SPECIÁLIS INGATLANOK ÉRTÉKELÉSE. 5. Ipari ingatlanok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SPECIÁLIS INGATLANOK ÉRTÉKELÉSE. 5. Ipari ingatlanok"

Átírás

1 SPECIÁLIS INGATLANOK ÉRTÉKELÉSE 5. Ipari ingatlanok Dippong Magdolna/2008

2 A TANULÁSI EGYSÉG CÉLJA A tananyag célja, hogy megismertesse Önnel az ipari ingatlanok főbb típusait és azok értékbecslése során alkalmazandó technikákat, amelyek a helyes érték megállapításához elengedhetetlenül szükségesek

3 MIRE LESZ KÉPES ÖN A TANANYAG ELSAJÁTÍTÁSÁT KÖVETŐEN?

4 megítélni az értékelendő ingatlan piaci pozícióját, mérlegelni, azt, hogy az értékelendő ingatlan teljes egésze, vagy csak egy része piacképes-e, és az érték meghatározás során ezt hogyan kezelje,

5 a speciálisan alkalmazott gyártási technológiákhoz szükséges szerkezeti, gépészeti, stb. kialakítások az értékelés során figyelembe vehetők-e értéknövelő tényezőnek, az érték szempontjából közömbösek, vagy épen értékcsökkentők, eldönteni, hogy az értékbecslés céljától függően, milyen értékbecslési módszerek alkalmazása lesz szüksége a helyes érték megállapításához.

6 AZ ANYAGBAN SZEREPLŐ LEGFONTOSABB FOGALMAK, SZAKKIFEJEZÉSEK

7 GAZDASÁGI TERÜLET(OTÉK) 18. (1) A gazdasági terület elsősorban gazdasági célú építmények elhelyezésére szolgál. (2) A gazdasági terület lehet: 1. kereskedelmi, szolgáltató terület, 2. ipari terület.

8 IPARI TERÜLET(OTÉK) 20. (1) Az ipari terület, olyan gazdasági célú ipari építmények elhelyezésére szolgál, amelyek más beépítésre szánt területen nem helyezhetők el. (2) Az ipari terület lehet: 1. jelentős mértékű zavaró hatású terület, 2. egyéb terület. (3) A jelentős mértékű zavaró hatású ipari terület a különlegesen veszélyes (pl. tűz-, robbanás-, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges építmények elhelyezésére szolgál. (4) Az egyéb ipari terület elsősorban az ipari, az energiaszolgáltatási és a településgazdálkodás építményei elhelyezésére szolgál.

9 IPARI PARK Az ipari park olyan telepszerűen létesített ipari és szolgáltató létesítmények együttese, amely főként kis- és középvállalkozások számára a kor színvonalán képes biztosítani a korszerű gyártmányok előállításához, a modern technológiák alkalmazásához nélkülözhetetlen feltételeket.

10 LOGISZTIKA A logisztika anyagok, információk, személyek és energia rendszereken belüli és közötti áramlásának tervezése, szervezése, irányítása, ellenőrzése.

11 LOGISZTIKAI PARK Általában professzionális ingatlanfejlesztő által fejlesztett raktár, esetleg könnyűipari felhasználású terület, ahol egy kézben marad a tulajdonjog. Az épületeket (elsősorban raktárak és az azokat kiszolgáló irodák) bérbeadással hasznosítják, az ügyfelek elsősorban logisztikai szolgáltatók., A terület a tehergépjárművek számára jó közlekedési adottságok rendelkezik.

12 RAKTÁROZÁS Az áru tárolására, állagának megóvására, a készletek elhelyezésére szolgáló tevékenységek összessége

13 RAKTÁRBÁZIS Olyan raktározási terület, ahol több raktárépület található, de nem sorolható be a logisztikai parkok sorába

14 GYÁR A gyár logisztikai, termelési, készlettervezési, beszerzési egység, ahol anyagi javakat állítanak elő (pl bútorgyár)

15 VÁLLALAT Jogi személyiséggel rendelkező üzleti vállalkozás szervezeti kerete

16 ÜZEM A vállalat funkcionális területi, vagy technológiai szempontból elhatárolható egysége, melynek célja valamely fogyasztói igény kielégítése és ezzel a tevékenységével nyereség elérése

17 AZ IPARI INGATLANOK TÍPUSAI

18 TECHNIKA-ORIENTÁLT INGATLANOK Az ipari ingatlanok lehetnek egy speciális technológiai folyamat működését biztosító, un. technológia-orientált ingatlanok, melyek kizárólag az adott technológiai folyamatra alkalmasak (pl sörgyár, erőmű, autófényező üzem, stb)

19 TÖBB FUNKCIÓRA ALKALMAS IPARI INGATLANOK Általános, több funkcióra is alkalmas üzemcsarnokok, raktárak, diszponibilis épületek, helyiségek

20 VEGYES, TECHNOLÓGIA-ORIENTÁLT ÜZEMEKET ÉS EGYÉB ÁLTALÁNOS HASZNÁLATOT IS BIZTOSÍTÓ INGATLANOK Olyan telephelyek, gyárak, üzemek, melyeken mindkét előző típus helyt kap (pl. papírgyár, faipari üzem, stb.).

21 AZ IPARI INGATLANOK ÉRTÉKELÉSE

22 A LEGGYAKRABBAN MEGHATÁRIZANDÓ ÉRTÉKEK Piaci értéke Hitelbiztosítéki érték Könyvszerinti érték

23 Piaci érték A piaci érték azt az árat jelenti, amelyen az ingatlan értékesíthető, hajlandóságot mutató eladó és vele kizárólag piaci kapcsolatban álló vevő között magánjogi szerződés keretében az értékelés időpontjában, feltételezve, hogy az ingatlan nyilvánosan került piacra, hogy a piaci feltételek lehetővé teszik a szokványos ügyrendezést, és hogy az ingatlan természetét figyelembe véve elegendő idő áll rendelkezésre az értékesítési tárgyalások lefolytatásához.

24 Hitelbiztosítéki érték A hitelbiztosítéki/hitelfedezeti érték az ingatlannak azt az értékét jelenti, amelyet az értékelő határoz meg az ingatlan jövőbeni piacképességének körültekintő felmérésével, figyelembe véve az ingatlan hosszú távú fenntarthatóságának szempontjait, az általános és a helyi piaci feltételeket, az ingatlan használatát és a megfelelő alternatív használatokat. A hitelbiztosítéki/hitelfedezeti érték megállapításakor spekulatív elemeket nem lehet figyelembe venni!

25 Könyv szerinti érték Számviteli fogalom. A vállalat egészének, ill. egyes eszközeinek a mérlegben feltüntetett értéke. A könyv szerinti érték a tárgyi eszköz beszerzésével és üzembe helyezésével kapcsolatos költségeket tartalmazza, a Számviteli törvény és a vállalkozás számviteli politikájától függő értékcsökkenés (amortizáció) alkalmazásával. A könyv szerinti érték gyakran eltér a piaci értéktől. A számviteli törvény lehetőséget biztosít az eszközök értékének időről időre történő módosítására, vagyis a piaci érték bevezetésére a könyvekbe A könyv szerinti érték speciális formája az apport érték. Az apport értékelés elkészítésére csak könyvvizsgáló jogosult. A könyvvizsgáló az apport értéket értékbecslői jelentés alapján határozza meg.

26 ÉRTÉKMEGHATÁROZÁS

27 Az értékelés mindig az ingatlan jellegének és a felhasználás céljának megfelelően történjen! Minden esetben figyelembe kall venni az ingatlan speciális adottságait és az alternatív használat és a fejleszthetőség lehetőségét!

28 A piaci érték meghatározása A tulajdonjog piaci értékének meghatározása a korábbi tananyagokban rögzített irányelvek betartásával történik, figyelembe véve az ipari ingatlanok speciális tulajdonságait, és azoknak az ingatlanértékre gyakorolt hatásait.

29 Technika-orientált ingatlanok Az ilyen típusú ingatlanok esetében az értékelőnek fel kell tárnia, hogy az adott technológia mennyire gyakori a piacon, van-e olyan mértékű kereslet, amely lehetővé teszi a piaci értékesítést. Az ilyen ingatlanok esetében általában ritka a befektetési célú vásárlás Az értékelés készítése során meg kell vizsgálni, hogy az ingatlan egésze, vagy részei az adott technológia kiszolgálásán túl még milyen célra lennének használhatók (alternatív használat!).

30 Általános, több funkcióra alkalmas ipari ingatlanok A csarnokok, raktárak, raktárbázisok esetében gyakori, egyes régiók kivételével jellemző a befektetési célú vásárlás. A piaci érték meghatározása során ki kell térni az alternatív használat lehetőségére

31 Vegyes, technológia-orientált üzemeket és egyéb általános használatot is biztosító épületeket magában foglaló ingatlanok Az ipari ingatlanok körében ez az a típus a leggyakoribb Az ilyen típusú ingatlanok értékelése során fokozott körültekintéssel kell eljárni, és az értékelés felhasználási céljának megfelelően kell kiválasztani az értékelési módszert

32 Hitelbiztosítéki érték meghatározása A hitelbiztosítéki érték meghatározása során minden esetben meg kell vizsgálni az alternatív használatok lehetőségét! Az értékelésben jellemzően csak az ilyen, általánosságban piacképesnek tekinthető ingatlanok, vagy ingatlanrészek vehetők figyelembe, kivéve, ha a hitelt nyújtó másként nem rendelkezik!

33 Könyv szerinti érték meghatározása A könyv szerinti érték és az apportérték is a piaci érték speciális formája. Mivel fenti értékek a vállalkozás könyveiben fognak szerepelni, a telek és a felépítmény értékét külön- külön meg kell határozni! (amortizáció!) A könyvszerinti érték esetében az értékelendő ingatlan a gyártási folyamat helyszíne, vagyis teljes egészében értékelendő. Az apportértékelés során fontos az apportálás céljának meghatározása és az érték a szerint meghatározása!

34 KONKLÚZIÓ Az ipari ingatlanok értékelése esetében különlegesen összetett feladat az ingatlan megismerése. Az értékbecslő feladata speciális. Az ingatlan megismerésén, az értékbefolyásoló tényezők feltárásán túl valamilyen szinten meg kell ismerkednie az ingatlanban folytatott, vagy folytatható gyártási folyamattal. Az ingatlan piaci pozíciójának meghatározása érdekébent nem elhanyagolható az adott technológia, illetve a termék eladhatósága sem, amelyek mind-mind befolyásolhatják azt. Ebben az ingatlancsoportban különösen fontos, hogy mi az értékbecslés felhasználásának célja. Jelentős különbség lehet az ingatlan piaci értéke között abban az esetben, ha az ingatlan értékesítése, vagy ha a vállalkozás értékesítés céljából kell elvégezni az értékelést.

Speciális ingatlanok értékelése

Speciális ingatlanok értékelése Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Ingatlanfejlesztı 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakirányú Továbbképzési Szak Speciális ingatlanok értékelése 5. Ipari ingatlanok értékelése Szerzı:

Részletesebben

Speciális ingatlanok értékelése

Speciális ingatlanok értékelése Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Ingatlanfejlesztı 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakirányú Továbbképzési Szak Speciális értékelése 2. Alapismeretek Szerzı: Dippong Magdolna 2008.

Részletesebben

TÖRTÉNETI JELENTİSÉGŐ INGATLANOK ÉRTÉKELÉSE DIPPONG MAGDOLNA/2009

TÖRTÉNETI JELENTİSÉGŐ INGATLANOK ÉRTÉKELÉSE DIPPONG MAGDOLNA/2009 TÖRTÉNETI JELENTİSÉGŐ INGATLANOK ÉRTÉKELÉSE DIPPONG MAGDOLNA/2009 Azokat az ingatlanokat, melyeknek a társadalom különös jelentıséget tulajdonít, építésének ideje, körülményei, az építész vagy az építtetı

Részletesebben

MUNKAANYAG. Nagyné Bauman Anita. Vállalkozási formák, a vállalkozásokkal kapcsolatos ismeretek. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Nagyné Bauman Anita. Vállalkozási formák, a vállalkozásokkal kapcsolatos ismeretek. A követelménymodul megnevezése: Nagyné Bauman Anita Vállalkozási formák, a vállalkozásokkal kapcsolatos ismeretek A követelménymodul megnevezése: Vállalkozási és kereskedelmi ismeretek A követelménymodul száma: 2219-06 A tartalomelem

Részletesebben

Önkormányzatok szerepe a befektetésösztönzésben. Mit keres a befektető? Mit kínál(hat) az önkormányzat? Jenei Csaba 2015.10.07.

Önkormányzatok szerepe a befektetésösztönzésben. Mit keres a befektető? Mit kínál(hat) az önkormányzat? Jenei Csaba 2015.10.07. Önkormányzatok szerepe a befektetésösztönzésben Mit keres a befektető? Mit kínál(hat) az önkormányzat? Jenei Csaba 2015.10.07. A HIPA BEMUTATÁSA HIPA BESZÁLLÍTÓI OSZTÁLY PROJEKT MENEDZSMENT HIPA BEFEKTETŐI

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2010. március 29-i testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2010. március 29-i testületi ülésére Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2010. március 29-i testületi ülésére Tárgy: A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról szóló

Részletesebben

Fedezeti ingatlanhoz kapcsolódó hozzájárulásokkal kapcsolatos tudnivalók. Hozzájárulás további terheléshez. www.fundamenta.hu

Fedezeti ingatlanhoz kapcsolódó hozzájárulásokkal kapcsolatos tudnivalók. Hozzájárulás további terheléshez. www.fundamenta.hu Fedezeti ingatlanhoz kapcsolódó hozzájárulásokkal kapcsolatos tudnivalók Hozzájárulás további terheléshez... 1 Hozzájárulás telekalakításhoz... 3 Hozzájárulás tulajdonjog átruházáshoz... 5 Hozzájárulás

Részletesebben

BEMUTATKOZÓ CÉGISMERTETŐ

BEMUTATKOZÓ CÉGISMERTETŐ BEMUTATKOZÓ CÉGISMERTETŐ Cégünk 1991 óta sikeres szereplője a szállítmányozási piacnak, átfogó logisztikai, nemzetközi fuvarozási, szállítmányozási, fuvarszervezési szolgáltatást nyújt több mint 20 éves

Részletesebben

3200-00 Közterek és parkok kezelése, fejlesztése és üzemeltetése 386 548

3200-00 Közterek és parkok kezelése, fejlesztése és üzemeltetése 386 548 /215 Ök. rendelet 5/c. melléklete Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat kötelező feladat ellátásának 216. évi működési kiadási ai kiemelt feladatainak részletes ai 215. évi 31- Helyi közutak

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. november 30-i ülésére Tárgy: Bérbeadható belterületi ingatlanok Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés tartalma: határozati

Részletesebben

ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2014

ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2014 ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2014 2013. október 31. TARTALOMJEGYZÉK ÖSSZEFOGLALÓ... 2 SZJA... 2 Adómentességek bővítése... 2 Családi kedvezmény részletszabályainak bővülése... 2 Biztosítások adózási szabályainak

Részletesebben

CIB Költözési Lakáshitel

CIB Költözési Lakáshitel CIB Költözési Lakáshitel Megtalálta álmai otthonát, ahova jelenlegi lakásából szeretne átköltözni és ehhez lakáshitelre van szüksége? A CIB Költözési Lakáshitellel új lakását tudja megvásárolni úgy, hogy

Részletesebben

Budapest Fıváros XII. kerület Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal 2013. évi mőködési kiadási elıirányzatai kiemelt feladatonként

Budapest Fıváros XII. kerület Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal 2013. évi mőködési kiadási elıirányzatai kiemelt feladatonként Budapest Fıváros XII. kerület Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal mőködési kiadási ai kiemelt feladatonként /2014. Ök. rendelet 4/a. melléklete Köztisztviselık juttatása 970 448 926 154 összesen 970 448 926

Részletesebben

1 Betétlap. Oldalszám. X. Az adózó képviselői (szükség esetén több oldalon is részletezhető) 1. Képviselő neve: adószáma: Adóazonosító jele:

1 Betétlap. Oldalszám. X. Az adózó képviselői (szükség esetén több oldalon is részletezhető) 1. Képviselő neve: adószáma: Adóazonosító jele: 1 Betétlap X. Az adózó képviselői (szükség esetén több oldalon is részletezhető) Oldalszám 1. Képviselő neve: 2. Képviselő neve: 3. Képviselő neve: 4. Képviselő neve: 5. Képviselő neve: 6. Képviselő neve:

Részletesebben

Futureal 1 Ingatlanbefektetési Alap

Futureal 1 Ingatlanbefektetési Alap Futureal 1 Ingatlanbefektetési Alap Nyilvántartásba vételének dátuma: 2004. április 28. Lajstrom száma: 1212-9 Féléves jelentés 2008. 1. Befektetési alap megnevezése, típusa, futamideje Az Alap elnevezése:

Részletesebben

A nők életkortól független, kedvezményes öregségi teljes nyugdíjazására vonatkozó szabályok

A nők életkortól független, kedvezményes öregségi teljes nyugdíjazására vonatkozó szabályok A nők életkortól független, kedvezményes öregségi teljes nyugdíjazására vonatkozó szabályok Zelei Roland Irányadó jogszabályok A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény, egységes

Részletesebben

A választás szempontjai logisztikai ingatlanok esetén Salamon Adorján CEO

A választás szempontjai logisztikai ingatlanok esetén Salamon Adorján CEO A választás szempontjai logisztikai ingatlanok esetén Salamon Adorján CEO Témakörök Cégismertető Bevezetés a logisztikai ingatlanok piacába Fókuszban: a modern logisztikai parkok Az ingatlanválasztásról

Részletesebben

Titrik Ádám. Témavezető: Dr. Lakatos István. Széchenyi István Egyetem

Titrik Ádám. Témavezető: Dr. Lakatos István. Széchenyi István Egyetem Titrik Ádám Szelektív hulladékgyűjtés új real-time alapú infokommunikációs támogatású rendszerének kifejlesztése és közlekedési szempontú optimalizálása doktori értekezés Témavezető: Dr. Lakatos István

Részletesebben

BALMAZÚJVÁROSI KISTÉRSÉG

BALMAZÚJVÁROSI KISTÉRSÉG BALMAZÚJVÁROSI KISTÉRSÉG PRIORITÁSOK ÉS PROGRAMOK Készítette: ProKat Mérnöki Iroda Kft. 2010. augusztus 1 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS...5 II. HELYZETELEMZÉS KÖVETKEZTETÉSEI...6 1. A helyzetelemzés legfontosabb

Részletesebben

Három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele

Három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele TÁMOGATOTT JELZÁLOGHITELEK ÉS ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK I. UniCredit támogatott lakáscélú jelzáloghitelek II. III. IV. UniCredit Otthonteremtő hitelek Három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott

Részletesebben

PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T É N E K./2014(...) önkormányzati rendelete

PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T É N E K./2014(...) önkormányzati rendelete PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T É N E K./2014(...) önkormányzati rendelete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Pereszteg Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

L AK OSSÁGI KÖLCSÖNÖKRE VONATKOZÓ

L AK OSSÁGI KÖLCSÖNÖKRE VONATKOZÓ L AK OSSÁGI KÖLCSÖNÖKRE VONATKOZÓ Á L T AL Á N OS SZAB Á L Y O K Jelen termékismertetőben részletezett feltételek az FHB Jelzálogbank Nyrt. (továbbiakban: FHB) valamennyi hitelkonstrukciójára egyaránt

Részletesebben

Új Magyarország 2007-2013

Új Magyarország 2007-2013 Új Magyarország 2007-2013 Dr. Csepeli György Közpolitikai Igazgató Tab, 2006. november 27. A piaci és a nem piaci szférában részt vevők aránya 2004 11% Közigazgatás és közszolgáltatások Nyugdíjasok 40%

Részletesebben

Tárgy: Beszámoló a 2010. évi parlagfű mentesítési program végrehajtásról. Tisztelt Képviselő-testület!

Tárgy: Beszámoló a 2010. évi parlagfű mentesítési program végrehajtásról. Tisztelt Képviselő-testület! '. \.bítüjet Kőbányai -' i > ísí'lfí-testülct ülése Budapest Főváros X. ker. Kőbányai Önkormányzat Építésügyi és Környezetvédelmi Főosztály i wí}ííff~w~.ipcsl..,-,...,...,...... Tárgy: Beszámoló a 2010.

Részletesebben

Ebből: Helyi adók Átengedett központ adók. Önkormányzati lakások lakbérbevételei. Önkormányzati nem lakások bérleti díja. Egyéb sajátos bevételek

Ebből: Helyi adók Átengedett központ adók. Önkormányzati lakások lakbérbevételei. Önkormányzati nem lakások bérleti díja. Egyéb sajátos bevételek 18. számú melléklet Budapest Főváros. Kerületi Önkormányzat 27.évi költségvetési mérlege 27. évi 27. évi 1 2 6 9 1 1 1 ntézményi működési kiadások 1 ntézményi működési bevételek áfa-ja nélkül) utáni áfa

Részletesebben

Az adatfelvétel dátuma: Az INFORG Kft. képzésének nyilvántartásba vételi száma: 2015-01

Az adatfelvétel dátuma: Az INFORG Kft. képzésének nyilvántartásba vételi száma: 2015-01 INFORMÁCIÓ ORGANIZÁCIÓ Az adatfelvétel dátuma: péntek, január 15, 2016 Az INFORG Kft. képzésének nyilvántartásba vételi száma: E-000531/2014/A006 Képzési program megnevezése: Érintésvédelmi szabványossági

Részletesebben

Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK)

Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) Frissítve: 2016.03.09. Mi az a CSOK? Szerző: BankRáció.hu A Családok Otthonteremtési Kedvezménye egy vissza nem térítendő állami támogatás, amely 2015. július

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A logisztika definíciói, logisztikai rendszerek 101. lecke Napjainkban

Részletesebben

Ügyfél-tájékoztatási tevékenység. Dr. Rákosa Melinda NAV KAVIG Kiemelt Adózók Adóügyi és Végrehajtási Igazgatóhelyettes

Ügyfél-tájékoztatási tevékenység. Dr. Rákosa Melinda NAV KAVIG Kiemelt Adózók Adóügyi és Végrehajtási Igazgatóhelyettes Ügyfél-tájékoztatási tevékenység Dr. Rákosa Melinda NAV KAVIG Kiemelt Adózók Adóügyi és Végrehajtási Igazgatóhelyettes Témakörök Ügyfél-tájékoztatás, mint szolgáltató tevékenység Gyakori kérdések Időszakos

Részletesebben

I. fejezet Általános rendelkezések

I. fejezet Általános rendelkezések Lócs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (I.22.) önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről Lócs Község

Részletesebben

Bakonygyirót Önkormányzat Képviselő-testületének

Bakonygyirót Önkormányzat Képviselő-testületének Bakonygyirót Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2009. (II.12.) rendelete a kerti, közterületi és a külterületi mezőgazdasági hulladék égetéséről, megsemmisítéséről A rendelet kihirdetve: 2009. február

Részletesebben

az időmegosztásos üzemeltetésű ingatlanok saját számlás adásvétele

az időmegosztásos üzemeltetésű ingatlanok saját számlás adásvétele L NEMZETGAZDASÁGI ÁG INGATLANÜGYLETEK 68 Ingatlanügyletek 68.1 Saját tulajdonú ingatlan adásvétele 68.10 Saját tulajdonú ingatlan adásvétele 68.10.1 Saját tulajdonú ingatlan adásvétele 68.10.11 Lakóingatlan

Részletesebben

N A G Y V E N Y I M É S SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA MEZŐFALVI ÚT ÉSZAKI OLDALA GAZDASÁGI TERÜLETEN. A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 41.

N A G Y V E N Y I M É S SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA MEZŐFALVI ÚT ÉSZAKI OLDALA GAZDASÁGI TERÜLETEN. A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 41. N A G Y V E N Y I M H E L Y I É P Í T É S I S Z A B Á L Y Z A T A É S SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA MEZŐFALVI ÚT ÉSZAKI OLDALA GAZDASÁGI TERÜLETEN A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 41. szerinti v é l

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 2014-2030 Munkaközi példány (1. változat) GYŐR 2014. JANUÁR KÉSZÍTETTÉK Megbízó: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 9021 Győr, Városház tér 1. Megbízott:

Részletesebben

MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Mezőkövesd Város Önkormányzata a települési környezet védelme, ezen keresztül az emberek életminőségének javítása érdekében a település szabályozási

Részletesebben

RÁBAKECÖL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2013. (XII.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL

RÁBAKECÖL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2013. (XII.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL RÁBAKECÖL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2013. (XII.30.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL Rábakecöl Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény

Részletesebben

STRATÉGIAI TANULMÁNY - TERV

STRATÉGIAI TANULMÁNY - TERV Gyomaendrődi Ipari Park STRATÉGIAI TANULMÁNY - TERV Készítette: Gyomaendrődi Ipari Park STRATÉGIAI TANULMÁNY - TERV 1 TARTALOMJEGYZÉK: 1 Stratégiai célok: 4. oldal 1.1. Célok megfogalmazása, adottságok,

Részletesebben

. Kiegészítő melléklet a 2009. évi számviteli törvény szerinti éves beszámolóhoz . 1 Tartalomjegyzék 1. Peremfeltételek, üzletpolitikai célok (általános kiegészítések) 1. oldal 1.1. A vállalkozás bemutatása

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s E l ő t e r j e s z t é s a települési szilárd hulladékok kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 13/2012.(VI. 19.) önkormányzati rendelet módosítására Tisztelt Képviselő-testület! A hulladékról

Részletesebben

Hőgyész Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének 2/2013. (II. 1.) önkormányzati rendelete a vagyongazdálkodásról (Egységes szerkezetben)

Hőgyész Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének 2/2013. (II. 1.) önkormányzati rendelete a vagyongazdálkodásról (Egységes szerkezetben) Hőgyész Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testületének 2/2013. (II. 1.) önkormányzati rendelete a vagyongazdálkodásról (Egységes szerkezetben) Hőgyész Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete a nemzeti

Részletesebben

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. A GYÁRTERVEZÉS ALAPJAI A gyártervezési folyamat bemutatását fontosnak tartottuk, mert a gyártórendszer-tervezés (amely folyamattervezés) része a gyártervezési feladatkörnek (objektumorientált tervezés),

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. a fejlesztési támogatásban részesített speciális, készségfejlesztő speciális szakképző iskola részére

ÚTMUTATÓ. a fejlesztési támogatásban részesített speciális, készségfejlesztő speciális szakképző iskola részére ÚTMUTATÓ a fejlesztési támogatásban részesített speciális, készségfejlesztő speciális szakképző iskola részére a 2013. évi adatszolgáltatás kitöltéséhez Az ADATSZOLGÁLTATÁS SPECIÁLIS SZAKKÉPZŐ ISKOLA részére.xls

Részletesebben

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 1 2 TARTALOMJEGYZÉK Vezetői összefoglaló.5 Nemzeti energiapolitika....6 Jogszabályi környezet...8 Cégismertető...9 Távhő fejlesztési koncepció.10 Fogyasztói kör bővítése...11 Pályázatok.. 12 2016. évi

Részletesebben

Hírlevél 1/2011. TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0024. Tartalomjegyzék:

Hírlevél 1/2011. TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0024. Tartalomjegyzék: Hírlevél 1/2011. Tartalomjegyzék: BEFEKTETŐI KIADVÁNY ADATBÁZIS A TÉRSÉG GAZDASÁGI SZEREPLŐIRŐL PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2011. - ÚJ SZÉCHENYI TERV BEFEKTETŐI KIADVÁNY A TÁMOP 1.4.4-08/1-2009-0024. pályázat

Részletesebben

Javaslat ingatlanok hasznosítására. dr. Balázs Orsolya osztályvezető Vagyonkezelési Osztály

Javaslat ingatlanok hasznosítására. dr. Balázs Orsolya osztályvezető Vagyonkezelési Osztály Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Osztály 1239 Budapest, Grassalkovich út 170. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat ingatlanok hasznosítására Előterjesztő:

Részletesebben

A Pályázati Felhívásban, Projekt adatlapon, illetve Útmutatóban található fogalmak definíciója

A Pályázati Felhívásban, Projekt adatlapon, illetve Útmutatóban található fogalmak definíciója F7. Fogalomjegyzék A Pályázati Felhívásban, Projekt adatlapon, illetve Útmutatóban található fogalmak definíciója - Általános képzés: olyan képzés, amely az általános m veltség növelését célozza, amely

Részletesebben

Az adatfelvétel dátuma: Az INFORG Kft. képzésének nyilvántartásba vételi száma: 2015-17

Az adatfelvétel dátuma: Az INFORG Kft. képzésének nyilvántartásba vételi száma: 2015-17 INFORMÁCIÓ ORGANIZÁCIÓ Az adatfelvétel dátuma: kedd, január 12, 2016 Az INFORG Kft. képzésének nyilvántartásba vételi száma: E-000531/2014/A01 Képzési program megnevezése: Építő- és anyagmozgató gép kezelője

Részletesebben

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/2005.(X.25.) számú. R E N D E L E T E a lakóházak házirendjéről

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/2005.(X.25.) számú. R E N D E L E T E a lakóházak házirendjéről SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/2005.(X.25.) számú R E N D E L E T E a lakóházak házirendjéről Szerencs Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. (1) bekezdésében kapott

Részletesebben

IGÉNYLŐLAP Lakásvásárlási kedvezmény, Adó-visszatérítési támogatás, Megelőlegező kölcsön és Fiatalok Otthonteremtési Támogatása igényléséhez

IGÉNYLŐLAP Lakásvásárlási kedvezmény, Adó-visszatérítési támogatás, Megelőlegező kölcsön és Fiatalok Otthonteremtési Támogatása igényléséhez IGÉNYLŐLAP Lakásvásárlási kedvezmény, Adó-visszatérítési támogatás, Megelőlegező kölcsön és Fiatalok Otthonteremtési Támogatása igényléséhez A támogatást igénylő neve: Anyja neve: Adóazonosító jele: Állandó

Részletesebben

3.1.1 Komáromi Építési Szabályzat (KÉSZ) Jóváhagyva a 2010. évi 3. számú (II. 19.) önkormányzati rendelettel A jóváhagyott módosítások figyelembe

3.1.1 Komáromi Építési Szabályzat (KÉSZ) Jóváhagyva a 2010. évi 3. számú (II. 19.) önkormányzati rendelettel A jóváhagyott módosítások figyelembe 3.1.1 Komáromi Építési Szabályzat (KÉSZ) Jóváhagyva a 2010. évi 3. számú (II. 19.) önkormányzati rendelettel A jóváhagyott módosítások figyelembe vételével; egységes szerkezetben Tartalomjegyzék I. fejezet

Részletesebben

A hazai veszélyes üzemek által a súlyos baleseti veszélyek azonosítására és a kockázatok értékelésére alkalmazott módszerek összehasonlító vizsgálata

A hazai veszélyes üzemek által a súlyos baleseti veszélyek azonosítására és a kockázatok értékelésére alkalmazott módszerek összehasonlító vizsgálata A hazai veszélyes üzemek által a súlyos baleseti veszélyek azonosítására és a kockázatok értékelésére alkalmazott módszerek összehasonlító vizsgálata Cseh Gábor Magyar Műszaki Biztonsági Hivatal 1. Bevezetés

Részletesebben

Raiffeisen Ingatlan Alap. Féléves jelentés 2015.

Raiffeisen Ingatlan Alap. Féléves jelentés 2015. Raiffeisen Ingatlan Alap Féléves jelentés 2015. I. A Raiffeisen Ingatlan Alap általános információk 1. Alapadatok Alap neve: Raiffeisen Ingatlan Alap Lajstrom száma: 1211-04 Alapkezelő neve: Raiffeisen

Részletesebben

VASÚTI VAGYONKEZELÉS. Dr. Korsós Boglárka MÁV Zrt. Vagyonkezelési és Gazdálkodási Igazgató

VASÚTI VAGYONKEZELÉS. Dr. Korsós Boglárka MÁV Zrt. Vagyonkezelési és Gazdálkodási Igazgató VASÚTI VAGYONKEZELÉS Dr. Korsós Boglárka MÁV Zrt. Vagyonkezelési és Gazdálkodási Igazgató Vagyongazdálkodás felépítése, feladatai VGI igazgatóság szervezeti felépítése Vagyonkezelés Ingatlangazdálkodás

Részletesebben

Preambulum. Értelmező rendelkezések. e) Integrált Szociális Városrehabilitáció: az egyes akcióterületi krízisterületekre vonatkozóan

Preambulum. Értelmező rendelkezések. e) Integrált Szociális Városrehabilitáció: az egyes akcióterületi krízisterületekre vonatkozóan Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselőtestületének 9/2007. (II. 19.) önkormányzati rendelete 1 Józsefváros fejlesztéséről 2 Preambulum Budapest Józsefvárosi Önkormányzat (a

Részletesebben

6000 Kecskemét, Kölcsey u. 7/a. Tel.: 76/508-750 Fax: 76/508-751

6000 Kecskemét, Kölcsey u. 7/a. Tel.: 76/508-750 Fax: 76/508-751 Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése- ipari parkok és iparterületek támogatása (DAOP-1.1.1./A-13, ÉAOP-1.1.1/A-13) A pályázat célja 1. Ipari parknak minısülı területek infrastrukturális

Részletesebben

ÍME AZ ÚJ LAKÁSOK CSOK RENDELETE!

ÍME AZ ÚJ LAKÁSOK CSOK RENDELETE! ÍME AZ ÚJ LAKÁSOK CSOK RENDELETE! Nem csak az ördög, de sokszor a siker is a részletekben lakozik. A családi otthonteremtési kedvezmények lényegi pontjairól már sokat tudunk, most pedig közzétesszük a

Részletesebben

GÁRDONY. HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA a 6037/5 és a 7830/33 hrsz-ú területeket érintően

GÁRDONY. HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA a 6037/5 és a 7830/33 hrsz-ú területeket érintően GÁRDONY HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁSA a 6037/5 és a 7830/33 hrsz-ú területeket érintően véleményezésre elkészített terv 2015.október Készítette: Ertl Antal TT 07-0075 településtervező

Részletesebben

VESZ VAGYONKEZELŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ÜZLETI TERV. 2008.év

VESZ VAGYONKEZELŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ÜZLETI TERV. 2008.év Határozati javaslat 13. számú melléklete VESZ VAGYONKEZELŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG ÜZLETI TERV 2008.év Bevezető Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2004. július 08.napján megtartott közgyűlésén

Részletesebben

Célterület adatlap. Egyéni vállalkozó 60 65 Mikro-kis-közép vállalkozás 60 65

Célterület adatlap. Egyéni vállalkozó 60 65 Mikro-kis-közép vállalkozás 60 65 Célterület adatlap Célterület azonosító: 1 022 939 Helyi Akciócsoport: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület UMVP intézkedés: Versenyképesség Jogcím: Vállalkozás alapú fejlesztés Célterület megnevezése:

Részletesebben

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2014-2020 2014. szeptember 10. Készítette: Euro-Régió Ház Közhasznú Nonprofit Kft. INNOVA Észak-alföld

Részletesebben

FELHÍVÁS. A térségi gazdasági környezet, valamint a foglalkoztatást növelő önkormányzati gazdaságfejlesztési projektek megvalósítására Pest megyében

FELHÍVÁS. A térségi gazdasági környezet, valamint a foglalkoztatást növelő önkormányzati gazdaságfejlesztési projektek megvalósítására Pest megyében FELHÍVÁS A térségi gazdasági környezet, valamint a foglalkoztatást növelő önkormányzati gazdaságfejlesztési projektek megvalósítására Pest megyében A felhívás címe: Az üzleti infrastruktúra fejlesztésének

Részletesebben

GYŐR-SOPRON-EBENFURTI VASÚT ZRT. ÉVES BESZÁMOLÓJA 2011. BEVEZETŐ RÉSZ... 5 TÁRSASÁGI BESZÁMOLÓ... 8 1. MÉRLEG (ezer Ft)... 10 2. EREDMÉNYKIMUTATÁS (ezer Ft)... 12 3. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET... 13 Számviteli

Részletesebben

BOGYOSZLÓ Településszerkezeti és szabályozási tervmódosítás (Szélerőművek elhelyezésének vizsgálatára kijelölt területek) Véleményezési dokumentáció

BOGYOSZLÓ Településszerkezeti és szabályozási tervmódosítás (Szélerőművek elhelyezésének vizsgálatára kijelölt területek) Véleményezési dokumentáció BOGYOSZLÓ Településszerkezeti és szabályozási tervmódosítás (Szélerőművek elhelyezésének vizsgálatára kijelölt területek) Véleményezési dokumentáció 2014. december TH-13-02-22 Aláírólap Felelős tervező:

Részletesebben

TUZSÉR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2000. ( XII. 19. ) ÖKT. számú r e n d e l e t e 1

TUZSÉR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2000. ( XII. 19. ) ÖKT. számú r e n d e l e t e 1 Tuzsér Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2014. (XII.23.) számú rendeletével módosítva TUZSÉR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2000. ( XII. 19. ) ÖKT. számú r e n d e

Részletesebben

Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola

Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola SZAKMAI HELYI TANTERV Készítették: Nyemcsokné Antal Mónika Orphanides Mária Budapest, 2014. - 1 - I. Szakmacsoportos alapozás kifutó rendszerben KERESKEDELEM

Részletesebben

ÜGYMENET LEÍRÁS MŰSZAKI IRODA

ÜGYMENET LEÍRÁS MŰSZAKI IRODA ÜGYMENET LEÍRÁS MŰSZAKI IRODA Ügytípus Rövid leírás Ügyintéző/ elérhetőség Fúrt kút engedélyezés iránti kérelem Fakivágás bejelentése Nagykőrös Város közigazgatási területén maximum 20 méter talpmélységű,

Részletesebben

Ingatlan értékbecslési szakvélemény Szentendre, Ady Endre út, Hrsz.: 4777-4782 - Szenei Ferenc, 2015.11.24.

Ingatlan értékbecslési szakvélemény Szentendre, Ady Endre út, Hrsz.: 4777-4782 - Szenei Ferenc, 2015.11.24. 1 INGATLAN ÉRTÉKBECSLÉSI SZAKVÉLEMÉNY Ingatlan címe:, Jellege: Belterület - Kivett beépítetlen terület Helyrajzi szám: 4777, 4778, 4779/1, 4781, 4782 Készítette: Szenei Ferenc Készítés dátuma: 2015.11.24.

Részletesebben

IGÉNYLŐLAP Lakásvásárlási kedvezmény, Adó-visszatérítési támogatás, Megelőlegező kölcsön és Fiatalok Otthonteremtési Támogatása igényléséhez

IGÉNYLŐLAP Lakásvásárlási kedvezmény, Adó-visszatérítési támogatás, Megelőlegező kölcsön és Fiatalok Otthonteremtési Támogatása igényléséhez IGÉNYLŐLAP Lakásvásárlási kedvezmény, Adó-visszatérítési támogatás, Megelőlegező kölcsön és Fiatalok Otthonteremtési Támogatása igényléséhez A támogatást igénylő neve: Házastárs, élettárs neve: házastársként

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2008. év december 15.-i ülésére Tárgy: A közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról

Részletesebben

4. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 24-i rendes ülésére

4. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 24-i rendes ülésére 4. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 24-i rendes ülésére Tárgy: Sütész Kft. területvásárlási igénye Előterjesztő: Tigelmann

Részletesebben

R Á B A T A M Á S I V Í Z I K Ö Z M Ű T Á R S U L A T

R Á B A T A M Á S I V Í Z I K Ö Z M Ű T Á R S U L A T R Á B A T A M Á S I V Í Z I K Ö Z M Ű T Á R S U L A T A L A P S Z A B Á L Y A I. Általános rendelkezések A társulat a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII tv. és a gazdasági társaságokról szóló2006.

Részletesebben

Tájékoztató az 5%-os adómérték alá tartozó lakóingatlan-értékesítésekről (Áfa tv. 82. (2) bekezdés, 3. számú melléklet I. rész 50-51.

Tájékoztató az 5%-os adómérték alá tartozó lakóingatlan-értékesítésekről (Áfa tv. 82. (2) bekezdés, 3. számú melléklet I. rész 50-51. Tájékoztató az 5%-os adómérték alá tartozó lakóingatlan-értékesítésekről (Áfa tv. 82. (2) bekezdés, 3. számú melléklet I. rész 50-51. pontjai) Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény

Részletesebben

Biggeorge s-nv Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. 1023 Budapest, Lajos u. 28-32. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Biggeorge

Részletesebben

MULTIMÉDIÁS OKTATÓANYAGOK ÉRTÉKELÉSE ÉS A MINŐSÉG KÉRDÉSEI

MULTIMÉDIÁS OKTATÓANYAGOK ÉRTÉKELÉSE ÉS A MINŐSÉG KÉRDÉSEI Bán Anetta MULTIMÉDIÁS OKTATÓANYAGOK ÉRTÉKELÉSE ÉS A MINŐSÉG KÉRDÉSEI Bevezetés, problémafelvetés Hazai és nemzetközi tapasztalatok is mutatják, hogy alkalmas multimédiás oktatóprogramok használatával

Részletesebben

Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért

Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért Almási Ákos ügyvezető igazgató Győr, 2008. szeptember 23. [ ] MFB Hitelprogramok Termékstruktúra 2008.06.30-án Vállalkozások Önkormányzatok Magánszemélyek

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLET ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE. Tisztelt Képviselő-testület!

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLET ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE. Tisztelt Képviselő-testület! 15 fi I C A BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLET ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Tárgy: Sürgősségi indítvány Tisztelt Képviselő-testület! A Budapest Főváros XVI. Kerület Önkormányzat indítvány előterjesztésére. SZMSZ-e

Részletesebben

I.fejezet. Általános előírások

I.fejezet. Általános előírások SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 13/1994. /IX.22./ sz. r e n d e l e t e LESHEGY ÉS KÖRNYÉKE RÉSZLETES RENDEZÉSI TERVÉNEK SZABÁLYOZÁSI ELŐÍRÁSAIRÓL az 5/1997./II.14./ sz., 6/1998./II.20./

Részletesebben

A munkáltatói kölcsönök és vissza nem térítendő támogatások lebonyolításával kapcsolatban az alábbi tájékoztatást nyújtjuk Önnek.

A munkáltatói kölcsönök és vissza nem térítendő támogatások lebonyolításával kapcsolatban az alábbi tájékoztatást nyújtjuk Önnek. Tisztelt Munkáltató! A munkáltatói kölcsönök és vissza nem térítendő támogatások lebonyolításával kapcsolatban az alábbi tájékoztatást nyújtjuk Önnek. A munkáltató dolgozói részére lakáscélra nyújthat

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA

Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA FALUHÁZ ÉS AZ ORVOSI RENDELŐBEN MŰKÖDTETETT VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT

Részletesebben

A MODERN LOGISZTIKA SZEMLÉLETE ÉS TRENDJEI

A MODERN LOGISZTIKA SZEMLÉLETE ÉS TRENDJEI HFF 2007-2008 EUROLOGISZTIKUSI SZEMLÉLET II. A MODERN LOGISZTIKA SZEMLÉLETE ÉS TRENDJEI EUROLOGISZTIKA A XXI. SZÁZAD EGYIK LEGNAGYOBB KIHÍVÁSA ELŐADÓ: ESTÓK SÁNDOR estok.s@freemail.hu EUROLOGISZTIKA A

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Leromlott városi területek rehabilitációja. A felhívás kódszáma: TOP-4.3.1-15

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Leromlott városi területek rehabilitációja. A felhívás kódszáma: TOP-4.3.1-15 FELHÍVÁS A lakhatást, foglalkoztatást, közösségfejlesztést és közbiztonság fejlesztését célzó komplex projektek megvalósítására leromlott városi területeken A felhívás címe: Leromlott városi területek

Részletesebben

A CARION INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP. 2015 IV. negyedév

A CARION INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP. 2015 IV. negyedév A CARION INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP 2015 IV. negyedév 1 A CARION INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP LEGFONTOSABB ADATAI Zártkörű, zárt végű alap Az alap indulásának dátuma: 2004. október 15. Az alap lejárata: 2019.

Részletesebben

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA

ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2008. (II.12.) Ö.K. SZÁMÚ RENDELETE a Budapest, III. kerület Szentendrei út Akác köz Folyamőr utca Miklós tér Miklós utca Raktár utca által határolt

Részletesebben

A jelen konstrukció értékesítése megszüntetésre került, új hitelkérelmet a Takarékszövetkezet nem fogad be.

A jelen konstrukció értékesítése megszüntetésre került, új hitelkérelmet a Takarékszövetkezet nem fogad be. A jelen konstrukció értékesítése megszüntetésre került, új hitelkérelmet a Takarékszövetkezet nem fogad be. LAKOSSÁGI DEVIZA ALAPÚ LAKÁSCÉLÚ HITELÜNK ELŐNYEI A felajánlott ingatlanfedezethez kapcsolódó

Részletesebben

Gyakran Ismétlődő Kérdések

Gyakran Ismétlődő Kérdések Gyakran Ismétlődő Kérdések Tartalom GYAKRAN ISMÉTLŐDŐ KÉRDÉSEK...1 A TURISZTIKAI TEVÉKENYSÉGEK ÖSZTÖNZÉSÉVEL (137/2008. (X. 18.) FVM RENDELET) KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK...4 PÁLYÁZHAT OLYAN, AKI EDDIG NEM VÉGZETT

Részletesebben

VÁROSI FŐÉPÍTÉSZ ELŐTERJESZTÉSE

VÁROSI FŐÉPÍTÉSZ ELŐTERJESZTÉSE napirendi pont VÁROSI FŐÉPÍTÉSZ ELŐTERJESZTÉSE Előzetes településfejlesztési döntések, szerkezeti terv módosítását igénylő rendezési terv módosítási eljárások megindításához. Tisztelt Közgyűlés Jelen előterjesztés

Részletesebben

A Földhivatal. Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatala Zátonyi Richárd hivatalvezető 2014.

A Földhivatal. Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatala Zátonyi Richárd hivatalvezető 2014. A Földhivatal bemutatása Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatala Zátonyi Richárd hivatalvezető 2014. A FÖLDHIVATAL FELADATAI A földhivatal az ingatlanok és az ingatlanokhoz kötődő jogok és jelentős tények

Részletesebben

AO 080/5 6/1 ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó)1 fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

AO 080/5 6/1 ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó)1 fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához AO 080/5 6/1 ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó)1 fizetési könnyítésre és/vagy mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: a) neve: b) adóazonosító szám: c) lakcíme: d)

Részletesebben

3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) *460-753 ; *460-155/113 FAX: (06-32) 460-918 JAVASLAT

3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) *460-753 ; *460-155/113 FAX: (06-32) 460-918 JAVASLAT PÁSZTÓ VÁROS POLGÁRMESTERE 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) *460-753 ; *460-155/113 FAX: (06-32) 460-918 Szám: 1-103 /2010. JAVASLAT vagyonértékesítéssel kapcsolatos döntés módosítására, önkormányzati

Részletesebben

BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉG

BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉG BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉG 1174 Budapest, Orgoványi út 4. Befektetési ajánlat A HYPO Alpe Adria Leasing Zrt. befektetési lehetőséget kínál Budapest Ferihegyi repülőtér közvetlen vonzáskörzetében. A hasznosításra

Részletesebben

J E GY Z Ő K Ö N Y V Felcsút Község Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli üléséről

J E GY Z Ő K Ö N Y V Felcsút Község Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli üléséről J E GY Z Ő K Ö N Y V Felcsút Község Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli üléséről Az ülés helye: a Polgármesteri Hivatal tanácskozóterme Felcsút, Fő u 75. Az ülés időpontja: 2013. március 25.

Részletesebben

Vállalkozói ismeretek

Vállalkozói ismeretek 2 Vállalkozói ismeretek 1. A vállalkozásról általában A vállalkozói és a vállalkozási tevékenység jellemzői. A vállalkozások és a vállalkozói döntések. A vállalkozások működési formái. A vállalkozási ötlet

Részletesebben

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban Török Katalin Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban 1. Bevezetés A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCsSzI) Szociálpolitikai Főosztálya az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű

Részletesebben

Ape Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2013.(III. 13.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

Ape Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2013.(III. 13.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról elfogadott Ape Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2013.(III. 13.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Apc Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye

Részletesebben

JOGI SZOLGÁLTATÁS A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOKBAN MÓDSZERTANI AJÁNLÁS

JOGI SZOLGÁLTATÁS A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOKBAN MÓDSZERTANI AJÁNLÁS JOGI SZOLGÁLTATÁS A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOKBAN MÓDSZERTANI AJÁNLÁS Készítette: dr. Juhász Gábor Mártháné Megyesi Mária SZKTT Egyesített Szociális Intézmény Tabán Családsegítő Közösségi Ház és Dél-alföldi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ 1/2011. Lakossági forint alapú, piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelhez

TÁJÉKOZTATÓ 1/2011. Lakossági forint alapú, piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelhez LAKOSSÁGI FORINT ALAPÚ, PIACI KAMATOZÁSÚ LAKÁSCÉLÚ JELZÁLOGHITELÜNK ELŐNYEI A felajánlott ingatlanfedezethez kapcsolódó vagyonbiztosítás kényelmesen a kirendeltségen is megköthető. Hátralékos tartozásukat

Részletesebben

I. fejezet ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

I. fejezet ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK TISZASAS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 9 / 2007 (VI. 27.) sz. önkormányzati rendelete a Helyi Építési Szabályzatról. Tiszasas Község Képviselő - testülete az 1990. évi LXV. tv. 8. (1) szerinti

Részletesebben

Nyírábrányi Idősek Otthona és Szociális, Gyermekjóléti Alapellátásokat Nyújtó Intézmény Alapító Okirata

Nyírábrányi Idősek Otthona és Szociális, Gyermekjóléti Alapellátásokat Nyújtó Intézmény Alapító Okirata H O N E S TA S Nyírábrányi Idősek Otthona és Szociális, Gyermekjóléti Alapellátásokat Nyújtó Intézmény Alapító Okirata 1. A költségvetési szerv neve: HONESTAS Nyírábrányi Idősek Otthona és Szociális, Gyermekjóléti

Részletesebben

SZENTKIRÁLYSZABADJA KÖZSÉG Településszerkezeti terve

SZENTKIRÁLYSZABADJA KÖZSÉG Településszerkezeti terve SZENTKIRÁLYSZABADJA KÖZSÉG Településszerkezeti terve EREDETI LEÍRÁS ÉS MÓDOSÍTÓ HATÁROZATOK (2015. decemberig bezárólag) VÁROS ÉS HÁZ BT 2016 JANUÁR SZENTKIRÁLYSZABADJA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE 4 1. TELEPÜLÉSSZERKEZET

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe:

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe: FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására A felhívás címe: Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus

Részletesebben