ÁLTALÁNOS TERMÉSZETFÖLDRAJZ III. GEOSZFÉRÁK 1. LITOSZFÉRA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÁLTALÁNOS TERMÉSZETFÖLDRAJZ III. GEOSZFÉRÁK 1. LITOSZFÉRA"

Átírás

1 ÁLTALÁNOS TERMÉSZETFÖLDRAJZ III. GEOSZFÉRÁK 1. LITOSZFÉRA

2 LAKÓHELYÜNK A FÖLD A Föld belső szerkezete A Föld felépítésével, szerkezetével, történetével foglalkozó tudomány a geológia (földtan). A Föld fizikai jelenségeit a geofizika, kémiai mozgásfolyamatait a geokémia kutatja. A Föld belsejének fizikája A Föld belseje felé nő a hőmérséklet. Ennek mértéke átlagosan 100m/1 0 C. Ezt nevezzük geotermikus gradiensnek. A fiatal területek alatt a geotermikus gradiens gyorsabban nő, az idős területeke alatt pedig sokkal lassabban. Amit mi a Föld felszínéről tekintve hőmérséklet növekedésként érzékelünk, az valójában egy fordított folyamat. A Föld belseje felől haladva a hőmérséklet fokozatosan csökken. A belső fő (jelenlegi ismereteink szerint) a radioaktív anyagok (pl. uránium, tórium) bomlásából származnak A hőmérséklet csak bizonyos mélységig nő. Ezt bizonyítja, hogy számításaink szerint a Föld középpontjának hőmérséklete kb C, ha pedig az előbb ismertetett számítást veszszük alapul, akkor ugyanitt a hőmérsékletnek C-nak kellene lennie. A felszín közelében megfigyelhető geotermikus gradiens a szilárd közegben lejátszódó gyors hűlés eredménye. A Föld gyomrában más a nyomás- és sűrűségviszony. A nyomás a mélység függvényében egyenesen növekszik. A Föld középpontjában eléri a felszíni nyomás 4000 szeresét. A sűrűség növekedése hirtelen változásokat mutat. Erre utalnak a földrengéshullámok irányváltozásai is. Földünket mágneses tér veszi körül. Ezt a Föd belsejében több ezer km mélyen elhelyezkedő vastartalmú fémolvadék áramlása kelti. Ezeket az anyagokat a Föld forgása és belső hője tartja mozgásban. A Föld mágnestengelyének felszíni döféspontja a mágneses pólus, amely nem esik egybe a csillagászati pólussal. Az iránytűvel meghatározott É-D irány, tehát eltér a földrajzi É-D iránytól. Ezt az eltérést nevezzük mágneses deklinációnak (mágneses elhajlásnak). Ha az elhajlás az É-D iránytól K felé mutat, akkor a deklináció pozitív, ha Ny felé, akkor negatív. A deklináció értéke méréssel a Föld különböző pontján meghatározható. A Föld belső áramlásai következtében a mágneses tér, és a mágneses pólusok helyzete is változik. A mágnesezhető anyagok megőrzik a keletkezésük idején uralkodó mágneses irányt. Ebből lehet következtetni a földtörténet egyes időszakainak mágneses térerősségére, és irányára. Gyakran a mágneses sarkok is felcserélődhetnek. Az egykori mágnesezettség a földtörténeti események korának meghatározására is alkalmas. Ezt nevezzük paleomágneses módszernek.

3 Utazás a Föld középpontja felé A Föld belseje gömbhéjas szerkezetű. A fizikai jellemzők alapján a következő gömbhéjakat különböztethetjük meg: földkéreg, földköpeny, külső mag, belső mag. Földkéreg: A legkülső, szilárd halmazállapotú gömbhéj. A Föld tömegének 1%-a Vastagsága a szárazföldek alatt: km (hegységek alatt elérheti a km-t is), az óceánok alatt: 7-11 km. A szárazföldi kéreg felső része szilikátokban gazdag. Jellegzetes kőzete a gránit, ezért gránitos rétegnek nevezzük. (sűrűsége: 2,7g/cm 3 ). Alatta szilikátokban szegényebb, de fémekben gazdagabb réteg következik, ezért a sűrűsége is növekszik (3,0g/cm 3 ). Jellemző kőzete a gabbró, ezért gabbrós rétegnek is nevezik. Az óceáni kéreg egyszerűbb, hiányzik alattuk a kisebb sűrűségű gránitos réteg A kéreg a fémes elegyrészekben gazdagabb, szilikátokban szegényebb anyag változatából áll. Felső része bazaltos, alsó része gabbrós. A földkéreg alsó határát a horvát kutatóról elnevezett Mohorovicic- határfelület zárja. Földköpeny: A Föld tömegének 68-a A Mohorovocic-felülettől a kb km mélyen húzódó Gutenberg-Wiechertfelületig tart. Lefele haladva tovább csökken a könnyebb szilikátos és nő a nehezebb fémes elegyrész (pl. vas, magnézium) aránya. Földmag: A Föld tömegének 31%-a, Két részre osztható: Külső mag: más néven maghéj, kb km vastag. Anyaga folyékony fémekből áll (pl. vas, nikkel). Alsó határa km között található. Belső mag: Anyaga szilárd halmazállapotú, vas, nikkel összetételű. A belső és a külső magot a Lehmann-határfelület választja el egymástól 5100 km mélységben. A földkéreg és a földköpeny felső szilárd része együttesen alkotják a kőzetburkot, más néven litoszférát. Ennek vastagsága a szárazföldek alatt km, az óceánok alatt kb. 50 km. A szilárd kőzetburok alatt már képlékeny állapot van Ezt a tartományt nevezzük lágyköpenynek, más néven asztenoszférának. Az asztenoszféra 250 km-es mélységig tart.

4 Kőzetlemezek lemeztektonika A lemeztektonikai szemlélet, mely felváltotta azt az elképzelést, hogy a földkéreg egységes, az 1970-es évektől szemléletmódosítást követelt. Kiderült, hogy a földkéreg egymáshoz képest elmozduló kőzetlemezekből áll. A nagy áttörést az óceánfenék kutatása jelentette as évektől megindult kutatásokon jól látszott, hogy az óceánok fenekén un. óceánközepi hátságok húzódnak, melyek összhosszúsága eléri a km-t. (Földünk leghosszabb hegyláncai.) tengelyében hasadék található, melyből kőzetolvadék buggyan a felszínre. A kőzetolvadékot magmának nevezzük. Ez lehűl és hozzászilárdul az óceáni kéreg felső részéhez. Kőzete bazaltos. A kutatások bizonyították, hogy a hátságtól eltávolodva mindkét irányba egyre idősebb kőzetekkel találkozhatunk. Bebizonyosodott, hogy a Föld belsejéből érkező anyagok megszilárdulva hozzáforrnak a hátságok pereméhez, a felhatoló olvadékok pedig helyet követelve szétfeszítik az óceánok aljzatát. Ugyanakkor a szárazföldek peremén kialakult mélytengeri vonalában kialakult Benioff-zónák mentén a kéreg alá bukik a mélybe. Szilárd anyaga a növekvő hőmérsékletű mélység felé haladva fokozatosan beleolvad az asztenoszférába. Ezt a sávot alábukási, más néven szubdukciós övezetnek hívjuk. Ezek a felismerések jelentették az új elmélet alapját, melyet a Föld szerkezeti mozgásai, idegen szóval tektonikája alapján lemeztektonikának neveztek el. A kőzetburok lemezei A Föld felszínét hét nagy: Eurázsiai-, Észak-amerikai-, Csendes-óceáni (Pacifikus-), Délamerikai-, Afrikai-, Indoausztráliai- és Antartktiszi-lemez, és több kisebb: pl.: Arab- (Arábiai-), Fülöp-szigeti-, Nazca és Karibi-lemezekre osztjuk. A kőzetlemezek közül egyesek csak óceánokat Pl.: Csendes-óceáni-, Nazca lemez), mások szárazföldeket és óceánokat is (pl. Afrikai-lemez) is hordoznak a hátukon. A kőzetlemezek határa óceánközépi-hátságok, mélytengeri árkok, néhány esetben pedig hegyvidékek mentén húzódik. Az egyes kőzetlemezek eltérő sebességgel mozognak. (Atlanti-óceán északi része: 2-3 cm/év a távolodási sebesség; Csendes-óceáni, és a Nazcalemez cm/év sebességgel távolodik; Nazca-lemez és a Dél-afrikai lemez cm/év sebességgel közeledik egymáshoz.) A kőzetlemezeket az asztenoszféra áramlásai mozgatják. (A részleteke még nem tisztázottak!)

5 Lemezszegély típusok 1. Az óceánközépi hátságok területén a lemezek eltávolodnak egymástól. (távolodó lemezszegélyek) 2. A mélytengeri árkok vonalába a lemezszegélyek közelednek egymáshoz, és a nagyobb sűrűségű óceáni lemez a szárazföldi lemez alá bukik. (pusztuló, fölemésztődő lemezszegélyek). 3. Az egymás mellett elcsúszó, elnyíródó kőzetlemezek ritka jelenségek Ilyen található az Észak-amerikai lemez délnyugati szegélyén, a híres Szent András-törésvonalnál. A lemeztektonika révén sikerült egységes magyarázatot adni a vulkánosság, a földrengések és a hegységképződés folyamataira. Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység Mélységi magmatizmus és felszíni vulkánosság A fölfele hatoló kőzetolvadék nem éri el minden esetben a felszínt. A felszín alatt megszilárduló magmából kialakult kőzeteket mélységi magmás kőzeteknek nevezzük. Ilyen pl. a földkéreg felépítésében jelentős szerepet játszó gránit, és gabbró. Lassan hűl le, van idő a kikristályosodásra. Ezért nagyméretű, un, durvaszemű kristályok építik fel ezeket a kőzeteket.) Vulkánosságról akkor beszélünk, ha a magma a felszínre kerül. A felszínre kerülő magma a láva. A vulkáni kőzetek szoros rokonságban állnak azzal a magmáéval, amiből keletkeznek. Tehát másfajta lávakőzet képződik a gránitból, ill. a gabbróból. Gyorsan kihűlnek, ezért nincs idő a kikristályosodásra. Ezért nevezzük a földkéreg bazaltos anyagát finomszemcsés kőzetnek. A tűzhányók Általában tengerparton, tenger közelében, szigeten helyezkednek el. (pl. Európában: Vezúv, Etna, Stromboli; Japán: Fuji; Indonézia ill., az amerikai kontinens vulkánjai). Régen a víz és a tűz párharcának hitték a vulkáni tevékenységet (mélybe kerülő víz). A lemeztektonika adott magyarázatot. A lemezhatáron elhelyezkedő területek a leginkább vulkanikus területek. A távolodó lemezszegélyeknél: A felszínre kerülő anyag jellege a magma összetételétől függ. A magma-, ill. vulkáni kőzetcsoportokat a szilikáttartalom (SiO 2 ) alapján csoportosítjuk bázikus, semleges, és savanyú kőzetekre.

6 A felszínre törő magam 80%-a az óceánközépi-hátságok mentén tör a felszínre. Anyaguk az asztenoszférából érkezik, C hőmérsékletű. A nagy mélységből érkező, SiO 2 ban szegényebb (kevesebb 52%-nál) kőzeteket bázisos kőzeteknek nevezzük. Ilyen a gabbró felszínre kerüléséből kialakult bazalt. Az óceán mélyén kibuggyanó bazalt jellegzetes kerekded formában szilárdul meg. A belseje még izzik, mikor a külső burka már lehűlve bekérgeződik. Ezt nevezzük párnalávának. A bazaltláva hígan folyó. Ez alakította ki a Föld enyhe lejtőjű (kisebb, mint 50-os) pajzsvulkánjait (Izland) és a lapos bazaltfennsíkokat (Izland, Dekkán-fennsík). A közeledő lemezszegélyeknél: Az árkokhoz kötődő tűzhányok magmája az alábukó és megolvadó kőzetlemezből származik. Hőmérséklete (alacsonyabb) C. Több SiO 2 -t, kevesebb fémet tartalmaz. Ezért a belőle megszilárdult kőzet világosabb színű. Lávája sűrűbb, ezért a belőle felépülő vulkáni kúpok meredekebbek. Az alábukáshoz kapcsolódó tűzhányoknál a SiO 2 tartalom alapján két kőzetcsoportot különböztetünk meg: A semleges vulkáni kőzetek SiO 2 tartalma 52-65%. A mélységi magmás kőzetek közül ide tartozik a diorit, melynek kiömlési kőzete az andezit. A savanyú vulkáni kőzetek SiO 2 tartalma több mint 65%. Ilyen mélységi magmás kőzet a gránit, melynek kiömlési kőzete a riolit. Andezit kőzetből állnak a rétegvulkánok (sztratovulkánok). Pl. Vezúv, Fuji. A rétegvulkán keresztmetszetének részei: magmakamra, kürtő, kráter (kaldera pl.: Mount St. Henes), vulkáni hamu, láva. A savanyú riolitos vulkáni kitörések még hevesebb robbanásokkal járnak. Pl. Martiniqueszigetén (mártinik) a Mont Pelé (mon pölé). Vulkánosság a kőzetlemezek belső területén: Ilyenek főleg a Csendes-óceán térségében találhatók a kőzetlemezek szegélyétől távolabb. Ilynek pl. a Hawaii-szigetek vulkánjai. Kialakulásukat a forró pontokkal magyarázzák. Ezeken a pontokon a köpenyben feláramló magma lyukat éget a kőzetburokra és így jön létre a vulkáni működés. A kőzetlemez továbbhalad. Ezért az előző helyen megszűnik a vulkáni működés, de egy másik helyen új vulkán keletkezik. Vulkáni utóműködések A vulkáni működés szüneteiben, ill. végleges megszűnése után még évmilliókig gőz- és gázszivárogás figyelhető meg. Ezeket nevezzük vulkáni utóműködésnek.

7 Fajtái: fumarolák: C-os főleg vízgőzből álló kigőzölgések, amelyekhez különféle vegyületeket társulhatnak (pl.: NaCl; KCl) szolfatárák: C-os kénvegyületek (H 2 S, SO 2 ) /nevüket a Nápoly melletti kéntől sárgálló Solfatar-kráteréről kapták./ mofetták: C-alatti jórészt Co2 gázfeltörések (pl. tordai Büdös barlang a Székelyföldön) gejzírek: szökőhévforrások (pl. Öreg Hűséges USA Yellowstone Park) A vulkáni kőzetek melege melegíti fel a felszínről bekerült vizeket. A kürtőben lévő vízoszlop fokozatosan felmelegszik. A mélyben lévő, nagyobb nyomás alatt álló víztömeg C fölött forr fel. Az egész vízoszlop csak akkor tud felforrni, amikor az egész vízoszlop eléri a C-ot. Ekkor a víz robbanásszerűen gőzállapotba megy át, és kilövell a felszínre. A kilövellt víz lehűlve visszahull a kürtőbe, ahol a folyamat újrakezdődik.

8 A kőzetlemezek és a földrengések A földrengések keletkezése A földrengéseket szilárd kőzettestek elmozdulása okozza. Az így keletkezett feszültségek a földrengésekben oldódnak föl. A földrengések mélyben való kipattanási pontja a rengésfészek (hipocentrum). A rengésfészek és a Föld középpontját összekötő képzeletbeli egyenesnek a földfelszíni döféspontja a rengésközpont (epicentrum). A földrengés fizikailag hullámmozgásként írható le. A hullámok egyik csoportja a fészekből kiindulva kitágítja vagy össze nyomja a kőzeteket, másik csoportjuk pedig a fészekre merőlegesen terjed, keresztirányú rezgést végző hullám. A földrengéshullámokat a szeizmográfok jelzik. Ez egy forgó írószalag, melynek házát a talajhoz rögzítik. Az írókar egy rugóval van felfüggesztve. Rengéskor a műszerház a Földdel együtt mozog, a felfüggesztett tömeg viszont tehetetlenségénél fogva helyben marad. A szalagon ezt a viszonylagos elmozdulást rögzíti a készülék. A földrengések eloszlása Évente rengést észlelnek, ebből kb érzékelhető. Nagy erejű rengések száma A rengések 80%-a a Csendes-óceán medencéjének peremén észlelhető, 15%- a pedig a Földközi-tenger és az Indonéz-szigetvilág közötti sávban. A földrengések a lemezhatárokhoz kötődnek. A vulkánosság és a földrengések között nincs közvetlen összefüggés. Előbbiek tevékenysége a kőzetolvadék, utóbbiaké a szilárd kőzettestek elmozdulásával van összefüggésbe. Az óceáni hátságoknál kisebb erejű és sekélyebb fészkű földrengések a gyakoriak. A mélytengeri árkok körzetében sekély (0-70 km-es), közepes ( km-es), mély (300 km-nél több) fészekmélységű rengések egyaránt előfordulnak. A legpusztítóbbak a sekélyfészkű rengések. Kipattanási helyük a két lemez ütközési felülete. Az egymás mellett elmozduló lemezek határán is erős rengések keletkeznek (pl. kaliforniai Szt. András- törésvonal). A földrengések erősségének mérése Mercalli-skála segítségével osztályozzák 1910-es évektől a rengéseket. A skála 12 fokozatú. Nem méréseken, hanem a tapasztalaton alapszik. Hátránya, hogy csak lakott területekre alkalmazható as évektől alakították ki a Richter-skálát. Műszeres méréseken alapszik. A rengések méretét (magnitúdóját) veszik alapul, melyet a rengéskor felszabaduló energia ad meg. Gyakran kilencfokozatúnak nevezik, de ez nem helyén való, hiszen a földrengéseknek nincs felső határa. Az eddig mért legerősebb rengés 8,9 volt. Chilében mérték 1960-ban. Tényszerű adatokon alapszik. A földrengés mértéke itt nincs párhuzamban a rombolás nagyságával. Ez utóbbi függ a kőzetviszonyoktól, a beépítettségtől és a népsűrűségtől.

9 A földrengések kísérőjelenségei Sok esetben nem is maga a földrengés okozza a legnagyobb pusztítást, hanem a nyomában fellépő tűzvészek, szökőárhullámok (cunamik japán elnevezése) okozzák. Ez utóbbiak Csendes-óceán térségére jellemzőek, akár 30 m-es vízfallá is felmagasodhatnak a hullámok. Kőzetlemezek és a hegységképződés Hegységrendszernek egy hegységképződési időszak során képződött hegységek összességét nevezzük. Képződésük több millió évig tart, sok részfolyamat eredményeként jönnek létre. A részfolyamatok a szerkezet mozgások már korábban is ismertek voltak, a hegységképződés teljes körű magyarázatát a lemeztektonika szolgáltatta. Gyűrődés-vetődés-kiemelkedés A hegységek anyaga nagy kiterjedésű üledékgyűjtőkben halmozódik fel. Ezek a geoszinklinálisok. Anyaguk részben vulkáni kőzet, de főleg a szárazföldről bekerült üledékekből halmozódik fel. A felhalmozódott anyagból évmilliók alatt, bonyolult szerkezeti mozgások során épülnek fel a hegységek. E szerkezeti mozgások közé tartoznak a gyűrődések és a vetődések. Gyűrődés A földkéreg rétegeiben oldalirányú erők hatására kialakuló (hullámos) mozgás. A mélyben lévő, nagy nyomás és magas hőmérséklet miatt képlékeny rétegekben megy végbe. Alapformája a redő, mely redőboltozatból (antiklinális) és redőteknőből (szinklinális) áll.

10 GEOSZFÉRÁK LITOSZFÉRA Ha a két irányból egyenlő erők érkeznek, akkor álló redők keletkeznek. Ha a nyomások különböző nagyságúak, akkor ferde és fekvő redők képződnek, melyek óriási erők hatásár elszakadhatnak eredeti aljzatuktól és így áttolódhatnak más rétegekre így jönnek létre a takaróredők. Az áttolódás akár a több 100 km-t is elérheti. (Pl. Alpokban) Vetődés A szilárd kőzetanyag két tömbjének töréses elmozdulása az úgynevezett vetősík mentén. Az elmozdulás függőleges és vízszintes irányú is lehet. A vetők által közrefogott kőzettömeg a rög. A párhuzamos vetődések mentén való kiemelkedés a sasbérc, a hasonló módon besülylyedt rész az árok. A bezökkenések egymásutánisága alkotja a lépcsőket. A tál alakú bezökkenés a medence.

11 A hegységek az ütköző lemezszegélyeken képződnek Az üledékgyűjtők valójában az óceán lemezhatároktól (belső) távoli területei. A felgyűrődés a tektogenezis az alábukási sávok mélytengeri árkaiban megy végbe. Ez a hegységképződés az ütköző lemezek területéhez tartozó hegységképződés. Az ütközés történhet két óceáni, óceáni és kontinentális, valamint két kontinentális lemez határán. A különféle lemezhatárokon eltérő hegységek jönnek létre. A lemeztektonika ad magyarázatot a Pacifikus- és az Eurázsiai-hegységrendszer kialakulására is. A hegységek kőzeteiből lehet visszakövetkeztetni a lemeztektonikai eseményekre. Hegységképződés két óceáni lemez ütközésekor Ilyenkor szigetívek jönnek létre. Az alábukó kőzetlemez megolvadó anyaga szolgáltatja a szigetek vulkáni magját. Az üledék a szigetív szárazföldi felén lévő óceáni medencében gyarapodik (Pl.: Csendes-óceán nyugati része: Új-Hebridák, Salamon-szigetek) Hegységképződés óceáni és szárazföldi lemez ütközésekor Ha a szigetívek menti alábukás hosszabb ideig tart, akkor az óceánperemi lemez felemésztődik és az alábukás az óceán és a kontinentális lemez határán folytatódik. Ilyen ma az Andok területén figyelhető meg. A nagyobb sűrűségű óceáni lemez a vastagabb, kisebb sűrűségű kontinentális lemez alá bukik. Itt fontos szerepet játszik a savanyú vulkánosság (Pl. Pacifikus-hgr.) Az alábukás során az üledék egy része redőkbe gyűrődik és a szárazföld pereméhez préselődik. A gyűrt üledékes kőzetek viszont alárendelt szerepet játszanak ezeken a helyeken.

12 GEOSZFÉRÁK LITOSZFÉRA Hegységképződés két kontinentális lemez ütközésekor Ez a hegységképződés legbonyolultabb változata. Kezdetben itt kisebb óceáni medencék voltak, ahol az alábukások következtében az óceáni lemezek teljesen felemésztődtek. Miközben a szárazföldi lemezek egyre közelebb kerültek egymáshoz az óceáni medence (geoszinklinális) üledékei meggyűrődtek. Az eltérő sebességgel mozgó lemezhatárokon alakultak ki a ferde és fekvő redők, melyek ütközéskor az időseb kőzetre tolódva takaróredőket hoztak létre. Az ütközéskor a kontinens pereméről mikrolemezek szakadtak le, melyek közbeékelődve meghatározták az új hegység vonulatainak elhelyezkedését. (pl. Alpok, Himalája vonulatai). Felépítésükben a felgyűrt üledékek játsszák a főszerepet. (Arról, hogy valaha itt is óceáni hátságok voltak, a vulkáni kőzetcsoportok, valamint az óceánfenék foszlányaként értelmezett ofiolitok árulkodnak.)

13 A kőzetburok építőkövei A kőzeteke keletkezésük szerint három nagy csoportba sorolhatjuk: magmás kőzetek üledékes kőzetek átalakult (metamorf) kőzetek Kőzet: ásványtársulás Az ásványok A szilárd kőzetburok 99%-át nyolc elem alkotja: oxigén (O 2 ); szilícium (Si); alumínium (Al); vas (Fe); Kalcium (Ca); nátrium (Na); kálium (K); magnézium (Mg). Ezekből épülnek fel az ásványok, belőlük pedig a kőztek A magmás kőzetek Az ásványok a földkéreg egynemű szervetlen eredetű alkotórészei. Közöttük is kimutatható 3 eredetcsoport. A mintegy 2000 ásvány közül 200 kőzetalkotó ásvány. A legfontosabbak a kvarc, a csillámok, a földpátok, az olivinek, a piroxének és az amfibolok. Az ásványokat felépítő atomok kristályrácsban helyezkednek el. A kristályos szerkezet az ásványok jellegzetes tulajdonsága. A különféle kőzetek rendszerint többféle ásványból állnak. (Pl. gránit: kvarc, földpát, csillám) A magma különféle olvadáspontú szilikátok és oxidok elegye. Az alkotórészek olvadáspontjuk alá hűlve kikristályosodnak. A magmás kőzetek a Föld belső, izzón folyó kőzetolvadékából, a magmából szilárdulnak meg. Megkülönböztetjük a Föld felszíne alatt megszilárduló mélységi magmás kőzeteket (gabbró, diorit, gránit), ill. a felszínre ömlő magmából (láva) megszilárduló kőzeteket. Ezek az un. kiömlési magmás kőzetek, más néven vulkanikus kőzetek (bazalt, andezit, riolit) Ezeket más néven lávakőzeteknek is nevezik. A kitörés során a kirepülő lávafoszlányokból keletkezik a vulkánikus törmelékes kőzet, a tufa (bazalttufa, andezittufa, riolittufa).

14 Üledékes kőzetek Ezek a kőzetek lerakódás útján váltak kőzetté. Szárazföldről a szél, a folyók, a jég útján kerültek a tengerekbe, óceánokba (kavics, homok, iszap). Fizikai (aprózódás) és kémiai (mállás, oldódás) változások során váltak üledékes kőzetekké. Három csoportba oszthatjuk az üledékes kőzeteket: törmelékes üledékes kőzetek vegyi üledékes kőzetek szerves üledékes kőzetek Törmelékes üledékes kőzetek Más, idősebb kőzetek aprózódása, darabolódása, tovaszállítása és felhalmozódása útján keletkeznek. Köztük megtalálható a durva szemcsések, szabálytalan formájúak, éles törmelékekből összeálló breccsa, vagy kavicsokból összecementálódott konglomerátum, valamint a lisztfinomságú lösz. Vegyi üledékes kőzetek Vegyi átalakuláson mennek keresztül. Pl. a sókőzetek egykori tengerek bepárlódásával keletkeztek. Először a könnyebben oldható sók váltak ki.

15 Szerves üledékes kőzetek Élőlények maradványaiból jöttek létre. Pl. mészkő Átalakult (metamorf) kőzetek Magmás vagy üledékes kőzetekből nagy nyomáson és/vagy magas hőmérsékleten alakultak át. Az eredeti kőzetek ásványai új metamorf ásványokká kristályosodtak át. Pl. kristályos palák Átalakulást okozhat még az is, hogy üledékes kőzetek közé benyomul a magma. Ilyenkor a magma átégeti az üledékes kőzeteket, s belőlük metamorf kőzet szaruszirt keletkezik. Átalakult kőzet a márvány is, mely a mészkőből nagy nyomás és magas hőmérséklet következtében keletkezett. A LITOSZFÉRA KŐZETEI ÁLLANDÓAN PUSZTULNAK, ÉS ÁLLANDÓAN MEG- ÚJULNAK. A KŐZETETK KÖRFORGÁSÁT IS A LEMEZTEKTONIKA IRÁNYÍTJA.

16 GEOSZFÉRÁK LITOSZFÉRA Röviden néhány kőzetről

17 GEOSZFÉRÁK LITOSZFÉRA Érctelepek keletkezése Ércnek azokat az ásványokat, ásványtársulásokat nevezzük, amelyek valamilyen fémet a kőzetburok átlagánál jóval nagyobb mennyiségben (koncentrátumban) tartalmaznak Az ércek keletkezését túlnyomórészt a magmás folyamatokhoz (elsődleges ércképződés), illetve az üledékképződés folyamataihoz (másodlagos ércképződés) kapcsolhatjuk. Magmás érctelepek képződése A felszín felé nyomuló magma alkotórészei a lehűlés következtében meghatározott sorrendben válnak ki, és a sűrűség alapján különülnek el C körül C körül C körül nehézfémek (nikkel, platina, króm, vas) kiválásuk után az olvadék aljára süllyedve felhalmozódnak (vastelepek: Svédország, Kanada, Brazília) mélységi magmás kőzettestben halmozódtak fel. A fölfelé törő magma más kőzetek közé nyomul be. A magmamaradék behatol a kőzetek repedéseibe, és ott ércteléreket hoz létre. Szintén a kőzetek repedéseibe hatolnak be a magma gőzei, gázai, amelyek szintén ércesedést idéznek elő. Így jöttek létre a magmás eredetű, de már nem magmás kőzettesten belül, hanem érctelérekben felhalmozódó ón-, urán-, tóriumérctelepek. A lehűlő magmás kőzetek közé bejutó víz felforrósodik és fémeket old ki a magmás kőzetből, és azokat átszállítja a mellékkőzetek repedéseibe. A forró vizes oldat lehűlve, vagy a mellékkőzetekkel vegyi folyamatba lépve újabb ércteléreket hoz létre. Így alakultak ki a cink, ólom és réz, valamint az arany, ezüst érctelepek. (Magyarország: Recsk réz; Rudabánya vas)

18 Üledékes érctelepek képződése A kőzetek mállásával, lepusztulásával az érctartalmú ásványok is áthalmozódnak. A folyóvizek oldat formájában szállított fémtartalma a tengerekbe (az eltérő vegyi összetétel miatt) kicsapódik. Így keletkeztek a Föld üledékes (másodlagos) érctelepei (vas-, mangán-, cink-, réztelepek) Külön csoportot képvisel a bauxit képződése, mely trópusi, szubtrópusi területeken a magmás, üledékes és átalakult kőzetek mállásával keletkezik. A bauxitnak két csoportját különböztetjük meg: lateritbauxit és a karsztbauxit. A lateritbauxit magmás és átalakult kőzetek mállásával keletkezik. Az esővíz kimossa a könnyen szállítható anyagokat, és a nehezen mozgó aluminium-oxid feldúsul ezeken a helyeken (Jamaica, Nyugat-Afrika). A karsztbauxit karsztos kőzetek (mészkő, dolomit) felszíni mélyedéseiben összegyűlt málladék a karsztos kőzetek oldódásából marad vissza, ill. más területekről származó egyéb kőzetek mállástermékeiből származik. (Magyarország: Vértes, Bakony) A fosszilis energiahordozók képződése (szén, kőolaj, földgáz) A szénképződés A szén: szerves eredetű üledékes kőzet Hatalmas erdőségek kipusztulását követően meleg és nedves éghajlaton a területeket üledéktakaró fedte be, majd nagy nyomáson a ránehezedő súly következtében) és oxigéntől elzárva indult meg a szénképződés. A széntartalmú vegyületek feldúsultak. A szenesedés mértéke a földréteg nyomásának mértékétől valamint az eltelt idő hosszától függ. Szenesedési fokozatok: tőzeg széntartalom 60%, fűtőérték kj (kilózsúl) A növényi részek benne szabad szemmel láthatók. Kora: néhány év. lignit széntartalom 60-65%, fűtőérték kj (kilózsúl) Palás szerkezetű Kora: néhány millió év barnakőszén széntartalom 65-75%, fűtőérték kj (kilózsúl) Sok szennyezőanyagot tartalmaz, elégetésekor kellemetlen szagú kéndioxid keletkezik. Kora: több millió év feketekőszén széntartalom 80-90%, fűtőérték kj (kilózsúl) Kora: millió évvel ezelőtti időszakban keletkezett (karbon)

19 antracit széntartalom 92-96%, fűtőérték kj (kilózsúl) Különlegesen nagy nyomás alatt képződik. A kőolaj és földgáz képződése A kőolaj és a földgáz a tenger parányi lebegő élőlényei, a planktonok közvetítésével a tengerfenéken alakul ki. Az elhalt planktonmaradványok a tengerfenék iszapjába süllyedtek és betemetődtek. Oxigén nélküli környezetben, a bomlás következtében, a nyomás és a hőmérséklet növekedése mellett a szervezetükből kiváló zsírokból és olajokból jött létre a kőolaj és a földgáz. A kőolaj és a földgáz kialakulásának helye nem egyezik meg általában a lelőhelyükkel. Ennek oka a folyékony és a légnemű anyag migrálása (elmozgása). A kőolajaz un. kőolajcsapdákban (pl. gyűrődések redőboltozatainál) halmozódik fel.

20 FÖLDTÖRTÉNET A Föld történetét ősidőre, óidőre, középidőre és újidőre osztjuk. Az időkön belül időszakokat különböztetünk meg, melyeken belül korokról, azon belül pedig korszakokról beszélünk.

21

22 A Föld kora: 4,6 milliárd év Gröndland kőzetei 4,2 milliárd évesek, ezt megelőzően nincsenek közvetlen bizonyítékok. A Föld magas hőmérséklete indította el az alkotóelemek gömbhéjakba való szerveződését. Ős- (4600 millió éve) és előidő (2500 millió éve) eseményei: A földtörténet 87%-a tartozik ide. Az őslégkör kialakulása a vulkáni gázokból. Az ősóceánok születése a vulkáni eredetű vízgőzből kicsapódott vízből. Hegységképződések, ősmasszívumok kialakulása Az élet első megjelenésének bizonyítékai a 2,9 milliárd éves sztomatolitok (gömbhájas szerkezetű kőzetgumó, melynek szemcséit kékalgák kötötték meg.) Óidő (590 millió éve) eseményei: Első ősmaradványok kambrium Élőlények megjelenése a szárazföldön kambrium vége Kialakult az algák fotoszintéziséből a O 2, a káros sugarakat visszatartó O 3 (ózonburok) Kaledóniai hegységképződés szilur, devon (Skandinávia-, Skócia-, Kelet-Görnland hegyei, Appalache-hg. Északi része) ennek következtében összekapcsolódott Ős- Európa és Ős-Észak-Amerika Variszkuszi hegységrendszer karbon (Dél-Anglia, Franciaország hegységei, Rodope, Urál, a kelet-ausztráliai Nagy-Vízválasztó-hegység, Appalache déli része) ezzel hozzájuk csatolódtak a déli őskontinens magok. Az óidő végére a Föld összes szárazföldje egyetlen hatalmas őskontinensben a Pangeába (Összföld) egyesült. Az őskontinenst egyetlen ősóceán a Pathlassza (Össztenger) vette körül. Feketekőszén telepek karbon Középidő (235 millió éve) eseményei: Pangea feldarabolódása jura: Laurázsia: Észak-Amerika, Európa és Ázsia őse válik le a Gondvánáról (Afrika, Dél-Amerika, Ausztrália, Antarktisz) a Thetys-tenger medencéjének szétnyílásával. Ez a folyamat az Atlanti-óceán medencéjének kialakulásához vezetett. Az Atlanti-óceán hátságának kialakulásával Gondvana is három részre esik szét: Dél- Amerika - Afrika, Ausztrália Antarktisz, Indiát hordozó lemezre. Kinyílik az Atlanti-óceán medencéje kréta Pacifikus- és az Eurázsia-hegységrendszer képződése megindul kréta Ősgyíkok, nyitvatermők, zárvatermők megjelenése Újidő (65 millió éve) eseményei: harmadidőszak Pacifikus-, Eurázsiai-hegységrendszer kialakulása harmadidőszak Pacifikus vonulatok (Kamcsatka, Kuril-szigetek, Japán hegyei, hegységei, Kordillerák Észak-Amerikában, Dél-Amerikában az Andok) Eurázsiai vonulatok (Atlasz, Pireneusok, Alpok, Appenninek, Kárpátok, Dinári- és Balkán-hegység, Kaukázus, Kis-Ázsia és az Iráni medence peremhegségei, Himalája) Barnaszén, kőolaj és földgáztelepek harmadidőszak

23 negyedidőszak Jégkorszakok negyedidőszak pleisztocén Jégkorszakok: A jégtakaró a negyedidőszakban többször előrenyomult (jégkorszakok) és visszahúzódott (jégkorszakközök). Európában a London-Köln- Krakkó-Kijev vonalig nyomult előre. Észak-Amerikában (K-Ny irányú hegységek híján) a 40. szélességi fokiig hatolt előre. a jég előrenyomulásával átrendeződtek az éghajlati és növényzeti területek a jégtakaró nagymennyiségű vizet tartott fogva a világtenger szintje kb. 90m-rel csökkent. a jégkorszakközökben emelkedett a tengerszint, és a jégtömegtől megszabadult területek is. Az utolsó jégkorszak mintegy éve fejeződött be. Ettől számítjuk a holocén (jelenkor) kezdetét. A mai partformák, vízhálózati rendszerek és a mai élővilág kialakulása. Az embertan tudománya kb évvel ezelőttre teszi az értelmes ember (Homo sapiens) megjelenését, s ettől az időponttól számítják a történelmi őskort.

24 A FÖLDRÉSZEK SZERKEZETE ÉS DOMBORZATA Ősmasszívumok: A Föld legősibb kéregdarabjaiból és a hozzájuk forrt ős- és előidei hegységek sokszor gyökerükig lepusztult maradványaiból állnak. (Kanadai-, Balti-, Angara, Kínai-, Dekkán, Arab-, Guyanai-, Brazíliai-, Afrikai-, Ausztráliai ősmasszívum) Fedetlen ősmasszívumok: az ősi kőzetek a felszínre bukkannak Fedett ősmasszívumok: a süllyedő ősmasszívumokra rárakódott az üledékes kőzettakaró. Gyűrthegységek: Röghegységek: Lánchegységek: Síkságok: Az üledékes kőzetrétegek gyűrődésével jöttek létre. A gyűrthegységek területein létrejött törések következtében egyes részek (rögök) kiemelkedtek, más területeke besüllyedtek (medencék). Így alakultak ki az egykori gyűrthegységekből a röghegységek. A láncszerűen egymáshoz kapcsolódó hegyek sorozatát nevezzük lánchegységnek. Vízszintes, vagy közel vízszintes felszínű területek, ahol a lejtés ne haladja meg a 6 -et (60 cm/100 m) Tökéletes síkság: a km 2 -enkénti magasságkülönbség általában m-nél kevesebb Tökéletlen síkság: a km 2 -enkénti magasságkülönbség elérheti a m-t. Elhelyezkedésük szerint (a tengerszinthez viszonyítva) alföldek: m között a tengerszint felett mélyföldek: 0 m alatt (tengerszint alatt) felföldek, fennsíkok: a tengerszint fölött 200 m-nél magasabban elhelyezkedő síkság.

Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás

Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás Az endogén erők felszínformáló hatásai-tektonikus mozgás A köpeny anyagának áramlása Lemez mozgások (tektonika) 1-10 cm/év Gravitációs hatás Kambrium (550m) Perm (270m) Eocén (50m) Az endogén erők felszínformáló

Részletesebben

Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán

Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán Földrengések a Rétsági-kismedencében 2013 nyarán Összefoglaló 2013.06.05-én helyi idő szerint (HLT) 20:45 körül közepes erősségű földrengés rázta meg Észak-Magyarországot. A rengés epicentruma Érsekvadkert

Részletesebben

A föld belső szerkezete. Kőzetlemezek - lemeztektonika

A föld belső szerkezete. Kőzetlemezek - lemeztektonika A föld belső szerkezete. Kőzetlemezek - lemeztektonika (tk. 35 44. oldal) 2015.10.22. FÖLDRAJZ 1 A Föld gömbhéjai A tengely körüli forgás, a Nap körüli keringés, és a nehézségi erő hatására a gáznemű,

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet. 8. évfolyam

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet. 8. évfolyam A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban Munkafüzet FÖLDRAJZ 8. évfolyam Rebák Sándor Rebákné Németh Erzsébet TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

OKTV 2005/2006 I. forduló földrajz

OKTV 2005/2006 I. forduló földrajz 2 EGYSZERŰ VÁLASZTÁS OKTV 2005/2006 I. forduló földrajz Útmutató: E feladatokban egy kérdés és öt válasz található. Minden ilyen típusú feladatban egy válasz teljesen helyes, ezt kell kiválasztania és

Részletesebben

Magyarország, szénhelyzet 2005ös állapot. Összeállította: BK, 2007. április

Magyarország, szénhelyzet 2005ös állapot. Összeállította: BK, 2007. április Magyarország, szénhelyzet 2005ös állapot Összeállította: BK, 2007. április Fosszilis energiahordozók A fosszilis energiahordozók (kõszén kõolaj, földgáz) a nem megújuló energiaforrások körébe tartoznak.

Részletesebben

Periglaciális területek geomorfológiája

Periglaciális területek geomorfológiája Periglaciális területek geomorfológiája A periglaciális szó értelmezése: - a jég körül elhelyezkedő terület, aktív felszínalakító folyamatokkal és fagyváltozékonysággal. Tricart szerint : periglaciális

Részletesebben

Endogén és exogén dinamika Földtörténeti korok Kristálytan Ásványtan Kőzettan Kárpát-medence geológiai felépítése Tájföldrajz

Endogén és exogén dinamika Földtörténeti korok Kristálytan Ásványtan Kőzettan Kárpát-medence geológiai felépítése Tájföldrajz Bidló Bidló András: András: A Kárpát-medence természeti földrajza Endogén és exogén dinamika Földtörténeti korok Kristálytan Ásványtan Kőzettan Kárpát-medence geológiai felépítése Tájföldrajz A világegyetem

Részletesebben

2. A Föld kb. 100 km. vastagságú kőzetburkának tudományos neve. A Föld kérge és a köpeny legfelső szilárd része együttesen.

2. A Föld kb. 100 km. vastagságú kőzetburkának tudományos neve. A Föld kérge és a köpeny legfelső szilárd része együttesen. 1. Az elsı feladatban képeket fogtok látni. Feladatotok az lesz, hogy felismerjétek mit ábrázolnak a képek. Akinél elıször villan fel a lámpa az mondhatja a választ. Jó válasz esetén egy pontot kaphattok,

Részletesebben

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék

ezetés a kőzettanba Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék Bevezetés ezetés a kőzettanba 3.. A Föld belső felépítése Földtudományi BSc szak Dr. Harangi Szabolcs tanszékvezető egyetemi tanár ELTE FFI Kőzettan-Geokémiai Tanszék 0-502 szoba, e-mail: szabolcs.harangi@geology.elte.hu

Részletesebben

FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI

FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI TÁMOP 3.1.3 Természettudományos oktatás komplex megújítása a Móricz Zsigmond Gimnáziumban FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI Szaktanári segédlet Műveltségterület: Földünk és környezetünk összeállította: Buncsák

Részletesebben

2. Talajképző ásványok és kőzetek. Dr. Varga Csaba

2. Talajképző ásványok és kőzetek. Dr. Varga Csaba 2. Talajképző ásványok és kőzetek Dr. Varga Csaba Talajképző ásványok A földkéreg egynemű szilárd alkotórészei, melyeknek többsége szabályos, kristályos felépítésű. A bennük az építőelemek szabályosan

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 12. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 12. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

TANMENERTJAVASLAT. a földrajz tantárgy tanításához a 7. évfolyam számára

TANMENERTJAVASLAT. a földrajz tantárgy tanításához a 7. évfolyam számára TANMENERTJAVASLAT a földrajz tantárgy tanításához a 7. évfolyam számára Készült az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet valamint Szentirmainé Brecsok Mária és alapján. Irányadó kerettanterv: módosított 34/2014.

Részletesebben

A, Á. Geológiai és földrajzi kisszótár -Szavak győjteménye SBGEO GEOLÓGIAI KISSZÓTÁR

A, Á. Geológiai és földrajzi kisszótár -Szavak győjteménye SBGEO GEOLÓGIAI KISSZÓTÁR GEOLÓGIAI KISSZÓTÁR P : az angol pressure, azaz nyomás szóból származik T : hımérséklet jele a geológiában A, Á Abiotikus: élettelen Aktív lemezszegély: konvergens vagy divergens mozgás (lásd:konvergens/

Részletesebben

Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1.

Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Az Északi-középhegység I. Néhány tagja középidei üledékes kőzetekből áll üledéken kialakult dombságok és medencék A Dunántúli-középhegység

Részletesebben

ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA

ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA ŐSMARADVÁNYOK GYŰJTÉSE, KONZERVÁLÁSA ÉS PREPARÁLÁSA Összeállította: Dr. Fűköh Levente Egykorú rajz Buckland Vilmos őséletbúvárról, aki gyűjtőútra indul. (XIX. század eleje.) Tasnádi-Kubacska A. 1942. http://mek.oszk.hu

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 4 AZ ÁSVÁNYTaN ÉS kőzettan TÁRGYa, alapfogalmak IV. AZ ÁsVÁNYOK (És kőzetek) KELETKEZÉsE 1. BEVEZETÉs Bárhol képződhetnek ásványok (kőzetek), ha gőzök, olvadékok

Részletesebben

Szerkezeti földtan és lemeztektonika

Szerkezeti földtan és lemeztektonika Szerkezeti földtan és lemeztektonika Globális tektonika Globális tektonika: az egész litoszférára kiható szerkezeti mozgásokat és jelenségeket foglalja össze, például óceáni medencék keletkezése, hegységek

Részletesebben

TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÖRNYEZETÜNK

TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÖRNYEZETÜNK foci:layout 1 4/15/11 10:39 AM Page 1 Szili István TERMÉSZETFÖLDRAJZI KÖRNYEZETÜNK témazáró feladatlapok 11 éves tanulóknak ajánlott Évfolyam 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 a ta nu ló ne ve 1 foci:layout 1 4/15/11

Részletesebben

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK ALAPELVEK, CÉLOK A Földünk környezetünk műveltségi terület megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági jellemzőivel, folyamataival.

Részletesebben

FÖLDRAJZ PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004

FÖLDRAJZ PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 FÖLDRJZ PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELDTOK 2004 z írásbeli dolgozat megoldásához 180 perc áll rendelkezésre. Először olvassa el a feladatokban megfogalmazott kérdéseket, majd alaposan gondolja át válaszait,

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 3 AZ ÁSVÁNYTaN ÉS kőzettan TÁRGYa, alapfogalmak III. ALAPFOGALMAK 1. MI AZ ÁsVÁNY? Nem véletlen, hogy a bevezető gondolatokban a kémiai elemekkel, azok elterjedésével

Részletesebben

1. feladatsor megoldása

1. feladatsor megoldása megoldása 1. feladat I. Atlasz használata nélkül a) 1. Popocatépetl A: Mexikóváros 2. Vezúv B: Róma 3. Fuji C: Tokió 6 pont b) rétegvulkán/sztratovulkán c) közeledő/ütköző 2. feladat a) városok folyók

Részletesebben

A PANNON-MEDENCE GEODINAMIKÁJA. Eszmetörténeti tanulmány és geofizikai szintézis HORVÁTH FERENC

A PANNON-MEDENCE GEODINAMIKÁJA. Eszmetörténeti tanulmány és geofizikai szintézis HORVÁTH FERENC A PANNON-MEDENCE GEODINAMIKÁJA Eszmetörténeti tanulmány és geofizikai szintézis Akadémiai doktori értekezés tézisei HORVÁTH FERENC Budapest 2007 I. A kutatás célja és tematikája A kutatásokat összefoglaló

Részletesebben

Földrajz a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára FÖLDÜNK KÖRNYEZETÜNK ALAPELVEK, CÉLOK

Földrajz a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára FÖLDÜNK KÖRNYEZETÜNK ALAPELVEK, CÉLOK Földrajz a gimnáziumok 9 10. évfolyama számára FÖLDÜNK KÖRNYEZETÜNK ALAPELVEK, CÉLOK A Földünk környezetünk műveltségi terület megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági

Részletesebben

FÖLDRAJZ (szakközépiskola 3 óra)

FÖLDRAJZ (szakközépiskola 3 óra) FÖLDRAJZ (szakközépiskola 3 óra) A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági, valamint környezeti jellemzőivel, folyamataival, a környezetben

Részletesebben

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA 6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA Radioaktivitás A tapasztalat szerint a természetben előforduló néhány elem bizonyos izotópjai nem stabilak, hanem minden külső beavatkozástól mentesen radioaktív sugárzás

Részletesebben

DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI

DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI 2. sz. Függelék DOROG VÁROS FÖLDRAJZI, TERMÉSZETI ADOTTSÁGAI 1. Földrajzi adottságok Dorog város közigazgatási területe, Gerecse, Pilis, és a Visegrádi hegység találkozásánál fekvő Dorogi medencében helyezkedik

Részletesebben

12. elıadás MAGMÁS KİZETEK

12. elıadás MAGMÁS KİZETEK 12. elıadás MAGMÁS KİZETEK MAGMÁS KİZETEK A FÖLDKÉREGBEN A magmából képzıdnek a fıkristályosodás során. A megszilárdulás helye szerinti csoportosításuk: Intruzív (mélységi) kızetek (5-20 km mélységben)

Részletesebben

Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység

Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység Kőzetlemezek és a vulkáni tevékenység A vulkánok a Föld felszínének hasadékai, melyeken keresztül a magma (izzó kőzetolvadék) a felszínre jut. A vulkán működését a lemeztektonika magyarázza meg. Vulkánosság

Részletesebben

Geológia (kidolgozott) vizsgakérdések

Geológia (kidolgozott) vizsgakérdések Vánkos Bence Geológia (kidolgozott) vizsgakérdések 1. Az ásványok bels szerkezete - A gránit család jellemzése, felhasználhatósága és el fordulása Ásvány: a természetben el forduló anyag, amely meghatározott

Részletesebben

MIBŐL ÉS HOGYAN VAN FELÉPÍTVE A MAGYAR AUTONÓM TARTOMÁNY? Rövid földtani áttekintés

MIBŐL ÉS HOGYAN VAN FELÉPÍTVE A MAGYAR AUTONÓM TARTOMÁNY? Rövid földtani áttekintés MIBŐL ÉS HOGYAN VAN FELÉPÍTVE A MAGYAR AUTONÓM TARTOMÁNY? Rövid földtani áttekintés Felhasználható ásványi nyersanyagaink megismeréséhez szükséges általános képet kapnunk a nagyobb szerepet játszó képződmények

Részletesebben

Nyugat magyarországi peremvidék

Nyugat magyarországi peremvidék Nyugat magyarországi peremvidék Nyugat- magyarországi peremvidék ÉGHAJLATI és NÖVÉNYZETI sajátosságok alapján különül el, nem morfológiai különbségek alapján 7100 km² Határai: Kisalföld (É), Dunántúlikhg.,Dunántúli-dombvidék

Részletesebben

I. rész Mi az energia?

I. rész Mi az energia? I. rész Mi az energia? Környezetünkben mindig történik valami. Gondoljátok végig, mi minden zajlik körülöttetek! Reggel felébredsz, kimész a fürdőszobába, felkapcsolod a villanyt, megnyitod a csapot és

Részletesebben

FÖLDRAJZ (gimnázium 2+2)

FÖLDRAJZ (gimnázium 2+2) FÖLDRAJZ (gimnázium 2+2) A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmigazdasági, valamint környezeti jellemzőivel, folyamataival, a környezetben való

Részletesebben

a turzások és a tengerpart között elhelyezkedő keskeny tengerrész, melynek sorsa a lassú feltöltődés

a turzások és a tengerpart között elhelyezkedő keskeny tengerrész, melynek sorsa a lassú feltöltődés FOGALMAK Hidroszféra óceán: tenger: hatalmas kiterjedésű, nagy mélységű, önálló medencével és áramlási rendszerrel rendelkező állóvíz, mely kontinenseket választ el egymástól. Közepes mélységük 3900 m,

Részletesebben

MAgYARORSZÁg FÖlDTANA

MAgYARORSZÁg FÖlDTANA LESS GYÖRgY, MAgYARORSZÁg FÖlDTANA 5 V. A DÉl-AlPOK ÉS A DNARDÁK ÉSZAK-mAgYARORSZÁg FOlYTATÁSA (BÜKK, UPPONY- ÉS Szendrői-EgYSÉg) 1. AZ ÉSZAK-mAgYARORSZÁg PAlEOZOOS RÖgÖK (UPPONY- ÉS Szendrői-g.) Nagyszerkezeti

Részletesebben

Természeti viszonyok

Természeti viszonyok Természeti viszonyok Felszín szempontjából Csallóköz folyami hordalékokkal feltöltött síkság. A regionális magasságkülönbségek nem nagyobbak 0,5-0,8-3,00 m-nél. Egész Csallóköz felszíne mérsékelten lejt

Részletesebben

FÖLDRAJZ. 9 10. évfolyam

FÖLDRAJZ. 9 10. évfolyam FÖLDRAJZ A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági, valamint környezeti jellemzőivel, folyamataival, a környezetben való tájékozódást,

Részletesebben

HELYI TANTERV FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK 9-10. ÉVFOLYAM

HELYI TANTERV FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK 9-10. ÉVFOLYAM HELYI TANTERV FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK 9-10. ÉVFOLYAM CÉLOK ÉS FELADATOK A tanulók ismerjék meg szűkebb és tágabb földrajzi környezetük természeti és társadalmi, gazdasági jellemzőit, folyamatait. Ismerjék

Részletesebben

FÖLDRAJZ. 9 10. évfolyam

FÖLDRAJZ. 9 10. évfolyam FÖLDRAJZ A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági, valamint környezeti jellemzőivel, folyamataival, a környezetben való tájékozódást,

Részletesebben

Tesztkérdések az Ásványtani és kızettani alapismeretek tárgyhoz

Tesztkérdések az Ásványtani és kızettani alapismeretek tárgyhoz Tesztkérdések az Ásványtani és kızettani alapismeretek tárgyhoz 1. Mi a drágakı? a. ásványváltozat b. biogén eredető anyag lehet 2. Mit nevezünk ércnek? a. ásvány, amibıl fémet nyerhetünk ki b. kızet,

Részletesebben

Kőzettan. Magmás (magmatic) Metamorf (metamorphic) Üledékes (sedimantary) -polimineralikus -monomineralikus

Kőzettan. Magmás (magmatic) Metamorf (metamorphic) Üledékes (sedimantary) -polimineralikus -monomineralikus Kőzettan Definíció: A kőzetek a bolygók szilárd anyagának kémiailag heterogén, többfelé megtalálható, nagy kiterjedésű ásványtömegei, vagy jellemző összetételű ásványtársulásai. -nem csak a Föld hanem

Részletesebben

HELYI TANTERV. Földrajz

HELYI TANTERV. Földrajz HELYI TANTERV Földrajz 9. nyelvi előkészítő évfolyam Heti: 1 óra keret Európa földrajza 4 Magyarország földrajza 10 Társadadlmi folyamatok a 21. század elején 2 Helyünk a világegyetemben 1 A Föld szerkezete

Részletesebben

FÖLDRAJZ ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004

FÖLDRAJZ ÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATOK 2004 FÖLDRAJZ ÍRÁSBLI FLVÉTLI FLADATOK 2004 Az írásbeli dolgozat megoldásához 180 perc áll rendelkezésre. lőször olvassa el a feladatokban megfogalmazott kérdéseket, majd alaposan gondolja át válaszait, s azokat

Részletesebben

Helyi tanterv Természetismeret 6. évfolyam számára

Helyi tanterv Természetismeret 6. évfolyam számára Alapelvek, célok és feladatok Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Természetismeret Helyi tanterv Természetismeret 6. évfolyam számára Napjaink környezeti problémái és a fogyasztói

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

Törökbálinti Homokkő: 25 29 millió év közt, Tengerparton / sekélyvízben rakódott le

Törökbálinti Homokkő: 25 29 millió év közt, Tengerparton / sekélyvízben rakódott le Dunabogdány Alapok Kőzet: Földi léptékben nagy kiterjedésű ásványkeverék. Dácit: Vulkáni kiömlési kőzet, amelynek uralkodó elegyrészei a fehér színű földpát, a fekete, többnyire lemezes biotit, a fekete,

Részletesebben

A víz állandó körforgásban van a vízburokban: párolgás csapadékhullás lefolyás (e körforgás motorja a napsugárzás) ÓCEÁNOK

A víz állandó körforgásban van a vízburokban: párolgás csapadékhullás lefolyás (e körforgás motorja a napsugárzás) ÓCEÁNOK VÍZBUROK A földfelszín 71%-át víz borítja! Arday-Nagy-Sáriné: Földrajz 9.; OFI, Bp., 2015 Kereszty-Nagy-Nemerkényi-Neumann-Sárfalvi: Lakóhelyünk, a Föld; NTK, Bp., 2013 Jónás-Kovács-Szőllösy-Vízvári: Földrajz

Részletesebben

KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA. Aprózódás-mállás

KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA. Aprózódás-mállás KŐZETEK ELŐKÉSZÍTÉSE A LEPUSZTULÁSRA Aprózódás-mállás Az ásványok és kőzet jelentős része olyan környezetben képződött, ahol a hőmérsékleti, nedvességei, nyomási és biológiai viszonyok jelentősen különböznek

Részletesebben

Az élet keresése a Naprendszerben

Az élet keresése a Naprendszerben II/1. FEJEZET Az élet keresése a Naprendszerben 1. rész: Helyzetáttekintés Arra az egyszerû, de nagyon fontos kérdésre, hogy van-e vagy volt-e élet a Földön kívül valahol máshol is a Naprendszerben, évszázadok

Részletesebben

8. osztály megoldások

8. osztály megoldások 8. osztály 8. osztály megoldások 1. Melyik kémiai változás az alábbiak közül? (A) a vasúti sín nyáron kiterjed (B) a fa elkorhad (C) az alumíniumlábas átforrósodik (D) a szénakazal kigyullad (E) a must

Részletesebben

Tanítási tervezet. II. Az óra típusa: ismereteket elmélyítő és új ismereteket feldolgozó óra

Tanítási tervezet. II. Az óra típusa: ismereteket elmélyítő és új ismereteket feldolgozó óra Tanítási tervezet I. Alapadatok Az óra időpontja: 2016. 11. 18. Az iskola megnevezése: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium Az iskola címe: 1088, Budapest Trefort utca 8. Osztály: 9.A Tanít: Domján

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 36. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 4., hétfõ. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 36. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 4., hétfõ. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 36. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. március 4., hétfõ Tartalomjegyzék 62/2013. (III. 4.) Korm. rendelet A vasúti és autóbuszos személyszállítást igénybe vevõ utasok jogainak védelmérõl

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

EURÓPA ÉGHAJLATA I. Az Európa éghajlatát meghatározó tényezők a kontinens helyzete, fekvése és ennek éghajlati következményei. Kiterjedése: K-Ny-i irányban ~11 000km (Nyh. 31, Azori-szk.-Kh. 67, Ural;

Részletesebben

Ütőné Visi Judit Készüljünk az érettségi vizsgára földrajzból

Ütőné Visi Judit Készüljünk az érettségi vizsgára földrajzból Ütőné Visi Judit Készüljünk az érettségi vizsgára földrajzból Feladatmegoldások Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó, Budapest 1 HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN 1. KOZMIKUS KÖRNYEZETÜNK 1. feladat 1. a geocentrikus

Részletesebben

TANÉV VÉGI OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNKBŐL

TANÉV VÉGI OSZTÁLYOZÓ VIZSGA TÉMAKÖREI FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNKBŐL 9. évfolyam belker tagozat (2012/13.tanév) I. TÉRKÉPÉSZET ÉS CSILLAGÁSZAT 1 A térképi ábrázolás 2. Mérések a térképen 3. Naprendszer helye, a Nap 4. Naprendszer bolygói 5. Föld mint égitest, a Föld mozgásai

Részletesebben

Kuti Rajmund. A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai

Kuti Rajmund. A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai Kuti Rajmund A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai A tűzoltóság a bevetések 90%-ban ivóvizet használ tűzoltásra, s a legtöbb esetben a kiépített vezetékes hálózatból kerül a tűzoltó

Részletesebben

54 544 01 0010 54 01 Geológiai technikus Bányaipari technikus 2/63

54 544 01 0010 54 01 Geológiai technikus Bányaipari technikus 2/63 A /2007. (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006. (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KŐSZÉN ügyeink. Kereső szó: szén keletkezése fold1.ftt.uni-miskolc.hu/~foldshe/telep07.htm http://www.honestus.hu/download/szentipusok_rangsora.

KŐSZÉN ügyeink. Kereső szó: szén keletkezése fold1.ftt.uni-miskolc.hu/~foldshe/telep07.htm http://www.honestus.hu/download/szentipusok_rangsora. KŐSZÉN ügyeink Kereső szó: szén keletkezése fold1.ftt.uni-miskolc.hu/~foldshe/telep07.htm http://www.honestus.hu/download/szentipusok_rangsora.pdf NEMZETK_kitek: http://www.eia.doe.gov/emeu/aer/ep/ep_frame.html

Részletesebben

A 2009/2010. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP

A 2009/2010. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal Munkaidő: 240 perc Elérhető pontszám: 200 pont ÚTMUTATÓ A 2009/2010. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első (iskolai) forduló FÖLDRAJZ FELADATLAP ÉS VÁLASZLAP A munka megkezdése

Részletesebben

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj és védelme Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj nagyon fontos természeti erőforrása az emberiségnek, és a nemzeteknek is. Bosznia

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

Elektromágneses sugárözönben élünk

Elektromágneses sugárözönben élünk Elektromágneses sugárözönben élünk Az Életet a Nap, a civilizációnkat a Tűz sugarainak köszönhetjük. - Ha anya helyett egy isten nyitotta föl szemed, akkor a halálos éjben mindenütt tűz, tűz lobog fel,

Részletesebben

Merő András. A tűz oltása. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok

Merő András. A tűz oltása. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Merő András A tűz oltása A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok A követelménymodul száma: 0110-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Földtan kérdéssorozat

Földtan kérdéssorozat Földtan kérdéssorozat 1. Mit nevezünk földtudományoknak?. 2. Sorold fel a földtudományok segédtudományait! (22 db) 3. Mi a geológia?. 4. Mi a geológia (földtan) tárgya? 5. Oszd fel a földtant egy lehetséges

Részletesebben

Tanítási tervezet Fehér András Tamás Vulkáni kőzetek Tantervi követelmények A tanítási óra oktatási célja: A tanítási óra nevelési célja:

Tanítási tervezet Fehér András Tamás Vulkáni kőzetek Tantervi követelmények A tanítási óra oktatási célja: A tanítási óra nevelési célja: Tanítási tervezet Óra időpontja: 2017.10.17. - 9:00 Évfolyam/osztály: 9/A Tanít: Fehér András Tamás Témakör: A Föld, mint kőzetbolygó Tanítási egység címe: Vulkáni kőzetek Óra típusa: Új ismereteket szerző

Részletesebben

Az Északi-középhegység természeti földrajza

Az Északi-középhegység természeti földrajza Az Északi-középhegység természeti földrajza A Visegrádi-hegységtől a Bodrog folyóig terjed. Hazánk legváltozatosabb és legmagasabb tája. Mészkő: Bükk és Aggteleki-karszt. Andezit: Visegrádi-hegység, Börzsöny,

Részletesebben

Concursul de geografie Teleki Sámuel Földrajzverseny Geografie fizică generală - Természetföldrajz 2013 május 11. Feladatlap

Concursul de geografie Teleki Sámuel Földrajzverseny Geografie fizică generală - Természetföldrajz 2013 május 11. Feladatlap Concursul Multidisciplinar BOLYAI FARKAS Tantárgyverseny, Concursul pe ţară al liceelor cu predare în limba maghiară - Magyar tannyelvű középiskolák országos vetélkedője Concursul de geografie Teleki Sámuel

Részletesebben

Javítóvizsga. Kalász László ÁMK - Izsó Miklós Általános Iskola Elérhető pont: 235 p

Javítóvizsga. Kalász László ÁMK - Izsó Miklós Általános Iskola Elérhető pont: 235 p Név: Elérhető pont: 5 p Dátum: Elért pont: Javítóvizsga A teszthez tollat használj! Figyelmesen olvasd el a feladatokat! Jó munkát.. Mi a neve az anyag alkotórészeinek? A. részecskék B. összetevők C. picurkák

Részletesebben

A települési környezetvédelmi programok elkészítését az 1995. évi LIII. törvény IV. fejezetében, a 46. (1) bekezdés b) pontja írja elő.

A települési környezetvédelmi programok elkészítését az 1995. évi LIII. törvény IV. fejezetében, a 46. (1) bekezdés b) pontja írja elő. 1. BEVEZETÉS Munkánk bevezető részében képet kívánunk adni a települési környezetvédelmi programok törvény által előírt, valamint más okokból fakadó szükségességéről, hasznosításának módjáról, lehetőségeiről,

Részletesebben

Lemezmozgások, földi katasztrófák

Lemezmozgások, földi katasztrófák Lemezmozgások, földi katasztrófák (9. b. osztály) FÖLDRAJZ ÓRATERVEZET Készítette: Farkasné Ökrös Marianna EKF Földrajz MA 2010-2011 I. Alapadatok Helyszín: Eszterházy Károly Fıiskola Gyakorló Gimnázium

Részletesebben

VITA. A Duna elterelésével okozott súlyos természeti és gazdasági károk enyhítésének lehetőségeiről

VITA. A Duna elterelésével okozott súlyos természeti és gazdasági károk enyhítésének lehetőségeiről VITA Földrajzi Értesítő XLIV. évf. 1996. 1-2.füzet, pp. 172-176. A Duna elterelésével okozott súlyos természeti és gazdasági károk enyhítésének lehetőségeiről ERDÉLYI MIHÁLY 1964 tavaszán Bécsben az Osztrák

Részletesebben

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el.

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Vízburok A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában

Részletesebben

MÉRNÖKGEOLÓGIAI ÉRTÉKELÉS ÉS SZAKVÉLEMÉNY MEDINA KÖZSÉG A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ

MÉRNÖKGEOLÓGIAI ÉRTÉKELÉS ÉS SZAKVÉLEMÉNY MEDINA KÖZSÉG A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ MÉRNÖKGEOLÓGIAI ÉRTÉKELÉS ÉS SZAKVÉLEMÉNY MEDINA KÖZSÉG A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉHEZ Összeállította: Kraft János Pécs, 2012. március 2 1. Előzmények, bevezetés Tolna megye területrendezési terve az általános

Részletesebben

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG ÉMVIZIG 3530 Miskolc, Vörösmarty utca 77. 3501 Miskolc, Pf.: 3. (46) 516-610 (46) 516-611 emvizig@emvizig.hu www.emvizig.hu Válaszukban szíveskedjenek iktatószámunkra

Részletesebben

FÖLDRAJZ. 7 8. évfolyam

FÖLDRAJZ. 7 8. évfolyam FÖLDRAJZ A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti, társadalmi-gazdasági és környezeti jellemzőivel, folyamataival, továbbá a környezetben való tájékozódást, eligazodást

Részletesebben

PTE Fizikai Intézet; Környezetfizika I. 7. Széntermelés, felhasználás fizikája; 2011-12. NB

PTE Fizikai Intézet; Környezetfizika I. 7. Széntermelés, felhasználás fizikája; 2011-12. NB 7. Előadás: Széntermelés, felhasználás fizikája. 7.1. Szénfajták. Felhasználásuk területei.7.2. Szénbányászat, szénszállítás 7.3. Tüzeléstechnika alapvető ismeretei. A szenek összetevői, égéstermékeik

Részletesebben

Természettudományi vetélked 2009/2010-es tanév Béri Balogh Ádám Tagintézmény I. forduló. Matematika

Természettudományi vetélked 2009/2010-es tanév Béri Balogh Ádám Tagintézmény I. forduló. Matematika Matematika Anya esti iskolába jár. Tanítási napokon autóbusszal és gyalogosan megy az iskolába. Az órák után apa gépkocsival hozza haza. A grafikon alapján válaszolja a következ kérdésekre: (8 pont) 1.

Részletesebben

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FÖLDRAJZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Földrajz emelt szint 1211 É RETTSÉGI VIZSGA 2012. október 16. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1. FELADAT Bekarikázva: 2. 1.

Részletesebben

Földrajzi burok. Levegőtisztaság védelem. Az élet kialakulása

Földrajzi burok. Levegőtisztaság védelem. Az élet kialakulása Földrajzi burok Levegőtisztaság védelem előadás 1. előadás A Föld három külső szervetlen szférájának a szilárd kéregnek (litoszféra) a vízburoknak (hidroszféra) és a légkörnek (atmoszféra) valamint az

Részletesebben

Időjárási ismeretek 9. osztály

Időjárási ismeretek 9. osztály Időjárási ismeretek 9. osztály 6. óra A MONSZUN SZÉLRENDSZER HELYI IDŐJÁRÁSI JELENSÉGEK: - HELYI SZELEK - ZIVATAROK A monszun szélrendszer A mérsékelt övezeti ciklonok és időjárási frontok megismerése

Részletesebben

Környezetgazdaságtan alapjai

Környezetgazdaságtan alapjai Környezetgazdaságtan alapjai PTE PMMIK Környezetmérnök BSc Dr. Kiss Tibor Tudományos főmunkatárs PTE PMMIK Környezetmérnöki Tanszék kiss.tibor.pmmik@collect.hu A FÖLD HÉJSZERKEZETE Földünk 4,6 milliárd

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve: Csapatnév: Csapattagok

Részletesebben

Egy idegsejt működése

Egy idegsejt működése 2a. Nyugalmi potenciál Egy idegsejt működése A nyugalmi potenciál (feszültség) egy nem stimulált ingerelhető sejt (neuron, izom, vagy szívizom sejt) membrán potenciálját jelenti. A membránpotenciál a plazmamembrán

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Hőkezelés 2. (PhD) féléves házi feladat. Acélok cementálása. Thiele Ádám WTOSJ2

BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék. Hőkezelés 2. (PhD) féléves házi feladat. Acélok cementálása. Thiele Ádám WTOSJ2 BUDAPESTI MŰSZAKI EGYETEM Anyagtudomány és Technológia Tanszék Hőkezelés. (PhD) féléves házi feladat Acélok cementálása Thiele Ádám WTOSJ Budaest, 11 Tartalomjegyzék 1. A termokémiai kezeléseknél lejátszódó

Részletesebben

2.6 A Föld sajátrezgései

2.6 A Föld sajátrezgései Völgyesi L: Geofizika. Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2002. Dr. Lajos VÖLGYESI, Department of Geodesy and Surveying, Budapest University of Technology and Economics, H-1521 Budapest, Hungary, Műegyetem rkp.

Részletesebben

A T43644 sz. OTKA-pályázat (2003-2006) szakmai zárójelentése

A T43644 sz. OTKA-pályázat (2003-2006) szakmai zárójelentése A T43644 sz. OTKA-pályázat (2003-2006) szakmai zárójelentése 1. A kutatás körülményei, személyi kérdései, előrehaladása A négyéves OTKA-kutatás 2003 elején kezdődött. 2003-ban a projekt alapvető részét

Részletesebben

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE

A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE 1) A Föld kialakulása: Mai elméleteink alapján a Föld 4,6 milliárd évvel ezelőtt keletkezett Kezdetben a Föld izzó gázgömbként létezett, mint ma a Nap A gázgömb lehűlésekor a Föld

Részletesebben

FÖLDRAJZ. 7 8. évfolyam

FÖLDRAJZ. 7 8. évfolyam FÖLDRAJZ A földrajzoktatás megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti, társadalmi-gazdasági és környezeti jellemzőivel, folyamataival, továbbá a környezetben való tájékozódást, eligazodást

Részletesebben

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Somogy megye környezetvédelmi programja TARTALOMJEGYZÉK PROGRAMPONTOK, ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS Bevezetés 2 Települési szilárd hulladék 3 Vízellátás, szennyezett

Részletesebben

KOVÁCS ENDRe, PARIpÁS BÉLA, FIZIkA II.

KOVÁCS ENDRe, PARIpÁS BÉLA, FIZIkA II. KOVÁCS ENDRe, PARIpÁS BÉLA, FIZIkA II. 4 ELeKTROMOSSÁG, MÁGNeSeSSÉG IV. MÁGNeSeSSÉG AZ ANYAGbAN 1. AZ alapvető mágneses mennyiségek A mágneses polarizáció, a mágnesezettség vektora A nukleonok (proton,

Részletesebben

Tartalom. Created by XMLmind XSL-FO Converter.

Tartalom. Created by XMLmind XSL-FO Converter. Tartalom... 1 1. Bevezetés... 1 2. 1. Földtani alapismeretek I. (a litoszféra)... 1 2.1. 1.1. A Föld keletkezése... 1 2.2. 1.2. A Föld felépítése... 2 2.3. 1.3. A Föld alakja... 5 2.4. 1.4. A litoszféra

Részletesebben

Vályogfalazat nyomószilárdsági vizsgálata

Vályogfalazat nyomószilárdsági vizsgálata Vályogfalazat nyomószilárdsági vizsgálata Csicsely Ágnes * Témavezetõ: dr. Józsa Zsuzsanna ** és dr. Sajtos István *** 1. A vályog bemutatása A vályog a természetben elõforduló szervetlen alkotórészek

Részletesebben

Az ásványtan tárgya, az ásvány fogalma. Geometriai kristálytan. A kristály fogalma. A Bravais-féle elemi cellák.

Az ásványtan tárgya, az ásvány fogalma. Geometriai kristálytan. A kristály fogalma. A Bravais-féle elemi cellák. Tantárgy neve Fejezetek az általános földtan témaköreiből I-II. Tantárgy kódja FDB1307; FDB1308 Meghirdetés féléve 1-2 Kreditpont 3-3 Összóraszám (elm.+gyak.) 2+0 Számonkérés módja kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK

FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK FÖLDÜNK ÉS KÖRNYEZETÜNK Földrajz 7 8. évfolyama számára Alapelvek, célok A Földünk környezetünk műveltségi terület megismerteti a tanulókat a szűkebb és tágabb környezet természeti és társadalmi-gazdasági

Részletesebben

A POLGÁRDI SZÁR-HEGY WOLLASTONITOS SZKARNJA: A SZKARN ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ÉS A BENNE LÉVŐ APOFILLIT ÁSVÁNYTANI VIZSGÁLATA

A POLGÁRDI SZÁR-HEGY WOLLASTONITOS SZKARNJA: A SZKARN ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ÉS A BENNE LÉVŐ APOFILLIT ÁSVÁNYTANI VIZSGÁLATA 20 A POLGÁRDI SZÁR-HEGY WOLLASTONITOS SZKARNJA: A SZKARN ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE ÉS A BENNE LÉVŐ APOFILLIT ÁSVÁNYTANI VIZSGÁLATA BEVEZETÉS Fehér Béla muzeológus Herman Ottó Múzeum, Ásványtár (Miskolc) A Polgárdi,

Részletesebben