Alkalmazott tűzoltási ismeretek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alkalmazott tűzoltási ismeretek"

Átírás

1 Alkalmazott tűzoltási ismeretek A belügyminiszter 1/2003. (I. 9.) BM rendelete a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének szabályainak meghatározásával

2 Tűzoltás s a közlekedk zlekedés s terület letén Vizsgakérd rdések Ismertesse a közlekedk zlekedési jármj rművek veszélyforr lyforrásait tűzkeletkezés s szempontjából l! Ismertesse a közúti k jármj rművek tűzoltt zoltásának szabályait! Ismertesse a kötöttpk ttpályás s jármj rművek tűzoltt zoltásának szabályait! Ismertesse a beavatkozás s szabályait közúti k közlekedk zlekedési balesetnél l! Ismertesse a mentés s szabályait közúti k jármj rmű esetében!

3 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A közúti, vasúti, légi és a vízi közlekedés, szállítás során a járművekben és rakományokban keletkező tüzek oltásánál az ide vonatkozó előírásaival együttesen kell alkalmazni.

4 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A közúti és vasúti járművek tüzeinek oltása A tűzjelzés A tűz jelzésének vételekor az általánosan előírtakon túl az alábbi kiegészítő adatokat kell kérni 1 milyen jármű(vek) ég(nek), a jármű vagy a rakománya ég-e, 2 a jármű hajtóanyagára vonatkozó információ (gázolaj, gáz, benzin, elektromos, egyéb), 3 a rakomány éghetősége, veszélyessége, veszélyt jelző tábla adatai (veszélyt jelző, anyagazonosító szám), szállításának módja (darabáru, konténeres, tartályos stb.) tömege és/vagy térfogata, 4 a jármű és a járművezető nemzetisége, okmányok elérhetősége, 5 történt-e baleset, okoz-e közlekedési akadályt, 6 mi volt a haladás iránya.

5 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A vonulás Az eseményhez történő vonuláskor a kárhelyhez vezető úton várható forgalmi torlódás miatt a megközelítés útvonalát főképpen településen belül lehetőleg úgy kell megválasztani, hogy a tűzoltó járművek a kárt szenvedett járművet haladási irányával ellentétes irányból, vagy a legközelebb eső keresztező útról közelítsék meg. Veszélyes anyagot szállító jármű baleseténél figyelembe kell venni az időjárási és terepviszonyokat is.

6 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A felderítés Fokozott gondossággal kell eljárni a jármű különleges és/vagy speciális adottságaiból, a szállított anyagból eredő, illetőleg bekövetkező további veszélyek megelőzésére. Meg kell állapítani 1 van-e a járművön veszélyt jelző tábla vagy egyéb jelzés, illetve kísérő okmányon feltüntetett adatok tartalmaznak-e a szállítmányra, beavatkozásra vonatkozó információkat, előírásokat, 2 szükséges-e a forgalom elterelése, a veszélyeztetett útszakasz lezárása, illetőleg az elektromos és egyéb légvezetékek, híd, közúti felüljáró, aluljáró védelme, 3 a biztonságos megközelítési, illetve működési távolságot, 4 a jármű, a rakomány elmozdulásának lehetőségét, 5 az időjárási viszonyok befolyásoló hatását.

7 VESZÉLYSZÁM, KEMLER SZÁM

8 VESZÉLYSZÁM, KEMLER SZÁM a) - főveszélyt jelölő szám b) - járulékos veszélyt jelölő szám c) - a veszélyes áru UN száma A veszélyt jelző tábla szerepe egyrészt az, hogy figyelmeztessék a közlekedés többi résztvevőjét, hogy a jármű veszélyes rakománnyal közlekedik, másrészt a katasztrófa elhárító egységeknek baleset, illetve rendkívüli esemény során nélkülözhetetlenül fontos információkat nyújtson. Éppen ezért a jármű helyes, előírásszerű megjelölése nagyon lényeges szempont. A szabálytalan járműjelölésnek beláthatatlan következményei lehetnek.

9 VESZÉLYSZÁM, KEMLER SZÁM A veszélyt jelölő szám első számjegyének (fő veszély) jelentése: 2 Gáz kiáramlása nyomás vagy vegyi reakció következtében 3 Gyúlékony folyadékok (gőzök) és gázok 4 Gyúlékony szilárd anyag 5 Gyújtó (oxidáló) hatású anyag, vagy szerves peroxid 6 Mérgező anyag 7 Radioaktivitás 8 Maró anyag

10 VESZÉLYSZÁM, KEMLER SZÁM A veszélyt jelölő szám második és harmadik számjegyeinek (másodlagos veszély) jelentése: 0 nincs jelentősége, járulékos veszély nélkül 1 robbanás 2 gázszivárgás 3 gyúlékonyság 5 oxidáló (tüzet elősegítő) hatás 6 mérgező 7 radioaktív 8 maró 9 spontán heves reakció veszélye

11 VESZÉLYSZÁM, KEMLER SZÁM Példa: X423 jelentése? gyúlékony szilárd anyag, amely vízzel veszélyesen reagál, miközben éghető gázok távoznak.

12 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A beavatkozást megelőző feladatok Villamos meghajtású járművek esetében végre kell hajtani az elektromos leválasztást, illetőleg gondoskodni kell szakemberrel a feszültségmentesítésről. A gázüzemű gépjárművek esetében kiemelt figyelmet kell fordítani a gáztartály és szerelvényei átvizsgálására és a további veszélyek megszüntetésére. A beavatkozást lehetőleg a gépjármű gáztartállyal ellentétes oldaláról kell megkezdeni. Indokolt esetben a környezetet zárt területté kell nyilvánítani. A területlezáráshoz a rendőrség, a közútkezelő, illetőleg a közlekedési vállalat szakembereit és felszereléseit kell elsősorban igénybe venni.

13 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA Az életmentés Az életmentés végrehajtásához a gépjárműkarosszéria megbontására, a biztonsági öv átvágására, roncsok között a személyek felkutatására, tömeges balesetnél a sérültek mentési sorrendjének meghatározására úgy kell felkészülni, hogy az az Országos Mentőszolgálat kiérkezett egysége, az orvos közreműködésével, szaktanácsával a jármű(vek) megközelítése után, a lehető legrövidebb időn belül végrehajtható legyen. Tömeges balesetnél a sérültek részére segélyhelyet kell kijelölni. Figyelembe kell venni, hogy a gépjárműből való mentés során a gépjármű alkatrészei, elemei, tartozékai (pl. fel nem nyílt légzsák, elpattanó szélvédő, anyagfeszültséges karosszéria elemek stb.) további veszélyt jelentenek a mentendő és mentő személyekre. Roncsvágás, film!

14 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A tűz terjedését befolyásoló körülmények A tűzoltás során figyelembe kell venni 1 az üzemanyagtartály, szállító edényzet káros felmelegedését, tartalmának esetleges szétfolyását, 2 a szerkezeteken lévő, a tűz terjedését befolyásoló anyagokat, 3 szennyeződéseket (pl. éghető szigetelés, olajlerakódás stb.), 4 a szállítmányból adódó egyéb veszélyeket, 5 a hő hatására,,felrobbanható'' gumiköpenyt, széthulló kerékabroncsot.

15 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A tűzoltás A tűzoltásvezető a tűzoltás módjának meghatározásánál lakott területen kívüli tűzeseteknél csak a riasztott eszközökön szállított oltóanyagokat vegye figyelembe. A tűzoltás során elsősorban a kombinált oltási módokat kell alkalmazni. Darabárus szállítás esetében ha az erők és eszközök lehetővé teszik törekedni kell a még nem égő anyagok eltávolítására. Járműszerelvény égése esetén a szerelvényt a szükséges védelem biztosításával szét kell bontani, és a nem égő részt biztonságos távolságra kell vontatni. A zárt áruszállító járművek esetében a szállítótér felnyitásakor fel kell készülni a szúróláng hatására.

16 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A tűzoltás Ha az oltást víz- vagy habsugárral végzik, akkor két sugár szerelése kötelező, de ezek egyidejű működtetésére a tűzoltásvezető csak elkerülhetetlen esetben adjon parancsot. Ha az oltás előreláthatólag kézi tűzoltó vagy impulzusoltó készülékkel végrehajtható, akkor a beavatkozás megkezdésével egyidejűleg a tűzoltásvezetőnek egy készenléti sugár szerelésére is intézkednie kell. A beavatkozó sugaraknál előnyben kell részesíteni a gyorsbeavatkozó sugarakat, előszerelt porsugarat, előre behajtogatott tömlők alkalmazását. Impulzusoltás, film! Vegyes vagy gázüzemű gépjárművek esetében gondoskodni kell a gáztartály hűtéséről.

17 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A légi járművek tüzeinek oltása Általános előírások A légi jármű a közlekedési, szállítási, mezőgazdasági, sport- és egyéb különleges célokat szolgáló forgó- és merevszárnyú repülőeszköz. A légi járművek tüzeinek oltása során az ide vonatkozó előírásaival együttesen kell alkalmazni. Az állandóan üzemelő repülőtéren, illetve közvetlen környezetében bekövetkező rendkívüli esemény felszámolása érdekében minden repülőteret igénybe vevő főbb légijármű-típusra, a kategóriájának megfelelő külön előírásban meghatározottak szerint TMMT-t kell készíteni.

18 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A légi járművek tüzeinek oltása Általános előírások A balesetet szenvedett légi jármű utasait még abban az esetben is, ha a légi jármű nem ég közvetlen életveszélyben lévőknek kell tekinteni. Kimentésük érdekében mentési csoportot (csoportokat) kell szervezni. A helyszínen a megkülönböztető hang- és fényjelzés használatát mellőzni kell. A baleset, rendkívüli esemény következtében elhunytakat, valamint a roncsokat, a csomagokat stb. a feltalálás helyéről elmozdítani, a helyszínt megváltoztatni, csak időlegesen és különösen indokolt esetben életmentés, tűzoltás érdekében szabad.

19 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A légi járművek tüzeinek oltása Általános előírások Repülési adatrögzítő Amennyiben a légi jármű rendelkezik,,fekete dobozzal'' (többnyire narancssárga színű), úgy azt a megtalálási helyéről elmozdítani tilos. A megtalált fedélzeti dokumentumokat meg kell őrizni és a hatóságoknak át kell adni. A repülési adatrögzítő beépítése a repülőgép hátsó részében

20 Ha a repülőgép még nem szállt le, meg kell tudni a várható földet érés idejét és a leszállás irányát. A tűzjelzés A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA Légi jármű rendkívüli eseményről a beérkezett jelzés értékelését követően a riasztást a TMMT-nek megfelelően annak hiányában a jelzés tartalmától függően az RST alapján kell végrehajtani. A jelzés vételekor a vonatkozó jogszabályokban meghatározottakon túl tájékozódni kell a 1 légiirányítás meglétéről, 2 a kényszerleszállás okáról, 3 a jármű típusáról, 4 a jármű üzemanyag-mennyiségéről, fajtájáról, 5 a fedélzeten tartózkodók pontos számáról, 6 a rakományról, különös tekintettel a veszélyes anyagokra, 7 katonai gép esetén a fedélzeten lévő fegyverzetről, robbanóanyagokról, 8 a várható vagy már megtörtént földet érés helyéről, a lehetséges megközelítési útvonalakról, 9 a jármű műveleti folyamatáról (leszálláshoz készülődik vagy már leszállt).

21 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A felderítés Vonulás közben, a légi jármű megközelítésekor fokozott figyelmet kell fordítani a szél irányának, erősségének (Beaufort-skála szerint) megállapítására. A tűzoltásvezető a felderítés általános szabályain túl fordítson különös figyelmet 1 az életveszélyben levők helyzetének megismerésére, 2 a kijáratok, vészkijáratok és vágási felületek felderítésére, 3 a veszélytelen és szabaddá tehető mentési útvonalak kijelölésére, 4 a tűz határvonalára, terjedési irányára, 5 a lehetséges tűzfelület meghatározására, 6 az üzemanyagtartályok, palackok veszélyeztetettségére, 7 a fedélzeten levő fel nem robbant robbanóeszközökre, lőszerekre.

22 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A felderítés A felderítés folyamatosan terjedjen ki az alábbi veszélyforrásokra 1 repülőgép típusa (polgári, katonai), 2 fegyverzet (robbanásveszély), 3 hajtóművek (gyújtóképes hőmérséklet), 4 szárnyak (üzemanyagfolyás, tűz), 5 futóműgondolák (hidraulika folyadék tűz). Katonai rendeltetésű, valamint veszélyes anyagot, vegyszereket szállító légi járművek esetében a helyszínt fokozott gondossággal, fegyverzettel rendelkező légi járművet pedig csak oldalról szabad megközelíteni (ezzel együtt számítani kell a fegyverzet bármely irányba történő veszélyeztetésével).

23 A követő csoport egységei a felállítási helyük mellett elhaladó (jelzett) repülőgép elhaladása után azonnal kezdjék meg a gép követését. A pálya szélességének kihasználásával ügyelni kell arra, hogy a hajtómű hatáskörzetén belül ne tartózkodjon gépjármű. A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A beavatkozás A várt leszállás helyszínén a tűzoltásvezető a leszállási iránynak megfelelően két csoportot szervezzen, amelyek felállítási helyét a taktikai, illetve a repülő leszállásánál bekövetkezhető körülmények figyelembevételével kell meghatározni. 1 Első csoport a légi járművet szemből támadó a főerők (speciális habbaloltók, nagy oltóteljesítményű és tartálykapacitású szerek, porraloltók); 2 Második csoport a légi járművet kísérő, hátulról támadó, követő egységek (kisebb kapacitású, oltóanyaggal rendelkező szerek).

24 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A beavatkozás A tűzoltásvezető intézkedjen a sérült személyek mentésére és az égő roncsok oltására. Az egységek felállítási helyét úgy kell meghatározni, hogy a viszonylag nagy sebességgel történő leszálláskor számítani kell arra, hogy a gép oldalra,,kitörhet''. A szerek működési helyét az alábbi szempontok figyelembevételével úgy kell meghatározni, hogy a beavatkozás során szükségszerű helyváltoztatás lehetősége biztosított legyen. Számítani kell arra, hogy 1 megváltozhat a szél iránya, 2 a szétfolyó üzemanyag meggyulladhat, 3 vissza kell vonni az erőket, eszközöket a tűz visszagyulladása miatt, 4 katonai gép fegyverzetét elérheti a tűz és azt aktivizálhatja, 5 a beavatkozást szél felőli oldalról kell végezni.

25 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A beavatkozás Szükség esetén (ködben vagy egyéb okból fennálló rossz látási viszonyok miatt), a tűzoltásvezető intézkedjen arról, hogy egy vagy több személy, gyalogosan haladjon a szerek előtt, biztosítva az akadályok kikerülését. A tűzoltásvezető tartson folyamatos kapcsolatot a légiirányítással (amennyiben van ilyen feladatot ellátó személy, illetve erre a lehetőség adott), de mindenképp legalább konzultáljon a repülőtér légirányításával. A beavatkozás során koncentráltan a géptörzs védelmére kell törekedni. Több darabra szakadt géptörzs esetén az erőket meg kell osztani. A tűz oltásával egy időben meg kell kezdeni az életmentést, biztosítani a menekülési útvonalakat. Csomagtér Airbus 320

26 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A beavatkozás A tűzoltásvezető a beavatkozás eredményessége érdekében, fokozott figyelemmel legyen az alábbi légi jármű szerkezeti sajátosságokra 1 alkáli fémötvözetekből készült félhéj, önhordó szerkezet, 2 különböző helyeken nagymennyiségű éghető folyadékok, 3 nagy nyomás alatt lévő ( bar) hidraulikus csővezetékek, 4 forgó, csukló, mozgó alkatrészek, 5 a gép teljes terjedelmében bárhol előforduló feszültség alatt lévő elektromos vezetékek. Boeing 737 csomagtere A légi jármű tüzének eloltása érdekében törekedni kell a kombinált oltási módok alkalmazására.

27 A beavatkozás A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A tűzoltásvezető elsődleges feladatai közé tartozik a veszélyes zóna kijelölése, a repülőgép esetlegesen kibocsátott vészcsúszdáinak védelméről, illetve a menekülésre, mentésre használható nyílások, útvonalak a megközelíthetőségéről (füst- és lángmentesség ) történő gondoskodás. A tűzoltásvezető intézkedjen a terület lezárására olyan mértékben, hogy a mentés, tűzoltás a lehetőségek szerint zökkenőmentesen végrehajtható legyen, de le kell zárni a területet legalább a légi jármű első földet érési helyétől a teljes megállásig tartó terület minimum 500 m-es körzetében. Határozza meg a lezárt területen tartózkodók, belépésre jogosultak körét. Jelölje ki azt a területet (helyet), ahol a kimenekített személyek átadásra kerülnek a közreműködő mentő erőknek. Biztosítsa a repülőesemény vizsgálóinak tevékenységét.

28 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A beavatkozás Az oltóanyagot úgy kell beosztani, hogy az életmentés (utasok, személyzet) kimentésének befejezéséig elegendő legyen. Habbal oltásnál a nemzetközi légi forgalomba kapcsolt repülőtereken az ICAO 14 ANNEX-ban meghatározott oltóanyag felhasználásával, az oltási időt 3 perces időtartammal, a haboldat intenzitást a gyártó által megadott érték 1,5-szeresével kell biztosítani. Az épületre, építményre zuhant vagy repülés közben felrobbant légi jármű földre hulló részeit az adott terület, létesítmény tüzével együtt kell oltani.

29 A JÁRMŰVEK TÜZEINEK OLTÁSA A beavatkozás A törzsbe történő behatolás előtt a légi jármű sajátosságokat figyelembe véve, fel kell becsülni a géptörzs állapotát, állékonyságát. Vizsgálni kell a törzs és a burkolat roncsolódásának mértékét, a tűz hatása által előidézett elszíneződést. A behatolásra lehetőség szerint a szélfelőli oldalon lévő természetes nyílásokat kell használni, nyitni. Amennyiben bontást kell alkalmazni, törekedni kell a megjelölt vészvágati helyeken történő vágásra. Ha nincs jelölés, lehetőség szerint a törzs felsőrész középvonalánál, az ablakoknál vagy ezek között, a szék karfa szint és a kalaptartó szint közötti területen kell a behatolást végrehajtani. A törzsbe behatoló mentő személyek minden esetben kötelesek légzőkészüléket használni.

30 Ismertesse a közlekedk zlekedési jármj rművek veszélyforr lyforrásait tűzkeletkezt zkeletkezés s szempontjából l! Elektromos berendezések: szikraképz pződés, túlmelegedés. Üzemanyagtartály, ly,üzemanyag-ellátó rendszer: A tele tank égni, az üres robbanni képes. k Gumiabroncsok: gumiabroncsok túlhevűlneklnek

31 A közlekedk zlekedési jármj rművek tűzoltása az éghető anyag eltávol volítása a tűztt ztérből.. Rakományok megbontása, pótkocsjk leakasztása sa stb. Ez a módszer m azonban nem mindig, illetve nem minden esetben alkalmazható; az égési hőmérsh rséklet csökkent kkentése hűtéssel h érhető el.. VégezhetV gezhető habbal vagy vízzel, v az adott tűzeset t sajátoss tosságaitól l függf ggően; az oxigén n elzárása törtt rténhet letakarással, felhígítással vagy kemoaktív anyag bevetésével vel (pl.: N2, CO2). a gyújt jtási aktivitás s letörése a legeredményesebben, oltópor alkalmazásával törtt rténhet

32 A közlekedk zlekedési jármj rművek tűzoltása Személyeket száll llító járművek személyg lygépkocsik, autóbuszok, erre kialakított tehergépkocsik tüzeinek oltása során n első feladat az élet mentése.

33 A közlekedk zlekedési jármj rművek tűzoltása 700 K K feletti lobbanáspont spontú termékek (pakura, bitumen stb.) tüze t porlasztott vízsugv zsugárral is olthatók. Az oltást és s a környezet k védelmv delmét t a nagy égési hőmérsékletre ( K), és s nagy lángmagasságra gra való tekintettel kell megszervezni. A hűtést h az oltás s után n mindaddig folytatni kell, amíg a felmelegedett felületek letek visszagyulladást st már m r nem idézhetnek elő. Reakcióképes hőfejlesztő, hőelvonó,, erősen párolgó,, maró vegyi anyagok száll llításánál keletkező tüzek oltását, t, oltóporral vagy filmképz pző szintetikus oltóanyagokkal lehet végezni. v

34 A következk vetkezőkben kben ismerkedjünk meg a cseppfolyós, s, mélyhűtött tt etilén n száll llításával kapcsolatos tudnivalókkal Az etilén 104 C C forrpontú, 16 C lobbanáspont spontú,, az A tűzveszélyességi osztályba tartozó,, nagyon gyengén édeskés szagú,, színtelen gáz g z vagy folyadék. A szabadba jutva igen gyorsan gáz g halmazállapotba llapotba megy át. A gáz g z nyomásának nak csökken kkenésekor nagyon gyorsan, nagymennyiségű hideg köd k és s robbanóképes keverék k keletkezik, amely messze szétterjed. A köd d a levegőnél l nehezebb, a talaj szintjén marad. Vízzel V csak igen kismért rtékben elegyedik.

35 cseppfolyós, s, mélyhm lyhűtött tt etilén Az etilén n bármely b nyomáson csak 9,2 C hőmérsékletig marad folyékony. Ha a tartályh lyhőmérséklet emelkedik, az etilén n gázfg zfázisba zisba megy át, ilyenkor a biztosító szelepeken a tartályb lyból eltávozik A veszélyk lykörzetben a gépeket g le kell állítani, a gyújt jtást ki kell kapcsolni, a dohányz nyzás s tilos, a nyílt lángot el kell oltani. Gyújt jtószikrát t okozó Villamos berendezés, kapcsoló nem működhet. m Légzőkészüléket és s védőruhv ruházatot kell viselni.

36 cseppfolyós, s, mélyhm lyhűtött tt etilén Amíg g a szivárg rgás s helyét t el nem zártz rták, a lángot l nem szabad eloltani, mert a környezetk rnyezetében robbanásvesz sveszélyes koncentráci ció alakul ki. A nyílás lezárása után n a kezdeti tűz t z porral vagy szén-dioxiddal, a kiterjedt tűz t z porlasztott vagy kötött k tt vízsugv zsugárral oltható.. A tartály szigetelésének külsk lső burkolatát t a tűz t z melegítő hatása ellen porlasztott vagy kötött k tt vízsugv zsugárral kell hűteni és s lehetőség g szerint a veszélyeztetett zónából z l ki kell vontatni. Vigyázat! A küls k lső burkolat és s az alatta levő szigetelés megsérülése se esetén n a mélyhm lyhűtött tt anyagot tartalmazó tartály felület letét t a sugár r már m r nem hűti, h hanem a több t mint száz z fok hőmérsh rsékletkülönbség g miatt fűti! f Az etilénki nkiáramlás s körzetk rzetében minden mélyen m fekvő helyet légmentesen l el kell zárni, z különös k s tekintettel a lakó és s ipari negyedekre. A veszélyeztetett területet ki kell üríteni.

37 A közlekedk zlekedésben résztvevr sztvevő járművek csoportosítása, sa, tűzoltótaktikaitaktikai jellemzésük. Közúti jármj rművek: személyg lygépjárművek, motorkerékp kpárok autóbuszok tehergépj pjárművek, jármj rműszerelvények Kötött tt pályp lyás s közlekedk zlekedés s jármj rművei: Vasúti jármj rművek: - gőzmozdonyok - dízel mozdonyok - villanymozdonyok - vasúti kocsik metró szerelvények villamosok trolibuszok

38 A közlekedk zlekedésben résztvevr sztvevő járművek csoportosítása, sa, tűzoltótaktikaitaktikai jellemzésük. Vízi közlekedk zlekedés járművei: - kishajó - csónak - komp - tengeri hajó úszó munkagépek úszóművek Légiközlekedés gépei: repülőgépek: pek: - vitorlázó - sport - kis utasszáll llító - nagy utasszáll llító - teherszáll llító - katonai, harci - mezőgazdas gazdaságigi helikopterek: - katonai - mentő - mezőgazdas gazdaságigi

39 Kötöttpályás s jármj rművek csoportosítása, sa, tűzoltt zoltó- taktikai jellemzése. mozdonyok: - gőz - dízel - villany vasúti kocsik: személysz lyszállító: belforgalmú büfé háló poggyász posta komfort teher: normál építésű fedett különleges építésű fedett normál építésű nyitott különleges építésű nyitott pőre tartály

40 A diesel-vontat vontatójárművek tűzveszt zveszélyforrásai Éghető anyagok: fa,festék,habgumi,b k,habgumi,bőr,vászon, zsír,gumi,g r,gumi,gázolaj,kenőolaj

41 A diesel-vontat vontatójárművek tűzveszt zveszélyforrásai Tüzelőanyag-ellátási rendszer Kenőolaj csővezet vezeték k meghibásod sodásasa Villamos berendezések meghibásod sodásasa Mechanikus súrls rlódás, alkatrészt sztörés M 44 diesel mozdony film!

42 A diesel-vontat vontatójárművek tűzveszt zveszélyforrásai

43 A diesel-vontat vontatójárművek tűzveszt zveszélyforrásai

44 Villamos mozdonyok tűzvt zvédelme A villamos felső vezetékr kről l az áramszedőn és főmegszakítón n keresztül érkező 25 kv-os feszülts ltségű energiát t a transzformátor tor 1000 V-os feszülts ltségűre alakítja. Állomáson az égő kocsival elfoglalt vágánytv nytól l mindkét irányban 5 5 vágány v felsővezet vezetékét Kétvágányú nyílt pályp lyán n tűzoltt zoltás s esetén n mindkét t vágány v felsővezet vezetékét feszülts ltségmentesíteniteni és s földelni f kell!

45 Villamos mozdonyok tűzvt zvédelme

46 Vízi jármj rművek csoportosítása, sa, tűzoltt zoltó- taktikai jellemzése A hajókat több t szempontból csoportosíthatjuk: thatjuk: gépüzeműekek gépüzem nélkn lküliek. liek. Rendeltetésük k szerint lehetnek: áruszállítók személysz lyszállítók vontató és s jégtj gtörők Az áruszállítókat csoportosíthatjuk: thatjuk: tengerjárók Duna-tenger járókj áruszállító uszályok (nyitott, zárt) z önjáró uszályok (nyitott, zárt) z éghető folyadékot száll llító tankuszályok A személysz lyszállító hajókat csoportosíthatjuk: thatjuk: távolsági átkelő sétahajó vízibusz szárnyashaj rnyashajó Egyéb b vízi v létesl tesítmények: kikötőpontok kotróhaj hajók daruk üdülőhajók kompok sport vízilétesítmények raktárhaj rhajók különböző úszóművek

47 A tűzterjedt zterjedés s szabályai, sajátoss tosságai Miután n a hajók általában több t szintűek és s az alsóbb részek megfelelő szellőztet ztetéséről l is gondoskodni kell, ezért sok szellőző kürtőt építenek be. A hajó minden helyiségéből l vagy önálló,, vagy egy-egy részről l közös k s szellőzőcsatorna vezet ki, ami a tűz t terjedésének ideális körülmk lményeket biztosít. t.

48 A tűzterjedt zterjedés s szabályai, sajátoss tosságai A tűz t z terjedését t nagymért rtékben befolyásolhatja az is, hogy régi r gyárt rtású utasszáll llító vagy áruszállító hajóról van szó. A régi r hajótípusokn pusoknál l ugyanis a fedélzeteket elválaszt lasztó födémek fából, f míg m g a modern építésűeknél l ez az elválaszt lasztás s már m r fémbf mből l készk szült. A tűz t z terjedése mindkét t esetben rendkívül l gyors, de a faszerkezetű fedélzetk lzetközöknél l még m g a leszakadás s veszélye is fennáll. A fémbf mből l készk szült elválaszt lasztások sok viszont rendkívül l jól j vezetik a hőt. h

49 A tűzterjedt zterjedés s szabályai, sajátoss tosságai A tűz t z fejlődését t nagymért rtékben befolyásolja az is, hogy a hajón n milyen anyagot száll llítanak, és milyen módon m törtt rtént annak elhelyezése (zsákokban, ömlesztve, ládázva l stb.) Különösen a veszélyes rakományt száll llító hajók tüzei okozhatnak nehézs zséget A tűz t z terjedését t előseg segíti az, hogy hajó égése esetén n nagymennyiségű hő szabadul fel, ami általában megreked a hajótérben és s a többi t helyiségben. Jelentős s tehát t a képzk pződő hőkoncentráció. Flottilla film!

50 A vízbv zből l (jégr gről) törtt rténő személyment lymentés, beavatkozás s a vízi v jármj rmű balesetnél Az esemény jelzésének vételekor v a TűzoltT zoltási Szabályzatban meghatározott adatokon túl t l kiegész szítő adatokat is kell kérni k 1 a mentendő személy( ly(ek) ) számáról, helyzetéről l (a víz v z sodrási si iránya, nya, a parttól l való távolság), 2 vízi v jármj rmű balesetnél l a jármj rmű mozgásáról, a jármj rmű helyzetéről (dőlés, merülés, került lt-e e veszélyes anyag a vízbe v stb.). A mentést lehetőleg leg a tűzoltt zoltóság g rendszeresített vízi v jármj rművével vel kell végrehajtani.

51 A riasztást st valamennyi rendelkezésre álló mentőfelszerel felszereléssel, ssel, az eszközök k (mentőöv, mentőmell mellény, bólyák,, kötelek k stb.) készenlétbe helyezésével kell elrendelni. A vízbv zből l a mentést vagy víz v z (jég) közelk zelében végzett v tűzoltt zoltói i munkát elsősorban sorban eszközzel zzel kell végrehajtani, v végsv gső esetben úszni jól j l tudó, mentőmell mellényt viselő és s kötélbiztosk lbiztosítással ssal ellátott, mentésre kiképzett tűzoltt zoltó(k) is végezheti(k). v A feladat végrehajtv grehajtására ra adott utasítással ssal egyidejűleg meg kell határozni a mentés s módjm dját, valamint a biztosítás s feltételeit. teleit. A mentést végzv gzőknek tűzoltt zoltósisakot, mászóövet,, csizmát, védőruhv ruhát nem szabad viselni, az évszaktól l (időjárási viszonyoktól) függf ggően a mentésvezet svezető további könnyk nnyítést vagy további felszerelést st is határozzon meg.

52 A vízbv zből l törtt rténő személyment lymentést a mentést végzv gző személyre legkisebb veszélyt jelentő módon kell végrehajtani. A mentendő személy megközel zelítését, t, megfogását t (haj-,, fejfogás, egykarú hónaljfogás s stb.) és a kiemelését t határozott mozdulatokkal kell végrehajtani. v A jégrj gről l törtt rténő személyment lymentés s lehetőleg leg vízi v jármj rmű igénybev nybevételével törtt rténjen. njen. Ha vízi v jármj rmű nem áll rendelkezésre a mentést csak a feltételek telek (létr trák, tömlőtutaj, pallók, kötelek) k megléte után, a mentést végző tűzoltó biztonságának nak szem előtt tartásával kell végrehajtani.

53 Jégről l személyment lymentést - a feltételek telek biztosítása sa után - helikopter igénybev nybevételével is végre v lehet hajtani. Vízi jármj rmű balesetnél l a mentést, illetve a segíts tségnyújtást a hajó parancsnokával együttm ttműködve kell végrehajtani. v A vízi v jármj rmű balesetéről, l, ha a vízbe v veszélyes anyag került a lehető legrövidebb időn n belül értesíteni teni kell az illetékes vízügyi, v vízirendészeti és s a környezetvk rnyezetvédelmi szerveket. Jégről mentés, film!

54 Köszönöm m a figyelmet!

Hallgatók a Tudomány Szolgálatában

Hallgatók a Tudomány Szolgálatában MŰSZAKI KATONAI KÖZLÖNY a MHTT Műszaki Szakosztály és a ZMNE folyóirata XXI. évfolyam, különszám, 2011.december ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM VÉDELMI IGAZGATÁS SZAK A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat

Részletesebben

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 42/2012. számú I N T É Z K E D É S E

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 42/2012. számú I N T É Z K E D É S E BM ORSZÁGOSKATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ 42/2012. számú I N T É Z K E D É S E A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzoltás-taktikai Szakutasításáról

Részletesebben

melléklet a 124/2011. sz. BM OKF Főig. Int.-hez MŰSZAKI MENTÉSI MŰVELETI SZAKUTASÍTÁS

melléklet a 124/2011. sz. BM OKF Főig. Int.-hez MŰSZAKI MENTÉSI MŰVELETI SZAKUTASÍTÁS melléklet a 124/2011. sz. BM OKF Főig. Int.-hez MŰSZAKI MENTÉSI MŰVELETI SZAKUTASÍTÁS 1 I. fejezet 1. Általános előírások 1.1. E szakutasítás fejezeteinek előírásait a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési

Részletesebben

Tiszavárkony Község Önkormányzat. Tűzvédelmi szabályzata

Tiszavárkony Község Önkormányzat. Tűzvédelmi szabályzata Tiszavárkony Község Önkormányzat Tűzvédelmi szabályzata A tűzvédelmi szabályzat meghatározására a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. Törvény 18, valamint

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Neszmély Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Tűzvédelmi Szabályzat 2011. december 20. Elfogadásra került a /2011. (XII. 19.) Kt. sz. határozattal HATÁLYBALÉPÉS SZABÁLYAI A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN

FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN Általános előírások A veszélyes anyagok azok a külön jogszabályban meghatározott anyagok, amelyek hatásukat kifejtve halált,

Részletesebben

BAKONYPÖLÖSKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 8/1997.(IV. 28.) rendelete

BAKONYPÖLÖSKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 8/1997.(IV. 28.) rendelete BAKONYPÖLÖSKE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/1997.(IV. 28.) rendelete a közterület-használatról és a közterület használati díj megállapításáról (módosítással egybefoglalva és lezárva:2005.

Részletesebben

ENYING VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/1999. (V. 10.) SZ. RENDELETE A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL

ENYING VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/1999. (V. 10.) SZ. RENDELETE A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL Egységes szerkezetben az 5/2015. (III. 26.) önkormányzati rendelettel bezárólag ENYING VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 11/1999. (V. 10.) SZ. RENDELETE A KÖZTERÜLET-HASZNÁLAT HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL Enying Város

Részletesebben

Csoportosítsa és jellemezze a veszélyes anyagokat!

Csoportosítsa és jellemezze a veszélyes anyagokat! Csoportosítsa és jellemezze a veszélyes anyagokat! Ismertesse a tűzoltó anyagok veszélyes reakcióit veszélyes anyagokkal! A veszélyes anyagok csoportosítása: MIÉRT VAN SZÜKSÉG A VESZÉLYES ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSÁRA???

Részletesebben

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA A tűz elleni védekezésről szóló 1996. évi XXXI. törvény 19. (1) bekezdésében, a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 33/1999. (IX.24.) BM rendelettel módosított 30/1996. (XII.6.) BM sz. rendeletben

Részletesebben

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK. készítette:

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK. készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. - 1 - TŰZRIADÓ TERV TŰZRIADÓ TERV A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a PP CENTER

Részletesebben

Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet

Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet 1119 Budapest, Etele út 65. Készítette: Csizmadia László tűzvédelmi előadó (IV-265/2006.) Novo Pyro-Controll Kft. 2013. május 22. A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA

Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA FALUHÁZ ÉS AZ ORVOSI RENDELŐBEN MŰKÖDTETETT VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT

Részletesebben

MHK adatbázis Jogszabály szöveg. 1/2003. (I. 9.) BM rendelet 2003. február 8. - Lekérdezés ideje: 2006. március 27.

MHK adatbázis Jogszabály szöveg. 1/2003. (I. 9.) BM rendelet 2003. február 8. - Lekérdezés ideje: 2006. március 27. MHK adatbázis Jogszabály szöveg 1/2003. (I. 9.) BM rendelet 2003. február 8. - Lekérdezés ideje: 2006. március 27. (C)1992-2001. Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. 1/2003. (I. 9.) BM rendelet atűzoltóság

Részletesebben

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011.

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól II. RÉSZ Közúti jelzések A rendőr

Részletesebben

20/1994.(07.04.) Kgy. sz. rendelet 1. A közterület használatáról és a közterülethasználati díjról egységes szerkezetben

20/1994.(07.04.) Kgy. sz. rendelet 1. A közterület használatáról és a közterülethasználati díjról egységes szerkezetben 20/1994.(07.04.) Kgy. sz. rendelet 1 A közterület használatáról és a közterülethasználati díjról egységes szerkezetben A rendelet hatálya 1.. 2 E rendelet hatálya kiterjed a./ a közhasználatra szolgáló

Részletesebben

SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYAHÁLÓZATOK SZOLGÁLATI UTASÍTÁSA. Hatálybalépés időpontja: 20... hó..nap.

SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYAHÁLÓZATOK SZOLGÁLATI UTASÍTÁSA. Hatálybalépés időpontja: 20... hó..nap. SCVPSZU Sajátcélú Vasúti Pályahálózatok Szolgálati Utasítása 1/151 SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYAHÁLÓZATOK SZOLGÁLATI UTASÍTÁSA Hatálybalépés időpontja: 20... hó..nap. JÓVÁHAGYTA A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG

Részletesebben

Tiszavárkony Község. Tűzvédelmi szabályzata

Tiszavárkony Község. Tűzvédelmi szabályzata Átdolgozásra került: 2008 november 10. Tiszavárkony Község Önkormányzat Tűzvédelmi szabályzata A tűzvédelmi szabályzat meghatározására a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) 23. -ának (3) bekezdésében

Részletesebben

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K Budapest XVIII.-ker. Lakatos úti 2. sz. Lakásszövetkezet 1184 Budapest, Lakatos út 32. Tel.: +36 1 295 12 77 vezetoseg2szlakszov@digikabel.hu www.lakatosszovetkezet.hu. T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á

Részletesebben

A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA

A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA Általános előírások A bejelentett gázömlés, baleset, tűzeset során szakemberek igénybevételével lehetőség szerint

Részletesebben

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011. (IX.14.) önkormányzati rendelete

Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011. (IX.14.) önkormányzati rendelete Sajóbábony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011. (IX.14.) önkormányzati rendelete a közterület használatáról a módosításokkal egységes szerkezetben Sajóbábony Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

I. fejezet Általános rendelkezések

I. fejezet Általános rendelkezések Lócs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (I.22.) önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Lócs Község

Részletesebben

PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T É N E K./2014(...) önkormányzati rendelete

PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T É N E K./2014(...) önkormányzati rendelete PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T É N E K./2014(...) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Pereszteg Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

Felsőpakony Község Önkormányzatának 8/2008. (X. 29.) számú rendelete a közterületek használatáról és használatuk rendjéről.

Felsőpakony Község Önkormányzatának 8/2008. (X. 29.) számú rendelete a közterületek használatáról és használatuk rendjéről. Felsőpakony Község Önkormányzatának 8/2008. (X. 29.) számú rendelete a közterületek használatáról és használatuk rendjéről. Felsőpakony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület)

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2112 Veresegyház, Fő út 106. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. KÉSZÍTETTE: NAS Kft. VERESEGYHÁZ TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS KÖTELEZETTSÉGEK 3. 1. A jogalapja 3. 2. A Szabályzat célja 3. 3. Hatályba lépés 4.

Részletesebben

Tetétlen Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2006. (I.18.) ÖKT. rendelete

Tetétlen Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2006. (I.18.) ÖKT. rendelete Tetétlen Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2006. (I.18.) ÖKT. rendelete A közterület használatáról Tetétlen Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közterület használat és igénybevétel szabályozására

Részletesebben

Műszaki Előírások 3. KÖTET

Műszaki Előírások 3. KÖTET A Budapesti villamos és trolibusz járműfejlesztés I. ütem c. projekt Európai Uniós társfinanszírozás ú projekt részeként Alacsonypadlós villamos beszerzéséhez kapcsolódó infrastruktúra megvalósításához

Részletesebben

SZOLGÁLATI SZABÁLYZATA

SZOLGÁLATI SZABÁLYZATA Országos Polgárőr Szövetség SZOLGÁLATI SZABÁLYZATA 2016. ELFOGADVA: AZ OPSZ 2012. MÁRCIUS 23-AI ELNÖKSÉGI ÜLÉSÉN HOZOTT, ELN/ 6/2012. SZÁMÚ HATÁROZATÁVAL MÓDOSÍTVA: AZ OPSZ 2016. FEBRUÁR 19-EI ELNÖKSÉGI

Részletesebben

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Mozdonyvezetők részére

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Mozdonyvezetők részére SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések Mozdonyvezetők részére Milyen esetben kell alkalmazni a Sajátcélú Vasúti Pályahálózatok Szolgálati Utasításának vonatkozó előírásait?

Részletesebben

Felsőnyék Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2010. (XI. 26.) sz. rendelete az ivóvíz szolgáltatás díjának megállapításáról

Felsőnyék Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2010. (XI. 26.) sz. rendelete az ivóvíz szolgáltatás díjának megállapításáról Felsőnyék Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2010. (XI. 26.) sz. rendelete az ivóvíz szolgáltatás díjának megállapításáról Felsőnyék Község Önkormányzati Képviselő-testülete az árak megállapításáról

Részletesebben

Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testületének../2015. (...) önkormányzati rendelete A közterületek használatának rendjéről

Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testületének../2015. (...) önkormányzati rendelete A közterületek használatának rendjéről Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testületének../2015. (....) önkormányzati rendelete A közterületek használatának rendjéről Rétság Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A

T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A Rendezvényszervező: Brightly Kft. Cím: 1143 Budapest, Ilka utca 50. Ügyvezető: Kulicz Gábor DUNAI REGATTA 2016. május 07., 00:00 2016. május 08., 03:30 T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A 2016 1

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára 2015 A Nemzeti Közlekedési Hatóságról (továbbiakban: NKH) szóló 263/2006. (XII. 20.) Korm.

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK. A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG TANTERVI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A C kategóriás járművezető-képző tanfolyamok számára 2013 A Nemzeti Közlekedési Hatóságról (továbbiakban: NKH) szóló 263/2006. (XII. 20.) Korm.

Részletesebben

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Kocsirendezők részére

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Kocsirendezők részére SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések Kocsirendezők részére Milyen esetben kell alkalmazni a Sajátcélú Vasúti Pályahálózatok Szolgálati Utasításának vonatkozó előírásait?

Részletesebben

Vegyipari tüzek t. zoltása II. Porrobbanás

Vegyipari tüzek t. zoltása II. Porrobbanás Vegyipari tüzek t tűzoltt zoltása II. Porrobbanás A porok fogalma, jellemzésük Por: Minden szerves, szervetlen vegyület, anyag őrléssel, osztályoz lyozással, vagy más m módon keletkezett frakcióinak inak

Részletesebben

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben

E.1. SZ. UTASÍTÁS A MOZDONYSZEMÉLYZET RÉSZÉRE I. RÉSZ

E.1. SZ. UTASÍTÁS A MOZDONYSZEMÉLYZET RÉSZÉRE I. RÉSZ E.1. MÁV Zrt. 1/50 MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZRT. E.1. SZ. UTASÍTÁS A MOZDONYSZEMÉLYZET RÉSZÉRE I. RÉSZ Hatálybalépés időpontja: 201.év.hó.nap Változatszám: 1 2/50 MÁV Zrt. E.1. JÓVÁHAGYTA A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI

Részletesebben

Hallgatók a Tudomány Szolgálatában

Hallgatók a Tudomány Szolgálatában MŰSZAKI KATONAI KÖZLÖNY a MHTT Műszaki Szakosztály és a ZMNE folyóirata XXI. évfolyam, különszám, 2011.december ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM VÉDELMI IGAZGATÁS SZAK A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat

Részletesebben

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK CSERETELEP

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK CSERETELEP 1. Hogyan változott meg 2012. január. 01. - től a Katasztrófavédelem szervezete és milyen új ellenőrzési hatáskörei keletkeztek? 2012. január 01. hatállyal módosult a tűz elleni védekezésről, a műszaki

Részletesebben

REPÜLŐTÉRI TŰZOLTÓ SZERVEZETEK FELADATRENDSZERE

REPÜLŐTÉRI TŰZOLTÓ SZERVEZETEK FELADATRENDSZERE Dr. Csutorás Gábor REPÜLŐTÉRI TŰZOLTÓ SZERVEZETEK FELADATRENDSZERE A NATO csatlakozás után a szabványosítási egyezményeket figyelembe véve újrafogalmazásra kerültek a katonai repülőtéri tűzoltó alegységek

Részletesebben

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4.

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. április 16. BEVEZETÉS A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

Somoskőújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2007. (I. 12.) SKt. sz. rendelete a közterület használat szabályairól

Somoskőújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2007. (I. 12.) SKt. sz. rendelete a közterület használat szabályairól Somoskőújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2007. (I. 12.) SKt. sz. rendelete a közterület használat szabályairól Somoskőújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány

Részletesebben

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft.

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. április 20. BEVEZETÉS A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

6. Ismertesse a tűzoltás módjait és a kézi tűzoltó készüléket! Tűzoltás eredményessége függ: - a tűzeset körűlményétől - a tüzet észlelő személy

6. Ismertesse a tűzoltás módjait és a kézi tűzoltó készüléket! Tűzoltás eredményessége függ: - a tűzeset körűlményétől - a tüzet észlelő személy 6. Ismertesse a tűzoltás módjait és a kézi tűzoltó készüléket! Tűzoltás eredményessége függ: - a tűzeset körűlményétől - a tüzet észlelő személy gyorsaságától, határozottságától - tűzjelzés eredményességétől

Részletesebben

RÁBAKECÖL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2013. (XII.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL

RÁBAKECÖL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2013. (XII.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL RÁBAKECÖL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2013. (XII.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL Rábakecöl Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján A kiállítás kelte: 2008. március 20. *1. A készítmény és

Részletesebben

szerződést kötött a szolgáltatóval, melynek megnevezését és adatait (a továbbiakban: közszolgáltató) az 1. melléklet tartalmazza.

szerződést kötött a szolgáltatóval, melynek megnevezését és adatait (a továbbiakban: közszolgáltató) az 1. melléklet tartalmazza. Sukoró Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2014. (III. 19.) önkormányzati rendelete a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Sukoró Község Önkormányzat

Részletesebben

SOMOGYCSICSÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

SOMOGYCSICSÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK SOMOGYCSICSÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK A környezetvédelem és az állattartás helyi szabályairól szóló többször módosított 9/2004.(V.5.) önkormányzati rendelet EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALVA

Részletesebben

Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtest,iletének. a hulladékgazdálkodás, a köztisztaság és 11 "'... -

Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtest,iletének. a hulladékgazdálkodás, a köztisztaság és 11 '... - l Beremend Nagyközség Önkormányzat Képviselőtest,iletének 2/2015. (l. 21.) önkormányzati rendelete j. a hulladékgazdálkodás, a köztisztaság és 11 "'.... - ; :,. j + ±'Llt,J...,;L- JJ,.. közterület használat

Részletesebben

Tahitótfalu Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 23/2000. (XII.08.) sz. rendelete a környezetvédelemről (egységes szerkezetben 2015.03.20.

Tahitótfalu Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 23/2000. (XII.08.) sz. rendelete a környezetvédelemről (egységes szerkezetben 2015.03.20. Tahitótfalu Községi Önkormányzat Képviselőtestülete 23/2000. (XII.08.) sz. rendelete a környezetvédelemről (egységes szerkezetben 2015.03.20.) Tahitótfalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete (a továbbiakban:

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzatának 14/2007.(III.29.) ÖK számú R E N D E L E T E

Mezőkövesd Város Önkormányzatának 14/2007.(III.29.) ÖK számú R E N D E L E T E Mezőkövesd Város Önkormányzatának 14/2007.(III.29.) ÖK számú R E N D E L E T E a közterület eltérő használatáról és a használat díjának meghatározásáról A Mezőkövesd Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero.

Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero. Pannon-Connection Bt. Víz és Környezet Mérnökiroda 9023 Győr, Álmos u. 2. Tel. fax: 96-411-009 E-mail: pc@rovacsgabor.axelero.net Megbízó: Tárkány Község Önkormányzata, 2945 Tárkány, Fő u. 144. Terv megnevezése:

Részletesebben

Lakossági tájékoztató IKR AGRÁR KFT. Hódmezővásárhely-Szikáncs

Lakossági tájékoztató IKR AGRÁR KFT. Hódmezővásárhely-Szikáncs IKR AGRÁR KFT. Hódmezővásárhely-Szikáncs 2016. május 29. Készítette: AGEL-CBI KFT. Verzió 1.0 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK... 3 1.1. NÖVÉVVÉDŐSZER RAKTÁR ADATA... 7 1.2. A RAKTÁRBÁZIS

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 31/2001. (VI. 01.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 31/2001. (VI. 01.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 31/2001. (VI. 01.) számú r e n d e l e t e a közterületek használatának, valamint a közutak nem közlekedési célú igénybevétele engedélyezésével kapcsolatos eljárásokról

Részletesebben

BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata

BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata Bevezetés Jelen szabályzat a BME Tűz- és Munkavédelmi szabályzatainak (MvSz) kiegészítéseként szolgál azzal a céllal, hogy a tanszéken felmerülő

Részletesebben

A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL SZÓLÓ 7/2005.(VIII.01.) RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL (EGYSÉGES SZERKEZET) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL

A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL SZÓLÓ 7/2005.(VIII.01.) RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL (EGYSÉGES SZERKEZET) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL 1 BELED NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2009. (III.02.) RENDELETE A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL SZÓLÓ 7/2005.(VIII.01.) RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL (EGYSÉGES SZERKEZET) Beled Nagyközség Önkormányzatának

Részletesebben

Heizler György tű. ezredes

Heizler György tű. ezredes Műemléképületekletek védelme a füst és a tűz, káros hatásait saitól Heizler György tű. t. ezredes A védelmi cél a biztonság, az élet és egészs szségvédelem + kulturális lis javak véd. v A tűzvt zvédelemi

Részletesebben

I. fejezet Közterületek használata

I. fejezet Közterületek használata Sásd Város Önkormányzata 4/2009.(III.27.) önkormányzati rendelete a közterületek rendjéről és a köztisztaságról 1 Sásd Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.

Részletesebben

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007.

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. --- 2 --- Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 2 A szabályzat

Részletesebben

Babits Mihály Kulturális Központ

Babits Mihály Kulturális Központ Babits Mihály Kulturális Központ Piactér F pavilon Készítette: Árendás László tűzvédelmi szaktanácsadó Dátum: 2015. november 30. 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA...

Részletesebben

Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2.

Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2. Győri Radnóti Miklós Általános Iskola Győr Nagy Jenő út 2. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Tartalom 1. Általános rendelkezések... 3 1.1. A szabályzat jogalapja:... 3 1.2. A tűzvédelmi szabályzat célja:... 3 1.3.

Részletesebben

Orosz Ádám. Munkavédelmi szabályzat

Orosz Ádám. Munkavédelmi szabályzat Orosz Ádám Munkavédelmi szabályzat TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...1 A SZABÁLYZAT HATÁLYA...3 SZABÁLYZAT CÉLJA...3 TERÜLETI HATÁLYA...3 SZEMÉLYI HATÁLYA...3 IDŐBENI HATÁLYA...4 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK, BESOROLÁSOK...4

Részletesebben

20/2006. (XII. 20.) Kt. rendelete 1. a közterület használatáról és az üzemképtelen járművek elhelyezésének rendjéről

20/2006. (XII. 20.) Kt. rendelete 1. a közterület használatáról és az üzemképtelen járművek elhelyezésének rendjéről UZSA TELEPÜLÉS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2006. (XII. 20.) Kt. rendelete 1 a közterület használatáról és az üzemképtelen járművek elhelyezésének rendjéről Uzsa Település Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

POLGÁRI VÉDELMI ÉS KATASZTRÓFAVÉDELMI ISMERETEK OKTATÁSI ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére

POLGÁRI VÉDELMI ÉS KATASZTRÓFAVÉDELMI ISMERETEK OKTATÁSI ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére POLGÁRI VÉDELMI ÉS KATASZTRÓFAVÉDELMI ISMERETEK OKTATÁSI ANYAGA Pedagógusok; gyakorlati oktatók; irodai alkalmazotti dolgozók részére A polgári védelemmel kapcsolatos intézkedések: Az 1949. évi genfi egyezmények

Részletesebben

A munkahely, és a környezet védelme.

A munkahely, és a környezet védelme. A munkahely, és a környezet védelme. Munkavédelem. A biztonságos és egészségre nem ártalmas, a dolgozó munkahelyét kímélő körülmények megteremtése. Balesetvédelem. Balesetnek nevezzük ha: az ember akaratától

Részletesebben

MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Mezőkövesd Város Önkormányzata a települési környezet védelme, ezen keresztül az emberek életminőségének javítása érdekében a település szabályozási

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 72/ 2001. ( 12.10.) sz. rendelete

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 72/ 2001. ( 12.10.) sz. rendelete Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 72/ 2001. ( 12.10.) sz. rendelete Pécs, Nagyárpádi városrész Kanizsai Dorottya úttól északra Kemény Zsigmond úttól nyugatra eső terület szabályozási tervének

Részletesebben

g) a bányafelügyelet hatósági hatáskörébe tartozó gázfogyasztó készülékekre, technológiákra.

g) a bányafelügyelet hatósági hatáskörébe tartozó gázfogyasztó készülékekre, technológiákra. 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

11/2013. (III. 21.) NGM

11/2013. (III. 21.) NGM 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

KRESZ módosítás 2010

KRESZ módosítás 2010 KRESZ módosítás 2010 A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1)

Részletesebben

A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS, KÖZTISZTASÁG ÉS AZ AVAR VALAMINT A KERTI HULLADÉKOK NYÍLTTÉRI ÉGETÉSÉNEK HELYI SZABÁLYAIRÓL

A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS, KÖZTISZTASÁG ÉS AZ AVAR VALAMINT A KERTI HULLADÉKOK NYÍLTTÉRI ÉGETÉSÉNEK HELYI SZABÁLYAIRÓL EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2014.(I.15.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS, KÖZTISZTASÁG ÉS AZ AVAR VALAMINT A KERTI HULLADÉKOK NYÍLTTÉRI ÉGETÉSÉNEK HELYI SZABÁLYAIRÓL

Részletesebben

TÁRSASHÁZRA VONATKOZÓ TŰZVÉDELMI HASZNÁLATI SZABÁLYZAT LAKÓK SZÁMÁRA VONATKOZÓ KIVONAT

TÁRSASHÁZRA VONATKOZÓ TŰZVÉDELMI HASZNÁLATI SZABÁLYZAT LAKÓK SZÁMÁRA VONATKOZÓ KIVONAT TÁRSASHÁZRA VONATKOZÓ TŰZVÉDELMI HASZNÁLATI SZABÁLYZAT LAKÓK SZÁMÁRA VONATKOZÓ KIVONAT 1. Tűzvédelem megvalósításáért felelős személyek jogai és kötelezettségei Lakók tűzvédelemmel kapcsolatos feladatai:

Részletesebben

Kövegy Község Önkormányzatának. 9/1991.(VIII.1)Ö.r. számú rendelete A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL

Kövegy Község Önkormányzatának. 9/1991.(VIII.1)Ö.r. számú rendelete A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL Kövegy Község Önkormányzatának 9/1991.(VIII.1)Ö.r. számú rendelete A KÖZTERÜLETEK HASZNÁLATÁNAK RENDJÉRŐL Egységes szerkezetben a 8/2008. /VI.25./ Ö.r. rendelettel. Kövegy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

a települési szilárd hulladék kezelésére szolgáló egyes létesítmények kialakításának és üzemeltetésének részletes műszaki szabályairól 1

a települési szilárd hulladék kezelésére szolgáló egyes létesítmények kialakításának és üzemeltetésének részletes műszaki szabályairól 1 5/2002. (X. 29.) KvVM rendelet Hatályos: 2013.09.04-2014.09.30 5/2002. (X. 29.) KvVM rendelet a települési szilárd hulladék kezelésére szolgáló egyes létesítmények kialakításának és üzemeltetésének részletes

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlés 57/1999. (XII.23.) Kgy rendelete a közterület-használat rendjéről (Egységes szerkezetbe foglaltan)

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlés 57/1999. (XII.23.) Kgy rendelete a közterület-használat rendjéről (Egységes szerkezetbe foglaltan) Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlés 57/1999. (XII.23.) Kgy rendelete a közterület-használat rendjéről (Egységes szerkezetbe foglaltan) Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2007. (II. 1.) önkormányzati rendelete a közterületek-használatáról. egységes szerkezetben

TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2007. (II. 1.) önkormányzati rendelete a közterületek-használatáról. egységes szerkezetben TAKSONY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2007. (II. 1.) önkormányzati rendelete a közterületek-használatáról egységes szerkezetben A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény

Részletesebben

Foltbenzin. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva)

Foltbenzin. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) A kiállítás kelte: 2011.02.2. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) Oldalszám: 1/10 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1. 1. Termékazonosító Az anyag/keverék

Részletesebben

Tárgy: H A T Á R O Z A T

Tárgy: H A T Á R O Z A T Ügyszám: Ügyintéző: mellék: 226/154 589-23/2015. Székelyhidi Ferenc/dr. Szeifert László Tárgy: Melléklet: A Nyírbátor, 0207/5 hrsz. alatt lévő regionális biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye

Részletesebben

A tételhez nem használható segédeszköz.

A tételhez nem használható segédeszköz. A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre. A szóbeli központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT (A Szervezeti és működési szabályzat 22. sz melléklete) Elfogadva: 2010. december 14. Módosítva: 2012. január 25., hatályba lép: 2012. január 27-én

Részletesebben

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 14/2004. (IV.30.) rendelete. a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről

Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 14/2004. (IV.30.) rendelete. a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről Balatonfüred Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2004. (IV.30.) rendelete a közterületek használatáról és a közterületek rendjéről Balatonfüred Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban:

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLÉGIUMOK TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLÉGIUMOK TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA KOLLÉGIUMOK TŰZVÉDELMI SZABÁLYZATA Dunaújváros 2014. 1. kiadás 0. módosítás 2 (27). oldal Dunaújvárosi Főiskolai Szenátusa a 44-2013/2014. (2014.04.01) sz. számú határozatával 2014.

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 23/2003. (XI. 21.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 23/2003. (XI. 21.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E Marcali Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 Hatályos: 2013. augusztus 16-tól MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 23/2003. (XI. 21.) Ö N

Részletesebben

10/2015. (IV. 30.), 3/2014. (II.28.), 13/2009. (XII. 17.) 10/2010. (V.27.) 9/2011. (IV.1.) 6/2012. (IV.10.) 14/2012. (XII.

10/2015. (IV. 30.), 3/2014. (II.28.), 13/2009. (XII. 17.) 10/2010. (V.27.) 9/2011. (IV.1.) 6/2012. (IV.10.) 14/2012. (XII. Erdőkertes község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (IV. 30.), 3/2014. (II.28.), 13/2009. (XII. 17.) sz., 10/2010. (V.27.) sz., 9/2011. (IV.1.) sz., 6/2012. (IV.10.) és 14/2012. (XII. 18.) számú

Részletesebben

1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: FOLTBENZIN Szénhidrogén keverék (ásványolaj), C 5 -C 10 CAS szám: 64742-89-8

1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: FOLTBENZIN Szénhidrogén keverék (ásványolaj), C 5 -C 10 CAS szám: 64742-89-8 Változat: 2 Felülvizsgálat: 2013.01.22. Kiadás kelte: 2012. 11. 29. Oldal: 1/12 1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Szénhidrogén keverék (ásványolaj), C 5 -C 10 CAS

Részletesebben

Dr. Varga Imre Kertész László

Dr. Varga Imre Kertész László Dr. Varga Imre Kertész László A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ KATASZTRÓFAVÉDELMI TAKTIKAI MÓDSZER KIDOLGOZÁSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SEVESO BESOROLÁSÚ IPARI LÉTESÍTMÉNYEKRE Az Európai Bizottság

Részletesebben

A MÁV NOSZTALGIA Kft. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA

A MÁV NOSZTALGIA Kft. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA A MÁV NOSZTALGIA Kft. SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI ÜZLETSZABÁLYZATA Tartalom BEVEZETÉS... 3 RÖVIDÍTÉSEK, FOGALMAK... 4 1. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT ALKALMAZÁSA... 6 1.1. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT HATÁLYA... 6 1.2. DÍJ ELLENÉBEN

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS TELEPÜLÉSRE DEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖVETELMÉ YEKRŐL [253/1997. (XII. 20.) KORM. RE DELET] OTÉK. I. Fejezet ÁLTALÁ OS RE DELKEZÉSEK (1.

AZ ORSZÁGOS TELEPÜLÉSRE DEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖVETELMÉ YEKRŐL [253/1997. (XII. 20.) KORM. RE DELET] OTÉK. I. Fejezet ÁLTALÁ OS RE DELKEZÉSEK (1. AZ ORSZÁGOS TELEPÜLÉSRE DEZÉSI ÉS ÉPÍTÉSI KÖVETELMÉ YEKRŐL [253/1997. (XII. 20.) KORM. RE DELET] OTÉK I. Fejezet ÁLTALÁ OS RE DELKEZÉSEK (1. ) Területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt,

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsga vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott témakörök mindegyikét tartalmazza. A tételhez használható

Részletesebben

Tűzvédelmi MINTA Szabályzat Lakásszövetkezet/Társasház/Garázsszövetkezet/Üdülőszövetkezet neve, címe:.

Tűzvédelmi MINTA Szabályzat Lakásszövetkezet/Társasház/Garázsszövetkezet/Üdülőszövetkezet neve, címe:. Tűzvédelmi MINTA Szabályzat Lakásszövetkezet/Társasház/Garázsszövetkezet/Üdülőszövetkezet neve, címe:. (lakás-, garázs-, üdülőszövetkezet továbbiakban lakásszövetkezet esetében a megszólítás:) Tisztelt

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 44/2000 (XII.27.) EüM, a 33/2004 (IV.26.) ESZCSM, a 26/2007 (VI. 7.) EüM, valamint az 1907/2006/EK rendelet alapján A kiállítás kelte: 2008. április 17. *1. A készítmény és

Részletesebben

BOJT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. JÚNIUS 13 -I RENDKÍVÜLI NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

BOJT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. JÚNIUS 13 -I RENDKÍVÜLI NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE BOJT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. JÚNIUS 13 -I RENDKÍVÜLI NYILVÁNOS ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Rendeletek: 8/2013. (VI. 14.) önkormányzati rendelet A közterület használat szabályairól és díjáról

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 1 / 11 2011.03.31. 21:09 A jogszabály mai napon hatályos állapota 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

Abony város területén végzett hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Abony város területén végzett hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Abony Város Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelete Abony város területén végzett hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról (egységes szerkezetben a 37/2014. (XII.16.)

Részletesebben

Téglás Városi Önkormányzat 2/2003. (I. 28.) TÖ sz. rendelete a közterületek használatának rendjéről és a köztisztaság fenntartásáról

Téglás Városi Önkormányzat 2/2003. (I. 28.) TÖ sz. rendelete a közterületek használatának rendjéről és a köztisztaság fenntartásáról Téglás Városi Önkormányzat 2/2003. (I. 28.) TÖ sz. rendelete a közterületek használatának rendjéről és a köztisztaság fenntartásáról A 21/2005. (IX. 30.), a 28/2005. (XII. 22.) és a 27/2006. (XII. 21.)

Részletesebben

Oldal: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP az EGK 91/155/EWG irányelve szerint 108405 Kinyomtatva: 2002/12/04 Átdolgozva: 2002/09/19

Oldal: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP az EGK 91/155/EWG irányelve szerint 108405 Kinyomtatva: 2002/12/04 Átdolgozva: 2002/09/19 Oldal: 1 01. A készítmény és a gyártó/szállító azonosító adatai: A termékre vonatkozó adatok Kereskedelmi megnevezés: StoPrim Grundex Cikkszám: 0479 Gyártó/szállító: Sto AG Ehrenbachstraße 1 D 79 780 Stühlingen

Részletesebben

ProKálló-Sec Kft. 4075 Görbeháza, Csegei út 11. ProKálló-Sec Kft. Biztonsági igazgató -1-

ProKálló-Sec Kft. 4075 Görbeháza, Csegei út 11. ProKálló-Sec Kft. Biztonsági igazgató -1- Készítette: Kálló Csaba ProKálló-Sec Kft. Biztonsági igazgató -1- A rendezvény megnevezése: A rendezvény helyszíne: Közgáz Évzáró Fesztivál 8251,Zánka, Erzsébet üdülőközpont és tábor hrsz 030/13 A rendezvény

Részletesebben

OKTATÁSI TEMATIKA- ÉPÜLETGONDNOK

OKTATÁSI TEMATIKA- ÉPÜLETGONDNOK OKTATÁSI TEMATIKA- ÉPÜLETGONDNOK MUNKAVÉDELEM 1. A munkába állás feltételei: Előzetes orvosi alkalmassági vizsgálat A munkába állás napján, a munkakezdés előtt munka- és tűzvédelmi oktatás 2. A munkavállalók

Részletesebben