Közben folyamatos kapcsolatban voltunk, az ötleteket megosztottunk egymással, átolvastuk és megbeszéltük egymás munkáját.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közben folyamatos kapcsolatban voltunk, az ötleteket megosztottunk egymással, átolvastuk és megbeszéltük egymás munkáját."

Átírás

1 A MoonCloud Solutions Kft. üzleti tervének készítése során a fejezeteket az alábbiak szerint osztottuk fel egymás között: Bognár Bálint: szervezés, dokumentumsablon, szerkesztés, SWOT-elemzés. Jancsó Dávid: Logó tervezése. Pintér Ádám: Bevezetés. Roszik Gábor: Üzleti lehetőségeink (piaci elemzés). Szabó Richárd: Prezentáció. Száva Kinga: Célok és stratégiák. Közben folyamatos kapcsolatban voltunk, az ötleteket megosztottunk egymással, átolvastuk és megbeszéltük egymás munkáját.

2 2012. február

3 A MoonCloud Solutionsnél emberközeli, könnyen használható formában nyújtunk hatékony, magas szintű megoldásokat, ezzel segítve a felhasználóknak megoldani mindennapi problémáikat. Bevezetés A MoonCloud Solutions Kft ben jött létre azért, hogy a jelenleg is nagy alkalmazáspiac kínálatát még színesebbé tegye. Cégünk főként mobilalkalmazások fejlesztésére specializált, de más területeken is érdekeltségei vannak. A cég késői alakulása előnyhöz juttatja technológiai szempontból, mivel korszerű megoldásoknak már kipróbált, kitapasztalt, finomhangolt változatait használja, továbbá nem kötik a kezét korábbi, elavult technológiákra épülő megoldásai. Vállalatunk szerkezete Vállalatunk alapító tagjai mind jártasak a szoftverfejlesztési technológiákban, gyakorlatukat változatos helyeken szerezték. A vállalat tagjainak bemutatása: Bognár Bálint: : vezető tervező, a forradalmi újítások kutatója aki navigációs és mobilkommunikációs területen korábban a nemzetközi hírű Ericsson vállalatnál szerzett fejlesztői és vezetői tapasztalatokat, egyetemi diplomáját pedig a mesterséges intelligencia tárgykörében készítette. Jancsó Dávid: : Grafikus, felülettervező és -fejlesztő, hardver-szakértő tapasztalatait szabadúszóként, számos jó nevű cégnek végzett grafikus és designer munkája során szerezte. Pintér Ádám: : Fejlesztő, szoftvertesztelő mobil-fejlesztésben alapos jártassággal al rendelkezik ios/objective-c, Android és WindowsPhone rendszereken is. Egyetemi tanulmányai alatt lehetősége volt az Apple egyik fejlesztőcsapatának is tagjává válni. 3.

4 Roszik Gábor: piackutató, kockázatelemző jelentős szoftverfejlesztési tapasztalata mellett közgazdasági diplomával is rendelkezik, ami alkalmassá teszi őt a cég üzleti lehetőségeinek felmérésére, a követendő stratégia kialakítására. Szabó Richárd: : marketingvezető, előadó, a cég arca karizmatikus megjelenése és kiváló előadói készsége mellett értékesítői és marketing területen rendelkezik diplomával, de tapasztalatot szerzett elosztott- és felhőszolgáltatások fejlesztésében is a Magyar Telekomnál. Száva Kinga: Pénzügyi- és erőforrás-menedzser, az informatikai csoport vezetője kiváló szervezőkészséggel el rendelkezik, amit többek között a Samsung cég termékmenedzsereként is bizonyított. Alkalmazott szoftverfejlesztők és informatikai szakemberek. A tagok rátermettségük, illetve csapatban dolgozni való készségüknek köszönhetően hatékonyan leküzdik az előttük álló nehézségeket. A tagokon kívül olyan, leellenőrzött szakemberekkel dolgozunk együtt, akikben teljes mértékben megbízhatunk mind szakmai, mind emberi téren. Elveink szerint minden alkalmazottunk céljai között szerepel a MoonCloud Solutions Kft., illetve a termékeinek sikeressége. Első termékünk: Moony, a legjobb virtuális barátod! A Moony ugyan egy egyszerű mobilalkalmazás, de a használói úgy érezhetik, hogy a mobilkészülékük átalakul egy barátságos érző lénnyé, aki mindenben segíti tulajdonosát. A készülék minden elérhető érzékelőjét felhasználva (geo-lokáció, sebesség, dátum és idő, időjárás, hőmérséklet, kamerakép, stb.) ez a virtuális kisállat a felhasználó szokásait figyeli, és következtetéseket von le belőle a mesterséges intelligencia módszereinek segítségével. Képzeljük el, hogy életünk során mindig van mellettünk egy társ, aki figyelmeztet, ha valami fontos alkalomról lemaradni készülünk, ha valamit elfelejtünk, illetve megkérhetjük bármire, hogy emlékeztessen minket, nem fogja elfelejteni! 4.

5 Amiben ez az alkalmazás különbözik egy egyszerű ébresztőórától: nem kell külön beállítanunk egy figyelmeztetést, ugyanis a program magától tanul. Sokan gyanakodhatnak, hogy veszélyessé válhat ennyi adatot megosztani egy mobilalkalmazással, de amely információkat a felhasználó nem szeretne megőrizni, azokat könnyen kitörölheti vagy leállíthatja figyelésüket. Továbbá nem csak egy adott időpillanatban emlékeztethet a készülék, működnek más aktiválási lehetőségek is: például egy hely megközelítése, vagy akár több rendszeres tevékenység egymás utáni végrehajtása. Egyszerűen lehetőséget ad csoportos tevékenységek szervezésére is: ismerősök készülékeinek párosítása után automatikusan felismeri a társaságot egyes tevékenységek közben. Természetesen ez a lehetőség is állítható, finomhangolható a felhasználó igényeinek függvényében. A szoftver a megerősítéses tanulás módszerével tanul : egy ideig csak adatokat gyűjt, majd következtetéseket von le ezekből, rendszerességet, szabályszerűségeket keresve. Amint talált ilyet, megkérdezi a felhasználótól, hogy jól gondolja-e, majd különböző akciókat ajánl fel, amelyek közül többet is kiválaszthat a felhasználó, illetve megadhatja az adott esemény fontosságát is. Lehetőség van az összes begyűjtött információ megjelenítésére és szűrésére lista, illetve naptár formában (egyes adatok megoszthatók a legnépszerűbb közösségi oldalakon is). A felhasználó így egy külső szemlélő szemszögéből kaphat képet saját magáról, felfedezheti a szokássá vált napi tevékenységeit, illetve azokat a dolgokat, személyeket, amik és akik fontosak számára. A program olyan, bonyolultabb figyelmeztetésre is betanítható, mint például a helyes táplálkozás, illetve a rendszeres testmozgás betartása, vagy akár az alvásproblémák megoldása. Jövőképünk A cég fő profilja a manapság igen népszerű mobil alkalmazások fejlesztése. Ezen a szakterületen belül a nagyobb bonyolultságú alkalmazások fejlesztése a minket foglalkoztató terület. Későbbi terveink között szerepel az alkalmazásaink kiterjesztése személyi számítógépekre, illetve egyéb mindennapokban használt eszközökre, mint az okos televízió, autós fedélzeti szoftver, stb. 5.

6 Felhasználók nagyobb táborát célozzák meg alkalmazásaink, amelyek olyan nem mindennapi módszereket használva egészítik ki a legnépszerűbb eszközök funkcióit és bennük lévő lehetőségeket, mint a mesterséges intelligencia, a hang- és képfelismerés és egyéb korszerű megoldások. Az újabban egyre jobban elterjedt felhőszolgáltatás erejét kihasználva felhasználók millióinak igényeit tudjuk majd gyorsan és megbízhatóan teljesíteni, a kis teljesítményű mobil és háztartási eszközökről a bonyolult számításokat a felhőbe áthelyezve. Célunk olyan alkalmazáskészletet fejleszteni a világnak, amely a későbbiekben a hordozható hardverek elengedhetetlen részét képezi majd. 6.

7 Üzleti lehetőségeink Politikai és jogi környezet áttekintése Magyarország informatikai projektek szempontjából jó alapot biztosít a vállalkozások számára, egyrészt a jól képzett munkaerő, másrészt pedig a nemzetközi viszonylatban alacsony fizetések miatt. Ezt előnyként használhatjuk fel, a más konkurens külföldi fejlesztőgárdával dolgozó cégekkel szemben. Célpiac és tervezett részesedés A mobilalkalmazások vásárlása manapság közvetlenül az telefon, illetve táblagép segítségével történik, így a termék terjesztését és eladását a gyártó biztosítja. Ezért egy többnyelvűséget támogató szoftver azonnal nal több tucat országban lesz elérhető. Viszont ennek az a hátránya, hogy a nagyvállalatok szinte minden országban jelen vannak ak jó minőségű, jól karbantartott alkalmazásokkal. Ezért az általunk fejlesztett alkalmazás nem fog arra törekedni, hogy versenybe szálljon ezekkel a cégekkel, mivel anyagi és emberi erőforrásból is túlszárnyalják a mi lehetőségeinket. A cél egy olyan új terület kiaknázása (a mobilalkalmazások mazások és a mesterségesintelligencia-módszerek ötvözésével), amelyben még nem vetette meg a lábát egyetlen konkurens cég sem. Így, ha elég népszerűvé tudjuk tenni az alkalmazást, almazást, akkor a nagyobb cégek előnyösebbnek láthatják megvásárolni a teljes terméket, mint saját fejlesztésbe kezdeni. Ez azért nagyon kecsegtető alternatíva, mert a befektetésünk, akár néhány éven belül két háromszáz százalékos haszonnal térülhet meg. A másik alternatívánk, hogy folyamatosan finomítjuk a saját alkalmazásunkat, amíg elég intelligens lesz ahhoz, hogy a konkurens cégek által fejlesztett szoftvertermékek ne tudják felvenni vele a versenyt. Egy mesterséges intelligencián alapuló program kidolgozása és továbbfejlesztése ugyanis a megszerzett tapasztalatok alapján történik, amit egy témában tapasztalatlan fejlesztőcsapat jólképzettsége ellenére sem tudhat azonnal magáévá tenni, sok-sok felhasználói teszt és idő kell ehhez, amit még a nagyvállalatoknak is ki kell várniuk. Ezért, ha számokban akarjuk megfogalmazni, 7.

8 akkor célunk minden mobil platformon a száz százalékos részesedés a mobil- mesterségesintelligencia alkalmazások piacán. Az informatikai piac általános trendjei A piaci részesedés kérdését tovább boncolgatva, fontos tudnunk, hogy merre tart az informatika. Manapság több alkalmazást fejlesztenek mobiltelefonra, mint hétköznapi PC-re és a szoftvergyártóknak az a célja, hogy minden pillanatban az ő alkalmazásukat használják az emberek. Azt szeretnék elérni, hogy a felhasználó mindent mondjon el magáról: merre jár, mit szeret, mire van szüksége. Később ezeket az információkat célzott t hirdetések előállítására használhatják. Ebből a szempontból tökéletes a Moony,, mert mindennapi használatra tervezzük és pontosan azért fogják telepíteni a felhasználók, hogy a program kiismerje őket és így támogassa őket a mindennapijaikban. Ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy a Moony eltalálja a piaci igényeket és nem kell attól tartanunk, hogy az elkövetkező évtizedben megszűnik az igény egy ehhez hasonló alkalmazásra. Konkurens vállalatok és szolgáltatások A különböző mobil platformok alkalmazás kínálata bőséges, de ezen programok nagy része hobbi szinten készített, és kezdetleges felülettel, hiányos funkcionalitással rendelkezik. A piac elemzéséhez olyan vállatok termékeit kell megvizsgálnunk, akik hasonló jellegű programok készítésével foglalkoznak. Sajnos, vagy inkább szerencsére, konkrétan nem létezik olyan mobil alkalmazás, amely mesterséges intelligenciával támogatott programszervezést valósítana meg. Ezért olyan alkalmazásokat vizsgáltunk meg, amelyek részben lefedik az általunk tervezett alkalmazás képességeit. Alkalmazásunk fő funkciói: programszervezés, életmód-tanácsadó, tanácsadó, navigációval támogatott programtervezés. Ezen területek kiaknázásába belevágott néhány nagyobb vállalat is, közülük emeltünk ki néhányat: 8.

9 Astrid Inc. - Astrid Task/To-do List Ez egy ingyenes alkalmazás fizetős kiegészítőkkel, igen elterjedt a mobilhasználók körében. Teendő listák készítésére, megosztására használható, ezekhez a teendőkhöz időpontot, személyt köthetünk és megadhatjuk annak prioritását. Kényelmesen használható felülete van widgetekkel, szép grafikákkal. Endomondo ApS - Endomondo Sports Tracker Az Endomondo egy sportolást támogató alkalmazás, amely szinte minden ismert sporthoz alkalmazható a készítők véleménye szerint, akár még búvárkodáshoz is. Alapjaiban véve egy távolságot, időt és kalóriaégést mérő program. Rendelkezik közösségi funkciókkal (Facebook-megosztás) és webes felülettel. Ezen kívül egyszerűbb edzésprogramok és statisztikák készítésére használható. Foursquare Labs Inc. - Foursquare Közismert GPS navigáción alapuló közösségi alkalmazás. A felhasználók helyzete alapján kereshetnek szórakozóhelyekre, üzletekre, az üzletek pedig különböző hirdetéseket, akciókat tehetnek közzé a találatokban. Ezután a felhasználók megoszthatják élményeiket, merre jártak és merre járnak éppen a barátaik. 9.

10 SWOT-elemzés Lehetőségek 1. A mobil és elosztott alkalmazásfejlesztés iránt általában nagy a felhasználói és fejlesztői érdeklődés. 2. A befektetői kedv hazánkban az utóbbi időben nőtt. 3. Mivel hasonló terméket még senki nem készített, nincs közvetlen konkurencia. 4. Kiforrott eszközök és korszerű mobilhálózatok állnak rendelkezésünkre. Erősségek 1. Magasan képzett, tapasztalt fejlesztőcsapattal rendelkezünk. 2. A csapatban a különböző típusú szaktudás- és személyiségtípusok megfelelő arányban vannak jelen. Veszélyek 1. Teljesen új piacot nyitunk, ezért a termék még a potenciális felhasználók számára is újdonság. 2. Számos erős mobilfejlesztő vállalat van a piacon, akik az ötletet átvéve gyorsabban elkészülhetnek egy hasonló termékkel. Gyengeségek 1. Kevés a rendelkezésre álló tőke. 2. A vállalati ügymenet és a fejlesztési módszertan még kiforratlan. 10.

11 Célok és stratégiák A következő év célkitűzései Pénzügyi nézet Cél nettó árbevétel reklám bevétel létszám jövedelmezőség növelése Nyelvi támogatottság Mértékegység HUF HUF éves átlag (fő) százalék (%) HUF / nyelv legfeljebb Mérték 30 millió 20 millió Cél felhasználók száma kevés vevő reklamáció hibák száma maximum (db) 150 (jelentett hibák) új imázs, design felépítése HUF ismertség növelése hírnév növelése Ügyfél nézet Mértékegység éves átlag (fő) projektek határidejének átlagos határidőcsúszás 10 betartása maximuma az eredeti határidőhöz képest (%) mobil piaci pozíció megcélzott piaci részesedés 6,00 megerősítése (%) letöltések száma (db) megosztások száma (db) vevők proaktív kiszolgálása elégedett visszaigazolások 90,00 aránya (%) Mérték Belső nézet Cél Mértékegység Mérték munkatársak produktív A produktív munkaidőhöz 90,00 kihasználtsága viszonyítva (%) projektek költségvetésének átlagos többletráfordítás

12 tartása értékesítési hatékonyság százalék (%) 50 növelése kapacitás növelése maximuma az eredeti becsléshez képest (%) új emberek felvétele 10 Cél termék fejlesztése munkatársak célirányos sikeres vizsgák 20 képzése elérhető tudásbázis kialakítása emberóra/fő/hét 2 új kompetencia kiépítése Távlati célok a következő 3-5 évre Újabb termékekkel bővítenék a felhőszolgáltatást: személyi számítógépes, okos tévé és autós fedélzeti kliens. Ennek megfelelően létszámban is tovább növekednénk, kb főre. Nettó árbevételünk közel megduplázódna. További legalább 5-10 nyelvre szeretnénk támogatottságot biztosítani, az új termékekre az alapvető érték 10 nyelv. A Moony termék karbantartási és támogatási ráfordításait minimálisra csökkentenénk. Kialakított piaci pozíciónk, hírnevünk megtartása, lehetőség szerint további fejlődés. Újítási és tanulási nézet Mértékegység időpont december. 31 ösztönzői és előrelépési saját szakterületen kívüli rendszer kialakítása feladatok teljesítésének száma + ötletláda ötleteinek száma sikeres vizsgák + knowledge transfer száma Mérték 12.

13 Munkatársaink folyamatos képzése (tréningek, előadások), naprakész információk, technológiák szem előtt tartása. Korábban kialakított tudásbázis további fejlesztése, karbantartása, valamint az előrelépési rendszer kialakítása és stabilizálása. Stratégiánk Céljaink minél biztosabb és sikerorientáltabb eléréséhez a kulcs a munkatársaink elkötelezettségében, professzionalizmusában, valamint befektetőink folyamatos bizalmában gyökerezik. Cégünk agilis szoftverfejlesztési módszertan mentén dolgozik, a SCRUM elveit követjük. Ennek megfelelően nálunk minden munkatárs fontos és értékes részét képezi az egységnek, mindenki ötlete számít. Pontosan ezért, és egyfajta ösztönzésképp működik az ún. ötletládánk, mely egy új alkalmazás lmazás esetén még több fantáziadús lehetőséget biztosít. A belső versenyszellemet növelve havonta a legjobb ötlet gazdáját megajándékozzuk egy általa választott szabadidős tevékenység támogatásával, melybe a többi kolléga is lehetőséget kap a bekapcsolódásra. Ezzel is újabb lehetőséget teremtve, hogy a munkatársak minden területen minél jobban megismerjék egymást. További fő irányelvünk közé tartozik a tudás átadása. Ezt két irányból közelítjük meg: először az ún. knowledge transfer előadássorozatokkal, amelyek nem állnak másból, mint hogy minden egyes kolléga a szakterületéhez, legújabb szerzett ismereteihez kapcsolódóan rövid prezentációt tart. Ezáltal mindenki kap egy általánosabb képet az aktuális fejlesztésről és szaktudásról, alapot teremtve az esetleges későbbi csapaton belüli mozgáshoz. Második irányelv egy nagy közös tudásadatbázis létrehozása. Ezt wiki-oldalak létrehozásával kívánjuk elérni, ingyenes keresőmotorral támogatva. A korábban említett előadásokhoz is tartozik egy-egy weboldal elkészítése. Munkatársaink aink magasan képzettek, szaktudásuk már korábbi munkájuk során is bizonyított. A mobilalkalmazások fejlesztésében rejlő kihívás, valamint a legújabb technológiák kihasználásának lehetősége korlátlan motivációval és kihívással látja el 13.

14 embereinket. Korábban, interneten en végzett hatástanulmányok (közel 5000 fő válaszaiból kiindulva) igazolják továbbá, hogy a szóban forgó applikáció, Moony sokak számára kecsegtető gondolat és szívesen használnák mindennapjaikban: a válaszadók 89%-nak tetszett az ötlet, és 85%-uk szívesen kis is próbálná, valamint 65%-uk meg is venné, ha az alkalmazás tényleg hasznosan járulna hozzá mindennapjaikhoz. A termékből elkészült egy prototípus, melyet demozások során, kisfilmekkel egybekötve mutatunk be az arra érdeklődő beruházóknak. Ott vagyunk minden nevesebb innovatív mobilalkalmazás bemutatón, workshopon, on, ahol az elismerő dicséretek mellett hasznos fejlesztési ötleteket és kritikákat is kapunk a leendő felhasználóktól. A közvetlen érintkezés és visszajelzés fontos irányelve cégünknek, hiszen egy olyan alkalmazás esetén amely barátja akar lenni a használójának, nekünk is meg kell ismernünk őket. Ezért nagy hangsúlyt fektetünk a humán képességek tökéletesítésének, továbbfejlesztésének előadóink, vagy akár fejlesztőink esetén is. A befektetőink ektetőink elégedettsége érdekében rendszeres tájékoztatást adunk a projekt állásáról, következő lépésekről, várható eredményekről. A befektetői tőkét több vonalon szeretnénk hasznosítani: egyrészről a fejlesztést fedezné: bérek, fejlesztői eszközök beszerzését, igényes munkakörnyezet kialakítását. Továbbá az új termékek esetén elengedhetetlen imázs kialakítása, valamint a népszerűsítéshez szükséges reklámok pénzügyi finanszírozása. Utóbbi esetén szerencsére a mai internetes világban elég sok ingyenes lehetőség adott a minél nagyobb közegekhez való eljutáshoz. Végül, a nyilván elengedhetetlen jogcímek megvételére, terméknevek bejegyzésére fordítanánk a megnyert tőkét. 14.

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag 2011. március 1 Informatika Alapelvek, célok Az információ megszerzése, megértése, feldolgozása és felhasználása, vagyis az információs műveltség

Részletesebben

http://www.physicsbox.com/indexrobotprogen.html http://www.kongregate.com/games/coolio_niato/lighbot-2-0?ref=search

http://www.physicsbox.com/indexrobotprogen.html http://www.kongregate.com/games/coolio_niato/lighbot-2-0?ref=search INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS. szakirányú továbbképzési szak Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar HUMÁN ERŐFORRÁS szakirányú továbbképzési szak A humán erőforrás képzés a szervezetek működtetésének emberi erőforrás menedzseléséhez kapcsolódó szakmai kérdéseivel

Részletesebben

elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER TANÁRI KÉRDŐÍV

elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER TANÁRI KÉRDŐÍV TÁMOP 3.1.1-08/1-2008-0002 elemér ISKOLAI ÖNÉRTÉKELŐ RENDSZER az IKT 1 -eszközök és digitális pedagógiai módszerek iskolafejlesztő szemléletű használatához TANÁRI KÉRDŐÍV Ez a kérdőív az elemér 2 önértékelő

Részletesebben

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára

5.26 Informatika a 6-8. évfolyam számára 5.26 Óraterv Évfolyam 6. 7. 8. Heti óraszám 1 1 1 Éves óraszám 37 37 37 Bevezetés A helyi tanterv A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 2.

Részletesebben

CISCO NET READINESS program

CISCO NET READINESS program CISCO NET READINESS program A leginkább sikereses és innovatív vállalatok többsége felismerte, hogy az információ alapú gazdaságban a túlélés titka a határozott jövőképpel rendelkező vezetés, az erős vállalati/intézményi

Részletesebben

Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem?

Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem? Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem? Bevezetés Problémafelvetés Mobil eszközre szeretnék fejleszteni, de Válaszok keresése Eszközök Operációs rendszerek Környezetek Problémafelvetés Mindenkinek

Részletesebben

Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem?

Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem? Mobil eszközök programozása Mivel is kezdjem? Bevezetés Mobil eszközre szeretnék fejleszteni, de Válaszok keresése Eszközök Operációs rendszerek Környezetek Mindenkinek van mobil telefonja (középiskolában

Részletesebben

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakközépiskolás tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata

Részletesebben

Könnyedén. és természetesen OPTEAMUS

Könnyedén. és természetesen OPTEAMUS Könnyedén és természetesen OPTEAMUS 01 Bevezetô Könnyedén és természetesen A számítógépes programok könnyen elboldogulnak a számokkal és ûrlapokkal, de legtöbbjük tehetetlenül áll a természet, az emberi

Részletesebben

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai Kar Informatikai Rendszerek Intézet Témavezető: Bringye Zsolt

ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai Kar Informatikai Rendszerek Intézet Témavezető: Bringye Zsolt Témavezető: Bringye Zsolt Diplomamunka/szakdolgozat címe: X64 szerver virtualizáció technológiai kérdéseinek áttekintése, kereskedelmi termékekben történő megvalósításuk elemzése (funkcionalitás, teljesítmény,

Részletesebben

Kezdjen el 3D-ben gondolkodni. AutoCAD

Kezdjen el 3D-ben gondolkodni. AutoCAD Kezdjen el 3D-ben gondolkodni. AutoCAD Civil 3d 2009 Jobb vele dolgozni Az AutoCAD Civil 3D szoftver egyszerűen jobb módszert kínál az építőmérnöki projektek tervezési, elemzési és dokumentálási feladatainak

Részletesebben

A DSR Partner fő tevékenységi területe a csúcsminőségű és nagy kapacitású digitális hang- és adatrögzítő berendezések és rendszerek, valamint a hang-

A DSR Partner fő tevékenységi területe a csúcsminőségű és nagy kapacitású digitális hang- és adatrögzítő berendezések és rendszerek, valamint a hang- A DSR Partner fő tevékenységi területe a csúcsminőségű és nagy kapacitású digitális hang- és adatrögzítő berendezések és rendszerek, valamint a hang- és adatfeldolgozó megoldások fejlesztése, gyártása

Részletesebben

I. INTÉZMÉNYI ADATOK II. BEVEZETÉS

I. INTÉZMÉNYI ADATOK II. BEVEZETÉS I. INTÉZMÉNYI ADATOK Az intézmény neve: Baross Gábor Általános Iskola Székhelye: Budapest, XXII. Dózsa György út 84-94. Fenntartó: Budapest, XXII. kerület Önkormányzata Működési terület: általános iskola

Részletesebben

Az információs portáloktól a tudásportálokig

Az információs portáloktól a tudásportálokig Az információs portáloktól a tudásportálokig open access nyílt hozzáférés szervezett szolgáltatási és informatikai környezetben Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2013. október 21. Horvath.zoltanne@pp.t-systems.hu

Részletesebben

Rendszerterv. 1. Funkcionális terv. 1.1. Feladat leírása:

Rendszerterv. 1. Funkcionális terv. 1.1. Feladat leírása: Rendszerterv 1. Funkcionális terv 1.1. Feladat leírása: A feladat egy GPS-képes eszközökön futó alkalmazás, illetve ennek szerver oldali párjának létrehozása. A program a szerveren tárolt adatbázis alapján

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Informatika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.15.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Informatika. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.15. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Informatika készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.15. alapján 5-8. évfolyam 2 5-8. évfolyam Az informatika tantárgy ismeretkörei,

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai

közötti együttműködések (például: közös, több tantárgyat átfogó feladatok), továbbá az aktív részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Jövő Internet - kutatások az elmélettől az alkalmazásig. Eredménykommunikációs kiadvány

Jövő Internet - kutatások az elmélettől az alkalmazásig. Eredménykommunikációs kiadvány Jövő Internet - kutatások az elmélettől az alkalmazásig Eredménykommunikációs kiadvány Jövő Internet kutatások az elmélettől az alkalmazásig Szerkesztő: Dr. Adamkó Attila, Dr. Almási Béla, Dr. Aszalós

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Pedagógiai Program (Nevelési Program)

Pedagógiai Program (Nevelési Program) Mecsekaljai Iskola Testnevelési Általános és Középiskolája Pedagógiai Program (Nevelési Program) BEVEZETŐ AZ ISKOLA MOTTÓJA: A sport megtanít arra, hogyan lehet győzni és emelt fővel veszíteni. A sport

Részletesebben

E LŐTERJ E S Z T É S Szécsény Város Önkormányzatának Informatikai Stratégiája

E LŐTERJ E S Z T É S Szécsény Város Önkormányzatának Informatikai Stratégiája E LŐTERJ E S Z T É S Szécsény Város Önkormányzatának Informatikai Stratégiája Készült: Szécsény Város Önkormányzat 2011. október 25-ei ülésére. Előterjesztő: Bartusné dr. Sebestyén Erzsébet címzetes főjegyző

Részletesebben

A HIBRIDEK TÉRHÓDÍTÁSA: Európai kutatás a mobil munkaerő preferenciáiról

A HIBRIDEK TÉRHÓDÍTÁSA: Európai kutatás a mobil munkaerő preferenciáiról A HIBRIDEK TÉRHÓDÍTÁSA: Európai kutatás a mobil munkaerő preferenciáiról Hibrid eszközök fenyegetik az üzleti laptopok uralmát Európában Bár korábban a táblagépektől vártuk a mobil munkavégzés forradalmát,

Részletesebben

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK:

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Gyorsjelentés az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Hunya Márta PhD Kőrösné dr. Mikis Márta Tartsayné Németh

Részletesebben

A SALGÓTARJÁNI SZC BORBÉLY LAJOS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐ BEOSZTÁSÁNAK ELLÁTÁSÁRA

A SALGÓTARJÁNI SZC BORBÉLY LAJOS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐ BEOSZTÁSÁNAK ELLÁTÁSÁRA VEZETŐI PÁLYÁZAT A SALGÓTARJÁNI SZC BORBÉLY LAJOS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐ BEOSZTÁSÁNAK ELLÁTÁSÁRA Készítette: Képesné Kövessy Margit Salgótarján, 2016.04.14. 1.

Részletesebben

Javaslat az innovatív foglalkoztatási kezdeményezéseket támogató szakmai és finanszírozási rendszer kialakítására és működtetésére 1

Javaslat az innovatív foglalkoztatási kezdeményezéseket támogató szakmai és finanszírozási rendszer kialakítására és működtetésére 1 Javaslat az innovatív foglalkoztatási kezdeményezéseket támogató szakmai és finanszírozási rendszer kialakítására és működtetésére 1 Készült a Revita Alapítvány kutatóműhelyében Készítették: Mészáros Andrea,

Részletesebben

BUSINESS MINŐSÉG KOMPROMISSZUKOK NÉLKÜL

BUSINESS MINŐSÉG KOMPROMISSZUKOK NÉLKÜL 2016 BUSINESS MINŐSÉG KOMPROMISSZUKOK NÉLKÜL A Business csomagok megalkotásakor nem akartuk feltalálni a spanyol viaszt, azokon a területeken, ahol milliárdos cégek már bizonyítottak. Az volt a cél, hogy

Részletesebben

T A R T A L O M III. NEVELÉSI PROGRAM

T A R T A L O M III. NEVELÉSI PROGRAM T A R T A L O M I. Az iskola adatai, jogállása 6 II. Helyzetelemzés 7 1. Társadalmi környezet 7 2. Tárgyi feltételek 7 3. A humán erőforrás 8 III. NEVELÉSI PROGRAM 1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka

Részletesebben

BusEye online személyre szabott utastájékoztató mobil alkalmazás fejlesztése

BusEye online személyre szabott utastájékoztató mobil alkalmazás fejlesztése BusEye online személyre szabott utastájékoztató mobil alkalmazás fejlesztése Közlekedéstudományi Konferencia Hazai és nemzetközi projektek a közlekedésben Győr, 2014. március 27-28. BME - Közlekedésüzemi

Részletesebben

Fehér Krisztián. Navigációs szoftverek fejlesztése Androidra

Fehér Krisztián. Navigációs szoftverek fejlesztése Androidra Fehér Krisztián Navigációs szoftverek fejlesztése Androidra 2 Navigációs szoftverek fejlesztése Androidra Fehér Krisztián Navigációs szoftverek fejlesztése Androidra BBS-INFO Kiadó, 2014. 4 Navigációs

Részletesebben

Keresőmarketing ONLINE MARKETING III. ELŐADÁS KOVÁCS ISTVÁN. BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Keresőmarketing ONLINE MARKETING III. ELŐADÁS KOVÁCS ISTVÁN. BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Keresőmarketing ONLINE MARKETING III. ELŐADÁS KOVÁCS ISTVÁN BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Amit eléjük teszel, legyen rövid, hogy elolvassák, világos, hogy értékeljék, képekben gazdag,

Részletesebben

Mobil készülékek programozása

Mobil készülékek programozása Mobil készülékek Egyre több ember zsebében és táskájában a legkülönfélébb mobileszközök megtalálhatóak Mobiltelefonok, PDA-k, PalmTopok és intelligens multimédiás eszközök (mit pl. ipod-ok) A készülékek

Részletesebben

INTEGRÁLT ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER

INTEGRÁLT ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER INTEGRÁLT ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER Professzionál Zrt. 20 ÉVE ÚTON AZ INFORMATIKA VILÁGÁBAN A Professzionál Zrt-t 1989-ben alapították a Professzionál Kisszövetkezet jogutódjaként. Az elmúlt két évtizedben

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA

JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA JÓ GYAKORLATOK MEGOSZTÁSA A jó gyakorlatok megosztása kiscsoportos munka keretében történt, az alábbi előre megadott témák mentén: Munkaerő-piaci igények, vállalati együttműködés, gyakorlati képzés Tanulási

Részletesebben

ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS. TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám

ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS. TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám TARTALOMJEGYZÉK Az Eötvös Program a számok tükrében...3 Az Eötvös József Programban zajló képzések bemutatása...6...hogy

Részletesebben

az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Alternatív kerettantervek szerint működő iskolák Alternatív

Részletesebben

Helyi tanterv 2015. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Szabolcs Vezér Gimnáziumának és Szakközépiskolájának helyi tanterve. Angol

Helyi tanterv 2015. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Szabolcs Vezér Gimnáziumának és Szakközépiskolájának helyi tanterve. Angol 2015. Helyi tanterv A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Szabolcs Vezér Gimnáziumának és Szakközépiskolájának helyi tanterve Angol Esti tagozat 2015.01.01. ANGOL NYELV 9 12. évfolyam (Esti tagozat) Az élő

Részletesebben

Minőségi tartalom. Amely beindítja üzletét

Minőségi tartalom. Amely beindítja üzletét Minőségi tartalom Amely beindítja üzletét Külö aján nleges latta l az IND ULÓ válla lkoz ások nak A tartalommarketing fontosságáról Rendeljen jó minőségű, kereső-optimalizált tartalmat blogjához, online

Részletesebben

BKK Elektronikus jegyrendszer Megvalósíthatósági vizsgálat

BKK Elektronikus jegyrendszer Megvalósíthatósági vizsgálat Megvalósíthatósági vizsgálat Budapest, 2011. december 31. Tartalomjegyzék 1. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 11 2. ELŐZMÉNYEK ÉS MÓDSZERTAN... 20 3. A JELENLEGI BUDAPESTI JEGY- ÉS BÉRLETRENDSZER... 23 3.1. A jelenlegi

Részletesebben

Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola. 2008. június 25.

Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola. 2008. június 25. INFORMATIKA 9-13. HELYI TANTERV A NYELVI ELŐKÉSZÍTŐ OSZTÁLYOK SZÁMÁRA Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 2008. június 25. Szerkesztette: Horváth Gergely Sipos Tünde

Részletesebben

1. Pedagógiai módszertani felkészültség

1. Pedagógiai módszertani felkészültség 1. Pedagógus önértékelés Milyen a módszertani felkészültsége? Milyen módszereket alkalmaz a tanítási órákon és egyéb foglalkozásokon? Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik

Részletesebben

Elektronikus tanulási környezet implementációs tapasztalatai empirikus felmérés alapján

Elektronikus tanulási környezet implementációs tapasztalatai empirikus felmérés alapján Dr. Vig Zoltán Ph.D Elektronikus tanulási környezet implementációs tapasztalatai empirikus felmérés alapján 2000 körül egyfajta hullámként jelentkeztek a különbözı e-learning megoldások új verziói, rendszerei.

Részletesebben

A régió gazdaságfejlesztését alakító főbb szereplők és együttműködésük

A régió gazdaságfejlesztését alakító főbb szereplők és együttműködésük SZÜGYI GYÖRGY A régió gazdaságfejlesztését alakító főbb szereplők, együttműködésük és a szerb-magyar határon átnyúló gazdaságfejlesztési projekt egy lehetséges humánfejlesztési modellje Az Európai Unió

Részletesebben

Gondolatok a légköri energiák repülésben való jobb hasznosításáról

Gondolatok a légköri energiák repülésben való jobb hasznosításáról Gondolatok a légköri energiák repülésben való jobb hasznosításáról Hegedűs László (Bagoly) világrekordjai és az azokról tartott nagyon szemléletes előadásai késztettek arra, hogy ezen repüléseket más szemszögből

Részletesebben

Minőségi tartalom. Amely beindítja üzletét

Minőségi tartalom. Amely beindítja üzletét Minőségi tartalom Amely beindítja üzletét Külö aján nleges latta l az IND ULÓ válla lkoz ások nak A tartalommarketing fontosságáról Rendeljen jó minőségű, kereső-optimalizált tartalmat blogjához, online

Részletesebben

Magyar Építésügyi Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terv Megvalósítási Terve

Magyar Építésügyi Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terv Megvalósítási Terve Magyar Építésügyi Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terv Megvalósítási Terve Megrendelő: Magyar Építésügyi Technológiai Platform Készült: Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Informatika Készítette: a gimnázium reál munkaközössége 2015. Tartalomjegyzék Alapvetés...3 Egyéb kötelező direktívák:...6 Informatika

Részletesebben

TEXPLAT A MAGYAR TEXTIL- ÉS RUHAIPAR K + F + I STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSI TERVE

TEXPLAT A MAGYAR TEXTIL- ÉS RUHAIPAR K + F + I STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSI TERVE TEPLAT A MAGYAR TETIL- ÉS RUHAIPAR K + F + I STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSÍTÁSI TERVE 2010 Készült a Nemzeti Technológiai Platformok támogatása 2. pályázat keretében a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallal

Részletesebben

53. KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Magyar Közgazdasági Társaság 2015. SZEPTEMBER 3-5. MISKOLCI EGYETEM

53. KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Magyar Közgazdasági Társaság 2015. SZEPTEMBER 3-5. MISKOLCI EGYETEM Belső desztinációmarketing: kulcs a versenyképesség növeléséhez 53. KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Magyar Közgazdasági Társaság 2015. SZEPTEMBER 3-5. MISKOLCI EGYETEM Dr. Piskóti István, intézetigazgató, Miskolci

Részletesebben

HELYI TANTERV NÉMET NYELV. I. idegen nyelv. 4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam. nem A1 A2 B1 mínusz B1 megadható

HELYI TANTERV NÉMET NYELV. I. idegen nyelv. 4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam. nem A1 A2 B1 mínusz B1 megadható HELYI TANTERV NÉMET NYELV I. idegen nyelv Első idegen nyelv 4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam KERszintben nem A1 A2 B1 mínusz B1 megadható TANTÁRGYI ÓRASZÁMOK 9. évf. 10. évf.

Részletesebben

I. Bevezető, az elektronikai tervezés során felmerülő megoldandó problémák rövid összefoglalása

I. Bevezető, az elektronikai tervezés során felmerülő megoldandó problémák rövid összefoglalása I. Bevezető, az elektronikai tervezés során felmerülő megoldandó problémák rövid összefoglalása 1 A egy új tervezési módszertan bevezetését az alábbi tényezők indokolják Az elektronikus eszközök bonyolultságának,

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom tantárgy 1-3. évfolyam 2013. Bevezetés célok, alapelvek Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

A Heim Pál Alapítvány. Alapító okirata (kivonat)

A Heim Pál Alapítvány. Alapító okirata (kivonat) A Heim Pál Alapítvány Alapító okirata (kivonat) Preambulum Heim Pál Antal, a Heim Pál Gyermekkórház névadójának unokája a Heim Pál Alapítvány létrehozásával kíván gondoskodni a jövő generáció szellemi

Részletesebben

SZOMBATHELY Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése (TOP-6.6.2-15) 2014-2020 Koncepcionális javaslat

SZOMBATHELY Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése (TOP-6.6.2-15) 2014-2020 Koncepcionális javaslat SZOMBATHELY Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése (TOP-6.6.2-15) 2014-2020 Koncepcionális javaslat Készítette: Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft 2016. április 04.

Részletesebben

INFORMATIKA 5-8. évfolyam

INFORMATIKA 5-8. évfolyam INFORMATIKA 5-8. évfolyam A helyi tantervünket az 51/2012. (XII.21.) EMMI rendelet: 2. melléklet 2.3.2 Informatika 5-8. alapján készítettük. A tantárgy nevelési és fejlesztési nak megvalósításához a szabadon

Részletesebben

PTE GAZDASÁGI FŐIGAZGATÓSÁG

PTE GAZDASÁGI FŐIGAZGATÓSÁG PTE GAZDASÁGI FŐIGAZGATÓSÁG Kedves Mnkatársak! HÍRLEVÉL 2012 2. Ajánlom szíves figyelmükbe a Gazdasági Főigazgatóság soron következő Hírlevelét, amelyben összefoglalót olvashat az Egyetem tartozásállományának

Részletesebben

OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA

OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA Eszközcsomag a vállalati igények, a szakképzési kínálat és az emberi tőke kapacitásainak hatékony összehangolására Adaptáljuk! OKTATÁSI, KÉPZÉSI IGÉNYEK MEGHATÁROZÁSÁRA IRÁNYULÓ KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK MÓDSZERTANA

Részletesebben

Két projekt - Két év. etrik TISZK

Két projekt - Két év. etrik TISZK Két projekt - Két év PETRIK etrik A 133 éves Petrik 1 fennállása óta Budapest és környezete iparoktatásának jelentős intézménye. Az elmúlt húsz év folyamatos fejlesztésének eredménye, hogy ma már a vegyipari

Részletesebben

Az informatika tantárgy oktatásának célja és feladatai. Dr. Nyéki Lajos 2016

Az informatika tantárgy oktatásának célja és feladatai. Dr. Nyéki Lajos 2016 Az informatika tantárgy oktatásának célja és feladatai Dr. Nyéki Lajos 2016 Az informatika szakmacsoport képzési céljai A négy éves alapozó képzésben az ötödik éves kimenetnek megfelelő informatikai szoftver

Részletesebben

TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv

TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv TERC-ETALON Online Építőipari Költségvetés-készítő és Kiíró programrendszer Felhasználói kézikönyv TERC Kft. Budapest 2015. április 2 Tartalomjegyzék TERC-ETALON ONLINE Tartalomjegyzék... 3 1. Bevezetés...

Részletesebben

AZ ÖRKÉ YI PÁLÓCZI HORVÁTH ISTVÁ SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM MI ŐSÉGIRÁ YÍTÁSI PROGRAMJA

AZ ÖRKÉ YI PÁLÓCZI HORVÁTH ISTVÁ SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM MI ŐSÉGIRÁ YÍTÁSI PROGRAMJA AZ ÖRKÉ YI PÁLÓCZI HORVÁTH ISTVÁ SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM MI ŐSÉGIRÁ YÍTÁSI PROGRAMJA A nevelés egyet jelent azzal, hogy segítünk a gyereknek valóra váltani a lehetőségeit. / Erich Fromm / TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Informatika 5 8. évfolyama számára heti 1 óra. Óraterv 5 8. évfolyam 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Informatika heti 1 óra 1 1 1 1.

Informatika 5 8. évfolyama számára heti 1 óra. Óraterv 5 8. évfolyam 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Informatika heti 1 óra 1 1 1 1. Informatika 5 8. évfolyama számára heti 1 óra Óraterv 5 8. évfolyam 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Informatika heti 1 óra 1 1 1 1 Az óraszámok megadásánál 36 tanítási héttel számoltunk. Bevezető Az informatikaórákon

Részletesebben

FELNŐTTEK KÉPESSÉG- ÉS KÉSZSÉGMÉRÉSE (PIAAC)

FELNŐTTEK KÉPESSÉG- ÉS KÉSZSÉGMÉRÉSE (PIAAC) Országjelentés Szlovákia 2013 FELNŐTTEK KÉPESSÉG- ÉS KÉSZSÉGMÉRÉSE (PIAAC) MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY Elὄszó MI A PIAAC (Programme for the International Assessment

Részletesebben

Mit tehetnek a munkaerő kölcsönző és közvetítő vállalkozások a kormány foglalkoztatási céljainak előmozdítására?

Mit tehetnek a munkaerő kölcsönző és közvetítő vállalkozások a kormány foglalkoztatási céljainak előmozdítására? Mit tehetnek a munkaerő kölcsönző és közvetítő vállalkozások a kormány foglalkoztatási céljainak előmozdítására? Kerekasztal beszélgetés 2011.10.11 Tisztelettel meghívjuk Önöket a VOSZ és BKIK Humánpolitikai

Részletesebben

Sarkadi Általános Iskola

Sarkadi Általános Iskola Sarkadi Általános Iskola Pedagógiai Programja 2015. 0 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei... 3 1.1.1. Az nevelő-oktató munkánk sajátos pedagógiai

Részletesebben

Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2014/15 Informatika helyi tanterv Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szeghalom 2014/15 INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz,

Részletesebben

DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZÉPTÁVÚ (2009-2015) INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA, INFORMATIKAI FEJLESZTÉSI TERVE

DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZÉPTÁVÚ (2009-2015) INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA, INFORMATIKAI FEJLESZTÉSI TERVE DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZÉPTÁVÚ (2009-2015) INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA, INFORMATIKAI FEJLESZTÉSI TERVE Az informatikai stratégia célja az Önkormányzat középtávú céljai és informatikai fejlesztései

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) az E-építési napló mobilalkalmazás használatához

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) az E-építési napló mobilalkalmazás használatához Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) az E-építési napló mobilalkalmazás használatához Az Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) célja, hogy a Lechner Nonprofit Kft. által kínált E építési

Részletesebben

Informatikai alkalmazásfejlesztő alkalmazásfejlesztő 54 481 02 0010 54 02 Információrendszer-elemző és - Informatikai alkalmazásfejlesztő

Informatikai alkalmazásfejlesztő alkalmazásfejlesztő 54 481 02 0010 54 02 Információrendszer-elemző és - Informatikai alkalmazásfejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

(70) BUSZNYÁK J., SISÁK I. A Georgikon Térképszerver helye és szerepe a térinformatikai adatbázisok hálózatában

(70) BUSZNYÁK J., SISÁK I. A Georgikon Térképszerver helye és szerepe a térinformatikai adatbázisok hálózatában (70) BUSZNYÁK J., SISÁK I. A Georgikon Térképszerver helye és szerepe a térinformatikai adatbázisok hálózatában The role and function of the Georgikon Map Server in the network of the GIS data bases bjs@georgikon.hu

Részletesebben

FÜZESABONY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

FÜZESABONY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA FÜZESABONY VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015 Észak-Magyarországi Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált Településfejlesztési Stratégiák kidolgozása

Részletesebben

Tanácsadásra irányuló megbízási szerződés. ZSOLDOS Kft. számára

Tanácsadásra irányuló megbízási szerződés. ZSOLDOS Kft. számára Tanácsadásra irányuló megbízási szerződés ZSOLDOS Kft. számára 1 TANÁCSADÁSRA IRÁNYULÓ MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a ZSOLDOS Kft. (székhely: 8400 Ajka, Timföldgyári út 3.; cégjegyzékszám:

Részletesebben

Fejlesztési tapasztalatok multifunkciós tananyagok előállításával kapcsolatban Nagy Sándor

Fejlesztési tapasztalatok multifunkciós tananyagok előállításával kapcsolatban Nagy Sándor Fejlesztési tapasztalatok multifunkciós tananyagok előállításával kapcsolatban Nagy Sándor VE GMK Statisztika és Informatika Tanszék nagy-s@georgikon.hu Összefoglaló Világszerte tanúi lehettünk a mobilkommunikációs

Részletesebben

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó INFORMATIKA 5-8. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan

Részletesebben

TECHNOLÓGIATRANSZFER: I A TUDÁSÁRAMOLTATÁS HATÉKONY MÓDSZERE

TECHNOLÓGIATRANSZFER: I A TUDÁSÁRAMOLTATÁS HATÉKONY MÓDSZERE TECHNOLÓGIATRANSZFER: I A TUDÁSÁRAMOLTATÁS HATÉKONY MÓDSZERE A nemzetgazdaság fejlődését meghatározó módon befolyásoló tényező, hogy milyen mértékben képes egy-egy ország, az egyre intenzívebbé váló nemzetközi

Részletesebben

EEM fogalma,célja, funkciói és feladatai. Az EEM fogalma. AZ EEM feladatai (Polónyi [2001] 196.o., Farkas [1997] 33.o.) Az EEM végső célja

EEM fogalma,célja, funkciói és feladatai. Az EEM fogalma. AZ EEM feladatai (Polónyi [2001] 196.o., Farkas [1997] 33.o.) Az EEM végső célja Emberi erőforrás gazdálkodás, munkaerő gazdálkodás a szervezetben. EEM fogalma,célja, funkciói és feladatai 1 2 Az EEM fogalma Az emberi erőforrás menedzsment a szervezeti és a szervezetben dolgozó egyének

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓSI BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUM

SZIGETSZENTMIKLÓSI BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUM SZIGETSZENTMIKLÓSI BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015 Tartalomjegyzék 1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 3 1.1. A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI,

Részletesebben

A TISZAFÖLDVÁRI HAJNÓCZY JÓZSEF GIMNÁZIUM HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A TISZAFÖLDVÁRI HAJNÓCZY JÓZSEF GIMNÁZIUM HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A TISZAFÖLDVÁRI HAJNÓCZY JÓZSEF GIMNÁZIUM HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA OM:037 923 187/3/2015. számon jóváhagyom! Tiszaföldvár, 2015. szeptember 1. Baczúr István intézményvezető

Részletesebben

Digitális pedagógia támogatása módszerek, eszközök, infrastruktúra (TÁMOP 3.1.1 és TIOP 1.1.1) Koplányi Emil

Digitális pedagógia támogatása módszerek, eszközök, infrastruktúra (TÁMOP 3.1.1 és TIOP 1.1.1) Koplányi Emil Digitális pedagógia támogatása módszerek, eszközök, infrastruktúra (TÁMOP 3.1.1 és TIOP 1.1.1) Koplányi Emil 1. Az Educatio Digitális Pedagógiai Osztálya A Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) fejlesztése

Részletesebben

Kovácsoljon üzleti előnyt a technológiából!

Kovácsoljon üzleti előnyt a technológiából! Kovácsoljon üzleti előnyt a technológiából! $ Kovácsoljon üzleti előnyt a technológiából! A Microsoft technológiái segítségével a kis- és középvállalatok modernizálhatják üzleti rendszereiket és folyamataikat,

Részletesebben

IKT 0-1 AJÁNLOTT KOMPETENCIA LISTA

IKT 0-1 AJÁNLOTT KOMPETENCIA LISTA IKT 0-1 AJÁNLOTT KOMPETENCIA LISTA IDEGEN NYELVI ÉS INFORMATIKAI KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE - KIEMELT PROJEKT - 2012. Az IKT 0-1 ajánlott kompetencia lista című dokumentum a Közigazgatási és Igazságügyi

Részletesebben

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2008.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2008. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2008. EGY MEGÚJULÓ KÖNYVTÁR A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR SZAKMAI PROGRAMJA 2008...3 I. HELYZETELEMZÉS...3 SWOT analízis...3 II. ELÉRENDŐ

Részletesebben

Márkák iphone- on. Sallai Péter - Ponte.hu peter.sallai@ponte.hu

Márkák iphone- on. Sallai Péter - Ponte.hu peter.sallai@ponte.hu Márkák iphone- on Sallai Péter - Ponte.hu peter.sallai@ponte.hu Miről lesz szó? 1. Kik az iphone/ipad felhasználók? 2. Hogyan tudjuk eljueatni hozzájuk az üzenetünket? Merre tartunk? forrás: Admob Mobil

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM. KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM. KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 6. 7. 8. Heti 1 1 1 óraszám

Részletesebben

1. Az informatikai eszközök használata

1. Az informatikai eszközök használata 5 6. évfolyam A tanulók az informatikai eszközök használata során megismerik a számítógépet, annak főbb egységeit, a perifériákat. Kezdetben tanári segítséggel, később önállóan használják a legfontosabb

Részletesebben

Miért van szükség üzleti tervre?

Miért van szükség üzleti tervre? Pólya Árpád Kulcs az üzleti terv összeállításához ÖTLETHÍD Gazdaságfejlesztő, Mérnöki és Oktatási Tanácsadó, Szolgáltató Kft. Miért van szükség üzleti tervre? A jövő formálása mindig izgalmas és egyben

Részletesebben

A személyre szabás lehetőségei az internet és a mobiltelefon korában

A személyre szabás lehetőségei az internet és a mobiltelefon korában A MARKETING ESZKÖZEI A személyre szabás lehetőségei az internet és a mobiltelefon korában Kapcsolaterősítő, forgalomnövelő eszköz vagy egyszerű technológiai trükk csupán a személyre szabás? Az eljárás

Részletesebben

Bevezetés, platformok. Léczfalvy Ádám leczfalvy.adam@nik.bmf.hu

Bevezetés, platformok. Léczfalvy Ádám leczfalvy.adam@nik.bmf.hu Bevezetés, platformok Léczfalvy Ádám leczfalvy.adam@nik.bmf.hu Mobil készülékek és tulajdonságaik A mobil eszközök programozása, kihívások, nehézségek Mobilprogramozási platformok Java Micro Edition.NET

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Negyedik, javított kiadás Oktatási Hivatal Kiegészítés

Részletesebben

Andorkó Mária: Apró lépésekkel a TIOP rögös útján - Egy nyertes pályázat története

Andorkó Mária: Apró lépésekkel a TIOP rögös útján - Egy nyertes pályázat története Andorkó Mária: Apró lépésekkel a TIOP rögös útján - Egy nyertes pályázat története A hajdúböszörményi Kertész László Városi Könyvtár vezetőjeként kísérletet teszek arra, hogy könyvtáros kollégáimmal megosszam

Részletesebben

Összehasonlító elemzés

Összehasonlító elemzés Összehasonlító elemzés Kihelyezett (outsource) és vállalaton belüli ügyfélszolgálatok költségeinek és értékének elemzése Tartalomjegyzék: 1. BEVEZETŐ, AZ ELEMZÉS CÉLJA, HATÓKÖRE 2 2. ÁLTALÁNOS ÜGYFÉLSZOLGÁLATI

Részletesebben

Válaszidő, rendelkezésre állás... Na hagyjatok békén!

Válaszidő, rendelkezésre állás... Na hagyjatok békén! Válaszidő, rendelkezésre állás... Na hagyjatok békén! Szegedi Antal szenior presales rendszermérnök 1 Miről lesz szó? F&B kampány - IDC felmérés eredménye a felügyelet szemszögéből Mit mondanak az ügyfelek

Részletesebben

2008/2009-es tanév. Kedves Kollégák!

2008/2009-es tanév. Kedves Kollégák! 2008/2009-es tanév tankönyvi elemzések, bemutatások is segíteni kívánják Önöket a bonyolult világunkban történő könnyebb eligazodásban. Kitekintés rovatunkban olyan külföldi tapasztalatokat mutatunk be,

Részletesebben

1. Funkcionális terv. 1.1. Feladat leírása: 1.2. Rendszer célja, motivációja:

1. Funkcionális terv. 1.1. Feladat leírása: 1.2. Rendszer célja, motivációja: Rendszerterv 1. Funkcionális terv 1 1.1. Feladat leírása: 1 1.2. Rendszer célja, motivációja: 1 1.3. Szereplők és igényeik: 2 1.3.1. Valódi felhasználók: 2 1.3.2. Hirdetők : 3 1.3.3. Szerver oldal: 3 1.4.

Részletesebben

A DEÁK FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR

A DEÁK FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUNKATERV A DEÁK FERENC MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZERBEN VÉGZETT MUNKÁJÁHOZ 2016. AZ INTÉZMÉNY SZÉKHELYE: ZALAEGERSZEG AZ INTÉZMÉNY VEZETŐJÉNEK NEVE: KISS GÁBOR Összeállította:

Részletesebben

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08)

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08) C 97/16 Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08) 2005. november 17-én az Európai Unió finn elnökségének tevékenységéhez kapcsolódóan Mari Kiviniemi,

Részletesebben

Balatonalmádi Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája

Balatonalmádi Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája Balatonalmádi Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája II. STRATÉGIA KDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Közép-Dunántúli Operatív Program Fenntartható településfejlesztés a kis- és középvárosokban Integrált

Részletesebben

A 365 Solutions Kft. büszke a teljesítményére, az elért sikereire és a munkatársai képességeire. Kamatoztassa ön is a tapasztalatainkat és a

A 365 Solutions Kft. büszke a teljesítményére, az elért sikereire és a munkatársai képességeire. Kamatoztassa ön is a tapasztalatainkat és a 365 365 A 365 Solutions Kft. büszke a teljesítményére, az elért sikereire és a munkatársai képességeire. Kamatoztassa ön is a tapasztalatainkat és a tökéletesre való törekvésünket: Legyen a partnerünk,

Részletesebben