KOZMETIKUS. I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai. II. A szakképesítés munkaterülete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KOZMETIKUS. I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai. II. A szakképesítés munkaterülete"

Átírás

1 KOZMETIKUS I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. Szakképesítés azonosító száma: Szakképesítés megnevezése: Kozmetikus II. A szakképesítés munkaterülete 1. A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör, foglalkozás A munkakör, foglalkozás FEOR száma megnevezése Kozmetikus 2. Rokon munkakörök, foglalkozások A munkakör, foglalkozás FEOR száma megnevezése A munkaterület rövid, jellemző leírása A bőr ápolása, szépítése, öregedési folyamatainak késleltetése, valamint a nem bőrbetegségek okozta szépséghibák megszüntetése. A bőrápolás részei: a bőr megtisztítása a szennyeződésektől; masszázs kézzel, géppel; felpuhítása a komedók, felületi aknék eltávolításához; a bőr elhalt hámsejtjeinek eltávolítása, komedó- és aknéeltávolítás; a bőr életerejének fokozása: pakolások készítése, felvitele és bejuttatása a bőrbe. A bőr öregedési folyamatainak késleltetése: regeneráló anyagokkal, elektromos gépekkel, sugarakkal. A szépséghibák megszüntetése, pigmentrendellenességek kezelése halványítással, hámlasztással, sugarakkal. Szőrnövési rendellenességek megszüntetése, ideiglenes vagy végleges szőreltávolítással, halványítással. Szaruképzési rendellenességek kezelése. Fogyasztás az izmok passzív tornáztatásával, elektromos gépekkel, vegyi anyagokkal, hővel. A bőr vér- és nyirokkeringésének javítása vegyi úton, sugarakkal. A sebgyógyulás elősegítése monokromatikus fényt kibocsátó készülékekkel. Különleges kezelések pubertásban, klimaxban és a különböző évszakokban. A bőr szépítése, szépséghibáinak palástolása kendőzéssel, ideiglenesen és tartósan (tetoválás). Szempilla- és szemöldökfestés, szemöldökformázás. Hajápolás. Tanácsadás a bőr otthoni ápolására, szépítésére, a helyes életmódra a bőrtípusnak megfelelően.

2 III. A szakképesítés szakmai követelményei III/1. A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok, feladatok 1. Munkajogi, munkavédelmi, környezetvédelmi, tűzvédelmi, baleset-megelőzési előírások ismerete, betartása, alkalmazása A munkahelyre vonatozó sajátos szabályozások, (tanulószerződés, munkaköri leírás, munkaidő, szabadság stb.) ismerete, alkalmazása. A munkahely kialakítása, munkaasztal, eszközök, segédeszközök, kezelőszék előkészítése, esetenkénti fertőtlenítése. A kozmetikai anyagok tárolása (különböző koncentrációjú oldatok, fényérzékeny, tűzveszélyes anyagok stb.). Saját és mások védelme a balesetek ellen, védekezés a fertőzések megelőzésére. Elsősegélynyújtás, rándulás, ficam, törés, égési sérülések, vegyszer okozta bőrkárosodások, elektromos baleset, eszméletvesztés esetén, újraélesztés. A baleset kivizsgálásában való közreműködés, jegyzőkönyv készítés. A munkahelyre vonatkozó tűzvédelmi szabályok betartása, kézi tűzoltó készülék működtetése. A levegő tisztaságának megóvása, az optimális hőmérséklet biztosítása a kozmetikában. 2. A szolgáltatások megtervezése, előkészítése A vendég fogadása, a szolgáltatáshoz szükséges alapinformációk beszerzése. A vendég elhelyezése, előkészítése a kozmetikai szolgáltatáshoz. A kezelendő bőrfelület letisztítása lemosó kozmetikumokkal. Objektív tünetek megállapítása (diagnosztizálás) a bőr víz- és zsírtartalmának, tónusának, reakcióinak figyelembevételével; a bőr festékezettségének megállapítása; a bőrön található elemi elváltozások felismerése: látással, tapintással, nagyítóval, bőrellenállást mérő műszerrel, Woodfénnyel. Szubjektív tünetek feltárása. 3. A masszázs A bőrtípusnak megfelelő masszázskrémek kiválasztása, ha szükséges folyadéktartalmának növelése. A masszázskrém felvitele a bőrre: arcra, nyakra, dekoltázsra Kézi masszázs fogásai: = simítások az arc körkörös izmain, orcákon, orrháton, szélesnyakizmon, dekoltázson, háton, = ütögetések az arcon, nyakon, dekoltázson, különleges ütögetések tenyéréllel, ököllel a vállon és a lapockán, = csipkedések orcákon, vállon, felkaron, = gyúrás a száj körkörös izmán, a járom- és nevetőizmon, = megrezegtetés az orcákon, homlokon, dekoltázson, = az idegkilépési helyek masszírozása, =,,svéd'' masszázs. Gépi masszázs: = kőrkefés masszírozógéppel, = vibrátorral (arcon, testen), = a face lifting.

3 4. A bőr felpuhítása A bőr szarurétegének fellazítása, a bőr pórusainak, a szőrtüsző kivezető nyílásainak tágítása a bőrtípusoknak megfelelően: mechanikai, illetve kémiai peelingekkel, eltávolításuk kézzel vagy körkefés masszírozógéppel. Felpuhító borogatások, pakolások felvitele. Gőzölés hagyományos gőzölövel, vaposonnal. Felpuhítás arctermoforral, Solux-lámpával. Desincrustáció elektromos árammal, bőrtípusnak megfelelő elektrolitokkal, aktív, inaktív pólusok meghatározása, felhelyezése a bőrre. 5. A komedók és kozmetikus által kezelt aknék eltávolítása Komedó eltávolítás nyílt és zárt komedó esetén, milium eltávolítás kézzel, kiskendővel, komedónyomóval, tűvel vagy vákuumos arctisztítóval. Kozmetikus által kezelt aknék eltávolítása kíméletesen kézzel, kiskendővel, tű segítségével. Helyi fertőtlenítés, vattatampon készítése helyi fertőtlenítéshez. A bőr általános fertőtlenítése, ph értékének visszaállítása komedó és aknék eltávolítása után. A sebgyógyulás elősegítése pórusösszehúzó, nyugtató, gyulladáscsökkentő, szeborrhoeaellenes anyagokkal, fertőtlenítő kozmetikumokkal, különleges gyógyító sugarakat kibocsátó készülékekkel (pl: Biotron lámpával, lézersugárral, Vio-val). 6. A bőr életerejének fokozása Tonizáló, frissítő arcvizek készítése oldószerekből, hámképző savakból, gyógynövényekből, gyümölcs- és főzeléklevekből. Krémek, paszták, zselék, liposzómák alkalmazása: a bőr hidratációjának, vitamin-, zsír- és zsírkísérő-tartalmának fokozása, izomtónusának növelése a pakolások esztétikus feltételével a bőrtípusnak megfelelően. 7. Hatóanyagok bejuttatása a bőrbe különböző gépek segítségével Hatóanyagionok bejutattása a bőrbe iontoforézissel. Zsírok, olajok, zsírszerű anyagok felszívódásának elősegítése infrasugarakkal, ultrahanggal. 8. A bőr öregedési folyamatainak késleltetése A bőr öregedési folyamatainak késleltetése regeneráló anyagokkal, krémek, liposzómák, iontoforézis segítségével. Ránctalanítás elektromos gépekkel: finomgalvánárammal, elektro-stimulációval. Ránctalanítás hőterápiával. Hosszabb ideig tartó ránctalanítás ridulízissel, a vendég korrekt tájékoztatásával. Ránctalanítás lézersugarakkal. 9. Pigment-rendellenességek kezelése A pigment-rendellenességek pontos diagnosztizálása. Fiatalkori szeplők kezelése fényvédőkkel, hámlasztókkal, halványítókkal. Terhességi májfoltok halványítása hámlasztókkal, halványítókkal. Különböző koncentrációjú oldatok készítése 30%-os hidrogén-peroxid oldatból számítással, mérőhengerrel. 10. Szőrnövési rendellenességek kezelése

4 Bajusz, arc-, kar- és lábszőr halványítás, utókezelés. Ideiglenes szőreltávolítás csipesszel, gyantázás hagyományos szőrtépő gyantával és modern gyantázó készülékkel karon, lábon hónaljban, arcon. Fazonigazítás. Szőreltávolítás vegyi depilátorokkal. Végleges szőreltávolítás elektromos árammal, az epilálandó bőrfelület előkésztése, az epiláció szabályos végrehajtása, a bőr utókezelése a sebgyógyulás érdekében. Tanácsadás házi utókezelésre. 11. Szaruképzési rendellenességek kezelése Szaruképzési rendellenességek diagnosztizálása látással, nagyítóval, tapintással. Szarumegvastagodások kezelése hámlasztással, bőrpuhító, hámosító anyagokkal, tanácsadás a szarumegvastagodások újbóli kialakulásának megelőzésére. 12. Fogyasztás az izmok passzív tornáztatásával, elektromos gépekkel, vegyi anyagokkal, hő- és vízterápiával Az izmok passzív tornáztatása kúraszerűen fogyasztógépekkel, galvánárammal, szelektív ingerárammal működő készülékekkel. Cellulitis kezelése interferencia árammal működő készülékkel, speciális elekrolit iontoforézisével. Fogyasztás bioszaunában, Heimszaunában. Fogyasztás hőpaplannal. 13. A bőr vér- és nyirokkeringésének javítása A szakaszosan jelentkező bőrpír, a gyulladásra hajlamos, érzékeny bőr kezelése gyulladáscsökkentő, nyugtató anyagokkal, a vérerek tornáztatása vegyi anyagokkal, illetve gépek segítségével. A passzív vérbőség kezelése arcon, végtagokon, vérbőségfokozó, keringésfokozó anyagokkal, értornáztatással, gépek, infra- és ibolyántúli sugarak segítségével. 14. Különleges kezelési eljárások a pubertásban, a klimaxban és az egyes évszakokban A pubertás kozmetikai hibáinak kezelése a zsíros, korpás fejbőrön, az olajos vagy korpás szeborrhoea, akné kezelése arcon, háton. Hónalj-, tenyér-, talpizzadás mérséklése, fiatalkori szőrnövési rendellenességek kezelése szőkítéssel, a keratosis pilaris, a végtagok szederjességének kezelése. Tanácsadás a pubertáskori bőr otthoni ápolására és az életvitelre. A klimaxos bőr kozmetikai hibáinak kezelése, a bőr zsír- és vízhiányának pótlása, izomtónusának javítása kozmetikumokkal, elektromos gépekkel, lézersugarakkal, végleges szőreltávolítás az állon és a száj körül. A tágult hajszálerekkel kapcsolatos problémák enyhítése érösszehúzó anyagok, valamint lézersugarak segítségével. Tanácsadás a klimaxos bőr otthoni ápolására, a helyes táplálkozásra, a helyes életmódra. A tavasz kozmetikai hibáinak kezelése, a fiatalkori szeplő megjelenésének megakadályozása fényvédő szerek ajánlásával. A tavaszi bőrgyulladás megelőzése, csökkentése a bőr védelmének fokozásával, az időjárás viszontagságaival szemben. A nyár kozmetikai problémáinak megelőzése a bőrtípusnak megfelelő napozó szerek ajánlásával, a napozás szabályainak ismertetésével, a napozás okozta bőrártalmak kezelése. Az ősz kozmetikai problémáinak kezelése, a bőr egyenletes barnítása szoláriummal. A nyár napozás okozta pigmentfoltjainak kezelése AHA kozmetikumokkal, ibolyántúli sugarakkal.

5 A tél kozmetikai problémáinak kezelése, a bőr védelme az időjárás viszontagságaival szemben, megfelelő kozmetikumok ajánlásával, a szeborrhoea, akné, testsúlynövekedés megelőzése tapintatos tanácsadással az életmódra, a táplálkozásra vonatkozóan. 15. A bőr szépítése, szépséghibáinak palástolása A kendőzés szabályainak ismeretében az arc alkati hibáinak palástolása, az előnyös tulajdonságok kiemelése kétféle alapozóval, púderrel, arcpír felhelyezésével, különböző szemformák, szájformák kendőzésével. Nappali, délutáni, esti és alkalmi kendőzés. Műszempillák felhelyezése. Tartós smink (tetoválás) a divatnak megfelelően szemöldökön, szemhéjvonalon, szájon. 16. Szempilla- és szemöldökfestés, formázás Szempillafestés alátétkészítéssel, annak felhelyezésével, a festék felvitelével, a hatóidő letelte után a festék eltávolítása, fixálása, a szem utókezelése. A szemöldök festése, formázása csipesszel, a vendég arcformájának, hajszínének és korának figyelembevételével. 17. A hajápolás Zsíros, korpás fejbőr, hajhullás kezelése Vio-val, ibolyántúli sugarakkal, vérbőségfokozó anyagokkal, fejbőr masszírozásával. Száraz, töredező haj kezelése zsírosító, hidratáló hajpakolásokkal. Frizuraigazítás a vendég arcformájához a kozmetikai kezelések után. 18. Tanácsadás a bőr otthoni ápolására, szépítésére, a vendég életmódjára vonatozóan, a bőrtípusnak megfelelően Bőrtípusnak megfelelő arctejek, arcvizek, nappali és éjszakai krémek ajánlása, használati útmutató megbeszélése. Segítségnyújtás a kendőző szerek megválasztásában, azok felhelyezéséhez szükséges ismeretek átadása. A bőr egészségének, szépségének szempontjából előnyös táplálkozás szabályainak, a mindennapi mozgás szükségességének meggyőző ismertetése. Az egészséges életmód alapelveinek ismertetése. 19. A vendégnyilvántartással, szolgáltatással kapcsolatos adminisztráció elvégzése Számítógépes vendégnyilvántartás kezelése, a kozmetikai kezelések adatainak rögzítése. Számlakészítés. Anyagrendelés, anyagleltár készítése. III/2. Követelmények 1. Munkajogi, munkavédelmi, környezetvédelmi, tűzvédelmi, balesetmegelőzési előírások ismerete, alkalmazása betartása Tudja felsorolni és értelmezni a munkaszerződés (tanulószerződés) fontos részeit. Tudja a napi, illetve a különleges kezelésekhez a munkahelyet kialakítani. Tudja a munkahely helyiségeit, eszközöket, fehérneműket fertőtleníteni, és a fertőtlenítőket hatóanyagaik ismeretében helyesen kiválasztani.

6 Tudja a kozmetikában használatos anyagokat jelölni koncentrációjuk, valamint kozmetikai alkalmazásuk szerint. Tudja megelőzni a csúszás, égés okozta baleseteket. Tudja megakadályozni az elektromos baleseteket, valamint a vegyszerek bőrkárosító hatásait. A szakmában előforduló baleseteknél ismerje és tudja alkalmazni az elsősegélynyújtás módjait. Tudja értesíteni a balesetről a munkahelyi vezetőt, ha szükséges a segélynyújtó szolgálatot, a baleset okainak megnevezésével. A tűzvédelmi előírásokat tartsa be, tűz esetén tudja egyedül kezelni a kézi tűzoltó készüléket. Ismerje a légszennyeződést csökkentő lehetőségeket, biztosítsa a munkahely tiszta levegőjét, megfelelő páratartalmát, optimális hőmérsékletét. 2. A szolgáltatások megtervezése, előkészítése Tudja a napszaknak megfelelően udvariasan köszönteni a vendéget. A kapcsolatteremtés lehetőségeinek ismeretében legyen képes a vendéggel kapcsolatot kialakítani, a kozmetikai szolgáltatáshoz szükséges alapinformációkat beszerezni. A szolgáltatásnak megfelelően tudja a vendég kényelmét biztosítani, ruházatát meglazítani, a kis és nagy beterítőkendőket, hajpántot szakszerűen, esztétikusan felhelyezni. Tudja kiválasztani a bőrtípusnak megfelelő lemosókozmetikumot és azzal eltávolítani a szennyeződéseket. Tudja megkülönböztetni az egyes bőrtípusokat egymástól látással, tapintással, nagyítóval, bőrellenállás-mérővel, Wood-lámpával. Tudja udvarias kérdésekkel kiegészíteni a vendég bőrtípusáról szerzett ismereteit, amelyek az adott bőr reakcióira, a szervezet általános állapotára, életmódra vonatkozhatnak. Tudja megkülönböztetni egymástól az elemi elváltozásokat, a hám- és kötőszövet, valamint az öregkor daganatait, a fiatalkori szemölcsöket. Az objektív és szubjektív tünetek pontos ismeretében adja meg a bőr szakszerű diagnózisát. 3. A masszázs Tudja a bőrtípusnak megfelelő masszázskrémet kiválasztani, ha szükséges annak folyadéktartalmát növelni desztillált vízzel, gyógyteákkal, gyógyvizekkel és egyéb hatóanyagokkal. Tudja simító mozdulatokkal a masszázskrémet a bőrre felvinni. Tudja folyamatosan, ritmikusan, a ujjak sorrendjének betartásával, a különböző masszázsfogásokkal az arcot, a nyakat, a dekoltázst megmasszírozni, és az idegkilépési helyeken keresztül az idegrendszerre hatást gyakorolni. Tudja alkalmazni a,,svéd'' masszázs fogásait. Tudja működtetni a körkefés masszírozógépet az elhalt hámsejtek eltávolításához, figyelembe véve alkalmazásának javallatait és ellenjavallatait. Tudja tisztán tartani, fertőtleníteni a körkefés masszírozógép illesztékeit. Tudja megkülönböztetni és működtetni a bőrtípusnak megfelelően a különböző vibrátorokat alkalmazásuk javallatainak és ellenjavallatainak betartásával. Tudja működtetni a testtájaknak megfelelően a különböző impulzusokat és változó frekvenciájú mikroáramot előállító gépeket (face lifting) alkalmazásuk javallatai és ellenjavallatai betartásával. 4. A bőr felpuhítása Tudja a bőrtípusnak megfelelően kiválasztani a mechanikai vagy kémiai peelinget, megnevezni annak hatóanyagait.

7 Tudja szakszerűen eltávolítani a peelinget kézzel vagy körkefés masszírozógéppel a hatóidő letelte után. A felpuhító pakolások, borogatások receptjei alapján tudja elkészíteni azokat, valamint alkalmazni a termékeket a bőrtípusnak megfelelően. Tudja működtetni a vapozont vagy gőzölőt balesetmentesen a bőrtípusnak megfelelően, az alkalmazás javallatai és ellenjavallatai betartásával. Az infrasugarak élettani hatásainak ismeretében tudja működtetni az arctermofort és a Soluxlámpát. A kozmetikában használatos elektrolitok közül tudja kiválasztani a megfelelő bőrpuhító elektrolitot, megválasztani a hatóanyagion töltésének megfelelően a galvánkészülék aktív pólusát és működtetni az alkalmazás javallatai és ellenjavallatai betartásával. 5. A komedók és a kometikus által kezelhető aknék eltávolítása, utókezelése Tudja a nyílt és zárt komedókat a kozmetikus által kezelhető aknékat megkülönböztetni, szakszerűen, fájdalommentesen segédeszközök (komedónyomó, tű, vákuumos arctisztító) segítségével eltávolítani a szőrtüszőből. Tudja kiválasztani a helyi fertőtlenítéshez alkalmas anyagokat a vírusölő, vérzéscsillapító anyagok tulajdonságainak alapján. Tudjon speciális vattatampont készíteni. Tudja visszaállítani (a bőr optimális ph értékének ismeretében) a kezelt bőr ph értékét, lúgos vagy savas kémhatású anyagokkal. Biztonsággal válassza ki a bőrtípusnak megfelelő fertőtlenítőt. Tudjon számítás alapján 96%-os alkoholból 70, 50, 30, 20%-os etilalkoholos oldatokat készíteni mérőhenger segítségével. Tudja megválasztani és felhelyezni a bőrtípusnak megfelelő pórusösszehúzó, gyulladáscsökkentő, nyugtató, szeborrhoeaellenes pakolásokat, azok hatóanyagainak megnevezésével. Tudjon egyszerű összehúzó pakolásokat készíteni a bőrtípusnak megfelelő (ichtiollal, szénsavval, gyógyfüvekkel stb.) töltőanyagok helyes megválasztásával. A különleges gyógyító sugarak (ultraibolya sugárzás, polarizált, monokromatikus fény) tulajdonságainak ismeretében alkalmazásuk javallatai és ellenjavallatai figyelembevételével tudja szakszerűen és biztonságosan működtetni a különféle sugarakat kibocsátó készülékeket a sebgyógyulás, hámosítás elősegítésére. 6. A bőr életerejének fokozása Tudja kiválasztani a krémek, paszták, zselék, liposzómák hatóanyagainak ismeretében a bőrtípusnak megfelelő bőrtápláló pakolásokat, tudja azokat szakszerűen felhelyezni és eltávolítani. Tudja összekeverni a különböző hatóanyagokat az azok tulajdonságainak megfelelő vivőszerekkel. 7. Hatóanyagok bejuttatása a bőrbe különböző gépek segítségével A hatóanyagionok töltéseinek megfelelően tudja meghatározni a galvánkészülék aktív és inaktív pólusát, tudja a készüléket biztonságosan működtetni az iontoforézis javallatainak és ellenjavallatainak figyelembevételével. Tudja a zsírok, zsírszerű anyagok felszívódását gyorsítani infrasugarakat kibocsátó készülékkel a készülék működési elvének ismeretében, az infrasugarak alkalmazásának javallatai és ellenjavallatai alapján.

8 Tudja gyorsítani a zsírok, olajok felszívódását ultrahangot kibocsátó készülékkel a készülék működési elvének ismeretében az ultrahang alkalmazásának javallatai és ellenjavallatai figyelembevételével. 8. A bőr öregedési folyamatainak késleltetése Tudja megkülönböztetni a mimikai és degenerációs ráncokat egymástól azok kialakulási okainak ismeretében. Tudja az öregedő bőr zsír- és víztartalmát javítani természetes zsírokkal, vitaminokkal, fitokozmetikumokkal, fehérjeszármazékokkal, lipoidokkal, nukleinsavszármazékokkal, vízmegkötő anyagokkal (a felsorolt anyagok hatásmechanizmusának ismeretében), biztonságos vivőszer alkalmazásával. Tudja az öregedő bőrt szakszerűen biztonságosan kezelni. A finomgalván-kezelés javallatainak figyelembevételével tudja javítani az öregedő bőr állapotát a galvángép szakszerű működtetésével. Szakszerűen tudja biztosítani az arc izmainak passzív tornáztatását, ingerlését váltakozó áramerősséggel, interferenciás készülékkel, a készülék működési elvének ismeretében, alkalmazásának javallatai és ellenjavallatai betartásával. A ridulízis lényegének ismeretében az elővigyázatossági rendszabályok betartásával tudja hosszabb ideig megakadályozni a degenerációs ráncok mélyülését. Az elővigyázatossági rendszabályok figyelembevételével tudja a lézersugarakat kibocsátó készülékkel a ráncokat kezelni. 9. Pigmentrendellenességek kezelése Tudja megkülönböztetni a fiatalkori szeplőt és a terhességi májfoltot a kozmetikus által nem kezelhető pigmentzavaroktól. Tudja halványítani, hámlasztani megfelelő anyagok kiválasztásával a fiatalkori szeplőket, terhességi májfoltokat. A solárium és kvarclámpa működési elvének ismeretében tudja a bőrt koptatni vagy pigmentálni az ultraibolya sugarak élettani hatásai, a kozmetikus által alkalmazható dózisok és az azt befolyásoló tényezők figyelembevételével, az ibolyántúli sugarak alkalmazásával kapcsolatos javallatok és ellenjavallatok alapján. 10. Szőrnövési rendellenességek kezelése Tudja megkülönböztetni a különböző testtájakon jelentkező szőrnövési rendellenességeket aszerint, hogy az átmeneti vagy végleges elváltozás. Tudja halványítani különböző koncentrációjú hidrogén-peroxid oldatok és Blanche-porok segítségével a bajusz, az arc, a kar és a láb megerősödött, valamint megsűrűsödött szőrszálait. Mérőeszközök és számítások segítségével tudja elkészíteni a 3%-os, 8 10%-os, 15 20%-os hidrogén-peroxid oldatot 30 33%-os hidrogén-peroxidból vagy hidrogén-peroxid tablettából. Tudja szakszerűen csipesszel, a legkisebb fájdalom okozásával a szemöldököt az arc alkati tulajdonságainak figyelembevételével formázni, az egyedi megerősödött szőrszálakat eltávolítani, csipeszeléskor elő- és utókezelést végezni. A különböző gyanták tulajdonságainak figyelembevételével, az alkalmazásukkor betartandó elővigyázatossági rendszabályok betartásával szakszerűen, lehetőleg fájdalommentesen tudja a bajusz, a szakáll, a kar, a hónalj és a láb szőrét eltávolítani, illetve fazont igazítani gyantával. Tudja gyantaallergia esetén az egyéb vegyi depilációt elővigyázatosan elvégezni, a kozmetikum használati utasításának megfelelően.

9 Tudja az epiláció lényegének, az epilációhoz használt gép működési elvének ismeretében szakszerűen, biztonságosan eltávolítani az állandósult szőrnövési rendellenességet az epiláció ellenjavallatait betartva. 11. Szaruképzési rendellenességek kezelése Legyen képes megkülönböztetni az objektív tünetek alapján a hiperkeratózist az egyéb szaruképzési rendellenességektől. Tudjon tanácsot adni a hiperkeratózis otthoni kezelésére a hámoldó és hámképző anyagok tulajdonságainak alapján. 12. Fogyasztás az izmok passzív tornáztatásával elektromos gépekkel, vegyi anyagokkal, hővel Az izmok eredési és tapadási helyeinek pontos ismeretében, a fogyasztógépek működésének figyelembevételével a biztonsági előírások betartásával tudja fogyasztani az adott testfelületet. Tudja a cellulitis felismerése után vegyi anyagok és elektromos gépek segítségével a javallatok, ellenjavallatok alapján szakszerűen az elváltozást kezelni. Tudja a vendég testtömegét csökkenteni a hőlégkamra működtetésével, a vendég egészségi állapotának ismeretében. 13. A bőr vér- és nyirokkeringésének javítása Tudja diagnosztizálni az aktív, illetve a passzív vérbőséget, valamint a rosacea egyes fajtáit. Tudja szakszerűen kezelni a gyulladásra hajlamos érzékeny bőrt gyulladáscsökkentő, nyugtató kozmetikumokkal. Tudja a vérereket tornáztatni elektromos gépek segítségével. Tudja a passzív vérbőség egyes megjelenési formáit eredményesen kezelni vérbőségfokozó kozmetikumokkal, masszázzsal, ultraibolya és infrasugarakkal. 14. Különleges kezelési eljárások a pubertásban, klimaxban, az évszakok kozmetikája A pubertás okainak és következményeinek ismeretében tudjon tanácsot adni a hajas fejbőr, a helyi verejtékrendellenességek megfelelő ápolására kozmetikumok ajánlásával. Szakszerűen, tapintattal tudja kezelni a pubertáskori szeborrhoeás-aknés bőrt, keratosis pilaris-t, a végtagok márványozottságát a rendellenességek megszüntetéséhez szükséges anyagok helyes megválasztásával. A klimax okainak és következményeinek ismeretében tudjon tanácsot adni a bőr alaptípusának figyelembevételével az öregedéssel járó degeneratív változások lassítására az otthoni ápolásban. Tudja megmasszírozni a klimaxos bőrt vérbőségfokozó, tonizáló masszázsfogásokkal, mélyen felszívódó hidratáló masszázskrémek helyes megválasztásával. Tudja csökkenteni a pigmentfelhalmozódásokat AHA készítményekkel, az elővigyázatossági rendszabályok betartásával. Tavasszal tudja megakadályozni a szeplők megjelenését fényvédő kozmetikumok megfelelő időben történő ajánlásával, azok legfontosabb hatóanyagainak ismeretében. Bőrtípusnak megfelelő speciális hatóanyagos kozmetikumok kiválasztásával tudja megakadályozni a tavaszi bőrgyulladás megjelenését, illetve kialakulása esetén legyen képes a gyulladást eredményesen csökkenteni. Tudja ajánlani a vendég bőrtípusának legmegfelelőbb tulajdonságú napozó szereket, tudja szakszerűen ismertetni a napozás szabályait. Megfelelő kozmetikumok ajánlásával tudja védeni a bőrt az időjárás viszontagságaitól.

10 15. A bőr szépítése, szépséghibáinak palástolása Tudja az arc alkati tulajdonságainak megfelelően az arcot, szemet, szájat a legmegfelelőbben kendőzni púderekkel, alapozókkal, szemhéjfestékkel, arcpírral, rúzzsal, kontúrceruzával, korrektorral. A nappali, délutáni, esti és coctail smink közötti különbségek ismeretében tudja kendőzni az arcot az alkalomhoz illően, a mindenkori divatnak megfelelően. Tudja a szemöldököt, a szemhéjvonalat, szájat esztétikusan, szakszerűen tetoválni speciális anyagokkal és géppel, betartva az elővigyázatossági rendszabályokat. 16. Szempilla- és szemöldökfestés Tudja az alátétet elkészíteni és felhelyezni a szempillafestéshez papírból, vattából szakszerűen, esztétikusan. Tudja összekeverni a szempillafestéket a használati utasítás felhasználásával, megfelelő koncentrációjú hidrogén-peroxid oldattal és felhelyezni azt üvegbot vagy tampon segítségével esztétikusan a bőrre, megakadályozva a festék szembe kerülését. Tudja szakszerűen a hatóidő letelte után a szempillafestéket eltávolítani, fixálni bórvízzel. Tudja a nyugtató, gyulladáscsökkentő anyagok felhasználásával a szemet szakszerűen megnyugtatni, utókezelni. A haj és szem színével összhangban az életkor figyelembevételével tudja kiválasztani és összeállítani a szemöldökfestéket. Jó formaérzékkel tudja felhelyezni a szemöldökfestéket és a hatóidő letelte után szakszerűen eltávolítani, fixálni. 17. Hajápolás Tudjon tanácsot adni a hajas fejbőr kozmetikai problémáinak szakszerű otthoni kezeléséhez hajhulláskor, zsíros, korpás, száraz, töredező hajra. Speciális fejbőrmasszázzsal, Viofésűvel, ultraibolya sugarakkal tudja szakszerűen kezelni a zsíros, korpás fejbőrt. Legyen képes a vendég arcformájának megfelelő frizuraigazítást elvégezni a kozmetikai kezelések után. 18. Tanácsadás a bőr otthoni ápolására, szépítésére az életmódra vonatkozóan a bőr típusának megfelelően Érthetően és meggyőzően tudja elmondani a mindennapi bőrápolás szabályait, megnevezni a felhasználható kozmetikumokat, azok anyagainak az anyagok hatásmechanizmusának alapján a bőrtípusnak megfelelően. Tudja rövid mondatokban közérthetően ismertetni a vendégeknek a munka és a pihenés helyes arányait az egészség védelme szempontjából, kiemelten a mozgás szükségességét. Legyen képes a bőrtípusnak megfelelő helyes étrend ajánlására szakszerűen. Tudja meggyőzni vendégét a rendszeres, legalább félévenkénti orvosi vizsgálatok szükségességéről. 19. A vendégnyilvántartással, a szolgáltatással kapcsolatos adminisztráció Tudja kezelni a számítógépet. Tudjon a vendégnyilvántartáshoz szükséges táblázatkezelő programba adatokat bevinni, karbantartani. Tudja a számlát pontosan elkészíteni az érvényes rendelkezések alapján.

11 Legyen képes szakszerűen elkészíteni a kozmetikai szolgáltatáshoz szükséges anyag- és eszközrendelést. Tudja az anyagleltárhoz szükséges adatokat önállóan kezelni számítógépen a pontos nyilvántartás érdekében. IV. A szakképesítés vizsgáztatási követelményei 1. A szakmai vizsgán számon kérhető ismeretek a szint megjelölésével Munkajogi, munka- és környezetvédelmi ismeretek témakörből Ismerje és tudja értelmezni a munkaköri leírások tartalmát. Tudja definiálni a munkaidő, pihenőidő, szabadság, túlmunka fogalmakat. Tudja a biztonságtechnikai, környezetvédelmi szabályok figyelembevételével egy kozmetikai munkahely kialakítását szakszerű megtervezni. Tudja a kozmetikai anyagok tárolására vonatkozó szabályokat ismertetni. Tudja a kozmetikában használatos helyiség, eszköz, fehérnemű fertőtlenítők hatásmechanizmusát szakszerűen ismertetni %-os felhasználásuk függvényében. Tudja ismertetni és alkalmazni a kozmetikai szolgáltatásokkal kapcsolatos higiéniai rendszabályokat, előírásokat. Tudjon intézkedni baleseteknél, tűzeseteknél; tudjon elsősegélyt nyújtani. Ismerje és tudja felsorolni a tűz megelőzésére vonatkozó előírásokat, tudja kezelni a kézi tűzoltó készüléket. Ismerje és tudja felsorolni az elektromos áram élettani hatásait, tudjon intézkedni az áram okozta baleseteknél. Tudja ismertetni a vegyszerek okozta baleseteknél a kötelező előírásokat; legyen képes a fellépő (sav, illetve lúg okozta) károsodások csökkentésére. Tudja felsorolni a kozmetikára jellemző környezeti károsodásokat, ismertetni a levegőtisztítás lehetőségeinek figyelembevételével a környezetszennyeződést csökkentő eljárásokat. Tudja biztonságosan elvégezni a különböző kozmetikai munkafolyamatokat. Szakmai ismeretek témakörből Tudja ismertetni a bőr felépítését, elemezni a különböző szövetek szerepét az egyes rétegek kialakításában. Tudja azonosítani a bőr mirigyeit; jellemezni működésüket és váladékaik összetételét. Tudja ismertetni a szőr és szőrtüsző felépítését. Tudja megkülönböztetni és jellemezni a bőr idegeit és vérereit. Tudja elemezni a bőrben lejátszódó fontos biokémiai folyamatokat, megmagyarázni zavaraiknak hatását a kozmetikai hibák kialakulásában. Tudja felsorolni a bőr funkcióit, jellemezni az egyes funkciókat (védelmi, felszívó, kiválasztó, hőszabályozó, légző és érzékelő szerep). Tudja definiálni és jellemezni a bőr anyagcseréje, egészsége szempontjából fontos diffuzió, ozmózis, aktív és passzív transzport, turgor fogalmakat. Tudja jellemezni az egyes bőrtípusokat, megnevezni kialakulásuk lehetséges okait. Tudja szelektív módon észlelni és jellemezni a bőr objektív tüneteit (folt, göbök, csalángöb, hólyagok, pörk, heg, keloid és kötőszöveti eredetű jóindulatú daganatok, öregkori daganatok, anyajegyek, vírus okozta szövetszaporulatok).

12 Tudja kiválasztani az egyes bőrtípusok kezelési céljainak ismeretében a lehetséges kezelési módokat; definiálni és jellemezni a kezeléshez használt kozmetikumok hatóanyagait, hatásmechanizmusukat; tudja a kezelést szakszerűen elvégezni. Ismerje az egyes bőrtípusok kezeléséhez alkalmazható gépek, berendezések működési elvét; felsorolni alkalmazásuk javallatait, illetve ellenjavallatait; tudja a gépeket önállóan, szakszerűen működtetni. Tudja megnevezni az arc csontjait, az arc és a test izmait; jellemezni az arc, a nyak, a dekoltázs izmait; azonosítani a kozmetikai kezelés szempontjából fontos izmok eredési-tapadási helyeit. Tudja jellemezni az arc idegeit, megnevezni az idegkilépési helyeket. Tudja definiálni a masszázs fogalmát, fajtáit megkülönböztetni, jellemezni élettani hatásaikat. Tudja bemutatni a kézimasszázs egyes fogásait, elemezni azok hatásait a bőrre, illetve a szervezetre. Tudja megkülönböztetni a gépi masszázs egyes fajtáit; elemezni azok hatásait az arcon, nyakon, dekoltázson végzett összefüggő masszázs esetében; felsorolni az egyes gépek alkalmazási javallatait, ellenjavallatait. Tudja megnevezni és azonosítani az arc veleszületett és szerzett barázdáit az életkor függvényében. Tudja csoportosítani és definiálni az aknék fogalmát, tudja kialakulásuk okait elemezni, tudja az egyes aknékat jellemezni. Tudja kiválasztani a kozmetikus által kezelhető aknékat; összehasonlítani és indokolni (a kezelési célok meghatározása alapján) a lehetséges kezelési módokat; definiálni és jellemezni a kezeléshez használt kozmetikumok hatóanyagait, hatásmechanizmusukat; tudja a kezelést szakszerűen elvégezni. Tudja megnevezni az aknék kezeléséhez alkalmas sugárkezeléseket; leírni a monokromatikus, poláris fényt kibocsátó készülékek működési elvét; felsorolni hatásaik alapján alkalmazásuk javallatait, ellenjavallatait; tudja az aknés bőrt önállóan, szakszerűen kezelni. Tudja jellemezni a gyulladásra hajlmos, érzékeny bőrt; a kezelési célokat megjelölni; a legmegfelelőbb kezelési módokat kiválasztani és értékelni; definiálni és jellemezni a kezeléshez használt kozmetikumok hatóanyagait, hatásmechanizmusukat; tudja a kezelést önállóan, szakszerűen elvégezni. Tudja definiálni és jellemezni a pigmentrendellenességeket, kialakulásuk okait megjelölni. Tudja ismertetni a szeplők és kozmetikus által kezelhető májfoltok kezelési módjait; definiálni és jellemezni a kezeléshez használt kozmetikumok hatóanyagait, hatásmechanizmusukat; tudja a kezelést szakszerűen elvégezni. Tudja definiálni és jellemezni a szőrnövési rendellenességeket; megnevezni kialakulásuk okait; összehasonlítani kezelési módjaikat, az egyes kezelési módok előnyeit, illetve hátrányait; tudja megkülönböztetni az epilációs és depilációs eljárásokat. Tudja elemezni az epiláció javallatait, ellenjavallatait; tudja a csipeszelést, gyantázást, epilácót szakszerűen elvégezni. Tudja definiálni és jellemezni a szaruképzési rendellenességeket, megnevezni kialakulásuk okait, ismertetni a hiperkeratózisos elváltozások kezelési módjait. Tudja definiálni és csoportosítani a verejtékrendellenességeket, megjelölni kialakulásuk okait, ismertetni a kozmetikus által kezelhető helyi verejtékrendellenességek kezelési céljait. Tudja megkülönböztetni a hám- és kötőszövet kóros szöveti szerkezetéből keletkező bőrelváltozásokat; jellemezni a gyulladás, az ödéma fajtáit, tüneteit. Tudja körülírni a pubertás és klimax kialakulását, megkülönböztetni a jellemző kozmetikai hibáikat, elemezni kezelésük módjait.

13 Tudja megjelölni a bőr öregedését kiváltó okokat; az öregedő bőrök kezelési céljait és módjait ismertetni; definiálni és jellemezni a kezeléshez használt kozmetikumok hatóanyagait, hatásmechanizmusukat; tudja a kezelést szakszerűen elvégezni. Tudja felsorolni a bőr öregedési folyamatainak késleltetésére használatos gépeket; ismertetni működési elvüket és az alkalmazásukkor betartandó elővigyázatossági szabályokat; tudja az öregedő bőröket szakszerűen kezelni a gépek, berendezések biztonságos használatával. Tudja megkülönböztetni a testsúlycsökkentés módjait a kozmetikában; jellemezni az egyes kezelési módokhoz alkalmazható gépek, berendezések működési elvét. Tudja definiálni az aktív és passzív vérbőséget, kiválasztani kezelésük lehetőségeit a kozmetikában, tudja szakszerűen kezelni az aktív és a passzív vérbőséget. Tudja ismertetni az ultraibolya sugarakat kibocsátó készülékek, berendezések működési elvét; definiálni a dózis fogalmát; megnevezni fajtáit; felsorolni az ultraibolya sugarak javallatait, ellenjavallatait. Tudja a fényt jellemezni, értékelni az egyes sugarak hatásait a bőrre és a szervezetre, megnevezni az alapszíneket, kiegészítő színeket. Tudja ismertetni a kendőzés alapszabályait; tudjon nappali, délutáni, alkalmi sminket készíteni. Tudja ismertetni a tartós szempilla- és szemöldökfestéskor betartandó egészségügyi rendeleteket; felsorolni javallatait, ellenjavallatait; tudja szakszerűen elkészíteni a tartós szempilla- és szemöldökfestést. Tudja szakszerűen ismertetni a napozás szabályait, elemezni a napfény egyes sugarainak hatásait a bőrre és a szervezetre. Tudja a bőr egészségének, szépségének szempontjából a legfontosabb vitaminokat jellemezni, tápanyagokban való előfordulásaikat megjelölni. Tudja felsorolni a hajas fejbőr kozmetikai problémáit, megnevezni a kozmetikai hibák megszüntetéséhez használatos kozmetikumokat és hatóanyagokat. Tudja elemezni a kozmetikai elváltozások okait; azonosítani a külső, a belső és az öröklött tényezőket, az egyes kóroki tényezők függvényében. Tudja definiálni az allergiát, ismertetni kialakulásának folyamatát, jellemezni megjelenési formáit. Tudja megnevezni a fontosabb allergéneket, megjelölni az allergiamegelőzési lehetőségeket. Tudja jellemezni a kén és vegyületeinek tulajdonságait, értékelni alkalmazási területüket, felsorolni a fontosabb kéntartalmú kozmetikumokat. Tudja elemezni a víz mint kozmetikum fizikai, kémiai, kozmetikai tulajdonságait; felhasználását a kozmetikában. Tudja jellemezni a hidrogén-peroxidot és sóit kozmetikai felhasználásuk szempontjából. Tudja ismertetni a hámoldó anyagok bőrre gyakorolt hatásait, összehasonlítani az egyes hámoldó anyagok tulajdonságait, értékelni felhasználási lehetőségeiket. Tudja ismertetni a hámképző anyagok bőrre gyakorolt hatásait, összehasonlítani az egyes hámképző anyagok tulajdonságait, értékelni felhasználási lehetőségeiket. Tudja definiálni a fertőtlenítés fogalmát, ismertetni a fertőtlenítés módjait, csoportosítani és jellemezni a fertőtlenítőszereket felhasználásuk alapján (különös tekintettel az AIDS vírus elleni fertőtlenítőszerekre). Tudja értékelni a sók csoportjait a bőrre gyakorolt hatásaik alapján, ismertetni kozmetikai felhasználásukat. Tudja elemezni a zsírok, olajok kozmetikai szempontból fontos tulajdonságait; jellemezni a kozmetikában használatos legfontosabb zsírokat, olajokat; felsorolni kozmetikai felhasználásukat.

14 Tudja definiálni az oldatok fogalmát; fajtáikat, tulajdonságaikat ismertetni; kozmetikai felhasználásukat felsorolni. Tudja jellemezni a kozmetikában használatos valódi oldatokat, arcvizeket, arcszeszeket, fajtáik bőrre gyakorolt hatását. Tudjon valódi oldatokat készíteni, hígítási feladatokat számítással megoldani. Tudja jellemezni a kolloidok kozmetikai szerepét, a zselék és hatóanyagaik tulajdonságait. Tudja definiálni az emulziók fogalmát, fajtáikat megkülönböztetni, az emulgeátorok szerepét ismertetni, fajtáikat felsorolni. Tudja a száraz és zsíros krémeket, folyékony emulziókat jellemezni. Tudja definiálni a szuszpenziók fogalmát, értékelni kozmetikai szerepüket. Tudja definiálni a habok fogalmát, kozmetikai szerepüket ismertetni. Tudja csoportosítani az alkoholokat, jellemezni az egyes (kozmetikában használatos) alkoholokat. Tudja felsorolni a konzerválószerekkel szemben támasztott követelményeket; jellemezni a penészedést, rothadást, avasodást gátló konzerválóanyagokat. Tudja felsorolni a fényvédő szerekkel szemben támasztott követelményeket, hatásmechanizmusukat értékelni, a fényvédő szereket csoportosítani. Tudja részletesen jellemezni a vitaminokat, elemezni kozmetikai felhasználásukat. Tudja általánosan jellemezni a zsírkísérő anyagokat, értékelni kozmetikai felhasználásukat tulajdonságaik alapján. Tudja ismertetni az aminosavak, fehérje-származékok, nukleinsav-származékok kozmetikai felhasználását az egyes kozmetikumok megnevezésével. Tudja definiálni a drogok fogalmát, hatóanyagaik kivonási lehetőségeit ismertetni, csoportjaikat jellemezni, a kozmetikában használatos legfontosabb drogokat megnevezni. Tudja felsorolni a kozmetikában használatos gyümölcsöket, főzelékeket, magvakat, állati termékeket hatóanyagaik kozmetikai szerepének értékelésével. Tudja felsorolni a színezékekkel szemben támasztott követelményeket, a használatos színezékeket csoportosítani tulajdonságaik összehasonlításával (különös tekintettel a titán-dioxid, cink-oxid, clorofill, azulén, intermedierek tulajdonságaira). Tudja megjelölni a púderekkel szemben támasztott követelményeket. Tudja jellemezni a púderalapanyagok, púderfajták tulajdonságait. Etikai, gazdasági ismeretek témakörben Tudja definiálni az etika fogalmát, az etika szerepét értékelni a kozmetikai gyakorlatban. Tudja elemezni és értékelni a tisztesség, a becsület, a tapintatos őszinteség fogalmakat a kozmetikai szolgáltatásban, a reklámban és a munkatársak között. Tudja kidolgozni a vállalkozás indításának feltételeit. Tudja jellemezni az egyéni és társas vállalkozásokat. Tudja felsorolni a vállalkozáshoz szükséges tárgyi és személyi feltételeket. Tudja ismertetni és megkülönböztetni a vállalkozás pénzügyi és egyéb feltételeit. Tudja jellemezni a pénzforgalom formáit, fizetési módokat. Tudja mérni a vállalkozás eredményességét, az eredményre ható tényezőket elemezni. Tudja elmagyarázni, hogy a vállalkozás üzletpolitikáját és stratégiáját hogyan kell kialakítani és kidolgozni. 2. A szakmai vizsga részei

15 A szakmai vizsga írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgarészekből áll. A vizsgarészek tantárgyai és időtaratama a) Az írásbeli vizsga tantárgyai és időtartama: Szakmai ismeretek 120 perc. Munkatervezés, számlakészítés 60 perc. b) A szóbeli vizsga tantárgyai és időtartama: Szakmai ismeretek kb. 15 perc. c) A gyakorlati vizsga tantárgyai időtartama: Vizsgamunka 300 perc. Számítógép kezelés 30 perc Az írásbeli vizsga tartalma a) A szakmai ismeretek vizsgatárgy tartalma A szakmai ismeretek tantárgy írásbeli vizsga anyaga központilag összeállított tétel a szakmai ismeretek, valamint a munkajogi, munka- és környezetvédelmi témakörben számon kérhető ismeretekből. Az írásbeli anyagának 50%-a teszt, 50%-a leíró feladat. b) A munkatervezés, számlakészítés vizsgatárgy tartalma A munkatervezés, számlakészítés tantárgy vizsgája az alábbiakat tartalmazza: Gazdasági ismeretek témaköréből számon kérhető ismeretek. Szakmai számítások (oldatkészítési feladatok). A számlaadással, anyagrendeléssel kapcsolatos feladatok A szóbeli vizsga tartalma A szóbeli vizsga során a jelölteknek az alábbi témakörökben kell központi tétel alapján kérdéseket megválaszolniuk. Szakmai ismeretek. (Az írásbelinél és a gyakorlati vizsgánál előforduló témák elméleti ismeretei) A gyakorlati vizsga tartalma a) A vizsgamunka tartalma Kapcsolatteremtés és diagnosztizálás idegen modellen, etikus magatartás. A saját modell bőrtípusának kezelése saját anyaggal önállóan. Szempilla- és szemöldökfestés, csipeszelés szakszerűen. Utókezelés a bőrtípusnak megfelelően, galvánárammal, interferenciás készülékkel stb., biztonságosan, szakszerűen. Bajusz-, kar-, vagy lábgyantázás (görgős gyantával) biztonságosan. Nappali kikészítés esztétikusan, frizuraigazítás az arcforma figyelembevételével. b) Számítógép-kezelés Vendég-nyilvántartási programba adatbevitel, -karbantartás önállóan. Számítógépes anyagnyilvántartás, anyagleltár kezelése önállóan. 3. A vizsga értékelése Szakmai elméleti vizsga A vizsgarészek tantárgyait külön-külön (1 5-ig terjedő) osztályzattal kell értékelni.

16 Az írásbeli vizsga értékelését a kiadott útmutató szerint kell elvégezni, és egyetlen (1 5-ig terjedő) osztályzattal kell minősíteni. A szóbeli vizsgán a vizsgázó teljesítményét tantárgyanként külön-külön érdemjeggyel kell értékelni. A szakmai elméleti vizsga eredményét a szóbeli és írásbeli vizsgaeredmények alapján kell meghatározni az alábbiak szerint: a szóbeli vizsgatárgyak kerekített átlagát egyetlen osztályzatnak kell tekinteni, az írásbeli és szóbeli vizsga átlageredményét a szóbeli vizsga eredménye felé kerekítve kell megállapítani, eredménytelennek kell tekinteni az elméleti vizsgát, ha a jelölt szóbeli vagy írásbeli vizsgáján elégtelen osztályzatot kapott. Szakmai gyakorlati vizsga A vizsgamunka vizsgatárgy eredményét a szakszerűség, a pontos, biztonságos munkavégzés, a kezelésben szereplő anyagok helyes kiválasztása, az egyes technológiák szakszerű kivitelezése együttesen határozza meg egyetlen (1 5-ig terjedő) osztályzattal, amely a részfeladatokra kapott érdemjegyek átlaga. Az átlagot a kapcsolatteremtés és diagnosztizálás, etikus magatartás érdemjegye felé kell kerekíteni. A szakmai gyakorlati vizsga eredményét a vizsgamunka és a számítógép-kezelés tantárgy súlyozott (75 25%) számtani átlagértékének a vizsgamunka osztályzata felé kerekített értékeként kell meghatározni. A szakképesítő vizsga értékelése Eredményes vizsgát tett az a jelölt, aki minden vizsgarész követelményeit teljesítette. Ha a szakmai gyakorlati vizsgán a jelölt eredménytelen minősítést kapott, a vizsga valamennyi részét meg kell ismételnie. Ismételt vizsgát a jelölt legkorábban 6 hónap eltelte után tehet. A szakmai elméleti vizsga eredménytelensége esetén az eredménytelen vizsgarészből a jelölt javítóvizsgát tehet. Az írásbeli vizsgarész 3 hónap eltelte után, a szóbeli vizsgarész 6 hónap eltelte után javítható. * * *

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGZDSÁGI MINISZTÉRIUM 6288- Kozmetikai alapműveletek 6288-/2 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: 5 perc /07. (V. 2.) SZMM rendelet 23.. bekezdésében foglaltak alapján a

Részletesebben

52 815 01 0000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus

52 815 01 0000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KOZMETIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

KOZMETIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI KOZMETIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 815 01 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Kozmetikus

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gyakorló kozmetikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 52 815 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Kozmetikus alapműveletek elmélete Szóbeli tételsor

Kozmetikus alapműveletek elmélete Szóbeli tételsor Kozmetikus alapműveletek elmélete Szóbeli tételsor 1. Egy vendég arckezelésre jön lányával a kozmetikába. Kezelés közben a munkahelyi problémákról beszélnek, és szóba kerül, hogy vendége főnöke minden

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus

Részletesebben

2/42. 52 815 01 1000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus

2/42. 52 815 01 1000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT Kozmetikus feladat Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 51 7812 01 KOZMETIKUS A szintvizsga időtartama: Elérhető maximális

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) XXX.. SZÉPÉSZET ágazathoz tartozó 54 815 01 FODRÁSZ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) XXX.. SZÉPÉSZET ágazathoz tartozó 54 815 01 FODRÁSZ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) XXX.. SZÉPÉSZET ágazathoz tartozó 54 815 01 FODRÁSZ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ A(z) XXX.. SZÉPÉSZET ágazathoz az alábbi szakképesítések tartoznak: Férfi fodrász-borbély Fodrász Szépségtanácsadó

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosítot vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosítot vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosítot vizsgakövetelménye alapján. t) szakmai és Szakképesítésráépülés, azonosító száma és megnevezése 55 815 02 Kozmetikus Értékelési

Részletesebben

Szabóné Schmidt Mária +36203866434 maria.fittlady@gmai.com. www.vipgroup.net. MILLENIUM Gél. Gyengéd Gondoskodás

Szabóné Schmidt Mária +36203866434 maria.fittlady@gmai.com. www.vipgroup.net. MILLENIUM Gél. Gyengéd Gondoskodás www.vipgroup.net Szabóné Schmidt Mária +36203866434 maria.fittlady@gmai.com MILLENIUM Gél Gyengéd Gondoskodás Segít a bőrnek a szabad gyökök elleni küzdelemben Mélyen hidratál külsőleg és belsőleg Javítja

Részletesebben

Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót!

Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2 Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el a használati

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2822-09 Kozmetikai eljárások és alapanyagok Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 2822-09/3 Anyagismereti

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7.

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7. BIOLÓGIA 7-8. évfolyam Heti és éves óraterv: A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra 7. évfolyam A tematikai egységek áttekintő táblázata Tematikai

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 52 815 01 0000 00 00 KOZMETIKUS FEOR száma 5312 A verzió A szintvizsga idıtartama: 240

Részletesebben

xkir Tesztintézmény Egészségügy..SZAKMACSOPORT Mentőápoló..SZAKMA OKJ SZÁMA: 52 723 01 0000 00 00

xkir Tesztintézmény Egészségügy..SZAKMACSOPORT Mentőápoló..SZAKMA OKJ SZÁMA: 52 723 01 0000 00 00 xkir Tesztintézmény 999999 HELYI TANTERV Egészségügy..SZAKMACSOPORT Mentőápoló..SZAKMA OKJ SZÁMA: 52 723 01 0000 00 00!TanterviProgram.ervenyesseg1!!TanterviProgram.ervenyesseg2! 1 / MENTŐÁPOLÓ SZAKMAI

Részletesebben

MASSZŐR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

MASSZŐR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI MASSZŐR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 726 01 2. A szakképesítés megnevezése: Masszőr 3. Szakképesítések

Részletesebben

2393-06 Gyógymasszázs követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2393-06 Gyógymasszázs követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Önhöz új kliens érkezik kezelésre. A kezelőlapon az orvos kötőszöveti masszázst írt elő. A kliens még ezt a kezelési módot nem ismeri. Tájékoztassa kliensét a kezelésről! - a kötőszövet szerepe

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET A és B variáció

TERMÉSZETISMERET A és B variáció TERMÉSZETISMERET A és B variáció A természetismeret tantárgy fizikai, kémiai, biológiai és földrajzi ismereteket, valamint a természet-, környezet- és egészségvédelemmel kapcsolatos tudnivalókat integrál.

Részletesebben

Fodrász szakképesítés

Fodrász szakképesítés Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium 3700 Kazincbarcika, Május 1 út 11 SZAKMAI PROGRAM Fodrász szakképesítés OKJ azonosító szám 52 815 01 A szakmai program kizárólag a 2012/2013.

Részletesebben

Biológia 8. osztály. A harmadik forduló. Anyagcsere szervrendszere: A)... B)... C)... D)...

Biológia 8. osztály. A harmadik forduló. Anyagcsere szervrendszere: A)... B)... C)... D)... MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

52 815 01 0000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus

52 815 01 0000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KOZMETIKUS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

KOZMETIKUS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI KOZMETIKUS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Kozmetikus mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A Kozmetikus mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Kozmetikus mestervizsgára jelentkezéshez

Részletesebben

ORTOPÉDIAI ESZKÖZKÉSZÍTŐ 4 SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

ORTOPÉDIAI ESZKÖZKÉSZÍTŐ 4 SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ORTOPÉDII ESZKÖZKÉSZÍTŐ 4 SZKKÉPESÍTÉS SZKMI ÉS VIZSGKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ DTOK 1. 2. szakképesítés azonosító száma: 51 542 01 0000 00 00 szakképesítés megnevezése: Ortopédiai

Részletesebben

52 815 01 0000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus

52 815 01 0000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MŰTÉTI ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

MŰTÉTI ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI MŰTÉTI ASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 725 02 2. A szakképesítés megnevezése: Műtéti asszisztens

Részletesebben

A 28/2003. (X. 18.) OM rendelet 1. számú melléklete 38. sorszáma alatt kiadott fodrász szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei

A 28/2003. (X. 18.) OM rendelet 1. számú melléklete 38. sorszáma alatt kiadott fodrász szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei A 28/2003. (X. 18.) OM rendelet 1. számú melléklete 38. sorszáma alatt kiadott fodrász szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei FODRÁSZ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. A SZAKKÉPESÍTÉS

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés-ráépülés száma, megnevezése: 55 815 02 Kozmetikus A) A vizsgafeladat megnevezése: Idegen

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemrıl E törvény célja, hogy az Alkotmányban foglalt elvek alapján szabályozza az egészséget nem veszélyeztetı

Részletesebben

9. PÉK SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI. I. A SZAKKÉPESÍTÉS ADATAI az Országos Képzési Jegyzék szerint

9. PÉK SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI. I. A SZAKKÉPESÍTÉS ADATAI az Országos Képzési Jegyzék szerint 9. PÉK SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A szakképesítés azonosító száma: 15 2 7216 04 64 09 (31 5212 10) 2. A szakképesítés megnevezése: Pék 3. A szakképesítés megszerzésének előfeltételei:

Részletesebben

A MODULOK ÉS A TANTÁRGYAK OKTATÁSI PROGRAMJAI

A MODULOK ÉS A TANTÁRGYAK OKTATÁSI PROGRAMJAI A modulok oktatási programja II. fejezet A MODULOK ÉS A TANTÁRGYAK OKTATÁSI PROGRAMJAI 41 Ápolási asszisztens képzés 42 A modulok oktatási programja TÁRSADALOM ISMERETEK (0.1. 1. 1.) A modul célja: A társadalom,

Részletesebben

Készült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából az Országos Szakképzési Tanács támogatásával

Készült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából az Országos Szakképzési Tanács támogatásával Készült a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából az Országos Szakképzési Tanács támogatásával A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara köszönetét fejezi ki az Országos Szakképzési Tanácsnak a munkához

Részletesebben

Fedezd fel újra a fiatalságod!

Fedezd fel újra a fiatalságod! Fedezd fel újra a fiatalságod! SOD Öregedést gátló szuperenzim www.gerovital.hu A felfedezéseiről nemzetközileg híres Dr. Ana Aslan professzorasszony, a neves geriáter és gerontológus fejlesztette ki az

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS 2011-2012

TERMÉKKATALÓGUS 2011-2012 TERMÉKKATALÓGUS 2011-2012 www.heliadprofessional.hu A Helia-D egyformán jelent szépséget és minőséget minden nő számára. Bevezető 3 Kedves Kozmetikusok! A 80-as évek elején a magyar nézők egy tévéinterjúban,

Részletesebben

Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Nagykőrös

Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Nagykőrös Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nagykőrös HELYI TANTERV Élelmiszeripar.. SZAKMACSOPORT Pék cukrász.. SZAKMA OKJ SZÁMA: 33 541 05 1000 00 00 1 / e SZAKMA Feladatok, ismeretek,

Részletesebben

INSZEMINÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

INSZEMINÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI INSZEMINÁTOR SZKKÉPESÍTÉS SZKMI ÉS VIZSGKÖVETELMÉNYEI I. z ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ DTOK 1. szakképesítés azonosító száma: 31 641 01 2. szakképesítés megnevezése: Inszeminátor 3. 3.1 Szakképesítések

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA Miskolc, 2010. 6.3.5. sz. Egyetemi szabályzat MISKOLCI EGYETEM LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZATA Szenátusának 339/2010.. sz. határozata.

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont 4 (jó) 61 70 pont 3 (közepes) 51 60 pont 2 (elégséges) 0 50 pont 1 (elégtelen)

Tájékoztató. Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont 4 (jó) 61 70 pont 3 (közepes) 51 60 pont 2 (elégséges) 0 50 pont 1 (elégtelen) A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet vizsgakövetelménye alapján. (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 01 Gyakorló fodrász Tájékoztató

Részletesebben

kiállítás kelte: 1997.07.29. módosítás kelte: 2015.05.05. 10. verzió

kiállítás kelte: 1997.07.29. módosítás kelte: 2015.05.05. 10. verzió A Brilliance Ipari Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: KBSzF-1131-9/2012 OÉTI: 1926-4/98 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazza

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2364-06 Gyógyászati segédeszköz ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2364-06 Gyógyászati segédeszköz ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Traumatológiai ellátásban részesült beteg számára tehermentesítő ortézist rendel kezelő orvosa, amit receptre felírt. Az üzletbe betérő beteg felvilágosítást kér Öntől. Tájékoztassa a beteget!

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA NYÍREGYHÁZA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZATA (a Szervezeti és működési szabályzat 1. sz. melléklete) Elfogadva: 009. 04.07., hatályba lép: 01.05. Utolsó módosítás 013.

Részletesebben

KÓRSZÖVETTANI, SZÖVETTANI SZAKASSZISZTENS

KÓRSZÖVETTANI, SZÖVETTANI SZAKASSZISZTENS I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a gazdasági kamarákról

Részletesebben

Az elektroporáció és a rádiófrekvencia elvén működő készülékek felsorolása, ismertetése Elektroporáció elve: Ellenjavallatok

Az elektroporáció és a rádiófrekvencia elvén működő készülékek felsorolása, ismertetése Elektroporáció elve: Ellenjavallatok 1. A bőrtípusnak megfelelő kezelési terv elkészítése (öregedő bőr), felhasználható anyagok, készítmények, hatóanyagok. Az elektroporáció és a rádiófrekvencia elvén működő készülékek felsorolása, ismertetése

Részletesebben

INSZEMINÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

INSZEMINÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI INSZEMINÁTOR SZKKÉPESÍTÉS SZKMI ÉS VIZSGKÖVETELMÉNYEI I. Z ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ DTOK 1. szakképesítés azonosító száma: 31 641 01 2. szakképesítés megnevezése: Inszeminátor 3. Szakképesítések

Részletesebben

KÉZÁPOLÓ ÉS MŰKÖRÖMÉPÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

KÉZÁPOLÓ ÉS MŰKÖRÖMÉPÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI KÉZÁPOLÓ ÉS MŰKÖRÖMÉPÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Kézápoló és műkörömépítő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Kézápoló és műkörömépítő

Részletesebben

52 815 01 0000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus

52 815 01 0000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AMINTAmed KEZELÉS ZSÍROS, PROBLÉMÁS BŐRRE (seborrea oleosa és acne)

AMINTAmed KEZELÉS ZSÍROS, PROBLÉMÁS BŐRRE (seborrea oleosa és acne) AMINTAmed KEZELÉS ZSÍROS, PROBLÉMÁS BŐRRE (seborrea oleosa és acne) A kezelési idő: 90 perc Lépések: 1 Make-up eltávolítása 2 Letisztítás 3 Tonizálás 4 Peeling 5 Tonizálás 6 Vérbőség fokozás 7 Tonizálás

Részletesebben

Biológia orientáció 9. osztály

Biológia orientáció 9. osztály Biológia orientáció 9. osztály 1 Tematikai egység címe Kültakaró és mozgás A szervezet anyag- és energiaforgalma A belső környezet állandósága A fogamzástól az elmúlásig Környezetvédelem Számonkérés Összefoglalásra,

Részletesebben

KOZMETIKUS. alapján készült.

KOZMETIKUS. alapján készült. I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a gazdasági kamarákról

Részletesebben

RADIOGRÁFUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

RADIOGRÁFUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI RADIOGRÁFUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 725 04 1000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Radiográfus

Részletesebben

Értékes tápanyagokkal tölti fel hajunk, bőrünk és körmünk szöveteit.

Értékes tápanyagokkal tölti fel hajunk, bőrünk és körmünk szöveteit. trnd Projektmenetrend Biovanne plus+ szépségvitamin: Értékes tápanyagokkal tölti fel hajunk, bőrünk és körmünk szöveteit. Projektblog: www.trnd.hu/biovanne trnd kapcsolattartód: tiana@trnd.hu Ismertebbé

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KOZMETIKUS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KOZMETIKUS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KOZMETIKUS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2012 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ ÉLELMISZERIPAR SZAKMACSOPORTRA

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ ÉLELMISZERIPAR SZAKMACSOPORTRA 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 343 SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ ÉLELMISZERIPAR SZAKMACSOPORTRA 11. évfolyam Élelmiszer-ipari szakmacsoportos alapozó ismeretek Élelmiszer-ipari szakmacsoportos

Részletesebben

KOZMETIKUS MESTERVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ JEGYZET

KOZMETIKUS MESTERVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ JEGYZET KOZMETIKUS MESTERVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ JEGYZET Budapest, 2014 1 Szerzők: Ludányi Olga Dr. Simoncsics Jánosné Lektorálta: Pelsőcziné Bartos Andrea Kiadja: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara A tananyag kidolgozása

Részletesebben

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 BŐRMŰVES TANSZAK IPARMŰVÉSZETI ÁG 3 A BŐRMŰVES MŰHELYMUNKA CÉLJA: A vizuális nevelés ismereteire alapozva, azzal párhuzamosan, azt erősítve és kiegészítve

Részletesebben

A feladatrész: Párosítás

A feladatrész: Párosítás Szakmai ismeretek és biológia 1. feladat Összesen: 4 /..p A gyakorló kozmetikus munkája során kézápolást is végezhet. Ennek a műveletnek alapvető feltétele a körömegység felépítésének ismerete. Párosítsa

Részletesebben

HASZNOS TUDNIVALÓK A TERMÉKEK ALKALMAZÁSÁHOZ

HASZNOS TUDNIVALÓK A TERMÉKEK ALKALMAZÁSÁHOZ HASZNOS TUDNIVALÓK A TERMÉKEK ALKALMAZÁSÁHOZ 1. A bőrdiagnózis során érdemes meggyőződni arról, hogy páciensünk érzékeny-e valamelyik konzerváló anyagra vagy természetes növényi anyagra: pl. szalicilsav

Részletesebben

Fizika 7. 8. évfolyam

Fizika 7. 8. évfolyam Éves órakeret: 55,5 Heti óraszám: 1,5 7. évfolyam Fizika 7. 8. évfolyam Óraszám A testek néhány tulajdonsága 8 A testek mozgása 8 A dinamika alapjai 10 A nyomás 8 Hőtan 12 Összefoglalás, ellenőrzés 10

Részletesebben

ÁPOLÓ. alapján készült.

ÁPOLÓ. alapján készült. I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a gazdasági kamarákról

Részletesebben

Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS

Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS A "kockázat" és értékelésének fogalma az Európai Unió alapvető munkavédelmi jogforrásából,

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. I.

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. I. 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel [Vastag betűvel az 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.), vékony betűvel

Részletesebben

Miért az EFEB Üzleti Szakképző Iskola GYAKORLÓ KOZMETIKUS szakképzése a legjobb választás?

Miért az EFEB Üzleti Szakképző Iskola GYAKORLÓ KOZMETIKUS szakképzése a legjobb választás? Miért az EFEB Üzleti Szakképző Iskola GYAKORLÓ KOZMETIKUS szakképzése a legjobb választás? VÁRUNK TÉGED IS A 2016. SZEPTEMBERÉBEN INDULÓ OSZTÁLYUNKBA! Leérettségiztél, de nem sikerült a felvételid? Nem

Részletesebben

POLGÁR VÁROS KÖZBIZTONSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA 2015 2020.

POLGÁR VÁROS KÖZBIZTONSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA 2015 2020. POLGÁR VÁROS KÖZBIZTONSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI KONCEPCIÓJA 2015 2020. Bevezetés Polgár bemutatása Polgár három megye (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) határán, Hajdú- Bihar megye északnyugati

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34 582 13 BURKOLÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34 582 13 BURKOLÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 34 582 13 BURKOLÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló 2011.

Részletesebben

1.. Az önkormányzati rendeleti szabályozás célja

1.. Az önkormányzati rendeleti szabályozás célja BALATONKERESZTÚR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 19/2009.XI.30.) rendelete 1, 2 A TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS HULLADÉKKEZELÉSI HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL Balatonkeresztúr Község

Részletesebben

A képernyős munkahely kialakításának minimális követelményei. Általános rendelkezés. Képernyő. Billentyűzet. Munkaasztal vagy munkafelület.

A képernyős munkahely kialakításának minimális követelményei. Általános rendelkezés. Képernyő. Billentyűzet. Munkaasztal vagy munkafelület. A képernyős munkahely kialakításának minimális követelményei Általános rendelkezés A képernyős berendezést úgy kell kialakítani, üzembe helyezni, illetve üzemben tartani, hogy rendeltetésszerű használat

Részletesebben

SZENT IMRE EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ Plasztikai Sebészeti Profil. Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat

SZENT IMRE EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ Plasztikai Sebészeti Profil. Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat A veseelégtelenség miatt beültetett peritoneális (hasi) dializáló katéter (Tenckhoff) Tisztelt Betegünk! Köszönjük, hogy Intézetünket tisztelte meg

Részletesebben

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. Meghatározások 2006.02.20.

Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása. Meghatározások 2006.02.20. Meghatározások 2006.02.20. MEGHATÁROZÁSOK Aktivitás Aktivitás-koncentráció Atomerőmű Baleset Baleset elhárítás Baleseti sugárterhelés Beavatkozás Beavatkozási szint Belső sugárterhelés Besugárzás Biztonsági

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 24.3.2009 EP-PE_TC1-COD(2008)0035 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 24.3.2009 EP-PE_TC1-COD(2008)0035 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 24.3.2009 EP-PE_TC1-COD(2008)0035 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely elsı olvasatban 2009. március 24-én került

Részletesebben

A modulok oktatási programja. II. fejezet A MODULOK OKTATÁSI PROGRAMJA

A modulok oktatási programja. II. fejezet A MODULOK OKTATÁSI PROGRAMJA A modulok oktatási programja II. fejezet A MODULOK OKTATÁSI PROGRAMJA 49 Ápoló képzés 50 A modulok oktatási programja TÁRSADALOMISMERETEK (0.1.1.2.) A modul célja A tanuló megismertetése a társadalom,

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁS MNPG71 Rev. 00 del 20/06/11. Mio-Sonic. Ultrahang terápiás készülék

FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁS MNPG71 Rev. 00 del 20/06/11. Mio-Sonic. Ultrahang terápiás készülék FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁS MNPG71 Rev. 00 del 20/06/11 Mio-Sonic Ultrahang terápiás készülék Bevezetés A Mio Sonic egy innovatív és korszerű ultrahang terápiás készülék. Egyszerű használhatósága miatt ideális

Részletesebben

Az ellenőrzés módszertana

Az ellenőrzés módszertana Az ellenőrzés módszertana Az ellenőrzés elemei a tényhelyzet megállapítása, a tényhelyzet viszonyítása a követelményhez (összehasonlítás) és az összehasonlítás eredményének értékelése. Az ellenőrzés fogalma

Részletesebben

26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet. a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről

26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet. a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzéséről A rákkeltő anyagok elleni védekezés és az általuk okozott egészségkárosodások megelőzése. 2009. 03.hóban hatályos szöveg (A mellékleteket lásd: www.magyarorszag.hu) 26/2000. (IX. 30.) EüM rendelet a foglalkozási

Részletesebben

Pedagógia és szabadidőpedagógia

Pedagógia és szabadidőpedagógia Pedagógia és szabadidőpedagógia 1. Ismertesse a nevelés fogalmát, célját, feladatát és alapvető jegyeit! Mutassa be a nevelést befolyásoló tényezőket és azok szerepét. 2. Ismertesse a nevelési folyamat

Részletesebben

Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakközépiskola _1149 Budapest, Angol u. 75.

Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakközépiskola _1149 Budapest, Angol u. 75. Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakközépiskola _1149 Budapest, Angol u. 75. OM: 200650 MADÁCH MUSICAL TÁNC-ÉS ZENEMŰVÉSZETI ISKOLA Alapfokú Művészetoktatási

Részletesebben

2014/32. SZÁM TARTALOM

2014/32. SZÁM TARTALOM 2014/32. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 62/2014. (VII. 07. MÁV-START Ért. 32.) sz. vezérigazgatói utasítás az Étkezőkocsi Üzemeltetés munkavállalói munkavégzésének szabályozásáról... 2 Egyéb közlemények

Részletesebben

xkir Tesztintézmény Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 /

xkir Tesztintézmény Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 / xkir Tesztintézmény 999999 HELYI TANTERV Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 / Feladatok, ismeretek, készségek ÉRVÉNYES: 2008. szeptember 1 tõl 2 / Feladatok,

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP (a 93/112 EGK irányelvek és a 44/2000 (XII.27) EüM rendelet szerint)

BIZTONSÁGTECHNIKAI ADATLAP (a 93/112 EGK irányelvek és a 44/2000 (XII.27) EüM rendelet szerint) Termék: AGIP OSO Oldal: 1/5 1. TERMÉK ÉS VÁLLALATI AZONOSÍTÓK Terméknév Terméktípus és felhasználás Gyártó Cím AGIP OSO Hidraulika olaj Telefon -39-6-5988-1 Fax -39-6-5988-5700 ENI S.p.A Refining and Marketing

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 453/2010/EU rendelete szerint. Felülvizsgálat: 2015.06.01. Kiállítás dátuma: 1999.05.18. Verzió: 9 Oldal: 1/10

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 453/2010/EU rendelete szerint. Felülvizsgálat: 2015.06.01. Kiállítás dátuma: 1999.05.18. Verzió: 9 Oldal: 1/10 Kiállítás dátuma: 1999.05.18. Verzió: 9 Oldal: 1/10 SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: EXPRESSZ VÍZKİOLDÓ 1.2. Az anyag vagy

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK 3. KÖTET MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK

KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK 3. KÖTET MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság 1980 Budapest, Akácfa u. 15. Telefon: +36-1/461-6500/42843 Fax: +36-1/322-6438 KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK 3. KÖTET MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK Budapesti M3

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosítot vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosítot vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosítot vizsgakövetelménye alapján. t) szakmai és Szakképesítés-ráépülés, azonosító száma és megnevezése 55 815 02 Kozmetikus Értékelési

Részletesebben

III. ZALAEGERSZEGI FODRÁSZ KOZMETIKUS TANULÓVERSENY 2011. ÁPRILIS 03. ZALA MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 8900 ZALAEGERSZEG, PETŐFI U. 24.

III. ZALAEGERSZEGI FODRÁSZ KOZMETIKUS TANULÓVERSENY 2011. ÁPRILIS 03. ZALA MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 8900 ZALAEGERSZEG, PETŐFI U. 24. III. ZALAEGERSZEGI FODRÁSZ ÉS KOZMETIKUS TANULÓVERSENY 2011. ÁPRILIS 03. ZALA MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 8900 ZALAEGERSZEG, PETŐFI U. 24. SZERVEZŐ ÉS FŐVÉDNÖK ZALA MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

Részletesebben

3 az 1-ben kavitációs ultrahang készülék HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. kavitációs ultrahang. infravörös terápia. elektromos izom stimuláció. BeautyRelax BR-720

3 az 1-ben kavitációs ultrahang készülék HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. kavitációs ultrahang. infravörös terápia. elektromos izom stimuláció. BeautyRelax BR-720 BeautyRelax BR-720 3 az 1-ben kavitációs ultrahang készülék HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ kavitációs ultrahang infravörös terápia elektromos izom stimuláció BeautyRelax BR-720 3 az 1-ben kavitációs ultrahang készülék

Részletesebben

Irányelvek. az E.ON Hungária Társaságcsoport lakossági kintlévőség kezelésére

Irányelvek. az E.ON Hungária Társaságcsoport lakossági kintlévőség kezelésére Irányelvek az E.ON Hungária Társaságcsoport lakossági kintlévőség kezelésére 1 Tartalom 1. Bevezetés 2. Az Irányelvek célja 3. Az Irányelvek hatálya 4. Az Irányelvek alapelvei 5. Kintlévőség kezelés az

Részletesebben

Vivamax fotonterápiás bırápoló készülék

Vivamax fotonterápiás bırápoló készülék Vivamax fotonterápiás bırápoló készülék Termékkód: GYVS6 Használati utasítás Üzembe helyezés elıtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! - 2 - Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...3 Mőszaki adatok...3

Részletesebben

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM (1157 Budapest, Kavicsos köz 2-4.) Pedagógiai Program 2

Részletesebben

ENERGIATERMELŐ ÉS -HASZNOSÍTÓ TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

ENERGIATERMELŐ ÉS -HASZNOSÍTÓ TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ENERGIATERMELŐ ÉS HASZNOSÍTÓ TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 544 02 0000 00 00 2. A szakképesítés

Részletesebben

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben!

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! A NYÍREGYHÁZI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! Krúdy Gyula Tartalomjegyzék Bevezetés...4 1.Nevelési program...6

Részletesebben

AZ 1. SZÁMÚ MELLÉKLET 1. SORSZÁM ALATT KIADOTT SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

AZ 1. SZÁMÚ MELLÉKLET 1. SORSZÁM ALATT KIADOTT SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI MUNKPÉLDÁNY Z 1. SZÁMÚ MELLÉKLET 1. SORSZÁM LTT KIDOTT SZKKÉPESÍTÉS SZKMI ÉS VIZSGKÖVETELMÉNYEI ÁPOLÓ SZKKÉPESÍTÉS SZKMI ÉS VIZSGKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLİ DTOK 1. szakképesítés

Részletesebben

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet 113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet a felvonók és a mozgólépcsők építésügyi hatósági engedélyezéséről, üzemeltetéséről, ellenőrzéséről és az ellenőrökről A Kormány - az épített környezet alakításáról és

Részletesebben

A masszázsról Indiából Egyiptomban, Kínában és az ókori görögöknél Magyarországon modern tudományos svéd masszázs svéd masszázs

A masszázsról Indiából Egyiptomban, Kínában és az ókori görögöknél Magyarországon modern tudományos svéd masszázs svéd masszázs A masszázsról A masszázs egyike az egyik legősibb fizioterápiás gyógymódoknak. Olyan tevékenység, amelyet valamilyen fizikai fájdalom hatására mindenki ösztönösen alkalmaz. A masszázs az érintésen keresztül

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus Értékelési

Részletesebben

VESZÉLYFORRÁSOK KÖVETKEZMÉNYEK MEGELİZÉS

VESZÉLYFORRÁSOK KÖVETKEZMÉNYEK MEGELİZÉS Példák az egyszerősített foglalkoztatás és alkalmi munkavállalás keretében munkát végzıket érı legfıbb veszélyekre VESZÉLYFORRÁSOK KÖVETKEZMÉNYEK MEGELİZÉS szakmai, munkavédelmi ismeretek hiánya, fizikai-,

Részletesebben

Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő testületének. 4/2006. (III. 14.) számú rendelete

Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő testületének. 4/2006. (III. 14.) számú rendelete Öreglak Községi Önkormányzat Képviselő testületének 4/2006. (III. 14.) számú rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról és a közterületek tisztán tartásáról

Részletesebben

Munkavédelmi szabályzat

Munkavédelmi szabályzat Munkavédelmi szabályzat 2015. S z a b á l y z a t Oldal: 2/49. Beosztás Név Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta munkavédelmi (munkabiztonsági) szolgáltató Fire Electric New Molnár Csaba kancellár mb. műszaki

Részletesebben

A Bárányka Keresztyén Óvoda Szervezeti és működési szabályzata

A Bárányka Keresztyén Óvoda Szervezeti és működési szabályzata Bárányka Keresztyén Óvoda 6000 Kecskemét, Szent-Györgyi Albert utca 23. OM azonosító: 201155 Telefon: +36 20/562-60-52 email: baranyka.ovi@kbgy.hu honlap: http://www.baranykaovi.hu/ A Bárányka Keresztyén

Részletesebben