Rátz László Matematikai kvízverseny 5. osztály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Rátz László Matematikai kvízverseny 5. osztály"

Átírás

1 Rátz László Matematikai kvízverseny 5. osztály november feladat Ez a különleges óra a pontos időt mutatja. Az első sor ötórás intervallumokat számol (minden ötóránként vált szürkére), a második sor minden második órát mutatja. A harmadik sor minden 5 percet mutatja, 1. sor az utolsó sorban minden egyes eltelt percet láthatjuk. Az adott idő elteltével az adott rész szürkévé válik. 2. sor Hány óra van most az ábrán? 3. sor 4. sor 2. feladat Helyettesítsd mind a 4 ábrát számokkal úgy, hogy minden sor, oszlop és átló összege 15 legyen! Minden ábra más számot jelöl! 3. feladat Melyik számozott kocka felel meg a széthajtogatottnak? (Két megoldást keress!)

2 4. feladat Melyik szám kerül a kérdőjel helyére? Oszloponként keresd a szabályt! 5. feladat Íjástversenyen három nyíllal hányféleképpen érhetünk el 30 pontot ezen a céltáblán?(minden nyíl eltalálja valahol a céltáblát!) Írd le a lehetőségeket! 6. feladat Milyen műveleteket jelentenek a nyilak? (3 féle nyíl van) Az ugyanolyan nyilak ugyanolyan műveletet jelentenek. Ennek megfelelően írd be a hiányzó számokat! 7. feladat Melyik kis háromszög illik a nagy háromszög közepébe, ha minden számmal szemközt a tükörképe van?

3 8. feladat Egy téglalap alakú papírlapot az ábrán látható módon összehajtogattuk, majd mintákat vágtunk ki belőle. Melyik ábra mutatja helyesen a kihajtogatás után a papírlap mintázatát? 9. feladat Zsófi születésnapi tortáját egyenlő szeletekre vágták. Miután mindenki vett a tortából, az ábrán látható darab megmaradt. Hányadrésze fogyott el a tortának? 10. feladat Melyik alakzattal lehet hézagmentesen, átfedés nélkül lefedni a nagy négyzetből hiányzó területet? 11. feladat Pompom ismerőse, Radírpók megtámadta a városka toronyóráját. Először a 2 órához tartozó feliratot radírozta le, majd az óramutató járásával egyező irányba haladva, minden harmadik, még épen maradt jelzést. Amikor Pompom rávette, hogy hagyja abba, akkor már csak két órajelzés maradt meg. Melyik kettő? A) 1 és 7 B) 1 és 6 C) 12 és 4 D) 4 és 9 E) 5 és 10

4 12. feladat Pinokkió orra 5 cm hosszú. Valahányszor hazudik, az orra kétszeresére nő. Kilenc hazugság után az orra kb. olyan hosszú lesz, mint egy A) dominó B) teniszütő C) pingpongasztal D) teniszpálya E) focistadion küzdőtere 13. feladat A kulcs csak azt a zárat nyitja, amelyikbe pontosan illeszkedik. Melyik jelzésű zárat nyitja? 14. feladat Az ábra téglatestekből épített lépcsőt mutat. Hány téglatestből építették azt a lépcsőt, amelyen öt lépéssel lehet feljutni? 15. feladat Melyik ábra kerül a kérdőjel helyére? 16. feladat Írd le azt a számot, amelyben 8 százas van, egyeseinek száma fele annyi, mint a százasainak a száma, ezreseinek a száma hárommal több, mint az egyeseinek a száma, tízeseinek a száma pedig öttel kevesebb, mint az ezreseinek a száma!

5 17. feladat Marci számos szappanbuborékot fújt. Számold meg pontosan hány darabot! 18. feladat A 2-es, 3-as és 9-es számjegyek felhasználásával alkoss egy olyan háromjegyű számot, amilyen a nyuszi által leírtak között nem szerepel. Mi a keresett szám? 19. feladat A tizenegy teherautó képe közül az egyik a bal felső sarokban lévő autó tükörképe. Hányas számú autó a tükörkép?

6 20. feladat A legfelső A betűtől kezdve a sakkjáték szabályai szerint lóugrásban haladj végig az ábrán úgy, hogy közben minden érintett betűt folyamatosan összeolvasol! Ha jól lovagoltál egy népszerű mesefilm címét kapod végső megfejtésül. Mi a megfejtés? 21. feladat A vázából kitörött egy jókora rész, amit viszont vissza lehet ragasztani, ha a hiányzó elemet megtalálod a kilenc cserépdarabka között. Melyik illik bele pontosan a lyukba? 22. feladat Az egér előtt három út áll, amelyek közül az egyik elvezeti a kiflihez, míg a másik kettő zsákutca. Melyik kettő nem vezet sehová?

7 23. feladat A kép mellett látható mozaikok segítségével kiegészítheted az oroszlán hiányos rajzát. Melyik betűvel jelzett mozaik melyik számmal jelzett mezőbe kerül? 24. feladat Az óriások országában Gullivernek igen csak kellett igyekeznie, ha egy óriással lépést akart tartani. Amíg egy óriás hármat lépett, addig bizony Gullivernek 15 futólépést kellett megtennie. A hajótól 42 lépésnyire lévő királyi palotáig Gullivernek hány futólépést kellett megtennie? 25. feladat A hatgyermekes hétfejű sárkánycsaládban nagy gond a tél közeledte. Sárkánypapa és sárkánymama beszélgettek, hogy minden fejre - a sajátjukra is - sapkát kell venni a családban. Minden sárkány páratlan sorszámú fejére egy piros, páros sorszámú fejére egy kék sapkát vesznek. A piros sapka ára 500 Ft, a kék sapka ára 600 Ft. Mennyibe kerül a családnak a sapkavásárlás?

8 Rátz László Matematikai kvízverseny 6. osztály november feladat Gondoltam egy számot. a szám háromjegyű, az első számjegy a harmadik háromszorosa és a második fele, a számjegyek összege 10. Melyik számra gondoltam? 2. feladat Helyettesítsd mind a 4 ábrát számokkal úgy, hogy minden sor, oszlop és átló összege 15 legyen! Minden ábra más számot jelöl! 3. feladat Melyik számozott kocka felelnek meg a széthajtogatottnak? (Két megoldást keress!)

9 4. feladat Melyik szám kerül a kérdőjel helyére? Oszloponként keresd a szabályt! 5. feladat Egy íjászversenyen három nyíllal hányféleképpen érhetünk el 30 pontot ezen a céltáblán?(minden nyíl eltalálja valahol a céltáblát!) Írd le a lehetőségeket! 6. feladat Milyen műveleteket jelentenek a nyilak? ( 3 féle nyíl van) Az ugyanolyan nyilak ugyanolyan műveletet jelentenek. Ennek megfelelően írd be a hiányzó számokat! 7. feladat Melyik kis háromszög illik a nagy háromszög közepébe, ha minden számmal szemközt a tükörképe van?

10 8. feladat Egy téglalap alakú papírlapot az ábrán látható módon összehajtogattuk, majd mintákat vágtunk ki belőle. Melyik ábra mutatja helyesen a kihajtogatás után a papírlap mintázatát? 9. feladat Zsófi születésnapi tortáját egyenlő szeletekre vágták. Miután mindenki vett a tortából, az ábrán látható darab megmaradt. Hányadrésze fogyott el a tortának? 10. feladat Melyik alakzattal lehet hézagmentesen, átfedés nélkül lefedni a nagy négyzetből hiányzó területet? 11. feladat Pompom ismerőse, Radírpók megtámadta a városka toronyóráját. Először a 2 órához tartozó feliratot radírozta le, majd az óramutató járásával egyező irányba haladva, minden harmadik, még épen maradt jelzést. Amikor Pompom rávette, hogy hagyja abba, akkor már csak két órajelzés maradt meg. Melyik kettő? A) 1 és 7 B) 1 és 6 C) 12 és 4 D) 4 és 9 E) 5 és 10

11 12. feladat Pinokkió orra 5 cm hosszú. Valahányszor hazudik, az orra kétszeresére nő. Kilenc hazugság után az orra kb. olyan hosszú lesz, mint egy A) dominó B) teniszütő C) pingpongasztal D) teniszpálya E) focistadion küzdőtere 13. feladat A kulcs csak azt a zárat nyitja, amelyikbe pontosan illeszkedik. Melyik jelzésű zárat nyitja? 14. feladat Az ábra téglatestekből épített lépcsőt mutat. Hány téglatestből építették azt a lépcsőt, amelyen öt lépéssel lehet feljutni? 15. feladat Melyik ábra kerül a kérdőjel helyére? 16. feladat Írd le azt a számot, amelyben 8 százas van, egyeseinek száma fele annyi, mint a százasainak a száma, ezreseinek a száma hárommal több, mint az egyeseinek a száma, tízeseinek a száma pedig öttel kevesebb, mint az ezreseinek a száma!

12 17. feladat Marci számos szappanbuborékot fújt. Számold meg pontosan hány darabot! 18. feladat A 2-es, 3-as és 9-es számjegyek felhasználásával alkoss egy olyan háromjegyű számot, amilyen a nyuszi által leírtak között nem szerepel. Mi a keresett szám? 19. feladat A tizenegy teherautó képe közül az egyik a bal felső sarokban lévő autó tükörképe. Hányas számú autó a tükörkép?

13 20. feladat A legfelső A betűtől kezdve a sakkjáték szabályai szerint lóugrásban haladj végig az ábrán úgy, hogy közben minden érintett betűt folyamatosan összeolvasol! Ha jól lovagoltál egy népszerű mesefilm címét kapod végső megfejtésül. Mi a megfejtés? 21. feladat A vázából kitörött egy jókora rész, amit viszont vissza lehet ragasztani, ha a hiányzó elemet megtalálod a kilenc cserépdarabka között. Melyik illik bele pontosan a lyukba? 22. feladat Az óriások országában Gullivernek igen csak kellett igyekeznie, ha egy óriással lépést akart tartani. Amíg egy óriás hármat lépett, addig bizony Gullivernek 15 futólépést kellett megtennie. A hajótól 42 lépésnyire lévő királyi palotáig Gullivernek hány futólépést kellett megtennie? 23. feladat Öt lány, Anna, Bea, Csilla, Dóra és Ella közül ketten fotelban, hárman pedig székben ülnek. Tudjuk, hogy Anna és Bea ugyanolyan típusú ülőalkalmatosságon ül, Bea és Dóra különbözőn, illetve Dóra és Ella is különbözőn. Kik ülnek fotelban? 24. feladat Hányféle út vezet az A városból a D városba a B és C városokon keresztül?

14 25. feladat Bár a horgásznak nincs kapása, Neked még lehet jó fogásod, ha a képből kiemelt részleteket sikerül visszaillesztened az eredeti helyükre. Melyik betűvel jelzett mozaik melyik számmal jelzett mezőbe kerül? 26. feladat Az ábra felső részén a Fővárosi Állatkertbe való bejutást biztosító forgóajtó nyitás előtti, felülnézeti állapotát láthatod. Egy negyed fordulattal egy ember tud bejutni ezen az ajtón. Délelőtt 11 órakor Anikó a lent látható állásban találja a forgóajtót. Az alábbiak közül 11 óráig hányan juthattak be ezen a forgóajtón az állatkertbe, ha az ajtó csak a jelzett irányba forog? (A) 44 (B) 86 (C) 93 (D) feladat A hatgyermekes hétfejű sárkánycsaládban nagy gond a tél közeledte. Sárkánypapa és sárkánymama beszélgettek, hogy minden fejre a sajátjukra is - sapkát kell venni a családban. Minden sárkány páratlan sorszámú fejére egy piros, páros sorszámú fejére egy kék sapkát vesznek. A piros sapka ára 500 Ft, a kék sapka ára 600 Ft. Mennyibe kerül a családnak a sapkavásárlás?

15 Rátz László Matematikai kvízverseny 7. osztály november feladat A következő táblázatban az azonos rajzok azonos számokat jelentenek. Két sor, illetve az oszlop mellé az abban lévő számok összege került. Milyen számot jelölnek az egyes rajzok? 2. feladat Béla focirajongó. A stadionból barátjának, Rudinak a következő SMS-t küldi. Mit írt neki? feladat Milyen műveleteket jelentenek a nyilak? (3 féle nyíl van!) Az ugyanolyan nyilak ugyanolyan műveletet jelentenek. Ennek megfelelően írd be a hiányzó számokat!

16 4. feladat Minden betű egy 1 és 9 közötti számot rejt. Az ábrába beírt számok alapján találjátok ki, melyik betű melyik számot rejti! Adunk egy példát az ábra megértéséhez! pl. F+D=11 5. feladat A két felső mérleg egyensúlyban van. Az A, B, C és D ábrákon lévő súlyok közül melyik hozza egyensúlyba a legalsó mérleget? 6. feladat Mely kockák azonosak a kocka hálójával? (Két megoldást keress!)

17 7. feladat Hány ház található a képen? 8. feladat Egy téglalap alakú papírlapot az ábrán látható módon összehajtogattuk, majd mintákat vágtunk ki belőle. Melyik ábra mutatja helyesen a kihajtogatás után a papírlap mintázatát? 9. feladat Pótold a törtek hiányzó nevezőit, ha mindhárom tört nevezője más! = 1 A B C 10. feladat Pompom ismerőse, Radírpók megtámadta a városka toronyóráját. Először a 2 órához tartozó feliratot radírozta le, majd az óramutató járásával egyező irányba haladva, minden harmadik, még épen maradt jelzést. Amikor Pompom rávette, hogy hagyja abba, akkor már csak két órajelzés maradt meg. Melyik kettő? A) 1 és 7 B) 1 és 6 C) 12 és 4 D) 4 és 9 E) 5 és 10

18 11. feladat Pinokkió orra 5 cm hosszú. Valahányszor hazudik, az orra kétszeresére nő. Kilenc hazugság után az orra kb. olyan hosszú lesz, mint egy A) dominó B) teniszütő C) pingpongasztal D) teniszpálya E) focistadion küzdőtere 12. feladat A pénztárban 6 rekesz van. A következőket tudjuk. Az I.-ben négyszer annyi euró van, mint a III.-ban, a II.-ban annyi, mint az I.-ben és a III.-ban összesen, a III.-ban 200 euró van, a IV.-ben fele annyi, mint a II.-ben, az V.-ben az I.-ben lévőnek egyötöde, VI.-ban az V.-ben lévőnek 50%-a van. Mennyi pénz van a rekeszekben? 13. feladat Az ábra téglatestekből épített lépcsőt mutat. Hány téglatestből építették azt a lépcsőt, amelyen öt lépéssel lehet feljutni? 14. feladat Öt lány, Anna, Bea, Csilla, Dóra és Ella közül ketten fotelban, hárman pedig székben ülnek. Tudjuk, hogy Anna és Bea ugyanolyan típusú ülőalkalmatosságon ül, Bea és Dóra különbözőn, illetve Dóra és Ella is különbözőn. Kik ülnek fotelban? 15. feladat Egy fából készült asztallap hossza 1 méter, szélessége 60 cm, vastagsága 5 cm. A lábak mérete 10cm x 10cm x 70 cm. Hány dm 3 fából készül az asztal? 16. feladat Nagymama négy lyukú gombot varr unokája ruhájára. Legkevesebb hányszor kell átdugnia a tűt a lyukakon, hogy a gomb egyik oldalán bármelyik két lyukat közvetlenül kössön össze cérna?

19 17. feladat Hányféle út vezet az A városból a D városba a B és C városokon keresztül? 18. feladat Bár a horgásznak nincs kapása, Neked még lehet jó fogásod, ha a képből kiemelt részleteket sikerül visszaillesztened az eredeti helyükre. Melyik betűvel jelzett mozaik melyik számmal jelzett mezőbe kerül? 19. feladat Az ábra felső részén a Fővárosi Állatkertbe való bejutást biztosító forgóajtó nyitás előtti, felülnézeti állapotát láthatod. Egy negyed fordulattal egy ember tud bejutni ezen az ajtón. Délelőtt 11 órakor Anikó a lent látható állásban találja a forgóajtót. Az alábbiak közül 11 óráig hányan juthattak be ezen a forgóajtón az állatkertbe, ha az ajtó csak a jelzett irányba forog? (A) 44 (B) 86 (C) 93 (D) feladat Négy szállodában 430 kiránduló lett elszállásolva. Az elsőben 12 kirándulóval többen vannak, mint a harmadikban; a másodikban 14-gyel kevesebben vannak, mint a harmadikban, míg a negyedikben ugyanannyi kiránduló van, mint a harmadik szállodában. Hány kiránduló van elhelyezve egy-egy szállodában?

20 21. feladat Peti nagymamája egy téglalap alakú tepsiben süteményt sütött. A tetejét és az oldalát bevonta csokoládéval, majd hét vágással, ahogyan a rajz mutatja, húsz szeletre vágta. Hány olyan szelet van amelyeknek, a, csak egy oldala lesz csokis? b, pontosan két oldala csokis? c, legalább két oldala csokis? d, legfeljebb két oldala csokis? 22. feladat 1 cm élhosszúságú kiskockákból három testet építünk. Legalább hány kiskockát kell az egyes építményekhez hozzáilleszteni, hogy mind a három egy-egy kocka legyen? 23. feladat A legfelső A betűtől kezdve a sakkjáték szabályai szerint lóugrásban haladj végig az ábrán úgy, hogy közben minden érintett betűt folyamatosan összeolvasol! Ha jól lovagoltál egy népszerű mesefilm címét kapod végső megfejtésül. Mi a megfejtés? 24. feladat A vázából kitörött egy jókora rész, amit viszont vissza lehet ragasztani, ha a hiányzó elemet megtalálod a kilenc cserépdarabka között. Melyik illik bele pontosan a lyukba?

21 Rátz László Matematikai kvízverseny 8. osztály november feladat A következő táblázatban az azonos rajzok azonos számokat jelentenek. Néhány sor, illetve az oszlop mellé az abban lévő számok összege került. Milyen számot jelölnek az egyes rajzok? 2. feladat Béla focirajongó. A stadionból barátjának, Rudinak a következő SMS-t küldi. Mit írt neki? feladat Milyen műveleteket jelentenek a nyilak? (3 féle nyíl van) Az ugyanolyan nyilak ugyanolyan műveletet jelentenek. Ennek megfelelően írd be a hiányzó számokat!

22 4. feladat Minden betű egy 1 és 9 közötti számot rejt. Az ábrába beírt számok alapján találjátok ki, melyik betű melyik számot rejti! Adunk egy példát az ábra megértéséhez! pl. F+D=11 5. feladat A két felső mérleg egyensúlyban van. Az A, B, C és D ábrákon lévő súlyok közül melyik hozza egyensúlyba a legalsó mérleget? 6. feladat Melyik kockák azonosak a kocka hálójával? (Két megoldást keress!)

23 7. feladat Hány ház található a képen? 8. feladat Egy téglalap alakú papírlapot az ábrán látható módon összehajtogattuk, majd mintákat vágtunk ki belőle. Melyik ábra mutatja helyesen a kihajtogatás után a papírlap mintázatát? 9. feladat Pótold a törtek hiányzó nevezőit, ha mindhárom tört nevezője más! = 1 A B C 10. feladat Pompom ismerőse, Radírpók megtámadta a városka toronyóráját. Először a 2 órához tartozó feliratot radírozta le, majd az óramutató járásával egyező irányba haladva, minden harmadik, még épen maradt jelzést. Amikor Pompom rávette, hogy hagyja abba, akkor már csak két órajelzés maradt meg. Melyik kettő? A) 1 és 7 B) 1 és 6 C) 12 és 4 D) 4 és 9 E) 5 és 10

24 11. feladat Pinokkió orra 5 cm hosszú. Valahányszor hazudik, az orra kétszeresére nő. Kilenc hazugság után az orra kb. olyan hosszú lesz, mint egy A) dominó B) teniszütő C) pingpongasztal D) teniszpálya E) focistadion küzdőtere 12. feladat A pénztárban 6 rekesz van. A következőket tudjuk. Az I.-ben négyszer annyi euró van, mint a III.-ban, a II.-ban annyi, mint az I.-ben és a III.-ban összesen, a III.-ban 200 euró van, a IV.-ben fele annyi, mint a II.-ben, az V.-ben az I.-ben lévőnek egyötöde, VI.-ban az V.-ben lévőnek 50%-a van. Mennyi pénz van a rekeszekben? 13. feladat Az ábra téglatestekből épített lépcsőt mutat. Hány téglatestből építették azt a lépcsőt, amelyen öt lépéssel lehet feljutni? 14. feladat Öt lány, Anna, Bea, Csilla, Dóra és Ella közül ketten fotelban, hárman pedig székben ülnek. Tudjuk, hogy Anna és Bea ugyanolyan típusú ülőalkalmatosságon ül, Bea és Dóra különbözőn, illetve Dóra és Ella is különbözőn. Kik ülnek fotelban? 15. feladat Egy fából készült asztallap hossza 1 méter, szélessége 60 cm, vastagsága 5 cm. A lábak mérete 10cm x 10cm x 70 cm. Hány dm 3 fából készül az asztal? 16. feladat Nagymama négy lyukú gombot varr unokája ruhájára. Legkevesebb hányszor kell átdugnia a tűt a lyukakon, hogy a gomb egyik oldalán bármelyik két lyukat közvetlenül kössön össze cérna?

25 17. feladat Hányféle út vezet az A városból a D városba a B és C városokon keresztül? 18. feladat Bár a horgásznak nincs kapása, Neked még lehet jó fogásod, ha a képből kiemelt részleteket sikerül visszaillesztened az eredeti helyükre. Melyik betűvel jelzett mozaik melyik számmal jelzett mezőbe kerül? 19. feladat Az ábra felső részén a Fővárosi Állatkertbe való bejutást biztosító forgóajtó nyitás előtti, felülnézeti állapotát láthatod. Egy negyed fordulattal egy ember tud bejutni ezen az ajtón. Délelőtt 11 órakor Anikó a lent látható állásban találja a forgóajtót. Az alábbiak közül 11 óráig hányan juthattak be ezen a forgóajtón az állatkertbe, ha az ajtó csak a jelzett irányba forog? (A) 44 (B) 86 (C) 93 (D) feladat Négy szállodában 430 kiránduló lett elszállásolva. Az elsőben 12 kirándulóval többen vannak, mint a harmadikban; a másodikban 14-gyel kevesebben vannak, mint a harmadikban, míg a negyedikben ugyanannyi kiránduló van, mint a harmadik szállodában. Hány kiránduló van elhelyezve egy-egy szállodában?

26 21. feladat Peti nagymamája egy téglalap alakú tepsiben süteményt sütött. A tetejét és az oldalát bevonta csokoládéval, majd hét vágással, ahogyan a rajz mutatja, húsz szeletre vágta. Hány olyan szelet van amelyeknek, a, csak egy oldala lesz csokis? b, pontosan két oldala csokis? c, legalább két oldala csokis? d, legfeljebb két oldala csokis? 22. feladat 1 cm élhosszúságú kiskockákból három testet építünk. Legalább hány kiskockát kell az egyes építményekhez hozzáilleszteni, hogy mind a három egy-egy kocka legyen? 23. feladat 5 pók 5 perc alatt 5 legyet fog. Hány perc alatt fog 10 pók 10 legyet? 24. feladat Furfangos Ferkó és Töprengő Tibi építőkockával játszanak. Azt mondja Ferkó: adj nekem 10 kockát, akkor nekem kétszer annyi lesz, mint neked. Tibi így válaszol: inkább te adj nekem 5-öt, akkor mindkettőnknek ugyanannyi lesz. Hány építőkockája van Ferinek és Tibinek külön-külön? 25. feladat Mekkora az és szögek összege?

1. Melyek azok a kétjegyű számok, amelyek oszthatók számjegyeik

1. Melyek azok a kétjegyű számok, amelyek oszthatók számjegyeik 1991. évi verseny, 1. nap 1. Számold össze, hány pozitív osztója van 16 200-nak! 2. Bontsd fel a 60-at két szám összegére úgy, hogy az egyik szám hetede egyenlő legyen a másik szám nyolcadával! 3. Van

Részletesebben

A bemutató órák feladatai

A bemutató órák feladatai A bemutató órák feladatai 1, A dobozban van 7 narancsos, 4 epres, 3 szilvás, 2 banános cukorka. Becsukott szemmel hányat kell kivenned ahhoz, hogy biztosan legyen a) 1 db epres ízű b) 1 db narancsos ízű

Részletesebben

3. Öt alma és hat narancs 20Ft-tal kerül többe, mint hat alma és öt narancs. Hány forinttal kerül többe egy narancs egy

3. Öt alma és hat narancs 20Ft-tal kerül többe, mint hat alma és öt narancs. Hány forinttal kerül többe egy narancs egy 1. forduló feladatai 1. Üres cédulákra neveket írtunk, minden cédulára egyet. Egy cédulára Annát, két cédulára Pétert, három cédulára Bencét és négy cédulára Petrát. Ezután az összes cédulát egy üres kalapba

Részletesebben

NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI A Gyakorló feladatsor I. megoldásai Számadó László (Budapest)

NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI A Gyakorló feladatsor I. megoldásai Számadó László (Budapest) NÉGYOSZTÁLYOS FELVÉTELI A Gyakorló feladatsor I. megoldásai Számadó László (Budapest) A javítókulcsban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók. A pontszámok részekre bontása csak ott lehetséges,

Részletesebben

I. Egységtörtek. Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk, akkor ebből egy rész 1-nyolcadot ér.

I. Egységtörtek. Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk, akkor ebből egy rész 1-nyolcadot ér. Tudnivaló I. Egységtörtek Ha az egységet nyolc egyenlő részre vágjuk, akkor ebből egy rész 1-nyolcadot ér. Ezt röviden így írhatjuk: A nevező megmutatja, hogy az egységet hány egyenlő részre vágjuk. A

Részletesebben

TÖBB EGYENLŐ RÉSZ. 35. modul

TÖBB EGYENLŐ RÉSZ. 35. modul Matematika A 3. évfolyam TÖBB EGYENLŐ RÉSZ 35. modul Készítette: SZITÁNYI JUDIT matematika A 3. ÉVFOLYAM 35. modul TÖBB EGYENLŐ RÉSZ MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

FEJSZÁMOLÁS A TÍZEZRES SZÁMKÖRBEN A KÉTJEGYŰEKKEL ANALÓG ESETEKBEN. AZ ÖSSZEADÁS ÉS KIVONÁS MONOTONITÁSA. 5. modul

FEJSZÁMOLÁS A TÍZEZRES SZÁMKÖRBEN A KÉTJEGYŰEKKEL ANALÓG ESETEKBEN. AZ ÖSSZEADÁS ÉS KIVONÁS MONOTONITÁSA. 5. modul Matematika A 4. évfolyam FEJSZÁMOLÁS A TÍZEZRES SZÁMKÖRBEN A KÉTJEGYŰEKKEL ANALÓG ESETEKBEN. AZ ÖSSZEADÁS ÉS KIVONÁS MONOTONITÁSA 5. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 4. ÉVFOLYAM 5. modul FEJSZÁMOLÁS

Részletesebben

Megoldások. I. Osztályozás, rendezés, kombinatorika. 1. osztály

Megoldások. I. Osztályozás, rendezés, kombinatorika. 1. osztály Megoldások I. Osztályozás, rendezés, kombinatorika 1. osztály 4. Lackó kezében egy gesztenye van. 5. Kettő. 1 + 1 = 2. 6. Öt. 3 + 2 = 5. 7. Igaz állítás: A), D), E). 2. osztály 1. 6 lehetőség van. Ha ismétel,

Részletesebben

44. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY. Országos döntő, 1. nap - 2015. május 29.

44. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY. Országos döntő, 1. nap - 2015. május 29. 44. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY Országos döntő, 1. nap - 015. május 9. ÖTÖDIK OSZTÁLY - ok 1. Egy háromjegyű szám középső számjegyét elhagyva egy kétjegyű számot kaptunk. A két szám összege

Részletesebben

1. A testek csoportosítása: gúla, kúp

1. A testek csoportosítása: gúla, kúp TÉRGOMTRI 1. testek csoportosítása: gúla, kúp Keressünk a környezetünkben gömböket, hengereket, hasábokat, gúlákat, kúpokat! Keressük meg a fenti képen az alábbi testeket! gömb egyenes körhenger egyenes

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

Főfeladatok: 30 aranyrúd

Főfeladatok: 30 aranyrúd Lovagi Logikai torna 2016 Fegyverhordozók feladatai Főfeladatok: 1. Mikor fordult elő utoljára, hogy az aktuális dátumban minden számjegy különböző? A dátumokat ÉÉÉÉ.HH.NN. formában írjuk. 2000-rel kezdődő

Részletesebben

3 6. 3 4. o.: 1 50. feladat 5 6. o.: 26 75. feladat. Mérünk és számolunk 2011. Egységnyi térfogatú anyag tömege

3 6. 3 4. o.: 1 50. feladat 5 6. o.: 26 75. feladat. Mérünk és számolunk 2011. Egységnyi térfogatú anyag tömege Jármezei Tamás Egységnyi térfogatú anyag tömege Mérünk és számolunk 211 FELADATGYŰJTEMÉNY AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA 3 6. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA Jedlik-verseny I. forduló 3 4. o.: 1 5. feladat 5 6. o.: 26 75. feladat

Részletesebben

1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF

1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF 1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF háromszög egyenlőoldalú, stb ). A 10 pont közül ki kell választani

Részletesebben

Fazekas nyílt verseny matematikából 8. osztály, speciális kategória

Fazekas nyílt verseny matematikából 8. osztály, speciális kategória Fazekas nyílt verseny matematikából 8. osztály, speciális kategória 2005. január 12. feladatok kidolgozására két óra áll rendelkezésre. Számológép nem használható. példák tetszőleges sorrendben megoldhatók.

Részletesebben

ő Ö ő ó ő ó ő ő ó ő ő ő ó ő ú ó ő ú ő ú ő ő ú ó ő ő ú ő ő ő ú ú ű ú ő ó ő ű ó ő ő ú ő ő ő ú ú ő ó ű ő ő Ö úú ő ó ú Ö ó ó ő ő Ö ó ú ő ő ő ú ő ó ő ó Ö ó ú Ű ő ő ó ő ő ó ő ú Ö ú Ö ő ő ú ú ő ő ú ú ó ó ő ó

Részletesebben

148 feladat 21 + + 20 20 ) + ( 1 21 + 2 200 > 1 2. 1022 + 1 51 + 1 52 + + 1 99 2 ) (1 1 100 2 ) =?

148 feladat 21 + + 20 20 ) + ( 1 21 + 2 200 > 1 2. 1022 + 1 51 + 1 52 + + 1 99 2 ) (1 1 100 2 ) =? 148 feladat a Kalmár László Matematikaversenyről 1. ( 1 19 + 2 19 + + 18 19 ) + ( 1 20 + 2 20 + + 19 20 ) + ( 1 21 + 2 21 + + 20 21 ) + ( 1 22 + 2 22 + + 21 22 ) =? Kalmár László Matematikaverseny megyei

Részletesebben

Ú Ó ö Ő ö Ú Ú Ó Á Á ü ő ö Ú Ú Ó ű ő ő ő ő ü Á ö ü ö ö ő Ó Á Á ő Á Ú ö Ó Ű Ú Ó ű Á ő ő ő ö Ú ö ű ö ö ö ő Ó Á Á ű ű ö ü ű ü Á Á ű ű ö ü ű ü ü ö ü ő ü Ó Ó ő ő ő ő ű ö ő ű ü Á Á ő ü ő Ú Ó ü ö ő ő ö ő ö ö ő

Részletesebben

ő ő Ü ü Á ú ú ü ú ú ü ú ü ú ú ü ő ú Á ü ú Á ü ü ü ú Á Á Ó Ü ő ü ú ú ú ü ű ú Ü ü ű Ü ú Á ú Ó ő ü Ú ú Á ő ő ú ű Á ú ü ő Á ú ú Á ú Á ú Ü Á Ö ú ú ő ő ú ű ü ő Á ő Ú ü Ö Á Á Á Á ő Ü Ö ü Ú Ö Á Á ú ő Ú Á Á ü

Részletesebben

Valószínűség-számítás II.

Valószínűség-számítás II. Valószínűség-számítás II. Geometriai valószínűség: Ha egy valószínűségi kísérletben az események valamilyen geometriai alakzat részhalmazainak felelnek meg úgy, hogy az egyes események valószínűsége az

Részletesebben

ű ú ü ö ö ü ö ö ö ú ü ü ö ö ö ú ö ö ü ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ú ö ü ö ü ü ü ú ö ö ü ö ü ü ö Ó ü ű ö ö ü ö ü ö ú ö ö ö ö ű ú ú ű ö ö ü ö ö ö ö ü ú ö ü ö ü ü ö ú ü ü ü ű ú ö ü ö ö ö ü ö ü ú ö ö ö ü Ú ű ü ö

Részletesebben

ú ú ú Ú ú ú ő ő ú ű ú ő ő ú ő ú ő ő Ó Ó ő ű ő ő ú ő Ó Ó ú ú ú Ú ü ú ú ő Ü ü ő ü ő ő ú ú ő ő ú ő ő ü ü ú ő ű ü ő ő Ü ű ű ű ű ú ü ü ő ú Ö ű ű ő ú Ü ú ü ő ú ő ü ő ű Á Ü Ó Ó ű ü Ü ü ú Ü ő ő ő ő ő ő ő ü Ü ü

Részletesebben

Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal

Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal Matematika A 2. évfolyam Nyitott mondatok Bennfoglalás maradékkal 35. modul Készítette: Szitányi Judit 2 modulleírás A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A képességfejlesztés

Részletesebben

TÖRTSZÁMOK, MÉRÉSEK. 34. modul

TÖRTSZÁMOK, MÉRÉSEK. 34. modul Matematika A 3. évfolyam TÖRTSZÁMOK, MÉRÉSEK 34. modul Készítette: SZITÁNYI JUDIT matematika A 3. ÉVFOLYAM 34. modul TÖRTSZÁMOK, MÉRÉSEK MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

10. évfolyam, negyedik epochafüzet

10. évfolyam, negyedik epochafüzet 10. évfolyam, negyedik epochafüzet (Geometria) Tulajdonos: NEGYEDIK EPOCHAFÜZET TARTALOM I. Síkgeometria... 4 I.1. A háromszög... 4 I.2. Nevezetes négyszögek... 8 I.3. Sokszögek... 14 I.4. Kör és részei...

Részletesebben

PYTAGORIÁDA Súťažné úlohy okresného kola maďarský preklad 35. ročník, školský rok 2013/2014 KATEGÓRIA P 3

PYTAGORIÁDA Súťažné úlohy okresného kola maďarský preklad 35. ročník, školský rok 2013/2014 KATEGÓRIA P 3 KATEGÓRIA P 3 1. Misi két csomag rágógumiért 4 eurót fizetne. Írjátok le, hogy hány eurót fog Misi fizetni, ha mindhárom testvérének egy-egy csomag, saját magának pedig két csomag rágógumit vett! 2. Írjátok

Részletesebben

Szent István Tanulmányi Verseny Matematika 3.osztály

Szent István Tanulmányi Verseny Matematika 3.osztály SZENT ISTVÁN RÓMAI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA 5094 Tiszajenő, Széchenyi út 28. Tel.: 56/434-501 OM azonosító: 201 669 Szent István Tanulmányi Verseny Matematika 3.osztály 1. Hányféleképpen lehet

Részletesebben

Teljes kétjegyű számhoz egyjegyű hozzáadása és elvétele tízesátlépés nélkül, analógiák építése, Szöveges feladatok

Teljes kétjegyű számhoz egyjegyű hozzáadása és elvétele tízesátlépés nélkül, analógiák építése, Szöveges feladatok Matematika A 2. évfolyam Teljes kétjegyű számhoz egyjegyű hozzáadása és elvétele tízesátlépés nélkül, analógiák építése, Szöveges feladatok 15. modul Készítette: Szabóné Vajna Kinga Harzáné Kälbli Éva

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

ö É ö ö ő ő ö ó ó ú ő ó ö ö ő ő ö ö ó ű ű ó ú ó ő ő ö ű ó ő ö ö ű ű ó ú ő ó ó ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ő ö Ü Ü ö ű ó ő ö ö ű ű ó ő ó Ü Ü ó ő ő ű ö ö ű ű ű ű ő ö ó ű ó ö ű ö ó ö ó ö ő ó ö ö ő ó ö ö ö ű Ö ö ö

Részletesebben

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK 3. osztály Az első oldalon 1-gyel kezdve egyesével beszámozták egy könyv összes oldalát. Hány oldalas ez a könyv, ha ehhez 55 számjegyet használtak fel? Az első 9 oldalhoz 9 számjegyet használtak, a további

Részletesebben

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK 3. osztály Egy asztal körül 24-en ülnek, mindannyian mindig igazat mondanak. Minden lány azt mondja, hogy a közvetlen szomszédjaim közül pontosan az egyik fiú, és minden fiú azt mondja, hogy mindkét közvetlen

Részletesebben

ü Ü ö ö ö Á ő ö ö ö ü ú ö ő Á ő ö ő ü ú ő ő ő ö ö ö ő ú ő ő ő ö ő ö ű ő ő ő Ú ö ü ő ő ú ú ö ő ö ő ú ú ő ú ö ö ő ú ő ü Ü ö ő É ő ő ü ö ő ú ő ö ű ő ő ü ő Ú ű Ö ü ő ú ő ő ő ú Ú ü ö ő ő ú ő ű ő ö ö ü ö ö ő

Részletesebben

É É Á É É ó ó ö ű ó ó ó ű ó ö ö ű ó ó ő ö ű ó ó ű ú ö ű ó ó ó ó ö ű ó ó ó ö ű ő ő ő ó ö ű ú ö ó ó ó ú ő ő ü ó ó ó ö ű ű ö ő ó ú ó ö ü ö ű ó ó ö ő ö ó ö ö ő ő ö ó ő ö ő ó ő ó ő ú ú ö ű ó ú ö ő ű ö ó ó ó

Részletesebben

4. modul Poliéderek felszíne, térfogata

4. modul Poliéderek felszíne, térfogata Matematika A 1. évfolyam 4. modul Poliéderek felszíne, térfogata Készítette: Vidra Gábor Matematika A 1. évfolyam 4. modul: POLIÉDEREK FELSZÍNE, TÉRFOGATA Tanári útmutató A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

ő Á ú ő ú ő ú ú ú ő ő ő ű ú ű ő ő ú ő ő ő ú Á ő ú ő ő ú ő ő É É ú ő ő Ú ő É ú ú ő ő ő ő ő É ő ő ú É ű ű ű ú ő ő É ő ű ő ő É ú É ú ő ő ű ú ű ő ő ú ú Ú ú Ü ő ű ú ő ű ő ő ú ő ő ő ő ú ő ő ú ú ő ú ő ú ű ű É

Részletesebben

Valószínűség számítási feladatok és megoldásaik

Valószínűség számítási feladatok és megoldásaik Valószínűség számítási feladatok és megoldásaik Egy szabályos dobókockával egyszer dobunk Milyen esemény valószínűsége lehet az illetve az érték? P(a dobott szám prím) = P(a dobott szám -mal nem osztható)

Részletesebben

ö ő ö Ö ö ó ő ő ő ú ö ö ő ó ü ö ö ő ő ő ő ő ö ő ö ő ó ő ö ő ő ő ú ó ő ö ó ö ő ó ö ő ő ő ó ő ő ő ő ö ö ő ö ő ó ú ö ö ő ő ó ő ő ú ő ü ő ó ö ö ő ő ő ü ö ö ő ó ó ö ő ő ö ő ö ö ö ö ő ő ő ü ű ö ö ő ő ó ö ö ö

Részletesebben

PYTAGORIÁDA Az iskolai forduló feladatai 35. évfolyam, 2013/2014-es tanév KATEGÓRIA P3

PYTAGORIÁDA Az iskolai forduló feladatai 35. évfolyam, 2013/2014-es tanév KATEGÓRIA P3 KATEGÓRIA P3 1. Írjátok le, melyik alakzat nem tartozik a többi közé: négyzet, háromszög, egyenes, kör, téglalap 2. Számítsátok ki: 15 + 17= 24 + 59 = 50 + 20 = Az eredményeket adjátok össze és ezt az

Részletesebben

ú Ö ó ú ó ú Ö ő ü ú ő ó ü ú ő ü ú ő ó ó ó ó Ö ő ü ü ü ü ő ú ű ü ú Ö ő ü ő ó ü ü ü ő ő ő ü ó ő ü ú ő ü ő ő ő ó ó ő ó ó ü ő ó ü ó ó ü ú ó ó ő ú Ö ó ü ó ő ó ő ó ő ó ó ü ó ó ó ó ú ő ü ó ü ú ó ő ü ó ő ő ő ü

Részletesebben

Á Á ó ő ő ó Ő ó ó ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Ó ó ő ó ó Ő Ó Ó Ó Ó ó Ó Ó Ó Á Ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Ó ó Ó Ó Ó Ó Ó Ó ó Á Ó ó ó Ő ó ó ó Ó ó Ú ó Ó Ó ó Ó Ó Ő ó Ó ó ó Ó ó Ó Ó Ó ó ó ó Ó ó ó ó Ó Ú Ó Ó ó ó ő ö Ó

Részletesebben

Á Ó Ö Á É É É É Ő ű Á Ó ű Ö ű ű ű Ó ű Ö Ú Ö Ú ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ü Á ű ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű Ö ű ű Ü ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ö Ó ű ű ű ű ű Á Á ű É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű Ó Ü Á É Ű ű ű ű ű Á ű ű ű Á É ű Ú Ó

Részletesebben

Á ő ő ő ö ö Ó ő ú ö Á É É ü Ö ő ö ő ő ö Ó ö Ú Ó ő ő ő ö Ö Ú Ú ő Ö ú ö ő ú ú ú Ó ö Ó Ó Ú Ú Ú Ú Ö Ó ő ő ú ő ű ü ő ö ö ö ő ü Ó Ó ő ő Ó ö Ó Ó ü ő ő Ó ő ö ő ő Ó ő ő ő Ú ö ő Ó Ó ő Ó ő Ö ő ö ő ü ü ű ö ö ö Ó ö

Részletesebben

ű É ű Á Ü É É ű ű Ű ÓÓ Ü É Ü Ú Ú ű Ú Ö Ö Ü ű ű Ű Ú Ö Ü Ö Ú Ó Ó Á É Ú Ű Ú Ú Ú Ú Ú ű Ú Ű Ú ű ű Ú ű ű Ú Ú É Á Ú Ú É É ű ű ű Ú ű ű Ú ű Ú Ó É Ű Ó ű Ú ű ű ű Á ű ű Ú ű ű É ű ű ű ű Ó Ú Á Ú ű Á ű Á Ú Ó ű ű Á ű

Részletesebben

ó á á á á á ó á ó Á ö é á ó Ú á á á ó Á ö é á á á ó ó ó á á ó á ó Ú á é á ó ü é ü é á á á á ó é é á ú á ó á é ó á ó Ó é á ó é á ó ó á Ó Ö é á ó á ó é é é ü é ó á Ó é é é ó ó ó á ó é é ó á ü ó é á ó é é

Részletesebben

É Ó Ö Á ú Á ú ú ú ú Ó ú ú ú ú ű ú Á ÁÉ Á ű ű ú ú É ú É É ű ű É ű Ú ű Ü ú ű ú Ö Ú ű Ö Ö ú Ő ú ű Ö ú ú Ú Ó ú ú ű ú Ö Ú Ü Á Á Á É Ü ű Ü Ö É Á Ü Ó É Ö É ű Ü Á Á Á ú Ü Ö Á É Ü Á ú Ö Ö ú Ö Á ú É É Ö É Á Á Á

Részletesebben

Felszín- és térfogatszámítás (emelt szint)

Felszín- és térfogatszámítás (emelt szint) Felszín- és térfogatszámítás (emelt szint) (ESZÉV 2004.minta III./7) Egy négyoldalú gúla alaplapja rombusz. A gúla csúcsa a rombusz középpontja felett van, attól 82 cm távolságra. A rombusz oldalának hossza

Részletesebben

Ú ő É ő ű ő ű Á É ő Ó Á Á ő ű ű Á ű Ú É ő É Ú Ö ő ő Á ő ő Á É É Á ő ő ő ő ő ő Á Ó Á É Ú Á Á Á ő Á Á Á Á Á É ő ő ű ő ő É ő ő Á Á Ó Ü Á É Á ő Á ő ő ő Á É Ü ő Á Á ő Ö ő ő Á É ő ő ű ő Ö Á Á Ú Á Á Á É É ő ű

Részletesebben

Á É ö ö ő ő ő Ú Ü ö ö ő ő ö ú ő ö ő ö ú ü ö Ü Ó ö ö ö ö ö ő ö ú ú ö ü Ü ö ö ö ö ö ö ő ö ö ő ö ü ő ö ő ü Ü Ó Ó ö ö ő Ü Ó ö ő ő ő ő Á ő ő Ü ő ö ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő É ü É ö ö É Ó ő ő ő ő Ü É ő Ó ő ő

Részletesebben

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN

ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN Matematika A 3. évfolyam ÖSSZEADÁS, KIVONÁS AZ EGY 0-RA VÉGZŐDŐ SZÁMOK KÖRÉBEN 16. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 16. modul összeadás, kivonás az egy 0-ra végződő számok körében

Részletesebben

Ú ű Ú ű ű ű Á ű Ö Á ű ű ű ű ű ű Ö ű Á ű ű Á ű ű ű ű ű Á ű Ú Ü Ü ű ű Ü Ü Ö ű ű ű ű ű Ú Ü ű ű ű ű ű Ú Ó ű ű ű Á É ű ű ű Ű ű ű ű É Á Á Á Á Ó Ó ű Ü Ú Ú Ö Ú ű Ö Ő Ú Ú ű Ó Ő Ú Ö Ö Ő Ű É ű Ó É Á Á ű ű Ú Á É É

Részletesebben

Á ú ő ú Ú ü Ö ú Á Ó ú ü ő ő ő ú Ö ú É ú ű ü É ü ú ő ő ő ú ú ü ü Ö Ö ú ő ő ű É ü ü ü ú ő ő ú ü ü ő ő ő ú ü ő Ö ű ő ü ő ü ő ő Á É ő ü ő ü ú ú ő ü ü ü ő ü ő Ó ü ü ü ü ú É ő ü ü ü ú ő ü Ó ü ü ő ú ő ő ü ü ú

Részletesebben

7. modul 1. melléklet 4. évfolyam tanítói fólia

7. modul 1. melléklet 4. évfolyam tanítói fólia 7. modul 1. melléklet 4. évfolyam tanítói fólia 1. feladatlap 1. Határozd meg azt a számot, amelynek előbb az ezres, a százas, aztán a tízes, végül az egyes beosztású számegyenesen jelöltük meg a helyét!

Részletesebben

É É É É É Ö Á Á É Ő ű ű ű Ü ű ű ű Ú Á ű Ö ű Ú Á Ú ű Ó Ú Ú Ú Ú ű Ú Ú ű É ű ű É É É ű É É Ü ű ű É Á ű Á Á Ü Á Ü É Ú Á Ú Ó Ü Ü Ú ű ű Ú Ü Ü ű Ú É Ö ű ű Ü Ó Á Ö Ö ű Ö É É ű ű É ű ű ű Ú ű Ö É Ó ű Ú Ú Ú É Ú Ú

Részletesebben

Ó Ú Ö Ú É Ö É Á ű ű ű ű ű ű ű ű Á ű Á Ú ű Ü ű ű Ü ű Ó ű ű Ú ű Ö Ö ű ű ű ű Á É Ó ű ű Ü Ö ű ű Ü Ú É ű ű ű ű É Ü Ü Ü É Ü Ü Ü Ü ű ű ű ű ű ű ű Ú É ű ű ű ű É Ü ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ú ű Ö ű Ü ű ű ű ű É ű Ó ű ű É

Részletesebben

ö ű ö ö ö ö ü ö ö ü ö ö ö ö ö ö ű ö ü ú ö ö ö ö ű ü ü Ö ü ö ű ű ű ö ú Ü Á Á Á ö ö ú ü ú Ü ö ö ö ö ö ú Ü Ü ö ö Ü ö ü ö ú ö ü ö ü ü Ü ü ű ö ü ö Ü Ú Ü ü Ü ü Ü ú Ü ö ö ü ö ö ű ű ü ö ű Á ö ü ö ö ú ö Ü Á Ü Ő

Részletesebben

É ú ú ú ú ú ú ú ú ú É É ú ű ú ű ú Ú Ü ú ú ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Ü ű ű ú É É ű É ű É ú ú ú ű É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú ű ú ú ű Á ú É ű ű ú ú ú ú ű ű ű ú ű ú ú ú ú ú ú ű ú ú Ú ű ú ű ű ú ú ű Ü ú ű

Részletesebben

ú ú ű ú ú Ú É É Ó ű ű ü ú ü ű ü ú ú ü ü ü ú ü ú ü ü ü ü ú ű ü ü ú ű ü ü ü Á ű ű ú ű ü ü ú ű ü ű ú ü ü ü ú ű ü ü ü ű ú ü ú ü ü ü ű ű ú ü ú ű Ö ú ü ü ü ü ü ú ű Ö ü Ú É ú ú ü ü ü ü ü ü ü ü ü ú ü ú ü ú ü ü

Részletesebben

ö Á É É ö ö Ö ö ű ö ő ö ő ö ú ü ö Ü ö ö ö ö ü ö ú ö ő ü ö Ú ü ü ö Ü ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ü ő ö ú ö ö ü ö ö ö ö ő ő ö ű ö ö ű ö ö ő Ü ö Ü ö ü Ü ö ö ö ú Ó ö ö ö ö ö ő ö ö ú ö ő ö ö ő ő ö ö ö ü ö ö É ö

Részletesebben

Ó Á É Ő É ő ő ő ó ó ó ó ó ő Ö ó ő ó ü ő ó ő ű ó ó ó ő ő ő ő ő ű ő ó ü ó ő ő ő ő ó ü ó ó ó ű ő ó ő ó ő ú ő ő ü ő ó ü ó ő ő ő ü ó ó ő ő ü ő ó ő ó ő ű ő ő ű ő ó ó ó ó ó ó ő ő ó ó ó ő ó ő ü ó ű ő ő Á ó ó Ó

Részletesebben

Á Á é é ő ö ó é é é é é ő é é é ő ő ő é ü ő ó ó ó ö ö é é ő é ő é ő ö é é é é é é é ő é ű ő é é é é é ó ő ö é ú ö é ö é é ö ő ó ő ó é ő é ő ő é ő ó ó é ő ő é é ü ő é ó é ö ő é ő é ó ő é é ő é é ő é é é

Részletesebben

ú Á ö ü ö ú ű ü ü ö ö ű ö ö ö ü ö ü ö ű ü ö ú ú ü ü ü ú ö ö ö ű ű ü ú ű ü ö ö Á ö ü ű ö ö ü ö ü ö ö ü ö ö ü ö ö ö Á ü ú ö ö ü ö ö ö ú ö ü ö ö ú ú ü ö ű ö ö ö úö ö ö ö ö ö ű ö ú ö ö ö ü ü ö ú ö ö ú ö ö

Részletesebben

MATEMATIKA A. feladatlapok. 2. évfolyam. 2. félév

MATEMATIKA A. feladatlapok. 2. évfolyam. 2. félév MATEMATIKA A feladatlapok. évfolyam. félév A kiadvány KHF/3993-18/008. engedélyszámon 008.08.18. időponttól tankönyvi engedélyt kapott Educatio Kht. Kompetenciafejlesztő oktatási program kerettanterv A

Részletesebben

É ú ú Á É ú É ű Á Ú ú ú ú ű ú É ű ú ú ű ú ú ű ú ú ű ú ú ú ú ú ú ű ű ű ú Á Á ű É É ú ú ú ú ú ú ű Ü ű ű ű Ö Ú ú Ú ú ű ú ú ű ú ű ű ú ú Ö ű ú ú ú ű ű ű ű ú ú É É ű ű É É ú ú ű Á ú ú ú É Ú ű ú ú ű ú ú ú Ü ú

Részletesebben

ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ő ű Ö ő Ö ő ő ő ő ő ő ő ő ü Ö ő ő ü É ő ő ü ő Ú üü ő ő Á Á É É Á ü Ú ő Ó ű ő É ő ű ő ő ő ő ő ű É Ö ű Ú Ö É ő ű ü ő ü É É É É É ő É ü ű ő ü űú ű ü ű Ú É ü ű É É É ő Ó ő ű Á ÚÚ ő ő É

Részletesebben

Á ű Ú ÚÉ Á Á Ü Ü ű Ü Ü Ü Ú Ü Ü Ü É Ú Ü ű Ü Ü Ö ű ű Ü Ü Ü Ü Ü ű ű ű Ú ű ű Ú ű ű ű ű Á Ú É Á ű Á É Á Ú ű Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á Á ű Á Á Á Á Á É ű Ü ű Á ű ű ű Á ű Ú Ó Á Á ű Ú ű Ü ű Ü Á Á ű ű É

Részletesebben

ö ü ö ú ú ö Á Ú ü ö ö ü ű É ú ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ö ű ú ü ö ü ü ű ö ö ö ö ö ö ö ü ö ű ű ú ö ü ö ö ö ű ö ű ö ö ü ú ü ö ü ö ü ü ö ö ö ö ö ü ö ű ü ö ö ű ö ö ö ö ü ú É ö ö ö ö ö ö ö ú ú ö ö ö ö ö ö ú ú ú ú

Részletesebben

É Ú ú Á Ú Ú Á Á Ú ú ú ú Ú ú Á Ú Ü Ü ű ű ú ú ú ú Ü ú Ü Ú ú ű ú É ú Ü ű ú ú Ú É É Á Á Á Á Ü ú Á Á É Ú É ú Á Ü É Ü Ü Ü Ü Á Á ű ú ű ú Ü ű Á ú ű ű ú ű ű ű ú ű ű ű ű ú Ü É ű ú ű Ü ű ú ű Ü Ü Ü ú Ú ú ú ú ű ú ű

Részletesebben

ú ő ü ő ő ü ő ű ű ő ü ü ő ő Ü Á ő ü ő ő ü ő ő ü ő ú ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ő ű ű ő ü ő ő ő ü ő ü ő ű ő ü ő ő ő ő ü ü ü ő ő ű ú ü ü ő ő ő ő ü ü ő ő ő ü ő ő ő ő ű ő ú ő ő ü ő ő ü ő ő ő ű ő ő ű ü ü ő

Részletesebben

Á ö ü ö ő ö ű ö ú ú ö ú ő ő Á ő ő ö ú ü ő ő ú ő ő ő ő ö ü ő ő ú ő ö ö ü ü ő ö ü ü ö ő ú ő ő ő ö ú ú ö ö ú ő ü ü Ü ő ö ő ű ü ö ú ú ú ö ő ö ő ö ú ö ű ő ő ö ő ö ü ö É É É É Ú É É É É É öö É É ő É ö É

Részletesebben

É Ő É é ö í é í é í í Ú é é é í í ő ö ö é É Ó É Á í é ő é í í í Í Í í í É É É í é é í Í é Íő é í é í é í í Í ú é é ű í í é í í Í ö ö ő é ö ö é é í Á ő é é é í é Í ö é é é é é é ö Í ö é é é í í é ö í í

Részletesebben

Tájékozódás számvonalon, számtáblázatokon

Tájékozódás számvonalon, számtáblázatokon Matematika A 2. évfolyam Tájékozódás számvonalon, számtáblázatokon 12. modul Készítette: Bóta Mária Kőkúti Ágnes matematika A 2. évfolyam 12 modul Tájékozódás számvonalon, számtáblázatokon modulleírás

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása DEFINÍCIÓ: (Séta) A G gráf egy olyan élsorozatát, amelyben a csúcsok és élek többször is szerepelhetnek, sétának nevezzük. Egy lehetséges séta: A; 1; B; 2; C; 3; D; 4;

Részletesebben

VI.9. KÖRÖK. A feladatsor jellemzői

VI.9. KÖRÖK. A feladatsor jellemzői VI.9. KÖRÖK Tárgy, téma A feladatsor jellemzői A kör területe, arányok változatlansága sokszorozás esetén. Előzmények Cél A kör részeinek területe egyszerű esetben, szimmetriák, a négyzet és átlójának

Részletesebben

Valószínűségszámítás

Valószínűségszámítás 1. Kombinatorika Valószínűségszámítás 2004.03.01. Készítette: Dr. Toledo Rodolfo 1.1. Tétel. Ha n darab különböző elemet az összes lehetséges módon sorba rendezünk, akkor ezt n! := n (n 1) (n 2) 2 1-féle

Részletesebben

ö ÍÍ ö Ü Í ó ö ú ö ú Á ö ő ö Ú ö Ú ó ő ö ó ő ö ú ó ó ö ű ö ű ő ő ö ú ö Ú ú ű ő ö ö ú ö ú Á ó Ö Ú Ő ó ó ö ő ö ú ű ö Í ő ó ó ó ű ó ü ö ó ó ö ú ó ő ü Ü Ü Ü ü ő ó Ö Á ó ó Ü ő ü ő ó ö Ü Ö ó ü ő ó ü ó ő ó ó

Részletesebben

Készítette: Gyalus Katalin

Készítette: Gyalus Katalin Készítette: Gyalus Katalin 2011 Ha tetszik az írás, továbbküldheted másoknak is. Viszont ne változtasd meg, ne add el, ne tüntesd fel saját munkádnak! Tartalom CSOMÓZOTT NYAKLÁNC... 3 RÖVID CSOMÓZOTT NYAKLÁNC...

Részletesebben

Matematika javítókulcs

Matematika javítókulcs 2003 ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS Matematika javítókulcs 6. évfolyam Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény - Értékelési Központ ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A 2003-as tavaszi felmérés célja a tanulók

Részletesebben

ő ö ü ó ő ő ő ü ó ó ü ő Ü ó ő ő ó ó ó ő ő ő ő ó ő ő ő ő Í ú ö ö ü ó ő ü ü ó ő ő Ó ő ü ó ó ő ő ö ű ó ő ő ő ő ő ö ő ó ő ő ó ó ü ő ő Á ó ő ő ú ő ü ü ü ú ó ő ő Ö ő ü ó ü ó ő ő ö Ó ő Ü Ú ö ó ö ú ü ő ő ű ő ő

Részletesebben

SZÁMOLÁSOS FELADATOK

SZÁMOLÁSOS FELADATOK SZÁMOLÁSOS FELADATOK 1. Galambosnénak három lánya volt. Éppen két barátnjét várta délutáni beszélgetésre, ezért megkérte a legidsebb lányát, hogy tegyen nápolyit egy tálcára. A lány nem tudott ellenállni

Részletesebben

á Ó Ó Í Ő Ő Ő Ő Ű Ő ö Ő Ő Ő Ő Ú Ú Ő Ő Ű ó Í Ú Ő Í Ő Ú Í á ö á á á ó á ö ű Í á ó ő ö ü ő ő ő ó ó ó ű ó őá á á ő á ó ő ő ó ü ő Í ú ő á ö ő ő ő á ó Ú ó Í ó á Í ó ü ó á ö ü ó ö ö ó á ó á á Í á ü ó Ó Ü á ó

Részletesebben

Feladatok MATEMATIKÁBÓL a 12. évfolyam számára

Feladatok MATEMATIKÁBÓL a 12. évfolyam számára Feladatok MATEMATIKÁBÓL a. évfolyam számára I.. Egy 35 fős osztályból mindenki részvett valamelyik iskolai kiránduláson. 5-en Debrecenbe utaztak, 8-an pedig Pécsre. Hányan utaztak mindkét városba?. Állapítsa

Részletesebben

Ö Á ü ű ü ű ü ü ü ü ü Á ü ü ü ü Á ü ü ü ü ü ü ü ű ü ü ű ü ü ü ü Ü ü ü ü ü Ó ü ü ü ű ü ü Á ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ű ü ű Á ü Á Á ü ü ü ü ü ü ü ü ű ű ü ü Ú Ü ü ü ü ű ü Ú ü ü Ü Ü Ö Ú ü ü Ü Ü ü ü ü Ú Á Ú ü Ú Á

Részletesebben

Í Í í ő Í Ö Ú Á ó Á Á ő ó Á ü Ó ő ő ő Ö ú ő í ö ú ü Í í Ó ó Ó ú Í ó Ó Í Ú Ó Ő Ó ö Ó Őí ö ö í í ó Á őí ő ó ő í ú Í ó ó ó Í ö ő Ő í Ó ő Ó í Ó Ó ö ú ö ú ö ú ő Í í ó Ó Ó Úú ö Ő ö Ó ú ó ó ó Á í ó ó ö ú ö Ó

Részletesebben

ú ű Í Í Í Ö Ő Ö Ú Ű Á Ó Á ő ő Í Í Á Á Í Í Ú Ö Á Á Í Á Á Ö Ö ÍÁ Ó Ö Ú Ó Á Á Á Ú Á Ú Á Ú Á Á Ö ő ő Í Ö Ü Ó Á Ö Ú Í ú Ü Í Í Í Ú ú Í Ö Í ú Ú ú Í úí ű Í Í ÍÓ Í ú Í Í ú Í Í Í Í Á Ű Á Ó Á Ú Ó Í Í Á Ü Í Í Ö Á

Részletesebben

ó Ü Ú Á ó ú ó ú ó ó ú ó ő ó ó ó ó ő ő ú ó ó ú ő ü ő Ö ó ó Ó Á Ö Ü ó ő ó ó Ö Ö Ü Ö Ö Ö ő Ö Ö Á Í Ö Á Ö ő ő Ö Ú Ú ÁÍ Ó Á Á Ü Ó ő ú ú ű ó ó ó ó ő ú ú ő ó ó ó Ú Ö ú ű ü ű ü ú ú ű ü ű ü ó ő ó ú ó ű Í Í ó óí

Részletesebben

Ü Ö ó ó Í Ő Ü Í Á ó Á Ü Ü ó Ö Ű Á Í Ö ó ö ó Í Í Í ó ó ó ó Ő Ü Ö Ö Ü ó ó Ú Í Í Á Í Í Í Í Ö ó ó Í Ü Ü ó Í ó Ú Í Í ó Ú ó Ú Í Á Ü Ú Á ó Ö ö ó ó ó Í ü Á ó Ü ö ó Ö Ú Ö Í ó Í Ü ó Ú Í Í ö ó Ú Í Í ó ö Í ó Í ó

Részletesebben

ő ö ő ő ó ő ö ő ő ó ő ő ő Ü ő ő Ü ő ő ö ü ő ó í ó ő ő í ő Ü ó ö ő ő ö ö ó ö ü í ő ő ö ó ö ó ó ó ó ö Ü Ü ő ö ó ö ö ö ű ó ő ő ő ú ő ö ö ő ö ö ő ö Ü í í ó Ü ű ő ő í ó ö í ó ó Ü ö ö í ö ó ö ő ó ö ö í ö ú ö

Részletesebben

Á ö Ó ű ö Ő Ö ö ű í í í ö Ó ó ó ú í ö Ó ú ö ó ö í ö Ó í ö ó í í í ö Ó ó ó ó ö í í ö Ó ó í í í í ó Ó í í í ó ó í í ü í ü ö ó ó ö ó ó ö í ö ö ó ó ó í í ó í í ö í ú ö ö ó ú ű í í ú ó ö Ó ú ö ó ú ú ö ö ó í

Részletesebben

Á Á Í Ő Í Ó Í Á Í Á Á ű ú Ő Ő Í ű Á Ó Ó ú ű ű Í ű ú Ú ú Á Á ú Í ű ú ű Á ú Ü Í ú Í ú ű ú Ú ú ű ú ú ú ú Á Á Á Ü Ö Á Á ú ú Á ú Á ú Á ú ű ú ú ű Á ú Í ú ú ű Ö Á Á Í ú ú ú Ú ú ú Í Á Á Í ú Á ú úí Á Á ú ú ú ú

Részletesebben