1. Határozza meg az egészség fogalmát! Sorolja fel az egészséget meghatározó tényezőket!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Határozza meg az egészség fogalmát! Sorolja fel az egészséget meghatározó tényezőket!"

Átírás

1

2 Egészséges csecsemő és kisgyermek fejlődése és gondozása 1. Határozza meg az egészség fogalmát! Sorolja fel az egészséget meghatározó tényezőket! 2. Ismertesse a szomatikus és pszichés fejlődés összefüggéseit! 3. Hasonlítsa össze a csecsemő és kisgyermek egészséges fejlődését a patológiás fejlődéssel! Jellemezze az egészséges fejlődés határesetét! 4. Ismertesse a testi fejlődésmenetet meghatározó tényezőket! 5. Ismertesse az öröklés és a környezeti adottságok szerepét a fejlődési folyamatban! 6. Nevezze meg a fejlődési mutatókat! 7. Ismertesse az egyéni különbségeket a fejlődésben! 8. Ismertesse a mozgásfejlődés menetét! 9. Ismertesse az átmenti testhelyzetek és mozgások jelentőségét a mozgásfejlődésben! 10. Elemezze a mozgásfejlődés menetébe történő helytelen beavatkozási módok kritikáját! Fogalmazza meg, miért helytelen a mozgásfejlődés menetébe beavatkozni! 11. Ismertesse az önálló aktivitás szerepét a gyermek saját testéhez való viszonyának alakulásában! 12. Értelmezze az egyéni fejlődési ritmus figyelembevételének jelentőségét a felnőttel való harmonikus kapcsolat, valamint a gyermek egészséges személyiségfejlődésének szempontjából! Mondjon néhány példát! 13. Ismertesse a játék szerepét a csecsemő és kisgyermek mindennapi életében, egészséges fejlődésében! 14. Értelmezze a gondozás és a nevelés egységét! 15. Határozza meg a gondozás jelentőségét a felnőtthöz fűződő érzelmi kapcsolat alakulásának szempontjából! 16. Értelmezze a gondozás szerepét a gyermek saját szükségleteinek felismerése, differenciálása és önmagához való viszonya szempontjából! Mondjon néhány példát! 17. Fogalmazza meg a gondozás minőségének különös jelentőségét a bölcsődében és gyermekotthonban nevelkedő gyermekek esetében!

3 18. Ismertesse a felnőtt-gyermek kapcsolat jelentőségét az étkezés terén! 19. Határozza meg az egyéni különbségek figyelembevételének módját/lehetőségét a csecsemő és kisgyermek táplálásában! Ismertesse ennek jelentőségét! 20. Ismertesse az étkezéssel kapcsolatos problémák kialakulásának lehetséges okait családban és intézményben! Ismertesse a megszűntetésük módját! 21. Ismertesse a felnőtt-gyermek kapcsolat jelentőségét a gondozási műveletek (fürösztés, öltöztetés, tisztába tevés) során! 22. Értelmezze a felnőttel való együttműködés és az önállóság alakulását, a szociális kompetencia élménnyel összefüggésben! 23. Ismertesse néhány példán keresztül a helyesen értelmezett önállóságot! Értelmezze a gyermek sürgetésének helytelenségét! 24. Ismertesse a szobatisztaság alakulását! Értelmezze a szobatisztaság alakulásának és a gyermek érzelmi-, szociális- és én-fejlődésének összefüggéseit! 25. Ismertesse a mechanikus szoktatás módszerének a szobatisztává válás sürgetésének, erőszakolásának káros következményeit! 26. Jellemezze a szobatisztaság kialakulását intézményben nehezítő körülményeket és az azt helyesen támogató gondozónői magatartást! 27. Ismertesse a gondozás minőségének és az önálló aktivitásnak összefüggését, valamint együttes jelentőségét a csecsemő és kisgyermek kiegyensúlyozott érzelmi állapotában, harmonikus fejlődésében! 28. Ismertesse az egészséges életmód feltételeinek megteremtésére szolgáló lehetőségeket a bölcsődében és a gyermekotthonban! 29. Sorolja fel a napirend kialakításának szempontjait! 30. Ismertesse a gyermek egyéni szükségleteihez, alvás és ébrenlét ritmusához való alkalmazkodás lehetőségeit a csoportban! 31. Ismertesse a csecsemők és kisgyermekek szabad levegőn tartózkodásának tárgyi feltételeit és szervezési feladatait! 32. Határozza meg a szabad mozgás és játék helyét a csecsemő és kisgyermek mindennapi életében, harmonikus fejlődésében! 33. Ismertesse a leggyakoribb akut megbetegedéseket és ellátásuk módját otthon és intézményben!

4 34. Ismertesse a csecsemő- és kisgyermekkor leggyakoribb fertőző megbetegedéseit! 35. Ismertesse a krónikus betegségben szenvedő vagy fogyatékos gyermek ellátásának különleges gondozási, nevelési módjait intézeti körülmények között! Fejlődéslélektan 1. Ismertesse a megismerési folyamat fejlődését! 2. Ismertesse a szenzomotoros koordináció és a szenzomotoros integráció folyamatát! 3. Jellemezze a figyelem fejlődését csecsemőkorban! 4. Jellemezze az értelmi fejlődést kisgyermekkorban! 5. Ismertesse a megismerő folyamat fejlődését! 6. Ismertesse a szimbólumok megjelenésének jelentőségét! 7. Ismertesse a gondolkodás jellegzetességeit! 8. Ismertesse a játékfejlődés menetét csecsemőkorban! 9. Ismertesse a manipuláció fejlődését csecsemőkorban! 10. Jellemezze a játék és az érzelmi fejlődés összefüggéseit! 11. Ismertesse a játékfejlődés menetét kisgyermekkorban! 12. Jellemezze az építő, utánzó és szimbolikus játékokat! Mondjon néhány példát! 13. Jellemezze az alkotójátékokat! Mondjon néhány példát! 14. Jellemezze a játéktartalmat, mint a feszültségredukció lehetőségét! 15. Jellemezze a kommunikációt a beszéd megjelenése előtt! 16. Jellemezze az első szavak megjelenésének időszakát! 17. Jellemezze a helyzethez kötött beszédmegértést! 18. Jellemezze a beszéd függetlenedését a helyzettől! 19. Jellemezze a gondolkodás és beszédfejlődés összefüggését! 20. Ismertesse a gyermeki világkép sajátosságát!

5 21. Értelmezze a labilis ismeretek és a gyermekközpontú tájékozottság kérdését! 22. Értelmezze a motiváció, az érzelem és az akarat összefüggését és fejlődésmenetét! 23. Ismertesse az anya-gyermek kapcsolat fejlődését! 24. Jellemezze a negatív érzelmeket (félelem, düh)! 25. Ismertesse a kisgyermekkori agresszió okait, megnyilvánulási formáit, kezelését! 26. Értelmezze a szociális fejlődés, az én-érvényesítés és az agresszió összefüggéseit! 27. Ismertesse az én-fejlődés főbb állomásait, megnyilvánulási formáit! 28. Ismertesse az én-tudat kialakulásának folyamatát! 29. Határozza meg a csecsemő és kisgyermek kompetenciáját! 30. Ismertesse az akarat fejlődését! 31. Ismertesse a belső szabályozó rendszer kialakulásának folyamatát! 32. Ismertesse az önállósodási törekvések támogatásának lehetőségeit! 33. Jellemezze a kortárskapcsolatok alakulását csecsemő- és kisgyermekkorban! 34. Értelmezze a társak jelentőségét csecsemő- és kisgyermekkorban! 35. Ismertesse az együttes élmény jelentőségét! 36. Ismertesse az együttléttől az együttműködésig tartó folyamat alakulását! 37. Határozza meg a kortársak szerepét a kisgyermek szocializációjában! Neveléstan 1. Ismertesse a csecsemők és kisgyermekek csoportban történő nevelésének veszélyeit, nehézségeit! 2. Sorolja fel a bölcsőde és a gyermekotthon legfontosabb intézkedéseit ezek megfelelő kezelésére! 3. Határozza meg a szeparáció fogalmát, ismertesse következményeit! 4. Ismertesse a csoporthelyzet kedvezőtlen hatását a gyermeki én-tudat kibontakozására!

6 5. Ismertesse a gondozói állandóság és a saját gondozórendszer jelentőségét! Sorolja fel ezek megvalósításának feltételeit és szervezési kérdéseit! 6. Ismertesse a bölcsődékbe, gyermekotthonokba felvett gyermek csoportba illeszkedésének módját, szervezési kérdéseit! 7. Ismertesse a beilleszkedés folyamatát és kritériumait! 8. Ismertesse az egyéni szükségletek figyelembevételének jelentőségét és lehetőségeit! 9. Ismertesse az egyéni tulajdon jelentőségét, tiszteletben tartásának lehetőségét és módjait a bölcsődékben és gyermekotthonokban! 10. Ismertesse a gyermek választási lehetőségeinek, döntési szabadságának helyes értelmezését! 11. Ismertesse az önindított szabad mozgás és játék összefüggését a gyermek egészséges én-tudat fejlődésével! 12. Értelmezze a kommunikáció és a metakommunikáció szerepét a gondozónői munkában! 13. Elemezze a gondozónő mozdulatainak és egyéb nem verbális megnyilvánulásainak, viselkedésének tartalmát! 14. Értelmezze a gondozónő beszédének lexikális és metakommunikatív tartalmát! 15. Jellemezze a gyermeket elfogadó nevelői magatartás logikáját és pszichológiáját! 16. Értelmezze a csecsemő és kisgyermek viselkedésének megértését, mint a nevelés alapját! 17. Ismertesse a gyermek egyéni megnyilvánulásait, reakcióit, igényeit, valamint ezek számon tartásának, figyelembevételének lehetőségeit! 18. Ismertesse a fejlődés minden területén a gyermek kezdeményezéseinek támogatását szolgáló lehetőségeket! 19. Ismertesse a felnőtt együttérzésének kifejezésére szolgáló lehetőségeket a gyermek pozitív és negatív megnyilvánulásaival kapcsolatban! 20. Határozza meg a gondozónő szerepét a csecsemő és kisgyermek manipulációs-, illetve játéktevékenységének kibontakozásában, és a játékkedv fenntartásában!

7 21. Sorolja fel a gondozónő feladatait a megfelelő játékkészlet kiválasztása és folyamatos változtatása terén, figyelembe véve a gyermekcsoport tagjainak egyéni érdeklődését, fejlettségét! 22. Értelmezze a gyermek játékába való felesleges beavatkozás kedvezőtlen hatását a gyermek spontán aktivitására és ezen keresztül a felnőttekhez fűződő dependes viszony kialakulására! 23. Ismertesse a felnőtt szerepét a beszédfejlődés elősegítésében! Sorolja fel a valódi beszélgetés jellemzőit! 24. Ismertesse a gondozás közben szövődő beszélgetés szerepét a beszédmegértés és az aktív beszéd fejlődésében! 25. Ismertesse a tájékoztatást, a várható eseményekre való felkészítést, a felnőtt saját, illetve a gyerek cselekedeteinek, reakcióinak, vágyainak, érzéseinek szóba foglalását, és ezek hatását a beszéd fejlődésére! 26. Jellemezze a kisgyermek beszéd útján történő tájékoztatását! 27. Ismertesse a kisgyermek érdeklődésének alakulását, a gyermek jellegzetes kérdéseit, valamint a helyes feleletadás szabályait! 28. Határozza meg a beszélgetés módját, az úgynevezett nehéz kérdésekről, mint pl.: születés, betegség, mások vagy saját fogyatékosság, halál! 29. Határozza meg a felnőtt/gondozónő szerepét a szociális szabályok elfogadásában, ill. a helyes viselkedési szabályok interiorizálásában! 30. Ismertesse a szociális viselkedés kialakulásának útját és feltételeit! 31. Elemezze a bölcsőde és gyermekotthon követelményit a különböző korcsoportokban! 32. Ismertesse a jutalmazás, büntetés formáit! 33. Jellemezze a felnőtt példamutató magatartását! 34. Jellemezze a viselkedésével gondot okozó gyermek magatartását! 35. Ismertesse a nyugtalan, elmélyült játékra képtelen gyermekkel való helyes törődés módját! 36. Ismertesse a felnőtt kívánságaival szembeszegülő, akaratos kisgyermekkel való bánásmódot! 37. Ismertesse a saját akaratát érvényesíteni képtelen kisgyermek gyengeségének lehetséges okait, és támogatásának helyes módjait!

8 38. Elemezze a felnőtt helyes és helytelen magatartását a gyermek agresszív viselkedésével kapcsolatban! 39. Ismertesse a gyermekből agresszív viselkedést kiváltó helyzeteket! 40. Értelmezze a gyermekből szükségszerűen agresszivitást kiváltó felnőtt magatartásának kritikáját! 41. Jellemezze az agresszív megnyilvánulásokkal szemben helyesen fellépő felnőtt magatartását! 42. Elemezze a jellegzetes konfliktushelyzeteket bölcsődében és gyermekotthonban! 43. Ismertesse a felnőtt és gyermek között előforduló konfliktushelyzeteket! Nevezze meg azok okait, helyes kezelésüket! 44. Ismertesse a gyermekek között kialakuló konfliktusokat, valamint azok megelőzésének és kezelésének módjait! 45. Ismertesse a gondozónő feladatait a bölcsődés gyermek óvodára való felkészítésében! 46. Ismertesse a gyermekotthonból távozó gyermek új környezetbe való beilleszkedésének nehézségeit és elősegítésének eszközeit! Vezetési ismeretek 1. Határozza meg a vezetés fogalmát, tárgykörét! 2. Értelmezze a vezetéslélektan és vezetéselmélet kapcsolatát! 3. Ismertesse a vezetés folyamatát, jellemezze természetét! 4. Ismertesse a management vezetés lényegét! 5. Értelmezze az igazgatás - vezetés - irányítás összefüggéseit! 6. Elemezze a stratégia-taktika kapcsolatát! 7. Határozza meg a bölcsődevezető, gyermekotthon-vezető helyét a jelenlegi ellátás rendszerében! 8. Jellemezze a vezetés emberi tényezőinek sajátosságait! 9. Ismertesse a lélektani szerződés betartásának lehetséges akadályait! 10. Ismertesse a felnőttekkel való bánásmód lehetőségeit és a meghallgatás művészetének módját!

9 11. Határozza meg az önmegismerés célját, ismertesse módszereit! 12. Határozza meg a bölcsődevezető munkáját segítő fontosabb személyiségjegyeket! Ismertesse a hallóeffektus -t! 13. Jellemezze a vezetői hatalmat vezetői tekintélyt! 14. Jellemezze a vezetői hibákat és a beosztotti hibákat! 15. Jellemezze a vezetői gondolkodásmódokat (negatív, védekező, tiltó, kritikai, önző)! 16. Ismertesse az érettségi szintnek megfelelő vezetési stílusokat, valamint a vezetési stílusok és a hatékonyság összefüggéseit! 17. Határozza meg a helyes vezetési stílus megválasztásának szempontjait és a vezetési stílusfajták hatását a csoport viselkedésére! 18. Határozza meg a vezetés funkcióit és ismertesse a vezető előkészítő, végrehajtó, ellenőrző feladatait! 19. Ismertesse az irányítás, igazgatás, döntéshozatal sajátosságait! 20. Határozza meg a változtatás folyamatát és feltételeit! 21. Határozza meg az ellenőrzés szerepét a vezetésben! 22. Ismertesse a helyes és helytelen irányítási módszereket és a vezető motiváló tevékenységét! 23. Ismertesse az igényszint, teljesítményszint jellemzőit! 24. Ismertesse a jutalmazás és felelősségre vonás jellemzőit! 25. Ismertesse az ösztönzők alkalmazásának lehetőségeit és módszereit a vezetői gyakorlatban! 26. Ismertesse a döntés lélektani jellemzőit, jellemezze a döntést, mint folyamatot! 27. Ismertesse a döntés kockázatát: pozitív, labilis, negatív viselkedésformák, interakciós folyamatok a közösségen belül! 28. Ismertesse a beosztottak válaszait a vezetői döntésekre! 29. Határozza meg a vezető alkalmasság feltételeit! Ismertesse a vezetői munka értékelését! 30. Értelmezze az eredményesség érvényesülés alkalmazkodás összefüggéseit!

10 31. Határozza meg a vezetés mentálhigiénéjét! Ismertesse a vezetés és a stressz sajátosságait! 32. Jellemezze a vezető időbeosztását! Ismertesse a prevenciós jellegű vezetői feladatokat! 33. Ismertesse az önképzési formákat, továbbképzési lehetőségeket, módokat! 34. Ismertesse a beosztottak képzésével, továbbképzésével kapcsolatos szervezési, vezetési feladatokat! 35. Határozza meg a vezető munkahelyi légkörrel kapcsolatos teendőit! 36. Ismertesse a munkával járó örömök alapjait, valamint az azokat fenntartó tényezőket! 37. Ismertesse a csoporttényezőket és hatásokat, valamint a pozitív és a negatív, korlátozó munkahelyi légkört! 38. Határozza meg a szükségletek kielégítésének lehetőségeit, ismertesse azok módjait! 39. Ismertesse a vezető feladatait új dolgozó fogadásával kapcsolatban, valamint a munkatársi kapcsolatok terén! 40. Ismertesse a fluktuáció okait, irányait, mértékét! Ismertesse a munkahelyi konfliktusok jellemzőit! 41. Határozza meg a vezetői tevékenység során felmerülő különböző kapcsolatformákat! 42. Ismertesse a szolgálati beszélgetés lélektani és jogi elemeit! 43. Ismertesse a minősítő beszélgetés lélektani és jogi elemeit! 44. Határozza meg a beosztott véleményezésének szempontjait! 45. Ismertesse az értekezletek fajtáit, határozza meg a sikeres értekezlet feltételeit, formáit, tartalmi, személyi követelményeit! 46. Határozza meg a vezetői tevékenység területeit bölcsődében, gyermekotthonban! 47. Ismertesse a szakmai, egészségügyi, nevelési, oktatási feladatokat, gyermekvédelmi funkciókat! 48. Ismertesse a vezető személyzeti, gazdasági feladatait! 49. Határozza meg az elvárások rendszerét a gyermekintézményekben!

11 50. Ismertesse a vezető elvárásait a beosztottak felé és a beosztott elvárásait a vezető felé! 51. Határozza meg a szakmai ellenőrzés módszereit, szempontjait! 52. Ismertesse a megfigyelést és az egyéni beszélgetés módszerét! Élelmezéstan 1. Ismertesse a táplálás jelentőségét csecsemő- és kisgyermekkorban! 2. Ismertesse az emésztés és a felszívódás folyamatát! 3. Nevezze meg a tápanyagok csoportjait! 4. Határozza meg a tápanyag szerepét! Ismertesse a tápanyagszükségletet és a toleranciát csecsemő- és kisgyermekkorban! 5. Ismertesse a fehérjék szerepét a csecsemő és kisgyermek korszerű táplálásában! 6. Ismertesse a szénhidrátok szerepét a csecsemő és kisgyermek korszerű táplálásában! Határozza meg az élelmi rostok jelentőségét a táplálkozásban! 7. Ismertesse a zsírok szerepét a csecsemő és kisgyermek korszerű táplálásában! 8. Ismertesse a vitaminok szerepét a csecsemő és kisgyermek korszerű táplálásában! 9. Értelmezze az energiaforgalom és az anyagcsere összefüggését! 10. Ismertesse az élelmi anyagokat, élelmiszereket! 11. Ismertesse az állati eredetű élelmiszerek jelentőségét a csecsemő és kisgyermek táplálkozásában! 12. Ismertesse a növényi eredetű élelmiszerek jelentőségét a csecsemő és kisgyermek táplálkozásában! 13. Hasonlítsa össze az anyatejes táplálást a tehéntejes táplálással! 14. Ismertesse az étlapszerkesztés szempontjait bölcsődében és/vagy gyermekotthonban! 15. Ismertesse a lázas beteg diétáját! 16. Ismertesse a gyomor-bélhurutban szenvedő beteg diétáját!

12 17. Ismertesse a krónikus székrekedésben szenvedő beteg diétáját! 18. Ismertesse a nem megfelelően összeállított vegetáriánus étkezés esetén kialakuló hiánybetegségeket! 19. Ismertesse a táplálás-ellenőrzést bölcsődében és/vagy gyermekotthonban! 20. Ismertesse a betegélelmezést bölcsődében és/vagy gyermekotthonban!

1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a

1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a 1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a gyermek növekedését és testi fejlődését befolyásoló belső, külső tényezőket, az öröklés és a környezet szerepét a fejlődésben!

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Kisgyermekgondozó, -nevelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 61 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES vevő levelező tagozatos hallgatónk a 2013/2014 tanév őszi félévében, 1 napos intézménylátogatáson vehessen részt az Ön által vezetett kórházi Csecsemő- és gyermekosztályon. Az adatgyűjtés és a megfigyelés

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A tételekhez segédeszközök nem használhatók.

A tételekhez segédeszközök nem használhatók. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2012/2013. Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2012/2013. Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2012/2013. Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak Összeállította: Dr. Bús Imre főiskolai tanár, szakfelelős Jóváhagyta: Dr. Kurucz Rózsa, intézetigazgató Csecsemő- és kisgyermeknevelő

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező):

Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező): 1 Hallgató neve: EHA kódja: Szak: Évfolyam: Munkarend (nappali/levelező): 2 Kedves Hallgató! Kezében a Csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozó szak hospitálási naplóját tartja, amellyel könnyíteni és rendszerezni

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Gyermekotthoni asszisztens Gyermekgondozó-nevelő

Gyermekotthoni asszisztens Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Pedagógia - gyógypedagógia

Pedagógia - gyógypedagógia 2 Pedagógia - gyógypedagógia 1. A pedagógia tudománya. A nevelés fogalma és alapvető jegyei 2. A nevelés szükségessége: a személyiség fejlődését befolyásoló tényezők (öröklés, környezet, nevelés) 3. Érték,

Részletesebben

Bölcsődei gyakorlat szempontsora. Tematikus megfigyelési szempontok bölcsődei csoportban

Bölcsődei gyakorlat szempontsora. Tematikus megfigyelési szempontok bölcsődei csoportban Bölcsődei gyakorlat szempontsora. Kisgyermekgondozó, - nevelő (OKJ 54 761 02 0010 54 02) - emelt szintű képzéshez. Tematikus megfigyelési szempontok bölcsődei csoportban 1. Alkalom: Intézménylátogatás

Részletesebben

A BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA

A BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA A BÖLCSŐDE SZAKMAI PROGRAMJA KÉSZÜLT: CEGLÉDBERCEL 2009. 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Bemutatkozás 1.1. Funkció, ellátási kötelezettség...4 1.2. Kapcsolatrendszer..4 2. Tartalmi összetevők 2.1. A bölcsődei

Részletesebben

Táplálkozás élettan. 4. Ismertesse és jellemezze a zsírban oldódó vitaminokat! 5. Ismertesse és jellemezze a vízben oldódó vitaminokat!

Táplálkozás élettan. 4. Ismertesse és jellemezze a zsírban oldódó vitaminokat! 5. Ismertesse és jellemezze a vízben oldódó vitaminokat! 2 A képzés tananyaga: Konyhatechnika és vendéglátási ismeretek Háztartási és háztartásgazdasági ismeretek Egészségügy és gondozás Idegenforgalom és idegenvezetés (A tantárgyak elnevezése korábbi tételsorokhoz

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA. 32 140 01 Óvodai dajka. Komplex szakmai vizsga. Szóbeli vizsgatevékenység

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA. 32 140 01 Óvodai dajka. Komplex szakmai vizsga. Szóbeli vizsgatevékenység EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 32 140 01 Óvodai dajka Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 30 perc (felkészülési idő: 15 perc, válaszadási idő: 15 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya:

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológiai Intézeti Tanszék

Nyíregyházi Egyetem Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológiai Intézeti Tanszék Csecsemő- és kisgyermeknevelő Alapszak Záróvizsga tételsor B tételsor 1. Ismertesse a gyermekek napközbeni ellátásának formáit 41. -44/D. (Hatályos: 2017.03.28-2017.12.31). (IV.30.) NM rendelet 34. -51.

Részletesebben

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ

Mentálhigiénés asszisztens / PEFŐ 1. a) Fogalmazza meg a szociális munka főbb dilemmáit, és saját munkaköréből támassza alá egy-egy példával! b) Határozza meg a neurózis és a pszichózis fogalmát! Soroljon fel jellemző tüneteket, tünetegyüteseket!

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján

Új Szöveges dokumentum Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki és szülői jogok és kötelességek a gyermekvédelmi törvény alapján Gyermeki jogok: A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító

Részletesebben

Gyermekvédelmi munkaterv

Gyermekvédelmi munkaterv DÉVAVÁNYAI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÓVODAI,BÖLCSŐDEI INTÉZMÉNYEGYSÉG 5510 Dévaványa, Eötvös út 2. Telefon/fax: 06-66/483-149 E-mail: devaovik@gmail.com BÖLCSŐDEI Gyermekvédelmi munkaterv Készítette:Diósné

Részletesebben

33 8933 02 Szociális gondozó és ápoló 4014-4/2008-015PEFŐ

33 8933 02 Szociális gondozó és ápoló 4014-4/2008-015PEFŐ 1. a) Melyek az érzékelés, az észlelés, az emberi figyelem és az emlékezet alapjai? Hogyan befolyásolja az életkor előre haladása szerepüket a megismerő folyamatokban? b) Mit jelent a szociális gondozás

Részletesebben

BÖLCSŐDE AZ ÓVODÁBAN Többcélú intézmények I. Országos Konferenciája a MÓD-SZER-TÁR-ban. Budapest,

BÖLCSŐDE AZ ÓVODÁBAN Többcélú intézmények I. Országos Konferenciája a MÓD-SZER-TÁR-ban. Budapest, BÖLCSŐDE AZ ÓVODÁBAN Többcélú intézmények I. Országos Konferenciája a MÓD-SZER-TÁR-ban Budapest, 2018.11.19. Jogszabályi háttér 6/2016. (III. 24.) EMMI rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti,

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES Ön által vezetett Gyermekek és családok átmeneti otthonában. - Gyermekek és családok átmeneti otthonának működését szabályozó törvényi háttér. - A bekerülés lehetséges okai, időtartama. - Az otthonok tárgyi

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2012. Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak

ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2012. Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak ZÁRÓVIZSGA TÉMAKÖRÖK 2012. Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szak Összeállította: Dr. Bús Imre főiskolai tanár, szakfelelős Jóváhagyta: Dr. Kurucz Rózsa, intézetigazgató Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 607 CÉLOK ÉS FELADATOK - Az osztályfőnöki munka célja a személyiségfejlesztés, az osztályközösség formálása, a különböző nevelési hatások integrálása.

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat megnevezése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1875-06/1 Az önálló életre való felkészítés folyamatának és elemeinek ismertetése Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája A tantárgy típusa Tantárgy

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12.

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra EGÉSZSÉGNAP 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 EGÉSZSÉGNAP

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Nagy Tamásné óvodavezető Nagykállói Brunszvik Teréz Óvoda Nagykálló Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

A GYERMEKLIGET ÓVODAI OKTATÓ NONPROFIT

A GYERMEKLIGET ÓVODAI OKTATÓ NONPROFIT BESZÁMOLÓ BÖLCSŐDE A GYERMEKLIGET ÓVODAI OKTATÓ NONPROFIT Kft. működéséről 2011. szeptember 01-től 2012. augusztus 31-ig Készítette: Szabó Istvánné Óvodavezető Ezen beszámolónk intézményünk 2011. szeptember

Részletesebben

Tantárgy összefoglaló

Tantárgy összefoglaló Tantárgy összefoglaló Tantárgy megnevezése Tantárgy képzési céljai A képzés célok részletesebb kifejtése: Fogyatékosságtani ismeretek A tantárgy sikeres elsajátításával a résztvevő ismerje meg a fogyatékosok

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. Határozza meg a szocializáció fogalmát! 10 pont A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Fogalmazza meg, mi a helyi tanterv lényege! 5 pont 2. Mutassa be az óvodáskorú gyermek testi fejlődésének jellemzőit! Írjon 5 jellemzőt!

Részletesebben

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő

Egészségnevelés. Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő Egészségnevelés Budapest, Sümeginé Hamvas Enikő A kisgyermek fejlődésének adatai Súlyfejlődés: - Születési súly: átlagosan 2500-3500g - 1. hó: 300g/hó - 2-6. hó: 600g/hó - 7-12. hó: 500g/hó - Ideális súly

Részletesebben

Életkorok rekreációja

Életkorok rekreációja Életkorok rekreációja Gyermekkor, iskoláskor Néhány alapfogalom auxológia: növekedéstudomány növekedés: mennyiségi változások fejlődés: minőségi változások érés, érettség: egy fejlődési folyamat eredménye,

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1877-06/1 Az "Élettörténet könyv" készítés funkciójának és módszereinek ismertetése Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja.

A tételekhez használható segédeszközt a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a szakmai és vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a

Részletesebben

Kırösi Csoma Sándor utcai Óvoda. Szombathely, Kırösi Cs. S. utca 7.

Kırösi Csoma Sándor utcai Óvoda. Szombathely, Kırösi Cs. S. utca 7. Kırösi Csoma Sándor utcai Óvoda Szombathely, Kırösi Cs. S. utca 7. A korai nevelés a legfontosabb. Amit az ember gyermekként lát, Az segíti az egész életében, Hogy jó felé orientálódjék. /Brunszvik Teréz/

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában

Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában Inkluzív óvodai gyakorlat a nehezen integrálható viselkedési problémával küzdő SNI-s gyermekek ellátásában. 2017.04.05. ha találkozol egy autista gyerekkel vagy emberrel,ne feledd ők egy kicsit másképp

Részletesebben

Módszertani javaslatok az egységes óvoda-bölcsődében dolgozó óvodapedagógusok számára szervezendő 60 órás felkészítések programjának kidolgozásához

Módszertani javaslatok az egységes óvoda-bölcsődében dolgozó óvodapedagógusok számára szervezendő 60 órás felkészítések programjának kidolgozásához Módszertani javaslatok az egységes óvoda-bölcsődében dolgozó óvodapedagógusok számára szervezendő 60 órás felkészítések programjának kidolgozásához Bevezetés A 11/1994. (VI. 8.) MKM rendeletet módosító

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A pszichiátriai betegek bentlakásos szociális intézményben ellátott napi ápolási-gondozási feladatok értelmezése, indoklása központi tételsor alapján A feladatsor 1-20-ig számozott

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER. tétel Mutassa be a pedagógia fogalmát, célját, tárgyát, feladatát! (Témakör: Általános pedagógia)

Részletesebben

C S A N Á D P A L O T A VÁROS 15/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

C S A N Á D P A L O T A VÁROS 15/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete C S A N Á D P A L O T A VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2012. (VI. 28.) önkormányzati rendelete a gyermekek védelmét biztosító pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti

Részletesebben

GYERMEKGONDOZÓ-NEVELŐ

GYERMEKGONDOZÓ-NEVELŐ I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló, többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló, többször módosított 1993.

Részletesebben

Kisgyermekkor pedagógiája Óravázlat

Kisgyermekkor pedagógiája Óravázlat Kisgyermekkor pedagógiája Óravázlat A családból a napközbeni ellátásba kerülés lépései Szülő részéről a bölcsőde kiválasztása, Bölcsődelátogatás (nyílt nap) Az első szülő értekezlet, melyet a bölcsődevezető

Részletesebben

CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ ALAPKÉPZÉSI SZAK

CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ ALAPKÉPZÉSI SZAK CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: csecsemő- és kisgyermeknevelő (Infant and Early Childhood Education) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint

Részletesebben

MIT JELENT A MODELL ALKALMAZÁSA A SZERVEZET, A MENEDZSMENT, A VEZETŐ SZAKEMBEREK, A TEAM, A SEGÍTŐK ÉS A TÁMOGATÁST IGÉNYBE VEVŐK SZINTJÉN

MIT JELENT A MODELL ALKALMAZÁSA A SZERVEZET, A MENEDZSMENT, A VEZETŐ SZAKEMBEREK, A TEAM, A SEGÍTŐK ÉS A TÁMOGATÁST IGÉNYBE VEVŐK SZINTJÉN MIT JELENT A MODELL ALKALMAZÁSA A SZERVEZET, A MENEDZSMENT, A VEZETŐ SZAKEMBEREK, A TEAM, A SEGÍTŐK ÉS A TÁMOGATÁST IGÉNYBE VEVŐK SZINTJÉN MIT JELENT A PROGRAM A SZERVEZET OLDALÁRÓL? SZASZÁK TIBOR Mit

Részletesebben

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1 / 5 1. feladat 5 pont Határozza meg a szocializáció fogalmát! A szocializáció a társadalomba való beilleszkedés

Részletesebben

(ÓVODA NEVE) PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRÓL

(ÓVODA NEVE) PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRÓL Betekintés a pedagógiai program elfogadását részletes szakmai és törvényi hivatkozásokkal is alátámasztó INTÉZMÉNYVEZETŐI vagy SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY dokumentumba: ÓVODAVEZETŐI / SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Óvoda logója

Részletesebben

Koragyerekkori nevelés, az alapkészségek kifejlesztése

Koragyerekkori nevelés, az alapkészségek kifejlesztése Koragyerekkori nevelés, az alapkészségek kifejlesztése Herczog Mária A Közoktatás megújítása Magyarországon 2007. szeptember 25. Tények és tévhitek Azt, hogy a nép fia vagy, igazolnod, sejh, ma nem azzal

Részletesebben

Csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozó / PEFŐ. Érvényes: tól.

Csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozó / PEFŐ. Érvényes: tól. Érvényes: 2007. 01. 03-tól. 1 1. a) Ismertesse a pszichológia tárgyát, területeit, módszereit! b) Ismertesse a testi fejlődés fogalmát és a fejlődést befolyásoló tényezőket, az öröklés és érés, a személyi

Részletesebben

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/38

A tételsor a 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/38 A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység a vizsgakövetelmények alapján összeállított, a vizsgázó számára előre kiadott komplex szóbeli tételsor alapján történik. A vizsgázó a vizsga szóbeli

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR A CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELÉS GYAKORLATVEZETŐ MENTORA SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK A szakirányú továbbképzési szak létesítésének és indításának

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE

FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE FEJLŐDÉSEM LÉPÉSEI MUNKAKÖZÖSSÉG ÉVES TERVE 2013/2014 Bevezetés Munkánk során hangsúlyozottan jelenik meg az egyéni haladási ütemet segítő differenciált egyéni fejlesztés. Óvodába lépéskor az első, legfontosabb

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer működési mechanizmusai

Szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer működési mechanizmusai Szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer működési mechanizmusai Rácz Andrea ELTE TáTK Szociális Munka Tanszék A szerző Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban részesül. Hatékony szociális állam Gyermekek

Részletesebben

1. A másik ember megértése 2. Az empátia fogalmának kialakulása és fejlődéstörténete a modern lélektanban

1. A másik ember megértése 2. Az empátia fogalmának kialakulása és fejlődéstörténete a modern lélektanban TARTALOMJEGYZÉK 1. A másik ember megértése...11 Áttekinthető emberi világ...11 A rang és a formális viszonyok szerepe...12 A másik érdekessé válik...13 Új kommunikációs nehézségek...14 Az egyén szubjektív

Részletesebben

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak.

A feladatsor 1-20-ig számozott vizsgakérdéseit ki kell nyomtatni, ezek lesznek a húzótételek, amelyek tanári példányként is használhatóak. A vizsgafeladat ismertetése: A szociális ellátások feltételei, a szociális szervezés feladatai és a szociális munka módszerei témakörből központilag összeállított szóbeli tételsor alapján. A feladatsor

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Engedj játszani! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Ha csak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában

Részletesebben

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében

Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Regulációs zavarok kutatása az Egészséges utódokért program keretében Scheuring N.(1); Danis I.(2); Németh T.(3); Papp E.(1); Czinner Antal Prof.(1) Heim Pál Gyermekkórház, Budapest, Belgyógyászat (1);

Részletesebben

Központi írásbeli vizsgatevékenység Kisgyermekgondozó,- nevelő

Központi írásbeli vizsgatevékenység Kisgyermekgondozó,- nevelő T Központi írásbeli vizsgatevékenység 54 761 02 Kisgyermekgondozó, nevelő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendelet

Részletesebben

PEDAGÓGIAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Információk feldolgozása

PEDAGÓGIAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Információk feldolgozása PEDAGÓGIAI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A pedagógiai ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsga részletes érettségi vizsgakövetelményei a IV. Pedagógia

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és az elemi okatatás pedagógiája

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és az elemi okatatás pedagógiája SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és az elemi okatatás pedagógiája Fejlődéslélektan A tantárgy típusa DF

Részletesebben

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása. Az együttműködés lehetőségei

A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása. Az együttműködés lehetőségei A gyermekjóléti szolgálatok működésének bemutatása Az együttműködés lehetőségei Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról 15/1998. (IV.

Részletesebben

Szociális asszisztens / PEFŐ. Érvényes: tól.

Szociális asszisztens / PEFŐ. Érvényes: tól. Érvényes: 2007. 01. 03-tól. 1 1. a) Mit értünk a szervezet fogalma alatt? Jellemezze a bürokratikus szervezetet! b) Mi a hospitalizáció és milyen hatással lehet a korai szeparáció a gyerekek szomatopszichés

Részletesebben

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?!

VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN. Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK A RENDELŐBEN Tényleg veszélyesebbek-e az ebek a rendelőben?! VESZÉLYES EBEK Néhány gondolat a statisztikák kapcsán KUTYAHARAPÁSI STATISZTIKÁK - MAGYARORSZÁG Kevés pontos adat, W54 BNO kód

Részletesebben

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök TANMENET 2014/2015. TANÉV Tantárgy: OSZTÁLYFŐNÖKI Osztály: 9KNy/A Veszprém Készítette: nna Vetési Albert Gimnázium, Heti óraszám 1 Éves óraszám 40 (36 X 1 + 4 óra évkezdés) Tankönyv -------- Óra Téma Didaktikai

Részletesebben

Javaslat

Javaslat CSIMPILIMPI CSALÁDI NAPKÖZIK 3100 Salgótarján, Május 1 út 72. -----------------------------------------------------------------------------------------------------Javaslat A Keresztény Advent Közösség

Részletesebben

Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei

Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei Gyógypedagógiai alapismeretek témakörei 1. A gyógypedagógia fogalma, értelmezése (tárgya, célja, feladatai, integráció, szegregáció) 2. A fogyatékosság fogalma, kritériumai és területei (normalitás, okok,

Részletesebben

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve:

ADATLAP. A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: ADATLAP A gyermek neve: Születési év, hely, idő: Állampolgárság: TAJ szám: Lakcím: Otthoni telefon: Anyja neve: Születési év, hely, idő: Foglalkozás: Munkahely megnevezése: Cím: Mobil telefonszám: E-mail

Részletesebben

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Dr. Molnárné Béres Marianna 2. Óraszámok: 9. osztály.. óra 10. osztály óra 11. osztály.óra 12. osztály 96 óra SZAKKÖZÉPISKOLA 9 12.

Részletesebben

MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM

MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM MAJER ILDIKÓ: ÓVODAI NEVELÉSÜNK ÓVODAVEZETŐ VESZPRÉM Óvodai nevelés alappillérei: -Köznevelési Törvény -Óvodai nevelés Országos -Pedagógiai Program Alapprogramja ÓVODAI ÉLET, MŰKÖDÉSI PARAMÉTEREK: Gyerekekkel

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 19. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 19. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 19. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Részletesebben

Iskoláskor el tti problémák. PDF created with pdffactory Pro trial version

Iskoláskor el tti problémák. PDF created with pdffactory Pro trial version Iskoláskor el tti problémák 1 z els évben Magatartás: Stabil homeosztazis szabályozás kialakítása, mely lehet vé teszi avilág felé nyitott érdekl dést. gyermek szabályozatlan, hiperirritabilis, apatikus

Részletesebben

Felnőttek, mert felnőttek

Felnőttek, mert felnőttek Zolnai Erika Felnőttek, mert felnőttek Értelmi sérült felnőttek szexuálpedagógiai támogatása KLTE S z o c í o Í ő í í í ű Tanszék Könyvtára Leli, KEZEM FOGVA ÖSSZ EfO & K > Kézenfogva Alapítvány Budapest,

Részletesebben

Tisztelt érdeklődők, kedves Szülők!

Tisztelt érdeklődők, kedves Szülők! Budakeszi 2.sz. Bölcsőde - MOSOLYVÁR BÖLCSŐDE Tisztelt érdeklődők, kedves Szülők! Köszönjük érdeklődésüket. Reméljük, hogy minden kisgyermeket nevelő családnak hasznos információt nyújtunk a bölcsődével

Részletesebben

Központi írásbeli vizsgatevékenység Házi időszakos gyermekgondozó

Központi írásbeli vizsgatevékenység Házi időszakos gyermekgondozó T Központi írásbeli vizsgatevékenység 31 761 02 Házi időszakos gyermekgondozó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendelet

Részletesebben

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport 11. évfolyam ÁLLAPOTMEGFIGYELÉS -- ELMÉLET Bokor: Általános ápolástan és gondozástan Dr. Orbán Lászlóné: Váladékok

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

Figyelemzavar-hiperaktivitás pszichoterápiája. Kognitív-viselkedésterápia1

Figyelemzavar-hiperaktivitás pszichoterápiája. Kognitív-viselkedésterápia1 Figyelemzavar-hiperaktivitás pszichoterápiája DrBaji Ildikó Vadaskert Kórház Kognitív-viselkedésterápia1 Kogníciók(gondolatok, beállítottság) módosítása Viselkedés módosítás Csoport terápiás forma 1 Kognitív-viselkedés

Részletesebben

Nevelési céljaink, feladataink megvalósítása érdekében szükségesnek tartjuk a tárgyi eszközök folyamatos szintentartását és bővítését.

Nevelési céljaink, feladataink megvalósítása érdekében szükségesnek tartjuk a tárgyi eszközök folyamatos szintentartását és bővítését. Óvodánkról: Az Egyetértés Utcai Óvoda 1976.novemberében nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt 4 csoporttal 100 férőhellyel. Azóta óvodánk Kecskemét egyik legszebb kertvárosában a Petőfivárosban 225 kisgyermek

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Szociális gondozó és ápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 76 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 9. évfolyamos tanulók számára

Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 9. évfolyamos tanulók számára Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 9. évfolyamos tanulók számára A pótvizsgán írásban kell számot adni a tudásodról. A feladatlap kitöltésére 45 perced lesz. Az írásbeli feladatlapon a következő

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM Szeresd az egészséged, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő. őrizd a szüleid egészségét! merta múlton épül föl a jelen és a jövő. Bárczy Gusztáv 2 Tartalom 1. Egészséges

Részletesebben

Pedagógiai pszichológia

Pedagógiai pszichológia ."! Kelemen László Pedagógiai pszichológia Negyedik kiadás M\ «, t U. ^ i 1 t Tankönyvkiadó, Budapest, 1988 Tartalomjegyzék I. RÉSZ. A pedagógiai pszichológia általános kérdései 1. FEJEZET. A pedagógiai

Részletesebben

SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK

SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A) KOMPETENCIÁK Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól SPORT ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy

Részletesebben

Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 10. évfolyamos tanulók számára

Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 10. évfolyamos tanulók számára Fontos tudnivalók a Pszichológia pótvizsgához 10. évfolyamos tanulók számára A pótvizsgán írásban kell számot adni a tudásodról. A feladatlap kitöltésére 45 perced lesz. Az írásbeli feladatlapon a következő

Részletesebben

BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS

BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS BABES BOLYAI TUDOMÁNYEGEYETEM PSZICHOLÓGIA ÉS NEVELÉSTUDOMÁNYOK KAR GYÓGYPEDAGÓGIA SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2017 JÚLIUS KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK 1. A gyógypedagógia alapfogalmai, elméletei, kapcsolata más tudományokkal

Részletesebben

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében

AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében AGRESSZÍV, MERT NINCS MÁS ESZKÖZE Magatartászavaros gyerekek megküzdési stratégiáinak vizsgálata a Pszichológiai Immunkompetencia Kérdőív tükrében Készítette: Uicz Orsolya Lilla 2011. Erőszakos, támadó!

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Gólyafészek Bölcsőde szülőkkel kötendő megállapodás módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. A Gólyafészek Bölcsőde szülőkkel kötendő megállapodás módosításáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A Gólyafészek Bölcsőde

Részletesebben