ELTE Társadalomtudományi Kar, Társadalmi Kapcsolatok Intézete Szociálpszichológiai Tanszék. TÖMEGLÉLEKTAN Speciális kollégium: 2003/2004. II.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ELTE Társadalomtudományi Kar, Társadalmi Kapcsolatok Intézete Szociálpszichológiai Tanszék. TÖMEGLÉLEKTAN Speciális kollégium: 2003/2004. II."

Átírás

1 ELTE Társadalomtudományi Kar, Társadalmi Kapcsolatok Intézete Szociálpszichológiai Tanszék TÖMEGLÉLEKTAN Speciális kollégium: 2003/2004. II. félév Eladó: Lányi Gusztáv, egyetemi docens A kurzus célja: Alapvet ismeretek nyújtása a tömeglélektan területén. A foglalkozások jellege: A foglalkozások nem pusztán az eladó tanár prelegáló eladásának adnak teret, hanem a hallgatói aktivitásnak és kreativitásnak is. A foglalkozásokon való részvétel elfeltétele: Minden foglalkozásra az irodalomjegyzék (ezen belül az olvasmányok ) alapján egyet szabadon kiválasztva, arról összefoglalást kell írni karakteres terjedelemben. Az összefoglalókat az óra elején kell leadni. A foglalkozások ideje: szerda 10 órától fél 12 óráig A foglalkozások helye: É Szemináriumi dolgozat: A szorgalmi idszak végére a félévi tematikához kapcsolódva az eladó tanárral való elzetes egyeztetés és megbeszélés után mindenki egy dolgozatot készít. A dolgozatot, melynek terjedelme ezer leütés, en és nyomtatott formában is el kell juttatni az eladó tanárhoz. A félév során tehát minden hallgató egy önálló esszét ír, az esszé témája szabadon választható. Feladat: bármely és bármilyen és bármikor megtörtént tömegjelenséget leírva egy vagy több pszichológiai interpretációs szempont segítségével értelmezni kell. Tehát megfigyelés + leírás + értelmezés szerint tagolva lesz ajánlatos az anyagot "megfogni". Lehet tisztán elméleti munkát is írni, amelyhez nem szükséges valamilyen empirikus tömegjelenséget prezentálni, feldolgozni stb., hanem a tömeg(lélek) fogalmának történeti-tudománytörténeti és metaelméleti bonyodalmainak valamilyen metszetét (pl. a magyarországi tömeglélektani ismeretek kialakulását) vizsgálja meg a dolgozat szerzje. Félévzáró értékelés ( vizsga ): 1. Az egyes órákra elkészített összefoglalók és az órákon mutatott aktivitás, munkakészség 50%. 2. Szemináriumi dolgozat 50%. Figyelem! A kurzus abszolválása maximum két hiányzás esetén lehetséges. I. MI A TÖMEGLÉLEKTAN? 1.1. A tömeglélektan mint tudomány. A tömeglélektan diszciplináris kérdései: empirikus versus spekulatív alapok. A tömeglélektan definíciós problémái. Tömeglélektan és szociálpszichológia: tömeg, csoport, interakció. Az individuális és a kollektív lélek ontológiai státusza: a tömeg(lélek) léte. Tömeglélektan: a tömegben lév emberek lélektana? Irodalom: Lányi 2001: Pataki 1998: Reicher 1996: Olvasmány: Milgram és Toch A tömeglélektan klasszikusai. Az elfelejtett eld: Gabriel Tarde. A diadalmas alapító atya : Gustave Le Bon. McDougall és a group mind -koncepció: faj, világszemlélet, befolyásolás. Freud pszichoanalízise és a tömeglélektan: a tömeg(helyzetben lév)egyén és a vezet (hipnotikus) kapcsolata, a regresszió mködése. A tömeg fogalmának átalakulása az USA-ban: nyilvánosság és tömegviselkedés. Blumer transzformációs magyarázata.

2 2 A klasszikus tömeglélektani munkák hatása Magyarországon: a Le Bon-recepció; az állam- és jogtudományok tömeglélektani kiegészítése ; a bölcsészeti és szellemtudományi tömeglélektanok. Néplélektan és/vagy tömeglélektan nemzetkarakterológiák. A szaktudományos (szociálpszichológiai) tömeglélektan: politikai pszichológia? Irodalom: Lányi 2001a: Pataki 1998: Reicher 1996: Olvasmány: Freud (1921) Jászi Kernberg Le Bon (1913) Makkai Tömeglélek és ideologikus értéktételezések. Ideologikus konnotációk a tömeg fogalmában. Konzervatív és pesszimista tömegideológiák: patológia, abnormalitás stb. a tömegek lázadása. Forradalmi és optimista tömegapológiák: a tömeg a történelem motorja. Tömeg és modernizáció: a tömeg a modern (tömeg)társadalom hordozója a tömegtudat védtelensége, a virtuális valóság és a szenzáció. A tömeglélektan metodológiai paradoxonjai: a tömeglélektan individualizmusa a társadalmi mozzanat tagadása (ösztönelméletek, arousal-elmélet); a társadalmi elválasztása az egyénitl (a csoportlélek Allport-féle koncepciója); csoport és elfojtott egyéni tudattalan (Freud koncepciója); deindividualizáció (Festinger); tömeg: a személyközi interakció eredménye? Irodalom: Pataki 1998: Olvasmány: Berger Canetti Ortega y Gasset Németh László (1930) II. TÖMEGJELENSÉGEK 2.1. A sokaság. A tömegjelenségek empirikus kutatása: szociológiai és szociálpszichológiai megközelítések. A tömeg- és csoportalakzatok taxonómiája. A nagy embercsoportok: részecskék halmaza? Leírható-e egyenletekkel az embertömegek viselkedése? Territórium és srség: a nagy csapat, tömeges összetartás. Létszámnövekedés következményei: a szk tér és az agresszió etológiai alapok. Az élettér mint pszichológiai mez srsödése a népességtömörülés következtében: az élet növekedése, a nagyvárosi élet élménye (pszichikus túlterhelés, anonimitás stb.). Egyén a sokaságban: a magányos tömeg. A hasonulás és különbözés kényszere: a divat mint tömeg(es) mintakövetés. Irodalom: Pataki 1998: Stoetzel 1974: Olvasmány: Katz és Lazarsfeld Lorenz 1994: , Milgram Riesman Vicsek Tömegerszak és tömeglelkesedés. A tömeges erszak formái: a szervezett és szervezetlen lincselés. Az erszakos cselekvés rituális jellege. Tömeghisztériák és -fantáziák (pl. vérvád). Tömeglelkesedés: a pszichológiai hozzáférhetség és érzékenység. A tömeges lelkesedés fölkeltése: kampány és hatása. Tömeg és er: a sport(ok) által keltett lelkesedés. A tömegek áradása : tüntetés a tömeg hatalma. A tömeges hatalom artikulálása: a tömegmozgalmak. Irodalom: McPhail Pataki 1998: , Stoetzel 1974: Olvasmány: Arens Kende Pelle Hofer Viselkedés katasztrófa-helyzetekben. A katasztrófák lélektani hatása a pánik. A katasztrófák típusai: váratlan, fokozatosan közeled, hírtelen bekövetkez és lezajló, hosszabb

3 3 ideig tartó stb. A katasztrófák lezajlása és dinamikája. A pánik-képek sajátos lélektani hatása: paradox pozitív hatás stb. A pánik klasszikus vizsgálata: Támadás a Marsról (Cantril). Irodalom: Pataki 1998: Stoetzel 1974: Olvasmány: Brown Cantril Császi 2002: Riffe és Stowall III. TÖMEG ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 3.1. Szóbeszéd rémhír. A szóbeszéd megjelenésének feltételei: aktuális fontosság, a hírek ritkasága és bizonytalansága. Az üzenetváltás hatása az információra: elszegényedés és kiegyenlítdés, hangsúlyozás, asszimiláció, a terjedés sebessége stb. A rémhírképzdés tipikus helyzetei: váratlan események (katasztrófák, bncselekmények, természeti csapások) vagy lappangó kollektív (társadalmi) feszültségek. Irodalom: Pataki 1998: Stoetzel 1974: Olvasmány: Buckner Ers 2002 Hankiss A közvélemény és a tömegtájékoztatás. A közvélemény fogalma. Definíciós hibák: a közvélemény megszemélyesítése. Közvélemény, népérzület, közhangulat. A közvélemény szerkezete és szociológiai kerete. A kollektív tájékoztatás és a modern tömegkommunikációs szituáció: az intézményes (politikai) akarat, propaganda, az elsdleges csoportok és a személyközi interakciók jelentsége. A közvélemény strukturálódása és differenciálódása. Ismertség és népszerség. A globális tömeg és az Internet. Irodalom: Angelusz Pataki 1998: Stoetzel 1974: Olvasmány: Gerbner 2000: Nyíri Papacharissi Suler Wallace 2002: A demagógia és a demagóg. A kollektív hírterjesztés hatásának tényezi: a forrás, az üzenet, az eszköz, az érintett személyek. A bizalom és az érzelmi azonosulás. A meggyz kommunikáció manipulációs ( csomagolástechnikai ) eszközei: a megellegezett bizalomra hagyatkozás (féligazságok, csúsztatások), a mi és k játszma, a holdudvarhatás stb. Az arculat építése és rombolása, az imázsgyártás mvészete. A nagy népszónok jellegzetes pszichológiai képességei: szenvedélyesség, merev gondolkodás, fanatizmus, élénk metakommunikáció stb. Hitler, a paradigmatikus példa. Irodalom: Pataki 1998: Olvasmányok: Lányi Newman 2000: Hitler (1938). Ormos 1993: Síklaki 1994: IV. A KOLLEKTÍV TUDAT JELENSÉGEI 4.1. Kollektív identitás. A társadalmi azonosságtudat és a tömegviselkedés. A tömeg mint orientációs rendszer: bizonytalanság és azonosságkonstruálás. Az identitásépítés feltételei és határai: a történelmi és kulturális kontinuitás kérdései. A kollektív identitás rituális hordozói: évfordulók, ünnepek, szertartások, szimbólumok. A nemzeti és politikai identitás. Irodalom: Pataki 1998: , Olvasmányok: Buden Gyarmati Lányi 2001:

4 A kollektív és történeti emlékezet. A közös élmények megrzése: az egyéni életút, az egyén mint csoporttag emlékezete. A múlt mint a jelen kollektív szükséglete. Az írott és a megélt történelem: az eltérés feszültségei. Politikai traumák és kollektív identitás: a kollektív emlékezet strukturálódása és dinamikája (elfojtás, bnbakképzés stb.). Irodalom: Assmann 1999: Ers Olvasmány: Körösi Litván Ricoeur Rosenthal Szabó Kollektív mítoszok. A kollektív kép(zet)alkotás: si és modern mítoszok. A kollektív tudattalanban él szimbolikus tartalmak: archetípusok. Modern mítoszok: legendák és nosztalgiák. A mítoszképzés tematizációi: tartalom/forma kérdése. A mitikus jelentésképzés területei és témái: fogyasztási, politikai, tudományos stb. mítoszok. Magyar példák: "Karády Katalin" az 1970-es/80-as években; a politikai hs alakváltozásai; politikai nosztalgiák és a rendszerváltás. Irodalom: Henderson Olvasmányok: Ger Hankiss Á Jung Lányi 2001: Mohás IRODALOM Angelusz Róbert 1983, Kommunikáló társadalom. Gondolat Kiadó, Bp. Assmann, J. 1999, A kulturális emlékezet. Atlantisz Könyvkiadó, Bp. Ers Ferenc 1993, A kollektív emlékezetrl. In: Ers F.: A válság szociálpszichológiája. T- Twins Kiadó, Bp Henderson, J. L. 1993, Az si mítoszok és a modern ember. In: Jung, C. G. (szerk.): Az ember és szimbólumai. Göncöl Kiadó, Bp Lányi Gusztáv 2001, Rendszerváltozás és politikai pszichológia. Rejtjel Kiadó, Bp. Lányi Gusztáv 2001a, Lélek(tan) és politika. Jószöveg Mhely Kiadó, Bp. McPhail, C. 1997, Blumer elmélete a tömegviselkedésr_l. In: Lengyel Zsuzsanna (szerk.): Szociálpszichológia. Szöveggyjtemény. Osiris Kiadó, Bp Pataki Ferenc 1998, A tömegek évszázada. Bevezetés a tömeglélektanba. Osiris Kiadó, Budapest Reicher, S. 1996, A kollektív viselkedés meghatározottsága. In: Lányi Gusztáv (szerk.): Politikai pszichológia. Szöveggyjtemény. Balassi Kiadó, ELTE Szociológiai Intézet, Bp Stoetzel, J. 1974, A kollektív pszichológia problémái. In: Pataki Ferenc, Solymosi Zsuzsa (szerk.): A csoportjelenségek pszichológiája. Szociálpszichológiai szöveggyjtemény. Tankönyvkiadó, Bp OLVASMÁNYOK Arens, W. 1986, Játék az agresszióval. In: Cherfas, J. és R. Lewin (szerk.): Nem csak munkával él az ember. Gondolat Kiadó, Bp Berger, F. 1995,...Akkor fogott el iránta forró részvét. Sigmund Freud és Elias Canetti a tömegek pszichológiájáról. Thalassa, 1-2: Brown, R. 1973, A tömeg pszichológiájáról: Menekülési és beszerzési pánik. In: Hunyady György (szerk.): Szociálpszichológia. Gondolat Kiadó, Bp Buckner, H. T. 1965, A Theory of Rumor Transmission. The Public Opinion Quarterly, Vol. 29. No. 1. Spring, pp

5 5 Buden, B. 1992, Inconscientia Jugoslavica. Thalassa, 1: Canetti, E. 1991, Tömeg és hatalom. Európa Könyvkiadó, Bp. Cantril, H. 1974, Támadás a Marsról. Tanulmány a pánik pszichológiájáról. In: Pataki F. és Solymosi Zs. (szerk.) A csoportjelenségek pszichológiája. Szociálpszichológiai szöveggyjtemény. Tankönyvkiadó, Bp Császi Lajos 2002, A média rítusai. Osiris Kiadó MTA-ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoport, Bp. Ers Ferenc 2002, Rémhírek. Médiakutató, 7: Freud, S. 1995, Tömegpszichológia és én-analízis. In: Tömegpszichológia. Társadalomlélektani írások. Sigmund Freud Mvei V. köt. Cserépfalvi Kiadása, Gerbner, G. 2000, A média rejtett üzenetei. Osiris Kiadó MTA-ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoport, Bp. Ger András 1993, Egy magyar kultusz: Erzsébet királyné. In: U.: Magyar polgárosodás. Atlantisz Könyvkiadó, Bp Giddens, A. 1995, Szociológia. Osiris Kiadó, Bp Gyarmati György, 1995, A nemzettudat hasadás ünnepi koreográfiája. Augusztus 20. fél évszázada. Mozgó Világ, 8: Hankiss Ágnes 1987, Karády Katalin 1979/80. In: Hankiss Á.: Kötéltánc, Bp Hankiss Elemér 1983, Az információhiányról. In: U. Társadalmi csapdák. Diagnózisok. Magvet Kiadó, Bp Hitler, A. (1938), Mein Kampf. (Harcom) W. Stoker Kft Hofer Tamás 1992, Harc a rendszerváltásért szimbolikus mezben március 15-e Budapesten. Politikatudományi Szemle, 1: Jászi Viktor 1904, Kollektív lélek. Politzer Zsigmond és Fia Könyvkereskedése, Bp. Jung, C. G. 1993, Föld és lélek. Az archaikus ember. Kossuth Könyvkiadó, Bp. Katz, E. és Lazarsfeld, P. 1982, Divatirányítók. In: Klaniczay Gábor és S. Nagy Katalin (szerk.): Divatszociológia. II. köt. Tömegkommunikációs Kutatóközpont, Bp Kende Tamás 1995, Vérvád. Osiris Kiadó, Bp. Kernberg, O. F. 1995, Tömeglélektan analitikus szemszögbl. Thalassa, 1-2: Krösi Zsuzsanna 1999, Hallgatás és titok. Az 1956-os magyar forradalom után kivégzettek gyermekei a Kádár-rendszerben. In: Lányi Gusztáv (szerk.): Politikai Pszichológiai Tanulmányok: VII. Politikai kultúra és politikai szocializáció. MTA PTI Etnoregionális Kutatóközpont, Bp Lányi Gusztáv 2002, Kampányjátszmák. A 2002-es magyar országgylési választások néhány politikai pszichológiai tanulsága. Politikatudományi Szemle, 1-2: Le Bon, G.: A tömegek lélektana. Franklin-Társulat, Bp., (Reprint: 1993.) Litván György 1990, Kollektív elfojtás totális rendszerek. Thalassa, 1: Lorenz, K. 1994, Az agresszió. Katalizátor Iroda, Bp. Makkai János 1943, Politika isten rabságában. A szerz kiadása McClelland, J. S. 1989, The Crowd and the Mob. From Plato to Canetti. Unwin Hyman, London Milgram, S. 1980, A nagyvárosi élet élménye. In: Szilágyi Vilmos (szerk.): Együttérzés, önzetlenség, felelsség. Tankönyvkiadó, Bp Milgram, S. és Toch, H. 1969, Collectiv Behavior: Crowd and Social Movements. In: Lindzey, G. és Aronson, E. (szerk.): The Handbook of Social Psychology. 4. köt. Addison-Wesley, California, London etc

6 6 Mohás Lívia 1998, A táncos (A Michael Jackson jelenségrl). In: U.: A táncos, a politikus, a n. Széphalom Könyvmhely, Bp Newman, B. I. 2000, A politika tömegmarketingje. Bagolyvár Könyvkiadó, Bp. Németh László (1930) 1973, Ortega y Gasset. In: Németh László: Európai utas. Magvet és Szépirodalmi Kiadó, Bp Nyíri Kristóf 1999, Az írásbeliségrl és néhány új médiumról. In: Békés István és Horányi Özséb (szerk.): Társadalmi kommunikáció. Osiris Kiadó, Bp Ormos Mária 1993, Hitler. T-Twins, Bp. Ortega y Gasset, J.: A tömegek lázadása. Pont könyvkereskedés, Papacharissi, Z. 2003, A virtuális szféra. Az Internet mint a társadalmi nyilvánosság tere. Médiakutató, 1: Pelle János 1995, Az utolsó vérvádak. Az etnikai gylölet és a politikai manipuláció keleteurópai történetébl. Pelikán Kiadó, Bp. Riesman, D. 1968, A magányos tömeg. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Bp. Ricoeur, P. 1999, Emlékezet felejtés történelem. In: Thomka Beáta (szerk.): A kultúra narratívái. Kijárat Kiadó, Bp Riffe, D. és Stowall, J. G. 1996, A Challenger-katasztrófa híre terjedésének hatása az érzelmi reakciókra. In: Barlai Róbert és Kvágó György (szerk.): Válság- (katasztrófa) kommunikáció. Petit Real Könyvkiadó, Bp Rosenthal, G. 1994, Német háborús emlékek: az elbeszélhetség és az emlékezés életrajzi és társadalmi funkciói. Thalassa, 1-2: Síklaki István 1994, A meggyzés pszichológiája. Scientia Humana, Bp. Suler, J. 1999, Y2K: Apocalytic Thinking and The Tragic Flaw. In: U.: Psychology of Cyberspace. Szabó Máté 1990, A feledés és az emlékezés desztalinizálása: Nagy Imre példája. In: Balla Bálint és Kende Péter (szerk.): Sztálinizmus és desztalinizáció Magyarországon. Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem kiadása, Bern, Vicsek Ferenc 2000, Leírható-e egyenletekkel az embertömegek viselkedése? Magyar Tudomány, 4: Wallace, P. 2002, Az Internet pszichológiája. Osiris Kiadó, Bp.

ELTE TáTK szociológia egyetemi szakra vonatkozó szakdolgozati és záróvizsga követelmények

ELTE TáTK szociológia egyetemi szakra vonatkozó szakdolgozati és záróvizsga követelmények ELTE TáTK szociológia egyetemi szakra vonatkozó szakdolgozati és záróvizsga követelmények Tartalmi követelmények Szakdolgozat követelményei Bevezető fejezet a téma megjelölése, a témaválasztás indoklása,

Részletesebben

ii-1 Politikai kommunikáció politikai diskurzus

ii-1 Politikai kommunikáció politikai diskurzus ii-1 Politikai kommunikáció politikai diskurzus ELTE ÁJK Politológiai Doktori Iskola 2000 2001 és 2002 2003 tanév Politikai kommunikáció politikai diskurzus 1. Információs társadalom, diszkurzív politológia

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Családi szocializáció és fejlődés

Családi szocializáció és fejlődés Családi szocializáció és fejlődés 8-9. óra Miről lesz szó az órán? A személyiségfejlődés két jelentős pszichoanalitikus elmélete: 1. Sigmund Freud pszichoszexuális elmélete 2. Erik H. Erikson pszichoszociális

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A tanulói személyiség megismerése. Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Konzultációs óraszám: 6

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A tanulói személyiség megismerése. Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Konzultációs óraszám: 6 A tanulói személyiség megismerése TKM1011L Meghirdetés féléve 3 Konzultációs óraszám: 6 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001L Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens A konzultáción való

Részletesebben

Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com

Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com Babes Bolyai Tudományegyetem Történelem Filozófia Kar Történelem szak Egyetemes XX. századi történelem Szemináriumi témák és olvasmányok Szeminárium-vezet ő tanár: dr. Hunyadi Attila adjunktus, hunatti@gmail.com

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK A tantárgy kódja, neve: PDM1005 Euroharmonizáció A tantárgy felelőse, beosztása: Dr. Hollósi Hajnalka Zsuzsanna főiskolai adjunktus Heti óraszám (nappali): 2+0 Kredit: 4 Féléves óraszám (levelező): 12

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Nevelés és oktatáslélektan Tantárgy kódja PDM 1004 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0

KÖVETELMÉNYEK. Nevelés és oktatáslélektan Tantárgy kódja PDM 1004 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0 Nevelés és oktatáslélektan PDM 1004 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az előadáson való részvétel ajánlott.

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdaságtörténet

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Gazdaságtörténet III. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment, Pénzügy és számvitel BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Gazdaságtörténet TÁVOKTATÁS Tanév: 2015/2016. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Gazdaságtörténet Tanszék:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet, nevelésfilozófia

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet, nevelésfilozófia Neveléselmélet, nevelésfilozófia B1621 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 koll B1113 Az előadásokon való részvételre a Nyíregyházi Egyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának 8. 1 pontja

Részletesebben

Módszertani ismeretek (történelemtanár)

Módszertani ismeretek (történelemtanár) 9. Módszertani ismeretek (történelemtanár) A tantárgy neve: A történelemtanítás elmélete (történelemdidaktika) A tantárgyért felelős szervezeti egység: Pedagógiai Intézet A tantárgy kódja: (nem kell kitölteni)

Részletesebben

Médiaismeretek EET mesterképzés hallgatóinak. Dr. Móré Mariann

Médiaismeretek EET mesterképzés hallgatóinak. Dr. Móré Mariann Médiaismeretek EET mesterképzés hallgatóinak Dr. Móré Mariann A média fogalma Médium (latin): szuggerálható, könnyen befolyásolható személy, közvetítő eszköz, közeg; Média: a szó többes alakja (összefoglaló

Részletesebben

A pszichoanalízis magyarországi történetérõl 220

A pszichoanalízis magyarországi történetérõl 220 Antall József A pszichoanalízis magyarországi történetérõl 220 Igen tisztelt vendégeink, hölgyeim és uraim! Megtisztelõ felkérésnek teszek eleget, amikor a nemzetközi pszichoanalitikus konferencia alkalmából

Részletesebben

Tantárgy neve: Szocializáció kreditszáma: előadás / szeminárium/ gyakorlat Tantárgyleírás 3-5 irodalom Kötelező irodalom: 1. Somlai, P. 2.

Tantárgy neve: Szocializáció kreditszáma: előadás / szeminárium/ gyakorlat Tantárgyleírás 3-5 irodalom Kötelező irodalom: 1. Somlai, P. 2. Tantárgy neve: Szocializáció Tanóra típusa: előadás / szeminárium/ gyakorlat és száma: előadás, 8 óra Számonkérés módja (koll. / gyj. / egyéb): kollokvium Tantárgy tantervi helye (hányadik félév): 1. félév

Részletesebben

Diskurzuselemzés és a nyelvi fordulat

Diskurzuselemzés és a nyelvi fordulat TERELL CARVER Diskurzuselemzés és a nyelvi fordulat A diskurzuselemzés háttere egy filozófiai paradigmaváltás. Közismert, hogy a filozófia a huszadik században határozottan eltávolodott attól a felfogástól,

Részletesebben

Michael Rohrwasser: Freud olvasmányai. Arthur Conan Doyle-tól Arthur Schnitzlerig

Michael Rohrwasser: Freud olvasmányai. Arthur Conan Doyle-tól Arthur Schnitzlerig Thalassa (18) 2007, 2 3: 193 198 Michael Rohrwasser: Freud olvasmányai. Arthur Conan Doyle-tól Arthur Schnitzlerig Freuds Lektüren. Von Arthur Conan Doyle bis zu Arthur Schnitzler Az olvasó meg fog lepõdni,

Részletesebben

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I.

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I. A tantárgy kódja: 7SO30NAKL3M A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Sociological Theories I. A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): 2+2 óra előadás hetente

Részletesebben

a. Kötetek b. Tanulmányok

a. Kötetek b. Tanulmányok A Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok 5/0151/2001. számú projektjének (A hatvanas évek Magyarországon) keretében született publikációk jegyzéke az 1956-os Intézet munkatársai 2001 a. Kötetek Kőrösi

Részletesebben

Szerepjáték és kultúra

Szerepjáték és kultúra Szerepjáték és kultúra Viselkedéselemzés gyakorlat PSZB09-162:65 2016. tavaszi félév Oktatók elérhetőségei Lippai Edit, egyetemi adjunktus lippai.edit@ppk.elte.hu Fogadóóra: Kedd 12.00-13.30 Izabella u.

Részletesebben

MTA GYEP kiadványok, publikációk, szakmai háttéranyagok 2006-2011

MTA GYEP kiadványok, publikációk, szakmai háttéranyagok 2006-2011 MTA GYEP kiadványok, publikációk, szakmai háttéranyagok 2006-2011 (a Programiroda gondozásában megjelent kiadványok, a munkatársak programhoz kötődő publikációi, tanulmányai, szakmai anyagai, valamint

Részletesebben

BESZÁMOLÓK, HÍREK. Thalassa (14) 2003, 2 3: 193 197

BESZÁMOLÓK, HÍREK. Thalassa (14) 2003, 2 3: 193 197 Thalassa (14) 2003, 2 3: 193 197 BESZÁMOLÓK, HÍREK In memoriam Katona Gábor Katona Gábor tanítványom és barátom volt, ma már tudom, hogy nem ismertem eléggé. A pécsi egyetem bölcsészkarának hallgatója

Részletesebben

Educatio. Egészség és oktatás. huszonkettedik évfolyam második szám 2013 nyár. pedagógia szociológia história ökonómia pszichológia politológia

Educatio. Egészség és oktatás. huszonkettedik évfolyam második szám 2013 nyár. pedagógia szociológia história ökonómia pszichológia politológia Educatio pedagógia szociológia história ökonómia pszichológia politológia Egészség és oktatás Egészség, oktatás és emberi tőke 135 Polónyi István A gyógyító és betegítő iskola 147 Sáska Géza Egészség:

Részletesebben

A MAGYAR POLITIKAI FOGLYOK SZÖVETSÉGE. 1956-os HAGYOMÁNYŐRZŐI

A MAGYAR POLITIKAI FOGLYOK SZÖVETSÉGE. 1956-os HAGYOMÁNYŐRZŐI 1956-os Hagyományőrzők 1149 Budapest, Nagy Lajos király u. 155. Telefon: +36-1-789-1466 1956-os hagyományőrzők Mobil: +36-70-553-0240 POFOSZ Web: www.pofosz.inf.hu E-mail: pofosz@upcmail.hu A MAGYAR POLITIKAI

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ A TERMÉSZETTUDOMÁNYI FŐISKOLAI KARON

ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ A TERMÉSZETTUDOMÁNYI FŐISKOLAI KARON ÚTMUTATÓ A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ A TERMÉSZETTUDOMÁNYI FŐISKOLAI KARON 1 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések...3 2. A szakdolgozati témák meghirdetésének rendje, a téma választása...4 3. A

Részletesebben

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA 2006 KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ÉS TANTÁRGYELEMEIK PSZICHOLÓGIA A TANTÁRGY CÉLJA: A pszichológia oktatása

Részletesebben

ABLAKA GERGELY (SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ)

ABLAKA GERGELY (SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ) (SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ) SZEMÉLYES ADATOK: Név: Ablaka Gergely Születési hely és idő: Budapest, 1979. December 14. E-mail: ablakagergely@yahoo.com TANULMÁNYOK: 2003 szeptemberétől: Eötvös Loránd Tudományegyetem

Részletesebben

KONFERENCIA-BESZÁMOLÓ

KONFERENCIA-BESZÁMOLÓ GERŐ MÁRTON KRISTÓF LUCA 1 HÁLÓVILÁG KONFERENCIA-BESZÁMOLÓ Hálózatkutatás, társadalomszerkezet, társadalmi egyenlőtlenségek MTA Szociológiai Kutatóintézet 2011. október 13., Budapest I. Úri utca 49. Az

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar Irodalomtudományi Intézet 1.4 Szakterület

Részletesebben

Pedagógusnők női szerepválságban?

Pedagógusnők női szerepválságban? Rovatcím Tanulmányok Borbáth Katalin Horváth H. Attila Pedagógusnők női szerepválságban? A mai magyar nőkérdés néhány összefüggése és közvetett hatásuk a tanulókra Hol tart most a nőkérdés Magyarországon?

Részletesebben

KÉMIAI ANYAGVIZSGÁLÓ MÓDSZEREK

KÉMIAI ANYAGVIZSGÁLÓ MÓDSZEREK KÉMIAI ANYAGVIZSGÁLÓ MÓDSZEREK ANYAGMÉRNÖK, ANYAGVIZSGÁLAT SZAKIRÁNY NAPPALI MSC KÉPZÉS TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KÉMIAI INTÉZET Miskolc, 2012. Tartalom

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. Szociolingvisztika MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Tukacsné dr. Károlyi Margit

Részletesebben

Tantárgyi program 2009/2010. II. félév Prezentációs- és íráskészség-fejlesztés

Tantárgyi program 2009/2010. II. félév Prezentációs- és íráskészség-fejlesztés Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgy megnevezése Tantárgyi program 2009/2010. II. félév Prezentációs- és íráskészség-fejlesztés

Részletesebben

2015 április: Egy önmagára reflektáló tudomány - Borgos Anna pszichológus

2015 április: Egy önmagára reflektáló tudomány - Borgos Anna pszichológus 2015 április: Egy önmagára reflektáló tudomány - Borgos Anna pszichológus Borgos Anna az MTA TTK KPI Társadalom és Kulturális Pszichológiai Csoportjának tudományos munkatársa. Kutatási témái a magyar női

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó T Á J É K O Z T A T Ó VII. ORSZÁGOS NEMZETKÖZI JOGI JOGESETMEGOLDÓ VERSENY (2015/2016. TANÉV) FELTÉTELEK - A résztvevő intézmények minden olyan, bármely szakos/tagozatos (BA vagy MA, nappali, esti, levelező

Részletesebben

A psz A pszichológia irányzatai

A psz A pszichológia irányzatai A pszichológia irányzatai 1879 - Suplicz Sándor BMF-TMPK Kísérleti pszichológia Weber Fechner Wundt Mérhetőség, megismételhetőség, törvényszerűségek megállapítása. Wilhelm Wundt 1879-ben pszichológiai

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára. 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára. 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga Alapozó és szakmai törzstárgyak tételsora a tételek: társadalomelméleti/szociológiaelméleti/szociológiatörténeti

Részletesebben

Az európai és a nemzeti öntudat fogalmi keretei, a nemzetfejlődés eltérő útjai Európában

Az európai és a nemzeti öntudat fogalmi keretei, a nemzetfejlődés eltérő útjai Európában Az európai és a nemzeti öntudat fogalmi keretei, a nemzetfejlődés eltérő útjai Európában Kovács János vezető elemző Talán úgy definiálhatnánk megfelelő módon az európai identitás fogalmát, hogy az nem

Részletesebben

Tudomány a 21. században

Tudomány a 21. században Tudomány a 21. században A kulturális diverzitás -ról Világkonferenciák: kultúrpolitika, felsõoktatás, tudomány A kulturális diverzitásról A tudásalapú társadalomról és a nyitott tudomány -ról A gazdaság

Részletesebben

DR. HABIL. SZEKFÜ ANDRÁS C. EGYETEMI TANÁR

DR. HABIL. SZEKFÜ ANDRÁS C. EGYETEMI TANÁR DR. HABIL. SZEKFÜ ANDRÁS C. EGYETEMI TANÁR TANSZÉKVEZETŐ FŐISKOLAI TANÁR KUTATÁSI TERÜLETEK: A DOKUMENTUMFILM ELMÉLETE MAGYAR FILMTÖRTÉNET - JANCSÓ MIKLÓS FILMELMÉLET - HEVESY IVÁN, BALÁZS BÉLA VÁLSÁGKOMMUNIKÁCIÓ

Részletesebben

Társadalmi probléma és kirekesztés modul

Társadalmi probléma és kirekesztés modul 1 A modul programja A modul kódja A modul neve (482) MA-PROB-KIR Társadalmi probléma és kirekesztés modul A modul részletes leírása A fejlesztés a konstrukció következı célkitőzéseihez kapcsolódik: - a

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem. Pszichológia BA szak záróvizsga tételei (2016. tavaszi félévtől)

Károli Gáspár Református Egyetem. Pszichológia BA szak záróvizsga tételei (2016. tavaszi félévtől) Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia BA szak záróvizsga tételei (2016. tavaszi félévtől) ÁLTALÁNOS LÉLEKTAN 1. AZ ÉRZÉKELÉS, ÉSZLELÉS PSZICHOFIZIKAI ÉS PSZICHOBIOLÓGIAI NÉZŐPONTBÓL Kulcsszavak:

Részletesebben

KÖNYVEK. Thalassa (11) 2000, 2 3: 231 239. tápláló eljárásoknak tartja. Úgy gondolja,

KÖNYVEK. Thalassa (11) 2000, 2 3: 231 239. tápláló eljárásoknak tartja. Úgy gondolja, Thalassa (11) 2000, 2 3: 231 239 KÖNYVEK Psihoanaliza na razmedju vekova (A pszichoanalízis az ezredfordulón). Szerkesztette és az elõszót írta Žarko Trebješanin. Gutenbergova galaksija, Beograd 2000.

Részletesebben

Fotózó kamaszok, avagy a 14 18 éves korosztály fotózási szokásai az információs társadalomban 9

Fotózó kamaszok, avagy a 14 18 éves korosztály fotózási szokásai az információs társadalomban 9 Ifjúság, ízlés, identitás 97 Fotózó kamaszok, avagy a 14 18 éves korosztály fotózási szokásai az információs társadalomban 9 Információs csatornák és ifjúsági kultúra az iskola falain innen és túl Diplomázó

Részletesebben

Oktatói önéletrajz. Dr. Síklaki István. Karrier. egyetemi docens

Oktatói önéletrajz. Dr. Síklaki István. Karrier. egyetemi docens Dr. Síklaki István egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1971-1976 ELTE BTK, klinikai pszichológus

Részletesebben

Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak

Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Gyakorlatvezető mentortanár pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak Dunaújváros T A R T A L O M J E G Y Z É K I. Képzési és kimeneti követelmény... 2 II. Képzési

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 20. századi reformok és hagyományok. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Vincze Tamás főiskolai adjunktus

KÖVETELMÉNYEK. 20. századi reformok és hagyományok. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Vincze Tamás főiskolai adjunktus KÖVETELMÉNYEK 20. századi reformok és hagyományok Tantárgy kódja PDB 1102 L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + 2+0 gyak.) Előfeltétel (tantárgyi kód) PDB 1103 L Tantárgyfelelős

Részletesebben

1. számú példány. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar

1. számú példány. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RMTTB01 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Pszichológia 1. 3. A tantárgy megnevezése (angolul):

Részletesebben

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TÖRTÉNELEM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Történelem középszint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 5. TÖRTÉNELEM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Útmutató az írásbeli vizsgafeladatok

Részletesebben

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II.

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

PUBLIKÁCIÓS LISTA Dr. Valuch Tibor

PUBLIKÁCIÓS LISTA Dr. Valuch Tibor PUBLIKÁCIÓS LISTA Dr. Valuch Tibor I. Könyv 1. Külföldön idegen nyelven 1. Gábor Gyáni -György Kövér -Tibor Valuch: Social History of Hungary from the Reform Era to the End of the Twentieth Century. Budapest-New

Részletesebben

Differenciálegyenletek. Bevezetés az elméletbe és az alkalmazásokba. Javítások és kiegészítések

Differenciálegyenletek. Bevezetés az elméletbe és az alkalmazásokba. Javítások és kiegészítések Differenciálegyenletek. Bevezetés az elméletbe és az alkalmazásokba. Javítások és kiegészítések Differenciálegyenletek Bevezetés az elméletbe és az alkalmazásokba. Javítások és kiegészítések Tóth János

Részletesebben

A TÖMEG LÉLEKTANA, AVAGY HOGYAN TUDUNK HATNI A TÖMEGRE

A TÖMEG LÉLEKTANA, AVAGY HOGYAN TUDUNK HATNI A TÖMEGRE A TÖMEG LÉLEKTANA, AVAGY HOGYAN TUDUNK HATNI A TÖMEGRE Budapest, 2016. április 15. Készítette: Magyary Jenő Témaválasztásom fő oka, hogy egyfelől a munkám miatt fontosnak tartom azt, hogy hogyan lehet

Részletesebben

Molnár Katalin A társadalomtudomány(i tanszék) két évtizede a rendészeti felsőoktatásban 1

Molnár Katalin A társadalomtudomány(i tanszék) két évtizede a rendészeti felsőoktatásban 1 Húsz év Molnár Katalin A társadalomtudomány(i tanszék) két évtizede a rendészeti felsőoktatásban 1 Ünnepi alkalomról lévén szó, a tanácskozás többi előadójához hasonlóan magam is a tudományos teljesítmények

Részletesebben

Falevicz, Jan Karol 1974 A lengyel ifjúság alkoholfogyasztásának társadalmi tényezõi. (Fordította: Andorka Rudolf) In: A deviáns viselkedés

Falevicz, Jan Karol 1974 A lengyel ifjúság alkoholfogyasztásának társadalmi tényezõi. (Fordította: Andorka Rudolf) In: A deviáns viselkedés Irodalomjegyzék Anuarul Statistic al R.P.R. Editura ªtiinþificã. Bucureºti. 1957. Anuarul Statistic al R.P.R. Bucureºti. 1959. Anuarul Statistic al R.P.R. Bucureºti 1963. Anuarul Statistic al R.S.R. Bucureºti

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései PDM 1003L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Konzultációs órák száma 12 K Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Az előadáson való részvétel kötelező, orvosi

Részletesebben

http://pdk.e3.hu Curriculum Vitae Személyes adatok Díjak, elismerések Tanulmányok p o l i t i k a i d i s k u r z u s k u t a t ó k ö z p o n t

http://pdk.e3.hu Curriculum Vitae Személyes adatok Díjak, elismerések Tanulmányok p o l i t i k a i d i s k u r z u s k u t a t ó k ö z p o n t p o l i t i k a i d i s k u r z u s k u t a t ó k ö z p o n t http://pdk.e3.hu Szűcs Zoltán Gábor Még irodalmárként kerültem kapcsolatba a diszkurzív politikatudománnyal. Kezembe akadt a Beszélő politika

Részletesebben

pedagógia szociológia história ökonómia pszichológia politológia

pedagógia szociológia história ökonómia pszichológia politológia Educatio pedagógia szociológia história ökonómia pszichológia politológia Mérleg 2006 2010 Expanzió 7 Kozma Tamás Bologna folytatódik 19 Hrubos Ildikó Az oktatás fejlődése és uniós tagságunk: 2006 2010

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI 2017-TŐL. 2015. október 13. KPSZTI Gianone András

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI 2017-TŐL. 2015. október 13. KPSZTI Gianone András TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI 2017-TŐL 2015. október 13. KPSZTI Gianone András VÁZLAT Vizsgaleírás Kompetenciák Témakörök MIÉRT MÓDOSÍTOTTÁK AZ ÉRETTSÉGIT? Új NAT új kere;anterv A 10 év alatt összegyűlt tapasztalatok

Részletesebben

tanulmány szemle konferencia kritika Jakab György A magyar nemzeteszme változásai és a történelemtanítás kánonja 3

tanulmány szemle konferencia kritika Jakab György A magyar nemzeteszme változásai és a történelemtanítás kánonja 3 TART_2008-5-6.qxd 2008.05.05. 19:45 Page 1 tanulmány Jakab György A magyar nemzeteszme változásai és a történelemtanítás kánonja 3 Tóth László Kreativitás és szövegértés 29 Zsolnai Anikó Kasik László Lesznyák

Részletesebben

Dr. Horváth Zsuzsanna RAABE tanévnyitó konferencia 2011. augusztus

Dr. Horváth Zsuzsanna RAABE tanévnyitó konferencia 2011. augusztus A Nemzeti alaptanterv tervezett változásai Dr. Horváth Zsuzsanna RAABE tanévnyitó konferencia 2011. augusztus Az előadás vázlata A tartalmi szabályozás kérdései A NAT-kiegészítés főbb elemei A NAT szerepe

Részletesebben

Legfontosabb publikációk:

Legfontosabb publikációk: Legfontosabb publikációk: 1. Marosán György. (2011): A gazdasági döntések evolúciós elméletének néhány kérdése. Köz- Gazdaság. VI. évfolyam 1. szám. Február 107-122. 2. Marosán György (2011): Az altruizmus

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II.

GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. GAZDASÁGSZOCIOLÓGIA II. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA

Részletesebben

Az identitáskereső identitása

Az identitáskereső identitása Csepeli György Az identitáskereső identitása Pataki Ferenc 1982-ben jelentette meg Az én és a társadalmi azonosságtudat című könyvét, melyet szerényen műhelytanulmánynak nevezett. A mű valójában monográfia,

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar Történelem és Filozófia

Részletesebben

Tematika és tájékoztató Katasztrófapszichológia tantárgy oktatásáról és a követelményeiről

Tematika és tájékoztató Katasztrófapszichológia tantárgy oktatásáról és a követelményeiről NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR MAGATARTÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK Tematika és tájékoztató Katasztrófapszichológia tantárgy oktatásáról és a követelményeiről A tantárgy oktatásának a célja:

Részletesebben

FÉLÜNK-E A FARKASTÓL? A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK BIZTONSÁGÉRZET- ÉNEK VIZSGÁLATA, ATTITUDJEI, VÉLEMÉNYE A NEMZETKÖZI TERRORIZMUSRÓL.

FÉLÜNK-E A FARKASTÓL? A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK BIZTONSÁGÉRZET- ÉNEK VIZSGÁLATA, ATTITUDJEI, VÉLEMÉNYE A NEMZETKÖZI TERRORIZMUSRÓL. Gosi Mariann FÉLÜNK-E A FARKASTÓL? A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK BIZTONSÁGÉRZET- ÉNEK VIZSGÁLATA, ATTITUDJEI, VÉLEMÉNYE A NEMZETKÖZI TERRORIZMUSRÓL Az európaiak még mindig nem vették tudomásul, hogy milyen komoly

Részletesebben

SZÁMVITEL TÁRGYAK 2005/2006 1. FÉLÉV

SZÁMVITEL TÁRGYAK 2005/2006 1. FÉLÉV Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Pénzügy és Számvitel Tanszék SZÁMVITEL TÁRGYAK 2005/2006 1. FÉLÉV - az év elején kiadott követelményrendszer módosításai

Részletesebben

Emberi jogok és szociális munka modul

Emberi jogok és szociális munka modul Emberi jogok és szociális munka modul TÁMOP-5.5.4-09/2-C-2009-0006 Útitársak projekt Készítette: Dr. Egresi Katalin 2011. június 1 TARTALOM Tartalom A MODUL MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐFELTÉTELEI... 3 1. Előzetes

Részletesebben

A hallgatók a félév során elõadásokon, gyakorlatokon vesznek részt. A félév teljesítéséhez két lépcsõs, párhuzamos feladatokat kell megoldaniuk:

A hallgatók a félév során elõadásokon, gyakorlatokon vesznek részt. A félév teljesítéséhez két lépcsõs, párhuzamos feladatokat kell megoldaniuk: T A N T Á R G Y A D A T L A P és tantárgykövetelmények Cím: f o r m a t e r v e z é s I. Tárgykód: P M T E N B 3 1 5 Heti óraszám 1 : 0 e a, 2 g y a k, 0 lab Kreditpont: 2 Szak(ok)/ típus 2 : k ö t e l

Részletesebben

Pedagógiai tapasztalatok és nézetek * Gyermekkép és egyéni sajátosságok. 2015/2016. tavasz HÉTFŐ. Töprengő lehetőség. 14 Ünnep 11

Pedagógiai tapasztalatok és nézetek * Gyermekkép és egyéni sajátosságok. 2015/2016. tavasz HÉTFŐ. Töprengő lehetőség. 14 Ünnep 11 Pedagógiai tapasztalatok és nézetek * Gyermekkép és egyéni sajátosságok Kurzusnaptár: 2015/2016. tavasz HÉTFŐ FEBRUÁR MÁRCIUS ÁPRILIS MÁJUS 8 Követelmények, a féléves munka és a csoport megismerése 7 Forráselemzés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. KÖVETELMÉNYEK Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) -- Tantárgyfelelős

Részletesebben

pedagógia szociológia história ökonómia pszichológia politológia Centralizáció, decentralizáció, 3 Sáska Géza

pedagógia szociológia história ökonómia pszichológia politológia Centralizáció, decentralizáció, 3 Sáska Géza Educatio pedagógia szociológia história ökonómia pszichológia politológia Centralizáció, decentralizáció, demokrácia Centralizáció, decentralizáció, demokrácia 3 Sáska Géza Menekülés az iskolától 23 Forray

Részletesebben

LOVASTANÁR (HIPPOLOGUS) ÉS SZERVEZŐ SZAK 2016-17. CSAK NÁLUNK! EGYEDÜLÁLLÓ NEMZETKÖZI HÍRŰ OKTATÓKAR. Hatalmas szakmai tudásvagyon!

LOVASTANÁR (HIPPOLOGUS) ÉS SZERVEZŐ SZAK 2016-17. CSAK NÁLUNK! EGYEDÜLÁLLÓ NEMZETKÖZI HÍRŰ OKTATÓKAR. Hatalmas szakmai tudásvagyon! Magyar Lovassport Szövetség Egy kicsit több tudományt és ügyes, fényes végrehajtást. Gróf Széchenyi István Lovakrul, 1828 LOVASTANÁR (HIPPOLOGUS) ÉS SZERVEZŐ SZAK 2016-17. CSAK NÁLUNK! EGYEDÜLÁLLÓ NEMZETKÖZI

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ Wesley János Lelkészképző Főiskola Szociális munka szak 2010 október TARTALOM I. BEVEZETŐ... 3 II. A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK RENDJE... 4 II. 1. Témaválasztás, leadás, felmentés...

Részletesebben

ő ü ő ü ő ü ő Ő ü ő ú ő ű ü ú ő ű ű ű ú ű ő ő ő ő ő Ó Á Á ő ő ő ő ő ő ő ő Ó Ó ü ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ü ü ü ü ü ő Á ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ü ő ű ő ü ő ő ü ő ő ő ü ű ű ű ű ű ú ű ú ű ú ü É ü ő É ű ő ű

Részletesebben

A barlangrajztól az internetig címmel médiatörténeti áttekintést adott egy 12 részes tévé sorozatban vendégelőadók segítségével.

A barlangrajztól az internetig címmel médiatörténeti áttekintést adott egy 12 részes tévé sorozatban vendégelőadók segítségével. TÓTH TAMÁS ANTAL szerkesztő A képzés során trénerként működik közre. Végzettsége Szent István Egyetem Jászberényi Kar andragógia szak A sajtó különböző területein szerezett tapasztalatot, nyomtatott, írott

Részletesebben

Szakdolgozati szabályzat

Szakdolgozati szabályzat PTE Illyés Gyula Kar Szekszárd Szociális Munka és Szociálpolitikai Intézet Szakdolgozati szabályzat A Pécsi Tudományegyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzata a szakdolgozatról (diplomamunkáról) szóló 59-60.

Részletesebben

Siker és továbbtanulás? Diplomaszerzés a siker kulcsa?

Siker és továbbtanulás? Diplomaszerzés a siker kulcsa? Siker és továbbtanulás? Egy országos reprezentatív kutatás adatainak elemzése Dombi Annamária Jelen kutatás fókuszában a fi atal, továbbtanulásban érintett felnőttek siker hívószóra adott szóasszociációinak

Részletesebben

Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak

Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 5 Óraterv:... 8 Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak tantárgyainak rövid

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Célnyelvi Civilizáció Helyi tanterv 9-2.évfolyam Budapest, 20. május. TARTALOMJEGYZÉK. A tantárgy tanulásának célja 2.. Követelmények. Ellenőrzés,

Részletesebben

BÁTHORI GÁBOR. Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején

BÁTHORI GÁBOR. Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején 1 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM DOKTORI TANÁCSA BÁTHORI GÁBOR Az Erdélyi Fejedelemség és a Porta politikai és katonai szövetsége Bocskai István és Bethlen Gábor fejedelemsége idején című doktori

Részletesebben

BME Építészmérnöki Kar Tudományos Diákköri és Művészeti Konferencia 2016.

BME Építészmérnöki Kar Tudományos Diákköri és Művészeti Konferencia 2016. BME Építészmérnöki Kar Tudományos Diákköri és Művészeti Konferencia 2016. 2016. április 18. kedd 14 óra K.210. BME Építészmérnöki Kar Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2016. évi nyitónap 2016.

Részletesebben

Az egyes blokkokat követően a hallgató a következő képességeket sajátíthatja el:

Az egyes blokkokat követően a hallgató a következő képességeket sajátíthatja el: Jogi Alaptan A tárgy jellege: Az alapprobléma: Amikor egy történész vagy irodalom szakos hallgató először belép az egyetemre, már komoly előképzettséggel rendelkezik; a középiskolában ugyanis négy éven

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar 1.3 Intézet Kommunikáció,

Részletesebben

Ü É Í Í ű ű ű ű ű ű É Í Á Á Á Á É Á Á Á Á Á Á É Á Á Í Á Á Á ű É É Á Á Á Á Á Á É Á Á Á Á Í ű ű ű Í ű ű ű Í ű Í ű ű ű Í ű Í ű ű ű ű ű É Í ű ű Í ű Á ű ű ű ű ű ű ű É Í Á Á Í Í ű É ű ű ű ű ű Í Í ű É ű ű Í Í

Részletesebben

É Ő É É Á É Á Ü Ú ű Á ü Á ú ü ú ü Á Á Ú Ü ü ű ú ü ú Ü ű Ü ü ü ű ü ü ű ű ü ü ü ü ü ü ú ü ü ú ű ü ü ü ü ü ü ú Ü ü ü Á Ü ú ü ú ü ü ü ü ü ü ú ü Ú ú ü ü ü ü ú ú ű ú ü ü ú ű ü ü É ú ü ü ü ü ú Á ü ü É Á ü ü ü

Részletesebben

Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL

Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL Tantárgy neve: Filozófiatörténet Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL Intézet: Társadalom- és Vezetéstudományi Tantárgyfelelős neve: Fekete László Oktatók neve: Fekete László Tantárgyfelelős beosztása: óraadó

Részletesebben

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem

Időpont: csütörtök 12:00-13:30 Helyszín: Kazy 314-es terem Kultúraelmélet - bevezetés a művelődésfilozófiába 2. ANDB-705, ANDB-111 2014/15 II. félév Kurzusleírás B. A. Alapképzés 2/2 kredit- 2 félév második félév - heti 2 óra előadás kollokvium Striker Sándor,

Részletesebben

Vizualitástól a niségig? A Párnakönyv esztétikájához

Vizualitástól a niségig? A Párnakönyv esztétikájához Rácz Szilárd Vizualitástól a niségig? A Párnakönyv esztétikájához Kép, szöveg, test és médium kérdésének vizsgálata Peter Greenaway Párnakönyv cím filmjében Budapest, 2005 A szépírás mvészetének ugyanolyan

Részletesebben

Képzési tájékoztató a 2012 decemberében induló Siketek és nagyothallók kommunikációját segítő feliratozó című képzési programjáról

Képzési tájékoztató a 2012 decemberében induló Siketek és nagyothallók kommunikációját segítő feliratozó című képzési programjáról Képzési tájékoztató a 2012 decemberében induló Siketek és nagyothallók kommunikációját segítő feliratozó című képzési programjáról Programakkreditációs szám: PL-6114 A képzés címe: Siketek és nagyothallók

Részletesebben

Útmutató a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékén készülő szakdolgozatok szerzői részére

Útmutató a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékén készülő szakdolgozatok szerzői részére Alapelvek Útmutató a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékén készülő szakdolgozatok szerzői részére 1. A szakdolgozat a hallgatói számonkérés sajátos formája, melyben a hallgató

Részletesebben

Az írásbeli érettségi témakörei

Az írásbeli érettségi témakörei Az írásbeli érettségi témakörei Dőlt betűvel szerepelnek azok a részek, amelyeket csak emelt szinten kérnek. 1. AZ ÓKOR ÉS KULTÚRÁJA 1.1 Vallás és kultúra az ókori Keleten Az egyes civilizációk vallási

Részletesebben

Í ű ű ű ű ű ű ű ű Í ű Í É Ó Á Á Á Á É Á Á Á Á É Á ű Á É Á Á É Í ű É É Á Á Á ű Á Á É ű Á Á Á Í Á É Í ű Í ű Í ű Í ű ű ű Í ű ű ű ű ű ű Í Í É Í ű ű Í ű ű ű Á ű Í ű Á Á Í ű É ű ű ű ű ű ű Í ű Í ű ű ű ű ű ű ű

Részletesebben

Í ű ű ű ű Í ű ű ű ű ű ű É Í Á Á É Á Á Á Á Á Á Á Ó Á Í Í ű Í Á ű Á Á Á Á Á Á Á É É Á Á Í Í Í ű ű Í Í ű Í ű ű ű Í ű Í Í ű ű ű ű ű ű ű É ű ű ű ű ű ű Á Á ű ű Í Í Í Í Í Í ű ű ű ű ű Í ű ű Í ű Í ű ű ű Í Í ű ű

Részletesebben

A magyar börtönügy arcképcsarnoka

A magyar börtönügy arcképcsarnoka A magyar börtönügy arcképcsarnoka Pulszky Ágost (1846 1901) A humanitárius szempont legbiztosabb próbája a politikai értékeknek. (Szalay László) Jogfilozófus, szociológus, politikus, jogtudományi szakíró,

Részletesebben