A régészeti park megtekintése és a tárlatvezetés, valamint a játszótér használata díjtalan!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A régészeti park megtekintése és a tárlatvezetés, valamint a játszótér használata díjtalan!"

Átírás

1 MUNKATERV 2014 A Törökugrató lábánál, Budaörs nyugati határában 2002-ben lezajlott régészeti feltárásokhoz kapcsolódóan jött létre az Árpád-kori régészeti park, amelyben az ásatási megfigyelések alapján rekonstruált egykori település részlete tekinthető meg: veremház, kemencék, jurta falu, korabeli növénykertek. A Régiségbúvár Egyesület által szervezett múzeumpedagógiai programok, erdei iskolák és nyári táborok élvezetesebbé tétele érdekében számos egyéb látványosság is épült az elmúlt években: indiánfalu, favár a várszínházzal, fazekasműhely, kenyérsütő kemence, füves és homokos sportpályák, íjászpálya, játszóterek, fürdőmedence és egy kis halastó. Egész évben kulturális, kézműves és hagyományőrző rendezvényekkel, oktatási programokkal, csapatépítő tréningekkel várjuk a Kedves Látogatókat. A terület egy botanikus kertre hasonlít, gyönyörű nagy lombos fák, örökzöldek és cserjék teszik kellemessé a pihenést. Komplex ökológiai és természetvédelmi nevelés folyik az erdei iskolában, amelyhez tankönyv is készült az általános iskolásoknak és óvodásoknak. A nyári hónapokban különböző napközis és bennalvásos táborokban vehetnek részt a gyermekek: régész-, indián-, történelmi-, természetvédelmi-, kézműves-, sport-, nyelvi-, főző- és életmódtáborokban, 4-16 éves korig. A jelmezes játékok és kézműves foglalkozások mellett sok-sok sportolásra, fürdésre is lehetőségük van a kalandvágyó vakációzó gyermekeknek. A kényelmes szállásként szolgáló, a múltat idéző jurták és a modern infrastruktúra lehetővé teszi, hogy többnapos szállást és étkezést is kínáló programokat biztosítsunk az egyéni és csoportos látogatók számára.

2 ÁLTALÁNOS NYITVA TARTÁS EGÉSZ ÉVBEN: hétfő kivételével minden nap óráig November 1. március 31.-ig csak előzetes bejelentkezés alapján, csoportoknak! A régészeti park megtekintése és a tárlatvezetés, valamint a játszótér használata díjtalan! 2010-ben eddigi munkánk elismeréseként tagjai lettünk két rangos európai múzeumi szervezetnek, amelyeknek folyamatosan részt veszünk a szakmai továbbképzésein: International Organisation of Archaeological Open Air Museums and Experimental Archaeology International Association of Children's Museums (HO!I) Állandó kiállításaink: Az Árpád-kori Csik falu egy részlete: veremház, kemencék, használati tárgyakkal berendezve, korabeli növényeket bemutató kertek (konyhakert, gyógynövénykert, gyümölcsös és szőlő) Jurta falu: korabeli ruhákkal, fegyverekkel, használati tárgyakkal berendezve, íjászpálya Indián falu: korabeli ruhákkal, fegyverekkel, használati tárgyakkal berendezve, az újvilági növényeket bemutató kerttel és totemoszlopokkal Új kiállítás: Az intézmény területén 2002-ben előkerült leletekből egy állandó régészeti kiállítás létrehozását tervezzük, hogy ne kelljen ezeket a Múzeum pincéjében tárolni, hanem itt az ásatás helyszínén legyenek megtekinthetőek. A honfoglalás és Árpád-kort bemutató installációk és rekonstrukciók: jurta makett, műtárgymásolatok, beöltöztetett figurák, számítógépes animációk és filmek színesítenék a kiállítást, amelyhez múzeumpedagógiai foglalkozás, feladatlap, tapintható kiállítás és régész-labor is készül a sokoldalú hasznosíthatóság és a modern élménypedagógia igényeinek kielégítésére. ÁLLANDÓ ERDEI ISKOLA ÉS MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMOK: Az erdei iskola és múzeumpedagógiai csoportos programok a budaörsi óvodáknak és iskoláknak tanítási időben díjtalanok! 1. ÉLŐ MÚZEUM PROGRAM - Élő történelemóra: a honfoglalás-kort bemutató foglalkozások, korabeli ruhák, fegyverek és használati tárgyak kipróbálása, sámán iskola, rovásírás, jelmezes drámajáték a várszínházban, íjászat, játékos feladatlapokkal - Kézműves foglalkozások (agyagozás, nemezelés, poncolás, ékszer és jelmezkészítés) - Régészeti és restaurálási gyakorlat - Honfoglalás-kori ételek készítése bográcsban, gabonaőrlés és lepénysütés a kemencében

3

4 2. ÉGIG ÉRŐ TANTEREM program 2010-ben eddigi munkánk elismeréseként tagjai lettünk a Környezetvédelmi- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének. Programjainkban együttműködő szakmai partnerünk a Magyar Természettudományi Múzeum és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. - Élő természetismeret óra: a kert és a környező hegyvidék (Törökugrató, Csikihegyek) növény és állatvilágának megismerése, a geológiai formakincs felfedezése, ásványok gyűjtése és meghatározása. A megfigyelt állat és növényvilágról az információk rögzítése, tudományos feldolgozása (nagyító, mikroszkóp, távcső használata). Tájékozódási ismeretek, térkép és iránytűhasználat gyakorlása. - Gyógy- és fűszernövény ismertető előadás, kóstolással egybekötve - Növényültetési és gondozási gyakorlatok (konyhakert, gyógynövénykert, gyümölcsös és szőlő) - Növények örökbefogadása - Téli élelem és fészkelő helyek kihelyezése a kertbe ERDEI ISKOLA PROGRAMMODULOK I. Az általános iskolák 1-4. osztályosainak ajánlott modulok: 1. Csodaszarvas nyomában őseink mondái és hétköznapi élete a honfoglalás korában 2. Legyél te is régész! ásatási gyakorlat 3. Nyomkeresés az Apacsok földjén tapasztald meg a természetközeli törzsi élet szépségeit 4. Nyitott szemmel és füllel - életközösségek megfigyelése az erdőben és a réten 5. Előttem van észak tájékozódási ismeretek 6. Őseink konyhakertje ismerd meg közelről a zöldségeket, gyümölcsöket és gabonanövényeket 7. Fogj egy zöldítő varázspálcát! környezetvédelmi nyomozás II. Az általános iskolák 5-8. osztályosainak ajánlott modulok: 1. Sólyom szárnyán - interaktív történelemóra a honfoglalás- és Árpád-korról 2. Legyél te is régész! ásatási és restaurálási gyakorlat 3. Kolumbusz és Winnetou nyomában Mit köszönhetünk az Újvilág felfedezésének? 4. Karsztjelenségek és növénytársulások természetbúvár barangolás, térképkészítés és ásványgyűjtés 5. Rétek, patakpartok élővilága felfedezőúton a nagyító és mikroszkóp segítségével 6. Gyógyító természet gyógy- és fűszernövények megismerése 7. Bolygónk jövője a kezedben van! - környezetvédelmi gyakorlat

5 Az erdei-iskola modulok elméleti foglalkozásai 45 percesek, majd a szünet után mindegyikhez kapcsolódik még egy gyakorlati, vagy terepi foglalkozás, amelyek a témától függően kézműves, kertművelő, ásatási, drámajáték, műszerhasználati, vagy gyűjtőmunkát tartalmaznak. Az egy, vagy többnapos program során a szenzitív pedagógia módszereivel igyekszünk elősegíteni a diákok komplex kompetenciafejlesztését. A foglalkozások közötti szünetekben a következő játék és sportolási lehetőségeket kínáljuk: foci, röplabda, íjászat, játékos sorversenyek, számháború, tájfutóverseny, éjszakai túra és bátorságpróba, fürdés, asztalitenisz, cso-csó, léghoki, társasjátékok és játszótér.

6 A Magyar Természettudományi Múzeum őslénytani bemutatója NYÁRI TÁBOROK A táborokban minden évben fogadunk csoportokat testvérvárosainkból (Kisújfalu, Magyarkanizsa, Pula, Bretzfeld), valamint egyéb európai országok (Bosznia-Hercegovina, Románia, Ukrajna) magyar szervezeteinek gyermekeit. Magyarországi humanitárius szervezetekkel, valamint a helyi Családsegítő Szolgálattal együttműködve hátrányos helyzetű gyerekek ellátásával is rendszeresen foglalkozunk (pl. árvízkárosultak, etnikai kisebbségek, látás és mozgássérültek). MESE-ERDŐ KALAND-ERDŐ Napközis tábor óvodásoknak (4-6 éves korig) Napközis tábor általános iskolásoknak (7-14 éves korig) TÚLÉLŐTÁBOR Nomád bennalvós tábor általános- és középiskolásoknak a jurta faluban (8-16 éves korig)

7 Minden héten 4 témában indítunk táborokat: ÓVODÁS MESETÁBOROK Asterix és Obelix vidám utazása Rómába római kori mesetábor Óz a csodák csodája varázslatos mesetábor Mumix és a fáraó kincsei egyiptomi mesetábor Dini kalandjai őskori mesetábor Pocahontas és 10 kicsi indián vadnyugati mesetábor Pöttöm Panna és a Rendíthetetlen ólomkatona Andersen mesetábor Hamupipőke és Babszem Jankó Grimm mesetábor Jázmin és Aladdin kalandjai keleti mesetábor Pán Péter és Csingiling utazásai kalózos mesetábor Asterix és a vikingek skandináv mesetábor Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi Benedek Elek mesetábor TÖRTÉNELMI KALANDTÁBOROK (RÉGÉSZ, INDIÁN, LOVAGI, KALÓZ, STB.) Asterix nagy kalandja Pannoniában római kori régésztábor Banya-tanya a titokzatos erdőben - boszorkány és varázslóképző tábor Kleopátra kincseinek felkutatása ókori egyiptomi régésztábor A dinoszauruszok nyomában őskori régésztábor Winnetou és az Ezüst-tó kincse - indián tábor az Apacsok földjén Az Excalibur küldetés középkori lovagi kalandtábor Arthur király udvarában Hercegnő és apródképző Mátyás király udvarában középkori kalandtábor Az Ezeregyéjszaka meséi zenés-táncos kalandtábor a titokzatos keleten Hook kapitány és Pán Péter kalandjai kalóztábor Sohaországban A hódító vikingek nyomában skandináv kalandtábor MODERN KALANDTÁBOROK (SCI-FI, INFO, MILITARY, MÉDIA, KRIMI) Egy messzi messzi galaxisban - sci-fi tábor és a technikai kütyük szerelmeseinek informatikai tábor Military tábor katonai kiképzőtábor Médiatábor filmes-rádiós és újságíró tábor CSI: Budaörs helyszínelő krimi-tábor MŰVÉSZETI TÁBOROK (TÁNC, DRÁMA, DIVAT, KÉZMŰVES, RAJZFILMES) Nyári Színitanoda - drámajáték és filmes tábor Tündérkert néptánc és népművészeti tábor a Szélrózsa Néptáncegyüttessel A képregények és az animáció világa - rajzfilmes tábor Apollón és a Múzsák kertje klasszikus görög művészeti tábor Táncmix Stúdió tánctábor, klasszikus és modern táncokkal Divat hét stílus, mozgás, smink, frizura és szabás-varrás tábor Varázslatos Kezek 1. Budaörsi Nemzetközi Ifjúsági Művésztelep dekor és design alkotótábor Csini Csajok Klubja ékszer, táska, kencefice készítő tábor SPORTTÁBOROK Hunor és Magor bajnokai ősi magyar nomád lovasíjász és életmód tábor A legendás szamurájok nyomában japán harcművészeti sport és életmód tábor Csiki Bulls - amerikai sporttábor (baseball, rögbi, kosárlabda)

8 Budaörsi Bajnokok Ligája focitábor Asterix és Obelix az olimpián - ókori sporttábor (atlétika és küzdősportok) Megvan mind a két kereked? kerékpáros, rolleres és gördeszkás KRESZ-tábor Robin Hood és barátai középkori sport és íjásztábor NYELVI TÁBOROK (ANGOL, NÉMET) Shakespeare - Romeo and Juliet angol nyelvű történelmi és drámajáték tábor Harry Potter and the Chamber of secrets angol nyelvű varázslóképző tábor Lucky Luke and Jesse James adventures - angol nyelvű western kalandtábor Thor és Odin csodálatos kalandjai német nyelvű kalandtábor FŐZŐ ÉS CUKRÁSZ TÁBOROK McCsiki, avagy Fald fel Amerikát amerikai főzőtábor Legyél Te is Tortakirály cukrásztábor Cucina alla Mamma A Mama konyhája - olasz főzőtábor TERMÉSZETBÚVÁR TÁBOROK Öko-labor a kis Zöld Békáknak környezetvédelmi tábor Fürkész-tábor a Csiki-hegyekben - természetismereti gyűjtő- és geoláda kihelyező expedíció Vadonleső a dzsungelban természetismereti tábor

9

10

11 A NAPKÖZIS TÁBOROK JELLEMZŐI: Óvodásoknak és általános iskolásoknak javasoljuk, már 4 éves kortól A táborok időtartama: hétfőtől-péntekig, minden nap óráig Ellátás: napi háromszori étkezés (reggeli, ebéd, uzsonna) és lepénysütés a kemencében PROGRAMOK: jelmezes játékok, sport programok, kézműves foglalkozások, drámajáték, fürdés, íjászat, vívás, kirándulások, szellemi és ügyességi vetélkedők, társasjátékok, élő történelemóra, ásatási gyakorlat, zene-tánc, lepénysütés, hagyományőrző csoportok szakmai bemutatói és előadásai. A NOMÁD BENNALVÓS TÁBOROK JELLEMZŐI: 8 év fölötti általános és középiskolásoknak javasoljuk A táborok időtartama: 5 nap, hétfő 7.30-tól péntek óráig Szállás: 4 éjszaka, kényelmesen felszerelt jurtákban. Ellátás: napi négyszeri étkezés (reggeli, ebéd, uzsonna és vacsora) esti bográcsozás, lepény és szalonnasütés. EXTRA PROGRAMOK: kalandtúrák a környező hegyekben, horgászás, kisbuszos kirándulások: múzeumba, lovardába, strandra. Esténként: bátorságpróba, farkas vadászat, mozi, karaoke és vidám zenés mulatság a tábortűz körül. Az Árpád-kori régészeti park és erdei iskola 2 hektáros területén szépen gondozott, természeti környezetben várjuk a vakációzó gyermekeket. A jurta és indián falu, a

12 kézműves műhelyek, a favár a várszínházzal, az íjászpálya, a sportpályák, játszóterek és a fürdőmedence remek szórakozást nyújtanak a nyári hónapokban. A kényelmes szállásként szolgáló jurták és a modern infrastruktúra révén bennalvós táborokkal is várjuk az igazi kalandokra vágyókat. Sokféle témában igyekszünk a gyermekek érdeklődését játékos formában felkelteni történelmi, művészeti és természeti örökségünk értékei iránt: kézműves foglalkozások, ügyességi, sport és szabadidős programok váltják egymást, a témához kötődő dramatikus jelmezes foglalkozásokkal, ásatási gyakorlatokkal, vagy természetismereti kutatómunkával, kirándulásokkal gazdagítva. A 21. századi médiatábor, a military és krimi-tábor a nagyobb gyerekeknek ígér igazi izgalmakat és csemegét. Az angol és német nyelvi táborainkban újszerű, kreatív programokon keresztül gyakorolhatják a nyelvet a kezdő és haladó csoportok. A dráma és tánctáborokban pedig profi előadóművészektől sajátíthatják el a szakmai fortélyokat a résztvevők. Minden héten harcművészeti csoportok bemutatói, szakemberek előadásai, kézművesek bemutatói, valamint külső helyszíneken tartott programok színesítik a tábor életét (pl. katonai laktanya, Budaörsi Játékszín, Budaörsi TV és Rádió stúdiói, Sóskúti Lovas tanya, Fővárosi Állatkert, Szépművészeti Múzeum, Természettudományi Múzeum, kínai és olasz étterem, cukrászda, Törökugrató-Naprózsa tanösvény, Káptalan Évelőkert stb.). A sporttáborainkban az ókori és a modern olimpiák sportágai mellett az ősi amerikai csapatsportokat is kipróbálhatják a gyerekek. A profi edzők által tartott baranta, gyalogos- és lovasíjász edzések, a szamuráj és légiós kiképzések, pedig igazi komplex életmódismerettel is gazdagítják a résztvevőket. Minden táborban, nemcsak a főző és cukrásztáborokban készítünk a kemencékben és bográcsokban ételeket is, amelyek alapanyagát és fűszereit egész évben a konyhakertünkben termeljük meg a gyerekekkel közösen.

13 JELENTŐSEBB RENDEZVÉNYEK AZ INTÉZMÉNYBEN, VÁROSI ÜNNEPEK A programokon való részvétel díjtalan! Víz Világnapja, természetbúvár tanítási nap iskolásoknak és óvodásoknak március 22. A Megújuló Földanya Ünnepe, Honfoglalás-kori Tavaszköszöntő Fesztivál április 5. Föld Napja, természetbúvár tanítási nap iskolásoknak és óvodásoknak április 22. Önkéntes Fiatalok Napja április 20. Madarak és fák napja, természetbúvár tanítási nap iskolásoknak és óvodásoknak május 10. A biológiai sokszínűség nemzetközi napja, természetbúvár tanítási nap iskolásoknak és óvodásoknak május 22. Nemzetközi Gyermeknap május 25. Környezetvédelmi világnap, természetbúvár tanítási nap iskolásoknak és óvodásoknak június 5. Múzeumok Éjszakája június 21. Szent István napi hagyományőrző szakácsverseny, bográcsban és kemencében augusztus 20. Kulturális Örökség Napjai szeptember Szüreti mulatság az Európa kertben a testvérvárosokkal közösen szeptember 21. Állatok Világnapja, természetbúvár tanítási nap iskolásoknak és óvodásoknak október 4. Múzeumok Őszi Fesztiválja, Halloween mulatság, az indián falu sütőtökeinek szüretelése és elfogyasztása október 31. Mikulás-futás, vidám akadályverseny iskolásoknak és óvodásoknak december 6. Állatok Karácsonya, természetbúvár tanítási nap iskolásoknak és óvodásoknak téli eleségek és fészkelő helyek kihelyezése a kertben december 13.

14

15 TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉGÜNK: Régészeti kiállítás a 2002-ben előkerült leletekből, itt az ásatás helyszínén, komplex múzeumpedagógiai programmal kiegészítve. A 10 éve épült és már romos veremház és kemencék felújítása Az erdei iskola tanterem korszerű kialakítása, műszerekkel, rekonstrukciókkal, preparátumokkal, másolatokkal. Partnerünk a Magyar Természettudományi Múzeum és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Környezetvédelmi- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége. Részvétel két nagy európai múzeumi szervezet projectjeiben és konferenciáin: 1. Archaeological Open Air Museums OpenArch partner project (EU Culture Programme ) 2. International Association of Children's Museums (HO!I) Sólyom szárnyán - NOMÁD ÖKO-SULI II. címmel erdei iskola munkafüzet összeállítása az általános iskolák felső tagozatosainak

16 KÖLTSÉGVETÉS A Régiségbúvár Egyesület 2003-óta, közművelődési megállapodás alapján üzemelteti a Csiki Pihenőkertet, amelynek szakmai programjaihoz és karbantartásához támogatást kap az Önkormányzattól. Az elmúlt évtizedben folyamatosan bővülő, fejlődő és növekvő látogatottságú intézmény az évek során egyenletesen emelkedő támogatást kapott az Önkormányzattól 2010-ig. A gazdasági válságra való hivatkozással 2011-től 30%-al csökkentették a támogatásunkat, amelyet akkor átmenetinek ígértek, ám ez sajnos a napjainkig megmaradt, ami azt jelenti, hogy idén is kevesebb támogatásból kellett működnünk, mint 2009-ben. Az intézményben lévő épületállomány területe eközben az önkormányzati fejlesztésnek köszönhetően a duplájára növekedett (erdei iskola tanterem, új mellékhelységek) és számos új népszerű oktatási, szabadidős és városi programnak is helyet adunk. A díjtalan látogathatóságunknak köszönhetően az elmúlt években sokszorosára nőtt a helyi óvodák, iskolák, és civil szervezetek érdeklődése, ami a közüzemi és karbantartási költségek emelkedéséhez, valamint a személyi állományunk létszámának és túlmunkájának a növekedéséhez vezetett. Az egyre növekvő igényeknek való megfelelés és a helyszűke miatt kértük és kaptuk meg 2010-ben azt a közel 1 hektáros új terület, ahol saját és pályázati forrásokból, társadalmi munkában felépítettünk egy új régészeti és szabadidős parkot, amelyet a látogatók nagy élvezettel használnak, beigazolva azt az előzetes elképzelésünket, hogy erre szükség van a városban. Ennek a területrésznek sem a kialakításához (bekerítés, parkosítás, közművesítés, jurta falu, indián falu, sportpályák, tematikus növénykertek, Európa-kert a testvérvárosi szőlőkkel, tűzrakóhelyek, stb.) sem az üzemeltetéséhez és karbantartásához nem kapunk támogatást az Önkormányzattól. Jelenleg ezt a területet ugyanúgy díjtalanul használhatják a budaörsi oktatási intézmények és a városi rendezvények résztvevői, mint a hasonló méretű régi területet. Az igen komoly személyi és dologi kiadásokat jelentő nyári táborok és a nem Budaörsről érkező csoportok programjainak költségét pályázatokból és a résztvevők költség hozzájárulásából finanszírozzuk, a mindenkori aktuális részvételi létszámok arányában, ezek kiadásai nem szerepelnek az alábbi költségvetésben. Beépítettük a költségvetésbe a testvérvárosi gyerekek táborozásának költségét - ahogy ezt kérték - hogy ne külön kérjünk erre tavasszal támogatást úgy mint az elmúlt években. Szeretnénk 2014-ben befejezni az elmúlt 10 év során elhasználódott épületrészek karbantartását és felújítását, a kert parkosítását és a tönkrement bútorok és műszaki berendezések pótlását. Ez a leginkább használt konyhában és mellékhelységekben szükséges, ahová villanybojlereket és pb gáztűzhelyt szeretnénk beszerelni. A régészeti park megújulásához kapcsolódóan szeretnénk az itt előkerült eredeti régészeti leleteket a helyszínen bemutatni, ezért egy 3 vitrines kis kiállítást alakítanánk ki az épületben, így az idegenvezetéseket és a múzeumpedagógiai órákat, a tárgykészítő kézműves foglalkozásokat is sokkal szemléletesebben lehetne megtartani. Ez egyébként ma már alapvető elvárás a hazai múzeumi szakmai gyakorlatban. Szeretnénk kérni, hogy a költségvetési támogatás mértékének meghatározásánál vegyék figyelembe, hogy civil szervezetként egy igen népszerű városi intézményt hoztunk létre és működtetünk az elmúlt évek jelentős elvonásai ellenére is. Sok-sok társadalmi munkával és pályázati forrásokkal töretlenül fejlesztettük a terület, hogy a növekvő hatósági és látogatói igényeknek megfelelhessünk. Városi, országos és nemzetközi szintű konferenciák, fesztiválok és diáktalálkozók megrendezésével, ill. az azokon való megjelenéssel, publikációk megjelentetésével, oktatási tevékenységünkkel pedig úgy gondolom jelentős mértékben hozzájárultunk Városunk jó hírének emeléséhez.

17 TERVEZETT KIADÁSOK AZ ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSBÓL ezer Ft 1. Személyi kiadások és járulékai Főállású alkalmazottak bruttó munkabére: 1 fő Régész, múzeumpedagógus (6 óra) Ft/hó fő Programszervező, idegenvezető (8 óra) Ft/hó fő Karbantartó, kertész (4 óra nov.-febr) Ft/hó, (8 óra márc.-okt.) Ft/hó fő Takarító (8 óra márc.-okt.) Ft/hó 960 Túlórakeret: Ft/hó 600 Természetbeni ellátások (Erzsébet utalvány, Szép Kártya,stb.): Ft/hó 600 Természetbeni ellátások járuléka 214 A munkavállalóktól levont járulékok: 16% SZJA: Ft 10% Nyugdíjjárulék: Ft 8,5% Egbizt. és munkaep. járulék: Ft A foglalkoztatót terhelő járulékok: 27% Szociális hozzájárulási adó 1,5% Szakképzési hozzájárulás Üzemorvosi vizsgálatok Megbízási szerződéssel: könyvelő-bérszámfejtő Ft/hó kiadványszerkesztő Ft/hó honlap készítő és frissítő rendszergazda Ft/hó rendezvényeken kisegítők, kézműves oktatók Ft/év A munkavállalóktól levont járulékok: 16% SZJA: Ft 10% Nyugdíjjárulék: Ft 7% EHO: Ft A foglalkoztatót terhelő járulékok: 27% Szociális hozzájárulási adó Dologi kiadások: 5626 Kézműves anyagok, jelmezek, játékok és eszközök a programokhoz (erdei iskolai és múzeumpedagógiai órák, városi rendezvények) Élelmiszer, ital a városi rendezvényekre (Tavaszköszöntő, Gyermeknap, Múzeumok Éjszakája, Szüreti Mulatság, testvérvárosi látogatások, stb.) 300 Testvérvárosi gyerekcsoportok nyári táborozása (étkezés, programok) 500 Reklámköltség (plakátok, szórólapok, sajtóhirdetések) 200 Irodaszerek 200 Postaköltség 50 Biztosítások, hatósági engedélyek és vizsgálatok 350 Szállítási, anyagbeszerzési költség 500 Karbantartási költség: Anyagok az épületek karbantartásához Kertészeti anyagok Karbantartáshoz kapcsolódó szolgáltatások Tűzvédelmi felülvizsgálat és tűzoltópalackok Közüzemi költségek Víz: Ft/hó (nov.-febr.), Ft/hó (márc.-okt.) 496 Villany: Ft/hó (nov.-febr.), Ft/hó (márc.-okt.) 660 Szemétszállítás: Ft/hó (ápr.-okt.) 30 Telefon és internet: Ft/hó 420 Riasztórendszer távfelügyelet: Ft/hó Felhalmozási kiadások:

18 Beruházások: Tárgyi eszközök beszerzése (10 db műanyagasztal és 60 db műanyagszék) Az új régészeti kiállításhoz 3 db vitrin és 4 db információs tábla Műszaki berendezések beszerzése (lézernyomtató, 2 db villanybojler, pb palackos gáztűzhely) Felújítások: Az új régészeti kiállítás helységének kialakítása Tisztasági festés az épületekben A fából készült épületek, kerítések festése A favár és a nézőtér elkorhadt részeinek felújítása A tálalókonyhába a hideg-meleg víz és a csatorna bekötése, rozsdamentes tálalópult és nyílászárók beépítése A régészeti park 10 éve épült veremházának és kemencéinek a felújítása 4 db ivó és kézmosókút kialakítása a játszótereknél és sportpályáknál Világítás kiépítése a jurta falukban A kamera és riasztórendszer bővítése az új épületekben és területeken Fűtés kialakítása a tanteremben és az irodában Városépítési Iroda Összesen: Támogatásukat köszönjük. Budaörs, október 25. Tisztelettel: dr. Mester Edit Régiségbúvár Egyesület

A régészeti park megtekintése és a tárlatvezetés, valamint a játszótér használata díjtalan!

A régészeti park megtekintése és a tárlatvezetés, valamint a játszótér használata díjtalan! BESZÁMOLÓ 2012 A Törökugrató lábánál, Budaörs nyugati határában 2002-ben lezajlott régészeti feltárásokhoz kapcsolódóan jött létre az Árpád-kori régészeti park, amelyben az ásatási megfigyelések alapján

Részletesebben

Kora-római kocsi és ló sírok kincsei Állandó kiállítás (1 teremben). Partnerünk a Magyar Nemzeti Múzeum és a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága

Kora-római kocsi és ló sírok kincsei Állandó kiállítás (1 teremben). Partnerünk a Magyar Nemzeti Múzeum és a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága MUNKATERV 2014 A Budaörs területén évtizedek óta folyó régészeti feltárások és helytörténeti kutatások gazdag eredményei lehetővé tették, hogy településünk több ezer éves múltját először időszakos kiállításokon,

Részletesebben

Anyanyelvi napközis tábor

Anyanyelvi napközis tábor BUDAÖRS KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT 2040 Budaörs, Petőfi Sándor u. 1., Pf. 102. Tel.: 06 (23) 423-100, Fax: 06 (23) 428-677 E-mail: budaors@bttszgysz.hu

Részletesebben

1. Általános nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig A kiállítás megtekintése és a tárlatvezetés díjtalan!

1. Általános nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig A kiállítás megtekintése és a tárlatvezetés díjtalan! BESZÁMOLÓ 2012 A Budaörs területén évtizedek óta folyó régészeti feltárások és helytörténeti kutatások gazdag eredményei lehetővé tették, hogy településünk több ezer éves múltját először időszakos kiállításokon,

Részletesebben

Táboroztatás tanító és óvodapedagógus szakos hallgatóknak a Budaörsi Csiki Pihenőkert napközis táborában

Táboroztatás tanító és óvodapedagógus szakos hallgatóknak a Budaörsi Csiki Pihenőkert napközis táborában Táboroztatás tanító és óvodapedagógus szakos hallgatóknak a Budaörsi Csiki Pihenőkert napközis táborában Kedves Hallgatók! Ezen a nyáron is lehet jelentkezni nyári napközis táborba. Tanító és óvodapedagógus

Részletesebben

Táboroztatás tanító és óvodapedagógus szakos hallgatóknak a Budaörsi Csiki Pihenőkert napközis táborában

Táboroztatás tanító és óvodapedagógus szakos hallgatóknak a Budaörsi Csiki Pihenőkert napközis táborában Táboroztatás tanító és óvodapedagógus szakos hallgatóknak a Budaörsi Csiki Pihenőkert napközis táborában Kedves Hallgatók! Ezen a nyáron is lehet jelentkezni nyári napközis táborba. Tanító és óvodapedagógus

Részletesebben

A régészeti park megtekintése és a tárlatvezetés, valamint a játszótér használata díjtalan!

A régészeti park megtekintése és a tárlatvezetés, valamint a játszótér használata díjtalan! BESZÁMOLÓ 2014 A Törökugrató lábánál, Budaörs nyugati határában 2002-ben lezajlott régészeti feltárásokhoz kapcsolódóan jött létre az Árpád-kori régészeti park, amelyben az ásatási megfigyelések alapján

Részletesebben

MUNKATERV Általános nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap óráig A kiállítás megtekintése és a tárlatvezetés díjtalan!

MUNKATERV Általános nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap óráig A kiállítás megtekintése és a tárlatvezetés díjtalan! MUNKATERV 2012 A Régiségbúvár Egyesület kezdeményezésére létrejött intézmény 2012-ben lesz 10 éves. A 2002-ben még csak egy teremben megnyitott kiállítás azóta jelentősen fejlődött, folyamatosan bővült

Részletesebben

Általános adatok. Szervezet neve: Címe: Telefonszáma: címe: Web oldalának címe: Vezetőjének neve, elérhetősége:

Általános adatok. Szervezet neve: Címe: Telefonszáma: címe: Web oldalának címe: Vezetőjének neve, elérhetősége: Általános adatok Szervezet neve: Címe: Régiségbúvár Egyesület 2040 Budaörs, Jókai u. 9/b. Telefonszáma: 30-549-8840 E-mail címe: Web oldalának címe: Vezetőjének neve, elérhetősége: info@csikipihenokert.hu

Részletesebben

2016. évi munkaterv. Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala által működtetett Közösségi színtér 4171 Sárrétudvari Kossuth u. 95.

2016. évi munkaterv. Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala által működtetett Közösségi színtér 4171 Sárrétudvari Kossuth u. 95. Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala által működtetett Közösségi színtér 4171 Sárrétudvari Kossuth u. 95. 2016. évi munkaterv Készítette: Guba Péterné művelődésszervező A Sárrétudvari Nagyközségi

Részletesebben

A gimnázium és az általános iskola Egészségfejlesztési Programja

A gimnázium és az általános iskola Egészségfejlesztési Programja 1. számú melléklet A gimnázium és az általános iskola Egészségfejlesztési Programja Nemcsak az a hasznos, ha pénzt gyűjtünk, de az is, ha egészséget szerzünk, mert az egészség talán inkább, mint a vagyon

Részletesebben

Petrik Lajos KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI

Petrik Lajos KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI Petrik Lajos KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA Több mint 130 éve az érték a mérték! Bemutatkozás Azért a Petrik, mert 2 133 éves iskola lévén fontosnak tartjuk

Részletesebben

OKKAL MÁS OKKAL IFJÚSÁGI EGYESÜLET 2000. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE

OKKAL MÁS OKKAL IFJÚSÁGI EGYESÜLET 2000. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE OKKAL MÁS OKKAL IFJÚSÁGI EGYESÜLET 2000. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE Cím: 4080 Hajdúnánás, Köztársaság tér 6. Bírósági bejegyzés száma: 1822 Adószám: 18554731-1-09 Számlaszám: 61200247-10019652 Az Okkal

Részletesebben

Különös közzétételi lista 2014/2015

Különös közzétételi lista 2014/2015 Különös közzétételi lista 2014/2015 I. Felvételi lehetőségekről szóló tájékoztató II. Beiratkozásra meghatározott idő, a fenntartó által engedélyezett osztályok, csoportok száma III. A nevelési-oktatási

Részletesebben

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a 2011/2012. tanévre

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a 2011/2012. tanévre 1 Hunyadi Mátyás Általános Iskola 9072 Nagyszentjános Árpád u. 11/a Telefon/fax: 96/544-040 E-mail: humaisk@vipmail.hu Honlap: www.humaisk.hu OM: 03 06 01 A Hunyadi Mátyás Általános Iskola munkaterve a

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Cserkeszőlő, Ady E u. 1/a SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT OM azonosító: 201884 Hatályba lépés időpontja: 2013. I. A KÖNYVTÁR ÁLTALÁNOS ADATAI 1. A könyvtárra vonatkozó adatok Hivatalos neve: Petőfi Sándor

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Tartalomjegyzék 1 AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA 2 11 ÁLTALÁNOS BEMUTATÁS 2 12 AZ ISKOLA ADATAI 3 13 Az ISKOLA SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE 4 2 AZ INTÉZMÉNY MINŐSÉGPOLITIKÁJA 5 21 MINŐSÉGPOLITIKAI NYILATKOZAT 5 22 JÖVŐKÉP

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM BERENTEI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM BERENTEI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM BERENTEI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 3704 Berente, Posta u. 7. Készítette: Gyenesné Kovács Enikő ÁMK igazgató További tagok: Bánáti Veronika /Művelődési Ház vezető/ Orosz Jánosné

Részletesebben

FM KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI AGRÁR - SZAKKÉPZŐ KÖZPONT KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIA PROGRAMJA

FM KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI AGRÁR - SZAKKÉPZŐ KÖZPONT KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIA PROGRAMJA FM KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI AGRÁR - SZAKKÉPZŐ KÖZPONT KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIA PROGRAMJA A pedagógus hit kettőt tételez fel: hogy az emberek az eddiginél különbbé nevelhetők, hogy az eddiginél többre taníthatók.

Részletesebben

CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM

CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM CIVILIZÁCIÓ 5-8. ÉVFOLYAM 1 Civilizáció 5-8. évfolyam I. Célja, feladata: Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy tanításának az a célja,

Részletesebben

2010. Gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő programok B Ifjúságügyi és Kábítószerügyi komponens 2010.03.10.

2010. Gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő programok B Ifjúságügyi és Kábítószerügyi komponens 2010.03.10. 2010. Gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját segítő programok B Ifjúságügyi és Kábítószerügyi komponens 2010.03.10. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről.

Részletesebben

RÉVFÜLÖP TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

RÉVFÜLÖP TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ RÉVFÜLÖP TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ /2014.(07 ) sz. Határozat JÓVÁHAGYANDÓ MUNKARÉSZ JÖVŐKÉP ÉS CÉLOK (314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 2. melléklet I. fejezet tartalmi követelményei szerint) 2 0 1

Részletesebben

KARÁCSONY SÁNDOR KÖZÖSSÉGI HÁZ INTÉZMÉNYVEZETŐ

KARÁCSONY SÁNDOR KÖZÖSSÉGI HÁZ INTÉZMÉNYVEZETŐ Iktatószám: KARÁCSONY SÁNDOR KÖZÖSSÉGI HÁZ INTÉZMÉNYVEZETŐ 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 6. /Fax: (54) 464 299 E-mail: muvhazfoldes@gmail.com 6. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a Karácsony Sándor

Részletesebben

Hortobágyi programajánló 2013. július

Hortobágyi programajánló 2013. július Hortobágyi programajánló 2013. július július hónap Naplemente szafari Helyszín: Hortobágy-Malomháza, Hortobágyi Vadaspark Esti vadasparki látogatás szafari autóval, szakvezető kíséretével, melyet a naplemente

Részletesebben

Óvodai intézményegység

Óvodai intézményegység Közzétételi lista 2013-14. nevelési év / tanév 2013. október 01-ei adatok a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Kormányrendelet alapján Óvodai intézményegység

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. március

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. március Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. március március 4. március 12. CSILLAGDAI ESTÉK Hortobágy-Mátán található Fecskeház erdei iskola fényszennyezés-mentes környezetben áll, így kiválóan

Részletesebben

Szarvas Város Óvodái és Bölcsődéje. 2015/2016-os nevelési év

Szarvas Város Óvodái és Bölcsődéje. 2015/2016-os nevelési év Szarvas Város Óvodái és Bölcsődéje MUNKATERV 2015/2016-os nevelési év Szarvas Város Óvodái és Bölcsődéje MUNKATERV 2015/2016-os nevelési év I. A nevelési év rendje A 2015/2016-os nevelési év rendjét a

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A műveltség nem ünneplő ruha, amelyet hordani kell. A műveltség a helytállás segédeszköze, a kifejezés szerszáma, a vállalkozás fegyvere. Német László A Csongrádi Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium

Részletesebben

KAPOSVÁRI KLEBELSBERG KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM OM 040652 PEDAGÓGIAI PROGRAM

KAPOSVÁRI KLEBELSBERG KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM OM 040652 PEDAGÓGIAI PROGRAM o l d a l 1 KAPOSVÁRI KLEBELSBERG KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM OM 040652 7400 Kaposvár, Álmos vezér u.1. PEDAGÓGIAI PROGRAM Készítette: Gálovics Edit szakmai igh. vezetésével a nevelőtestület o l d a l 2 A magyar

Részletesebben

Tavasz Jeles Kaposvár Festők Városa Hangulatfesztivál. A program siketek és hallássérültek számára ajánlott.

Tavasz Jeles Kaposvár Festők Városa Hangulatfesztivál. A program siketek és hallássérültek számára ajánlott. Kiváló Európai Desztináció European Destinations of Excellence Könnyű elérni nehéz elhagyni! Fókuszban az akadálymentes turizmus 1 A pályázati anyag tartalma a 2012 évben, Kaposváron, a ténylegesen megvalósult

Részletesebben

A Mikszáth Kálmán Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola és Kollégium. 2013/2014-es tanév munkaterve

A Mikszáth Kálmán Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola és Kollégium. 2013/2014-es tanév munkaterve A Mikszáth Kálmán Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola és Kollégium 2013/2014-es tanév munkaterve Készítette: Herczegné Varga Ilona igazgató Érvényessége: 2013.09.01-jétől 2014.08.31-ig Nevelőtestület

Részletesebben

Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola MUNKAPROGRAM. 2014/2015. tanév. Készítette: Mészáros Zsuzsanna intézményvezető-helyettes

Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola MUNKAPROGRAM. 2014/2015. tanév. Készítette: Mészáros Zsuzsanna intézményvezető-helyettes Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola MUNKAPROGRAM 2014/2015. tanév Készítette: Mészáros Zsuzsanna intézményvezető-helyettes Tartalomjegyzék I. A tanévindítás feltételei 3 II. Fő célkitűzések a 2013/2014-es

Részletesebben

Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.

Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye. Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-096 E-mail: mokelnok@vpmegye.hu Szám: 02/225-5/2008. E L Ő T E R J E S Z T É S a Veszprém

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus augusztus hónap Naplemente szafari Helyszín: Hortobágy-Malomháza, Hortobágyi Vadaspark Esti vadasparki látogatás szafari autóval, szakvezető

Részletesebben

MAGYARORSZÁG LEGJOBBAN FEJLŐDŐ VIDÉKI DESZTINÁCIÓJA 2007 ŐRSÉG

MAGYARORSZÁG LEGJOBBAN FEJLŐDŐ VIDÉKI DESZTINÁCIÓJA 2007 ŐRSÉG MAGYARORSZÁG LEGJOBBAN FEJLŐDŐ VIDÉKI DESZTINÁCIÓJA 2007 ŐRSÉG Az Őrség fő turisztikai jellemzői A térség Vas megye délnyugati sarkában található, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat

Részletesebben

Kiváló Európai Desztináció European Destinations of Excellence Könnyű elérni nehéz elhagyni! Fókuszban az akadálymentes turizmus 1 A pályázati anyag tartalma a 2012 évben, Kaposváron, a ténylegesen megvalósult

Részletesebben

.Öreganyád se hitte vóna.. Családi napok a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságán.

.Öreganyád se hitte vóna.. Családi napok a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságán. .Öreganyád se hitte vóna.. Családi napok a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságán. Tematika Készíti a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület A Somogy Megyei múzeumok Igazgatósága TÁMOP 3.2.8./10/B-2010-0010

Részletesebben

BENEDEK ELEK ÁLTALÁNOS ISKOLA, ELŐKÉSZÍTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, ÉS KOLLÉGIUM OROSZLÁNY

BENEDEK ELEK ÁLTALÁNOS ISKOLA, ELŐKÉSZÍTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, ÉS KOLLÉGIUM OROSZLÁNY BENEDEK ELEK ÁLTALÁNOS ISKOLA, ELŐKÉSZÍTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, ÉS KOLLÉGIUM OROSZLÁNY Tanulói esélyegyenlőségi terv Elfogadva: Oroszlány, 2008.02.27. Iván Lászlóné igazgató TARTALOMJEGYZÉK I. HELYZETELEMZÉS

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. június 27-i ülésére Tárgy: A Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Pedagógiai Programja módosításának jóváhagyása

Részletesebben

Cselekvési terv a Jövőkép megvalósításához a EGYMI Intézményegység szervezeti egységnél 2014-2016

Cselekvési terv a Jövőkép megvalósításához a EGYMI Intézményegység szervezeti egységnél 2014-2016 Cselekvési terv a Jövőkép megvalósításához a EGYMI Intézményegység szervezeti egységnél 2014-2016 1.2. Társadalmilag elismert, közösségeket építő, támogató szervezetként működünk. Jövőkép sorszáma* 1.2.

Részletesebben

2014 / 2015-as tanév értékelése

2014 / 2015-as tanév értékelése 2014 / 2015-as tanév értékelése A 2014 15 ös tanévre való felkészülés izgalmakkal sok munkával kezdődött. Befejeződött az intézmény teljes körű felújítása, és a nyár végén ismét elfoglalhattuk az immár

Részletesebben

Lengyeltóti Város Gazdasági programja 2010 2014.

Lengyeltóti Város Gazdasági programja 2010 2014. Lengyeltóti Város Gazdasági programja 2010 2014. Jóváhagyta: Lengyeltóti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a /2011. (..) számú határozatával. Tartalom 1.) Bevezetés... 2 2.) Alapelvek és pénzügyi

Részletesebben

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2011.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2011. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2011. A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR SZAKMAI PROGRAMJA 2011.... 3 I. HELYZETELEMZÉS... 3 SWOT analízis... 3 II. ELÉRENDŐ CÉLOK 2011-BEN...

Részletesebben

PÉCSI HAJNÓCZY JÓZSEF KOLLÉGIUM

PÉCSI HAJNÓCZY JÓZSEF KOLLÉGIUM PÉCSI HAJNÓCZY JÓZSEF KOLLÉGIUM 2015 2016. tanévi munkaterve Elfogadta: a nevelőtestület Pécsett, 2015. szeptember 30. (Dr. Barna Viktor, igazgató) 1 1. A tanévi munkaprogram előkészítésének rendje (időpontok,

Részletesebben

tovább örökítő város legyen!

tovább örökítő város legyen! K Ö R M E N D I F Ó R U M 3 tovább örökítő város legyen! kampányról, tervekről, a város jövőjéről hogy milyen szakokra lenne még szükség a mezőgazdasági képzések mellett, így például a fémipari szakmák

Részletesebben

Kedves Szülők! Tisztelettel és szeretettel várjuk Önöket és leendő 1. osztályos gyermeküket. intézményünk nyílt napjaira, szülői értekezletére.

Kedves Szülők! Tisztelettel és szeretettel várjuk Önöket és leendő 1. osztályos gyermeküket. intézményünk nyílt napjaira, szülői értekezletére. Kedves Szülők! Tisztelettel és szeretettel várjuk Önöket és leendő 1. osztályos gyermeküket intézményünk nyílt napjaira, szülői értekezletére. Az elsős tanító nénik: Babics Zoltánné és Szilveszter Eszter

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2010

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2010 SZAKMAI BESZÁMOLÓ 2010 1. Általános nyitva tartás egész évben: Hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig November 1. március 31.-ig csak előzetes bejelentkezés alapján, csoportoknak! A régészeti park megtekintése

Részletesebben

A Trafó Kortárs Művészetek Háza pályázati felhívása

A Trafó Kortárs Művészetek Háza pályázati felhívása A Trafó Kortárs Művészetek Háza pályázati felhívása A Trafó Kortárs Művészetek Háza pályázatot hirdet kortárs művészeti Beavató Programban való részvételre a 2013/2014-es tanév első, őszi félévében. A

Részletesebben

2016. évi munka és rendezvényterve.

2016. évi munka és rendezvényterve. Petőfi Sándor Könyvtári, Közművelődési és Intézményfenntartó Központ - Művelődési Központ és Könyvtár - 2016. évi munka és rendezvényterve. Készítette: Csenger, 2015. október 21. szakmai vezető Az intézményünk

Részletesebben

Nagysándor József Általános Iskola 4031. Debrecen, Pósa u. 1. OM 031 086

Nagysándor József Általános Iskola 4031. Debrecen, Pósa u. 1. OM 031 086 Nagysándor József Általános Iskola 4031. Debrecen, Pósa u. 1. OM 031 086 INTEGRÁLT PEDAGÓGIAI RENDSZER 2011. Debrecen 1 INTEGRÁCIÓS PEDAGÓGIAI RENDSZER A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló

Részletesebben

2014. évi MUNKATERVE. Nyíregyháza, Ungvár stny. 19. 2014. évi főbb célkitűzéseink;

2014. évi MUNKATERVE. Nyíregyháza, Ungvár stny. 19. 2014. évi főbb célkitűzéseink; * ü s Nyíregyháza, Ungvár stny. 19. 2014. évi főbb célkitűzéseink; 2014. évi MUNKATERVE I. Nemzetközi kapcsolatok területén: - Kiemelten kezeljük, és lehetőségeink szerint támogatjuk az EU-s és Kárpát-medencei

Részletesebben

Kis Bálint Református Általános Iskola Házirend 1 HÁZIREND

Kis Bálint Református Általános Iskola Házirend 1 HÁZIREND Kis Bálint Református Általános Iskola Házirend 1 HÁZIREND amely a vésztői Kis Bálint Református Általános Iskola tanulói jogviszonyra vonatkozó rendelkezéseit tartalmazza az érvényben lévő magasabb rendű

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS KOLLÉGIUMÁNAK PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

SIÓFOK VÁROS KOLLÉGIUMÁNAK PEDAGÓGIAI PROGRAMJA SIÓFOK VÁROS KOLLÉGIUMÁNAK PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Mondd és elfelejtik Mutasd meg és emlékeznek Vond be őket és megtanulják. (Konfucius) Az intézmény címe: 8600. Siófok, Szépvölgyi u. 2. Készítette: Kozmáné

Részletesebben

A Zombai Körzeti Óvoda

A Zombai Körzeti Óvoda A Zombai Körzeti Óvoda MUNKATERVE 2014/2015 Zomba, 2014. szeptember A Társulás bemutatása 2014/2015-ös tanév feladatai A költségvetési szerv neve: Zombai Körzeti Óvoda A költségvetési szerv székhelye:

Részletesebben

Iktatószám: 05-25056-6 /2006. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése. Tárgy:

Iktatószám: 05-25056-6 /2006. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése. Tárgy: Iktatószám: 05-25056-6 /2006 Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Tájékoztató Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Városfejlesztési terveiről Az anyagot készítette: Városfejlesztési

Részletesebben

Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium PEDAGÓGIAI PROGRAMJA HELYI TANTERVE. Ajka, 2010.

Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium PEDAGÓGIAI PROGRAMJA HELYI TANTERVE. Ajka, 2010. Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE Ajka, 2010. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az iskolában folyó nevelő- oktató munka pedagógiai alapelvei -6-2.

Részletesebben

Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium 2015-2016. tanév munkaterve

Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium 2015-2016. tanév munkaterve Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium 2015-2016. tanév munkaterve 2015. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 3 1. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR... 3 2. A 2014-2015. TANÉV RENDJE... 3 3. HELYZETELEMZÉS... 5 a) A tanulók

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola Házirend Tartalom:

Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola Házirend Tartalom: HÁZIREND Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola Szeged 2009. Tartalom: A tanulói jogviszony keletkezésének szabályai, eljárási rendje....3 Felvétel, átvétel feltételei,

Részletesebben

Készítette: Erős János igazgató

Készítette: Erős János igazgató SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT K Ö Z P O N T I A L S Ó V Á R O S I M Ű V E L Ő D É S I K Ö Z P O N T Készítette: Erős János igazgató. TARTALOMJEGYZÉK I. AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI 3 1. Az intézmény

Részletesebben

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2008.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2008. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkaterve 2008. EGY MEGÚJULÓ KÖNYVTÁR A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR SZAKMAI PROGRAMJA 2008...3 I. HELYZETELEMZÉS...3 SWOT analízis...3 II. ELÉRENDŐ

Részletesebben

BERHIDA VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖZGYŰJTEMÉNYI INTÉZMÉNYEINEK

BERHIDA VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖZGYŰJTEMÉNYI INTÉZMÉNYEINEK BERHIDA VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖZGYŰJTEMÉNYI INTÉZMÉNYEINEK 2009. 2 KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNYEK MUNKATERVE Az intézményi beszámoló és munkatervkészítés mindig jó alkalom a szakmai feladatok ismételt számbavételére.

Részletesebben

Kultúráért Felelős Államtitkárság

Kultúráért Felelős Államtitkárság Kultúráért Felelős Államtitkárság Közkönyvtárak új utakon: nemzetközi kitekintés Sörény Edina főtanácsos Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Szakmai konferencia Budapest, 2016. április 19 Tartalom Közkönyvtár

Részletesebben

Készítette: Jankóné Jónás Zsuzsa BEMUTATÓ A BOGÁCSI BÜKKALJA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK MUNKÁJÁRÓL 2014. NOVEMBER 2015.

Készítette: Jankóné Jónás Zsuzsa BEMUTATÓ A BOGÁCSI BÜKKALJA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK MUNKÁJÁRÓL 2014. NOVEMBER 2015. Készítette: Jankóné Jónás Zsuzsa BEMUTATÓ A BOGÁCSI BÜKKALJA ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÜLŐI MUNKAKÖZÖSSÉGÉNEK MUNKÁJÁRÓL 2014. NOVEMBER 2015. NOVEMBER A következő programok nem valósulhattak volna meg a Szülői

Részletesebben

ESÉLYTEREMTŐ-PROGRAMTERV

ESÉLYTEREMTŐ-PROGRAMTERV ESÉLYTEREMTŐ-PROGRAMTERV BÓLY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Készült a Területi együttműködést segítő programok kialakítása a Bólyi járásban című ÁROP-1.A.3-2014-2014-0040 azonosító számú projekt keretében. 1 Háttér...

Részletesebben

Beszámoló a. Petőfi Sándor Könyvtári, Közművelődési és Intézményfenntartó Központ 2013. évi szakmai, működési tapasztalatairól

Beszámoló a. Petőfi Sándor Könyvtári, Közművelődési és Intézményfenntartó Központ 2013. évi szakmai, működési tapasztalatairól Mottó: A Kultúra fáján vannak ugyan fanyar gyümölcsök is amelyek termései a kultúrának, de ettől még a fa gyümölcsfa marad. Az, hogy mennyi a fanyar és mennyi a nemes gyümölcs a legtöbb esetben nem a fától

Részletesebben

Helyszín. Lábod-Rinyabesenyő-Sziágy puszta (Somogy megye) GPS: Észak: 46 08'40" Kelet: 17 30'02.5"

Helyszín. Lábod-Rinyabesenyő-Sziágy puszta (Somogy megye) GPS: Észak: 46 08'40 Kelet: 17 30'02.5 Időpont (negyedévente más szín a fejezeteknek a jobboldalon, a programok időrendi sorban, csak a napot megjelölve, a tól-ig a részleteknél legyen) A rendezvény címe (itt is használjuk az egyes objektumok

Részletesebben

KISZOMBORI MIKROTÉRSÉG KARÁTSON EMÍLIA NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA. ÉVES MUNKATERV Az óvodai nevelési év helyi rendjének meghatározása 2013.-2014.

KISZOMBORI MIKROTÉRSÉG KARÁTSON EMÍLIA NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA. ÉVES MUNKATERV Az óvodai nevelési év helyi rendjének meghatározása 2013.-2014. Az óvodai nevelési év helyi rendjének meghatározása 2013-2014. KISZOMBORI MIKROTÉRSÉG KARÁTSON EMÍLIA NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA ÉVES MUNKATERV Az óvodai nevelési év helyi rendjének meghatározása 2013.-2014.

Részletesebben

Intézményi Minőségirányítási Program

Intézményi Minőségirányítási Program Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Intézményi Minőségirányítási Program Készítette: Nagy Sándor, igazgató Véleményezte: Szülői képviselet: Diákönkormányzat: Elfogadta: Alkalmazotti

Részletesebben

Célnyelvi civilizáció tantárgy. (német nyelv) 5.-8. évfolyam

Célnyelvi civilizáció tantárgy. (német nyelv) 5.-8. évfolyam I. Bevezetés Célnyelvi civilizáció tantárgy (német nyelv) 5.-8. évfolyam Az önálló tematikával megjelenő, de a célnyelvek keretei között is oktatható célnyelvi civilizáció tantárgy tanításának az a célja,

Részletesebben

csomagok vár fehér Székes szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra vendégváró

csomagok vár fehér Székes szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra vendégváró Székes fehér vár 2016 vendégváró csomagok szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra Belvárosi hétvége a Hotel Magyar Királyban Székesfehérvár szívében, a megszépült történelmi belvárosban, a színház

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre Tárgy: A zirci Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Pedagógiai Programjának módosítása Előadó: Wohlfart

Részletesebben

DRESCHER Hajózási Társaság A fehér flotta a Fertő tavon

DRESCHER Hajózási Társaság A fehér flotta a Fertő tavon DRESCHER Hajózási Társaság 01 SÉTAHAJÓZÁS Program Leírás Időtartam Ár (Ft) felnőtt gyermek Fertő tavi körút / Tervezett indulási idöpontok naponta: 11:00, 13:00, 15:00, 16:30 1 óra 1.500,- 900,- Útvonal:

Részletesebben

CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV. 2015/2016-os tanév

CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV. 2015/2016-os tanév CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2015/2016-os tanév Összeállította: Nagy Zsolt intézményvezető Debrecen, 2015. augusztus 25. Tartalom 1. A 2015/2016-os tanévet meghatározó jogszabályok, dokumentumok...4

Részletesebben

Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet kívánunk minden kedves Tagszervezetünknek!

Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet kívánunk minden kedves Tagszervezetünknek! 2010. január - II. évf. 1. szám Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet kívánunk minden kedves Tagszervezetünknek! Az Akciócsoport új feladatai A Vértes-Gerecse Közösség munkaszervezete és a tatai iroda 2009.

Részletesebben

I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott

I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott feladataink... 5 II. MINŐSÉGPOLITIKA... 5 II.1. Minőségpolitikai

Részletesebben

Közzétételi lista. Szekszárdi I. Béla Gimnázium Kollégiuma

Közzétételi lista. Szekszárdi I. Béla Gimnázium Kollégiuma Közzétételi lista Szekszárdi I. Béla Gimnázium Kollégiuma A kollégiumi felvételi lehetőségről szóló tájékoztató: A tanuló az iskola útján vagy közvetlenül kérheti kollégiumi felvételét, valamint externátusi

Részletesebben

INTÉZMÉNYVEZETŐI BESZÁMOLÓ

INTÉZMÉNYVEZETŐI BESZÁMOLÓ Templomdombi Általános Iskola OM-azonosító: 037726 Szentendre, Alkotmány u. 12. 2000 INTÉZMÉNYVEZETŐI BESZÁMOLÓ 2011. Jogszerűség Intézményünkben a nevelő és oktató munkát a 2008. szeptember elsejétől

Részletesebben

Bali. ÜdÜlőhelyek. ejtik a messzi földről érkező turistákat.

Bali. ÜdÜlőhelyek. ejtik a messzi földről érkező turistákat. Bali A Jáva és Lombok között fekvő Bali az indonéz szigetvilág legszebb és legkedveltebb úti célja. A vulkanikus hegyek, a zöldellő teraszos rizsföldek, az egzotikus, buja növényzet, a inomhomokos strandok,

Részletesebben

Csengelei. hírek. Önkormányzati hírek. "Kompetencia alapú oktatás bevezetése és fejlesztése Csengelén" címû pályázat záró rendezvénye

Csengelei. hírek. Önkormányzati hírek. Kompetencia alapú oktatás bevezetése és fejlesztése Csengelén címû pályázat záró rendezvénye 2013. július 8. Csengelei KÖZÉLET KULTÚRA SPORT TÁRSADALOM OKTATÁS OBJEKTÍV, KÖZÉLETI HAVILAP Ingyenes Önkormányzati "Kompetencia alapú oktatás bevezetése és fejlesztése Csengelén" címû pályázat záró rendezvénye

Részletesebben

Ebből: II.Felhalmozási célu kiadás (4.1.+6+7) 4 sz. Mód. Mód. új Eltérés Mód. Mód. új Eltérés

Ebből: II.Felhalmozási célu kiadás (4.1.+6+7) 4 sz. Mód. Mód. új Eltérés Mód. Mód. új Eltérés /4 a 9/2 (XII.6.) sz.önk.rendelethez 2 3 A B C D E F G H I Kiadások Cím Al- 2..Önkormányzati kiadások (+2+3+4+6+7) sz. cím csoportok összesen Ebből: II.Felhalmozási célu kiadás (4..+6+7) 6 7 8 9 2 3 4

Részletesebben

Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás. KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERV és ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV FELÜLVIZSGÁLATA. 2011.

Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás. KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERV és ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV FELÜLVIZSGÁLATA. 2011. Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERV és ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV FELÜLVIZSGÁLATA 2007 2012 2011. december Gárdony Pákozd Sukoró Zichyújfalu Vereb 2 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Árnyas Óvoda Veresegyház SZAKMAI MUNKATERV

Árnyas Óvoda Veresegyház SZAKMAI MUNKATERV Árnyas Óvoda Veresegyház SZAKMAI MUNKATERV 2014-2015 nevelési év Székhely: 2112, Veresegyház, Árnyas u. 1.sz. OM azonosító: 200689 Készítette: Puskásné Gazdag Mónika óvodavezető Véleményezte és elfogadta:

Részletesebben

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYHÁLÓZATA FENNTARTÓI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYHÁLÓZATA FENNTARTÓI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYHÁLÓZATA FENNTARTÓI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2010. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése az 131/2010. (III. 25.) Kgy. sz. határozatával jóváhagyta.

Részletesebben

KSZR Műhelynapok Szeged, 2016. március 9-10.

KSZR Műhelynapok Szeged, 2016. március 9-10. Mi történt a KSZR háza táján? Rovatvezető: Mikolasek Zsófia mikolasek.zsofia@jamk.hu 20/2326-626 VI. évfolyam 3. szám 2016. március KSZR Műhelynapok Szeged, 2016. március 9-10. Mikolasek Zsófia Ebben az

Részletesebben

Tárgy: Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár 2013. évi munkaterve. Tisztelt Képviselő-testület!

Tárgy: Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár 2013. évi munkaterve. Tisztelt Képviselő-testület! 16. napirendi pont E- 166 Előterjesztő: Diószeghy Tünde képviseő Előterjesztést készítette: Balzó Edina Előzetesen tárgyalja: Ügyrendi Bizottság Mellékletek: 2013. évi munkaterv Előterjesztés Nagykovácsi

Részletesebben

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu Odüsszeusz szigete 32 Moraitika Agios Ioannis városától 20 km-re délre, a keleti parton található kiépült nyaralóhely. A Messonghy folyó bal partján elterülő szállodák, nyaralók és apartmanházak között

Részletesebben

MUTASD MEG MAGAD! Pályázat a XII. kerületi civil szervezetek számára

MUTASD MEG MAGAD! Pályázat a XII. kerületi civil szervezetek számára JÖVŐNK ALAPJAIÉRT NEVELÉSI-OKTATÁSI, KULTURÁLIS ÉS SZEMÉLYISÉG FEJLESZTÉSÉRT ALAPÍTVÁNY 1126 Budapest, Németvölgyi út 46. MUTASD MEG MAGAD! Pályázat a XII. kerületi civil szervezetek számára Budapest Hegyvidék,

Részletesebben

Ökomunkaterv. Batthyány Lajos Általános Iskola. Géza Fejedelem Tagiskolája. 2015-16-os tanév

Ökomunkaterv. Batthyány Lajos Általános Iskola. Géza Fejedelem Tagiskolája. 2015-16-os tanév Ökomunkaterv Batthyány Lajos Általános Iskola Géza Fejedelem Tagiskolája 2015-16-os tanév Ökomunkacsoport tagjai: tagintézmény-vezető felsős munkaközösség képviselője Kissné Körmendi Elvira napközis munkaközösség

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. nevelési-oktatási intézmények részére

Pályázati lehetőségek. nevelési-oktatási intézmények részére BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERI HIVATALA EU PROGRAMIRODA 1173 Budapest, Pesti út 165. Levélcím:1656 Bp. Pf.:110. Tel.:253-3327 Fax: 253-3313 E-mail: onkormanyzat@pohi17.hu

Részletesebben

Natúrpark a Tápió-vidéken. A Tápió Közalapítvány nagyprojektje

Natúrpark a Tápió-vidéken. A Tápió Közalapítvány nagyprojektje Natúrpark a Tápió-vidéken A Tápió Közalapítvány nagyprojektje Projektösszefoglaló 2015 A Tápió-vidék Natúrpark létrehozása A projekt indokoltsága A Tápió-vidék természeti értékeit, adottságait tekintve

Részletesebben

Táborozási K al auz. Paks/2016

Táborozási K al auz. Paks/2016 Táborozási K al auz Paks/2016 Tisztelt Szülők! Kedv es Táborozók! Örömmel nyújtjuk át Önöknek a Táborozási kalauz legújabb kiadá sát, amelyben bemutatjuk a paksi intézmények, szervezetek nyári tábori kínálatát,

Részletesebben

A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését az Országgyűlés a 2010. évi CLXIX. Törvényben határozta meg.

A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését az Országgyűlés a 2010. évi CLXIX. Törvényben határozta meg. Tisztelt Képviselők! A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését az Országgyűlés a 2010. évi CLXIX. Törvényben határozta meg. A törvény elfogadása után kezdődhet meg az elemi szintű költségvetési tervezet

Részletesebben

138/2008. (IX. 18.) MÖK

138/2008. (IX. 18.) MÖK 138/2008. (IX. 18.) MÖK határozat 1. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése az általa fenntartott közoktatási intézmények költségvetésének tervezésekor, a működési kiadási előirányzatok meghatározásánál

Részletesebben

WEKERLEI GYERMEKHÁZ ÉS CSALÁDI KÖNYVTÁR (1192 Budapest, Petur u. 7. 1192 Budapest, Kós Károly tér 15.) MUNKATERVE. a 2011. évre

WEKERLEI GYERMEKHÁZ ÉS CSALÁDI KÖNYVTÁR (1192 Budapest, Petur u. 7. 1192 Budapest, Kós Károly tér 15.) MUNKATERVE. a 2011. évre WEKERLEI GYERMEKHÁZ ÉS CSALÁDI KÖNYVTÁR (1192 Budapest, Petur u. 7. 1192 Budapest, Kós Károly tér 15.) MUNKATERVE a 2011. évre Készítette: Szabó Mária igazgató 1 Bevezető A Wekerlei Gyermekház munkájában

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT DARUS UTCAI MAGYAR- NÉMET KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA BUDAPEST, XVIII. KERÜLET DARUS U. 3.

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT DARUS UTCAI MAGYAR- NÉMET KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA BUDAPEST, XVIII. KERÜLET DARUS U. 3. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT DARUS UTCAI MAGYAR- NÉMET KÉT TANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA BUDAPEST, XVIII. KERÜLET DARUS U. 3. Készítette: Bakos Péterné intézményvezető Budapest, 2015. október 12. Tartalom

Részletesebben

DOMINIKAi. köztársaság

DOMINIKAi. köztársaság DOMINIKAi köztársaság A Dominikai Köztársaság az Antillák szigetvilágában, Hispaniola szigetén található, melynek kétharmadát foglalja el. 1492-ben fedezte fel Kolombusz Kristóf az Indiába vezető tengeri

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT TREFORT ÁGOSTON KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA 1191 BUDAPEST, KOSSUTH TÉR 12. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 5 1.1. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR...5 1.2. INTÉZMÉNYI AZONOSÍTÓK...6

Részletesebben

MAGYAR LÁSZLÓ GIMNÁZIUM 7020 Dunaföldvár, Templom u. 5.

MAGYAR LÁSZLÓ GIMNÁZIUM 7020 Dunaföldvár, Templom u. 5. INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM MAGYAR LÁSZLÓ GIMNÁZIUM 7020 Dunaföldvár, Templom u. 5. Készítette: az intézmény igazgatója Elfogadás dátuma: Jóváhagyás dátuma: Hatálybalépés: 2004. szeptember1. Érvényesség

Részletesebben

Művelődési Központ, Könyvtár, és Szekrényessy Árpád Múzeum EDELÉNY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Művelődési Központ, Könyvtár, és Szekrényessy Árpád Múzeum EDELÉNY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Művelődési Központ, Könyvtár, és Szekrényessy Árpád Múzeum EDELÉNY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Művelődési Központ, Könyvtár, és Szekrényessy Árpád Múzeum Edelény SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Házirendje

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Házirendje AZ ISKOLÁK NEVELÉSE AZ EGÉSZ ÉLETRE KÉSZÍT FEL, A MIÉNK UTAT MUTAT AZ ÖRÖK ÉLETRE IS. Hiszünk abban, hogy intézményünk az az iskola, amelyben a tanárok Isten dicsőségére élve, a szeretet, a tisztelet,

Részletesebben