IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG"

Átírás

1 IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG

2 IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 BŐRMŰVES TANSZAK

3 IPARMŰVÉSZETI ÁG 3 A BŐRMŰVES MŰHELYMUNKA CÉLJA: A vizuális nevelés ismereteire alapozva, azzal párhuzamosan, azt erősítve és kiegészítve a tanulókkal megismertetni a bőrművesség azon elméleti és gyakorlati tudnivalóit, melyek képessé teszik őket az önálló tárgyalkotásra, környezetalakításra a tervezéstől a kivitelezésig. A hagyományos népi kultúra ezen területének továbbéltetése, átörökítése, valamint a múlt értékeinek beépítése a mai tárgykultúrába, tárgyalkotó tevékenységbe. A manuális képességek fejlesztése, az értékteremtésre, -megőrzésre nevelés, a természetes anyag feldolgozásával a természetközeli szemlélet mélyítése, az esztétikai, művészi, konstruktív érzékenység kialakítása. E nagy múltú szakma történeti és jelenkori megismerése. A természetes bőr hagyományos kézműves megmunkálási módjainak elsajátítása. A bőrműves műhelymunka iránti nyitottság kialakítása. A BŐRMŰVES MŰHELYMUNKA SPECIÁLIS FELADATAI: A bőr felhasználásának, bőrtárgyak készítésének megismerése. Bőrből készíthető tárgyak. Alap, kellék és segédanyagok megismerése. Kézi szerszámok megismerése, használata. A bőr feldolgozásának műveletei, technikái. Díszítmények formakincse. Élményszerű tapasztalatszerzés. Igényes bőrtermékek létrehozásával az értékek megbecsülése, munkára nevelés. Pályaválasztás segítése. A feladat a fentiek alapján azoknak az alapozó és speciális ismereteknek az elsajátítása és begyakorlása, melyek biztosítják a tanulók számáéra a meghatározott célú alkotómunka elvégzését a tervezéstől a kivitelezésig. A műhelyprogram feladata a balesetmentes munkavédelmi előírásoknak megfelelő jártasság kialakítása az eszközhasználatban. Irányított tárgyelemzéseken és tervezési folyamatokon keresztül a tárgy, a környezet és a használó ember összhangjára, harmóniájára való figyelemfelhívás, ezzel az esztétikai érzék és ítélőképesség mélyítése, árnyaltabbá tétele.

4 IPARMŰVÉSZETI ÁG 4 ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK: Az alapfok végén: A tanuló ismerje: A bőrök eltérő területi tulajdonságait. A ragasztók használati tulajdonságait. A kéziszerszámok használatát. A motívum-mintagyűjtés forrásait, másolási módszereit. A tervezés folyamatát. A bőrből készített tárgyak körét a népművészetben, a viselettörténetben, a mai használatban. A szíjhasítás szerszámait, módszereit. A bőrvágókés használatát. A tanuló legyen jártas: Az anyagok ragasztásában. Egyenes hajtások képzésében. Varrásos, fűzéses összeerősítésben. Három és többágú lapos és gömbölyű fonatok készítésében bőrszíjakkal. Egyszerű tárgyak vázolásában, látszatrajzok, szerkezeti rajzok készítésében. Alkatrészek műszaki rajzainak szerkesztésében és a mintavágásban. A tanuló legyen képes: Késsel egyenes és ívelt vonalakat pontosan vágni. A készítendő tárgyak használati céljait megfogalmazni, az elkészült darabokat használati, esztétikai, kivitelezési szempontokból elemezni. A továbbképző végén: A tanuló ismerje: A szakma történetét, tevékenységi körét. A bőr felhasználási lehetőségeit, a bőrműves termékek fajtáit. A felhasználandó anyagok eredetét, feldolgozási módjait, fajtáit, tulajdonságait. A bőr szerkezetét, felépítését, kikészítését, topográfiáját.

5 IPARMŰVÉSZETI ÁG 5 A kiegészítők alkalmazási lehetőségeit. A tárgykészítés munkafolyamatait. A szabás eszközeit, módjait, szempontjait. Ismerje a bőrből készült öltözet kiegészítőket. Múzeumi bőrös vonatkozású tárgyakat. A népművészet bőrműves emlékeit. Legyen jártas: Bőrdíszítési módszerek alkalmazásában. A használatos gépek, szerszámok kezelésében. A tervezés folyamatában. Mintaszerkesztésben, mintavágásban. Legyen képes: Gondolatait, elképzeléseit tárgyi formában megjeleníteni. Bőrös ismereteit felhasználni. Munkájában a funkció forma - díszítés harmóniáját megteremteni. Esztétikus tárgyak létrehozására. Tárgyhoz és az anyaghoz megfelelő összeillesztési és díszítési technika kiválasztására. Különböző anyagokat pontszerű, hálós és teljes felületen ragasztani. Behajtásokat képezni egyenes, domború, homorú vonalakon. Gömbölyű és lapos fonatok készítésére. Gombkötésre. Szíjhasításra. A hagyományos kézműves mesterségek értékeit a modern kor követelményeihez igazítva továbbéltetni.

6 IPARMŰVÉSZETI ÁG 6 TANTÁRGY I. MŰHELYELŐKÉSZÍTŐ ALAPFOK 1. ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 2 óra TANANYAG Feladatcsoportok: 1. Ismerkedés a környezettel A környezet anyagainak megfigyelése. Természetes és mesterséges anyagok. Élményszerzés tanulmányi sétákon. A látottak ábrázolása rajzi feladatokban. 2. Ismerkedés a tárgyi környezettel A tárgyak anyagának, formájának, funkciójának megfigyelése. Csoportosítás a különböző szempontok alapján. Szemléltetés a tárgyakhoz kapcsolódó irodalmi, képzőművészeti, zenei anyagokkal. A tárgy és a használó ember kapcsolatának rajzi ábrázolása, tárgyak modellezése, egyszerűbb papírhajtogatási feladatok. 3. A bőr felhasználása Ismerkedés a bőrrel, mint anyaggal. A környezet bőrből készült tárgyainak megfigyelése. A forma és színtanulmányok bőrtárgyakról. Egyszerű tárgyak modellezése. Készítése. Technikák kipróbálása helyettesítő anyagokkal egyszerű fonás- és öltéstechnikák, fűzések kipróbálása. 4. Ismerkedés a bőrműves mesterségekkel Mesterségek kialakulása a bőr alkalmazási területei szerint.

7 IPARMŰVÉSZETI ÁG 7 Élmény- és ismeretszerzés tanulmányi utakon látogatás bőrműves műhelyben, múzeumban. A látottak feldolgozása kép- és tárgyalkotásban. KÖVETELMÉNY: A tanuló ismerje meg a környezet anyagait megkülönböztetve a természetes és mesterséges anyagokat. Legyen képes a tárgy és a használó ember kapcsolatának rajzi ábrázolására, egyszerű tárgyak modellezésére, egyszerűbb papírhajtogatási feladatokra. Ismerje a bőrt, látás, tapintás, szaglás alapján. Egyszerű tárgyat készítsen bőrből. Egyszerű fonás és öltéstechnikák, fűzések kipróbálására legyen képes. ÉRTÉKELÉSI MÓD: Évközi korrigálás, munka közbeni javítás. Segítjük a tanulók szabad megnyilatkozását a munkavégzésben és véleményalkotásban. Folyamatosan figyeljük a tanuló munkáját, példákkal, megbeszélésekkel javítjuk. Kész feladatcsoportokat értékelünk a gyakorlati munkában. Osztályzattal minősítünk, év közben és a tanév végén is. A MAGASABB ÉVFOLYAMBA LÉPÉS FELTÉTELE: Minősítés alapján bizonyítvánnyal.

8 IPARMŰVÉSZETI ÁG 8 2. ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 2 óra TANANYAG Feladatcsoportok: 1. Ismerkedés a környezettel A környezet anyagainak megfigyelése. Természetes és mesterséges anyagok. Élményszerzés tanulmányi sétákon. A látottak ábrázolása rajzi feladatokban. 2. Ismerkedés a tárgyi környezettel A tárgyak anyagának, formájának, funkciójának megfigyelése. Csoportosítás a különböző szempontok alapján. Szemléltetés a tárgyakhoz kapcsolódó irodalmi, képzőművészeti, zenei anyagokkal. A tárgy és a használó ember kapcsolatának rajzi ábrázolása, tárgyak modellezése, egyszerűbb papírhajtogatási feladatok. 3. A bőr felhasználása Ismerkedés a bőrrel, mint anyaggal. A környezet bőrből készült tárgyainak megfigyelése. A forma és színtanulmányok bőrtárgyakról. Egyszerű tárgyak modellezése. Készítése. Technikák kipróbálása helyettesítő anyagokkal egyszerű fonás- és öltéstechnikák, fűzések kipróbálása. 4. Ismerkedés a bőrműves mesterségekkel Mesterségek kialakulása a bőr alkalmazási területei szerint. Élmény- és ismeretszerzés tanulmányi utakon látogatás bőrműves műhelyben, múzeumban. A látottak feldolgozása kép- és tárgyalkotásban.

9 IPARMŰVÉSZETI ÁG 9 KÖVETELMÉNY: A tanuló ismerje meg a környezet anyagait megkülönböztetve a természetes és mesterséges anyagokat. Legyen képes a tárgy és a használó ember kapcsolatának rajzi ábrázolására, egyszerű tárgyak modellezésére, egyszerűbb papírhajtogatási feladatokra. Ismerje a bőrt, látás, tapintás, szaglás alapján. Egyszerű tárgyat készítsen bőrből. Egyszerű fonás és öltéstechnikák, fűzések kipróbálására legyen képes. ÉRTÉKELÉSI MÓD: Évközi korrigálás, munka közbeni javítás. Segítjük a tanulók szabad megnyilatkozását a munkavégzésben és véleményalkotásban. Folyamatosan figyeljük a tanuló munkáját, példákkal, megbeszélésekkel javítjuk. Kész feladatcsoportokat értékelünk a gyakorlati munkában. Évközben és tanév végén osztályzattal minősítünk. A MAGASABB ÉVFOLYAMBA LÉPÉS FELTÉTELE: Minősítés alapján bizonyítvánnyal. TANTÁRGY II. MŰHELYGYAKORLAT ALAPFOK 3. ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 2 óra TANANYAG Elmélet: Az ember tárgykészítő tevékenységének kialakulása. A tárgykészítés területei, a népi kultúra tárgyi világa. A tartalom és a forma kapcsolata a tárgyakon.

10 IPARMŰVÉSZETI ÁG 10 A díszítés forrásai, a mintaképzés módjai. Gyakorlat: Pontos mérés, riccelés, biegelés, hajtogatás, ollóval vágás, mintamásolás, nyomtatás egyszerű eszközökkel, egyszerű kézi varrások, batikolás papíron, textilen, fonások színes fonalakkal, zsinórokkal. A felhasznált anyagok tulajdonságainak megfigyelése, az alkalmazott eszközök ismerete, helyes használata. Motívumgyűjtés, díszítménytervezés. Feladatcsoportok: 1. A környezet anyagai (ismétlés: előképző) A természeti és mesterséges környezet anyagainak megfigyelése, az anyagok tulajdonságai, alakíthatóságuk, felhasználhatóságuk. A papír és tulajdonságai. Papírhajtogatások, melyek során megtanulják az ollóval való pontos vágást, a mérések, hajtogatások precíz végrehajtását, egy munkafolyamat nyomon követését. 2. A tárgyak szerepe Az ember tárgyalkotó tevékenysége, a tárgyak fajtái, szerepük a mindennapi életben. Kartondobozok készítése, díszítése különféle technikákkal. Díszítmények tervezése, kivitelezése. Keményebb anyagok darabolása, élek képzése, térbeli formák szerkesztésének megismerése. 3. Textíliák A textilanyagok általános jellemzői. Batikolás papíron, textilen. A rezerválás különféle módjai, az anyagok eltérő tulajdonságainak figyelembe vételével. A mintaképzés módjai, motívumgyűjtés, tervezés.

11 IPARMŰVÉSZETI ÁG Fonástechnikák Fonások papírcsíkokkal, színes fonalakkal, zsinórokkal. Fonások páros és páratlan ágszámmal, lapos és gömbölyű kivitelben. Karkötő, kulcstartó készítés. 5. A varrás alapjai A varrás szerepe, eszközei. A különféle összeerősítő és díszítő öltések megtanulása, gyakorlása gyűszűhasználattal. Mintakendő készítése. 6. A tartalom és a forma A tartalom és a forma összefüggéseinek megfigyelése, a tapasztalatok alkalmazása a tárgyalkotás során. A tanult technikák kombinálásával egyszerű használati tárgyak készítése. KÖVETELMÉNY: A tanuló ismerje meg az anyagok csoportjait, a tárgykészítés területeit. Legyen képes a bőrvágó kést, a lyukasztót és a cakkollót használni. Legyen képes a tanult technikák alkalmazásával egyszerű használati tárgyak készítésére. ÉRTÉKELÉSI MÓD: A tanuló tudását félévkor az ellenőrzőben, év végén a bizonyítványban 1-5-ig osztályzattal értékeljük. Az elkészített feladatokat először közösen, majd a tanár által értékeljük, amely során a tanár megerősíti vagy indoklással cáfolja a tanulói értékelést. Az értékelés fontos kritériumai a tudatosság, pontosság, gondosság, szakszerűség, koncentráló képesség, kreativitás készség. A tanuló elméleti és gyakorlati ismereteit folyamatosan értékeli a szaktanár mind szóban, mind érdemjeggyel, amiről a szülőt ellenőrző utján tájékoztatja. A MAGASABB ÉVFOLYAMBA LÉPÉS FELTÉTELEI: Minősítés alapján bizonyítvánnyal.

12 IPARMŰVÉSZETI ÁG ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 2 óra TANANYAG Elmélet: A darabolás fajtái, szerszámai: papírok, kartonok, bőrök tulajdonságai, ragasztási módok, ragasztók fajtái, különböző betűtípusok, mintagyűjtés, mintaképzés módszerei. A funkció forma díszítés harmóniája, a funkciónak megfelelő anyag, méret és technikaválasztás megfigyelése. Tárgyakkal közvetített jelentéstartalom megfejtése. Közösséghez tartozás kifejezése tárgyakon keresztül. Hétköznapi és ünnepi használat, használati és ajándéktárgyak. Gyakorlat: Vágás késsel, snitzerrel, ragasztás pontszerűen, hálósan, teljes felületen. Szíjhasítás, metszéses díszítés. Tárgyelemezések megismert szempontok alapján. Törekvés a funkció forma díszítés összhangjának megteremtésére a tárgyalkotásban. Mintagyűjtés (figurális motívumok köréből). Feladatcsoportok: 1. A tárgykészítés szempontjai Funkció forma díszítés egysége a tárgyakon. Dísz-csomagolópapír, levélpapír, boríték készítése, monogram tervezése. Mintagyűjtés, mintaképzés módszerei. Különböző betűtípusok rajzolása. 2. Papírmunkák Papírdosszié, tároló és díszdobozok készítése. Különféle díszítési módok alkalmazása. Ragasztóanyagok, ragasztási technikák megismerése papíranyagoknál.

13 IPARMŰVÉSZETI ÁG A bőr A bőr megismerése, felhasználási lehetősége. Két-, három- és többágú lapos és gömbölyű fonások bőrszíjakkal. A szíjhasítás módszerének megismerése. A fonáshoz alkalmas bőranyagok tulajdonságainak vizsgálata. 4. A bőrmetszés technikája Metszéses díszítések natúr marhabőr hulladékon. Szabás bőrvágó késsel vágólapon. Motívumgyűjtés. A minta felrajzolása a nedves bőrre, bemetszése metszőkéssel, a vonalak kiszélesítése a rajzolatnak megfelelő mértékben. Perzselés, esetleg festés, pácolás. Szélezés kétélű vassal. 5. Jelentéstartalom a tárgyakon A tárgyakkal közvetített jelentéstartalom. Használati és ajándéktárgyak esztétikumai. Önálló forma- és díszítménytervezés. Apró tárgyak készítése a tanult technikával. KÖVETELMÉNY: A tanuló ismerje meg a funkció forma díszítés harmóniáját. Legyen képes snitzerrel vágni. Tudja használni a metszőkést. Ismerje és alkalmazza a ragasztási módokat. A tanult elmeélet és gyakorlat alapján tudjon egyszerű bőrtárgyat készíteni. ÉRTÉKELÉSI MÓD: A tanuló tudását félévkor az ellenőrzőben, év végén a bizonyítványban 1-5-ig osztályzattal értékeljük.

14 IPARMŰVÉSZETI ÁG 14 Az elkészített feladatokat először közösen, majd a tanár által értékeljük, amely során a tanár megerősíti vagy indoklással cáfolja a tanulói értékelést. Az értékelés fontos kritériumai a tudatosság, pontosság, gondosság, szakszerűség, koncentráló képesség, kreativitás készség. A tanuló elméleti és gyakorlati ismereteit folyamatosan értékeli a szaktanár mind szóban, mind érdemjeggyel, amiről a szülőt ellenőrző utján tájékoztatja. A MAGASABB ÉVFOLYAMBA LÉPÉS FELTÉTELEI: Minősítés alapján bizonyítvánnyal. 5. ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 2 óra TANANYAG Elmélet: Ábrázolási módok, szerkezeti és nézetrajzok készítése. A mintakészítés alapjai. Minták készítése másolással, szerkesztéssel. Rátétes díszítmények mintakincse, motívum- és mintagyűjtés. A népművészet motívumrendszerének bemutatása, a motívumok csoportjai, geometrikus és természetes motívumok. Szokások, hiedelmek a motívumhoz kapcsolódóan. Stilizált és naturális megjelenítések. A kompozíció alakításának hagyományai, szabályai. A népművészet jellemző színvilága. Gyakorlat: Hagyományos tárgyak motívumvilágának megfigyelése, elemzése. A tárgyalkotás során törekvés a tárgy funkciójához igazodó tudatos motívumválasztásra, a felülethez alkalmazkodó kompozíció alakítására. Szabás ollóval, esetleg késsel.

15 IPARMŰVÉSZETI ÁG 15 Kézi varrások, hímző öltések, rátétes díszítések, batikolás bőrre, poncolás, lyukasztás, égetés, szélezés. Feladatcsoportok: 1. A népművészet motívumrendszere A népművészet motívumrendszerének megismerése. A motívumok fajtái, valamint jelzőértékük. Rátétes díszítések filcre, vékony irhabőrre. Motívum- és mintagyűjtés. Másolás szabásollóval, esetleg késsel. Hímző öltések fonallal. Egyszerű tokok, erszények készítése rátétes díszítéssel, kézi varrással összeállítva. 2. Díszítőtechnikák Mintaelemek és átírásuk stilizált és naturális ábrázolás. A kompozícióépítés lehetőségei. Poncolással, lyukasztással, égetéssel, szélezéssel, batikolással díszített tárgyak készítése. A tanult technikák alkalmazása, kombinálása az anyaghoz illő díszítési mód tervezése. 3. Tárgyelemzések Tárgyelemzések a megismert szempontok alapján, a tapasztalatok felhasználása a tárgyalkotásban. A készítendő tárgyak vázlata, szerkezeti rajza, nézetrajzai, mintaszerkesztés, vágás összefüggései, technikái. 4. Erszények, tarsolyok Anyaggyűjtés, dokumentálás. Erszény, tarsoly készítése tanulmányok alapján. Varrás, fűzés varrópadon két tűvel. 5. Műhelylátogatás Egy bőrműves műhely megtekintése.

16 IPARMŰVÉSZETI ÁG 16 KÖVETELMÉNY: A tanuló ismerje a funkció forma díszítés harmóniáját. Legyen képes varrólapon szíjakkal összefűzni alkatrészeket. Legyen képes ollóval, késsel szabni, tűző és hímző öltéssel varrni, a készítendő tárgyakat ábrázolni. Ismerje a hagyományos motívumrendszer alapvető jellemzőit, a kompozícióépítés fontosabb elveit. Elméleti és gyakorlati ismeretei alapján egyszerű tárgyat készíteni. ÉRTÉKELÉSI MÓD: A tanuló tudását félévkor az ellenőrzőben, év végén a bizonyítványban 1-5-ig osztályzattal értékeljük. Az elkészített feladatokat először közösen, majd a tanár által értékeljük, amely során a tanár megerősíti vagy indoklással cáfolja a tanulói értékelést. Az értékelés fontos kritériumai a tudatosság, pontosság, gondosság, szakszerűség, koncentráló képesség, kreativitás készség. A tanuló elméleti és gyakorlati ismereteit folyamatosan értékeli a szaktanár mind szóban, mind érdemjeggyel, amiről a szülőt ellenőrző utján tájékoztatja. A MAGASABB ÉVFOLYAMBA LÉPÉS FELTÉTELEI: Minősítés alapján bizonyítvánnyal. 6. ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 2 óra TANANYAG Elmélet: A bőrdomborítás különböző módszereinek megismerése szakmatörténeti példák alapján. Bőranyagok használati és alakítási tulajdonságai, hő, nedvesség, vegyi anyagok, festékek, pácok hatására. Bőrfestékek vegyi és természetes alapú festékek.

17 IPARMŰVÉSZETI ÁG 17 Népi természetismeret természetes alapú festékek (festő növények). Kiegészítő anyagok szerepe, a festés munkafolyamata. Gyakorlat: Bőrfestés lehetőség szerint növényi festékkel is. Színárnyalatok létrehozása. A bőr alapszínének megváltoztatása, mintaképzés festéssel. Fűzőszálak festése. A bőrdomborítás különböző módszereinek megismerése. Lyukasztás, fűzés bőrszíjjal varrópadon. Feladatcsoportok: 1. A tervezés alapjai Az eddig tanult műveletek alkalmazása különböző használati tárgyak készítésénél. Kiadott témának megfelelő önálló tervezés. 2. A bőrdomborítás technikái A bőrdomborítás különböző módszereinek megismerése. Díszítmények tervezése, a domborító anyag előkészítése. A bőr áztatása, formálhatóvá tétele. A domborítás kivitelezése, rögzítése. 3. A bőrfestés A bőrfestékek alkalmazásának területei, története, funkciója, tárgyi emlékei. Könyvborító készítése a tanult technikák felhasználásával, fűzéses összeerősítés lyukasztással, fűzés varrópadon. 4. A festőnövények A festékek fajtái. A festőnövények alkalmazása népi természetismeret. A festés munkafolyamatának megismerése. Gyöngyfűzés bőrből, festett kör alakban kivágott bőrlapocskák felhasználásával.

18 IPARMŰVÉSZETI ÁG 18 Ritmusok, színek felhasználása. 5. Szerkesztés A készítendő tárgyak vázlata, szerkezeti rajza, nézetrajzai, minta szerkesztése, vágása. KÖVETELMÉNY: A tanuló ismerje a hagyományos motívumrendszer alapvető jellemzőit, a kompozícióépítés fontosabb elveit. Legyen képes ollóval, késsel szabni, snitzerrel vágni, tűző- és hímző öltéssel varrni, a készítendő tárgyakat ábrázolni. Ismerje a bőrdomborítás különböző módjait, a bőrfestés lehetőségeit, a festékek csoportjait, a festés munkafolyamatának alapjait. Legyen képes varrólapon szíjakkal összefűzni alkatrészeket. ÉRTÉKELÉSI MÓD: A tanuló tudását félévkor az ellenőrzőben, év végén a bizonyítványban 1-5-ig osztályzattal értékeljük. Az elkészített feladatokat először közösen, majd a tanár által értékeljük, amely során a tanár megerősíti vagy indoklással cáfolja a tanulói értékelést. Az értékelés fontos kritériumai a tudatosság, pontosság, gondosság, szakszerűség, koncentráló képesség, kreativitás készség. A tanuló elméleti és gyakorlati ismereteit folyamatosan értékeli a szaktanár mind szóban, mind érdemjeggyel, amiről a szülőt ellenőrző utján tájékoztatja. A MAGASABB ÉVFOLYAMBA LÉPÉS FELTÉTELEI: Minősítés alapján bizonyítvánnyal.

19 IPARMŰVÉSZETI ÁG 19 TOVÁBBKÉPZŐ 7. ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 2 óra TANANYAG Elmélet: A varrógép szerkezet, működési elve, munkavédelmi szabályok. A népi bőrművesség tárgyanyagának, formakincsének, díszítési módjainak megismerése. Pásztorművészet megismerése. A pásztortársadalom sajátos archaikus kultúrája, a pásztorművészet jellemző tárgyai, forma- és motívumkincse. A pásztorok bőrkikészítési eljárása. Önellátás, házi munka szerepe a népéletbe. A szíjgyártók munkája. Gyakorlat: A varrógép használata, karbantartása. Különböző díszítési, összeerősítési technikák gyakorlása. A pásztorművészet jellegzetességeinek megjelenítése a tárgyalkotásban. Néhány egyszerű szíjgyártótechnika megismerése. Feladatcsoportok: 1. Ismerkedés a varrógéppel Ismerkedés a varrógéppel, szerkezete, munkavégző szervei, működtetése, karbantartása. Munkavédelmi szabályok megismerése. Gyakorlás foltmunkák készítésével. 2. A bőrvarrógép Bőrök varrása. Bőrvarrógép és textilgép különbségei, a munkavégzés eltérései. Varrás gyakorlása hulladékbőrök táblásításával.

20 IPARMŰVÉSZETI ÁG Tárgykészítés gépi varrással Egyszerű bőrtárgyak készítése különböző díszítési, összeerősítési technikákkal. A tanult technikák önálló alkalmazása. 4. A pásztorművészet megismerése A pásztorművészet tárgyanyagának, készítési módjának, formakincsének, díszítésének megismerése. A pásztorművészet bőrtárgyainak készítése. 5. A szíjgyártók munkája A népi bőrművesség, a szíjgyártók munkája, tárgyaik, díszítőrendszerük. Egyszerűbb szíjgyártó technikák elsajátítása. 6. Múzeumlátogatás Formák, funkciók, használat, készítési módok, tájegységek különbségeinek megfigyelése, dokumentálása. KÖVETELMÉNY: Legyen képes a varrógépet kezelni, karbantartani, a varrásnál biztosan irányt tartani, formát követni. Ismerje a népi bőrművességen belül a pásztorművészet és szíjgyártás formakincsét, díszítményeit. Az eddig tanult technikák, motívumok tárházából szabadon választva önállóan használati tárgyat készíteni a tanuló. ÉRTÉKELÉSI MÓD: A tanuló tudását félévkor az ellenőrzőben, év végén a bizonyítványban 1-5-ig osztályzattal értékeljük. Az elkészített feladatokat először közösen, majd a tanár által értékeljük, amely során a tanár megerősíti vagy indoklással cáfolja a tanulói értékelést. Az értékelés fontos kritériumai a tudatosság, pontosság, gondosság, szakszerűség, koncentráló képesség, kreativitás készség.

21 IPARMŰVÉSZETI ÁG 21 A tanuló elméleti és gyakorlati ismereteit folyamatosan értékeli a szaktanár mind szóban, mind érdemjeggyel, amiről a szülőt ellenőrző utján tájékoztatja. A MAGASABB ÉVFOLYAMBA LÉPÉS FELTÉTELEI: Minősítés alapján bizonyítvánnyal. 8. ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 2 óra TANANYAG Elmélet: Szakmatörténet bőrmunkák az ókorban, középkorban, újkorban. Kézművesség és tömegtermelés. Viselettörténet. Háziipar, kézműves mesterség jellemzői. Bőrműves mesterségek szakosodása (tímár, varga, csizmadia). A szűcsmesterség, annak díszítőtechnikái és motívumkincse, színvilága. Minták készítése másolással, szerkesztéssel. Gyakorlat: Szabás félholdkéssel, varrás varrólapon árral két tűvel. Csont és fa megmunkálása. A szűcsornamentika alkalmazása a tárgyalkotásban. Kivágásos és különálló darabokból összeállított motívumok, kompozíciók. A rátét bőrök festése, rátétvarrás. A szűcshímzés elsajátítása. Feladatcsoportok: 1. Bőrműves mesterségek története Háziipar, kézműves mesterség, bőrösmesterségek kialakulása, szakosodása, története, tárgyi emlékeinek, hagyományainak megismerése.

22 IPARMŰVÉSZETI ÁG 22 A bőrkikészítés lehetőségei. Szakmatörténeti gyűjtés, dokumentálás. 2. A lábviselet megismerése A lábviseletek történetének tanulmányozása a nemesek körében. Gyűjtés, dokumentálás. Bocskor vagy saru készítése hagyományos minta alapján saját méretre. 3. Kesztyűtörténet Kesztyűviselet történetének tanulmányozása, gyűjtés, dokumentálás. Saját részre kesztyű készítése irhából vagy vékony kesztyűbőrből. 4. Erszények és tarsolyok Erszények és tarsolyok a viselettörténetben, adatgyűjtés, dokumentálás. Erszény, tarsoly készítése a tanulmányok alapján. Varrás, fűzés varrópadon árral, két tűvel. Csont és fa záró elemek, díszek készítése. 5. A szűcsmesterség A szűcsmesterség megismerése a készített tárgyak köre. Rátétes és hímzett díszítésmód alkalmazása kisebb tárgyakon. 6. Múzeumlátogatás A témákhoz kapcsolódó tananyag megfigyelése, dokumentálása. KÖVETELMÉNY: A tanuló ismerje meg a viselkedéstörténet alakulásának fontosabb jellemzőit, különös tekintettel a bőrös vonatkozású öltözetre és kiegészítőkre, valamint a bőrműves mesterségek és azok főbb jellemzőire. Legyen képes varrópadon varrni, meglévő mintákat saját céljaira átalakítani. A tanult technikák alapján egyszerű használati tárgyat készíteni saját részére.

23 IPARMŰVÉSZETI ÁG 23 ÉRTÉKELÉSI MÓD: A tanuló tudását félévkor az ellenőrzőben, év végén a bizonyítványban 1-5-ig osztályzattal értékeljük. Az elkészített feladatokat először közösen, majd a tanár által értékeljük, amely során a tanár megerősíti vagy indoklással cáfolja a tanulói értékelést. Az értékelés fontos kritériumai a tudatosság, pontosság, gondosság, szakszerűség, koncentráló képesség, kreativitás készség. A tanuló elméleti és gyakorlati ismereteit folyamatosan értékeli a szaktanár mind szóban, mind érdemjeggyel, amiről a szülőt ellenőrző utján tájékoztatja. A MAGASABB ÉVFOLYAMBA LÉPÉS FELTÉTELEI: Minősítés alapján bizonyítvánnyal. 9. ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 2 óra TANANYAG Elmélet: Viselettörténeti anyaggyűjtés különös tekintettel az öltözet-kiegészítőkre. A korabeli életmód, technika, művészet, társadalom tanulmányozása. Ismerkedés a népviselettel. Női és férfi viselet elemei, öltözet-kiegészítők. Jelentéstartalom kifejeződése a viseleten keresztül. A viselet és az azt hordó ember harmóniája. Gyakorlat: Viselettörténeti öltözékű babák tervezése, kivitelezése. Népi ihletésű öltözet-kiegészítők készítése.

24 IPARMŰVÉSZETI ÁG 24 Feladatcsoportok: 1. A nemesi viselet alakulása Viselettörténeti anyaggyűjtés a nemesi viselet, az öltözékek mellett a korabeli társadalom, életmód, technika, művészetek tanulmányozása, dokumentálása. 2. A népviselet megismerése A népviselet elemei, alakulása, jelentéstartalma. A népviselethez kapcsolódó bőr öltözet kiegészítők tervezése, kivitelezése. Öv és ékszerek készítése. 3. Viselettörténeti babák készítése Babák tervezése, készítése a tanult technikák felhasználásával, a nemesi és népi viselet köréből. Korok, viseletek babái. 4. Múzeumlátogatás A viselettörténeti tanulmányok kiegészítése dokumentálással. KÖVETELMÉNY: A tanuló ismerje a viselettörténet korszakait, a népviselet mibenlétét, elemzési szempontjait, a viselet bőrműves tartozékait. Legyen képes a tanult technikák önálló alkalmazására. ÉRTÉKELÉSI MÓD: A tanuló tudását félévkor az ellenőrzőben, év végén a bizonyítványban 1-5-ig osztályzattal értékeljük. Az elkészített feladatokat először közösen, majd a tanár által értékeljük, amely során a tanár megerősíti vagy indoklással cáfolja a tanulói értékelést. Az értékelés fontos kritériumai a tudatosság, pontosság, gondosság, szakszerűség, koncentráló képesség, kreativitás készség. A tanuló elméleti és gyakorlati ismereteit folyamatosan értékeli a szaktanár mind szóban, mind érdemjeggyel, amiről a szülőt ellenőrző utján tájékoztatja.

25 IPARMŰVÉSZETI ÁG 25 A MAGASABB ÉVFOLYAMBA LÉPÉS FELTÉTELEI: Minősítés alapján bizonyítvánnyal. 10. ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 2 óra TANANYAG Elmélet: Tervezés alapjai, folyamata, igények megfogalmazása. Anyaggyűjtés, variációk készítése, a kész munkák elemzése. Más kultúrák bőrmunkáinak tanulmányozása. A hagyományok továbbéltetésének lehetőségei, a múlt értékeinek jelentősége a modern világban. Bőrdíszművesség és bőrművesség összehasonlítása. A népi iparművészet kialakulása. A bőrműves műhelymunka elméleti anyagának rendszerezése. Gyakorlat: Makett, modell készítése a tanult technikák önálló alkalmazásával. Más kultúrák bőrmunkáinak felelevenítése a tárgyalkotásban. Modern környezetbe illeszkedő tárgyak létrehozása. A megszokottól eltérő felhasználási módok kitalálása, kipróbálása. A bőrműves műhelymunka gyakorlati anyagának rendszerezése. Feladatcsoportok: 1. Az önálló munkavégzés fázisai A tervezés alapjai, folyamata tervezés forrásai, igények megfogalmazása, anyaggyűjtés, és variációk készítése. Az igényeknek, meglévő anyagnak, technikának megfelelő kiválasztás, kidolgozás, modellkészítés, az elkészült munka elemzése esetleg javítása.

26 IPARMŰVÉSZETI ÁG Más kultúrák művészete A sajátunktól eltérő kultúrák tanulmányozása különös tekintettel a bőrműves vonatkozásokra. Anyaggyűjtés, dokumentálás. Az új ismeretek felhasználása a tárgyalkotásban. 3. A hagyományok továbbéltetése A népi iparművészet létrejötte, a hagyományok szerepe a mai tárgyi környezetben. Önálló, komplex tervezési feladatok, a mai igényeknek megfelelő, használható, a hagyományokat feldolgozó tárgyak létrehozása a tanult technikák önálló alkalmazásával. 4. Rendszerezés A bőrműves munkákról tanultak áttekintése, rendszerezése: anyag- és eszközismeret, a készíthető tárgyak köre, a tervezés, kivitelezés és díszítés meghatározó tényezői, a tárgyak esztétikuma. KÖVETELMÉNY: A tanuló ismerje a sajátjától eltérő kultúrák létét, a hagyományok átültetésének lehetőségét a mai tárgykultúrába. Legyen képes a tanult technikák önálló alkalmazására. Tudja rendszerbe foglalni a bőrműves munkákról szerzett elméleti és gyakorlati ismerteit. ÉRTÉKELÉSI MÓD: A tanuló tudását félévkor az ellenőrzőben, év végén a bizonyítványban 1-5-ig osztályzattal értékeljük. Az elkészített feladatokat először közösen, majd a tanár által értékeljük, amely során a tanár megerősíti vagy indoklással cáfolja a tanulói értékelést. Az értékelés fontos kritériumai a tudatosság, pontosság, gondosság, szakszerűség, koncentráló képesség, kreativitás készség. A tanuló elméleti és gyakorlati ismereteit folyamatosan értékeli a szaktanár mind szóban, mind érdemjeggyel, amiről a szülőt ellenőrző utján tájékoztatja.

27 IPARMŰVÉSZETI ÁG 27 A MAGASABB ÉVFOLYAMBA LÉPÉS FELTÉTELEI: Minősítés alapján bizonyítvánnyal. TÁRGYI FELTÉTELEK: Műhelyterem. Munkaasztalok. Szekrények. Szerszámok: bőrvarrógép, lemezolló, köszörű, vékonyítógép, varrópad, főzőlap, vasaló, snitzer, olló, szűcskés, csontkés, félhold kés, vonalzók, körzők, metszőkés, lyukasztók, csonttű, ár, alámetsző ár, szélezők, domborító acélrúd, poncoló acélok, kalapács, vágólap, márványlap, ecsetek, batik pipa, élezőkő. Anyagok: papírok, kartonok, textilek, filc, fonalak, cérnák, zsinórok, bőrhulladékok, viasz, festékek, pácok, ragasztók. TANKÖNYVEK, TANULÓI TANESZKÖZÖK KIVÁLASZTÁSÁNAK ELVEI Az alapfokú művészetoktatás során olyan nyomtatott taneszközöket használunk a tananyag felhasználásához, melyet a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programja című anyagban ajánlott irodalomként felsorolt. Tanulóktól csak a feltétlen szükséges taneszközök megvásárlását kérjük. Az egyes évfolyamokon a különféle tantárgyak feldolgozásához szükséges kötelező tanulói taneszközöket a művészeti szakmai munkaközösség határozza meg az iskola helyi tanterve alapján. A kötelezően előírt taneszközökről a szülőket minden tanév előtt (a megelőző tanév májusában) az iskola tájékoztatja. A taneszközök beszerzése a tanév kezdetére a szülők kötelessége. A taneszközök kiválasztásánál a művészeti munkaközösség a következő szempontokat veszi figyelembe: a taneszköz tartalmában a pedagógiai programban a nevelőtestület által deklarált értéket hordozza,

28 IPARMŰVÉSZETI ÁG 28 a taneszköz feleljen meg az iskola helyi tantervének, előnyt élveznek a több éven keresztül használható taneszközök, a taneszközök használatában a stabilitásra törekszünk, új taneszköz használatát az oktatás minőségét lényegesen jobbító esetben vezetjük be, a taneszközök ára a szülők által megfizethető legyen, az árakat az iskolaszékkel véleményeztetjük, külsejében esztétikus legyen. Az iskola a kapott pénzügyi támogatásokat felhasználva egyre több nyomtatott taneszközt szerez be az iskolai könyvtár számára. Ezeket a taneszközöket a nehéz szociális helyzetű tanulók ingyenesen használhatják.

Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Program 2016 Helyi tanterv Képző- és iparművészeti ág

Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Program 2016 Helyi tanterv Képző- és iparművészeti ág KAZINCBARCIKAI KODÁLY ZOLTÁN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 3. FEJEZET HELYI TANTERV KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 2016. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG Az alapfokú művészetoktatás követelménye és

Részletesebben

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KERÁMIA TANSZAK IPARMŰVÉSZETI ÁG 3 A PROGRAM CÉLJA, FELADATA: A kerámia műhelymunka célja, hogy a vizuális neveléssel párhuzamosan: tegyen szert a

Részletesebben

1. számú melléklet KÉPZÉSI PROGRAM (2010) Divat- és Stílustervező szakképesítés

1. számú melléklet KÉPZÉSI PROGRAM (2010) Divat- és Stílustervező szakképesítés 1. számú melléklet KÉPZÉSI PROGRAM (2010) Divat- és Stílustervező szakképesítés Készítette: Kovács- Mader Ágnes Árpád szakképző Iskola és Kollégium I. A képzés általános jellemzői 1) Szakmai megnevezés,

Részletesebben

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KÉZMŰVES TANSZAK IPARMŰVÉSZETI ÁG 3 ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK: A kézműves műhelymunka tanításának célja: A kézműves tevékenységek megismertetésével

Részletesebben

Életvitel és gyakorlat. 3-4. évfolyam

Életvitel és gyakorlat. 3-4. évfolyam Életvitel és gyakorlat 3-4. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja a 3 4. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák további fejlesztésével a gyermek bővítse az életkori sajátosságainak

Részletesebben

INFORMATIKA 5. évfolyam

INFORMATIKA 5. évfolyam INFORMATIKA 5. évfolyam Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 37 Tematikai egység 1. Az informatikai eszközök használata 2. Alkalmazói ismeretek 2.1. Írott és audiovizuális dokumentumok elektronikus létrehozása

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. 4 évf. gimnázium reál orientáció

VIZUÁLIS KULTÚRA. 4 évf. gimnázium reál orientáció VIZUÁLIS KULTÚRA 4 évfolyamos gimnázium reál orientáció A vizuális nevelés legfőbb célja, hogy hozzásegítse a tanulókat a látható világ jelenségeinek, a vizuális művészeti alkotásoknak árnyaltabb értelmezéséhez

Részletesebben

SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK

SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 2 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK A szobrászat és kerámia műhelygyakorlat célja az

Részletesebben

JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA

JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA JANKOVICH MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY MŰVÉSZETI PEAGÓGIAI PROGRAMJA RÁCALMÁS 2011. 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 2. Bevezető 4. Nevelési program 5. 1. Az alapfokú

Részletesebben

KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZ Ő M Ű VÉSZETI ÁG

KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZ Ő M Ű VÉSZETI ÁG KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 2 FESTÉSZET TANSZAK KÉPZŐMŰVÉSZETI ÁG 3 CÉLOK, FELADATOK: A festészet műhelymunka célja, hogy a tanuló ismerje meg: azokat az anyagokat és eljárásokat,

Részletesebben

A kompetenciákhoz tartozó indikátorok értelmezése példákkal az adott terület, tantárgy vonatkozásában. Szakterületi/szakspecifikus példák

A kompetenciákhoz tartozó indikátorok értelmezése példákkal az adott terület, tantárgy vonatkozásában. Szakterületi/szakspecifikus példák 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás "A tanulók életkori sajátosságainak és tudásszintjének megfelelően képes a technika történetiségének és rohamos fejlődésének

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Technika, életvitel és gyakorlat. készült

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Technika, életvitel és gyakorlat. készült 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Technika, életvitel és gyakorlat készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1-4./1.2.8. alapján 1-4. évfolyam 2 TECHNIKA, ÉLETVITEL

Részletesebben

Rajz és vizuális kultúra 1-2. évfolyam

Rajz és vizuális kultúra 1-2. évfolyam Rajz és vizuális kultúra 1-2. évfolyam Az általános iskola alsó tagozatán a fejlesztés centrikus vizuális kultúra tanulása alapvetően két célt szolgál: a kezdeti motiváltság és az örömteli alkotás fenntartását,

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5-8. A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy kerettantervi anyaga és kötelező óraszámai az 5 8. évfolyamon meglehetősen feszített munkatempót feltételeznek. Több, a

Részletesebben

Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Nagykőrös

Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Nagykőrös Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nagykőrös HELYI TANTERV Élelmiszeripar.. SZAKMACSOPORT Pék cukrász.. SZAKMA OKJ SZÁMA: 33 541 05 1000 00 00 1 / e SZAKMA Feladatok, ismeretek,

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM. Készségfejleszt Speciális Szakiskola szakképz évfolyamai 11-12.

SZAKMAI PROGRAM. Készségfejleszt Speciális Szakiskola szakképz évfolyamai 11-12. SZAKMAI PROGRAM Készségfejleszt Speciális Szakiskola szakképz évfolyamai 11-12. Szakterület: Egyéb szolgáltatások szakterület Tevékenység: Parkápoló Készült: 2007. 04. 23. Kiadását az oktatási miniszter

Részletesebben

INFORMATIKA. Célok és feladatok. 9-10. évfolyam

INFORMATIKA. Célok és feladatok. 9-10. évfolyam INFORMATIKA 9-10. évfolyam Célok és feladatok Az egyén alapvetı érdeke, hogy idıben hozzájusson a munkájához és életének alakításához szükséges információkhoz, képes legyen azokat céljának megfelelıen

Részletesebben

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI ÁG A KÉPZÉS CÉLJA ÉS FELADATA: Az alapfokú művészetoktatás keretében folyó vizuális nevelés

Részletesebben

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető Kormány álláspontjának.

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető Kormány álláspontjának. 1 Az emberi erőforrások miniszterének /2016. EMMI rendelete az emberi erőforrások minisztere hatáskörébe tartozó szakképesítések mestervizsga követelményeiről szóló 47/2014. (. 29.) EMMI rendelet módosításáról

Részletesebben

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam

Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Kerettanterv Alapfokú nevelés-oktatás szakasza, alsó tagozat, 1 4. évfolyam Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

INFORMATIKA HELYI TANTERV

INFORMATIKA HELYI TANTERV INFORMATIKA HELYI TANTERV Az alsó tagozatos informatikai fejlesztés során törekedni kell a témához kapcsolódó korosztálynak megfelelő használatára, az informatikai eszközök működésének bemutatására, megértésére

Részletesebben

Pedagógiai Program 2015

Pedagógiai Program 2015 Pedagógiai Program 2015 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 5 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 6 1.1.1. Pedagógiai alapelveink, értékeink,

Részletesebben

Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154. HELYI TANTERV Informatika 4. osztály 2013

Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154. HELYI TANTERV Informatika 4. osztály 2013 Irinyi József Általános Iskola 4274 Hosszúpályi Szabadság tér 30. 031154 HELYI TANTERV Informatika 4. osztály 2013 Informatika az általános iskola 4. évfolyama számára (heti 1 órás változat) Az alsó tagozatos

Részletesebben

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó INFORMATIKA 5-8. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan

Részletesebben

Magyar nyelv. 5. évfolyam

Magyar nyelv. 5. évfolyam Magyar nyelv 5. évfolyam A tantárgy elsődleges ja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készségegyüttesek és tudástartalmak megalapozásának a folytatása.

Részletesebben

Az informatika tárgy oktatásának folyamata. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az informatika tárgy oktatásának folyamata. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az informatika tárgy oktatásának folyamata Dr. Nyéki Lajos 2015 Az oktatási folyamat fogalma Oktatási folyamat - az a folyamat, amelynek során az egyes tantárgyak éves vagy több éves tananyagának feldolgozására

Részletesebben

életvitel és gyakorlat 5 7. évfolyam számára

életvitel és gyakorlat 5 7. évfolyam számára Helyi tantervi ajánlás életvitel és gyakorlat 5 7. évfolyam számára Célok és feladatok A tudás hétköznapi életben való alkalmazása, a gyakorlatban való jártasság megszerzése, az alkotó képesség fejlesztése.

Részletesebben

MATEMATIKA. Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Helyi tanterv 1-4. évfolyam 2013.

MATEMATIKA. Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Helyi tanterv 1-4. évfolyam 2013. MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről, és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket,

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket, INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 2. A mővészetoktatási intézmény küldetése 5. oldal. 4. Az intézmény környezete, ebbıl adódó profilja 8. oldal

TARTALOMJEGYZÉK. 2. A mővészetoktatási intézmény küldetése 5. oldal. 4. Az intézmény környezete, ebbıl adódó profilja 8. oldal 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 5. oldal 1. Általános elvek 5. oldal 2. A mővészetoktatási intézmény küldetése 5. oldal 3. Az intézmény jogi státusza 6. oldal 4. Az intézmény környezete, ebbıl adódó profilja

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL tanmenetjavaslat (6. osztály)

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL tanmenetjavaslat (6. osztály) TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL tanmenetjavaslat (6. osztály) Az ember átalakítja környezetét (2) Ismerjék a fejlôdés és fogyasztás alapfogalmait Tudjanak tájékozódni a jelen és jövô környezeti problémáiban Diák

Részletesebben

Ismeretszerzési, - feldolgozási és alkalmazási képességek fejlesztésének lehetőségei, feladatai

Ismeretszerzési, - feldolgozási és alkalmazási képességek fejlesztésének lehetőségei, feladatai Célok és feladatok Az általános iskola alsó tagozatán a magyar nyelv és irodalom tantárgy elsődleges célja az anyanyelvi kommunikációs képességek fejlesztése, és az ehhez elengedhetetlen ismeretek elsajátíttatása.

Részletesebben

Összesített Tanterv a 8 osztályos gimnáziumi részhez Fizikából FIZIKA TANTERV 7-8. évfolyam. Készítette: Bülgözdi László és Juhász Róbert

Összesített Tanterv a 8 osztályos gimnáziumi részhez Fizikából FIZIKA TANTERV 7-8. évfolyam. Készítette: Bülgözdi László és Juhász Róbert Összesített Tanterv a 8 osztályos gimnáziumi részhez Fizikából FIZIKA TANTERV 7-8 évfolyam Készítette: Bülgözdi László és Juhász Róbert Az alapfokú fizikaoktatás célja Keltse fel a tanulók érdeklődését

Részletesebben

xkir Tesztintézmény Könnyűipar..SZAKMACSOPORT Könnyűipari technikus SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 542 01 0010 54 02 1 /

xkir Tesztintézmény Könnyűipar..SZAKMACSOPORT Könnyűipari technikus SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 542 01 0010 54 02 1 / xkir Tesztintézmény 999999 HELYI TANTERV Könnyűipar..SZAKMACSOPORT Könnyűipari technikus SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 542 54 2 / ÉRVÉNYES: től 2 / e SZAKMA Feladatok, ismeretek, készségek CÉLOK ÉS FELADATOK, FEJLESZTÉSI

Részletesebben

Könyvtárpedagógiai-program

Könyvtárpedagógiai-program Könyvtárpedagógiai program Általános könyvtárpedagógiai rész. Az iskolai könyvtár rövid bemutatása, helye az iskola pedagógiai programjában Az iskolai könyvtár a Vajda János Gimnázium szerves része, az

Részletesebben

HELYI TANTERV BIOLÓGIA tanításához Szakközépiskola 9-12. évfolyam

HELYI TANTERV BIOLÓGIA tanításához Szakközépiskola 9-12. évfolyam HELYI TANTERV BIOLÓGIA tanításához Szakközépiskola 9-12. évfolyam Készült az EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet alapján. Érvényesség kezdete: 2013.09.01. Utoljára indítható:.. Dunaújváros,

Részletesebben

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás

1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás 1. kompetencia Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: Ismeri az egyetemes és magyar művészettörténet főbb korszakait, tendenciáit, képes azok szintézisszerű áttekintésére.

Részletesebben

KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE FELSŐ TAGOZAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 2015 1 TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5. évfolyam ÉVES ÓRASZÁM

Részletesebben

A SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA HELYI TANTERV

A SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA HELYI TANTERV OM azonosító: 038551 Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon Módszertani Központ és Nevelési Tanácsadó A SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA HELYI

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy kerettantervi anyaga és kötelező óraszámai az 5 8. évfolyamon meglehetősen feszített munkatempót feltételeznek. Több, a mindennapi

Részletesebben

A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI

A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI A HÁZIREND MELLÉKLETE AZ OSZTÁLYOZÓVIZSGA TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEI TANTÁRGYAK ALSÓ TAGOZAT Magyar nyelv és irodalom Matematika Környezetismeret Ének zene Rajz és vizuális kultúra Technika és életvitel Testnevelés

Részletesebben

Matematika. 1-4. évfolyam. tantárgy 2013.

Matematika. 1-4. évfolyam. tantárgy 2013. Matematika tantárgy 1-4. évfolyam 2013. Célok és feladatok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről, és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási,

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. 5 6. Tantárgyi célok, feladatok:

TERMÉSZETISMERET. 5 6. Tantárgyi célok, feladatok: EÖTVÖS LORÁND ÁLTALÁNOS ISKOLA TERMÉSZETISMERET 5-6. HELYI TANTERV - 2013. TERMÉSZETISMERET 5 6. Tantárgyi célok, feladatok: A természetismeret tantárgy olyan műveltségképet közvetít, amely egységben jeleníti

Részletesebben

Az általános elvárások intézményi értelmezése

Az általános elvárások intézményi értelmezése Az intézményi dokumentumok: pedagógiai program SZMSZ 1. Pedagógiai módszertani felkészültség Az általános elvárások intézményi értelmezése A pedagógus önértékelése A pedagógus önértékelésének területei

Részletesebben

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4...

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4... ERKEL FERENC PEDAGÓGIAI PROGRAM IV. kötet HELYI TANTERV LOGOPÉDIAI OSZTÁLYOK 1-4. 2010. TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4.... 3 MATEMATIKA 1-4.... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4.... 112 ÉNEK-ZENE

Részletesebben

Szakképesítés megnevezése. Modul megnevezése. Szakképesítés száma. Modul száma. Tantárgy/ témakör megnevezése. Szakmai készségfejlesztés

Szakképesítés megnevezése. Modul megnevezése. Szakképesítés száma. Modul száma. Tantárgy/ témakör megnevezése. Szakmai készségfejlesztés A könyv címe: Szakmai együttműködés és segítő kapcsolat Kiadói kód: NS-2105691213 Szerzők: Sándor-Lenkei Aida, Sándor Tamás Lektor: Nagyné Tarjányi Judit Oldalszám: 91 Ábrák száma: 10 Formátum, kivitel:

Részletesebben

KÖRNYEZET- ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK 1 KÖRNYEZET ÉS KÉZMŰVES TANSZAK

KÖRNYEZET- ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK 1 KÖRNYEZET ÉS KÉZMŰVES TANSZAK KÖRNYEZET- ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK 1 KÖRNYEZET ÉS KÉZMŰVES TANSZAK KÖRNYEZET- ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK 2 KÖRNYEZET ÉS KÉZMŰVES KULTÚRA TANSZAK ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK A környezet és kézműves

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

2010. február-március HÍRLÁNC

2010. február-március HÍRLÁNC 2010. február-március HÍRLÁNC A K T U Á L I S T O V Á B B K É P Z É S E K A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézetben 2010 elején induló akkreditált és

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HŰTŐ-, KLÍMA- ÉS HŐSZIVATTYÚBERENDEZÉS-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HŰTŐ-, KLÍMA- ÉS HŐSZIVATTYÚBERENDEZÉS-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HŰTŐ-, KLÍMA- ÉS HŐSZIVATTYÚBERENDEZÉS-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

SALGÓTARJÁNI MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM 3100 Salgótarján, Arany János út 12. Pedagógiai program. Kémia tantárgy kerettanterve

SALGÓTARJÁNI MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM 3100 Salgótarján, Arany János út 12. Pedagógiai program. Kémia tantárgy kerettanterve SALGÓTARJÁNI MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM 3100 Salgótarján, Arany János út 12. Pedagógiai program Kémia tantárgy kerettanterve KÉMIA HELYI TANTERV A kémia tantárgy teljes óraterve 9. osztály 10. osztály Heti

Részletesebben

III.A Az 1-4. évfolyam részletes helyi tanterve

III.A Az 1-4. évfolyam részletes helyi tanterve III.A Az 1-4. évfolyam részletes helyi tanterve Tartalomjegyzék 1. Az iskola 1-4 évfolyamain tanított tantárgyak, kötelező és szabadon választható tanórai foglalkozások, az előírt tananyag és követelményei...

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről

Részletesebben

Pedagógiai program. IX. kötet

Pedagógiai program. IX. kötet 1 Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pedagógiai program IX. kötet Értelmi fogyatékos tanulók 9-10. évfolyam

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM. KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM. KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 6. 7. 8. Heti 1 1 1 óraszám

Részletesebben

Miskolci Görög Katolikus Általános Iskola Helyi tanterv Ember és természet műveltségi terület

Miskolci Görög Katolikus Általános Iskola Helyi tanterv Ember és természet műveltségi terület Miskolci Görög Katolikus Általános Iskola Helyi tanterv Ember és természet műveltségi terület V. Környezetismeret 1-4. évfolyam Természetismeret 5-6. évfolyam Fizika 7-8. évfolyam Kémia 7-8. évfolyam Biológia

Részletesebben

Szakdolgozati szabályzat

Szakdolgozati szabályzat PTE Illyés Gyula Kar Szekszárd Szociális Munka és Szociálpolitikai Intézet Szakdolgozati szabályzat A Pécsi Tudományegyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzata a szakdolgozatról (diplomamunkáról) szóló 59-60.

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) BEVEZETŐ Az Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségterületre készült Technika és életvitel tantárgy kerettantervének célja és feladata

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK VÉLEMÉNYEZÉS, ELFOGADÁS, JÓVÁHAGYÁS... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK.

TARTALOMJEGYZÉK VÉLEMÉNYEZÉS, ELFOGADÁS, JÓVÁHAGYÁS... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK. 1-4. OSZTÁLY TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV... 4 ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS SZAKASZA, ALSÓ TAGOZAT, 1 4. ÉVFOLYAM... 4 AZ 1-4. ÉVFOLYAM TANTÁRGYI RENDSZERE ÉS ÓRASZÁMAI... 9 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 10

Részletesebben

Az ellenőrzés módszertana

Az ellenőrzés módszertana Az ellenőrzés módszertana Az ellenőrzés elemei a tényhelyzet megállapítása, a tényhelyzet viszonyítása a követelményhez (összehasonlítás) és az összehasonlítás eredményének értékelése. Az ellenőrzés fogalma

Részletesebben

A Helyi tantervet 2008. szeptemberben az 5. évfolyamon kell bevezetni!

A Helyi tantervet 2008. szeptemberben az 5. évfolyamon kell bevezetni! A Helyi tanterv tantárgyi rendszere és heti óraszáma A tanterv fıbb jellemzıi: Tantárgystruktúrában megtalálható integrált tantárgyak: Tantárgy Évfolyam Mőveltségterületet Magyar nyelv és irodalom 7-8

Részletesebben

Az iskola egyedi kódszáma: 031627

Az iskola egyedi kódszáma: 031627 Intézmény neve: József Attila Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Címe: 3200 Gyöngyös, Kócsag u. 36-38. Telefax: 37/311-673 Honlap: www.jozsefa-gy.sulinet.hu E-mail: jaszk@jozsefa-gy.sulinet.hu Igazgató:

Részletesebben

AZ OTTHONI /TANULÓSZOBAI/ FELKÉSZÜLÉSHEZ ELŐÍRT ÍRÁSBELI ÉS SZÓBELI FELADATOK MEGHATÁROZÁSÁNAK ELVEI ÉS KORLÁTAI (Pedagógiai program IX.

AZ OTTHONI /TANULÓSZOBAI/ FELKÉSZÜLÉSHEZ ELŐÍRT ÍRÁSBELI ÉS SZÓBELI FELADATOK MEGHATÁROZÁSÁNAK ELVEI ÉS KORLÁTAI (Pedagógiai program IX. AZ OTTHONI /TANULÓSZOBAI/ FELKÉSZÜLÉSHEZ ELŐÍRT ÍRÁSBELI ÉS SZÓBELI FELADATOK MEGHATÁROZÁSÁNAK ELVEI ÉS KORLÁTAI (Pedagógiai program IX. fejezet) Iskolánkban a házi feladatok meghatározásával kapcsolatosan

Részletesebben

VÍZVEZETÉK- ÉS VÍZKÉSZÜLÉK-SZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

VÍZVEZETÉK- ÉS VÍZKÉSZÜLÉK-SZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI VÍZVEZETÉK- ÉS VÍZKÉSZÜLÉK-SZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Vízvezeték- és vízkészülék-szerelő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A Vízvezeték és vízkészülék-szerelő mestervizsgához szükséges

Részletesebben

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium nevelési programja és helyi tanterve

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium nevelési programja és helyi tanterve "Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy tanítson minket a jól végzett munka örömére és izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit

Részletesebben

2. A Környezetismeret tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret

2. A Környezetismeret tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret 2. A Környezetismeret tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret 2. évfolyam: Tematikai egység rövid címe Kerettantervi óraszám Helyi többletóraszám (±) Témakör összidőkerete

Részletesebben

HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY

HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY HELYI TANTERV A SZAKKÖZÉPISKOLA 0. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA TESTNEVELÉS TANTÁRGY Heti óraszám: 5 óra TANANYAG KIVÁLASZTÁS: Kerettanterv a Szakközépiskolák számára, az EMMI 51/2012. számú rendelete alapján. Készítette:

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A kihúzott központi tétel ismertetése. A szóbeli, központilag összeállított kérdései az alábbi témaköröket tartalmazza: Bőrgyártás, bőranyagok tulajdonságai Egyéb bőrfeldolgozó

Részletesebben

LÓNYAY MENYHÉRT BAPTISTA SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 4800 Vásárosnamény, Kossuth út 19. 34 542 04 FÉRFI SZABÓ Szakmai program

LÓNYAY MENYHÉRT BAPTISTA SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 4800 Vásárosnamény, Kossuth út 19. 34 542 04 FÉRFI SZABÓ Szakmai program LÓNYAY MENYHÉRT BAPTISTA SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 4800 Vásárosnamény, Kossuth út 19. 34 542 04 FÉRFI SZABÓ Szakmai program 2015 1 I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti

Részletesebben

BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma. Kollégiumi Pedagógiai Program 2015.

BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma. Kollégiumi Pedagógiai Program 2015. BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma Kollégiumi Pedagógiai Program 2015. Tartalom 1. Az intézmény meghatározása... 4 2. Bevezető... 4 I. NEVELÉSI PROGRAM... 4 1.2 Értékeink...

Részletesebben

1. évfolyam. Két tanítási nyelvű 1-4. évf. Idegen nyelv - angol

1. évfolyam. Két tanítási nyelvű 1-4. évf. Idegen nyelv - angol 1. évfolyam A nyelvtanulás az első két évfolyamon játékos ismerkedést jelent a nyelvvel, megalapozva a későbbi tudatos nyelvhasználatot. Elsődleges ja, hogy felkeltse a tanulók érdeklődését az idegen nyelvek

Részletesebben

Kulcskompetenciák fejlesztése az 1-4. évfolyamon

Kulcskompetenciák fejlesztése az 1-4. évfolyamon Kulcskompetenciák fejlesztése az 1-4. évfolyamon 1. Anyanyelvi kommunikáció Fejlesztési területek Matematika Környezet Rajz Technika Ének Testnevelés 1-2. évfolyam 1. Beszédkézség, szóbeli szövegek megértése

Részletesebben

Lovagi játékok - projektterv

Lovagi játékok - projektterv Lovagi játékok - projektterv Készítette: Kiss Mónika Összefoglalás A kisdiákok olvasás órákon ismerkednek a Mátyás királyról szóló történetekkel, mondákkal. A színes szövegek - amellett, hogy a gyermekek

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Az alábbi kerettanterv a hat évfolyamos gimnáziumok számára készült. A tanterv két fő részre osztható: a 7 8. évfolyam tematikai egységeiben elsősorban a fejlesztési célok és követelmények

Részletesebben

A) Nevelési program 3 1. Iskolánk bemutatása 3. 2. Az iskola nevelési programja 6

A) Nevelési program 3 1. Iskolánk bemutatása 3. 2. Az iskola nevelési programja 6 A) Nevelési program 3 1. Iskolánk bemutatása 3 1.1. Az iskola adatai 3 1.2. Az iskola rövid története 4 1.3. Az oktató-nevelő munka személyi feltételei a 2008/2009. tanévben 5 1.4. Az oktató-nevelő munka

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. OM azonosító: 032351 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2015. 1 Tartalomjegyzék 1. INTÉZMÉNYI ADATOK... 5 2. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 5 2.1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

HELYI TANTERV IGAZGYÖNGY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY

HELYI TANTERV IGAZGYÖNGY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY HELYI TANTERV IGAZGYÖNGY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY Érvényben van 2011-ig, ettől az időponttól az új tanterv bevezetése miatt felmenő rendszerben kivezetésre kerül. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az egyes

Részletesebben

O R T O P É D I A I M Û SZ E R É SZ

O R T O P É D I A I M Û SZ E R É SZ Magyar Kereskedelmi és Iparkamara O R T O P É D I A I M Û SZ E R É SZ MESTERVIZSGASZINT ÉS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK - 1998. - I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek)

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1-4. BEVEZETŐ

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1-4. BEVEZETŐ BEVEZETŐ Az általános iskola alsó tagozatán a magyar nyelv és irodalom tantárgy elsődleges célja az anyanyelvi kommunikációs képességek fejlesztése, és az ehhez elengedhetetlen ismeretek elsajátíttatása.

Részletesebben

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Drámajáték

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Drámajáték Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Drámajáték Célok és feladatok

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET. 5 6. évfolyam. Célok és feladatok

TERMÉSZETISMERET. 5 6. évfolyam. Célok és feladatok TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam Célok és feladatok A Természetismeret tantárgy tartalmában és szemléletében szervesen épül az 1 4. évfolyam környezetismeret tantárgyára, azzal egységes rendszert alkot.

Részletesebben

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 TARTALOMJEGYZÉK A nevelési-oktatási intézmények pedagógiai programjára vonatkozó jogszabályi előírások...

Részletesebben

Helyi tanterv. Szakiskolát végzettek középiskolája. Közismeret

Helyi tanterv. Szakiskolát végzettek középiskolája. Közismeret Helyi tanterv Szakiskolát végzettek középiskolája Közismeret Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV A SZAKISKOLÁT VÉGZETTEK KÖZÉPISKOLÁJA SZÁMÁRA... 4 Célok és feladatok... 4 Tantárgyak és óraszámok

Részletesebben

2. Beiratkozásra meghatározott idő, a fenntartó által engedélyezett osztályok, csoportok száma:

2. Beiratkozásra meghatározott idő, a fenntartó által engedélyezett osztályok, csoportok száma: Közzétételi lista 1. Tájékoztató a felvételi lehetőségről: Az intézmény beiskolázási körzete: Andrásfa, Petőmihályfa, Hegyhátszentpéter, Győrvár, Pácsony, Olaszfa, Oszkó települések. A 2011. Nktv. értelmében:

Részletesebben

15. OM: 030496 PEDAGÓGIAI PROGRAM

15. OM: 030496 PEDAGÓGIAI PROGRAM Haller János Általános, Szakközép- és Szakiskola Mosonmagyaróvár, Mosonvár u. 15. OM: 030496 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2011 Készítette: Sárköziné Kollárits Edit igazgató 0 Tartalom Á L T A L Á N O S A D A T O

Részletesebben

INFORMATIKA OKTATÁS ISKOLÁNKBAN

INFORMATIKA OKTATÁS ISKOLÁNKBAN INFORMATIKA OKTATÁS ISKOLÁNKBAN Iskolánkban az idegen nyelv emelt szintű oktatása mellett az informatika oktatása is emelt szinten történik. Amit kínálunk: a Helyi Kerettanterv alapján megvalósuló emelt

Részletesebben

Környezetismeret. 1. évfolyam 1 óra 32+4 óra. 2. évfolyam 1 óra 32+4 óra. 1. évfolyam. Az iskolás gyerek. Hóban, szélben, napsütésben

Környezetismeret. 1. évfolyam 1 óra 32+4 óra. 2. évfolyam 1 óra 32+4 óra. 1. évfolyam. Az iskolás gyerek. Hóban, szélben, napsütésben Környezetismeret heti óraszám éves óraszám 1. évfolyam 1 óra 32+4 óra 2. évfolyam 1 óra 32+4 óra 1. évfolyam Az iskola Az iskolás gyerek Hóban, szélben, napsütésben Tájékozódás az iskolában és környékén

Részletesebben

A Balassi Bálint Gimnázium helyi tanterve

A Balassi Bálint Gimnázium helyi tanterve Balassi Bálint Gimnázium Vizuális kultúra rajz ésművészettörténet 5-12.évfolyam A Balassi Bálint Gimnázium helyi tanterve Rajz és vizuális kultúra 5-12. évfolyam Készítette: Heffterné Gáspár Lilla Balassi

Részletesebben

Fogalmi rendszer A műveltségterület kulcsfogalmai:

Fogalmi rendszer A műveltségterület kulcsfogalmai: FÖLDRAJZ TANTERV A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti, társadalmi-gazdasági és környezeti jellemzőivel, folyamataival, a környezetben való tájékozódást, eligazodást

Részletesebben

AZ ÁDÁM JENŐ ZENEISKOLA - ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MUNKATERVE. A 2014/2015-es TANÉVRE

AZ ÁDÁM JENŐ ZENEISKOLA - ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MUNKATERVE. A 2014/2015-es TANÉVRE AZ ÁDÁM JENŐ ZENEISKOLA - ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MUNKATERVE A 2014/2015-es TANÉVRE 1.1. Rendelkezés a tanévről - A 2014/2015-ös tanév 2014. szeptember elsejétől (hétfő) 2015. aug. 31-éig tart a tanév

Részletesebben

1. Gyerekesély Bizottság kistérségi. 2. Gyerekesély Iroda Kistérségi. 3. Szükségletfelmérés Kistérségi. 4. Kötelezı képzések Kistérségi

1. Gyerekesély Bizottság kistérségi. 2. Gyerekesély Iroda Kistérségi. 3. Szükségletfelmérés Kistérségi. 4. Kötelezı képzések Kistérségi 1. Gyerekesély Bizottság kistérségi Ülések száma: 12 Tervezett taglétszám: 11 fı gyerekesély stratégiát, cselekvési programot és forrástérképet dolgoz ki legkésıbb a projektidıszak 18 hónapjának végéig,

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET az általános iskolák 1 4. évfolyam számára

KÖRNYEZETISMERET az általános iskolák 1 4. évfolyam számára KÖRNYEZETISMERET az általános iskolák 1 4. évfolyam számára TANTÁRGYI CÉLOK, FELADATOK A környezetismeret tantárgy célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tanulókban a környezetük iránt. Ezért e tantárgy

Részletesebben

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM (1157 Budapest, Kavicsos köz 2-4.) Pedagógiai Program 2

Részletesebben

Községi Általános Iskola Püspökhatvan. Helyi tanterve 2004.

Községi Általános Iskola Püspökhatvan. Helyi tanterve 2004. Községi Általános Iskola Püspökhatvan Helyi tanterve 2004. Általános célkitűzések A tanári munka eredményessége érdekében a tantervnek világos képet kell adnia arról, hogy milyen is legyen az a tudás,

Részletesebben

Fodrász szakképesítés

Fodrász szakképesítés Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium 3700 Kazincbarcika, Május 1 út 11 SZAKMAI PROGRAM Fodrász szakképesítés OKJ azonosító szám 52 815 01 A szakmai program kizárólag a 2012/2013.

Részletesebben

Pedagógiai Program 2015.

Pedagógiai Program 2015. Pedagógiai Program Kozmzutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2015. 1 Nevelési

Részletesebben

Középszintű érettségi előkészítő 11-12, Rajz és vizuális kultúra. 72óra

Középszintű érettségi előkészítő 11-12, Rajz és vizuális kultúra. 72óra Középszintű érettségi előkészítő 11-12, Rajz és vizuális kultúra 11. évfolyam E szakaszban a vizuális kultúra részterületei közül ismét a Kifejezés, Képzőművészet fejlesztési feladatai kerülnek előtérbe,

Részletesebben

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK, MÉRNÖKTANÁR

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK, MÉRNÖKTANÁR Dunaújvárosi Főiskola TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK, MÉRNÖKTANÁR Szerezhető szakképzettségek: okleveles mérnöktanár (anyagmérnök), okleveles mérnöktanár (gépészmérnök), okleveles mérnöktanár (mérnök informatikus),

Részletesebben