Kompetencia mérés eredményei a 2013/2014- es tanévről. (6. és 8. osztály)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kompetencia mérés eredményei a 2013/2014- es tanévről. (6. és 8. osztály)"

Átírás

1 Kompetencia eredményei a 2013/2014- es tanévről (6. és 8. osztály)

2 Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szekszárdi Tankerülete OM azonosító: Intézmény neve: Bátai Hunyadi János Általános Iskola Címe: 7149 Báta Fő út 174. I. KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEINEK VIZSGÁLATA ORSZÁGOS MÉRÉS ALAPJÁN Az intézmény bemutatása Intézményünkben nappali tagozatos, általános iskolai képzés folyik. A frontális osztálymunkán kívül óráink szervezésénél 60 %-ban alkalmazzuk a kooperatív tanulásszervezési eljárásokat és módszereket. Tanulói összetételünk megkívánja a differenciálást. A hatékonyabb tanulást segíti elő a projektoktatás, valamint az IKT eszközök alkalmazása a tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben. Intézményünkben 13 pedagógus dolgozik (1 férfi, 12 nő). Közülük 4 fő tanítói, 2 fő tanítói és tanári, 1 fő tantói és gyógypedagógiai képesítéssel, 5 fő tanári képesítéssel rendelkezik. 2 fő szerzett szakvizsgát. 1. A célcsoport bemutatása ( ) Év 2013/2014 évfolyam létszám SNI 2 2 -HH HHH 10 5 összetétel:

3 A 6. évfolyamon 15 fő a tanulók létszáma. Mérés alóli mentességet 2 fő kapott. A jelentésben 12 fő szerepel. 6. évfolyam: Matematika: a 6. évfolyamosok telephelyi eredménye az országos átlageredménytől, a községi általános iskolák átlageredményétől, a közepes községek általános iskoláinak átlageredményétől szignifikánsan gyengébb. 1. szinten teljesített a tanulók 50 százaléka. 2. képességszintet ért el a tanulók 50 százaléka. Az alapszintnek a 3. képességszintet tekinthetjük. Minimumszint a 2. képességszint. A minimumszintet el nem érő tanulók aránya 50 %. Ez a teljesítmény szükségessé teszi a 2015/2016-os tanévre vonatkozóan intézkedési terv kidolgozását. Szövegértés: a 6. évfolyamosok telephelyi eredménye az országos átlageredménytől, a községi általános iskolák átlageredményétől, a közepes községek általános iskoláinak átlageredményétől szignifikánsan gyengébb. 2. szinten teljesített 9 fő, 3. szinten 1 fő, 4. szinten 2 fő. Alapszint alatt (3. képességszint) teljesített tehát a tanulók 75 százaléka, alapszint felett a tanulók 25 százaléka. A minimumszint alatt teljesítő tanulók aránya 0 százalék.

4 A 8. évfolyamon a tanulók létszáma 18 fő. SNI-s tanuló 2 fő. Mentességet kapott az országos kompetencia megírása alól 1 fő. A jelentésben 14 tanuló szerepel. 8. évfolyam: Matematika: a telephely eredménye az országos átlageredménytől szignifikánsan eltér. Ugyanakkor a községi általános iskolák eredményétől, a közepes községek általános iskoláinak eredményétől nem különbözik szignifikánsan. 1. szinten 1 tanuló, 2. szinten 4 tanuló, 3. szinten 6 fő, 4. szinten 1 tanuló, 5. szinten 2 fő teljesített. Alapszint alatt (4. képességszint) teljesített a tanulók 78 százaléka. Minimum szint (3. képességszint) alatt teljesített a tanulók 28 százaléka. Alapszint felett teljesített a tanulók 14 százaléka. Szövegértés: A telephely eredménye nem különbözik szignifikánsan sem az országos értéktől, sem a községi általános iskolák eredményétől, sem a közepes községek általános iskoláinak átlageredményétől. 1. szinten 1 tanuló teljesített. 2. szinten 2 fő, 3. szinten 5 fő, 4. szinten 4 fő, 6. szinten 2 fő teljesített. Alapszint alatt (4. képességszint) teljesített a tanulók 57 százaléka. A minimumszint (3. képességszint) alatt teljesítő tanulók aránya 21 százalék. Alapszint felett (4. képességszint) teljesített a tanulók 14 százaléka.

5 II. FELADATOK A KOMPETENCIAMÉRÉS EREDMÉNYEINEK JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN 1. Célkitűzés: Célunk a 6. évfolyam i eredményeinek javítása, valamint a közepes községek általános iskolái átlageredményének megközelítése és a megfelelő eredmények megtartása. 2. Fejlesztendő területek: A matematika és szövegértés területén elért eredményeket szeretnénk javítani. Továbbá célkitűzésünk a nyelvi re való felkészítés. Hatékonyabb együttműködés kialakítása a szülői házzal. 3. A kompetencia eredményei miatt, illetve a jövőbeni ek eredményeinek javítása érdekében a következő feladatok megvalósítására van szükség: Feladat/tevékenység Elvárt eredmény Időigény, határidő Feladat résztvevői/ Egyéb erőforrás Ellenőrzési pont felelős Standardek elvégzése az 5., 6., 7., 8. évfolyamon év elején és folyamatosan Hiányosságok feltárása és pótlása 2 hónap október vége az adott szaktanárok ig. helyettes dologi feltétel (papír, számítógép) október vége A 2013/2014-es kompetencia eredményeinek elemzése, hangsúlyozottan a 8. évfolyamra (tanulónkénti elemzés) A 6. évfolyamos eredmény ismeretében a megfelelő fejlesztés, felzárkóztatás Szeptemberoktóber folyamatos értékelés csoport MÉCS csoport vez. A 2014/2015-ös kompetencia eredményeinek értékelése Februármárcius március vége

6 Felkészítés a következő kompetenciare adott feladattípusokon keresztül Az átlag eredmények javítása az országos kompetenciaekben (már az 5.,7. évfolyamon is) 4. folyamatosan Szaktanárok munkaköz. vez. Elvárt eredmény Az elkövetkezendő kompetencia i eredményeinek javulása. Báta, június dologi feltétel (papír, számítógép Az adott kompetencia következő évi értékelése, elemzése

7