Felvételi feladatok biológiából február 25.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felvételi feladatok biológiából 2006. február 25."

Átírás

1 Felvételi feladatok biológiából február Karikázd be a helyes választ! 1. Hajtásain tüskék vannak: a) Vadrózsa b)kökény c)mogyoró 2. Makktermése van: a) Bükk b)fekete bodza c) Som 3. Fészekhagyó madár a) Erdei fülesbagoly b) Feketerigó c) Tőkés réce 4. Rovarevő fogazata van: a) Róka b) Denevér c) Erdei egér 5. Szájában redős állkapocs található a) Szarvas b) Vaddisznó c) Éti csiga 6. A májusi cserebogár lárvája: a) Hernyó b) Nyű c) Pajor 7. Összetett levele van a) Burgonya b) Szilvafa c) Szőlő 8. Kétnyári növényünk a) Paprika b) Fejes káposzta c) Borsó 9. Főgyökérzete van a) Vöröshagyma b) Paradicsom c) Kukorica 10. A szarvasmarha kicsinye a) Ökör b) Borjú c) Csikó 2. Nemzeti Parkjaink 1. Melyik a legrégebbi nemzeti parkunk? 2. Melyik Nemzeti parkunkra illenek az alábbi jellemzők? a) Foltos szalamandra, cseppkőoszlop b) Szeres település, siketfajd, tőzegmohás láprét

2 c) Homokbucka, ősborókás, parlagi vipera 3. Relációanalízis A feladatban szereplő összetett mondatok két részből állnak, egy állításból és egy indoklásból. A két mondatrész igazságát külön-külön vizsgáld meg, ha igazak, akkor állapítsd meg van-e köztük összefüggés. Az állítások elé írd a megfelelő betűket. A: Az állítás önmagában igaz, az indoklás igaz és van közöttük összefüggés. B: Az állítás önmagában igaz, az indoklás önmagában igaz, de nincs közöttük összefüggés. C: Az állítás önmagában igaz, az indoklás hamis. D: Az állítás hamis, az indoklás önmagában igaz. E: Az állítás és az indoklás is hamis. 1. A vizek szennyezése a szárazföldi állatokra nem veszélyes, mert a természetes vizek öntisztulásra képesek 2. A madarakra sokféle csőrtípus jellemző, mert táplálékuk is többféle. 3. A mohák telepes élőlények, mert spórákkal szaporodnak. 4. A zöld növények szerves anyagokat vesznek fel, mert a növényeket fogyasztják a másodlagos fogyasztók. 5. A levegő páratartalma állandóan és folyamatosan növekszik, mert a párolgás növeli a légkör páratartalmát. 4. Melyikre igazak az állítások? Írd a megfelelő betűt az állítás előtti vonalra! A) szarvasbogár B) erdei vöröshangya C) keresztespók D) mindhárom E) egyik sem 1. a hímeknek két pár hártyás szárnyuk van 2. kifejléssel fejlődnek 3. fedőszárnyuk van 4. a hímek rágója hatalmas szarvvá módosult 5. ízeltlábú állatok 6. két testtájuk van 7. lárvái korhadó fában élnek 8. rovarállamokban élnek 9. méregmirigyük van

3 10. ragadozó 11. külső kitinvázuk van 12. külső vázuknak nincs szerepe a mozgásban 5. Olvasd el az alábbi szövegrészletet majd válaszolj a kérdésekre! Az undok hernyókból lesznek a tarka pillangók. De belőlük élnek a fúrós darazsak is. A fúrós darazsakat elkapja a légykapó. A légykapót a karvaly. De a karvaly sem él örökké, egyszer lehull, s elemésztik a nyüvek, a hangyák. A hangyákat a nyaktekercs írtja: kilyukasztja a hangyabolyt, s a kitóduló hangyák úgy tapadnak hosszú nyelvére, mint a lépvessszőre. Még a hangyatojást is felpicézgeti a nyelve hegyére. Míg el nem kapja egyszer a róka. Aztán a róka is elpusztul egyszer, s testét a nyüvek, a hangyák mellett gyakran a fürge cickányok is kikezdik. A cickányokat viszont megint elkaphatja a róka, de a vadmacska is. A baglyok is kapkodják, meg az egerészölyv, a bakcsó. Fészkét a vaddisznó túrja ki. És így tovább. Az elhullott állatokon élő nyüvekből legyek lesznek, a legyek fennakadnak a pókok hálóján, de a béka is elcsípheti őket, a békát a gólya, vagy akár megint a cickány így megy ez a végtelenségig. Varga Domonkos 1. Milyen helyet foglal el a táplálékhálózatban? Hangya Egerészölyv Hernyó 2. Mi a hangyatojás? 3. Állíts össze a szöveg alapján egy legalább négytagú táplálékláncot! 4. A szövegben aláhúzott élőlényeket helyezd el a halmazokban. Nevezd meg a betűvel jelölt csoportokat! A B C D E Koronás keresztes pók béka F gólya

4 6. Kösd össze a kültakarót a hozzá tartozó légzőszervvel! Jelöld csillaggal a gázcserét lebonyolító kültakarókat! 7. Írd az állatok képei alá a szaporodásukra jellemző rövidítést! Egy helyre többet is írhatsz. Km: külső megtermékenyítés Bm: belső megtermékenyítés Mt: meszes héjú tojás Lt: lágy héjú tojás A: anyaméhben fejlődő utód 8. Egészítsd ki a mondatokat! A víz.. hűl le és melegszik fel a levegőnél, ezért ebben a közegben a hőingadozás. A vízben kevés. oldódik, ami.. az élőlények elterjedését. A partközeli nyílt vizekben élő. folytathatnak lebegő életmódot, és rögzülhetnek gyökérrel is az aljzathoz. A partközeli sáv jellegzetes növényzete a Az itt élő növények a vízben gyökereznek, de a szén-dioxidot és az oxigént a levegőből veszik fel. A partokon, a víz közelében a vízborítást jól tűrő fák, például.. élnek. A vízben élő állatok teste.., így kisebb ellenállással képesek úszni. A folyami rák kitinpáncéljába. is rakódik, ettől nagyon kemény. Teste fejtorra és

5 tagolódik, a fejtoron járólábat visel, melyekkel az aljzaton mozog. Első pár lába. végződik. 9. Állítsd számozással fejlettségi sorrendbe a felsoroltakat! A legegyszerűbbel kezd! A megadott helyekre írj egy-egy példafajt is! Testfelépítés: a) virágos b) telepes c) egysejtű d) virágtalan, hajtásos pl: e) virág, termés Szaporodás: a) magházban fejlődő maggal b) spórával c) maggal d) kettéosztódással pl: Fejlődés: a) spóra előtelep b) spóra gombafonal c) mag csíranövény 6 pont 7 ont 10. A környezet és a szervezet közötti anyagcserének mely folyamataira utalnak az ábrák? Írd a vonalakra! Rajzold a négyzetekbe az ábrázolt részeknek megfelelő szerveket!

6 1. Karikázd be a helyes választ! 1. Csonthéjas termésű növényünk: a) Birs b) Meggy c) Körte 2. Pillangós virágú növényünk: a) Bab b) Petrezselyem c)fokhagyma Felvételi feladatok biológiából (Pót) március Fiókái fészekhagyók: a) Házi galamb b) Molnárfecske c) Házi lúd 4. Ragadozó életmódú állat: a) Házi méh b) Házi egér c) Házi macska 5. Fejlődése nem teljes átalakulás a) Májusi cserebogár b)káposztalepke c) Földigiliszta 6. Lemezes csőre van: a) Házityúk b) Házi kacsa c) Feketerigó 7. Összetett levele van a) Burgonya b) Szilvafa c) Szőlő 8. Kétnyári növényünk a) Paprika b) Fejes káposzta c) Borsó 9. Három pár ízelt lába van: a) Kullancs b) Folyami rák c) Lótücsök 10. Kétlaki növény: a) Erdeifenyő b) Kocsányos tölgy c) Fűzfa 2. Nemzeti Parkjaink

7 1. Melyik a legfiatalabb Nemzeti parkunk? 2. Melyik Nemzeti parkunkra illenek az alábbi jellemzők? a) Szikesek, daru, rackajuh: b) Fennsík, ősember, őserdő : 3. Relációanalízis A feladatban szereplő összetett mondatok két részből állnak, egy állításból és egy indoklásból. A két mondatrész igazságát külön-külön vizsgáld meg, ha igazak, akkor állapítsd meg van-e köztük összefüggés. Az állítások elé írd a megfelelő betűket. A: Az állítás önmagában igaz, az indoklás igaz és van közöttük összefüggés. B: Az állítás önmagában igaz, az indoklás önmagában igaz, de nincs közöttük összefüggés. C: Az állítás önmagában igaz, az indoklás hamis. D: Az állítás hamis, az indoklás önmagában igaz. E: Az állítás és az indoklás is hamis. 1. A vizek szennyezése a szárazföldi állatokra nem veszélyes, mert a talaj hatással van a vizek tisztaságára. 2. A madarak minden éghajlati övben élnek, mert testhőmérsékletük változó. 3. A nyitvatermők virágos növények, mert erdőalkotó fajaik is vannak. 4. Az állatok aktivitását befolyásolja a fény, mert minden állat képes érzékelni a fényt. 5. Az egyszikűekhez többnyire lágyszárú nyitvatermők tartoznak, mert az egyszikűek virágtakaró levelei nem különülnek el csésze és sziromlevelekre. 4. Melyikre igazak az állítások? Írd a megfelelő betűt az állítás előtti vonalra! A) sáskák B) tücskök C) lepkék D) mindhárom E) egyik sem 1. rovarok 2. két pár pikkelyes szárnyuk van 3. másodlagos fogyasztók 4. nektárevők 5. mindenevők 6. a kifejlett állatok zöld növényi részeket fogyasztanak 7. három pár lábuk van 8. petékkel szaporodnak 9. teljes átalakulással fejlődnek 10. szívó szájszervük van

8 5. Az ábra tanulmányozása után válaszolj a kérdésekre! 1. Válaszd ki és írd le a gerinces állatok sorszámait! 2. Milyen helyet foglal el a táplálékhálózatban? A 11-es számú állat A 2-es számú állat A 3-as számú állat 3. Milyen csoportokba sorolható a 12-es számú állat? 4. Melyek a 7-es számú állat főbb testtájai? 5. Milyen szakaszokból áll a 9-es számú állat egyedfejlődése? Hogy nevezzük ezt a folyamatot? 6. Rendezd halmazokba a szavakat! Csak a betűjeleket írd be! a) két sziklevél f) mag b) maghéj g) gyököcske c) táplálószövet h) egy sziklevél d) termésfal i) termés e) rügyecske j) szemtermés Babszem Kukoricaszem

9 7. Írd az állatok képei alá a szaporodásukra jellemző rövidítést! Egy helyre többet is írhatsz. Km: külső megtermékenyítés Bm: belső megtermékenyítés Mt: meszes héjú tojás Lt: lágy héjú tojás A: anyaméhben fejlődő utód 8. Egészítsd ki a mondatokat! Az állatok életfolyamataihoz szükséges. felvételét és a termelődő.. leadását légzésnek nevezzük. A kis testű, vékony kültakaróval rendelkező állatok esetében a légzés történik. Így lélegzik a.. Az ízeltlábúak közül a rákok.. a rovarok. lélegeznek. A halak kopoltyúja a oxigént képes felvenni, légzésük intenzitását a. és a mozgása mutatja. A gerincesek közül a kétéltűek tüdeje a.. ezért még jelentős szerepet kap a. is. A madarak tüdejéhez.. kapcsolódnak. 9. Mely növényi szervek alakulnak ki a képen látható növények fejlődése során?

10 A) B) C) D) Karikázd be a legfejlettebb növény betűjelét és indokold választásodat! 10. Jegyezd le a részek nevét és a fotoszintézis folyamatához kapcsolódó feladatát!

11 1) feladat 1 a 2 a 3 c 4 b 5 a 6 c 7 a 8 b 9 b 10 b 2) feladat 1 Hortobágyi Nemzeti Park 2 a) Aggteleki Nemzeti Park b) Őrségi Nemzeti Park c) Kiskunsági Nemzeti Park 3) feladat 1 D 2 A 3 B 4 E 5 - D 4) feladat 1 B 2 C 3 A 4 A 5 D 6 C 7 A 8 B 9 C 10 C 11 D 12 - E 5) feladat 1 lebontó / csúcsragadozó / elsődleges fogyasztó 2 a hangyák petéi 3 növény hernyó fúvós darázs légykapó karvaly (vagy más jó tápláléklánc) 4 A ízeltlábúak B gerincesek C rovarok Fúros darázs Koronás keresztes pók D emlősök Cickány Vaddisznó E kétéltűek béka Hangya F madarak Gólya Nyaktekercs Légykapó

12 6) feladat a) D) b) C) c) B) gázcserét lebonyolító kültakaró A) és D) 7) feladat Bm, A Km Bm Bm, Mt 8) feladat 1 lassabban 2 kisebb 3 oxigén 4 korlátozza 5 hínárnövények 6 nádas 7 fűz/nyár 8 áramvonalas 9 mészsó 10 potroha 11 5 pár 12 - ollóban 9) feladat Testfelépítés: d) harasztok (vagy más jó példa) Szaporodás: d) egysejtűek (vagy más jó példa) Fejlődés: ) feladat a) tápanyagfelvétel (táplálkozás) b) légzés c) párologtatás d) e) március 01. Felvételi feladatok biológiából (Pót)

13 1) feladat 1 b 2 a 3 c 4 c 5 c 6 b 7 a 8 b 9 c 10 c 2) feladat 1 Őrségi Nemzeti Park 2 a) Hortobágyi Nemzeti Park b) Bükki Nemzeti Park 3) feladat 1 D 2 C 3 B 4 C 5 D 4) feladat 1 D 2 C 3 E 4 C 5 B 6 A 7 D 8 D 9 C 10 - C 5) feladat 1 1, 2, 3, 4, 8, 10, 11, 14, 2 11) csúcsragadozó 2) elsődleges fogyasztó 3) másodlagos fogyasztó 3 Puhatestűek / csigák 4 fejtor és potroh 5 pete lárva báb kifejlett rovar=teljes átalakulás 6) feladat Babszem Kukoricaszem a, f, b, e, c, d, h, i, j, g, 7) feladat Bm, Lt Bm, Mt Km Km 8) feladat 1 O 2 2 CO 2 3 a kültakarón keresztül 4 például a földigiliszta (vagy más jó példa)

14 5 kopoltyúval 6 légcsövekkel 7 vízben oldott 8 kopoltyúfedő 9 száj 10 legfejletlenebb 11 bőrlégzés 12 légzsákok 9) feladat A) egyik sem B) gyökér, szár, levél, virág C) gyökér szár, levél D) gyökér, szár, levél, virág, termés Legfejlettebb növény D) mert minden növényi szerv megjelenik 10) feladat gyökérszőr, víz és ásványi, anyag felvétel 2. szállító nyaláb, anyagszállítás 3. gázcserenyílás, O 2 felvétel, CO 2 leadás 4. zöld színtest, táplálék készítés

Rendszertan - Összefoglalás -

Rendszertan - Összefoglalás - Rendszertan - Összefoglalás - Az első tudományos rendszertant Carl Linné alkotta meg. Munkásságát hazánkban Kitaibel Pál, a magyar Linné folytatta. A mai tudományos rendszertan testfelépítés és hasonlóság,

Részletesebben

2. forduló megoldások

2. forduló megoldások BIOLÓGIA 7. évfolyamos tanulók számára 2. forduló megoldások 1, Egészítsd ki a táblázat hiányzó részeit! A táblázat utáni feladatok által felkínált lehetőségek közül válassz! A kiválasztott betűt jelöld

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

TÁJAK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK

TÁJAK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK TOMPÁNÉ BALOGH MÁRIA KÖRNYEZETEM ÉLÔ TÁJAK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK Biológia TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK Évfolyam 2 7 0 éves tanulók részére... a tanuló neve pauz westermann VIZES ÉLÔHELYEK A) változat. a) Rajzold

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve.

Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK 12 ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE. ... a tanuló neve. Tompáné Balogh Mária TERMÉSZETISMERET BARANGOLÁS HAZAI TÁJAKON TÉMAZÁRÓ FELEDATOK ÉVES TANULÓK RÉSZÉRE....... a tanuló neve pauz westermann HAZAI ERDÔK A VÁLTOZAT 1. Nevezd meg és jellemezd az ábrázolt

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:.. Csapatnév:.

Részletesebben

Az állatok evolúciója

Az állatok evolúciója Az állatok evolúciója Az állatvilág rendszere A gerincesek osztályai Általános jellemzés: - fej, törzs, végtagok, farok - csontos v. porcos szilárdító belső váz - mozgás: vázhoz tapadó harántcsíkolt izmok

Részletesebben

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr.

Rendszertan. biol_7_rendszertan.notebook. April 23, 2013. Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28. ápr. 23 12:51. ápr. Rendszertan Osztályzat: «grade» Tárgy: Biológia Dátum:«date» ápr. 23 12:28 1 A rendszerezés alapegysége: A csoport B halmaz C faj D törzs E osztály F ország ápr. 23 12:51 2 A faj jellemzői: A A faj egyedei

Részletesebben

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 3. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP

Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért. 2015/2016-os tanév október 21. VERSENYLAP Az általános iskolák biológiaversenyének iskolai fordulója a Proteus-elismerésért 2015/2016-os tanév 2015. október 21. VERSENYLAP Kedves Versenyző! Mielőtt válaszolnál a kérdésekre, figyelmesen olvasd

Részletesebben

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont MINDKETTŐ EGYIK SEM KAÁN KÁROLY XXIV. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont 1. feladat.. NÉGYFÉLE VÁLASZTÁS

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ...

KÖRNYEZETISMERET. TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK 4. osztályos tanulók részére. Élô és élettelen természet. Tompáné Balogh Mária. ... Tompáné Balogh Mária KÖRNYEZETISMERET Élô és élettelen természet TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK. osztályos tanulók részére............. a tanuló neve pauz westermann AZ ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN TERMÉSZET ALAPISMERETEI.

Részletesebben

Témazáró dolgozat. A növények országa.

Témazáró dolgozat. A növények országa. Témazáró dolgozat. A növények országa. 1.feladat. Mit jelentenek az alábbi fogalmak? fotoszintézis, telepes növények kétivarú virág egylaki növény egyszikű növény 2.feladat. Jellemezze a vörösmoszatok

Részletesebben

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényeihez. általános iskolások részére VEZETŐFÜZET a Kalanderdő tanösvényeihez általános iskolások részére Kedves Olvasó! A Kalanderdő kitűnő terep a játékra, ügyességed próbára tételére, és egyúttal lehetőség a természet megismerésére is.

Részletesebben

11. évfolyam esti, levelező

11. évfolyam esti, levelező 11. évfolyam esti, levelező I. AZ EMBER ÉLETMŰKÖDÉSEI II. ÖNSZABÁLYOZÁS, ÖNREPRODUKCIÓ 1. A szabályozás információelméleti vonatkozásai és a sejtszintű folyamatok (szabályozás és vezérlés, az idegsejt

Részletesebben

Magyarország élővilága (6. osztály) Segédanyag a sikeres felkészüléshez

Magyarország élővilága (6. osztály) Segédanyag a sikeres felkészüléshez Magyarország élővilága (6. osztály) Segédanyag a sikeres felkészüléshez Erdők élővilága Lombhullató- és tűlevelű erdők fáinak, cserjéinek jellemzői (szervek jellemzése, megporzási módjuk, terméstípusaik,

Részletesebben

Amazónia varázslatos állatvilága

Amazónia varázslatos állatvilága Amazónia varázslatos állatvilága Az Amazonas-medence állatvilága Óriási fajgazdagság. (egysejtűek, férgek, rovarok /lepkék, bogarak kicsik és óriásiak/ különféle kétéltűek, hüllők és emlősök) Nappal az

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai:

Szaporodás formák. Szaporodás és fejlődés az élővilágban... 12/4/2014. Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Szaporodás és fejlődés az élővilágban... Szaporodás formák Ivartalan Genetikailag azonos utód Módozatai: Osztódással Bimbózással (hidra) Vegetatív szaporodás Partenogenézis (parthenosszűz, genézis-nemzés)

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 8. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. :olyan egyedek összessége, amelyek felépítése, életműködése, élettérigénye

Részletesebben

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz

Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Tanmenet a Mándics-Molnár: Biológia 9. Emelt szintű tankönyvhöz Óraszám Cím 1. Áttekintés Megjegyzés 2. Az élet természete rendezettség, szerveződés szintek 3. Az élet természete anyagcsere, szaporodás,

Részletesebben

SZKB_102_03. Tóban és tóparton

SZKB_102_03. Tóban és tóparton SZKB_102_03 Tóban és tóparton DIAK_2evfolyam.indd 23 2007.07.30. 10:37:27 DIAK_2evfolyam.indd 24 2007.07.30. 10:37:28 DIÁKMELLÉKLET TÓBAN ÉS TÓPARTON 2. ÉVFOLYAM 25 D1 Tóban és tóparton élő állatok A A

Részletesebben

SLOVENSKÁ KOMISIA BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY IUVENTA BRATISLAVA B I O L O G I C K Á O L Y M P I Á D A 40. ročník - školský rok 2005/2006 O k r e s n é k o l o Kategória D maďarská verzia 6. - 7. ročník základnej

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 Iskola neve:. Csapat neve:.. Csapattagok neve:. Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny 3. évfolyam I. forduló 2014. november 19. 1. a) Fejtsétek meg a rejtvényt! 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Részletesebben

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ 2 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk a 2012/2013. tanév biológia tantárgyi versenyének megyei döntőjén! Gratulálunk az iskolai fordulón elért eredményedhez,

Részletesebben

Fogalmak: fejlődéstörténeti rendszer, prokarióták, egysejtű eukarióták, növények, gombák, állatok országa Csomópontok:

Fogalmak: fejlődéstörténeti rendszer, prokarióták, egysejtű eukarióták, növények, gombák, állatok országa Csomópontok: Végtelen változatosság-a rendszerezés szükségessége Fogalmak: fejlődéstörténeti rendszer, prokarióták, egysejtű eukarióták, növények, gombák, állatok országa a legfontosabb rendszertani kategóriák az élővilág

Részletesebben

NEMZETI KÖRNYEZETÜGYI INTÉZET TISZÁNTÚLI KIRENDELTSÉG

NEMZETI KÖRNYEZETÜGYI INTÉZET TISZÁNTÚLI KIRENDELTSÉG NEMZETI KÖRNYEZETÜGYI INTÉZET TISZÁNTÚLI KIRENDELTSÉG HERMAN OTTÓ VERSENY 6-7. ÉVFOLYAM I. FORDULÓ 2014. ÁPRILIS 30. I. Kérdések Herman Ottó életéről Válaszolj a kérdésekre az értékelő lapon. 1. Hol és

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM. SZERZŐK: Szabóné Déri Ágota, Zsikla Mária

TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM. SZERZŐK: Szabóné Déri Ágota, Zsikla Mária TERMÉSZETISMERET 5-6. ÉVFOLYAM SZERZŐK: Szabóné Déri Ágota, Zsikla Mária Természetismeret földrajz 5. ÉVFOLYAM Évi óraszám: 37 Heti óraszám: 1 Javasolt óraterv Témák Óraszámok felhasználása Összes óraszám

Részletesebben

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal

Az élőlény és környezete. TK: 100. oldal Az élőlény és környezete TK: 100. oldal Élettelen környezeti tényezők: víziben: fény, hő, nyomás, sókoncentráció, oxigén és szén-dioxid tartalom szárazföldön: napfény, hő, csapadék, levegő összetétel,

Részletesebben

Növények a vizek partján

Növények a vizek partján Növények a vizek partján 1. Írj fajokat a betûvel jelölt növényövekhez! a) lebegõ hínár b) gyökerezõ hínár c) nádas d) sás e) rét f) ligeterdõ a)... b)... c)... d)... e)... f)... 2. Nevezd meg a rajzokon

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Rovarok testfelépítésének (házi légy és krumplibogár) vizsgálata mikroszkóppal

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Rovarok testfelépítésének (házi légy és krumplibogár) vizsgálata mikroszkóppal TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Rovarok testfelépítésének (házi légy és krumplibogár) vizsgálata mikroszkóppal A gerinctelen állatok közé tartozik az ízeltlábúak

Részletesebben

Messzelátó III. Forduló 2015. 3-4. osztály. Párosítsátok össze a szólásokat, közmondásokat a jelentésükkel!

Messzelátó III. Forduló 2015. 3-4. osztály. Párosítsátok össze a szólásokat, közmondásokat a jelentésükkel! Iskola: Osztály: Csapattagok neve (3fő): 1. feladat Messzelátó III. Forduló 2015. 3-4. osztály Párosítsátok össze a szólásokat, közmondásokat a jelentésükkel! 1. A föld alól is előteremti. a) Nagyon buta.

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 17. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényéhez. általános iskolások részére

VEZETŐFÜZET. a Kalanderdő tanösvényéhez. általános iskolások részére VEZETŐFÜZET a Kalanderdő tanösvényéhez általános iskolások részére Kedves Olvasó! A Kalanderdő kitűnő terep a játékra és ügyességed próbára tételére, de egyúttal lehetőség a természet megismerésére is.

Részletesebben

Fajfenntartó viselkedés

Fajfenntartó viselkedés Fajfenntartó viselkedés Az állatok viselkedésének egyik alapvető megnyilvánulása a szaporodással kapcsolatos viselkedés. Ez az ivarérettséget elért egyedekre jellemző és a legtöbb fajnál meghatározott

Részletesebben

BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 47. ročník školský rok 2012/2013 Krajské kolo Kategória C

BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 47. ročník školský rok 2012/2013 Krajské kolo Kategória C BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 47. ročník školský rok 2012/2013 Krajské kolo Kategória C 8. 9. ročník základnej školy 3. a 4. ročník gymnázia s osemročným štúdiom Gyakorlati-elméleti rész Feladatok 1. Oldd meg a

Részletesebben

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei

Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei Biológia 7. évfolyam osztályozó- és javítóvizsga követelményei 1. Forró éghajlati övezet: növényzeti övei, az övek éghajlata, talaja esőerdő, trópusi lombhullató erdőszerkezete, szavanna, sivatagok jellemzése

Részletesebben

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre!

1. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! Megoldás. Egységben az erő! (5p) A következő két szöveg és eddigi tudásod alapján válaszolj a kérdésekre! A mikorrhiza (gomba-gyökér kapcsolat) a növény tápanyagellátásában játszik lényeges szerepet, azon

Részletesebben

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5.

Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Azonosság-különbözıség: 1., 2., 3., 4. Irányok, téri tájékozódás: 6., 7., 13. Szintézis: 6. Számfogalom, bontás: 7. Következtetés: 5. Összes lehetıség megtalálása: 3. Figyelem fejlesztése: 1., 2., 3.,

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

az I. kategória (7-8. évfolyam) feladatlapja

az I. kategória (7-8. évfolyam) feladatlapja 2004/2005. tanév I. forduló az I. kategória (7-8. évfolyam) feladatlapja Versenyző neve:... évfolyama: Iskolája : Település : Felkészítő szaktanár neve:.. Megoldási útmutató A verseny feladatait nyolc

Részletesebben

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Magyarországi Evangélikus Egyház Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Témakörök Biológia Osztályozó vizsgákhoz 2012/2013 9. Természettudományos Osztálya-kémia tagozat A növények életműködései Légzés és kiválasztás Gázcserenylások működése Növényi párologtatás vizsgálata

Részletesebben

Versenyző iskola neve:.. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Versenyző iskola neve:.. Település:... Csapat neve:... Csapattagok nevei:... Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskola TERMÉSZETISMERET TANMENET 5. OSZTÁLY. Készítette: Kampitsné Gaál Lívia

Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskola TERMÉSZETISMERET TANMENET 5. OSZTÁLY. Készítette: Kampitsné Gaál Lívia Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskola TERMÉSZETISMERET TANMENET 5. OSZTÁLY Készítette: Kampitsné Gaál Lívia Óra Tananyag Felépítés, működés Fogalmak Folyamatok, A képességfejlesztés jellemzői:

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 13. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

O b v o d n é k o l o Kategória D

O b v o d n é k o l o Kategória D SLOVENSKÁ KOMISIA BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY Číslo súťažiaceho:... B I O L O G I C K Á O L Y M P I Á D A 44. ročník školský rok 2009/2010 O b v o d n é k o l o Kategória D 6. 7. ročník základnej školy a 1.,

Részletesebben

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg!

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg! Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Ki adta fel az apróhirdetéseket? a. Futóversenyre várom mezei rokonaim jelentkezését! Döntsük el ki a gyorsabb! Üregi kollégák

Részletesebben

Természetismeret 6. osztály

Természetismeret 6. osztály MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK

BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK Dr. Paál Tamásné Natúra sorozat BIOLÓGIA 7. ELLENŐRZŐ FELADATLAPOK (Raktári száma: RE00774/F) Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest 1. A) feladatlap megoldásai A trópusi területek természetes élővilága 1. feladat

Részletesebben

Miért épp a csoportmunka? K. Nagy Emese

Miért épp a csoportmunka? K. Nagy Emese Miért épp a csoportmunka? K. Nagy Emese Iskolai munkánk során pozitív eredményről számolhatunk be a csoportmunkák közösségfejlesztő hatását illetően. Míg a frontális tanítási órán mi, nevelők cselekszünk

Részletesebben

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó

I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó Szóbeli tételek I. kategória II. kategória III. kategória 1. Jellemezd a sejtmag nélküli szervezeteket, a baktériumokat. Mutasd be az emberi betegségeket okozó baktériumokat és a védőoltásokat! 2. Jellemezd

Részletesebben

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM Tompáné Balogh Mária ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM A fák birodalma Környezetismeret TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0. kiadás Évfolyam 0... A tanuló neve pauz westermann kiadó ÔSZ A PARKBAN A.

Részletesebben

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok

Vizek, vízpartok élővilága, gerinctelen állatok A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Vizek parányi élőlényeinek megismerése Iszaplakó kagyló megfigyelése Ízeltlábúak a vízben és a vízparton Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: vízminta (patak, tó,

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem állatok 4. évfolyam Juh A köznyelv inkább birkának nevezi ezt a bégető állatot. Tülkös szarvú, páros ujjú patás. Az egyik legrégebben háziasított állat. Bizonyos fajtái

Részletesebben

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is!

ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Szöveg és illusztráció: Bogárszakértő: bogár Találd meg... ugyanazt a legyet 15-ször a könyvben! De vigyázz, akad köztük szélhámos is! Ki lakik idebenn Mindenféle bogár 6 Imádkozó sáska 38 Bogárlesen 8

Részletesebben

Kedves Ifjú Biológus!

Kedves Ifjú Biológus! A versenyző neve: Elért pontszám: A versenyző sorszáma: Kedves Ifjú Biológus! Szeretettel köszöntünk a Bókay Árpád Országos Biológiaverseny döntőjén. A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésedre.

Részletesebben

Biológiai fogalmak 5. osztály

Biológiai fogalmak 5. osztály Biológiai fogalmak 5. osztály Állatok: olyan élőlények, melyek testüket már csak más élőlények testének szerves anyagából képesek felépíteni, és helyüket vagy helyzetüket aktívan képesek változtatni. Állkapocs:

Részletesebben

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM

MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM MINIMUM KÖVETELMÉNYEK BIOLÓGIÁBÓL Felnőtt oktatás nappali rendszerű képzése 10. ÉVFOLYAM I. félév Az élőlények rendszerezése A vírusok Az egysejtűek Baktériumok Az eukariota egysejtűek A gombák A zuzmók

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 12. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

A. B. C. D. Sorszám(jelige):.. MINDKETTŐ EGYIK SEM

A. B. C. D. Sorszám(jelige):.. MINDKETTŐ EGYIK SEM MINDKETTŐ EGYIK SEM KAÁN KÁROLY XXIII. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2015. Sorszám(jelige):.. Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont 1. feladat.. NÉGYFÉLE VÁLASZTÁS

Részletesebben

Helyi tanterv Természetismeret 5. évfolyam számára

Helyi tanterv Természetismeret 5. évfolyam számára Helyi tanterv Természetismeret 5. évfolyam számára Alapelvek, célok és feladatok Napjaink környezeti problémái és a fogyasztói társadalom által kínált, gyakran egészségkárosító életmódra csábító megoldások

Részletesebben

A vízi ökoszisztémák

A vízi ökoszisztémák A vízi ökoszisztémák Az ökoszisztéma Az ökoszisztéma, vagy más néven ökológiai rendszer olyan strukturális és funkcionális rendszer, amelyben a növények, mint szerves anyag termelők, az állatok mint fogyasztók,

Részletesebben

Nagy Erika. Biológiából Ötös. 7. osztályosoknak. www.biologia.ws

Nagy Erika. Biológiából Ötös. 7. osztályosoknak. www.biologia.ws Nagy Erika Biológiából Ötös 7. osztályosoknak www.biologia.ws 1 Készítette: Nagy Erika 2009 Társszerző: Kasszán Zsuzsanna MINDEN JOG FENNTARTVA! Jelen kiadványt vagy annak részeit tilos bármilyen eljárással

Részletesebben

Melléklet a Természetismeret című részhez

Melléklet a Természetismeret című részhez Melléklet a Természetismeret című részhez szakszavak Tk.5é/1 szakszavak Tk.4k/2 szakszavak Tk.4k/3 szakszavak Tk.4k/4 főgyökér ásványi anyagok állat ág öntözés átalakulás ásványi anyagok állat palántaágy

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY. 4. évfolyam ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014. A tanuló neve: Az iskola címe: (helység) A felkészítő tanár neve:

TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY. 4. évfolyam ORSZÁGOS DÖNTŐ 2014. A tanuló neve: Az iskola címe: (helység) A felkészítő tanár neve: APÁCZAI KÖNYVKIADÓ ÉS KÖNYVTERJESZTŐ KFT. SZIVÁRVÁNY HETED 7 HATÁRON 9502 Celldömölk, Pf. 6 Tel.: 95/525-018, Fax: 95/525-027, e-mail: szivarvany@apaczai.hu TERMÉSZETISMERET LEVELEZŐS TANULMÁNYI VERSENY

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM Célok Tanulói teljesítmények növelése Tanulási motiváció kialakítása tevékenység, megfigyelés,

Részletesebben

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket.

Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. Lassan 17 éve Szolnokon élek a Széchenyi lakótelepen, így bőven volt alkalmam kiismerni a lakhelyemhez közeli területeket. A lakóteleptől északra helyezkedik el a Széchenyi Parkerdő, ami a köztudatban

Részletesebben

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához

I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához I. Útmutató a tankönyvcsalád használatához A gimnáziumi biológia tankönyvek átdolgozott kiadása, felépítésében a kerettanterv előírásait követi. Ennek megfelelően: a 10. osztályos tankönyvben Az élővilág

Részletesebben

AZ 5. ÉVFOLYAMOS TERMÉSZETISMERET TANTÁRGY TANMENETJAVASLATA

AZ 5. ÉVFOLYAMOS TERMÉSZETISMERET TANTÁRGY TANMENETJAVASLATA AZ 5. ÉVFOLYAMOS TERMÉSZETISMERET TANTÁRGY TANMENETJAVASLATA Az 5. évfolyamos természetismeret témakörei a tankönyvben Évi óraszám: 72 (heti 2) 5. évfolyam Témakör Leckék száma Élet a kertben 11 Anyagok

Részletesebben

Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! A feladatlap hazavihető!

Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! A feladatlap hazavihető! KAÁN KÁROLY XIV. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY TERÜLETI FORDULÓ 2006. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! A feladatlap hazavihető! 1. feladat

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

1. óra Erdő növényei. Az erdő az élőlények életközössége

1. óra Erdő növényei. Az erdő az élőlények életközössége 1. óra Erdő növényei. Az erdő az élőlények életközössége Az erdő legjellemzőbb élőlényei a fák, de sok más élőlénynek is védelmet, biztonságot és élelmet nyújtanak. Az erdő életközösség. Az erdő növényei

Részletesebben

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből.

Felkészülés: Berger Józsefné Az ember című tankönyvből és Dr. Lénárd Gábor Biologia II tankönyvből. Minimum követelmények biológiából Szakkközépiskola és a rendes esti gimnázium számára 10. Évfolyam I. félév Mendel I, II törvényei Domináns-recesszív öröklődés Kodomináns öröklődés Intermedier öröklődés

Részletesebben

Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT NYOMTATOTT NAGY BETŰKKEL MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! A feladatlap hazavihető!

Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT NYOMTATOTT NAGY BETŰKKEL MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! A feladatlap hazavihető! KAÁN KÁROLY XVI. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY TERÜLETI FORDULÓ 2008. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT NYOMTATOTT NAGY BETŰKKEL MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! A feladatlap

Részletesebben

BIOLÓGIA verseny 8. osztályosoknak

BIOLÓGIA verseny 8. osztályosoknak BIOLÓGIA verseny 8. osztályosoknak Kedves 8. osztályos diák! A feladatsort az előzőhöz hasonlóan állítottuk össze. A feladatsorhoz szintén csatoltunk egy megoldó lapot. Kérjük, hogy ezt küld be nekünk

Részletesebben

A feladatokat az iskola honlapján tudjátok megnézni, vissza csak a megoldólapot kell hoznotok, április 25-ig.

A feladatokat az iskola honlapján tudjátok megnézni, vissza csak a megoldólapot kell hoznotok, április 25-ig. ZÖLDKÖZNAPOK 2013 2014, III. FORDULÓ A Zöldköznapok versenyünk utolsó fordulóját tartjátok a kezetekben. Változatlanul a talaj és a levegő körül forognak a kérdések. A feladatokat az iskola honlapján tudjátok

Részletesebben

a II. kategória (9-10. évfolyam) feladatlapja

a II. kategória (9-10. évfolyam) feladatlapja 2004/2005. tanév I. forduló a II. kategória (9-10. évfolyam) feladatlapja Versenyző neve:... évfolyama: Iskolája : Település : Felkészítő szaktanár neve:.. Megoldási útmutató A verseny feladatait kilenc

Részletesebben

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2004. május 18. du. ÚTMUTATÓ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2004. május 18. du. ÚTMUTATÓ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ B I O L Ó G I A ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2004. május 18. du. ÚTMUTATÓ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ Minden feladat megoldását a megoldólapon kell beadnia. Az írásbeli felvételi dolgozat egyúttal

Részletesebben

TANMENET BIOLÓGIA X. ÉVFOLYAM 2012/2013

TANMENET BIOLÓGIA X. ÉVFOLYAM 2012/2013 MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM TANMENET BIOLÓGIA X. ÉVFOLYAM 2012/2013 Készítette: ZÁRDAI-CSINTALAN ANITA 1. óra Év eleji ismétlés 2. óra Az élőlények rendszerezése 3. óra A vírusok A prokarióta és eukarióta

Részletesebben

1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük;

1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük; 1. Néhány híres magyar tudós nevének betűit összekevertük; Tudod-e, kik ők, es melyik találmány fűződik a nevükhöz az alább felsoroltak közül? MÁJUS NE ONNAN... találmánya:... SOK DELI NYÁJ... találmánya:...

Részletesebben

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G)

56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) 56. Belépés a gázcserenyílásokon (G) A peronoszpóra Plasmopara viticola A gomba micéliumai behatolnak a sztómákon* a növény szöveteibe és az élő sejtekből táplálkozik. Ennek következtében a megtámadott

Részletesebben

GERINCESEK TÖRZSE HALAK, KÉTÉLTŰEK, HÜLLŐK

GERINCESEK TÖRZSE HALAK, KÉTÉLTŰEK, HÜLLŐK GERINCESEK TÖRZSE HALAK, KÉTÉLTŰEK, HÜLLŐK 1. Egészítsd ki az ábrát a megadott feliratokkal! pitvar kamra oxigéndús vér véna kapillárisok artéria szén-dioxidos vér kopoltyú 2. Egészítsd ki a szöveget!

Részletesebben

MATEMATIKA VERSENY --------------------

MATEMATIKA VERSENY -------------------- Eötvös Károly Közös Fenntartású Általános Iskola 2013. és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 831 Vonyarcvashegy, Fő u. 8/1. 2. osztály MATEMATIKA VERSENY -------------------- név Olvasd el figyelmesen,

Részletesebben

Voda a jej okolie - 1. časť

Voda a jej okolie - 1. časť Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Kód ITMS: 26130130051 číslo zmluvy: OPV/24/2011 Metodicko pedagogické centrum Národný projekt VZDELÁVANÍM PEDAGOGICKÝCH

Részletesebben

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. május 20. du. ÚTMUTATÓ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ

B I O L Ó G I A. ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. május 20. du. ÚTMUTATÓ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ B I O L Ó G I A ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADATOK 2003. május 20. du. ÚTMUTATÓ A FELADATOK MEGOLDÁSÁHOZ Minden feladat megoldását a megoldólapon kell beadnia. Az írásbeli felvételi dolgozat egyúttal

Részletesebben

Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT NYOMTATOTT NAGY BETŰKKEL MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! A MEGOLDÁSRA 90 PERCED VAN!

Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT NYOMTATOTT NAGY BETŰKKEL MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! A MEGOLDÁSRA 90 PERCED VAN! KAÁN KÁROLY XIX. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2011. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT NYOMTATOTT NAGY BETŰKKEL MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! A MEGOLDÁSRA

Részletesebben

Gyakorlati- elméleti rész Feladatok

Gyakorlati- elméleti rész Feladatok BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA 47. ročník školský rok 2012/2013 Obvodné kolo Kategória D 6. 7. ročník základnej školy a 1. a 2. ročník gymnázia s osemročným štúdiom 1. Oldd meg a gyakorlati feladatot! Gyakorlati-

Részletesebben

BIOLÓGIA TANMENET. X. évfolyam 2013/2014

BIOLÓGIA TANMENET. X. évfolyam 2013/2014 MISKOLCI MAGISTER GIMNÁZIUM BIOLÓGIA TANMENET X. évfolyam 2013/2014 A 110/2012. (VI. 4.) Korm. rendelet és az 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet alapján készítette Zárdai-Csintalan Anita 1. óra Év eleji

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd az állatokat élőhelyük szerint! 1. 3:10 Normál tyúk vaddisznó szarvas szarvasmarha róka kecske Vadon élő állatok Ház körül élő állatok 2. kérdés nagyobb mint egy önálló oldal, ezért nem tud

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd a világtájakat! 1. 4:04 Normál Jelöld! G H északkelet észak kelet délkelet délnyugat nyugat dél északnyugat minden sorban pontosan egy helyes válasz van ŐVILÁGTÁJK MLLÉKVILÁGTÁJK Jelöld! Melyik

Részletesebben

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADAT (1999) MEGOLDÁSOK

BIOLÓGIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI FELVÉTELI FELADAT (1999) MEGOLDÁSOK BIOLÓI ÍRÁSBELI ÉRETTSÉI FELVÉTELI FELDT (1999) MEOLDÁSOK I. LÉZÉS Állapítsa meg, hogy az alábbi állatcsoportok közül melyikre (melyekre) vonatkoznak a sorszámozott állítások. Megoldólapjára a feladatok

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 7. osztály február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 7. osztály február 20. BIOLÓGIA VERSENY 7. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. feladat. Fogalomkeresés (10 pont) a. Fagocitózis, vagy endocitózis: az a folyamat, melynek során egy sejt a környezetében

Részletesebben

élőlények a talajban vízben szabadon lebegő élőlények

élőlények a talajban vízben szabadon lebegő élőlények SLOVENSKÁ KOMISIA BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY IUVENTA BRATISLAVA B I O L O G I C K Á O L Y M P I Á D A 41. ročník školský rok 2006/2007 O k r e s n é k o l o maďarská verzia Kategória C 8. - 9. ročník základnej

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. TITKOS NYELV SZAVANKÉNT 1 PONT Gyűjtsetek szavakat titkos nyelven! A példa: tábla. 3 percig dolgozhattok. 2. MELYIKET VÁLASSZAM? 10+1 PONT Színezzétek

Részletesebben

BIOTÉKA SOROZAT FELADATLAPOK MEGOLDÁSA

BIOTÉKA SOROZAT FELADATLAPOK MEGOLDÁSA BIOTÉKA SOROZAT dr. Franyó István FELADATLAPOK MEGOLDÁSA A TÁVOLI TÁJAK ÉLŐVILÁGA ÉS AZ ÉLŐLÉNYEK RENDSZERE (7. évf.) Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest 1. FELADATLAP A A trópusi övezet élővilága I. Írd az

Részletesebben

I. LÁTHATATLAN ÉLÕVILÁG. Élõ és élettelen

I. LÁTHATATLAN ÉLÕVILÁG. Élõ és élettelen I. LÁTHATATLAN ÉLÕVILÁG Élõ és élettelen 1. Válaszolj az alábbi kérdésekre! a) Mivel foglalkozik a biológia tudománya? b) Mi különbözteti meg az élõlényeket az élettelen anyagoktól?... 2. Sorold fel az

Részletesebben