A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA"

Átírás

1 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA Általános előírások A bejelentett gázömlés, baleset, tűzeset során szakemberek igénybevételével lehetőség szerint a legrövidebb idő alatt meg kell szüntetni a gázömlést, robbanásveszélyt. Amennyiben a jelzés tartalmából gázvezeték meghibásodására és annak következtében nagyobb mennyiségű gáz kiáramlására, gázfogadóállomás vagy gáztartály tűzre lehet következtetni, tájékozódni kell a közvetlen életveszélyben lévő személyekről, és meg kell állapítani a kiáramló gáz terjedési irányát és várható hatását.

2 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA Általános előírások A tűzjelzés esetén, ha a tűzoltóság várható vonulási ideje kevesebb, mint 10 perc, I-es kiemelt, perc közötti, II-es kiemelt, 20 perc feletti, III-as kiemelt riasztást kell végrehajtani, és szükség szerint porral oltó tűzoltó gépjármű és a VFCS gépjármű vonultatására is intézkedni kell. Ha a jelzés értékelése alapján a megközelítésre több úton van lehetőség, az útvonal megválasztásánál figyelembe kell venni a meteorológiai viszonyokat is.

3 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA Általános előírások Az elsőnek kiérkező raj hajtson végre felderítést, a leállási helyet az esemény körülményei alapján határozza meg, használja a járműben rendelkezésre álló, az eset jellegéből adódóan szükséges védőfelszereléseket. A tűzoltásvezető a veszélyességi övezet határát szakember igénybevételével jelölje ki. Ennek során vegye figyelembe a meteorológiai viszonyokat és gondoskodjon a koncentráció folyamatos méréséről.

4 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA Általános előírások A felderítést különös óvatossággal szikrát nem húzó, gyújtási veszélyt nem okozó eszközökkel, védőfelszerelésekben legalább két fővel, és ha az indokolt védősugár szerelésével, a visszavonulás feltételeit biztosítva kell végrehajtani. A felderítés során a tűzoltásvezető fordítson különös gondot a már meglévő, valamint várható életveszély felmérésére, az életmentés módjainak meghatározására, a szabadba áramló gáz tulajdonságainak, mennyiségének, terjedési irányának megállapítására, a lehetséges gyújtóforrásokra, a kiürítés végrehajtására, az érintett területek behatárolására, a gázvezeték, tárolótartály típusának megállapítására, az alkalmazható oltó- és hűtőanyag megválasztásához szükséges információk beszerzésére, a veszélyességi övezet meghatározására, a meteorológiai viszonyok (szélirány) változására.

5 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA Általános előírások Az alkalmazandó taktikát, a szükséges erők, eszközök, védőfelszerelések, az oltó- és hűtőanyagok megválasztását, a mentést, a veszély elhárítása érdekében teendő intézkedéseket a szakemberek véleményének figyelembevételével kell meghatározni. Az általános szabályok megtartása mellett azokat a vízforrásokat kell igénybe venni, amelyek a veszélyességi övezeten kívül vannak és biztosítják a beavatkozáshoz (hűtéshez) szükséges vízmennyiséget. Közúti járművön szállított palackok esetében, ha a palackból kiáramló gáz meggyullad, azt el kell oltani. A környezet intenzív hűtése mellett a hibás palackot ki kell emelni, el kell különíteni olyan helyre, ahol az a környezetet nem veszélyezteti. Az illetékeseket azonnal értesíteni kell.

6 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA Általános előírások Ha a tartályos közúti gépjárműről sérülés miatt a szállított gázt át kell fejteni, a tűzoltásvezető intézkedjen a közvetlen életveszély elhárítására, a veszélyességi övezet meghatározására, ha a lefejtés technológiájához nem szükséges, a jármű motorjának leállítására, a környezetben a tűz- és robbanásveszély elhárítására, a veszélyeztetett helyen tartózkodók eltávolítására, a terület lezárására és rendőrség bevonásával a forgalom leállítására.

7 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA Általános előírások Vasúti tartálykocsikon szállított éghető gáz esetében a tűzoltásvezető jelölje ki információi alapján a veszélyességi övezet határát, adjon utasítást a veszélyességi övezet határán belül antisztatikus ruha, szikramentes szerszám, felszerelés használatára, intézkedjen az égő, sérült tartálykocsi környezetéből a nem égő, de veszélyeztetett kocsik eltávolítására, intézkedjen villamos pálya esetén az oltás megkezdése előtt a veszélyeztetett terület felsővezetékének áramtalanítására és kiszakaszolására, vegye fel a kapcsolatot a vasúti szakemberekkel, és ha szükséges, intézkedjen a vasúti forgalom leállítására.

8 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA A gázt szállító vezeték tüzeinek oltása Gázt szállító vezeték sérülésekor, fáklyaégés esetén a tűzoltásvezető intézkedjen az éghető anyagok eltávolítására, a környezet hűtésére, a sérült vezetékből kiáramló gázt csak abban az esetben szabad oltani, ha az elzárást megkezdték és rövid időn belül be tudják fejezni; a tűzoltásvezető intézkedjen a kiáramló gáz nyomásától függetlenül szakember igénybevételével a tolózárak lezárására vagy a meghibásodott berendezés, csővezeték kiszakaszolására;

9 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA A gázt szállító vezeték tüzeinek oltása Gázt szállító vezeték sérülésekor, fáklyaégés esetén Nagykanizsa Pb-film! a sérült szállítóvezeték szakaszolását, szakaszonkénti nyomásmentesítést szakember igénybevételével a biztonsági szempontok figyelembevételével kell végrehajtani, továbbá a szállítóvezeték sérülése, károsodása esetén biztosítani kell, hogy a veszélyességi övezeten belül a további káros vagy veszélyes mértékű elmozdulás ne következhessen be; a tűzoltásvezető a tűzoltás során szakember véleményét vegye figyelembe, és folyamatosan gondoskodjon a robbanásveszély elhárításáról, a tűz továbbterjedésének megakadályozásáról, valamint a tűz környezetében lévő berendezések hűtéséről; a tűzoltás befejezése után a hűtést addig kell folytatni, amíg a visszagyulladás veszélye teljesen meg nem szűnik.

10 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA A gázt tároló tartályok tüzeinek oltása Amennyiben a szomszédos (veszélyeztetett) tartályok palást- és tetőhűtő berendezése használható, a tűzoltásvezető intézkedjen azok beindítására. Ha a palást- és tetőhűtő berendezések nem kielégítően működnek, akkor a szomszédos tartályok védelmének biztosítását mobil felszerelésekkel, hűtősugarak, vízágyúk bevetésével kell végezni. Az égő tartály hűtését stabil hűtőberendezés igénybevételével, illetve ha az nem működik, vagy nincs vízágyúkkal, vízsugarakkal kell biztosítani.

11 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA A gázt tároló tartályok tüzeinek oltása A tűzoltásvezető intézkedjen a tartály betáplálásának megszüntetésére, a gázkoncentráció folyamatos mérésére és a veszélyességi övezet meghatározására, az oltást végzőket megfelelő védőruházattal és mérgező égéstermékek esetén légzésvédő eszközökkel való ellátására.

12 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA A gázt tároló tartályok tüzeinek oltása A kialakult gázfáklyát mindaddig nem szabad eloltani, amíg a gáz utánpótlását kiszakaszolással, leürítéssel, a gáz folyamatos hűtés melletti ellenőrzött kiégetésével vagy más módon meg nem szüntették. El kell oltani a tüzet, ha a kifúvás csekély intenzitása folytán a láng hosszúsága 0,5 méternél kisebb, vagy a megtett óvintézkedések eredményeként az alá csökken. Ha a kiáramló gáz nem gyulladt meg vagy eloltották, a gázfelhő felhígítását szórt vízsugarakkal elő kell segíteni, terjedését vízfüggönyök alkalmazásával le kell határolni.

13 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA A gázpalackok tüzeinek oltása A tűzoltásvezető a gázpalackon található jelölések és színjelek alapján állapítsa meg a gáz fajtáját, vegye fel a kapcsolatot az üzemben tartóval, a töltő- és szállítóvállalattal. A tűzoltásvezető derítse fel, hogy a palacko(ka)t közvetlenül vagy közvetve érte-e lángvagy hőhatás, milyen volt a tűz keletkezésének időpontjában a töltöttség, zárt vagy nyitott-e a szelep. A tűzoltásvezető intézkedjen a lehűlt, már nem robbanásveszélyes palack elszállíttatására.

14 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA A gázpalackok tüzeinek oltása A tűzoltás megkezdése előtt és a beavatkozás alatt gondoskodni kell a gáz tulajdonságainak figyelembevételével a környezetvédelmi előírások megtartására. Acetilén gázpalackok tűzeseténél a tűzoltásvezető intézkedjen az intenzív és folyamatos hűtésre, valamint a helyzet felmérése alapján a tűz egyéb körülményeinek hatását is figyelembe véve döntsön a palack kimentéséről.

15 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA A gázpalackok tüzeinek oltása A tűz eloltását követően gondoskodni kell a palack folyamatos hűtéséről. A kimentett palackot (palackokat) olyan biztonságos helyre kell vinni, ahol az robbanás esetén sem a tűzoltást végzőkre, sem a környezetre nem jelent veszélyt. A gázpalack(ok) intenzív hűtését mindaddig folytatni kell, amíg a szakember véleménye szerint az nem szállítható. A hűtősugarakat úgy kell elhelyezni, hogy a sugárvezetők biztonságban legyenek. A hűtés időszakára a területet veszélyességi övezet kijelölésével le kell zárni. A gázpalack sérülése vagy tűzbe kerülése esetén a palack mesterlövész puskával való kilövése lehetséges, az alábbiak figyelembevételével: a lövés következtében kiáramló gázt láng vagy hőhatás nem érheti, a kilövés csak biztonságos távolságból, megfelelő védőfelszerelés viselése mellett végezhető el, a kilövést csak erre kiképzett, fegyverhasználatra jogosult, gyakorlott személy végezheti, a legalább 5 lövésnek egyenletesen, az (lehetőleg) álló palack palástjának hossztengely-vonalára kell jutnia, minél kisebb időintervallumban.

16 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA A gázpalackok tüzeinek oltása PB-gázpalack tüze esetében a tűzoltásvezető elsőként a folyamatos hűtést szervezze meg. Az oltást akkor szabad elvégezni, ha környezetében nincs olyan gyújtóforrás, ami a kiáramló gázt visszagyújtaná. A lángzónában lévő palackokat a tűzoltásvezető utasítása szerint lehet mozgatni, folyamatos intenzív hűtés biztosítása mellett. Ha a gázpalackból kiáramló gáz ég, a tűzoltásvezető intézkedjen a palack hűtésére és elzárására. Az elzárás után a palackot a veszélyeztetett területről el kell távolítani, biztonságos helyre kell szállítani. A már hőnek kitett palackok hűtésére a tűzoltásvezető intézkedjen, figyelembe véve a hirtelen hűtés veszélyeit.

17 A GÁZT SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK, A GÁZVEZETÉKEK, A GÁZTARTÁLYOK ÉS A GÁZPALACKOK TÜZEINEK OLTÁSA Mérgező, maró, ismeretlen anyagokat tartalmazó gázpalackok tüzeinek oltását, mentését megfelelő védőfelszerelések használatával kell végrehajtani. A tűzoltásvezető határozza meg a védőfelszerelés fajtáját.

18 FTP Gázpalackok tüzeinek oltása Fábián Tibor - Tűzoltási Csoport

19 FTP A palackok jellemzése, típusai A pébégáz fizikai és kémiai tulajdonságai Gyulladási hőmérséklete: C A levegőhöz viszonyított relatív sűrűsége: Lánghőmérséklete: 2000 C Összetétele: 40% propán-60 % bután, színtelen, szagtalan, átlátszó gáz Szagosító anyagok: etilmerkaptán, THT (tetrahidrotiofén), Schentinel-H, Alerton 452

20 FTP A palackok jellemzése, típusai A gázpalack A gázpalack olyan fémből készült, szeleppel ellátott nyomástartó berendezés, amelyet cseppfolyósított gázok tárolására és szállítására használnak Turista palackok töltetsúlya: 0.5, 1, 2, 5 kg-os Háztartási palackok töltetsúlya: 11.5, 23 kg-os Anyaga: ötvözött alumínium vagy acél

21 FTP A palackok jellemzése, típusai Színjelölések A palack palástján 1 vörös csík van-3.3 mm falvast. A palack palástján 2 vörös csík van-2.5 mm falvast. A palack palástján 3 vörös csík van-2.3 mm falvast.

22 FTP A Pb. palackok veszélyei Robbantási kísérletek Kb bar nyomásnál, 2-5 perc között a gázpalackok felhasadtak Film, ipari kamera

23 FTP A Pb. palackok veszélyei Pb gázpalack tűzoltása-film!

24 Dissous palackok jellemzése, FTP típusai, MSZ EN :2001 Az új színjelölések bevezetése július 1.-el kezdődött és június 30-án fejeződik be. Az úgynevezett átmeneti időszakban mindkét fajta színjelzéssel találkozhatunk a munkánk során. régi színjelölés új színjelölés

25 Összefoglaló, áttekintő ábra MŰSZAKI, IPARI GÁZOK

26 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek Ipari OXIGÉN N Jelenlegi Új jelölés

27 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek ACETILÉN dissousgáz N Jelenlegi Új jelölés

28 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek D3 massza ACETILÉN dissousgáz N Jelenlegi Új jelölés

29 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek ARGON N Jelenlegi Új jelölés

30 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek NITROGÉN N Jelenlegi Új jelölés

31 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek SZINTETIKUS LEVEGŐ N Jelenlegi Új jelölés

32 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek XENON, NEON N Jelenlegi Új jelölés

33 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek HIDROGÉN Jelenlegi Új jelölés

34 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek N FORMÁLÓGÁZ Jelenlegi Új jelölés

35 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek AR/CO2 KEVERÉK N Jelenlegi Új jelölés

36 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek SŰRÍTETT LEVEGŐ N Jelenlegi Új jelölés

37 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek SZÉNDIOXID Jelenlegi Új jelölés

38 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek HÉLIUM N Jelenlegi Új jelölés

39 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Ipari felhasználású gázok, gázkeverékek KLÓR, N AMMÓNIA, KÉN-DIOXID Jelenlegi Új jelölés

40 Összefoglaló, áttekintő ábra MŰSZAKI, IPARI GÁZOK

41 Összefoglaló, áttekintő ábra EGÉSZSÉGÜGYI, INHALÁCIÓS GÁZOK, GÁZKEVERÉKEK

42 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Orvosi és/vagy inhalációs célra szolgáló gázok, gázkeverékek O 2 Eü. OXIGÉN N Jelenlegi Új jelölés

43 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Orvosi és/vagy inhalációs célra szolgáló gázok, gázkeverékek N 2 O N Eü. DINITROGÉN-OXID Jelenlegi Új jelölés

44 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Orvosi és/vagy inhalációs célra szolgáló gázok, gázkeverékek CO 2 Eü. SZÉN-DIOXID N Jelenlegi Új jelölés

45 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Orvosi és/vagy inhalációs célra szolgáló gázok, gázkeverékek N 2 O 2 Eü. LEVEGŐ/SZINT.LEV EGŐ N Jelenlegi Új jelölés

46 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Orvosi és/vagy inhalációs célra szolgáló gázok, gázkeverékek HeO 2 Eü. HE/O 2 KEVERÉK N Jelenlegi Új jelölés

47 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Orvosi és/vagy inhalációs célra szolgáló gázok, gázkeverékek CO 2 O 2 Eü. O 2 /CO 2 KEVERÉK N Jelenlegi Új jelölés

48 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Orvosi és/vagy inhalációs célra szolgáló gázok, gázkeverékek N 2 O O 2 Eü. O 2 /N 2 O KEVERÉK N Jelenlegi Új jelölés

49 Színjelölések: Gázpalackok jelölései Orvosi és/vagy inhalációs célra szolgáló gázok, gázkeverékek N 2 Eü. NITROGÉN N Jelenlegi Új jelölés

50 Összefoglaló, áttekintő ábra EGÉSZSÉGÜGYI, INHALÁCIÓS GÁZOK, GÁZKEVERÉKEK

51 Dissous palackok jellemzése, FTP típusai Hazánkban előforduló nagyméretű acetilén gázpalackok adatai a tűzoltók számára Gyártó Űrtartalom liter Falvastagság mm Palacktömeg Kg Próbanyomás bar Átmérő mm Masszatömeg kg Magyar Jugoszláv 40 5, Coyne(USA) 47,5 3, Linde (USA) 42 3,1-3, Showa Koatsu 41 3, AGA 40 3,

52 Dissous palackok jellemzése, FTP típusai AGA film

53 FTP Dissous palackok veszélyei a palackban tárolt anyag az acetilén-gáz instabil állapota miatt nem önállóan, hanem más anyagban (aceton) elnyeletve található; hő hatására bomlási folyamat következik be, amely alapján erős hőfejlődés mellett bomlik az acetilén; az erős hőfejlődés miatt jelentős nyomásnövekedés következik be; a felhasadás, robbanás előtti pillanatokban a nyomás többszörösére nő a másodperc törtrésze alatt, amely eredménye a palackok robbanása;

54 FTP Dissous palackok veszélyei A dissous-palack robbanása során jelentős nyomás hat a környezetre, a palack köpenyének leszakadó darabjai súlyos sérülésveszélyt jelentenek, valamint a palackból szétrepülő, magas hőmérsékletű töltőanyag égési sérüléseket okozhat. Egy robbanó dissous-palack hatását kb. 300 m átmérőjű körben érvényesíti. A fentiekben felsoroltak alapján rendkívül veszélyesnek kel minősíteni minden tűzbe került hegesztőberendezést és ezen belül a dissous-palackot.

55 FTP Dissous palackok veszélyei Veszélyhelyzet vizuális és akusztikus felismerésének lehetőségei: a palack szelepe nyitva, szivárog; a palack szelepénél ég; a palack tűzben van, intenzív hő éri; a kifúvó láng kormoz, abnormális szaga van (nem acetilén szag); a hűtővíz párolog, forró foltok tapasztalhatók; a festék leég a palack faláról; a kiáramlás zaja megváltozik; az égő szelepnél a láng nagysága nő, színe változik; a palack szelepének kinyitása után korom áramlik ki;

56 FTP Dissous palackok veszélyei

57 A magyar tűzoltt zoltótaktika taktika átértékelése, robbanásvesz sveszélyes dissous gázpalack jelenlétében.

58 A tűzjelzt zjelzés s fogadása, értékelése Személyek vannak veszélyeztetve? A tűz keletkezésétől, mennyi idő telt el a tűzjelzésig? Az égő járműtől, hány méterre van a hőhatásnak kitett gázpalack? Vannak még gázpalackok a helyiségben, darabszámuk? A palackszelepet el tudta zárni, igen-nem? Töltöttségi állapot, falvastagság, forgalmazó cég?

59 Riasztás kevesebb, mint 10 perc, I -es kiemelt, perc közötti, II -es kiemelt, 20 perc feletti, III -as kiemelt Min. 2 db. gépjárműfecskendő Min. kettő teljes raj Csoport szer Roham szer Vízszállító

60 Vonulás Egyéni védőeszközök használata Arcvédő kámzsa viselése kötelező!

61 A tűzoltt zoltás s előkész szítésese A fecskendők felállítási helyének kiválasztása Min. 60 méter, a házak védelmében

62 A felállítási helyet úgy kell megválasztani, hogy a lehető legközelebb legyünk a vízforráshoz, illetve a fecskendő fedezékben legyen az esetleges robbanás bekövetkezésekor

63 Dupla alapvezeték k szerelését javasolom, a két k t darab osztó elhelyezése min. 30 méterre m legyen a garázsajt zsajtó bejárat ratától

64 Veszélyess lyességi övezet kijelölése!

65 Elsődleges és s másodlagos m hatású környezet kijelölése!

66 A tűzoltásvezetőnek úgy kell irány nyítania a munkát, hogy a beavatkozókat kat az élet és balesetveszélyt lytől l megóvja!

67 Elsődleges hatású környezet: - a gázpalacktg zpalacktól l 25 méterm - a szúróláng méter m

68 Másodlagos hatású környezet 40 méter felett Az a távolság, ahol a kísérő jelenségek az egyéni védőfelszereléssel rendelkezőkre nézve, a biztonsági szabályok betartása mellett, csak kis valószínűséggel okozhatnak balesetveszélyt

69 A felderítés Felderítő parancsnok + egy fő Max. 25 méter megközelítési távolság A garázsajtó széleitől kb. 45 -ban foglaljunk állást

70 Tereptárgy rgy védelme! v Legalkalmasabb a több tonnás erőgép, betonfal Kevésbé alkalmas a téglafal, személyautó

71 Ne menjünk nk be az épületbe, ha feltételezz telezzük, hogy dissous palack hőterhelést kapott!

72 A területet lezárni, kíváncsiskodókat elküldeni 150 méter sugarú körben kitelepíteni

73 A tűzoltt zoltás Hűtés Gyújtóforrások megszüntetése

74 A gázpalack g hatástalan stalanításasa

75 A kilövést követk vetően en a robbanásvesz sveszély megszűnik! Hatástalanítás fegyverrel, film.

76 FTP A palackok kilövése Lőfegyverrel történő kilövés, miközben a golyók ütötte nyílásokon a nyomás a gázpalackban, normál értékre csökken A fővárosban a mesterlövészek a kilövéshez, Sigsauer 2000 típusú fegyvert használnak, nammo acélmagvas lőszerrel.

77 FTP Köszönöm a figyelmet!

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K Budapest XVIII.-ker. Lakatos úti 2. sz. Lakásszövetkezet 1184 Budapest, Lakatos út 32. Tel.: +36 1 295 12 77 vezetoseg2szlakszov@digikabel.hu www.lakatosszovetkezet.hu. T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á

Részletesebben

Nitrogénművek Zrt. VÁSZSZ 5. melléklet (Rev: 0) TÁJÉKOZTATÓ

Nitrogénművek Zrt. VÁSZSZ 5. melléklet (Rev: 0) TÁJÉKOZTATÓ TÁJÉKOZTATÓ Felhívjuk az Önök figyelmét, hogy amennyiben az alábbiakban felsorolt Nitrogénművek Zrt. által gyártott termékeink közül vásárol és fuvaroztat, közúton vagy vasúton veszélyes árut szállít,

Részletesebben

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 42/2012. számú I N T É Z K E D É S E

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 42/2012. számú I N T É Z K E D É S E BM ORSZÁGOSKATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ 42/2012. számú I N T É Z K E D É S E A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzoltás-taktikai Szakutasításáról

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint Oldal: 1/5 1. Az anyag /készítmény és a társaság/ vállalkozás azonosítója: Kereskedelmi elnevezés: Felhasználási terület: Gyártó és forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: E-mail: Sürgősségi telefon: Telefon:

Részletesebben

SZOLGÁLATI SZABÁLYZATA

SZOLGÁLATI SZABÁLYZATA Országos Polgárőr Szövetség SZOLGÁLATI SZABÁLYZATA 2016. ELFOGADVA: AZ OPSZ 2012. MÁRCIUS 23-AI ELNÖKSÉGI ÜLÉSÉN HOZOTT, ELN/ 6/2012. SZÁMÚ HATÁROZATÁVAL MÓDOSÍTVA: AZ OPSZ 2016. FEBRUÁR 19-EI ELNÖKSÉGI

Részletesebben

FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN

FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN FTP TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN TŰZOLTÁS VESZÉLYES ANYAG JELENLÉTÉBEN Általános előírások A veszélyes anyagok azok a külön jogszabályban meghatározott anyagok, amelyek hatásukat kifejtve halált,

Részletesebben

KIADÁS IDŐPONTJA: 2012. január

KIADÁS IDŐPONTJA: 2012. január BIZTONSÁGI ADATLAP 1) Meghatározás: Kereskedelmi név: PÉBÉGÁZ KIADÁS IDŐPONTJA: 2012. január PROPÁN CAS szám: 74-98-6 EINECS szám: 200-827-9 EU szám: 601-003-00-5 BUTÁN CAS szám: 106-97-8 EINECS szám:

Részletesebben

BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata

BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata BME Fizika Tanszék Kiegészítő Tűz- és Munkavédelmi Szabályzata Bevezetés Jelen szabályzat a BME Tűz- és Munkavédelmi szabályzatainak (MvSz) kiegészítéseként szolgál azzal a céllal, hogy a tanszéken felmerülő

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és az 1272/2008/EK szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és az 1272/2008/EK szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Kiállítás dátuma: 2007.08.01. Verzió: 5 Oldal: 1/6 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: GÁZSZIVÁRGÁSJELZŐ 1.2. Az anyag vagy

Részletesebben

Alkalmazott tűzoltási ismeretek

Alkalmazott tűzoltási ismeretek Alkalmazott tűzoltási ismeretek A belügyminiszter 1/2003. (I. 9.) BM rendelete a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének szabályainak meghatározásával Tűzoltás s a közlekedk zlekedés s

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 1. A készítmény neve 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalat azonosítása 1.1. Az anyag vagy a készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 896717 MANNOL

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT (A Szervezeti és működési szabályzat 22. sz melléklete) Elfogadva: 2010. december 14. Módosítva: 2012. január 25., hatályba lép: 2012. január 27-én

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Szén-dioxid, szilárd (szárazjég) Változat: 1.0. Gafin Hungária Kft. 1125 Budapest, Mátyás király út 14/a info@gafin.

BIZTONSÁGI ADATLAP. Szén-dioxid, szilárd (szárazjég) Változat: 1.0. Gafin Hungária Kft. 1125 Budapest, Mátyás király út 14/a info@gafin. Oldal: 1/4 1. VEGYI ANYAG NEVE: SZÁRAZJÉG (SZILÁRD SZÉNDIOXID) Kereskedelmi forgalomban használt elnevezések és termékszámok: Szárazjég (blokk), Szárazjég (pellet) CAS-szám: 124-38-9 EU-szám: 204-696-9

Részletesebben

H összeszerelési és üzemeltetési útmutató a 12720-es cikkszámú gázgrillkocsihoz

H összeszerelési és üzemeltetési útmutató a 12720-es cikkszámú gázgrillkocsihoz Változat: 12720hu Állapot: #361-2010 Kiadás: 05/10cd H összeszerelési és üzemeltetési útmutató a 12720-es cikkszámú gázgrillkocsihoz Munkakezdés előtt olvassa el! A jelen útmutatóban lévő előírások figyelmen

Részletesebben

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P

B I Z T O N S Á G I A D A T L A P B I Z T O N S Á G I A D A T L A P 1. Termék neve Kereskedelmi elnevezés: Gyártó cég: Cím: Telefon: Fax: Forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: Sürgősségi telefon: AUTÓ MOBIL VEGYI Kft. 6727 Szeged, Acél u.

Részletesebben

OKTATÁSI TEMATIKA- LOGISZTIKAI KISEGÍTŐ

OKTATÁSI TEMATIKA- LOGISZTIKAI KISEGÍTŐ OKTATÁSI TEMATIKA- LOGISZTIKAI KISEGÍTŐ MUNKAVÉDELEM 1. A munkába állás feltételei: Előzetes orvosi alkalmassági vizsgálat A munkába állás napján, a munkakezdés előtt munka- és tűzvédelmi oktatás 2. A

Részletesebben

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007.

Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely, Szent László király u. 10. T Ű ZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2007. --- 2 --- Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 2 A szabályzat

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2.3 Mérgező gázok 2.1 Gyúlékony gázok. Szén-monoxid 3.7 (CO 3.7) Szén-monoxid 4.7 (CO 4.7)

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2.3 Mérgező gázok 2.1 Gyúlékony gázok. Szén-monoxid 3.7 (CO 3.7) Szén-monoxid 4.7 (CO 4.7) Oldalszám: 1 / 13 2.3 Mérgező gázok 2.1 Gyúlékony gázok VESZÉLY 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Kereskedelmi név Vegyi képlet : sűrített gáz: 3.7 (CO 3.7) 4.7 (CO 4.7)

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP SPRAYDUSTER ZERO Az 1907/2006 (EK) Rendelet II. Melléklete - módosította a 453/2010 (EU) Rendelet - szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP SPRAYDUSTER ZERO Az 1907/2006 (EK) Rendelet II. Melléklete - módosította a 453/2010 (EU) Rendelet - szerint BIZTONSÁGI ADATLAP Az 1907/2006 (EK) Rendelet II. Melléklete - módosította a 453/2010 (EU) Rendelet - szerint 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Terméknév

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP Oldalszám 1/1 1. A készítmény neve 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalat azonosítása 1.1. Az anyag vagy a készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 950310 MANNOL

Részletesebben

KBE-1 típusú biztonsági lefúvató szelep család

KBE-1 típusú biztonsági lefúvató szelep család Kód: 485-0000.03g G É P K Ö N Y V KBE-1 típusú biztonsági lefúvató szelep család Készült: 2002.07.01. TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános ismertetés 2. Műszaki adatok 3. Szerkezeti felépítés, működés 4. Átvétel,

Részletesebben

MHK adatbázis Jogszabály szöveg. 1/2003. (I. 9.) BM rendelet 2003. február 8. - Lekérdezés ideje: 2006. március 27.

MHK adatbázis Jogszabály szöveg. 1/2003. (I. 9.) BM rendelet 2003. február 8. - Lekérdezés ideje: 2006. március 27. MHK adatbázis Jogszabály szöveg 1/2003. (I. 9.) BM rendelet 2003. február 8. - Lekérdezés ideje: 2006. március 27. (C)1992-2001. Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft. 1/2003. (I. 9.) BM rendelet atűzoltóság

Részletesebben

2. Összetétel/információk az összetevőkre Összetevő Koncentráció Veszély- R tömeg% jel(ek) mondatok

2. Összetétel/információk az összetevőkre Összetevő Koncentráció Veszély- R tömeg% jel(ek) mondatok Kiadva: 2001. 07. 03 Változat: 2. Oldalszám: 1/4 1. Az anyag/készítmény és a társaság azonosítása 1.1. Az anyag vagy a készítmény azonosítása Kereskedelmi elnevezés: 1.2. A társaság/vállalat azonosítása

Részletesebben

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint

Biztonsági adatlap 1907/2006/EK, 31. cikk szerint oldalszám: 1/9 1 Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A termékkel kapcsolatos anyagok Anyag/készítmény használata Univerzális ragsztó Gyártó/szállító: fischerwerke Artur Fischer Gmb

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az Épületgépészeti munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok, valamint a Kisteljesítményű kazán fűtői

Részletesebben

Messer Hungarogáz. Szakmai nap 2012 november 28

Messer Hungarogáz. Szakmai nap 2012 november 28 Messer Hungarogáz Ipari gázok alkalmazásának biztonsági kérdései a hegesztés és rokon eljárások során Halász Gábor hegesztés-vágás szaktanácsadó Tartalom A hegesztés veszélyei összefoglalás A hegesztés

Részletesebben

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet 1. oldal 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról 1 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 47. (2) bekezdésének

Részletesebben

M M«1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása

M M«1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Oldal : 1 óm 2.1 : Gyúlékony gázok Veszély M M«1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi név BA száma Kémiai leírás : : : CAS szám :115-11-7 EK

Részletesebben

A belügyminiszter.../2006. ( ) BM rendelete

A belügyminiszter.../2006. ( ) BM rendelete A belügyminiszter../2006. ( ) BM rendelete a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének szabályairól szóló 1/2003. (I. 9.) BM rendelet módosításáról A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

OLAJ- ÉS VEGYIPARI TŰZOLTÓSÁGOK 5. NEMZETKÖZI KONFERENCIÁJA 2009. november 17-18.

OLAJ- ÉS VEGYIPARI TŰZOLTÓSÁGOK 5. NEMZETKÖZI KONFERENCIÁJA 2009. november 17-18. Boris Cavrak INA Horvátország Boris Cavrak egy 18 évvel ezelőtti esemény azóta azonban első prezentációjával jelentkezett. Az eset 1991 utolsó negyedévében történt, amikor az előadó az INA polgári védelemért,

Részletesebben

14/1998. (XI. 27.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról

14/1998. (XI. 27.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról 14/1998. (XI. 7.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról 011.08.06-tól hatályos szöveg! A műszaki-biztonsági felügyeletet ellátó szervezetről szóló 166/199. (XII. 7.) Korm. rendelet 3. - ának

Részletesebben

1/8 Supralux Xyladecor Classic Vékonylazúr verziószám: 1-1-HU Készült: 2009. október 26. Nyomtatási dátum:2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP

1/8 Supralux Xyladecor Classic Vékonylazúr verziószám: 1-1-HU Készült: 2009. október 26. Nyomtatási dátum:2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP 1/8 Supralux Xyladecor Classic Vékonylazúr verziószám: 1-1-HU Nyomtatási dátum:2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése:supralux

Részletesebben

IV. Aratási Konferencia. Heizler György Budapest,, 2015.12

IV. Aratási Konferencia. Heizler György Budapest,, 2015.12 Tűzoltó készülékek jelentősége IV. Aratási Konferencia Heizler György Budapest,, 2015.12 12.09. Témáink Változások Besorolás Megoldások Kis készk szülék k nagy eredmény Szabályoz lyozási elvek változv

Részletesebben

A foglalkozás célkitűzései

A foglalkozás célkitűzései Sűrített gázok A foglalkozás célkitűzései Ön képes lesz: Sűrített gázok felismerésére, a címkék alapján Sűrített gázt tartalmazó palackok biztonságos szállítására, kezelésére és tárolására Palackok, szabályozók

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA

Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA FALUHÁZ ÉS AZ ORVOSI RENDELŐBEN MŰKÖDTETETT VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT

Részletesebben

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK CSERETELEP

GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK CSERETELEP 1. Hogyan változott meg 2012. január. 01. - től a Katasztrófavédelem szervezete és milyen új ellenőrzési hatáskörei keletkeztek? 2012. január 01. hatállyal módosult a tűz elleni védekezésről, a műszaki

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP a 2006/121irányelv,valamint a 1907/2006 EU (REACH), a 33/2004 ESZCSM és a 44/2000 EüM rendeletek szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP a 2006/121irányelv,valamint a 1907/2006 EU (REACH), a 33/2004 ESZCSM és a 44/2000 EüM rendeletek szerint BIZTONSÁGI ADATLAP a 2006/121irányelv,valamint a 1907/2006 EU (REACH), a 33/2004 ESZCSM és a 44/2000 EüM rendeletek szerint NICRO 664 Elektroservice aerosol 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA 1.1

Részletesebben

A palackos pébégáz-forgalmazás üzletszabályzata

A palackos pébégáz-forgalmazás üzletszabályzata KIVONAT A PALACKOS PÉBÉ ÜZLETSZABÁLYZATBÓL A palackos pébégáz-forgalmazás üzletszabályzata Kiadás: 2015.08.31. Revízió: 3.1 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ... 4 1.1. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT TÁRGYA...

Részletesebben

HERON szervizhálózat. 16 Heron szerviz

HERON szervizhálózat. 16 Heron szerviz HERON szervizhálózat 16 Heron szerviz Gáz üzemeltetés előnyei, alkalmazási terület árkülönbözet / üzemeltetési költség különbözet Megtérülési idő alakulása gáz üzemeltetésű áramfejlesztő alkalmazása esetén

Részletesebben

1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. A készítmény megnevezése: Supralux Lakkbenzin hígító

1/8 BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása. A készítmény megnevezése: Supralux Lakkbenzin hígító 1/8 Supralux Lakkbenzin hígító verziószám: 1-HU BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux Lakkbenzin hígító A készítmény felépítése/rendeltetése:

Részletesebben

2.2 Palackos gáztárolás és ellátás

2.2 Palackos gáztárolás és ellátás . Palackos gáztárolás és ellátás Nagynyomású gázpalackok szokásos adatai A gázfajtától, minôségi követelményektôl és a mennyiségi szükséglettôl függôen a nagytisztaságú gázokhoz és gázkeve ré - kekhez,

Részletesebben

Készítés dátuma: 28.01.2005 Változat: 2.1 HU / H Felülvizsgálat dátuma: 30.06.2015 Oldal 1 / 6 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Termék neve Kereskedelmi

Részletesebben

Felülvizsgálat dátuma: 12.11.2012 Oldal 1 / 5 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Termék neve EU-szám: 200-871-9 CAS-szám: 75-45-6 Index-Nr. Vegyi képlet

Részletesebben

SCHÖNOX SU (DARK COLOURED)

SCHÖNOX SU (DARK COLOURED) Mellékletével Magyarország 1. Fejezet Vegyi termék és gyártó azonosítása Terméknév Gyártó SCHÖNOX GmbH AlfredNobelStraße 6 48720 Rosendahl Germany Tel. ++49 (0) 2547 9100 Fax ++49 (0) 2547 910101 Email

Részletesebben

Szerelési, használati és karbantartási útmutató

Szerelési, használati és karbantartási útmutató Adiabatikus, evaporatív hűtőberendezés PTB 100 típusú, mobil készülék Szerelési, használati és karbantartási útmutató 2013.09.02. 2 TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK... 3 1. MŰSZAKI JELLEMZŐK... 4

Részletesebben

Legfontosabb tűzvédelmi jogszabályok:

Legfontosabb tűzvédelmi jogszabályok: Legfontosabb tűzvédelmi jogszabályok: 1996. évi XXXI. Törvény (tűz elleni védekezésről a műszaki mentésről és a tűzoltóságról, 30/1996. (XII.6) BM rendelet, a Tűzvédelmi szabályzatról és a Tűzriadó Tervről,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/8 Supralux Gemini Tivinil parketta alapozó verziószám: 5-1-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 02. 24. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése:

Részletesebben

MOL Food Penetrating lubricant élelmiszeripari kenőolaj

MOL Food Penetrating lubricant élelmiszeripari kenőolaj BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) MOL-LUB Kft. Terméknév: Változat: 1 Felülvizsgálat: Kibocsátás kelte: 2008. 07. 02. Oldal: 1/(10) 1. Anyag / készítmény és

Részletesebben

79/2005. (X. 11.) GKM rendelet

79/2005. (X. 11.) GKM rendelet 79/2005. (X. 11.) GKM rendelet a szénhidrogén szállítóvezetékek biztonsági követelményeiről és a Szénhidrogén Szállítóvezetékek Biztonsági Szabályzata közzétételéről KIVONAT Lezárva 2014. június 29. Fontos:

Részletesebben

KEZELÉSI ÉS SZERELÉSI UTASÍTÁS Vaillant VGH 130, 160, 190, 220/5 XZU típusú, gáztüzelésű, tároló rendszerű vízmelegítőkhöz

KEZELÉSI ÉS SZERELÉSI UTASÍTÁS Vaillant VGH 130, 160, 190, 220/5 XZU típusú, gáztüzelésű, tároló rendszerű vízmelegítőkhöz KEZELÉSI ÉS SZERELÉSI UTASÍTÁS Vaillant VGH 130, 160, 190, 220/5 XZU típusú, gáztüzelésű, tároló rendszerű vízmelegítőkhöz Kérjük, hogy a VGH típusú vízmelegítő védőanódját rendszeresen (legalább évente

Részletesebben

12280/9 SunChemical. Kiadványszám: 5 A kiadvány kelte: 2004.10.13. Oldal: 1/5 ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP. 1. A készítmény és a társaság megnevezése

12280/9 SunChemical. Kiadványszám: 5 A kiadvány kelte: 2004.10.13. Oldal: 1/5 ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP. 1. A készítmény és a társaság megnevezése 12280/9 SunChemical ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP Kiadványszám: 5 A kiadvány kelte: 2004.10.13. Oldal: 1/5 Tárgy: MSDS 1. A készítmény és a társaság megnevezése A termék megnevezése, illetőleg kódszáma: Walzenfit

Részletesebben

28/2011. (IX. 6.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

28/2011. (IX. 6.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról OptiJus Opten Kft. I. 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról A 2012.11.13. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék 1. Értelmező rendelkezések, éghető

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint KLIMATISZTÍTÓ SPRAY

BIZTONSÁGI ADATLAP A 1907/2006 számú EK szabályozás szerint KLIMATISZTÍTÓ SPRAY 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Termék tájékoztató Termék kereskedelmi neve : Termék kódja : 089376410 MSDS-Identcode : 10014588 Társaság : Würth Szereléstechnika Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

Biztonsági adatlap Szilikon paszta H

Biztonsági adatlap Szilikon paszta H Biztonsági adatlap Szilikon paszta H Elkészítés időpontja: 26.04.2005 Felülvizsgálat időpontja: 19.07.2012 Verzió: 1.04 1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása: 1.1 Felhasználás: hővezető

Részletesebben

Biztonsági adatlap Etán

Biztonsági adatlap Etán Felülvizsgálat dátuma: 25.10.2011 Oldal 1 / 6 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Termék neve Kereskedelmi név 2.5 3.5 EU-szám: 200-814-8 CAS-szám: 74-84-0

Részletesebben

3 Veszélyesség szerinti besorolás. oldalszám: 1/6 Biztonsági adatlap 91/155/EGK szerint. A nyomtatás kelte 27.01.2005 Az átdolgozás kelte 27.01.

3 Veszélyesség szerinti besorolás. oldalszám: 1/6 Biztonsági adatlap 91/155/EGK szerint. A nyomtatás kelte 27.01.2005 Az átdolgozás kelte 27.01. oldalszám: 1/6 * 1 A készítmény neve A termékkel kapcsolatos anyagok Cikkszám: 000580 Anyag/készítmény használata Tisztító Gyártó/szállító: MOTIP DUPLI B.V. Wolfraamweg 2 NL- 8471 XE Wolvega The Netherlands

Részletesebben

F50, F80, F120. ZÁRTRENDSZERŰ KÉT TARTÁLYOS LAPOS FORRÓVÍZTÁROLÓK Függőlegesen és vízszintesen egyaránt felszerelhetők

F50, F80, F120. ZÁRTRENDSZERŰ KÉT TARTÁLYOS LAPOS FORRÓVÍZTÁROLÓK Függőlegesen és vízszintesen egyaránt felszerelhetők F50, F80, F120 ZÁRTRENDSZERŰ KÉT TARTÁLYOS LAPOS FORRÓVÍZTÁROLÓK Függőlegesen és vízszintesen egyaránt felszerelhetők Felszerelési és használati útmutató 1221113907/01 www.hajdurt.hu 1 Tisztelt Vásárlónk!

Részletesebben

Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet

Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet 1119 Budapest, Etele út 65. Készítette: Csizmadia László tűzvédelmi előadó (IV-265/2006.) Novo Pyro-Controll Kft. 2013. május 22. A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

Gigant 55 Gigant 65 Gigant 75 Gigant 90. HİTERM CARBON GIGANT Szilárd tüzelıanyagú, kézi adagolású melegvizes főtıkazánok.

Gigant 55 Gigant 65 Gigant 75 Gigant 90. HİTERM CARBON GIGANT Szilárd tüzelıanyagú, kézi adagolású melegvizes főtıkazánok. CARBON Gigant 55 Gigant 65 Gigant 75 Gigant 90 HİTERM CARBON GIGANT HİTERM CARBON GIGANT Szilárd tüzelıanyagú, kézi adagolású melegvizes főtıkazánok. Tartalomjegyzék 1. Műszaki ismertető... 2 1.1. Alkalmazás...

Részletesebben

1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: FOLTBENZIN Szénhidrogén keverék (ásványolaj), C 5 -C 10 CAS szám: 64742-89-8

1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: FOLTBENZIN Szénhidrogén keverék (ásványolaj), C 5 -C 10 CAS szám: 64742-89-8 Változat: 2 Felülvizsgálat: 2013.01.22. Kiadás kelte: 2012. 11. 29. Oldal: 1/12 1. AZ ANYAG ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító: Szénhidrogén keverék (ásványolaj), C 5 -C 10 CAS

Részletesebben

WHITE SPIRIT 1050 (Lakkbenzin 1050) 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP

WHITE SPIRIT 1050 (Lakkbenzin 1050) 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat kiállításának kelte: 2008.08.08. Aktualizálás kelte: 2012.12.02. 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (anyag/keverék

Részletesebben

Lasselsberger-Knauf Kft. 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet alapján A kiállítás kelte: 2005. 07. 05. 5/1. BA/8.2

Lasselsberger-Knauf Kft. 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet alapján A kiállítás kelte: 2005. 07. 05. 5/1. BA/8.2 A kiállítás kelte: 2005. 07. 05. 5/1. 1. ANYAG-/ELŐKÉSZÍTÉSI ÉS CÉGMEGNEVEZÉS 1.1 A termék neve: Colorin Epoxy A 1.2 Az anyagok/készítmények felhasználása: Kémiailag ellenálló, vízálló fugák kialakítására

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK rendelet alapján 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1907/2006/EK rendelet alapján 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA domol Weichspüler Blue Sensation Készült: 2011. március 31. /Verzió:1.0 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK rendelet alapján 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 A keverék neve: domol

Részletesebben

RN lila /Levis színezőpaszta LSG- FRI/Solvent free colourant MN és RN

RN lila /Levis színezőpaszta LSG- FRI/Solvent free colourant MN és RN 1/7Levis színezőpaszta LSG-FRI/Solvent free colourant MN és RN verziószám: 3-2-HU Utolsó nyomtatás: 2009. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény

Részletesebben

12781hu. "Gázgrill-kocsi" Összeszerelési és üzemeltetési útmutató

12781hu. Gázgrill-kocsi Összeszerelési és üzemeltetési útmutató Változat: 12781hu Állapot: #275-2009 Kiadás: 03/09ta_bt H "Gázgrill-kocsi" Összeszerelési és üzemeltetési útmutató Kérjük, minden üzembehelyezés előtt vegye tudomásul! A jelen útmutatóban lévő előírások

Részletesebben

FireFriend kandalló DF-6510. Gyártó: Tristar Europe BV - Emma Goldmanweg 10-5032MN TILBURG - Netherlands - +31-135940300 Bioetanol tűztér

FireFriend kandalló DF-6510. Gyártó: Tristar Europe BV - Emma Goldmanweg 10-5032MN TILBURG - Netherlands - +31-135940300 Bioetanol tűztér FireFriend kandalló DF-6510 Gyártó: Tristar Europe BV - Emma Goldmanweg 10-5032MN TILBURG - Netherlands - +31-135940300 Bioetanol tűztér Gyártási szám: DF-6510-10/12/28-001 Üzemanyag: bioetanol Maximális

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. Telefon: (36) 80/201-199 (36-1-) 476-6464

BIZTONSÁGI ADATLAP. Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) 1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. Telefon: (36) 80/201-199 (36-1-) 476-6464 Dátum: 2007.08.01. Verzió: 3 Oldal: 1/5 1. Készítmény és a Társaság/ Vállalat azonosítása: Kereskedelmi elnevezés: ZÁROLAJZÓ-JÉGOLDÓ Felhasználási terület: Karbantartás Gyártó és forgalmazó cég: AUTÓ MOBIL

Részletesebben

HANNO Ragasztó purhab

HANNO Ragasztó purhab 1/8 oldal 1907/2006/EK, 31. cikk szerint A nyomtatás kelte 30.08.2007 Felülvizsgálat 30.08.2007 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A termékkel kapcsolatos anyagok Kereskedelmi

Részletesebben

1/12 Supralux Gemini parkettalakk B verziószám: 7-3-HU Készült: 2008. november 21. Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP

1/12 Supralux Gemini parkettalakk B verziószám: 7-3-HU Készült: 2008. november 21. Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1/12 Supralux Gemini parkettalakk B verziószám: 7-3-HU Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 08. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux

Részletesebben

Aktualizálva: 2007.02.12. BIZTONSÁGI ADATLAP. 1211 Budapest, Bajáki Ferenc utca 27. Tel.: 06 1 278 0837 Fax: 06 1 278 0838

Aktualizálva: 2007.02.12. BIZTONSÁGI ADATLAP. 1211 Budapest, Bajáki Ferenc utca 27. Tel.: 06 1 278 0837 Fax: 06 1 278 0838 1/6. oldal BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat kiállításának kelte: 2004. 06. 05. Aktualizálás kelte: 2007. 02. 12. 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: (Alkoholos gyorsfertőtlenítő törlőkendő) Gyártó cég neve: GmbH

Részletesebben

8312 / EDV / 2014.03.12.

8312 / EDV / 2014.03.12. Felülvizsgálat dátuma: 12.03.2014 Oldal: 1 / 5 1.SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1 Termékazonosító Termék neve Kereskedelmi név Gázszám: 342 Hélium 2.0 Gázszám: 330 Hélium

Részletesebben

4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei. 4.1. Általános előírások

4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei. 4.1. Általános előírások 44 j) A szivattyúház kibocsátó forrás, a forgó tömítések miatt 2-es zóna. Erre, és az egység egyéb csőcsatlakozásaira, valamint hőtágulási lefúvatóira (HLF) a tervezőnek együttes zónahatárt kell meghatároznia.

Részletesebben

PROMETHEUS hordozható csempekandalló

PROMETHEUS hordozható csempekandalló KEZELÉSI, KARBANTARTÁSI UTASÍTÁS PROMETHEUS hordozható csempekandalló Prometheus 3 Előszó Tisztelt Vásárló! Köszönjük megtisztelő bizalmát, hogy a MULLIT Kft. termékét választotta. A PROMETHEUS1, PROMETHEUS2

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/9 Hammerite NO. 1 alapozó verziószám: Akzo Nobel Zrt-nél 2-1-HU Utolsó nyomtatás: 2010. 12. 06. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint)

BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) BIZTONSÁGI ADATLAP (1907/2006/EK és a 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet szerint) Terméknév: Moje Auto MOTO STARTER hidegindító spray Változat: H1 Eredeti kiadás / utolsó felülvizsgálat kelte Honosítás kelte:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 453/2010 EK szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 453/2010 EK szerint Felülvizsgálat dátuma/revizíó:2011.11.21/12hu 1 1.SZAKASZ: A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék azonosító: 1.2 Anyag/keverék felhasználása/iparág: 1.3 A biztonsági adatlap szállítójának adatai

Részletesebben

BIZTONSÁGI JELENTÉS ÚJUDVARI TÖLT

BIZTONSÁGI JELENTÉS ÚJUDVARI TÖLT BIZTONSÁGI JELENTÉS ÚJUDVARI TÖLTŐÜZEM TOTAL HUNGARIA Kft. 2005.11.15 4. számú revízió Ujudvar-TOTAL HUNGARIA Kft. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 3 1. ÖSSZEFOGLALÁS... 9 2.1 SÚLYOS BALESET MEGELŐZÉSÉVEL

Részletesebben

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG főigazgatójának. 84/ 2011. számú INTÉZKEDÉSE

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG főigazgatójának. 84/ 2011. számú INTÉZKEDÉSE BELÜGYMINISZTÉRIUM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG főigazgatójának 84/ 20. számú INTÉZKEDÉSE a személyi állomány egyéni védőeszközzel történő ellátásáról

Részletesebben

Aktualizálva: 2007.02.12. BIZTONSÁGI ADATLAP. 1211 Budapest, Bajáki Ferenc utca 27. Tel.: 06 1 278 0837 Fax: 06 1 278 0838

Aktualizálva: 2007.02.12. BIZTONSÁGI ADATLAP. 1211 Budapest, Bajáki Ferenc utca 27. Tel.: 06 1 278 0837 Fax: 06 1 278 0838 BIZTONSÁGI ADATLAP 1/7. oldal A magyar változat kiállításának kelte: 2004. 06. 05. Aktualizálás kelte: 2007. 02. 12. 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: (Gyorshatású felületfertőtlenítő szer) Gyártó cég neve: GmbH Postfach

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1/9 Supralux Xylamon szúölő szer verziószám: 1-1-HU Nyomtatási dátum: 2008-11-27 BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Supralux Xylamon

Részletesebben

2.2. Címkézési elemek:

2.2. Címkézési elemek: B I Z T O N S Á G I A D A T L A P (1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet alapján) 1. A készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1.1. készítmény azonosítása: Vape Szúnyogirtó folyadék zöld tea

Részletesebben

Supralux Tilatex Mix Silver

Supralux Tilatex Mix Silver 1 Felülvizsgálat dátuma/revizíó: 2012.11.04. /1-1HU 1.SZAKASZ: A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék azonosító: Supralux Tilatex Mix Silver 1.2 Anyag/keverék felhasználása/iparág: Épületek

Részletesebben

3. sz. melléklet. 2011. december 10.-i módosításokkal egységes szerkezetben

3. sz. melléklet. 2011. december 10.-i módosításokkal egységes szerkezetben Szervezeti és Működési Szabályzat 3. sz. melléklet Tűzvédelmi szabályzat 2011. december 10.-i módosításokkal egységes szerkezetben 1 Tűzveszélyességi osztályba sorolás A Magyar Kolping Szövetség 1035 Budapest,

Részletesebben

1/9 Supralux Általános Alapozó verziószám: 4-HU Készült: 2008. november 24. Utolsó nyomtatás: 2011. 02. 23. BIZTONSÁGI ADATLAP

1/9 Supralux Általános Alapozó verziószám: 4-HU Készült: 2008. november 24. Utolsó nyomtatás: 2011. 02. 23. BIZTONSÁGI ADATLAP 1/9 Supralux Általános Alapozó verziószám: 4-HU Utolsó nyomtatás: 2011. 02. 23. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 A készítmény megnevezése: Supralux Általános

Részletesebben

Melléklet az 1/2003. (I. 9.) BM rendelethez

Melléklet az 1/2003. (I. 9.) BM rendelethez A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 1/2003. (I. 9.) BM rendelet a tőzoltóság tőzoltási és mőszaki mentési tevékenységének szabályairól A tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki mentésrıl és

Részletesebben

HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ NÉHÁNY FONTOS INFORMÁCIÓ

HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ NÉHÁNY FONTOS INFORMÁCIÓ HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ Tisztelt Vásárló! A termékünk megvásárlásával Ön egy új termékcsalád modern gáztűzhely használója lett. Kívánjuk, hogy a készülék minél jobb szolgálatot tegyen Önnek.

Részletesebben

oldószermentes,diszperziós ragasztó A terméket nem sorolták be veszélyesként az 1999/45/EK Direktíva és annak módosításai szerint.

oldószermentes,diszperziós ragasztó A terméket nem sorolták be veszélyesként az 1999/45/EK Direktíva és annak módosításai szerint. Mellékletével Magyarország 1. Fejezet Vegyi termék és gyártó azonosítása Terméknév Gyártó SCHÖNOX GmbH AlfredNobelStraße 6 48720 Rosendahl Germany Tel. ++49 (0) 2547 9100 Fax ++49 (0) 2547 910101 Email

Részletesebben

30601 Polyether Adhesive -17ML Bottle (NA) 3M HUNGÁRIA Kft. 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: 30601 Polyether Adhesive -17ML Bottle (NA)

30601 Polyether Adhesive -17ML Bottle (NA) 3M HUNGÁRIA Kft. 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP. 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: 30601 Polyether Adhesive -17ML Bottle (NA) 3M HUNGÁRIA Kft. 1/6 Dokumentum-szám: 16-4015-0 A kiállításának kelte: 2007.03.20. BIZTONSÁGI ADATLAP 1. A KÉSZÍTMÉNY NEVE: 30601 Polyether Adhesive -17ML Bottle (NA) Fogászati poliéter ragasztó Gyártó

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP ARCTURUS 10W40 TRUCK MOTOROLAJ

BIZTONSÁGI ADATLAP ARCTURUS 10W40 TRUCK MOTOROLAJ Kiadás dátuma (1. változat): 2013.05.15. Felülvizsgálat és nyomtatás időpontja: 2013.05.15. 1. A KEVERÉK ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÓJA 1.1. A keverék azonosítása Terméknév: ARCTURUS 10W40 TRUCK félszintetikus

Részletesebben

Biztonsági adatlap A 1907/2006/EK (REACH) rendelet II. melléklete és a többszörösen módosított EüM 44/2000. (XII.27.) rendeletnek megfelelően

Biztonsági adatlap A 1907/2006/EK (REACH) rendelet II. melléklete és a többszörösen módosított EüM 44/2000. (XII.27.) rendeletnek megfelelően Biztonsági adatlap A 1907/2006/EK (REACH) rendelet II. melléklete és a többszörösen módosított EüM 44/2000. (XII.27.) rendeletnek megfelelően Alapozó spray szürke Cikkszám:40701 Biztonsági adatlap száma:

Részletesebben

ProKálló-Sec Kft. 4075 Görbeháza, Csegei út 11. ProKálló-Sec Kft. Biztonsági igazgató -1-

ProKálló-Sec Kft. 4075 Görbeháza, Csegei út 11. ProKálló-Sec Kft. Biztonsági igazgató -1- Készítette: Kálló Csaba ProKálló-Sec Kft. Biztonsági igazgató -1- A rendezvény megnevezése: A rendezvény helyszíne: Közgáz Évzáró Fesztivál 8251,Zánka, Erzsébet üdülőközpont és tábor hrsz 030/13 A rendezvény

Részletesebben

GÁZ KÁLYHA SIMBIO GHS-KT02

GÁZ KÁLYHA SIMBIO GHS-KT02 GÁZ KÁLYHA SIMBIO GHS-KT02 Használati utasítás Importőr/forgalmazó: FNJ PROIMPEX KFT 1134 Budapest, Klapka u. 1. HU - 1 Biztonsági útmutatók Mindig a használati utasításnak megfelelően használj a készüléket,

Részletesebben

Vegyipari tüzek t. zoltása II. Porrobbanás

Vegyipari tüzek t. zoltása II. Porrobbanás Vegyipari tüzek t tűzoltt zoltása II. Porrobbanás A porok fogalma, jellemzésük Por: Minden szerves, szervetlen vegyület, anyag őrléssel, osztályoz lyozással, vagy más m módon keletkezett frakcióinak inak

Részletesebben

Oldal: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP az EGK 91/155/EWG irányelve szerint 108405 Kinyomtatva: 2002/12/04 Átdolgozva: 2002/09/19

Oldal: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP az EGK 91/155/EWG irányelve szerint 108405 Kinyomtatva: 2002/12/04 Átdolgozva: 2002/09/19 Oldal: 1 01. A készítmény és a gyártó/szállító azonosító adatai: A termékre vonatkozó adatok Kereskedelmi megnevezés: StoPrim Grundex Cikkszám: 0479 Gyártó/szállító: Sto AG Ehrenbachstraße 1 D 79 780 Stühlingen

Részletesebben

Sadolin kertibútor ápoló és tisztító spray

Sadolin kertibútor ápoló és tisztító spray Felülvizsgálat dátuma/revizíó: 2013.07.25. /1-0HU 1 1.SZAKASZ: A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék azonosító: 1.2 Anyag/keverék felhasználása/iparág: 1.3 A biztonsági adatlap szállítójának

Részletesebben

2/1998. (I. 16.) MüM rendelet

2/1998. (I. 16.) MüM rendelet 2/1998. (I. 16.) MüM rendelet 2004.05.01-től hatályos szöveg! a munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzésekről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.)

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH szerint Oldal: 1/5 1. Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Kereskedelmi elnevezés: Felhasználási terület: Gyártó és forgalmazó cég: Cím: Telefon: Fax: E-mail: Sürgősségi telefon: Telefon:

Részletesebben

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Tűzvédelmi Szabályzat

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Tűzvédelmi Szabályzat S z o l n o k i F ő i s k o l a Tűzvédelmi Szabályzat 2015 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 19. - a és a 30/1996. (XII.6.) BM rendelet alapján

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2112 Veresegyház, Fő út 106. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. KÉSZÍTETTE: NAS Kft. VERESEGYHÁZ TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS KÖTELEZETTSÉGEK 3. 1. A jogalapja 3. 2. A Szabályzat célja 3. 3. Hatályba lépés 4.

Részletesebben

Változat: 3 Felülvizsgálat: 2013. 06. 03. Kibocsátás kelte: 2008. 07. 02. Oldal: 1/(12)

Változat: 3 Felülvizsgálat: 2013. 06. 03. Kibocsátás kelte: 2008. 07. 02. Oldal: 1/(12) Változat: 3 Felülvizsgálat: 2013. 06. 03. Kibocsátás kelte: 2008. 07. 02. Oldal: 1/(12) 1. A keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosító 1.2 A keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben