapszint felett a tanulók majdnem fele. A minimumszinten teljesített 2 tanuló. A korábbi évek eredményihez képest nincs szignifikáns változás a 2015 évi eredményekben a korábbi évek eredményeihez képest.

4 8. évfolyam: A 8. évfolyamon a tanulók létszáma 12 fő. SNI-s tanuló 2 fő. Mentességet kapott az országos kompetencia megírása alól 2 fő. A jelentésben 10 tanuló szerepel. Matematika: a telephely eredménye az országos átlageredménytől szignifikánsan eltér. Ugyanakkor a községi általános iskolák eredményétől, a közepes községek általános iskoláinak eredményétől nem különbözik jelentősen. 2. szinten a tanulók 20 %-a teljesített, 3. szinten 60 %, 4. szinten tanulók 20-a teljesített Alapszint alatt (4. képességszint) teljesített a tanulók 80 százaléka. Minimum szint (3. képességszint) alatt teljesített a tanulók 20 százaléka. Alapszint felett nem teljesített senki. A korábbi évekhez képest nincs változás az eredményekben. Szövegértés: A telephely eredménye az országos átlageredménynél alacsonyabb. A közepes községek általános iskoláinak eredményétől jelentősen nem tér el., sem a közepes 1. szinten a tanulók 10% teljesített. 2. szinten 40%-uk teljesített, 3. szinten 30%, 4. szinten 10%, 6. szinten 10% teljesített. A minimumszint (3. képességszint) alatt teljesített tanulók 50 százaléka. Alapszint felett (4. képességszint) teljesített a tanulók 14 százaléka. Nincs szignifikáns változás a 2015 évi eredményekben a korábbi évek eredményeihez képest. A 2014/2015-ös ben résztvevő 8. osztályos tanulók eredményeinek szinten tartása, javítása a magasabb iskolafokozat feladata.

5 II. FELADATOK A KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEINEK JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN 1. Célkitűzés: Célunk a 6. évfolyam i eredményeinek ismeretében, képességeik szinten tartása, tovább fejlesztése, a megfelelő eredmények megtartása. Célunk, hogy a 8. évfolyamon a kompetenciaben tanulóink eredményesen, sikeresen teljesítsenek, valamint a közepes községek általános iskolái átlageredményét megközelítsék, illetve meghaladják. További feladatunk a 2016/2017-es tanévben az országos ben résztvevő 6. évfolyamos tanulók felkészítése a kompetenciare. 2. Fejlesztendő területek: A matematika és szövegértés területén elért eredményeket szeretnénk javítani. Továbbá célkitűzésünk a nyelvi re való felkészítés. Hatékonyabb együttműködés kialakítása a szülői házzal. 3. A kompetencia eredményei miatt, illetve a jövőbeni ek eredményeinek javítása érdekében a következő feladatok megvalósítására van szükség: Feladat/tevékenység Elvárt eredmény Időigény, határidő Feladat résztvevői/ Egyéb erőforrás Ellenőrzési pont felelős Standardek elvégzése az 5., 6., 7., 8. évfolyamon év elején és folyamatosan Hiányosságok feltárása és pótlása 2 hónap október vége az adott szaktanárok ig. helyettes dologi feltétel (papír, számítógép) október vége A 2014/2015-ös kompetencia eredményeinek elemzése, hangsúlyozottan a 8. évfolyamra (tanulónkénti elemzés) A 6. évfolyamos eredmény ismeretében a megfelelő fejlesztés, felzárkóztatás Szeptemberoktóber folyamatos értékelés csoport MÉCS csoport vez. A 2015/2016-os kompetencia Februármárcius 2017 március vége

6 eredményeinek értékelése Felkészítés a következő kompetenciare adott feladattípusokon keresztül Az átlag eredmények javítása az országos kompetenciaekben (már az 5.,7. évfolyamon is) 4. folyamatosan Szaktanárok munkaköz. vez. Elvárt eredmény Az elkövetkezendő kompetencia i eredményeinek javulása. Báta, június dologi feltétel (papír, feladatsorok, számítógép Az adott kompetencia következő évi értékelése, elemzése