INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL október IV. szám. Álmodj egy otthont magadnak!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL. 2013. október IV. szám. Álmodj egy otthont magadnak!"

Átírás

1 INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY- KIVÁLTÁST KOORDINÁLÓ ORSZÁGOS TESTÜLET IFKKOT HÍRLEVÉL október IV. szám Álmodj egy otthont magadnak! szeptember 18-án az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület kihelyezett ülést tartott Berzencén, a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ Szeretet Szociális Otthonában. Az intézmény 120 fő pszichiátriai betegnek ad otthont. A Testületnek szívélyes fogadtatásban volt része. Az intézménylátogatás után sor került a kihelyezett testületi ülésre, ahol az intézmény és a projekt képviselői bemutatták a berzencei kiváltás projektet. A munkaebéd után következett a látogatás legkellemesebb része, a beszélgetés a lakókkal. Szőke József, intézményvezető már korábban jelezte a Testület számára, hogy egész Berzencén nyitottan, őszinte lelkesedéssel és kíváncsisággal beszélnek a kiváltás projektről, így a Testület is pozitív hangulatú beszélgetésre készült. A közel egy órás beszélgetés során a lakók felvázolták jövőbeli elképzeléseiket az új életükről. A lakók az intézményvezetővel a RÉV-klub (TÁMOP projekthez kapcsolható) keretén belül már hosszú hónapok óta foglalkoznak a kiváltás témájával. A beszélgetés során ezen foglalkozások kivonatából kaphatott ízelítőt a Testület. A foglalkozások során sor került A MI otthonunk tervezőjátékra. A játék során csoportokban dolgoztak a leendő lakótársak, és közösen megtervezték a jövendőbeli otthonukat. Fontos szempontként figyelembe vették egymás egészségi állapotát, speciális szükségleteit. Szőke József intézményvezető elmondta, hogy amikor egymás mellé tette a projekt során az építőmérnök által megtervezett házakat és a lakók által megrajzolt otthonaik tervrajzát, kísérteties hasonlóságot vélt felfedezni, holott a tervező szakember és az otthonaikat megálmodó laikus tervezők egyáltalán nem kommunikáltak egymással. A tervezés során mindig egy jelmondat lebegett a szemük előtt: Az otthonod olyan lesz, amilyenné teszed! A tervezés után a csoportok a közösségi szabályok felállításán dolgoztak. A munka A csapatod olyan lesz, amilyenné teszed! mottó alapján folyt. Szóba került számos fontos dolog között a nyílt kommunikáció, a napirend kérdése, a magánélet, magántulajdon, a közösségi élet, szabadidő-eltöltés, a higiénia. A lakók nyíltan beszéltek félelmeikről is az önálló élettel kapcsolatban, de örömüket is megosztották a Testülettel. A beszélgetés végén megfogalmazták vállalásaikat is a jobb életért : szereznek barátokat, önellátók lesznek, felelősséget vállalnak tetteikért, alkalmazkodnak az új helyzetekhez, munkával pénzt fognak keresni, amelyet megtanulnak helyesen beosztani. A Testület számára fontos volt látni, hogy ami a papíron történik, az hogyan valósul meg a gyakorlatban, az intézményekben.

2 Dióhéjban a Mentorhálózatról A Mentorhálózat a TIOP A-11/1 a Bentlakásos intézmények kiváltása elnevezésű pályázatban résztvevő intézmények szakmai támogatását végző szakemberek hálózati szerveződése. A szakembereket az FSZK Nonprofit Kft. és a Kézenfogva Alapítvány gondozásában lévő TÁMOP kiemelt projekt keretein belül választották és képezték ki, hogy a legkompetensebb szakemberekké váljanak az intézményi férőhely-kiváltás szakterületén. Az intézményi férőhely-kiváltást támogató mentorok (röviden: IFKT mentorok) célja, hogy intézményenkénti team-ekbe szerveződve, a saját szakterületüknek megfelelően segítsék az adott intézményben folyó kiváltás projekt szakmai munkáját. Intézményenként mentor működik együtt, az Intézményi Mentor Team-et (röviden: IMT) alkotva. Az IMT-nek tagjai a kulcsmentorok, akik 3 szakterületen segítik az intézményt: stratégiai-szakmai kulcsmentor, szervezet-átalakítási kulcsmentor és az intézményvezetőt támogató coach. Az IMT-nek tagjai még a szakmentorok is, akik közé tartozik a rehabilitációs szakmérnök, a lakók képzési szakmentora, a dolgozók képzési szakmentora, a foglalkoztatási szakmentor, a szupervízor-coach szakmentor, a támogatási szükségletfelmérő szakmentor és a szervezeti-működési szakmentor. Ezen kívül az IMT munkáját minden esetben segíti az adott intézményhez delegált érdekvédelmi tanácsadó is, aki a FESZT (Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa) egyik munkatársa. A mentorok folyamatkísérési megbeszéléseken konzultálnak egymással, illetve az ILIAS online keretrendszert használva kommunikálnak egymással, dokumentálják a mentornaplóban az intézményi munkát, az ott zajló folyamatokat. Az IFKT mentorok nemcsak team-ként kommunikálnak egymással, hanem az azonos, vagy hasonló szakmai munkát végző mentorok (intézményektől függetlenül) is egyfajta kereszthálózatként mentor munkacsoportokban működnek együtt, segítve egymást országos szinten. Az egész Mentorhálózatot felügyeli a Mentorhálózatot Irányító Testület (röviden: MIT), amelynek fő célja és feladata a mentorhálózat működtetésének szakmai irányítása.

3 Két pályázónál már megkezdődtek a képzések A TIOP projekt keretén belül számos képzés valósul meg, melynek szakmai gondozói az FSZK Nonprofit Kft-nél futó TÁMOP projekt és a Kézenfogva Alapítvány. Eddig két képzés zárult már le. A Kommunikációs hídépítés erősítése és fejlesztése a szociális szakemberek és a szolgáltatásokat igénybevevő fogyatékos emberek között című képzés Berzencén 18 fővel valósult meg augusztus 28. és szeptember 6. között, ugyanez a képzés zajlott Szentesen 10 fővel augusztus 21. és szeptember 10. között. A közeljövőben hat képzés indul majd: a Kommunikációs hídépítés erősítése és fejlesztése a szociális szakemberek és a szolgáltatásokat igénybevevő fogyatékos emberek között című 45 órás képzés október 10-én indul Bélapátfalván, várhatóan október 25-én fog zárulni, a Könnyen érthető kommunikációt (KÉK) használó szociális segítők intenzív képzési programja című 30 órás képzés Berzencén október 3-tól október 10-ig tart majd, Szentesen október ig. a Fogyatékos emberek társadalmi befogadásának hatékonyabb gyakorlata című 45 órás képzés Berzencén október 17-november 7 között, Szentesen november között kerül megtartásra. az A1 szintű jelnyelvi tanfolyam 60 órás képzés Budapesten indul a Kézenfogva Alapítvány irodájában október 4-én, hétfői és pénteki napokon. Nemzetközi konferencia Prágában a kiváltás témában A prágai Károly Egyetem és az Értelmi Fogyatékosság Kutatás Nemzetközi Szövetség (angol rövidítés: IASSIDD) a QUALI-TYDES projekt keretén belül nemzetközi konferenciát szervez Prágában, november 15-én. A konferencia témája az értelmi fogyatékos emberek társadalom által történő támogatásának, integrálásának fejlesztése, az érintettek partnerként történő bevonása a minél sikeresebb megvalósítás és társadalmi szerepvállalás érdekében. A konferencián nemzetközileg elismert szakemberek tartanak majd előadásokat angol és cseh nyelven. A meghívott előadók között szerepel Jan Siska, Chris Bigby és Julie Beadle-Brown is. A konferenciáról bővebb információ az alábbi honlapon található: https://www.iassid.org/cppevents

4 Rövid hírek Tagváltozás az IFKKOT-ban 2013 augusztusában a Testületben a FESZT (Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa) képviseletében állandó szakértői tagjaként dolgozó Vályi Rékát váltotta Vég Zoltán Ákos, az AOSZ (Autisták Országos Szövetsége) titkára. A továbbiakban ő végzi a FESZT állandó szakértői feladatait. Szilvásvárad A TIOP Bentlakásos intézmények kiváltása" projekt bélapátfalvi pályázatával kapcsolatban problémák adódtak a Szilvásváradon megvásárolni tervezett ingatlanok ügyében. Néhány szilvásváradi lakó tiltakozott - információhiányra hivatkozva - a város kiváltási helyszínként való szereplése miatt. Az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület elhatárolódik a tiltakozási megmozdulástól, és eddigi munkájához hűen tovább folytatja a kiváltási folyamatban való részvételt. Több sajtóközlemény is napvilágot látott az elmúlt hónapban a "Bentlakásos intézmények kiváltása" projekt bélapátfalvi pályázatát érintő lakossági tiltakozással kapcsolatosan. Szilvásvárad lakossága aláírásgyűjtő akcióba kezdett augusztus közepén, azzal a céllal, hogy a pályázó ne vásárolja meg a településre tervezett 3 lakóingatlant augusztus 28-án a település önkormányzata közmeghallgatást tartott a témában, melyen a Kiváltás Testület több tagja is részt vett, illetve felszólalt, támogatásáról biztosítva a társadalmi integráció és a pályázat sikeressége mellett elkötelezett SZGYF Heves megyei Kirendeltségét és az érintett bélapátfalvi intézményt. A közmeghallgatást követően szeptember 9-én az önkormányzati testület határozatot hozott, melynek értelmében, a pályázatban szereplő ingatlanvásárlási terv felülvizsgálatára kérik a pályázót. Az azóta eltelt időszakban az érintettek között zajló folyamatos egyeztetés eredményeképpen megoldási javaslatok körvonalazódnak, melyeket a pályázó a Kiváltás Testület elé fog tárni. Bárczi-Gyógytea Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara a 2013/2014. tanévben rendezvénysorozatot indít Bárczi-Gyógytea címmel. A kilenc alkalmasra tervezett beszélgetéssorozat központi témája az intézményi férőhely-kiváltás. A rendezvényről bővebb információt az alábbi linken találhatnak:

5 Közlemény Az Intézményi Férőhely-kiváltást Koordináló Országos Testület 2013 augusztusától működteti rendszeres hírlevele számára az egységesen kialakított levelező listáját. Felhívjuk Tisztelt Érdeklődőink, Partnereink figyelmét, hogy a levelező listára bárki jelentkezhet az alábbi módon: küldje el elérhetőségét az címre, a levél tárgyaként kérjük, írja be, hogy Feliratkozás IFKKOT levelező listára.

A FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT

A FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT A FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT KÉPZÉSI FELHÍVÁST TESZ KÖZZÉ Jelentkezés a Nonprofit Kft. és a által a TÁMOP 5.4.5-11/1-2012-0001 azonosítószámú, A fizikai és info-kommunikációs

Részletesebben

Az intézményi férőhely kiváltás alakulása Magyarországon 2012-2013 Budapest, 2013.

Az intézményi férőhely kiváltás alakulása Magyarországon 2012-2013 Budapest, 2013. Bugarszki Zsolt, Eszik Orsolya, Kondor Zsuzsanna Az intézményi férőhely kiváltás alakulása Magyarországon 2012-2013 Budapest, 2013. Tartalom 1. Háttér... 3 2. A kiváltás és a közösségi lakhatás definíciója...

Részletesebben

B/3587. számú J E L E N T É S

B/3587. számú J E L E N T É S MAGYARORSZÁG KORMÁNYA B/3587. számú J E L E N T É S az új Országos Fogyatékosügyi Program, valamint a végrehajtására vonatkozó intézkedési tervben foglalt feladatok megvalósításának időarányos teljesítéséről

Részletesebben

Nyírteleki Civil Koordinációs és Szociális Szolgáltató Egyesület ZÁRÓTANULMÁNY

Nyírteleki Civil Koordinációs és Szociális Szolgáltató Egyesület ZÁRÓTANULMÁNY Nyírteleki Civil Koordinációs és Szociális Szolgáltató Egyesület ZÁRÓTANULMÁNY Az önkéntesség elterjesztése a konvergencia régiók területén TÁMOP 5.5.2. 11/2-2012-0007 Tartalom... 1 Nyírteleki Civil Koordinációs

Részletesebben

A munkaerő-piaci szolgáltató szervezetek hálózatának tevékenységrendszere. - 4. háttértanulmány -

A munkaerő-piaci szolgáltató szervezetek hálózatának tevékenységrendszere. - 4. háttértanulmány - A munkaerő-piaci szolgáltató szervezetek hálózatának tevékenységrendszere - 4. háttértanulmány - 1 Szerzők: Prókai Orsolya szakmai vezető Erdős Judit Szerepi Anna Erika A háttértanulmány a TÁMOP 5.3.8-11/A1-2012-0001

Részletesebben

FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT KÖZALAPÍTVÁNY (1134 BUDAPEST, TÜZÉR U. 33-35.)

FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT KÖZALAPÍTVÁNY (1134 BUDAPEST, TÜZÉR U. 33-35.) FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉÉRT KÖZALAPÍTVÁNY (1134 BUDAPEST, TÜZÉR U. 33-35.) KURATÓRIUMÁNAK HATÁROZATAI 2008. MÁJUS 29. 174/2008. (V.29.) sz. határozat döntés az FSZK 2007. évi pénzügyi beszámolójáról

Részletesebben

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 2007. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL

SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 2007. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL SZÖVEGES BESZÁMOLÓ A SALVA VITA ALAPÍTVÁNY 27. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGÉRŐL 1. Támogatott Foglalkoztatás szolgáltatás 2 1.1. A TF szolgáltatás ismertetése 2 1.2. A TF szolgáltatás gyakorlati eredményei

Részletesebben

Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Jancsák Csaba Magyar Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József. Szerkesztették: JANCSÁK CSABA VINCZE JÓZSEF

Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Jancsák Csaba Magyar Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József. Szerkesztették: JANCSÁK CSABA VINCZE JÓZSEF Szeged, 2008 Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Jancsák Csaba Magyar Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József Szerkesztették: JANCSÁK CSABA VINCZE JÓZSEF Boritó: FODOR TIBOR MAJZIK ANDREA A kiadásban

Részletesebben

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület csatlakozik a Hajdú-Bihar megyei Életfa Önkéntes Centrum kezdeményezéséhez, melyben jó gyakorlatok összegyűjtését

Részletesebben

Hálózati kommunikáció. - 2. háttértanulmány -

Hálózati kommunikáció. - 2. háttértanulmány - Hálózati kommunikáció - 2. háttértanulmány - Szerzők: Prókai Orsolya szakmai vezető Erdős Judit Szerepi Anna Erika A háttértanulmány a TÁMOP 5.3.8-11/A1-2012-0001 kódszámú "Rehabilitáció - Érték - Változás

Részletesebben

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú módszertani intézmények működésére

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú módszertani intézmények működésére Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú módszertani intézmények működésére Szerző: Kovács Anikó Készült: Az NPM Új Közmenedzsment Tanácsadó és Szolgáltató Betéti Társaság, valamint a PDCA

Részletesebben

S Z A K M A I B E S Z Á M O L Ó

S Z A K M A I B E S Z Á M O L Ó Autizmus Alapítvány 1089 Budapest, Delej u. 24-26.; Levélcím: 1426 Budapest, Pf. 68. Tel/fax: 210-4364; 314-2859 Web: www.autizmus.hu; E-mail: autizmus@autizmus.hu S Z A K M A I B E S Z Á M O L Ó A Z A

Részletesebben

Lélek-Hang Egyesület 1076 Budapest, Garay utca 7.

Lélek-Hang Egyesület 1076 Budapest, Garay utca 7. Lélek-Hang Egyesület 1076 Budapest, Garay utca 7. 2013. évi Közhasznúsági jelentése Budapest, 2014. május 27. Szőke Zsolt elnök 1 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ A Lélek-Hang Egyesület 2013. évben gazdálkodásáról

Részletesebben

Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. B E S Z Á M O L Ó a 2011. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA:

Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. B E S Z Á M O L Ó a 2011. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA: FPH038/534 3 /2012. számú előterjesztés 1. számú melléklete Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet B E S Z Á M O L Ó a 2011. évi munkaterv alapján ÖSSZEÁLLÍTOTTA: SÁRIK ZOLTÁN

Részletesebben

Az elnök beszámolója az AOSZ IRODA 2014. évi szakmai munkájáról

Az elnök beszámolója az AOSZ IRODA 2014. évi szakmai munkájáról Cím 1053 Budapest, Fejér György utca 10. I. emelet 3. a. Telefon 061 354-1073 Fax 061 302-194 E-mail info@esoember.hu Honlap www.esoember.hu Adószám 19025915-1-41 Az elnök beszámolója az AOSZ IRODA 2014.

Részletesebben

AZ MSKSZMSZ 13 ÉVE. Munkanélkülieket Segítő Közhasznú Szervezetek Magyarországi Szövetsége. Debrecen, 2011.

AZ MSKSZMSZ 13 ÉVE. Munkanélkülieket Segítő Közhasznú Szervezetek Magyarországi Szövetsége. Debrecen, 2011. AZ MSKSZMSZ 13 ÉVE Munkanélkülieket Segítő Közhasznú Szervezetek Magyarországi Szövetsége Debrecen, 2011. 1 Küldetésünk A Munkanélkülieket Segítő Közhasznú Szervezetek Magyarországi Szövetsége közel 13

Részletesebben

Az AOSZ és az Emmi levélváltása. A kontextusvakságtól a boldogságig. A Mosoly Otthon Alapítvány 6. árverése. Az autizmuskutatás 70 éve

Az AOSZ és az Emmi levélváltása. A kontextusvakságtól a boldogságig. A Mosoly Otthon Alapítvány 6. árverése. Az autizmuskutatás 70 éve 2014. december, XVIII. évfolyam, 4. szám esőember Az AOSZ és az Emmi levélváltása A kontextusvakságtól a boldogságig A Mosoly Otthon Alapítvány 6. árverése Az autizmuskutatás 70 éve Az Autisták Országos

Részletesebben

2014. az emberi erőforrás fejlesztés és a működési stabilitás megalapozásának éve volt

2014. az emberi erőforrás fejlesztés és a működési stabilitás megalapozásának éve volt 2014. az emberi erőforrás fejlesztés és a működési stabilitás megalapozásának éve volt Beszámoló, a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány 2014. évben végzett szakmai munkájáról A Civil Centrum Alapítvány

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS. a Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége 2010. évi tevékenységéről

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS. a Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége 2010. évi tevékenységéről Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége E-mail: teszrszfk@t-online.hu 8901 Zalaegerszeg, Dísz tér 7. 8901 Pf. 11. Telefon: 92/511-425 Fax: 92/312-240 KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS a Társadalmi Egyesülések

Részletesebben

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci hálózatok működésére

Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci hálózatok működésére Nemzetközi kitekintés a foglalkozási rehabilitációs célú munkaerő-piaci hálózatok működésére Szerző: Dr. Szabó Gyula A háttértanulmány a TÁMOP 5.3.8-11/A1-2012-0001 kódszámú "Rehabilitáció - Érték - Változás

Részletesebben

1. Pszichiátriai és szenvedélybeteg közösségi és nappali csoportok szakmai napjai 2010-ben, összefoglaló a szeptember 29-i rendezvényről

1. Pszichiátriai és szenvedélybeteg közösségi és nappali csoportok szakmai napjai 2010-ben, összefoglaló a szeptember 29-i rendezvényről Közép-Magyarországi Regionális Szociális Módszertani Intézmény 1033 Budapest, Miklós u. 32. Tel: 06-1-388-8920 e-mail: modszertaniintezmeny[kukac] maltai.hu web: www.maltai.hu/kmomodszertan Tartalom 1.

Részletesebben

ÚJ ÉLETVEZETÉSI MODELL A PSZICHOSZOCIÁLIS FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK SZÁMÁRA A TÁMOGATOTT LAKHATÁSBAN INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS

ÚJ ÉLETVEZETÉSI MODELL A PSZICHOSZOCIÁLIS FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK SZÁMÁRA A TÁMOGATOTT LAKHATÁSBAN INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS ÚJ ÉLETVEZETÉSI MODELL A PSZICHOSZOCIÁLIS FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK SZÁMÁRA A TÁMOGATOTT LAKHATÁSBAN INTÉZMÉNYI FÉRŐHELY KIVÁLTÁS Készült a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.

Részletesebben

Esőember. Autista alkotók kiállítása

Esőember. Autista alkotók kiállítása Hogy aztán hogyan lehet megélni, és hogyan lehet fenntartani egy ilyen boltot, azt már Ébner Gyulától tudom meg, Először is: nehezen. Másodszor: támogatókkal. Mert az úgy volt, hogy boltot már régóta szerettek

Részletesebben

Beszélgessünk Európáról

Beszélgessünk Európáról Beszélgessünk Európáról nemzeti akcióterv a társadalmi párbeszéd elősegítésére A kormány múlt heti ülésén megtárgyalta és elfogadta a Beszélgessünk Európáról elnevezésű akciótervet, amely azokat a programokat

Részletesebben

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Szakmai beszámoló 2010.

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Szakmai beszámoló 2010. Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Szakmai beszámoló 2010. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK 2 BEVEZETÉS 3 INTÉZMÉNYI IRÁNYULTSÁG, ÁLTALÁNOS INTÉZMÉNYI CÉLOK 3 REHABILITÁCIÓS IDŐ RÖVIDÜLÉSE MIATTI

Részletesebben

A munka és a magánélet összehangolását segítő innovatív program megvalósítása a Tatai kistérségben

A munka és a magánélet összehangolását segítő innovatív program megvalósítása a Tatai kistérségben A munka és a magánélet összehangolását segítő innovatív program megvalósítása a Tatai kistérségben TÁMOP-2.4.5-12/3-2012-0024 ÖNKÉNTESSÉG ÉS TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE ÖSSZEFOGLALÓ TANULMÁNY MAPI

Részletesebben

HÁLÓZATI TAGOK BEMUTATKOZÁSA

HÁLÓZATI TAGOK BEMUTATKOZÁSA HÁLÓZATI TAGOK BEMUTATKOZÁSA 0 HÁLÓZATI TAGOK BEMUTATKOZÁSA TARTALOMJEGYZÉK ALBA CARITAS HUNGARICA ALAPÍTVÁNY (KARITÁSZ) 5 BARKA ALAPÍTVÁNY 11 BÉTHEL ALAPÍTVÁNY 14 CIGÁNY KULTURÁLIS ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET

Részletesebben

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének 2008 évi szakmai beszámolója

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének 2008 évi szakmai beszámolója A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének 2008 évi szakmai beszámolója A SINOSZ a 2008. évi szakmai programja keretében folytatta a szervezeti változásmenedzselést. A Szervezet 2008. évi munkájának

Részletesebben

A kiadványt a RÉV projektet megvalósító Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei állították össze.

A kiadványt a RÉV projektet megvalósító Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei állították össze. Az érték bennünk van! Amit a megváltozott munkaképességű személyek elhelyezkedésének segítéséről tudni érdemes A kiadvány megjelenését az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió támogatta a TÁMOP-5.3.8-11/A1/2012-0001

Részletesebben

A Regionális Civil Központ Alapítvány idõszaki kiadványa

A Regionális Civil Központ Alapítvány idõszaki kiadványa n Közelmúlt n Bemutatkozunk n Ifjuság n Visszatekintés n Gazdasági rovat n Pályázatok n NCA hírek n Könyvajánló A Regionális Civil Központ Alapítvány idõszaki kiadványa 2005. VII. évf. 2. szám bemutatkozunk

Részletesebben