Vegyipari tüzek t. zoltása II. Porrobbanás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vegyipari tüzek t. zoltása II. Porrobbanás"

Átírás

1 Vegyipari tüzek t tűzoltt zoltása II. Porrobbanás

2 A porok fogalma, jellemzésük Por: Minden szerves, szervetlen vegyület, anyag őrléssel, osztályoz lyozással, vagy más m módon keletkezett frakcióinak inak összessége. 0,004 mm-nél l nem nagyobb szemcsenagyságú.

3 Levegő és szilárd anyagok keverékének égése A különböző technológiai folyamatok során az iparban (pl.: szövés, aprítás, őrlés, stb.) során gyakran keletkezik por. Túl azon, hogy ez gyakran az értékes anyag veszteségét, egészségi károsodást okozhat, a tűzvédelem számára különösen nehéz feladatot jelent, mert gyakran alakulhat ki robbanásveszélyes keverék. A por nagy fajlagos felülettel rendelkező, kis szemcsenagyságú részecskék összessége. A porok szemcseméretei széles határok között mozoghatnak.

4 A porszemcsék kicsiny tömege lehetővé teszi a levegőbe jutott anyag lebegését hosszabbrövidebb ideig. Az ilyen kisméretű szilárd részeknek a légtérben való elkeveredését előidézheti a légáramlat, anyagok megmunkálása, épületrészek leomlása, tűzoltásnál kötött sugár használata, stb. A nagy fajlagos felülettel rendelkező, kis szemcsenagyságú szilárd anyagoknak és a levegő tökéletes elkeveredésének eredményeképpen robbanóképes keverékek keletkezhetnek, amelyek gyújtóforrás hatására porrobbanás formájában égnek el.

5 A különféle anyagok pora a gyújtóforrásoktól függően különféleképpen viselkedik. Közülük néhány már alacsony koncentrációnál kis intenzitású gyújtóforrás hatására is meggyullad és a láng gyorsan terjed az egész portérfogatban. Mások viszont csak magas porkoncentráció esetén és a gyújtóforrás hosszabb behatása után gyulladnak meg. A harmadik porfajta közönséges körülmények között egyáltalán nem gyújtható meg, bár éghető anyagból áll.

6 A porokat tűzveszélyességi fokuk szerint a következőképpen osztályozhatjuk: Első osztály: Könnyen gyulladó porok, amelyeknél a láng nagyon gyorsan terjed. A meggyulladáshoz szükséges gyújtóforrásnak nem kell különösen intenzívnek lenni, elegendő például egy szikra, a gyufa lángja. Ebbe az osztályba tartozik a cukor, keményítő, kakaó, faliszt, maláta, zabpelyva, tea, búzaliszt, cikória, kén pora, stb. Második osztály: Nehezebben gyulladó porok, amelyeknek meggyújtásához nagyobb intenzitású gyújtóforrásra van szükség. Ide tartozik a rizsliszt, fűrészpor, bőrpor, korpa, stb. Harmadik osztály: Azoknak a poroknak összessége, amelyekben a láng nem terjed, mert az égési sebesség igen csekély, s mert nem képes arra, hogy a levegőben tartósan lebegjen, vagy mert elegyítésként nagyobb mennyiségű nem éghető anyagokat tartalmaz. Ebbe az osztályba tartozik a dohány, a korom, a faszén, a grafit, a koksz, stb. pora is.

7 Már az előzőekben megállapítottuk, hogy a por meggyújtása és az égésnek a por egész tömegére való elterjedése csak az éghető anyag és a levegő meghatározott aránya esetén lehetséges. Ezeket az arányokat a robbanási határértékekkel tudjuk jellemezni. A porok esetében az alsó robbanási határnál fennálló koncentrációnak kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mert a porok felső robbanási határa olyan magas, hogy a legtöbb esetben nincs gyakorlati jelentősége, hiszen ilyen magas koncentrációkat alig lehet elérni. Így a cukorpor felső robbanási határának koncentrációja: g/m3, a tőzegporé: 2200 g/m3.

8 A porok alsó robbanási határértékénél az égést az alacsony hőmérséklet, az alacsony nyomás, valamint a láng csekély terjedési sebessége jellemzi. Ez a koncentráció ugyanazon porfajtára (pl. cukorra) sem állandó, hiszen az a diszperzitás fokával, a nedvességgel, az illó alkotórész és hamutartalommal, a gyújtóforrás intenzitásával változik.

9 A port képző üzemekben a megelőző tűzvédelem gyakorlati kérdéseinek megoldásánál minden egyes esetben üzemi feltételek között kell meghatározni a por alsó robbanási határértékét és koncentrációját.

10 A porok keletkezése munkafolyamatoknál: l: gabonaiparban (silókn knál, ki- és betárol rolásnál, elosztó, ürítő helyeknél, l, ciklonoknál, l, porleválaszt lasztóknál); faiparban, fémipar f egyes helyein.

11

12 Porzással járój munkafolyamatok: kemény anyagok aprítása (őrl( rlés, darálás, fűrészelés, s, stb.); veszélyes anyagok felület letének csiszolása, sa, köszörülése; se; por alakú anyagokkal végzett v munka (keverés, szitálás); s); vegyi folyamatok eredményei (korom, hamu, stb.); folyékony vagy olvasztott anyagok porlasztása sa (festés). s).

13 Fő tűzkeletkezési helyek: silók, bunkerek, ülepítők; őrlő- és s finomőrl rlő berendezések; portalanító,, szárító,, porelszívó; keverő berendezések, száll llító rendszerek; őrlő- és s csiszológépek; porvisszanyerők.

14 A porrobbanás s feltételei: telei: ugyanazon időben és s térben t éghető por finoman eloszlatott alakban; oxigén n jelenléte; robbanásra alkalmas keverék és s levegő jelenléte a robbanási határon belül; l; iniciáló (gyújt jtó) ) hatás.

15 A porrobbanás s jellemzői: elsődleges robbanás s (felkavarja a leülepedett lepedett port); láncreakció-szerű robbanási folyamat; a felkavart por és s levegő elegy folyamatosan robbanóképes; veszélyezteti a gépeket, g berendezéseket, majd a teljes épületet és s a személyeket.

16 A védekezv dekezés s lehetőségei: technológia kialakításával (több rendszer ismert); alsó robbanási koncentráci ció alatti működés; inert gázadagolg zadagolás; gyújt jtóforrás s kiküsz szöbölése; se; automatikus jelző- és s beavatkozó rendszer.

17 A robbanás s elleni védekezv dekezés s módjaim Az oltófejek alumíniumötvözetből készülnek, egy oltási ciklus alatt liter vizet fecskendeznek a csővezetékbe

18 A robbanás s elleni védekezv dekezés módjai: Szikrázás s elleni védekezv dekezés: vas, acél, hősugh sugárzó anyagok leválaszt lasztása; sa; elektrosztatikus feltölt ltődés s elleni védelem; v szikramentes szerszámok, berendezések. Öngyulladás s megelőzése: hőmérséklet-ellenőrzés; nedvesedés s meggátol tolása; kritikus mennyiség g csökkent kkentése, azaz rendszeres takarítás; oxigén-cs csökkentési rendszer. Technológi giák k porleválaszt lasztása: sa: ülepítéses módszer m (porkamra); centrifugás s módszer m (ciklon); szövetsz vetszűrés s módszere m (töml mlős, tárcst rcsás s porszűrő).

19 Technológi giák k porleválaszt lasztása: sa: ülepítéses módszer m (porkamra); centrifugás s módszer m (ciklon); szövetsz vetszűrés s módszere m (töml mlős, tárcst rcsás porszűrő).

20 A robbanás s elleni védekezv dekezés módjai: Robbanási nyomás csökkent kkentése

21 A robbanás s elleni védekezv dekezés módjai: Robbanás s elfojtása

22 Robbanás átterjedésének megakadályoz lyozása

23 A robbanás s elleni védekezv dekezés s módjaim Az ábrán n porlasztásos sos szárító és s porleválaszt lasztó védelme láthatl tható.. A szárítót t robbanást elfojtó berendezés s védi. v A porleválaszt lasztót úgy tervezték, hogy az a keletkezhető robbanási össznyomásnaksnak ellenálljon. lljon. A két k t berendezés s közék beépített oltóberendez berendezés s (lángz ngzár) megakadályozza az égő anyag továbbjut bbjutását t a két k t berendezés s között k vagy csupán n a két k berendezés s egyikére korlátozza. Az örvényréteges búzaliszt b szárítót és s a porelválaszt lasztót t egy- egypár r nyomásdetektor felügyeli. A detektorpár által adott jel a kifúvat vatóedényekből, oltóanyagt anyagtárolóból az oltóanyagot a berendezésbe lövelli l és s egyben a nyomásdetektorok érzékelése alapján n a berendezés s működése m leáll. ll. Egy esetleges lángfrontnak l (égő( anyagnak) a készletezk szletező tartályban törtt rténő terjedését nyomásáll lló cellakerekes zsilipek beépítésével gátoljg tolják k meg.

24 A beavatkozás s szabályai: felderítés s szakember bevonásával; val; teljes védőfelszerelv felszerelés s használata; a tűz t z keletkezésének pontos helyét, nagyságát, a technológiai rendszert ismerő szakemberrel; technológiai rendszert le kell állítani; teljes áramtalanítást végre kell hajtani; a lehető legkisebb létszl tszámmal kell végrehajtani v a felderítést; a szüks kséges mértm rtékben a kiürítést végre v kell hajtani; kerülni kell a nyílász szárók által keltett huzathatást, porfelkavarást; az izzó gócokat fel kell deríteni.

25 Tűzoltás: csak a kijelölt lt állomány (Tv utasítása sa szerint); csak köd k és s porlasztott sugár üzemeltethető; a technológia teljes átvizsgálása, sa, izzó részek oltása, a rendszer ürítése; ülepítők, porkamrák, k, silók átvizsgálása; sa; porlasztott, szórt sugarak használata, a csőrendszerek tisztításának végrehajtv grehajtásakor; szakszemélyzet bevonása a rendszer teljes kiürítésébe; a rendszert újraindítani csak ezután n lehet.

26 Jellemezzen a könnyk nnyűipari létesítmények közül k l egy fa vagy textilipari létesl tesítményt tűzoltt zoltás taktikai szempontból és s ismertesse a választott v létesl tesítmény beavatkozási szabályait!

27 Faipari üzemek tűzoltt zoltó taktikai jellemzése és s tüzeinek t oltása A fa alapanyagú tárgyak, objektumok tüzei t oltásánál taktikai szempontból l számolni kell a fa égésekor jelentkező fizikai-kémiai tulajdonságokkal. A szilárd, éghető anyagok között k meghatároz rozó szerepe van a fának. f A fa szerves eredetű, így jól j ég. A különbk nböző fafajták általában 49% szenet, 6% hidrogént és s 1% nitrogént nt tartalmaznak az egyéb kismennyiségű ásványi sók, s olajok és s más m összetevők mellett. A fa félék f k gyulladáspontja általában alacsony ( ºC). Ez természetesen a fa fajtájától l is függ. f

28 A fával f kapcsolatos tüzek t jellegének egyik meghatároz rozója a tárolt rolási mód. m Ennek megfelelően en a fa lehet: szabadban, nyílt területen törtt rténő tárolással félig zárt z területen (féltet ltetős s fészer, f színek, stb.) zárt térben t (raktár, r, szárító) ) kialakított tárolással megoldva.

29 A tárolt roláson túl t l az éghetőséget get és s a gyúlékonys konyságot meghatározza a fa aprítotts tottsági mértm rtéke. Ezért az alábbi tárolt rolási módokat m is figyelembe kell vennünk: nk: rönk formában (rönk, rúd, r bányafa, b stb.) fűrészelt, darabolt formában (lécek, deszkák, k, stb.) félkész vagy készk száru formában hulladék k alakjában (végek, forgács, fűrészpor, f stb.) A tárolt rolás s törtt rténhet ezen kívül k l még m g máglym glyákban, ömlesztve, rövid r ideig, ideiglenes jelleggel, vagy hosszabb tárolt rolási időre kialakított formában.

30 Fatelepek környezetk rnyezetére re jellemző az általában jól j kiépített úthálózat, a rendszerint kiépített vízhálózat zat vagy medence, esetleges természetes vízforrás. A tűz t z terjedését t alapvetően en meghatározza a fatelepeken és s a fa tárolt rolására ra szolgáló létesítményeknél, a fa elhelyezési módja, m nedvességtartalma és s alapvetően en befolyásolhatja a külsk lső meteorológiai tényezt nyezők sora. A famágly glyában az égés s az aprítotts tottság figyelembevétel telével intenzíven folyik le. Rönkfánál, kisebb, fűrészelt f árunál l nagyobb sebességgel kell számolni. Ezt a jelentős s nagyságú terjedési sebességet alapvetően en a hézagos h tárolt rolás s befolyásolja.

31 Jelentős s a meteorológiai tényezt nyezők k közül k l a szél hatása. Szélcsendes időhöz z viszonyítva a már m r 20 m/sec szélsebess lsebességnél l is hatszorosára ra növekedhet n a tűz z terjedési sebessége. Máglyatüzeknél l jelentős s gázcsere g jön j n létre, l amelynek hatására a tűztt ztől l akár r m-re m is veszélyes röptűz jöhet létre. l A terjedési sebességet fokozza ezen kívül k l a tűz t sugárz rzó hője is.

32 Fatelepeken a tűz t z felderítésekor az általános szabályokon túl t l a következk vetkezőkről l kell informáci ciót t gyűjteni: milyen a faanyag tárolt rolási módja, m az égő farakások száma, a szomszédos máglym glyák k veszélyeztetetts lyeztetettségének foka; fontos figyelembe venni a külsk lső meteorológiai viszonyokat, elsősorban sorban a szél l hatását t a tűzre, t tovább bbá milyen útvonalon lehet megközel zelíteni az égőmáglyákat; és s a védendv dendő a helyismerettel rendelkező dolgozók k igénybev nybevételével fel kell deríteni, milyen erőket ket-eszközöket (vontatók, rakodók, k, stb.) vehetünk igénybe a tűz t z oltásához; természetesen fontos a vízvv zvételi helyek lehetőségének, és s az onnan nyerhető vízmennyiség g pontos felmérése.

33 Fatelepek tűzoltt zoltására a legalkalmasabb oltóanyag a víz. v A tűzoltt zoltás s folyamán n az elsődleges feladat a lángoll ngolás s megszüntet ntetése a máglym glyák k külsk lső felület letén. Ezzel elérhetj rhetjük k a veszélyes hősugh sugárzás s csökken kkenését. Ezt követk vetően en kell a sugarakat a máglya m belsejébe irány nyítani. Az első időszakban, amikor nehéz z a megközel zelítés, a kötött k tt sugár, majd később k a szórt sugár r használata célszerc lszerű a tűz t z oltására. Máglyatűz z oltásakor a sugarakkal felülr lről l lefelé kell haladni, így a víz v a máglyarakm glyarakások belseje felé csorogva hatékonyabb oltást végez. v Fontos a tűz t z oltása mellett a veszélyeztetett szomszédos máglym glyák védelme is. A védelem, v ha indokolt, kötött, k tt, vagy egyéb b esetben szórt sugárral végezhetv gezhető. Vízzel oltáskor fordítsunk figyelmet arra, hogy az elfolyt víz v feláztatja a talajt, megnehezíti a technikai mozgatását, t, a máglym glyák megközel zelítését. t. A lángoll ngolás s megszüntet ntetése után, általában hosszan tartó fáradtságos munkát t jelent a teljes oltás s elvégz gzése. Ez a máglyarakm glyarakások szétszed tszedéséből és s az izzó,, parázsl zsló részek felszámol molásából áll.

34 A fontosabb biztonsági szabályok a következőkben kben foglalhatók össze: Farakások és s máglym glyák k tüzeint zeinél l fontos a légzl gzés- és s a hősugárzás s elleni védelem. v Figyelmet kell fordítani arra, hogy nyílt tűz t z esetén n is a szél l hatására már m r kis magasságban gban is sűrűs füstzóna alakulhat ki. Veszélyes lehet a máglym glyák k közötti k mozgás, az oltási munkálatok, valamint a máglym glyákon való közlekedés. Ezek a tevékenys kenységek csak megfelelő biztosítás s mellett végezhetők. További jelentős s balesetveszélyt lyt rejt magában a máglym glyák szétszed tszedése, se, szétbont tbontása. Az összedőlt máglya m a tűzoltt zoltó technikában is károsodk rosodást st okozhat. Figyelmet kell fordítani a gázcsere g hatására. Máglyatűznél és s gázcsere g száldeszk ldeszkákat, kat, nagyobb fadarabokat is jelentős s magasságba, gba, ill. távolst volságra vihet.

35 Famegmunkáló üzemekben a gyárt rtási folyamat a következk vetkező: Faanyag szárítása sa Faanyag mechanikai megmunkálása Faanyag csiszolása, sa, kikész szítésese Készáru összeszerelésese

36 A szárítókamr kamrába a faanyagot hézagosan h rakják k be, hogy a meleg levegő a faanyagok között k szabadon áramoljon és így egyenletesen szárítsa az anyagot A szárítókamra tüzeknt zeknél l különös k s veszélyt jelent a szúróláng, a nagy mennyiségű füst és s bomlási gáz g z mérgezm rgező hatása

37 Szárítókban keletkezett tűz t z oltása Szárítókamr kamrában lévől faanyag tüzének t oltása porlasztott sugárral A szomszédos szárítókamra és üzemrészek védelme A lángok l leverése után n a szárítóban lévől anyag kihordása A szárítókamra tüzét t t rendkívül l körültekintk ltekintően en oltsuk, mert a nagymennyiségű éghető gáz szabadul fel a levegővel vel keveredve belobban és több méteres m szúróláng csap ki!

38 Fűrészpor siló A porelszívó berendezés, csővezet vezetékek kitisztítása, sa, átmosásasa Porkamra eláraszt rasztásasa Porlasztott sugár alkalmazása A kötött k tt sugár r a fűrészport felkavarja, mely robbanás s előid idézője lehet! Kötött tt sugár r alkalmazása tilos!

39 Furnérgy rgyártás s technológi giája Budapest Furnér r Művek M Kft.

40 Rönktér A vasúton illetve kamionokon beszáll llított rönkr nköket ket itt osztályozz lyozzák, illetve tároljt rolják. A nyári hónapokban h a faanyag befülled lledése illetve kiszárad radása ellen öntözőrendszert telepítenek, tenek, és s a Dunából l nyert vízzel öntözik a rönkr nköket. ket.

41 Kérgezőgép A rönktr nktéren tárolt, t prizmázásra váróv rönkök k kérgk rgének eltávol volítására szolgál. l. Innen a rönkszr nkszállító szalagfűrészhez szhez száll llítja a lánctranszporter a rönkr nköket. ket.

42 A rönkr nkök k száll llítása láctranszporteren.. A széthasad thasadás s ellen S kapcsokkal védekeznek. v Kérgezőgép gyalufeje közelrk zelről. l.

43 A felgyülemlett lemlett fakérget pótkocsira p gyűjtik, silóban tároljt rolják, gőzt g állítanak elő belőle. le.

44 Az üzem mögött m találhat lhatóak ak a főzőaknf aknák. k. A rönkr nkök k hosszirány nyú felezés s után n itt kerülnek főzésre f C 0 -on kb napig. Ügyelni kell a csatornákban húzódóh gőzvezetékek körül l felgyülemlett lemlett forró vízre.

45 A főzés f s után n hengersor száll llítja a rönkr nköket ket a feldolgozás s előtti tisztító kérgezés és s hosszméretre vágás v s helyére.

46 Hidraulikus leszabó láncfűrész, a rönkr nkök k méretre m vágásához. v

47 A rönkr nkök k tisztító kérgezése pneomatikus kérgezőgéppel történik.

48 A hulladék, apríték gyűjt jtése, silóban törtt rténő tárolása.

49 A silóból l a fűtőanyagkf anyagként nt hasznosított mellékterm ktermék k a kazánba kerül. Itt állítják k elő a fűtéshez, f a rönkr nkök k főzéséhez f és s a szárítók k ellátásához szüks kséges gőzt. g A méretek m szemléltet ltetése érdekében nézzn zzük k meg a nekitámasztott szerszámokat.

50 Az elegendő gőz z előáll llításához rendelkezésre áll még m g két k t darab gázkazán n is.

51 Ciklon és s az aprítéksil ksiló.

52 A hasításra sra váróv prizmákat a hőmérsh rsékletük k megóvása érdekében letakarják, k, és s a földf ldön n kialakított görgg rgősorokon tovább bbítják.

53 Hasítógép.. A prizma befogását t hidraulikus körmk rmökkel végzik, v illetve vákumasztal-al. A fel-le le mozgó asztal egy hozzá közelítő vágófej segíts tségével és s egy nagyon élesre köszk szörült késsel k hasítja a rönkr nköt t 0,3-3 3 mm. Vastagra.

54 A kép k p alsó szélén n a hasítógép kése vár v élezésre, melyet síkks kköszörűn végeznek.

55 A géprg pről l a nedves furnért rt száll llítószalag szedi el és s tovább bbítja.

56 Az itt láthatl tható prizmákat hosszában kettévágj gják, és így szeletelik tovább. A prizmák k mozgatását t DEMAG daruval végzik. v

57 Prizmahasító körfűrész.

58

59 Hulladék Hulladékkocsi kb. 25 évvel ezelőtt.

60 A furnérhullad rhulladék k tovább bbítása száll llítószalaggal törtt rténik. Ezt darabolás után n silóba gyűjtik, és s elégetik.

61 Ollósor gépei. g A kész k furnérk rkötegek széless lességi és s hosszanti vágását, v bemérését és s kötegelk tegelését t végzik v itt.

62 Nedves, szárításra sra váróv furnérok rok tárolt rolása.

63 Furnérhas rhasító üzem. Itt törtt rténik a rönkr nkök k előkész szítés s utáni feldolgozása. A hasított furnér r rönkr nkönként, nt, un. Bules -ban történő tárolása szárítás előtt.

64 Szárítóberendez berendezések. A furnér r szárítását t két k t acélsz lszőnyeg közötti k vasalósor végzi.

65 Szárító belülr lről. l. Problémát t jelent a felgyüleml lemlő hulladék, por, amely szikra hatására időnk nként nt begyullad. Ennek oltását t beépített gőzzel g oltó berendezéssel végzik. v

66 Késztermék k raktároz rozása. A furnérk rkötegek fafaj szerint hossz és vastagsági gi méret m szerint osztályozva és s felcímk mkézve kerülnek tárolt rolásra. A furnér r nedvességtartama 7 és s 12 % közék van leszárítva.

67 Kötegelt furnérok rok rakatban.

68 A raktárakban rakban gyors, megbízhat zható gáz üzemű targoncákat használnak.

69 Az üzemben és s a raktárakban rakban a tűzi t víz v z hálózat h nyomás s alatt lévől falitűzcsap rendszerrel van kiépítve.

70 A furnérok rok tovább feldolgozása egy másik m üzemben. Itt széless lességi, hosszanti méretre m szabják, hosszúságban toldják és s tekercselik, miután ragasztóréteget teget vittek fel a hátoldalh toldalára.

71 Készülnek még m élfurnérokrok a bútorlapok b élének lezárásához, illetve un. Terítékek, egyéb b bútoripari b továbbfelhaszn bbfelhasználásra. sra.

72

73

74 Köszönöm m a figyelmet!

Merő András. A tűz oltása. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok

Merő András. A tűz oltása. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Merő András A tűz oltása A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok A követelménymodul száma: 0110-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

HULLADÉK ÉGETÉS X. Előadás anyag

HULLADÉK ÉGETÉS X. Előadás anyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Az ipari hulladékgazdálkodás vállalati gyakorlata HULLADÉK ÉGETÉS X. Előadás anyag Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D főiskolai docens SZTE MK Műszaki Intézet FŐBB TERMIKUS HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI

Részletesebben

A természetes kaucsuk

A természetes kaucsuk A természetes kaucsuk A gumiipar legfontosabb nyersanyaga. Sok olyan növény ismeretes, amelyek sejtjei latexet termelnek. A latex 50-60 % kaucsukot tartalmaz. Latex feldolgozása ún.(füstölt) eljárásnál

Részletesebben

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében Ékszerzománc rézre, tombakra, ezüstre és aranyra 1. A tűzzománcokról általában A tűzzománc nem teljesen kiolvasztott, szervetlen, főleg oxidos összetételű lényegében üvegesen megszilárdult anyag. A recept

Részletesebben

1.) Ismertesse a bányagázok bányalevegőben megengedett legmagasabb koncentrációját! 2.) Csoportosítsa a bányagázokat élettani hatásuk szerint! 3.

1.) Ismertesse a bányagázok bányalevegőben megengedett legmagasabb koncentrációját! 2.) Csoportosítsa a bányagázokat élettani hatásuk szerint! 3. I. 1.) Ismertesse a bányagázok bányalevegőben megengedett legmagasabb koncentrációját! 2.) Csoportosítsa a bányagázokat élettani hatásuk szerint! 3.) Ismertesse a szénmonoxid gáz keletkezését, jellemzőit,

Részletesebben

hu Használati utmutató

hu Használati utmutató hu Használati utmutató Robert Bosch Hausgeräte GmbH Carl-Wery-Straße 34 81739 München Cod. 9000668852 B www.bosch-home.com Tartalomjegyzék Biztonsági előírások................. 5 A készülék.........................

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai Hulladékgazdálkodás A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai "A múzeumok a múltat őrzik meg, a hulladék-feldolgozók a jövőt." (T. Ansons) 2015/2016. tanév

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT RENDELKEZŐ RÉSZ

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT RENDELKEZŐ RÉSZ RENDELKEZŐ RÉSZ A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló módosított 1996. évi XXXI. törvény 19. (1) bekezdésének kötelezése, valamint a Tűzvédelmi Szabályzat készítéséről

Részletesebben

ARANY (BRONZ) ZOMÁNCFESTÉK

ARANY (BRONZ) ZOMÁNCFESTÉK KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK RENDELET 31. CIKK ALAPJÁN 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termék azonosító Terméknév: Arany (bronz) zománcfesték 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

TEHO Ikkunamaali (Window Paint) 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP

TEHO Ikkunamaali (Window Paint) 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP TEHO Ikkunamaali (Window Paint) 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP Az előző magyar változat kiállításának kelte: 2008.11.14. Aktualizálás kelte: 2013.05.23. (2.változat) 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

A tételhez nem használható segédeszköz.

A tételhez nem használható segédeszköz. A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre. A szóbeli központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények

Részletesebben

Butil tömítő oldat B

Butil tömítő oldat B Oldal 1/9 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS MEGNEVEZÉSE 1.1 Az anyag/készítmény neve CAS szám Ezeknél az elegyeknél nem használatos ES szám Ezeknél az elegyeknél nem használatos REACH regisztrációs

Részletesebben

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43 A vizsgafeladat ismertetése: Vegyipari technikus és vegyianyaggyártó szakképesítést szerzőknek Ismerteti a vegyipari technológiák anyag és energia ellátását. Bemutatja a vegyiparban szükséges fontosabb

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Mechanikai sérülések Mechanikai sérülések a hengeres fa sérülése a közelítés, választékolás,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAPOT

BIZTONSÁGI ADATLAPOT Oldal 1 -től 7 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállakozás azonosítása Anyag-csoport : Az anyag vagy a készítmény azonosítása Motorolaj Motor Oil SAE 15W-40 (S-SDB) Engine oil SAE 15W-40 (S-SDB) Huile

Részletesebben

Cél. ] állékonyság növelése

Cél. ] állékonyság növelése Szivárgók Cél Síkvidék: magas talajvízszint esetén - TV szintcsökkentés, - teherbírás növelés, - fagyveszély csökkentés Bevágás: megszakított TV áramlás kezelése Töltés: ráhullott csapadék kivezetése Támszerkezetek:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Felülvizsgálva: 2009. február 25. Érvényes: 2009. december 31-ig.

BIZTONSÁGI ADATLAP. Felülvizsgálva: 2009. február 25. Érvényes: 2009. december 31-ig. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Verziószám: 9 Termék kód: KW-S3/4 Felülvizsgálva: 2009. február 25. Érvényes: 2009. december 31-ig. 1.1. Felhasználás (ipari,

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az Épületgépészeti munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok, valamint a Kisteljesítményű kazán fűtői

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) 23. -ának (3) bekezdésében

Részletesebben

2.1. Veszélyességi besorolása: A keverék az 1999/45/EG számú EU irányelvek szerint nincs veszélyességi osztályba sorolva.

2.1. Veszélyességi besorolása: A keverék az 1999/45/EG számú EU irányelvek szerint nincs veszélyességi osztályba sorolva. Kiadás dátuma: 2008 1101 1/6 RE-CORD MEGA Kft BIZTONSÁGI ADATLAP 42 RE-CORD KENŐZSÍR Felülvizsgálat: 2012 1115 A nyomtatás kelte: 20130620 GRAFIT P-2 Változat: 3 1 A KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA 11

Részletesebben

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR Energia- és Minőségügyi Intézet Tüzeléstani és Hőenergia Intézeti Tanszék Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és az 1272/2008/EK szerint FLORIMO ásványi trágya termékcsalád

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és az 1272/2008/EK szerint FLORIMO ásványi trágya termékcsalád Kiállítás dátuma: 2012.03.01. Verzió: 2 Oldal: 1/9 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: Termék elnevezések: FLORIMO pázsit

Részletesebben

Messer Hungarogáz. Szakmai nap 2012 november 28

Messer Hungarogáz. Szakmai nap 2012 november 28 Messer Hungarogáz Ipari gázok alkalmazásának biztonsági kérdései a hegesztés és rokon eljárások során Halász Gábor hegesztés-vágás szaktanácsadó Tartalom A hegesztés veszélyei összefoglalás A hegesztés

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint UNIVERZÁLIS KORRÓZIÓVÉDŐ OLAJ

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint UNIVERZÁLIS KORRÓZIÓVÉDŐ OLAJ 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 0893150210 MSDS-Identcode : 10014443 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

Piktor-Depo Kft. Woodex Wood oil (Woodex Faolaj Faanyagvédő szer) 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP

Piktor-Depo Kft. Woodex Wood oil (Woodex Faolaj Faanyagvédő szer) 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP Woodex Wood oil (Woodex Faolaj Faanyagvédő szer) 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP Kiadás dátuma: 2008-12-05 1. KÉSZÍTMÉNY ÉS VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A KÉSZÍTMÉNY NEVE: Woodex Wood Oil (Woodex Faolaj Faanyagvédő

Részletesebben

Műszaki adatlap. ThyssenKrupp. Lexan Thermoclear Plus üregkamrás polikarbonát lemez

Műszaki adatlap. ThyssenKrupp. Lexan Thermoclear Plus üregkamrás polikarbonát lemez Lexan Thermoclear Plus üregkamrás polikarbonát lemez Termékleírás A Lexan Thermoclear Plus lemezek a Lexan Thermoclear termékcsaládba tartozó, Lexan gyantából extrudált, kiemelkedő minőségű, többfalú polikarbonát

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP oldal : 1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP. REACH szabályozás 1907/2006/EK - 453/2010 szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP oldal : 1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP. REACH szabályozás 1907/2006/EK - 453/2010 szerint BIZTONSÁGI ADATLAP oldal : 1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP REACH szabályozás 1907/2006/EK - 453/2010 szerint 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító Termék típusa:

Részletesebben

Kiadás dátuma: 2010.02.15. Felülvizsgálva: 2010.02.15.

Kiadás dátuma: 2010.02.15. Felülvizsgálva: 2010.02.15. BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006 EK (REACH) rendelet szerint Kiadás dátuma: 2010.02.15. 1. Készítmény neve: NewV lakk fényes 40 UC 5200 Felhasználási terület: UV lakkozáshoz, lakkozó műből Gyártó cég neve:

Részletesebben

3/3.5. Műanyag-feldolgozás munkavédelmi kérdései

3/3.5. Műanyag-feldolgozás munkavédelmi kérdései 3/3.5. A műanyag termékek alkalmazása, felhasználása az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődött. Kedvező tulajdonságaik alapján az élet szinte minden területén alkalmazhatók, az iparban pl. maró anyagok

Részletesebben

PB tartályok Biztonsági Szabályzata

PB tartályok Biztonsági Szabályzata PB tartályok Biztonsági Szabályzata I. FEJEZET ALKALMAZÁSI TERÜLET A Szabályzatban foglaltakat alkalmazni kell valamennyi, a fogyasztóknál elhelyezett cseppfolyósított propán-butángázos tartályos gázellátó

Részletesebben

A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA

A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA Általános előírások A bejelentett gázömlés, baleset, tűzeset során szakemberek igénybevételével lehetőség szerint

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. A magyarországi Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) éjjel-nappal hívható száma: 06-80- 201-199

BIZTONSÁGI ADATLAP. A magyarországi Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) éjjel-nappal hívható száma: 06-80- 201-199 1/6 A kiállításának kelte: 2001. 03. 12. Aktualizálás kelte: 2005. 08. 02. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: Línea HS 2000 útjelző festék sárga Gyártó cég neve/forgalmazó cég neve: Chemimark Kft.

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva)

BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) PANGUS Gumitermék ZRt. 222 Ecser, Ady Endre u.. Tel. Fax 29/55-565 Oldalszám 201.04.08. Verziószám dátuma BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) 1/10 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS

Részletesebben

31 582 08 1000 00 00 Épületasztalos Épületasztalos

31 582 08 1000 00 00 Épületasztalos Épületasztalos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Hegesztési Biztonsági Szabályzat

31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Hegesztési Biztonsági Szabályzat 1. oldal, összesen: 24 1. oldal, összesen: 24 43/1999. (VIII. 4.) GM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló. (XI. 10.) IKM rendelet módosításáról A munkavédelemr l szóló 1993. évi

Részletesebben

Hőtechnikai berendezések 2015/16. II. félév Minimum kérdéssor.

Hőtechnikai berendezések 2015/16. II. félév Minimum kérdéssor. 1. Biomassza (szilárd) esetében miért veszélyes a 16 % feletti nedvességtartalom? Mert biológiai folyamatok kiváltója lehet, öngyulladásra hajlamos, fűtőértéke csökken. 2. Folyékony tüzelőanyagok tulajdonságai

Részletesebben

DÖRZSÖLT SZILIKONOS VAKOLAT 2.0 és 2.5

DÖRZSÖLT SZILIKONOS VAKOLAT 2.0 és 2.5 MŰSZAKI ADATLAP 10.01.08-HUN DEKORATÍV VAKOLATOK DÖRZSÖLT SZILIKONOS VAKOLAT 2.0 és 2.5 1. Leírás, alkalmazás A DÖRZSÖLT SZILIKONOS VAKOLAT 2.0 és 2.5 szilikonos és egyéb polimer kötések kombinációján

Részletesebben

Dr. Katona Krisztián egyetemi docens. OEE előadás 2011. június 9. Mi a vadkár? lcs-,, illetve nyában kell meghatározni.

Dr. Katona Krisztián egyetemi docens. OEE előadás 2011. június 9. Mi a vadkár? lcs-,, illetve nyában kell meghatározni. A vadkárbecsl rbecslés s gyakorlati problémái Dr. Katona Krisztián egyetemi docens Dr. Szemethy László, Bleier Norbert, Hajdu MárkM SZIE Vadvilág g Megőrz rzési Intézet OEE előadás 2011. június 9 Mi a

Részletesebben

Csoportosítsa és jellemezze a veszélyes anyagokat!

Csoportosítsa és jellemezze a veszélyes anyagokat! Csoportosítsa és jellemezze a veszélyes anyagokat! Ismertesse a tűzoltó anyagok veszélyes reakcióit veszélyes anyagokkal! A veszélyes anyagok csoportosítása: MIÉRT VAN SZÜKSÉG A VESZÉLYES ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSÁRA???

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP ( EC 1907/2006 )

BIZTONSÁGI ADATLAP ( EC 1907/2006 ) 1. Anyag, illetve készítmény és a cég megnevezése 1.1 Az anyag / a készítmény megnevezése: Kereskedelmi megnevezés: Biocera Fasebkezelő és oltóviasz 1.2 Az anyag / a készítmény alkalmazása: Ecsetelhető

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006. december 18-i 1907/2006/EK RENDELETE szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006. december 18-i 1907/2006/EK RENDELETE szerint BIZTONSÁGI ADATLAP AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006. december 18-i 1907/2006/EK RENDELETE szerint 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék neve : VABER TEX Termék kódja

Részletesebben

Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 7. www.eakhulladek.hu Tel.: 06-80/205-269 Fax: 06-42/508-366 Email: ugyfelszolgalat@eakhulladek.hu Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Részletesebben

MULTICLEAR TM ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT LEMEZEK. Müszaki Adatlap

MULTICLEAR TM ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT LEMEZEK. Müszaki Adatlap MULTICLEAR TM ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT LEMEZEK Müszaki Adatlap A polikarbonát tulajdonságai Tulajdonság a) Érték/Osztály Egység Szabvány Müszaki tulajdonságok Sürüség 1,2 g/cm3 ISO 1183 Fényáteresztés (Fényforrás

Részletesebben

WHITE SPIRIT 1050 (Lakkbenzin 1050) 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP

WHITE SPIRIT 1050 (Lakkbenzin 1050) 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat kiállításának kelte: 2008.08.08. Aktualizálás kelte: 2012.12.02. 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (anyag/keverék

Részletesebben

MUNKAANYAG. Horváth Éva Andrea. Kézműves műhely kialakításának feltételei. Műhelyek, műhelygalériák, mesterség. bemutatók színterei (fa)

MUNKAANYAG. Horváth Éva Andrea. Kézműves műhely kialakításának feltételei. Műhelyek, műhelygalériák, mesterség. bemutatók színterei (fa) Horváth Éva Andrea Kézműves műhely kialakításának feltételei Műhelyek, műhelygalériák, mesterség bemutatók színterei (fa) A követelménymodul megnevezése: Népi kézműves vállalkozás működtetése A követelménymodul

Részletesebben

A tűzoltás módjai. A nem tökéletes égéskor keletkező mérgező anyagok

A tűzoltás módjai. A nem tökéletes égéskor keletkező mérgező anyagok 2. Egy szerves oldószerrel végzett munkafolyamat során az üzemben tűz keletkezett. Ennek kapcsán beszéljen munkatársaival a tűzoltás módjairól és a tűz bejelentésének szabályairól! Magyarázza el egy tűzoltó

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Felülvizsgálva: 2009. február 25. Érvényes: 2009. december 31-ig.

BIZTONSÁGI ADATLAP. Felülvizsgálva: 2009. február 25. Érvényes: 2009. december 31-ig. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Verziószám: 9 Termék kód: KW-S2/4 Felülvizsgálva: 2009. február 25. Érvényes: 2009. december 31-ig. 1.1. Felhasználás (ipari,

Részletesebben

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Szilárd tüzelésű kazán 6 720 809 698 (2014/03) HU Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Teljesítmény-tartomány 20 kw-tól 40 kw-ig Kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről

173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről A Kormány a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény 22. (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Oldal: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP az EGK 91/155/EWG irányelve szerint 108405 Kinyomtatva: 2002/12/04 Átdolgozva: 2002/09/19

Oldal: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP az EGK 91/155/EWG irányelve szerint 108405 Kinyomtatva: 2002/12/04 Átdolgozva: 2002/09/19 Oldal: 1 01. A készítmény és a gyártó/szállító azonosító adatai: A termékre vonatkozó adatok Kereskedelmi megnevezés: StoPrim Grundex Cikkszám: 0479 Gyártó/szállító: Sto AG Ehrenbachstraße 1 D 79 780 Stühlingen

Részletesebben

Viesmann. VITOFLEX 300-UF Fatüzelésű kazán, 390-1250 kw. Tervezési segédlet VITOFLEX 300-UF

Viesmann. VITOFLEX 300-UF Fatüzelésű kazán, 390-1250 kw. Tervezési segédlet VITOFLEX 300-UF Viesmann VITOFLEX 300-UF Fatüzelésű kazán, 390-1250 kw Tervezési segédlet VITOFLEX 300-UF Teljesen automatikus fatüzelésű kazán rostélytüzeléssel faapríték, fapellet, faforgács és vegyes faanyag elégetésére

Részletesebben

14/1998. (XI. 27.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról

14/1998. (XI. 27.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról 14/1998. (XI. 7.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról 011.08.06-tól hatályos szöveg! A műszaki-biztonsági felügyeletet ellátó szervezetről szóló 166/199. (XII. 7.) Korm. rendelet 3. - ának

Részletesebben

10-20- 36/37/38-51/53 Mezitilén 108-67-8 203-604-4-0,1-0,25 N, Xi 10-37-51/53 Nafta (ásványolaj), hidrogénnel kénmentesített nehéz. 1 / 7.

10-20- 36/37/38-51/53 Mezitilén 108-67-8 203-604-4-0,1-0,25 N, Xi 10-37-51/53 Nafta (ásványolaj), hidrogénnel kénmentesített nehéz. 1 / 7. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Termék kód: 1817 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény szerepe: festék fémfelületre.

Részletesebben

Fejezet Tartalom Oldal. 8 Elektromosan vezetőképes kerámiaburkolatok 230

Fejezet Tartalom Oldal. 8 Elektromosan vezetőképes kerámiaburkolatok 230 Fejezet Tartalom Oldal 8 Elektromosan vezetőképes kerámiaburkolatok 230 8 Elektromosan vezetőképes kerámia burkolatok Alapelvek Amennyiben a munkavégzés olyan helyen történik, ahol robbanásveszélyes elegy,

Részletesebben

ERDÉSZETI ISMERETEK. Az erdő és s a vad kapcsolata. Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet

ERDÉSZETI ISMERETEK. Az erdő és s a vad kapcsolata. Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet ERDÉSZETI ISMERETEK Az erdő és s a vad kapcsolata Román József, TAEG Zrt. vadgazdálkodási igazgató Bevezető Az erdő a legmagasabb

Részletesebben

? Az adszorbens által megkötött mennyiség = x, X: telítettség, töltés, kapacitás. Adszorpció. m kg. A kötőerők

? Az adszorbens által megkötött mennyiség = x, X: telítettség, töltés, kapacitás. Adszorpció. m kg. A kötőerők Adszorpció A kötőerők Szilárd anyagok felületén történő komponensmegkötés (oldatokból és gázelegyekből) Szilárd felületen történő sűrítés Fizikai~ Van der Waals-féle kötőerők Kondenzációs hő Könnyebb deszorpció

Részletesebben

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak.

A kén tartalmú vegyületeket lúggal főzve szulfid ionok keletkeznek, amelyek az Pb(II) ionokkal a korábban tanultak szerint fekete csapadékot adnak. Egy homokot tartalmazó tál tetejére teszünk a pépből egy kanállal majd meggyújtjuk az alkoholt. Az alkohol égésekor keletkező hőtől mind a cukor, mind a szódabikarbóna bomlani kezd. Az előbbiből szén az

Részletesebben

Heizler György tű. ezredes

Heizler György tű. ezredes Műemléképületekletek védelme a füst és a tűz, káros hatásait saitól Heizler György tű. t. ezredes A védelmi cél a biztonság, az élet és egészs szségvédelem + kulturális lis javak véd. v A tűzvt zvédelemi

Részletesebben

52 522 07 0000 00 00 Erőművi turbinagépész Erőművi turbinagépész

52 522 07 0000 00 00 Erőművi turbinagépész Erőművi turbinagépész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kiadás dátuma: 2010.02.12. Felülvizsgálva: 2010.02.12. vizes bázisú festék koncentrátum, flexo nyomtatáshoz

Kiadás dátuma: 2010.02.12. Felülvizsgálva: 2010.02.12. vizes bázisú festék koncentrátum, flexo nyomtatáshoz BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006 EK (REACH) rendelet szerint Kiadás dátuma: 2010.02.12. 1. Készítmény neve: HYDRO-X koncentrátum sorozat Felhasználási terület: vizes bázisú festék koncentrátum, flexo nyomtatáshoz

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT (A Szervezeti és működési szabályzat 22. sz melléklete) Elfogadva: 2010. december 14. Módosítva: 2012. január 25., hatályba lép: 2012. január 27-én

Részletesebben

Elkészítés időpontja: 2007. február 12. Felülvizsgálat időpontja: 2008. január 28.

Elkészítés időpontja: 2007. február 12. Felülvizsgálat időpontja: 2008. január 28. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: CATALIZZATORE Termék kód: 4+1 HP 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény szerepe: térhálósító

Részletesebben

Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése

Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Környezetgazdálkodási Intézet Hidrogeológiai - Mérnökgeológiai Intézeti Tanszék Hulladéklerakók tervezése, üzemeltetése I. Oktatási segédlet Készítette: Dr. Szabó

Részletesebben

1. feladat Összesen 20 pont

1. feladat Összesen 20 pont É 047-06/1/D 1. feladat Összesen 0 pont Csőköteges hőcserélőben óránként 1,5 m anyagot melegítenek 0 C-ról 95 C-ra bar nyomású telített vízgőz rejtett hője segítségével. Az anyag sűrűsége 985 kg/m, fajhője,0

Részletesebben

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok 1 Száraz állapotban robbanásveszélyes 10 Kismértékben tűzveszélyes. 11 Tűzveszélyes. 12 Fokozottan tűzveszélyes. 13 14 Vízzel hevesen reagál.

Részletesebben

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország

Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország Biztonsági adatlap Összhangban van az 1907/2006 számú (EU) Szabályzat (REACH), II. Mellékletével - Magyarország 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Az anyag vagy készítmény azonosítása

Részletesebben

11-38-48/20-63- 65-67 23/24/25-34- 48/20/21/22 Etilbenzol 100-41-4 202-849-4-1-3 F, Xn 11-20. 1 / 7. oldal

11-38-48/20-63- 65-67 23/24/25-34- 48/20/21/22 Etilbenzol 100-41-4 202-849-4-1-3 F, Xn 11-20. 1 / 7. oldal B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Termék kód: 1871 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény szerepe: epoxid edző 1.2. Gyártó

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (1272/2008/EK rendelet szerint)

BIZTONSÁGI ADATLAP (1272/2008/EK rendelet szerint) BIZTONSÁGI ADATLAP (1272/2008/EK rendelet szerint) 1. Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Termékkód: 90220 Termék megnevezése: 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő

Részletesebben

Pagonyné Mezősi Marietta. Fűrészáru tárolása. A követelménymodul megnevezése: Fűrészáru gyártási feladatai

Pagonyné Mezősi Marietta. Fűrészáru tárolása. A követelménymodul megnevezése: Fűrészáru gyártási feladatai Pagonyné Mezősi Marietta Fűrészáru tárolása A követelménymodul megnevezése: Fűrészáru gyártási feladatai A követelménymodul száma: 2309-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-008-30 FŰRÉSZÁRU

Részletesebben

Termék biztonságtechnikai adatlapja

Termék biztonságtechnikai adatlapja Kiállítás dátuma: 2001. 02. 26. Előző dátum: 1998. 07. 22. 1/5 Termék biztonságtechnikai adatlapja 1. VEGYIPARI TERMÉK ÉS VÁLLALAT AZONOSÍTÓ 1.1 Anyag vagy áru azonosítója Terméknév TS-MOLY HD Szilikonmentes

Részletesebben

Alkalmazott tűzoltási ismeretek

Alkalmazott tűzoltási ismeretek Alkalmazott tűzoltási ismeretek A belügyminiszter 1/2003. (I. 9.) BM rendelete a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének szabályainak meghatározásával Tűzoltás s a közlekedk zlekedés s

Részletesebben

6. Ismertesse a tűzoltás módjait és a kézi tűzoltó készüléket! Tűzoltás eredményessége függ: - a tűzeset körűlményétől - a tüzet észlelő személy

6. Ismertesse a tűzoltás módjait és a kézi tűzoltó készüléket! Tűzoltás eredményessége függ: - a tűzeset körűlményétől - a tüzet észlelő személy 6. Ismertesse a tűzoltás módjait és a kézi tűzoltó készüléket! Tűzoltás eredményessége függ: - a tűzeset körűlményétől - a tüzet észlelő személy gyorsaságától, határozottságától - tűzjelzés eredményességétől

Részletesebben

MUNKABIZTONSÁG. Robbanás elleni védelem az alumínium csiszolásakor. Kockázatok az alumínium csiszolása során. Rendeletek és irányelvek

MUNKABIZTONSÁG. Robbanás elleni védelem az alumínium csiszolásakor. Kockázatok az alumínium csiszolása során. Rendeletek és irányelvek MUNKABIZTONSÁG 2.5 Robbanás elleni védelem az alumínium csiszolásakor Tárgyszavak: porrobbanás; alumínium; csiszolás; robbanásvédelem; rendelet. Az alumínium anyagok feldolgozása során keletkező port össze

Részletesebben

KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK RENDELET 31. CIKK ALAPJÁN 1. SZAKASZ AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termék azonosító Terméknév: Arany (bronz) zománcfesték 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

B I ZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2006. november 8. Felülvizsgálat időpontja: 2011. november 8.

B I ZTONSÁGI ADATLAP. Elkészítés időpontja: 2006. november 8. Felülvizsgálat időpontja: 2011. november 8. B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA: Termék kód: 90220 REACH regisztrációs szám: OKBI-VABO/61/2004. 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény

Részletesebben

ISO 9001 BIZTONSÁGI ADATLAP. 5100 Jászberény Jákóhalmi u. 11 Telefon: (57) 413-413 Telefax: (57) 413-300 GÉPJÁRMŐ AKKUMULÁTOR

ISO 9001 BIZTONSÁGI ADATLAP. 5100 Jászberény Jákóhalmi u. 11 Telefon: (57) 413-413 Telefax: (57) 413-300 GÉPJÁRMŐ AKKUMULÁTOR BIZTONSÁGI ADATLAP GÉPJÁRMŐ AKKUMULÁTOR KIÁLLÍTÁS KELTE: 2008.01.01. 1. AZ ANYAG ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA 1.1. AZ ANYAG AZONOSÍTÁSA: gépjármő akkumulátor 1.2. AZ ANYAG FELHASZNÁLÁSA: gépjármővek indító

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1)

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (1) a NAT-1-1262/2008 számú akkreditált státuszhoz A TÜV SÜD KERMI Minõségellenõrzõ és Szolgáltató Kft. (1043 Budapest, Dugonics u. 11.) 1 Könnyûipari

Részletesebben

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA:

A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: Mi a teendő súlyos ipari baleset esetén? XXI. KERÜLET LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNYA A KIADVÁNY AZ ÖN TÁJÉKOZTATÁSÁT SZOLGÁLJA: - a környezetében működő veszélyes ipari üzemekről, - a veszélyes tevékenységekről

Részletesebben

Foltbenzin. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva)

Foltbenzin. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) A kiállítás kelte: 2011.02.2. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) Oldalszám: 1/10 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1. 1. Termékazonosító Az anyag/keverék

Részletesebben

Tárgy: H A T Á R O Z A T

Tárgy: H A T Á R O Z A T Ügyszám: Ügyintéző: mellék: 226/154 589-23/2015. Székelyhidi Ferenc/dr. Szeifert László Tárgy: Melléklet: A Nyírbátor, 0207/5 hrsz. alatt lévő regionális biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) Cím H-2657 Tolmács, Arany J. u. 2.

BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) Cím H-2657 Tolmács, Arany J. u. 2. A kiállítás kelte: 2012.09.19. BIZTONSÁGI ADATLAP (veszélyes készítményekhez) 1. Az anyag / keverékek és a vállalat / vállalkozás azonosítása Termékazonosító A készítmény neve Alkonek B Termékszáma - Az

Részletesebben

Biztonsági adatlap ACTARA 25 WG. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás:

Biztonsági adatlap ACTARA 25 WG. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás: 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Terméknév Formulációs kód 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Felhasználás:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 44/2000(XII.27.) EüM rendelet szerint.

BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 44/2000(XII.27.) EüM rendelet szerint. 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék beazonosítása: Terméknév: PARAMO CUT 32 Kémiai megnevezés: keverék 1.2 Felhasználás: Vágóolaj. 1.3. Gyártó cég neve: Név: PARAMO, a.s.

Részletesebben

Felülvizsgálat dátuma: 2015.11.04. Felülvizsgálat: 14 Hatálytalanítás dátuma: 2015.11.02.

Felülvizsgálat dátuma: 2015.11.04. Felülvizsgálat: 14 Hatálytalanítás dátuma: 2015.11.02. BIZTONSÁGI ADATLAP Az 1907/2006 (EK) Rendelet II. Melléklete - módosította a 453/2010 (EU) Rendelet - szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév

Részletesebben

TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése 6. A műtrágyák és kijuttatásuk agronómiai ill. agrokémiai szempontjai 6.1. A műtrágyák

Részletesebben

ENERGETIKAI KÖRNYEZETVÉDELEM

ENERGETIKAI KÖRNYEZETVÉDELEM ENERGETIKAI KÖRNYEZETVÉDELEM KOHÓMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS HŐENERGIA-GAZDÁLKODÁSI SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TÜZELÉSTANI ÉS HŐENERGIA INTÉZETI TANSZÉK

Részletesebben

S 62 Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni az edényzetet vagy a címkét

S 62 Lenyelés esetén hánytatni tilos: azonnal orvoshoz kell fordulni és megmutatni az edényzetet vagy a címkét B I ZTONSÁGI ADATLAP 1. SZAKASZ: A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: 1.2. A keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Penészgátló

Részletesebben

Biztonsági adatlap CASPER. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás:

Biztonsági adatlap CASPER. 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt Felhasználás: 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Termékazonosító Formulációs kód 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

Részletesebben

Felülvizsgálat dátuma 04.06.2015 Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma 04.06.2015. SikaGard -6220

Felülvizsgálat dátuma 04.06.2015 Verzió 1.0 Nyomtatás Dátuma 04.06.2015. SikaGard -6220 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító Márkanév : 1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása Jelenlegi

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/9 Supralux Xylamon szúölő szer verziószám: 1-1-HU Nyomtatási dátum: 2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux Xylamon

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Ikt. sz.: KTVF: 1740-4/2011. Tárgy: Előadó: Radványi Miklós Szabariné Madar Orsolya Ferencz Zsuzsanna Katkó Lajos Schwenk Zsuzsanna

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A hulladék k definíci ciója Bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni

Részletesebben

Villamos érintésvédelem

Villamos érintésvédelem Villamos érintésvédelem Ismertesse a villamos áram élettani hatásait! Mi a limitfeszültség, érintési feszültség és a lépésfeszültség fogalma? (20 p) Köztudott, hogy az ember életfunkcióit, mozgásait, ún

Részletesebben

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM

LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Dr. Örvös Mária LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM (oktatási segédlet) Budapest, 2010 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...

Részletesebben

64742-49-0 265-151-9-2,5-25 F, Xn, N. 1 / 7. oldal

64742-49-0 265-151-9-2,5-25 F, Xn, N. 1 / 7. oldal B I Z T O S Á G I A D A T L A P 1. AZ A YAG/KÉSZÍTMÉ Y ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZO OSÍTÁSA 1.1. Felhasználás (ipari, foglakozásszerű, magán): Az anyag/készítmény szerepe: ragasztó 1.2. Gyártó cég neve:

Részletesebben

Biztonsági adatlap TERMÉKCÍMKE

Biztonsági adatlap TERMÉKCÍMKE Termék: GENLUB TDX Oldal: 1/6 TERMÉKCÍMKE CÍMKÉZÉS (szavatossági vagy CE jelölés) Kockázati R mondatok: Biztonsági tanácsok: SZÁLLÍTÁSI CÍMKÉZÉS Érintett R-52/53 Vízi szervezetekre mérgező, vízi környezetben

Részletesebben

Benzines Folttisztító. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva)

Benzines Folttisztító. BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) Oldalszám: 1/10 BIZTONSÁGI ADATLAP (CLP és REACH szerint módosítva) 1. SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1. 1. Termékazonosító Az anyag/keverék neve: CAS szám: - EU szám:

Részletesebben

SZŰRÉS 2014.10.21. 1. Típusai: A vegyipari és vele rokonipari műveletek csoportosítása

SZŰRÉS 2014.10.21. 1. Típusai: A vegyipari és vele rokonipari műveletek csoportosítása SZŰRÉS A vegyipari és vele rokonipari műveletek csoportosítása Hidrodinamikai műveletek (folyadékok és gázok mozgatása) Folyadékok és gázok áramlása csőben, készülékben és szemcsehalmazon. Ülepítés, szűrés,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLY MEGHATÁROZÁSA 2.1. A keverék osztályozása a gyártó, a 67/548/EEC, 1999/45/EC szerint: Veszélyes keverék

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2. A VESZÉLY MEGHATÁROZÁSA 2.1. A keverék osztályozása a gyártó, a 67/548/EEC, 1999/45/EC szerint: Veszélyes keverék 1/7 BIZTONSÁGI ADATLAP Az előző magyar változat kiállításának kelte: 2009.03.19. Aktualizálás kelte: 2013.03.16. (2.változat) 1. A KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (terméknév):

Részletesebben