A HCT ügyfél átutalási megbízás XML üzenetszabványa (Alkalmazási útmutató)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A HCT ügyfél átutalási megbízás XML üzenetszabványa (Alkalmazási útmutató)"

Átírás

1 A HCT ügyfél átutalási megbízás XML üzenetszabványa (Alkalmazási útmutató) Felelősség kizárása A jelen útmutató bármikor módosulhat. A jelen kiadvány készítői mindent megtettek a kiadványban közölt információk helytállósága érdekében. Mindazonáltal, a kiadványban előforduló esetleges hibákért, pontatlanságokért vagy hiányosságokért GIRO Zrt. a felelősségét kizárja. 1.2 verzió január 1 P a g e :

2 Tartalomjegyzék Bevezető... 5 Alkalmazási kör... 6 Az útmutató használata... 7 Karakterkészlet... 8 Üzenetstruktúra... 9 Az eredeti ISO átutalási megbízás (pain ) üzenet szerkezete: A korlátozott HCT átutalási megbízás üzenet szerkezete: A HCT átutalási megbízás üzenet feje: A HCT átutalási megbízás üzenet fizetési információ része: A HCT átutalási megbízás üzenet tanzakció információ része: Az üzenet elemeinek leírása GroupHeader (Csoport fej) MessageIdentification (Üzenetazonosító) CreationDateTime (Létrehozás kelte és időpontja) NumberOfTransactions (Tranzakciók száma) ControlSum (Ellenőrzőösszeg) InitiatingParty (Kezdeményező fél) PaymentInformation (Fizetési információ) PaymentInformationIdentification (Fizetési információ blokk azonosítója) PaymentMethod (Fizetési mód) NumberOfTransactions (Tranzakciók száma) ControlSum (Ellenőrzőösszeg) PaymentTypeInformation (Fizetési típust leíró információ) P a g e :

3 2.7 InstructionPriority (A megbízás prioritása) CategoryPurpose (Kategória jogcím) Code Proprietary (Sajátos) RequestedExecutionDate (Átutalás végrehajtásának esedékessége) Debtor (Átutaló) DebtorAccount (Átutaló számlája) DebtorAgent (Átutaló bankja) UltimateDebtor (Tényleges fizető) ChargeBearer (Költségviselő) CreditTransferTransactionInformation (Átutalás tranzakció információ) PaymentIdentification (Fizetési művelet azonosítók) InstructionIdentification (Megbízás azonosító) EndToEndIdentification (Végponttól végpontig azonosító) PaymentTypeInformation (Fizetés típust leíró információ) InstructionPriority (A megbízás prioritása) CategoryPurpose (Kategória jogcím) Code Proprietary (Sajátos) Amount (Összeg) InstructedAmount (Megbízás összege) ChargeBearer (Költségviselő) UltimateDebtor (Tényleges fizető) Creditor (Kedvezményezett) CreditorAccount (Kedvezményezett számlája) P a g e :

4 2.81 UltimateCreditor (Tényleges kedvezményezett) Purpose (Jogcím) Code RemittanceInformation (Közlemény) Unstructured (Strukturálatlan) Structured (Strukturált) CreditorReferenceInformation (Kedvezményezett hivatkozása) Type (Típus) CodeOrProprietary (Kód vagy Sajátos) Code Issuer (Kibocsátó) Reference (Hivatkozás) A melléklet: Az üzenetelemek részletes áttekintése B Melléklet: Az SCT Szabályzat megfelelő attribútumai C Melléklet: Külső ISO kódok D melléklet: HCT üzenetekben használt generikus ISO üzenetelemek E Melléklet: Mintaüzenet A HCT átutalási megbízás XML üzenetszabványa (Alkalmazási útmutató) 1.0 változatához képesti változások A HCT átutalási megbízás XML üzenetszabványa (Alkalmazási útmutató) 1.1 változatához képesti változások P a g e :

5 Bevezető Magyarország, az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA) tagjaként elhatározta, hogy belföldi fizetési rendszerét - amilyen mértékben csak lehetséges - a SEPA szabványokhoz igazítja. A belföldi SEPA alapú forint átutalás a SEPA átutalás (SCT) mintájára a HCT (Hungarian Credit Transfer - Napközbeni Forint átutalás) elnevezést kapta. A jelen útmutató célja, hogy iránymutatást adjon az UNIFI (ISO 20022) pain átutalási megbízás üzenetszabvány alkalmazásához a belföldi forint (HCT) átutalások körében. Az útmutató az ISO XML üzenetszabvánnyal együtt értelmezendő ( Az alkalmazási útmutató korlátozásokat és további szabályokat tartalmaz, de összhangban van az eredeti üzenetmintával (schema) Az útmutató elérhető a GIRO Zrt. honlapján: A SEPA fizetési módokra való áttérésről bővebb információ található a SEPA migrációs tervben, mely a Magyar SEPA Egyesület honlapján: található meg. A jelen alkalmazási útmutatót a Magyar SEPA Egyesület készítette a holland bankok és a Holland Bankszövetség által közösen készített és közzétett hasonló SEPA útmutató alapján. Az útmutatót a GIRO Zrt. saját BKR szabványával együtt teszi közzé. A HCT üzenetekben alkalmazható adatelemeket a táblázatokban sárga háttérszín jelzi. Az ezeken felüli adatelemeket az üzenetet fogadó megbízott banknak jogában áll figyelmen kívül hagyni, vagyis azok feldolgozásától illetve továbbításától eltekinteni. A megbízott bank az ilyen adatelemeket tartalmazó üzenetet vissza is utasíthatja. A jelen kiadvány készítői minden tőlük telhetőt megtettek a kiadványban közölt információk helytállósága érdekében. Mindazonáltal, a GIRO Zrt. a közölt információk pontatlanságából vagy hiányosságából eredő bármilyen esetleges kárért mindenfajta felelősséget kizár. Bármilyen további információért, kérjük, forduljon bankjához. 5 P a g e :

6 Alkalmazási kör A HCT átutalási megbízás üzenet, melyet az átutalást kezdeményező fél küld bankjának, egy adott pénzösszegnek az átutaló számlájáról a kedvezményezett számlájára történő továbbítására szolgál. A HCT átutalási megbízás üzenet alkalmas: Egy vagy több átutalási megbízás megadására; Olyan átutalások végrehajtására, amelyek az átutaló számláján egyedi tranzakciónként, külön-külön könyvelési tételként, vagy egyetlen, kötegelt könyvelési tételként jelennek meg. A HCT üzenetet küldheti az átutaló nevében meghatalmazottként eljáró kezdeményező fél is, így azt a nagyvállalatok fizetési forgalmát lebonyolító fizetési központok (payment factory-k), vagy a dolgozói bérszámfejtést végző külső cégek is alkalmazhatják. Az alkalmazási útmutató által definiált átutalási megbízások köre a jövőben ki fog bővülni a SEPA és egyéb átutalásokkal is. 6 P a g e :

7 Az útmutató használata A CreditTransferInitiation (Átutalási megbízás) üzenet minden egyes eleme az UNIFI (ISO 20022) Message Definition Report for Payment Standards Initiation (Fizetési üzenetszabványok leírása - Fizetés kezdeményezése) című dokumentum azonos sorszámmal (index) jelölt elemének felel meg. A dokumentum a honlapon a z ISO üzenetarchívumban (fizetés kezdeményezés harmadik változat) érhető el. Az útmutatóban az UNIFI (ISO 20022) XML üzenetszabványokat a HCT-re vonatkozó különös alkalmazási szabályok egészítik ki. A HCT alkalmazási szabályai figyelembe veszik a SEPA átutalás ügyfél-bank alkalmazási útmutatóját is, amely a lapon található meg (EPC C2B CTIG v5.0). Az üzenetelemek leírása az alábbi adatokat tartalmazza: Index Az UNIFI (ISO 20022) Message Definition Report for Payment Standards XML címke Előfordulás ISO előfordulás Formátum Leírás ISO alkalmazás Initiation című dokumentumban a vonatkozó tételnek megfelelő sorszám. A listákban az indexek nem feltétlenül sorfolytonosak, mivel az alárendelt, vagy a nem használt elemekre nem minden esetben található hivatkozás. XML üzenet elemének azonosítására szolgáló rövid elnevezés, amely mindig csúcsos zárójelek között szerepel pl. <Amount> (Összeg) Jelzi, hogy az elem válaszható vagy kötelező és hányszor fordulhat elő. Az előfordulások lehetséges számát szögletes zárójel jelöli. Pl.: [0..1]: adott elem 0 alkalommal, vagy egy alkalommal fordulhat elő az üzenetben. Az elem választható. [1..1]: adott elem csak egyszer lehet jelen az üzenetben. Az elem kötelező. [1..n]: a megjelölt elem kötelező, és 1-től n-ig terjedő gyakorisággal lehet jelen az üzenetben. Egy üzenetelemekből álló blokk részét képező üzenetelem akkor kötelező eleme az üzenetnek, ha a blokk szerepel az üzenetben. Ha több elem közül csak egy elem lehet jelen az üzenetben, akkor azt az adott elemek előtt {OR OR} (VAGY VAGY) jelzés jelzi. Az eredeti ISO pain üzenetszabványban előírt előfordulás. Megengedett formátum, és értékek. Az üzenetblokk, vagy üzenetelem leírása. Az elem ISO szabvány szerinti alkalmazására vonatkozó szabályok. 7 P a g e :

8 HCT alkalmazás Az adott elem alkalmazására illetve lehetséges értékeire vonatkozó specifikus szabályok, a HCT belföldi átutalás illetve a SEPA átutalás ügyfél-bank alkalmazási útmutatójában előírtak szerint. Karakterkészlet Az UNIFI szabvány szerinti üzenetekben az UTF-8 karakterkód szabvány alkalmazása kötelező. A karakterkészlet az UTF-8 alapkaraktereket valamint a magyar ékezetes karaktereket tartalmazza. Az UTF-8 alapkészlet a (hex20 7E) tartomány valamennyi karakterét magába foglalja. Az UTF-8 kódolásban a magyar ékezetes karakterek az alábbiak: magánhangzó Unicode megfelelő UTF8 Származtato tt érték magyarázat á U+00E1 U+0061 LATIN KISBETŰS A ÉLES ÉKEZETTEL Á U+00C1 U+0041 LATIN NAGYBETŰS A ÉLES ÉKEZETTEL é U+00E9 U+0065 LATIN KISBETŰS E ÉLES ÉKEZETTEL É U+00C9 U+0045 LATIN NAGYBETŰS E ÉLES ÉKEZETTEL í U+00ED U+0069 LATIN KISBETŰS I ÉLES ÉKEZETTEL Í U+00CD U+0099 LATIN NAGYBETŰS I ÉLES ÉKEZETTEL ó U+00F3 U+006F LATIN KISBETŰS O ÉLES ÉKEZETTEL Ó U+00D3 U+004F LATIN NAGYBETŰS O ÉLES ÉKEZETTEL ö U+00F6 U+006F LATIN KISBETŰS O KETTŐS PONTTAL Ö U+00D6 U+004F LATIN NAGYBETŰS O KETTŐS PONTTAL ő U+0151 U+006F LATIN KISBETŰS O KETTŐS ÉLES ÉKEZETTEL Ő U+0150 U+004F LATIN NAGYBETŰS O KETTŐS ÉLES ÉKEZETTEL ú U+00FA U+0075 LATIN NAGYBETŰS U ÉLES ÉKEZETTEL Ú U+00DA U+0055 LATIN NAGYBETŰS U ÉLES ÉKEZETTEL ü U+00FC U+0075 LATIN KISBETŰS U KETTŐS PONTTAL Ü U+00DC U+0055 LATIN NAGYBETŰS U KETTŐS PONTTAL ű U+0171 U+0075 LATIN KISBETŰS U KETTŐS ÉLES ÉKEZETTEL Ű U+0170 U+0055 LATIN NAGYBETŰS U KETTŐS ÉLES ÉKEZETTEL 8 P a g e :

9 Megjegyzés: Az UNICODE/UTF-8 karakterkódolás egy byte-ot tesz ki a U+007F kódértékek között, két byte-ot az U+0080 U+07FF, három byte-ot az U+0800 U+FFFF tartományokban. Ebből következően az Unicode értékek nem egyeznek meg az xml üzenet (bináris) byte értékével (kivéve a kizárólag alap latin karaktereket) Üzenetstruktúra A pain üzenetszabványra vonatkozó általános XSD letölthető az alábbi címről: a Catalogue of ISO messages menűpontban a pain hivatkozás alatt. ( A pain magyar XSD letölthető innen: Az XML pain üzenetet tartalmazó állomány struktúrája: <?xml version= 1.0 encoding= UTF-8?> <Document xmlns= urn:iso:std:iso:20022:tech:xsd:pain xmlns:xsi= > <CstmrCdtTrfInitn> message content </CstmrCdtTrfInitn> </Document> Az állomány egyetlen dokumentumot (borítékot) tartalmazhat, egyetlen XML üzenettel. (A mintaüzenetet ld. az F mellékletben). Egy állományban több dokumentumot a bankkal kötött külön megállapodás alapján lehet küldeni. Az átutalási megbízás üzenet (Customer Transfer Initiation message) három alapvető építőelemből áll: A. Csoport fej (Group Header): az üzenetben egyszer előforduló, kötelező elem. Itt szerepel többek között az üzenetazonosító, vagy a létrehozás kelte és ideje). B. Fizetési információ (Payment Information): kötelező és ismételhető elem. A tranzakció terhelési oldalára vonatkozó elemeket - például Átutaló (Debtor), Fizetési típus (Payment Type Information) - és egy vagy több Tranzakció információ (Transaction Information) blokkot tartalmaz. C. Tranzakció információ (Transaction Information): kötelező és ismételhető elem. Többek között a tranzakció jóváírási oldalára vonatkozó elemeket tartalmaz (például Kedvezményezett [Creditor], Közlemény [Remittance Information]). 9 P a g e :

10 Dokumentum Csoportfej [1..1] Fizetési információ [1..n] Tranzakció információ [1..n] 10 P a g e :

11 Az eredeti ISO átutalási megbízás (pain ) üzenet szerkezete: (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) 11 P a g e :

12 A HCT átutalási megbízás üzenet szerkezete: A HCT átutalási megbízás üzenet feje: 12 P a g e :

13 A HCT átutalási megbízás üzenet fizetési információ része: 13 P a g e :

14 A HCT átutalási megbízás üzenet tanzakció információ része: 14 P a g e :

15 Jelmagyarázat: Kötelező elem (szövegdoboz folytonos körvonallal) Választható elem (szaggatott vonallal körbefuttatott szövegdoboz) Alárendelt elemek meghatározott sorrendben Csak egy alárendelt elem választható A doboz jobb oldalán található + jel további kibontható alárendelet elemekre utal Index Or MessageItem <XMLTag> Represent./Type Az üzenetben a sárgával jelzett sorok alkalmazhatók. A fehér sorok (UNIFI üzenetszabványban szereplő, de a HCT szabványalkalmazás részét nem képező elemek) csak bank által nyújtott többletszolgáltatás keretében válhatnak alkalmazhatóvá. 15 P a g e :

16 Az üzenet elemeinek leírása 1.0 GroupHeader (Csoport fej) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML címke: <GrpHdr> Előfordulás: [1..1] Leírás: Olyan jellemzők, amelyek az üzenetben szereplő összes egyedi tranzakcióban jelen vannak. Típus: A GroupHeader (Csoport fej) adatblokk a GroupHeader32 adatcsoport következő elemeiből áll: Index Or (Vagy... vagy) MessageItem 1.1 MessageIdentification (Üzenetazonosító) 1.2 CreationDateTime (Létrehozás kelte, ideje) <XMLTag> (XML címke) (Előfordu lás) ISO (ISO Előfordulás) Represent./T ype (Típus) <MsgId> [1..1] [1..1] Text <CreDtTm> [1..1] [1..1] DateTime 1.3 Authorisation (Felhatalmazás) <Authstn> - [0..2] 1.6 NumberOfTransactions (Tranzakciók száma) 1.7 ControlSum (Ellenőrző összeg) (Dátum és idő) <NbOfTxs> [1..1] [1..1] Text <CtrlSum> [0..1] [0..1] Quantity 1.8 InitiatingParty (Kezdeményező fél) <InitgPty> [1..1] [1..1] ForwardingAgent (Továbbító bank) <FwdgAgt> - [0..1] + (Mennyiség) 16 P a g e :

17 1.1 MessageIdentification (Üzenetazonosító) XML címke: <MsgId> Előfordulás: [1..1] Leírás: A megbízó fél által megadott, a fizetési láncban a következő fél felé továbbítandó, az üzenet egyértelmű azonosítására szolgáló hivatkozás. ISO szabály: a megbízónak gondoskodnia kell arról, hogy az üzenetazonosító - egy megállapodás szerinti adott időintervallumon belül - minden egyes megbízott fél vonatkozásában külön-külön, egyedi jellegű legyen. HCT szabály: az üzenetazonosítónak legalább az adott banki munkanapon belül egyedinek kell lennie. Típus: Max35Text Formátum: maxlength: 35 (Maximális hosszúság: 35 karakter) minlength: 1 (Minimális hosszúság: 1 karakter) 1.2 CreationDateTime (Létrehozás kelte és időpontja) XML címke: <CreDtTm> Előfordulás: [1..1] Leírás: Az üzenet létrehozásának kelte és időpontja Adattípus: ISODateTime (YYYY-MM-DDThh:mm:ss) (ÉÉÉÉ-HH-NNTóó:pp:mp) 1.6 NumberOfTransactions (Tranzakciók száma) XML címke: <NbOfTxs> Előfordulás: [1..1] Leírás: Az üzenetben szereplő egyedi tranzakciók száma. Adattípus: Max15NumericText Formátum: [0-9]{1,15} 1.7 ControlSum (Ellenőrzőösszeg) XML címke: <CtrlSum> 17 P a g e :

18 Előfordulás: [0..1] Leírás: Az üzenetben szereplő egyedi összegek összesített értéke. Adattípus: DecimalNumber Formátum: fractiondigits: 17 totaldigits: InitiatingParty (Kezdeményező fél) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML címke: <InitgPty> Előfordulás: [1..1] Leírás: Az átutalást kezdeményező fél. ISO alkalmazás: Az átutalást kezdeményező fél lehet az átutaló, vagy a nevében eljáró fél. Típus: Az üzenetelem PartyIdentification32 adatcsoport következő elemeiből áll: MessageItem <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) ISO (Előfordulás) Represent./Type (Típus) Name (Név) <Nm> [1..1] [0..1] Text PostalAddress <PstlAdr> - [0..1] (Postai cím) Identification <Id> [0..1] (Azonosító) CountryOfResidence <CtryOfRes> - [0..1] Code (Lakhely/székhely szerinti ország) ContactDetails (Kapcsolattartó adatai) <CtctDtls> - [0..1] HCT alkalmazás: Csak a név elem használható. A Name (Név) kötelező elem. A Name (Név) maximum 70 karakter hosszúságú lehet (szemben az ISO alapértelmezett 140 karakterrel). A Name (Név) a PartyIdentification_HU1 része. 18 P a g e :

19 2.0 PaymentInformation (Fizetési információ) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) 19 P a g e :

20 XML címke: <PmtInf> Előfordulás: [1..n] Leírás: Az átutalási megbízás üzenetben szereplő tranzakciók terhelési oldalára vonatkozó jellemzők. Típus: A PaymentInformation (Fizetési adatok) adatblokk a PaymentInstructionInformation3 adatcsoport következő elemeiből áll: Index MessageItem 2.1 PaymentInformationIdentification (Fizetési információ blokk azonosítója) 2.2 PaymentMethod (Fizetési mód) 2.3 BatchBooking (Kötegelt könyvelés) 2.4 NumberOfTransactions (Tranzakciók száma) 2.5 ControlSum (Ellenőrzőösszeg) 2.6 PaymentTypeInformation (Fizetés típusa) 2.17 RequestedExecutionDate (Átutalás végrehajtásának esedékessége) 2.18 PoolingAdjustmentDate (Cash pool összevezetés korrigált értéknapja) 2.19 Debtor (Átutaló) 2.20 DebtorAccount (Átutaló számlája) 2.21 DebtorAgent (Átutaló bankja) 2.22 DebtorAgentAccount (Az átutaló bankjának számlája) 2.23 UltimateDebtor (Tényleges fizető) 2.24 ChargeBearer (Költségviselő) 2.25 ChargesAccount (Bankköltségek terhelési számlája) 2.26 ChargesAccountAgent (A bankköltségek terhelési számláját vezető bank) 2.27 CreditTransferTransactionInformation (Átutalási tranzakció információ) <XMLTag> (XML címke) (Előfordu lás) ISO (Előfordu lás) Represent./ Type (Típus) <PmtInfId> [1..1] [1..1] Text <PmtMtd> [1..1] [1..1] Code <BtchBookg> [0..1] Indicator (Jelző) <NbOfTxs> [0..1] [0..1] Text <CtrlSum> [0..1] [0..1] Quantity <PmtTpInf> [0..1] [0..1] + <ReqdExctnDt> [1..1] [1..1] DateTime (Dátum és idő) [0..1] DateTime <PoolgAdjstmntDt> (Dátum és idő) <Dbtr> [1..1] [1..1] + <DbtrAcct> [1..1] [1..1] + <DbtrAgt> [1..1] [1..1] + <DbtrAgtAcct> [0..1] + <UltmtDbtr> [0..1] [0..1] + <ChrgBr> [0..1] [0..1] Code <ChrgsAcct> [0..1] + <ChrgsAcctAgt> [0..1] + <CdtTrfTxInf> [1..n] [1..n] 20 P a g e :

21 2.1 PaymentInformationIdentification (Fizetési információ blokk azonosítója) XML címke: <PmtInfId> Előfordulás: [1..1] Leírás: A küldő fél által megadott, az üzeneten belül a fizetési információ blokk egyértelmű azonosítására szolgáló egyedi azonosító. Adattípus: Max35Text Formátum: maxlength: 35 (Maximális hosszúság: 35 karakter) minlength: 1 (Minimális hosszúság: 1 karakter) 2.2 PaymentMethod (Fizetési mód) XML címke: <PmtMtd> Előfordulás: [1..1] Leírás: A pénzösszeg továbbítására alkalmazott fizetési mód Adattípus: Kód HCT alkalmazás: csak TRF használata engedélyezett Kód Megnevezés Leírás TRF Átutalás Egy adott pénzösszeg továbbítása (transzfere) a számlavezető által (könyveiben) vezetett számlákon. 2.4 NumberOfTransactions (Tranzakciók száma) XML címke: <NbOfTxs> Előfordulás: [0..1] Leírás: A Fizetési Információ blokkban szereplő egyedi tranzakciók száma Adattípus: Max15NumericText Formátum: [0-9]{1,15} 2.5 ControlSum (Ellenőrzőösszeg) XML címke: <CtrlSum> Előfordulás: [0..1] Leírás: a Fizetési Információ blokkban szereplő egyedi összegek összesített értéke. Adattípus: DecimalNumber Formátum: fractiondigits: 17 totaldigits: P a g e :

22 2.6 PaymentTypeInformation (Fizetési típust leíró információ) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML címke: <PmtTpInf> Előfordulás: [0..1] Leírás: A tranzakciótípus további meghatározására szolgáló elemek. ISO szabály: Ha az üzenetben a PaymentTypeInformation (Fizetési típus) adat szerepel, akkor a CreditTransferTransactionInformation/PaymentTypeInformation (Átutalási tranzakció információ/fizetési típus) adatelem nem használható. Típus: Az üzenet elem a PaymentTypeInformation19 adatcsoport következő elemeiből áll: Index MessageItem <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) ISO (Előfordulás) Represent./Type (Típus) 2.7 InstructionPriority (A megbízás prioritása) <InstrPrty> [0..1] [0..1] Code 2.8 ServiceLevel (Szolgáltatási szint) 2.11 LocalInstrument (Helyi instrumentum) 2.14 CategoryPurpose (Kategória jogcím) <SvcLvl> [0..1] <LclInstrm> [0..1] <CtgyPurp> [0..1] [0..1] HCT alkalmazás: Ha kitöltött, nem a Credit Transfer Transaction Information (Tranzakció információ) blokkban, hanem a Payment Information (Fizetési információ) blokkban ajánlatos szerepeltetni. Ha az Instruction Priority (A megbízás prioritása) kitöltött, akkor a Payment Type Information -nek a Payment Information (Fizetési információ) blokkban kell szerepelnie. 2.7 InstructionPriority (A megbízás prioritása) XML címke: <InstrPrty> Előfordulás: [0..1] Leírás: Azt jelzi, hogy milyen sürgősséggel illetve milyen fontossági sorrendben kéri a megbízó a megbízott féltől az átutalási megbízás teljesítését. Adattípus: Kód 22 P a g e :

23 Ha ez az üzenetelem szerepel az üzenetben, akkor a Priority2Code alábbi kódértékeinek egyikét kell beírni: Code Name (Megnevezés) Definition (Leírás) HIGH High Magas prioritás NORM Normal Normál prioritás HCT alkalmazás: Ha ez az üzenetelem szerepel az üzenetben, akkor arra az ügyfél-bank üzenetekre vonatkozó, előzetes megállapodás szerinti feltételeket kell alkalmazni CategoryPurpose (Kategória jogcím) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML címke: <CtgyPurp> Előfordulás: [0..1] Leírás: A megbízás magas szintű jogcíme, előre meghatározott kategóriák szerint. ISO alkalmazás: Ebben az üzenetelemben az átutalást kezdeményező fél a fizetés feldolgozására vonatkozóan adhat meg olyan információt, amely a fizetési láncban résztvevő bankok valamelyikénél várhatóan különleges feldolgozási folyamatot indít el. Típus: az üzenetelem a CategoryPurpose1Choice adatcsoport elemeinek valamelyikéből áll: Index Or (Vagy) MessageItem <XMLTag> (Előfordulás) ISO (ISO előfordulás) Represent./Type (Típus) 2.15 {Or Code <Cd> [1..1] [1..1] Code 2.16 Or} Proprietary (Sajátos) <Prtry> [1..1] [1..1] Text HCT alkalmazás: A Category Purpose (Kategória jogcím) üzenetelem az átutaló és az átutaló bankja közötti megállapodástól függően továbbítható a kedvezményezett bankja felé. Az üzenetelem csak erre vonatkozó kétoldalú megállapodás esetén alkalmazható Code XML címke: <Cd> Előfordulás: [1..1] Ez az üzenetelem a 2.14 CategoryPurpose (Kategórai jogcím) üzenetelem egyik alkalmazható eleme. Leírás: Külső kódlistából kiválasztott jogcímkód. Adattípus: ExternalCategoryPurpose1Code Formátum: maxlength: 4 (Maximális hosszúság: 4 karakter) minlength: 1 (Minimális hosszúság: 1 karakter) 23 P a g e :

24 2.16 Proprietary (Sajátos) XML címke: <Prtry> Előfordulás: [1..1] A 2.14 CategoryPurpose (Kategória jogcím) üzenetelem másik alkalmazható eleme. Leírás: Sajátos formában megadott kategória jogcím. Adattípus: Max35Text Formátum: maxlength: 35 (Maximális hosszúság: 35 karakter) minlength: 1 (Minimális hosszúság: 1 karakter) 2.17 RequestedExecutionDate (Átutalás végrehajtásának esedékessége) XML címke: <ReqdExctnDt> Előfordulás: [1..1] Leírás: Az átutaló által kért teljesítési időpont. ISO alkalmazás: az a nap, amelyen az átutaló számlája megterhelendő. Adattípus: ISODate (YYYY-MM-DD) (ÉÉÉÉ-HH-NN) 24 P a g e :

25 2.19 Debtor (Átutaló) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML címke: <Dbtr> Előfordulás: [1..1] Leírás: Az a fél, amely a (tényleges) kedvezményezettnek az adott pénzösszeggel tartozik. Típus: az üzenetelem a PartyIdentification32 adatcsoport következő elemeiből áll: MessageItem Üzenetelem <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) ISO (Előfordulás) Name (Név) <Nm> [1..1] [0..1] PostalAddress (Postai cím) <PstlAdr> [0..1] Identification (Azonosító) <Id> [0..1] [0..1] CountryOfResidence (Lakhely/székhely szerinti ország) <CtryOfRes> [0..1] ContactDetails (Kapcsolattartó adatai) <CtctDtls> [0..1] Represent./Type (Típus) Text Code HCT alkalmazás: A Name (Név) kötelező mező maximális hossza 70 karakter (Max140 helyett). Alapértelmezett azonosítók (BICorBEI, DateAndPlaceOfBirth) nem használhatók. OrganisationIdentification (Szervezet azonosító adatai): az Other (Egyéb) adat egyszer fordulhat elő az üzenetben. PrivateIdentification (Magánszemély azonosító adatai): az Other (Egyéb) adat egyszer fordulhat elő az üzenetben. 25 P a g e :

26 A Scheme name (Azonosítási rendszer neve) és az Issuer (Kibocsátó) címkék sem az OrganisationIdentification (Szervezet azonosító), sem a PrivateIdentification (Magánszemély azonosító adatai) üzenetelemen belül nem használhatók. A későbbi feldolgozás során a Név kicserélhető a Kötelezett bankja által nyilvántartott számlatulajdonos névre. A Name (Név) és az Identification (Azonosító) a PartyIdentification32_HU2 elemei DebtorAccount (Átutaló számlája) üzenet) (eredeti ISO átutalási megbízás XML címke: <DbtrAcct> Előfordulás: [1..1] Leírás: Az átutaló fizetési művelettel megterhelendő számlájának egyértelmű azonosítója. Típus: az üzenetelem a CashAccount16 adatcsoport következő elemeiből áll: MessageItem <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) Identification (Azonosító) <Id> [1..1] [1..1] Type (Típus) <Tp> [0..1] Currency (Pénznem) <Ccy> [0..1] [0..1] Name (Név) <Nm> [0..1] ISO (ISO előfordulás) Represent./Type (Típus) Code Text Az üzenetelem típussal kapcsolatos további részleteket ld. a D mellékletben (Eredeti ISO üzenetelemek) a CashAccount16 adatcsoport alatt. HCT alkalmazás: csak IBAN alkalmazható. 26 P a g e :

27 2.21 DebtorAgent (Átutaló bankja) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML címke: <DbtrAgt> Előfordulás: [1..1] Leírás: Átutaló számlavezető pénzügyi intézménye. Típus: Az üzenetelem a BranchAndFinancialInstitutionIdentification4 következő részelemeiből áll: Or (Vagy) MessageItem FinancialInstitutionIdentification (Pénzügyi intézmény azonosítója) BranchIdentification Fiókazonosító <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) (Előfordulás) [1..1] [1..1] <FinInstnId> <BrnchId> [0..1] HCT alkalmazás: ezt az elemet a számlavezető figyelmen kívül hagyja. Represent./Type (Típus) 2.23 UltimateDebtor (Tényleges fizető) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML címke: <UltmtDbtr> Előfordulás: [0..1], R6 Leírás: Az a végponti fél, aki az adott összeggel a (tényleges) kedvezményezettnek tartozik. Típus: az üzenetelem a PartyIdentification32 adatcsoport következő elemeiből áll: 27 P a g e :

28 MessageItem Name (Név) PostalAddress (Postai cím) Identification (Azonosító) CountryOfResidence (Lakhely/székhely szerinti ország) ContactDetails (Kapcsolattartó adatai) <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) ISO (Előfordulás) Represent./Type (Típus) <Nm> [1..1] [0..1] Text <PstlAdr> [0..1] <Id> [0..1] [0..1] <CtryOfRes> [0..1] Code <CtctDtls> [0..1] ISO alkalmazás (R6): Ha az UltimateDebtor (Tényleges fizető) ezen a helyen szerepel, akkor a CreditTransferTransactionInformation/UltimateDebtor (Átutalási tranzakció információ/tényleges fizető) adatelem nem használható. Ha a CreditTransferTransactionInformation/UltimateDebtor (Átutalási tranzakció információ / Tényleges fizető) adat szerepel, akkor az UltimateDebtor (Tényleges fizető) adatelem ezen a helyen nem szerepelhet. A CreditTransferTransactionInformation/UltimateDebtor (Átutalási tranzakció információ/tényleges fizető) és az UltimateDebtor (Tényleges fizető) adatelemek egyeránt elmaradhatnak. ISO irányelv: Tényleges fizető csak akkor szerepelhet az üzenetben, ha nem azonos az átutalóval. HCT alkalmazás: a Name (Név) maximum 70 karakter hosszúságú lehet (140 karakter helyett). Alapértelmezett azonosítók (BICorBEI, DateAndPlaceOfBirth) nem használhatók. OrganisationIdentification (Szervezet azonosító adatai): az Other (Egyéb) adat egyszer fordulhat elő az üzenetben. PrivateIdentification (Magánszemély azonosító adatai): az Other (Egyéb) adat egyszer fordulhat elő az üzenetben. A Scheme name (Azonosítási rendszer neve) és az Issuer (Kibocsátó) címkék sem az OrganisationIdentification (Szervezet azonosító), sem a PrivateIdentification (Magánszemély azonosító adatai) üzenetelemen belül nem használhatók. Az OrganisationIdentification vagy a PrivateIdentification alatt kitöltött Scheme Name és Issuer címkéket a számlavezető figyelmen kívül hagyja. A Name (Név) és az Identification (Azonosító) a PartyIdentification32_HU2 elemei ChargeBearer (Költségviselő) XML címke: <ChrgBr> Előfordulás: [0..1], R5 Leírás: Ez határozza meg azt a felet/azokat a feleket, amely(ek) az átutalás végrehajtásával kapcsolatos költségeket viseli(k). Adattípus: Kód ISO alkalmazás: R5 ChargeBearerRule Ha a költségviselő feltüntetésre kerül, akkor a CreditTransferTransactionInformation/ChargeBearer (átutalási tranzakció információ / költségviselő) nem tölthető ki. Ha a CreditTransferTransactionInformation/ChargeBearer (átutalási tranzakció információ / költségviselő) feltüntetésre kerül, akkor a ChargeBearer (költségviselő) nem tölthető ki. 28 P a g e :

29 A CreditTransferTransactionInformation/ChargeBearer (átutalási tranzakció információ / költségviselő) és a ChargeBearer (költségviselő) egyaránt elhagyhatók. HCT alkalmazás: Csak SLEV lehet. Ezt az üzenetelemet a Payment Information (fizetési információ) blokkban javasolt szerepeltetni. Code SLEV Name (Megnevezés) FollowingServiceLevel (Szolgáltatási szint szerint) Definition (Leírás) A banki költségek felszámítása az adott szolgáltatási szintre illetve konstrukcióra vonatkozó megállapodás szerint történik. 29 P a g e :

30 2.27 CreditTransferTransactionInformation (Átutalás tranzakció információ) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) 30 P a g e :

31 XML címke: <CdtTrfTxInf> Előfordulás: [1..n] Leírás: Az üzenetben szereplő egyedi tranzakciók adatait tartalmazó üzenetelemek csoportja. Típus: Az üzenetelem a CreditTransferTransactionInformation10 adatcsoport következő elemeiből áll: Index Or Vagy MessageItem 2.28 PaymentIdentification (Fizetési művelet azonosítók) <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) ISO (Előfordulás) <PmtId> [1..1] [1..1] Represent./ Type (Típus) 2.31 PaymentTypeInformation <PmtTpInf> [0..1] [0..1] (Fizetési típus) 2.42 Amount (Összeg) <Amt> [1..1] [1..1] 2.47 ExchangeRateInformation <XchgRateInf> [0..1] (Árfolyaminformáció) 2.51 ChargeBearer (Költségviselő) <ChrgBr> [0..1] [0..1] Code 2.52 ChequeInstruction <ChqInstr> [0..1] (Csekk megbízás) 2.70 UltimateDebtor <UltmtDbtr> [0..1] [0..1] + (Tényleges fizető) 2.71 IntermediaryAgent1 <IntrmyAgt1> [0..1] + (Közvetítő bank1) 2.72 IntermediaryAgent1Account <IntrmyAgt1Acct> [0..1] + (Közvetítő Bank1 számlája) 2.73 IntermediaryAgent2 (Közvetítő <IntrmyAgt2> [0..1] + Bank2) 2.74 IntermediaryAgent2Account <IntrmyAgt2Acct> [0..1] + (Közvetítő Bank2 számlája) 2.75 IntermediaryAgent3 (Közvetítő <IntrmyAgt3> [0..1] + bank3) 2.76 IntermediaryAgent3Account <IntrmyAgt3Acct> [0..1] + (Közvetítő Bank3 számlája) 2.77 CreditorAgent (Kedvezményezett <CdtrAgt> [0..1] + bankja) 2.78 CreditorAgentAccount <CdtrAgtAcct> [0..1] + (Kedvezményezett bankjának számlája) 2.79 Creditor (Kedvezményezett) <Cdtr> [1..1] [0..1] CreditorAccount <CdtrAcct> [1..1] [0..1] + (Kedvezményezett számlája) 2.81 UltimateCreditor (Tényleges <UltmtCdtr> [0..1] [0..1] + kedvezményezett) 2.82 InstructionForCreditorAgent <InstrForCdtrAgt> [0..n] (Utasítás kedvezményezett bankjának) 2.85 InstructionForDebtorAgent (Utasítás az átutaló bankjának) <InstrForDbtrAgt> [0..1] Text 2.86 Purpose <Purp> [0..1] [0..1] 31 P a g e :

32 (Jogcím) 2.89 RegulatoryReporting <RgltryRptg> [0..10] + (Kötelező adatszolgáltatás) 2.90 Tax (Adó) <Tax> [0..1] RelatedRemittanceInformation <RltdRmtInf> [0..10] (Kapcsolódó közleményre vonatkozó információ) 2.98 RemittanceInformation (Közlemény) <RmtInf> [0..1] [0..1] 2.28 PaymentIdentification (Fizetési művelet azonosítók) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML Tag (XML címke): <PmtId> Előfordulás: [1..1] Leírás: Az átutalási megbízás azonosítására szolgáló hivatkozási adatok. Típus: Az üzenetelem a PaymentIdentification1 adatcsoport következő elemeiből áll: Index Or Vagy MessageItem Üzenetelem <XMLTag> XML címke (Előfordulás) ISO (Előfordulás) InstructionIdentification (Megbízás azonosító) <InstrId> [0..1] [0..1] EndToEndIdentification (Végponttól végpontig azonosító) <EndToEndId> [1..1] [1..1] Represent./Typ e (Típus) Text Szöveg Text Szöveg 2.29 InstructionIdentification (Megbízás azonosító) XML Tag (XML címke): <InstrId> Előfordulás: [0..1] Leírás: A megbízó fél által a megbízott féllel közölt, az üzenet egyértelmű azonosítására szolgáló hivatkozás. ISO alkalmazás: A megbízás azonosító a megbízó és megbízott fél között az adott egyedi tranzakció azonosítására szolgáló ponttól pontig hivatkozás. A megbízás azonosító a megbízással kapcsolatos több üzenetben is szerepeltethető. Adattípus: Max35Text Formátum: maxlength: 35 (Maximális hosszúság: 35 karakter) minlength: 1 (Minimum hosszúság: 1 karakter) 32 P a g e :

33 2.30 EndToEndIdentification (Végponttól végpontig azonosító) XML címke: <EndToEndId> Előfordulás: [1..1] Leírás: A kezdeményező fél által megadott, a művelet egyértelmű azonosítására szolgáló hivatkozás, amely a teljes átutalási láncon át, végponttól végpontig változatlan formában továbbítandó. ISO alkalmazási szabály: Az azonosító egyeztetésre, vagy a tranzakcióhoz feladatok hozárendelésére alkalmas. Az azonosító a tranzakcióval kapcsolatos más üzenetekben is szerepeltethető. Adattípus: Max35Text Formátum: maxlength: 35 (Maximális hosszúság: 35 karakter), minlength: 1 (Minimum hosszúság: 1 karakter) HCT alkalmazási szabály: Átutaló hivatkozása a fizetési műveletre PaymentTypeInformation (Fizetés típust leíró információ) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML címke: <PmtTpInf> Előfordulás: [0..1], R1 Leírás: A tranzakció jellegének további meghatározására szolgáló elemek csoportja. Típus: Az üzenetelem a PaymentTypeInformation19 adatcsoport következő elemeiből áll: Index Or Vagy MessageItem 2.32 InstructionPriority (A megbízás prioritása) 2.33 ServiceLevel (Szolgáltatási szint) 2.36 LocalInstrument (Helyi instrumentum) 2.39 CategoryPurpose (Kategória jogcím) <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) ISO (Előfordulás) Represent./Type (Típus) <InstrPrty> [0..1] [0..1] Code <SvcLvl> [0..1] <LclInstrm> [0..1] <CtgyPurp> [0..1] [0..1] ISO szabály: R1 PaymentTypeInformationRule Ha a PaymentInformation/PaymentTypeInformation (Fizetési Információ/Fizetés típust leíró információ) feltüntetésre kerül a CreditTransferTransactionInformation/PaymentTypeInformation (Átutalási tranzakció információ/fizetés Típust leíró információ) nem tölthető ki. HCT alkalmazás: Ha erre az üzenetelemre szükség van, akkor azt nem a Credit Transfer Transaction Information (Átutalási tranzakció információ) blokkban, hanem a Payment Information (Fizetési információ) blokkban célszerű szerepelteni. 33 P a g e :

34 2.32 InstructionPriority (A megbízás prioritása) XML címke: <InstrPrty> Előfordulás: [0..1] Leírás: Azt jelzi, hogy milyen sürgősséggel illetve milyen fontossági sorrendben kéri a megbízó a megbízott féltől az átutalási megbízás teljesítését. Adattípus: Kód Ha az üzenetelem szerepel, akkor a Priority2Code kódértékek valamelyikét kell beírni: Code HIGH NORM Name (Megnevezés) High (Magas) Normal (Normál) Definition (Leírás) Magas piroritás Normál prioritás HCT szabály: Ha szerepel, az ügyfél-bank közötti előzetes megállapodás feltételei alkalmazandók CategoryPurpose (Kategória jogcím) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML címke: <CtgyPurp> Előfordulás: [0..1] Leírás: A megbízás magas szintű jogcíme, előre meghatározott kategóriák szerint. ISO alkalmazás: Az üzenetelemben az átutalást kezdeményező fél a fizetés feldolgozására vonatkozó információt közölhet, ami a fizetési láncban résztvevő bankok valamelyikében speciális feldolgozási folyamatot indíthat el. Típus: Az üzenetelem a CategoryPurpose1Choice adatcsoport következő elemeinek valamelyikéből áll: Index Or (Vagy) MessageItem 2.40 {Or Code 2.41 Or} (Proprietary (Sajátos) <XMLTag> ISO Represent./Type (Előfordulás) (Előfordulás) (Típus) <Cd> [1..1] [1..1] Code <Prtry> [1..1] [1..1] Text HCT alkalmazás: A Category Purpose (Kategória jogcím) üzenetelem az átutaló és az átutaló bankja közötti megállapodástól függően továbbítható a kedvezményezett bankja felé. Ezt az elemet kizárólag kétoldalú megállapodás alapján lehet alkalmazni. 34 P a g e :

35 2.40 Code XML címke: <Cd> Előfordulás: [1..1] Ez az üzenetelem a 2.39 CategoryPurpose (Kategória jogcím) üzenetelem egyik alkalmazható eleme. Leírás: Külső kódlistából kiválasztott jogcímkód. Adattípus: ExternalCategoryPurpose1Code Formátum: maxlength: 4 (Maximális hosszúság: 4 karakter) minlength: 1 (Minimum hosszúság: 1 karakter) 2.41 Proprietary (Sajátos) XML címke: <Prtry> Előfordulás: [1..1] A 2.39 Category Purpose (Kategória jogcím) üzenetelem másik alkalmazható eleme. Leírás: Sajátos formában megadott kategória jogcím. Adattípus: Max35Text Formátum: maxlength: 35 (Maximális hosszúság: 35 karakter) minlength: 1 (Minimum hosszúság: 1 karakter) 2.42 Amount (Összeg) XML címke: <Amt> Előfordulás: [1..1] Leírás: Az átutalás összege a költségek levonása előtt, a kezdeményező fél által megadott pénznemben. Típus: az üzenetelem az AmountType3Choice adatcsoport következő elemeinek valamelyikéből áll: Index Or (Vagy) MessageItem 2.43 {Or InstructedAmount Megbízás összege 2.44 Or} EquivalentAmount Egyenértékű összeg <XMLTag> ISO Represent./Type (XML címke) (Előfordulás) (Előfordulás) (Típus) <InstdAmt> [1..1] [1..1] Amount (Összeg) <EqvtAmt> [1..1] 2.43 InstructedAmount (Megbízás összege) XML címke: <InstdAmt> Előfordulás: [1..1] Ez az üzenetelem a 2.42 Amount (Összeg) üzenetelem egyik alkalmazható eleme. 35 P a g e :

36 Leírás: A megbízó és a kedvezményezett fél között mozgatandó összeg a költségek levonása előtt, a kezdeményező fél által megadott pénznemben. Adattípus: ActiveOrHistoricCurrencyAndAmount Ez az adattípus a következő XML attribútummal alkalmazandó: Currency (Ccy) (Pénznem), amelynek tipizált formája: ActiveOrHistoricCurrencyCode (Aktív vagy korábban használt devizakód) Formátum: ActiveOrHistoricCurrencyAndAmount fractiondigits (tört helyiértékek száma): 5 mininclusive (tört helyiértékek minimális száma): 0 totaldigits (összes numerikus karakter): 18 ActiveOrHistoricCurrencyCode (Aktív vagy korábban használt devizakód) [A-Z]{3,3} Alkalmazási szabály: ActiveOrHistoricCurrencyAndAmount CurrencyAmount (valutaösszeg) A törtrészek (a pénznem váltóegységeinek) jelölése: az ISO 4217 szabvány szerint. Megjegyzés: Tizedesek ponttal kerülnek elválasztásra. ActiveOrHistoricCurrencyCode ActiveOrHistoricCurrency A devizakódot az ISO 4217 szabvány karbantartásával megbízott szervezetnél regisztráltatni kell, illetve ha ott már létezik, akkor az ott nyilvántartott devizakódot kell beírni. Az aktív illetve korábban használt devizakódokat az ISO 4217 karbantartó szervezete tartja nyilván. A devizakódok három egymás utáni betűből állnak. A devizanem lehet az üzenetváltás napján visszavonható, illetve visszavonhatatlan. InstructedAmountRule (Megbízás összegének szabálya): Csak forintösszeg tüntethető fel. A összeg egyenlő vagy nagyobb, mint 1.00 és egyenlő vagy kisebb, mint Tizedesek száma csak kettő lehet, értéke kötelezően 00. Az összeg tizedespont és fillér nélkül is feltüntethető. Számjegyek maximális száma: tizedesjellel 15, tizedesjel nélkül ChargeBearer (Költségviselő) XML címke: <ChrgBr> Előfordulás: [0..1], R5 Leírás: az a fél (azok a felek), amely(ek) az átutalás végrehajtásával kapcsolatos költségeket viseli(k). Adattípus: Kód ISO alkalmazás: R5 ChargeBearerRule Ha a költségviselő a Fizetési információ alatt kerül feltüntetésre, akkor a CreditTransferTransactionInformation/ChargeBearer (Átutalási tranzakció információ / költségviselő) nem tölthető ki. Ha a CreditTransferTransactionInformation/ChargeBearer (Átutalási tranzakció információ / Költségviselő) feltüntetésre kerül, akkor a PaymentInformation/ChargeBearer (Fizetési információ/költségviselő) nem tölthető ki. A CreditTransferTransactionInformation/ChargeBearer (Átutalási tranzakció információ / költségviselő) és a ChargeBearer (költségviselő) nem kötelező tartalmi elemei az üzenetnek. HCT alkalmazás: Csak SLEV lehet. Ezt az adatelemet a Payment Information (fizetési információ) blokkban javasolt megadni. 36 P a g e :

37 Code SLEV Name (Megnevezés) FollowingServiceLevel (Szolgáltatási szint szerint) Definition (Leírás) A banki költségek felszámítása az adott szolgáltatási szintre és/vagy konstrukcióra vonatkozó megállapodás szerint történik UltimateDebtor (Tényleges fizető) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML Tag (XML címke): <UltmtDbtr> Előfordulás: [0..1], R6 Leírás: Az a végponti fél, aki az adott összeggel a (tényleges) kedvezményezettnek tartozik. Típus: az üzenetelem a PartyIdentification32 adatcsoport következő elemeiből áll: MessageItem <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) ISO (Előfordulás) Represent./Type (Típus) Name (Név) <Nm> [1..1] [0..1] Text PostalAddress <PstlAdr> [0..1] (Postai cím) Identification <Id> [0..1] [0..1] (Azonosító) CountryOfResidence (Lakhely/székhely <CtryOfRes> [0..1] Code 37 P a g e :

38 szerinti ország) ContactDetails (Kapcsolattartó adatai) <CtctDtls> [0..1] ISO alkalmazás (R6): Ha az UltimateDebtor (Tényleges fizető) szerepel, akkor a PaymentInformation/UltimateDebtor (Fizetési információ/tényleges fizető) adatelem nem használható. Ha a PaymentInformation/UltimateDebtor (Fizetési információ/tényleges fizető) kitöltött, akkor a CreditTransferTransactionInformation/UltimateDebtor (Átutalási tranzakció információ/tényleges fizető) adatelem nem használható. Sem a CreditTransferTransactionInformation/UltimateDebtor (Átutalási tranzakció információ/tényleges fizető), sem az UltimateDebtor (Tényleges fizető) adatelem nem kötelező tartalmi eleme az üzenetnek. ISO irányelv: Tényleges fizető csak akkor szerepelhet az üzenetben, ha nem azonos az átutalóval. HCT alkalmazás: a Name (Név) maximum 70 karakter hosszúságú lehet (Max. 140 helyett). Alapértelmezett azonosítók (BICorBEI, DateAndPlaceOfBirth) nem használhatók. OrganisationIdentification (Szervezet azonosító adatai): az Other (Egyéb) adat egyszer fordulhat elő az üzenetben. PrivateIdentification (Magánszemély azonosító adatai): az Other (Egyéb) adat egyszer fordulhat elő az üzenetben. A Scheme name (Azonosítási rendszer neve) és az Issuer (Kibocsátó) XML címkék sem az OrganisationIdentification (Szervezet azonosító adatai), sem a PrivateIdentification (Magánszemély azonosító adatai) üzenetelemen belül nem használhatók. Az OrganisationIdentification vagy a PrivateIdentification alatt kitöltött Scheme Name és Issuer címkéket a számlavezető figyelmen kívül hagyja. A Name (Név) és az Identification (Azonosító) a PartyIdentification32_HU2 elemei. 38 P a g e :

39 2.79 Creditor (Kedvezményezett) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML címke: <Cdtr> Előfordulás HCT: [1..1] (ISO: [0..1]) Leírás: Az adott pénzösszeg jogosultja. Típus: Az üzenetelem a PartyIdentification32 adatcsoport következő elemeiből áll: MessageItem Name (Név) PostalAddress (Postai cím) Identification (Azonosító) CountryOfResidence (Lakhely/Székhely szerinti ország) ContactDetails (Kapcsolattartó adatai) <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) ISO (ISO előfordulás) Represent./Type (Típus) <Nm> [1..1] [0..1] Text <PstlAdr> [0..1] <Id> [0..1] [0..1] <CtryOfRes> [0..1] Code <CtctDtls> [0..1] HCT alkalmazási szabály: A Name (Név) maximális hossza 70 karakter lehet (Max140 helyett). Alapértelmezett azonosítók (BICorBEI, DateAndPlaceOfBirth) nem használhatók. 39 P a g e :

40 OrganisationIdentification (Szervezet azonosító adatai): az Other (Egyéb) egyszer fordulhat elő az üzenetben. PrivateIdentification (Magánszemély azonosító adatai): az Other (Egyéb) egyszer fordulhat elő az üzenetben. A Scheme name (Azonosítási rendszer neve), és az Issuer (Kibocsátó) címkék sem az OrganisationIdentification (Szervezet azonosító adatai), sem a PrivateIdentification (Magánszemély azonosító adatai) üzenetelemen belül nem használhatók. A Name (Név) és az Identification (Azonosító) a PartyIdentification32_HU2 elemei CreditorAccount (Kedvezményezett számlája) üzenet) (eredeti ISO átutalási megbízás XML Tag: <CdtrAcct> Előfordulás: [1..1], (ISO: [0..1]), R10, R7 Leírás: A jóváírandó kezvezményezett számlájának egyértelmű azonosítója Típus: Az üzenetelem a CashAccount16 adatcsoport következő elemeiből áll: MessageItem <XMLTag> (XML címke ) (Előfordulás) Identification (Azonosító) <Id> [1..1] [1..1] Type (Típus) <Tp> [0..1] Currency (Pénznem) <Ccy> [0..1] [0..1] Name (Név) <Nm> [0..1] ISO (ISO Előfordulás) Represent./Type (Üzenetelem típusa) Code Text Az üzenetelem típusával kapcsolatos további részleteket ld. az D mellékletben (Generikus ISO üzenetelemek) a CashAccount16 adatcsoport alatt. HCT alkalmazási szabály: Csak érvényes magyarországi IBAN alkalmazható. 40 P a g e :

41 2.81 UltimateCreditor (Tényleges kedvezményezett) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML címke: <UltmtCdtr> Előfordulás: [0..1] Leírás: Az a végponti szereplő, akinek a pénzösszeg ténylegesen jár. Típus: Az adatelem a PartyIdentification32 adatcsoport következő elemeiből áll: MessageItem <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) ISO (ISO előfordulás) Name (Név) <Nm> [1..1] [0..1] PostalAddress (Postai cím) <PstlAdr> [0..1] Identification (Azonosító) <Id> [0..1] [0..1] CountryOfResidence (Lakhely/székhely szerinti ország) <CtryOfRes> [0..1] ContactDetails (Kapcsolattartó adatai) <CtctDtls> [0..1] Represent./Type (Típus) Text Code ISO irányelv: Az UltimateCreditor (Tényleges kedvezményezett) csak akkor szerepelhet az üzenetben, ha a Kedvezményezettől különböző személy. 41 P a g e :

42 HCT alkalmazási szabály: A Name (Név) mező maximális hossza 70 karakter lehet (Max140 helyett). Alapértelmezett azonosítók (BICorBEI, DateAndPlaceOfBirth) nem használhatók. OrganisationIdentification (Szervezet azonosító adatai): az Other (Egyéb) adat egyszer fordulhat elő az üzenetben. PrivateIdentification (Magánszemély azonosító adatai): az Other (Egyéb) adat egyszer fordulhat elő az üzenetben. A Scheme name (Azonosítási rendszer neve) és az Issuer (Kibocsátó) címkék sem az OrganisationIdentification (Szervezet azonosító adatai), sem a PrivateIdentification (Magánszemély azonosító adatai) üzenetelemen belül nem használhatók. A Name (Név) és az Identification (Azonosító) a PartyIdentification32_HU2 elemei Purpose (Jogcím) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML Tag: <Purp> Előfordulás: [0..1] Leírás: A fizetési művelet alapjául szolgáló ok. Alkalmazás: A jogcímmel az ügyfelek információt közölnek az adott átutalás jellegére vonatkozóan. A jogcím tartalmi elem, melyet a fizetési láncolatban szereplő közvetítők nem használ nak a feldolgozás során. Típus: az üzenetelem a Purpose2Choice adatcsoport következő elemeinek valamelyikéből áll: Index Or (Vagy) MessageItem 2.87 {Or Code 2.88 Or} Proprietary (Sajátos) <XMLTag> ISO Represent./Type (XML címke) (Előfordulás) (ISO előfordulás) (Típus) <Cd> [1..1] [1..1] Code <Prtry> [1..1] Text 2.87 Code XML címke: <Cd> Előfordulás: [1..1] Ez az üzenetelem a 2.86 Purpose (Jogcím) üzenetelem egyik alkalmazható eleme. Leírás: A tranzakció jogcímét jelző, külső kódlista szerinti jogcímkód. Adattípus: ExternalPurpose1Code Formátum: maxlength: 4 (Maximális hosszúság: 4 karakter) minlength: 1 (Minimum hosszúság: 1 karakter) 42 P a g e :

43 2.98 RemittanceInformation (Közlemény) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML címke: <RmtInf> Előfordulás: [0..1] Leírás: A beérkező átutalás és az azzal rendezni kívánt tétel, pl. a vevő folyószámlán nyilvántartott kereskedelmi számla egyeztetését lehetővé tevő információ. Típus: az üzenetelem a RemittanceInformation5 adatcsoport következő elemeiből áll: Index Or (Vagy) MessageItem 2.99 {Or Unstructured (Strukturálatlan) Or} 1 Structured (Strukturált) <XMLTag> ISO Represent./Type (XML címke) (Előfordulás) (ISO előfordulás) (Típus) <Ustrd> [1..1] [0..n] Text <Strd> [1..1] [0..n] 2.99 Unstructured (Strukturálatlan) XML címke: <Ustrd> Előfordulás: [1..1] (ISO: [0..n]) Leírás: A beérkező átutalás és az azzal rendezni kívánt tétel, pl. a vevő folyószámlán nyilvántartott kereskedelmi számla egyeztetését/rekonsziliálását lehetővé tevő, strukturálatlan formában megadott információ. Adattípus: Max140Text Formátum: maxlength: 140 (Maximállis hosszúság: 140 karakter) minlength: 1 (Minimális hosszúság: 1 karakter) HCT alkalmazás: Az Unstructured adatmezőben adható meg az átutaló és a kedvezményezett közötti megállapodás szerinti információ (pl. a kedvezményezett által EACT szabvány szerinti formában megadott hivatkozás). 1 HCT korlátozás 43 P a g e :

44 2.100 Structured (Strukturált) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML Tag: <Strd> Előfordulás [1..1] (ISO[0..n]) Leírás: A beérkező átutalás és az azzal rendezni kívánt tétel, pl. a vevő folyószámlán nyilvántartott kereskedelmi számla egyeztetését lehetővé tevő, strukturált formában megadott információ. Típus: az üzenetelem a StructuredRemittanceInformation7 adatcsoport következő elemeiből áll: Index Or Vagy MessageItem ReferredDocumentInformation (Hivatkozott okmány) <XMLTag> (XML címke) <RfrdDocInf> (Előfor dulás ISO (ISO előfordulás) [0..n] ReferredDocumentAmount <RfrdDocAmt> [0..1] (Hivatkozott okmány összege) CreditorReferenceInformation <CdtrRefInf> [1..1] [0..1] (Kedvezményezett hivatkozása) Invoicer (Számla kibocsátója) <Invcr> [0..1] Invoicee (Számla címzettje) <Invcee> [0..1] AdditionalRemittanceInformation (További közlemény) Represent./ Type (Típus) <AddtlRmtInf> [0..3] Text HCT alkalmazás: Structured (Strukturált) üzenetelem abban az esetben alkalmazható, ha az azon belüli címkék illetve adatok hosszúsága nem haladja meg a 140 karaktert. 44 P a g e :

45 2.120 CreditorReferenceInformation (Kedvezményezett hivatkozása) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML Tag: <CdtrRefInf> Előfordulás: [1..1] (ISO:[0..1]) Leírás: A kedvezményezett által megadott, az átutalás alapjául szolgáló okmányok azonosítását lehetővé tevő hivatkozás. Típus: az üzenetelem a CreditorReferenceInformation2 következő elemeiből áll: Index Or (Vagy) MessageItem Type (Típus) Reference (Hivatkozás) <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) ISO (ISO előfordulás) <Tp> [1..1] [0..1] Represent./Type (Típus) <Ref> [1..1] [0..1] Text HCT alkalmazás: A kedvezményezett hivatkozását az átutaló bankja nem köteles ellenőrizni. Ha a megbízásban a CreditorReferenceInformation üzenetelem szerepel, akkor mindkét üzenetelemet, azaz a Type-ot (Típus) és a Reference-t (Hivatkozás) is meg kell adni Type (Típus) XML Tag: <Tp> Előfordulás: [1..1], ISO: [0..1] Leírás: A kedvezményezett hivatkozásának típusát határozza meg. Típus: Az üzenet a CreditorReferenceType2 adatcsoport következő elemeiből áll: Index Or (Vagy) MessageItem CodeOrProprietary (Kód vagy Sajátos) Issuer (Kibocsátó) <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás) ISO (ISO előfordulás) <CdOrPrtry> [1..1] [1..1] Represent./Type (Típus) <Issr> [0..1] [0..1] Text 45 P a g e :

46 2.122 CodeOrProprietary (Kód vagy Sajátos) (eredeti ISO átutalási megbízás üzenet) XML Tag: <CdOrPrtry> Előfordulás: [1..1] Leírás: A kedvezményezett által kód vagy sajátos formátumban megadott hivatkozás. Type: az üzenetelem a CreditorReferenceType1Choice adatcsoport következő elemeinek valamelyikéből áll: Index Or (Vagy ) {Or Code MessageItem <XMLTag> (XML címke) (Előfordulás ) ISO (ISO eőfordulás) <Cd> [1..1] [1..1] Code Represent./Typ e (Üzenetelem típusa) Or} Proprietary (Sajátos) <Prtry> [1..1] Text Code XML címke: <Cd> Előfordulás: [1..1] Ez az üzenetelem a CodeOrProprietary egyik alkalmazható eleme. Leírás: A kedvezményezett által meghatározott hivatkozás típusa kód formájában. Adattípus: Kód (DocumentType3Code) HCT alkalmazás: Csak SCOR érték alkalmazható. Code Name (Megnevezés) Definition (Leírás) SCOR StructuredCommunicationReference A kedvezményezett által a fizetési művelet azonosítására megadott strukturált hivatkozás Issuer (Kibocsátó) XML címke: <Issr> Előfordulás: [0..1] Leírás: Az a szervezet, amely a jóváírás hivatkozás típusát meghatározza. Adattípus: Max35Text 46 P a g e :

HUI fájl formátuma. A HUI-fájl üzenetelemei:

HUI fájl formátuma. A HUI-fájl üzenetelemei: A HUI-fájl üzenetelemei: Előfordulás Üzenetelem XML címke Hossz Azt jelzi, hogy az elem kötelező vagy választható, és hogy hányszor fordulhat elő. Az előfordulások száma szögletes zárójelben szerepel.

Részletesebben

A HCT átutalási megbízás XML üzenetszabványa (Alkalmazási útmutató)

A HCT átutalási megbízás XML üzenetszabványa (Alkalmazási útmutató) A HCT átutalási megbízás XML üzenetszabványa (Alkalmazási útmutató) Felelősség kizárása A jelen útmutató bármikor módosulhat. A jelen kiadvány készítői mindent megtettek a kiadványban közölt információk

Részletesebben

A NAPKÖZBENI ÁTUTALÁSI MEGBÍZÁS SZABVÁNYA

A NAPKÖZBENI ÁTUTALÁSI MEGBÍZÁS SZABVÁNYA A NAPKÖZBENI ÁTUTALÁSI MEGBÍZÁS SZABVÁNYA A 2012. július 2-tól bevezetett napközbeni átutalási rendszer jelentősen felgyorsította a belföldi fizetési forgalomban a forint átutalások teljesítését, és korszerű

Részletesebben

SEPA átutalá lás Prágay István

SEPA átutalá lás Prágay István SEPA átutalás t Prágay István Előzmények Hagyományos nemzetközi átutalás 97/5/EK irányelv és 2560/2001 rendelet alapján történő átutalás Első EPC lépés: Credeuro ICP Második EPC lépés: SCT Arésztvevők

Részletesebben

ERSTE Bank Electra ISO20022 import formátum. Cardinal Kft., 2016.

ERSTE Bank Electra ISO20022 import formátum. Cardinal Kft., 2016. ERSTE Bank Electra ISO20022 import formátum Cardinal Kft., 2016. Tartalomjegyzék pain.001.001.02 3 pain.001.001.03 35 pain.001.001.06 62 ISO20022 import pain2 Cardinal Kft., 2016. ERSTE Bank Electra pain.001.001.02

Részletesebben

Napközbeni elszámolás kommunikáció vállalkozások részére

Napközbeni elszámolás kommunikáció vállalkozások részére Napközbeni elszámolás kommunikáció vállalkozások részére Tisztelt Ügyfelünk! Az Ön számára két kedvező változás várható 2012. július 2-ától a pénzforgalomban. Az egyik változás az, hogy felgyorsul azon

Részletesebben

Napközbeni elszámolás kommunikáció tervezet vállalatoknak

Napközbeni elszámolás kommunikáció tervezet vállalatoknak Napközbeni elszámolás kommunikáció tervezet vállalatoknak Tisztelt Ügyfelünk! Az Ön számára két kedvező változás várható 2012. július 2-ától a pénzforgalomban. Az egyik változás az, hogy felgyorsul azon

Részletesebben

Az IG2 hatása a vállalatok pénzügyeire. Gyimesi István, fejlesztési vezető, Cardinal Kft.

Az IG2 hatása a vállalatok pénzügyeire. Gyimesi István, fejlesztési vezető, Cardinal Kft. Az IG2 hatása a vállalatok pénzügyeire Gyimesi István, fejlesztési vezető, Cardinal Kft. Az IG2 hatása a vállalatok pénzügyeire Egy kis visszatekintés... ViCA: innovatív személyi hitelesítő alkalmazás

Részletesebben

SEPA szabványok a magyar pénzforgalomban. HCT átutalási megbízás és xml számlakivonat Prágay István 2011. november 17.

SEPA szabványok a magyar pénzforgalomban. HCT átutalási megbízás és xml számlakivonat Prágay István 2011. november 17. SEPA szabványok a magyar pénzforgalomban HCT átutalási megbízás és xml számlakivonat Prágay István 2011. november 17. Miért SEPA klón? A SEPA a lisszaboni szerzıdés szellemében indult útjára: legyen Európa

Részletesebben

Napon belüli elszámolás bevezetése az informatikai belső ellenőr szemével

Napon belüli elszámolás bevezetése az informatikai belső ellenőr szemével Napon belüli elszámolás bevezetése az informatikai belső ellenőr szemével Kovács Vilmos Levente Simplexion Informatikai Kft kovacs.vilmos@simplexion.hu +36-20/951-11-49 Belföldi elszámolási rendszerek

Részletesebben

SEPA szabványok a magyar pénzforgalomban. HCT átutalási megbízás és xml számlakivonat 2012. február 21.

SEPA szabványok a magyar pénzforgalomban. HCT átutalási megbízás és xml számlakivonat 2012. február 21. SEPA szabványok a magyar pénzforgalomban HCT átutalási megbízás és xml számlakivonat 2012. február 21. Áttekintés 1. Fizetési forgalom átfogó fejlesztése 2. Napközbeni átutalás 3. UNIFI 4. Üzenetek az

Részletesebben

Aktuális file szerkezet ERA bevezetésétől. 2014.01.01

Aktuális file szerkezet ERA bevezetésétől. 2014.01.01 Egységes Kincstári fileszerkezet_2014_v006_20130815 1/8 Aktuális file szerkezet ERA bevezetésétől. 2014.01.01 01 Állomány kezdő rekord 1 Rekordtípus 2 N 01 1 3 2 Dátum 8 N ÉÉÉÉHHNN, állomány készítés napja

Részletesebben

Mit kell tudni a SEPA átutalásról?

Mit kell tudni a SEPA átutalásról? Mit kell tudni a SEPA átutalásról? Prágay István 2009. december 10 Átutalás fogalma EGY ÁTUTALÁS KÉT FONTOS MOZZANATBÓL ÁLL: 1. ÜZENET: Én fizetek neked X eurót, ilyen-olyan címen 2. PÉNZTRANSZFER: Egyik

Részletesebben

SEPA szabvány a napközbeni többszöri. A projekt mögötti szakmai koncepció Prágay István 2010. november 24.

SEPA szabvány a napközbeni többszöri. A projekt mögötti szakmai koncepció Prágay István 2010. november 24. SEPA szabvány a napközbeni többszöri elszámolásban A projekt mögötti szakmai koncepció Prágay István 2010. november 24. Ahogy elkezdıdött. 2005-ben merült fel a napközbeni elszámolás gondolata MNB tanulmány,

Részletesebben

Tranzakció import funkció import fájl formátumai

Tranzakció import funkció import fájl formátumai K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu Tranzakció import funkció import fájl formátumai K&H vállalkozói e-bankban

Részletesebben

SEPA szabványok. Prágay István

SEPA szabványok. Prágay István SEPA szabványok Prágay István Áttekintés SEPA adatmodell, ISO20022 formátum, SEPA adattartalom, Megbízások címzése, Átutalások újdonságai, SEPA beszedés, felhatalmazások elfogadása és érvényessége, Ügyfél

Részletesebben

A forint jogcímezés és információ átadás főbb szabályai a loro- és vostro számlákon

A forint jogcímezés és információ átadás főbb szabályai a loro- és vostro számlákon A jogcímezéshez szükséges információk továbbításának szabályai A nem rezidens ügyfélnek forint loro vagy nem rezidens hitelintézetnek forint vostro számlát vezető, jogcímezésre kötelezett hitelintézet

Részletesebben

HU_CAMT.053. Magyar XML kivonat szabvány ajánlás

HU_CAMT.053. Magyar XML kivonat szabvány ajánlás HU_CAMT.053 Magyar XML kivonat szabvány ajánlás Magyar Bankszövetség SEPA munkabizottság XML kivonat munkacsoport Dr Gáspárné Csáki Zsuzsanna, Erste Bank 2016.04.25. 1 Magyar XML kivonat szabvány ajánlás

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ AZONNALI FIZETÉSI RENDSZERBEN ALKALMAZANDÓ QR-KÓDOS ADATBEVITELI MÓDRA VONATKOZÓAN

ÚTMUTATÓ AZ AZONNALI FIZETÉSI RENDSZERBEN ALKALMAZANDÓ QR-KÓDOS ADATBEVITELI MÓDRA VONATKOZÓAN ÚTMUTATÓ AZ AZONNALI FIZETÉSI RENDSZERBEN ALKALMAZANDÓ QR-KÓDOS ADATBEVITELI MÓDRA VONATKOZÓAN Publikálás dátuma: 2019.07.12. QR-kód verziószám: 001 1. AZ ÚTMUTATÓ LÉTREHOZÁSÁNAK CÉLJA Az azonnali fizetéseken

Részletesebben

Import fájl szerkezet Deviza utalásokhoz.

Import fájl szerkezet Deviza utalásokhoz. Import fájl szerkezet Deviza utalásokhoz. Érvényes: 2010. december 10-től SSZ. Mezőnév Pozíció Hossz Saját 1 Terhelendő számlaszám formátuma 1 1 I I I I C = CIB G = GIRO I = IBAN 2 Terhelendő 2 34 I I

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr!

Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr! ELNÖ Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr! A hazai pénz- és elszámolásforgalom jelentős átalakítás előtt áll, mivel 2012. július 2-ától az InterGiro2 (IG2) napközbeni többszöri elszámolás platform megkezdi

Részletesebben

Tisztelt Felhasználó!

Tisztelt Felhasználó! Tisztelt Felhasználó! A csoportos beszedési megbízáson, a Szerződő fél azonosítója a kedvezményezetnél rovatban a számlán szereplő, szerződéses folyószámla számot kell megadnia. Az azonosító 12 számjegyből

Részletesebben

N y. Teljesítés gyakorisága Éves Féléves Negyedéves. Havi

N y. Teljesítés gyakorisága Éves Féléves Negyedéves. Havi N y Teljesítés gyakorisága Éves Féléves Negyedéves Havi Jelen nyomtatvány kitöltésével és aláírásával felhatalmazom pénzforgalmi szolgáltatót arra, hogy a fentebb megjelölt kedvezményezettet az általam

Részletesebben

Országos Betétbiztosítási Alap

Országos Betétbiztosítási Alap Országos Betétbiztosítási Alap Konszolidált Adat rekordszerkezetének leírása Változat: 3.1 verzió Hatályba lépés: 2013. augusztus 7. Készült: 2013. július 25-én A dokumentum története Változat Dátum (kiadás)

Részletesebben

Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2012. július 2-i változásáról

Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2012. július 2-i változásáról Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2012. július 2-i változásáról Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk Önt, hogy a pénzforgalmi keretszerződés részét képező Általános Szerződési Feltételeink 2012.

Részletesebben

az Általános Vállalati Üzletszabályzat, valamint a Bankszámlákra és fizetési műveletekre vonatkozó Különös Üzletszabályzat módosításáról

az Általános Vállalati Üzletszabályzat, valamint a Bankszámlákra és fizetési műveletekre vonatkozó Különös Üzletszabályzat módosításáról Hirdetmény a Business Terminál szolgáltatásra vonatkozó Különös Üzletszabályzat, az Általános Vállalati Üzletszabályzat, valamint a Bankszámlákra és fizetési műveletekre vonatkozó Különös Üzletszabályzat

Részletesebben

Országos Betétbiztosítási Alap

Országos Betétbiztosítási Alap Országos Betétbiztosítási Alap Konszolidált Adat rekordszerkezetének leírása Készült: 2009. december 15-én IQSYS Zrt. H-1135 Budapest, Hun u. 2. Telefon: (1)-236-6400 Fax: (1)-236-6464 info@iqsys.hu www.iqsys.hu

Részletesebben

Országos Betétbiztosítási Alap

Országos Betétbiztosítási Alap Országos Betétbiztosítási Alap Konszolidált Adat rekordszerkezetének leírása Változat: 4.0 verzió Hatályba lépés: 2015. július 3. Készült: 2015. május 22-én IQSYS Zrt. H-1135 Budapest, Hun u. 2. Telefon:

Részletesebben

E-számlák kifizetésének lehetıségei. Prágay István (GIRO Zrt.) E-számla konferencia 2011. június 8.

E-számlák kifizetésének lehetıségei. Prágay István (GIRO Zrt.) E-számla konferencia 2011. június 8. E-számlák kifizetésének lehetıségei Prágay István (GIRO Zrt.) E-számla konferencia 2011. június 8. Áttekintés 1. Számlafizetési módszerek 2. ISO 20022 UNIFI szabvány és alkalmazási területei 3. SCT és

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Számlatulajdonos pénzforgalmi számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről

TÁJÉKOZTATÓ a Számlatulajdonos pénzforgalmi számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről TÁJÉKOZTATÓ a Számlatulajdonos pénzforgalmi számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről Hatályos: 2012.07.02-től 3. sz. függelék A Szabadszállás és Vidéke Takarékszövetkezet

Részletesebben

Business Terminal változásai július 1-jétől

Business Terminal változásai július 1-jétől Business Terminal változásai 2012. július 1-jétől 2012. július 1-jétől bevezetésre kerül az új napközbeni átutalási rendszer, mely Business Terminal szolgáltatásunkat az alábbiak szerint fogja érinteni.

Részletesebben

KELER Internetwork System (KIS) KID export-import adatformátumok leírása V

KELER Internetwork System (KIS) KID export-import adatformátumok leírása V KELER Internetwork System (KIS) KID export-import adatformátumok leírása V7.01-07 1 Tartalom 1. Változások... 6 2. Bevezetés... 8 2.1. Megbízások importálása... 8 2.1.1. Szekvenciális KIDIO formátum...

Részletesebben

II. Egyes pénzforgalmi nyomtatványok mintája

II. Egyes pénzforgalmi nyomtatványok mintája 33830 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2017. évi 211. szám II. Egyes pénzforgalmi nyomtatványok mintája 1. Átutalási megbízás-minta M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2017. évi 211. szám 33831 2. Hatósági átutalási megbízás-minta

Részletesebben

levelezési cím 2 elérhetőségek

levelezési cím 2 elérhetőségek Alulírott 1 TULAJDONOS TÁRSTULAJDONOS SZÁMLAVÁLTÁSI MEGHATALMAZÁS - azonos pénznemben vezetett fizetési számlák tekintetében természetes személyek részére (2 EREDETI PÉLDÁNYBAN TÖLTENDŐ KI!) név: születési

Részletesebben

Általános Üzletszabályzat 1. sz. melléklete TÁJÉKOZTATÓ A megbízások teljesítési rendjér l, a költségviselésr

Általános Üzletszabályzat 1. sz. melléklete TÁJÉKOZTATÓ A megbízások teljesítési rendjér l, a költségviselésr Általános Üzletszabályzat 1. sz. melléklete TÁJÉKOZTATÓ A megbízások teljesítési rendjéről, a költségviselésről és az árfolyamok alkalmazásáról Hatályos: 2010. június 01-től Értelmező rendelkezések: BIC

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről

TÁJÉKOZTATÓ a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről TÁJÉKOZTATÓ a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről Hatályos: 2012. július 2-tól A Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet

Részletesebben

Pénzforgalmi változások (SEPA), tapasztalatok (hatósági átutalások kezelése)

Pénzforgalmi változások (SEPA), tapasztalatok (hatósági átutalások kezelése) Pénzforgalmi változások (SEPA), tapasztalatok (hatósági átutalások kezelése) Előadó: Dávid Sándor pénzforgalmi szakreferens Hitelintézetek felügyeleti főosztálya Budapest, 2013. május 15. Pénzforgalom

Részletesebben

Értékpapír transzfer és átutalási megbízás

Értékpapír transzfer és átutalási megbízás Értékpapír transzfer és átutalási megbízás 1. Ügyfélre vonatkozó adatok Az Ügyfél a nyilatkozat aláírásával kijelenti, hogy a QUAESTOR Értékpapír Zrt. f.a. által az Ügyfélről nyilvántartott alábbiakban

Részletesebben

NAPKÖZBENI TÖBBSZÖRI ELSZÁMOLÁS PROJEKT - GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

NAPKÖZBENI TÖBBSZÖRI ELSZÁMOLÁS PROJEKT - GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK NAPKÖZBENI TÖBBSZÖRI ELSZÁMOLÁS PROJEKT - GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK InterGIRO2 GYIK / FAQ v.6.0 1054 Budapest, Vadász utca 31. Telefon: (1) 428-5600, (1) 269-2270 Fax: (1) 269-5458 www.giro.hu ISO9001:2008

Részletesebben

A Magyar SEPA Egyesület támogató tevékenysége a SEPA hazai bevezetése érdekében

A Magyar SEPA Egyesület támogató tevékenysége a SEPA hazai bevezetése érdekében A Magyar SEPA Egyesület támogató tevékenysége a SEPA hazai bevezetése érdekében 2013.05.09. 1 A Magyar SEPA Egyesületről o Az MSE létrejötte o Az MSE céljai, a SEPA előnyei o A Magyar SEPA Egyesület tagjai

Részletesebben

Megbízások benyújtásának, visszavonásának és teljesülésének időpontjai. benyújtás határideje T nap (banki munkanap záróidőpontja)

Megbízások benyújtásának, visszavonásának és teljesülésének időpontjai. benyújtás határideje T nap (banki munkanap záróidőpontja) HIRDETMÉNY hatályos 2013. június 29-től a hivatalosan közzétett változtatásig Megbízások benyújtásának, befogadásának, visszavonásának és teljesítésének időpontjai az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepénél,

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Tájékoztató a pénzforgalmi megbízások és betétlekötések benyújtási és teljesítési rendjéről Hatályos: 2018.

HIRDETMÉNY. Tájékoztató a pénzforgalmi megbízások és betétlekötések benyújtási és teljesítési rendjéről Hatályos: 2018. betétlekötések benyújtási és teljesítési rendjéről Hatályos: 2018. április 18-tól A DUNA TAKARÉK BANK Zrt. (továbbiakban: Bank) a fizetési számlával rendelkező ügyfelek pénzforgalmi megbízásait a jelen

Részletesebben

Napközbeni átutalás: Gyakori kérdések és definíciók

Napközbeni átutalás: Gyakori kérdések és definíciók Utolsó frissítés: 2012. március 28. Napközbeni átutalás: Gyakori kérdések és definíciók Jelentős előnyhöz jutnak a banki ügyfelek Az eddig megszokotthoz képest 2012. július 1-jét követően egy munkanappal

Részletesebben

A visszautasított illetve visszautalt tételek feldolgozására a beérkezett megbízások teljesítési rendje az irányadó.

A visszautasított illetve visszautalt tételek feldolgozására a beérkezett megbízások teljesítési rendje az irányadó. Tájékoztató a pénzforgalmi ok és betétlekötések benyújtási és teljesítési rendjéről Hatályos: A 23/2019 (VI.5.) MNB rendelet alapján a 2019. július 1i hatályba lépés visszavonva 2019. 06.18ával A DUNA

Részletesebben

SZÁMLAVÁLTÁSI MEGHATALMAZÁS - belföldön, azonos pénznemben vezetett lakossági fizetési számlák tekintetében

SZÁMLAVÁLTÁSI MEGHATALMAZÁS - belföldön, azonos pénznemben vezetett lakossági fizetési számlák tekintetében SZÁMLAVÁLTÁSI MEGHATALMAZÁS - belföldön, azonos pénznemben vezetett lakossági fizetési számlák tekintetében Alulírott név: születési név: születési hely: születési dátum: anyja neve: TULAJDONOS TÁRSTULAJDONOS

Részletesebben

13. melléklete IG1 HITELKERET ÉS KÖTELEZŐ TARTALÉK ELKÜLÖNÍTÉSSEL KAPCSOLATOS SWIFT ÜZENETEK

13. melléklete IG1 HITELKERET ÉS KÖTELEZŐ TARTALÉK ELKÜLÖNÍTÉSSEL KAPCSOLATOS SWIFT ÜZENETEK A Magyar Nemzeti Bank által vezetett bankszámlákra, valamint a forint és devizaforgalmi elszámolásokra vonatkozó üzleti feltételek 13. melléklete Budapest, 2019.06.28. IG1 HITELKERET ÉS KÖTELEZŐ TARTALÉK

Részletesebben

(Tartalmazza a július 1. napján hatályba lépő módosításokat is egységes szerkezetben.)

(Tartalmazza a július 1. napján hatályba lépő módosításokat is egységes szerkezetben.) HATÁLYOS: 2017. SZEPTEMBER 1-TŐL (Tartalmazza a 2017. július 1. napján hatályba lépő módosításokat is egységes szerkezetben.) Számlanyitás Nyitóegyenleg Minimum banki terhelési forgalom elvárás Forgalom

Részletesebben

SEPA típusú beszedés a forintfizetési forgalomban. Csoportos beszedés fizetési mód felváltása HDD-vel

SEPA típusú beszedés a forintfizetési forgalomban. Csoportos beszedés fizetési mód felváltása HDD-vel SEPA típusú beszedés a forintfizetési forgalomban Csoportos beszedés fizetési mód felváltása HDD-vel 1 Hogyan kerül a csizma az asztalra? 1997 óta a fizetési módok érdemben alig változtak A SEPA célja

Részletesebben

CSOPORTOS FIZETÉSI MEGBÍZÁSOK

CSOPORTOS FIZETÉSI MEGBÍZÁSOK CSOPORTOS FIZETÉSI MEGBÍZÁSOK Felhatalmazási szabványok 1 CSOPORTOS FIZETÉSI MEGBÍZÁSOK FELHATALMAZÁSI SZABVÁNYOK A felhatalmazási folyamat áttekintése Felhatalmazás bizonylat (papír) 1. FELHBE 3. FELHKI

Részletesebben

M E C S E K V I D É K E TAKARÉKSZÖVETKEZET

M E C S E K V I D É K E TAKARÉKSZÖVETKEZET M E C S E K V I D É K E TAKARÉKSZÖVETKEZET Általános Üzletszabályzat 1. sz. melléklete TÁJÉKOZTATÓ A megbízások teljesítési határidejéről, a költségviselésről és az árfolyamok alkalmazásáról Hatályos:

Részletesebben

Felgyorsult forint átutalások: Gyakori kérdések és definíciók

Felgyorsult forint átutalások: Gyakori kérdések és definíciók Felgyorsult forint átutalások: Gyakori kérdések és definíciók Tartalom 1. A napközbeni átutalás lényege, előnye, hatóköre... 3 1.1. Mit jelent a napközbeni átutalás bevezetése?... 3 1.2. Milyen előnyöket

Részletesebben

A bank és az ügyfél közötti XML szabvány 2012.11.20

A bank és az ügyfél közötti XML szabvány 2012.11.20 A bank és az ügyfél közötti XML szabvány 2012.11.20 Tartalom Mi az a Unifi? Munkacsoport munkája Munkacsoport megalakulása Hogyan értelmezzük a szabványt? Hogyan használjuk? Hogyan tovább? Mi az a UNIFI?

Részletesebben

Elıadó: Bandula Zsuzsanna Raiffeisen Bank Zrt.

Elıadó: Bandula Zsuzsanna Raiffeisen Bank Zrt. A vállalatok felkészülése a SEPA-ra Elıadó: Bandula Zsuzsanna Raiffeisen Bank Zrt. Az SCT elınyei a vállalatok szemszögébıl Több mint 4000 európai bank használja SCT-t használó bankok eloszlása SCT Austria

Részletesebben

Elıadó: Bandula Zsuzsanna Raiffeisen Bank Zrt.

Elıadó: Bandula Zsuzsanna Raiffeisen Bank Zrt. A KKV-k felkészülése a SEPA-ra Elıadó: Bandula Zsuzsanna Raiffeisen Bank Zrt. Az SCT elınyei a KKV-k szemszögébıl Több mint 4000 európai bank használja SCT-t használó országok %-os eloszlása Forrás: EPC

Részletesebben

HATÁLYOS: FEBRUÁR 15-TŐL

HATÁLYOS: FEBRUÁR 15-TŐL Számlanyitás Nyitóegyenleg Minimum banki terhelési forgalom elvárás Forgalom elmaradási jutalék HATÁLYOS: 2019. FEBRUÁR 15-TŐL Társas vállalkozásként működő ügyvédek forint számlavezetése PLUSZ KONDÍCIÓS

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Tisztelt Számlatulajdonos!

TÁJÉKOZTATÓ. Tisztelt Számlatulajdonos! TÁJÉKOZTATÓ a Kincstár számlavezetési ügyfélkörébe tartozó számlatulajdonosok részére a csoportos fizetési megbízásokról, az átutalás eljárási rendjéről és alkalmazásának szabályairól Tisztelt Számlatulajdonos!

Részletesebben

XML / CSV specifikáció

XML / CSV specifikáció Ajánlatok átadása az rendszerébe Termékeinek az Olcsóbbat.hu rendszerében történő megjelenítéséhez termékadatbázisát az ebben a dokumentumban megfogalmazott szabályoknak megfelelően kell formáznia, legyen

Részletesebben

HIRDETMÉNY TELJESÍTÉSI HATÁRIDŐK A PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÁSOKNÁL Hatályos: október 31-től

HIRDETMÉNY TELJESÍTÉSI HATÁRIDŐK A PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÁSOKNÁL Hatályos: október 31-től A Pénzforgalmi üzletszabályzat és Bankkártya üzletszabályzat(ok) 2. sz. melléklete HIRDETMÉNY TELJESÍTÉSI HATÁRIDŐK A PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÁSOKNÁL Hatályos: 2016. október 31-től Tájékoztatjuk tisztelt

Részletesebben

CitiDirect BE SM Átutalások

CitiDirect BE SM Átutalások CitiDirect BE SM Átutalások Az Átutalások menü alatt elérhető funkciók A Fizetés sablonok használatával menüben az elmentett sablonok közül egy utalást rögzíthet az ott felvett partnereinek. A Gyors bevitel

Részletesebben

Átutalások az Európai Gazdasági Térségen belül

Átutalások az Európai Gazdasági Térségen belül AMIT AZ EU-TAGÁLLAMOK KÖZÖTTI PÉNZFORGALOMRÓL TUDNI KELL! 2004. májusától az Európai Unió pénzforgalmi szabályait hazánkban is alkalmazni kell. A szabályokat két közösségi jogforrás rögzíti. 1 Az alábbiakban

Részletesebben

Általános Üzletszabályzat 1. sz. melléklete TÁJÉKOZTATÓ A megbízások teljesítési határidejér l, a költségviselésr

Általános Üzletszabályzat 1. sz. melléklete TÁJÉKOZTATÓ A megbízások teljesítési határidejér l, a költségviselésr Általános Üzletszabályzat 1. sz. melléklete TÁJÉKOZTATÓ A megbízások teljesítési határidejéről, a költségviselésről és az árfolyamok alkalmazásáról Hatályos: 2013. november 01-től Értelmező rendelkezések:

Részletesebben

HOGYAN TUDOK BELÉPNI ELSŐ ALKALOMMAL?

HOGYAN TUDOK BELÉPNI ELSŐ ALKALOMMAL? GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Segédlet a Magyar Posta Befektetési Zrt. e-befektetési szolgáltatás használatához HOGYAN TUDOK BELÉPNI ELSŐ ALKALOMMAL? Az e-befektetési szolgáltatásba történő bejelentkezés

Részletesebben

Cut-Off Time for Payment Orders, Incoming Payments And Fulfilment Orders

Cut-Off Time for Payment Orders, Incoming Payments And Fulfilment Orders Cut-Off Time for Payment Orders, Incoming Payments And Fulfilment Orders Effective from 1 st of January 2016 1 Cut-off times for the receipt of payment orders for same-day processing: On every business

Részletesebben

Németh Gábor GIRO Zrt. A Bankközi Klíring Rendszer dióhéjban

Németh Gábor GIRO Zrt. A Bankközi Klíring Rendszer dióhéjban Németh Gábor GIRO Zrt. A Bankközi Klíring Rendszer dióhéjban Tartalom Miért van szükség elszámolóházra? A számlapénzben történő fizetések lebonyolításához központi rendszerekre van szükség. Miért? Az elszámolásban

Részletesebben

FIZETÉSI KÉRELEM SZABÁLYKÖNYV V2.1

FIZETÉSI KÉRELEM SZABÁLYKÖNYV V2.1 FIZETÉSI KÉRELEM SZABÁLYKÖNYV V2.1 1054 Budapest, Vadász utca 31. Telefon: (1) 428-5600, (1) 269-2270 Fax: (1) 269-5458 www.giro.hu FIZETÉSI KÉRELEM SZABÁLYKÖNYV V2.1 Készítette A kijelenti, hogy a jelen

Részletesebben

3A Takarékszövetkezet

3A Takarékszövetkezet Hirdetmény SEPA szolgáltatás díjairól a már nem nyitható lakossági és vállalkozói számlákra/számlacsomagokra vonatkozó devizakülföldi/devizabelföldi természetes- és nem természetes személyek részére 3A

Részletesebben

ÜGYFELEINK FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

ÜGYFELEINK FIGYELMÉBE AJÁNLJUK Általános tájékoztató A 2009. november 1-jétől hatályba lépő a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására, lebonyolítására vonatkozó irányadó jogszabályok: 2009. évi LXXXV. törvény 18/2009. (VIII.6) MNB rendelet

Részletesebben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott. 4007/2015. tájékoztatás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott. 4007/2015. tájékoztatás A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott 4007/2015. tájékoztatás a jövedéki vevőnyilvántartásokból teljesítendő adatszolgáltatás műszaki követelményeiről A jövedéki adóról és a jövedéki ek forgalmazásának

Részletesebben

A BANKKÖZI KLÍRING RENDSZER DIÓHÉJBAN

A BANKKÖZI KLÍRING RENDSZER DIÓHÉJBAN Tartalom A KÖZI KLÍRING RENDSZER DIÓHÉJBAN Németh Gábor Controlling és statisztikai főosztály főosztályvezető GIRO Zrt. 2 A számlapénzben történő fizetések lebonyolításához központi ekre van szükség. Bilaterális

Részletesebben

ÖSSZEVONT adatállomány. Egy adatállomány maximum 250.000 tételt tartalmazhat, ettől csak a Posta engedélye alapján lehet eltérni.

ÖSSZEVONT adatállomány. Egy adatállomány maximum 250.000 tételt tartalmazhat, ettől csak a Posta engedélye alapján lehet eltérni. A KIFIZETÉSI UTALVÁNY ÖSSZEVONT ÉS EGYEDI ADATÁLLOMÁNY REKORDSZERKEZETE ÉS VISSZONTÁLLOMÁNY LEÍRÁSA, VALAMINT BANKKÁRTYA FORGALOM ELSZÁMOLÁSI ADATAINAK SZERKEZETE ÖSSZEVONT adatállomány A kifizetési megbízásokat

Részletesebben

Atlon XML interface fejlesztői dokumentáció. Dokumentum verzió: 3.0

Atlon XML interface fejlesztői dokumentáció. Dokumentum verzió: 3.0 Atlon XML interface fejlesztői dokumentáció Dokumentum verzió: 3.0 Az ebben a dokumentumban található információ a FoxArt Kft. tulajdona, és bizalmas anyagként került átadásra. Az anyag részben, vagy egészben

Részletesebben

2. A Közvetlen Elektronikus Adatkapcsolatba bevont bizonylatok típusai. Okmány megnevezése Kódja Továbbítás helye

2. A Közvetlen Elektronikus Adatkapcsolatba bevont bizonylatok típusai. Okmány megnevezése Kódja Továbbítás helye 3004 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2010. évi 14. szám A pénzügyminiszter 2/2010. (II. 26.) PM tájékoztatója a jövedéki adatszolgáltatásokhoz kapcsolódó közvetlen elektronikus számítógépes kapcsolati

Részletesebben

HATÁLYOS: JÚLIUS 1-TŐL

HATÁLYOS: JÚLIUS 1-TŐL HATÁLYOS: 2018. JÚLIUS 1-TŐL CIB Non-Profit Számla PLUSZ számlavezetési csomag KONDÍCIÓS LISTA GAZDÁLKODÓ ÉS EGYÉB SZERVEZETEK RÉSZÉRE A TERMÉKET 2013. AUGUSZTUS 1-TŐL A BANK NEM ÉRTÉKESÍTI! Számlanyitási

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ HPTPK

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ HPTPK KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ HPTPK Pénzügyi közvetítők adatai PKTEV Bejelentési kötelezettség alá tartozó közvetítők tevékenységi helye PKVEZ Független közvetítők vezető állású személyei Beküldési gyakoriság: eseti

Részletesebben

Tisztelt Felhasználók!

Tisztelt Felhasználók! Tájékoztató a postai befizetések feldolgozásának változásáról, és ezzel kapcsolatosan az Electra Internet Banking szolgáltatásban elérhető új funkciókról. Tisztelt Felhasználók! Az alábbi tájékoztatót

Részletesebben

SEPA szabványok a belföldi fizetési

SEPA szabványok a belföldi fizetési SEPA szabványok a belföldi fizetési forgalomban KKV fórum 2012-05-31 Prágay István (GIRO Zrt.) Áttekintés SEPA szabványra épülı belföldi átutalás napközbeni elszámolása az országos projekt indításának

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA CIB Ügyvédi Letéti Őrzési Számla PLUSZ 1 EGYÉNI ÜGYVÉDEK RÉSZÉRE

KONDÍCIÓS LISTA CIB Ügyvédi Letéti Őrzési Számla PLUSZ 1 EGYÉNI ÜGYVÉDEK RÉSZÉRE HATÁLYOS: 2017. JÚLIUS 1-TŐL KONDÍCIÓS LISTA CIB Ügyvédi Letéti Őrzési Számla PLUSZ 1 EGYÉNI ÜGYVÉDEK RÉSZÉRE 2013. augusztus 1-ét követően ügyvédi letéti őrzési számla már csak új kondíciókkal értékesíthető

Részletesebben

9. melléklete JEGYBANKI MŰVELETEK LEBONYOLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS SWIFT ÜZENETEK

9. melléklete JEGYBANKI MŰVELETEK LEBONYOLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS SWIFT ÜZENETEK A Magyar Nemzeti Bank által vezetett bankszámlákra, valamint a forint és devizaforgalmi elszámolásokra vonatkozó üzleti feltételek 9. melléklete JEGYBANKI MŰVELETEK LEBONYOLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS SWIFT ÜZENETEK

Részletesebben

Az indító számla ERA lehet: páratlan kezdetű K, páros kezdetű B, az ellenszámla ERA lehet: páratlan kezdetű B, páros kezdetű K.

Az indító számla ERA lehet: páratlan kezdetű K, páros kezdetű B, az ellenszámla ERA lehet: páratlan kezdetű B, páros kezdetű K. TÁJÉKOZTATÓ a Kincstárban rendszeresített pénzforgalmi bizonylatokon a Kincstárnál használt Egységes Rovatrendhez rendelt Egységes Rovat Azonosító (ERA) feltüntetésének szabályairól 1. A államháztartás

Részletesebben

HIRDETMÉNY A Kormány 263/2016. (VIII. 31.) Korm. rendeletében szabályozott fizetési számlaváltásáról

HIRDETMÉNY A Kormány 263/2016. (VIII. 31.) Korm. rendeletében szabályozott fizetési számlaváltásáról A Kormány a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvényben foglalt felhatalmazása alapján megalkotta a 263/2016. (VIII. 31.) Korm. rendeletét a fizetési számla váltásáról (továbbiakban:

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA CIB Ügyvédi Letéti Őrzési Számla PLUSZ 1 EGYÉNI ÜGYVÉDEK RÉSZÉRE

KONDÍCIÓS LISTA CIB Ügyvédi Letéti Őrzési Számla PLUSZ 1 EGYÉNI ÜGYVÉDEK RÉSZÉRE HATÁLYOS: 2018. DECEMBER 1-TŐL KONDÍCIÓS LISTA CIB Ügyvédi Letéti Őrzési Számla PLUSZ 1 EGYÉNI ÜGYVÉDEK RÉSZÉRE 2013. augusztus 1-ét követően ügyvédi letéti őrzési számla már csak új kondíciókkal értékesíthető

Részletesebben

levelezési cím elérhetőségek

levelezési cím elérhetőségek Alulírott név: születési név: születési hely, idő: anyja neve: azonosító okmány száma: SZÁMLAVÁLTÁSI MEGHATALMAZÁS - belföldön, azonos pénznemben vezetett lakossági fizetési számlák tekintetében természetes

Részletesebben

XML / CSV specifikáció

XML / CSV specifikáció Ajánlatok átadása az rendszerébe Termékeinek az Olcsóbbat.hu rendszerében történő megjelenítéséhez termékadatbázisát az ebben a dokumentumban megfogalmazott szabályoknak megfelelően kell formáznia, legyen

Részletesebben

FIZETÉSI KÉRELEM SZABÁLYKÖNYV V1.2

FIZETÉSI KÉRELEM SZABÁLYKÖNYV V1.2 FIZETÉSI KÉRELEM SZABÁLYKÖNYV V1.2 1054 Budapest, Vadász utca 31. Telefon: (1) 428-5600, (1) 269-2270 Fax: (1) 269-5458 www.giro.hu FIZETÉSI KÉRELEM SZABÁLYKÖNYV V1.2 Készítette A kijelenti, hogy a jelen

Részletesebben

HIRDETMÉNY TELJESÍTÉSI HATÁRIDŐK A PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÁSOKNÁL Hatályos: tól

HIRDETMÉNY TELJESÍTÉSI HATÁRIDŐK A PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÁSOKNÁL Hatályos: tól A Pénzforgalmi üzletszabályzat és Bankkártya üzletszabályzat(ok) 2. sz. melléklete HIRDETMÉNY TELJESÍTÉSI HATÁRIDŐK A PÉNZFORGALMI SZOLGÁLTATÁSOKNÁL Hatályos: 2018. 01.13-tól Tájékoztatjuk tisztelt Ügyfeleinket,

Részletesebben

HATÁLYOS: SZEPTEMBER 1-TŐL

HATÁLYOS: SZEPTEMBER 1-TŐL HATÁLYOS: 2018. SZEPTEMBER 1-TŐL Számlanyitási díj, számlacsomag váltási díj (új számla nyitásakor, vagy más számlatípusról ezen számlatípusra történő váltáskor felszámítandó) Nyitóegyenleg Minimum banki

Részletesebben

Tájékoztató a számlaváltásról

Tájékoztató a számlaváltásról Tájékoztató a számlaváltásról 1. Mit kell tudni a számlaváltásról? A dokumentum ismerteti a számlaváltás eljárás jellemzőit, folyamatát, a határidőket, a számlaváltás során az igénybe vevő Ügyfél által

Részletesebben

Tájékoztató a számlaváltásról

Tájékoztató a számlaváltásról Tájékoztató a számlaváltásról 1. Mit kell tudni a számlaváltásról? A dokumentum ismerteti a számlaváltás eljárás jellemzőit, folyamatát, a határidőket, a számlaváltás során az igénybe vevő Ügyfél által

Részletesebben

HIRDETMÉNY. a Számlatulajdonos fizetési számláját érintő pénzforgalmi megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről

HIRDETMÉNY. a Számlatulajdonos fizetési számláját érintő pénzforgalmi megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről HIRDETMÉNY a Számlatulajdonos fizetési számláját érintő pénzforgalmi megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről Hatályos: 2016. november 1-től A Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet (továbbiakban:

Részletesebben

HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI SZÁMLAVEZETÉS I. Takarékpont Számlacsomagok

HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI SZÁMLAVEZETÉS I. Takarékpont Számlacsomagok I. Takarékpont Számlacsomagok Számlacsomagok Nebuló Ugródeszka 14-27-évig Feltétel 14-18 év 18-27 év Számlanyitási díj Havi zárlati díj Számlavezetési díj Számlacsomag havi díja 105 Ft 205 Ft Számlakivonat

Részletesebben

VIBER üzenetek. Oláh Gábor. Antall József konferencia terem

VIBER üzenetek. Oláh Gábor. Antall József konferencia terem . VIBER üzenetek Oláh Gábor Antall József konferencia terem A VIBER-ben használatos üzenetek leírása Üzleti feltételek a Magyar Nemzeti Bank által vezetett bankszámlákra, valamint a forint és devizaforgalmi

Részletesebben

teljesítésének rendje

teljesítésének rendje 4. sz. függelék: TÁJÉKOZTATÓ pénzforgalmi megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről TÁJÉKOZTATÓ a számlatulajdonos pénzforgalmi számláját illetve fizetési számláját érintő pénzforgalmi megbízások

Részletesebben

Erste Silver Bankszámlák kondíciói

Erste Silver Bankszámlák kondíciói TeleBank: 06 40 222222 Email: erste@erstebank.hu Erste Silver Bankszámlák kondíciói Közzététel: 2016. október 14. napján Hatályos: 2016. október 15től Módosítás oka: A Bank 2016. október 15től limithatárhoz

Részletesebben

Pillér Takarékszövetkezet

Pillér Takarékszövetkezet Hirdetmény SEPA szolgáltatás díjairól a már nem nyitható lakossági és vállalkozói számlákra/számlacsomagokra vonatkozó devizakülföldi/devizabelföldi természetes- és nem természetes személyek részére Pillér

Részletesebben

Pillér Takarékszövetkezet

Pillér Takarékszövetkezet Hirdetmény szolgáltatás díjairól forgalmazott és már nem forgalmazott lakossági és vállalkozói számlákra/számlacsomagokra vonatkozó devizakülföldi/devizabelföldi természetes- és nem természetes személyek

Részletesebben

Azonnali fizetési rendszer megvalósítása

Azonnali fizetési rendszer megvalósítása Azonnali fizetési rendszer megvalósítása 2017. 05. 24. Keretek, alapvetések, megoldandók (minden projekt résztvevőnek) 24/7/365-ös működés (folyamatos működés a karbantartások, upgrade-ek alatt is). Tranzakciók

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI ÓRAREND Érvényes: 2015. szeptember 7-től

SZOLGÁLTATÁSI ÓRAREND Érvényes: 2015. szeptember 7-től 2760 Nagykáta, Dózsa Gy. u. 10 SZOLGÁLTATÁSI ÓRAREND Érvényes: 2015. szeptember 7-től I. Belföldi forint fizetési ok JÓVÁÍRÁS Megbízás típusa GIRO-IG1 GIRO IG2 VIBER TERHELÉS Takarékszövetkezetünk nostro

Részletesebben

Hirdetmény. üzleti fizetési számla csomagra vonatkozóan. Hatályos: Közzétéve:

Hirdetmény. üzleti fizetési számla csomagra vonatkozóan. Hatályos: Közzétéve: Hirdetmény üzleti fizetési számla csomagra vonatkozóan Hatályos: 2014. 06.02. Közzétéve: 2014.06.04. TARTALOMJEGYZÉK I. Általános feltételek... 3 II. Üzleti Fizetési Számla Csomag díjszabás... 4 III. Átutalási

Részletesebben

Gyakorlati tapasztalatok:

Gyakorlati tapasztalatok: Tisztelt Kedvezményezett! A Pályázati e-ügyintézés felületén található új funkciók segítségével internetes úton, on-line kitöltő program alkalmazásával teljesíthetők 2014. június 07-től a jelentéstételi,

Részletesebben