Kedves Ifjú Biológus!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kedves Ifjú Biológus!"

Átírás

1 A versenyző neve: Elért pontszám: A versenyző sorszáma: Kedves Ifjú Biológus! Szeretettel köszöntünk a Bókay Árpád Országos Biológiaverseny döntőjén. A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. A feladatlapon tollal dolgozz, és jól olvasható számokat, betűket írj! A feladatoknál a négyzetek száma nem azonos a helyes válaszok számával. Köszönjük, hogy részt vettél a versenyen, a döntőhöz sok sikert kívánunk! Budapest, április 24. Krakkerné Berki Hajnalka szakmai vezető 1. feladat A kivetítőn 10 képet látsz. 10 A képek számát írd az élőlények neve előtti négyzetbe. Vigyázz, nem minden névhez kerül szám! Bakcsó Bíbic Bölömbika Bükkfa Csuka Fehér fűz Fehér nyár Gyurgyalag Jégmadár Juharfa Keszeg Kormorán Nagykócsag Réti csík Szajkó (mátyásmadár) Szárcsa Szilfa Szürke gém Tengelic Vizi csibe

2 Bókay Árpád Országos Biológiaverseny I. korcsoport 2. oldal 2. feladat A feladatok megoldása közben 10 hibát ejtettünk. 10 A megoldásban karikázd be a hibásan beírt betűket! C 1. Az orvosi piócát mutatja. L, M 2. Rovar. F 3. Áramvonalas testének kültakarója nyálkás, pikkelyes. N, I, H 4. Állandó testhőmérsékletű. A, B 5. Ostorral mozgó egysejtű élőlény. B 6. Olyan egysejtű, amely kizárólag szerves anyagokkal, baktériumokkal táplálkozik. N, K, I 7. Ujjai közt úszóhártya található. D, E 8. Nincs belső váza, kopoltyúval lélegzik. N, H 9. Lágyhéjú tojással szaporodik. N 10. Fiókái fészekhagyók. M, L 11. Átalakulásos fejlődésében a lárva állapotot báb állapot követi. I, G 12. A vízi életközösség csúcsragadozója lehet. M 13. Lárvái ragadozók. K, H 14. Hüllő. D, L, M 15. Szelvényezett teste 3 testtájra különül. K 16. Átalakulásos fejlődésű gerinces. L, D 17. Kifejletten rágó szájszerve van. C, M, L, D 18. Kitines kültakarójú. K, H, I, N 19. Kifejletten csak tüdővel lélegzik. G, F 20. Mozgását úszóhólyagja is segíti.

3 Bókay Árpád Országos Biológiaverseny I. korcsoport 3. oldal 3. feladat 15 Számokkal válaszolj! Fűzfa A B Erdei fenyő C D E F Nád G 1. Termése zárt magházban fejlődik. 2. A termős és porzós virágok ugyan azon a növényen találhatók. 3. Rovarporozta növény. 4. Legöregebb szárát törzsnek nevezzük. 5. Évelő növény. 6. Nincs termése, csak magja. 7. Virágos növény. 8. Föld alatti megvastagodott szárát gyöktörzsnek nevezzük. 9. Levélváltása folyamatos. 10. Szárölelő, mellékeres levelei vannak. 11. Pikkelyszerű termőleveleinek tövében találjuk a magkezdeményeket. 12. Fáján gyakran láthatunk függőcinege fészket. 13. Gyökereinek a gombafonalak segítenek az ásványi sós víz felvételében. 14. Kétszikű növény. 15. Viasszal bevont leveleivel keveset párologtat.

4 Bókay Árpád Országos Biológiaverseny I. korcsoport 4. oldal 4. feladat 15 Számokkal válaszolj! Vigyázz, van olyan szám, amelyet nem kell felhasználnod, de olyan is van, amely több helyre kerülhet! 1. a termését fogyasztjuk. A 2. Gyökérzete mélyre hatoló, ezért jól bírja a szárazságot. 3. Összetett levelű. 4. Tönkje van. 5. Keresztes virágú. B 6. Virágában a sziromlevelek összeforrtak. 7. Főgyökere sok elraktározott tápanyagot tartalmaz. 8. Bogyótermése van. C 9. Legtöbbször palántázzák. 10. Pillangós virágú növény. 11. Egynyári növény. 12. Mellékgyökérzete van. D 13. Ernyős virágzatú. 14. Talajból kiemelkedő fás szárát tőkének nevezzük. 15. Belül üreges, bütykös szára van.

5 Bókay Árpád Országos Biológiaverseny I. korcsoport 5. oldal 5. feladat 23 Betűkkel válaszolj! Csonthéjas termésű Gyümölcshúsát fogyasztjuk Fás szárú Ágtövise van Összetett levelű Magja kupacsban található Egynyári A: Almafa B:Diófa C: Kökény D:Mandulafa E: Paprika F: Szilvafa G: Tölgyfa H: Tulipán Tojással szaporodik Állandó madár Teste szelvényezett Kúszó lába van Fészkét partoldalba rakja Bőrizomtömlővel mozog A: Fehér gólya B: Földigiliszta C: Gyurgyalag D:Házi veréb E: Nagy fakopáncs F: Szarvasbogár G: Tavi kagyló

6 Bókay Árpád Országos Biológiaverseny I. korcsoport 6. oldal Spórával szaporodik Fotoszintetizál Lágyszárú növény Gyöktörzse van an bocskora Tönkje van Karéjos levelű A: Erdei pajzsika B:Erdőszéli csiperke C: Fehér nyár D:Gyilkos galóca E: Kikeleti hóvirág F: Kocsányos tölgy G: Lombos moha H: Mocsári gólyahír 6. feladat 15 Betűkkel válaszolj! A: keresztespók B: szarvasbogár C: mindkettő D: egyik sem 1. Kültakaróján keresztül lélegzik. 2. A kifejlett nőstény és a hím egymástól nagyságban különbözik. 3. Egy pár csápja van. 4. Lábai a torról erednek. 5. A petéből kikelő utód egyből hasonlít a szüleire. 6. Kitinváza nem nő együtt az állattal, ezért élete során többször vedlik. 7. Csáprágója van. 8. A folyami rákkal megegyező számú testtája van. 9. Kifejletten szívó szájszervével növényi nedveket fogyaszt. 10. Több évig fejlődik. 11. Ízeltlábú, de nem rovar. 12. Védett állat. 13. Fejlődéséből hiányzik a báb állapot. 14. Összetett szeme van. 15. Petéit növények levelére rakja.

7 Bókay Árpád Országos Biológiaverseny I. korcsoport 7. oldal 7. feladat 5 Az alábbi szövegrészt Fekete István Tüskevár című regényéből idézzük. A szövegrész figyelmes elolvasása és a szúnyogokról szerzett eddigi ismereteid után karikázd be a HIBÁS állítások számát! - Honnét hozzak fát, Matula bácsi? Matula olyan széles mozdulatot tett, mintha az egész végtelen nádast Gyulának ajándé kozná. - Ahunnan akar. Van itt elég... Gyulát elnyelte a sűrűség, ami körülvette a kis térséget. Kezében az elszánt balta, előtte, mögötte a puha reketytyebokrok szövevénye. Pii... - szólt egy kis madár - pii- pii... Látni azonban nem lehetett. A madarat sem és a szúnyogokat sem, amelyek itt az árnyékban egyszerre muzsikálni és énekelni kezdtek: - Huús... vér... huús... véér - És a szúnyoghajadonok, szúnyogmenyecskék, szúnyoganyó kák nekiestek Tutajosunk meztelen testrészeinek. A tüzifakeresö ifjút ugyanazon pillanatban körülbelül húsz helyen csípték meg, és Gyulát egyáltalán nem vigasztalta, hogy kizárólag nőnemű szúnyogok foglalkoztak vele, de talán nem is tudta, hogy a férfiszúnyogok nem is tudnak szúrni, és békésebbek - mint a férfiak általában... - Azanyátok! - csapkodott Gyula, és Matula oda nézett, ahol a rekettyebokrok nagyon mozogtak. - Öszik már, de majd megtanulja, hogy ilyenkor nem bokrok közé megy fáért az ember... Gyula nem is maradt sokáig a szúnyoghölgyek szorgalmas társaságában, és tetemes vér veszteséggel sietve tört át a bokrokon, amerre világosabb volt a táj. Kiérve egy újabb tisztásra, a vérszívók is elmaradtak, és itt már volt egy fűzfa, amely szinte kínálta vastag, elszáradt ágát. - Ehen - bólintott Matula a baltacsapásokra felnézve -, ehen. Használt a lecke... Tutajos mérgesen vágta az ágat, ami elég lesz az ebédfőzéshez, de visszafelé most már kinézett egy kis nyílást a bokrok között, ahol hazahúzta a fát. - Szúnyog nem volt? - érdeklődött Matula. - Millió! Mit csinálnak ezek ilyenkor a bokrok között? - Alusznak. - Hát ezek nem aludtak. - Ha felverte őket. Mérgesek voltak, mi? is csodálom. Ha én felébredek, én is mindig éhes vagyok. Adja ide azt a baltát! A gunyhó mögött van a nád, abból hozzon gyújtósnak, de törje rövidre. így - mondta az öreg -, majd én megrakom, mert ezt is meg kell tanulni. Pár perc múlva fellobbant a tüz, és ellökve a születés füstjét, sárga lángok nyaltak a bogrács alá. 1. Gyula a rekettyebokrok szövevényén át indult tüzifát gyűjteni. 6. A szúnyogok napközben aludni mennek a sűrű rekettyésbe a bokrok közé. 2. A rekettyebokrok köze szép napfényes volt, mivel oda mindig besütött a Nap. 3. Tutajos nem tudta, hogy a férfi szúnyogok nem tudnak szúrni. 4. A szúnyoghölgyek békésebbek, mint a férfiszúnyogok. 5. Ahol világosabb volt a táj, ott kevesebb volt a szúnyog. 7. A szúnyogok szárnyai a potrohról erednek. 8. A szúnyogok lárvái a nád levelein fejlődnek. 9. A kifejlett hím szúnyogok növényi nedvekkel táplálkoznak. 10. Minden nyáron csak egy szúnyognemzedék fejlődik.

8 Bókay Árpád Országos Biológiaverseny I. korcsoport 8. oldal 8. feladat 15 Számokkal válaszolj! Vigyázz, nem minden állítást és képet kell felhasználnod! Szarvasmarha Közönséges móku Vakondok Macska Változó testhőmérsékletű. 12. Téli álmot alszik. 13. Folyton növő metszőfoga van. 14. Legtöbbször egy utódot hoz a világra. 15. Agancsa csontképződmény. 16. Talajlakó növényevő állat. 17. Utódai fejletten jönnek világra. 18. Védett állat. 19. Minden ujja végén pata található. 20. Nagy karmokban végződő ujjai között bőrhártya található.

9 Bókay Árpád Országos Biológiaverseny I. korcsoport 9. oldal 9. feladat 10 Betűkkel válaszolj! A: A nagyobb, mint B B: B nagyobb, mint A C: A és B azonos, vagy megközelítőleg azonos nagyságú 1. A: szarvasmarha szemfogainak száma B: egér szemfogainak száma 6. A: Kifejlett gyékény magassága B: kifejlett nád magassága. 2. A: Fejes káposzta virágában lévő sziromlevelek száma B: szilvafa virágában lévő sziromlevelek száma. 7. A: Kullancs testtájainak száma B: folyami rák testtájainak száma 3. A: Vaddisznó ujjainak száma B: macska ujjainak száma 8. A: A nőstény gyapjaslepke mérete B: a hím gyapjaslepke mérete 4. A: Házi légy szárnyainak száma B: káposztalepke szárnyainak száma. 9. A: Az orvosi pióca sertéinek száma B: a földigiliszta sertéinek száma. 5. A: Tölgyerdő alján lévő fény mennyisége B: fenyőerdő alján lévő fény mennyisége. 10. A: A szitakötő fejlődési ideje B: a folyami rák fejlődési ideje 10. feladat 10 Rejtvény 1, A diónak, cseresznyének is ilyen a termése. 2, Így nevezzük az erdei fenyő termős virágzatát. 3, Az egérnek ez a foga hiányzik. 4, Ilyen a növény, ha porzós és a termős virág is egy növényen található. 5, Erdeink egyik legveszedelmesebb rovara. 6, A nőstény gímszarvas fején nem található... 7, Gallérja és bocskora is van. 8, A szarvasmarha szájában láthatjuk. 9, A táplálékpiramis tetején található élőlények.

10 Bókay Árpád Országos Biológiaverseny I. korcsoport 10. oldal 11. feladat 10 Az alábbi feladatban a pályamunkáitokban gyakran szereplő állatok szerepelnek. Nevezzétek meg őket! 1. Fekete István Lutrának nevezte egyik regényében. Kecses, hajlékony testű, vizek közelében sajnos egyre ritkábban előforduló ragadozó. Szőrén a víz nem hatol át. Amikor vízben úszik fül- és orrnyílásait képes elzárni. Ujjai között úszóhártya található. Sűrűn benőtt vízparton, földbe vájt üregben tanyázik. Éjszaka jár zsákmány után. Elsősorban halakat, békákat, vízi madarakat és azok tojásait fogyasztja. 2. A házi kacsa vadon élő őse. A gácsér tollazata színesebb. Nyaka és feje fémes zöld, jellegzetessége, hogy nyakán körben fehér, vékony, gyűrűszerű toll látható. Táplálékban nem válogatós. Fiókái fészekhagyók, a telet többnyire délen tölti. Csoportosan egyenes vonalban repülnek. 3. Teste két vége tapadókorongban végződik. Testéből véralvadást gátló gyógyszert vonnak ki. 4. Gázló madár, hosszú csőre és lába élénk piros. Nász idején hosszú csőrével ütemesen kelepel. Fészkét oszlopokra, kéményekre rakja. Állati eredetű táplálékát elsősorban nyílt mezőkön, nedves rétek tocsogós részein keresgéli. Költöző madár. 5. Vizek mentén lévő fűzfákra készíti zacskószerű fészkét. A fészek anyaga elsősorban a nyárfák gyapjúszerű tokterméséből, nád és gyékény bugájából, egyéb puha anyagokból származik. 6. Fekete István regényeiben unkáknak nevezi őket. Hatalmas szájuk, s benne elől lenőtt, messzire kicsapható nyelvük van. Egyes nőstények zsinórszerűen, mások csomókba rakják le petéiket. A hímek énekétől szaporodás idején hangos a környék. Ilyenkor egyes fajaik hanghólyagjaik erőteljes felfújásával még inkább felerősítik hangjukat. 7. Lábatlan állat. Mozgását hasi pikkelyei és bordaközi izmai segítik. Feje két oldalán lévő sárgás foltról könnyen felismerheted. Hátrahajló apró fogaival nem tud harapni. Áldozatait egészben nyeli le. Kétágú nyelve fontos érzékszerv. 8. Leggyakoribb tenyésztett halunk. Oldalról lapított teste cm körüli. Sekély, iszapos aljzatú vizeinket kedveli. 9. Nagyon hosszú potrohú rovar. Lárvája életmódja jelentősen különbözik a kifejlett egyedétől. A lárva alsó állkapcsán hosszú nyelű fogószerv, az úgynevezett álarc található. 10, Farkos kétéltű, egyik nemzeti parkunk címerállata.

11 Bókay Árpád Országos Biológiaverseny I. korcsoport 11. oldal Döntő feladat Betűkkel válaszolj! 12 A) az 1., a 2., és a 3. állítás igaz B) az 1. és a 3. állítás igaz C) a 2. és a 4. állítás igaz D) csak a 4. állítás igaz E) mind a négy állítás igaz I. 1. A paradicsom termése hasonlít a burgonya terméséhez. 2. A paradicsomnak és a burgonyának összetett levele van. 3. A paradicsom szárán és levelén is apró szőröket látunk. 4. A paradicsom és a burgonya egynyári növény. II. 1. A veteményborsó hüvelytermése a pillangós virágból fejlődik. 2. A megporzást megelőzi a megtermékenyítés. 3. A veteményborsónak összetett levele van. 4. A vöröshagyma gyökerét fogyasztjuk. III. 1. Az éti csiga zsigerzacskóját kívül a köpeny borítja. 2. A zsigerzacskó mindig a csigaházban marad. 3. A csiga hosszabbik tapogatóján található a szeme. 4. A csigákat egész évben lehet irtani. IV. 1. A gerincesek mindig négylábú állatok. 2. A madarak csüdje az ujjak felett található. 3. Az erdei fülesbagoly csüdje csupasz, szarupikkelyes. 4. Az erdei fülesbagolynak vetélő ujja van. V. 1. Az egér hasított ajkú. 2. Az egérnek redős zápfoga van. 3. A kutya legnagyobb tarajos zápfogát tépőfognak nevezzük. 4. A sün nem alszik téli álmot. VI. 1. A fonalas zöldmoszat ostorral mozog. 2. A fonalas zöldmoszat csak nappal képes fotoszintetizálni (tápanyagot készíteni). 3. A fonalas zöldmoszat az iszapban gyökerezik. 4. A fonalas zöldmoszat telepes testfelépítésű. VII. 1. A fűzfák és a nyárfák kedvelik a nedvességet. 2. A fűzfa toktermésében a magokat gyapjúszerű pelyhek is védik. 3. A fűzfának termős és porzós barkavirágzata van. 4. A fűzfa levelét könnyű összetéveszteni a nyárfa levelével. VIII. 1. A hínáros békaszőlő az iszapban gyökerezik. 2. A békalencse virágtalan növény. 3. A mocsári gólyahír évelő növény. 4. A fehér tündérrózsának csak a virága látszik ki a vízből, a levelei a vízben alámerülve élnek. IX. 1. A mohák mellékgyökereikkel szívják fel a vizet. 2. A mohák spórái az apró levelek fonáki oldalán találhatók. 3. A mohák fénykedvelő növények. 4. A mohatelepek sok vizet képesek tárolni. X. 1. Az erdei vöröshangya államalkotó rovar. 2. A hangyáknál a dolgozók szárnyatlanok. 3. A hangyák jellegzetessége a csápbeszéd. 4. A hangyák átalakulásos fejlődésűek. XI. 1. A hód rágcsáló állat. 2. A hód hátsó lábain az ujjak között úszóhártya található. 3. A hód orr- és fülnyílásai elzárhatók. 4. A hód nem alszik téli álmot. XII. 1. Az őz és a szarvas is kérődző állat. 2. Az összetett gyomor bendőt követő szakasza az oltógyomor. 3. A kérődzők növényevő állatok. 4. A kérődzők alsó és felső fogsorában is mindig van metszőfog. Javította:

BIOTÉKA SOROZAT FELADATLAPOK MEGOLDÁSA

BIOTÉKA SOROZAT FELADATLAPOK MEGOLDÁSA BIOTÉKA SOROZAT dr. Franyó István FELADATLAPOK MEGOLDÁSA A TÁVOLI TÁJAK ÉLŐVILÁGA ÉS AZ ÉLŐLÉNYEK RENDSZERE (7. évf.) Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest 1. FELADATLAP A A trópusi övezet élővilága I. Írd az

Részletesebben

A FÖLD, AMELYEN ÉLÜNK TERMÉSZETISMERET

A FÖLD, AMELYEN ÉLÜNK TERMÉSZETISMERET A FÖLD, AMELYEN ÉLÜNK TERMÉSZETISMERET 5-6. évfolyam A munkafüzetek és a tudásszintmérő feladatlapok feladatainak megoldásai Készítette: MAKÁDI MARIANN TARACZKÖZI ATTILA MOZAIK Oktatási Stúdió Szeged,

Részletesebben

ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága

ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága ÉV ELEJI ISMÉTLÉS Hazai erdők élővilága Hazánk 17%-át borítják erdők. 1/3-a természetes állapotú erdő, amely önmagát fenntartja, megújítja; 2/3-a telepített erdő, melynek életét az ember szabályozza. Középhegységeinkben,

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV. 7.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ (Biológia) Fejlesztő feladatok FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV. 7. FEJLESZTŐ FELADATOK TANÁRI KÉZIKÖNYV BIIOLÓGIIA 7. évfolyam Írták és lektorálták: Pintérné Mészáros Ildikó Fazakas Andrea Gadóné Kézdy Edit Kecskés Ferenc Kerényi Zoltán Lászlóné Pátkai Zsuzsa A program

Részletesebben

Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen!

Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen! Köszöntjük a Telki - Öreg Tölgy Erdei Tanösvényen! A Budai hegyek délnyugati lábánál, és a Zsámbéki-medence keleti szélén található tanösvény 2011-ben létesült. A kiinduló ponttól északi és keleti irányban

Részletesebben

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből 2013. XI. évfolyam 1. szám december - január - február TERMÉSZETBARÁT Az Erdőpedagógia projekt negyedévente ingyenesen megjelenő folyóirata. Kiadja: Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Részletesebben

Kutya. Farkas. Bevezető

Kutya. Farkas. Bevezető 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Bevezető A jelen kiadvány főként 7 éven felüli gyerekek részére készült. Elsősorban az erdélyi dombvidék azon emlőseinek nyomait és életjeleit

Részletesebben

emlősvilága A nemzeti park Emlősvilág KÓCSAGVÁRI FÜZETEK aaa A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei

emlősvilága A nemzeti park Emlősvilág KÓCSAGVÁRI FÜZETEK aaa A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei NATIONALPARK Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság NEMZETI PARK A nemzeti park emlősvilága aaa KÓCSAGVÁRI FÜZETEK 1 A Fertő-Hanság Nemzeti Park emlősei Tartalomjegyzék Nemzeti park a határ két oldalán...

Részletesebben

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg!

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg! Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Ki adta fel az apróhirdetéseket? a. Futóversenyre várom mezei rokonaim jelentkezését! Döntsük el ki a gyorsabb! Üregi kollégák

Részletesebben

1. Magasban keringve. 2. Nappal az avarban. 3. Faodúban. 4. Bokrok sûrûjében. 5. Vízen. 6. Víz fölé hajló ágon.

1. Magasban keringve. 2. Nappal az avarban. 3. Faodúban. 4. Bokrok sûrûjében. 5. Vízen. 6. Víz fölé hajló ágon. Kis-Balaton 105 I. A Kis-Balaton 1. Állíts sorrendbe a Kis-Balatonnal kapcsolatos történelmi eseményeket, összepárosítva a megadott évszámokkal, idõszakokkal! a. A közeli domboldalakról kiirtják az erdõt,

Részletesebben

búvár zsebkönyvek Móra

búvár zsebkönyvek Móra búvár zsebkönyvek Móra DR. MÓCZÁR LÁSZLÓ Legyek, hangyák, méhek, darazsak BÚVÁR ZSEBKÖNYVEK MÓRA KÖNYVKIADÓ, 1974 CSÉPE MAGDOLNA RAJZAIVAL A CÍMLAPOT URAI ERIKA TERVEZTE DR. MÓCZÁR LÁSZLÓ, 1974 A hosszúra

Részletesebben

HERMAN OTTÓ ORSZÁGOS BIOLÓGIAI VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA

HERMAN OTTÓ ORSZÁGOS BIOLÓGIAI VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA HERMAN OTTÓ ORSZÁGOS BIOLÓGIAI VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 2006 Jelige:. Megye (főváros): Összesen: Javította:. Ellenőrizte:. Tájékoztató A borítóban egy Feladatlap, egy Értékelőlap,

Részletesebben

Óratervek, múzeumi foglalkozásokhoz

Óratervek, múzeumi foglalkozásokhoz 1 Óratervek, múzeumi foglalkozásokhoz (5. és 6. osztályos tantervre kidolgozva) Kidolgozta: Béresné Simon Erika 2 Hogyan teremthetek olyan légkört, ahol a gyerek szabadon kíváncsiskodhat, nyugodtan hibázhat,

Részletesebben

ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN

ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN ODÚLAKÓ MADARAK VÉDELME AZ MME BÖRZSÖNYI HELYI CSOPORT TERÜLETÉN Dr. Havasi András egyetemi tanár emlékének Előszó MME Börzsönyi Helyi Csoport Szakmailag lektorálta: Schmidt András Szerkesztette: Nagy

Részletesebben

Természetfürkész. Tanári útmutató

Természetfürkész. Tanári útmutató Természetfürkész Tanári útmutató A munkafüzetet írta és szerkesztette: Adorján Rita A grafikát készítette: Koós Bence Kiadja: Zöld Gondolat Lovagrend Közhasznú Egyesület Felelős kiadó: Ferling József,

Részletesebben

Biológia 10. (16251/1/M)

Biológia 10. (16251/1/M) Bodáné Gálosi Márta Biológia 10. (16251/1/M) Munkafüzet megoldásai 1 KÉPESSÉGFEJLESZTŐ MUNKAFÜZET BIOLÓGIA 10. A munkafüzet célja a tanulás megkönnyítése. A feladatok csoportosítása a fontosabb képességek

Részletesebben

Környezeti nevelés. Környezeti. nevelés KÓCSAGVÁRI FÜZETEK. Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság

Környezeti nevelés. Környezeti. nevelés KÓCSAGVÁRI FÜZETEK. Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság N AT I O N A L PA R K Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság NEMZETI PARK Környezeti nevelés aaa KÓCSAGVÁRI FÜZETEK 1 Környezetinevelés Tartalomjegyzék Kedves Olvasó! 3 A Fertő-táj 5 I. A szikes puszta

Részletesebben

TANMENET 5-6 A FÖLD, AMELYEN ÉLÜNK TERMÉSZETISMERET. Készítette: MAKÁDI MARIANN

TANMENET 5-6 A FÖLD, AMELYEN ÉLÜNK TERMÉSZETISMERET. Készítette: MAKÁDI MARIANN TANMENET A FÖLD, AMELYEN ÉLÜNK 5-6 TERMÉSZETISMERET Készítette: MAKÁDI MARIANN Mozaik Kiadó Szeged, 2000 Készítette: MAKÁDI MARIANN fõiskolai docens Kiadja a Mozaik Kiadó, 6723 Szeged, Debreceni u. 3/B.;

Részletesebben

AZ 5. O. TERMÉSZETISMERET TANMENETJAVASLATA

AZ 5. O. TERMÉSZETISMERET TANMENETJAVASLATA AZ 5. O. TERMÉSZETISMERET TANMENETJAVASLATA Jellemzôk: Belépô tevékenységformák Észlelések, megfigyelések, vizsgálatok, kísérletek alapján konkrét fogalmak kialakítása. A megfigyelt jelenségek alapján

Részletesebben

Tanári segédkönyv a Pálfája tanösvényhez. Nagykőrös. Bemutatóhelyeink:

Tanári segédkönyv a Pálfája tanösvényhez. Nagykőrös. Bemutatóhelyeink: Bemutatóhelyeink: Alcsúti Arborétum Telefon: 22/353-219 e-mail: info@alcsuti-arboretum.hu www.alcsuti-arboretum.hu Királyréti Erdei Iskola 2624 Szokolya, Királyrét Telefon: 27/585-625 e-mail: kiralyret@dinpig.hu

Részletesebben

A XX. Kerületi Újtelepi Parkerdő (Kiserdő) és az Erzsébet-ér élővilága

A XX. Kerületi Újtelepi Parkerdő (Kiserdő) és az Erzsébet-ér élővilága A XX. Kerületi Újtelepi Parkerdő (Kiserdő) és az Erzsébet-ér élővilága A XX. kerület csekély erdőterülettel rendelkezik az Erzsébet-ér mellett, valamint a Jahn Ferenc Kórháztól Észak-Keletre (Soroksár-Újtelepi

Részletesebben

TANULÓI MUNKAFÜZET. társfinanszírozásával valósul

TANULÓI MUNKAFÜZET. társfinanszírozásával valósul CSIPERKE ISKOLA CSIPERKE ERDEI ERDEI ISKOLA TANULÓI MUNKAFÜZET TANULÓI MUNKAFÜZET AAprojekt projektaz azeurópai Európai Unió Unió támogatásával, támogatásával, az azeurópai EurópaiRegionális Regionális

Részletesebben

TÓTAJKÚ ELEMI 1SK0LÁK SZÁMÁRA. IRTA ERTL HERIBERT, Coburg herczegi vasgyári tanitó Nándorvôlgyben (Gömörm.). PRE SLO V EN SK É ELEM ENTÁRNE ŠKOLY.

TÓTAJKÚ ELEMI 1SK0LÁK SZÁMÁRA. IRTA ERTL HERIBERT, Coburg herczegi vasgyári tanitó Nándorvôlgyben (Gömörm.). PRE SLO V EN SK É ELEM ENTÁRNE ŠKOLY. RÖVID TERMÉSZETRAJZ TÓTAJKÚ ELEMI 1SK0LÁK SZÁMÁRA. IRTA ERTL HERIBERT, Coburg herczegi vasgyári tanitó Nándorvôlgyben (Gömörm.). KRÁTKY PRÍRODOPIS PRE SLO V EN SK É ELEM ENTÁRNE ŠKOLY. SPÍSAL H ERIBERT

Részletesebben

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Ragadozó állatok az erdőben. Az év madara 2012: egerészölyv. Az év fája 2012: zselnicemeggy

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Ragadozó állatok az erdőben. Az év madara 2012: egerészölyv. Az év fája 2012: zselnicemeggy 2012. X. évfolyam 1. szám december - január - február TERMÉSZETBARÁT Az Erdőpedagógia projekt negyedévente ingyenesen megjelenő folyóirata. Kiadja: a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Részletesebben

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Szerkesztette: Kalmárné Takács Erzsébet pedagógiai szakértő Nyomdai előkészítés: Szujkóné Hegedűs Rozália A kiadványban

Részletesebben

SCHMIDT-GÉMES Kisemlısök BÚVÁRZSEBKÖNYVEK

SCHMIDT-GÉMES Kisemlısök BÚVÁRZSEBKÖNYVEK SCHMIDT-GÉMES Kisemlısök BÚVÁRZSEBKÖNYVEK SCHMIDT-GÉMES Kisemlısök BÚVÁRZSEBKÖNYVEK MÓRA FERENC KÖNYVKIADÓ ÍRTA SCHMIDT EGON RAJZOLTA GÉMES PÉTER A BORÍTÓT URAI ERIKA TERVEZTE MÁSODIK KIADÁS SCHMIDT EGON,

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 15. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Biológia

Részletesebben

A PILIS KÉTÉLTŰI ÉS HÜLLŐI

A PILIS KÉTÉLTŰI ÉS HÜLLŐI Kovács Tibor - Vági Balázs - Némedy Zoltán A PILIS KÉTÉLTŰI ÉS HÜLLŐI Kistó a Pilisben kétéltűek fontos petéző helye KÖSZÖNTJÜK A PILIS ERDEIBEN! A Pilis állami tulajdonban lévő erdeit kezelő erdőgazdaság,

Részletesebben

A 2011/2012. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló BIOLÓGIA I II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2011/2012. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló BIOLÓGIA I II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 150 pont ÚTMUTATÓ A 2011/2012. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló BIOLÓGIA I II. KATEGÓRIA FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka

Részletesebben

BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK

BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK Megoldások BALATON-FELVIDÉKI NEMZETI PARK 1.a. 1. Aggteleki Nemzeti Park, 2.Balaton-felvidéki Nemzeti Park, 3.Bükki Nemzeti Park, 4.Duna-Dráva Nemzeti Park, 5.Duna-Ipoly Nemzeti Park, 6.Fertõ-Hanság Nemzeti

Részletesebben