CSAPATMUN FELELŐSSÉG TISZTESSÉG MAGATARTÁSI KÓDEXE INGRAM MICRO TÁRSADALMI FELELŐSSÉG INNOVÁCIÓ TANULÁS. Oct Hungarian Version

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CSAPATMUN FELELŐSSÉG TISZTESSÉG MAGATARTÁSI KÓDEXE INGRAM MICRO TÁRSADALMI FELELŐSSÉG INNOVÁCIÓ TANULÁS. Oct. 2012 - Hungarian Version"

Átírás

1 CSAPATMUN Ka INNOVÁCIÓ TANULÁS FELELŐSSÉG TISZTESSÉG INGRAM MICRO MAGATARTÁSI KÓDEXE TÁRSADALMI FELELŐSSÉG Oct Hungarian Version

2 A Vezérigazgató Üzenete: Alain Monié Ahhoz, hogy ma sikeresek lehessünk a világpiacon, nem elég arra törekedni, hogy a legjobb módon juttassuk el a technológiát a vásárlókhoz, hanem az etikai alapelvek legmagasabb szintű betartása is elengedhetetlen. Az első lépés az, hogy megfeleljünk azoknak a törvényeknek, szabályoknak, melyek irányítják üzletágunkat, de az is mindannyiunktól elvárt, hogy jól és helyesen cselekedjünk minden nap. A Magatartási Kódex (Code of Conduct) megfelelési programunk alapköve, mely az általunk legfontosabbnak tartott értékekre épül: Csapatmunka, Tisztelet, Felelősség, Tisztesség, Innováció, Társadalmi Felelősség és Tanulás. A Kódex segítségével hűek maradhatunk alapelveinkhez, összpontosíthatunk üzleti partnereink, munkatársaink és befektetőink sikerére. Bár a Kódex a munkánk során felmerülő valamennyi kérdésre nem tud közvetlen választ adni, azt tanácsolom Önöknek, hogy használják ítélőképességüket is, és ha kétségeik támadnak, forduljanak feletteseikhez, a HR, vagy a Jogi Osztályhoz. Az Ingram Micro jó hírnevét az évek alatt az alapértékeink batartásával, főként a tisztességes munkával alapoztuk meg, de ez pillanatok alatt lerombolható. Ezért arra kérek mindenkit, hogy tartsa be a Kódexben leírtakat, és etikai alapelveinknek megfelelően éljen és dolgozzon. Köszönöm. Üdvözlettel, Alain Monié Vezérigazgató Ingram Micro Inc.

3 Az Igazgatóság üzenete Elnökének Dale Laurance Az Ingram Micro Magatartási Kódexe az Ingram Micro valamennyi munkatársára vonatkozik, beleértve az Igazgatóság tagjait is. Elkötelezettek vagyunk a legszigorúbb jogi és etikai elvek szerinti viselkedés iránt. Az Igazgatóság elvárja, hogy az Ingram Micro valamennyi munkatársa megismerje a Magatartási Kódex szabályait, és munkája során betartsa azokat. Ha a szabályokat illetően bármi bizonytalanságot éreznek, vagy egy-egy különleges esetben nem tudják, hogyan alkalmazzák őket, forduljanak felettesükhöz, a HR, vagy a Jogi Osztályhoz. Üdvözlettel, Dale Laurance az Igazgatóság Elnöke Ingram Micro Inc.

4 Bevezetés a Kódexbe Az Ingram Micro közössége olyan munkatársakból áll, akik hasonló értékeket tartanak fontosnak: INNOVÁCIÓ Állandóan jobb és jobb lehetőségeket keresünk, hogy értékeket közvetíthessünk munkatársaink, ügyfeleink, részvényeseink, gyártóink és az egész közösségünk felé Előre látjuk a változásokat, és már a megoldásokon gondolkodunk, még mielőtt megkérnének rá bennünket. FELELŐSSÉG Azt mondjuk, amit teszünk, azt tesszük, amit mondunk. Következetesen eredményekre törekszünk, melyek megfelelnek, vagy éppen túllépik ügyfeleink, üzleti partnereink elképzeléseit. Elfogadjuk az egyén és a közösség felelősségét, mely iránt elkötelezettek vagyunk. TISZTESSÉG Ragaszkodunk ahhoz, hogy mindig a legmagasabb szintű etikai elvek: korrektség és becsületesség szerint cselekedjünk. CSAPATMUNKA és TISZTELET Tiszteljük munkatársaink: ügyfeleink és az egész közösségünk jogait és hitét. Egyenlően, a legnagyobb tisztelettel és bizalommal bánunk velük. Csapatban dolgozva többet érhetünk el, mint egyénenként. TANULÁS Folyamatosan új ismereteket szerzünk, hogy javítsuk teljesítményünket, gyarapítsuk tudásunkat, valamint a cég növekedéséhez is hozzájáruljunk. Mit tegyek? Olvastam a Magatartási Kódexet, és megértettem, hogy egy amerikai nyílt kereskedelmi részvénytársaságnak, mint az Ingram Micronak szüksége van bizonyos működési elvekre, de az én országomban másként mennek a dolgok. Hogy feleljek meg így a Magatartási Kódexben foglaltaknak? Ismerje meg a Magatartási Kódexet és, ha kétségei lennének az alkalmazandó szabályokat illetően, tartsa magát a kódexben leírtakhoz. Mindannyian különböző háttérrel rendelkezünk, más más országból jövünk, eltérő kultúrával rendelkezünk. A Magatartási Kódexet annak érdekében fejlesztették ki, hogy segítsen nekünk megérteni az alapelveket, melyek itt az Ingram Micronál döntéseinket, magatartásunkat meghatározzák. Értékeink alapján egységet teremtünk a szervezetben. Ha Ön jóhiszeműen bármilyen etikai, vagy jogi szabálytalanságot fed fel, és azt jelenti feletteseinek, az Ingram Micro megvédi Önt a retorziótól. TÁRSADALMI FELELŐSSÉG Együttműködünk ügyfeleinkkel és üzleti partnereinkkel annak érdekében, hogy minimalizáljuk a természetre gyakorolt káros hatást. Közösségünk felelősségteljes polgárai vagyunk: részvétel, önkéntesség, jótékonysági adakozás.

5 Bevezetés a Kódexbe Ez a kódex rám is vonatkozik? A Magatartási Kódex régiótól függetlenül az Ingram Micro valamennyi dolgozójára, köztük az Igazgatóság tagjaira, az Igazgatóság által kinevezett vállalatvezetőkre, és a munkavállalókra egyaránt vonatkozik. Továbbá reméljük, hogy szerződött partnereink, az un. Harmadik fél is elfogadja ezeket az elveket, és ezeknek megfelelően cselekszik. Miért vagyok felelős? Mindenki: igazgatók, vezetők, alkalmazottak felelősek vagyunk a Kódexben foglaltak betartásáért. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy azonnal jelentsük - a Kódexben később leírtak alapján -, ha valamilyen etikai, vagy jogi szabálytalanságot fedezünk fel. Kérjük, hogy ne rejtse el a problémát, remélve, hogy nem fog kiderülni, hanem azonnal jelentse. Az Ingram Micron belül ezt a kötelességet nevezzük Sunshine Rule -nak, mely a Magatartási Kódex legfontosabb része. Az Ingram Micro bármilyen hátrányos munkaügyi következményektől megvédi azokat az alkalmazottakat, akik eleget téve a Sunshine Rule -nak jóhiszeműen jelentik a szabálytalanságokat. Továbbá mindenkinek: vezetőknek, HR menedzsereknek, vagy a Jogi Osztály munkatársainak foglalkozniuk kell a kódexszel és az irányelvekkel. A tudatlanság nem mentség a Kódex megsértésére. Mit tegyek? Tudok a környezetemben történt etikai vétségről, de félek jelenteni. Attól tartok, hogy feletteseim nem hisznek nekem, elutasítanak, valamint tartok főnököm esetleges megtorló intézkedésétől, ha megteszem. Ez nem igaz! Ha Ön jóhiszeműen jelenti az etikai, vagy jogi vétségek gyanuját, a cég megvédi Önt a retorziótól, a fegyelmi eljárástól, vagy más munkaügyi következménytől, még akkor is, ha azok nem nyertek bizonyítást. Non Retaliation Policy Elsődlegesen a Vállalati Vezetőjogász a felelős a Kódex és a cég politikájának, etikai és jogi irányelveinek betartatásáért, az összefoglaló és magyarázó anyagok kiadásáért pedig az Igazgató- tanács Ellenőrző Bizottsága a felelős.

6 Hol jelenthetem a szabálytalanságokat, hol tehetek fel kérdéseket? Azok a munkatársak, akik a Magatartási Kódex, vagy a cég irányelveinek jogi, illetve etikai megsértésére gyanakodnak, azonnal jelentsék azt, hozzák nyilvánosságra az érdekellentéteket a feletteseik, a Jogi, illetve HR Osztály, a Területi Illetékes Vezető, vagy a Válalati Vezetőjogász számára. Az említett szabálysértéseket az Ingram Micro Hotline szolgáltatásán keresztül (akár névtelenül is) is bejelenthetik. Azok a vezetők, akik a Magatartási Kódex, vagy a cég irányelveinek jogi, illetve etikai megsértésére gyanakodnak, azonnal jelentsék azt, hozzák nyilvánosságra a feltételezett érdekellentéteket a Vállalati Vezetőjogász számárall. Továbbá a Vezérigazgatónak és a legmagasabb pénzügyi vezetőknek (azaz a Gazdasági Vezetőnek, a Vállalati Ellenőrnek és a Vállalati Vezetőjogász által kinevezett valamennyi pénzügyi vezetőnek és munkatársnak) azonnal jelenteniük kell a Vállalati Vezetőjogásznak azokat a pénzügyi tranzakciókat, amelyek érdekellentétekhez vezethetnek. A Vállalati Vezetőjogásznak az. esetről azonnal értesítenie kell a Könyvvizsgáló Bizottságot. Azokat az érdekellentéteket, jogi, illetve etikai problémákat, melyekről a Vállalati Vezetőjogász is tud, jelenteni kell a Könyvvizsgáló Bizottságnak. Mit tegyek? Van egy kérdésem a Magatartási Kódexszel kapcsolatban, nem tudom hogyan értelmezzem az előírásokat a jelenleg felmerült problémám megoldására. Kérem, hogy lépjen kapcsolatba a Területi Illetékes Vezetővel, a Főmegbízottal, illetve a HR Osztállyal, akik további segítséget nyújthatnak. Az igazgatók és vezetők kérdéseiket egyenesen a Vállalati Vezetőjogászhoz intézhetik. Azok az igazgatók, akik a Magatartási Kódex, vagy a cég irányelveinek jogi, illetve etikai megsértésére gyanakodnak, azonnal jelentsék azt, hozzák nyilvánosságra a feltételezett érdekellentéteket a Vállalati Vezetőjogász számára, aki erről tájékoztatja a Könyvvizsgáló Bizottságot.

7 Mit takarnak a Kódexben foglalt irányelvek? A Kódex központi elve, hogy mindannyian (igazgatók, vezetők, munkatársak) egyaránt kötelesek vagyunk megfelelni a legszigorúbb jogi és etikai normáknak, valamint eleget tenni az adott ország, (ahol az üzleti tevékenység folyik) törvényeiben és rendelkezéseiben foglaltaknak. Eszerint meg kell felelnünk a cég jogi és etikei irányelveinek. A fent említett irányelvek, melyek időközönként módosulnak, kiegészülnek, megtalálhatóak a céges intraneten. A céges policy portált az alábbi linken találja. A legfontosabb irányelveket az alábbiakban foglaltuk össze: Bojkott-ellenes jogszabályok. Az Ingram Micro eleget tesz valamennyi USA bojkott-ellenes jogszabályában foglaltaknak, de más bojkott törvényekkel nem azonosítja magát. Korrupció-ellenes szabály: Nem fizethetünk, vagy ajánlhatunk fel pénzt, vagy bármely más értéket állami / közhivatalnokoknak, nemzetközi szervezetek munkatársainak, politikai képviselőknek, vagy pártoknak annak érdekében, hogy megszerezzünk, vagy fenntartsunk üzleteket az Ingram Micro számára. Ez vonatkozik, mind a közvetlen, és a közvetett kifizetésekre, beleértve azokat a kifizetéseket is, melyek közvetítők segítségével teljesülnek (pl. független vállalkozók, ügynökök, kereskedelmi, vagy egyéb tanácsadók, akik jutalék, vagy megbízási díj ellenében segítenek üzletet megszerezni, vagy fenntartani az Ingram Micro számára), de vonatkoznak gyártók, viszonteladók és vállalkozók részére kifizetett juttatásokra is. Az Ingram Micro Korrupció-ellenes szabályzata ugyancsak tiltja a kereskedelmi ügyfelek, vagy a gyártók alkalmazottai részére történő kifizetést annak érdekében, hogy visszatartsák üzleteiket, vagy befolyásolják döntéseiket az Ingram Micro érdekében. Mit tegyek? Egy viszonteladó arra kéri cégünket, hogy vigyük el az Egészségügyi Minisztérium egyik döntéshozó munkatársát és családját Dél-Kaliforniába. Ezzel a lépéssel meggyorsíthatnánk a projetor megrendelésére vonatkozó döntés meghozatalát. Tudom, hogy ez nem nagy üzlet, de a közhivatalnok gyermekei imádják Disneylandet, én pedig szeretnék örömet szerezni nekik. Még ha Ön szereti is a gyerekeket, akkor se tegyen ilyet. Nem fizethetünk, vagy ajánlhatunk fel közvetlen, vagy közvetett szolgáltatást közhivatalnoknak annak érdekében, hogy üzletet tartson fenn számunkra. Ennek az utazásnak a megszervezése számos korrupció-ellenes szabályt szegne meg, közöttük az amerikai korrupció-ellenes rendelkezést. Az esetet kérjük, hogy azonnal jelentse a Jogi Osztálynak.

8 Mit takarnak a Kódexben foglalt irányelvek? Kartell ellenes és versenypiaci jogszabályok: Az ügyfelekkel, beszállítókkal és a versenytársakkal való tisztességes és becsületes bánásmód biztosítását célul kitűző politikánk részeként az Ingram Micro kötelezettséget vállal a vonatkozó kartell-ellenes és versenypiaci jogszabályok batartására, ezen belül a versenytársakkal kötött ár- és árrésmegállapodásokat tiltó előírások betartására is. Érdekellentét: Törekednünk kell minden olyan helyzet elkerülésére, melyről tudjuk, illetve tudhatjuk, vagy feltételezzük, hogy tényleges vagy lehetséges érdekellentét kialakulásához vezethet. Az ilyen helyzeteket a jelen szabályzatban leírt eljárás szerint azonnal jelentenünk kell. Továbbá nem használhatjuk fel a cég vagyonát saját gyarapodásunkra, valamint saját üzleti céljaink megvalósítására sem fordíthatjuk a cég vagyonát, helyzetét, vagy üzleti információit. Export jogszabályok: Az Ingram Micro eleget tesz az Egyesült Államok és valamennyi állam exportszabályozó törvényeiben foglaltaknak, akikkel együttműködik, és ennek keretében korlátozza a Tiltott Országok listán szereplő partnerekkel, illetve bizonyos országokkal folytatott tranzakciókat. Külső Kommunikáció: Mint a New York-i Tőzsdén jegyzett nyilt részvénytársaságnak, az Ingram Micronak is eleget kell tennie bizonyos kommunikációs kötelezettségeknek. Ezért céget érintő ügyekben kizárólag a meghatalmazott személyek léphetnek kapcsolatba a médiával, nem hozhatunk nyilvánosságra céges információkat (még családtagok, rokonok, barátok számára sem), hacsak a cég politikája ezt nem engedélyezi. Természetesen nem tiltott a sürgősségi esetekben (helyi, állami törvényeknek megfelelően) az illetékes szerveknek adott tájékoztatás. Mit tegyek? Éppen egy gyártói rendezvényen vagyok. Egy munkamegbeszélés alatt néhány versenytárs és a gyártó egy bizonyos üzlet árát és az abból származó nyereséget beszélik meg. Kerülni kell a versenytársakkal folytatott beszélgetések során a kartell-ellenes törvényeket érintő információcserét, ahol árakról, piacokról, nyereségről, vagy árajánlatról stb. beszélnek. Ilyen beszélgetések alkalmával csupán csendben maradni nem mentesíti az illetőt a bűnrészesség vádja alól. Kérje a beszélgetés befejezését, és hagyja el a megbeszélést, az esetet pedig jelentse a Jogi Osztálynak. Közösségi hálózatok és blogolás: Napjainkban egyre elterjettebb, hogy a barátokkal, ismerősökkel az interneten keresztül (mail, blog) tartjuk a kapcsolatot. Ha a céget is érintik a beszélgetések, ezek alkalmával is tartsuk be az Ingram Microra vonatkozó előírásokat.

9 Mit takarnak a Kódexben foglalt irányelvek? Pénzügyi beszámolók: Az Ingram Micro a Tőkepiaci Felügyelet felé benyújtott valamennyi jelentésének, és a cég pénzügyi helyzetéről, és működési eredményéről szóló minden egyéb nyilvános közleményének teljes, tisztességes, pontos, időszerű, és jól érthető tájékoztatást kell tartalmaznia. Az üzleti hírszerzéssel kapcsolatos irányvonalak: Az üzleti hírszerzés keretében folytatott információgyűjtés minden esetben a vonatkozó kartellellenes és versenypiaci jogszabályokkal, és vállalati értékekkel és irányvonalakkal összhangban történik. A versenytársakkal folytatott közvetlen információgyűjtés tilos. Az értékpapírok kereskedelmére vonatkozó irányvonalak: Nem kereskedhetünk az Ingram Micro részvényeivel anyagi javakra, vagy belső információra alapozván, illetve másoknak sem tanácsolhatjuk, hogy ezt tegyék. Továbbá az Ingram Micronál szerzett belső információk illetve anyagi javakra alapozván nem kereskedhetünk más cégek részvényeivel sem, és ilyet másoknak sem tanácsolhatunk. A vállalati információ védelme: Meg kell védenünk az Ingram Micro cég bizalmas adatait, illetve az un. Harmadik fél Ingram Micro céggel közölt bizalmas információját az esetleges adatvesztés és adatlopás, illetve illetéktelenek általi módosítás és nyilvánosságra hozás ellen. Ajándékok és adományok elfogadása: Elfogadhatunk (de nem kérhetünk) a jelenlegi és leendő szállítóinktól, illetve felajánlhatunk ügyfeleinknek ajándékot, programmeghívást, vagy egyéb figyelmességet, melyek nem eltúlzottak, és az üzleti élet ésszerű normái szerint elfogadhatóak (Ajándékozás és Szórakoztatás - Irányelvek). Mit tegyek? Egy gyártó meghívott egy sporteseményre, hogy megnézzük a játékot, és az üzleti lehetőségekről beszélgessünk. A jegyek ára: 250 USD / db. Elfogadjam? Ez egy üzleti programmeghívás. Elfogadhatja a meghívást. Azonban: ha a gyártó nem tart Önnel, csak 2 jegyet ajándékoz Önnek, akkor ezt vissza kell utasítania, mert a jegyek ára túlnő az elfogadható értékhatáron. Valamint az erre vonatkozó irányelvek szerint mindig vizsgálja meg, vajon az Ön által adott, vagy elfogadott ajándék, programmaghívás a megszokott értékhatáron belül van, vagy eltúlzott, nem elfogadható. Ha kétségei vannak, az esetet beszélje meg a felettesével.

10 Mit takarnak a Kódexben foglalt irányelvek? Iratok megőrzése: Az Ingram Micro által jóváhagyott, és az adott országban elfogadott iratmegőrzési irányelvek szerint kell a különböző iratokat megőrizni. Környezettudatos állampolgárok:mint a közösség tagjai, három területért vagyunk felelősek: Környezetünk: Környezetvédelmi szempontból felelősségteljes munkát végzünk a gyártókkal, üzleti partnereinkkel, annak érdekében, hogy minimalizáljuk a környezetre gyakorolt hatásunkat. Egyre több környezetbarát technológiát használunk, azonosítjuk és elemezzük a környezetszennyezési kockázatokat, melyek a tevékenységünkből, termékeinkből, illetve szolgáltatásainkból adódnak, annak érdekében, hogy hatékonyan tudjuk ellenőrizni, illetve csökkenteni a környezetre gyakorolt hatásunkat. Tájékoztatjuk üzleti partnereinket ezen törekvéseinkről, és együttműködünk velük céljaink eléréséért. A közösségi felelősség iránt mindenkinek elkötelezettnek kell lennie az Ingram Micronál ben jelentős erőfeszítéseket tettünk ezen a téren. Az egész szervezetre kiterjedő részletes programot dolgoztunk ki. A legfrissebb CSR Report az alábbi linkre kattintva érhető el. Évenként felülvizsgáljuk módszereinket az új elképzelések, lehetséges változtatások, és jogi lehetőségek tekintetében. Közösségünk: pozitív hatást gyakorolunk arra a közösségre, amelyben dolgozunk és élünk. Munkahelyünk: Munkatársaink és üzleti partnereink számára a szakmai elvárásoknak, a biztonsági előírásoknak megfelelő munkahelyet biztzosítunk. Tekintetbe vesszük a különbözőséget is, melynek elismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy versenyképesek és sikeresek maradjunk. Tiszteletben tartjuk a helyi törvényeket, a nemzetközi egyezményeket, mint például a gyermekmunka megtiltását, vagy a kényszermunka bármilyen formáját. CSR Report Az erős és stabil üzlet fenntartása mellett, törekszünk elkötelezettségeink betartására azáltal, hogy azt tesszük, ami helyes, tisztességes, és a legjobb közösségünk számára. Értékek elvesztésének és lopásának megelőzése: Valamennyiünknek meg kell védeni az Ingram Micro tulajdonában lévő értékeket, és a lopást, betörést, vagy az iratok elvesztését azonnal jelentenünk kell felettesünknek, a Biztonsági Osztálynak, vagy a HR Osztálynak.

11 Hogyan lehet a Magatartási Kódexszet módosítani, vagy felfüggeszteni? Az Igazgatótanácsnak jóvá kell hagynia a Magatartási Kódexben végrehajtott bármilyen módosítást. A Vezérigazgató és a legmagasabb pénzügyi vezetők személyét érintő változásokról a részvénytulajdonosokat is azonnal tájékoztatni kell. A Magatartási Kódexben foglalt etikai és jogi szabályokat, valamint további vállalati előírásokat kizárólag a Vállalati Vezetőjogász által meghatározott módon lehet módostani, vagy meghozni. Az Igazgatótanácsnak jóvá kell hagynia a Magatartási Kódex bármilyen módosítását, esetleg felfüggesztését az igazgatók és a vezetők számára. Az Ingram Micro Igazgatósága által elfogadva március 3-án és módosítva augusztus 24-én, november 7-én, november 29-én, március 6-án, valamint június 21-én, szeptember 18-án és október 10-én. A Vezérigazgató és a legmagasabb pénzügyi vezetők személyét érintő változásokról a részvénytulajdonosokat is azonnal tájékoztatni kell. A Magatartási Kódexszel kapcsolatos vállalati irányvonalak munkavállalókat érintő előírásainak bármilyen felfüggesztéséről, és a szabályok ily módon történő feloldásáról a Könyvvizsgáló Bizottságot is tájékoztatni kell. (Annak következő ülésén)

12 Hot-line elérhetőségei Az Ingram Micro bármilyen hátrányos munkaügyi következményektől, vagy retorziótől megvédi azokat az alkalmazottakat, akik eleget téve a Sunshine Rule -nak jóhiszeműen jelentik a szabálytalanságokat. Online: Telefon: Észak-Amerika: Ország Ingyenes telefonszám USA INGRAM2 ( ) Kanada Latin-Amerika angol: INGRAM2 ( ) francia: Tárcsázza valamelyik ingyen hívható számunkat, és utána azonnal tárcsázza a 877 INGRAM2 ( ) számot Argentína vagy vagy vagy Argentína spanyol telefonközpontos Brazília vagy vagy Chile vagy vagy vagy vagy (Húsvét-szigetek) vagy Chile - spanyol telefonközpontos vagy vagy (Húsvétszigetek) Costa Rica vagy Ecuador vagy El Salvador - spanyol telefonközpontos vagy Mexikó vagy Méxikó - spanyol telefonközpontos vagy r beszélgetés Peru vagy vagy Peru - spanyol telefonközpontos Puerto Rico INGRAM2 ( ) Panama vagy Panama - spanyol telefonközpontos

13 Hot-line elérhetőségei EMEA (Európa) Tárcsázza valamelyik ingyen hívható számunkat, és utána azonnal tárcsázza a 877 INGRAM2( ) számot. Ország Ingyenes telefonszám: Ausztria vagy Belgium vagy Bulgária Dánia vagy Finnország Franciaország Németország vagy vagy vagy vagy vagy vagy Magyarország vagy Izrael Olaszország Luxemburg vagy vagy vagy Hollandia vagy Norvégia Portugália vagy Spanyolország vagy Svédország Svájc vagy Egyesült Királyság vagy vagy

14 Hot-line elérhetőségei Ázsia Csendes Óceán Tárcsázza valamelyik ingyen hívható számunkat, és utána azonnal tárcsázza a 877- INGRAM2( ) számot. Ausztrália vagy vagy Bangladesh Kína (Észak-Kína és Beijing, Tianjin, Heilongjiang, Jilin, vagy Liaoning, Shandong, Shanxi, Hebei, Henan területe, valamint Belső Mongólia) Kína (Észak-Kína - mandarin nyelven beszélő operátor jelentkezik) Kína (Dél-Kína - Shanghai, Jiangsu, Zhejiang, Anhui, Fujian, Jiangxi, Hubei, Hunan, Guangdong, Guangxi, Hainan, Chongqing, Sichuan, Yunnan, Tibet,Shaanxi, Gansu, Qinghai, Ningxia, Xinjiang) Kína (Dél-Kína - mandarin nyelven beszélő operátor jelentkezik) vagy Hong Kong vagy vagy India vagy vagy Indonesia vagy vagy Malaysia vagy Új-Zéland vagy Pakisztan Fülöp-szigetek vagy vagy (Tagalog Operator: vagy Singapúr vagy vagy Sri Lanka vagy (Colombo) Thaiföld vagy vagy Vietnam vagy

Üzleti magatartási kódex. Egységes. honeywell

Üzleti magatartási kódex. Egységes. honeywell Üzleti magatartási kódex Egységes honeywell Vezérigazgatónk levele Kedves Munkatársaink! Miközben a Honeywell folyamatosan növekszik, töretlenül összpontosítanunk kell céljainkra, valamint elkötelezetten

Részletesebben

Etikai és Feddhetetlenségi Szabályzat Útmutató a Visteon alkalmazottainak

Etikai és Feddhetetlenségi Szabályzat Útmutató a Visteon alkalmazottainak Etikai és Feddhetetlenségi Szabályzat Útmutató a Visteon alkalmazottainak Jövőképünk Vásárlóinkat partnerként segítjük a világ legjobb járműveinek megépítésében. Autóiparban szerzett tudásunkat olyan alkatrészek,

Részletesebben

A Magyar Telekom Csoport Üzleti magatartási és Etikai kódexe

A Magyar Telekom Csoport Üzleti magatartási és Etikai kódexe Tartalomjegyzék Az elnök-vezérigazgató üzenete... 3 Bevezetés... 3 A Kódex személyi hatálya... 4 Felülről jövő megerősítés... 4 Útmutatás kérése és aggályok közlése... 4 A törvények és jogszabályok betartása...

Részletesebben

Globális etikai kódex

Globális etikai kódex Céltudatos teljesítmény Globális etikai kódex 3 Levél elnök-vezérigazgatónktól 4 A PepsiCo által képviselt értékek A teljesítményünk hátterében álló cél 5 Megfelelő üzletvitel 5 A kódexszel kapcsolatos

Részletesebben

BP Etikai kódex. A mi kódexünk. Az, amiben hiszünk

BP Etikai kódex. A mi kódexünk. Az, amiben hiszünk A mi kódexünk Az, amiben hiszünk 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 5 Miről szól a Kódexünk? 7 A Kódexünk négy alapon nyugszik 9 Zéró tolerancia a megtorlással kapcsolatban 10 Az Etikai és Megfelelőségi osztály

Részletesebben

MAGATARTÁSI SZABÁLYZAT

MAGATARTÁSI SZABÁLYZAT MAGATARTÁSI SZABÁLYZAT Élet értékeink mentén Gondoskodás Globális csapatmunka Folyamatos fejlődés A legmagasabb etikai normák fenntartása ÜZENET AZ IGAZGATÓTANÁCS ELNÖKÉTŐL, ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓNKTÓL AColgate-Palmolive

Részletesebben

Üzletviteli Szabályzat. Az Aranyívek ígérete

Üzletviteli Szabályzat. Az Aranyívek ígérete Üzletviteli Szabályzat Az Aranyívek ígérete Üzleti tevékenységünk teljes egésze azon alapul, hogy etikusak, becsületesek és megbízhatóak vagyunk. A jó hírnév megteremtése időbe telik. Nem propagandaterjesztők

Részletesebben

A jelen Magatartási kódex hatályon kívül helyezi az Avon 2008-ban készült Etikai Kódexét. MAGATARTÁSI KÓDEX. 3. oldal

A jelen Magatartási kódex hatályon kívül helyezi az Avon 2008-ban készült Etikai Kódexét. MAGATARTÁSI KÓDEX. 3. oldal MAGATARTÁSI KÓDEX A mi értékeink, a mi kódexünk Az Avon hosszú ideje az alábbi öt alapvető érték mentén működik: bizalom, tisztelet, hit, alázatosság és tisztesség. Az Avon munkavállalóiként ezen értékek

Részletesebben

ALCOA ETIKAI KÓDEX. Tegye azt, ami helyes!

ALCOA ETIKAI KÓDEX. Tegye azt, ami helyes! ALCOA ETIKAI KÓDEX Tegye azt, ami helyes! Alcoa 390 Park Avenue New York, NY 10022-4608 USA Klaus Kleinfeld elnök-vezérigazgató Kedves Munkatársunk! Mellékelten megtalálja az Alcoa üzleti magatartási

Részletesebben

code of business conduct and ethics NEXT Ügyviteli magatartási és etikai kódex

code of business conduct and ethics NEXT Ügyviteli magatartási és etikai kódex NEXT Ügyviteli magatartási és etikai kódex Becsületesen cselekedni, kiemelkedő teljesítményt nyújtani, azt tenni, ami helyes minden nap. Mike McNamarara Tartalom i. Levél a Flextronics igazgatótanácsának

Részletesebben

A megfelelőség és hitelesség alapelvei a SYKES-nál

A megfelelőség és hitelesség alapelvei a SYKES-nál Sykes Enterprises, Incorporated A megfelelőség és hitelesség alapelvei a SYKES-nál Módosítva: 2012. augusztus Amit minden SYKES alkalmazottnak tudnia kell. Tartalomjegyzék Az elnök-vezérigazgató levele...

Részletesebben

Tisztelt Kollégák! Mike Corbat Vezérigazgató

Tisztelt Kollégák! Mike Corbat Vezérigazgató Etikai kódex 2013 Tisztelt Kollégák! Az elmúlt 200 évben erős kapcsolatokat építettünk ki ügyfeleinkkel, részvényeseinkkel és a közösségekkel oly módon, hogy kiváló szolgáltatásokat nyújtottunk, és a legmagasabb

Részletesebben

sww.shell.com/codeofconduct sww.shell.com/codeofconduct SHELL CODE OF CONDUCT

sww.shell.com/codeofconduct sww.shell.com/codeofconduct SHELL CODE OF CONDUCT sww.shell.com/codeofconduct sww.shell.com/codeofconduct SHELL CODE OF CONDUCT SHELL ETIKAI KÓDEX Mit kell tennünk ahhoz, hogy a Shell Általános Üzleti Alapelveinek megfelelően járjunk el? MORÁL ÉS MEGFELELÉS

Részletesebben

Működési Kódex Így dolgozunk mi

Működési Kódex Így dolgozunk mi Működési Kódex Így dolgozunk mi 2 3 Előszó Megerősítés átalakítás innováció. Ez az, amit az új csoportstratégiával el akarunk érni. Társaságunk sikerének kulcsa a csoportszintű cégkultúrában rejlik, amelyet

Részletesebben

Értékeink megélése. Viselkedési kódexünk

Értékeink megélése. Viselkedési kódexünk Értékeink megélése Viselkedési kódexünk A GSK ígérete Értékeink minden döntésünk alapját képezik Együtt olyan tudományos alapokon működő globális egészségügyi céget működtetünk, mely missziónkra összpontosít,

Részletesebben

Globális üzleti etikai és szabálykövetési normák kódexe

Globális üzleti etikai és szabálykövetési normák kódexe Globális üzleti etikai és szabálykövetési normák kódexe 2014. január 1. 2014. január 1. 2. oldal Tisztelt Munkatársunk! Örömmel adom át Önnek a Birla Globális üzleti etikai és szabálykövetési normák kódexének

Részletesebben

A PMI viselkedési kézikönyve

A PMI viselkedési kézikönyve A PMI viselkedési kézikönyve A Philip Morris International törvénytisztelő és tisztességes magatartásról szóló kézikönyve Tisztesség Helyes cselekvés Mielőtt cselekednél, kérdezz Törvényes, amit teszel?

Részletesebben

Üzletviteli és Etikai Kódex. The ManpowerGroup Experience

Üzletviteli és Etikai Kódex. The ManpowerGroup Experience Üzletviteli és Etikai Kódex The ManpowerGroup Experience ÜZLETVITELI ÉS ETIKAI KÓDEX Üzenet a vezérigazgatótól... 3-4 Történelmünk, külső és belső értékeink, Amiért kiállunk, Ami ellen harcolunk... 5-9

Részletesebben

Olyan innovatív gyógyszerek felfedezése, kifejlesztése és forgalmazása, amelyek segítenek a betegeknek a súlyos betegségek leküzdésében.

Olyan innovatív gyógyszerek felfedezése, kifejlesztése és forgalmazása, amelyek segítenek a betegeknek a súlyos betegségek leküzdésében. ÜZLETI MAGATARTÁSI ÉS ETIKAI NORMÁK 2010 Olyan innovatív gyógyszerek felfedezése, kifejlesztése és forgalmazása, amelyek segítenek a betegeknek a súlyos betegségek leküzdésében. Olyan innovatív gyógyszerek

Részletesebben

Corporate Compliance

Corporate Compliance Corporate Compliance Előszó 3 Bevezető Mire szolgál a vállalati megfelelőségi kódex? 4 Tevékenységünk alapelvei 1. Elkötelezettek vagyunk a tiszta verseny mellett 7 tartózkodunk a törvénysértő kartellmegállapodásoktól

Részletesebben

Irányelveink 5. Megfelelési felelősségünk 6. A szabályszegések bejelentése 7. A társadalom felelős tagjaként vállalt kötelezettségeink 8

Irányelveink 5. Megfelelési felelősségünk 6. A szabályszegések bejelentése 7. A társadalom felelős tagjaként vállalt kötelezettségeink 8 Üzleti etikai kódex áttekintés a vállalatcsoporton belüli és a részvényesekhez, illetve más, érdekeltséggel bíró személyekhez fűződő viszonyrendszerünket szabályozó alapvető irányelvekről és utasításokról.

Részletesebben

MINDEN NAP MINDENÜTT ALAPÉRTÉKEK. ETIKAI ÉS ÜZLETI magatartási kódex

MINDEN NAP MINDENÜTT ALAPÉRTÉKEK. ETIKAI ÉS ÜZLETI magatartási kódex MINDEN NAP MINDENÜTT ALAPÉRTÉKEK ETIKAI ÉS ÜZLETI magatartási kódex Richard Reese, CEO, üzenete Az Iron Mountain vállalatnál egyaránt nagyra értékeljük tisztességes és becsületes üzleti magatartásunk,

Részletesebben

Kódex. Magatartási. enntartható. Megbízható. Becsületesség. Integritás. izalom Tisztelet. Imperial Tobacco Magatartási Kódex 2010.05.14.

Kódex. Magatartási. enntartható. Megbízható. Becsületesség. Integritás. izalom Tisztelet. Imperial Tobacco Magatartási Kódex 2010.05.14. Magatartási Kódex enntartható Megbízható Becsületesség Integritás izalom Tisztelet tartalomjegyzék Bevezető Alison Cooper üzenete 1. fejezet tisztesség 2. fejezet Felelős kereskedelmi gyakorlat 3 fejezet

Részletesebben

THE SPIRIT THE LETTER

THE SPIRIT THE LETTER THE SPIRIT THE LETTER TARTALOM A KÓDEX >> A GE etikai kódexe 01 THE SPIRIT >> Kire vonatkoznak ezek a szabályzatok? 02 A munkavállalók kötelezettségei 03 A vezetők teendői 04 Legyen a feddhetetlenség szószólója

Részletesebben

ManpowerGroup Inc. Korrupcióellenes Szabályzat

ManpowerGroup Inc. Korrupcióellenes Szabályzat ManpowerGroup Inc. Korrupcióellenes Szabályzat Tartalomjegyzék KORRUPCIÓELLENES SZABÁLYZAT I. CÉL...3 IX. KÖNYVELÉSÜNKET ÉS FELJEGYZÉSEINKET PONTOSAN KELL VEZETNÜNK...7 II. JELEN SZABÁLYZAT MINDENKIRE

Részletesebben

A becsületesség ereje. Tyco Electronics Útmutató az etikus magatartáshoz

A becsületesség ereje. Tyco Electronics Útmutató az etikus magatartáshoz A becsületesség ereje Tyco Electronics Útmutató az etikus magatartáshoz Becsületesség El kell várnunk magunktól és mindenki mástól a legmagasabb szintı egyéni és vállalati becsületességet. Megóvjuk a vállalat

Részletesebben

TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Korlátolt Felelősségű Társaság 231-ES MODELL

TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Korlátolt Felelősségű Társaság 231-ES MODELL TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Korlátolt Felelősségű Társaság 231-ES MODELL Jóváhagyta a TIGÁZ-DSO Kft. Alapítója 2013. július 31. TARTALOMJEGYZÉK ELŐZMÉNYEK... 4 1. FEJEZET... 7 Eni Etikai Kódex... 7 2. fejezet...

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I. Az Etikai Kódex célja... 3. II. Az Etikai Kódex hatálya... 3. III. Alapelvek... 3

Tartalomjegyzék. I. Az Etikai Kódex célja... 3. II. Az Etikai Kódex hatálya... 3. III. Alapelvek... 3 Tartalomjegyzék I. Az Etikai Kódex célja... 3 II. Az Etikai Kódex hatálya... 3 III. Alapelvek... 3 IV. Az EXIM kapcsolatainak kezelésére vonatkozó általános szabályok... 5 V. Az EXIM célja, küldetése,

Részletesebben

ETIKAI KÓDEX MUNKASTÍLUSUNK

ETIKAI KÓDEX MUNKASTÍLUSUNK ETIKAI KÓDEX MUNKASTÍLUSUNK 2007 TARTALOM A L ORÉAL SZELLEMISÉGE ELŐSZÓ írta Sir Lindsay Owen-Jones és Jean-Paul Agon ELŐSZÓ a L Oréal igazgatóságától ÚTMUTATÓ A KÓDEX HASZNÁLATÁHOZ AZ EGYÉNEK IRÁNTI TISZTELET,

Részletesebben

Etikai Szabályzat. Bevezetés

Etikai Szabályzat. Bevezetés Bevezetés Etikai Szabályzat Jelen szabályzatban az SIG-ra vonatkozó hivatkozások ugyanúgy vonatkoznak az ATCI és ATC vállalatokra is. A SIG Rt.-nek számos meghatározó alapelve és értéke van, amelyeket

Részletesebben