INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL október IV. szám. Álmodj egy otthont magadnak!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2013. október IV. szám. Álmodj egy otthont magadnak!"

Átírás

1 INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL október IV. szám Álmodj egy otthont magadnak! szeptember 18-án az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület kihelyezett ülést tartott Berzencén, a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ Szeretet Szociális Otthonában. Az intézmény 120 fő pszichiátriai betegnek ad otthont. A Testületnek szívélyes fogadtatásban volt része. Az intézménylátogatás után sor került a kihelyezett testületi ülésre, ahol az intézmény és a projekt képviselői bemutatták a berzencei kiváltás projektet. A munkaebéd után következett a látogatás legkellemesebb része, a beszélgetés a lakókkal. Szőke József, intézményvezető már korábban jelezte a Testület számára, hogy egész Berzencén nyitottan, őszinte lelkesedéssel és kíváncsisággal beszélnek a kiváltás projektről, így a Testület is pozitív hangulatú beszélgetésre készült. A közel egy órás beszélgetés során a lakók felvázolták jövőbeli elképzeléseiket az új életükről. A lakók az intézményvezetővel a RÉV-klub (TÁMOP projekthez kapcsolható) keretén belül már hosszú hónapok óta foglalkoznak a kiváltás témájával. A beszélgetés során ezen foglalkozások kivonatából kaphatott ízelítőt a Testület. A foglalkozások során sor került A MI otthonunk tervezőjátékra. A játék során csoportokban dolgoztak a leendő lakótársak, és közösen megtervezték a jövendőbeli otthonukat. Fontos szempontként figyelembe vették egymás egészségi állapotát, speciális szükségleteit. Szőke József intézményvezető elmondta, hogy amikor egymás mellé tette a projekt során az építőmérnök által megtervezett házakat és a lakók által megrajzolt otthonaik tervrajzát, kísérteties hasonlóságot vélt felfedezni, holott a tervező szakember és az otthonaikat megálmodó laikus tervezők egyáltalán nem kommunikáltak egymással. A tervezés során mindig egy jelmondat lebegett a szemük előtt: Az otthonod olyan lesz, amilyenné teszed! A tervezés után a csoportok a közösségi szabályok felállításán dolgoztak. A munka A csapatod olyan lesz, amilyenné teszed! mottó alapján folyt. Szóba került számos fontos dolog között a nyílt kommunikáció, a napirend kérdése, a magánélet, magántulajdon, a közösségi élet, szabadidő-eltöltés, a higiénia. A lakók nyíltan beszéltek félelmeikről is az önálló élettel kapcsolatban, de örömüket is megosztották a Testülettel. A beszélgetés végén megfogalmazták vállalásaikat is a jobb életért : szereznek barátokat, önellátók lesznek, felelősséget vállalnak tetteikért, alkalmazkodnak az új helyzetekhez, munkával pénzt fognak keresni, amelyet megtanulnak helyesen beosztani. A Testület számára fontos volt látni, hogy ami a papíron történik, az hogyan valósul meg a gyakorlatban, az intézményekben.

2 Dióhéjban a Mentorhálózatról A Mentorhálózat a TIOP A-11/1 a Bentlakásos intézmények kiváltása elnevezésű pályázatban résztvevő intézmények szakmai támogatását végző szakemberek hálózati szerveződése. A szakembereket az FSZK Nonprofit Kft. és a Kézenfogva Alapítvány gondozásában lévő TÁMOP kiemelt projekt keretein belül választották és képezték ki, hogy a legkompetensebb szakemberekké váljanak az intézményi férőhely-kiváltás szakterületén. Az intézményi férőhely-kiváltást támogató mentorok (röviden: IFKT mentorok) célja, hogy intézményenkénti team-ekbe szerveződve, a saját szakterületüknek megfelelően segítsék az adott intézményben folyó kiváltás projekt szakmai munkáját. Intézményenként mentor működik együtt, az Intézményi Mentor Team-et (röviden: IMT) alkotva. Az IMT-nek tagjai a kulcsmentorok, akik 3 szakterületen segítik az intézményt: stratégiai-szakmai kulcsmentor, szervezet-átalakítási kulcsmentor és az intézményvezetőt támogató coach. Az IMT-nek tagjai még a szakmentorok is, akik közé tartozik a rehabilitációs szakmérnök, a lakók képzési szakmentora, a dolgozók képzési szakmentora, a foglalkoztatási szakmentor, a szupervízor-coach szakmentor, a támogatási szükségletfelmérő szakmentor és a szervezeti-működési szakmentor. Ezen kívül az IMT munkáját minden esetben segíti az adott intézményhez delegált érdekvédelmi tanácsadó is, aki a FESZT (Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa) egyik munkatársa. A mentorok folyamatkísérési megbeszéléseken konzultálnak egymással, illetve az ILIAS online keretrendszert használva kommunikálnak egymással, dokumentálják a mentornaplóban az intézményi munkát, az ott zajló folyamatokat. Az IFKT mentorok nemcsak team-ként kommunikálnak egymással, hanem az azonos, vagy hasonló szakmai munkát végző mentorok (intézményektől függetlenül) is egyfajta kereszthálózatként mentor munkacsoportokban működnek együtt, segítve egymást országos szinten. Az egész Mentorhálózatot felügyeli a Mentorhálózatot Irányító Testület (röviden: MIT), amelynek fő célja és feladata a mentorhálózat működtetésének szakmai irányítása.

3 Két pályázónál már megkezdődtek a képzések A TIOP projekt keretén belül számos képzés valósul meg, melynek szakmai gondozói az FSZK Nonprofit Kft-nél futó TÁMOP projekt és a Kézenfogva Alapítvány. Eddig két képzés zárult már le. A Kommunikációs hídépítés erősítése és fejlesztése a szociális szakemberek és a szolgáltatásokat igénybevevő fogyatékos emberek között című képzés Berzencén 18 fővel valósult meg augusztus 28. és szeptember 6. között, ugyanez a képzés zajlott Szentesen 10 fővel augusztus 21. és szeptember 10. között. A közeljövőben hat képzés indul majd: a Kommunikációs hídépítés erősítése és fejlesztése a szociális szakemberek és a szolgáltatásokat igénybevevő fogyatékos emberek között című 45 órás képzés október 10-én indul Bélapátfalván, várhatóan október 25-én fog zárulni, a Könnyen érthető kommunikációt (KÉK) használó szociális segítők intenzív képzési programja című 30 órás képzés Berzencén október 3-tól október 10-ig tart majd, Szentesen október ig. a Fogyatékos emberek társadalmi befogadásának hatékonyabb gyakorlata című 45 órás képzés Berzencén október 17-november 7 között, Szentesen november között kerül megtartásra. az A1 szintű jelnyelvi tanfolyam 60 órás képzés Budapesten indul a Kézenfogva Alapítvány irodájában október 4-én, hétfői és pénteki napokon. Nemzetközi konferencia Prágában a kiváltás témában A prágai Károly Egyetem és az Értelmi Fogyatékosság Kutatás Nemzetközi Szövetség (angol rövidítés: IASSIDD) a QUALI-TYDES projekt keretén belül nemzetközi konferenciát szervez Prágában, november 15-én. A konferencia témája az értelmi fogyatékos emberek társadalom által történő támogatásának, integrálásának fejlesztése, az érintettek partnerként történő bevonása a minél sikeresebb megvalósítás és társadalmi szerepvállalás érdekében. A konferencián nemzetközileg elismert szakemberek tartanak majd előadásokat angol és cseh nyelven. A meghívott előadók között szerepel Jan Siska, Chris Bigby és Julie Beadle-Brown is. A konferenciáról bővebb információ az alábbi honlapon található:

4 Rövid hírek Tagváltozás az IFKKOT-ban 2013 augusztusában a Testületben a FESZT (Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa) képviseletében állandó szakértői tagjaként dolgozó Vályi Rékát váltotta Vég Zoltán Ákos, az AOSZ (Autisták Országos Szövetsége) titkára. A továbbiakban ő végzi a FESZT állandó szakértői feladatait. Szilvásvárad A TIOP Bentlakásos intézmények kiváltása" projekt bélapátfalvi pályázatával kapcsolatban problémák adódtak a Szilvásváradon megvásárolni tervezett ingatlanok ügyében. Néhány szilvásváradi lakó tiltakozott - információhiányra hivatkozva - a város kiváltási helyszínként való szereplése miatt. Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület elhatárolódik a tiltakozási megmozdulástól, és eddigi munkájához hűen tovább folytatja a kiváltási folyamatban való részvételt. Több sajtóközlemény is napvilágot látott az elmúlt hónapban a "Bentlakásos intézmények kiváltása" projekt bélapátfalvi pályázatát érintő lakossági tiltakozással kapcsolatosan. Szilvásvárad lakossága aláírásgyűjtő akcióba kezdett augusztus közepén, azzal a céllal, hogy a pályázó ne vásárolja meg a településre tervezett 3 lakóingatlant augusztus 28-án a település önkormányzata közmeghallgatást tartott a témában, melyen a Kiváltás Testület több tagja is részt vett, illetve felszólalt, támogatásáról biztosítva a társadalmi integráció és a pályázat sikeressége mellett elkötelezett SZGYF Heves megyei Kirendeltségét és az érintett bélapátfalvi intézményt. A közmeghallgatást követően szeptember 9-én az önkormányzati testület határozatot hozott, melynek értelmében, a pályázatban szereplő ingatlanvásárlási terv felülvizsgálatára kérik a pályázót. Az azóta eltelt időszakban az érintettek között zajló folyamatos egyeztetés eredményeképpen megoldási javaslatok körvonalazódnak, melyeket a pályázó a Kiváltás Testület elé fog tárni. Bárczi-Gyógytea Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara a 2013/2014. tanévben rendezvénysorozatot indít Bárczi-Gyógytea címmel. A kilenc alkalmasra tervezett beszélgetéssorozat központi témája az intézményi férőhely-kiváltás. A rendezvényről bővebb információt az alábbi linken találhatnak:

5 Közlemény Az Intézményi Férőhely-kiváltást Koordináló Országos Testület 2013 augusztusától működteti rendszeres hírlevele számára az egységesen kialakított levelező listáját. Felhívjuk Tisztelt Érdeklődőink, Partnereink figyelmét, hogy a levelező listára bárki jelentkezhet az alábbi módon: küldje el elérhetőségét az ifkkot@fszk.hu címre, a levél tárgyaként kérjük, írja be, hogy Feliratkozás IFKKOT levelező listára.

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2013. december V. szám. Megrendezték az Első Országos Mentortalálkozót

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2013. december V. szám. Megrendezték az Első Országos Mentortalálkozót INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL 2013. december V. szám Megrendezték az Első Országos Mentortalálkozót A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit

Részletesebben

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2014. január I. szám MEGHÍVÓ

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2014. január I. szám MEGHÍVÓ INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL 2014. január I. szám MEGHÍVÓ Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai

Részletesebben

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2014. április-május IV-V. szám. Kihelyezett testületi ülés Kalocsán

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2014. április-május IV-V. szám. Kihelyezett testületi ülés Kalocsán INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL 2014. április-május IV-V. szám Kihelyezett testületi ülés Kalocsán Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS AZ ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK SZEMPONTJÁBÓL. Földesi Erzsébet elnök Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT)

AZ INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS AZ ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK SZEMPONTJÁBÓL. Földesi Erzsébet elnök Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) AZ INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS AZ ÉRDEKVÉDELMI SZERVEZETEK SZEMPONTJÁBÓL Földesi Erzsébet elnök Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) BEMUTATKOZÁS A fogyatékos emberek szervezeteinek ernyőszervezete

Részletesebben

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT SZAKMAI KOORDINÁCIÓS MŰHELYE

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT SZAKMAI KOORDINÁCIÓS MŰHELYE BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT SZAKMAI KOORDINÁCIÓS MŰHELYE A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása

Részletesebben

Lélek-Hang Egyesület 1076 Budapest, Garay utca 7.

Lélek-Hang Egyesület 1076 Budapest, Garay utca 7. Lélek-Hang Egyesület 1076 Budapest, Garay utca 7. 2013. évi Közhasznúsági jelentése Budapest, 2014. május 27. Szőke Zsolt elnök 1 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ A Lélek-Hang Egyesület 2013. évben gazdálkodásáról

Részletesebben

Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Testület tevékenységének bemutatása. Farkas Edit IFKKOT elnök FSZK Nonprofit Kft.

Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Testület tevékenységének bemutatása. Farkas Edit IFKKOT elnök FSZK Nonprofit Kft. Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Testület tevékenységének bemutatása Farkas Edit IFKKOT elnök FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület STRATÉGIA

Részletesebben

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT HÁLÓZAT MUNKACSOPORTJA

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT HÁLÓZAT MUNKACSOPORTJA BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT HÁLÓZAT MUNKACSOPORTJA A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása című

Részletesebben

A támogatott lakhatás jogszabályi keretei

A támogatott lakhatás jogszabályi keretei A támogatott lakhatás jogszabályi keretei Csicsely Ágnes Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya Stratégia a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást

Részletesebben

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2014. február II. szám. IFKKOT nemzetközi konferencia a Bárczin

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2014. február II. szám. IFKKOT nemzetközi konferencia a Bárczin INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL 2014. február II. szám IFKKOT nemzetközi konferencia a Bárczin 2014. január 30-án az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló

Részletesebben

SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS A KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI IDŐSZAKBAN

SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS A KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI IDŐSZAKBAN SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS A 2014-2020 KÖZÖTTI FEJLESZTÉSI IDŐSZAKBAN SZAKMAI KERETEK Tanuljunk a korábbi 2007-13-as periódus problémáiból (aszinkronitás a támogatások, tevékenységek között,

Részletesebben

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2014. szeptember-október IX-X. szám

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2014. szeptember-október IX-X. szám INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL 2014. szeptember-október IX-X. szám Elnök- és tagváltások a Kiváltás Testületben Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló

Részletesebben

A FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT

A FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT A FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT KÉPZÉSI FELHÍVÁST TESZ KÖZZÉ Jelentkezés a Nonprofit Kft. és a által a TÁMOP 5.4.5-11/1-2012-0001 azonosítószámú, A fizikai és info-kommunikációs

Részletesebben

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT INTÉZMÉNYTÁMOGATÁSI MUNKACSOPORTJA

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT INTÉZMÉNYTÁMOGATÁSI MUNKACSOPORTJA BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT INTÉZMÉNYTÁMOGATÁSI MUNKACSOPORTJA A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása

Részletesebben

a) Képzők képzése keretében választható képzési programok

a) Képzők képzése keretében választható képzési programok a) Képzők képzése keretében választható képzési Az ség és egyetemes építészeti (építész szakirány) Az ség és egyetemes belsőépítészeti (belsőépítész szakirány) Az ség és egyetemes épületgépészeti (épületgépész

Részletesebben

Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek

Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek Gondoskodás Gyermekeinkért Közhasznú Alapítvány (Budapest) Súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek fejlesztése, nevelése fókuszban a felnőtt súlyosan és halmozottan fogyatékos személyek Életünk értelme

Részletesebben

Bemutatkozik a TÁRS projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja

Bemutatkozik a TÁRS projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja Bemutatkozik a TÁRS projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása

Részletesebben

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT KUTATÁSI MUNKACSOPORTJA

BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT KUTATÁSI MUNKACSOPORTJA BEMUTATKOZIK A TÁRS PROJEKT KUTATÁSI MUNKACSOPORTJA A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása című

Részletesebben

a) Képzők képzése keretében választható képzési programok

a) Képzők képzése keretében választható képzési programok a) Képzők képzése keretében választható képzési Az ség és egyetemes építészeti szempontjai, műszaki követelményei (építész szakirány) Az ség és egyetemes belsőépítészeti szempontjai, műszaki követelményei

Részletesebben

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása.

Támogató szolgálatunk február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. unk 2005. február 01. óta működik, feladata a fogyatékkal élő személyek ellátásának biztosítása. A támogató szolgáltatás célja A fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG

SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG SZOCIÁLIS ÁGAZATI KONZULTÁCIÓ 2018 MEGÚJULÁS FELKÉSZÜLTSÉG MINŐSÉG A Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégium bemutatása Pordán Ákos SZAKMAI KOLLÉGIUMOK A Szociálpolitikai Tanács az emberi erőforrások

Részletesebben

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET JEGYZŐKÖNY

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET JEGYZŐKÖNY INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET Iktatószám 3/2011. (IX.13.) jegyzőkönyv JEGYZŐKÖNY Készült: 2011. szeptember 13-án a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban (1054 Budapest Akadémia

Részletesebben

Szakmafejlesztési eredmények, tervezett folyamatok

Szakmafejlesztési eredmények, tervezett folyamatok Szakmafejlesztési eredmények, tervezett folyamatok Budapest, 2016. október 3. Ráczné Németh Teodóra Szociális Szakmafejlesztési Módszertan és Kutatási Osztály vezetője Módszertani feladatok elosztása Általános

Részletesebben

ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége

ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége Jó gyakorlatok és kihívások az önálló életvitel kialakítása területén ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége Bemutatkozás A Szövetség 1997-ben alakult

Részletesebben

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 HÍRLEVÉL 2014/I. 2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 kiemelt projekt keretében az idén is indulnak térítésmentes, a továbbképzési kötelezettség

Részletesebben

Otthont mindenkinek! című projekt keretében szervezett műhelysorozat tapasztalatai

Otthont mindenkinek! című projekt keretében szervezett műhelysorozat tapasztalatai Otthont mindenkinek! című projekt keretében szervezett műhelysorozat tapasztalatai tapasztalatai alapján Falvai Rita műhelyvezető Résztvevők: Fészek Gyermekvédő Egyesület: tiszakécskei nevelőszülők és

Részletesebben

A játék összeköt! Legyen neked is befogadó a játszótered! Játszótér mindenkinek!

A játék összeköt! Legyen neked is befogadó a játszótered! Játszótér mindenkinek! A játék összeköt! Legyen neked is befogadó a játszótered! 1 Az egyetemes tervezés eredményeként különösebb átalakítás nélkül hozzáférhetőek a termékek, szolgáltatások, így a játszótér is, mindenki számára,

Részletesebben

ÚMFT pályázatok a szociális szférában

ÚMFT pályázatok a szociális szférában ÚMFT pályázatok a szociális szférában 2009-2010 Református vonatkozású pályázatok Benyújtott pályázatok száma: 105 Benyújtott pályázatok összértéke: 12 343 963 297 Ft Támogatott pályázatok száma: 9 Támogatott

Részletesebben

1/2011. (VIII. 11.) számú IFKKOT határozat Döntés az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület ügyrendjének elfogadásáról

1/2011. (VIII. 11.) számú IFKKOT határozat Döntés az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület ügyrendjének elfogadásáról 1/2011. (VIII. 11.) számú IFKKOT határozat Döntés az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület ügyrendjének elfogadásáról 1./ Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület

Részletesebben

A pályázati projekt felépülése:

A pályázati projekt felépülése: Tájékoztató az ÁROP-1.A.3-2014-2014-0079 azonosítószámú, Közösen az esélyegyenlőség fejlesztése érdekében a Berettyóújfalui járás területén című projektről A kedvezményezett neve: Berettyóújfalu Város

Részletesebben

LIFE kapacitásépítés Magyarországon

LIFE kapacitásépítés Magyarországon LIFE kapacitásépítés Magyarországon LIFE14 CAP/HU/000010 II. LIFE Természetvédelmi tréning 2017. március 23. Földművelésügyi Minisztérium Szatmári Adrienn Egy tagállam egy projekt benyújtására jogosult,

Részletesebben

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013 Mintaprojekt az elérhető Európai Uniós források felhasználásának elősegítéséért a hátrányos helyzetű lakosság fenntartható lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítása érdekében Pécsett 2013.

Részletesebben

TÁMOP-5.3.2-12/1-2012-0001

TÁMOP-5.3.2-12/1-2012-0001 FogLak projekt2 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP-5.3.2-12/1-2012-0001 A projekt célja Az utcán élő hajléktalan

Részletesebben

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20.

Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok. Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális TÁMOP közoktatás fejlesztési pályázatok Hajdúszoboszló, 2010. október 20. Aktuális pályázatok kategóriái Megjelentetésre váró közoktatási pályázati konstrukciók: 2010-ben terveink szerint 3 (TÁMOP

Részletesebben

HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat III. szám

HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat III. szám HÁLÓZATI HÍRLEVÉL Országos Munkaerő-piaci Szolgáltató és Szakmai Támogató Hálózat 2016. III. szám Kedves Partnereink! Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Új Esztendőt Kívánunk! AKTUALITÁSOK

Részletesebben

Készült a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. megbízásából

Készült a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. megbízásából Készült a. megbízásából 1 Fodor Valéria Mentorhálózat a szociális intézményi férőhely-kiváltásban Módszertani kézikönyv a mentorszolgáltatáshoz Elektronikus változat A fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében MEREK Guruló projekt műhely átadás Miskolc, 2010. november 17. Tartalomjegyzék 1. A Közalapítványról

Részletesebben

A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ

A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ A TELEPÜLÉSEK LAKOSSÁGMEGTARTÓ EREJÉT TÁMOGATÓ HUMÁN FEJLESZTÉSEK METZKER ERIKA FŐOSZTÁLYVEZETŐ SZOCIÁLIS ÜGYEKÉRT ÉS TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG TELEPÜLÉSEK JÖVŐKÉPE VÍZIÓ FEJLESZTÉS

Részletesebben

A Stratégia rendszerének bemutatása

A Stratégia rendszerének bemutatása A Stratégia rendszerének bemutatása Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály A Stratégia elkészítésének indokai a) Jogszabályi kötelezettség A fogyatékos

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004.április 26-i ülésére Tárgy: Szociális célú pályázatokhoz Képviselő-testületi határozat Előadó: Koósné Stohl Ilona Intézményvezető

Részletesebben

Szerződő fél Szerződés tárgya Szerződés összege. TÁMOP /1 projekt keretében induló képzésekben oktatási szolgáltatás nyújtása

Szerződő fél Szerződés tárgya Szerződés összege. TÁMOP /1 projekt keretében induló képzésekben oktatási szolgáltatás nyújtása Szerződés iktatószáma, tipusa Szerződő fél Szerződés tárgya Szerződés összege K-1514/7/2012 Rettegi Consulting Bt. TÁMOP 5.4.5-11/1 projekt keretében induló képzésekben oktatási szolgáltatás nyújtása 24

Részletesebben

1.2. a munkáltatónak az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó, az adott évre

1.2. a munkáltatónak az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó, az adott évre KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ FEHÉR BOT ALAPÍTVÁNY 4087 HAJDÚDOROG, NÁNÁSI u. 4. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Az alapítvány a Munka Törvénykönyve 70/A. (1) és (2.) bekezdései alapján 2007. évre az alábbi ESÉLYEGYENLŐSÉGI

Részletesebben

A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület szerepe a társadalmi integráció elérésében. Készítette: Bergmann Károly Áron Kócziánné Szalai Teréz Vajda Viktória

A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület szerepe a társadalmi integráció elérésében. Készítette: Bergmann Károly Áron Kócziánné Szalai Teréz Vajda Viktória A Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület szerepe a társadalmi integráció elérésében Készítette: Bergmann Károly Áron Kócziánné Szalai Teréz Vajda Viktória Figyelj Rám! Közhasznú Egyesület bemutatása A Figyelj

Részletesebben

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET JEGYZŐKÖNY

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET JEGYZŐKÖNY INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET Iktatószám 8/2011. (XII.07.) jegyzőkönyv JEGYZŐKÖNY Készült: 2011. december 7-én a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban (1054 Budapest Akadémia u.

Részletesebben

Pályázó neve. Pályázat célja. Megítélt (e támogatás Ft) Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs

Pályázó neve. Pályázat célja. Megítélt (e támogatás Ft) Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs 2007. évi Fogyatékosügyi Keretre benyújtott pályázatok eredményei: Pályázó neve Pályázat célja Megítélt (e támogatás Ft) 1. Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szeged Városi cs Szegedi csoport

Részletesebben

Előzmények. Eredeti cél: a fogyatékos személyeket ellátó nagy bentlakásos intézmények lebontása az önálló életvitel kialakítása és fenntartása

Előzmények. Eredeti cél: a fogyatékos személyeket ellátó nagy bentlakásos intézmények lebontása az önálló életvitel kialakítása és fenntartása Tá m o g a t o t t l a k h a t á s - e g y r é g i - ú j s z o c i á l i s e l l á t á s Maróthy Márta A hajléktalanellátás országos konferenciája 2014. Előzmények Eredeti cél: a fogyatékos személyeket

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

2011. évi MUNKATERVE

2011. évi MUNKATERVE T E R V E Z E T Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. évi MUNKATERVE A Képviselő-testületi ülések időpontja és a javasolt napirendek: 1.) Január 21. péntek 1) Előterjesztés Rétság város gazdasági

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztései a fogyatékos emberek érdekében MEREK Guruló projekt műhely átadás Kaposvár, 2010. december 7. Tartalomjegyzék 1. A Közalapítványról

Részletesebben

A Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Utazó gyógypedagógiai munkaterve 2016/2017-os tanév

A Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Utazó gyógypedagógiai munkaterve 2016/2017-os tanév A Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Utazó gyógypedagógiai munkaterve 2016/2017-os tanév A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Miskolci Tankerületében

Részletesebben

Iktatószám: KI-1/2019 Budapest, január 14.

Iktatószám: KI-1/2019 Budapest, január 14. Cím 1053 Budapest, Fejér György utca 10. I. emelet 3. a. Telefon 061 354-1073 Fax 061 302-0194 E-mail info@esoember.hu Honlap www.aosz.hu Adószám 19025915-1-41 Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi

Részletesebben

Mentőöv Információs Központ

Mentőöv Információs Központ Mentőöv Információs Központ A ritka betegségekről röviden előfordulási gyakoriságuk kisebb, mint 1/2000 (európai definíció), 6000-8000 féle ilyen betegséget azonosítottak már (definíciótól függően), sok

Részletesebben

Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról

Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról Összefoglaló a II. Országos Szaktanácsadói Konferencia programjáról 2017.02.09. Előadók Köszöntő: Dr. Maruzsa Zoltán Oktatási Hivatal Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettes Brassói Sándor Egységes

Részletesebben

Támogatott lakhatás. Serafin József EMMI. Hajléktalanellátás Országos Konferenciája 2013.

Támogatott lakhatás. Serafin József EMMI. Hajléktalanellátás Országos Konferenciája 2013. Támogatott lakhatás Serafin József EMMI SZOLGÁLTATÁSOK FŐOSZTÁLYA KÉPVISELŐJÉNEK KÖSZÖNTŐJE, ÉS ELŐADÁSA: TÁMOGATOTT LAKHATÁS 1 Jogszabályi háttér Törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Részletesebben

2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései

2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései 2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései Továbbképzés neve, engedélyszáma Célcsoport Helyszín, időpont Pontért ék Ár Kapcsolattartó 1 Mentálisan hanyatló

Részletesebben

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása,

Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 2. oldal - Azon krónikus pszichiátriai betegek ápolása-gondozása, Magyar joganyagok - Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon - alapító okirata, módo 1. oldal Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 Az államháztartásról

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. DECEMBER 8-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. DECEMBER 8-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2011. DECEMBER 8-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 609-12/2011. MELLÉKLETEK: 2 DB TÁRGY: A Baranya Megyei Önkormányzat Mozsgó-Turbékpusztai Integrált Szociális

Részletesebben

Szerződő fél Szerződés tárgya Szerződés összege. TÁMOP 5.4.5-11/1 projektben rendezvényszervezői feladatok ellátása

Szerződő fél Szerződés tárgya Szerződés összege. TÁMOP 5.4.5-11/1 projektben rendezvényszervezői feladatok ellátása Szerződés iktatószáma, tipusa Szerződő fél Szerződés tárgya Szerződés összege K-1802/1/2012 DC Proper-PR Kft. TÁMOP 5.4.5-11/1 projektben rendezvényszervezői feladatok ellátása 8 125 460 Ft K-159/35/2013

Részletesebben

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ... település,... irányító sz. (Előző név, ha van:. ) Születési hely:..., év: hó:. nap:.. Anyja neve:.

SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁGI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ... település,... irányító sz. (Előző név, ha van:. ) Születési hely:..., év: hó:. nap:.. Anyja neve:. A kérelmező intézmény neve: A kérelmező intézmény címe:.... település,... irányító sz.... utca, hsz., Tel.: Fax.:.. E-mail cím:. Tisztelt Bizottság! Kérem, hogy a nevű igénybe vevő (Előző név, ha van:.

Részletesebben

Határozati javaslatok:

Határozati javaslatok: Tárgy: Előkészítésben részt vesz: Szent Lázár Alapítvány kérelmének elbírálása Tárnok Lászlóné jegyző dr. Bimbó Mária osztályvezető, Igazgatási Osztály Holopné dr. Sztrein Beáta osztályvezetőhelyettes,

Részletesebben

TÁMOP 1.1.1-12/1. Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése

TÁMOP 1.1.1-12/1. Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése TÁMOP 1.1.1-12/1 Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése A projekt célja TÁMOP-1.1.1-12/1-2012-0001 Megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációjának

Részletesebben

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET JEGYZŐKÖNY

INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET JEGYZŐKÖNY INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET Iktatószám 6/2011. (XI.17.) jegyzőkönyv JEGYZŐKÖNY Készült: 2011. november 17-én a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban (1054 Budapest Akadémia u.

Részletesebben

a Képviselő-testülethez a Földesi Szociális Szolgáltató Központ alapító okiratának módosítására

a Képviselő-testülethez a Földesi Szociális Szolgáltató Központ alapító okiratának módosítására FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám:2328 /2015. 8. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a Földesi

Részletesebben

PÁLYÁZAT. InfoPark Alapítványhoz. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémiai Intézet. Dr. Németh Zoltán, egyetemi adjunktus

PÁLYÁZAT. InfoPark Alapítványhoz. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémiai Intézet. Dr. Németh Zoltán, egyetemi adjunktus PÁLYÁZAT az InfoPark Alapítványhoz A mérnöki és természettudományi tantárgyak népszerűsítése, a középiskolás tanulók egyetemekre jutásának segítése témában 3. kategória: Nyílt napok, nyílt programok szervezése

Részletesebben

GYERE - Gyermekek Egészsége Program SZERENCS Fenntartó projekt első év Beszámoló

GYERE - Gyermekek Egészsége Program SZERENCS Fenntartó projekt első év Beszámoló GYERE - Gyermekek Egészsége Program SZERENCS Fenntartó projekt első év Beszámoló 2018-2019 A világ legnagyobb, a gyermekkori elhízás megelőzését szolgáló hálózata az EPODE 2004-ben Franciaországban kezdte

Részletesebben

Szerződő fél Szerződés tárgya Szerződés összege

Szerződő fél Szerződés tárgya Szerződés összege Szerződés iktatószáma, tipusa K-1514/7/2012 K-2544/1/2012 K-1802/1/2012 K-1972/5/2012 2349/4/2012 K-1304/7/2012 Rettegi Consulting Bt. Human Expert Consulting Kft. DC Proper-PR Kft. Szerződő fél Szerződés

Részletesebben

Együtt tanítunk! Participatív (részvételen alapuló) oktatási módszerek

Együtt tanítunk! Participatív (részvételen alapuló) oktatási módszerek Együtt tanítunk! Participatív (részvételen alapuló) oktatási módszerek Innovatív (újszerű) oktatás-tanulás Felsőoktatási módszertani műhelysorozat Futár András, Horváth Péter László, Katona Vanda Kik vagyunk?

Részletesebben

A Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat

A Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat A Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló kormányhatározat Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít és felelősséget visel a fogyatékos személyek iránt, és biztosítani kívánja e

Részletesebben

FOREVER GURULÓ XIII. FESZ Kongresszus Budapest, 2013. szeptember 27. Kogon Mihály igazgató MEREK - Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja

FOREVER GURULÓ XIII. FESZ Kongresszus Budapest, 2013. szeptember 27. Kogon Mihály igazgató MEREK - Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja FOREVER GURULÓ XIII. FESZ Kongresszus Budapest, 2013. szeptember 27. Kogon Mihály igazgató MEREK - Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Guruló Műhelyhálózat A Guruló projekt bemutatása Regionális

Részletesebben

Pályázati lehetőség civil szervezetek részére

Pályázati lehetőség civil szervezetek részére Tisztelt Partnereink! Pályázati lehetőség civil szervezetek részére A Közösségi környezet kollégium, a Mobilitás és alkalmazkodás kollégium, a Nemzeti összetartozás kollégium, a Társadalmi felelősségvállalás

Részletesebben

A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B.

A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B. A szakszolgálati ellátórendszer támogatása TÁMOP 3.4.2.B. A pedagógiai szakszolgálati tevékenységek (2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről) a) a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés, oktatás

Részletesebben

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt

TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 RÉV projekt Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési és

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 79/2015. Kedves Kolléga!

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 79/2015. Kedves Kolléga! Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 79/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk arról, hogy a Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság megyei (fővárosi)

Részletesebben

Egy csónakban evezünk Mesterpedagógusok I. Sonkádi Szabadegyeteme

Egy csónakban evezünk Mesterpedagógusok I. Sonkádi Szabadegyeteme Egy csónakban evezünk Mesterpedagógusok I. Sonkádi Szabadegyeteme A KLIK köznevelési feladatellátást támogató projektjei 2015.07.05. Kajdi Ákos Fejlesztési és projektigazgató www.klik.gov.hu Célok versenyképes

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük?

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? Hogyan növelhető az iskola megtartó ereje? Mit tehetünk a tanulói lemorzsolódás ellen? Mit tehet a család? Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? FPF konferencia 2018.02.24

Részletesebben

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL EFOP-1.3.5-16 TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL PÁLYÁZAT CÉLJA: A helyi igényekre, lehetőségekre reflektálva új formalizált vagy nem formalizált kisközösségek létrehozása

Részletesebben

Fogyatékos személyek jogai, esélyegyenlőségük biztosítása 1998. évi XXVI. tv. Kiss Györgyi

Fogyatékos személyek jogai, esélyegyenlőségük biztosítása 1998. évi XXVI. tv. Kiss Györgyi Fogyatékos személyek jogai, esélyegyenlőségük biztosítása 1998. évi XXVI. tv Kiss Györgyi ENSZ egyezmény a fogyatékossággal élő személyek jogairól Egyesült Nemzetek Közgyűlése 2006.XII.13-án egyhangúlag

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 12. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a Földesi Szociális

Részletesebben

Patrónus Egyesület évi

Patrónus Egyesület évi 4400 Nyíregyháza, Közép u. 19. Tel: 42/ 500-155, Fax: 42/410-678 E-mail: egyesuletpatronus@gmail.com, Honlap cím: www.patronusegyesulet.hu Patrónus Egyesület 2016. évi tevékenysége 1 A Patrónus Egyesület

Részletesebben

Család és munka Papon

Család és munka Papon TÁMOP-2.4.5-12/3 A munka és a magánélet összehangolását segítő helyi kezdeményezések A rugalmasságot növelő helyi, innovatív kezdeményezések támogatása Család és munka Papon Pályázati azonosító: TÁMOP-2.4.5-12/3-2012-0001

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ügyiratszám:1-2/2015. Sorszám: ELŐTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. február 12. napján tartandó ülésére Tárgy: Segítő

Részletesebben

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ

KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ KARNEVÁLI CIVIL KORZÓ FELHÍVÁS A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁLON VALÓ RÉSZVÉTELRE CIVIL SZERVEZETEK számára és MŰVÉSZETI PRODUKCIÓKAT bemutató csoportok, zenekarok, együttesek, egyéni előadók számára SAVARIA

Részletesebben

Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve

Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve 6252 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 28. szám 1. melléklet az 1056/2012. (III. 9.) Korm. határozathoz Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve I. Fogyatékossággal

Részletesebben

Készült. a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. megbízásából MENTORHÁLÓZAT A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY-KIVÁLTÁSBAN

Készült. a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. megbízásából MENTORHÁLÓZAT A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY-KIVÁLTÁSBAN Készült a. megbízásából MENTORHÁLÓZAT A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY-KIVÁLTÁSBAN KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS A MENTORÁLÁS MÁSODIK SZAKASZÁRÓL 2016. május Az anyag elkészítésében közreműködtek: Balog-Urbanovszky

Részletesebben

A szakképzés-szervezési társaságok működésének tapasztalatai

A szakképzés-szervezési társaságok működésének tapasztalatai A szakképzés-szervezési társaságok működésének tapasztalatai TISZK-ek Hogyan? TOVÁBB! Szolnok, 2009. november 2-3. Bemutatkozás Név: 1000 Mester Szakképzés-szervezési Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú

Részletesebben

A BEFOGADÓ ÓVODA JÓGYAKORLATA. Keresem minden gyermek titkát, és kérdezem: hogyan segíthetnék abban, hogy önmaga lehessen ( Janese Korczak)

A BEFOGADÓ ÓVODA JÓGYAKORLATA. Keresem minden gyermek titkát, és kérdezem: hogyan segíthetnék abban, hogy önmaga lehessen ( Janese Korczak) A BEFOGADÓ ÓVODA JÓGYAKORLATA Keresem minden gyermek titkát, és kérdezem: hogyan segíthetnék abban, hogy önmaga lehessen ( Janese Korczak) CSÁMIÓ NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA Óvodánk a Napközi Otthonos Óvoda

Részletesebben

ACCESS PROJEKT Innovatív eredmények a felnőttképzés területén

ACCESS PROJEKT Innovatív eredmények a felnőttképzés területén Innovatív eredmények a felnőttképzés területén A HOLNAP SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE EASPD SZOLGÁLTATÓI FÓRUM BUDAPEST, 2019. JÚNIUS 6. A KézenFogva Alapítvány nemzetközi pályázati gyakorlata: - Nemzetközi

Részletesebben

1/2011. (VIII. 11.) számú IFKKOT határozat Döntés az Intézményi Férıhely Kiváltást Koordináló Országos Testület ügyrendjének elfogadásáról

1/2011. (VIII. 11.) számú IFKKOT határozat Döntés az Intézményi Férıhely Kiváltást Koordináló Országos Testület ügyrendjének elfogadásáról 1/2011. (VIII. 11.) számú IFKKOT határozat Döntés az Intézményi Férıhely Kiváltást Koordináló Országos Testület ügyrendjének elfogadásáról 1./ Az Intézményi Férıhely Kiváltást Koordináló Országos Testület

Részletesebben

ÉTA. ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége

ÉTA. ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége ÉTA ÉTA Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (Bejegyzett angol nyelven: ÉTA HungarianFederation of Associations and Foundations Serving People with Mental

Részletesebben

21182 Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatása 2011. február 1-jétől 2012. március 31-ig terjedő időszakra című program

21182 Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatása 2011. február 1-jétől 2012. március 31-ig terjedő időszakra című program 1a. számú melléklet 21182 Jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatása 2011. február 1-jétől 2012. március 31-ig terjedő időszakra című program (Ft) Borsodi Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület

Részletesebben

Munkaerőpiaci szolgáltatások a foglalkoztathatóság javításának új eszközei. Nemzetközi szakmai rehabilitációs konferencia 2006. Január 30-31.

Munkaerőpiaci szolgáltatások a foglalkoztathatóság javításának új eszközei. Nemzetközi szakmai rehabilitációs konferencia 2006. Január 30-31. Munkaerőpiaci szolgáltatások a foglalkoztathatóság javításának új eszközei Nemzetközi szakmai rehabilitációs konferencia 2006. Január 30-31. Igények, követelmények Befogadó társadalom Azonos jogok az élet

Részletesebben

A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat által jelenleg biztosított /kötelező / alapszolgáltatások és szakellátások formái és az ellátottak száma Az alábbi önkormányzati fenntartású intézmények

Részletesebben

Központi szociális információs fejlesztések

Központi szociális információs fejlesztések TÁMOP 5.4.2 kiemelt projekt Központi szociális információs fejlesztések Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal AZ NRSZH FELADATAI A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalról, valamint eljárásának

Részletesebben

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM Preambulum Az aláíró felek fontos feladatnak tartják a Szécsényi kistérség társadalmi-gazdasági fejlődésének támogatását a humánerőforrás fejlesztésével és a

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V SIMONTORNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 211-7/2012. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Simontornya Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. május 2-án, 14 00 órakor tartott rendkívüli

Részletesebben

DOLGOZNI JÓ! SEGÉDLET A FÜZETSOROZAT HASZNÁLATÁHOZ

DOLGOZNI JÓ! SEGÉDLET A FÜZETSOROZAT HASZNÁLATÁHOZ DOLGOZNI JÓ! SEGÉDLET A FÜZETSOROZAT HASZNÁLATÁHOZ A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása című

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK. 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK. 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu Kiadja az Általános Vállalkozási Fõiskola Felelõs kiadó: Antal János fõigazgató Szerkesztette: Karcsics Éva Tördelõ

Részletesebben