Gyakorlati képzési napló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyakorlati képzési napló"

Átírás

1 Sorszám: /2011. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR Gyakorlati képzési napló Csecsemő- és gyermeknevelő- gondozó szakos hallgatók részére A hallgató neve: EHA kód:. Tagozat: nappali 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: Fax:

2 II. félév A gyakorlat szervezési formája Csoportos gyakorlat Egyéni gyakorlat Intézmény Bölcsőde Családi napközi Gyermekek átmeneti otthona Gyermekjóléti szolgálat

3 ELTE TÓK Csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó felsőfokú szakképzési szak, Hospitálási napló Hallgató neve:.. tagozat: nappali/levelező EGYÉNI GYAKORLAT II. félév 1. Családi napközi A gyakorlat helyszíne: A gyakorlat időpontja: A gyakorlatvezető neve: beosztása: Jeles Jó Közepes Elégséges Elégtelen* * A megfelelő minősítést kérjük beírni!... Oktató dátum Az adatgyűjtés és megfigyelés szempontjai: A családi napközi tárgyi feltételei, helyiségei, udvara, étkeztetési és higiénés berendezései, a csoportszobák berendezése, a játékok. A gyermekek életkora, fiú-lány arány, csoportbeosztás, csoportlétszám. A gyermekcsoport napirendje. A családi napközi személyi feltételei, a működtető(k), a kisegítő(k) és a támogató szakember(ek) munkája. Írásbeli feladatok: A családi napközit működtető személy tájékoztatója alapján készített jegyzetek rögzítése a hospitálási naplóban.

4 ELTE TÓK Csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó felsőfokú szakképzési szak, Hospitálási napló Hallgató neve:.. tagozat: nappali/levelező 2. Gyermekek átmeneti otthona A gyakorlat helyszíne: A gyakorlat időpontja: A gyakorlatvezető neve: beosztása: Jeles Jó Közepes Elégséges Elégtelen* * A megfelelő minősítést kérjük beírni!... Oktató dátum Az adatgyűjtés és megfigyelés szempontjai: Az otthon tárgyi feltételei, helyiségei, udvara, étkezési és higiénés berendezései, a szobák berendezése, a játékok. A gyermekek életkora, fiú-lány arány, csoportlétszám. A gyermekek napirendje. Az otthon személyi feltételei, a gyermekeket ellátó szakemberek munkája. Írásbeli feladatok: Az otthon vezetőjének tájékoztatója és a munkatársakkal való beszélgetések alapján készített jegyzetek rögzítése a hospitálási naplóban.

5 ELTE TÓK Csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó felsőfokú szakképzési szak, Hospitálási napló Hallgató neve:.. tagozat: nappali/levelező 3. Gyermekjóléti szolgálat A gyakorlat helyszíne: A gyakorlat időpontja: A gyakorlatvezető neve: beosztása: Jeles Jó Közepes Elégséges Elégtelen* * A megfelelő minősítést kérjük beírni!... Oktató dátum Az adatgyűjtés és megfigyelés szempontjai: Az intézmény szakmai munkájának főbb jellemzői. Az intézmény személyi feltételei. Írásbeli feladatok: Az intézmény vezetőjének tájékoztatója és a munkatársakkal való beszélgetések alapján készített jegyzetek rögzítése a hospitálási naplóban

6 ELTE TÓK Csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó felsőfokú szakképzési szak, Hospitálási napló Hallgató neve:.. tagozat: nappali/levelező CSOPORTOS GYAKORLAT II. félév Bölcsőde 5 nap A gyakorlat helyszíne: A gyakorlat időpontja: A gyakorlatvezető neve: beosztása: Jeles Jó Közepes Elégséges Elégtelen* * A megfelelő minősítést kérjük beírni!... Oktató dátum Bölcsőde (A bölcsődei napirendhez igazodva) Az adatgyűjtés és megfigyelés szempontjai: A gyermek érkezése a bölcsődébe, elválás az anyától, búcsúzás. Ezt követően a gyermek viselkedésének megfigyelése 1 órán keresztül. Csecsemő étkezésének megfigyelése. A kisgyermek étkezésének megfigyelése. Néhány /2-3) eltérő korú és mozgásfejlettségű gyermek megfigyelése. A szabad levegőn tartózkodás megfigyelése. Az időtartam és a tevékenység értékelése. Egy gyermekcsoport testi fejlődésre vonatkozó dokumentációjának összehasonlítása, az egyes gyermekek közötti különbségek megállapítása, elemzése. Írásbeli feladatok: Adatgyűjtés a tapasztalatok, az erre megadott szempontok alapján végzett megfigyelések dokumentálása a hospitálási naplóban. Az értékelés módja : Gyakorlati jegy és szöveges értékelés.

7 1. nap: Megfigyelési szempont: A gyermek érkezése a bölcsődébe, elválás az anyától, búcsúzás. Ezt követően a gyermek viselkedésének megfigyelése 1 órán keresztül. A megfigyelés időtartama: ½ 8- ½ 10-ig A megfigyelési jegyzőkönyv formája: Idő Gyermek Szülő Gondozónő Kommunikációja Tevékenysége Kommunikációja Tevékenysége Kommunikációja Tevékenysége A táblázat időbeli bontása minimum5 percenként vagy tevékenységváltáshoz kapcsolódva történjen. Megfigyelendő 1 érkező gyermek az ehhez kapcsolódó kommunikációval és tevékenységgel együtt. Kiemelt szempont a gondozónő viselkedése és interakciója a gyermekkel és a szülővel. A megfigyelést követően a hallgató feladata a jegyzőkönyvben rögzítettek alapján történő elemzés, értékelés adott szempontok szerint. Elemzési szempontok: 1. a gyermek hangulata az érkezéskor (szopja az ujját, szülőhöz bújik, sír, beszalad a szobába, stb.) 2. hol történik a kisgyermek fogadása? (átadó, csoportszoba, fürdőszoba) 3. a gyermek tevékenysége az érkezéskor (tanácstalan, ismeri a rendet, megtalálja a szekrényét, indul kezet mosni, stb.) 4. a szülő tevékenysége az érkezéskor (először beköszön a csoportba, előkészít a gyermek átöltöztetéséhez, eteti a gyermeket az átadóban, stb. 5. a gondozónő tevékenysége a gyermek érkezésekor (reggelizteti már a csoportban lévőket, kimegy a gyermek elé az átadóba, ölbe veszi, adminisztrációt végez a gondozónői asztalnál, stb ) 6. hogyan fogadja a gondozónő a gyermeket és a szülőt (tegeződnek, egymásra mosolyognak, távolságtartó a viselkedése, leguggol a gyermekhez, stb ) 7. a gondozónő- gyermek-szülő között zajló kommunikációs tevékenység (a gondozónő érdeklődik az este és reggel zajlott eseményekről, a szülő érdeklődik a nap várható eseményeiről, a gyermek megkérdezi, itt van-e a barátja, stb ) 8. hol és hogyan történik az elválás a gyermek és a szülő között (átadóban, csoportszobában, ajtóban állva, hosszasan búcsúzkodnak, sír a gyermek, sietve adja át a szülő a gyermeket a gondozónőnek, stb ) 9. hogyan alakul a gyermek játékba való beillesztése ( gondozónő hosszasan vigasztal, leül vele a szőnyegre, játékot ajánl, társat ajánl, leülteti a reggeliző asztalhoz, stb.) 10. a gyermek önálló játéktevékenysége (felületesen játszik, többfajta tevékenységbe belekap, elmélyülten játszik, átmeneti tárgyat szorongat, stb.) Összegzés: (a választ minimum 5 mondatban kell, kérdésenként kifejteni) 1. az elemzési szempontok alapján hogyan ítéli meg a gyermek érzelmi állapotát? összegezze, a szülő hogyan viszonyul véleménye szerint a bölcsődéhez, a gondozónőhöz, a csoporthoz? 2. milyennek ítéli meg a csoport légkörét, a megfigyelt gyermek csoportbeli szerepét, csoportban elfoglalt helyét? 3. véleménye szerint mi a gondozónő szerepe a reggeli bevétel során, ezt a szerepet hogyan sikerült betöltenie a megfigyelés során?

8 2. nap Megfigyelési szempont: A szabad levegőn tartózkodás, udvari játéktevékenység és a hozzá kapcsolódó gondozási teendők megfigyelése A megfigyelés időtartama: ¾ 10 ½ 12-ig A megfigyelési jegyzőkönyv formája: Idő Gyermek Gondozónő Társgondozónő Kommunikációja Tevékenysége Kommunikációja Tevékenysége Kommunikációja Tevékenysége A táblázat időbeli bontása minimum5 percenként vagy tevékenységváltáshoz kapcsolódva történjen. Megfigyelendő 1 érkező gyermek az ehhez kapcsolódó kommunikációval és tevékenységgel együtt. Kiemelt szempont a gondozónő viselkedése és interakciója a gyermekkel. A megfigyelést követően a hallgató feladata a jegyzőkönyvben rögzítettek alapján történő elemzés, értékelés adott szempontok szerint. Elemzési szempontok: 1. hogyan történik az udvari tevékenység előkészítése (udvari játékok, gyermekek ruháinak, cipőinek előkészítése, pelenkázás, WC használat, stb ) 2. milyen csoportbontásban, kinek a kíséretével hagyják el a gyermekek a szobát (saját gondozónő, technikai dolgozó, stb ) 3. hol, milyen helyszíneken történik a gyermekek öltöztetése (fürdőszoba, átadó, előtér, stb ) 4. milyen időbeli eltolódás figyelhető meg a csoportszobák között? 5. hogyan oldják meg a gyermekek szobai és udvari felügyeletét (technikai dolgozó, délutános gondozónő, bölcsődevezető, valaki, stb ) 6. milyen módon valósul meg a gyermekek önállósodása az öltözködés során (hogyan jelzi a gyermek az önállósodási igényét, a gondozónő hogyan reagál az igényre, milyen önállósodási szinten van a megfigyelt gyermek, stb ) 7. milyen hangulatban zajlik az öltözködés (a gyerekek örülnek, hogy kimehetnek, sírósak, nem segítenek, stb.) 8. az előkészített játékok megfelelnek-e a korosztály, az évszak, ill. a megfigyelt gyermek igényeinek (a homokozó nincs nyitva, csak motorok vannak kikészítve, mert szemerkél az eső, stb ) 9. milyen hangulatban zajlik az udvari tevékenység, milyen játékformákat játszik a megfigyelt gyermek? 10. mennyi ideig tartózkodik a gyermek a szabad levegőn (udvarra való kiérkezéstől az épületbe való beérkezésig), 11. milyen sorrendben érkeznek be az udvarról a gyermek? 12. milyen fürdőszobai tevékenységek követik egymást (vetkőzés, WC, bili használat, pelenkacsere stb.) 13. mennyi időt tölt a gondozónő a megfigyelt gyermek gondozására, ill. milyen tevékenységek előzik meg az ebédeltetést?

9 Összegzés: (a választ minimum 5 mondatban kell, kérdésenként kifejteni) 1. elegendő-e a napi levegőzéshez a kint töltött idő a gyermek életkorát és a évszakot figyelembe véve? 2. milyen a gondozások hangulata? Örömet jelent-e az együttlét a gyermeknek és a gondozónőnek? Miből lehet ezt látni? 3. mennyi időt kell a gyermeknek várakozással (amikor a megfigyelt gyermeket nem gondozzák, ill. nem tud játszani) töltenie az egyes gondozási fázisok és játéktevékenységek között?

10 3. nap: Megfigyelési szempont: A csecsemő és kisgyermek étkezésének megfigyelése. A megfigyelés időtartama: 11-12,15-ig A megfigyelési jegyzőkönyv formája: dő Gyermek Gondozónő Társak Tevékenysége Kommunikációja Tevékenysége Kommunikációja Tevékenysége Kommunikációja A táblázat időbeli bontása minimum5 percenként vagy tevékenységváltáshoz kapcsolódva történjen. Megfigyelendő 1 érkező gyermek az ehhez kapcsolódó kommunikációval és tevékenységgel együtt. Kiemelt szempont a gondozónő tevékenysége és interakciója a gyermekkel és a csoporttársakkal. A megfigyelést követően a hallgató feladata a jegyzőkönyvben rögzítettek alapján történő elemzés, értékelés, összegzés adott szempontok szerint. Elemzési szempontok: 1. ki(k) végzik és hogyan és történik az étkezés előkészítése? Milyen fázisokból áll? (tálalás a konyhán, technikai dolgozó, gondozónő ) 2. hogyan történik az átmenet a játék, ill. egyéb tevékenységből az étkezésbe? (rendrakás, tálalókocsi, terítés ) 3. írja le az asztal megterítésének folyamatát (abrosz, tányér, most hívja a gyermekeket az asztalhoz..) 4. milyen sorrendben és milyen csoportokban kapcsolódnak a gyermekek az étkezéshez? Hogyan hívja a gondozónő őket? (türelmetlenek a gyerekek, segítenek, elmélyülten játszanak ) 5. milyen módon veszi figyelembe a gondozónő az egyéni igényeket? (kisebb gyermek, fáradt gyermek, nem tud önállóan étkezni, melegebb ételt szeret ) 6. hogyan segíti a gondozónő az étkezéssel kapcsolatos szokások elsajátítását? (önálló, tiszta étkezés, szalvéta használat, szék, asztal nagysága megfelelő a biztos üléshez ) 7. a megfigyelt gyermek milyen fejlettségi szinten tart az önálló étkezésben, milyen az étvágya, vannak-e különleges kívánságai? (kétkanalas módszerrel kell etetni, ledarálva eszi csak meg a húst ) 8. hogyan zárul le az étkezés folyamata a megfigyelt gyermeknél? (elpakol a gyermek az asztalról, kezet mosni megy, ágyára fekszik.) 9. hogyan zárul le az étkezés folyamata a csoportban? (mindenki feláll az asztaltól, kitolják a tálalókocsit, segít a gondozónő a cipőket lehúzni ) Összegzés: (a választ minimum 15 mondatban kell kifejteni) 1. Milyen benyomása van a gyermekcsoport ebédeltetésével kapcsolatban?

11 4. nap: Megfigyelési szempont: Két, eltérő korú és mozgás fejlettségű gyermek megfigyelése A megfigyelés időtartama: 1. gyermek: 9-1/210-ig és 10, ig, 2. gyermek megfigyelése: 1/ ig és ig A megfigyelési jegyzőkönyv formája: a két gyermek megfigyelését külön jegyzőkönyvben kell rögzíteni. A jegyzőkönyv időbeli bontása minden mozgásforma váltáshoz kapcsolódjon Idő Tevékenysége Gyermek Mozgása Elemzési szempontok: 1. sorolja fel a megfigyelt gyermekek hely-és helyzetváltoztató mozgásait (gurul, lépeget, jár, kúszik vagy hasra fordul, körbefordul a saját tengelye körül, guggolásból feláll.) 2. sorolja fel, milyen tevékenységekhez, milyen mozgásforma társul (homokozás során guggol, motorozásnál lábával hajtja a motort,.) 3. sorolja fel, milyen nagy és milyen finom mozgásokat végez a gyermek? (jár, fut, kezét nézi, ujjai közé tárgyat fog, ceruzával körkörös mozdulatot tesz, ) 4. értékelje harmonikus-e a megfigyelt gyermekek mozgása? (összerendezett, darabos, sokat esik ) 5. hasonlítsa össze a két megfigyelt gyermek mozgásfejlődését, értékelje, hogy koruknak megfelelő-e? 6. értékelje, hogy a tevékenységi formáknak megfelelő mozgást végez-e a gyermek? (térden állva tolja a biciklit, hason fekve homokozik.) 7. a gondozónő milyen módon segíti a gyermek mozgástevékenységét? (segít a csúszdára felmászni, tolja a biciklin ) Összegzés: 1. hogyan segítik a csoport játékeszközei és egyéb felszerelései a gyermek mozgásfejlődését? (különböző korosztálynak megfelelők a mozgásfejlesztő játékeszközök, megfelelő nagyságú tér van a szobában és a kertben is, időnként elrakja a gondozónő az elhagyott játékokat ) 2. a csoport és a kert berendezése mennyire tudatosan elrendezett, annak érdekében, hogy a gyermekek életkorának megfelelő mozgásfejlődést biztosítsa? (elkerített szobasarok, tologatós, húzogatós játékok, bicikliző utak kijelölése, biztonságos mászókák, változatos terep, változatos talaj ) 3. vannak-e a csoportban nem megfelelő mozgású gyermekek, véleménye szerint mi a teendő velük, hogyan segítené a mozgásfejlődésüket?

12 5. nap: Megfigyelési (adatgyűjtési) szempont: Egy gyermekcsoport testi fejlődésére vonatkozó dokumentációjának összehasonlítása az egyes gyermekek közötti különbségek megállapítása, elemzése Az adatgyűjtés időtartama: 8-12-ig A megfigyelési jegyzőkönyv formája: a gyermekcsoport testi fejlődésére vonatkozó adatait táblázatba és percentil lapon is rögzítse, az összehasonlítást és elemzést a táblázatban leírt adatok és elemzési szempontok alapján végezze. Név életkor Születési súly Felvételi súly Testsúly I. negyedév státusza II. Negyedév státusza Születési hossz Felvételi hossz Testhossz I. negyedév státusza II. Negyedév státusza Elemzési szempontok: 1. foglalja össze, hogy a csoportba járó gyermekek korosztályára milyen fejlettségi mutatók az átlagosak. 2. a percentil tábla adatai szerint a gyermekek mely fejlettségi sávba tartoznak? 3. a gyermekek testi fejlődését milyen egyéb módon lehet nyomon követni a bölcsődében? (orvosi státus, fejkörfogat, mellkörfogat, fogazat stb ) 4. foglalja össze azokat az okokat, amiért azonos korú gyermekek eltérő testi fejlődést mutatnak? 5. gyűjtse össze, hogy a bölcsődében mely dokumentációk szolgálnak a gyermekek fejlődésének rögzítésére? Összegzés: 1. foglalja össze a bölcsőde feladatát a gyermekek testi fejlődésének elősegítésében az étkezéstől a szűréseken át az estleges terápiákig. (diétás étkezés biztosítása, orvosi vizsgálat során tapasztalt elváltozások felismerése, stb..) 2. foglalja össze a gondozónő szerepét a gyermekek fejlődésének nyomon követésében. 3. előfordulnak-e az általa megfigyelt csoportban kirívó fejlődést mutató gyermekek. Mik ezek? Milyen teendője van a bölcsőde szakember gárdájának (gondozónő, orvos, élelmezésvezető ) a gyermekkel kapcsolatban?

13 EGYÉNI GYAKORLAT ELTE TÓK Csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó felsőfokú szakképzési szak, Hospitálási napló Hallgató neve:.. tagozat: nappali/levelező Kórházi gyakorlat A gyakorlat helyszíne: Pest megyei Flór Ferenc Kórház A gyakorlat időpontja: április 30. A gyakorlatvezető neve: beosztása: Jól megfelelt Megfelelt Nem felelt meg * A megfelelő minősítést kérjük beírni! A gyakorlati képzés célja:... Rózsáné Czigány Enikő dátum A hallgatók ismerjék meg a 0-1 éves korú, egészséges és kis súllyal született, valamint a beteg csecsemők kórházi ellátását, és a körülöttük szükséges gondozási teendőket. Az adatgyűjtés és megfigyelés szempontjai: A veszélyeztetett koraszülöttség sajátosságai A koraszülöttség jellemzői A légzészavarok és más működési zavarok ellátási módjai A mindennapos ápolási feladatok, fürösztés, öltöztetés, pelenkázás, bőrápolási, köldökellátási feladatok, hajápolás, szájápolás, hőmérőzés. A lázcsillapítás és testtömeg mérés. A koraszülöttek különböző táplálási formái: szoptatás, hozzátáplálás és szondatáplálás. A koraszülöttek általános állapotának felmérése, intenzív megfigyelése. A koraszülöttek különböző vizsgálataihoz, beavatkozáshoz való előkészítése, szükség szerinti segédkezés, szondázás, vérvétel, infúziós pumpák alkalmazása, oxigénterápia, gépi lélegeztetés, vércsere- transzfúzió, fénykezelés, gyógykezelés. A koraszülött ellátásával kapcsolatos adminisztratív tennivalók. A higiénés szabályok pontos betartása, kórházi ártalmak elkerülése. Speciális ápolási feladatok: hányó-hasmenéses, géppel lélegeztetett koraszülöttek ellátása, atelektázia megszüntetésére alkalmazott tornagyakorlatok, fektetési módok. Az egészséges újszülött élettani sajátosságai o Az átmeneti, nem kóros jelenségek újszülött korban. o Az anyatejes táplálás jelentősége. o Szülési sérülések megjelenési formái. o A fejlődési rendellenességek tünetei. o Az újszülött korban előforduló betegségek. o Újraélesztéssel kapcsolatos feladatok. (szabad légutak biztosítása, lélegeztetési szívmasszázs) Az újszülöttkori szűrővizsgálatok elvégzése. Az újszülött megfigyelése. Az újszülött ellátásával kapcsolatos adminisztratív tennivalók. A szoptatás, a mellápolás tanítása. A különböző vizsgálatokhoz, beavatkozásokhoz szükséges előkészítés, segédkezés

14 Írásbeli feladatok: Adatgyűjtés a tapasztalatok, a megadott szempontok alapján végzett megfigyelések, valamint a látogatás végén feltett kérdésekre adott szakmai válaszok dokumentálása a hospitálási naplóban. Az értékelés módja: Minősített aláírás

15 NYÁRI BÖLCSŐDEI GYAKORLAT A gyakorlati képzés célja: A bölcsődékben folyó folyamatos gondozó-nevelő munka és a különböző korú és fejlettségű gyermekek megfigyelése. A hallgató a gyakorlat során kapjon képet a bölcsődei gondozás- nevelés alapelveinek gyakorlati alkalmazásáról, valamint a bölcsődei élet megszervezésének összetevőiről (kapcsolattartás a szülőkkel, családlátogatás, beszoktatás, saját gondozónő rendszer, gyermekcsoport szervezés és napirend). Nyári gyakorlat II. félév után Bölcsőde 5 nap 40 óra (A bölcsődei napirendhez igazodva) Az adatgyűjtés és a megfigyelés szempontjai: A bölcsődei élet megszervezésének elvei: kapcsolattartás a szülőkkel, családlátogatás, beszoktatás, saját gondozónő rendszer, gyermekcsoport szervezése, napirend A folyamatos napirend kialakításának tárgyi és személyi feltételei, gyakorlati megvalósítása. A napirend keretei közötti gondozási feladatok és a bölcsődei alapelvek összefüggése A gondozónő szerepe a gyermek játékában. Egy kisgyermek játéktevékenységének megfigyelése A társkapcsolat fejlődésének, alakulásának megfigyelése. A gondozónő szerepe a folyamatban Gondozónő-gyermek kommunikációjának, metakommunikációjának megfigyelése A bölcsődei zenei nevelés feladata, célja, módszertani lehetősége, eszközei. Kisgyermekek zenei nevelésének megfigyelése egy gyermekcsoportban Írásbeli feladatok: Adatgyűjtés a tapasztalatok, az erre megadott szempontok alapján végzett megfigyelések dokumentálása a hospitálási naplóban. Az értékelés módja: Gyakorlati jegy és szöveges értékelés.

16 1. nap Elemzési szempont: A bölcsődei élet megszervezésének elvei: kapcsolattartás a szülőkkel, családlátogatás, beszoktatás, saját gondozónő rendszer, gyermekcsoport szervezése, napirend Konzultáció időtartama: 9-13-ig Az adatgyűjtés és az összegzés szempontjai: 1. milyen formái léteznek a család- bölcsőde kapcsolattartásának, tájékoztatásának (írásos tájékoztatók és személyes találkozások) 2. milyen lépései vannak a szimmetrikus kapcsolat kialakításának 3. hagyományos szülői értekezletek, szülőcsoport beszélgetések kivitelezése, tartalma és jelentősége 4. mi a családlátogatás elsődleges és másodlagos célja, milyen jelentőséggel bír a beszoktatás folyamatában 5. a szülővel történő beszoktatás jelentősége, lépései, előnyei a fokozatos beszoktatással szemben 6. a szülő szerepe és feladata a beszoktatás időszakában 7. a saját gondozónő rendszer jelentősége a gyermek és a gondozónő szemszögéből 8. az állandóság elveinek (csoport, hely, gondozónő) fontossága a gyermek életében Összegzés: Esszé formátumú a konzultáción hallott témakörökről minimum 3 oldalban

17 2. nap: Megfigyelési szempont: A folyamatos napirend kialakításának tárgyi és személyi feltételei, gyakorlati megvalósítása egy gondozási egységre vonatkozóan. Megfigyelés időtartama: ½ 8- ½ 1-ig A megfigyelés jegyzőkönyv formája: idő Tevékenység Tevékenység alcsoportok alcsoportok alcsoportok alcsoportok megjegyzés A táblázat időbeli bontása minimum 5 percenként vagy tevékenységváltáshoz kapcsolódva történjen. A gondozónők tevékenységén keresztül figyelje meg a folyamatos napirend menetét. A megfigyelést követően a hallgató feladata a jegyzőkönyvben rögzítettek elemzése, értékelése adott szempontok alapján. Elemzési szempontok: 1. Biztosítottak-e a gondozási-nevelési munka személyi feltételei? 2. Biztosítva van-e a gyermekcsoportok számára a hely és csoportállandóság? 3. Hogyan érvényesülnek az életkori sajátosságok a napirenden belül? 4. A napirend összeállításánál figyelembe vették-e az évszakot, a gyermekek egyéni fejlettségét, szükségleteit? 5. A gondozónők munkarendje igazodik-e a gyermekek napirendjéhez? 6. Az ölelkezési idő a gyermekellátás intenzív időszakára esik-e? 7. A gondozást-nevelést egységként értelmezik-e, milyen tevékenységekből derül ez ki? 8. Felismerhető volt-e a saját gondozónő elv szerinti gondozás - nevelés a napirendben? 9. Biztosítva vannak e az alcsoport gyermekei számára a nyugodt gondozási feltételek? 10. Hogyan sikerül a valódi folyamatos gondozást az egyes gyermekek esetében biztosítani? 11. A gondozási tevékenységek során mennyi idő jutott egy gyermekre? 12. Hogyan valósul meg a gondozási munka gördülékenysége a gyakorlatban? 13. Hogyan valósul meg az egyes alcsoportok között a csúsztatott napirend 14. Biztosítják a közvetlen és folyamatos felügyeletet, 15. Volt-e a gyermekeknek lehetőségük, idejük az együttműködésre, próbálkozásra, önállósodásra a gondozás során, Összegzés: (a választ minimum 5 mondatban kell kérdésenként kifejteni) 1. az elemzési szempontok alapján foglalja össze, hogyan biztosította a csoport folyamatos napirendje a gyermekek szükségleteinek kielégítését? (gondozás, játék, levegőzés, pihenés, alvás) 2. mennyire érvényesülnek a napirend elvi feltételei az adott csoport napirendjében 3. a napirend megvalósítása során milyen lehetősége volt a gondozónőnek a gyermekekkel való egyéni foglalkozásra és ez miben nyilvánult meg 4. milyennek ítélte meg a gondozónők mozdulatait, a gyermekcsoport hangulatát és a gyermekek tevékenységét

18 3. nap Megfigyelési szempont A gondozónő szerepe a gyermek játékában. Egy kisgyermek játéktevékenységének megfigyelése. A csoport játékkészletének áttekintése pedagógiai és esztétikai szempont szerint. Megfigyelés időtartama: 9-11-ig A megfigyelés jegyzőkönyv formája: Idő Gyermek Gondozónő Társgondozónő Kommunikációja Tevékenysége Kommunikációja Tevékenysége Kommunikációja Tevékenysége A táblázat időbeli bontása minimum 5 percenként vagy tevékenységváltáshoz kapcsolódva történjen. Megfigyelendő 1 gyermek játéktevékenysége, ezen keresztül a gondozónő szerepe a játék folyamatában és az ismeretnyújtásban. A megfigyelést követően a hallgató feladata a jegyzőkönyvben rögzítettek alapján történő elemzés, értékelés. Elemzési szempontok: 1. pedagógiai szempontból hogyan ítélte meg a csoport játékkészletét (minden tevékenységhez volt-e megfelelő játékszer: manipuláció, konstruáló, utánzó, szerepjáték, mozgásfejlesztő eszközök) 2. a játékok elhelyezésénél mennyire törekedtek játszósarkok kialakítására, elegendő hely biztosítására és a játékeszközök fajtánkénti elkülönítésére 3. az alapjátékok biztosítottak-e a csoportban 4. játékidő alatt milyen volt a gondozónők nevelési stílusa (laissez faire, autokrata, demokratikus) 5. milyen volt a gondozónő kommunikációja a játékidő alatt (személyre szóló, a helyzet tartalmának megfelelő, támogató, segítő, verbális és non-verbális jelzések összhangban voltak, negatív helyzetekben nyugodt, tárgyilagos és következetes volt) 6. milyen volt a gondozónő részvétele a játékban (támogató, megerősítő, odafigyelő, kezdeményező, konfliktusok megoldásánál ötletadó, a folyamatban lévő játékot továbbsegítő, ismeretnyújtó) 7. hogyan lépett be, illetve ki a gondozónő egy-egy játékszituációból és átlátta-e az egész csoport tevékenységét 8. ha a gondozónő kilépett a játékszituációból, folytatódott-e a megkezdett tevékenység 9. a gyerekek a szabályokat csak a gondozónő jelenlétében tartják-e be vagy akkor is, ha kilép a szobából 10. részt vettek-e egymás játékában a gyermekek, és ha igen milyen konfliktushelyzetek adódtak ebből. Igényeltek-e segítséget a konfliktusok megoldásához 11. milyen gyakoriak voltak a konfliktushelyzetek (dobálás, rugdosás, egymás elleni nyílt agresszió) 12. milyennek ítéli meg a megfigyelt gyermek játékfejlettségi szintjét 13. milyen ismeretszerzési lehetőség adódott a gyermek számára 14. milyen elmélyülten tud játszani a gyermekcsoport Összegzés: (a választ minimum 5 mondatban kell az elemzési szempontok alapján kifejteni)

19 4. nap Megfigyelési szempont A társkapcsolat fejlődésének, alakulásának megfigyelése. A gondozónő feladata ebben a folyamatban. Megfigyelés időtartama: 9-11-ig A megfigyelés jegyzőkönyv formája: gyermek társak tevékenység verbális nonverbális tevékenység verbális nonverbális kommunikáció kommunikáció gondozónő megjegyzés A táblázat időbeli bontása minimum 5 percenként vagy tevékenységváltáshoz kapcsolódva történjen. Megfigyelendő 1 gyermek társkapcsolata, tevékenysége játékidő alatt. Kiemelt szempont a gondozónő tevékenysége, szabályközvetítése és a társkapcsolat alakulásának, erősítésének lehetősége. Elemzési szempontok 1. milyen társak felé irányuló megnyilvánulások fordultak elő és hányszor (nézés, mosoly társra, együttlét közös játék nélkül, mozgás, egymás felé, társhoz, kommunikáció, tárgyon keresztül kapcsolatfelvétel, utánzás, együttes tevékenység 2. milyen gyakori volt a társakkal, illetve a felnőttekkel való kapcsolatfelvétel és ki kezdeményezte a kapcsolatfelvételt 3. hány társával került interakcióba? Volt-e a társak között, akivel különösen sokszor került kapcsolatba 4. próbálták-e a gyerekek befolyásolni társuk tevékenységét, illetve elfogadták-e a kezdeményezését, irányítását 5. figyelmeztették-e a gyermekek egymást, a csoportban érvényes szabályok betartására 6. volt-e olyan helyzet, amikor a társakkal való interakcióban a felnőtt segítségére volt szükség 7. utánozták-e a felnőtt viselkedését az egymással való kapcsolatban 8. odafigyelnek a gondozónők a helyes viselkedésre, a pozitív interakciókra és a gyermekek figyelmét is felhívják erre, beszélnek róla 9. véleménye szerint, a megfigyelés ideje alatt milyen helyzetben volt a kisgyermek a csoportban Összegzés: (a választ minimum 5 mondatban kell, kérdésenként kifejteni)

20 5.nap Megfigyelési szempont 1. Gondozónő-gyermek kommunikációjának, metakommunikációjának megfigyelése. Megfigyelés időtartama: ½ 9- ½ 10-ig A megfigyelés jegyzőkönyv formája: idő gyermek gondozónő tevékenység verbális nonverbális tevékenység verbális nonverbális kommunikáció kommunikáció megjegyzés A táblázat időbeli bontása minimum 5 percenként vagy tevékenységváltáshoz kapcsolódva történjen. Megfigyelendő 1 gyermekkommunikációja, tevékenysége játékidő alatt. Kiemelt szempont a gondozónő gyermekkel kapcsolatos beszélgetése, nonverbális jelzése. Elemzési szempontok 1. a verbális kommunikáció pozitív színezetű, személyes jellegű és személyes tartamú-e (néven szólítás, én és te használata, én-közlések) 2. a gondozónő szavakba foglalja-e a még nem beszélő gyermekek jelzéseit, érzelmeit, megismétli és kiegészíti-e a beszélni tanuló gyermek szavait, 3. tiszta kiejtéssel, szép beszéddel jó példát adnak-e a beszélni tanuló gyermekeknek, 4. a gondozónők verbális és non-verbális kommunikációja összhangban van-e, 5. a megfigyelt gyermek milyen beszédfejlődési szinten tart és jelzéseit megértik e társai, gondozónői 6. a választott gyermek hány tagú mondatokat használ? Milyen ragok találhatók meg beszédében 7. a gondozónő hogyan reagál a gyermek szavaira, hány tagú mondatokban válaszol. A kifejezések, szavak alkalmasak-e a gyermek életkorához 8. a gondozónő és a gyermek beszédét milyen mimika, gesztus kísérte? 9. milyennek ítéli meg a gondozónő hangszínét, hangerejét 10. mi jellemezte a megfigyelt gyermek és a csoport kommunikációját Összegzés: a választ minimum 5 mondatban kell, kérdésenként kifejteni Megfigyelési szempont 2. A bölcsődei zenei nevelés feladata, célja, módszertani lehetősége, eszközei. Kisgyermekek zenei nevelésének megfigyelése egy gyermekcsoportban Megfigyelés időtartama: ½ 10- ½ 11-ig A megfigyelés jegyzőkönyv formája idő gondozónő Megfigyelt gyermek tevékenység verbális nonverbális tevékenység verbális nonverbális kommunikáció kommunikáció megjegyzés A táblázat időbeli bontása eseményhez vagy tevékenységváltáshoz kapcsolódva történjen. Megfigyelendő, milyen hangulat alakul ki a csoportban mondókázás és éneklés közben, ill. ezek hogyan segítik a gyermekek beszéd és mozgásfejlődését. Elemzési szempontok 1. hogyan illeszkedett a napirendbe az éneklés, a mondókázás 2. milyen helyzetekben, milyen tevékenységek közben énekelt, mondókázott a gondozónő (játék, bábozás, mesélés, alkotás, mozgás, pihenés, lazítás, stb.) 3. hány gyereknek énekelt egyidejűleg és hányszor ismételt el egy-egy dalt

21 4. megfelelt-e a zenei anyag a gyerekek fejlettségének, egyéniségének 5. hogyan kapcsolódtak a dalok, a mondókák az évszakokhoz, ünnepekhez, gyermekek igényéhez 6. milyen hatással volt a gyerekekre az éneklés, a mondókázás, a hangszeres játék? (hangulat, érzelmek, érdeklődés, figyelem, aktivitás, mozgás, beszéd, játék, kapcsolat,stb.) 7. mi térítette el a gyermekek figyelmét a zenéről és milyen tevékenységre váltottak át 8. Miből látható, hogy a gondozónő céltudatosan tervezi a zenei nevelést, hogy érti az alapelveket, a módszereket. 9. Milyen volt a csoport hangulata mondókázás, éneklés közben 10. önálló játékszituációban énekelnek e a gyermekek maguknak, társaiknak Összegzés: a választ minimum 5 mondatban kell, kérdésenként kifejteni

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES vevő levelező tagozatos hallgatónk a 2013/2014 tanév őszi félévében, 1 napos intézménylátogatáson vehessen részt az Ön által vezetett kórházi Csecsemő- és gyermekosztályon. Az adatgyűjtés és a megfigyelés

Részletesebben

Bölcsődei gyakorlat szempontsora. Tematikus megfigyelési szempontok bölcsődei csoportban

Bölcsődei gyakorlat szempontsora. Tematikus megfigyelési szempontok bölcsődei csoportban Bölcsődei gyakorlat szempontsora. Kisgyermekgondozó, - nevelő (OKJ 54 761 02 0010 54 02) - emelt szintű képzéshez. Tematikus megfigyelési szempontok bölcsődei csoportban 1. Alkalom: Intézménylátogatás

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Kisgyermekgondozó, -nevelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 61 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: 487-81-32 Fax: 487-81-96 http://www.tok.elte.hu Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES Ön által vezetett Gyermekek és családok átmeneti otthonában. - Gyermekek és családok átmeneti otthonának működését szabályozó törvényi háttér. - A bekerülés lehetséges okai, időtartama. - Az otthonok tárgyi

Részletesebben

Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező):

Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező): 1 Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező): 2 Kedves Hallgató! Kezében a Csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozó szak hospitálási naplóját tartja, amellyel könnyíteni és rendszerezni

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: 487-81-32 Fax: 487-81-96 http://www.tok.elte.hu Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel

Részletesebben

Gyakorlati képzési napló

Gyakorlati képzési napló Sorszám:./2011. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR Gyakorlati képzési napló Csecsemő- és gyermeknevelő- gondozó szakos hallgatók részére A hallgató neve: EHA kód:. Tagozat: nappali 1126

Részletesebben

HALLGATÓI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZATON. Területi szakmai gyakorlathoz óvodapedagógia szakon a 2013/2014-es tanévre

HALLGATÓI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZATON. Területi szakmai gyakorlathoz óvodapedagógia szakon a 2013/2014-es tanévre HALLGATÓI ÚTMUTATÓ NAPPALI TAGOZATON Területi szakmai gyakorlathoz óvodapedagógia szakon a 2013/2014-es tanévre A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának BA képzésű tanterve alapján

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/19. 1. félév Tantárgy: Csoportos gyakorlat I., BCG 1104L Oktató: Szána Zsuzsanna Féléves óraszám: 9 Kredit: 5 Féléves tematika 1. konzultáció: A gyermekjóléti

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

HALLGATÓI ÚTMUTATÓ LEVELEZŐ TAGOZATON. Területi szakmai gyakorlathoz, óvodapedagógia szakon a 2014/2015-ös tanévre

HALLGATÓI ÚTMUTATÓ LEVELEZŐ TAGOZATON. Területi szakmai gyakorlathoz, óvodapedagógia szakon a 2014/2015-ös tanévre HALLGATÓI ÚTMUTATÓ LEVELEZŐ TAGOZATON Területi szakmai gyakorlathoz, óvodapedagógia szakon a 2014/2015-ös tanévre A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának BA képzésű tanterve alapján

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

tanegységek: 1. Bölcsődei, óvodai tájékozódás (egyéni szakmai gyakorlat) 2. Óvodai megfigyelés (csoportos szakmai gyakorlat) 1.

tanegységek: 1. Bölcsődei, óvodai tájékozódás (egyéni szakmai gyakorlat) 2. Óvodai megfigyelés (csoportos szakmai gyakorlat) 1. SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS KAR M E L L É K L E T AZ ÚTMUTATÓHOZ ÓVODAPEDAGÓGUS SZAKOS HALLGATÓK RÉSZÉRE tanegységek: 1. Bölcsődei, óvodai tájékozódás (egyéni szakmai gyakorlat) 2. Óvodai megfigyelés

Részletesebben

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve:

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: ADATLAP A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: Születési év, hely, idő: Foglalkozás: Munkahely megnevezése: Cím: Mobil telefonszám: E-mail

Részletesebben

Útmutató. Óvodapedagógia szak, LEVELEZŐ tagozat gyakorlati záróvizsgához

Útmutató. Óvodapedagógia szak, LEVELEZŐ tagozat gyakorlati záróvizsgához Útmutató Óvodapedagógia szak, LEVELEZŐ tagozat gyakorlati záróvizsgához A Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar tanterve alapján a III. évfolyamos óvodapedagógia szakos levelezős hallgatóknak

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK A szakirányú továbbképzési szak létesítésének és indításának

Részletesebben

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20)

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20) Buj 4483 Buj, Rákóczi u. 13-15. Védőnő: Kiss Józsefné Tel.: +36 (20) 429-7859 Email: kissjozsefne63@freemail.hu Védőnői fogadóóra: minden nap 8:00-9:00 Az első esztendő meghatározza a jövőt! 1 / 5 Területi

Részletesebben

Központi írásbeli vizsgatevékenység Házi időszakos gyermekgondozó

Központi írásbeli vizsgatevékenység Házi időszakos gyermekgondozó T Központi írásbeli vizsgatevékenység 31 761 02 Házi időszakos gyermekgondozó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendelet

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2012/2013. Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2012/2013. Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2012/2013. Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak Összeállította: Dr. Bús Imre főiskolai tanár, szakfelelős Jóváhagyta: Dr. Kurucz Rózsa, intézetigazgató Csecsemő- és kisgyermeknevelő

Részletesebben

Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde. Házirend

Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde. Házirend Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Házirend Hatályba lépés időpontja: 2013/2014-es nevelési év Györkőné Molnár Judit intézményvezető BÖLCSŐDEI HÁZIREND A bölcsőde címe: 7940 Szentlőrinc, Liszt F.

Részletesebben

Foglalkozási napló. Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló

Foglalkozási napló. Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló (OKJ száma: 54 723 03) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló

Részletesebben

A BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA

A BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA A BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA KÉSZÜLT: CEGLÉDBERCEL 2009. 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Bemutatkozás 1.1. Funkció, ellátási kötelezettség...4 1.2. Kapcsolatrendszer..4 2. Tartalmi összetevők 2.1. A bölcsődei

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ. Neve: Szentes Város Gondozási Központja. Címe: 6600 Szentes, Vásárhelyi út 2. Címe: 6600 Szentes, Horváth Mihály u. 10.

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ. Neve: Szentes Város Gondozási Központja. Címe: 6600 Szentes, Vásárhelyi út 2. Címe: 6600 Szentes, Horváth Mihály u. 10. Hódmezıvásárhelyi SZC Boros Sámuel Szakközépiskolája és Szakiskolája 6600 Szentes, Ady Endre utca 6 8. Tel./Fax: 63/313-038 E-mail: iskola@boros.sulinet.hu Web: www.boros.sulinet.hu FOGLALKOZÁSI NAPLÓ

Részletesebben

ÓVODAPEDAGÓGUS SZAK 2. FÉLÉV SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ RÉSZÉRE ÁLTALÁNOS KIEGÉSZÍTÉSEK, SZERVEZÉS.

ÓVODAPEDAGÓGUS SZAK 2. FÉLÉV SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ RÉSZÉRE ÁLTALÁNOS KIEGÉSZÍTÉSEK, SZERVEZÉS. SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ ÓVODAPEDAGÓGUS SZAK RÉSZÉRE 2. FÉLÉV tanegységek: 1. Megfigyelés, bekapcsolódás az óvodai életbe - Játéktevékenység (egyéni szakmai gyakorlat) 2.

Részletesebben

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL

KIEMELÉS A RÖVID FEJLŐDÉSI NAPLÓBÓL Törvényi háttér: 363/2012. (XII.17.) orm. rendelete az Óvodai nevelés országos alapprogramjáról Az óvodai élet megszervezése 4. Az óvodai nevelés tervezését, valamint a gyermekek megismerését és fejlesztését,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 0 /0. tanévre Egészségügyi asszisztens szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 70 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

52 723 01 Gyakorló ápoló összefüggő szakmai gyakorlata

52 723 01 Gyakorló ápoló összefüggő szakmai gyakorlata 9.évfolyam 52 723 01 Gyakorló ápoló összefüggő szakmai gyakorlata Egészséges csecsemő és gyermek gondozása Munkavédelmi, tűzvédelmi szabályok megismerése, betartása. Napirend megismerése, napirend szerinti

Részletesebben

Módszertani segédanyag a csecsemő- és kisgyermeknevelő BA-szak gyakorlati képzéséhez 2014.

Módszertani segédanyag a csecsemő- és kisgyermeknevelő BA-szak gyakorlati képzéséhez 2014. Módszertani segédanyag a csecsemő- és kisgyermeknevelő BA-szak gyakorlati képzéséhez 2014. Összeállította: Rózsáné Czigány Enikő Aggné Pirka Veronika ELTE TÓK Neveléstudományi Tanszék Szerkesztette: M.

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja.

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 25 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 40% 27/2016. (IX.

Részletesebben

Foglalkozási napló. Gyakorló mentőápoló

Foglalkozási napló. Gyakorló mentőápoló Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gyakorló mentőápoló (OKJ száma: 54 723 01) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2010/2011. tanév CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKNEVELŐ-GONDOZÓ felsőfokú szakképzés NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron Szerkesztők: Dr. Simon Tamás oktatási dékánhelyettes

Részletesebben

Debreceni Református Hittudományi Egyetem Debrecen. Útmutató és igazolólapok tanítási gyakorlatokhoz

Debreceni Református Hittudományi Egyetem Debrecen. Útmutató és igazolólapok tanítási gyakorlatokhoz Debreceni Református Hittudományi Egyetem Debrecen Útmutató és igazolólapok tanítási gyakorlatokhoz TANÍTÓ SZAK ESTI TAGOZAT hallgató 2018. SZEPTEMBER Tájékoztató Tisztelt Hallgató! A kreditrendszer szerinti

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

ZSOMBÓ. ISKOLAEGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS MUNKAREDJE A as TANÉVRE

ZSOMBÓ. ISKOLAEGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS MUNKAREDJE A as TANÉVRE ZSOMBÓ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS MUNKAREDJE A 2012-2013-as TANÉVRE AUGUSZTUS Megállapodás a fenntartóval (működtetővel) az ellátás rendjéről, felszerelés kiegészítésről. Az egészségnevelés tervének egyeztetése

Részletesebben

VMT részismereti tanítási gyakorlat Levelező

VMT részismereti tanítási gyakorlat Levelező VMT részismereti tanítási gyakorlat Levelező Kreditértéke: 0 A tanóra típusa: gyak. és óraszáma: 9 Félév: 2. A tantárgy célja: A gyakorlat járuljon hozzá olyan jártasságok, készségek, képességek megalapozásához,

Részletesebben

SZAKVEZETŐK ÉS GYAKORLATVEZETŐ FŐISKOLAI OKTATÓK

SZAKVEZETŐK ÉS GYAKORLATVEZETŐ FŐISKOLAI OKTATÓK SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS KAR M E L L É K L E T AZ ÚTMUTATÓHOZ Ó V O D A SZAKVEZETŐK ÉS GYAKORLATVEZETŐ FŐISKOLAI OKTATÓK RÉSZÉRE tanegységek: 1. Bölcsődei, óvodai tájékozódás (egyéni szakmai

Részletesebben

Központi írásbeli vizsgatevékenység Kisgyermekgondozó,- nevelő

Központi írásbeli vizsgatevékenység Kisgyermekgondozó,- nevelő T Központi írásbeli vizsgatevékenység 54 761 02 Kisgyermekgondozó, nevelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendelet

Részletesebben

A tételekhez segédeszközök nem használhatók.

A tételekhez segédeszközök nem használhatók. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

Részletesebben

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:...

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:... Csigadombi Waldorf Óvoda Cím.: 2400 DUNAÚJVÁROS, Garibaldi u. 1. Telefon: 06-20-491-60-37, 06-70-4215277 E-mail: csigadombiwaldorfovi@gmail.com www.dunaujvarosiwaldorf.hu ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP Gyermek

Részletesebben

CSOPORTNAPLÓJA. Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program

CSOPORTNAPLÓJA. Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel alternatív program CSOPORTNAPLÓJA Tisztellek téged, fontos vagy nekem, csakis rád figyelek, és segítek neked, ha szükséged van a segítségemre 1 Az óvoda bélyegzője

Részletesebben

Reflexió- Hospitálás

Reflexió- Hospitálás Reflexió-Hospitálás Reflexió- Hospitálás A csoportszobában kialakított játszóhelyek, a fellelhető játékeszközök tükrözték a csoport életkori összetételét. Mindhárom korosztály megtalálta az életkorának

Részletesebben

ÓVODAI FEJLŐDÉSI NAPLÓ

ÓVODAI FEJLŐDÉSI NAPLÓ . Intézmény címe ÓVODAI FEJLŐDÉSI NAPLÓ A gyermek nevének kezdőbetűi MÓD-SZER-TÁR Oktatásszervező és Tanácsadó Kft. Dr. Bakonyi Anna Lendvai Lászlóné 2013 Törvényi háttér: 363/2012. (XII.17.) Korm. rendelete

Részletesebben

TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS. Nappali tagozat

TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS. Nappali tagozat TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS I. Felépítés II. Táblázat III. Gyakorlati képzés feladatai IV. Gyakorlati képzés formái V. A hallgatók lehetőségei és kötelességei a gyakorlat

Részletesebben

GYERMEKNEVELŐ-GONDOZÓ EMELTSZINTŰ SZAKKÉPZÉS

GYERMEKNEVELŐ-GONDOZÓ EMELTSZINTŰ SZAKKÉPZÉS GYERMEKNEVELŐ-GONDOZÓ EMELTSZINTŰ SZAKKÉPZÉS 54 761 02 0000 00 00 A kérelmet benyújtó felsőoktatási intézmény neve: Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógia Kar 9400 Sopron, Ferenczy János u.

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fogászati asszisztens (OKJ száma: 54 720 02) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

--------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ. ---------- csoport részére

--------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ. ---------- csoport részére --------------------------------------------------------- Óvoda hosszú bélyegzője ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 0kksa09 ---------- csoport részére a 2015/2016-os nevelési évre ---------------------------------------------

Részletesebben

Gyermekvédelmi munkaterv

Gyermekvédelmi munkaterv DÉVAVÁNYAI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÓVODAI,BÖLCSŐDEI INTÉZMÉNYEGYSÉG 5510 Dévaványa, Eötvös út 2. Telefon/fax: 06-66/483-149 E-mail: devaovik@gmail.com BÖLCSŐDEI Gyermekvédelmi munkaterv Készítette:Diósné

Részletesebben

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e!

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e! JELENTKEZÉSI LAP JELENTKEZÉS: A FENTI POSTACÍMEN VAGY SZEMÉLYES LEADÁSSAL JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. FEBRUÁR 16. Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész

Részletesebben

Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező):

Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező): 1 Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező): 2 Kedves Hallgató! Kezében a Csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozó szak hospitálási naplóját tartja, amellyel könnyíteni és rendszerezni

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI EGYETEM CSALÁDBARÁT SZOLGÁLTATÓ ÜGYREND

DUNAÚJVÁROSI EGYETEM CSALÁDBARÁT SZOLGÁLTATÓ ÜGYREND DUNAÚJVÁROSI EGYETEM CSALÁDBARÁT SZOLGÁLTATÓ ÜGYREND Dunaújváros 2016 Ü-12 1. kiadás 0. módosítás 2 (7). oldal Dunaújvárosi Egyetem Szenátusa által 50-2016/2017. (2016.11.29.) sz. határozatával egységes

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

GYAKORLATI KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó szakos hallgatók részére

GYAKORLATI KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó szakos hallgatók részére GYAKORLATI KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó szakos hallgatók részére GYAKORLATI KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó szakos hallgatók részére Kedves Hallgató! Ön

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 70 % 56/2016.

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS. Nappali tagozat

TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS. Nappali tagozat TANÍTÓKÉPZÉS NÉMET NEMZETISÉGI SZAKIRÁNY GYAKORLATI KÉPZÉS I. Felépítés II. Táblázat III. Gyakorlati képzés feladatai IV. Gyakorlati képzés formái I. Felépítés Nappali tagozat A német nemzetiségi szakirány

Részletesebben

EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ

EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ EGYÉNI GYAKORLATI NAPLÓ 34 762 01 Szociális gondozó és ápoló Tanuló neve: Készítés éve: Szociális gondozó és ápoló képzés gyakorlati naplója OKJ 34 762 01 A szociális gondozó és ápoló szakképzés Szakimai

Részletesebben

1. Határozza meg az egészség fogalmát! Sorolja fel az egészséget meghatározó tényezőket!

1. Határozza meg az egészség fogalmát! Sorolja fel az egészséget meghatározó tényezőket! Egészséges csecsemő és kisgyermek fejlődése és gondozása 1. Határozza meg az egészség fogalmát! Sorolja fel az egészséget meghatározó tényezőket! 2. Ismertesse a szomatikus és pszichés fejlődés összefüggéseit!

Részletesebben

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő Egészségnevelés Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő A kisgyermek fejlődésének adatai Súlyfejlődés: - Születési súly: átlagosan 2500-3500g - 1. hó: 300g/hó - 2-6. hó: 600g/hó - 7-12. hó: 500g/hó - Ideális súly

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológiai Intézeti Tanszék

Nyíregyházi Egyetem Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológiai Intézeti Tanszék Csecsemő- és kisgyermeknevelő Alapszak Záróvizsga tételsor B tételsor 1. Ismertesse a gyermekek napközbeni ellátásának formáit 41. -44/D. (Hatályos: 2017.03.28-2017.12.31). (IV.30.) NM rendelet 34. -51.

Részletesebben

A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁRJÁBAN)

A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁRJÁBAN) A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV 2013. JANUÁRJÁBAN) Összeállította: Ladányiné Sütő Tünde igazgatóhelyettes Az adatokat összesítette: Horváth Erika és Szabados Mátyás Budapest, 2013.

Részletesebben

IPR AKCIÓTERV. IPR alkalmazása tanév. Bárna, szeptember 1. Bárnai Általános Iskola 3126 Bárna, Petőfi út 15. Iksz: 149/130/2015.

IPR AKCIÓTERV. IPR alkalmazása tanév. Bárna, szeptember 1. Bárnai Általános Iskola 3126 Bárna, Petőfi út 15. Iksz: 149/130/2015. Bárnai Általános Iskola 3126 Bárna, Petőfi út 15. Iksz: 149/130/2015. Tárgy : Megrendelés IPR AKCIÓTERV 2015-2016. tanév IPR alkalmazása Bárna, 2015. szeptember 1. I.Helyzetelemzés Gyermekek/tanulók és

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ INTÉZET ÓVÓKÉPZŐ SZAKCSOPORT PEDAGÓGIAI NAPLÓ. I. évfolyam 2.

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ INTÉZET ÓVÓKÉPZŐ SZAKCSOPORT PEDAGÓGIAI NAPLÓ. I. évfolyam 2. SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ INTÉZET ÓVÓKÉPZŐ SZAKCSOPORT PEDAGÓGIAI NAPLÓ I. évfolyam 2. félév Javasolt érdemjegy: Ph. Óvoda neve: Hallgató neve: A naplót

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3.

SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3. SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS CAMPUS MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ T A N Í T Ó SZAK GYAKORLATVEZETŐK és HALLGATÓK RÉSZÉRE 3. félév tanegység: Pedagógiai megfigyelés 1. - Fókuszban a tanuló (kiscsoportos

Részletesebben

2015/2016. tanév Gyakorlati képzési útmutató óvodapedagógus szakos, nappali tagozatos hallgatók részére 2015/2016. tanév

2015/2016. tanév Gyakorlati képzési útmutató óvodapedagógus szakos, nappali tagozatos hallgatók részére 2015/2016. tanév Gyakorlati képzési útmutató óvodapedagógus szakos, os hallgatók részére T A R T A L O M A gyakorlati képzés óra~és vizsgaterve 5 A gyakorlóóvodák elérhetőségei 6 A gyakorlati képzés felépítése (rövidítve):

Részletesebben

1. táblázat: Bébiszitter tanulási eredmény mátrix I-CARE projekt

1. táblázat: Bébiszitter tanulási eredmény mátrix I-CARE projekt Az alábbiakban az I-CARE projekt keretében fejlesztett bébiszitter szakképesítés kompetencia mátrixát elemezzük (1. táblázat). A bébiszitter szakképesítéshez két tanulási egységet alakítottak ki: A környezeti

Részletesebben

ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 2014/2015. NEVELÉSI ÉV

ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 2014/2015. NEVELÉSI ÉV AZ ÓVODA LOGÓJA ÓVODAI CSOPORTNAPLÓ 2014/2015. NEVELÉSI ÉV csoport részére TARTALOMJEGYZÉK A gyermekek névsora és óvodai jele... 6 A gyermekek névsora korcsoport szerint... 7 Születésnapok nyilvántartása...

Részletesebben

C S A N Á D P A L O T A VÁROS 15/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

C S A N Á D P A L O T A VÁROS 15/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete C S A N Á D P A L O T A VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete a gyermekek védelmét biztosító pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti

Részletesebben

FOGADUNK? VAGY BEFOGADUNK? Inkluzív nevelés a Pöttyös oviban

FOGADUNK? VAGY BEFOGADUNK? Inkluzív nevelés a Pöttyös oviban FOGADUNK? VAGY BEFOGADUNK? Inkluzív nevelés a Pöttyös oviban SZVÓ Szakmai Nap 2017.03.28. Készítette: Bencsik Mária tagintézmény vezető Az integráció integrálás, fogadás : a Magyar értelmező kéziszótár

Részletesebben

Bemutatkozási lap. Nyugodt vagy nyugtalan kisbaba volt? Hogyan lehetett megnyugtatni? Mennyi ideig szopott? Hogyan alakult a hozzátáplálás?

Bemutatkozási lap. Nyugodt vagy nyugtalan kisbaba volt? Hogyan lehetett megnyugtatni? Mennyi ideig szopott? Hogyan alakult a hozzátáplálás? Bemutatkozási lap Gyermekem fejlődése Váratlan vagy tervezett volt-e gyermekük érkezése? Milyen volt a terhesség lefolyása, hogyan élte meg a család ezt az időszakot, a várakozást? Időre született-e és

Részletesebben

Csecsemőgondozási tanfolyam Minden amit a csecsemő-, és kisdedgondozásról, gyermeknevelésről tudni kell!

Csecsemőgondozási tanfolyam Minden amit a csecsemő-, és kisdedgondozásról, gyermeknevelésről tudni kell! Program címe: Csecsemőgondozási tanfolyam Minden amit a csecsemő-, és kisdedgondozásról, gyermeknevelésről tudni kell! Tanúsítvány : 8/2013 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2015. augusztus 27. Kérelmező

Részletesebben

A GYERMEKLIGET ÓVODAI OKTATÓ NONPROFIT

A GYERMEKLIGET ÓVODAI OKTATÓ NONPROFIT BESZÁMOLÓ BÖLCSŐDE A GYERMEKLIGET ÓVODAI OKTATÓ NONPROFIT Kft. működéséről 2011. szeptember 01-től 2012. augusztus 31-ig Készítette: Szabó Istvánné Óvodavezető Ezen beszámolónk intézményünk 2011. szeptember

Részletesebben

GYÓGYPEDAGÓGIAI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE

GYÓGYPEDAGÓGIAI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE GYÓGYPEDAGÓGIAI MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2011/2012 Készítette: Jantek Lászlóné mkv. Jóváhagyta: Kiss Péterné ig. Munkaközösség tagjai: Bárányné Szaxon Szilvia Jantek Lászlóné Halász Lászlóné ŐSZI IDŐSZAK:

Részletesebben

CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ ALAPKÉPZÉSI SZAK

CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ ALAPKÉPZÉSI SZAK CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: csecsemő- és kisgyermeknevelő (Infant and Early Childhood Education) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint

Részletesebben

CSOPORTNAPLÓ. a projektszemléletû óvodai élethez.... csoport.../... nevelési év

CSOPORTNAPLÓ. a projektszemléletû óvodai élethez.... csoport.../... nevelési év CSOPORTNAPLÓ a projektszemléletû óvodai élethez... csoport.../... nevelési év Tartalom: A csoportnapló törvényi háttere..................................................... 2 A csoportnapló megnyitása

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

Intézmény bemutatása

Intézmény bemutatása Intézmény bemutatása A Szivárvány Bölcsőde és Védőnői Szolgálat jelenleg egy székhelyen és két telephelyen működik. Az intézmény élén egy vezető áll, akinek a munkáját egy gazdasági vezető, egy élelmezésvezető,

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 28-ai ülésére

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 28-ai ülésére Budakalász Város Polgármestere 131/2012.(VI.28.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. június 28-ai ülésére Tárgy: Beszámoló a Védőnői Szolgálat 2011. évben végzett munkájáról

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet Komplex Intézményellenorzési és -értékelési Programja INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS IV-VI. fejezet az ÓVODÁK számára Dátum:... Készítette:...... Az intézmény

Részletesebben

Megállapodás. 1997.XXXI.tv. 32. (7) alapján

Megállapodás. 1997.XXXI.tv. 32. (7) alapján 7.számú melléklet Megállapodás 1997.XXXI.tv. 32. (7) alapján mely létrejött egyrészről: Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete fenntartásában működő Lenvirág Bölcsőde és Védőnői Szolgálat,

Részletesebben

Portfólióvédés március 2. Bajnokné Vincze Orsolya. Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet

Portfólióvédés március 2. Bajnokné Vincze Orsolya. Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet Portfólióvédés 2018. március 2. Bajnokné Vincze Orsolya Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet Hitvallásom Nem változtathatunk azon, ami már megtörtént, de hatást gyakorolhatunk arra, ami most

Részletesebben

A tanulmányi munka értékelése. 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái

A tanulmányi munka értékelése. 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A tanulmányi munka értékelése 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A pedagógus a tanuló teljesítményét, előmenetelét tanítási év közben rendszeresen érdemjeggyel

Részletesebben

CSANODA-GYERMEKSZOLGÁLTATÓ Családi Napközi Nonprofit Bt. közhasznúsági jelentése 2011. évről

CSANODA-GYERMEKSZOLGÁLTATÓ Családi Napközi Nonprofit Bt. közhasznúsági jelentése 2011. évről CSANODA-GYERMEKSZOLGÁLTATÓ Családi Napközi Nonprofit Bt. közhasznúsági jelentése 2011. évről Bejegyezve: 2009. október 06. Székhely: 1202 Budapest, Bessenyei u. 10. Cégjegyzék száma: 01-06-782373 Adószáma:

Részletesebben

TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon:

TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: ÚTMUTATÓ AZ ESTI TAGOZATOS TANÍTÓ SZAKOS HALLGATÓK VII. (ŐSZI) FÉLÉVI GYAKORLATAIHOZ TBE00A07g Egyéni tanítási gyakorlat III., TBE00A08g Műveltségterületi egyéni tanítási gyakorlat, TBE00A09g Egyéni iskolai

Részletesebben

MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ ÓVODAPEDAGÓGUS SZAKOS HALLGATÓK, GYAKORLATVEZETŐ ÓVODAPEDAGÓGUSOK ÉS GYAKORLATVEZETŐ FŐISKOLAI OKTATÓK RÉSZÉRE

MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ ÓVODAPEDAGÓGUS SZAKOS HALLGATÓK, GYAKORLATVEZETŐ ÓVODAPEDAGÓGUSOK ÉS GYAKORLATVEZETŐ FŐISKOLAI OKTATÓK RÉSZÉRE SZAKMAI GYAKORLATOK SZERVEZÉSE COMENIUS KAR MELLÉKLET AZ ÚTMUTATÓHOZ ÓVODAPEDAGÓGUS SZAKOS HALLGATÓK, GYAKORLATVEZETŐ ÓVODAPEDAGÓGUSOK ÉS GYAKORLATVEZETŐ FŐISKOLAI OKTATÓK RÉSZÉRE tanegységek: 1. Megfigyelés,

Részletesebben

Táplálkozás élettan. 4. Ismertesse és jellemezze a zsírban oldódó vitaminokat! 5. Ismertesse és jellemezze a vízben oldódó vitaminokat!

Táplálkozás élettan. 4. Ismertesse és jellemezze a zsírban oldódó vitaminokat! 5. Ismertesse és jellemezze a vízben oldódó vitaminokat! 2 A képzés tananyaga: Konyhatechnika és vendéglátási ismeretek Háztartási és háztartásgazdasági ismeretek Egészségügy és gondozás Idegenforgalom és idegenvezetés (A tantárgyak elnevezése korábbi tételsorokhoz

Részletesebben

Szülőkkel való kapcsolattartás. 1. Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zalaegerszegi Tagintézménye

Szülőkkel való kapcsolattartás. 1. Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Zalaegerszegi Tagintézménye Szülőkkel való kapcsolattartás (A Zala Megyei Pedagógiai Szakszolgálat hatályos SZMSZ-e alapján.) A szülőkkel való kapcsolattartás formája és rendje - Az Intézmény csak a szülő, vagy a törvényes képviselő

Részletesebben

Módszertani javaslatok az egységes óvoda-bölcsődében dolgozó óvodapedagógusok számára szervezendő 60 órás felkészítések programjának kidolgozásához

Módszertani javaslatok az egységes óvoda-bölcsődében dolgozó óvodapedagógusok számára szervezendő 60 órás felkészítések programjának kidolgozásához Módszertani javaslatok az egységes óvoda-bölcsődében dolgozó óvodapedagógusok számára szervezendő 60 órás felkészítések programjának kidolgozásához Bevezetés A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendeletet módosító

Részletesebben

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)?

1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? 1. Mit tart az óvoda legfontosabb feladatának (3 választ húzzon alá)? a) a gyermekem sok verset, éneket tanuljon 0 0,0% b) érezze jól magát az óvodában 19 70,4% c) minél többet játsszon 11 40,7% d) barátokat,

Részletesebben

BÖLCSŐDE AZ ÓVODÁBAN Többcélú intézmények I. Országos Konferenciája a MÓD-SZER-TÁR-ban. Budapest,

BÖLCSŐDE AZ ÓVODÁBAN Többcélú intézmények I. Országos Konferenciája a MÓD-SZER-TÁR-ban. Budapest, BÖLCSŐDE AZ ÓVODÁBAN Többcélú intézmények I. Országos Konferenciája a MÓD-SZER-TÁR-ban Budapest, 2018.11.19. Jogszabályi háttér 6/2016. (III. 24.) EMMI rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti,

Részletesebben

A Bölcsőde orvos szerepe. Dr. Száray Eszter 2014. szeptember

A Bölcsőde orvos szerepe. Dr. Száray Eszter 2014. szeptember A Bölcsőde orvos szerepe Dr. Száray Eszter 2014. szeptember Idézet Hosszú az az út melynek során a rendezetlenül kapálódzó újszülöttből két lábon biztonsággal közlekedő, sok önálló cselekvés elhatározására

Részletesebben

GYAKORLATI KÉPZÉSI ÚTMUTATÓ ÓVODAPEDAGÓGUS SZAK NAPPALI TAGOZAT

GYAKORLATI KÉPZÉSI ÚTMUTATÓ ÓVODAPEDAGÓGUS SZAK NAPPALI TAGOZAT ELTE TÓFK NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK GYAKORLATI KÉPZÉSI ÚTMUTATÓ ÓVODAPEDAGÓGUS SZAK NAPPALI TAGOZAT 2007/2008. KEDVES HALLGATÓ! Az Útmutató tartalmazza a gyakorlati képzés cél-, feladat- és követelményrendszerét,

Részletesebben

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv)

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Mentor neve: Mentor azonosítója: Tanuló neve: Tanuló azonosítója: Az Egyéni Fejlesztési Terv egy folyamatosan változó, a tanuló fejlődését regisztráló,

Részletesebben

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Scheuring N.(1); Danis I.(2); Németh T.(3); Papp E.(1); Czinner Antal Prof.(1) Heim Pál Gyermekkórház, Budapest, Belgyógyászat (1);

Részletesebben

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Dr. Molnárné Béres Marianna 2. Óraszámok: 9. osztály.. óra 10. osztály óra 11. osztály.óra 12. osztály 96 óra SZAKKÖZÉPISKOLA 9 12.

Részletesebben